weblog Pendrecht

 


 

Dit is mijn digitale dagboek over Pendrecht, de nieuwste berichten staan altijd bovenaan. Klik hier om een reactie te sturen.

Omdat ik fulltime werk heb ik weinig vrije tijd, ik werk mijn weblog daarom alleen op zaterdag en zondag bij.

 


 

ZATERDAG 28 MAART 2020

 

Vanwege de onverwachte klokstilte bij de Sint Bavokerk (zie bij 25 maart) ben ik woensdagavond naar het Plein gelopen om het luiden om 19.00 uur te controleren, als je bij de zijkant van de Aldi gaat staan dan kan je alle Pendrechtse luidklokken zien. Mijn verwachting kwam uit: de Open Hofklok luidde net als vorige week het volle kwartier maar de Bavoklokken zwegen, kennelijk is er toch iets aan de hand. Ik heb donderdag contact gehad met iemand van de kerk en die bevestigt mijn vermoeden ("de klok had woensdagavond gewoon moeten luiden, net als het dagelijks luiden van de kleine klok") en gaat uitzoeken wat de reden van de klokstilte is.

 


 

In de Wagenbergstraat is de bestrating hersteld en zijn de bouwhekken opengezet zodat ik de flat waar ik ben opgegroeid van dichtbij kan bekijken (foto links). Nog steeds ben ik benieuwd hoe de huizen er van binnen uitzien en dankzij de Franse balkons kon ik gemakkelijk vanaf de straat naar binnen kijken. De woonkamer is alleen aan de voorkant, waar vroeger een glazen wand was tussen de woonkamer en de grote slaapkamer is nu een dichte wand zonder deur. Waarschijnlijk is er in de hal een deur naar de slaapkamer maar waar is dan de douche gebleven? De keuken is nog op dezelfde plek (aan de voorkant naast het trappenhuis) maar het is een open keuken geworden want een stukje van de kamermuur is weggebroken. De kleine slaapkamers aan de achterkant zijn gebleven, voor zover ik dat van buiten kan zien.

 

Bij de portiekdeuren zijn wel enkele opvallende veranderingen (foto rechts: mijn vroegere portiek, de huisnummers boven de lamp ontbreken nog). De deur gaat nu naar de andere kant open zodat het gemakkelijker is om met een fiets de keldertrap af te gaan maar je moet de deur nu helemaal openduwen om bij de trap naar boven te komen. De indeling van de brievenbussen is totaal veranderd en is bovendien niet meer symmetrisch vanwege de videofoon, de brievenbus van mijn vroegere huis op nummer 119 zit nu niet meer linksboven maar rechtsonder.

 


 

Winkels die nog open zijn hebben een strikt deurbeleid om te zorgen dat er niet te veel mensen tegelijk binnen zijn, de norm hiervoor is maximaal één klant per 10 m². Supermarkten en winkels als Kruidvat en Action beperken het aantal mandjes en/of wagentjes, het gebruik ervan is verplicht en wie naar binnen wil moet indien nodig buiten wachten tot er weer een mandje of wagentje beschikbaar is. Bij kleine winkels hangt soms bij de ingang een briefje met daarop het maximaal aantal personen dat tegelijk binnen mag zijn. Alle eerdere regels blijven ongewijzigd van kracht: houd altijd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar, kom bij voorkeur alleen, winkel doelgericht en betaal zo veel mogelijk contactloos.

 

Komende nacht gaat de zomertijd in, in bijna alle Europese landen gaat om 02.00 uur de klok een uur vooruit. De zomertijd eindigt dit jaar in de nacht van 24 op 25 oktober.

 


 

WOENSDAG 25 MAART 2020 (extra bericht)

 

De maatregelen om het coronavirus te bestrijden zijn verder aangescherpt, de nieuwe regels zijn maandagavond bekend gemaakt tijdens een persconferentie. In het kort:

• Houd altijd 1,5 meter afstand van elkaar, ongeacht waar je bent (foto: het bord op Plein 1953).

• Alle bijeenkomsten zijn verboden tot 1 juni (was eerst tot 6 april), ook als er minder dan 100 personen zijn.

• Winkels moeten er met een deurbeleid voor zorgen dat er niet te veel mensen tegelijk binnen zijn.

• Blijf zo veel mogelijk thuis, naar buiten voor een frisse neus halen mag maar doe dat bij voorkeur alleen.

• Bij gezondheidsklachten gold al: blijf thuis. Komt daar ook koorts bij dan moet vanaf nu iedereen in het huishouden thuisblijven.

• Kappers, schoonheidsspecialisten en andere contactberoepen mogen tot 6 april niet meer werken.

• Burgemeesters mogen plekken aanwijzen waar niemand meer mag komen, verder mogen zij een noodverordening opstellen zodat er indien nodig opgetreden kan worden. Wie de regels niet naleeft kan een boete krijgen, dit geldt zowel voor burgers als bedrijven.

Alle maatregelen (zoals sluiting scholen, sportverenigingen, eet- en drinkgelegenheden en zoveel mogelijk thuis blijven) gelden vooralsnog tot maandag 6 april, alleen het verbod op evenementen en bijeenkomsten geldt tot 1 juni. Gebruik het openbaar vervoer alleen als het echt nodig is en houd ook daar afstand van elkaar.

 

Inmiddels is besloten dat de centrale examens dit schooljaar niet doorgaan. De geruchten gaan rond dat de scholen nog langer dicht zullen blijven, de beslissing daarover wordt volgende week dinsdag genomen. In het ergste geval gaan de scholen pas na de zomervakantie weer open.

 


 

Zoals ik eerder al meldde werk ik vanuit huis maar er is nauwelijks iets te doen. Ik maak dan ook dagelijks meerdere keren gebruik van de gelegenheid om even buiten een rondje te lopen. Het is geen enkel probleem om de afstandsregel na te leven, Pendrecht is ruim opgezet en er zijn sowieso al minder mensen op straat dan anders. Op zich is het lekker weer om buiten te lopen, het is wel koud maar de zon schijnt uitbundig. Maar er is duidelijk minder verkeer op straat en ik kon op een gegeven moment in de Krabbendijkestraat midden op straat staan om een foto te maken (foto links), iets wat je normaal niet hoeft te proberen.

 

Toch bemerkte ik nog iets wat anders dan anders is. De kerkklokken zwijgen op zondagochtend maar hoor ik nou ook de kleine klok van de Sint Bavokerk die dagelijks drie (in het weekend: twee) keer luidt niet meer? Gisteren ging ik er iets voor twaalven heen om het zeker te weten, om 12 uur draaide de grote wijzer een minuut verder maar de kleine klok bleef roerloos hangen. Ik denk dat het te maken heeft met het niet meer luiden op zondagochtend, dat gebeurt namelijk automatisch. Als je dat uit zet doen de klokken het kennelijk helemaal niet meer... Uiteraard heb ik een bericht naar de koster gestuurd maar daar heb ik nog geen reactie op.

Vanavond om 19.00 uur zullen opnieuw in heel Nederland de kerkklokken luiden en ik ga er van uit dat net als vorige week ook de Pendrechtse kerken weer meedoen.

 


 

ZONDAG 22 MAART 2020

 

Bij de ingang van veel winkels en instellingen (voor zover deze nog open zijn) is te lezen dat je anderhalve meter afstand van elkaar moet houden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat geldt uiteraard ook voor de buitenruimte, bij het verhoogde bloemperk op Plein 1953 staat aan de kant van het open middengedeelte een geel bord met de volgende tekst (foto links): Houd 1,5 meter afstand - Geef elkaar de ruimte - Beperk je tijd hier op deze plek - Was thuis je handen.

