weblog Pendrecht

 


 

Dit is mijn digitale dagboek over Pendrecht, de nieuwste berichten staan altijd bovenaan. Ik werk mijn weblog wekelijks bij op zaterdag en zondag, op zaterdag altijd het actuele nieuws en op zondag iets uit de geschiedenis van Pendrecht of een onderwerp dat indirect op de wijk betrekking heeft. Klik hier om een reactie te sturen.

 


 

ZONDAG 21 JULI 2024

 

Vanwege spoorwerkzaamheden rijden er op lijn D geen metro's vanaf station Slinge richting Hoogvliet (zie bij 6 juli) en precies tien jaar geleden was dat eveneens het geval, in mijn weblog van zaterdag 19 juli 2014 staat het als volgt beschreven.

 

In verband met werkzaamheden aan het spoor rijden er van maandag 21 juli t/m zondag 31 augustus op lijn D geen metro's tussen Slinge en Tussenwater. Als vervanging zet de RET pendelbussen in die als lijn 709 tussen Slinge en Hoogvliet rijden en onderweg vlakbij de tussengelegen metrostations stoppen. De vertrektijden van de pendelbussen sluiten aan op de metro, tijdens de spits zal de pendelbus elke 3 á 5 minuten rijden. De extra reistijd kan oplopen tot maximaal 30 minuten en in de pendelbussen kunnen geen fietsen worden meegenomen.

 

De instaphalte voor de pendelbussen bij metrostation Slinge is aan de Zuiderparkweg (achter de krantenkiosk), dus niet de oude halte van lijn 77 aan de Slinge. Er is een tijdelijke haltepaal neergezet met een witte sticker, de bussen van lijn 709 rijden door Pendrecht maar stoppen op de Slinge niet bij de haltes Plein 1953 en Slingedael.

 


 

ZATERDAG 20 JULI 2024

 

Mijn zomervakantie is begonnen, afgelopen donderdag was mijn laatste werkdag van dit schooljaar en nu kan ik van vijf vrije weken gaan genieten.

 

De zuidvleugel van Valckensteyn aan de kant van de Burghsluissingel is nu in zijn geheel ontdaan van de bouwsteigers, de grote balkons zijn duidelijk zichtbaar. De voorbereidingen voor het aansluiten van het gebouw aan het warmtenet zijn begonnen, achter de vroegere bushalte van lijn 66 liggen de buizen al klaar (foto links).

 

Het NV80 terrein aan de Nieuw-Vossemeerweg is in de eerste helft van dit jaar flink opgeknapt en onlangs is er een sporthal neergezet zodat er ook in het koude jaargetijde gesport kan worden. De hal staat tegenover de Hontenissestraat en zo ver mogelijk van de Nieuw-Vossemeerweg af (foto rechts).

 


 

ZONDAG 14 JULI 2024

 

Vanmorgen ben ik opnieuw naar de Sint Bavokerk gelopen om te kijken hoe laat de klokluiding op zondagochtend is. Alleen de grote klok luidt en wel van 09.45 uur tot 09.50 uur, dat is twee minuten korter dan vroeger toen de beide klokken zeven minuten luidden.

 

Toen de Open Hofkerk nog in gebruik was waren de luidtijden op elkaar afgestemd zodat de klokken niet tegelijk zouden luiden (Open Hofkerk 09.30 - 09.35 uur, Sint Bavokerk 09.40 - 09.47 uur en Open Hofkerk 09.50 - 09.55 uur), in de praktijk gebeurde dat een enkele keer toch als één van de kosters niet op tijd op het knopje drukte. Nu Pendrecht nog maar één toren met luidklokken heeft is de luidtijd eigenlijk niet meer zo kritisch, alleen vind ik het jammer dat de beide Bavo-klokken niet meer tegelijk luiden.

 


 

ZATERDAG 13 JULI 2024

 

Mijn voorspelling van een week geleden is uitgekomen: het fietspad langs de Slinge richting Zuiderparkweg heeft na 32 jaar (!) eindelijk in zijn geheel rood asfalt (linker foto). Het fietspad is in 1992 aangelegd tijdens een grote opknapbeurt van de Slinge, de toenmalige Bewonersorganisatie Pendrecht (BOP) had op 2 december een officiële opening georganiseerd ter hoogte van Plein 1953 die na afloop een ludiek tintje kreeg. Het fietspad zou, zoals gebruikelijk in Rotterdam, rood asfalt krijgen maar na de oplevering bleek het fietspad zwart asfalt te hebben. Na de opening was er een bijeenkomst voor genodigden in de (oude) Middelburgt, BOP-voorzitter Piet Otting herinnerde de verantwoordelijke persoon van de deelgemeente aan de belofte dat er een rood fietspad zou komen en overhandigde hem daarna een pot met rode verf.

Het fietspad ligt er nog net zo als in 1992, wel is later op de kruisingen het zwarte asfalt al vervangen door rood asfalt zodat het voor automobilisten uit de zijstraten duidelijk is dat het een fietspad is. Nu is het hele fietspad rood, al is de kleur van het nieuwe asfalt donkerder dan op de kruisingen. Zelf maak ik weinig gebruik van het fietspad; het is smal, je moet goed opletten bij de kruisingen en er zijn regelmatig spookrijders die tegen de rijrichting in fietsen.

 

Sinds de reparatie van de uurwerken van de Sint Bavokerk luidt ook de Angelusklok weer (rechter foto). Afgelopen week had ik de klok om 6 uur vanuit huis al horen luiden maar vandaag stond ik bij de toren. Het luiden begint precies op tijd, namelijk als de grote wijzer naar de 12 verspringt. Ik bleef kijken maar tegen mijn verwachting in stopte het luiden na één minuut niet, de klok heeft twee minuten geluid. Als nu ook op zondagochtend de beide klokken weer luiden (de laatste paar weken luidde alleen de grote klok) dan zijn alle mankementen aan de toren verholpen.

 


 

ZONDAG 7 JULI 2024

 

Deze maand is het zeven jaar geleden dat Pendrecht kennismaakte met de deelfiets, in mijn weblog van 5 juli 2017 beschreef ik dat als volgt.

 

Wie de afgelopen dagen op of langs Plein 1953 is gelopen heeft ze vast wel zien staan: opvallende witgele fietsen met voorop een zwart mandje en op het frame de naam oBike. Het zijn huurfietsen die onlangs in heel Rotterdam zijn verspreid en op openbare fietsparkeerplaatsen zijn neergezet. Een verschil met b.v. de OV-fiets is dat je de fiets na gebruik niet naar een afhaalpunt terug hoeft te brengen, de oBike kun je overal achterlaten waar je een fiets legaal mag neerzetten. Dat is vooral handig als je even snel een fiets nodig hebt om ergens heen te gaan maar de terugreis op een andere manier zal gaan maken, verder kan een oBike handig zijn als je de laatste bus hebt gemist en toch redelijk snel thuis wilt komen.

Om een oBike te kunnen huren moet je je eerst registeren voor 79 euro, dit bedrag is tevens een borgsom. Verder dien je een smartphone te bezitten, met de oBike app kun je zien waar een fiets in de buurt staat en je hebt de app ook nodig om de fiets te ontgrendelen. Aan het mandje zit een bordje met de gebruiksaanwijzing, dat is in het Engels want de oBike is afkomstig uit Singapore. Rotterdam is de eerste stad in Nederland waar de oBike zijn intrede heeft gedaan.

 

Al snel na de introductie regende het klachten bij de gemeente over verkeerd gestalde oBikes en ook tijdens mijn wijkrondes kwam ik de gele fietsen overal tegen. Je kon ze na gebruik immers overal achterlaten, dat laatste gebeurde niet altijd volgens de regels waardoor ze al snel de bijnaam neerkwakfietsen kregen.

 

In het voorjaar van 2018, nog geen jaar na de introductie, staakte het Singaporese moederbedrijf zijn activiteiten in Europa vanwege financierings- en vergunningsproblemen. Het plotselinge einde van oBike had tot gevolg dat de fietsen overal werden gedumpt, de gemeente kon ze niet zonder meer opruimen omdat de fietsen (meestal) niet te typeren waren als wrak. Ook in Pendrecht waren op veel plaatsen nog oBikes aan te treffen, twee fietsen bij mij in de straat hebben er nog heel lang gestaan. Pas tegen het einde van 2018 begon de gemeente met het opruimen van rondslingerende oBikes.

 


 

ZATERDAG 6 JULI 2024

 

Sensationeel nieuws: gisteren zijn eindelijk de haperende uurwerken van de Sint Bavokerk gerepareerd. Een attente bewoner van de tegenover de kerk gelegen Ostreaflat zag vrijdagochtend dat een monteur vanaf een hoogwerker met de klokken bezig was en plaatste een paar foto's op de Facebookpagina van Pendrecht. Toen ik 's avonds het bericht las haastte ik mij ter plekke en jawel: de westklok, die ongeveer twee en een half jaar heeft stil gestaan, loopt weer! De bewoners van de lage vleugel van de KWS-flat kunnen na lange tijd weer vanuit hun huis zien hoe laat het is. En de klokken lopen ook alle vier weer exact op tijd, al geruime tijd liepen ze drie minuten voor. Ik vroeg mij af of ook de wijzerverlichting het weer doet maar daarvoor moest ik wachten totdat het donker was. Maar het geduld is beloond want ook de wijzerverlichting bleek weer helemaal in orde.

