weblog Pendrecht
Dit is mijn digitale dagboek over Pendrecht, de nieuwste berichten staan altijd bovenaan. Ik werk mijn weblog wekelijks bij op zaterdag en zondag, op zaterdag altijd het actuele nieuws en op zondag iets uit de geschiedenis van Pendrecht of een onderwerp dat indirect op de wijk betrekking heeft. Klik hier om een reactie te sturen.
ZONDAG 8 SEPTEMBER 2024
Afgelopen nacht is het precies 50 jaar geleden dat Pendrecht werd opgeschrikt door een gruwelijk misdrijf: in de nacht van 7 op 8 september 1974 is er een meisje vermoord onder het metroviaduct in de buurt van station Slinge. De moordzaak Wil Vervat veroorzaakte heel veel beroering en kreeg landelijke bekendheid. De politie kwam onmiddellijk in actie want "iemand die in staat is om zomaar zonder reden een meisje te wurgen, moet zo snel mogelijk uit de circulatie worden gehaald" (woorden van de toenmalige hoofdcommissaris Jan Blaauw). Vier dagen na de moord werd er in Pendrecht en Zuidwijk een huis-aan-huis-onderzoek gehouden. Ook wij kregen twee rechercheurs op bezoek, ik herinner nog dat één van hen zo lang was dat hij bij de deur moest bukken. Overal verscheen het affiche van de politie met daarop in grote letters het woord VERMOORD! en een foto van Wil Vervat waarin het publiek om informatie werd gevraagd (foto links).
Pas 14 jaar na het misdrijf is de moordenaar van Wil Vervat gevonden en veroordeeld. Ongeveer op de plaats waar de moord destijds plaatsvond staat nu de C2000 zendmast (foto rechts), na het misdrijf zijn de struiken vervangen door gras.
De in 2020 overleden hoofdcommissaris Jan Blaauw was nauw betrokken bij het onderzoek en heeft in zijn boek Laatste rit van een taxichauffeur uitgebreid aandacht besteed aan deze moord, onderstaande informatie heb ik uit dit boek gehaald.
De 15-jarige scholiere Wil Vervat was naar een reünie van een eerdere werkweek geweest en kwam rond 00.50 uur met de op één na laatste metro aan op station Slinge. Vanaf het metrostation was het niet ver naar haar ouderlijke huis aan de Oldegaarde (in Zuidwijk), zij liep daarheen over het voetpad onder het metroviaduct waarlangs lage struiken stonden. Ongeveer halverwege kwam de moordenaar plotseling tevoorschijn en wurgde Wil met een touw, een ijzingwekkende gil was haar laatste teken van leven. Twee jongens die op een balkon van de flat tegenover het metroviaduct stonden renden meteen naar de plaats delict en alarmeerden vanuit een nabijgelegen telefooncel de politie die heel snel ter plaatse was. De dader was al gevlogen, de handtas van Wil lag er nog met alles er in en het enige bruikbare spoor was het touw waarmee de moord was gepleegd.
De politie ging voortvarend te werk en al vier dagen na de moord vond er een uitgebreid huis-aan-huis-onderzoek plaats in Pendrecht en Zuidwijk waarbij in totaal 13.560 woningen zijn bezocht. Na een half jaar uitgebreid politiewerk was de dader nog niet gevonden en moest met spijt in het hart het Wil Vervat-team geleidelijk worden afgebouwd, twee rechercheurs van het eerste uur gingen nog door maar een jaar na de moord stopten ook zij noodgedwongen met het onderzoek. De zaak Wil Vervat bleef behoren tot de nachtmerries van iedere rechercheur: een onopgeloste moord.
Wat niemand had verwacht gebeurde toch nog. Begin 1988 had een in de gevangenis van Gent gedetineerde Belg aan een andere gevangene in detail beschreven hoe hij destijds Wil Vervat had vermoord, de medegevangene tipte de gevangenisdirectie die hierop de politie inlichtte. De Belg was overigens kort na de moord als mogelijke verdachte in beeld (hij werkte toen als matroos op een binnenvaartschip dat in de Waalhaven lag) maar de Rotterdamse politie vond geen overtuigend bewijs en moest hem laten gaan.
Na veertien jaar kon de Belgische Rijkswacht in nauwe samenwerking met de recherche van bureau Slinge (één van de twee rechercheurs van toen was er nog werkzaam) beginnen aan het schrijven van het laatste hoofdstuk van de moordzaak Wil Vervat. De dader heeft de moord nooit bekend maar de Belgische justitie dacht daar anders over en gelastte de internering van de inmiddels 44-jarige Belg. Daarmee was na veertien jaar het doek over de moordzaak Wil Vervat voorgoed gevallen.
ZATERDAG 7 SEPTEMBER 2024
Café Goofy aan de Slinge is tijdelijk gesloten (eerste foto), dat zag ik toen ik dinsdagavond naar het biljarten ging. Eén van de biljarters komt er regelmatig en hij vertelde dat het café vanwege een geweldsincident minstens twee weken dicht blijft.
De buitenlandse supermarkt aan de Krabbendijkestraat 31-33 is weg (tweede foto). Vorige week hingen er A4-tjes op de ramen dat alles met 30% korting wegging, de winkelruimte is nu helemaal leeg.
Het oostelijke deel van de Nieuw-Vossemeerweg is nu afgesloten vanaf de Krabbendijkestraat om Valckensteyn te kunnen aansluiten op het warmtenet (derde foto), de dikke buizen liggen al klaar. De wegafsluiting duurt tot en met vrijdag 4 oktober.
Het valt mij op dat er steeds meer particuliere textielcontainers in de wijk komen, ik heb ze al gezien op Plein 1953 aan de achterkant van Korpersteijn (vierde foto, een groene container), bij de beide locaties van basisschool Over de Slinge (die containers zijn paars) en bij het transformatorhuisje in de Schuddebeursstraat (deze is wit en ik vermoed dat dit dezelfde container is die vroeger bij het Educatief Centrum in de Oosterlandstraat heeft gestaan).
Let op: volgende week zijn er twee ochtenden waarop het openbaar vervoer staakt, op beide dagen is dat van 04.00 tot 08.00 uur.
Op dinsdag 10 september staakt het stadsvervoer in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. De RET meldt op haar website dat het niet mogelijk is om meteen na de staking alle voertuigen op de juiste plek te hebben en te laten vertrekken. De eerste ritten zullen tussen 08.30 en 09.00 uur starten en naar verwachting zal pas rond 11.00 uur alles weer volgens dienstregeling rijden. Ik zal die dag op de fiets naar Albeda moeten want ik begin al om 8 uur, later beginnen is voor mij geen optie.
Op woensdag 11 september staakt het streekvervoer en mogelijk ook NS, het stadsvervoer rijdt die dag dus wel.
ZONDAG 1 SEPTEMBER 2024
Wie heeft er vroeger ook dagelijks naar Radio Veronica geluisterd? Gisteren was het precies 50 jaar geleden dat de populaire zeezender uit de lucht ging, een gebeurtenis uit mijn kindertijd die ik nog goed kan herinneren. Radio Veronica zond uit vanaf het schip de Norderney dat voor de kust van Scheveningen lag, buiten de territoriale wateren.
We hadden destijds een Grundig radio (nog met buizen) en als kleuter deed ik een interessante ontdekking. Helemaal aan het einde van de afstemschaal van de middengolf zat een zender die op zaterdagmiddag platen draaide die steeds met een nummer werden aangekondigd (van Top 40 en hitparade had ik natuurlijk nog nooit gehoord). Aan het eind van het programma hoorde je "nummer één, één, één!" en daarna kwam er een liedje dat ik leuk vond (In the summertime van Mungo Jerry). Zo maakte ik kennis met Radio Veronica. Al snel kreeg ik een transistorradio en kon ik op mijn eigen kamer naar Veronica luisteren. Toen mijn ouders een nieuwe radio kochten verhuisde de Grundig naar mijn kamer en die stond uiteraard ook afgestemd op 192 (later 538).
De Top 40 ("de nationale zaterdagmiddaggebeurtenis") werd mijn favoriete programma, samen met het verzoekplatenprogramma Jukebox van Stan Haag. Iedere week ging ik naar de platenzaak van Van Alphen aan de Zijpe om een exemplaar van de Top 40 te halen. Officieel waren ze gratis maar men vroeg er een stuiver voor, om te voorkomen dat iedereen ze zo meenam (in het pand van de platenzaak zit nu het Chinese afhaalrestaurant Pak-Kai).
