weblog Pendrecht

 


 

Dit is mijn digitale dagboek over Pendrecht, de nieuwste berichten staan altijd bovenaan. Ik werk mijn weblog wekelijks bij op zaterdag en zondag, op zaterdag altijd het actuele nieuws en op zondag iets uit de geschiedenis van Pendrecht of een onderwerp dat indirect op de wijk betrekking heeft. Klik hier om een reactie te sturen.

 


 

ZONDAG 25 OKTOBER 2020

 

Al heel lang meld ik regelmatig vervuiling en andere problemen in de Pendrechtse buitenruimte bij de gemeente. Enkele voorbeelden van situaties die gemeld kunnen worden: een volle afvalcontainer of prullenbak, een niet-brandende of beschadigde lantaarnpaal, een verzakking in de stoep of de rijweg, fietswrakken, kapot straatmeubilair, parkeeroverlast, zwerfvuil, schade aan bomen, een verstopte straatkolk (put) en naastplaatsing (= afval of grof vuil dat naast een container is gezet). In de loop der jaren heb ik al heel wat buitenruimtemeldingen gedaan en het geeft mij altijd een voldaan gevoel als ik zie dat een probleem is opgelost.

Een buitenruimte die op orde is draagt bij aan het gevoel van veiligheid van de bewoners. Het is niet prettig om door een straat te lopen waar veel zwerfvuil ligt, laat staan als bij duisternis de straatverlichting het niet doet. Losliggende stoeptegels kunnen de oorzaak zijn van valpartijen met alle gevolgen van dien.

 

 

Het melden kan op verschillende manieren, zelf doe ik het altijd via de website omdat je daar de locatie van het probleem nauwkeurig kunt aangeven en je een foto kunt toevoegen. Het kan ook telefonisch via 14010 (lokaal tarief) en wie een smartphone heeft kan de BuitenBeter app gebruiken. Het melden via de website gaat als volgt:

 

Kijk eerst op de kaart om te zien of iemand anders het probleem al heeft doorgegeven. Zodra je hebt ingezoomd op de kaart zie je gekleurde vierkantjes, door er op te klikken zie je de details van de melding. De kleuren hebben de volgende betekenis: geel = nieuw, groen = afgehandeld, blauw = in behandeling en oranje = doorverwezen.

Een melding invoeren gaat in enkele stappen. Klik onderaan het scherm met de kaart op invoeren nieuwe melding, scroll naar beneden en klik op de oranje knop melding maken waarna het eerste invoerscherm verschijnt, selecteer de categorie en daarna het onderwerp. Klik op volgende stap om de locatie aan te geven, als je kiest voor op de kaart aangeven kan je de oranje ballon naar de exacte plaats van het probleem slepen (bij een melding over de straatverlichting werkt het iets anders: na inzoomen worden de lantaarnpalen weergegeven en selecteer je de betreffende paal/palen door er op te klikken). Klik weer op volgende stap, in het scherm wat dan verschijnt kan je aanvullende informatie geven en/of een foto toevoegen. Het invullen van contactgegevens is niet verplicht, als je dit wel doet dan word je op de hoogte gehouden van de afhandeling. Klik weer op volgende stap en controleer de ingevulde gegevens, is alles in orde klik dan op verzenden en de melding is gedaan.

 


 

ZATERDAG 24 OKTOBER 2020

 

Zo nu en dan kom ik op internet nog een ansichtkaart tegen van Pendrecht uit de begintijd. De kaart die ik afgelopen week heb gekocht lijkt veel op een kaart die ik al heb maar is vanuit een iets anders hoek genomen. Het is een foto van Plein 1953 vanaf de Slinge, kijkend in zuidoostelijke richting. Menige Pendrechtenaar zal de foto met weemoed bekijken want, zeg het maar gerust, toen was het plein nog gezellig en groen met een grote verscheidenheid aan winkels. Rechts op de kaart zijn 2 van de 3 kiosken te zien; in de rechtse kiosk zat boekhandel J.C. v.d. Wel, tevens de uitgever van de kaart. In het winkelblok links zaten o.a. Holba (groenten en fruit), Visser's Warenhuis, Oporto (slijterij), Bos (drogist) en een filiaal van de Spaarbank Rotterdam (rechts op de hoek, zie bij 19 juli waar ik mijn herinneringen aan de spaarbank heb beschreven). Op de achtergrond staat de Karel de Stouteflat met rechts daarvan nog een overgebleven huis aan de oude Dorpslaan.

 

Wie nu op dezelfde plaats gaat staan als de fotograaf van toen kan niet ver meer kijken, in 2000 is op het open gedeelte de nieuwe Edah gebouwd (hier zit nu Dirk) waardoor de doorkijk niet meer mogelijk is. Het enige herkenningspunt is de bovenste verdieping van de Karel de Stouteflat, daarachter steekt de Zuiderkroon er boven uit. Het winkelblok links op de oude foto staat er nog maar de kiosken en het oude huis zijn al lang verdwenen.

 


Niet vergeten: komende nacht eindigt de zomertijd en gaat de klok een uur terug, om precies te zijn om 03.00 uur. De bekendste klokken in de wijk zijn die van de Sint Bavokerk, gelukkig hoeft de koster niet in het holst van de nacht de toren te beklimmen want de vier uurwerken worden radiografisch aangestuurd en zetten zichzelf op tijd. Hetzelfde geldt voor de gele klok in de Halsterenstraat en ook de digitale tijdsaanduiding op de vertrekpanelen bij de bushaltes springt automatisch op de wintertijd. Als gevolg van de wintertijd zal het 's avonds een uur eerder donker zijn en 's morgens een uur eerder licht.

 


 

ZONDAG 18 OKTOBER 2020

 

Ik ben het boek Zondagsleven van Judith Visser aan het lezen en in het eerste hoofdstuk beschrijft zij het Pendrechtse huis waar Jasmijn Vink (zo heet Judith in het boek) met haar hond Romy in 2001 woont, zij noemde haar huis het Vinkennest en natuurlijk was ik benieuwd waar het precies is. Romy en ik woonden in een hoekappartement op de vierde en tevens bovenste etage. De groenstrook van de Oldegaarde, een van de langste straten op Rotterdam Zuid, liep pal langs onze kant van het flatgebouw. Ons kleine appartement grensde aan het trappenhuis, bij de zijingang die alleen bedoeld was voor de bewoners en die daarom geen bellentableau had. Verderop las ik dat Jasmijn op haar huis keek als zij met de metro station Slinge naderde en toen was het voor mij duidelijk dat het Oldegaarde 468D moest zijn oftewel het uiterste noordoostelijke puntje van Pendrecht.

 

Ik vroeg Judith of het adres klopte en het antwoord liet niet lang op zich wachten: ik woonde inderdaad op Oldegaarde 468D! In werkelijkheid ben ik daar pas in 2005 komen wonen en woonde ik daarvoor een aantal jaren in de Kortgeneflat. Maar die periode staat niet in het boek beschreven omdat je als schrijver keuzes moet maken om te kiezen wat echt essentieel is voor het verhaal.

 

De Kortgeneflat (foto links) komt wel voor in een eerder boek van Judith, de literaire thriller Stuk die in 2008 verscheen. De hoofdrol in het boek is de 16-jarige Elizabeth die op school enorm wordt gepest, zij woont in de Kortgeneflat en zit op het Mercatus College (nu een locatie van het Albeda) aan de Spinozaweg. Ik wilde toen het huisnummer in de Kortgeneflat weten waar Elizabeth uit de thriller Stuk woonde. Dankzij twee aanwijzingen in het boek en wat logisch denkwerk kwam ik er achter dat het nummer 125 moest zijn en navraag bij Judith leerde dat ik het bij het rechte eind had.

 

In Stuk speelde eveneens de kelderruimte van de leegstaande woning op nummer 123 in die flat een rol en die heb ik destijds ook gevonden. Daarvoor had ik echter hulp nodig van een bewoner omdat de toegang tot de flat is afgesloten, gelukkig kende ik er iemand en de afspraak was snel gemaakt. Samen met Cor loop ik de trap af en we komen in de kelderruimte die bestaat uit een lange smalle gang met doodlopende zijgangetjes. Maar in de nummering van de kelderboxen zit geen enkele logica, Cor vertelde dat bewoners in de loop der jaren onderling kelders hebben geruild (daar heb ik nog nooit van gehoord...) omdat er verschillen zijn in grootte en wel of geen raam hebben. Boven veel deuren ontbreken de originele nummerbordjes en is het nieuwe nummer met potlood op de deurpost geschreven. Na lang zoeken vonden we in één van de smalle zijgangetjes kelderbox 123 (foto rechts), helaas zonder origineel bordje.