 

Dat het allemaal zo lang geduurd heeft is naar mijn idee een geldkwestie, de Lourdesparochie zit al jaren diep in de rode cijfers waardoor het federatiebestuur jaarlijks financieel moet bijspringen. Vanmorgen las ik op Facebook dat er lang is gewacht op een duur onderdeel uit Zwitserland, ik vermoed iets dat de radiografische aansturing van de klokken regelt. Hoe dan ook, ik ben blij dat de uurwerken eindelijk weer goed functioneren want de kerktoren - de Sint Bavokerk is sinds januari 2019 rijksmonument - is toch een icoon van Pendrecht.

 


Het EK voetbal leeft niet erg in Pendrecht maar Oranje maakt vanavond kans om door te gaan naar de halve finale, om 21.00 uur begint de wedstrijd tegen Turkije in het Berlijnse Olympiastadion. De meeste fans zijn óf voor Nederland óf voor Turkije maar bij het Turks Huis aan de Sommelsdijkstraat hangen de vlaggen van beide landen broederlijk naast elkaar.

Update 22.50 uur: Nederland is door naar de halve finale na een zwaarbevochten winst met 2-1, de volgende wedstrijd van Oranje is tegen Engeland aanstaande woensdag om 21.00 uur.

 


 

ZONDAG 30 JUNI 2024


 

Een bijzonder stukje Pendrecht is de Goudkust, het bungalowpark aan de westrand van de wijk. Op de ontwerptekening van Lotte Stam-Beese uit 1949 komt het niet voor, men vond dergelijke luxe huizen niet passen in een arbeiderswijk. Pas op het laatste moment is besloten om het te bouwen en toen Lotte Stam-Beese de wijk in 1968 de wijk bezocht deed zij ook de Goudkust aan waarop zij reageerde met "Ze hebben er toch wel iets aardigs van gemaakt."

 

In stedenbouwkundig opzicht wijkt de Goudkust sterk af van de rest van Pendrecht, niet alleen vanwege de huizen maar ook het stratenplan is anders. Zo zijn er vier doodlopende straatjes waarvan enkele met een schuine hoek of een knik, dat is heel ongewoon in Pendrecht. Drie van die straatjes (die overigens geen aparte naam hebben) zijn ook voor voetgangers doodlopend, zelf kom ik daar maar twee keer per jaar en wel tijdens mijn bezorgronde van In de Kijkerd.

In de Goudkust staan 20 bungalows (= een vrijstaande woning met alle kamers gelijkvloers) en wel aan de Kortgenestraat (8), Kamperlandsingel (5), Wissekerkestraat (4) en het begin van de Yersekestraat (3). Enkele daarvan zijn architectonisch best bijzonder en dat is bij de meeste huizen nog te zien, ondanks latere verbouwingen.

 

De minst bekende straat in de Goudkust (en waarschijnlijk in heel Pendrecht, al kent ook lang niet iedereen de Kloosterzandestraat) is de Wissekerkestraat, een zijstraatje van de Sliedrechtstraat tussen de Yersekestraat en het Oude-Tongepad. Er staan maar vier woningen en toen ik er afgelopen week kwam om In de Kijkerd te bezorgen zag ik dat rondom één van de bungalows alle beplanting is weggehaald (foto rechts). De Wissekerkestraat is een doodlopende straat maar niet voor voetgangers, rechts achterin de hoek is een voetpad naar de Yersekestraat met halverwege zelfs een lantaarnpaal.

Aardig om te weten: in de wijk heeft ook het Wissekerkepad bestaan. De straatnaam is al in 1959 ingetrokken maar het pad bestaat nog steeds, het loopt van de Kortgenestraat (tegenover de ingang van de Kortgeneflat) naar de Kamperlandsingel.

 

Vlakbij het bungalowpark zijn er ook nog twee straten waar villa's staan, villa's zijn net als bungalows ook vrijstaande woningen (soms twee onder één kap) maar dan met een etage. Eén van deze straten is het lange stuk van de Kortgenestraat (foto links), dit is nog steeds een mooie straat waar de huizen en de tuinen er netjes uit zien.

Ook aan de Wemeldingestraat staan aan één kant villa's, bekend zijn onder andere de witte villa bij de Yersekestraat (foto rechts) waar jarenlang oud-wethouder Henk van der Pols heeft gewoond. Tegenover de Hontenissestraat is de praktijkwoning waar tandarts Kramer de boor hanteerde, hier is tot op de dag van vandaag een tandartspraktijk gevestigd.

Een buitenbeentje is het dokter Heftinghuis aan de Sommelsdijkstraat, dit is de enige villa in het noordelijke deel van Pendrecht.

 


 

ZATERDAG 29 JUNI 2024


 

Er is een nieuwe uitgave verschenen van In de Kijkerd, het magazine van Vitaal Pendrecht en de Kinderfaculteit. Sinds 2020 zit ik niet meer in de redactie maar het bezorgen blijf ik gewoon doen, dit doe ik al meer dan 25 jaar. Mijn bezorgwijk is best groot en wordt begrensd door de Slinge, de Krabbendijkestraat, de Sliedrechtstraat en de Groene Kruisweg. Er zijn iets meer dan 600 woningen maar vanwege de nee-nee stickers is het aantal te bezorgen magazines ongeveer 500.

 

Het huidige magazine is niet te vergelijken met de vroegere wijkkrant van de Bewonersorganisatie Pendrecht (BOP) maar de naam In de Kijkerd en het oog op de voorpagina zijn tot op de dag van vandaag gebleven. Wel is in de loop der jaren het aantal uitgaven teruggelopen: de vroegere wijkkrant van de BOP verscheen tien keer per jaar terwijl het huidige magazine nog maar twee keer per jaar uit komt (in juni en december).

 

Dat laatste betekent dat ik minder vaak dan vroeger mijn bezorgronde hoef te lopen maar het is fysiek wel zwaarder geworden omdat het aantal pagina's is gestegen van 16 naar 24. Ik moet steeds terug naar huis om een nieuwe stapel magazines te halen en daarom heb mijn wijk in tien stukjes verdeeld zodat ik niet te veel magazines tegelijk hoef te dragen, die verdeling heb ik zodanig gemaakt dat ik zo min mogelijk hoef te lopen. Omdat het magazine de helft dikker is geworden is het gewicht per stapel anderhalf keer zo hoog maar het is nog goed te doen, ondanks dat ik ook een dagje ouder word.

 

Hoewel ik niet meer in de redactie zit staat er toch een artikel op mijn naam in, dat gaat over 30 jaar Opzoomeren. Dat heb ik niet speciaal voor In de Kijkerd geschreven maar stond een maand geleden in mijn weblog, de redactie heeft mij om toestemming gevraagd of zij de tekst mochten gebruiken voor het magazine.

 


 

ZONDAG 23 JUNI 2024

 

Emaille borden hebben altijd al mijn interesse gehad en ik bezit enkele bijzondere exemplaren, één daarvan heb ik afgelopen week opgestuurd aan een oud-Pendrechtenaar voor wie het een bijzondere betekenis heeft.

 

Dit bordje is afkomstig uit de hal van het portiek Burghsluissingel 39-49. De bordjes waren er in verschillende uitvoeringen maar dit is nog een emaille exemplaar, daterend uit 1960. De flat is in november 2007 gesloopt vanwege de herstructurering van de Ossenissebuurt. De tekst op het bordje spreekt voor zich en de toevoeging "het bestuur" geeft er nog een extra gewicht aan. OWG liet deze bordjes in alle flats in het toenmalige Pendrecht 7 plaatsen omdat de portieken een grote hal hadden.

 

Voor de goede orde: de Nieuwe Unie, een voorganger van Woonstad Rotterdam, heeft mij toestemming gegeven om het bordje uit het portiek te verwijderen. Nadat ik het zorgvuldig had schoongemaakt (lees: verfresten verwijderd) bleek het toen bijna 50 jaar oude bordje nog puntgaaf te zijn. Het hangt nu in mijn huis, uiteraard in de hal.

 

Dit is een oud model straatnaambord van de Sliedrechtstraat dat aan de achterkant van het in mei 2020 afgebroken blok Papendrechtstraat 18 - 32 zat. Na een berichtje aan het sloopbedrijf hebben zij het 1 meter lange bord er af gehaald en kon ik het ophalen, het hangt nu in mijn slaapkamer. Als kind heb ik heel veel voetstappen in de Sliedrechtstraat staan, ik liep er dagelijks doorheen op weg naar school.

 

Dit bord is afkomstig van de flat Krabbendijkestraat 355-449 en zag ik in maart 2008 bij toeval in het struikgewas naast de flat liggen. Ongeveer 20 jaar geleden is deze flat opgeknapt waarbij de trappenhuizen zijn afgesloten. Waarschijnlijk is het bord toen verwijderd en maar gewoon in het plantsoen gedumpt. Het bord is 46 centimeter lang en 12 centimeter hoog, deze bolronde emaille huisnummerborden waren destijds bijna overal in Pendrecht aangebracht.

