weblog Pendrecht

 


 

Dit is mijn digitale dagboek over Pendrecht, de nieuwste berichten staan altijd bovenaan. Klik hier om een reactie te sturen.

Omdat ik fulltime werk heb ik weinig vrije tijd, ik werk mijn weblog daarom alleen op zaterdag en zondag bij.

 


 

ZONDAG 16 SEPTEMBER 2018

 

Op zaterdag 22 september zijn er van 11.00 tot 17.00 uur allerlei activiteiten op Plein 1953 en kunnen kinderen meedoen met de Plein ’53 Cup. Enkele onderdelen van het programma zijn een springkussen, voetbalsjoelen, een pannakooi, voetvolley en een gatengoal. Net als vorig jaar zullen de Linedancers weer optreden en kunnen kinderen tussen 15.30 en 16.30 uur met Das op de foto, ook Burgernet, de politie en de brandweer zijn aanwezig.

Onder de naam Pendrecht Fietst zich Fit zijn er twee recreatieve fietsroutes in de omgeving van Pendrecht uitgezet (12 en 17 kilometer) en de start is om 11.00 uur. Inschrijven kan bij Vitaal Pendrecht of bij beweegcentrum De Beweging in de Baarlandhof, de inschrijfkosten zijn 2 euro.

 

Op zaterdag 6 oktober is er van 11.00 tot 16.00 uur een herfstfair bij Stichting de Breinpuzzel aan de Sommelsdijkstraat 40 (dokter Heftinghuis). De fair bestaat uit een markt (kleiding, speelgoed, accessoires, huishoudelijke apparatuur, boeken, CD’s en DVD’s; verder zijn er stands met o.a. streekproducten), een kinderhoek (knutselen, grabbelton, springkussen en raad de naam van de pop) en eten (koffie/thee met gebak, broodjes hamburger/worst en tosti. De opbrengst komt geheel ten goede aan Stichting de Breinpuzzel.

 


 

ZATERDAG 15 SEPTEMBER 2018


 

ZONDAG 9 SEPTEMBER 2018

 

Vooraankondiging: op zondagmiddag 7 oktober 2018 is er in de serie Zondagmiddagmuziek in de Open Hofkerk een concert van het kleinkoor Ars Nova. Het koor is in 1976 opgericht en geeft het twee keer per jaar een concert met veelal a capella muziek.

Tijdens het Pendrechtse concert brengt het koor muziek uit de periode van de Duitse Romantiek ten gehore. Er worden werken uitgevoerd van beroemde componisten als Rheinberger, Brahms en Mendelssohn.

 


 

ZATERDAG 8 SEPTEMBER 2018

 

Op de zijgevel van de flat Oldegaarde 600 – 624 is weer een foto te zien van de jaarlijkse stadsexpositie De Kracht van Rotterdam. De foto is van Wout Overkamp en is genomen in Hillegersberg/Schiebroek tussen 02.00 en 04.00 uur (foto links).

 

Wat ik al vermoedde is gebeurd: het opgeknapte terrein op de hoek van de Herkingenstraat en de Sommelsdijkstraat is met gras ingezaaid, de lichtmast is blijven staan.

 

De overlast van rondslingerende oBikes is nog steeds niet voorbij en de laatste tijd zie je ook steeds meer Mobikes, dat zijn die fietsen met een oranje frame. Hoe men het voor elkaar gekregen heeft weet ik niet maar op de abri van de bushalte bij Blokker ligt een oBike en een Mobike (foto rechts).

 


 

ZATERDAG 1 SEPTEMBER 2018

 

Ondanks een wijkwandeling van ruim een uur heb ik niets nieuws kunnen ontdekken en omdat ik een zware werkweek heb gehad heb ik helaas ook geen inspiratie om iets anders te schrijven. Morgen zal er daarom ook weblogstilte zijn, ik hoop het volgende weekend weer wat te kunnen schrijven.

 


 

ZONDAG 26 AUGUSTUS 2018

De zomervakantie is voorbij, volgende week beginnen de scholen weer en eindigt de vakantiedienstregeling van de RET.

 


 

ZATERDAG 25 AUGUSTUS 2018

 

Vandaag ben ik op de inloopdag van Stichting de Breinpuzzel geweest en dat was voor mij de allereerste keer dat ik het dokter Heftinghuis van binnen heb gezien. De villa heeft een bijzondere geschiedenis en dankt zijn naam aan de huisarts die bijna 40 jaar in Pendrecht heeft gewoond en gewerkt. Stichting de Breinpuzzel biedt dagbesteding, logeerhuis en prikkelarm sporten aan volwassen mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH).

 

Ik werd ontvangen door Esther en Jannette (de twee drijvende krachten achter de Breinpuzzel), ze kenden mij van naam want een paar weken geleden had ik een mail gestuurd met een door mij geschreven artikel over de geschiedenis van het dokter Heftinghuis. Ik kreeg daar een enthousiaste reactie op en tot mijn verrassing zag ik vandaag het uitgeprinte artikel in een gang aan de muur hangen. Pastor Johan Bos van de Open Hofkerk was ook binnen toen ik er was, hij had gisteren gehoord van de inloopmiddag en besloot om een kijkje te nemen. Later hoorde ik dat ook ex-opbouwwerker Rieks Westrik langs geweest is.

 

De voormalige doktersvilla ziet er van binnen heel mooi uit, er is heel veel aan opgeknapt want de vorige gebruikers hebben het pand totaal uitgewoond. Alles is mooi geschilderd en de inrichting is heel rustgevend, dat laatste is bewust gedaan om een prikkelarme omgeving te creëren wat voor mensen met NAH heel belangrijk is. De ruimtes zijn erg licht wat mede komt door de grote ramen, de vroegere woonkamer van het doktersgezin (eerste foto hieronder) heeft zelfs een raam over de volle lengte met een schuifpui naar de tuin (tweede foto hieronder). Ondanks enkele kleine verbouwingen zijn er nog veel originele elementen aanwezig zoals de vloer met onregelmatig gevormde tegels, de open haard in de woonkamer (derde foto hieronder) en de centrale hal met de open trap naar de bovenverdieping (vierde foto hieronder).

 

 

De dagbesteding kent verschillende activiteiten, één van de ruimtes wordt gebruikt voor tekenen en schilderen (eerste foto hieronder) maar er is ook een grote ruimte voor dagbesteding (tweede foto hieronder). In de nabije toekomst kan er in een andere ruimte ook gesport worden, daarvoor wordt samengewerkt met beweegcentrum De Beweging aan de Baarlandhof (fysiotherapeute Magda Erkelens was vóór mij ook op de inloopmiddag geweest). Ook activiteiten in de tuin (derde foto hieronder) zijn mogelijk, een maand geleden hebben de deelnemers de appels van de appelboom geplukt en daar appelmoes van gemaakt. Verder is het binnenkort mogelijk dat volwassenen met NAH doordeweeks één of meer nachten kunnen logeren, op de bovenverdieping zijn daarvoor enkele slaapkamers ingericht (vierde foto hieronder).

 

 

Het overige nieuws volgt morgen.