 

Op de toegangsdeuren van het Gezondheidscentrum Zuiderkroon (foto rechts) hangen maar liefst zes A4-tjes met betrekking tot de coronavirus en de boodschap is duidelijk: je mag alléén naar binnen als je vandaag telefonisch een afspraak hebt gemaakt. Ook de aanwijzingen bij de Open Hofkerk voor bezoekers van de Voedselbank laten aan duidelijkheid niets te wensen over: sorry geen koffie/thee, geen handen schudden, niet blijven praten, pak wat voor u klaar staat, zelf inpakken, binnenkomen op aanwijzing, u wordt geroepen.

 

De Paradijskerk heeft een week geleden met het initiatief Klokken van hoop de Rotterdamse kerken opgeroepen om op drie achtereenvolgende woensdagen van 19.00 tot 19.15 uur de klokken te luiden als teken van hoop voor alle mensen en als signaal om respect te hebben voor alle hulpverleners. Afgelopen woensdag was de eerste keer en om 19.00 uur hoorde ik alle Pendrechtse klokken luiden, de klok van de Open Hofkerk heeft het volle kwartier geluid maar de Bavo-klokken stopten al na enkele minuten.

  

ZATERDAG 21 MAART 2020

 

Door de coronacrisis is het openbare leven behoorlijk ontregeld en omdat ook de scholen gesloten zijn heb ik de afgelopen week noodgedwongen thuis doorgebracht. In principe werk ik vanuit huis wel door maar omdat het onderwijs op de examens na stil ligt heb ik nauwelijks iets te doen.

 

Restaurants en cafés zijn al een week gesloten, ergens een kop koffie drinken of uit eten gaan is er voorlopig niet meer bij. Ook een bezoek aan een theater, een zwembad of een schoonheidsstudio is niet meer mogelijk en bij de tandarts kan je alleen nog maar terecht voor spoedgevallen. Winkels passen hun openingstijden aan of gaan zelfs helemaal dicht, eergistermiddag was ik even in het centrum en daar waren de gevolgen van de coronacrisis goed zichtbaar: lege terrassen, grote winkels zoals de Bijenkorf en C&A zijn gesloten en het aantal mensen in de Koopgoot kon je op de vingers van één hand tellen.

 

De enige winkels die lijken te profiteren van de crisis zijn de supermarkten die alle zeilen moeten bijzetten om hun voorraden op peil te houden. Een bezoek aan een supermarkt lijkt op een scène uit een science fiction film: de caissières zitten achter een scherm van plexiglas en bij de kassa's zijn op de vloer stroken tape geplakt zodat de klanten de minimumafstand van 1,5 meter kunnen aanhouden. Verder wordt opgeroepen om in je eentje naar de winkel te komen, vriendelijk te blijven tegen andere klanten en het winkelpersoneel, niet meer te kopen dan anders en bij voorkeur contactloos te betalen. Albert Heijn is tijdelijk gestopt met het uitgeven van koopzegels en bakjeszegels, klanten worden verzocht om voor en na hun bezoek aan de winkel de handen te wassen. Het zijn allemaal uitzonderlijke maatregelen maar het is van het grootste belang dat het voor iedereen mogelijk blijft om op een veilige manier de eerste levensbehoeften in huis te halen.

 

Het openbaar vervoer rijdt al een week met een aangepaste dienstregeling waarbij vooral in de spitsuren minder voertuigen rijden. Inmiddels is iedereen er wel aan gewend dat je in de bus door de achterdeuren moet instappen, het voorste deel is afgesloten zodat de bestuurder niet in contact kan komen met de passagiers. Maar het blijft vreemd om in een praktisch lege metro of bus te zitten, door de sluiting van de scholen en omdat veel mensen thuis werken is het aantal reizigers fors teruggelopen. Om die reden wordt vanaf maandag 23 maart de RET-dienstregeling nog verder ingekrompen: de bussen rijden nog maar om de 20 of 30 minuten en de metro om het kwartier (tussen Slinge en Rotterdam Centraal om de 7,5 minuut). De metrotreinen worden niet ingekort zodat de reizigers op voldoende afstand van elkaar kunnen zitten.

 

Enkele berichten uit Pendrecht volgen morgen.

 


 

MAANDAG 16 MAART 2020

 

Op deze onverwachte vrije dag maak ik een rondje door de wijk om met eigen ogen te zien wat de gevolgen zijn van de gisteren afgekondigde maatregelen tegen het coronavirus. Rond half 12 ga ik de deur uit, het is prachtig zonnig weer en op veel plekken staan bomen en struiken in bloei. Buiten is er op het eerste gezicht eigenlijk niets bijzonders te zien: er lopen mensen op straat, de winkels zijn open en er rijdt verkeer, inclusief vuilniswagens en de bussen van de RET. Om 12 uur hoor ik de kleine klok van de Sint Bavokerk luiden, ook dat is een vertrouwd geluid in de wijk.

Maar op en rond Plein 1953 wordt duidelijk dat er wel degelijk iets aan de hand is want alle horecazaken zijn dicht (foto: café Goofy) en ook het ING-kantoor aan de Slinge is gesloten. Winkels met een zitje (bijvoorbeeld bakkerij Remmerswaal en viswinkel De Oceaan) zijn wel open maar alleen voor verkoop, het is niet toegestaan om ter plekke het gekochte op te eten. In de supermarkten is het druk, ik heb vanmorgen wat boodschappen gedaan bij Albert Heijn dus ik heb het zelf aan den lijve ervaren. Hoewel ik hier en daar lege schappen heb gezien kon ik zonder problemen al mijn boodschappen halen.

 

Niet alleen winkels zijn gesloten maar ook de Passage, de huiskamer aardgasvrij Pendrecht en het kantoor van Woonstad Rotterdam zijn in ieder geval de komende drie weken niet open voor het publiek. Bij al deze instellingen hangen A4-tjes bij de ingang waarop de sluiting staat vermeld (foto links: de Passage). Bij de scholen is dat niet het geval, het landelijke besluit om alle onderwijsinstellingen voor minimaal drie weken te sluiten is pas zondag genomen. Tijdens mijn rondje door de wijk waren de schoolpleinen stil en verlaten (foto rechts: het schoolplein van De Hoeksteen), voor mij een vertrouwd beeld omdat ik zelf in het onderwijs werk en op schooldagen nooit door de wijk kan lopen.

 

Tot slot nog een gewoon nieuwtje: in de kiosk Zijpe 11 komt een zaak met de naam Flirty Lash, dat is een studio voor de opmaak van wimpers en wenkbrauwen.

 


 

ZONDAG 15 MAART 2020

 

Ik ben aan het begin van de avond teruggekomen uit Londen, mijn halfjaarlijkse uitstapje naar de Britse hoofdstad is ondanks de ontwikkelingen rond het coronavirus wel doorgegaan. Natuurlijk had ik thuis kunnen blijven maar de (kleinschalige) bijeenkomst waar ik naar toe zou gaan is niet afgelast en de vluchten tussen Nederland en Groot Brittannië zijn niet geannuleerd. Ook omdat ik geen gezondheidsklachten heb was er onvoldoende reden om niet te gaan, uiteraard heb ik tot op de dag van vertrek de ontwikkelingen bijgehouden.