 


 

ZATERDAG 17 OKTOBER 2020

 

De gedeeltelijke lockdown geldt nu een paar dagen maar op het eerste gezicht is er in de wijk op straat weinig van te merken, het is niet stiller dan anders maar dat kan ook komen omdat de herfstvakantie is begonnen. Het enige wat buiten opvalt is dat de beide Pendrechtse kroegen (foto links: café Goofy) gesloten zijn. De overige eetgelegenheden zijn nog wel open maar alleen voor afhalen, de tafels en stoelen zijn gebarricadeerd of weggehaald.

Na 8 uur 's avonds mag er geen alcohol meer worden verkocht wat vooral voor de supermarkten best wel gevolgen heeft. In Pendrecht blijven de supermarkten open maar de Plus in Zuidwijk gaat nu om 8 uur 's avonds dicht ("de veiligheid van onze klanten en het personeel staat voorop").

Ook voor kerkgangers heeft de lockdown gevolgen: het aantal bezoekers gaat weer terug naar maximaal 30, in de Open Hofkerk en de Sint Bavokerk moet men zich weer vooraf aanmelden. Oorspronkelijk zou er morgen een gezamenlijke dienst zijn in de Sint Bavokerk maar dat gaat uiteraard niet door.

  

WOENSDAG 14 OKTOBER 2020 (extra bericht)

 

Gisteravond was er weer een persconferentie van het kabinet waarin opnieuw strengere coronamaatregelen bekend zijn gemaakt. Deze aanscherping was geen verrassing want de enkele weken geleden doorgevoerde aanpassingen hebben niet geleid tot een daling van het aantal besmettingen. Integendeel, vooral de laatste dagen liepen de cijfers in hoog tempo op zodat ingrijpende maatregelen niet konden uitblijven. De maatregelen zijn gericht op het beperken van sociale contacten en het komt er op neer dat Nederland voor een periode van minimaal 4 weken in een gedeeltelijke lockdown gaat. Aan de informatie hieronder kunnen geen rechten worden ontleend, de informatie op de website van de Rijksoverheid is leidend.

 

In het kort zijn dit de meeste aanscherpingen die vanaf 10 uur vanavond gelden en minimaal 4 weken zullen duren: restaurants en cafés gaan dicht (afhalen mag wel), geen koopavonden meer (geldt niet voor supermarkten), alcohol mag na 8 uur 's avonds niet meer verkocht en buiten gedronken worden, groepsgrootte binnen gaat terug naar maximaal 30 personen, geen teamwedstrijden meer in de amateursport (vanaf 18 jaar) en grote evenementen zijn verboden. Op het thuiswerken wordt strikter gehandhaafd, net als op de hygiëneregels in de supermarkt.

Er komt nog een verplichting voor het dragen van een mondkapje in publieke binnenruimtes maar dat gaat pas in als dit juridisch geregeld is, tot die tijd blijft het zoals nu een dringend advies. De effecten van alle maatregelen worden na twee weken geëvalueerd, als er uiteindelijk geen verbetering optreedt dan is een totale lockdown niet uitgesloten.

 

Voor mij persoonlijk zal er niet zo veel veranderen: thuiswerken doe ik al sinds maart, ik drink geen alcohol en ik ben ook geen fervent bezoeker van grote evenementen en de horeca. Gelukkig kan ik mijn wijkronde op zaterdag gewoon blijven doen dus mijn weblog komt vooralsnog niet in gevaar.

 


 

ZONDAG 11 OKTOBER 2020

 

Het doorlezen van mijn weblogarchief is altijd een feest van herkenning, het is toch min of meer een persoonlijk dagboek van wat ik in de wijk heb gezien of meegemaakt. Opnieuw ga ik vandaag 10 jaar terug in de tijd, hieronder in willekeurige volgorde een aantal al dan niet spectaculaire gebeurtenissen uit oktober 2010.

 

 • In restaurant Zuiderkroon is weer een bijeenkomst van Pendrecht Kijkt, bewoners van Pendrecht kunnen meldingen over de veiligheid doen en kennis maken met andere wijkbewoners die op hun wijk letten (eerste foto). Aafje heeft restaurant Zuiderkroon per 1 januari 2017 gesloten.

 • De telefooncel in de Sliedrechtstraat, schuin tegenover de vroegere snackbar de Paddestoel, is weggehaald. Hoe lang zal de brievenbus er nog staan? Twee jaar later is de brievenbus verwijderd, op de plek van de telefooncel en de brievenbus bevindt zich nu een ondergrondse restafvalcontainer.

 • De Jeu de Boulesbaan bij de Tiengemetenflat lijkt wel een grasveld, kennelijk wordt het Franse balspel hier niet meer beoefend (tweede foto). Een jaar eerder was de baan nog onkruidvrij gemaakt. De baan is in 2018 opgebroken, aan de afwijkende kleur van de tegels is nog te zien waar de baan heeft gelegen.

 • De renovatie van verpleeghuis Slingedael is begonnen, rondom het gebouw is de meeste beplanting weggehaald en de meeste noodtrappen zijn al gedeeltelijk verwijderd. Het gerenoveerde verpleeghuis is in maart 2012 heropend als Korsakovcentrum Slingedael.

 • Aan de galerijkant van de flat Oldegaarde 918A-944D (dit is één van de flats langs de Ellemeethof) staat een tijdelijke lift omdat de originele lift een onderhoudsbeurt krijgt (derde foto). Opbouwwerker Rieks Westrik noemde zo'n constructie later een buitenboordlift.

 • Een jury, bestaande uit Ed Goverde [toen voorzitter van de deelgemeente Charlois], Wim den Boer [toen voorzitter van stichting Historisch Charlois] en ik zelf, heeft de namen gekozen voor de nieuwe flats in de Dinteloordstraat. De winnende namen zijn geworden Dintel en Volkerak.

 • In de Baarlandhof wordt hard gewerkt aan de nieuwe bestrating (vierde foto). Alles komt op gelijke hoogte, er komen geen trottoirs; in de oude situatie waren er slechts smalle stoepen langs de huizen. In 2018 kregen de lantaarnpalen in de Baarlandhof nieuwe armaturen met led-verlichting.

 • De kiosk Zijpe 11 was vele jaren lang in gebruik als kantoortje van de Werkgroep Zierikzeebuurt, er komt een kapperszaak met de naam Kapsalon Kinderhaar. De kapsalon is in april 2012 al weer gesloten, hier zit nu Flirty Lash voor de opmaak van wimpers en wenkbrauwen.

 • De sloop van de bejaardenwoningen aan de Krabbendijkestraat is in volle gang. Van het blok langs de Sliedrechtstraat staan alleen nog maar het trappenhuis en twee woningen (vijfde foto). Hier staan nu eengezinswoningen.


 

ZATERDAG 10 OKTOBER 2020

 

Op de Slinge (foto links, ter hoogte van de Stellendamstraat) en aan de Tiengemetensingel staan informatieborden over de vernieuwingen in de Tiengemetenbuurt. Behalve renoveren en nieuwbouw is er aandacht voor duurzaamheid: er worden zonnepanelen geplaatst en 535 woningen (zowel nieuwbouw als bestaande woningen) krijgen een aansluiting op het warmtenet. Dat laatste geldt ook voor Korpersteijn en daar is men nu mee druk bezig: vanuit het onlangs gebouwde verdeelpunt in de Tiengemetenhof is een geul gegraven naar Korpersteijn, naar de hoek bij de scootmobieltoren. De volgende projecten staan op het bord vermeld: renovatie 48 woningen en nieuwbouw 86 woningen in de Halsterenstraat en de Papendrechtstraat, renovatie 102 eengezinswoningen omgeving Raamsdonkweg en Fijnaartpad, transformatie 128 appartementen Wagenbergstraat en Geertruidenbergstraat, renovatie 100 appartementen Korpersteijn en aansluiten Tiengemetenflat op het warmtenet.

 

De vernieuwingen in de Halsterenstraat en de Papendrechtstraat zijn best ingrijpend en op de website van de gemeente Rotterdam is daar veel informatie over te vinden. De belangrijkste uitgangspunten bij de herinrichting van de buitenruimte zijn: de binnenpleinen worden autovrij, de Ooltgensplaatweg krijgt tussen de Slinge en de Sliedrechtstraat eenrichtingsverkeer en de Tiengemetensingel wordt groener en gevarieerder.

Eenrichtingsverkeer op de Ooltgensplaatweg is niet nieuw: heel lang kon je alleen vanaf de Slinge de weg inrijden. Daar kwam een einde aan in 2009 toen de Sliedrechtstraat tussen de Ooltgensplaatweg en de Zuiderparkweg werd afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Nu komt het eenrichtingsverkeer terug maar de andere kant op, dit is een bewuste keuze om te voorkomen dat automobilisten vanaf de Slinge de wijk inrijden om een parkeerplaats te zoeken. De weg wordt smaller en er komt een voetpad langs de singel.

De Tiengemetensingel is qua groen wat saai: er staan allemaal dezelfde bomen en langs het water is alleen gras. De bestaande bomen blijven behouden en langs de singel komen plantenperken en struiken met bloemen en beschutting voor vogels. Verder komen er waterplanten langs de oever en op de kopse kanten van de singel komen grote bomen. Er wordt nog bekeken of het mogelijk is om op het water vlonders aan te leggen.

