weblog Pendrecht

 


 

Dit is mijn digitale dagboek over Pendrecht, de nieuwste berichten staan altijd bovenaan. Ik werk mijn weblog wekelijks bij op zaterdag en zondag, op zaterdag altijd het actuele nieuws en op zondag iets uit de geschiedenis van Pendrecht of een onderwerp dat indirect op de wijk betrekking heeft. Klik hier om een reactie te sturen.

 


 

ZONDAG 19 SEPTEMBER 2021

 

Gisteren meldde ik dat Bien Hofman is gestopt met haar werk voor Vitaal Pendrecht, een geschikt moment om terug te blikken naar het begin.

 

Vitaal Pendrecht is ontstaan naar aanleiding van de vele negatieve berichten die de media over de wijk publiceerden. Dat bereikte een dieptepunt in de zomer van 2003 toen in Rotterdam de discussie losbarstte over het spreidingsbeleid van kansarme allochtonen waarbij Pendrecht steeds als voorbeeld werd genoemd om de noodzaak van die spreiding duidelijk te maken. Pendrecht was zo ongeveer het afvoerputje van Rotterdam geworden en was volgens de media hard op weg om de slechtste buurt van Nederland te worden. Verhalen van klagende bewoners en foto's van verloederde straten moesten de krantenlezer de indruk geven dat het echt heel erg was. De trieste moord op de 13-jarige Sedar Soares (foto: het gedenkteken bij metrostation Slinge) enkele maanden eerder had de wijk ook al geen goed gedaan, heel Nederland had Pendrecht toen op het journaal gezien wat het slechte imago alleen maar versterkte.

 

Het waren drie wijkbewoners die aan de wieg van Vitaal Pendrecht stonden: Gerard Boom, Bien Hofman en Baby Jamanika. Ook zij waren de negatieve berichtgeving over de wijk meer dan zat en wilden iets positiefs doen om het tij te keren. Ze werden op 13 oktober 2003 door Dominic Schrijer (deelgemeente Charlois), Pieter Tops (Universiteit van Tilburg) en Willem Giezeman (Resident University Europe in Den Haag) uitgedaagd om eens te laten zien wat Pendrecht kan. Toen ontstond het ludieke idee om de grootste kerstboom ("hoger dan de Noorse boom op de Coolsingel") naar Pendrecht te halen en daaromheen een wijkfeest te organiseren. Er waren nog maar twee maanden te gaan tot kerst dus snelheid om alles rond te krijgen was een eerste vereiste.

 

Ondanks de korte voorbereidingstijd lukte de uitdaging: er kwam een enorme kerstboom op Plein 1953 te staan met op 19 december een groots feest eromheen. Men had het zelfs voor elkaar gekregen om burgemeester Ivo Opstelten naar Pendrecht te krijgen. Hij kwam samen met de loco-burgemeester van Oslo die in Rotterdam was vanwege de onthulling van de Noorse kerstboom op de Coolsingel. Na een korte toespraak benoemde de Rotterdamse burgervader twee speciale burgemeesters voor Pendrecht: een dagburgemeester in mijn persoon als Pendrechtkenner en een nachtburgemeester in de persoon van journalist Roger Huys. Bij het burgemeesterschap hoort natuurlijk een ambtsketen (foto rechts) en die werd ons omgehangen door Ivo Opstelten. Roger Huys is in 2005 opgevolgd door Harry Kock maar ik ben in naam nog steeds de dagburgemeester. Het aantal activiteiten werd in de loop der jaren geleidelijk minder en al geruime tijd is er nog maar één gelegenheid waarbij ik mijn ambtsketen draag, dat is tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in januari waarbij ik mijn terugblik op het voorbije jaar presenteer.

 

Door de coronacrisis staan de activiteiten van Vitaal Pendrecht momenteel op een laag pitje, de uitgave van wijkmagazine In de Kijkerd ligt zelfs helemaal stil en dit jaar kon ook de nieuwjaarsbijeenkomst niet doorgaan. Over een week worden er verdere versoepelingen van kracht en zal er weer meer mogelijk zijn.

 


 

ZATERDAG 18 SEPTEMBER 2021


 

Afgelopen dinsdag was er weer een persconferentie van het kabinet waarin verdere versoepelingen zijn aangekondigd dit vanaf zaterdag 25 september in gaan. De belangrijkste veranderingen zijn: de verplichting om 1,5 meter afstand te houden wordt een dringend advies, in het openbaar vervoer zijn mondkapjes alleen nog verplicht in de voertuigen en uitbreiding van het verplichte gebruik van het coronatoegangsbewijs. Met dit bewijs (een QR-code op je smartphone of op papier) heeft men toegang tot de horeca (alleen op buitenterrassen is het coronatoegangsbewijs niet nodig), grote evenementen en voorstellingen in bioscopen en theaters.

 

Op scholen zijn er geen beperkingen meer van het aantal studenten in een ruimte en vervalt de mondkapjesplicht buiten de klaslokalen, dat laatste is voor mij een verandering die ik ga merken want sinds dit schooljaar werk ik weer twee dagen per week op de locatie. Zolang ik op mijn werkplek achter het scherm zit hoef ik geen mondkapje op maar zodra ik mijn kamer uit ga moet ik het dragen, ook als ik iets uit de printer moet halen die maar enkele meters van mijn kamer verwijderd is.

 


 

ZONDAG 12 SEPTEMBER 2021

 

De dagen worden weer korter en omdat het al bijtijds donker is loop ik 's avonds zo nu en dan weer een rondje door de wijk om de straatverlichting te controleren. Als een lantaarnpaal niet werkt dan is meestal de lamp kapot (wat CityTec moet verhelpen) of er is een kabelstoring (wat Stedin moet verhelpen). Nu bijna heel de wijk ledverlichting heeft zal het aantal defecte lampen minder worden omdat ledlampen lang meegaan. Gelukkig zijn er momenteel in de wijk geen grote problemen, in bijna alle gevallen gaat het om een enkele lantaarn die niet brandt. Opvallend is dat relatief vaak gedoofde palen te vinden zijn op Plein 1953, bijna alle lantaarns daar hebben nog (oudere) kwiklampen die minder duurzaam zijn dan ledverlichting.

 

Soms duurt het erg lang voordat een probleem is opgelost, in de Tiengemetenhof branden al langere tijd enkele lantaarns niet en deze kabelstoring is nog steeds in behandeling. Maar erg vreemd is de gang van zaken rond lantaarnpaal Wissekerkestraat 1, deze paal staan aan het voetpad tussen de Yersekestraat en de Wissekerkestraat (foto rechts, de paal staat in de heg aan de rechterkant van het pad). Vorig jaar heb ik al meerdere keren gemeld dat de lamp niet brandt, steeds kreeg ik na enkele dagen het bericht dat de melding was afgehandeld maar als ik dan ging kijken was het probleem niet opgelost. Ook de afgelopen tijd heb ik opnieuw een paar keer een melding gedaan maar steeds zonder resultaat. Het lijkt wel of ze de paal niet kunnen vinden, dat kan eigenlijk niet want iedere lantaarnpaal is genummerd. Volgende week zal ik er maar weer een melding tegenaan gooien, de aanhouder wint!

 


 

ZATERDAG 11 SEPTEMBER 2021


 

ZONDAG 5 SEPTEMBER 2021

 

Van 2009 tot 2011 stond de wijk in het teken van de imagocampagne Pendrecht is Goed Bezig, wie toen in de wijk woonde zal het ongetwijfeld nog wel weten. De campagne was bedoeld om de wijk op een positieve manier onder de aandacht te brengen, na alle negatieve publiciteit van de voorafgaande jaren. Iedere maand stond een wijkbewoner met een ideaal in de schijnwerpers, deze persoon was dan de held en zijn of haar portret hing op een 7 meter hoog billboard bij metrostation Slinge (op de plek waar nu het regiokantoor van Woonstad Rotterdam staat). In totaal zijn er tijdens de campagne 25 helden geweest en ik was er één van, mijn heldenmaand was in januari 2010.

 

Een blijvende herinnering aan de campagne is het heldenmozaïek aan de Burghsluissingel dat op 18 november 2015 is onthuld (foto links). Het mozaïek zou eerst op Plein 1953 komen maar uiteindelijk heeft het een plek gekregen op de blinde muur bij de toegang naar de flat Burghsluissingel 115-125. In de betonnen balk aan de bovenkant zit verlichting zodat het mozaïek ook bij duisternis goed zichtbaar is. Bij de onthulling waren 9 voormalige helden aanwezig, Jos Versteeg (Woonstad Rotterdam) en Clasien Kramer (de oudste held) trokken de Woonstad-vlag weg waardoor het kunstwerk zichtbaar werd.

 

Op een paar plekken in de wijk zijn nog sporen van de campagne te vinden. In juni 2010 zijn enkele kabelnethuisjes geel of lichtblauw geschilderd met daarop in grote letters de naam van de campagne. Enkele van die huisjes zijn nog steeds in deze kleuren en op sommige is de tekst nog geheel of gedeeltelijk leesbaar, onder andere in de Dreischorstraat (foto rechts) en de Dirkslandstraat.

 

Veel van de toenmalige helden zijn om uiteenlopende redenen in de vergetelheid geraakt maar enkele helden zijn nog actief. Zelf hoor ik daar ook bij, al is het niet meer helemaal hetzelfde. Mijn motto was Mario zet Pendrecht in de kijkerd en dat deed ik toen op twee manieren: als redactielid van wijkkrant In de Kijkerd en met mijn weblog over de wijk. Met de wijkkrant ben ik twee jaar geleden gestopt maar tot op de dag van vandaag heb ik nog mijn Pendrechtse weblog, ook al schrijf ik minder vaak dan vroeger.

 

Eén van de toenmalige helden waar ik nog regelmatig contact mee heb is Shanta. Zij was held in maart 2010 en haar ideaal was het helpen van werkzoekenden, ook zelf was ze op zoek naar werk en haar droom was een baan in de beveiliging. Shanta woonde toen in de Yersekestraat in één van de Groosmanflats (foto rechts, kort voor de sloop eind 2013) en uitgerekend in haar heldenmaand kreeg zij een baan bij een cateringbedrijf op Schiphol. Dat betekende wel dat zij noodgedwongen Pendrecht moest verlaten, Shanta verhuisde naar Amsterdam.