Ik ben al heel vaak in Londen geweest maar dit was echt bizar. Op veel plekken waar je normaal over de hoofden kunt lopen was het nu opvallend rustig, toeristen blijven massaal weg. In de metro heb ik geen enkele keer hoeven staan (!), in Oxford Street kon je overal de straat oversteken en zelfs in het beroemde warenhuis Harrods was het beangstigend rustig. In mijn hotel (waar ik al jaren kom) waren duidelijk minder gasten en de receptionist vertelde dat er veel annuleringen waren. Ook de reis naar en van Londen was ongewoon: de vliegtuigen, die normaal altijd tot de laatste plaats bezet zijn, waren nog niet eens half vol.

 

Afgelopen week zijn er in Nederland vergaande maatregelen afgekondigd die inmiddels ook in Pendrecht merkbaar zijn. In de Open Hofkerk zijn tot en met 31 maart geen kerkdiensten en andere activiteiten (een vreemd idee als je bedenkt dat er precies een week geleden een druk bezocht concert was), dit geldt eveneens voor de Sint Bavokerk (foto) wat betekent dat er op zondagochtend voorlopig geen klokgelui te horen zal zijn. De Zuiderkroon is tot en met 3 april gesloten dus de komende drie dinsdagen is er geen biljarten, ook de Breinpuzzel (in het dokter Heftinghuis) is deze periode dicht. In de winkels hangen bij de kassa's oproepen om zo veel mogelijk te pinnen om hand-op-hand contact bij contante betalingen te vermijden, de supermarkten roepen op om niet te gaan hamsteren want dat is nergens voor nodig.

Het openbaar vervoer blijft vooralsnog rijden maar bij de RET zijn wel enkele aanpassingen: vanaf morgen rijden er in de spits minder voertuigen (veel mensen werken immers thuis waardoor de vervoersvraag lager is), in de bussen blijft de voordeur gesloten en is er geen kaartverkoop (om het contact tussen de chauffeur en de reizigers te minimaliseren) en in de trams en metro's worden de deuren centraal geopend door de bestuurder.

 

Vandaag zijn er door de overheid nieuwe maatregelen bekend gemaakt en één daarvan treft mij persoonlijk: alle scholen zijn vanaf morgen tot en met vrijdag 3 april gesloten. Ik ben vanmiddag in Londen gebeld door mijn leidinggevende met de mededeling dat ik morgen thuis kan blijven, morgenmiddag hoor ik dan wat er verder gaat gebeuren. Morgen zal ik een rondje door de wijk maken en komt er een extra update van mijn weblog.

 


 

ZONDAG 8 MAART 2020

 

De eerste Zondagmiddagmuziek van dit jaar met het Golden Circle Ensemble is een groot succes geworden, de kerkzaal zat voor meer dan driekwart vol (een groot verschil met een jaar geleden toen er amper 25 bezoekers waren, het was toen wel heel slecht weer). Toen ik binnenkwam zaten er al veel mensen in de kerkzaal en stond er een rij bij de kaartverkoop. Helaas waren de programmaboekjes net op toen ik aan de beurt was maar ik wist dat het programma bestond uit de hoogtepunten van de Mattheus Passion van J.S. Bach. Het Golden Circle Ensemble onder leiding van John Bakker bestond uit 9 zangers (zes dames en drie heren) en een violist, het Vierdag-orgel werd bespeeld door André de Jager.

 

Na het welkomstwoord van pastor Ad Berkhout zong het ensemble vanaf de gaanderij het eerste werk, daarna kwamen de zangers de kerkzaal binnen en begon het concert dat een kleine anderhalf uur duurde. De werken waren heel afwisselend met zowel zang van het hele koor als van een solist.

Het einde van het concert was bijzonder: nadat de laatste klanken waren weggestorven bleven de solisten en John Bakker roerloos staan, je kon een speld horen vallen. Opeens draaide John zich om en dat was het teken dat het concert ten einde was waarop het applaus losbarstte. Er volgde nog een toegift en tijdens het zingen liepen de zangers statig naar achteren, daar bleven ze staan totdat de toegift was afgelopen.

 


 

ZATERDAG 7 MAART 2020


 

ZONDAG 1 MAART 2020

 

Op 1 maart 1960, vandaag precies 60 jaar geleden, opende het postkantoor aan de Slinge de deuren en Het Vrije Volk schreef daar een dag later het volgende over.

 

Sinds gisteren kunnen de bewoners van Pendrecht dichter bij huis blijven wanneer zij aangetekende brieven willen versturen, postwissels willen incasseren of om andere redenen van de veelvuldige diensten van de PTT gebruik willen maken. Nadat de directeur van het Rotterdamse PTT-district maandagmiddag de sleutels van het nieuwe bijkantoor aan de Slinge had uitgereikt aan de beheerder, de heet J.H. Koppe, werd dit kantoor dinsdagmorgen voor het publiek opengesteld.

De PTT beschikt nu in het hart van het 17.500 inwoners tellende Pendrecht over een doeltreffend, goed ingericht kantoor dat werd ontworpen door architect R.D. van Andel en waarvan de bouw werd uitgevoerd door het bouwbedrijf L. Vogelezang. Er zijn zes loketten om het publiek te bedienen en de opslagruimte is zo royaal dat het bestelkantoor aan de Dordtselaan ervan kan meeprofiteren.

 

Als kind kan ik het postkantoor van vroeger nog goed herinneren: je kwam aan de linkerkant binnen door een draaideur (die in mijn beleving heel zwaar ging) en dan kwam je in een grote lege hal. Aan de rechterkant waren de loketten; eerst waren het open balies, later zijn ze met pantserglas dichtgemaakt (als beveiliging tegen overvallen) en nog later zijn de open balies in ere hersteld want dat was klantvriendelijker. Helemaal achterin was een afsluitbare ruimte met een telefoon waar je internationaal kon bellen, na afloop betaalde je de gesprekskosten aan een loket.

Aan de buitenkant was een stukje muur (waar later de ingang kwam) en daar zaten behalve de brievenbus ook enkele postzegelautomaten. De brievenbus is later verplaatst naar de straat, naast de inmiddels verdwenen telefooncel.

 

Het Pendrechtse postkantoor was op 19 november 2009 voor het laatst open en is daarna omgebouwd tot ING-kantoor, alleen de brievenbus herinnert nog indirect aan het Pendrechtse postkantoor dat het 50-jarig bestaan net niet heeft gehaald.

 


 

ZATERDAG 29 FEBRUARI 2020


 

ZONDAG 23 FEBRUARI 2020

 

Over twee weken, op zondag 8 maart, is in de Open Hofkerk de eerste Zondagmiddagmuziek van dit jaar. Sinds John Bakker in 2016 Jan van Dijk heeft opgevolgd als organisator van de Zondagmiddagmuziek wordt het eerste concert in het jaar verzorgd door het Golden Circle Ensemble waar John dirigent en artistiek leider van is. Het Golden Circle Ensemble is een jong internationaal ensemble met zangers die zijn afgestudeerd aan het conservatorium of daar nog met hun studie bezig zijn.

 

Tijdens het concert dat ongeveer vijf kwartier duurt worden de hoogtepunten uit de Mattheus Passion van J.S. Bach uitgevoerd, het Vierdag-orgel zal deze middag bespeeld worden door André de Jager. Na afloop van het concert kan men onder het genot van koffie of thee de musici ontmoeten.