 

Dit exemplaar is bijzonder want het is afkomstig van het allereerste huis in Pendrecht, Oldegaarde 998A, en is bovendien het hoogste huisnummer in de wijk. De eerste bewoner was Meijer Frenkel, secretaris-penningmeester van OWG. De toegevoegde letter was noodzakelijk omdat er aan dit huis een aanbouwtje was waar toen het eerste kantoor van OWG was ondergebracht, dit had een eigen ingang met huisnummer 998B.

Onlangs kwam ik te weten dat een vroegere bewoner van het huis het heel graag wilde hebben omdat het huis veel voor hem heeft betekend. Zonder aarzeling besloot ik om het bord aan hem af te staan, ik heb het opgestuurd en hij was er erg blij mee. Zelf heb ik niet het nummerbord van mijn ouderlijke huis in de Wagenbergstraat maar wel een soortgelijk bordje uit één van de Groosmanflats.

 


 

ZATERDAG 22 JUNI 2024

 

Aan het einde van de Melissantstraat is een kort fietspad vanaf de Raamsdonkweg naar het Havenspoorpad (linker foto), in de nabije toekomst komt daar een stukje verderop nog zo'n doorsteek bij. Deze komt in het verlengde van de Burghsluissingel vanaf de kruising met de Nieuw-Vossemeerweg (foto rechts) en begint waar nu het toegangshek is van het lege opslagterrein. Daarmee zal er een einde komen aan het sluippaadje dat rondom dat opslagterrein loopt, via een dam en een hek waar de spijlen uit zijn kom je op het Havenspoorpad. Dat pad wordt vooral gebruikt door hondenbezitters en bezoekers van Basic-Fit aan de Dorpslaan maar na een regenbui is het pad een modderpoel. Als het nieuwe pad klaar is kunnen ook fietsers vanaf hier gemakkelijk op het Havenspoorpad komen en hoeven zij niet meer door de drukke Krabbendijkestraat te rijden. Wanneer het pad er komt weet ik niet, waarschijnlijk zal dat gebeuren als Valckensteyn klaar is en de buitenruimte rondom het nieuwe gebouw wordt ingericht.

 


 

Woensdagavond gebeurde er iets opmerkelijks. Vanwege het mooie weer maak ik na het eten nog even een wandelingetje en als ik op de Slinge loop begint om kwart voor zeven de klok van de Sint Bavokerk te luiden. Op zich niet zo bijzonder want iedere woensdagavond is er om 19.00 uur een dienst maar het was de grote klok die luidde, de klok die al ongeveer twee jaar defect is! Ik vroeg mij af of de klokkenmaker ook het stilstaande uurwerk aan de westkant heeft gerepareerd maar dat was niet het geval, die klok wijst nog steeds kwart over zes aan.

Zou de kleine klok nu ook weer drie keer per dag luiden? De eerstvolgende gelegenheid dat ik dit kon controleren was donderdag om zes uur dus zorgde ik er voor dat ik om die tijd in de buurt van de kerk was, helaas luidde de klok niet. Ik ben benieuwd hoeveel klokken er komende zondagochtend zullen luiden.

 


 

ZONDAG 16 JUNI 2024

 

Deze maand woon ik 60 jaar in Pendrecht. Helaas weet ik niet de precieze datum dat wij vanuit Almelo naar Rotterdam verhuisden maar in juni 1964 heeft mijn vader het huurcontract van ons huis aan de Wagenbergstraat 119 getekend. Als 4-jarige kon ik mij vanaf dat moment Pendrechtenaar noemen, sindsdien ben ik wel twee keer verhuisd (misschien is volgend jaar de derde verhuizing) maar de wijk ben ik tot op de dag van vandaag trouw gebleven.

 

Ik bezit nog het huurcontract van mijn ouderlijke huis, het is een gestencild blad waarop de gegevens met een schrijfmachine zijn ingevuld. De huur ging in per 25 juni 1964 en de huurprijs bedroeg ƒ 17,70 per week, bij vooruitbetaling te voldoen. Bij het huurcontract was een bijlage met daarop de voorwaarden waarop de woningen in huur werden gegeven. Veel bepalingen van nu vind je er in terug, al was het taalgebruik toen wel heel anders. Enkele voorbeelden:


 

ZATERDAG 15 JUNI 2024


 

Valckensteyn is in ruwbouw bijna klaar maar het hele gebouw staat nog in de steigers zodat nog niet goed te bekijken is hoe het er aan de buitenkant uit gaat zien. Vanaf de Burghsluissingel kan men wel een indruk krijgen hoe breed een woning gaat worden (foto), de woonkamer kijkt uit op de Burghsluissingel en heeft over de volle breedte een balkon. Er zijn twee raampartijen, één met een dubbel raam en één met twee openslaande deuren die de volledige hoogte van de verdieping hebben. Alleen het huis in de knik van het gebouw heeft een andere indeling vanwege het trappenhuis en de liften maar dat is vanaf de buitenkant niet te zien, de woonkamer heeft een iets andere vorm en het kleine raam is van een slaapkamer.

 


 

ZONDAG 9 JUNI 2024

 

Veel (oud-)Pendrechtenaren hebben herinneringen aan de vroegere buurtwinkels en ik ben daarop geen uitzondering. Ik ben opgegroeid in de Wagenbergstraat dus "onze" buurtwinkels waren in de Sliedrechtstraat, het waren vier blokjes met elk vijf winkels. (de foto rechts is van 2007, enkele jaren voor de sloop). De vier winkelblokken aan de Sliedrechtstraat zijn opgeleverd in 1958 en afgebroken in 2010/2011.

 

De buurtwinkels speelden een belangrijke rol in het ontwerp voor Pendrecht. Lotte Stam-Beese heeft daarmee ook aan de praktische dingen gedacht die het leven van de mensen veraangenamen, ze vond dat de bewoners de dagelijkse boodschappen zo dicht mogelijk bij huis moesten kunnen halen. Wat ligt dan meer voor de hand om de winkels in de woonbuurten zelf op te nemen? Dat gebeurde dus ook en zo ontstonden de buurtwinkels: de bakker, de slager, de groenteboer, enzovoort op loopafstand. Ieder kwadrant kreeg daarom zijn eigen buurtwinkels, in volgorde van bouw: Zijpe, Herkingenstraat, Sliedrechtstraat (tussen Wagenbergstraat en Dinteloordstraat) en Ossenisseweg. Van de buurtwinkelcentra staan alleen de panden aan de Zijpe er nog (deze zijn sinds enkele jaren zelfs gemeentelijk monument) maar de winkelruimtes worden nu voor andere doeleinden gebruikt.

 

Heel wat voetstappen heb ik in de Sliedrechtstraat staan en vooral de middelste drie winkels van het eerste rijtje - tussen de Wagenbergstraat en de Melissantstraat met de nummers 22 tot en met 30 - kan ik nog goed herinneren.

 

 

Op nummer 24 opende Theo van Aalst een sigarenwinkel (linker foto). Naderhand is de winkel enkele malen overgenomen, de laatste eigenaar was Bert Groenendijk. Hij overleed in 2006 en dat betekende het einde van de laatste sigarenwinkel in Pendrecht. Zelfs daarna vonden er nog verslavende activiteiten plaats want in juni 2007 werd in het pand een hennepkwekerij aangetroffen. Van 2008 tot 2010 was hier het kantoor van stadsmarinier Michiel van der Pols.

 

Op nummer 26 opende Frans Nootenboom een kruidenierswinkel die in 1961 werd overgenomen door Piet van den Bosch (middelste foto), ik herinner nog de hoge koelvitrines met de opschriften "vla" en "yoghurt". In 1975 is de zaak omgebouwd tot snackbar de Paddestoel die zelfs buiten Pendrecht bekendheid kreeg; de naam is ontstaan omdat Piet's vrouw pindasaus met champignons maakte. In 1998 deden ze de snackbar van de hand en verhuisden naar Barendrecht, de snackbar heeft nog bestaan tot 2008.

 

Op nummer 28 opende Teun Speelman een groentewinkel en 6 jaar later nam Rob Koster de zaak over (rechter foto). Opvallend was de oranje kassa, achter in de winkel stonden groene machines om groente te snijden en aardappels te schillen. In de zomer van 1976 heeft Rob Koster de winkel overgedaan aan Jan en Ria den Brinker. De groentewinkel heeft bestaan tot 1991, daarna is het pand verbouwd en bij het Dierengezondheidscentrum (DGC) op nummer 30 getrokken waarbij de voorgevel nogal veranderde. In 2010 verhuisde het DGC naar de Slinge.

 


 

ZATERDAG 8 JUNI 2024

 

Het was vandaag heerlijk weer om mijn wijkrondje te lopen maar ik heb helaas geen vermeldenswaardig nieuws, het enige is dat de noordvleugel van Valckensteyn weer een verdieping hoger is geworden maar dat meld ik zo ongeveer iedere week.

 


 

ZONDAG 2 JUNI 2024

 

Pendrecht is ontworpen door een vrouw (Lotte Stam-Beese) maar er zijn in de wijk ook kunstwerken die niet door een man zijn ontworpen, op mijn pagina Kunstwerken tel ik er een stuk of tien. Veel wijkbewoners kennen wel de Provinciaaltjes en de Silhouetten op Plein 1953 en het betonreliëf in de hal van metrostation Slinge maar lang niet iedereen weet dat al deze kunstwerken door een vrouw zijn ontworpen (respectievelijk Loeki Metz, Annemarie Theunissen en Carla Kaper). Hieronder een paar minder bekende vrouwelijke kunstwerken.

