weblog Pendrecht
Dit is mijn digitale dagboek over Pendrecht, de nieuwste berichten staan altijd bovenaan. Ik werk mijn weblog wekelijks bij op zaterdag en zondag, op zaterdag altijd het actuele nieuws en op zondag iets uit de geschiedenis van Pendrecht of een onderwerp dat indirect op de wijk betrekking heeft. Klik hier om een reactie te sturen.
ZONDAG 16 MAART 2025
Op de plek waar aan het einde van het jaar de oliebollenkraam staat (op de hoek van de Slinge en de Schuddebeursstraat) loopt een onofficieel paadje door het grasveld. Zo'n spontaan ontstaan pad wordt een olifantenpaadje of afstekertje genoemd en ontstaat altijd omdat mensen de weg afsnijden om sneller op hun bestemming te komen. Wie door de wijk loopt en goed rondkijkt zal meer van dit soort paadjes ontdekken. Olifantenpaadjes zijn vernoemd naar de typische eigenschap van olifanten om altijd de kortste weg te kiezen waardoor een zichtbaar pad in de begroeiing wordt uitgesleten.
Olifantenpaden ontstaan doordat meerdere wandelaars of fietsers afzonderlijk van elkaar op dezelfde manier een route kiezen die de officiële route afsnijdt. Wanneer zich eenmaal een zichtbaar spoor heeft gevormd, volgen meer mensen het spoor en ontstaat er een pad. Slechts vijftien wandelaars of fietsers zijn al genoeg om zo'n beginnend spoor te vormen. Olifantenpaden zijn nooit langer dan de officiële route en komen vooral voor wanneer gebruikers hun bestemming in zicht krijgen.
ZATERDAG 15 MAART 2025
Vorig jaar zijn op meerdere plaatsen in de wijk kunstbloemen van kunstenaar Kornelis Walpot in grasvelden gezet met als meest opvallende object een grote bloempot met drie bloemen bij metrostation Slinge. Het was niet het sluitstuk want sinds kort staat er op Plein 1953 ook zo'n grote pot maar dan met vier bloemen (foto links), de pot is knalrood en valt al van een grote afstand op.
In de Stellendamstraat wordt het betonwerk van de paalwoningen opnieuw geschilderd, dat zijn onder andere de voorkanten van de balkons en de muren van de bergingen (foto rechts). Dat was nodig want het zag er armoedig uit, zeker als je je bedenkt dat de flats gemeentelijk monument zijn. De paalwoningen zijn in 2002/2003 gerenoveerd waarbij de gevels zijn schoongemaakt en de vernieuwde houten kozijnen de oorspronkelijke kleuren hebben teruggekregen. Ik heb 15 jaar in één van de flats gewoond maar dat was nog voor de renovatie.
Volgens de planning wordt Valckensteyn over een maand opgeleverd maar de verlichting op de galerijen en in het trappenhuis brandt al. Dat zag ik enkele dagen geleden toen ik 's avonds nog een rondje liep, vanaf het achterste deel van de Middelharnisstraat is het goed te zien. Volgens de website van Woonstad Rotterdam zijn er nog steeds woningen beschikbaar, de hoge huurprijs lijkt toch mensen af te schrikken.
ZONDAG 9 MAART 2025
Vandaag is het precies 75 jaar geleden dat woningbouwvereniging "Onze Woongemeenschap" (OWG) werd opgericht, de corporatie die de eerste huizen in Pendrecht zou gaan bouwen. De oprichting vond plaats op 9 maart 1950 in een zaaltje aan de Blazoenstraat waar enkele leden van de Partij van de Arbeid een bijeenkomst hielden. Twee aanwezige raadsleden, Jan Spronkers en Meijer Frenkel, speelden al in 1946 met de gedachte om een woningbouwvereniging op te richten om zo betrokken te blijven bij de bouw van nieuwe woonwijken op Rotterdam Zuid. Hun ideaal werd nu werkelijkheid want nog dezelfde avond werd er een voorlopig bestuur gevormd en een voorlopige Raad van Commissarissen benoemd. Het enthousiasme was zo groot dat niemand er aan dacht om een geschikte naam voor de nieuwe vereniging te bedenken. Dat gebeurde pas later en het werd "Onze Woongemeenschap", een naam waaruit duidelijk het streven naar saamhorigheid bleek.