De toegangsprijs is € 6,- en voor pashouders € 4,-, kinderen tot en met 12 jaar kunnen gratis naar binnen. Zoals gebruikelijk begint het concert om 15.00 uur, de kerk is om 14.30 uur open.

 


 

ZATERDAG 22 FEBRUARI 2020

 

Het achterste deel van de Wagenbergstraat is weer toegankelijk (foto links), vanwege de renovatie van de beide flats was de straat drie maanden afgesloten. De even flat is helemaal ontdaan van steigers (ook de kopwoningen) en ik zag in meerdere huizen al mensen aan het werk, het lijkt er dus op dat de flat al is opgeleverd. De renovatie is naar mijn mening geslaagd, de flat ziet er aan de buitenkant weer als nieuw uit.

 

Het tunneltje bij de fietsenstalling van metrostation Slinge is weer goed verlicht, de TL-buizen gaven bijna geen licht meer maar na mijn melding zijn de lampen vervangen (foto rechts).

 

Het voorjaar is in aantocht, de forsythiastruiken zitten vol met bloemknopjes en één van de prunussen in de binnentuin tegenover mijn huis staat al in bloei.

 


 

ZONDAG 16 FEBRUARI 2020

 

Ik heb vandaag geen actueel nieuws te melden, daarom wat eerdere nieuwsfeiten uit mijn weblog.

• Februari 2011: Aan de Ossenisseweg begint de grondsanering op de plek van een vroegere wasserette.

• Februari 2012: De sloop van Valckensteyn begint, als eerste sneuvelt het balkonhek van huis 478.

• Februari 2013: De Aldi supermarkt op Plein 1953 wordt verbouwd (linker foto).

• Februari 2014: Cees Bavius en Pieta Bot nemen na acht jaar afscheid van Pendrecht.

• Februari 2015: Na meer dan een halve eeuw gaat schoenenwinkel Van Liesdonk voorgoed dicht.

• Februari 2016: Speeltuin Neeltje Jans (oorspronkelijke naam: Pendrecht 1) bestaat 60 jaar.

• Februari 2017: Tinus de Does presenteert een nieuw fotoboek over Pendrecht.

• Februari 2018: Gedurende een paar dagen was fietsen toegestaan op Plein 1953 (rechter foto).

• Februari 2019: De HAL-flat aan de Oldegaarde is 60 jaar geleden opgeleverd.

 


 

ZATERDAG 15 FEBRUARI 2020

 

Op het plein bij metrostation Slinge (foto, om precies te zijn: naast de brievenbus) staat sinds kort een informatiebord over wandelroutes door natuurgebieden in en om Rotterdam. Dit wandelnetwerk is ontwikkeld door het Natuur- en recreatieschap IJsselmonde en werkt met knooppunten die elk een nummer hebben, het bord in Pendrecht staat op knooppunt 94. Op de knooppunten staan paaltjes mat daarop bordjes die naar de dichtstbijzijnde knooppunten verwijzen. Door dit systeem kan men zelf de route en de afstand bepalen want je wandelt steeds van knooppunt naar knooppunt, ook het al langer bestaande fietsnetwerk gebruikt deze manier. Klik hier voor meer informatie van het recreatieschap over het netwerk van wandelroutes in Zuid Holland, op deze website is tevens een wandelrouteplanner waarmee je van te voren de route van je wandeling kunt uitstippelen.

 

Gistermiddag was er een korte maar felle brand in één van de flats langs de Ellemeethof, het was op de onderste woonlaag in een kopwoning aan de kant van de Oldegaarde.

 


 

ZONDAG 9 FEBRUARI 2020

 

Het is al een jaar geleden dat de Sint Bavokerk een Rijksmonument is geworden maar nog steeds is dat aan de buitenkant niet te zien, naar het monumentbordje zal men tevergeefs zoeken. Maar het bordje komt er alsnog, de Sint Bavokerk bestaat dit jaar 60 jaar (de kerk is op 26 juni 1960 ingewijd) en dat zal in de loop van dit jaar gevierd worden. Daarbij wil men ook stilstaan bij de monumentstatus van de kerk en bij deze gelegenheid zal ook het bordje aan de gevel bevestigd worden.

Voor het geld dat ik met de Clasien Kramer prijs heb gewonnen heb ik een bestemming in gedachten (zie bij 25 januari), ik heb een mail gestuurd naar een betrokkene met de vraag wat hij er van vindt. Het antwoord was positief ("wat een geweldig aanbod en idee") maar de uitvoering zal nog even op zich moeten laten wachten vanwege een komende gebeurtenis. De mail is doorgestuurd naar het bestuur van de betreffende instantie zodat zij mijn aanbod kunnen meenemen in de voorbereidingen op die gebeurtenis. Het klinkt misschien allemaal wat geheimzinnig maar ik wil mijn plan pas bekend maken als ik voor 100% zeker weet dat het uitgevoerd kan worden.

 


 

ZATERDAG 8 FEBRUARI 2020

 

In korte tijd is de voormalige Rawza bakkerij op Plein 1953 opgeknapt en ingericht als Huiskamer aardgasvrij Pendrecht, deze naam staat in grote witte letters op de ramen. Een week geleden had ik gezien dat de ruimte een nieuwe bestemming zou krijgen maar dat het zó snel zou gaan had ik niet verwacht.

Omdat de deur open stond stapte ik naar binnen en meteen werd ik verwelkomd, de huiskamer bleek al open te zijn voor publiek. De ruimte oogt licht en ruim: er is informatie over de alternatieven voor aardgas, een koffietafel en een kookstudio met inductiekookplaten. Als blikvanger hangt er een grote luchtfoto van de wijk, genomen in maart 2019.

 

De Huiskamer aardgasvrij Pendrecht is bedoeld als voorlichtingsruimte waar bewoners terecht kunnen met hun vragen over verwarmen zonder aardgas, elektrisch koken en energie besparen. Het adres is Plein 1953 nummer 24-25 en de openingstijden zijn als volgt: woensdag, donderdag, zaterdag en zondag 12.00 - 17.00 uur, vrijdag 12.00 - 20.00 uur. Op maandag en dinsdag is de Huiskamer gesloten.

 

De feestelijke opening is op donderdag 13 februari van 15.30 tot 17.00 uur, het is in tropische sferen met de Bloesembar die duurzame alcoholvrije cocktails maakt en tv-kok Ramon Beuk die samen met wethouder Bas Kurvers heerlijke Surinaamse nasi maakt (alles gekookt op inductie natuurlijk). Helaas kan ik er vanwege mijn werk niet bij zijn.

 

 

Het overige nieuws volgt morgen.

 


 

ZONDAG 2 FEBRUARI 2020

 

Begin 1991 besloten de toenmalige kerken in Pendrecht (de rooms-katholieke Sint Bavokerk, de gereformeerde Christus Triomfatorkerk en de hervormde Open Hofkerk) om een inloophuis op te richten. De bedoeling ervan was dat mensen op een rustige plek op verhaal kunnen komen, zodoende kreeg het inloophuis de naam Het Verhaal. Het inloophuis startte in een winkelpand aan de Ossenisseweg (foto links) dat officieel werd geopend door wethouder Van der Schalk op 2 februari 1991, vandaag precies 29 jaar geleden. Enkele maanden na de opening werd de oecumenische stichting Inloophuis Het Verhaal opgericht.