 


 • Afgelopen week kwam er weer een uitgebreide reactie op mijn website. Dimitry woonde niet zelf in Pendrecht maar ging heel vaak logeren bij zijn oma die aan de Kruiningenstraat 227 woonde. Hij herinnert nog goed bus 66, de buurtwinkels aan de Ossenisseweg en korfbalvereniging RSV Unicum waar hij vanuit oma's huis op uitkeek (foto). Dimitry kwam ook graag in het gebied achter de dijk, daarmee bedoelde hij de havenspoorlijn die op een dijk lag. Van wat foto's en korte filmpjes heeft hij een montage gemaakt die hij op YouTube heeft gezet.

 • Gisteren is het nieuwste boek van Judith Visser aangekomen (zie bij 4 oktober), uiteraard is mijn exemplaar van Zondagsleven voorzien van een handgeschreven tekst van de schrijfster: Rotterdam, oktober 2020. Voor Mario, dagburgemeester van Pendrecht. Judith Visser. Voorlopig heb ik weer wat te lezen want het boek telt meer dan 400 pagina's.

 • Vorige week zaterdag was in het AD Rotterdams Dagblad als raadfoto een ijzeren hond afgebeeld, dat is een kleine elektrische bezorgwagen waarmee vroeger de bakker en de melkboer aan huis kwamen. Omdat ik die Spijkstaalwagentjes nog goed herinner uit mijn jeugd heb ik daarop gereageerd en een deel van mijn mail is in de krant afgedrukt. Lees hier het hele artikel.


 

ZONDAG 4 OKTOBER 2020

 

Eergisteravond was de boekpresentatie van Zondagsleven, het nieuwste boek van de in Pendrecht opgegroeide schrijfster Judith Visser. Zondagsleven is een autobiografische roman waarin Judith haar leven als volwassene beschrijft, het is eigenlijk het vervolg van Zondagskind waarin ze de eerste 20 jaar van haar leven beschrijft dat zich grotendeels in Pendrecht afspeelt. Ook alles wat in Zondagsleven staat berust op waarheid maar de namen van personen zijn wel veranderd, net als in Zondagskind heet Judith zelf in het boek Jasmijn Vink. Het boek telt 464 pagina's en is vanaf 6 oktober verkrijgbaar in de boekhandel.

 

Vanwege de coronacrisis was een fysieke boekpresentatie jammer genoeg niet mogelijk, het werd daarom een digitale presentatie met een interview (foto rechts) in het lege Bibliotheektheater die terug te kijken is via deze link. Gistermorgen was Judith te horen in het programma Chris Natuurlijk van RTV Rijnmond, ze vertelde daarin onder andere dat ze Zondagsleven heeft geschreven vanwege de vele reacties die ze kreeg op Zondagskind. Ook liet ze weten dat de eerste druk al uitverkocht is (terwijl het boek nog niet eens uit is!) en er al wordt gewerkt aan de tweede druk.

 

Judiths vorige boek, Zondagskind, werd gepresenteerd op 29 maart 2018 in een zaal op de bovenverdieping van restaurant Dudok in het centrum van Rotterdam. Daar was ik bij en ik herinner nog goed dat het erg druk was. Het officiële programma begon om half 8 met enkele sprekers en één daarvan was Joke Kypriotakis, Judith's vroegere onderwijzeres van de Beatrixschool die het eerste exemplaar van het boek kreeg overhandigd (foto links). Verder was er een optreden van zangeres Daisy Cools die onder begeleiding van een gitarist twee nummers ten gehore bracht. Als laatste was Judith zelf aan het woord waarin zij iets over het boek vertelde.

 

Na afloop van het officiële programma nam Judith plaats achter een tafel waar zij de boeken signeerde en al heel snel stond er een lange rij. Na lang wachten was ik aan de beurt en zij schrijft op het titelblad van mijn boek het volgende (foto rechts): 29-3-'18. Voor Mario! Lang leve Pendrecht! XX Judith.

 

Ondanks dat er geen fysieke boekpresentatie van Zondagsleven was met een signeersessie is er toch een mogelijkheid om een gesigneerd exemplaar van Zondagsleven te kopen. Op 11 oktober zal Judith speciaal voor Donner haar boek signeren, via deze link kan men Zondagsleven bestellen en de gewenste tekst opgeven. Wacht dus niet te lang met bestellen want 11 oktober is al over een week!

 


 

ZATERDAG 3 OKTOBER 2020

 

Afgelopen maandag zijn tijdens een persconferentie van het kabinet nieuwe coronamaatregelen bekend gemaakt, een gevolg van het snel oplopende aantal besmettingen en het niet goed naleven van de basisregels zoals het anderhalve meter afstand houden van elkaar. Aangescherpt zijn onder andere de regels voor het thuiswerken, de winkels en de horeca. Omdat er veel onduidelijkheid is over het dragen van mondkapjes kwam het kabinet enkele dagen later met het dringende advies (dus geen verplichting) om een mondkapje te dragen in openbare ruimtes zoals winkels, musea, gemeentehuizen, stations enzovoort.

 

Een direct gevolg is dat ik sinds woensdag weer thuis werk en ook bij Albert Heijn zijn de nieuwe regels merkbaar: de mandjes zijn weggehaald zodat er alleen met een (verplichte) winkelwagen gewinkeld kan worden, een medewerker bij de ingang zorgt voor het desinfecteren van de winkelwagentjes. Ook hier is het dringende advies om een mondkapje te dragen en vanmorgen zag ik dat veel klanten dat deden. Bij menige andere winkel in de wijk wordt bij de ingang aangegeven dat het dragen van een mondkapje zeer gewenst is.

 


 • De Pendrechtse singels zijn geen vaarroutes maar om de paar jaar is er toch een boot te zien als de singels worden uitgebaggerd, de baggerschuifboot van de firma GM Damsteegt lag maandagmiddag achter mijn huis (linker foto).

 • De oliebollenkraam op de hoek van de Slinge en de Schuddebeursstraat is aan het begin van de week op zijn plek gezet en is sinds eergisteren open. Een opmerkelijk verschil met voorgaande jaren is dat de wooncaravan niet in de Oosterlandstraat staat, de elektriciteitskabel van de kraam loopt naar het transformatorhuisje in die straat.

 • Boven de hoofdingang van de Aafje-woningen aan de Burghsluissingel staat te lezen "Pluk de dag en morgen weer", een motto van Aafje (rechter foto). Op de Aafje-vestiging aan de Slinge in Zuidwijk staat al langere tijd de tekst "Zo bijzonder, een gewone dag".

 • De Huiskamer Pendrecht Aardgasvrij op Plein 1953 blijkt alweer een tijdje open te zijn. Dat was al op woensdag en zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur en vanaf afgelopen week is daar de vrijdag bij gekomen (op dezelfde tijd). Vanwege de coronamaatregelen mogen er nog geen activiteiten zoals kookworkshops worden gegeven.

 • In een hoek van de tuin achter de Karel de Stouteflat is een grote boom halverwege de stam afgebroken.


 

Afgelopen maandag kreeg ik een mail van een wijkbewoonster over een mysterieus huisje in de Tiengemetenhof met de volgende vraag: heb jij enig idee wat de functie is van het huisje dat zonet gebouwd is op de parkeerplaats tegenover Karel de Stouteflat? Ik ben gaan kijken en gezien de locatie kan het eigenlijk niet anders dat het voor het warmtenetwerk is, mijn vermoeden werd versterkt toen ik vandaag tijdens mijn wijkronde ook in de Papendrechtstraat zo'n huisje tegenkwam.

 

Het plein in de Papendrechtstraat is weer toegankelijk zodat ik voor het eerst sinds april door de straat kon lopen. Het is een vreemd gezicht als je richting Middelharnisstraat kijkt want afgezien van de speelelementen is het straatbeeld bijna onherkenbaar veranderd door de afgebroken galerijflats en de al gerenoveerde eengezinswoningen (eerste foto). Twee blokken zijn aan de buitenkant klaar (tweede foto, dit is het blok 40 - 46), op de voordeuren zit een briefje dat er maximaal zes arbeiders tegelijk binnen mogen zijn, per verdieping drie. De renovatie van het blok met de huisnummers 2 - 8 zal spoedig beginnen, de woningen zijn leeg en de bordessen zijn met hekken afgezet. Aan de rand van het speelplein is ten behoeve van het warmtenetwerk een betonnen huisje neergezet, van hetzelfde model als in de Tiengemetenhof. Vanaf de Papendrechtstraat is een rijplatenbaan gelegd naar de Sliedrechtstraat, deze tijdelijke straat kruist de plek waar de galerijwoningen hebben gestaan (derde foto). De bestrating van de Tiengemetensingel waar de galerijflat stond is opgebroken voor het vernieuwen van de riolering (vierde foto), de nieuwe buizen liggen al klaar.