 


 

ZONDAG 19 AUGUSTUS 2018

 

Al vanaf het begin was het een bron van irritatie: de gele deelfietsen van oBike. Rotterdam had in juli 2017 de landelijke primeur van de oBike, ook in Pendrecht werden de fietsen op diverse plaatsen neergezet (vooral langs de Slinge en op Plein 1953). Omdat er geen vaste inleverpunten waren mocht je een oBike na gebruik in principe overal neerzetten waardoor ze al snel de bijnaam neerkwakfietsen kregen. Bij de gemeente regende het klachten over verkeerd gestalde oBikes en ook tijdens mijn wijkrondes kwam ik de gele fietsen overal tegen.

 

Het Singaporese moederbedrijf staakte dit voorjaar zijn Europese activiteiten vanwege financierings- en vergunningsproblemen. Het plotselinge einde van oBike had tot gevolg dat de fietsen overal werden gedumpt, de gemeente mag ze niet zonder meer ruimen omdat de fietsen (meestal) niet zijn te typeren als wrak. Ook in Pendrecht zijn op veel plaatsen nog oBikes aan te treffen, twee fietsen bij mij in de straat staan er al meer dan een maand. Ik heb de gemeente de vraag gesteld wat er met de in de buitenruimte gedumpte oBikes gaat gebeuren.

 


 

ZATERDAG 18 AUGUSTUS 2018

 • Eergisteren zag ik dat het paneel Of Mice and Mozart in de Serooskerkestraat is schoongemaakt (eerste foto), het door Mirella de Boer in 2008 gemaakte kunstwerk had al jaren een groene aanslag vanwege de bomen die er vlakbij staan.

 • De afgelopen week is de voormalige skatelocatie aan de Herkingenstraat ontmanteld (tweede foto), alleen de lichtmast (die het al jaren niet doet) en de tennistafel zijn blijven staan.

 • Op het hek van het dokter Heftinghuis zit een naambord van Stichting de Breinpuzzel, over een week is er een open inloop voor buurtbewoners.

 • De Sliedrechtstraat tussen de Yersekestraat en de Rilland Bathstraat is weer toegankelijk voor auto’s (derde foto), alleen tussen de Rilland Bathstraat en de Stavenissestraat is nog geen verkeer mogelijk.

 • Hoewel er nog niet veel regen is gevallen lijkt de natuur zich toch langzaam te herstellen van de droogteperiode, op veel plaatsen kleurt het gras al weer groen (vierde foto, Ellewoutsdijkstraat).

 


 

ZONDAG 12 AUGUSTUS 2018

 

In de jaren zeventig van de vorige eeuw was vissen erg populair en ook mijn vader zat regelmatig met zijn hengel aan de waterkant, samen met enkele buren. Ze hoefden vanuit de Wagenbergstraat niet ver te lopen want er was een vijver op de hoek van de Abbenbroekweg en de Ooltgensplaatweg, vaak kwamen de echtgenotes ook mee. Op de voorkant van een Contact uit 1977 (Contact was het bewonersblad van OWG) staat een foto met als bijschrift zomer in Pendrecht waarop mijn vader is afgebeeld (foto links, op de achtergrond de flat aan de Ooltgensplaatweg).

 

Ruim 40 jaar later is er veel veranderd maar de vijver is er nog steeds (foto rechts), gevist wordt er al lang niet meer en de vijver is grotendeels bedekt met kroos. De inrichting van het terrein naast de vijver is in de loop der jaren meerdere keren veranderd, de laatste aanpassing was eind 2016. Langs de Abbenbroekweg stond vroeger een rijtje garages, deze zijn in 2009 afgebroken.

 


 

ZATERDAG 11 AUGUSTUS 2018

 

Afgelopen week is er eindelijk een einde gekomen aan de hittegolf en is er wat regen gevallen. Het voorspelde noodweer is in Pendrecht uitgebleven maar ondanks de geringe hoeveelheid neerslag beginnen de grasvelden weer langzaam groen te kleuren.

 

Op de hoek van de Herkingenstraat en de Sommelsdijkstraat (aan de kant van de speeltuin) is al heel lang een min of meer openbaar speelplein. Vroeger kon je hier skaten op een halfpipe maar die is in september 2013 weggehaald, verder stonden er een tennistafel en een overdekte hangplek (foto links, genomen nadat de halfpipe is verdwenen). Rondom staat een hek maar dat stond altijd open zodat je er vanaf de Herkingenstraat in kon. Een paar weken geleden was het hek opeens dicht en vandaag zag ik dat het hek is weggehaald (foto rechts), kennelijk gaat er iets met het terrein gebeuren.

 


 • In Rotterdam rijden twee goudkleurige vuilniswagens met het opschrift GOUDTRANSPORT, de wagens maken deel uit van de gemeentelijke campagne Rotterdam Circulair en moeten de Rotterdammers bewuster maken van het feit dat afval veel geld waard is omdat het hergebruikt kan worden. Afgelopen week zag ik één van die auto's in de Sint-Annalandstraat (foto).

 • Ik had Stichting de Breinpuzzel (zie bij 5 augustus) een mail gestuurd met daarin de geschiedenis van het dokter Heftinghuis waar ik een leuke reactie op heb gekregen. Jannette en Esther van Dagbesteding en logeerhuis "de Breinpuzzel" (zo heet het officieel) nodigden mij uit om op zaterdag 25 augustus tussen 11.00 en 14.00 uur tijdens de open inloop voor buurtbewoners langs te komen.

 • In de vroegere winkel van werk- en veiligheidskleding Safety for Work aan de Slinge (naast snackbar Hans) zou bezorg- en afhaalrestaurant Soulfood Terrazza komen. Kennelijk gaat dat toch niet door want de aankondigingen zijn weggehaald en het pand staat weer te huur.

 • Er schijnt een nieuwe bestemming te zijn voor de winkel van Computer Express aan de Slinge, de ramen zijn met wit papier dichtgeplakt.

 • Al geruime tijd is men bezig in de voormalige zaak van Bicento maar nog steeds is het niet duidelijk wat er komt.


 

ZONDAG 5 AUGUSTUS 2018

 

Al een tijdje zag ik dat het dokter Heftinghuis weer verhuurd was (het stond sinds medio 2017 leeg) maar ik wist niet door wie, totdat ik afgelopen week een banner met de naam BreinPuzzel in de tuin zag staan. Nu had ik een aanknopingspunt en via internet kwam ik er al snel achter dat de villa gaat dienen als ruimte voor dagbesteding en als logeerhuis. Na een lange periode van leegstand is er weer een bestemming gevonden voor deze toch wel bijzondere villa waar tot 1994 dokter Hefting zijn huisartspraktijk had. In 2005 is de villa na restauratie in gebruik genomen als beschermd wonen project, dat eindigde in 2015 en daarna heeft Anka Psy er nog korte tijd gezeten. De karakteristieke villa is ontworpen door architect Herman Haan (1914-1996).

 

Stichting de Breinpuzzel is er voor mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH) en biedt dagbesteding en aangepast sport en bewegen aan. Vanaf 1 oktober zijn volwassenen met NAH ook welkom om er te komen logeren, dit is mogelijk van maandag tot vrijdag en het kan voor één of meerdere nachten. Meer informatie over de stichting is te vinden op hun website.

 


 

ZATERDAG 4 AUGUSTUS 2018

 

Het blijft maar warm en nog steeds geen regen terwijl de natuur snakt naar water en koelte, zo'n zomervakantie heb ik nog nooit meegemaakt.

 • Op de hoek van de Schuddebeursstraat en de Serooskerkestraat is een kastanje gekapt (linker foto), de boom was dood.