Het ledental van de jonge vereniging steeg in hoog tempo: niet alleen omdat men de doelstellingen steunde maar ook om t.z.t. kans te maken op een woning. Het lidmaatschap kostte toen zegge en schrijve een kwartje (€ 0,11) per maand! De verplichting om lid te worden van OWG als je een huis huurde of je liet inschrijven als woningzoekende is pas in 1986 afgeschaft.
Op 30 augustus 1951 wordt OWG koninklijk goedgekeurd wat betekent dat men zich daadwerkelijk bezig kan gaan houden met woningbouw. Nog geen jaar later, op 9 mei 1952, wijst de gemeenteraad de bouw van Pendrecht 1 toe aan OWG.
Op 21 december 1953 staat aan het einde van de Oldegaarde, nabij de Groene Kruisweg, de heimachine klaar: de bouw van Pendrecht kan beginnen! De eerste paal wordt (uiteraard) geslagen door Lotte Stam-Beese. Ruim 3 maanden later, op 29 maart 1954, wordt de eerste steen gelegd voor het huizenblok Oldegaarde 988-998, bestaande uit 6 eengezinswoningen en een kantoorruimte. Deze symbolische eerste steen, een gevelsteen met inschrift, werd ingemetseld in de zijgevel van Oldegaarde 998A. Tegen dit huis was de kantoorruimte gebouwd (nummer 998B) dat het eerste onderkomen van OWG zou worden.
Op 2 november 1954 wordt het blok opgeleverd; onder grote belangstelling reikt wethouder Meertens de sleutels uit aan de gelukkigen. Het eerste huurcontract gaat naar Meijer Frenkel, secretaris-penningmeester van OWG, die het huis op nummer 998A betrekt en daarmee kan worden aangemerkt als de eerste Pendrechtenaar. De huizen zijn voor die tijd goed ingericht en hebben als bijzonderheid op de slaapverdieping tuimelramen die om een horizontale as draaien waardoor ze ook aan de buitenzijde gemakkelijk te zemen zijn.
De bouw van Pendrecht 1 verloopt voorspoedig. Op 16 september 1955 wordt het winkelcentrum aan de Zijpe feestelijk geopend, net als de twee jaar eerder geopende Lijnbaan is de Zijpe autovrij.
Op 21 juli 1956 is Pendrecht 1 klaar. Ondertussen gingen in de overige delen van Pendrecht de andere woningbouwcorporaties aan de slag. Tussen 1954 en 1960 ontstonden zo Pendrecht 2, 3, 4, 5 en 6. Het noordelijke deel van Pendrecht 7 wordt eveneens toegewezen aan OWG en wordt tussen 1956 en 1960 gebouwd. Als laatste ontstaat Pendrecht 8; hier zijn alleen particuliere verhuurders en koopwoningen te vinden. Daarmee komt voorlopig een einde aan de bouwactiviteiten, pas in latere jaren zouden diverse open plekken nog opgevuld worden.
In de zestiger jaren besluit de gemeenteraad tot herverkaveling: de wijken moeten zoveel mogelijk in het bezit komen van één corporatie. Voor Pendrecht wordt dat OWG, ook uit historisch oogpunt gezien een juiste beslissing. De andere woningbouwverenigingen dragen in de loop der jaren hun bezit over aan OWG die hiermee de grootste huisbaas in de wijk wordt. Vanaf de jaren zeventig wordt OWG ook actief in andere Rotterdamse wijken.
Als gevolg van allerlei ontwikkelingen in de volkshuisvesting raakt de verenigingsstructuur achterhaald en op 16 december 1995 wordt OWG officieel een stichting onder de naam Woningstichting OWG. De corporatie zou de 50 jaar nét niet halen want op 1 december 1999 fuseerde OWG met Stichting Volkswoningen (oorspronkelijke naam: Maatschappij voor Volkswoningen) tot de Nieuwe Unie. Het was niet de laatste fusie want op 1 augustus 2007 is de Nieuwe Unie formeel samengegaan met het Woningbedrijf Rotterdam (WBR) tot Woonstad Rotterdam maar bleven voorlopig nog onder hun eigen naam werken. In de jaren erna integreerden de beide organisaties tot een nieuwe corporatie, vanaf 1 juli 2009 presenteert Woonstad Rotterdam zich aan huurders en relaties in haar nieuwe vorm en daarmee kwam er officieel een einde aan de Nieuwe Unie.