 

 


 

ZONDAG 27 SEPTEMBER 2020

 

Dankzij een tip van oud-Pendrechtenaar en webloglezer Hans ben ik weer een oude ansichtkaart van de wijk rijker. De foto is van De Slinge (het lidwoord maakte toen nog deel uit van de naam) waarop het Pendrechtse deel van de weg bijna in zijn geheel te zien is, de opname is gemaakt ter hoogte van de Stellendamhof met op de achtergrond de Kortgeneflat. Er rijdt nauwelijks verkeer over de Slinge (op de foto van nu ook niet maar het was zondagmorgen toen ik de opname maakte, in de spitsuren is het hier aanzienlijk drukker) maar de geparkeerde touringcar valt wel op. De bebouwing links op de kaart staat er allemaal nog maar door de renovatie in de vorige eeuw zien de huizen er nu heel anders uit. Het is toeval dat de twee zijgevels te zien zijn waarop de schildering is aangebracht die ik gisteren in mijn weblog heb beschreven. De kaart is niet verzonden maar op de achterkant van de kaart staat links bovenaan met pen geschreven: 18 19 20 september 1964 zijn wij in Rotterdam geweest.

 

Voor Hans is het een nostalgisch plaatje uit zijn jeugd want hij woonde tot 1969 aan de Ooltgensplaatweg 1A, op de hoek met de Slinge. Aan de touringcar heeft hij een herinnering want die zag hij vanaf het balkon staan, de chauffeur woonde links in één van de eengezinswoningen en Hans dacht te weten dat hij tijdens een rit naar Duitsland aldaar aan een hartfalen is overleden.

 


 

ZATERDAG 26 SEPTEMBER 2020

 

Pendrecht is een groot kunstwerk rijker want de schilderingen op de zijgevels van de flats Slinge I en II zijn klaar. Ricardo van Zwol heeft ze in zijn eentje geschilderd vanaf een hoogwerker, op de linker flat in juli en op de rechter flat deze maand. De beide afbeeldingen horen bij elkaar en tonen elk een kind met op de achtergrond gestyleerde planten, op de linker schildering kijkt een jongen naar een kolibrie terwijl op de rechter schildering een meisje haar blik werpt op een tropische bloem. De schilderingen zijn goed zichtbaar omdat er geen bomen voor staan en de Slinge heel breed is, het beste zijn ze te bekijken vanaf de overkant. De schildering heeft geen naam maar in Rotterdam is het heel gewoon dat iets spontaan een (bij)naam krijgt dus misschien zal dat hier ook gebeuren.

 

Voor Ricardo was het min of meer een routineklus want hij heeft eerder al schilderingen gemaakt op flatgevels in Lombardijen, onder andere aan de Molièreweg. Voor de eerste schildering had hij drie weken nodig, de tweede schildering was in twee weken af. Het is de bedoeling dat er nog een feestelijke oplevering komt (in aangepaste vorm) maar daar is nog niets concreets over bekend.

 


 

ZONDAG 20 SEPTEMBER 2020

 

De laatste tijd heb ik regelmatig geschreven over de sloop en de renovatie in de Papendrechtstraat. Deze straat en de naastgelegen Halsterenstraat behoren tot het vroegere Pendrecht 5, het buurtje dat tussen de Tiengemetensingel en de Sliedrechtstraat ligt.

 

Aan de Ooltgensplaatweg, in de zijgevel van Tiengemetensingel 2A, bevindt zich een gevelsteen die aan de eerste paalslag herinnert, de tekst luidt als volgt: R.K. BOUWVERENIGING VOOR HET HUISGEZIN - DE EERSTE PAAL VOOR HET COMPLEX PENDRECHT V WERD GESLAGEN OP 15 NOV 1955 DOOR DE HOOG EERW. HEER MGR. J.H.NIEKEL DEKEN VAN ROTTERDAM. In het kader van de herverkaveling zijn de huizen op 1 januari 1969 overgedragen aan Onze Woongemeenschap (OWG), één van de voorgangers van Woonstad Rotterdam. Het blok waarin de gevelsteen zit wordt volgend jaar gesloopt maar de steen blijft behouden, zo liet Woonstad Rotterdam mij onlangs weten.

 

Opvallend is dat er geen flats zijn, het buurtje bestaat uitsluitend uit laagbouw in de vorm van tweelaags galerijwoningen (die vaak ten onrechte duplexwoningen worden genoemd), eengezinswoningen en wat garages. Door het ontbreken van hoogbouw is er geen sprake van een wooneenheid zoals in de rest van Pendrecht, de bebouwing in de Halsterenstraat en de Papendrechtstraat is exact hetzelfde met in het midden van de straat een speelplein. Alle huizen hebben een rode voordeur met een rond raampje. Voor de liefhebbers van getallen: oorspronkelijk waren er 6 blokken galerijwoningen (nu nog 3), 14 blokken eengezinswoningen (nu nog 13) en 4 blokken garages (alle afgebroken), in totaal 152 woningen en 14 garages.

 

Tientallen jaren veranderde er bijna niets aan het aanzien van de beide straten, aan het einde van de 19e eeuw zijn bij de eengezinswoningen de puien vernieuwd maar verder was het straatbeeld ruim een halve eeuw na de bouw nog bijna hetzelfde. In november 2014 worden de garages afgebroken en daarmee is de eerste wat grotere verandering een feit. Het is echter niets vergeleken bij de sloop en de renovatie die nu in de Papendrechtstraat gaande is en waar volgend jaar ook de Halsterenstraat mee te maken zal krijgen. Als alles klaar is zal weinig meer aan vroeger herinneren, er staan dan alleen nog nieuwe en gerenoveerde eengezinswoningen.

 

De tweelaags galerijwoningen vormen een woningtype dat verder in Pendrecht niet meer voorkomt. Ieder blok bestaat uit 8 benedenwoningen (met een tuin aan de achterkant) en 8 bovenwoningen, het trappenhuis bevindt zich in het midden van het blok. Het waren vierkamerwoningen maar echt ruim was het binnen niet, vooral de derde slaapkamer en de keuken waren erg krap bemeten.

In de zeventiger jaren kwam ik er wekelijks omdat ik toen de huis aan huis krant Groot Charlois (nu De Havenloods) rondbracht en vooral deze blokken waren erg tijdrovend: eerst beneden 4 kranten, dan het trappenhuis in en de lange trap op (de trappenhuizen waren toen nog open), 4 kranten aan de ene kant, teruglopen, dan 4 kranten aan de andere kant, teruglopen, trap af, naar buiten en dan aan de andere krant 4 kranten. Het waren aparte brievenbussen want je moest de krant er schuin omhoog ingooien, een bijzonderheid van de huizen waren de mechanische deurbellen. In het trappenhuis is behalve de trap naar boven ook de toegang tot de kelders van de bovenwoningen.

De blokken in en om de Papendrechtstraat zijn al gesloopt. In en om de Halsterenstraat staan ze er nog maar veel woningen zijn al leeg, de afbraak is gepland vanaf mei 2021.

 

De eengezinswoningen zijn allemaal blokjes met vier huizen. Aan de voorkant is een bordes met het keukenraam en de voordeur, rechts is de deur naar de inpandige berging. De woonkamer is aan de achterkant, een dubbele deur geeft toegang tot de tuin. Op de bovenverdieping is een overloop, een badcel (oorspronkelijk met een lavet) en vier slaapkamers.

Vroeger ben ik een paar keer in zo'n huis geweest en wel in de praktijk van dokter Borghouts aan de Tiengemetensingel 46. Dit blok (foto links) is een paar maanden geleden gesloopt, dat zal volgend jaar ook gebeuren met het blok verderop aan de Tiengemetensingel bij de Melissantstraat. Alle overige blokken worden gerenoveerd waarbij de huizen er heel anders uit zullen zien, twee blokken in de Papendrechtstraat zijn al gedaan (foto rechts). De woningen krijgen nieuwe buitengevels waardoor het lijkt alsof er splinternieuwe huizen staan, deze zullen daardoor goed harmoniëren met de toekomstige nieuwbouw.

 

In beide straten stonden twee blokjes garages waarbij het lange blok in de Halsterenstraat een aparte vermelding verdient. Tijdens de Fijn op het Plein Show in 2005 zijn er straatafspraken gemaakt en iemand kwam toen op het idee om de regels op de deuren van de garages 17-23 te schilderen zodat ze voor iedereen duidelijk leesbaar zijn. Dat gebeurde ook, de teksten op de deuren (van links naar rechts) waren als volgt:

• We zeggen elkaar gedag, we zijn lief voor elkaar.

• Voetballen mag, maar niet tegen de garage, de auto's of de ruiten.

• Het plein is er voor iedereen groot en klein, zorg voor elkaar.

• Slopen of troep maken doen we niet, let op bij het oversteken.