 

Afgelopen week kreeg ik het verrassende bericht van Shanta dat haar wens van 11 jaar geleden binnenkort in vervulling gaat ("mijn droombaan eindelijk waargemaakt"): ze is aangenomen als beveiliger op Schiphol. Ze moet eerst een training volgen en daarna kan ze in combinatie met school al aan de slag. Lang verwacht en stil gezwegen, nooit gedacht en toch gekregen. Shanta, van harte gefeliciteerd!

 


 

ZATERDAG 4 SEPTEMBER 2021

 

Het enige nieuwtje uit Pendrecht wat ik kan melden is dat de voormalige Portugese winkel op Plein 1953 bij de behangerswinkel wordt getrokken, de tussenmuur is weggebroken.

 

Het heeft niets met de wijk te maken maar vandaag is het precies 25 jaar geleden dat de Erasmusbrug werd geopend, dat gebeurde door de toenmalige koningin Beatrix. Behalve dat de stad er een oeververbinding bij kreeg waren ook de tramnetten op beide overs weer met elkaar verbonden door de nieuwe tramlijn 20. De vreugde was maar van korte duur want enkele maanden na de opening begon bij harde wind het brugdek te trillen wat nogal wat ophef veroorzaakte, het euvel is uiteindelijk verholpen door aan de tuien zwaardere dempers te monteren. De Erasmusbrug is met zijn licht geknikte pyloon een opvallende oeververbinding die is uitgegroeid tot een icoon van de stad.

 


 

ZONDAG 29 AUGUSTUS 2021

 

Overmorgen is het 10 jaar geleden dat bejaardencentrum Valckensteyn officieel werd gesloten, dat was een bijzondere gebeurtenis waar ik ook bij was. De woningen in Valckensteyn stonden al een tijdje leeg maar de onderste verdiepingen waren nog in gebruik door het Kinder Service Hotel dat op deze dag verhuisde naar de Middelburgt. Het onderstaande verhaal is gebaseerd op mijn weblog van die dag, 31 augustus 2011.

 

Op het straatje bij de hoofdingang van Valckensteyn stond een draaiorgel en een muur van geschilderde kartonnen dozen. Door de wind vielen de dozen een paar keer om wat enige hilariteit veroorzaakte, uiteindelijk zette men de dozen evenwijdig aan het gebouw. Tegenover de ingang (in de ruimte die ooit de fietsenstalling was) was er een hapje en een drankje en men kon nog één keer binnen een kijkje nemen in de hal. Naast de deur naar de recreatiezaal zit een gapend gat in de muur: de eerste steen was er al uitgehaald en stond op een karretje bij de ingang (foto's rechts). De op 29 mei 1969 gelegde eerste steen bestond uit een metalen plaat met tekst en een ongeveer 500 jaar oude kloostermop van het oude slot Valckensteyn bij Rhoon waar het bejaardencentrum naar is vernoemd, zie voor meer informatie de pagina Kunstwerken.

 

Rond kwart over 4 neemt Dennis Lausberg van Woonstad Rotterdam het woord. Na zijn korte speech kwam een groep kinderen van het Kinder Service Hotel naar buiten, getooid met een groene helm want zij gaan symbolisch de sloop starten. Maar eerst kwam één van de kinderen naar Dennis toe en leverde een grote papieren sleutel bij hem in als teken dat het Kinder Service Hotel geen huurder meer is van Valckensteyn. Daarna gaan de kinderen achter de kartonnen muur staan en na het aftellen storten ze zich op de dozen. De muur ligt snel omver en daarna leven de kinderen zich uit door de dozen plat te trappen (foto's hieronder).

 

 

Hierna neemt Dennis nog even het woord om de eerste steen van Valckensteyn over te dragen aan Vitaal Pendrecht, de steen wordt voorlopig daar neergezet in afwachting van een definitieve plek in de wijk. Dat laatste is nooit gebeurd maar naar mijn idee zou de steen niet misstaan in de hal van het nieuwe Valckensteyn.

 

Daarna gaat iedereen, met voorop het draaiorgel, in optocht naar Plein 1953. Langs de route zijn trossen ballonnen aan de lantaarnpalen gehangen en ook de kinderen dragen ballonnen mee. De route gaat via de Burghsluissingel, een stukje Abbenbroekweg, het voetpad langs de bungalows en langs de Passage (foto links). Het eindpunt is de Middelburgt waarvan de ingang is versierd met een boog van ballonnen, de ingang is met een rood lint afgesloten.

 

Als iedereen op Plein 1953 is aangekomen volgt het tweede deel van het programma (foto rechts). Iemand van het Kinder Service Hotel staat bij de ingang maar voordat zij kan spreken is het een hele toer om de kinderen stil te krijgen. Opnieuw wordt er afgeteld en dan gaan de ballonnen de lucht in. Daarna knipt één van de kinderen het lint door en daarmee is het Kinder Service Hotel geopend.

 

Iedereen gaat naar binnen en men kan alle ruimtes bekijken, het contrast met het wijkgebouw dat hier vroeger zat is groot. Boven is de oorspronkelijke indeling deels behouden maar de namen van de ruimtes (o.a. Oesterzaal en Krabbenzaal) zijn er niet meer. Tegenover het trappenhuis is nu een grote pantry met ramen zodat het hier lichter is dan vroeger. De voormalige Oosterschelde- en Westerscheldezaal zijn nog goed te herkennen, in de laatste zaal is een tijdelijke wand neergezet omdat in de muur aan de westkant nog een groot raam gemaakt moet worden (dat betekent het einde van de grote schildering van Rex Mundio). Veel binnenmuren zijn in vrolijke lichte kleuren geschilderd. De benedenverdieping is behoorlijk verbouwd en het is moeilijk om de oude situatie voor te stellen. In de vroegere foyer zijn nu meerdere ruimtes, drie daarvan hebben dubbele deuren naar buiten.

 

De sloop van Valckensteyn liet nog even op zich wachten en begon pas in februari 2012, een half jaar na de sluiting. Twee maanden later lag het plat en was al het puin afgevoerd, aan het eind van dit jaar zal de bouw beginnen van een appartementencomplex dat dezelfde naam krijgt als het afgebroken bejaardencentrum.

 


 

ZATERDAG 28 AUGUSTUS 2021


 

Over een week, op zaterdag 4 september, zijn er twee evenementen op korte afstand van elkaar die allebei gratis te bezoeken zijn.

 

De Huurdersvereniging Zuiderkroon organiseert van 10.00 tot 16.00 uur een rommelmarkt op het Vlissingenplein, dat is het plein bij de Zuiderkroon aan de kant van de Sliedrechtstraat. Er is van alles te koop waaronder kleding, schoenen, speelgoed, glas- en aardewerk, elektrische apparaten, boeken, cd's enzovoort.

 

In de huiskamer aardgasvrij Pendrecht is van 12.00 tot 17.00 uur het evenement Pendrecht Proeft dat in het teken staat van Frans eten: bon appétit! Bezoekers kunnen ervaren hoe het is om elektrisch te koken en tussendoor krijgt men informatie over de subsidie van € 500 die eigenaar-bewoners kunnen krijgen bij de aanschaf van een kookplaat.

 


 

De Rotterdambakken, de grijze straatprullenbakken, worden geleidelijk vervangen door een nieuw model met een breder afdakje zodat meeuwen er geen etensresten meer uit kunnen halen en daarmee de straat vervuilen. Andere gemeenten hebben goede ervaringen met deze nieuwe Puccinibakken, in Pendrecht staat al zo'n bak op de hoek van de Slinge en de Stellendamstraat (foto links). De gemeente moest sowieso op zoek naar nieuwe afvalbakken omdat het contract met de leverancier van de Rotterdambak in 2019 was afgelopen, via een Europese aanbesteding kwam de gemeente bij de Puccinibak uit. Het vervangen van de Rotterdambakken, waarvan er ongeveer tienduizend in de stad staan, zal in stappen gebeuren: in eerste instantie komen alleen versleten en onherstelbaar beschadigde Rotterdambakken aan de beurt. De Puccinibakken worden gemaakt bij Erdi in Zaandam en hebben een inhoud van 200 liter, wat de relatie is met de Italiaanse componist is mij niet duidelijk.

 

Over meeuwen gesproken, de laatste tijd neemt het aantal overlastklachten over de witte vogels toe. De waarheid gebiedt te zeggen dat mensen dat voor een deel zelf veroorzaken: naast de afvalcontainers neergezette vuilniszakken worden door de meeuwen opengepikt met als gevolg dat het vuil zich over straat verspreidt. Krijsende meeuwen houden 's nachts mensen uit hun slaap maar het is lastig om deze overlast aan te pakken, meeuwen zijn namelijk beschermde dieren.

 


 

ZONDAG 22 AUGUSTUS 2021

 

Vijf jaar geleden, om precies te zijn op 20 augustus 2016, was ik een dagje in Groningen waar ik twee wederopbouwwijken heb bezocht. Hieronder mijn weblog van die dag.

 

ZATERDAG 20 AUGUSTUS 2016

 

Vandaag ben ik in Groningen geweest waar Marcel Imthorn mij heeft rondgeleid door twee wederopbouwwijken, De Wijert Noord en Selwerd. Net als afgelopen woensdag was ook dit een tegenbezoek, Marcel is eerder dit jaar in Rotterdam geweest waar ik hem met een aantal vrienden door Pendrecht heb rondgeleid.

 

Omdat De Wijert Noord nog het meeste in de oorspronkelijke staat is zijn we daar als eerste naar toe gegaan, daarna bezochten we Selwerd. De beide wijken dateren uit het begin van de jaren zestig en zijn ontworpen door stedenbouwkundige Henk Eysbroek, een leerling van Lotte Stam-Beese die in die hoedanigheid ook aan Pendrecht heeft meegewerkt. De Wijert Noord en Selwerd hebben veel gemeen met Pendrecht maar er zijn ook verschillen en juist dat maakte het bezoek erg interessant. De belangrijkste overeenkomst is de ruime opzet en het groene karakter onder het motto licht, lucht en ruimte.