ZATERDAG 8 MAART 2025
De temperaturen waren vandaag in lentesfeer en stegen in de middag naar waarden rond 19 graden wat uitzonderlijk zacht is voor de tijd van het jaar. Het is een nieuw record want niet eerder bereikte de temperatuur deze hoogte op 8 maart, ook morgen wordt het een relatief warme dag. Op veel plaatsen komen de bloembollen al boven de grond waaronder de narcissen in de Ellemeethof.
Ondanks het mooie weer is er nauwelijks iets nieuws te melden uit de wijk. De middelste winkelkiosk op de Zijpe is al weer verhuurd en binnen is met druk bezig, het is nog niet te zien wat er in komt.
ZONDAG 2 MAART 2025
Op 1 maart 1960, gisteren precies 65 jaar geleden, opende het postkantoor aan de Slinge de deuren en Het Vrije Volk schreef daar een dag later het volgende over.
Sinds gisteren kunnen de bewoners van Pendrecht dichter bij huis blijven wanneer zij aangetekende brieven willen versturen, postwissels willen incasseren of om andere redenen van de veelvuldige diensten van de PTT gebruik willen maken. Nadat de directeur van het Rotterdamse PTT-district maandagmiddag de sleutels van het nieuwe bijkantoor aan de Slinge had uitgereikt aan de beheerder, de heet J.H. Koppe, werd dit kantoor dinsdagmorgen voor het publiek opengesteld.
De PTT beschikt nu in het hart van het 17.500 inwoners tellende Pendrecht over een doeltreffend, goed ingericht kantoor dat werd ontworpen door architect R.D. van Andel en waarvan de bouw werd uitgevoerd door het bouwbedrijf L. Vogelezang. Er zijn zes loketten om het publiek te bedienen en de opslagruimte is zo royaal dat het bestelkantoor aan de Dordtselaan ervan kan meeprofiteren.
Als kind kan ik het postkantoor van vroeger nog goed herinneren: je kwam aan de linkerkant binnen door een draaideur (die in mijn beleving heel zwaar ging) en dan kwam je in een grote lege hal. Aan de rechterkant waren de loketten; eerst waren het open balies, later zijn ze met pantserglas dichtgemaakt (als beveiliging tegen overvallen) en nog later zijn de open balies in ere hersteld want dat was klantvriendelijker. Helemaal achterin was een afsluitbare ruimte met een telefoon waar je internationaal kon bellen, na afloop betaalde je de gesprekskosten aan een loket.
Aan de buitenkant was een stukje muur (waar later de ingang kwam) en daar zaten behalve de brievenbus ook enkele postzegelautomaten. De brievenbus is later verplaatst naar de straat, naast de inmiddels verdwenen telefooncel.
TNT Post (de voorloper van PostNL) heeft begin maart 2008 bekend gemaakt dat het bedrijf haar zelfstandige postkantoren gaat sluiten. Het postkantoor in Pendrecht was op 19 november 2009 voor het laatst open en is daarna omgebouwd tot ING-kantoor, alleen de brievenbus herinnert nog indirect aan het Pendrechtse postkantoor dat het 50-jarig bestaan net niet heeft gehaald. Het ING-kantoor is inmiddels ook al verleden tijd, in het voormalige postkantoor zit nu uitzendbureau Carrière.
ZATERDAG 1 MAART 2025
Afgelopen dinsdag had ik een interessant gesprek met Pinar Balat over het onderzoek om in de binnentuinen in Pendrecht Noord kleine stadsbossen aan te leggen (zie bij 8 februari). We deden dat in de Zuiderkroon omdat zij ook wat tekeningen wilde laten zien, we liepen daarheen vanaf metrostation Slinge via de binnentuinen tussen de Slinge en de Herkingenstraat. We hebben ongeveer een uur gezeten en het voert te ver om alles hier in detail te beschrijven, daarom alleen een paar hoofpunten.