Op 18 april 1973 was de grote manifestatie in Den Haag voor het behoud van Radio Veronica en als 13-jarige Veronica-fan ging ik er, met transistorradio, naar toe. Maar het was tevergeefs, de wet tegen de piratenzenders werd toch aangenomen en daarmee was het doodvonnis voor de populaire zeezender getekend. Op 31 augustus 1974 was het de laatste dag dat Radio Veronica in de lucht was. Kort voor zes uur sprak Rob Out, met een in tranen verstikte stem, de allerlaatste woorden vanaf de Norderney: "Het is tijd geworden om afscheid te nemen. Een verschrikkelijk gevoel. Een periode wordt afgesloten. Er sterft iets. Bij het afscheid nemen van Veronica sterft ook een beetje de democratie in Nederland. Dat spijt me... voor Nederland." Er volgen twee coupletten van het Wilhelmus en dan een jingle die om klokslag 6 uur abrupt wordt afgebroken.
Rond de eeuwwisseling ontdekte ik op internet dat het oude zendschip nog steeds bestaat. Tijdens een bezoek aan Antwerpen in 2002 heb ik het schip ook echt gezien; het lag toen in het Kempisch Dok en was in gebruik als partyschip (foto links).
Eind november 2007 las ik in de krant dat een ondernemer het schip naar Rotterdam wilde halen. Hij wilde er een discoboot van maken en de beoogde ligplaats was de Wilhelminakade bij Hotel New York. Helaas is het bij plannen gebleven en bleef het Veronica-schip in Antwerpen.
In 2012 kwam de Norderney alsnog terug naar Nederland en na een grondige opknapbeurt ligt het schip sinds november 2013 bij het NDSM-terrein vlakbij het IJ in Amsterdam (foto rechts), aanvankelijk als multifunctioneel activiteitencentrum maar sinds mei 2018 als nachtclub en restaurant. Een paar jaar geleden ben ik er samen met oud-Pendrechtenaar Shanta gaan kijken, het schip is aan de buitenkant nauwelijks veranderd en zelfs de naam VERONICA staat er nog op!
Het museum RockArt in Hoek van Holland besteedt dit weekend speciale aandacht aan de zeezenders en daarom ben ik er gistermiddag naar toe geweest. Het ligt aan een afgelegen straat aan de rand van het dorp (vanaf metrostation Hoek van Holland Haven is het ongeveer 20 minuten lopen) maar is een bezoek meer dan waard. In het museum komt de historie van de Nederlandse popmuziek uitgebreid aan bod, inclusief de geschiedenis van de zeezenders Radio Veronica en Radio Noordzee.
Toen ik binnenkwam was het laatste uur van Radio Veronica te horen, de toespraak van ome Bull (Veronica-directeur Bull Verweij) was net begonnen. Het was erg druk en voor mij was het alsof ik naar mijn jeugd terugging, er is heel veel te zien over popgroepen uit die tijd dus ik ga er zeker nog een keer naar toe. Ook is er veel materiaal van Radio Veronica waaronder de originele studio uit de Norderney (foto rechts).
ZATERDAG 31 AUGUSTUS 2024
Vanmiddag heb ik het museum RockArt in Hoek van Holland bezocht, daar wordt dit weekend aandacht geschonken aan een gebeurtenis op radiogebied vandaag precies 50 jaar geleden die menigeen van mijn generatie zich zeker nog zal herinneren. Ik kom daar morgen op terug.
In de struiken tegenover de ingang van speeltuin Pendrecht 7 is een televisie gedumpt. Dat is op zich geen nieuws maar de laatste eigenaar of een toevallige voorbijganger had wel gevoel voor taal: op het beeldscherm is met verf de tekst tell a vision gespoten (linker foto).
Nog steeds heb ik niets gehoord van de gemeente over de verdwenen broodbakken op Plein 1953, zelfs niet over mijn klacht waarom het zo lang duurt.
Wat ook lang duurt is de afhandeling van een melding over gemorste verf op de hoek van de Krabbendijkestraat en de Krabbendijkehof (rechter foto), dat heb ik al meer dan een maand geleden gemeld.
Op de hoek van de Melissantstraat en de Tiengemetensingel staat een beschadigde lantaarnpaal waar een auto tegenaan is gereden.
De groene deelscooters en deelfietsen van Go Sharing verdwijnen uit Rotterdam, de meeste voertuigen zijn al opgehaald. De opkomst van het deelvervoer leidde tot veel ergernis vanwege de lukraak geparkeerde voertuigen, de laatste tijd neemt bovendien het aantal vernielingen en brandstichtingen toe.
ZONDAG 25 AUGUSTUS 2024
Gisteren had ik het over het verder vergroenen van Plein 1953, dat begon al bijna tien jaar geleden.
Eén van de (vele) kritiekpunten van Plein 1953 is dat er zo weinig groen is, het hart van Pendrecht wordt regelmatig omschreven als een kale en ongezellige stenen vlakte. Plannen voor de vergroening van het Plein dateren al uit 2013 en in november 2015 zijn de definitieve plannen bekend gemaakt. De aanpassingen zullen in fasen worden uitgevoerd, de eerste fase startte nog datzelfde jaar. Dit is er in fase 1 gedaan: een deel van de bestrating langs de vijver is veranderd in een grasperk en langs de stadsvilla's kwamen hagen, op meerdere plaatsen zijn er bomen geplant. Verder is er een verhoogd plantenperk aangelegd (met lage planten en drie naaldbomen) met rondom een betonnen band waarop men kan zitten. Een wens van de omwonenden en de winkeliers was om de blauwe walvis weg te halen, dat gebeurde pas in fase 2.
In de eerste drie maanden van 2018 is fase 2 uitgevoerd. Langs de oostelijke zijgevel van Dirk, aan de voorzijde bij de Slinge en langs het pad richting Aldi kwamen plantvakken met haagbeuken en krentenbomen. In het midden van het Plein kwamen drie grote keien en twee nieuwe speelelementen: rietpluimen en een sta-wipwap. De boombakken en prullenbakken zijn verplaatst en staan in dezelfde lijn met de banken en de fietsrekken. Langs de gevel van de flat tegenover de viswinkel is aan de kant van de Krabbendijkestraat een haag gekomen, ook is daar een trap aangelegd vanaf de straat naar de ingang van de flat.
ZATERDAG 24 AUGUSTUS 2024
Afgelopen week zijn er nog meer kunstbloemen bijgekomen, niet op nieuwe locaties maar als aanvulling op enkele plekken waar al bloemen stonden. Vanmorgen ben ik langs alle locaties gelopen om de bloemen te tellen, in totaal zijn er het nu 42 die op de volgende plaatsen staan:
• Slinge tussen de Stellendamstraat en de Melissantstraat (5)
• Slinge tussen de Melissantstraat en de Dirkslandstraat (4)
• Slinge bij de Sint Bavokerk (3)
• Slinge achter de Pendrechtbank (4)
• Slinge bij de Schuddebeursstraat (3)
• Slinge bij de Stavenissestraat (4)
• Slinge bij de Groene Kruisweg (4)
• Plein 1953 in het verhoogde plantenperk (7, linker foto)
• Plein 1953 op het grasveld bij de Meeuwenplaat (5)
• Krabbendijkestraat bij Plein 1953 (3, rechter foto)
De variatie is heel groot en dat geldt niet alleen voor de bloemen die verschillende kleuren en vormen hebben. De stelen zijn verschillend van kleur (groen, bruin of grijs), verschillend van vorm (recht, gebogen of met een knik) en verschillend van lengte, verder zijn er stelen met gestileerde bladeren. De kelkvormige bloemen hebben verlichting die werkt op zonne-energie.
Vanaf woensdag 11 september tot het einde van het jaar zijn er werkzaamheden op Plein 1953 en in de Tiengemetenhof met als doel het verder vergroenen van de buitenruimte. Er komt 735 m² aan gazons, plantvakken en hagen bij, ook wordt de grond rondom negen bestaande bomen verbeterd zodat ze beter kunnen groeien. Voor de zeven gekapte esdoorns (vier naast de Aldi en drie bij Dirk) komen nieuwe bomen terug, verder wordt het bestaande plantenvak opgeknapt en rondom een nieuw aan te leggen plantvak komen betonblokken om op te zitten. Tot en met 22 november vinden de grondwerkzaamheden plaats, daarna worden de bomen geplant en het overige nieuwe groen aangebracht.
Tijdens de werkzaamheden is het centrale deel (middengedeelte) van het Plein 1953 en het Tiengemetenhof met bouwhekken afgesloten, tussen de bouwhekken en de winkels blijft genoeg ruimte over zodat de winkels goed bereikbaar blijven. De route voor het werkverkeer loopt vanaf de Krabbendijkestraat langs de entrees van de stadsvilla's, hier komen rijplaten te liggen.