 

De Wijert Noord is net als Pendrecht gebouwd vanuit de wijkgedachte, dit betekent dat alle voorzieningen in de wijk aanwezig zijn zodat de wijk als zelfstandige eenheid kan functioneren. Het hart van De Wijert Noord is een grote vijver met daar omheen de woonbuurten. Vlakbij de vijver staan twee hoogbouwflats, twee kerken en het winkelcentrum. De meeste flats hebben portieken en zijn drie of vier verdiepingen hoog, deze worden afgewisseld met eengezinswoningen en tweelaags galerijwoningen voor bejaarden.

De Wijert Noord is net als Pendrecht opgebouwd uit wooneenheden (stempels) maar een verschil is dat de stempels veel groter zijn en niet zijn gespiegeld. Wel staan alle flats en eengezinswoningen haaks op elkaar en zijn de binnentuinen vrij toegankelijk. De meeste flats hebben zowel voor als achter balkons, de ramen zijn nu voorzien van kunststof kozijnen. Opvallend zijn de huisnummers: deze staan niet op bordjes maar zijn op de muur geschilderd, dat is ook in Selwerd.

 

Selwerd is kleiner dan De Wijert Noord en heeft daardoor niet een als zodanig herkenbaar centrum. Een ander opvallend verschil is dat de laagbouw en hoogbouw minder gemengd zijn dan in De Wijert Noord, het aantal eengezinswoningen is ook groter. In Selwerd zijn door de herstructurering op verschillende plaatsen woningen gesloopt, meestal staat de vervangende nieuwbouw op dezelfde plek. Ook de oorspronkelijke kerken staan er niet meer, daar is een nieuw multi-functioneel gebouw voor in de plaats gekomen.

Naar mijn gevoel is Selwerd ruimer opgezet dan De Wijert Noord: de straten lijken breder en er zijn brede groenstroken en grote grasvelden in de wijk. De straten zijn vernoemd naar bomen die er ook daadwerkelijk staan, langs de Berkenlaan staan dus berken. Wat betreft woningtypes verschilt Selwerd niet veel van andere wederopbouwwijken: er staan eengezinswoningen, flats van drie en vier verdiepingen, enkele winkelstrips met woningen erboven, een paar hoogbouwflats en tweelaags bejaardengalerijwoningen.

 

Toen we langs het leegstaande verzorgingstehuis Patrimonium liepen moest ik direct aan Valckensteyn denken. Het uit 1964 daterende gebouw voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd en verbouwen was geen optie. Het 13 verdiepingen tellende gebouw is omgeven met hekken en wacht op de sloper, mogelijk gebeurt dat op dezelfde manier als destijds in Pendrecht met de grote "happer" van de firma Beelen. Daarna komt er een nieuw woonzorgcentrum.

 

Opvallend was de hoeveelheid kunst in de wijk waarbij vooral de abstracte versiering van zijgevels opviel. Ik noem er één als voorbeeld: er staan in Selwerd drie ketelhuizen voor de blokverwarming en de zijmuren daarvan zijn uitgevoerd in gekleurde bakstenen (foto links), de decoratie is een ontwerp van de Groningse kunstenaar Siep van den Berg.

 

Aan de rand van de wijk staat een voormalige school die nu wordt gebruikt als Wijkbedrijf. Dat is een plek waar wijkbewoners een activiteit voor Selwerd en zichzelf kunnen opzetten. Marcel heeft daar sinds kort een ruimte gehuurd die hij nu aan het inrichten is (foto rechts), hij is bezig met het opzetten van het wijktoeristenbureau Periferie om bezoekers van Groningen kennis te laten maken met Selwerd. Het is nog in de opstartfase, een wandelgids is in de maak en ook een eigen website staat nog op het programma.

 

Al met al kon ik terugzien op een leerzame dag en in de toekomst zullen er zeker over en weer opnieuw bezoeken plaats vinden. Een klein nadeel is wel de afstand, de treinreis naar Groningen duurt twee en een half uur. De terugreis naar Rotterdam verliep zonder vertraging en om kwart voor tien was ik weer thuis.

 


 

ZATERDAG 21 AUGUSTUS 2021


 

ZONDAG 15 AUGUSTUS 2021

 

Uit mijn weblogarchief: wat gebeurde er de laatste jaren in augustus in Pendrecht?

• Augustus 2012: Het nieuwe Woonstadkantoor aan de Slinge is aan de buitenkant bijna klaar.

• Augustus 2013: De duiker onder de Krabbendijkestraat wordt vervangen.

• Augustus 2014: Drankenhandel Vocatus Plaza gaat open.

• Augustus 2015: De bewonerscommissie van de Ostreaflat bestaat 10 jaar.

• Augustus 2016: Op Plein 1953 komt een driedimensionale schildering.

• Augustus 2017: De buitenruimte van het Biezelingeplein wordt opnieuw ingericht (linker foto).

• Augustus 2018: De voormalige skatelocatie aan de Herkingenstraat wordt ontmanteld.

• Augustus 2019: Papegaai Pino van Rob's Dierenshop is enkele dagen zoek.

• Augustus 2020: Ricardo van Zwol beschildert de zijgevels van de flats Slinge I en II (rechter foto).

 


 

ZATERDAG 14 AUGUSTUS 2021


 

ZONDAG 8 AUGUSTUS 2021

 

De weblogpauze vorig weekend was vanwege mijn vakantie, vanwege de coronacrisis ben ik in Nederland gebleven en heb ik een week in Amsterdam doorgebracht. De laatste jaren ben ik enkele keren een dag in de stad geweest en de reden van het bezoek was bijna altijd Pendrecht-gerelateerd: zo ben ik bij een boekpresentatie van de uit Pendrecht afkomstige schrijfster Judith Visser geweest, ik heb een paar keer oud-wijkbewoonster Shanta bezocht die net als ik held was tijdens de imagocampagne Pendrecht is Goed Bezig en ik ben enkele keren in de Westelijke Tuinsteden geweest die veel overeenkomsten hebben met de Zuidelijke Tuinsteden in Rotterdam. Ook nu heb ik twee plekken bezocht die een relatie met Pendrecht hebben.

 

Lotte Stam-Beese, de stedenbouwkundige die Pendrecht heeft ontworpen, komt in 1934 met haar echtgenoot Mart Stam vanuit de toenmalige Sovjet Unie naar Nederland en vestigt zich in Amsterdam. Samen met Willem van Tijen (die na de oorlog Zuidwijk ontwierp) ontwerpen Lotte en Mart een rijtje van vijf grote woningen dat in 1936-1937 wordt gebouwd aan de Anthonie van Dijckstraat in Amsterdam-Zuid. De woningen worden omschreven als herenhuizen met een inpandige garage en de bijdrage van Lotte is terug te vinden in de indeling en het interieur, als eind 1939 één van de huizen vrijkomt gaat het gezin Stam er zelf wonen. Het waren, zeker voor die tijd, moderne woningen met centrale verwarming, een huistelefoon en een vuilstortkoker. Ook de inpandige garage was iets nieuws, de naam drive-in woning kwam pas later in zwang. Het rijtje huizen wordt nog steeds bewoond en is sinds 2004 Rijksmonument.

Vanaf tramhalte Minervaplein (lijn 24) is het ongeveer 10 minuten lopen naar de Anthonie van Dijckstraat, het rijtje huizen met de nummers 4-12 staat tegenover een klein plantsoen.

 

Eveline van Rooy is schilderes en had van 2003 tot 2013 een galerie in één van de woonwerkwoningen aan de Slinge. Tegenwoordig woont ze in Zeeland maar al vele jaren exposeert ze in de zomermaanden iedere zondag op de openlucht kunstmarkt op het Spui in het centrum van Amsterdam. Eveline schildert in een herkenbare stijl en van een afstand kon ik al zien wat haar kraam was.

Eveline was de ontwerpster van de Geluksmuur bij de Zijpe waarin de eerste steen van Pendrecht is verwerkt (foto rechts). Op 10 juli 2014 is de muur onthuld waarbij zowel Eveline als ik (in mijn hoedanigheid als dagburgemeester van Pendrecht) een toespraak hebben gehouden, dat was ook de laatste keer dat ik Eveline heb gezien. Ter weerszijden van het muurtje zijn houten frames met gaas aan de gevel bevestigd waaraan iedereen een slotje kan hangen maar helaas is dat idee nooit echt aangeslagen, bijna alle slotjes die er nu hangen zijn op de dag van de onthulling aangebracht.

 


 

ZATERDAG 7 AUGUSTUS 2021

 

Bij het eerste nieuwbouwblok langs de Tiengemetensingel zijn de steigers weggehaald zodat de buitenkant te zien is (foto links), alleen op de begane grond zitten nog niet de definitieve deuren. De bakstenen gevels zijn iets donkerder dan de renovatiewoningen maar wel in dezelfde tint.

 

In de Halsterenstraat is nog steeds niet al het puin van de afgebroken huizen afgevoerd, Op de hoek van de Melissantstraat en de Sliedrechtstraat ligt nog een kleine hoeveelheid en ook de kelders van het blok in de Halsterenstraat moeten nog uitgegraven worden (foto rechts). Alleen langs de Tiengemetensingel is alle puin weg en is de grond geëgaliseerd.

 

In het voormalige ING-kantoor worden muren weggebroken, het pand staat nog wel te huur.

 

Een paar dagen geleden heb ik weer een vuilrondje langs het Pendrechtse deel van het Havenspoorpad gemaakt met als resultaat anderhalve vuilniszak vol met zwerfafval.

 


 

Om de nachtelijke overlast van hangjongeren te beperken worden er de komende tijd in de stad mosquito's opgehangen en drie daarvan komen in Pendrecht. Een mosquito is een luidspreker die een hoge zoemtoon uitzendt die alleen jongeren tot 25 jaar kunnen horen. Als omwonenden overlast ervaren kunnen zij (alleen tussen 22.00 en 05.00 uur) op afstand de mosquito inschakelen die dan een kwartier zal werken, ook handhavers kunnen het apparaat activeren. De proef duurt een half jaar, daarna zal bekeken worden of het werkt. In de regio zijn al eerder mosquito's geplaatst (bijvoorbeeld op Zuidplein) en dat is niet altijd zonder kritiek gegaan, ook vindt men het geen oplossing voor de lange termijn omdat de jongeren een andere plek opzoeken waar geen mosquito hangt.