 • De Poolse supermarkt aan de Slinge gaat uitbreiden, de tussenmuur tussen de huidige winkel en de nog leegstaande winkel ernaast is doorgebroken. De supermarkt is gevestigd in het voormalige kantoor van de ABN AMRO bank waar later het Dieren Gezondheids Centrum (DGC) kwam.

 • Op Plein 1953 was vandaag weer een snuffelmarkt.

 • Op het hek bij het Turks Huis zitten reclameborden van bedrijven, opmerkelijk is het meest linkse bord met een afbeelding van café Goof Meijer en de naam café Goofy. Heeft de oudste kroeg van Pendrecht opeens een andere naam gekregen? Bij het café zelf is daar niets van te zien.

 • Nog een horecanieuwtje: café Rotterdamsche is voorlopig gesloten, aldus een notitie op de deur.

 • Het digitale informatiepaneel van de bushalte Plein 1953 aan de kant van de Sint Bavokerk is vervangen (rechter foto), het bord met vier regels is weggehaald en een bord met twee regels is er voor in de plaats gekomen. Weliswaar stoppen er aan die halte drie buslijnen maar twee daarvan rijden alleen in de spits.


 

Afgelopen week heb ik weer contact gehad met Woonstad Rotterdam over het bezoeken van mijn ouderlijke huis in de Wagenbergstraat (linker foto: de voorkant, rechter foto: de achterkant, mijn kamer was het meest linkse raam), helaas kan dat nog niet want het huis is momenteel bewoond als antikraak. Natuurlijk zou ik gewoon aan kunnen bellen maar dat doe ik liever niet, ik ken de bewoners niet en bovendien wil ik toch wel graag foto's maken. Een paar dagen geleden stond het kamerraam open en vanaf de straat zag ik dat de door mijn vader gemaakte schouw er nog steeds in zit, weliswaar wit geverfd.

Ik zal nog even geduld moeten hebben want volgens de huidige planning begint de renovatie pas in oktober 2019. De flat aan de overkant zal als eerste worden gerenoveerd, het is de bedoeling dat dit rond de komende jaarwisseling van start gaat.

 


 

ZONDAG 29 JULI 2018

 

Dankzij oud-Pendrechtenaar Hans uit Zaandam ben ik in het bezit gekomen van een suikerzakje van de Malcomesiusschool. Behalve de naam van de school staat er een telefoonnummer op (174241, dat is dus nog van vóór 1970 want in dat jaar zijn veel Pendrechtse telefoonnummers veranderd) en de naam van het hoofd: Joh. Zielstra. Verder staat er een tekening op van drie kinderen die door een deur lopen.

 

De Malcomesiusschool aan de Herkingenstraat was de enige hervormde lagere school in Pendrecht en is in 1961 in gebruik genomen, samen met kleuterschool Kleutervreugd in de Sommelsdijkstraat. De school is later gefuseerd met de (katholieke) Onze Lieve Vrouw van Lourdesschool tot oecumenische basisschool De Hoeksteen die nog steeds bestaat. Het schoolgebouw van de voormalige Malcomesiusschool staat er nog (foto rechts) en is nu het onderkomen van De Koppeling, een school voor speciaal basisonderwijs.

 


 

ZATERDAG 28 JULI 2018

 

Eergisteren ben ik teruggekomen na een vakantieweek in Zwitserland, vandaar dat ik vorig weekend niets kon schrijven. De meeste dagen heb ik doorgebracht in de hoofdstad Bern, het enige waarmee je de Zwitserse hoofdstad enigszins kunt vergelijken met Pendrecht is het min of meer rechthoekige stratenpatroon in het historische centrum (foto).

 

Toen ik op donderdag 19 juli van huis ging en over het Plein richting metrostation Slinge liep hoorde ik de klok van de Open Hofkerk luiden, vanwege het ongewone tijdstip kon het eigenlijk alleen maar voor een uitvaart zijn. In Bern vernam ik dat het voor de uitvaartdienst was van Jaap Lam die in het bestuur van de bewonerscommissie van de Tiengemetenflat zat.

Tijdens mijn vakantie kreeg ik nog een overlijdensbericht: Joop van Rijswoud heeft jarenlang de administratie gedaan voor de destijds door mijn moeder opgerichte gymclub de Oud-fitters, zijn uitvaart was op de dag dat hij 83 jaar zou zijn geworden. Met Joop heb ik meerdere keren contact gehad en hij las ook altijd met plezier mijn reisverslagen, ik heb daarom het verslag van mijn reis naar Zwitserland aan Joop opgedragen.

 • Al weken zucht heel Europa onder een hittegolf en ook in Pendrecht is dat te zien, grasvelden zijn bruin in plaats van groen, veel vooral jonge planten hebben het loodje gelegd en bij platanen laat het schors los van de stam. Op het grasveld aan de Sliedrechtstraat tegenover de Ellewoutsdijkstraat is de uitdroging goed zichtbaar (foto), het gras is bruin en het veld ligt vol met schors van de platanen die ooit bij de Groosmanflat aan de Burghsluissingel stonden. Vandaag is er wat regen gevallen maar het is slechts een druppel op een gloeiende plaat, de natuur heeft veel meer water nodig om te herstellen van de droogte. De temperatuur is inmiddels wat gedaald maar regen van betekenis wordt er voorlopig niet verwacht.

 • In de Passage is de voormalige ruimte van Pameijer Print verbouwd, ik weet nog niet wat er in komt.

 • In het voormalige winkelpand van Bicento aan de Slinge is men aan het werk, ook hier weet ik niet wat de nieuwe bestemming wordt.

 • Mijn verzoek aan Woonstad Rotterdam om in mijn ouderlijke huis te mogen kijken is doorgestuurd naar AdHoc, zij verhuren momenteel de woningen in de Wagenbergstraat tijdelijk als antikraak.


 

ZONDAG 15 JULI 2018

 

Enkele ontwikkelingen in Rotterdam of het hele land waarvan de meeste ook voor Pendrecht gevolgen zullen hebben.

 • De RET heeft 55 nieuwe elektrische bussen besteld omdat het Rotterdamse vervoersbedrijf de komende jaren duurzamer wil gaan rijden, eind volgend jaar komen de eerste nieuwe bussen in dienst. De nieuwe busvloot bestaat straks voor een deel uit elektrische bussen en voor een deel uit hybride bussen, uiteindelijk zullen er in 2030 geen dieselbussen meer rijden. De RET heeft op proef al enkele hybride bussen en een heel enkele keer rijdt zo'n bus op lijn 67 (foto).

 • Om aan de doelstellingen van het klimaatakkoord te kunnen voldoen zullen er in de komende jaren veel woningen van het aardgas af worden gehaald. Woonstad Rotterdam en energieleverancier Nuon hebben onlangs een overeenkomst getekend om binnen vijf jaar 600 sociale huurwoningen in het zuidoosten van Pendrecht aardgasvrij te maken en aan te sluiten op het Rotterdamse warmtenet.

 • PostNL gaat in augustus brievenbussen weghalen, het gaat volgens de postbezorger om bussen die te weinig gebruikt worden. In heel Rotterdam worden 139 brievenbussen weggehaald maar Pendrecht ontspringt de dans, het aantal brievenbussen in de wijk blijft 5 (locaties: Slinge bij Ooltgensplaathof, Slinge bij Baarlandhof, Vlissingenplein, Schuddebeursstraat bij Zijpe en Kortgenestraat bij Kortgeneflat). Het is niet de eerste keer dat PostNL het aantal brievenbussen vermindert want eind 2012 gebeurde dat ook al, Pendrecht telde ooit meer dan 10 brievenbussen.