ZONDAG 18 AUGUSTUS 2024
Aanvulling op mijn bericht van gisteren over de nieuw geplaatste kunstbloemen langs de Slinge: ik ben er drie vergeten en die staan achter de Pendrechtbank bij de kruising met de Kerkwervesingel (foto links). Het totaal aantal gestileerde bloemen in de wijk komt daarmee op 38.
De bloemen geven bij duisternis licht en dat deden ook de gekleurde objecten die in de periode december/januari 2020/2021 op het grasveld bij de vijver op Plein 1953 stonden (foto rechts), toevallig één van de plekken waar nu de gestileerde bloemen staan. De lichtgevende decoraties waren een idee van de van oorsprong Griekse kunstenares Cristina Ampatzidou en zij legt de betekenis van de kunstwerken als volgt uit: "We wilden iets laten zien dat in deze coronatijd veilig is. Ze lijken op driehoeken en sterren, vrolijke vormen die bij de feestdagen horen. Ze stralen licht uit zodat je je op veilige afstand bij deze eindejaarsdecoraties kunt laten fotograferen."
ZATERDAG 17 AUGUSTUS 2024
Het aantal gestileerde bloemen in de wijk is afgelopen week bijna verdubbeld: op vijf plaatsen langs de Slinge zijn er 17 kunstbloemen bijgekomen. De eerste gestileerde bloemen verschenen in maart 2023 bij wijze van proef op Plein 1953, de kunstbloemen zijn een creatie van kunstenaar Kornelis Walpot van Big Flower. De bloemen zijn voorzien van verlichting zodat ze ook bij duisternis te zien zijn en ze staan ongeveer 60 cm in de grond zodat ze niet omvallen bij harde wind.
De proef was een succes want sindsdien is al een paar keer het aantal bloemen uitgebreid, in totaal zijn het er nu 35. Dit zijn de nieuw geplaatste bloemen langs de Slinge van oost naar west (foto's hieronder van links naar rechts): tussen de Stellendamstraat en de Melissantstraat (5), tussen de Melissantstraat en de Dirkslandstraat (3), bij de Sint Bavokerk (3), bij de Stavenissestraat (3) en bij de Groene Kruisweg (3). De eerder geplaatste bloemen staan op de volgende plaatsen: in het verhoogde bloemperk op Plein 1953 (7), op het grasveld bij de Meeuwenplaat (5), Krabbendijkestraat bij Plein 1953 (3) en bij de kruising van de Slinge en de Schuddebeursstraat (3).
Dat er pal voor de monumentale Sint Bavokerk kunstbloemen staan was even schrikken maar het lijkt er op dat men wel rekening heeft gehouden met het karakter van het kerkgebouw: de drie bloemen hebben dezelfde (tulp)vorm en geen felle kleuren zodat ze niet al te veel opvallen.
Bij de parkeerplaatsen in de Halsterenstraat en de Papendrechtstraat zijn extra borden geplaatst die er op wijzen dat de parkeerplaatsen alleen voor huurders van Woonstad Rotterdam zijn en er een wielklemregeling geldt (linker foto).
Nog steeds weet ik niets over de verdwenen broodbakken op Plein 1953, ik heb bij de gemeente een klacht ingediend dat ik na twee en een halve maand nog geen reactie heb gehad.
Tijdens mijn periodieke vuilrondje langs het Havenspoorpad trof ik een gedumpte lachgasfles aan, nota bene bij de adoptieboom ter herinnering aan mijn vader! Verder lag er niet veel afval, de lachgasfles heb ik gemeld bij de gemeente.
Drie maanden geleden zag ik dat beautysalon Meltem op de Zijpe dicht was maar dat was tijdelijk, de salon is binnen opgeknapt (rechter foto).
De Sliedrechtstraat ter hoogte van het Vlissingenplein is weer open voor alle verkeer, de straatwerkzaamheden voor het aansluiten van de Zuiderkroon op het warmtenet zijn klaar.
Woensdagavond is zwanenman Andries Haak overleden. Niet iedereen zal de markante Pendrechtenaar bij naam kennen maar hem ongetwijfeld wel eens hebben gezien bij zwanen in de wijk. Andries was erg begaan met de witte dieren en ging er vaak naar toe, regelmatig zag ik hem onder andere bij de Kamperlandsingel of in de Sliedrechtstraat bij de Burghsluissingel waar het leek alsof hij met de dieren praatte. Ook de zwanenfamilie aan het Havenspoorpad vlakbij de kruising met de Zuiderparkweg (foto rechts) kreeg vaak bezoek van Andries.
Twee maanden geleden kreeg Andries slecht nieuws over zijn gezondheid en vooral in de laatste week ging het heel snel. Op de Facebookpagina van Pendrecht staan al veel condoleanceberichten waarvan ik er eentje citeer: "de zwanenvader heeft zijn vleugels gekregen, op naar de zwanen die je zijn voorgegaan". De begrafenis van Andries zal in besloten kring plaatsvinden.
ZONDAG 11 AUGUSTUS 2024
In afwachting van het bericht over het lot van het kunstwerk Memory vroeg ik mij af hoe het met de maakster, Miriam Reeders, zou gaan. In maart 2005 heb ik met Miriam een wijkwandeling gemaakt om haar een beeld van Pendrecht te geven, daarna is ze wijkbewoners gaan interviewen voor Memory.
Ik wist dat ze op een gegeven moment was gestopt als kunstenares en als leerkracht in het basisonderwijs is gaan werken. De zoektocht op internet leverde een schokkend resultaat op: begin januari van dit jaar werd bij Miriam een zeldzame vorm van longkanker geconstateerd.
ZATERDAG 10 AUGUSTUS 2024
De Nieuw-Vossemeerweg is afgesloten tussen de Burghsluissingel en de Ellewoutsdijkstraat (foto links) zodat Valckensteyn op het warmtenet kan worden aangesloten. Door de afsluiting is het zuidelijke deel van de Burghsluissingel tijdelijk een doodlopende straat geworden, voetgangers kunnen er wel langs.
Het terras bij het sinds januari gesloten café Terras aan de Slinge is opnieuw bestraat (foto rechts). Zou dat betekenen dat er een nieuwe huurder voor het pand is? Binnen is daar in ieder geval nog niets van te zien, zelfs het oude naambord zit nog aan de gevel.
Nog een horeca-nieuwtje: het café Tutku op Plein 1953 nummer 60 (waar ooit Chinees restaurant Boeddha zat) staat leeg, dat is alleen te zien als je door de ramen naar binnen kijkt want de terrasstoelen staan er nog.
Gistermorgen had ik een afspraak in het gezondheidscentrum Zuiderkroon en meteen toen ik de wachtkamer binnenkwam viel mij de kale muren op. Meteen was mijn eerste gedachte: waar is het kunstwerk Memory van Miriam Reeders gebleven? Van de gelegenheid maakte ik gebruik om het de huisarts te vragen, zij wist het niet maar ze zou proberen om er achter te komen dus hopelijk weet ik over een week meer.
Het kunstwerk was speciaal voor het gezondheidscentrum gemaakt en kon tijdens de opening op 26 mei 2005 voor het eerst worden bekeken. Het uitgangspunt voor Memory vormen verhalen die hun oorsprong in Pendrecht hebben. Hiervoor heeft Miriam aan 75 wijkbewoners gevraagd om een bijzondere herinnering te vertellen. Van elke herinnering heeft zij een drieluik gemaakt bestaande uit een tekst, een foto en een tekening. In de wachtkamers en in de gangen hangen metalen panelen waarop deze drieluiken als magneten zijn bevestigd. Hierdoor ontstaat het idee van het spel Memory: men kan de drieluiken willekeurig verplaatsen waardoor de herinneringen met elkaar worden verweven. Er staan overigens geen namen op, alle teksten zijn anoniem.
Ook van mij heeft Miriam en bijzondere herinnering opgetekend namelijk mijn eerste bezoek op 15 juli 1986 aan Colditz dat toen nog in de DDR lag (foto rechts: de tekening behorende bij mijn herinnering). De verhalen van 15 medewerkers van het gezondheidscentrum waren eveneens op deze wijze vereeuwigd waardoor het gebouw een persoonlijk tintje kreeg.