Oorspronkelijk zat Het Verhaal alleen in de winkelruimte, later is de bovenwoning erbij getrokken. Behalve een huiskamerfunctie en het bieden van een luisterend oor werden er kleinschalige activiteiten georganiseerd. Sinds 2005 is Het Verhaal gevestigd in een benedenzaal van de Sint Bavokerk, de ingang is via de blauwe deur naast de pastorie aan de Slinge (foto rechts).

 


 

ZATERDAG 1 FEBRUARI 2020

 

De stellingen bij de kopwoningen (foto links) van de even flat in de Wagenbergstraat zijn weg en het resultaat is bijna onherkenbaar vergeleken met voor de renovatie. Tientallen jaren zaten de gevels verborgen achter witte platen maar nu is er een nieuwe bakstenen gevel, wie de flats niet kent van vroeger zou zeggen dat het nieuwbouw is. Net als de overige huizen van de flat hebben ook deze woningen een Frans balkon gekregen en is het oorspronkelijke inpandige balkon aan de achterkant vervangen door een hangend balkon. Over balkons gesproken: bij de flat aan de overkant zijn afgelopen week de balkons gemonteerd, dus ook bij mijn vroegere ouderlijke huis (foto rechts).

De renovatie van de eengezinswoningen langs de Abbenbroekweg gaat binnenkort beginnen. De hoge kraan die vorig jaar werd gebruikt voor de huizen langs het Fijnaartpad staat er nu weer met als verschil dat het verkeer er nu wel langs kan. Op de hoek bij de Middelharnisstraat staan de nieuwe kozijnen al klaar.

  

ZONDAG 26 JANUARI 2020

 

In de Wagenbergstraat is de renovatie van de portiekflats bijna klaar, alleen de kopwoningen aan de kant van de Raamsdonkweg staan nog in de steigers. Aan de achterkant van de oneven flat ontbreken nog de hangende balkons (foto links), vermoedelijk worden deze gemonteerd met behulp van een hoogwerker of een kraan. Ik ben benieuwd hoe de gerenoveerde woningen er van binnen uitzien, het liefst zou ik dan natuurlijk mijn vroegere ouderlijke huis op nummer 119 willen bezoeken.

 

In de Geertruidenbergstraat is de renovatie begonnen, in het eerste portiek van de even flat is men gestart met het verwijderen van het asbest. De straat is op dinsdag 28 januari afgesloten voor alle verkeer, zo is te lezen op de gele borden (foto rechts). Er staat een blauwe bouwkeet aan het einde van de straat, tussen twee bomen langs de Raamsdonkweg.

  

ZATERDAG 25 JANUARI 2020

 

Afgelopen donderdag was de nieuwjaarsbijeenkomst van Vitaal Pendrecht die mij een onverwachte verrassing opleverde: ik ben dit jaar de winnaar van de Clasien Kramer prijs!

 

Ruim op tijd ga ik van huis met in mijn zak de tekst (zes A4-tjes) en twee USB-sticks (één als reserve) waarop de foto's staan. Toen het programma begon waren de meeste stoelen bezet, er waren opvallend meer bezoekers dan de afgelopen twee jaar. De drie vorige winnaars van de Clasien Kramer spel waren er (zij droegen uiteraard allemaal de speld) en ook oud-wethouder Dominic Schrijer. Zoals altijd zorgde Armando voor de muzikale omlijsting en tot aan het begin van het programma zong hij enkele liedjes.

 

Het programma was wat uitgebreider dan in voorgaande jaren maar het begin van de avond volgde het vaste patroon. Harry Kock, voorzitter van Vitaal Pendrecht en nachtburgemeester van Pendrecht, opende de avond met een welkomstwoord en na zijn toespraak nodigde hij mij uit om naar voren te komen om het eerste deel van mijn terugblik op 2019 te doen.

Op de gebruikelijke manier doe ik mijn presentatie waarbij de foto's na elkaar op het scherm komen. Zoals altijd toon ik de gebeurtenissen in chronologische volgorde, voor iedere maand zoek ik vijf onderwerpen en dus ook vijf foto's uit. Na de laatste foto van juni verscheen het woord PAUZE op het scherm en kon men wat drinken terwijl Armando nog een paar liedjes zong.

 

Na de pauze was er een kort filmpje van de Taalfaculteit waarin de cursisten en de docenten zich presenteren. Daarna was het weer mijn beurt en werkte ik het tweede deel van mijn presentatie af, na afloop kreeg ik een applaus en daarna was er opnieuw een liedje van Armando. Hierna was er een presentatie van de Kinderfaculteit en vervolgens een korte bijdrage van Joke Spijkers van het Pendrecht Theater.

 

Dan is het tijd voor het laatste programma-onderdeel: de uitreiking van de Clasien Kramer prijs, dat gebeurde dit jaar voor de vierde keer. De prijs is in het leven geroepen door Vitaal Pendrecht en is tevens een eerbetoon aan Clasien Kramer die geldt als één van de eerste bewoonsters van Pendrecht en zich op veel manieren verdienstelijk heeft gemaakt. De Clasien Kramer prijs bestaat uit een speld en een vrij te besteden bedrag van 250 euro.

 

Bij de vorige drie uitreikingen vertelde Harry uitgebreid over de verdiensten van de betreffende persoon (om het spannend te houden) en pas dan wordt de naam genoemd, dit keer ging het iets anders. Harry zei dat de persoon in kwestie zich op meerdere gebieden verdienstelijk heeft gemaakt voor de wijk en voordat ik het in de gaten had riep hij luidkeels mijn naam door de zaal.

 

Traditiegetrouw wordt de speld opgespeld door de vorige winnaar, in dit geval Gerda Matthijssen. Harry merkte op dat het de eerste keer was dat een man de winnaar is, tot nu toe waren het allemaal vrouwen. Na de felicitaties kreeg ik een envelop met het geld en een bos bloemen. Natuurlijk kreeg ik de microfoon in de handen gedrukt en ik heb ongeveer hetzelfde gezegd als toen ik in 2010 van de deelgemeente Charlois een zilveren Karel de Stoutespeld kreeg: "Ik doe het niet om een lintje of wat dan ook te krijgen maar ik vind het wel een eer en een erkenning voor wat ik voor de wijk doe." Instemmend geknik en een applaus viel mij ten deel.

 

Met de uitreiking van de Clasien Kramer prijs eindigde het programma en kon men onder het genot van Armando's zang, een hapje en een drankje nog even napraten.

 

De Clasien Kramer speld is ontworpen door Rien van Keulen en heeft de vorm van de wijk. Op de speld staan de letters CWK (de initialen van Clasien) en verder onder andere Valckensteyn (waar zij in de directie zat), een hand met daarin een baby (Clasien is in de wijk begonnen als vroedvrouw) en een opengeslagen schrift (verwijzend naar de taallessen die zij geeft).

Iedereen kan een Pendrechtenaar voordragen die zich op wat voor manier dan ook inzet voor de wijk maar de keuze van wie de prijs krijgt wordt gemaakt door een onafhankelijke commissie die bestaat uit mensen die niet in Pendrecht wonen. Het spreekt voor zich dat de genomineerde wel een bewoner van Pendrecht moet zijn.

 

Het is natuurlijk toeval maar op vijf dagen na is het precies 10 jaar geleden dat ik een zilveren Karel de Stoutespeld ontving, dat gebeurde op 28 januari 2010 bij de afsluiting van mijn heldenmaand tijdens de campagne Pendrecht is Goed Bezig. Het opspelden gebeurde door Dominic Schrijer (toen nog wethouder), is het toeval dat hij er nu ook was?