Het komende weekeinde ben ik niet in de gelegenheid om mijn weblog bij te werken, de eerstvolgende update is daarom op zaterdag 28 juli.

 


 

ZATERDAG 14 JULI 2018

 

Tegelijk met het westelijke deel van de Sliedrechtstraat worden ook enkele zijstraten opnieuw bestraat of heringericht, de Wissekerkestraat is nu klaar. Vanaf de Stavenissestraat is de Sliedrechtstraat afgesloten: de lantaarnpalen zijn weggehaald en een deel van de bomen gekapt, de oplaadzuil voor elektrische auto's staat er nog maar is tijdelijk onbereikbaar.

Twee korte stukjes straat die ook aangepakt worden zijn de Hontenissestraat en de Rilland Bathstraat ten zuiden van de Sliedrechtstraat (ter hoogte van de eengezinswoningen). Oorspronkelijk waren dit doorgaande straten maar vanwege de bouw van de Tuin op het Zuiden lopen deze straten nu slechts tot het Ovezandepad. De straten en de parkeerplaatsen verdwijnen en worden vervangen door een voetpad, in de Rilland Bathstraat is dit al gebeurd (linker foto, de lantaarnpalen moeten nog worden vervangen) terwijl in de Hontenissestraat nog de oude situatie te zien is (rechter foto).

 • De Beachweek op Plein 1953, die tot nu toe altijd aan het einde van de zomervakantie is, is dit jaar al volgende week (foto: de aankondiging). Het jaarlijkse evenement kent weer vele activiteiten waaronder zwemmen, knutselen, modeshow, playbackshow en workshops. De Beachweek in Pendrecht is van maandag 16 juli tot en met vrijdag 20 juli van 13.00 tot 18.00 uur.

 • Ik heb een reactie gehad van Woonstad Rotterdam over het bezoeken van mijn ouderlijke huis, dat lijkt te gaan lukken maar het wordt vanwege de vakantie pas eind juli of in augustus.

 • Afgelopen week is in Pendrecht de laatste PMD-container van het kleine model ("bolletje") vervangen door een groter exemplaar, het betreft de container op de Slinge bij de Schuddebeursstraat. De vorige container was echt te klein en ik heb regelmatig moeten melden dat hij vol was.

 • In de vroegere winkel van werk- en veiligheidskleding Safety for Work aan de Slinge (naast snackbar Hans) komt Soulfood Terrazza, een bezorg- en afhaalrestaurant.

 • De glazen pui van het trappenhuis van de galerijflat in de Hontenissestraat is hersteld, in januari was daar het bovenste deel van de pui uitgevallen tijdens een zware storm. Een eerdere storm vernielde de ramen van het westelijke trappenhuis van de Karel de Stouteflat, dat was in november 2016 maar de schade is nog steeds niet hersteld.

De droogte houdt aan waardoor vooral jonge bomen en struiken het zwaar hebben. De vereniging Vrienden van het Levenspad roept alle donateurs op om bij hun boom langs te gaan en deze indien nodig van water te voorzien. Ongeveer 30 vooral kleine boompjes hebben al het loodje gelegd en de vereniging ziet er op toe dat in het komende plantseizoen (vanaf oktober) de boompjes worden vervangen. Gelukkig kunnen de oudere bomen beter tegen de droogte, de boom voor mijn vader staat er nog goed bij.

 


 

Wat ik al langere tijd vermoedde bevestigen de media van afgelopen week: het is weer hommeles in de Zuiderkroon. Vorige maand was het ontmoetingscentrum plotseling een week gesloten waardoor ook het biljarten op dinsdagavond niet door kon gaan. Het is mij niet duidelijk wat er precies aan de hand is maar het lijkt er op dat de verschillende partijen tegenover elkaar staan en de huurprijs van de ruimte een twistpunt is. Daardoor is er na 13 jaar een abrupt einde gekomen aan de maandelijkse bingo omdat de huurdersvereniging de door de stichting Kroon op Zuid vastgestelde zaalhuur niet kan betalen, volgens de krant mag er zelfs geen feestavond of rommelmarkt meer worden georganiseerd. De gemeente stelt echter dat de stichting zelf de huurprijs mag bepalen waardoor er een patstelling is ontstaan.

Leefbaar Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld over de situatie en dat gebeurde ook al eind 2016 toen Aafje de sluiting van het restaurant en de ontmoetingsruimte aankondigde. Dat gebeurde uiteindelijk toch, de ontmoetingsruimte wordt sindsdien voornamelijk door vrijwilligers gerund maar ligt momenteel dus weer onder vuur. Leefbaar meent dat er nu een ongewenste situatie is ontstaan die niet in de geest is van de reddingsoperatie van anderhalf jaar geleden.

De perikelen in de Zuiderkroon hebben ook gevolgen voor de biljartvereniging die destijds is opgericht als onderdeel van de huurdersvereniging. Het voortbestaan is in gevaar en de tijd zal leren hoe het allemaal afloopt, op 28 augustus a.s. is het 10 jaar geleden dat de vereniging werd opgericht. Ik heb besloten om er even afstand van te nemen tot aan het einde van de zomervakantie, dan zal ik bekijken wat de stand van zaken is.

 

Aanvulling: de stichting Kroon op Zuid laat in een persoonlijke reactie weten dat alle activiteiten (ook het biljarten) gewoon doorgaan, men is zelfs al bezig met het programma voor 2019. Sommige mensen denken dat de Zuiderkroon gaat sluiten of al gesloten is maar daar is geen sprake van, de stichting blijft de Zuiderkroon runnen en activiteiten organiseren voor iedereen.

 


 

ZONDAG 8 JULI 2018

 

De komende renovatie in de Wagenbergstraat zal ik met meer dan gewone belangstelling volgen omdat ik hier ben opgegroeid, we zijn er in 1964 komen wonen op nummer 119 (op de bovenste verdieping) en pas in 1996 hebben mijn ouders het huis verlaten. Gisteren liep ik weer door het achterste deel van de straat en het lijkt er op dat in de beide flats de meeste woningen nu leeg zijn. Bij meerdere brievenbussen zaten stickers dat de woningen via Ad Hoc beheer tijdelijk verhuurd zijn als antikraak maar aan de huizen zelf is dat nauwelijks te zien.

 

Tot mijn verbazing zag ik dat de portiekdeur bij mijn ouderlijke huis open stond en deze kans liet ik mij niet ontgaan. Ik ben naar binnen gegaan en de trap opgelopen waar zo veel voetstappen van mij staan. Het was de eerste keer dat ik hier binnen was sinds de opknapbeurt eind 2013 waarbij toch het nodige is veranderd, vooral de kleuren van de deuren. Precies 10 jaar geleden was ik er voor het laatst en toen was alles nog zoals het was in de tijd dat wij er woonden.