ZONDAG 4 AUGUSTUS 2024
Onlangs was het 30 jaar geleden dat basisschool Over De Slinge is ontstaan uit een fusie van twee scholen en dat is voor mij aanleiding om iets te schrijven over de toenmalige lagere scholen in de wijk. Pendrecht telde in het begin zes lagere scholen: drie daarvan waren openbaar, de overige drie respectievelijk gereformeerd, hervormd, en rooms-katholiek. Op één na staan de schoolgebouwen er nog en ze zijn ook allemaal nog als school in gebruik, enkele gebouwen zijn later zelfs nog uitgebreid.
Aan de Sommelsdijkstraat 19 was de openbare school Jong Pendrecht, dit is het schoolgebouw dat achter de HAL-flat staat. Op 1 augustus 1994 is de school met De Driesprong gefuseerd tot openbare basisschool Over De Slinge, het gebouw aan de Sommelsdijkstraat is daarvan de nevenlocatie (linker foto).
Aan de Herkingenstraat 80 was de hervormde Malcomesiusschool, deze is gefuseerd met Onze Lieve Vrouw van Lourdes tot de oecumenische basisschool De Hoeksteen waarna het schoolgebouw leeg kwam. In het gebouw zit nu De Koppeling, een protestants-christelijke school voor speciaal basisonderwijs (middelste foto).
Aan de Kerkwervesingel 24 was de rooms-katholieke school Onze Lieve Vrouw van Lourdes, deze is gefuseerd met de Malcomesiusschool tot De Hoeksteen die nog altijd hier is gevestigd (rechter foto).
Aan de Krabbendijkestraat 243 was de openbare Frans Naereboutschool die later De Driesprong heette. Op 1 augustus 1994 is de school met Jong Pendrecht gefuseerd tot openbare basisschool Over De Slinge, het gebouw aan de Krabbendijkestraat is daarvan de hoofdlocatie (linker foto).
Aan de Krabbendijkestraat 240 is de Beatrixschool, de enige school in Pendrecht die nog de oorspronkelijke naam draagt. Oorspronkelijk was het een gereformeerde school maar heeft nu een protestants-christelijke signatuur (middelste foto).
Aan de Sliedrechtstraat 65 stond de openbare Bestevaer't school (rechter foto) die al in de jaren tachtig van de vorige eeuw is opgeheven. Het gebouw heeft daarna nog een aantal andere functies gehad en is in de zomer van 1998 afgebroken, hier staat nu de Zuiderkroon.
ZATERDAG 3 AUGUSTUS 2024
Vanwege een weekje vakantie in Luxemburg heb ik mijn weblog het vorige weekend niet bij kunnen werken.
Sinds 1 juli is er weer een biljartvereniging in Pendrecht! Nee, niet de biljarters in Het Middelpunt waar ik iedere dinsdagavond de scorelijsten invul maar een fusie van twee biljartverenigingen elders uit Rotterdam. De speellocatie is in het gebouwtje op de hoek van de Nieuw-Vossemeerweg en de Krabbendijkestraat waar tot voor kort de Rotterdamse Onderwatersport Vereniging (ROV) haar clubhuis had. Het pand is van de gemeente en de biljarters hebben het binnen grotendeels zelf opgeknapt.
Op het bord boven de ingang staat Biljartvereniging IJsselmonde die bestaat sinds 1 april 1977 maar al heel wat keren is verhuisd. Ze zijn onlangs gefuseerd met de biljartclub van de Roteb (dat heet tegenwoordig Stadsbeheer maar de biljarters hebben de oude naam in ere gehouden) die ook moesten verhuizen. Per 1 juli spelen ze op de nieuwe locatie in Pendrecht, er zijn daar drie biljarts voor ongeveer 60 leden (ter vergelijking: de biljartclub in Het Middelpunt heeft twee biljarts en 13 leden). De vereniging speelt in competitieverband en zij hopen over drie jaar het 50-jarig bestaan te kunnen vieren.
Omdat ik vakantie heb ben ik doordeweeks overdag in de wijk en daarbij viel mij iets op: iedere ochtend luidt om kwart voor negen gedurende drie minuten de grote klok van de Sint Bavokerk. Dat is nog nooit geweest en het zou betekenen dat er iedere dag om 9 uur een viering is. Op de website van de parochie is er niets over te vinden want sinds de pensionering van de webmaster twee maanden geleden wordt de site niet meer bijgewerkt.
ZONDAG 21 JULI 2024
Vanwege spoorwerkzaamheden rijden er op lijn D geen metro's vanaf station Slinge richting Hoogvliet (zie bij 6 juli) en precies tien jaar geleden was dat eveneens het geval, in mijn weblog van zaterdag 19 juli 2014 staat het als volgt beschreven.
In verband met werkzaamheden aan het spoor rijden er van maandag 21 juli t/m zondag 31 augustus op lijn D geen metro's tussen Slinge en Tussenwater. Als vervanging zet de RET pendelbussen in die als lijn 709 tussen Slinge en Hoogvliet rijden en onderweg vlakbij de tussengelegen metrostations stoppen. De vertrektijden van de pendelbussen sluiten aan op de metro, tijdens de spits zal de pendelbus elke 3 á 5 minuten rijden. De extra reistijd kan oplopen tot maximaal 30 minuten en in de pendelbussen kunnen geen fietsen worden meegenomen.
De instaphalte voor de pendelbussen bij metrostation Slinge is aan de Zuiderparkweg (achter de krantenkiosk), dus niet de oude halte van lijn 77 aan de Slinge. Er is een tijdelijke haltepaal neergezet met een witte sticker, de bussen van lijn 709 rijden door Pendrecht maar stoppen op de Slinge niet bij de haltes Plein 1953 en Slingedael.
ZATERDAG 20 JULI 2024
Mijn zomervakantie is begonnen, afgelopen donderdag was mijn laatste werkdag van dit schooljaar en nu kan ik van vijf vrije weken gaan genieten.
De zuidvleugel van Valckensteyn aan de kant van de Burghsluissingel is nu in zijn geheel ontdaan van de bouwsteigers, de grote balkons zijn duidelijk zichtbaar. De voorbereidingen voor het aansluiten van het gebouw aan het warmtenet zijn begonnen, achter de vroegere bushalte van lijn 66 liggen de buizen al klaar (foto links).
Het NV80 terrein aan de Nieuw-Vossemeerweg is in de eerste helft van dit jaar flink opgeknapt en onlangs is er een sporthal neergezet zodat er ook in het koude jaargetijde gesport kan worden. De hal staat tegenover de Hontenissestraat en zo ver mogelijk van de Nieuw-Vossemeerweg af (foto rechts).
ZONDAG 14 JULI 2024
Vanmorgen ben ik opnieuw naar de Sint Bavokerk gelopen om te kijken hoe laat de klokluiding op zondagochtend is. Alleen de grote klok luidt en wel van 09.45 uur tot 09.50 uur, dat is twee minuten korter dan vroeger toen de beide klokken zeven minuten luidden.
Toen de Open Hofkerk nog in gebruik was waren de luidtijden op elkaar afgestemd zodat de klokken niet tegelijk zouden luiden (Open Hofkerk 09.30 - 09.35 uur, Sint Bavokerk 09.40 - 09.47 uur en Open Hofkerk 09.50 - 09.55 uur), in de praktijk gebeurde dat een enkele keer toch als één van de kosters niet op tijd op het knopje drukte. Nu Pendrecht nog maar één toren met luidklokken heeft is de luidtijd eigenlijk niet meer zo kritisch, alleen vind ik het jammer dat de beide Bavo-klokken niet meer tegelijk luiden.
ZATERDAG 13 JULI 2024
Mijn voorspelling van een week geleden is uitgekomen: het fietspad langs de Slinge richting Zuiderparkweg heeft na 32 jaar (!) eindelijk in zijn geheel rood asfalt (linker foto). Het fietspad is in 1992 aangelegd tijdens een grote opknapbeurt van de Slinge, de toenmalige Bewonersorganisatie Pendrecht (BOP) had op 2 december een officiële opening georganiseerd ter hoogte van Plein 1953 die na afloop een ludiek tintje kreeg. Het fietspad zou, zoals gebruikelijk in Rotterdam, rood asfalt krijgen maar na de oplevering bleek het fietspad zwart asfalt te hebben. Na de opening was er een bijeenkomst voor genodigden in de (oude) Middelburgt, BOP-voorzitter Piet Otting herinnerde de verantwoordelijke persoon van de deelgemeente aan de belofte dat er een rood fietspad zou komen en overhandigde hem daarna een pot met rode verf.