 

Twee van de drie Pendrechtse mosquito's komen te hangen in de onderdoorgangen van de paalwoningen in de Stellendamstraat en de Dirkslandstraat, in elke straat één. De derde komt aan de achterkant van de winkels aan de Krabbendijkestraat (foto), bij het grasveld aan de kant van de Sint-Maartensdijkstraat.

 


 

ZONDAG 25 JULI 2021

 

Gisteren was het precies 29 jaar geleden dat Zwembad Pendrecht voor het laatst open was, op 24 juli 1992 ging aan het einde van de dag de deur voorgoed dicht. Het zwembad stond aan de Sliedrechtstraat, tussen de Dinteloordstraat en de Burghsluissingel. Er was zowel een buitenbad als een binnenbad, het buitenbad was te bereiken via het binnenbad maar had ook een aparte ingang aan het voetpad langs de Burghsluissingel. Zwembad Pendrecht was een opvallend gebouw met blauwe golfplaten maar de wijkbewoners waren er erg aan gehecht. De officiële opening van het zwembad werd verricht door wethouder Henk van der Pols op 11 september 1971.

 

De vreugde was echter van korte duur want door de bezuinigingen in de jaren tachtig werd het voortbestaan van het zwembad onzeker. In 1987 sloot het buitenbad waardoor de verliezen nog verder opliepen. Omdat ook voor het binnenbad sluiting dreigde organiseerden wijkbewoners een handtekeningenactie onder het motto "De stop mag er niet uit" maar dat heeft niet mogen helpen, amper 20 jaar na de opening was het over en uit voor Zwembad Pendrecht.

Pas in februari 1994 is het zwembad afgebroken, na de sloop bleek de grond vervuild te zijn zodat er een bodemsanering nodig was. Op de plek waar het zwembad stond zijn 20 eengezinswoningen en 8 patiobungalows gebouwd die in 1998 zijn opgeleverd.

 


 

ZATERDAG 24 JULI 2021

 

In de Halsterenstraat is het laatste stukje van de tweelaags galerijflat gesloopt, er staan geen muren meer overeind maar het puin ligt er nog wel (foto links). De sloopwerkzaamheden in dit deel van Pendrecht zijn daarmee afgerond, vorig jaar begon de afbraak in de Papendrechtstraat. In totaal zijn er acht blokken afgebroken, zes galerijblokken en twee rijtjes eengezinswoningen. Er zijn 104 huizen gesloopt en daar komen 86 ruime eengezinswoningen voor terug waarvan de bouw in en om de Papendrechtstraat al in volle gang is. Door de afbraak zijn er tal van tijdelijke doorkijkjes ontstaan die er nooit zijn geweest, het is een vreemde gewaarwording om in de Halsterenstraat vanaf het plein de Wagenbergstraat in te kunnen kijken.

 

Ook de Opzoomergarage is weg (zie bij 10 juli), de plek waar het houten bouwsel heeft gestaan is nog zichtbaar (foto rechts). Alleen de gele paalklok herinnert nog aan de tijd van de straatactiviteiten.

  

ZONDAG 18 JULI 2021

 

Sinds gisteren rijden er RET-bussen met lijnnummer 709 met bestemming Hoogvliet metro over het Pendrechtse deel van de Slinge. Dit is een tijdelijke pendeldienst tussen de metrostations Slinge en Hoogvliet omdat de sporen tussen de stations Slinge en Tussenwater worden vervangen, metrolijn D rijdt alleen op het traject Rotterdam Centraal - Slinge. De bussen starten op de Zuiderparkweg aan de zijkant van het metrostation en rijden dan via de Slinge en de Groene Kruisweg richting Hoogvliet, in omgekeerde richting rijden de bussen via de Oldegaarde zodat ze meteen weer bij de beginhalte uit komen. De pendelbussen rijden ieder kwartier, in de spitsuren twee keer zo vaak. Het is niet voor het eerst dat er een tijdelijke lijn 709 door Pendrecht rijdt, in 2014 was dat om dezelfde reden als nu ook het geval.

 

De bussen met het ongewone lijnnummer stoppen in de buurt van de tussengelegen metrostations en rijden nog tot en met vrijdag 13 augustus, daarna rijdt metrolijn D weer de volledige route. Er is bewust voor gekozen om de werkzaamheden in de zomervakantie uit te voeren om de hinder voor het woon-werkverkeer zo veel mogelijk te beperken. Klik hier voor de flyer (pdf) op de RET-site met meer informatie.

 

Reizigers vanuit Pendrecht naar Hoogvliet of Spijkenisse die niet van de pendelbus gebruik willen/kunnen maken kunnen omreizen via station Beurs, dit geldt in ieder geval voor wie een fiets wil meenemen want die zijn niet toegelaten in de bussen. Om extra reiskosten te voorkomen is het van belang om bij de overstap op station Beurs niet uit en weer in te checken maar via de verbindingsgang naar het andere perron te lopen, de looproute is in het station met gekleurde lijnen aangegeven.

 


 

ZATERDAG 17 JULI 2021

 

Het huis waar Sjannie de Mooij 47 jaar heeft gewoond is niet meer, afgelopen donderdag is Halsterenstraat 24A met de grond gelijk gemaakt. Op maandag was het huis en het huis erboven nog in tact (eerste foto), woensdag was de bovenwoning voor een deel al gesloopt (tweede foto) en op donderdag was behalve het raam links van de voordeur (derde foto, de opzoomeraffiches zaten nog op de ramen...) het huis van Sjannie verdwenen. Een dag later was het meeste puin al weg en stond de bulldozer op de plek waar Sjannie bijna een halve eeuw heeft gewoond (vierde foto). Van het blok staan alleen nog de huisnummers 18 tot en met 22, aan het eind van de komende week zal alles gesloopt zijn en is een voor Pendrecht toch wel karakteristiek woningtype verdwenen.

 

 

Menige Pendrechtenaar noemde deze huizen duplexwoningen maar dat waren ze niet. Een duplexwoning is een huis dat tijdelijk gesplitst is in twee aparte woningen (dit gebeurde na de tweede wereldoorlog vanwege de woningnood) met de bedoeling om later de splitsing ongedaan te maken. In Pendrecht zijn nooit duplexwoningen geweest maar wel in Zuidwijk (de eengezinswoningen in de Horstenbuurt), deze huizen zijn tot aan de sloop duplexwoningen gebleven.

 

Er waren zes blokken van deze tweelaags galerijwoningen, elk blok telde 16 woningen met in het midden het trappenhuis. De benedenwoningen hadden aan de achterkant een tuin en de bovenwoningen een balkon, het waren vierkamerwoningen maar de oppervlakte was niet groot, vooral de keuken en de derde slaapkamer waren erg krap bemeten. De trappenhuizen waren oorspronkelijk open (= voor iedereen toegankelijk) en als kind ben ik wekelijks in alle zes blokken die trap op geweest om de huis aan huis krant Groot Charlois te bezorgen. Ieder huis had zijn brievenbus in de voordeur, het waren nogal bijzondere brievenbussen want je moest de krant er schuin omhoog ingooien. Het bezorgen van de kranten kostte relatief veel tijd: eerst beneden 4 kranten, dan het trappenhuis in en de lange trap op, 4 kranten aan de ene kant, teruglopen, dan 4 kranten aan de andere kant, teruglopen, trap af, naar buiten en dan aan de andere krant 4 kranten.

 

In bijna alle flats in Pendrecht ga je per verdieping twee korte trappen op maar hier was het één lange trap. Later zijn de portieken afgesloten en kwamen de brievenbussen ter weerszijden van de portiekdeur maar dat heb ik als krantenbezorger niet meer mee mogen maken.

 


 • De nieuwe winkel in de Krabbendijkestraat heet Tabakshop Pendrecht en volgens de teksten op de ramen verkopen ze er ook loten, de rolluiken zijn nog uit de tijd van Ziezotiek (linker foto). Vroeger had je meerdere sigarenwinkels in Pendrecht, hoe vaak ging ik als kind niet naar de winkel van Theo van Aalst in de Sliedrechtstraat om voor mijn vader een pakje Drum shag met Rizla vloeitjes te halen?

 • Mijn zomervakantie is begonnen, vijf weken lang hoef ik niet te werken. Een paar maanden geleden zag het er nog naar uit dat ik na de vakantie weer gedeeltelijk op locatie zou gaan werken maar gezien de ontwikkelingen rond de coronacrisis zal het thuiswerken voorlopig wel blijven.

 • Regelmatig hangt er ergens in de wijk een snelheidsmeter waarbij automobilisten op een display kunnen zien hoe hard ze rijden. Nu hangt er een meter in de Stavenissestraat tussen de Sliedrechtstraat en de Ossenisseweg.

 • De ramen van de vroegere behangwinkel op Plein 1953 zijn dichtgeplakt, mogelijk is er een nieuwe huurder (rechter foto). Voordat de behangwinkel er in kwam zat hier de Wibra die in 2011 naar de Krabbendijkestraat is verhuisd.


 

ZONDAG 11 JULI 2021

 

Gisteravond, na het uploaden van mijn weblog, maakte ik nog even een klein wandelingetje waarbij ik langs de Christus Triomfatorkerk kwam. Tegen de gevel stond een stelling bij het draadplastiek en nieuwsgierig liep ik er naar toe, toen ik er naar stond te kijken kwam er iemand met een verfkwast in zijn handen naar mij toe gelopen. Het was een oude bekende, Tjark Jansen, die net als ik held is geweest tijdens de imagocampagne Pendrecht is Goed Bezig. Hij was toen ouderling bij Het Zout der Aarde (de volle evangelische gemeente die sinds 1996 kerkt in de Triomfatorkerk) en dat is hij nog steeds. Tjark was bezig om het draadplastiek te verven zodat de letters weer helder wit zijn. Ik kwam ook aan de weet dat het opknappen van de toegangstrap nog een vervolg krijgt, de trap krijgt daarbij de originele antracietkleur terug (de foto rechts is hoe het er nu uit ziet).