 

Naast de ingang van de gymnastiekzaal aan de Krabbendijkestraat 238 bevindt zich een kunstwerk dat vier mensen uitbeeldt (foto's links), het heet Klimmende jongens en is gemaakt door Julia Brändle (1929-1982). Aan de gevel van de voormalige gymzaal aan de Nederhage 12 in Hoogvliet zit een soortgelijk kunstwerk van dezelfde kunstenares.

 

De Rozet van Respect is op woensdag 17 juni 2009 onthuld en bevindt zich op het schoolplein van de Beatrixschool, vlak voor de ingang (foto rechts). Het is gemaakt door de leerlingen van de school, samen met de kunstenares Akelei Hertzberger (1960). De rozet heeft een doorsnede van 2 meter en bestaat uit een in messing uitgevoerde levensbloem met een rand van mozaïek, in die rand zitten allerlei kleine voorwerpen die afkomstig zijn van de leerlingen en instellingen uit de wijk.

 

Tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen Pendrecht op 27 september 2008 hing er in het podium een decor dat als achtergrond van de musical Of Mice and Mozart diende. Dit paneel hangt sinds november 2008 aan het transformatorhuis in de Serooskerkestraat (foto links), aan de kant waar de in 2005 gesloopte garages stonden. Het kunstwerk is gemaakt door Mirella de Boer, dochter van de toenmalige wijkregisseur Harry de Boer van Woonstad Rotterdam.

 

De Geluksmuur bij de Zijpe (foto rechts) is ontworpen door Eveline van Rooij die van 2003 tot 2013 een galerie aan de Slinge had. In het kunstwerk is de eerste steen van Pendrecht opgenomen en ter weerszijden van het muurtje zijn houten frames met gaas aan de gevel bevestigd waaraan iedereen een slotje kan bevestigen. De Geluksmuur is op 10 juli 2014 onthuld als afsluiting van het renovatieproject Zijpe.

 

In de entreehal van de Zuiderparkflat bevindt zich een kleurrijk mozaïek van hele en gebroken tegels (foto links). Dit kunstwerk is ontworpen door mevrouw J. van Schagen en is op 10 oktober 1996 onthuld door de 99-jarige mevrouw T. Husselman (toen de oudste bewoonster van de flat en in 2004 overleden, 107 jaar oud) ter gelegenheid van de afsluiting van het renovatieproject.

 

In de hal van de hoge flat van de Zuiderkroon heeft Nina Valkhoff in november 2011 een schildering gemaakt (foto rechts). Vooraf was er overleg met enkele bewoners uit de flat over wat er op de schildering moest komen en het zijn 12 bekende Rotterdamse iconen geworden waaronder de Erasmusbrug, het Witte Huis, de Euromast en het SS Rotterdam. De onderkant van de schildering is een watergolf die de Maas voorstelt. De schildering is een geschenk van Havensteder aan de bewoners en komt op de witte muur goed tot zijn recht.

 


 

ZATERDAG 1 JUNI 2024

 

Waar zijn de broodbakken op Plein 1953 gebleven? Die vraag kreeg ik afgelopen week van een wijkbewoonster maar helaas moest ik haar het antwoord schuldig blijven. De broodbakken zijn er in juni 2019 gekomen, het zijn geen vaste containers maar kleine kliko's die herkenbaar zijn aan de bruine kleur. De Pendrechtse broodbakken (foto rechts, het waren er drie naast elkaar) stonden op Plein 1953 naast het grasveld bij de vijver.

 

Een paar maanden geleden was het mij ook opgevallen dat de bakken er niet meer stonden maar omdat ik nooit brood weggooi was ik er niet toe gekomen om actie te ondernemen. Volgens de digitale kaart waar alle afvalcontainers op staan zouden ze nu bij het Kinder Service Hotel en Seinpost Slinge moeten staan. Ik heb ze daar nog nooit gezien (dat zou mij zeker zijn opgevallen), tijdens mijn wijkronde van vandaag heb ik beide locaties bezocht maar de bakken staan daar niet. Ik ga navraag doen bij de gemeente.

 



 

Naar aanleiding van het krantenartikel over vrouwelijke architectuur (zie het laatste bericht bij 25 mei) heb ik Sofie een mail gestuurd die ik begon met ik woon al 60 jaar in een wijk die door een vrouw is ontworpen namelijk Pendrecht. Al snel kwam er een enthousiaste reactie en het was duidelijk dat ik niet de enige bewonderaar van Lotte Stam-Beese ben. In het najaar wil Sofie een excursie naar Pendrecht organiseren en ze vroeg of ik daar ook aan wilde bijdragen, dat ga ik zeker doen.

 


 

ZONDAG 26 MEI 2024

 

Overmorgen is het precies 30 jaar geleden dat in Rotterdam het Opzoomeren begon en ook in Pendrecht gebeurde dat op 28 mei 1994, het was nog de tijd dat men een band had met de wijk had en de saamhorigheid groot was. Onderstaande tekst heb ik met wat aanpassingen overgenomen uit het boekje over de wijk dat ik destijds heb geschreven, met waar nodig een toelichting tussen [teksthaken].

 

Opzoomeren is het beste te omschrijven als zelf de handen uit de mouwen steken voor een schone, veilige en gezellige straat. Het illustreert weer de niet zeuren maar aanpakken mentaliteit die zo typerend is voor Rotterdam. Opzoomeren hóórt bij de stad, net zo goed als Feyenoord, de Euromast of de Erasmusbrug. De naam Opzoomeren is ontstaan in de Opzoomerstraat in het Nieuwe Westen, de straat is genoemd naar een 19e eeuwse hoogleraar in de wijsbegeerte. De bewoners waren de verloedering zat en gingen spontaan aan het werk om hun straat schoon te maken en op te fleuren.

 

Het Opzoomeren is gestart in 1994 toen de Sociale Vernieuwing werd overgedragen aan de burgers van de stad. Al in 1993 kwam de publiciteit op gang; een intensieve campagne moest de bevolking enthousiast maken voor het Opzoomeren. Er kwam een mascotte, Oppie genaamd, en de kleur geel zou het symbool worden van het opzoomeren. De RET schonk een stadsbus die werd omgebouwd tot Opzoomerbus en tot 2006 intensief is gebruikt (foto: de afgevoerde bus in 2009) en 60.000 gele Opzoomerbezems vonden hun weg naar evenzoveel opzoomeraars. In meer dan 32 wijken werden Opzoomerteams opgericht die de plannen gingen uitwerken en waar bewoners zich konden aanmelden. In Pendrecht bestond het Opzoomerteam uit pleinregisseur Ben van Zanten (opbouwwerker) en tentbaas Leo Suijker (van wijkgebouw de Middelburgt).

 

Als voorproefje werd 30 maart 1994 uitgeroepen tot Boomplantdag: in heel de stad werden 1000 bomen geplant. De Opzoomerbomen waren herkenbaar aan de gele steunpalen met een bordje Opzoomerboom. Pendrecht kreeg 6 bomen: 5 aan de Ooltgensplaatweg en 1 aan de Slinge bij de Stavenissestraat.

 

Op 28 mei 1994 was het zover. Opzoomerdag werd een groots spektakel dat zelfs het televisiejournaal haalde. Op heel wat plaatsen in de stad verschenen bloembakken, speelplekken, Opzoomerbolletjes (extra verlichting), enzovoort. Overal werd het Opzoomerlied gezongen en iedereen liep met Opzoomerpetjes.

 

Ook in Pendrecht is op die 28e mei heel wat geopzoomerd: maar liefst 40 straten deden mee. Middelpunt was Ons Plein aan de Herkingenstraat [op de hoek bij de Sommelsdijkstraat waar nu een grasveld is] waar een feesttent stond. In en rond de tent waren activiteiten georganiseerd en vanuit de Herkingenstraat werden de bloembakken e.d. gedistribueerd. De dag kan ik nog goed herinneren, ik liep de hele dag door de wijk om de sfeer te proeven want voor de volgende In de Kijkerd [de wijkkrant van de Bewonersorganisatie Pendrecht] zou ik een verslag schrijven. Als afsluiting was er een wijkdiner voor 200 mensen waaraan ook de gloednieuwe vereniging Turks Huis Pendrecht zijn steentje heeft bijgedragen.

 

Een bijzonder project was de jongerenweddenschap die bestond uit het voltooien van de theetuin bij de Passage [het pleintje aan de kant van de Karel de Stouteflat]. Onder leiding van jongerencaptain Thijs van Welie (destijds wijkagent) en jongerenwerker Chris Aarts werd het klusje in recordtijd geklaard. Pendrecht was de eerste wijk die de jongerenweddenschap tot een goed einde had gebracht.

 


 

Op menige plek in de wijk hangen nog de Opzoomersterren en andere bordjes die straten kregen nadat ze een activiteit hadden georganiseerd (foto links: HAL-flat). Bijna ieder jaar was er een ander thema, in de beginjaren onder andere Goeie Buren, Oók Rotterdammer en Op eigen kracht.