Het fietspad ligt er nog net zo als in 1992, wel is later op de kruisingen het zwarte asfalt al vervangen door rood asfalt zodat het voor automobilisten uit de zijstraten duidelijk is dat het een fietspad is. Nu is het hele fietspad rood, al is de kleur van het nieuwe asfalt donkerder dan op de kruisingen. Zelf maak ik weinig gebruik van het fietspad; het is smal, je moet goed opletten bij de kruisingen en er zijn regelmatig spookrijders die tegen de rijrichting in fietsen.
Sinds de reparatie van de uurwerken van de Sint Bavokerk luidt ook de Angelusklok weer (rechter foto). Afgelopen week had ik de klok om 6 uur vanuit huis al horen luiden maar vandaag stond ik bij de toren. Het luiden begint precies op tijd, namelijk als de grote wijzer naar de 12 verspringt. Ik bleef kijken maar tegen mijn verwachting in stopte het luiden na één minuut niet, de klok heeft twee minuten geluid. Als nu ook op zondagochtend de beide klokken weer luiden (de laatste paar weken luidde alleen de grote klok) dan zijn alle mankementen aan de toren verholpen.
ZONDAG 7 JULI 2024
Deze maand is het zeven jaar geleden dat Pendrecht kennismaakte met de deelfiets, in mijn weblog van 5 juli 2017 beschreef ik dat als volgt.
Wie de afgelopen dagen op of langs Plein 1953 is gelopen heeft ze vast wel zien staan: opvallende witgele fietsen met voorop een zwart mandje en op het frame de naam oBike. Het zijn huurfietsen die onlangs in heel Rotterdam zijn verspreid en op openbare fietsparkeerplaatsen zijn neergezet. Een verschil met b.v. de OV-fiets is dat je de fiets na gebruik niet naar een afhaalpunt terug hoeft te brengen, de oBike kun je overal achterlaten waar je een fiets legaal mag neerzetten. Dat is vooral handig als je even snel een fiets nodig hebt om ergens heen te gaan maar de terugreis op een andere manier zal gaan maken, verder kan een oBike handig zijn als je de laatste bus hebt gemist en toch redelijk snel thuis wilt komen.
Om een oBike te kunnen huren moet je je eerst registeren voor 79 euro, dit bedrag is tevens een borgsom. Verder dien je een smartphone te bezitten, met de oBike app kun je zien waar een fiets in de buurt staat en je hebt de app ook nodig om de fiets te ontgrendelen. Aan het mandje zit een bordje met de gebruiksaanwijzing, dat is in het Engels want de oBike is afkomstig uit Singapore. Rotterdam is de eerste stad in Nederland waar de oBike zijn intrede heeft gedaan.
Al snel na de introductie regende het klachten bij de gemeente over verkeerd gestalde oBikes en ook tijdens mijn wijkrondes kwam ik de gele fietsen overal tegen. Je kon ze na gebruik immers overal achterlaten, dat laatste gebeurde niet altijd volgens de regels waardoor ze al snel de bijnaam neerkwakfietsen kregen.
In het voorjaar van 2018, nog geen jaar na de introductie, staakte het Singaporese moederbedrijf zijn activiteiten in Europa vanwege financierings- en vergunningsproblemen. Het plotselinge einde van oBike had tot gevolg dat de fietsen overal werden gedumpt, de gemeente kon ze niet zonder meer opruimen omdat de fietsen (meestal) niet te typeren waren als wrak. Ook in Pendrecht waren op veel plaatsen nog oBikes aan te treffen, twee fietsen bij mij in de straat hebben er nog heel lang gestaan. Pas tegen het einde van 2018 begon de gemeente met het opruimen van rondslingerende oBikes.
ZATERDAG 6 JULI 2024
Sensationeel nieuws: gisteren zijn eindelijk de haperende uurwerken van de Sint Bavokerk gerepareerd. Een attente bewoner van de tegenover de kerk gelegen Ostreaflat zag vrijdagochtend dat een monteur vanaf een hoogwerker met de klokken bezig was en plaatste een paar foto's op de Facebookpagina van Pendrecht. Toen ik 's avonds het bericht las haastte ik mij ter plekke en jawel: de westklok, die ongeveer twee en een half jaar heeft stil gestaan, loopt weer! De bewoners van de lage vleugel van de KWS-flat kunnen na lange tijd weer vanuit hun huis zien hoe laat het is. En de klokken lopen ook alle vier weer exact op tijd, al geruime tijd liepen ze drie minuten voor. Ik vroeg mij af of ook de wijzerverlichting het weer doet maar daarvoor moest ik wachten totdat het donker was. Maar het geduld is beloond want ook de wijzerverlichting bleek weer helemaal in orde.
Dat het allemaal zo lang geduurd heeft is naar mijn idee een geldkwestie, de Lourdesparochie zit al jaren diep in de rode cijfers waardoor het federatiebestuur jaarlijks financieel moet bijspringen. Vanmorgen las ik op Facebook dat er lang is gewacht op een duur onderdeel uit Zwitserland, ik vermoed iets dat de radiografische aansturing van de klokken regelt. Hoe dan ook, ik ben blij dat de uurwerken eindelijk weer goed functioneren want de kerktoren - de Sint Bavokerk is sinds januari 2019 rijksmonument - is toch een icoon van Pendrecht.
De Dino supermarkt aan de Slinge was al ruim een week open maar afgelopen donderdag was kennelijk de officiële opening omdat er bij de ingang een ballonnenhaag stond, een gebruikelijke versiering bij de opening van een nieuwe winkel. Opvallend zijn de rode zonneschermen die qua vorm veel lijken op de vroegere markiezen (linker foto).
Het fietspad aan de zuidkant van de Slinge is afgesloten vanaf de Dreischorstraat tot de Ooltgensplaatweg, dat is bijna het hele Pendrechtse deel. Slechts op een klein stukje is het asfalt weggehaald (rechter foto, tussen de inrit van de Dirk-parkeergarage en de Kerkwervesingel) maar verder is het fietspad nog geheel intact. Zou het in 1992 in gebruik genomen fietspad nu eindelijk over de volle lengte rood asfalt krijgen?
Vanaf volgende week zaterdag tot en met zondag 26 augustus rijden er geen metro's op lijn D russen Slinge en De Akkers omdat het spoor en het ballastbed worden vervangen. Tussen Zuidplein en De Akkers gaan pendelbussen rijden met het lijnnummer 709 die bij alle tussengelegen metrostations stoppen.
Nog steeds weet ik niet waar de broodbakken op Plein 1953 zijn gebleven. Op 2 juni heb ik de vraag bij de gemeente ingediend maar de enige reactie tot nu toe is een ontvangstbevestiging, ambtelijke molens draaien langzaam.
Het EK voetbal leeft niet erg in Pendrecht maar Oranje maakt vanavond kans om door te gaan naar de halve finale, om 21.00 uur begint de wedstrijd tegen Turkije in het Berlijnse Olympiastadion. De meeste fans zijn óf voor Nederland óf voor Turkije maar bij het Turks Huis aan de Sommelsdijkstraat hangen de vlaggen van beide landen broederlijk naast elkaar.
Update 22.50 uur: Nederland is door naar de halve finale na een zwaarbevochten winst met 2-1, de volgende wedstrijd van Oranje is tegen Engeland aanstaande woensdag om 21.00 uur.
ZONDAG 30 JUNI 2024
Ik begin met een paar nagekomen berichten. Vanmorgen heb ik weer een vuilrondje gemaakt langs het Pendrechtse deel van het Havenspoorpad, het mooie weer van afgelopen week heeft letterlijk zijn sporen achtergelaten want er lag meer zwerfvuil dan anders. Behalve een compliment van een voorganger heeft het mij 45 cent opgeleverd in de vorm van drie statiegeldblikjes.
Dit gebeurde ook vanmorgen: de veegploeg kwam door mijn straat waarbij ook het onkruid tussen de trottoirtegels en tegen de gevels van de flats is weggehaald.
Als laatste nog een update over de Bavoklokken: vanmorgen luidde opnieuw alleen de grote klok maar veel te laat, het luiden begon pas kort voor tienen in plaats van om 09.40 uur. Helaas kan ik Bertus hier niet meer op aanspreken...
Een bijzonder stukje Pendrecht is de Goudkust, het bungalowpark aan de westrand van de wijk. Op de ontwerptekening van Lotte Stam-Beese uit 1949 komt het niet voor, men vond dergelijke luxe huizen niet passen in een arbeiderswijk. Pas op het laatste moment is besloten om het te bouwen en toen Lotte Stam-Beese de wijk in 1968 de wijk bezocht deed zij ook de Goudkust aan waarop zij reageerde met "Ze hebben er toch wel iets aardigs van gemaakt."