In juni 2012 waren de teksten plotseling verdwenen doordat de deuren opnieuw werden geschilderd, veel straatbewoners waren nogal ontdaan toen ze het zagen. Gelukkig waren de sjablonen er nog en een maand later zijn de straatafspraken weer op de deuren geschilderd, met dezelfde letters. Met de sloop van de garages twee jaar later zijn de teksten voorgoed verdwenen.

 

Door de sloop en nieuwbouw zal er in de Halsterenstraat helaas een einde komen aan de straatactiviteiten, dat gebeurde vele jaren lang onder de bezielende leiding van Sjannie de Mooij maar ook zij zal binnenkort moeten verhuizen omdat haar huis volgend jaar wordt afgebroken. Als dagburgemeester kreeg ik altijd een uitnodiging voor de straatactiviteiten en als ik kon ging ik er even langs, een vast onderdeel was de bingo. De straatactiviteiten werden druk bezocht (foto links: Burendag in 2016) maar als gevolg van verhuizingen werd dat langzaam minder. Door het leegkomen van de galerijwoningen werd het nog stiller in de straat en de coronacrisis gaf het laatste zetje.

Jarenlang was de garage op nummer 34 in gebruik als opslag voor materialen ten behoeve van de straatactiviteiten, in de straat bekend onder de naam Opzoomergarage. Na de sloop van de garages in 2014 zorgde Woonstad Rotterdam voor een vervangende ruimte (foto rechts, tijdens de plantjesmarkt in 2015).

 


 

ZATERDAG 19 SEPTEMBER 2020

 

Vanwege de aanleg van een nieuw riool is het bruggetje in de Melissantstraat afgesloten. Alleen voetgangers kunnen er langs maar zij moeten wel over een smal pad langs de hekken en de opgestapelde buizen lopen. De omleidingsroute voor het rijdende verkeer is aangegeven met de bekende gele borden, volgens de borden op de Slinge heet de Sliedrechtstraat nu Sliedrechtweg. Regelmatig worden Pendrechtse straatnamen verkeerd geschreven op de omleidingsborden, het mooiste voorbeeld wat ik ooit heb gezien is de naam Dressoirstraat voor de Dreischorstraat.

 

Op de hoek met de Tiengemetensingel staat een informatiebord over de renovatie van de 48 eengezinswoningen in de Halsterenstraat en de Papendrechtstraat. In de laatstgenoemde straat is de renovatie in volle gang, twee blokken zijn al klaar en men zal spoedig beginnen met de vier blokken aan de kant van de Melissantstraat.

 


 • Een tijdje geleden zag ik bij een boom op de hoek van de Sint-Annalandstraat en de Tholenstraat een zonnebloem, waarschijnlijk daar geplant door een buurtbewoner. Omdat het een apart gezicht was maakte ik er een foto van en ik vervolgde mijn weg. Later op die dag kwam ik er op weg naar huis weer langs en tot mijn verbijstering was de bloem afgeknipt. Op de stam van de boom was een briefje geplakt met de handgeschreven tekst ALLES VAN WAARDE IS WEERLOOS (deze bekende dichtregel van Lucebert staat in neonletters op het dak van een gebouw aan de Blaak). Een paar dagen later waren het briefje en de stengel verdwenen.

 • Het voormalige ING-kantoor aan de Slinge is leeggehaald, sinds de sluiting is ook de geldautomaat buiten gebruik. Het is afwachten wat er in het pand gaat komen, van 1960 tot 2009 was hier het postkantoor gevestigd. De sluiting van het ING-kantoor is indirect een gevolg van de coronacrisis.

 • De renovatie van de even portiekflat in de Geertruidenbergstraat is zo goed als klaar, aan de overkant is men nog druk bezig.

 • De Abbenbroekweg is tussen de Wagenbergstraat en de Melissantstraat afgesloten voor de aanleg van de warmteleidingen.


 

ZONDAG 13 SEPTEMBER 2020

 

Een van mijn trouwe webloglezers mailde mij dat hij een paar dagen geleden kennis heeft gemaakt met iemand die heel veel weet van kunstobjecten in en buiten Rotterdam. Op een gegeven moment ging het over Pendrecht en daarbij viel natuurlijk mijn naam en mijn website. Om een lang verhaal kort te houden: via de mail ben ik in contact met beeldhouwer en omgevingskunstenaar Geert Lebbing. Onder de naam Kunst & Stadswerk zet hij zich in voor de (her)waardering van kunst in de openbare ruimte.

 

Voor Geert is Pendrecht geen onbekend gebied: in 1989 heeft hij in de wijk een inventarisatie uitgevoerd van alle kunstwerken, dat was onderdeel van het inventariseren van alle buitenkunst in Rotterdam dat hij in opdracht van het CBK (Centrum Beeldende Kunst) en Gemeentewerken (nu Stadsbeheer) heeft uitgevoerd. In 1990 heeft hij de inventarisatie BK&Stad aan de gemeente opgeleverd, het is een database met gegevens en foto's van ruim 1500 kunstwerken in de hele stad. In 2014 maakte hij opnieuw een ronde door de wijk om deze database te actualiseren, er zijn kunstwerken bij gekomen maar ook verdwenen.

 

Leuk detail: de oorspronkelijke database was geen computerbestand (pc's waren in die tijd nog geen gemeengoed) maar een verrijdbaar ladenkastje, voorzien van schuifladen met daarin voor elk kunstwerk een apart mapje en ingebouwde diadozen met ongeveer 4000 dia's. Later heeft het CBK alles gedigitaliseerd onder de naam BKOR (Beeldende Kunst & Openbare Ruimte Rotterdam), op een plattegrond van Rotterdam zijn de locaties van de kunstwerken aangegeven en door er op te klikken krijg je meer informatie over het kunstwerk te zien. Helaas is de informatie verre van compleet, van Pendrecht zijn slechts 11 kunstwerken opgenomen terwijl het er aanzienlijk meer zijn. Het ladenkastje heeft inmiddels een plek gevonden in het Stadsarchief.

 

Geert heeft mijn website bekeken en hij was erg enthousiast over mijn pagina Kunstwerken ("een mooi en vrij compleet beeld van het Pendrechtse openbaar kunstbezit, zelfs met de verdwenen kunstwerken en met leuke wetenswaardigheden"). Dankzij deze pagina maakte hij een virtuele tocht door de wijk en kwamen veel herinneringen aan zijn toenmalige bezoeken aan Pendrecht weer naar boven, in zijn mail noemde hij onder andere de afgezaagde voeten van De Potsenmaker die hij in 1989 fotografeerde. Geert zal in de toekomst zonder twijfel nog een keer naar Pendrecht komen en dan zal ik hem een rondleiding geven langs de vele kunstwerken die de wijk telt.

 


 

ZATERDAG 12 SEPTEMBER 2020

 

Ricardo van Zwol is begonnen aan de schildering op de flat Slinge II, de contouren zijn al duidelijk zichtbaar en vormt een eenheid met de schildering op de andere flat. Afgelopen week heb ik er dagelijks aan het einde van de middag een foto van gemaakt en deze laten de vorderingen goed zien.

 

 


 

Wie een tijdje niet in de Papendrechtstraat is geweest zal de straat niet meer herkennen. Niet alleen vanwege de sloop van de galerijwoningen waardoor nieuwe doorkijkjes zijn ontstaan maar ook omdat de renovatie van de eengezinswoningen het aanzien van de huizen sterk verandert. Alleen de vier blokjes eengezinswoningen aan de kant van de Melissantstraat zijn nog onaangeroerd.

 

Het plein in de straat is nog steeds niet toegankelijk, dat is al sinds het begin van de coronacrisis toen het speelplein met hekken werd afgezet. Men is daar bezig met de aanleg van de warmteleidingen en een klein deel van de bestrating is opgebroken, toen ik het allemaal zag leek het wel alsof er een veldslag heeft gewoed. Vorige week lag er veel grof vuil maar het meeste is nu opgeruimd, wel ligt er nog een stapel oude kozijnen die afkomstig zijn uit de renovatiewoningen.

 

Wie een beeld wil hebben hoe de straat er uitzag voor het begin van de sloop/renovatie kan dat nog zien in de aangrenzende Halsterenstraat. Maar wacht niet te lang want ook daar zal het straatbeeld ingrijpend gaan veranderen en het betekent waarschijnlijk ook het einde van de Opzoomeractiviteiten. Ik ben benieuwd of de Opzoomergarage en de in februari 2009 geplaatste gele paalklok de vernieuwingen zullen overleven.

 


 

ZONDAG 6 SEPTEMBER 2020

 

Opnieuw ga ik 10 jaar terug in de tijd, hieronder twee gebeurtenissen in september 2010 die ik toen uitgebreid in mijn weblog heb beschreven.