Men kan nog steeds een keetwagentje huren met daarin gereedschap of ander materiaal ter ondersteuning van een activiteit, de bekende blauwe keetwagentjes zijn heel herkenbaar en waren menigmaal een vertrouwde verschijning in Pendrecht. Meerdere keren stond er een wagentje op het Vlissingenplein tijdens de jaarlijkse lenteschoonmaak en vorige week bij een activiteit op de hoek van de Ellewoutsdijkstraat en het Ovezandepad.

 

In de loop der jaren is de Pendrechtse animo voor het Opzoomeren behoorlijk afgenomen wat mede is veroorzaakt door de herstructurering, veel Opzoomeraars van toen zijn verhuisd waardoor ook de saamhorigheid minder werd. De Halsterenstraat is altijd een heel actieve Opzoomerstraat geweest onder leiding van Sjannie de Mooij, helaas kwam hieraan in 2021 een einde omdat Sjannie vanwege de sloop van de galerijflats noodgedwongen moest verhuizen.

 


 

ZATERDAG 25 MEI 2024

 

Rondslingerende winkelwagentjes zijn helaas een bekend beeld in de wijk waarbij vaak aan de kleur te zien is tot welke supermarktketen het behoort, vooral de wagentjes van Albert Heijn en Dirk zijn daardoor al van een grote afstand herkenbaar. Een tijdje geleden zag ik ergens een geel wagentje van de Jumbo staan, hoewel het dichtstbijzijnde filiaal een paar kilometer verderop in Lombardijen is. Onlangs trof ik op het speelpleintje aan het begin van de Dreischorstraat een winkelwagentje van de Edah aan, dat is opmerkelijk want het filiaal in Pendrecht is in 2007 gesloten en de supermarktketen bestaat sinds 2008 niet meer. Een bijzonderheid was dat het wagentje er nog als nieuw uit zag, waarschijnlijk heeft het karretje al die jaren bij iemand in een kelder of berging gestaan.

 

Wetende dat er een Edah-museum is zette ik het wagentje op een minder opvallende plek en na thuiskomst stuurde ik een mail met een foto van mijn vondst. Al heel snel kwam er een reactie: men had geen interesse omdat er al enkele in het museumdepot staan maar ik werd wel hartelijk bedankt voor mijn oplettendheid en misschien mogen wij u ooit ontmoeten in ons mooie museum in Helmond. Leuk om te weten: Edah was oorspronkelijk een samenwerkingsverband van vier regionaal werkende kruideniers in Noord-Brabant, de naam staat voor de beginletters van de familienamen van de vier oprichters: Ebben, Dames, Aukes en Hettema.

 


 


 

ZONDAG 19 MEI 2024

 

Terug in de geschiedenis, daarom wat eerdere nieuwsfeiten uit mijn weblog.

• Mei 2015: Het mozaïek bij de ingang van de HAL-flat wordt in oude luister hersteld.

• Mei 2016: Het plantsoen aan het Westerschouwenpad is vervangen door een grasveld.

• Mei 2017: In de Halsterenstraat is een plantjes-, klussen-, opruim- en ontmoetingsmiddag (linker foto).

• Mei 2018: Op Plein 1953 komt een bak waar oud brood ingeleverd kan worden.

• Mei 2019: Voor de laatste keer is er in de Sint Bavokerk een kledingbeurs omdat het niet meer rendabel is.

• Mei 2020: Start van de sloop van de galerijwoningen in de Papendrechtstraat (rechter foto).

• Mei 2021: De winkelruimte van Action aan de Baarlandhof wordt verbouwd.

• Mei 2022: Het Vierdag-orgel in de gesloten Open Hofkerk wordt gedemonteerd.

• Mei 2023: Rondom de Valckensteyn-locatie zijn bouwhekken neergezet ter voorbereiding van de bouw.

 


 

ZATERDAG 18 MEI 2024

 

Door de invoering van het betaald parkeren in Pendrecht kreeg men bij het Turks Huis aan de Sommelsdijkstraat een creatief idee om het parkeergeld te omzeilen: het toegangshek werd verbreed zodat bezoekers de auto op het plein bij het gebouwtje kunnen parkeren (foto links). Dat is immers geen openbare weg zodat men daar de auto kan neerzetten zonder parkeergeld te hoeven betalen.

Toen ik vrijdagavond een wandelingetje maakte zag ik ook het kerkplein van de Sint Bavokerk vol met auto's stond, ondanks het bord bij de oprit waarop duidelijk staat dat het parkeren daar verboden is. De reden hiervoor is dat indien nodig de hulpdiensten tot aan de ingang van de kerk kunnen rijden.

Bij Seinpost Slinge (de voormalige Open Hofkerk) hebben ze het anders opgelost. Op het binnenplein zijn vier duidelijk gemarkeerde parkeervakken en bij de oprit staat vermeld dat er maximaal vier auto's mogen staan, sinds maart is het plein afgesloten met een slagboom (foto rechts).

 



 

ZONDAG 12 MEI 2024

 

Deze maand is het vier jaar geleden dat ik een oud model straatnaambord van de Sliedrechtstraat heb gered, al was het best even spannend of het zou lukken.

 

Het bord zat aan de achterkant van het sloopblok galerijwoningen in de Papendrechtstraat, weinig mensen wisten van het bestaan want het zat verstopt achter een struik die tegen de gevel stond. Omdat ik als kind heel vaak door de Sliedrechtstraat ben gelopen leek dit bord wel een aardige aanvulling op mijn verzameling, ik stuurde een mail naar het sloopbedrijf maar een reactie bleef uit. Kort voor het begin van de sloop was de struik weggehaald waardoor het bord opeens goed zichtbaar was.

 

Behalve het sloopbedrijf was er ook een recyclingsbedrijf betrokken bij de sloop dus als laatste redmiddel had ik daar een mail heen gestuurd. Een dag later was ik weer gaan kijken en ik zag dat de sloop al flink was gevorderd: het deel van het blok waar het bord zat stond er nog maar toen ik dichtbij kwam zag ik tot mijn verbazing dat het bord was verdwenen! Ik had echter geen bericht gehad dat het bord voor mij bestemd was dus ik beschouwde de zaak al min of meer als verloren, waarschijnlijk had een souvenirjager het er illegaal afgehaald.

 

De volgende dag opende ik mijn mail en jawel, er was toch een bericht van het recyclingsbedrijf: "Het straatnaambord is door ons gedemonteerd en veiliggesteld. Het kan op locatie afgehaald worden." Ik ben er (na een telefoontje aan de opzichter) meteen heen gelopen en met het 1 meter lange bord keerde ik huiswaarts.

Het is nog een bord uit de begintijd van Pendrecht en ondanks dat het ongeveer 60 jaar oud moet zijn ziet het er nog heel behoorlijk uit. Het donkerblauw is niet of nauwelijks verbleekt terwijl het bord in al die jaren veel zonlicht heeft gehad, het zat immers aan de zuidkant.

 


 

ZATERDAG 11 MEI 2024

 

In de Zierikzeebuurt (het eerst gebouwde deel van de wijk) zijn twee complexen die niet zijn gerenoveerd, dat zijn de twee galerijflats aan de Dreischorstraat en de portiekflat aan de Kerkwervesingel. De beide complexen behoren tot de oudste van Pendrecht: de flats aan de Dreischorstraat zijn gebouwd in 1955, de flat aan de Kerkwervesingel een jaar later. Al jaren speelt de vraag "renoveren of slopen?" maar nu is Woonstad Rotterdam bezig om te inventariseren wat de bewoners willen.

 

Voor de Dreischorstraat (foto links) is een klankbordgroep gevormd uit een aantal bewoners en dit zijn de twee opties voor de huurders van de bijna 70 jaar oude flats: er blijven wonen (waarbij de woningen een opknapbeurt krijgen) of verhuizen (waarna het complex óf wordt gerenoveerd óf wordt afgebroken). Het is de bedoeling dat aan het einde van het jaar bekend is wat er met de twee flats gaat gebeuren.

 

Voor de Kerkwervesingel (foto rechts) is nog geen plan van aanpak, dat zal bepaald worden als alle bewoners zijn bezocht en hun wensen zijn geïnventariseerd. Persoonlijk hoop ik dat de flat niet wordt gesloopt omdat het voor de wijk een karakteristiek gebouw is, onder andere vanwege de lengte (er zijn 13 portieken) en de twee onderdoorgangen.

 



 

ZONDAG 5 MEI 2024

 

Deze maand is het 12 jaar geleden dat de Silhouetten op de Meeuwenplaat werden onthuld, dat gebeurde tijdens de jaarlijkse plantjesmarkt op zaterdag 26 mei 2012 wat ik in mijn weblog van die dag heb opgetekend.

 

De plantjesmarkt was om 10 uur begonnen, om 11.30 uur zou de officiële onthulling van de Silhouetten zijn maar dat werd uitgesteld tot 12 uur. Alaattin Erdal, Ed Goverde en Luz Kromhout kwamen namens de deelgemeente en de opening was in de stijl van 550 jaar Charlois. Heel leuk was dat Annemarie Theunissen, de bedenkster en ontwerpster van het kunstwerk, speciaal vanuit Arnhem naar Pendrecht was gekomen om de onthulling mee te maken.