In stedenbouwkundig opzicht wijkt de Goudkust sterk af van de rest van Pendrecht, niet alleen vanwege de huizen maar ook het stratenplan is anders. Zo zijn er vier doodlopende straatjes waarvan enkele met een schuine hoek of een knik, dat is heel ongewoon in Pendrecht. Drie van die straatjes (die overigens geen aparte naam hebben) zijn ook voor voetgangers doodlopend, zelf kom ik daar maar twee keer per jaar en wel tijdens mijn bezorgronde van In de Kijkerd.
In de Goudkust staan 20 bungalows (= een vrijstaande woning met alle kamers gelijkvloers) en wel aan de Kortgenestraat (8), Kamperlandsingel (5), Wissekerkestraat (4) en het begin van de Yersekestraat (3). Enkele daarvan zijn architectonisch best bijzonder en dat is bij de meeste huizen nog te zien, ondanks latere verbouwingen.
De minst bekende straat in de Goudkust (en waarschijnlijk in heel Pendrecht, al kent ook lang niet iedereen de Kloosterzandestraat) is de Wissekerkestraat, een zijstraatje van de Sliedrechtstraat tussen de Yersekestraat en het Oude-Tongepad. Er staan maar vier woningen en toen ik er afgelopen week kwam om In de Kijkerd te bezorgen zag ik dat rondom één van de bungalows alle beplanting is weggehaald (foto rechts). De Wissekerkestraat is een doodlopende straat maar niet voor voetgangers, rechts achterin de hoek is een voetpad naar de Yersekestraat met halverwege zelfs een lantaarnpaal.
Aardig om te weten: in de wijk heeft ook het Wissekerkepad bestaan. De straatnaam is al in 1959 ingetrokken maar het pad bestaat nog steeds, het loopt van de Kortgenestraat (tegenover de ingang van de Kortgeneflat) naar de Kamperlandsingel.
Vlakbij het bungalowpark zijn er ook nog twee straten waar villa's staan, villa's zijn net als bungalows ook vrijstaande woningen (soms twee onder één kap) maar dan met een etage. Eén van deze straten is het lange stuk van de Kortgenestraat (foto links), dit is nog steeds een mooie straat waar de huizen en de tuinen er netjes uit zien.
Ook aan de Wemeldingestraat staan aan één kant villa's, bekend zijn onder andere de witte villa bij de Yersekestraat (foto rechts) waar jarenlang oud-wethouder Henk van der Pols heeft gewoond. Tegenover de Hontenissestraat is de praktijkwoning waar tandarts Kramer de boor hanteerde, hier is tot op de dag van vandaag een tandartspraktijk gevestigd.
Een buitenbeentje is het dokter Heftinghuis aan de Sommelsdijkstraat, dit is de enige villa in het noordelijke deel van Pendrecht.
ZATERDAG 29 JUNI 2024
De ruwbouw van Valckensteyn is klaar want ook de noordvleugel heeft nu zijn uiteindelijke hoogte bereikt. Bij de zuidvleugel is men begonnen om de stellingen af te breken zodat de gevels zichtbaar worden, de grote balkons zijn eindelijk duidelijk te zien (linker foto).
Elders in de wijk is Woonstad Rotterdam bezig met onderhoud, het zuidelijke winkelblok aan de Zijpe staat in de steigers, evenals één van de flats langs de Battenoordhof.
De Sliedrechtstraat is ter hoogte van het Vlissingenplein en de Dinteloordstraat afgesloten, alleen voetgangers en fietsers kunnen er langs (rechter foto). De werkzaamheden duren nog tot en met 19 juli, ik vermoed dat de Zuiderkroon op het warmtenet wordt aangesloten.
Dit weekend is de Beneluxtunnel in noordelijke richting afgesloten wat voor extra verkeersdrukte zorgt. Ook in Pendrecht was dit vandaag goed te merken: onder andere op de Slinge, de Oldegaarde en de Zuiderparkweg stond het verkeer muurvast, zelfs de Krabbendijkestraat werd als sluiproute gebruikt. Het nutteloze getoeter was tot in mijn straat te horen.
Er is een nieuwe uitgave verschenen van In de Kijkerd, het magazine van Vitaal Pendrecht en de Kinderfaculteit. Sinds 2020 zit ik niet meer in de redactie maar het bezorgen blijf ik gewoon doen, dit doe ik al meer dan 25 jaar. Mijn bezorgwijk is best groot en wordt begrensd door de Slinge, de Krabbendijkestraat, de Sliedrechtstraat en de Groene Kruisweg. Er zijn iets meer dan 600 woningen maar vanwege de nee-nee stickers is het aantal te bezorgen magazines ongeveer 500.
Het huidige magazine is niet te vergelijken met de vroegere wijkkrant van de Bewonersorganisatie Pendrecht (BOP) maar de naam In de Kijkerd en het oog op de voorpagina zijn tot op de dag van vandaag gebleven. Wel is in de loop der jaren het aantal uitgaven teruggelopen: de vroegere wijkkrant van de BOP verscheen tien keer per jaar terwijl het huidige magazine nog maar twee keer per jaar uit komt (in juni en december).
Dat laatste betekent dat ik minder vaak dan vroeger mijn bezorgronde hoef te lopen maar het is fysiek wel zwaarder geworden omdat het aantal pagina's is gestegen van 16 naar 24. Ik moet steeds terug naar huis om een nieuwe stapel magazines te halen en daarom heb mijn wijk in tien stukjes verdeeld zodat ik niet te veel magazines tegelijk hoef te dragen, die verdeling heb ik zodanig gemaakt dat ik zo min mogelijk hoef te lopen. Omdat het magazine de helft dikker is geworden is het gewicht per stapel anderhalf keer zo hoog maar het is nog goed te doen, ondanks dat ik ook een dagje ouder word.
Hoewel ik niet meer in de redactie zit staat er toch een artikel op mijn naam in, dat gaat over 30 jaar Opzoomeren. Dat heb ik niet speciaal voor In de Kijkerd geschreven maar stond een maand geleden in mijn weblog, de redactie heeft mij om toestemming gevraagd of zij de tekst mochten gebruiken voor het magazine.
ZONDAG 23 JUNI 2024
Emaille borden hebben altijd al mijn interesse gehad en ik bezit enkele bijzondere exemplaren, één daarvan heb ik afgelopen week opgestuurd aan een oud-Pendrechtenaar voor wie het een bijzondere betekenis heeft.
Dit bordje is afkomstig uit de hal van het portiek Burghsluissingel 39-49. De bordjes waren er in verschillende uitvoeringen maar dit is nog een emaille exemplaar, daterend uit 1960. De flat is in november 2007 gesloopt vanwege de herstructurering van de Ossenissebuurt. De tekst op het bordje spreekt voor zich en de toevoeging "het bestuur" geeft er nog een extra gewicht aan. OWG liet deze bordjes in alle flats in het toenmalige Pendrecht 7 plaatsen omdat de portieken een grote hal hadden.
Voor de goede orde: de Nieuwe Unie, een voorganger van Woonstad Rotterdam, heeft mij toestemming gegeven om het bordje uit het portiek te verwijderen. Nadat ik het zorgvuldig had schoongemaakt (lees: verfresten verwijderd) bleek het toen bijna 50 jaar oude bordje nog puntgaaf te zijn. Het hangt nu in mijn huis, uiteraard in de hal.
Dit is een oud model straatnaambord van de Sliedrechtstraat dat aan de achterkant van het in mei 2020 afgebroken blok Papendrechtstraat 18 - 32 zat. Na een berichtje aan het sloopbedrijf hebben zij het 1 meter lange bord er af gehaald en kon ik het ophalen, het hangt nu in mijn slaapkamer. Als kind heb ik heel veel voetstappen in de Sliedrechtstraat staan, ik liep er dagelijks doorheen op weg naar school.
Dit bord is afkomstig van de flat Krabbendijkestraat 355-449 en zag ik in maart 2008 bij toeval in het struikgewas naast de flat liggen. Ongeveer 20 jaar geleden is deze flat opgeknapt waarbij de trappenhuizen zijn afgesloten. Waarschijnlijk is het bord toen verwijderd en maar gewoon in het plantsoen gedumpt. Het bord is 46 centimeter lang en 12 centimeter hoog, deze bolronde emaille huisnummerborden waren destijds bijna overal in Pendrecht aangebracht.
Dit exemplaar is bijzonder want het is afkomstig van het allereerste huis in Pendrecht, Oldegaarde 998A, en is bovendien het hoogste huisnummer in de wijk. De eerste bewoner was Meijer Frenkel, secretaris-penningmeester van OWG. De toegevoegde letter was noodzakelijk omdat er aan dit huis een aanbouwtje was waar toen het eerste kantoor van OWG was ondergebracht, dit had een eigen ingang met huisnummer 998B.