 

Zoals gezegd bestaat de prijs behalve een speld ook uit een geldbedrag, de winnaar mag daarmee doen wat hij of zij wil en hoeft daarover geen verantwoording af te leggen. Ik heb in mijn hoedanigheid als dagburgemeester van Pendrecht besloten om het niet in eigen zak te steken maar het te gebruiken voor iets in de wijk. Daar heb ik wel een idee over maar dat houd ik nog even voor mij, ik moet eerst onderzoeken of het zowel financieel als praktisch haalbaar is.

 


 

ZONDAG 19 JANUARI 2020

 

Het is al 17 jaar geleden maar het ligt velen nog vers in het geheugen: de moord op Sedar Soares bij metrostation Slinge. Het was in een periode dat het al niet goed ging met de wijk en deze moord deed er nog een schepje bovenop, heel Nederland zag Pendrecht toen op het journaal wat het slechte imago alleen maar versterkte. Er wordt een verdachte opgepakt en veroordeeld maar deze wordt in hoger beroep vrijgesproken nadat getuigen hun verklaring hebben ingetrokken, daarmee blijft de geruchtmakende moord onopgelost.

 

Een jaar na het drama wordt aan de zijgevel van het parkeerdek een gedenkteken onthuld ter nagedachtenis aan Sedar. Rex Mundio vervaardigde de ronde plaquette (foto) en heeft daarbij vooral de wensen van de familie tot uitdrukking gebracht. In het midden van een uiteenspattende sneeuwbal is een portret van Sedar te zien en onderaan zit een plaatje met de tekst SEDAR SOCRATES SOARES geboren 13-08-1989 gestorven 02-02-2003. Onder grote publieke belangstelling onthulden toenmalig deelraadsvoorzitter Dick Lockhorst en de moeder van Sedar de plaquette op 1 februari 2004, precies één jaar na de fatale schietpartij.

 

Al enkele jaren maakt de politie een coldcase-kalender, dat is een weekkalender waar oude onopgeloste zaken op staan. Deze kalender wordt verspreid onder gevangenen in de hoop dat er tips komen, dit jaar krijgen ook alle tbs-instellingen in Nederland de kalender. Op het blad van week 8 wordt de moord op Sedar Soares als volgt omschreven:

 

Nachtmerrie van iedere ouder

 

Op zaterdag 1 februari 2003 sneeuwt het in Rotterdam. Feest voor de kinderen en ook voor de 13-jarige Sedar en zijn vrienden. Vanaf het parkeerdek bij het metrostation Slinge houden zij sneeuwballengevechten met elkaar en gooien sneeuwballen naar passerende auto's en voetgangers. Onschuldig, toch? Toch schiet iemand gericht op de spelende jongens. Sedar wordt geraakt en overlijdt.

Sedar had met zijn moeder afgesproken dat hij om 20.00 uur die avond thuis zou komen. Maar hij kwam nooit meer thuis. De nachtmerrie van iedere ouder wordt werkelijkheid voor de moeder van Sedar.

Iedereen is verontwaardigd. Hoe kon dit gebeuren? Er is alles aan gedaan om de dader te vinden, maar dat is nog steeds niet gelukt. De dader loopt dus al meer dan 16 jaar vrij rond.

Weet u meer over deze zaak? Laat het alstublieft weten. U helpt er de moeder van Sedar enorm mee.

 

De kans dat het misdrijf dankzij de coldcase-kalender wordt opgelost is natuurlijk heel klein maar wie weet wat het oplevert. De moord op Wil Vervat in 1974 (ook bij metrostation Slinge) veroorzaakte destijds ook veel beroering in Pendrecht maar is uiteindelijk wel opgelost: 14 jaar later is de dader gevonden en veroordeeld.

 


 

ZATERDAG 18 JANUARI 2020

 

Er is weinig nieuws. Door het aanhoudende zachte weer zijn in de middenberm van de Slinge al een paar bloeiende krokussen te zien. Een deel van de oneven flat aan de Dirkslandhof staat in de steigers, het lijkt er op dat na de renovatie van de flats Slinge I en II ook deze woningen een opknapbeurt zullen krijgen. Vanmorgen lagen de drie broodbakken op Plein 1953 plat op de grond, ik heb ze weer rechtop gezet wat vrij lastig ging omdat de bakken met kettingen aan elkaar zitten.

 


 

ZONDAG 12 JANUARI 2020

 

Al een tijdje ben ik bezig met mijn terugblik op 2019 die ik tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van Vitaal Pendrecht op donderdagavond 23 januari zal presenteren. De fotopresentatie zelf is klaar (foto: het titelbeeld), ik ben nog bezig met het uitwerken van de teksten. De bijeenkomst is in de aula van de Kinderfaculteit op Plein 1953 en het is dan de dertiende keer dat ik de gebeurtenissen van het voorbije jaar de revue laat passeren. De avond begint om 19.00 uur en het programma vermeldt behalve mijn presentatie ook presentaties van de Kinderfaculteit en de Taalfaculteit, aandacht voor het Pendrecht Theater en de uitreiking van de Clasien Kramer prijs.

 

Het idee voor een nieuwjaarsbijeenkomst in de wijk is ontstaan tijdens de Dag van de Dialoog in 2007. Lea Felter zag van achter het buffet in de Middelburgt (dat toen nog wijkgebouw was) het gesprek dat als thema Waar ga je voor? had. "Ik zou gaan voor een nieuwjaarsreceptie van en voor de bewoners van Pendrecht in dit gebouw en het liefst in deze zaal" was haar reactie.

Op 19 januari 2008 ging Lea's wens in vervulling, opbouwwerker Rieks Westrik was op het idee gekomen om mij als dagburgemeester te laten terugblikken op 2007 en sindsdien is mijn fotopresentatie een vast onderdeel geworden van de nieuwjaarsbijeenkomst. In de loop der jaren was het op verschillende locaties in de wijk (o.a. in de Open Hofkerk) maar sinds 2015 is het weer in hetzelfde gebouw als waar het ooit begon, ook al heeft dat nu een andere functie gekregen.

 


 

ZATERDAG 11 JANUARI 2020

Op woensdag 15 januari organiseert de Huurdersvereniging Zuiderkroon een bingomiddag, dit vindt plaats in de ontmoetingsruimte van de Open Hofkerk van 14.00 tot 16.00 uur. Een bingoboekje kost 7 euro en daarbij is een gratis kopje koffie of thee inbegrepen. Na de bingo is er een loterij waarmee mooie prijzen te winnen zijn. De loten worden per paar verkocht, een envelop met twee loten kost 1 euro.


 

ZONDAG 5 JANUARI 2020

 

Van een webloglezer kreeg ik een berichtje dat er volgens hem niets meer klopt van de kindvriendelijke routes: de walvis op Plein 1953 is weg (maar dat is algemeen bekend) maar ook het zeepaardje kon hij niet meer vinden. Ik kan mij niet voorstellen dat er (afgezien dan van de walvis op het Plein) draadfiguren aan de eindpunten van de routes zijn verdwenen, ik loop immers regelmatig door de wijk en dan zou mij dat onmiddellijk opgevallen zijn. Toch heb ik het zekere voor het onzekere genomen en vanmorgen even een rondje gemaakt langs de eindpunten maar mijn vrees was ongegrond, alle eindelementen staan er nog.