We gingen even naar binnen en Tjark vertelde dat de grote kerkzaal een voordeel is tijdens de coronapandemie, er kunnen meer dan honderd kerkgangers probleemloos naar binnen en afstand houden. Binnen is er wel wat veranderd: de preekstoel is verdwenen (de houten boog erboven is er nog wel) en het podium voorin is vergroot zodat daar muzikanten kunnen optreden. Als kind kwam ik regelmatig in de Triomfatorkerk, onder andere voor de kerstvieringen toen ik op de Beatrixschool zat

 

Het duurste deel van Pendrecht is de Goudkust, het villaparkje aan de westrand van de wijk. Aan de Kamperlandsingel, tussen de Kortgenestraat en de Yersekestraat, staat momenteel de villa op nummer 11 te koop. De bungalow met twee slaapkamers heeft een oppervlakte van 153 m² maar rondom is een grote tuin, het hele perceel is maar liefst 880 m² groot. De woning is gebouwd in 1959 in opdracht van J. van Straalen (deze naam staat op de pandkaart) en is in 2004/2005 geheel verbouwd en gerenoveerd. De vraagprijs is 575.000 euro.

De bungalow staat afgebeeld op één van mijn oude ansichtkaarten van de wijk (foto rechts) zodat het verschil met nu goed te zien is. De foto is genomen vanaf de grasstrook aan de zuidkant van de singel die toen nog vrij toegankelijk was, in 2013 is de grasstrook toegevoegd aan de tuinen van de villa's aan de Wemeldingestraat.

 


 

ZATERDAG 10 JULI 2021

 

Dit is geen grap: de voormalige Opzoomergarage in de Halsterenstraat kan vanaf 19 juli gratis (!) worden opgehaald. Afgelopen maandag kwam ik op Marktplaats de advertentie tegen, al stond er toen nog een prijs van 1100 euro en moest de garage uiterlijk 6 juli door de koper worden opgehaald. Er was op dat moment nog geen bieding uitgebracht. Toen ik een paar dagen later nog eens keek zag ik dat de advertentie was aangepast: de garage is nu gratis en kan vanaf 19 juli opgehaald worden. Hoe dat in de praktijk moet weet ik niet, hij past niet in de auto of achterop de fiets...

De houten garage is in mei 2015 neergezet voor de opslag van de materialen die gebruikt worden tijdens activiteiten in de straat (foto rechts). Daarvóór was er een stenen garage die als opslagruimte diende maar de garages in de straat zijn in november 2014 afgebroken. Woonstad Rotterdam heeft toen toegezegd dat er een vervangende opslagruimte zou komen en die kwam er een half jaar later.

 


 • Nog meer nieuws uit de Halsterenstraat: de sloop van de galerijflat waar Sjannie heeft gewoond is donderdag begonnen, vanaf het speelplein gezien aan de rechterkant. In de straat zijn enkele diepe putten gegraven vanwege de aanleg van de warmteleidingen, onder andere op het pleintje voor de Opzoomergarage. Ook het bruggetje in de Melissantstraat is tijdelijk afgesloten voor rijdend verkeer, voetgangers kunnen er wel langs. Van het blok Tiengemetensingel 2-16 is al het sloopafval afgevoerd, ook de fundamenten zijn uitgegraven.

 • DOCK, de nieuwe beheerder van de activiteitenruimte in de Zuiderkroon, gaat er maandelijks een rommelmarkt organiseren en de eerste is morgen van 09.30 tot 15.00 uur. De entree is gratis en er is koffie en thee verkrijgbaar, let op: er kan alleen contant betaald worden. Vanwege de coronamaatregelen mogen er maximaal 20 bezoekers tegelijk binnen zijn.

 • De stellingen rondom het pand aan de Slinge waar op de begane grond supermarkt Polo zit zijn verdwenen (foto), de vroegere kantoorruimtes boven de winkel worden verbouwd tot woningen. Datzelfde lijkt te gebeuren boven supermarkt Groszek, mogelijk worden het woonruimtes voor arbeidsmigranten.

 • De eind mei geplaatste Geldmaat aan de Slinge is eindelijk te gebruiken, dit is de enige Pendrechtse geldautomaat in de buitenruimte. Er zijn nog twee flappentappen in de wijk maar die zijn in Primera en Albert Heijn, dus alleen toegankelijk als de winkels open zijn.

 • De voormalige optiekwinkel Ziezotiek aan de Krabbendijkestraat krijgt een nieuwe bestemming, het lijkt er op dat er iets van een kledingwinkel in komt.

Gisteravond was er weer een persconferentie van het kabinet omdat door de eerdere versoepelingen het aantal coronabesmettingen weer in rap tempo oploopt. Enkele versoepelingen zijn deels teruggedraaid, de afgekondigde maatregelen zijn vanmorgen vanaf 06.00 uur van kracht geworden en gelden tot en met 13 augustus.

 


 

ZONDAG 4 JULI 2021

 

Overmorgen is het precies 25 jaar geleden dat de volle evangelische gemeente Het Zout der Aarde de Christus Triomfatorkerk in gebruik neemt. Het kerkgebouw aan de Krabbendijkestraat was oorspronkelijk van de gereformeerde gemeente en is op 1 februari 1962 met een speciale dienst in gebruik genomen. Tegelijk met de kerk werd op de hoek van de Sliedrechtstraat en de Krabbendijkestraat een 25 meter hoge ijzeren kerktoren gebouwd maar als gevolg van een constructiefout was de toren al na 9 jaar zodanig doorgeroest dat deze op 7 juni 1971 gesloopt moest worden. De sokkel, die ik gisteren in mijn weblog noemde, is tot op de dag van vandaag blijven staan.

 

De Triomfatorkerk is één van de drie kerkgebouwen in de wijk, de andere twee zijn de Open Hofkerk (hervormd) en de Sint bavokerk (rooms-katholiek). Door het teruglopende kerkbezoek worden de gereformeerde gemeente en de hervormde gemeente in 1988 samengevoegd tot een Samen op Weg gemeente. Aanvankelijk worden de diensten beurtelings gehouden in de Triomfatorkerk en de Open Hofkerk, met de bedoeling om in de nabije toekomst één van de kerkgebouwen af te stoten. Dat gebeurt pas in 1996 als de Triomfatorkerk wordt verkocht aan Het Zout der Aarde die het gebouw op 6 juli 1996 officieel in gebruik neemt. Een jaar later wordt het orgel verkocht aan de Rehoboth United Reformed Church in Hamilton (Canada), omdat er nog een nieuwe kerk gebouwd moest worden kon het orgel pas in 2001 daar worden geplaatst. Het Zout der Aarde houdt nog steeds haar diensten in de Triomfatorkerk die aan de buitenkant na bijna 60 jaar niet veel is veranderd, de drie houten kruisen zijn in december 2006 aangebracht.

 


 

ZATERDAG 3 JULI 2021

 

Op Plein 1953 was deze middag de EK-editie van de Pendrecht Cup met voor kinderen tot en met 12 jaar levend "tafelvoetbal", een voetbalspringkussen en penalty schieten. Het was de eerste activiteit op het Plein in ruim anderhalf jaar want vanwege corona waren dit soort evenementen lange tijd niet mogelijk. Het springkussen was in een opvallende reusachtige oranje voetbal die al van grote afstand te zien was. Een kleine domper was het feit dat Oranje afgelopen zondag door Tsjechië is uitgeschakeld maar de kinderen genoten er niet minder om. Het terrein was met linten afgezet zodat het publiek op gepaste afstand kon blijven.

 

Ondanks de uitschakeling van Nederland hangt er nog op menige plek in de wijk nog oranjeversiering. Een heel ander voetbalnieuwtje: er liggen maar liefst 7 voetballen op de vijver bij de hoek van de Ooltgensplaatweg en de Abbenbroekweg, hier viste heel vroeger mijn vader maar de vijver is nu geheel bedekt met kroos.

 


 • De ontmanteling van de galerijflat in de Halsterenstraat wordt steeds beter zichtbaar. Rondom het blok staan nu sloophekken en zelfs de Opzoomergarage staat achter de hekken. Men is in de benedenwoningen bezig en het vroegere huis van Sjannie op nummer 24A (foto's) wordt daarbij niet overgeslagen.

 • Rondom de sokkel waarop tot 1971 de toren van de Christus Triomfatorkerk stond bloeien allerlei wilde planten en is daarmee een mooi voorbeeld van biodiversiteit. In één van de bloembakken op de Zijpe zijn spontaan ongeveer tien klaprozen opgekomen.

 • Afgelopen week ben ik twee keer in de Zuiderkroon geweest, behalve voor het wekelijkse biljarten op dinsdagavond was ik er vrijdagochtend om mijn tweede coronaprik te halen.

 • De verkeerstellers op het Havenspoorpad zijn al weer weg, behalve het aantal (brom)fietsers is ook de snelheid en het geluid gemeten.


 

ZONDAG 27 JUNI 2021

 

Sinds gisteren is een groot deel van de coronamaatregelen opgeheven waardoor veel dingen van vroeger weer kunnen. Het grotendeels afschaffen van de verplichting om in binnenruimtes een mondkapje te dragen zal voor velen een opluchting zijn, al blijft anderhalve meter afstand houden nog altijd de norm. Grote activiteiten op Plein 1953 zijn ook weer mogelijk geworden en komende zaterdag is dat al het geval want dan is de EK-editie van de Pendrecht Cup. Bij de winkels hangen de affiches al en op het informatiebord aan de Slinge is de datum provisorisch vermeld. Het evenement is van 12.00 tot 17.00 uur en speciaal voor kinderen tot en met 12 jaar, deelname is gratis en aanmelden is niet nodig. Er is levend "tafelvoetbal", een voetbalspringkussen, penalty schieten en gezellige muziek.

 

Een ander duidelijk voorbeeld van de versoepelingen zijn de regels voor de bezoekers van de Sint Bavokerk: het maximum aantal kerkgangers is verhoogd van 67 naar 80, geen mondkapjesplicht meer en ook het vooraf registreren is niet meer nodig. Samenzang is nog niet toegestaan maar een koor met maximaal 12 zangers mag wel.