Onlangs kwam ik te weten dat een vroegere bewoner van het huis het heel graag wilde hebben omdat het huis veel voor hem heeft betekend. Zonder aarzeling besloot ik om het bord aan hem af te staan, ik heb het opgestuurd en hij was er erg blij mee. Zelf heb ik niet het nummerbord van mijn ouderlijke huis in de Wagenbergstraat maar wel een soortgelijk bordje uit één van de Groosmanflats.
ZATERDAG 22 JUNI 2024
Aan het einde van de Melissantstraat is een kort fietspad vanaf de Raamsdonkweg naar het Havenspoorpad (linker foto), in de nabije toekomst komt daar een stukje verderop nog zo'n doorsteek bij. Deze komt in het verlengde van de Burghsluissingel vanaf de kruising met de Nieuw-Vossemeerweg (foto rechts) en begint waar nu het toegangshek is van het lege opslagterrein. Daarmee zal er een einde komen aan het sluippaadje dat rondom dat opslagterrein loopt, via een dam en een hek waar de spijlen uit zijn kom je op het Havenspoorpad. Dat pad wordt vooral gebruikt door hondenbezitters en bezoekers van Basic-Fit aan de Dorpslaan maar na een regenbui is het pad een modderpoel. Als het nieuwe pad klaar is kunnen ook fietsers vanaf hier gemakkelijk op het Havenspoorpad komen en hoeven zij niet meer door de drukke Krabbendijkestraat te rijden. Wanneer het pad er komt weet ik niet, waarschijnlijk zal dat gebeuren als Valckensteyn klaar is en de buitenruimte rondom het nieuwe gebouw wordt ingericht.
Woensdagavond gebeurde er iets opmerkelijks. Vanwege het mooie weer maak ik na het eten nog even een wandelingetje en als ik op de Slinge loop begint om kwart voor zeven de klok van de Sint Bavokerk te luiden. Op zich niet zo bijzonder want iedere woensdagavond is er om 19.00 uur een dienst maar het was de grote klok die luidde, de klok die al ongeveer twee jaar defect is! Ik vroeg mij af of de klokkenmaker ook het stilstaande uurwerk aan de westkant heeft gerepareerd maar dat was niet het geval, die klok wijst nog steeds kwart over zes aan.
Zou de kleine klok nu ook weer drie keer per dag luiden? De eerstvolgende gelegenheid dat ik dit kon controleren was donderdag om zes uur dus zorgde ik er voor dat ik om die tijd in de buurt van de kerk was, helaas luidde de klok niet. Ik ben benieuwd hoeveel klokken er komende zondagochtend zullen luiden.
ZONDAG 16 JUNI 2024
Deze maand woon ik 60 jaar in Pendrecht. Helaas weet ik niet de precieze datum dat wij vanuit Almelo naar Rotterdam verhuisden maar in juni 1964 heeft mijn vader het huurcontract van ons huis aan de Wagenbergstraat 119 getekend. Als 4-jarige kon ik mij vanaf dat moment Pendrechtenaar noemen, sindsdien ben ik wel twee keer verhuisd (misschien is volgend jaar de derde verhuizing) maar de wijk ben ik tot op de dag van vandaag trouw gebleven.
Ik bezit nog het huurcontract van mijn ouderlijke huis, het is een gestencild blad waarop de gegevens met een schrijfmachine zijn ingevuld. De huur ging in per 25 juni 1964 en de huurprijs bedroeg 17,70 per week, bij vooruitbetaling te voldoen. Bij het huurcontract was een bijlage met daarop de voorwaarden waarop de woningen in huur werden gegeven. Veel bepalingen van nu vind je er in terug, al was het taalgebruik toen wel heel anders. Enkele voorbeelden:
Het is de huurder uitdrukkelijk verboden om het gehuurde geheel of gedeeltelijk, kosteloos of tegen betaling af te staan aan een persoon of aan personen, niet tot de leden van het gezin van de huurder behorende.
Wangedrag, overlast de buren aangedaan en niet nakoming der huurvoorwaarden kan opzegging der huur tengevolge hebben.
Huurders zijn verplicht te zorgen dat de straatdeur na het gebruik wordt gesloten. Namens verhuurster zal toezicht worden gehouden.
De kinderen mogen niet spelen op trappen en in portalen en niet voetballen in de onmiddellijke nabijheid van de woning of in de gemeenschappelijke tuinen.
Huurder is verplicht er zorg voor te dragen dat op het watercloset slechts closetpapier gebezigd wordt en dat er in het watercloset en de aanwezige afvoerleidingen geen vuil als koffiedik, theebladen, watten, schillen enz. wordt geworpen.
Het is de huurder verboden om vuilnisemmers, rijwielen, kinderwagens en alles wat de vrije doorgang belemmert in de gemeenschappelijke ruimten en de trappenhuizen te plaatsen.
Door het sluiten van de huurovereenkomst machtigt huurder/ster de verhuurster onherroepelijk het gehuurde iedere dag tussen 8.00 en 18.00 uur te inspecteren of te doen inspecteren door personen aan wie verhuurster deze bevoegdheid heeft toegekend.
ZATERDAG 15 JUNI 2024
De toekomstige supermarkt aan de Slinge in de vroegere winkel van Blokker heet Dino (linker foto), de schappen zijn al goed gevuld dus het lijkt er op dat de zaak spoedig open gaat. In tegenstelling tot mijn eerdere vermoeden blijkt het toch om een Poolse supermarkt te gaan.
Het verkiezingsbord is afgelopen donderdag weggehaald, een week na de Europese verkiezingen.
De vroegere Pendrechtse wijkagent Pruimpie de ballenjatter is gisteren 102 jaar geworden, hij woont nog steeds in de Wielewaal waar hij twee jaar geleden een zitbankje kreeg met zijn naam er op.
Het EK is begonnen maar de Oranjekoorts leeft nog niet echt in Pendrecht, wel hangen er hier en daar vlaggen met een schooltas van leerlingen die hun diploma hebben gehaald.
Gaat er iets gebeuren met de sokkel waar de in 1971 gesloopte toren van de Christus Triomfatorkerk op stond? Jarenlang was de plek overwoekerd maar onlangs zijn de struiken weggehaald (rechter foto).
Valckensteyn is in ruwbouw bijna klaar maar het hele gebouw staat nog in de steigers zodat nog niet goed te bekijken is hoe het er aan de buitenkant uit gaat zien. Vanaf de Burghsluissingel kan men wel een indruk krijgen hoe breed een woning gaat worden (foto), de woonkamer kijkt uit op de Burghsluissingel en heeft over de volle breedte een balkon. Er zijn twee raampartijen, één met een dubbel raam en één met twee openslaande deuren die de volledige hoogte van de verdieping hebben. Alleen het huis in de knik van het gebouw heeft een andere indeling vanwege het trappenhuis en de liften maar dat is vanaf de buitenkant niet te zien, de woonkamer heeft een iets andere vorm en het kleine raam is van een slaapkamer.
ZONDAG 9 JUNI 2024
Veel (oud-)Pendrechtenaren hebben herinneringen aan de vroegere buurtwinkels en ik ben daarop geen uitzondering. Ik ben opgegroeid in de Wagenbergstraat dus "onze" buurtwinkels waren in de Sliedrechtstraat, het waren vier blokjes met elk vijf winkels. (de foto rechts is van 2007, enkele jaren voor de sloop). De vier winkelblokken aan de Sliedrechtstraat zijn opgeleverd in 1958 en afgebroken in 2010/2011.
De buurtwinkels speelden een belangrijke rol in het ontwerp voor Pendrecht. Lotte Stam-Beese heeft daarmee ook aan de praktische dingen gedacht die het leven van de mensen veraangenamen, ze vond dat de bewoners de dagelijkse boodschappen zo dicht mogelijk bij huis moesten kunnen halen. Wat ligt dan meer voor de hand om de winkels in de woonbuurten zelf op te nemen? Dat gebeurde dus ook en zo ontstonden de buurtwinkels: de bakker, de slager, de groenteboer, enzovoort op loopafstand. Ieder kwadrant kreeg daarom zijn eigen buurtwinkels, in volgorde van bouw: Zijpe, Herkingenstraat, Sliedrechtstraat (tussen Wagenbergstraat en Dinteloordstraat) en Ossenisseweg. Van de buurtwinkelcentra staan alleen de panden aan de Zijpe er nog (deze zijn sinds enkele jaren zelfs gemeentelijk monument) maar de winkelruimtes worden nu voor andere doeleinden gebruikt.