 

Het trappenhuis is in wezen nog hetzelfde, de traptreden zijn nog steeds van ruwe steen maar de ijzeren zigzagleuningen zijn nu paars in plaats van grijs. De voordeuren en de deuren van de meterkast zijn donkergroen, vroeger waren de voordeuren houtkleurig en de meterkastdeuren lichtgroen (in het begin grijs). Ik loop de trappen op en na 38 treden sta ik voor de deur van ons vroegere huis. De groen geverfde deur is vreemd om te zien, net als het dichtgemaakte raampje (maar dat was 10 jaar geleden ook al), alleen de bakelieten deurknop is nog origineel. Helaas zijn bij de opknapbeurt de originele emaille nummerbordjes verdwenen maar ik heb een gelijksoortig exemplaar uit één van de Groosmanflats. Het was erg stil op de trap, nergens hoorde ik geluiden uit de huizen komen en ik had daardoor het idee dat ik in een sloopflat was.

(foto's hieronder van links naar rechts: het trappenhuis na binnenkomst, het trappenhuis halverwege, het trappenhuis helemaal boven en de voordeur van nummer 119)

 

 

Ik kon niet nalaten om ook even in de kelder te gaan kijken want daar stonden onze fietsen, via de vrij steile keldertrap (de ooit door een buurman aangelegde fietsgoot zit er nog steeds!) loop ik naar beneden. De muren zijn nog steeds wit maar het onderste deel is nu grijs. De kelderdeuren zijn vervangen, de vroegere grijze paneeldeuren met een eenvoudig slot (dat was nog uit de tijd dat inbraken niet aan de orde van de dag waren) zijn vervangen door dikkere deuren die ook groen zijn. Wij hadden als enige op de trap twee kelders, al waren ze wel klein. De gemeenschappelijke kelderruimte is helemaal leeg, in onze tijd stonden er fietsen hoewel dat officieel niet mocht.

(foto's hieronder van links naar rechts: de keldertrap van boven gezien, de keldertrap van beneden gezien, hier stonden onze fietsen en de kelderdeur van nummer 119)

 

 

Een paar weken geleden heb ik Woonstad Rotterdam gemaild met het verzoek of ik nog één keer in mijn ouderlijke huis mag kijken voordat de renovatie begint omdat het dan nog in de oorspronkelijke staat is. Tot nu toe heb ik nog geen reactie gehad dus ik ga het nog een keer proberen.

 


 

Rondslingerende winkelwagentjes zijn een bron van ergernis en mijn ervaring is dat melden bij de gemeente weinig zin heeft. Onderstaand bericht stond in een mail van Jeroen Zoetmulder, de supermarktmanager van Albert Heijn in de Krabbendijkestraat.

 

Regelmatig slingeren winkelwagentjes van onze winkel in de wijk. Niet omdat wij ze daar verstoppen, maar vaak omdat deze meegenomen worden voor de zware boodschappen. Helaas worden deze winkelwagens niet altijd netjes terug gebracht. Enorm jammer natuurlijk, want voor je het weet gaat de jeugd er mee aan de haal of belanden ze in de sloot.

Mocht u een winkelwagen in de wijk zien staan, bel ons a.u.b. (010 – 480 1387) en wij komen deze direct ophalen.

 


 

ZATERDAG 7 JULI 2018

 

Heel Nederland zucht onder de aanhoudende warmte en de gevolgen zijn ook in Pendrecht zichtbaar. Meerdere grasvelden zijn bruin in plaats van groen, vooral op plaatsen waar de zon de hele dag op staat (eerste foto: Ellewoutsdijkstraat).

 

De broodbak op Plein 1953 wordt goed gebruikt, vanmiddag zag ik dat het deksel iets open stond omdat de bak vol is (tweede foto). Ik vroeg mij meteen af of je dit kunt melden bij de gemeente, net als b.v. een volle papiercontainer. Dat bleek niet het geval te zijn dus stuurde ik een bericht via de website van BroodNodig, al snel kwam er een reactie met de tip om een volle broodbak te melden door te mailen naar broodbak@broodnodig.co.

 

 

In het winkelblok op Plein 1953 aan de kant van de Krabbendijkestraat staan al weer geruime tijd drie winkels leeg, de ramen zijn beplakt met affiches met daarop in grote letters TE HUUR (derde foto: de voormalige winkel van Astrid's Home Decor).

 

Hoe heet eigenlijk de nieuwe behangwinkel? Er staan maar liefst vier verschillende namen op de ramen: Behangkoopjes.nl (de oorspronkelijke naam), canvaskoopjes.nl, behanguitverkoop.nl en fotobehangkoopjes.nl. Boven de ingang van het filiaal in de vroegere Wibra staat alleen Behangkoopjes.nl en de oorspronkelijke winkel op de hoek van de Slinge en de Kerkwervesingel is zo goed als leeg (vierde foto).

 


 

Volgende week is er een inloopbijeenkomst over de komende aanpassingen in de Krabbendijkestraat die in het najaar zullen starten. De bijeenkomst is op donderdag 12 juli tussen 18.30 en 19.30 uur in de Christus Triomfatorkerk (ingang aan de Kloosterzandestraat), men kan hier de tekeningen bekijken en om uitleg vragen.

 

Fietsers zullen het meeste merken van de aanpassingen: aan beide zijden van de straat komen in rood asfalt uitgevoerde fietsstroken, deze beginnen bij het vrijliggende fietspad ter hoogte van de winkels en sluiten ten zuiden van de Nieuw-Vossemeerweg aan op de bestaande fietsstroken richting Charloisse Lagedijk.

 

Voor de oversteekplaats ter hoogte van de Kloosterzandestraat is in overleg met de scholen een nieuw ontwerp gemaakt. De huidige oversteekplaats (foto rechts), aangelegd in maart 2010 in het kader van de kindvriendelijke routes, is onveilig: voetgangers hebben geen voorrang (het is immers geen zebrapad) en de voorrangsregeling voor auto's is onduidelijk waardoor er veel (bijna-)ongelukken gebeuren. Regelmatig worden de zwart-witte paaltjes aangereden en het is toeval dat vandaag weer één van de paaltjes scheef stond. De nieuwe oversteek wordt verhoogd aangelegd en in het midden van de straat komt een vluchtheuvel met een versmalling.

 


 

ZONDAG 1 JULI 2018

 

In het verleden zijn als gevolg van de herverkaveling delen van de wijk overgedragen aan een andere corporatie waardoor veel Pendrechtenaren van de ene op de andere dag een andere huisbaas kregen. Op de datum van vandaag is dat twee keer gebeurd (in 1970 en 1987) en één huisbaaswissel heb ik zelf meegemaakt. De beide overdrachten op 1 juli gebeurden in het deel van de wijk dat nu Herkingenbuurt heet, de Herkingenstraat was vroeger de scheiding tussen Pendrecht 2 en Pendrecht 3.

 

Op 1 juli 1970 gaat Pendrecht 2 (nu het noordelijke deel van de Tiengemetenbuurt) over van Onze Woning naar OWG (Onze Woongemeenschap, een voorloper van Woonstad Rotterdam), deze buurt bestond toen geheel uit huurwoningen en de winkels aan de Herkingenstraat. Tijdens de herstructurering is er veel gesloopt maar de nieuwbouw kwam op dezelfde plaatsen terug waardoor de structuur van de wijk bewaard is gebleven (foto links: het noordelijke deel van de Dirkslandstraat vroeger, al deze huizen zijn vervangen door nieuwbouw). De portiekflats en de winkels maakten plaats voor eengezinswoningen in de koopsector, alleen de vijf haaks op de Oldegaarde staande galerijflats (foto rechts) zijn blijven staan.