Het idee is onder andere ontstaan vanwege het broeikaseffect en de opwarming van de aarde, de stadsbossen zouden het volgende kunnen opleveren: betere bescherming tegen de hitte (onder bomen is het aangenamer dan op een kaal grasveld of plein), tegengaan van het broeikaseffect (bomen nemen kooldioxide op en geven zuurstof af) en minder problemen met het grondwaterpeil (bomen nemen veel water op). Een voorbeeld van dat laatste is de wateroverlast in kelders, Pinar vertelde dat er in een flat lekkages in de kelder zijn ontstaan nadat een aantal bomen waren gerooid. Dat heb ik ooit ook wel eens gehoord, al weet ik niet meer in welke straat dat was.
Op de vraag van Pinar "waar zouden we rekening mee moeten houden bij de aanleg" kwam als eerste bij mij op om de bomen niet te dicht bij de huizen te zetten zodat ze geen licht tegenhouden, de binnentuinen zijn groot genoeg dus dat zal geen probleem zijn.
Vorige maand is op 93-jarige leeftijd Ida Maes overleden. Ida is raadslid geweest in de toenmalige deelgemeente Charlois maar heeft ook in het bestuur van Vitaal Pendrecht gezeten, in die hoedanigheid is zij onder andere betrokken geweest bij het opzetten van de Kinderfaculteit.
De deuren van de Sint Bavokerk zijn opnieuw gelakt zodat de entree van de monumentale kerk er weer netjes uit ziet (foto links). Links van de ingang bevindt zich het door Bob Zijlmans (1918 - 1992) gemaakte mozaïek van de heilige Sint Bavo. De sculptuur boven de ingang, voorstellende Jezus met zijn leerlingen op het meer van Genesareth, is gemaakt door Piet Schoenmakers (1919 - 2009), het is afkomstig van de Olvoo-kerk in Zuidwijk en is in 2004 overgebracht naar Pendrecht.
Achter de HAL-flat aan de Oldegaarde is een tuin die bij de flat hoort en daarom staat er een hoog hek omheen. Op zich niets bijzonders maar op de hoek bij de Sommelsdijkstraat is er onlangs een knik in het hek gemaakt (foto rechts), hierdoor is een deur naar de kelder toegankelijk geworden vanaf de openbare weg. Dat geldt ook voor een gaskast van Stedin en waarschijnlijk is dat de reden van de verplaatsing van het hekwerk. Aardig detail: boven de kelderdeur zit nog een geel bord met de tekst OPZOOMER MEE 1996, voor zover ik weet het enige dat nog in de te vinden is.
ZONDAG 23 FEBRUARI 2025
Dat de marathonlopers vroeger over de Kerkwervesingel liepen kan ik nog goed herinneren, vooral de editie van 5 april 2009 toen de Kerkwervesingel vol lag met gele sponsjes (foto links). Ter hoogte van de boerderijwoningen was een verzorgingspost waar natte sponsjes werden uitgereikt aan de lopers. Sommige sponsjes waren voorzien van de tekst hardlopen verheldert en op de achterkant de naam van de bank die de marathon sponsort. De grote hoeveelheid sponsjes op straat was een vreemd gezicht, het leken wel stukken zeep.
Eén van de deelnemers was wijkagent Henri Appeldoorn en hij werd op een originele manier aangemoedigd. Tussen de Primera en het toenmalige café Wereldhaven was een groot spandoek opgehangen met de tekst Winkelcentrum Pendrecht wenst Henri onze wijkagent veel succes, daarbij stonden de namen van 22 winkels (foto rechts). Henri had startnummer 5041 en eindigde op plaats 6088.
ZATERDAG 22 FEBRUARI 2025
Bij Valckensteyn is de vroegere inrit naar het toenmalige bejaardencentrum opgebroken (foto links), hier komt de toegang tot het parkeerterrein waar een groot deel van de parkeerplaatsen is al aangelegd. De loting voor de toewijzing van de woningen is al geweest maar op de site van Woonstad Rotterdam staat dat er nog 28 woningen beschikbaar zijn. Op de sociale media klinkt kritiek op de hoge huren, een kale huur van 1100 euro voor een driekamerappartement is een hoop geld en daar komen dan nog de servicekosten en de huur van de verplichte parkeerplaats bij. In dat opzicht is het niet verbazend dat nog niet alle woningen verhuurd zijn.