 


 

ZATERDAG 26 JUNI 2021

 

Het puin van de twee afgebroken galerijflats aan de Melissantstraat en de Tiengemetensingel is grotendeels verwerkt, alleen op de hoek Melissantstraat/Sliedrechtstraat en Tiengemetensingel/Ooltgensplaatweg ligt nog wat beton en betonijzer. De Tiengemetensingel tussen de Halsterenstraat en de Ooltgensplaatweg is opgebroken (foto links), hier komt na de nieuwbouw alleen een voetpad voor terug.

 

De sloop van het blok in de Halsterenstraat is nog niet begonnen maar dat zal naar mijn idee niet al te lang meer duren, veel opnieuw te gebruiken materiaal is er al uitgehaald. De containers die in de Halsterenstraat pal voor het blok stonden staan nu aan de achterkant in de al eerder ontmantelde tuinen (foto rechts). Een deel van de raamkozijnen van de bovenwoningen is er al uit en in meerdere huizen staan de binnendeuren al klaar om afgevoerd te worden.

 


 • Pizzeria Mario op Plein 1953 is een tijdje gesloten geweest en is vandaag heropend onder de naam restaurant Ela, bij de ingang stond een ballonnenhaag. De nieuwe naam is ook te lezen op de zijkant van de luifelverlichting.

 • Het fietspad langs de Oldegaarde vanaf de Metroflat (Oldegaarde 468A-494D) richting Zuiderparkweg wordt vernieuwd (linker foto), het was nog betegeld dus waarschijnlijk wordt het geasfalteerd.

 • De nieuwe Geldmaat aan de Slinge is nog steeds niet te gebruiken, al meerdere keren heb ik gezien dat mensen er geld wilden opnemen maar na het zien van het gedoofde scherm meteen doorliepen.

 • Bij een aantal flats van Woonstad Rotterdam is op het trottoir bij de ingang de tekst Heb je wat te melden? mijnwoonstad.nl wat bewoners moet stimuleren om meldingen digitaal te doen.

 • Op het Havenspoorpad zijn meerdere verkeerstellers, bestaande uit twee parallel lopende draden die onder een schuine hoek het wegdek kruisen (rechter foto). De teller op het Pendrechtse deel van het pad is ter hoogte van de Geertruidenbergstraat. Het is vrij zeker dat de tellingen worden gehouden om te bekijken of het op het Havenspoorpad drukker is geworden sinds bromfietsers er ook mogen rijden.


 

ZONDAG 20 JUNI 2021

 

Op 10 juni j.l. heeft cultuurhistoricus drs. Hanneke Oosterhof de mr. J. Dutilhprijs 2020 gekregen voor haar boek 'Want de grond behoort ons allen toe' - Leven en werk van stedenbouwkundig architecte Lotte Stam-Beese, deze prijs wordt om de twee jaar toegekend aan de auteur van het beste boek over Rotterdam. De winnaar van de mr. J. Dutilhprijs krijgt een bronzen beeldje en een geldbedrag.

 

Het boek is een biografie van de moeder van Pendrecht en Hanneke heeft het gepresenteerd op 6 november 2018 tijdens haar promotie aan de TU Eindhoven (die maand was het precies 30 jaar geleden dat Lotte Stam-Beese is overleden), Hanneke heeft vanaf 2014 onderzoek gedaan in de (vele) landen waar Lotte Stam-Beese heeft gewerkt.

 

Een maand later heeft Hanneke in de aula van Vitaal Pendrecht een lezing gegeven over Lotte-Stam Beese en van de gelegenheid maakte ik gebruik om mijn boek te laten signeren. In mijn weblog beschreef ik de lezing als volgt:

 

DINSDAG 18 DECEMBER 2018

 

Er waren ongeveer 15 bezoekers maar helaas was Clasien Kramer niet in staat om te komen, zij heeft heel lang bij OWG gewerkt en heeft Lotte Stam-Beese persoonlijk gekend. Bien Hofman van Vitaal Pendrecht heette iedereen welkom en legde in het kort uit hoe het contact met Hanneke tot stand was gekomen. Daarna was het woord aan Hanneke die het verhaal van Lotte Stam-Beese vertelde aan de hand van een fotopresentatie (foto: Lotte Stam-Beese in 1983), op dezelfde manier zoals ik altijd doe tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst. Het verhaal van Lotte Stam-Beese begint in 1903 als zij wordt geboren in Reisicht in Silezië (thans Rokitki in Polen) en eindigt in 1988 met haar overlijden in Krimpen aan den IJssel, op mijn website heb ik als bescheiden eerbetoon een aparte pagina aan de moeder van Pendrecht gewijd.

 

De presentatie duurde ongeveer vijf kwartier en het publiek luisterde ademloos, na afloop was er gelegenheid om nog even na te praten. Hanneke heeft mijn boek gesigneerd met de volgende opdracht: "Mario, veel leesplezier in dit levensverhaal van de architecte van Pendrecht, jouw geliefde en zo vertrouwde wijk!"

 


 

ZATERDAG 19 JUNI 2021

 

Op zaterdag 26 juni organiseert de Huurdersvereniging Zuiderkroon voor het eerst na lange tijd weer een rommelmarkt (foto: het affiche). Het is van 10.00 uur tot 16.00 uur en de rommelmarkt is op het Vlissingenplein, het plein vóór de Zuiderkroon aan de kant van de Sliedrechtstraat. Er is van alles te koop waaronder kleding, schoenen, speelgoed, boeken, dvd's, huishoudelijke artikelen, enzovoort.

 

Toeval of niet, zaterdag 26 juni is ook de dag waarop een groot aantal coronamaatregelen wordt versoepeld of opgeheven, zo is gisteravond op een persconferentie van het kabinet bekend gemaakt. De daling van het aantal nieuwe besmettingen en de ziekenhuisopnames heeft zich de afgelopen weken doorgezet en daardoor kan stap 4 van het openingsplan in gaan, zelfs enkele dagen eerder dan oorspronkelijk gepland. Een belangrijke verandering is het grotendeels vervallen van de mondkapjesplicht, alleen waar het anderhalve meter afstand houden onmogelijk is (zoals in het openbaar vervoer) blijft het gebruik van een mondkapje verplicht. Thuiswerkers mogen in overleg met hun werkgever maximaal de helft van de tijd weer op locatie werken, iets wat ik zeker zal gaan doen. De mogelijkheden om op vakantie naar het buitenland te gaan worden steeds groter maar ik heb eerder al besloten om deze zomer in Nederland te blijven, de stad waar ik heen ga heeft overigens wel een paar links met Pendrecht.

Wat nog wel onverminderd van kracht blijft zijn de basisregels rond hygiëne (was regelmatig je handen. nies en hoest in je elleboog), het anderhalve meter afstand houden (al zijn daar uitzonderingen op) en wat je moet doen als je klachten krijgt (blijf thuis en laat je testen).

 


 

In en om de Halsterenstraat zijn de slopers de afgelopen week druk bezig geweest om het puin van de twee afgebroken galerijflats te verwerken, ook de kelders worden uitgegraven (foto links). Alles wordt gescheiden en dat is goed te zien aan het betonijzer dat al apart ligt. Het straatnaambord dat boven het keukenraam van Tiengemetensingel 2A zat is een stukje verderop aan het hek bevestigd, vorig jaar hadden de slopers dat ook in de Middelharnisstraat gedaan. De galerijflat in de Halsterenstraat wordt gestript: aan de achterkant zijn al enkele raamkozijnen verwijderd maar aan de voorkant gebeurt op het oog nog niets, zelfs het bord van Mensen maken de Stad zit nog aan het galerijhek.

 

Ondertussen schiet de nieuwbouw in en om de Papendrechtstraat al flink op, het verst is het lange blok langs de Tiengemetensingel (foto rechts) waar al delen van de bakstenen gevels zijn gemetseld.

 


 

ZONDAG 13 JUNI 2021

 

Met de herstart van het biljarten gingen mijn gedachten terug naar de tijd dat Aafje het restaurant nog runde, de biljarters speelden toen op zaterdag en na mijn wijkronde ging ik er heen om onder het genot van een cappuccino de verrichtingen op het groene laken te volgen.

 

De biljartclub is opgericht in 2008 en was toen nog een onderdeel van de Huurdersvereniging Zuiderkroon. Ze speelden eerst op een klein biljart (foto rechts) maar een jaar later werd een grotere tafel in gebruik genomen waarop men tot op de dag van vandaag speelt. De sfeer was altijd goed en de gezellige inrichting van het restaurant droeg daar ook aan bij.

 

Jarenlang volgde ik de biljarters tijdens mijn zaterdagse cappuccinostop maar in de zomer van 2015 komt het voortbestaan van de club in gevaar door het dalende aantal leden. Er wordt besloten om alleen nog maar op dinsdagavond te spelen waardoor mijn zaterdagse bezoek aan de Zuiderkroon een stuk minder gezellig wordt. Vanwege mijn werk komt een doordeweekse avond mij minder goed uit maar ik ging het wel missen, in januari 2016 besloot ik daarom om weer te komen maar niet tot het einde van de avond te blijven.

 

Als een donderslag bij heldere hemel komt op 22 november 2016 het verbijsterende bericht van Aafje dat restaurant Zuiderkroon per 1 januari 2017 om economische redenen de deuren sluit (foto links), het restaurant is financieel niet rendabel te exploiteren. De klap komt vooral bij de bewoners van de Zuiderkroon hard aan en het besluit lijkt tevens het einde van de biljartclub te betekenen, op 6 december is de laatste officiële speelavond. Na de laatste partij werden de ballen opgeborgen en ging zonder enig ceremonieel het licht boven het biljart voorgoed uit, althans zoals het er toen naar uit zag. Niemand wist of er ooit weer op gespeeld zou worden (foto rechts), ook is het nog volkomen onzeker wat er met de ruimte gaat gebeuren. Op 30 december is er in het restaurant een drukbezochte afscheidsreceptie van Aafje en daarmee viel definitief het doek voor Grand Café Restaurant Zuiderkroon. In de eerste twee weken van het nieuwe jaar wordt de inventaris weggehaald maar het biljart bleef staan en er kwam vervangend meubilair uit een andere locatie van Aafje.