Oorspronkelijk hadden alle blokken platte daken maar de nieuwe woningen langs de Oldegaarde hebben puntdaken. Dit is ontstaan omdat de nieuwbouw hetzelfde is als in de Zierikzeebuurt zodat langs het hele Pendrechtse deel van de Oldegaarde hetzelfde type eengezinswoningen staat.

 

Op 1 juli 1987 gaat Pendrecht 3 (nu het zuidelijke deel van de Tiengemetenbuurt) over van de Maatschappij voor Volkswoningen naar OWG. Ook deze buurt was opgebouwd met de stempels van Lotte Stam-Beese waarbij de verschillende types woningen rondom een gemeenschappelijke tuin staan, een curiositeit was de villa van dokter Hefting aan de Sommelsdijkstraat. Door de herstructurering heeft de buurt twee gezichten gekregen: in het noordelijke deel is alles gesloopt en vervangen door nieuwbouw in een gewijzigde structuur maar in het zuidelijke deel zijn de paalwoningen en de rioolbuizenflats grotendeels in de oude staat teruggebracht.

Ik woonde destijds in één van de paalwoningen in de Stellendamstraat zodat ik de verandering van huisbaas bewust heb meegemaakt. Het was minder spectaculair dan het lijkt, je verhuist niet en er verandert niets aan het huis. De renovatie heb ik niet als bewoner meegemaakt, ik was enkele jaren daarvoor al verhuisd.

 


 

ZATERDAG 30 JUNI 2018

 

De herinrichting van de Stavenissestraat is zo goed als klaar, de straat is weer geheel open voor het verkeer en in het toekomstige plantsoen ter hoogte van de Kamperlandsingel ligt al aarde. Het werk in de Sliedrechtstraat zal nog tot begin 2019 duren, het deel van de straat ten westen van de Krabbendijkestraat zal in fases worden aangepakt.

 


 

ZONDAG 24 JUNI 2018

 

Van de oorspronkelijke bejaardenwoningen staan er in heel Pendrecht nog maar vier blokjes die nog worden bewoond, het gaat om de in 1957 gebouwde huisjes van Vestia aan de Melissantstraat ten noorden van de Tiengemetensingel. De woningen zijn piepklein en hebben behalve een woonkamer, slaapkamer, keuken, gang, wc en badcel (met lavet) ook nog een inpandige berging. OWG liet destijds alle bejaardenwoningen afbreken (behalve het rijtje boerderijwoningen aan de Kerkwervesingel dat echter geen woonfunctie meer heeft) maar Vestia heeft dat niet gedaan, de in totaal 20 huizen kregen zelfs nieuwe puien.

 

In 2012 verkeerde Vestia in grote financiële nood en in die tijd stond één van de huizen te koop, de vraagprijs voor het kleine tweekamerwoninkje met een vloeroppervlakte van nog geen 50 vierkante meter was € 69.000,-. Nu staat er weer een huisje leeg (foto's) en opmerkelijk is dat de tuin groter is dan het huis zelf.

 


 

ZATERDAG 23 JUNI 2018

 

Vorige week zag ik bij één van de Oldegaarde-flats een witte schoolfiets staan waarvan er begin deze maand 16 zijn gestolen uit de berging van basisschool Over De Slinge aan de Sommelsdijkstraat (zie bij 6 juni), ik heb het gemeld en de fiets is daarna opgehaald. Daarbij kwam ik te weten dat ongeveer de helft al is teruggevonden waaruit ik opmaak dat het meer een kwajongensstreek is geweest dan een professionele diefstal, anders waren die fietsen allang uit de wijk verdwenen.

 

De fietsen van het merk Batavus zijn nogal opvallend, niet alleen vanwege de witte kleur maar ook door de vorm van het frame. Bedenk wel dat het kinderfietsen zijn dus ze zijn kleiner dan een fiets voor volwassenen. Als je zo'n fiets ergens ziet staan, stuur mij dan een mail met de exacte locatie (indien mogelijk met foto) dan zorg ik er voor dat de informatie bij de juiste persoon komt.

 


 

In de Stavenissestraat wordt gewerkt aan het herbestraten van het gedeelte tussen de Tholenstraat en de Wemeldingestraat. Aan de oostkant komt een langwerpig plantenperk en de contouren daarvan zijn al duidelijk zichtbaar (foto links).

 

Afgelopen woensdag was er een feestelijke afsluiting van het renovatieproject in de Melissantstraat en de Middelharnisstraat, de bewoners waren uitgenodigd voor een hapje en een drankje op het grasveld op de hoek van de Melissantstraat en de Slinge.

 

In de Bruinissestraat bij het Ouwerkerkpad staat een pomp die grondwater oppompt uit het grasveld langs de KWS-flat (foto rechts), waarschijnlijk heeft dat te maken met de recente wateroverlast in de kelder van de flat.

 


 

ZONDAG 17 JUNI 2018

 

Eergisteren is de nieuwe In de Kijkerd aangekomen, aan het einde van de middag heb ik twee dozen opgehaald en in twee sessies (eergisteravond en gistermorgen) heb ik mijn hele bezorgwijk gedaan. Er was ook een special over de Kinderfaculteit (foto rechts) en die haal ik in de loop van volgende week op om te bezorgen, het betekent wel dat ik mijn wijkje nog een keer moet lopen maar dat vind ik absoluut geen straf.

 

Op de voorpagina van magazine 2018-1 staan zes lentefoto's en in het magazine zijn er nog twee pagina’s mee gevuld. Mijn eigen rubriek Pendrecht van toen gaat over de opening van dagcentrum de Passage aan de Sliedrechtstraat omdat dit onlangs 25 jaar geleden was. Enkele onderwerpen van overige artikelen (afgezien van de Kinderfaculteit en speeltuin Neeltje Jans want dat staat er altijd in): de broodbak, voorstellen Frieda als nieuw bestuurslid van Vitaal Pendrecht, het Pendrecht Theater, het Pendrecht Arboretum en een terugblik op het Lentefeest. Voor wie buiten Pendrecht woont: het magazine is binnenkort via de website van Vitaal Pendrecht te downloaden.

De special gaat in zijn geheel over de Kinderfaculteit die nu vier jaar bestaat, de Kinderfaculteit is het paradepaard van Vitaal Pendrecht en dat zal na het lezen van de special voor iedereen duidelijk zijn.

 


 

Omdat er steeds minder nieuws uit de wijk te melden is en omdat ik doordeweeks vanwege een fulltime baan weinig tijd heb zal ik mijn weblog voortaan alleen nog op zaterdag en zondag bijwerken. Al langer kost het mij steeds meer moeite om voor de woensdagen een onderwerp te vinden, iets wat mijn trouwe webloglezers vast wel gemerkt hebben. In het weekeinde hoef ik niet te werken dus dan heb ik ook meer tijd, zaterdags doe ik altijd mijn wijkronde dus dan is er altijd wel wat te melden. Als ik voor de zondag geen actueel nieuws heb dan schrijf ik over iets uit de geschiedenis van de wijk of een onderwerp dat indirect een relatie met Pendrecht heeft.

 


 

ZATERDAG 16 JUNI 2018

 

De broodbak op Plein 1953 (zie bij 30 mei) is verhuisd en staat nu naast het grasveld bij de vijver. De bak is met een ketting vastgemaakt aan een lantaarnpaal (voor de liefhebbers: nummer 27) en boven de bak zit een bord met de tekst wel brood, geen plastic – gooi de plastic zak in de vuilnisbak. Er staan genoeg prullenbakken op het Plein maar bij wijze van service hangt er aan de broodbak een plastic zak waarin men het verpakkingsmateriaal kan doen.