 

 

 

Er zijn 8 routes vanaf Plein 1953 en de symbolen zijn waterdieren zoals een dolfijn, een zeepaardje, een krokodil, een zwaardwalvis en een zeester. De meeste eindelementen bestaan uit draadfiguren (in dezelfde uitvoering als de rode poppen bij de oversteekplaatsen) en het aantal varieert van één tot drie. Als er meerdere elementen staan zijn ze meestal in iets verschillende kleuren uitgevoerd.

Dit zijn, in volgorde van de foto's hierboven, de eindpunten van de routes met tussen haakjes het aantal en de kleur van het/de eindelement(en): Schuddebeursstraat tegenover Zijpe (2 x oranje), Kerkwervesingel bij basisschool Over de Slinge (2 x blauw), Stellendamstraat bij Stellenbos (5 x oranje/geel), Tiengemetensingel bij Ooltgensplaatweg (2 x groen), Abbenbroekweg bij Ooltgensplaatweg (2 x grijs), Nieuw-Vossemeerweg bij Ellewoutsdijkstraat (1 x rood), Rilland Bathstraat bij Nieuw-Vossemeerweg (3 x groen) en Sliedrechtstraat bij speeltuin Pendrecht 7 (1 x zwart).

 

Het sluitstuk van de kindvriendelijke routes was de blauwe walvis op Plein 1953 die is onthuld op 6 juni 2012. De walvis stond op een vierkante blauw-oranje geschilderde betonnen plaat en daarnaast staat een kleine metalen kubus met daarin de apparatuur die het spuiten regelt, de kubus is aan de buitenkant voorzien van de andere dieren die langs de kindvriendelijke routes staan. De walvis spoot overdag in de zomerperiode steeds 1 minuut water en dan 1 minuut niet.

 

In de plannen voor de vergroening van Plein 1953 was één van de wensen van omwonenden en ondernemers om de walvis weg te halen. Het idee van de water spuitende walvis was leuk maar in de praktijk bleek niet iedereen er even gelukkig mee te zijn: het water loopt niet goed weg, het plateau vervuilt snel en in de herfst is het spekglad vanwege de vallende bladeren. Sinds 2016 spoot de walvis geen water meer en op 30 januari 2018 is de walvis verwijderd, het betonnen plateau gesloopt en het vierkante vak weer voorzien van gele klinkers (foto rechts). Alleen de metalen kubus met de dierenfiguren is blijven staan, wat er met de walvis is gebeurd weet ik niet.

 


 

ZATERDAG 4 JANUARI 2020

 

De laatste dagen van 2019 was ik in Berlijn, vandaar dat ik het vorige weekeinde niets in mijn weblog heb geschreven. Ik ben al heel vaak in de Duitse hoofdstad geweest (ook toen Berlijn nog gedeeld was) en het blijft een fascinerende stad waar ik nooit op uitgekeken raak. Het was een aparte ervaring om de stad eens in kerstsfeer te zien, iets waar in Duitsland sowieso veel werk van wordt gemaakt.

 

Op de Kurfürstendamm waren de bomen voorzien van lampjes wat een sprookjesachtig effect gaf (foto links) en op veel plekken in de stad zijn kerstmarkten. De bekendste kerstmarkt in Berlijn is die bij de Gedächtniskirche (foto rechts) waar het zowel overdag als 's avonds druk was. Al met al had ik een paar leuke dagen in Berlijn, al was het wel erg koud. Ik zou nog veel meer over Berlijn kunnen schrijven maar dat valt helaas buiten het bestek van mijn weblog.

 


 • Pendrecht lijkt de jaarwisseling zonder grote schade te zijn doorgekomen en bijna alle vuurwerkafval is al opgeruimd, de kerstboom aan de Kortgeneflat is nog steeds verlicht.

 • Nieuwjaarsdag is in Pendrecht de dag dat de oliebollenkraam de wijk verlaat, aan het einde van de ochtend stond de wagen in de Schuddebeursstraat al klaar voor vertrek (linker foto).

 • Het winkelpand Zijpe 6 staat leeg, hier zat assurantiekantoor KPJ Finance. De kiosk Zijpe 11 lijkt weer te zijn verhuurd, de ruimte is opgeknapt en er hangt nu plastic voor de ramen.

 • De broodbakken op Plein 1953 zijn teruggezet en kunnen weer gebruikt worden.

 • De paalwoningen in de Stellendamstraat en de Dirkslandstraat zijn sinds de renovatie in 2003 gemeentelijk monument en sinds kort is dat ook daadwerkelijk zichtbaar. Op iedere flat zit het monumentenbordje aan de kant van de Slinge op de betonnen rand onder de televisieramen (rechter foto).


 

ZONDAG 22 DECEMBER 2019

 

De kerstvakantie betekent dat veel winkels en instellingen aangepaste openingstijden hebben, de RET rijdt volgens de vakantiedienstregeling en de broodbakken op Plein 1953 zijn tijdelijk weggehaald. Op eerste kerstdag, tweede kerstdag en nieuwjaarsdag wordt er geen huisvuil opgehaald en tijdens de kerstvakantie is het niet mogelijk om een afspraak te maken voor grofvuil. Rond de jaarwisseling neemt de gemeente extra maatregelen om vandalisme te voorkomen: containers voor restafval worden op 31 december afgesloten en zijn uiterlijk 2 januari weer open; prullenbakken worden tussen 27 en 31 december afgesloten en zijn uiterlijk 4 januari weer open (prullenbakken in winkelgebieden worden op 31 december afgesloten en zijn uiterlijk 2 januari weer open) en papier- en textielcontainers worden tussen 27 en 31 december afgesloten en zijn uiterlijk 4 januari weer open (containers in risicogebieden worden gedurende dezelfde periode weggehaald). PostNL sluit de brievenbussen rond de jaarwisseling af of haalt ze tijdelijk weg.

 

Net als in voorgaande jaren worden afgedankte kerstbomen apart ingezameld, ze worden dan hergebruikt door ze te composteren. Kerstbomen kunnen vanaf 27 december tot en met 11 januari worden gelegd naast de restafvalcontainer of op de plek waar normaal de minicontainer staat. Let er op dat er geen versieringen meer in de boom zitten, leg de boom niet op de metalen plaat van de ondergrondse container (de container kan dan niet geleegd worden) en zet geen bomen buiten rond de jaarwisseling.

 

Vanwege de vakantie is er het volgende weekeinde weblogstilte, ik wens mijn webloglezers fijne feestdagen en alvast een veilige jaarwisseling en een goed 2020!

 


 

ZATERDAG 21 DECEMBER 2019

 

Op Plein 1953 waren vandaag enkele activiteiten waaronder knutselen en kerststukjes maken. Verder was er een kunststof schaatsbaan, een zweefmolen, een voorlichter van Pendrecht Aardgasvrij en een tent waar de leden van het wijkcomité Pendrecht stonden. Terwijl ik er rondkeek hoorde ik muziek en kwam de kerstman aangelopen, in gezelschap van drie muzikanten en elfjes die boodschappentassen uitdeelden. Hieronder een paar foto's die een beeld geven van de activiteiten op het Plein.

 

 


 • De kerstvakantie is begonnen, de scholen zijn twee weken dicht en ook ik heb daarom twee weken vrij. Vandaag is het trouwens de kortste dag van het jaar, met een middagtemperatuur van ongeveer 9 graden is het voor de tijd van het jaar uitzonderlijk warm.

 • Een paar dagen geleden is in de Krabbendijkestraat ter hoogte van de Beatrixschool een lantaarnpaal aangereden, net als een week eerder aan de Ooltgensplaatweg is de paal een meter boven de grond afgezaagd.