 

Na enkele onzekere maanden is het dankzij de steun van de gemeente, de gebiedscommissie Charlois, Ingrid Hoogstraten van stichting Mens Centraal en last but not least tientallen vrijwilligers gelukt om een doorstart te maken. Sinds 21 februari 2017 is de Zuiderkroon weer dagelijks open en in zijn functie van ontmoetingsruimte hersteld: er kan weer worden gegeten en gedronken, de biljarters spelen weer en de activiteiten zijn weer begonnen. In maart 2018 gaat het beheer van de ruimte over naar een nieuw opgerichte stichting Kroon op Zuid. Sinds 2019 ben ik de schrijver, dat wil zeggen ik houd tijdens de partijen het aantal punten bij wat leuk werk is, hierdoor voel ik mij meer betrokken bij het spel omdat ik het verloop van een partij kan volgen.

 

En dan komt de coronacrisis met als gevolg dat het biljarten abrupt stopt omdat de horeca voor onbepaalde tijd dicht gaat, op 10 maart 2020 was de laatste speeldag. Net als na de plotselinge sluiting van het Aafje-restaurant was het opnieuw afwachten, al duurde het dit keer aanzienlijk langer. Pas 15 maanden later, op 8 juni 2021, zouden de ballen weer over het groene laken rollen. In de tussentijd is bekend geworden dat de gemeente de subsidie voor het restaurant heeft gestopt en het beheer van de ruimte overgaat naar welzijnsorganisatie DOCK. Hopelijk is de coronacrisis nu snel voorbij zodat alles weer bij het oude zal worden en er zonder beperkingen kan worden gebiljart.

 


 

ZATERDAG 12 JUNI 2021

 

Afgelopen maandag kreeg ik een telefoontje met het bericht dat het biljarten weer van start gaat! Door de coronacrisis heeft de biljartclub 15 maanden stil gelegen en de hoop dat het weer zou beginnen had ik eigenlijk al een beetje opgegeven. Een dag later wandel ik na het avondeten naar de Zuiderkroon en om half 7 ga ik naar binnen. Na enkele zakelijke mededelingen (onder andere over de verrekening van de contributie vanwege het uitgevallen jaar) rollen de ballen weer over het groene laken. Zoals altijd zit ik aan een apart tafeltje om de puntentelling bij te houden en al snel was iedereen weer gewend, gelukkig is het een grote ruimte en is het anderhalve meter afstand houden geen probleem. Drie leden zijn gestopt, er zijn nu nog acht biljarters waarvan er op deze avond zeven aanwezig waren. De speelavonden zijn niet veranderd, dinsdag wordt er voor de competitie gespeeld en donderdag is het vrij biljarten. De scores waren op deze eerste avond wat lager maar dat is niet zo verwonderlijk als je meer dan een jaar niet gespeeld hebt. Hoe dan ook, ik heb op dinsdagavond weer mijn vaste uitje.

 

Omdat er in het voormalige restaurant (nog) geen catering is moesten we zelf voor de koffie en de drankjes zorgen maar dat ging prima, voor de consumpties wordt een symbolisch bedrag gevraagd wat ten goede komt aan de clubkas. Hoewel het wat anders dan anders is was de sfeer onder de biljarters toch wel terug. Het voormalige restaurant is sinds kort in beheer van DOCK en heet nu activiteitencentrum De Zuiderkroon, dat staat te lezen boven de ronde ingangsdeur. Wie een activiteit wil organiseren moet met DOCK een contract afsluiten waarin ook de tijd wordt afgesproken, de toegangsdeur heeft een tijdslot zodat je geen minuut langer dan de afgesproken tijd toegang hebt.

 


 • Viswinkel De Oceaan is afgelopen week verbouwd, rondom de winkel stonden hoge hekken met zwart plastic (eerste foto). Toen ik het voor het eerst zag dacht ik dat er iets ernstigs was gebeurd, de politie gebruikt deze hekken namelijk ook om na een zwaar misdrijf de plaats delict af te zetten. Vandaag was de zaak weer open en stond er buiten weer een lange rij klanten.

 • Er staat een noodlift bij de Sliedrechtflat (tweede foto, als je de parkeerplaats oprijdt rechts), waarschijnlijk is één van de bestaande liften in onderhoud of reparatie. Zo'n tijdelijke lift is al vaker te zien geweest in de wijk, voormalig opbouwwerker Rieks Westrik noemde het altijd een buitenboordlift.

 • De ingangstrap van de Triomfatorkerk is opgeknapt, de kapotte treden zijn gerepareerd en alles is in een lichte kleur geschilderd (derde foto). Verder is er aan de luifel nieuwe verlichting aangebracht waardoor de ouderwetse koeienogen zijn verdwenen.

 • De afbraak van de tweelaags galerijflats in de Tiengemetenbuurt gaat gestaag door: maandag is het laatste stukje van het blok Melissantstraat 112-126 gesloopt en twee dagen later lag ook het blok Tiengemetensingel 2-16 plat (vierde foto). Het blok in de Halsterenstraat is de laatste overgebleven flat van dit type, men is daar al binnen bezig om het asbest weg te halen.

 


 

Het nieuwbouwproject in de Tiengemetenbuurt-Midden (= het gebied in en om de Halsterenstraat en de Papendrechtstraat, het vroegere Pendrecht 5) heeft als naam De Tuin van Tien (verwijzend naar de Tiengemetensingel) en op de website van Woonstad Rotterdam is er een speciale pagina aan gewijd. Er komen 86 ruime vijfkamerwoningen die qua architectuur goed aansluiten bij de bestaande woningen die bij de renovatie nieuwe buitengevels hebben gekregen. De twee lange blokken langs de Tiengemetensingel zijn 28 vrije sector huurwoningen met een eigen parkeerplaats, de rest is sociale huur.

 

Als alle nieuwbouw klaar is en de riolering is vervangen (de planning is in het laatste kwartaal van 2022) dan wordt de buitenruimte opnieuw ingericht. De belangrijkste veranderingen ten opzichte van de oude situatie zijn: de binnenpleinen van de Halsterenstraat en de Papendrechtstraat worden autovrij zodat kinderen er veilig kunnen spelen, de Ooltgensplaatweg wordt vanaf de Slinge (weer) eenrichtingsverkeer en er komt meer groen en biodiversiteit.

 


 

Langs het Havenspoorpad is het gras gemaaid en net als in eerdere jaren laat men op enkele stukken het gras ongemoeid (foto, "mozaïekmaaien"). Daardoor zag ik wel weer het nodige afval liggen waaronder plastic flesjes en mondkapjes waardoor ik besloot maar weer eens een vuilrondje te lopen langs het Pendrechtse deel van het pad met als resultaat ruim anderhalve vuilniszak vol met afval.

Twee maanden geleden heb ik in een spontane actie dit voor het eerst gedaan (mede in mijn hoedanigheid als ambassadeur van de vereniging Vrienden van het Levenspad) wat twee volle vuilniszakken opleverde. Ik kreeg er veel positieve reacties op en Rick Timmer, de voorzitter van de vereniging, schonk mij een vuilniszakring en een afvalgrijper die ik dus deze avond voor het eerst heb gebruikt.

 

Gisteren is het EK voetbal begonnen maar van Oranjekoorts is in Pendrecht nog niet veel te merken. De winkels zijn wel al versierd en ook op het Biezelingeplein hangen lange linten met vlaggetjes. Maar verder blijft het beperkt tot een enkel huis, bijvoorbeeld in de Dreischorstraat en de Yersekestraat. Morgen speelt Oranje zijn eerste wedstrijd, de tegenstander is Oekraïne.

 


 

ZONDAG 6 JUNI 2021

 

Hieronder de volledige tekst van het artikel in het magazine Pendrecht Post dat na het interview tijdens de rondwandeling door de wijk is geschreven.

 

Op stap door Pendrecht

"Deze wijk was en blijft een voorbeeldwijk."

 

Mario Bosch (61) kent elke stoeptegel in Pendrecht. Al bijna 20 jaar houdt hij een digitaal dagboek bij van de wijk. In de jaren '50 hét voorbeeld van stadsvernieuwing, nu één van de eerste wijken die over 10 jaar grotendeels aardgasvrij gaat zijn.

 

Het is één van de eerste lentedagen wanneer Mario (in het dagelijkse leven roostermaker op het Albeda College) ons uitnodigt voor een 'historische rondleiding door Pendrecht'. We ontmoeten hem op Plein 1953 waar de geschiedenisles vrijwel meteen begint. Of we bijvoorbeeld weten waarom dat jaartal zo belangrijk is voor de wijk?

Dat weten we niet, maar Mario wel. "Dat jaar begon de bouw van Pendrecht. Maar 1953 was ook het jaar van de beruchte watersnoodramp", zegt hij. "Tijdens een zware storm braken de dijken waardoor hele dorpen onder water liepen of wegspoelden, 1836 mensen kwamen om het leven."

 

Watersnoodramp

Om te weten welke dorpen dat waren hoef je volgens hem alleen maar om je heen te kijken. "Alle straten in Pendrecht zijn vernoemd naar plaatsen die getroffen werden door deze ramp. Om dezelfde reden hangt sinds 6 november 2019 een grote gedenkplaat van een ondergelopen boerderij aan de zijgevel van de Dirk."

Mario houdt even stil bij het monument om vervolgens de Slinge over te steken. Hij neemt ons mee naar het oudste, noordelijke deel van de wijk. Daar waar Lotte Stam-Beese, de stedenbouwkundige die Pendrecht heeft ontworpen, haar beroemde stempel op dit stukje Rotterdam drukte.

 

Stempels

Een stempel dat zich volgens onze gids alsmaar herhaalt: twee portiek etageblokken, twee lage blokjes met bejaardenwoningen en een blokje eengezinswoningen, gegroepeerd rondom een vrij toegankelijke gemeenschappelijke binnentuin. Daarnaast waren er buurtcentra met een schooltje, kerk, groenteboer en slager.