 


 

Geweldig nieuws: de renovatie van de Bavo-klokken is begonnen! Toen ik op weg was naar huis zag ik dat de wijzers en de wijzerplaten waren verwijderd. Ik hield de toren de laatste weken al dagelijks in de gaten want ik wist dat de werkzaamheden deze maand zouden starten. Vanmorgen waren de klokken er nog en nu zijn ze er af. Het is een raar gezicht dat de klokken weg zijn maar dat is tijdelijk, met de reparatie gaat een wens van velen in vervulling [de renovatie was een geschenk van de deelgemeente Charlois ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Sint Bavokerk, in december 2010 zijn de nieuwe uurwerken geplaatst].

 

De klokkenloze Bavotoren leverde de dagen daarna veel reacties op in mijn mailbox, enkele daarvan vind ik de moeite waard om hier te vermelden. Luz Kromhout van de deelgemeente Charlois [Luz was wijkcoördinator van Pendrecht] was er langs gefietst en het viel haar toen op dat die toren eigenlijk best mooi is, nu die klokken met de verkeerde tijd niet meer afleiden. Een bewoonster van de Kerkwervesingelflat die op de toren uitkijkt was geschrokken toen ze zag dat de klokken opeens weg waren, volgens haar is het net alsof er een stukje van Pendrecht ontbreekt. Bien Hofman van Vitaal Pendrecht is ook erg verheugd dat het nu eindelijk voor elkaar komt. De reacties tonen wel duidelijk aan dat veel mensen zich er bij betrokken voelen en dat de Bavotoren een soort symbool van Pendrecht is geworden.

 


 

De winkels aan de Sliedrechtstraat zijn weer een stap dichter bij de sloop gekomen. Het kinderdagverblijf op nummer 22 is verhuisd naar het tijdelijke gebouw aan de Slinge [op de hoek bij de Melissantstraat] en daarmee is het laatste winkelpand in dit rijtje (foto links, de foto rechts is een oude ansichtkaart van hetzelfde rijtje uit de begintijd) leeg gekomen [dit blok stond tussen de Wagenbergstraat en de Melissantstraat, hier staan nu eengezinswoningen]. Ongeveer in het midden staat op het dak nog de metalen schoorsteen van de patatoven van snackbar de Paddestoel. Tot mijn spijt zag ik dat de boom links naast het blok is gerooid, enkele stukken stam liggen er nog. Deze bomen stonden ook bij de overige winkelblokken maar die waren al eerder gerooid, ze hadden een opvallende vorm.

 

Rondom de overige drie winkelblokken in de Sliedrechtstraat staan al hekken want daar waren alle winkels al eerder leeg. Op de hekken zitten borden met verboden toegang voor onbevoegden en één daarvan zit precies bij de ingang van nummer 40, boven de winkeldeur zit nog het bord met de tekst WELKOM uit de tijd dat de stomerij hier zat.

Bij het blok Sliedrechtstraat 56-64 is men trouwens al begonnen met strippen wat zowel aan de buitenkant als binnen te zien is. Ik vermoed dat dit blok als eerste zal worden gesloopt en daarmee verdwijnt het rijtje waar ooit o.a. herenkapper Zoeteweij, kruidenier Kapteyn en de Polikliniek Pendrecht zaten [hier staat nu kinderopvang Kiddoozz]. Aan de winkels in de Sliedrechtstraat heb ik veel herinneringen dus de sloop gaat mij best aan het hart, zie de pagina Jeugdherinneringen elders op mijn website.

 


 

ZATERDAG 5 SEPTEMBER 2020

 

In de Papendrechtstraat heeft het eerste blokje eengezinswoningen nieuwe puien gekregen, het is het blok met de nummers 40 - 46.

 


 

ZONDAG 30 AUGUSTUS 2020

 

Afgelopen donderdag was het 43 jaar geleden dat de (eerste) Middelburgt op Plein 1953 officieel werd geopend, veel mensen zullen het lage gebouw met de kanariegele dakrand en de gekleurde deuren met halfronde ramen nog wel herinneren. Het wijkgebouw stond op het nu lege middendeel van het Plein, niet ver van de vijver. De bouwkosten bedroegen ongeveer 1,5 miljoen gulden en wijkbewoonster mw. C.J. van Zijl - Maaskant (69) verrichtte op 27 augustus 1977 de officiële opening. Het wijkgebouw was niet alleen een ontmoetingsplek voor de Pendrechtenaren, er werden ook cursussen gegeven.

 

De Middelburgt was niet het eerste Pendrechtse wijkgebouw, dat was het in 1963 door burgemeester Van Walsum geopende Buurthuis Pendrecht aan de Schuddebeursstraat. Na de opening van de Middelburgt bleef het buurthuis open maar de naam werd veranderd in Nevenburgt om aan te geven dat het een dependance van de Middelburgt was geworden. Buurthuis Pendrecht is in 1993 gesloten en een jaar later afgebroken, op die plek staan nu eengezinswoningen.

 

Vanwege de herinrichting van Plein 1953 moest de Middelburgt weg en daarbij verdwenen ook de drie winkelkiosken. Op 17 december 1999 vonden de laatste activiteiten plaats en in februari 2000 is het gebouw afgebroken. Als vervanging kwam er op het oostelijk deel van het Plein een multifunctioneel gebouw met daarin een wijkgebouw (dat weer de naam Middelburgt kreeg), een filiaal van de gemeentebibliotheek en een supermarkt. De officiële opening van het nieuwe wijkgebouw was op 19 januari 2000 maar niemand kon toen vermoeden dat de nieuwe Middelburgt het nog korter zou volhouden dan zijn voorganger. Ondanks protesten uit de wijk is het wijkgebouw als gevolg van bezuinigingen per 1 januari 2011 gesloten en de ruimte is na een verbouwing in gebruik genomen door het Kinder Service Hotel.

 


 

ZATERDAG 29 AUGUSTUS 2020

 

Het sloopwerk in en om de Papendrechtstraat is afgerond, al het puin is weg en de kuilen van de kelders van de galerijblokken zijn opgevuld met aarde (foto links). In de straat is een sleuf gegraven voor de aanleg van de warmteleidingen, de bestaande woningen gaan van het gas af en worden samen met de nog te bouwen nieuwe huizen aangesloten op het restwarmtenet.

Toen ik door de Papendrechtstraat liep zag ik dat de renovatie van de eengezinswoningen al is begonnen, twee huizen hebben al de nieuwe gevels en er staan geveldelen klaar (foto rechts). De renovatie gebeurt op dezelfde manier als de proefwoning in de Halsterenstraat: de nieuwe gevels worden vóór de bestaande gevel gezet met daartussen isolatiemateriaal, hierdoor lijkt het alsof er splinternieuwe huizen staan. Op één van de twee nu gerenoveerde woningen zat nog een oud model straatnaambord met een wijknummerbordje, dat is nu niet meer zichtbaar of het is er af gehaald.

 


 • Ziezotiek aan de Krabbendijkestraat is weg (linker foto), de brillenwinkel is op de potkachel na leeggehaald. Daarmee is indirect een einde gekomen aan een Pendrechtse oer-winkel want op nummer 79 zat al vanaf het begin (1962) een brillenwinkel. Eerst zat hier opticiën A. Schenk die eerder aan de Zijpe een zaak had. In de jaren tachtig kreeg de winkel de naam Brilinfo, jarenlang stond er een advertentie op de voorpagina van In de Kijkerd. In september 2011 ging Brilinfo dicht vanwege het pensioen van de eigenaar, de zaak is daarna verbouwd en ging weer open onder de naam Ziezotiek.

 • De gemeente Rotterdam heeft onlangs besloten dat oliebollenkramen dit jaar langer mogen staan als tegemoetkoming vanwege misgelopen inkomsten door de coronacrisis. De kramen mogen er nu vanaf 1 oktober tot en met 31 januari staan, normaal is het alleen in november en december. Op internet heb ik gelezen dat ook de Pendrechtse kraam op 1 oktober zijn standplaats zal innemen.

 • De struiken op de torensokkel bij de Christus Triomfatorkerk zijn weggehaald (rechter foto), er ligt nog aarde waardoor de sokkel zelf niet te zien is. Ik ben benieuwd wat er verder gaat gebeuren, al verwacht ik niet dat er een toren terugkomt (de oorspronkelijke toren is vanwege een bouwfout in 1971 gesloopt, negen jaar na de bouw).


 

ZONDAG 23 AUGUSTUS 2020

 

Vanwege de coronacrisis zijn grote evenementen afgelast waaronder de activiteiten op Plein 1953. Bijna 10 jaar geleden, om precies te zijn op zaterdag 28 augustus 2010, was op het Plein het eenmalige evenement Exotic Pendrecht.