Heel wat voetstappen heb ik in de Sliedrechtstraat staan en vooral de middelste drie winkels van het eerste rijtje - tussen de Wagenbergstraat en de Melissantstraat met de nummers 22 tot en met 30 - kan ik nog goed herinneren.
Op nummer 24 opende Theo van Aalst een sigarenwinkel (linker foto). Naderhand is de winkel enkele malen overgenomen, de laatste eigenaar was Bert Groenendijk. Hij overleed in 2006 en dat betekende het einde van de laatste sigarenwinkel in Pendrecht. Zelfs daarna vonden er nog verslavende activiteiten plaats want in juni 2007 werd in het pand een hennepkwekerij aangetroffen. Van 2008 tot 2010 was hier het kantoor van stadsmarinier Michiel van der Pols.
Op nummer 26 opende Frans Nootenboom een kruidenierswinkel die in 1961 werd overgenomen door Piet van den Bosch (middelste foto), ik herinner nog de hoge koelvitrines met de opschriften "vla" en "yoghurt". In 1975 is de zaak omgebouwd tot snackbar de Paddestoel die zelfs buiten Pendrecht bekendheid kreeg; de naam is ontstaan omdat Piet's vrouw pindasaus met champignons maakte. In 1998 deden ze de snackbar van de hand en verhuisden naar Barendrecht, de snackbar heeft nog bestaan tot 2008.
Op nummer 28 opende Teun Speelman een groentewinkel en 6 jaar later nam Rob Koster de zaak over (rechter foto). Opvallend was de oranje kassa, achter in de winkel stonden groene machines om groente te snijden en aardappels te schillen. In de zomer van 1976 heeft Rob Koster de winkel overgedaan aan Jan en Ria den Brinker. De groentewinkel heeft bestaan tot 1991, daarna is het pand verbouwd en bij het Dierengezondheidscentrum (DGC) op nummer 30 getrokken waarbij de voorgevel nogal veranderde. In 2010 verhuisde het DGC naar de Slinge.
ZATERDAG 8 JUNI 2024
Het was vandaag heerlijk weer om mijn wijkrondje te lopen maar ik heb helaas geen vermeldenswaardig nieuws, het enige is dat de noordvleugel van Valckensteyn weer een verdieping hoger is geworden maar dat meld ik zo ongeveer iedere week.
ZONDAG 2 JUNI 2024
Pendrecht is ontworpen door een vrouw (Lotte Stam-Beese) maar er zijn in de wijk ook kunstwerken die niet door een man zijn ontworpen, op mijn pagina Kunstwerken tel ik er een stuk of tien. Veel wijkbewoners kennen wel de Provinciaaltjes en de Silhouetten op Plein 1953 en het betonreliëf in de hal van metrostation Slinge maar lang niet iedereen weet dat al deze kunstwerken door een vrouw zijn ontworpen (respectievelijk Loeki Metz, Annemarie Theunissen en Carla Kaper). Hieronder een paar minder bekende vrouwelijke kunstwerken.
Naast de ingang van de gymnastiekzaal aan de Krabbendijkestraat 238 bevindt zich een kunstwerk dat vier mensen uitbeeldt (foto's links), het heet Klimmende jongens en is gemaakt door Julia Brändle (1929-1982). Aan de gevel van de voormalige gymzaal aan de Nederhage 12 in Hoogvliet zit een soortgelijk kunstwerk van dezelfde kunstenares.
De Rozet van Respect is op woensdag 17 juni 2009 onthuld en bevindt zich op het schoolplein van de Beatrixschool, vlak voor de ingang (foto rechts). Het is gemaakt door de leerlingen van de school, samen met de kunstenares Akelei Hertzberger (1960). De rozet heeft een doorsnede van 2 meter en bestaat uit een in messing uitgevoerde levensbloem met een rand van mozaïek, in die rand zitten allerlei kleine voorwerpen die afkomstig zijn van de leerlingen en instellingen uit de wijk.
Tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen Pendrecht op 27 september 2008 hing er in het podium een decor dat als achtergrond van de musical Of Mice and Mozart diende. Dit paneel hangt sinds november 2008 aan het transformatorhuis in de Serooskerkestraat (foto links), aan de kant waar de in 2005 gesloopte garages stonden. Het kunstwerk is gemaakt door Mirella de Boer, dochter van de toenmalige wijkregisseur Harry de Boer van Woonstad Rotterdam.
De Geluksmuur bij de Zijpe (foto rechts) is ontworpen door Eveline van Rooij die van 2003 tot 2013 een galerie aan de Slinge had. In het kunstwerk is de eerste steen van Pendrecht opgenomen en ter weerszijden van het muurtje zijn houten frames met gaas aan de gevel bevestigd waaraan iedereen een slotje kan bevestigen. De Geluksmuur is op 10 juli 2014 onthuld als afsluiting van het renovatieproject Zijpe.
In de entreehal van de Zuiderparkflat bevindt zich een kleurrijk mozaïek van hele en gebroken tegels (foto links). Dit kunstwerk is ontworpen door mevrouw J. van Schagen en is op 10 oktober 1996 onthuld door de 99-jarige mevrouw T. Husselman (toen de oudste bewoonster van de flat en in 2004 overleden, 107 jaar oud) ter gelegenheid van de afsluiting van het renovatieproject.
In de hal van de hoge flat van de Zuiderkroon heeft Nina Valkhoff in november 2011 een schildering gemaakt (foto rechts). Vooraf was er overleg met enkele bewoners uit de flat over wat er op de schildering moest komen en het zijn 12 bekende Rotterdamse iconen geworden waaronder de Erasmusbrug, het Witte Huis, de Euromast en het SS Rotterdam. De onderkant van de schildering is een watergolf die de Maas voorstelt. De schildering is een geschenk van Havensteder aan de bewoners en komt op de witte muur goed tot zijn recht.
ZATERDAG 1 JUNI 2024
Waar zijn de broodbakken op Plein 1953 gebleven? Die vraag kreeg ik afgelopen week van een wijkbewoonster maar helaas moest ik haar het antwoord schuldig blijven. De broodbakken zijn er in juni 2019 gekomen, het zijn geen vaste containers maar kleine kliko's die herkenbaar zijn aan de bruine kleur. De Pendrechtse broodbakken (foto rechts, het waren er drie naast elkaar) stonden op Plein 1953 naast het grasveld bij de vijver.
Een paar maanden geleden was het mij ook opgevallen dat de bakken er niet meer stonden maar omdat ik nooit brood weggooi was ik er niet toe gekomen om actie te ondernemen. Volgens de digitale kaart waar alle afvalcontainers op staan zouden ze nu bij het Kinder Service Hotel en Seinpost Slinge moeten staan. Ik heb ze daar nog nooit gezien (dat zou mij zeker zijn opgevallen), tijdens mijn wijkronde van vandaag heb ik beide locaties bezocht maar de bakken staan daar niet. Ik ga navraag doen bij de gemeente.
Langs het eerste deel van de Burghsluissingel is opnieuw één van de grote wilgen gekapt (linker foto), van de oorspronkelijke bomen staan er nu nog maar zes.
Onder het metroviaduct achter metrostation Slinge en het grasveld richting Oldegaarde was vandaag een wijkfeest met live muziek, kermis, een kinderdorp met activiteiten en een informatiemarkt.
De lantaarnpalen in de Tholenstraat worden op maandag 3 juni vervangen, inclusief de paal waar ik vanuit mijn huis op kijk. De meeste palen staan langs parkeerplaatsen, daar zijn gele borden neergezet waarop staat dat het op 3 juni verboden is om hier te parkeren.
De noordvleugel van Valckensteyn is al vier verdiepingen hoog en vooral aan de kopgevel (rechter foto) is goed te zien dat het gebouw grotendeels met hout wordt gebouwd. Alleen aan de onderkant van de balkons zal het hout zichtbaar blijven, de gevels worden afgewerkt met natuursteen en beplating.
Naar aanleiding van het krantenartikel over vrouwelijke architectuur (zie het laatste bericht bij 25 mei) heb ik Sofie een mail gestuurd die ik begon met ik woon al 60 jaar in een wijk die door een vrouw is ontworpen namelijk Pendrecht. Al snel kwam er een enthousiaste reactie en het was duidelijk dat ik niet de enige bewonderaar van Lotte Stam-Beese ben. In het najaar wil Sofie een excursie naar Pendrecht organiseren en ze vroeg of ik daar ook aan wilde bijdragen, dat ga ik zeker doen.
Oudere berichten zijn terug te vinden in het weblogarchief.