 

De deelgemeentemensen trokken de kledij van Charlois 550 aan terwijl een stukje verder Ed Goverde met een oranje Charlois 550 pet druk stond te twitteren. Alaattin vertelde in het kort hoe het kunstwerk tot stand was gekomen, op het moment dat hij met zijn toespraak begon was het net 12 uur en begon de Bavo-klok te luiden. Na zijn toespraak gingen we als openingshandeling net als de Silhouetten hand in hand staan, alleen was de kring rond in plaats van vierkant. Ik stond zelf ook in de kring zodat ik van de onthulling geen foto kon maken. Na het aftellen door Alaattin staken we allemaal de armen in de lucht en daarmee was de onthulling een feit.

 

Iedereen kent de oranje/bruine kleur van de Silhouetten (foto links) maar dat waren ze in het begin niet. Toen de silhouetten net waren geplaatst hadden ze een donkere ijzerkleur (foto rechts) maar al snel kreeg ik een mail van een webloglezeres met de opmerking dat ze al begonnen te roesten. Oxideren is een betere omschrijving, het woord roesten heeft vaak een negatieve klank en bij de Silhouetten is het juist de bedoeling dat het gebeurt. Door dit chemische proces is de oorspronkelijke donkere ijzerkleur in de loop van de tijd oranje/bruin geworden, het ontstane oxide sluit het onderliggende metaal af waardoor het kunstwerk niet verder oxideert.

 

Na de onthulling heeft Annemarie Theunissen mij wat meer over de Silhouetten verteld. Het idee voor hoe het er uit zou moeten zien had ze binnen een paar minuten bedacht. Zij heeft toen allerlei mensen in Arnhem gefotografeerd en daar zijn de silhouetten van gemaakt. Ze kon mij precies vertellen wie wie was en het aardige is dat zij zelf ook als silhouet vereeuwigd is (voor de liefhebbers: het meest rechtse silhouet van de rij aan de oostkant). De in totaal 22 silhouetten staan iets boven het podium en als het water over de Meeuwenplaat stroomt is het net alsof ze op het water zweven.

 


 

ZATERDAG 4 MEI 2024

 

Afgelopen week zijn in mijn buurt veel oude lantaarnpalen vervangen, dat gebeurde in de Kortgenestraat en de Sint-Annalandstraat. Donderdagochtend was de lantaarnpaal op de hoek van de Sint-Annalandstraat en de Tholenstraat aan de beurt en dankzij de meivakantie kon ik dat vanuit mijn huis goed volgen.

 

Terwijl een elektricien de bedrading losmaakt haalt een stratenmaker de tegels rondom de paal weg. Daarna verschijnt er een mobiele hoogwerker en even later bungelt lantaarnpaal Sint-Annalandstraat 16 in de lucht (foto links). Vervolgens wordt het armatuur overgezet op de nieuwe paal die daarna in de grond wordt gezet, de elektricien sluit de draden weer aan en de stratenmaker legt de tegels terug. Het lijkt allemaal vrij simpel maar desondanks is men meer dan een uur bezig om één lantaarnpaal te vervangen. De nieuwe palen zijn conisch, de oude zijn flessenpalen die naar boven toe om de twee meter dunner worden.

 


 

Afgelopen week is bij Valckensteyn begonnen met de bouw van de noordvleugel, de eerste verdieping is al in ruwbouw klaar. Nu is te zien hoe groot het gebouw gaat worden qua oppervlakte, het wordt kleiner dan het oude Valckensteyn maar het heeft wel dezelfde vorm namelijk twee flats die als het ware in elkaar zijn geschoven.

 

Met het voltooien van de ruwbouw van de zuidvleugel is het hoogste punt van Valckensteyn bereikt. Volgens de oorspronkelijke impressietekening (foto links) zou de zuidvleugel 12 verdiepingen hoog worden maar zoals bekend is vanwege de gestegen bouwkosten het ontwerp aangepast, onder andere door andere materialen te gebruiken en de vierkamerwoningen wat kleiner te maken. Daarbij is tevens een nieuwe tekening gemaakt (foto rechts) en hierop is te zien dat de zuidvleugel maar 11 verdiepingen hoog wordt (ter vergelijking: de zuidvleugel van het oude Valckensteyn had 14 verdiepingen).

 

Toen ik dit had ontdekt telde ik op beide impressietekeningen het aantal verdiepingen van de noordvleugel, ook deze is één lager geworden (van 8 naar 7). Het hoogteverschil tussen beide vleugels blijft dus vier etages, al dan niet toevallig net zo veel als het vroegere bejaardentehuis.

 

Maar hoe zit het dan met het aantal woningen? In het oorspronkelijke ontwerp waren dat er 82 en dat staat nog steeds op de website van Woonstad Rotterdam. Er van uitgaande dat de tekeningen overeenkomen met de werkelijkheid vraag ik mij toch af of dat aantal nog klopt.

 


 

ZONDAG 28 APRIL 2024

 

In Pendrecht zijn veel kunstwerken te vinden, iedereen kent wel het beeld van de Provinciaaltjes (de twee winkelende meisjes) op Plein 1953 of de Pendrecht-bank op de hoek van de Slinge en de Kerkwervesingel. Minder bekend zijn kunstwerken die zich in een gebouw bevinden zodat ze niet of beperkt toegankelijk zijn, hieronder enkele van deze verborgen kunstwerken.

 

In de entreehal van de Zuiderparkflat bevindt zich een kleurrijk mozaïek van hele en gebroken tegels (foto links). Dit kunstwerk is ontworpen door mevrouw J. van Schagen en is op 10 oktober 1996 onthuld door de 99-jarige mevrouw T. Husselman (toen de oudste bewoonster van de flat en in 2004 overleden, 107 jaar oud) ter gelegenheid van de afsluiting van het renovatieproject.

 

In de hal van de hoge flat van de Zuiderkroon heeft Nina Valkhoff in november 2011 een schildering gemaakt (foto rechts). Vooraf was er overleg met enkele bewoners uit de flat over wat er op de schildering moest komen en het zijn 12 bekende Rotterdamse iconen geworden waaronder de Erasmusbrug, het Witte Huis, de Euromast en het SS Rotterdam. De onderkant van de schildering is een watergolf die de Maas voorstelt. De schildering is een geschenk van Havensteder aan de bewoners en komt op de witte muur goed tot zijn recht.

 

Veel mensen komen er dagelijks langs maar lang niet iedereen kent dit kunstwerk, een metrostation is nu eenmaal een plek waar je niet langer dan nodig verblijft. Dit betonreliëf bevindt zich in de hal van metrostation Slinge en is ontworpen door Carla Kaper (1941). Met materialen, die doorgaans voor de metrobouw worden gebruikt, maakte zij een werk dat is geïnspireerd op de restanten van betonnen bunkers in de duinen. Het naamloze kunstwerk is 16 meter lang en 7 meter hoog, de naam van de ontwerpster staat op het betonblok links onderaan.

 

Het betonnen reliëf is tegelijk met de bouw van het station vervaardigd, metrostation Slinge is op 25 november 1970 in gebruik genomen (foto rechts: het kunstwerk kort na de onthulling). Ondanks allerlei aanpassingen aan het metrostation in de loop der jaren komt het kunstwerk nog altijd goed tot zijn recht. Na het passeren van de toegangspoortjes is het werk van Carla Kaper goed te zien, het wordt bovendien door enkele schijnwerpers aangelicht.

 

In de gemeenschappelijke ruimte van flatgebouw Korpersteijn zijn twee kunstwerken te zien, beide onthuld tijdens de officiële opening van de flat op 25 november 1978. Korpersteijn is een complex met ruime tweekamerwoningen, oorspronkelijk bedoeld voor zelfstandige bewoning door ouderen.

 

Het beeldje De groet is gemaakt door Jan van Halderen (1935) en werd onthuld door B.H. Maandag, oud-voorzitter van OWG. Het beeld is een geschenk van OWG aan de bewoners. Het kunstwerk staat op een houten plateau dat is voorzien van een plaatje met de tekst "DE GROET van J. van Halderen aangeboden door het bestuur v. O.W.G. 25 nov. 1978".

 

Namens de bewoners onthulde mw. Blom een glas-in-lood raam met een bloemmotief. Onderaan staat de tekst "Aangeboden door de bewoners bij de opening van KORPERSTEIJN 25 nov. 1978".

 

OVD GEMETSELD IN NIEVW,

BRVG TVSSEN VROEGER EN

NV: EEN STEEN VAN HET OVDE

VALCKENSTEYN, DE EERSTE

VAN HET NIEVWE. 29 MEI 1969

De metalen plaat als de eerste steen van het in 2012 afgebroken bejaardencentrum Valckensteyn is om meerdere redenen opmerkelijk. Allereerst de spelling waarbij alle letters U zijn vervangen door een V. Uit de tekst blijkt dat er "een steen van het oude Valckensteyn" moet zijn. Die zit inderdaad boven de tekst en bestaat uit een ca. 500 jaar oude kloostermop van het oude slot Valckensteyn bij Rhoon. De onthulling van de plaat, die zich in een muur van de entreehal bevond, vond plaats door wethouder J. Reehorst. Op 1 mei 1971 werd Valckensteyn officieel geopend.