 • De dichtgeplakte ramen van de Poolse supermarkt Groszek aan de Slinge zijn voorzien van foto's van levensmiddelen zodat het er wat minder kaal uit ziet (foto).

 • Rechts van Groszek is de voormalige supermarkt Polo, de winkelruimte is afgelopen week grotendeels leeggehaald en de steigers die er wekenlang stonden zijn weg.

 • Rechts naast Polo is een grotendeels leegstaand pand (aan de rechterkant zit supermarkt Nesfood en de geldautomaat van de Rabobank), voor de bovengelegen kantoorruimtes is een vergunning aangevraagd om er woningen van te maken.


 

ZONDAG 15 DECEMBER 2019

 

Eindelijk is er weer nieuws uit de Wagenbergstraat want de even flat is voorzien van de hangende balkons (foto links). En net als de Franse balkons aan de voorkant hebben de hekken dezelfde zigzagspijlen als de leuningen in de trappenhuizen. De balkons zijn ruim en licht, wel een verschil met het smalle inpandige balkon van vroeger. De ijzeren profielen rondom de balkons zijn weggewerkt achter witte bakstenen.

Bij de oneven flat zijn aan de voorkant de stellingen weggehaald zodat de nieuwe ramen van mijn ouderlijke huis te zien zijn (foto rechts). De achterkant staan nog wel in de steigers en bij beide flats wordt nog gewerkt aan de kopwoningen aan de kant van de Raamsdonkweg.

 

Het lijkt er op dat de werkzaamheden aan de flats in de Geertruidenbergstraat binnenkort zullen beginnen, aan de achterkant van de oneven flat is het bouwterrein al ingericht.

 


 • Afgelopen donderdag zijn in Pendrecht de PMD-containers weggehaald (linker foto), op de plaatsen waar de containers hebben gestaan is een witte tekst op de bestrating gespoten waarop het volgende te lezen is: De PMD-container is weg, PMD mag weer bij het restafval. Waarom? Lees het op Rotterdam.nl/PMD.

 • Zaterdag 21 december komt de Kerstman met zijn elfjes en kerstmeisjes naar Plein 1953, ze zijn daar tussen 12.00 en 15.00 uur. Tussen 13.30 en 14.00 uur kan je bij Bakkerij Remmerswaal met de Kerstman op de foto en de elfjes delen boodschappentassen uit waarin een waardebon kan zitten.

 • De aangereden lantaarnpaal aan het einde van de Ooltgensplaatweg is een meter boven de grond afgezaagd (rechter foto), bovenaan is het straatnaambord bevestigd.

 • Vandaag is de nieuwe dienstregeling van de RET ingegaan en dat betekent tevens het einde van contant betalen in de bus, een kaartje kopen kan alleen nog met een bankpas of creditcard.


 

ZATERDAG 14 DECEMBER 2019

 

Vanwege mijn 60e verjaardag is mijn wijkronde uitgesteld tot morgen.

 


 

ZONDAG 8 DECEMBER 2019

 

Afgelopen week is de nieuwe In de Kijkerd aangekomen, vrijdagavond heb ik twee dozen opgehaald en in twee sessies heb ik mijn bezorgwijk gedaan. Dit is de allerlaatste In de Kijkerd waaraan ik heb bijgedragen na mijn besluit om te stoppen met het redactionele werk (zie bij 13 oktober), het bezorgen blijf ik wel doen.

 

Op de voorpagina van magazine 2019-4 staan een oranjekleurige foto van een versierde kerstboom met in wit een kerstwens van Vitaal Pendrecht. Mijn laatste Pendrecht van toen is gewijd aan een oude ansichtkaart van de Ossenisseweg toen de winkels daar nog waren. Op die foto is ook het winkelblok te zien waar tussen 2000 en 2007 de Bewonersorganisatie Pendrecht was gehuisvest, hier werd destijds In de Kijkerd gemaakt en dat gebeurde toen nog ouderwets met schaar en lijm.

Op de pagina ernaast staat een artikel over mijn afscheid van het magazine met daarbij de foto's van de notulen van de redactievergadering van 17 juni 1991 waarin mijn naam voor het eerst wordt genoemd, de notulen zijn handgeschreven door de toenmalige opbouwwerker Ben van Zanten op twee vellen uit een schrijfblok. Het artikel is overigens niet door mij zelf geschreven maar ik heb het vooraf ter inzage gehad waarbij ik de vrijheid had om het te bewerken en/of aan te vullen.

 

Enkele onderwerpen van overige artikelen (afgezien van de Kinderfaculteit en speeltuin Neeltje Jans want dat staat er altijd in): Pendrecht Aardgasvrij, de watersnoodfoto op Plein 1953 (met een uitgebreid verhaal over de watersnoodramp), terugblik op de theatervoorstellingen, de Passage, tweede prijs voor de Halsterenstraat, terugblik mini-concerten, wethouder Bas Kurvers bezoekt Pendrecht, renovatieprojecten van Woonstad Rotterdam en voorstellen voor de Clasien Kramer prijs. Voor wie buiten Pendrecht woont: het magazine is binnenkort via de website van Vitaal Pendrecht te downloaden.

 


 

ZATERDAG 7 DECEMBER 2019

 • Het voetpad langs de Kamperlandsingel achter de Tholenstraat wordt opnieuw betegeld (eerste foto).

 • Ook aan de achterkant van de even flat in de Wagenbergstraat zijn de stellingen weg, het enige wat nog ontbreekt zijn de nieuwe balkons (tweede foto).

 • De Pendrechtse plasticcontainers staan er nog, in Lombardijen zijn ze afgelopen week weggehaald.

 • Op de hoek van de Ooltgensplaatweg en de Abbenbroekweg is een lantaarnpaal aangereden maar ondanks de schade brandt hij wel (derde foto).

 • Aan de Oldegaarde ontdekte ik een nieuw oplaadpunt voor elektrische auto's, het bevindt zich ter hoogte van de Battenoordhof.

 • De Halsterenstraat is erg trots op de tweede prijs voor de Opzoomerstraat van het Jaar, de cheque staat prominent bij Sjannie voor het raam (vierde foto).

 • De kerstboomverlichting van de Kortgeneflat brandt ook overdag (vijfde foto, goed kijken tussen de boomtakken).

 


 

ZONDAG 1 DECEMBER 2019

 

Ik heb vandaag geen actueel nieuws te melden, daarom wat eerdere nieuwsfeiten uit mijn weblog.

• December 2010: De uurwerken in de toren van de Sint Bavokerk worden vernieuwd (linker foto).

• December 2011: Het gedeelte van de Krabbendijkestraat bij de winkels wordt een parkeerschijfzone.

• December 2012: Het nieuwe regiokantoor van Woonstad Rotterdam wordt in gebruik genomen.

• December 2013: De laatste Groosmanflat in Pendrecht (aan de Yersekestraat) wordt afgebroken.

• December 2014: Het Servicepunt op Plein 1953 gaat dicht (rechter foto).

• December 2015: De eerste fase van de vergroening van Plein 1953 wordt uitgevoerd.

• December 2016: Aafje stopt met de exploitatie van restaurant Zuiderkroon.

• December 2017: Tussen de Abbenbroekweg en de Raamsdonkweg worden de binnentuinen opgehoogd.

• December 2018: Het Neva Ensemble uit Sint Petersburg treedt op in de Open Hofkerk.

 


 

Oudere berichten zijn terug te vinden in het weblogarchief.