 

Exotic Pendrecht was de afsluiting van de heldenmaand van Kimberley Marlin, zij was in augustus 2010 de held van de imagocampagne Pendrecht is Goed Bezig. Rondom het middengedeelte van het Plein stonden kramen en het podium was, heel strategisch, pal vóór de Meeuwenplaat neergezet. Aan beide zijden van het podium stonden grote panelen met heldenfoto's, een toevalligheid was dat mijn foto als enige op beide panelen te zien was. Erwin en Saïna waren er ook, zij zijn de drijvende krachten achter de zomercarnavalsgroep Elegance en zij hebben heel veel tijd gestoken in de voorbereiding van Exotic Pendrecht.

 

De officiële opening gebeurde door dagelijks bestuurder Theo Coşkun die Kimberley haar foto op canvas gaf en daarna waren er optredens van verschillende groepen.

 

De optocht van de carnavalsstoet begon bij Valckensteyn en na een rondje door de wijk kwam men vanaf de Krabbendijkestraat aan op het Plein. Daarbij was de carnavalsgroep Elegance met voorop de prachtig uitgedoste Kimberley die door velen werd bewonderd en gefotografeerd. Het was intussen gezellig druk geworden en de sfeer was net als tijdens het Zomercarnaval in het centrum van Rotterdam, in Pendrecht is het alleen wat kleinschaliger.

 

Ook aan de kinderen was gedacht, er was een draaimolen en een kunstpalmboom waaruit onverwacht kokosnoten vielen die de kinderen dan moesten opvangen. De slechte weersvoorspelling is uiteindelijk niet helemaal uitgekomen maar de soms wat harde wind maakte dat het koud aanvoelde, vooral als het zonnetje even weg was.

 


 

ZATERDAG 22 AUGUSTUS 2020

 

Ik heb helaas geen actueel nieuws te melden.

 


 

ZONDAG 16 AUGUSTUS 2020

 

Op verzoek van Vitaal Pendrecht plaats ik onderstaand bericht over speeltuin Neeltje Jans dat ik tijdens mijn vakantie ontving. De speeltuin aan de Kerkwervesingel is vanwege de coronacrisis een tijd dicht geweest maar is nu weer open, uiteraard met de nodige aanpassingen om aan de RIVM-richtlijnen te kunnen voldoen. Het bericht is van vorige week zaterdag en ik neem het zonder inhoudelijke wijzigingen over (de foto's zijn alleen ter illustratie, helaas was de speeltuin op het moment dat ik de foto's nam gesloten).

 

Openingstijden speeltuin Neeltje Jans verruimd.

 

De afgelopen twee weken is het erg goed gegaan met de regels binnen de speeltuin, in overleg met de gemeente worden de openingstijden vanaf maandag dan ook verruimd. Als bestuur zijn we erg blij met de toezegging van twee wijkbewoners dat ze ook lid willen zijn van het bestuur. Het huidige bestuur bestaat uit drie leden die geen (klein)kinderen hebben die gebruik maken van de speeltuin. Toch is het nodig dat er jonge mensen komen die zich in willen zetten om de speeltuin nog lange tijd open te houden. Hoe groter een bestuur, hoe beter de taken die er zijn verdeeld kunnen worden en er wordt rekening met elkaar gehouden. Het wil ook niet zeggen dat je in de speeltuin moet komen "wonen", we hebben er liever mensen bij die het niet als een "nou ja, dan moet het maar" zien maar jonge enthousiaste mensen met nieuwe eigentijdse ideeën.

 

Op maandag en vrijdag is de speeltuin open van 10.00 tot 17.00 uur, op dinsdag, woensdag en donderdag van 11.00 tot 18.00 uur met Amin en Chakip vanaf 15.00 uur met dank aan TOS. Bij binnenkomst wordt gevraagd aan de begeleider van de kinderen om een formulier in te vullen voor de GGD (we hopen ze niet nodig te hebben), na drie weken worden de formulieren vernietigd.

 

Het maximale aantal kinderen blijft 50 kinderen tegelijk in de speeltuin. Het clubhuis blijft nog wel gesloten maar er kan wel een drankje, ijsje of snoepje gekocht worden. Het toilet blijft open.

Het is heet en dat blijft voorlopig zo, er worden emmers met water gevuld zodat de kinderen lekkere "zandtaartjes" kunnen maken in de zandbak. Ook zullen er badjes gevuld worden om even af te koelen dus moeders: smeer je kinderen goed in.

 

De eerste activiteit is op zondag 30 augustus van 13.30 tot 16.00 uur, dan komt Cokkie en zij gaat bloemschikken met de kinderen. We gaan uit van mooi weer en zorgen ervoor dat het weer een leuke middag wordt met de gezellige muziek van Peet. De kosten zijn € 1,50 per kind maar je krijgt dan ook wel iets te eten, snoepen en drinken.

 

We maken het gezellig en gaan plannen maken hoe we het de komende herfst en winter (kunnen) gaan doen met Halloween en de feestdagen. Heb je suggesties dan horen of lezen we ze graag. Denk met ons mee, het speeltuinwerk is vrijwilligerswerk. Het bestuur doet er alles aan om het voor onze kinderen van Pendrecht zo fijn mogelijk te maken.

 

Aanmelden voor het bloemschikken kan uiterlijk tot dinsdag 25 augustus tot 16.00 uur op bovenstaande dagen en tijden bij Senka.

 


 

De coronacrisis heeft ook voor Vitaal Pendrecht grote gevolgen gehad, het gebouw op Plein 1953 is nog steeds dicht voor publiek maar vanaf maandag 31 augustus zullen enkele activiteiten in aangepaste vorm weer opgestart worden. Vanaf deze datum is de Rollatorwerkplaats weer open op maandag en donderdag van 10.00 tot 13.00 uur (let op: de ingang is via het tuinhekje). Ook de computerlessen en de conversatielessen zullen vanaf die dag weer beginnen.

 

Op dinsdag 1 september is de introductieochtend van de Taalfaculteit, de lessen beginnen de volgende dag. Het is op dit moment nog niet bekend wanneer de repetities van het Pendrecht Theater, de uitvoeringen van de miniconcerten en het spreekuur van de Rechtswinkel Rotterdam weer van start zullen gaan.

 

Het Lentefeest op Plein 1953 is niet doorgegaan en in overleg met de winkeliersvereniging is ook Pendrecht Fietst zich Fit in september afgelast. Nummer 2 van het magazine In de Kijkerd is niet uitgekomen maar het is de bedoeling dat de nog resterende twee nummers van dit jaar wel zullen verschijnen.

 


 

ZATERDAG 15 AUGUSTUS 2020

 

Ondanks de coronacrisis ben ik een weekje op vakantie geweest en wel in Brussel, bewust een bestemming niet te ver weg en per trein bereikbaar. Door de coronamaatregelen (die in België veel strenger zijn dan in Nederland) was het een ongewone vakantie, de hittegolf deed er nog een schepje bovenop.

 

Net als Pendrecht heeft ook Brussel een centraal plein, de Grote Markt (foto links). Het eeuwenoude plein is rechthoekig van vorm en staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het belangrijkste gebouw is het stadhuis met zijn 96 meter hoge toren, er tegenover staat het Broodhuis (het grote gebouw op de foto links) waarin het stedelijk museum van Brussel is ondergebracht. Rondom het plein staan de rijk versierde gildehuizen, deze dateren uit de 18e eeuw toen de Grote Markt het economische centrum van de stad was. Andere bekende bezienswaardigheden van Brussel zijn het Atomium (foto rechts) en het beeldje van Manneken Pis.

 


 

De schildering op de zijgevel van de flat Slinge I is klaar, het bestaat uit een lachend kind, een vogel en gestyleerde bloemen (foto links). Ricardo van Zwol heeft er ongeveer drie weken over gedaan, op doordeweekse dagen kon je hem bezig zien op een hoogwerker. In september gaat hij de schildering op de andere flat maken, het wordt een soortgelijke afbeelding zodat duidelijk is dat de twee schilderingen bij elkaar horen.

 

In en rondom de Papendrechtstraat is het meeste puin van de afgebroken huizen opgeruimd, van de galerijblokken zitten alleen nog de fundamenten van de kelders in de grond. Het is voor mij nog steeds een vreemd gezicht dat die galerijwoningen weg zijn, misschien ook wel omdat ik er als kind een huis aan huisblad heb bezorgd (zie de pagina Jeugdherinneringen). Het westelijke deel van de Papendrechtstraat ligt open voor de aanleg van de warmteleidingen (foto rechts), overal staan hekken en bewoners kunnen alleen te voet bij hun huizen komen.

 

Mede door de coronacrisis neemt het aantal geweldsincidenten toe, afgelopen woensdag moest de politie in de Middelharnisstraat een waarschuwingsschot lossen om vijf mannen te kunnen arresteren die werden verdacht van betrokkenheid bij een diefstal elders in de stad.

 


 

ZONDAG 2 AUGUSTUS 2020

 

Mijn bericht van gisteren over de gevelsteen in de Tiengemetenbuurt doet mij terugdenken aan de eerste steen van Pendrecht die na enkele omzwervingen een plek kreeg in een speciaal daarvoor gemaakt muurtje bij de Zijpe.