 

Toen de sloop van Valckensteyn werd aangekondigd heb ik contact gehad met Woonstad Rotterdam waarbij ik heb aangegeven dat de steen historische waarde heeft en naar mijn mening behouden moest blijven. Dit had als resultaat dat de steen uit de muur is gehaald en op 31 augustus 2011, de dag dat Valckensteyn officeel werd gesloten, is de steen symbolisch overhandigd aan Vitaal Pendrecht. De steen is daar opgeslagen totdat er een passende plek in de wijk is gevonden, wie weet krijgt de steen een plek in de hal van het nieuwe Valckensteyn.

 

In de Sint Bavokerk hangt een plaquette met daarop de namen van iedereen die heeft bijgedragen aan de tweede luidklok. In de toren is plaats voor drie luidklokken maar tot 2010 hing er maar één. Na de sluiting van de Olvoo-kerk in Zuidwijk heeft het kerkbestuur van de Sint Bavokerk er voor geijverd om het geluid uit Zuidwijk niet verloren te laten gaan. De toren van de Olvoo-kerk had drie klokken en één daarvan paste qua toonhoogte uitstekend bij de bestaande klok van de Sint Bavokerk. Het Bisdom Rotterdam financierde de helft van de kosten, het andere deel is bijeengebracht dankzij de actie Een welluidend aandeel waarbij men aandelen ter waarde van 100 euro kon kopen (foto rechts: het door mij gekochte aandeel).

 

Binnen twee maanden was het benodigde geld bij elkaar en tijdens de dienst van 3 april 2011 is de nieuwe klok officieel ingeluid, tevens zijn toen de vernieuwde uurwerken ingewijd. Daarbij is naast de ingang een plaquette onthuld met daarop de namen van alle mensen die aan de actie Een welluidend aandeel hebben meegedaan, ook mijn naam staat er op vermeld.

 


 

ZATERDAG 27 APRIL 2024


 

ZONDAG 21 APRIL 2024

 

Komende week is het 35 jaar geleden dat het verpleeghuis Slingedael officieel werd geopend, al was de ingebruikname enkele maanden eerder. De officiële opening gebeurde op 26 april 1989 door W.M. van Hove, voorzitter van de Gereformeerde Stichting voor Bejaardenzorg.

 

Slingedael bood oorspronkelijk plaats aan 150 psycho-geriatrische bewoners, daarnaast was er ruimte voor een dagbehandeling voor maximaal 30 personen. Het verpleeghuis is gebouwd in een klavervorm, het bestond uit drie rondlopende vleugels met in totaal vijf verpleegafdelingen. De afdelingen, aan de buitenkant te herkennen aan de verschillende kleuren van de raamkozijnen, waren naar bekende Rotterdamse straten vernoemd: Blaak, Coolsingel, Lijnbaan, Meent en Weena. Elk van deze afdelingen was gesplitst in twee units die ieder plaats boden aan 15 bewoners. Centraal in het huis was het hart van de klaver, het Hofplein.

 

Later is Slingedael zich gaan specialiseren op mensen met het syndroom van Korsakov (dit zijn patiënten met een blijvende geheugenstoornis als gevolg van een hersenbeschadiging) en zijn er plannen gemaakt voor de renovatie van het gebouw om het aan te passen aan de eisen van deze tijd. De renovatie vond plaats in 2010-2011 en heeft het aanzien van het gebouw erg veranderd, zowel aan de buitenkant als binnen. Het verpleeghuis heet sindsdien Korsakovcentrum Slingedael en kreeg ook een nieuw adres: Dreischorstraat 85 werd Slinge 901, waarschijnlijk omdat de naam Dreischorstraat buiten Pendrecht nauwelijks bekend is. Het gerenoveerde verpleeghuis is op 15 maart 2012 geopend en twee dagen later was er een open dag die ik heb bezocht. Het gebouw lijkt niet veel meer op de inrichting van voor de renovatie maar de beveiliging van de deuren naar de trappenhuizen is wel hetzelfde gebleven: om de deur te ontgrendelen moet je twee kleine knopjes precies tegelijk indrukken.

 

Het "nieuwe" Slingedael telt 14 woongroepen met elk maximaal 9 bewoners. Iedere woongroep vormt een eigen afdeling die ieder een eigen naam heeft, de namen zijn geen straatnamen zoals voor de renovatie maar zijn wel echt Rotterdams, de afdelingen heten Merwehaven, Rijnhaven, Veerhaven, Coolhaven, Leuvehaven, Maashaven, Lombardijen, Carnisse, Heijplaat, Bloemhof, Noordereiland, Vreewijk, Willemsbrug en De Hef.

 

De afdelingen hebben een eigen buitenruimte in de vorm van een tuin of een balkon en ook een eigen voordeur zodat de hoofdingang minder gebruikt zal worden dan vroeger. Nieuw is verder dat iedere bewoner een eigen slaapkamer heeft, de meerpersoons slaapzalen zijn verleden tijd. Elke woongroep heeft bovendien een huiskamer met een open keuken, per twee woongroepen is er een ruimte voor wassen en strijken. Daarnaast zijn er gemeenschappelijke voorzieningen zoals een fitnessruimte, een kapsalon en een liturgisch centrum.

 


 

ZATERDAG 20 APRIL 2024

 

Afgelopen week is begonnen met het vervangen van de verkeerslichten op de kruising Slinge/Zuiderparkweg. Net als destijds op de Groene Kruisweg staan er tijdelijke verkeerslichten die via bovengrondse draden met elkaar zijn verbonden (foto links). Alle richtingen voor auto's, fietsers en voetgangers blijven open maar automobilisten moeten er wel rekening mee houden dat er buiten de spitsuren minder rijstroken beschikbaar zijn. De werkzaamheden duren tot en met woensdag 8 mei.

 

Bij de kruising Slinge/Kerkwervesingel is het mobile billboard neergezet waarop de Europese verkiezingen worden aangekondigd (foto rechts), wel wat vroeg want die verkiezingen zijn pas op 6 juni. Misschien is het een poging om het opkomstpercentage op te krikken want de opkomst bij Europese verkiezingen is meestal laag. Het bord staat niet in het gras maar op het trottoir, precies voor de Pendrecht-bank.

 



 

In Pendrecht en Zuidwijk is CityTec begonnen met het vervangen van lantaarnpalen die na ruim 40 jaar aan het einde van hun levensduur zijn. Op de palen die vervangen worden is een sticker geplakt (foto links) met de mededeling dat aan de paal vastgemaakte (brom)fietsen worden verwijderd, dit is te zien in onder andere de Sint-Annalandstraat. Ook de paal voor mijn huis is al oud maar daar zit (nog) geen sticker op. Het vervangen van een lantaarnpaal duurt ongeveer anderhalf uur, de werkzaamheden duren tot eind juni.

 

In de voormalige Blokker staan stellingen, ik bedoel geen bouwstellingen maar schappen waarin producten kunnen worden gelegd. De ruimte is opgeknapt met als bijzonderheid dat de trap naar de kelderverdieping is verdwenen. Nog steeds is het niet duidelijk wat voor winkel er in komt, op de etalageramen links van de ingang zijn grote foto's geplakt met daaronder de tekst halal shop & slagerij (foto rechts) wat eerder wijst op een Turkse/Marokkaanse winkel dan een Poolse supermarkt.

 


 

ZONDAG 14 APRIL 2024

 

Vanwege mijn halfjaarlijkse bezoek aan Londen heb ik mijn weblog gisteren niet kunnen bijwerken, hieronder een paar korte berichten.

 

Volgende week zaterdag, op 20 april, organiseert de Huurdersvereniging Zuiderkroon van 10.30 uur tot 15.30 uur een rommelmarkt waar weer voor weinig geld mooie spullen te koop zijn (foto links). De rommelmarkt is niet in de Zuiderkroon maar ernaast in het gebouw van Seinpost Slinge, ingang aan de kant van de Sliedrechtstraat.

Een bericht van oud-opbouwwerker Rieks Westrik: afgelopen donderdag was er een boekpresentatie met een Pendrechts tintje. Het boek De letters en het Woord (foto rechts) is geschreven door At Polhuis, van 2000 tot 2009 dominee van de Open Hofkerk, en gaat over de theoloog Karl Barth. De presentatie was in de Hoflaankerk en werd opgeluisterd door orgelspel van Jan van Dijk, de vaste organist van de Open Hofkerk van 1982 tot 2017.

De viskraam van Toon en Marja Hoek staat weer op de vertrouwde plek aan de Slinge, de merkwaardige straatnaam Ooltgenplantsoen op de gele borden in de omgeving van de Tiengemetensingel staat nu correct als Ooltgensplaatweg vermeld en de westelijke toegangsdeuren van metrostation Slinge zijn eindelijk gerepareerd.

 


 

ZONDAG 7 APRIL 2024

 

Over precies een week is de Marathon maar sinds 2015 gaat de 42,195 kilometer lange route alleen nog maar langs Pendrecht en niet meer er doorheen. De lopers komen vanuit oostelijke richting over het Havenspoorpad, slaan bij de Zuiderparkweg rechtsaf en lopen (na een heen en weer parcours over het Zuidwijkse deel van de Slinge) het rondje om het Zuiderpark. Vanaf de Zuiderparkweg loopt men via de Oldegaarde langs de noordkant van de wijk waarna de lopers bij de Groene Kruisweg rechtsaf slaan richting Dorpsweg. De verwachte doorlooptijd van de kopgroep over de Zuiderparkweg langs de wijk is vanaf 10.40 uur en ruim een kwartier later komen de eerste lopers over het Pendrechtse deel van de Oldegaarde. Het 20 kilometer punt is op de Oldegaarde tegenover de Battenoordhof.