 

Strategisch gezien is dit een prima plek voor de broodbak want regelmatig wordt hier brood op het gras gegooid (onder het motto: voor de vogels of de eenden, de dieren kunnen er echter ziek van worden). De bak staat hier ook goed in het zicht en is al op grote afstand te zien, op de oude plek (bij de tandtechnicus) was dat niet het geval. Het zal geen toeval zijn dat de bak bij een lantaarnpaal staat met daarop het bord met het verzoek om de duiven en andere vogels niet te voeren!

 


 • Het lavendelperk aan de Slinge is onkruidvrij gemaakt en staat volop in bloei (linker foto). Het perk is in april 2010 aangelegd en ligt tegenover de Kerkwervesingel.

 • Kijk volgende week niet vreemd op als je een grote groep mensen door de wijk ziet lopen want van dinsdag 19 juni tot en met vrijdag 22 juni is de tweede editie van de Avond4Daagse in Pendrecht.

 • De winkelwagen in de binnentuin tegenover mijn huis is eindelijk weggehaald en bij toeval zag ik dat gebeuren. Opmerkelijk is dat het niet werd gedaan door de gemeente maar door twee kinderen die de wagen richting Krabbendijkestraat duwden.

 • De Stavenissestraat is nu opgebroken tussen de Tholenstraat en de Wemeldingestraat (rechter foto), de kruisingen met de genoemde straten zijn nog wel open. Langs de oostkant van de Stavenissestraat komt een nieuw groenvak, dat loopt vanaf de Tholenstraat tot aan het voetpad langs de singel.


 

WOENSDAG 13 JUNI 2018

 

Een jaar geleden deed de gemeente een proef met mozaïekmaaien, dit houdt in dat bermen niet in zijn geheel maar vaksgewijs gemaaid worden om schuilplaatsen voor insecten zoals bijen en vlinders te behouden. Vorig jaar gebeurde dat langs het Havenspoorpad en dat is in het Pendrechtse deel van het pad weer gedaan, het mozaïekmaaien is alleen aan de noordkant dus niet waar de adoptiebomen staan.

 


 

ZONDAG 10 JUNI 2018

 

Gisteren liep ik weer eens door het achterste deel van de Wagenbergstraat om te zien hoeveel huizen er al leeg staan vanwege de komende renovatie van de flats. De even flat zal als eerste worden gerenoveerd maar ik zag dat ook in de oneven flat al aardig wat huizen leeg staan, kennelijk is ook daar het uitverhuizen al begonnen. Mijn vroegere huis op nummer 119 is zo te zien nog bewoond maar minstens drie andere woningen in hetzelfde portiek zijn al leeg. Aan mijn jeugdtijd in de Wagenbergstraat bewaar ik goede herinneringen, ik ga proberen om via Woonstad Rotterdam te regelen of ik nog één keer in mijn ouderlijke huis mag kijken voordat de renovatie begint omdat het dan nog in de oorspronkelijke staat is. We zijn er in 1964 komen wonen en ik ben hier opgegroeid, pas in 1996 hebben mijn ouders het huis verlaten omdat de trappen een probleem begonnen te worden.

 

Op internet ontdekte ik dat het ontwerp voor de renovatie is gemaakt door A3 Architecten en op hun website staat het volgende, ter verduidelijking heb ik de tekst hier en daar wat aangepast.

 

De vier portiekblokken in Pendrecht, Rotterdam-Zuid, voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. In opdracht van eigenaar Woonstad heeft A3 Architecten een ontwerp gemaakt om meer ruimte te creëren in de woningen en deze energetisch, technisch en qua comfort zodanig te verbeteren dat ze nog dertig jaar mee kunnen. De gevel wordt gerenoveerd, met respect voor de architectuur uit de wederopbouwperiode.

Het oude inpandige balkon aan de achterkant maakt plaats voor een balkon buiten de gevel zodat de aangrenzende slaapkamer groter wordt. Om de kwaliteit van de woonruimte te verbeteren wordt de keuken bij de woonkamer gevoegd. De toetreding van daglicht was in de oude portieken minimaal, er is gekozen voor een kleine aanpak door het bovenste raam in het trappenhuis iets te vergroten. De ramen aan de straatzijde (van de woonkamer) krijgen een Frans balkon om het licht te bevorderen en de sociale cohesie te versterken. De gevels van de kopwoningen aan de kant van de Raamsdonkweg waren bekleed met witte platen, deze gevels krijgen dezelfde kleur baksteen als het hoofdblok om een eenheid te maken.

 

Op de impressiefoto's is te zien dat er meer groen in de straat komt, er staan nu alleen maar bomen. Langs de gevels en rondom de parkeerplaatsen komen groenstroken met gras en lage struiken zoals ook in de Melissantstraat en Middelharnisstraat is gedaan na de renovatie van de flats. Voor de duidelijkheid: in de Wagenbergstraat en de Geertruidenbergstraat worden bij de renovatie geen woningen samengevoegd, het aantal huizen blijft hetzelfde.

 


 

ZATERDAG 9 JUNI 2018

 

Na meer dan 50 jaar lijkt er een einde te komen aan de verkoop van behang in de winkel op de hoek van de Slinge en de Kerkwervesingel (foto links). De zaak is verhuisd naar Plein 1953 (foto rechts) en de oorspronkelijke winkel op de hoek van de Slinge en de Kerkwervesingel wordt leeggehaald.

 

De winkel bevindt zich op het hoekpunt van de L-vormige flat die langs de Slinge en de Kerkwervesingel staat. Meestal noemt men dit de Kerkwervesingelflat of kortweg de KWS-flat maar een enkele keer hoor je de naam behangersflat. Al vanaf de oplevering in 1963 zit hier een behangwinkel, ook al is de naam meerdere keren veranderd. Het begon met Huntenburg, daarna Poppeliers, de winkel heeft ook nog een tijdje Wall Design geheten en nu heet het Behangkoopjes. Ik ben benieuwd wat er in komt, de winkel ligt uit de loop en om er vanaf Plein 1953 te komen moet je de drukke Slinge oversteken.

 


 • De kruising van de Stavenissestraat en de Tholenstraat is weer open voor het verkeer (foto), nu is de kruising van de Stavenissestraat met de Kamperlandsingel (straat) opgebroken. In de Kamperlandsingel (het water) tussen de Krabbendijkestraat en de Stavenissestraat zwemt al weken een zwanengezin met acht jongen.

 • Op de voorkant en op het deksel van de broodbak op Plein 1953 (zie bij 30 mei) zit nu een sticker die aangeeft dat je hier oud brood kunt inleveren. Let op: gooi alleen het brood in de bak, niet het verpakkingsmateriaal (er staan meerdere prullenbakken in de buurt).

 • De sieruien in het verhoogde plantenperk op Plein 1953 zijn bijna uitgebloeid.

 • Het afhandelen van meldingen over rondslingerende winkelwagens gaat erg moeizaam. Al meer dan een week staat er een winkelwagen in de binnentuin tegenover mijn huis en gisteren heb ik de derde melding gedaan.