 

"ONZE WOONGEMEENSCHAP"

DE EERSTE STEEN GELEGD

OP 29 MAART 1954

DOOR M. FRENKEL

De eerste steen van Pendrecht bevond zich in de zijgevel van de woning Oldegaarde 998A, aan de kant van het kantoortje op nummer 998B (het blok Oldegaarde 988-998 was het eerste rijtje woningen van Pendrecht). De steen is gelegd door Meijer Frenkel, de secretaris-penningmeester van OWG (Onze Woongemeenschap, een voorloper van Woonstad Rotterdam).

 

De steen leidde een wat verborgen bestaan want veel mensen, zelfs Pendrechtenaren die al heel lang in de wijk woonden, wisten niet eens van de gevelsteen af. Het was (letterlijk) in een uithoek van de wijk en het smalle paadje er naar toe groeide steeds verder dicht, op het laatst liep je tussen de brandnetels door. Toch ging ik er altijd heen als ik mensen door de wijk rondleidde en men was altijd verbaasd als we er stonden.

 

Aanvankelijk zouden de woningen gerenoveerd worden maar na een bouwtechnisch onderzoek bleek dat niet meer lonend. In 2003 zijn de woningen van het eerste blok van Pendrecht ontruimd en dichtgetimmerd, in afwachting van sloop. Op 29 januari 2004 is de historische gevelsteen verwijderd en opgeslagen in het kantoor van de Nieuwe Unie (de opvolger van OWG) op Plein 1953. Kort daarna zijn de huizen afgebroken en op 16 mei 2007 is de eerste paal voor de nieuwbouw geslagen die in april 2008 is opgeleverd.

 

Toen eind januari 2006 bekend werd dat het kantoor van de Nieuwe Unie ging sluiten dacht in eerste instantie niemand aan de eerste steen van Pendrecht die daar nog stond Ik besefte dat deze steen van historische waarde is: het is immers de kiem van Pendrecht. Naar mijn bescheiden mening hoort die steen in de wijk te blijven en vanwege de komende verhuizing van de Nieuwe Unie was snelle actie noodzakelijk. Met het argument als we niets doen raakt de steen misschien zoek bij de verhuizing en zijn we hem voorgoed kwijt is contact opgenomen met de Nieuwe Unie. Men deelde mijn mening dat de steen te zijner tijd een plaats zou moeten krijgen in de wijk zodat hij weer voor iedereen zichtbaar is, niemand kon toen vermoeden dat dit pas acht jaar later zou gebeuren.

Al snel was er een praktische oplossing gevonden: de steen gaat voorlopig naar de Bewonersorganisatie Pendrecht (BOP) aan de Ossenisseweg. Op 24 februari 2006 kreeg ik, in mijn hoedanigheid als dagburgemeester van Pendrecht, de steen symbolisch overhandigd (foto links). Het historische kleinood werd in de etalage gezet zodat iedereen de kiem van Pendrecht kon zien.

In april 2007 verhuisde de BOP naar het nieuwe Servicepunt Pendrecht op Plein 1953 en de steen ging mee, hij kwam in de kantoorruimte van de BOP bovenop een kast te staan (foto rechts). Ook dit was een tijdelijke oplossing en de steen zou hier uiteindelijk zeven jaar blijven.

 

Sinds 27 mei 2014 is de steen weer in de buitenruimte te zien en wel in de Geluksmuur bij de Zijpe. Tegen de zijgevel van het noordelijke Zijpe-blok is aan de kant van de Schuddebeursstraat een naar voren springend muurtje gemetseld met daarin op ooghoogte de historische gevelsteen. Er zijn zowel oude als nieuwe bakstenen gebruikt en in tegenstelling tot de muur van de gevel is het een wat gevarieerd patroon met o.a. enkele stenen verticaal, de stenen verschillen onderling van kleur. De historische gevelsteen zit iets naar rechts ten opzichte van het midden en is ook schoongemaakt waardoor hij er weer als nieuw uit ziet.

 

Het muurtje met de steen is op 10 juli 2014 onthuld als afsluiting van het renovatieproject Zijpe. Ter weerszijden van het muurtje zijn houten frames met gaas aan de gevel bevestigd waaraan iedereen een slotje kan bevestigen, naar het idee van een slotjesbrug in o.a. Parijs. Bovenop de muur is een plantenbak en vóór de muur zijn straatkeien gelegd. De Geluksmuur is ontworpen door Eveline van Rooy en zij was één van de sprekers tijdens de onthulling. Ook ik heb in mijn hoedanigheid als dagburgemeester gesproken en iets verteld over de gevelsteen, daarbij heb ik het gedicht voorgedragen dat ook op 29 maart 1954 is voorgelezen toen de steen werd gelegd. Na de toespraken hebben Eveline, nachtburgemeester Harry Kock en ikzelf een slotje aan het gaas bevestigd.

 

Het volgende weekend las ik een weblogpauze in, op zaterdag 15 augustus zal ik mijn weblog weer bijwerken.

 


 

ZATERDAG 1 AUGUSTUS 2020

 

De sloop in en om de Papendrechtstraat is zo goed als klaar, van het galerijblok langs de Tiengemetensingel staan alleen nog de benedenwoning en de bovenwoning op nummer 26. In totaal zijn er vier blokken gesloopt en wel in deze volgorde: Papendrechtstraat 18A - 32B, Middelharnisstraat 140A - 154B, Tiengemetensingel 42 - 48 en Tiengemetensingel 26A - 40B. Het is niet de eerste sloop in de Papendrechtstraat want de garages zijn al in 2014 afgebroken. Er staan nu nog zes blokjes eengezinswoningen maar die zullen worden gerenoveerd.

 

In de Halsterenstraat gaat te zijner tijd hetzelfde gebeuren, al kan men nog niet beginnen want niet alle woningen zijn al leeg. In één van die blokken zit in de zijgevel een gevelsteen (zie bij 7 juni) die met de sloop dreigt te verdwijnen en daarom heb ik Woonstad Rotterdam gemaild met de vraag wat er mee gaat gebeuren. Al snel kreeg ik een positieve reactie: de steen blijft hoe dan ook behouden en wordt netjes uit de gevel gehaald voordat het blok wordt gesloopt, de sloop staat gepland vanaf mei volgend jaar. Mijn suggestie om de steen in de gevel van de nieuwbouw op te nemen wordt doorgegeven aan de projectleider van de Tiengemetenbuurt. Het resultaat is een kwestie van afwachten maar ik heb in ieder geval de zekerheid dat de historische gevelsteen niet wordt vernietigd.

 


 • Na een week is de schildering op de zijgevel van de flat Slinge I al flink gevorderd (linker foto), Ricardo heeft er nu een week aan gewerkt. De verwachting is dat het half augustus klaar zal zijn, de schildering op de andere flat volgt in september.

 • Bij de toegang naar Plein 1953 naast de Primera is een nieuw coronabord aan een lantaarnpaal gehangen. Een paar dagen was het een provisorisch geel bord (zoals bij het plantenperk) maar nu is het een groen bord met in het Nederlands en het Engels de zeven basisregels. In Rotterdam geldt vanaf 5 augustus een mondkapjesplicht op markten en in enkele drukke winkelstraten maar de kans dat dit ooit in Pendrecht zal gebeuren schat ik niet hoog in: op Plein 1953 is dankzij Lotte Stam-Beese veel open ruimte zodat het afstand houden geen enkel probleem is.

 • De kruising van de Middelharnisstraat en de Sliedrechtstraat is nog steeds afgesloten vanwege de aanleg van de warmteleidingen.

 • De renovatie van de balkons aan de achterkant van de galerijflat aan de Hontenissestraat is afgerond (rechter foto), afgelopen week zijn de stellingen weggehaald. Het beton is waar nodig gerepareerd en daarna is alles wit geschilderd, de balkonhekken zijn blauw geworden. De opknapbeurt was hard nodig want het zag er allemaal erg haveloos uit. Een bijzonderheid is dat de balkons per verdieping verspringen en ook verschillende lengtes hebben.


 

Een paar dagen geleden zat ik thuis achter de computer en hoorde ik door het openstaande raam dat de twee ondergrondse restafvalcontainers schuin tegenover mijn huis werden geleegd. Op zich is dat niets bijzonders maar opeens viel het mij op dat ik niet het bijbehorende motorgeluid van een vuilniswagen hoorde. Ik keek daarom toch maar even naar buiten en ik zag een ander model vuilniswagen met op de zijkant het opschrift Ik ben positief geladen. Het bleek om een elektrische vuilniswagen te gaan die niet alleen rijdt op stroom maar ook de kraan die de containers omhoog tilt werkt elektrisch, op internet las ik dat Rotterdam met dat laatste een wereldprimeur heeft (de stad had weliswaar al een elektrische vuilniswagen maar die kan alleen kliko's legen).

 


 

Oudere berichten zijn terug te vinden in het weblogarchief.