Het idee daarachter? "Dat arbeiders die niet zo heel veel te besteden hadden tóch betaalbaar konden wonen in een omgeving met een luxe, ruimtelijke en groene uitstraling. Vlak na de oorlog wilde iedereen wel in Pendrecht wonen."

 

Alleen voor nette mensen

Maar dat ging niet zomaar, weet Mario. "Als je hier wilde wonen kwam eerst de huisbaas bij je langs om te kijken of je wel netjes genoeg was. Ook moesten huurders een contract ondertekenen waarin ze beloofden om geen wasgoed aan hun balkon te drogen te hangen."

Ook bijzonder aan dit stukje Pendrecht: de zogenoemde 'vissenkomwoningen'. Portiekflats op palen in zowel de Dirksland- als de Stellendamstraat die hun naam danken aan de uitstekende ramen in de kopgevels. "Daardoor lijken ze op een vissenkom of op een televisiescherm" grapt Mario.

 

'Rioolbuizenflats'

Evenals de 'rioolbuizenflats' in de Herkingenbuurt (te herkennen aan de speelse rondjes in de gevels van de trappenhuizen) zijn ze een van dé blikvangers van Pendrecht. "Maar vergeet ook winkelcentrum de Zijpe niet, in 1956 ontworpen als de tweede autovrije winkelstraat van Nederland. Een soort mini-Lijnbaan en destijds net zo bijzonder", aldus een trotse Mario.

Om de hoek daarvan, bij kunstproject De Geluksmuur in de Schuddebeursstraat, vind je tevens de opnieuw ingemetselde 'eerst gelegde steen van Pendrecht'. "Deze is bij de sloop van de eerste woningen aan de Oldegaarde veilig gesteld en heeft hier een mooi, nieuw plekje gekregen."

Over kunst gesproken: aan de andere kant van de Zijpe, de Zierikzeestraat, vind je aan weerszijden van de winkelstraat nóg eens twee kunstwerken: de Opbouwwerkers. "Gemaakt in 1940 (als symbool van de wederopbouw na het Duitse bombardement) sierden ze enige tijd de entree van de noodwinkels voor het postkantoor aan de Coolsingel. Later zijn de beelden naar Pendrecht verplaatst waar ze op Opbouwdag 18 mei 1956 zijn onthuld."

 

Eiffeltoren van Pendrecht

Bijna een uur verder in de tour zijn we nog steeds in Pendrecht-Noord waar Mario inmiddels halt houdt voor de Sint Bavokerk met zijn herkenbare toren. In zijn ogen 'de Eiffeltoren van Pendrecht'. Sinds 2019 aangewezen als rijksmonument.

Het is zijn favoriete kerk in de buurt. Al koestert hij ook warme herinneringen aan de gereformeerde Triomfatorkerk op de hoek Sliedrechtstraat/Krabbendijkestraat. Of liever: aan de sloop van diens kerktoren. "Vanwege een constructiefout moest deze al na tien jaar gesloopt worden. Een klus die ik, vanuit het raam van de daartegenover gelegen Beatrixschool, als kleine jongen van begin tot eind heb meegemaakt en grote indruk maakte."

 

Zoveel veranderd

De kerk zelf staat er overigens nog steeds. Maar de buurt eromheen is de afgelopen jaren flink veranderd. Mario's ouderlijke huis lag aan de Wagenbergstraat, een van de eerste portiekflats die door Woonstad Rotterdam compleet gerenoveerd zijn - én aangesloten op stadsverwarming.

Kort voor de renovatie startte, kletste hij zich er opnieuw eens naar binnen. Het was alsof de tijd had stil gestaan. "Twintig jaar nadat mijn ouders verhuisd waren zag ik nog altijd de aanpassingen die mijn vader destijds had aangebracht: de aangebouwde schouw, de schuifdeuren van glas-in-lood. Mooi om weer eens te zien."

 

Vinex-wijk of niet?

Met de renovatie is zijn vaders werk voorgoed verloren gegaan. "Van binnen is alles gloednieuw. Maar zelfs van buitenaf herinnert de woning niet langer aan het huis uit mijn jeugd. Ook de gevels zijn volledig vernieuwd waardoor grote delen van Pendrecht-Zuid de illusie wekken van een net opgeleverde Vinex-wijk."

Nog sterker zie je dat volgens Mario tussen de Ossenisseweg en de Sliedrechtstraat, rondom het inmiddels gesloopte verzorgingshuis Valckensteyn. "Daar zijn de afgelopen periode veel nieuwe woningen gebouwd. Sommige mensen wonen er nog maar zo kort dat ze nog steeds bezig zijn om verhuisdozen uit te pakken."

 

Goudkust van Pendrecht

Slecht vindt hij die verandering niet. "Wijken veranderen nu eenmaal, zeker als je er zoals ik al meer dan vijftig jaar woont. En het is mooi dat Pendrecht zich als een van Rotterdams eerste wijken voorbereidt op een volledig aardgasvrije toekomst."

Zelf meldt hij zich misschien ook wel aan voor een plekje in het nieuw geplande Valckensteyn. "Vanaf één van de hogere etages heb je vast mooi uitzicht over de 'Goudkust van Pendrecht', onze eigen villawijk. Daar waar ik als kind het liefste wilde wonen."

 


 

ZATERDAG 5 JUNI 2021

 

In en om de Halsterenstraat zijn sinds afgelopen week twee sloopteams aan het werk: terwijl de flat aan de Melissantstraat nog niet eens voor de helft plat ligt is aan de Tiengemetensingel de sloop al begonnen, aan de kant van de Halsterenstraat. Kennelijk ligt men achter op schema want in de Papendrechtstraat is dit niet gebeurd. Stand van zaken nu: van Melissantstraat 112-126 rest alleen nog nummer 112 (op de hoek met de Halsterenstraat) en van Tiengemetensingel 2-16 staan alleen nog de nummers 2-6 overeind (foto links). Ik verwacht dat over een week alles plat ligt.

Slechts één galerijflat staat er nog in zijn geheel, dat is het blok in de Halsterenstraat waar Sjannie gewoond heeft. Ik denk dat ze binnen al zijn begonnen met strippen want aan de voorkant staan enkele containers waarvan er eentje precies voor Sjannies vroegere huis staat. De straat en het speelplein bieden een trieste aanblik want overal ligt rommel en afval (foto rechts), Sjannie zou helemaal uit haar dak gaan als ze dit ziet.

 

Ondertussen vordert de nieuwbouw in en om de Papendrechtstraat, er zijn vorig jaar vier blokken afgebroken (drie blokken galerijwoningen en één blok eengezinswoningen) en daar komen zes blokken eengezinswoningen voor terug. Waar langs de Tiengemetensingel de galerijflat heeft gestaan is een blok met 14 woningen in aanbouw en een stukje verderop eenzelfde blok met 7 woningen (foto links). Hierdoor krijgt de bebouwing langs de Tiengemetensingel een uniforme uitstraling maar het groen langs de singel zelf zal gevarieerder worden, nu is er alleen maar gras en één soort bomen.

De gerenoveerde eengezinswoningen zijn bijna allemaal weer bewoond maar de inrichting van de buitenruimte zal pas gebeuren als de nieuwbouw klaar is. Alles is al opgehoogd maar het is nog een zandwoestijn, er zijn wel tijdelijke voetpaden aangelegd zodat de bewoners zonder vuile schoenen te krijgen hun huis kunnen bereiken (foto rechts).

 


 • De geveltuintjes langs het Fijnaartpad en de aangrenzende straten zijn beplant (linker foto).

 • Het winkelpand Zijpe 18 is weer verhuurd als kantoorruimte en biedt onderdak aan Bilancio Budget en De Schuldendokter.

 • Mijn melding over de pomp van de Meeuwenplaat is afgehandeld, het water stroomt nu.

 • Afgelopen week is de tweede uitgave van Pendrecht Post huis aan huis bezorgd, mijn artikel over de geschiedenis van de wijk beslaat vier pagina's. Voor wie niet (meer) in Pendrecht woont: morgen komt de tekst van het artikel in mijn weblog.

 • Op 11 juni begint het EK voetbal en Albert Heijn heeft de winkel binnen al versierd, ook de luifels in de Krabbendijkestraat hangen vol met vlaggetjes.

 • In december 2018 opende in de vroegere zaak van Astrid's Home Decor op Plein 1953 een winkel met Portugese producten onder de naam Portugal aan tafel. Afgelopen week zag ik dat de etalage was dichtgeplakt (rechter foto) maar het betekent niet het einde, zo ontdekte ik op internet: de zaak is verhuisd naar een grotere winkelruimte in Zuidwijk, de winkel aan de Slinge 183-187 is vandaag open gegaan.


 

Een paar weken geleden heb ik gemeld dat de straatkolken op de hoek van de Slinge en de Kerkwervesingel niet doorliepen waardoor er na een regenbui grote plassen water stonden. Afgelopen week is daar wat aan gedaan en daarvoor moest het fietspad tijdelijk worden afgesloten. Met de bekende gele borden werden de fietsers omgeleid en heb ik weer twee nieuwe schrijfwijzen geleerd: Kerkewervesingel en Kerkevervesingel. Regelmatig worden de Pendrechtse straatnamen verkeerd geschreven op de omleidingsborden maar de mooiste variant die ik ooit gezien heb is de Dreischorstraat die als Dressoirstraat stond vermeld.

 

Vandaag is de derde stap in het openingsplan ingegaan waardoor er opnieuw versoepelingen zijn met betrekking tot de coronamaatregelen, deze stap is mogelijk omdat het de laatste tijd goed gaat met het aantal nieuwe besmettingen en er steeds minder coronapatiënten in de ziekenhuizen liggen. De belangrijkste veranderingen die in Pendrecht te zien zullen zijn: winkels gaan weer volledig open, de horeca binnen gaat open (de buitenterrassen mogen bovendien langer open) en de verkoop van alcohol mag tot 22.00 uur. Aan veel versoepelingen zijn voorwaarden verbonden en de basisregels blijven gelden, stap 4 van het openingsplan is vooralsnog gepland vanaf 30 juni.

 


 

Oudere berichten zijn terug te vinden in het weblogarchief.