 

Voor de start zal er een minuut stilte zijn ter nagedachtenis aan Kelvin Kiptum, de Keniaanse wereldrecordhouder die twee maanden geleden bij een verkeersongeluk om het leven is gekomen. Alle deelnemers ontvangen een rouwlintje dat aan het shirt kan worden vastgemaakt.

 


 

Vroeger liep de route van de marathon wel door de wijk wat ik vijftien jaar geleden in mijn weblog als volgt beschreef.

 

ZONDAG 5 APRIL 2009

 

Deze zondag stond natuurlijk in het teken van de Fortis Marathon Rotterdam die dit jaar zijn 29e editie beleefde. Het weer was fantastisch: niet te warm en weinig wind. De zon deed zijn best en op veel plaatsen stonden de Pendrechtenaren langs de route om de 21.608 lopers aan te moedigen. Eén van de deelnemers was wijkagent Henri Appeldoorn en hij werd op een originele manier aangemoedigd. Tussen de Primera en café Wereldhaven was een groot spandoek opgehangen met de tekst Winkelcentrum Pendrecht wenst Henry onze wijkagent veel succes, daarbij stonden de namen van 22 winkels. Dat zijn naam verkeerd is gespeld maakt niet uit, het was een leuk en attent gebaar van de winkeliers.

 

De Kerkwervesingel was om half 11 nog leeg en verlaten. Ter hoogte van de boerderijwoningen is een verzorgingspost, de met water gevulde emmers met daarin kleine gele sponsjes stonden al klaar. Tegen elven arriveer ik bij de kruising Slinge / Zuiderparkweg waar het al druk begint te worden. Om de paar minuten komt er een nieuwe lading bezoekers uit het metrostation. De RET heeft een speciale Marathonchipkaart in omloop gebracht waarmee de hele dag onbeperkt kan worden gereisd. Naast mij staan mensen uit Maastricht die speciaal voor de marathon naar Rotterdam waren gekomen. Iets na half 12 hoor ik de helikopter en niet veel later volgt de tijdwagen met daarachter de kopgroep die bijna geheel uit Kenianen bestaat (foto rechts). William Kipsang, de winnaar van vorig jaar, is er niet bij want hij moest wegens ziekte verstek laten gaan.

 

Na het passeren van de kopgroep loop ik naar de kruising Slinge / Kerkwervesingel. Tegenover de Kerkwervesingel vind ik een plek zodat ik de lopers kan zien aankomen. Tegen twaalven komt de tijdwagen weer in beeld, gevolgd door een peloton motoren. Dan komt de kopgroep er aan en daarbij is ook Duncan Kibet met startnummer 6, de Keniaan die uiteindelijk de marathon zal winnen. Ik loop langs de Slinge richting Groene Kruisweg.

 

Op de flat Schouwen hangen twee spandoeken: op de ene staat de naam Robert en een ander spandoek heeft als tekst Lammert Jona + Hylke op naar de 42. Ondertussen passeren grote aantallen recreatielopers en is het bijna onmogelijk om de Slinge over te steken, ter hoogte van de Stavenissestraat lukt het toch en langs de andere kant loop ik terug.

 

Bij de Kerkwervesingel ga ik linksaf en hoe verder ik kom, hoe meer gele sponsjes er op straat liggen. Ter hoogte van de boerderijwoningen is een verzorgingspost waar gele sponsjes worden uitgereikt aan de lopers. Sommige sponsjes zijn voorzien van de tekst hardlopen verheldert en op de achterkant de naam van de bank die de marathon sponsort. Natuurlijk heb ik een paar sponsjes meegenomen als souvenir. De grote hoeveelheid sponsjes op straat is een vreemd gezicht, het lijken wel stukken zeep.

 

Ik steek de Oldegaarde over en loop langs de braderie op de vroegere Pendrechtseweg (foto links). Ook hier is het erg druk en kom ik verschillende bekenden tegen, inclusief nachtburgemeester Harry Kock. Bij de Groene Kruisweg neem ik nog wat foto's van de laatste lopers en dan wandel ik terug. Een enkele deelnemer komt nog de Oldegaarde afgelopen en slaat linksaf om zijn route door Pendrecht te vervolgen.

 

Terug in Pendrecht is de drukte op de Kerkwervesingel verdwenen, afgezien van een enkele verlate loper. Alleen de honderden gele sponsjes verraden dat de marathon is geweest (foto rechts). Niet veel later komt de bezemwagen langs en is, althans voor Pendrecht, de 29e editie van de marathon ten einde. Aan het einde van de middag is de Roteb al langs geweest om de straat schoon te maken en staan de dranghekken al op de straathoeken klaar om opgehaald te worden.

 

Winnaar werd Duncan Kibet uit Kenia met de tijd 2.04:27, Henri Appeldoorn (startnummer 5041) eindigde met de tijd 4.57:07 op de 6088e plaats.

 


 

ZATERDAG 6 APRIL 2024

 

Dinsdag 2 april was de eerste werkdag sinds de invoering van het betaald parkeren en de gevolgen zijn duidelijk te zien, ook in mijn straat en de directe omgeving is de parkeeroverlast merkbaar minder geworden. Waar het vroeger zoeken was naar een plek met als gevolg dat auto's op de stoep werden gezet zie ik nu aardig wat lege parkeervakken. Op meerdere plaatsen valt het extra op zoals langs de Slinge secundair richting metrostation, daar stond het altijd vol maar nu heb je de parkeerplekken voor het uitkiezen. De parkeerautomaten werken met een aanraakscherm dat je eerst met een druk op de aan-uit knop moet activeren, ik kan ze niet testen omdat je je kenteken moet invoeren en ik heb geen auto. Eerder schreef ik dat de zonnepanelen op de automaten op het zuiden gericht zijn maar dat is om onduidelijke redenen niet overal het geval.

 

Het nummer van de Pendrechtse parkeerzone is 280 maar er zijn twee gebieden met een ander zonenummer en een aangepast tarief, deze gebieden zijn met borden aangegeven. Zone 281 was de vroegere parkeerschijfzone bij de winkels in de Krabbendijkestraat en hier geldt nu de Stop en Shop regeling (foto rechts): het eerste half uur parkeren kost € 0,20 en daarna gaat het reguliere tarief in. Zone 282 omvat de parkeerplaatsen aan de noordzijde van de Oldegaarde bij de sportvelden, hier geldt de Stop en Sport regeling: de eerste drie uur betaal je de helft van het reguliere tarief.

 


 

Tussen de Stellendamhof en de Melissantstraat is de Tiengemetensingel opgebroken, voetgangers kunnen er over loopplaten wel langs. Ik weet niet wat ze er gaan doen, daar zal ik de komende weken wel achter komen. Herbestraten is niet erg waarschijnlijk want de bestrating van de Tiengemetensingel is vernieuwd in 2015 na het vervangen van de riolering.

In de directe omgeving staan de bekende gele borden met de omleidingsroutes die opnieuw tonen dat de Pendrechtse straatnamen qua spelling niet de gemakkelijkste zijn. De Mellissantstraat is nog wel herkenbaar maar van het Ooltgenplantsoen heb ik nog nooit gehoord!

 

Ik heb in de loop der jaren op die gele borden al heel wat verkeerd geschreven Pendrechtse straatnamen gezien, om maar een paar voorbeelden te noemen: Kerkevervesingel, Nieuwvossenmeerweg, Krabbedijksestraat, Tiengemeentensingel en Biezelingenplein. Eén van de mooiste missers was in 2007 toen de Dreischorstraat vermeld stond als als Dressoirstraat.

 


 

In korte tijd heb ik opnieuw een oude Pendrechtse ansichtkaart kunnen bemachtigen, dit keer van de Zierikzeestraat. De foto is genomen vanaf de hoek bij de Slinge secundair en dat is eigenlijk nog het enige herkenningspunt, alle huizen in de straat zijn ongeveer 20 jaar geleden vervangen door nieuwbouw. Op de voorgrond de portiekflats (in de Bruinissestraat staat hetzelfde type) waar nu de flats Schouwen en Duiveland staan. Verderop de haaks op de straat staande tweelaags galerijwoningen, deze hebben plaats gemaakt voor de eengezinswoningen van het nieuwbouwproject Schelphoek. Een bijzonderheid is dat de footprint hetzelfde is gebleven: de nieuwbouw staat op dezelfde plaats waar de oorspronkelijke bebouwing heeft gestaan. Opvallend is het relatief grote aantal geparkeerde auto's, op veel oude ansichtkaarten van de wijk is het aantal auto's op de vingers van één hand te tellen. De kaart is uitgegeven door de bekende boekhandel J.C. v.d. Wel die in de middelste kiosk op Plein 1953 zijn winkel had.

 


 

Oudere berichten zijn terug te vinden in het weblogarchief.