 • Lantaarnpaal Tiengemetensingel 29 (zie bij 2 juni) is weer geplaatst en hij brandt. Dat is erg snel, enkele jaren geleden duurde het bijna een jaar voordat een herplaatste lantaarnpaal in de Krabbendijkestraat weer was aangesloten.

In de Zierikzeestraat tussen de Serooskerkestraat en de Slinge is een 30 kilometerzone ingesteld (foto links). Het lijkt door bewoners te zijn gedaan want er zijn geen officiële verkeersborden. Op de lantaarnpalen zijn A4-tjes geplakt met een rood hart met daarin het getal 30 en verder staan er een paar Victor Veilig verkeersmannetjes, dat zijn die groene poppen die het verkeer manen om langzamer te rijden.

 

Op de hoek van de Slinge en de Kerkwervesingel is een nieuwe ondergrondse glascontainer (foto rechts), er stond al een tijd een losse container naast de plasticcontainer. Ook op de Ooltgensplaatweg ten zuiden van de Sliedrechtstraat staat een bovengrondse glascontainer. Op de pagina Adressen van mijn website staat een overzicht van alle locaties in de wijk waar containers voor glas, papier, PMD (plastic, metaal en drankenkartons) en textiel staan, afgelopen week heb ik de broodbak toegevoegd.

 


 

WOENSDAG 6 JUNI 2018

 

Afgelopen weekend zijn er 16 fietsen gestolen uit de berging van basisschool Over De Slinge aan de Sommelsdijkstraat, het gaat om de witte schoolfietsen (foto) die gebruikt worden door de leerlingen. Een bekende fietsenfabriek uit Friesland heeft 9 jaar geleden 100 fietsen gedoneerd zodat leerlingen van de basisscholen die geen fiets bezitten toch verkeersexamen kunnen doen.

 

Twee fietsen zijn achtergebleven, waarschijnlijk omdat ze een lekke band hadden. Inmiddels zijn er in de wijk al een paar fietsen teruggevonden en het kan dus zijn dat er nog meer opduiken, vandaar een oproep om naar deze fietsen uit te kijken. De fietsen van het merk Batavus zijn nogal opvallend, niet alleen vanwege de witte kleur maar ook door de vorm van het frame. Van de diefstal is aangifte gedaan bij de politie.

 

Zie je zo'n witte fiets ergens onbeheerd in de wijk? Laat het dan even weten via Stichting Vitaal Pendrecht, telefoon (010) 4809346, zodat deze opgehaald kan worden.

 


 

ZONDAG 3 JUNI 2018

 

Afgelopen vrijdag is op het vroegere station Rotterdam Hofplein het Luchtpark geopend, een groene plek in hartje Rotterdam op een bijzondere plek. Vanwege de Rotterdamse Dakendagen waren er allerlei activiteiten en omdat ik het station nog van vroeger ken ging ik er een kijkje nemen, niet wetende dat ik er iets van Pendrecht zou tegenkomen.

 

 

Het vroegere perron inclusief de overkapping is keurig opgeknapt maar treinen zullen hier nooit meer vertrekken. Rondom het perron is alles beplant en daarmee is het Luchtpark eigenlijk een dakpark. Enkele bovenleidingmasten zijn blijven staan en herinneren aan het feit dat hier bijna 100 jaar lang treinen hebben gereden. Het Luchtpark is iedere dag open en vrij toegankelijk, er zijn twee ingangen: vanaf de Luchtsingel of via de trap bij de Heer Bokelweg. Klik hier voor meer informatie over het Luchtpark.

 

Op het voormalige perron deed ik een verrassende ontdekking: op twee kratten lag een brede plank als tafel met daarop een plattegrond van de Tuin op het Zuiden (foto links), inclusief de straatnamen Sliedrechtstraat en Slinge! Ik herkende het direct maar ik moest toch even nadenken waar ik dit eerder had gezien. Onderweg naar huis schoot het in mijn gedachten en thuis heb ik het in mijn weblogarchief opgezocht.

Op 17 september 2016 was op Plein 1953 het Festival op het Zuiden om te vieren dat de Tuin op het Zuiden toen (bijna) klaar was. Er waren allerlei activiteiten en twee grote pagodetenten vormden het middelpunt van het festival. Enkele leuke details waren de tafelkleden met daarop de plattegrond van Pendrecht (foto rechts) en een grote tafel waarop schematisch de plattegrond van de Tuin op het Zuiden was getekend met bloembakken op de huizenblokken, hier had ik dus die plattegrond eerder gezien. Een opmerkelijk detail is dat er rode met helium gevulde ballonnen in de lucht hingen en dat was in het Luchtpark ook het geval.

 


 

ZATERDAG 2 JUNI 2018

 

Als vervolg van de aanpak van de Stavenissestraat is de kruising met de Tholenstraat opgebroken, het achterste deel van de Tholenstraat is hierdoor tijdelijk een doodlopende straat geworden (foto links). Het voorste deel van de Stavenissestraat is klaar en weer open voor het verkeer, de ondergrondse containers zijn teruggeplaatst en tussen de parkeervakken zijn 9 elzen aangeplant die het goed lijken te doen. Het is een genot om door dit deel van de straat te fietsen want de oude bestrating zat vol met hobbels en kuilen.

 

Niet ver hier vandaan wordt ook gewerkt in het achterste deel van de Sliedrechtstraat, er is veel zand aangevoerd want het is hier behoorlijk verzakt. De beplanting in de voortuintjes van het achterste blok eengezinswoningen is verdwenen om ook hier te kunnen ophogen (foto rechts), de Wissekerkestraat is al opgehoogd dus daar zou men al met het herbestraten kunnen beginnen.

 

Op de hoek van de Tiengemetensingel en de Middelharnisstraat ligt al enige tijd een lantaarnpaal in het gras. Vanwege de rioleringswerkzaamheden zijn enkele lantaarnpalen tijdelijk weggehaald maar kennelijk is men vergeten om deze paal terug te zetten. Nadat ik dit had gemeld kreeg ik het bericht deze melding vereist meerdere werkzaamheden die we gaan inplannen, ik ben benieuwd hoe lang het duurt voordat lantaarnpaal Tiengemetensingel 29 er weer staat én brandt.

 • Afgelopen vrijdag is de verbouwde Aldi heropend en stond er een ballonnenhaag bij de ingang. Ook vandaag stond de haag er met ballonnen in de kleuren rood, wit en blauw (foto).

 • Lunchroom Plein 1953 is al bijna een maand dicht maar de inventaris was blijven staan. Toen ik vandaag weer eens naar binnen keek zag ik dat de zaak is leeggehaald, alleen de naam op de zijkant van de luifelverlichting herinnert nog aan de lunchroom.

 • Afgelopen week stond de grote tandartsbus van de stichting Mondzorg opnieuw een dag bij Slingedael.

 • Ter weerszijden van het fietspad in de Schuddebeursstraat zijn Rotterdammertjes neergezet om te voorkomen dat auto's er langs rijden, eerder stonden er aan de kant van de Noordwellestraat tijdelijk drie boombakken.

 • De broodbak (zie bij 30 mei) staat nog steeds op Plein 1953 bij de tandtechnicus, kennelijk is dit toch de definitieve plek. Vanwege de bruine kleur weet ik dat dit de broodbak is maar er zit (nog) geen sticker op die dat aangeeft zodat het niet voor iedereen duidelijk is dat je hier je overtollige brood kwijt kunt.


 

Oudere berichten zijn terug te vinden in het weblogarchief.