Op veel plaatsen in de wijk zijn de afgelopen tijd struiken gesnoeid en langs het voetpad achter mijn huis zijn de stronken van eerder gekapte bomen uitgegraven en de gaten opgevuld met aarde (foto rechts), hier zullen binnenkort nieuwe bomen worden geplant.
Op 13 april aanstaande is weer de Marathon en vergeleken met voorgaande jaren zijn er enkele wijzigingen in het parcours. Ook in Pendrecht is de route anders en voor het eerst sinds 2014 zullen de deelnemers weer dóór de wijk lopen in plaats van er langs. De lopers naderen de wijk zoals gebruikelijk over het Havenspoorpad maar in plaats van bij de Zuiderparkweg rechtsaf te slaan lopen ze nu rechtdoor en volgen het Pendrechtse deel van het Havenspoorpad (ik zal de dag ervoor nog een vuilrondje doen) tot aan het einde bij de Krabbendijkstraat. Daar slaan ze rechtsaf, aan het einde van de Krabbendijkestraat weer rechtsaf de Slinge op en via de Kerkwervesingel (waar ongeveer ter hoogte van de Herkingenstraat het 15 kilometerpunt is) verlaten ze de wijk. Bij de Oldegaarde slaan de lopers rechtsaf en na het rondje om het Zuiderpark komen ze weer over het Pendrechtse deel van de Oldegaarde, alleen dan de andere kant op. Door deze aanpassing van de route is het vreemde heen-en-weertje met een scherpe bocht van 180 graden op de Slinge in Zuidwijk niet meer nodig.
De winkeliersvereniging laat enthousiast weten dat door de routewijziging de lopers ook langs het bruisende Plein 1953 zullen rennen, dat is wel wat overdreven want bruisen doet het Plein al lang niet meer (afgezien van het water over de Meeuwenplaat in de zomer).
ZONDAG 16 FEBRUARI 2025
Eergisteren was het precies 10 jaar geleden dat Meltem Ekin in een kiosk op de Zijpe haar beautysalon opende. Kort na de opening ben ik er langs geweest omdat ik een artikel ging schrijven voor In de Kijkerd, ik zat toen nog in de redactie van het Pendrechtse wijkmagazine.
Op mijn vraag of zij bewust voor deze plek heeft gekozen volgde een interessant verhaal. Meltem is in deze buurt opgegroeid want van 1981 tot 2003 woonde zij aan de Oldegaarde 992, dat is dus in het allereerste in Pendrecht gebouwde huizenblok. Ze heeft ook nog de familie De Haan gekend die in hetzelfde blok op nummer 998A woonde (het huis met in de zijgevel de bekende gevelsteen die zich nu in de Geluksmuur bij de Zijpe bevindt). Uit die tijd kende Meltem de Zijpe al want ze kwam hier regelmatig, dat ze daar ooit haar eigen zaak zou hebben kon ze toen natuurlijk nog niet vermoeden. Eenmaal op zoek naar een geschikte ruimte stuitte ze op de leegstaande kiosk op nummer 9 waar ze op 14 februari 2015 haar salon opende (foto rechts: de salon één dag na de opening, de ballonnen liggen nog in de etalage). Meltem werkte al langer als schoonheidsspecialiste maar nu had ze dan haar eigen ruimte.
ZATERDAG 15 FEBRUARI 2025
Bij Valckensteyn is men bezig met het inrichten van de buitenruimte, aan de zuidkant zijn al een rij parkeerplaatsen aangelegd (foto links). De buitenkant van het gebouw is zo te zien helemaal klaar, ook de brievenbussen naast de ingang zitten er al. In het oorspronkelijke ontwerp zou de naam VALCKENSTEYN op de gevel komen maar dat is in het bijgestelde ontwerp wegbezuinigd. Ook zou destijds bekeken worden of de eerste steen van het oude Valckensteyn een plekje in het nieuwe gebouw kon krijgen maar dat zal denk ik ook niet meer doorgaan. De Burghsluissingel is komende week van maandag tot en met vrijdag afgesloten, waarschijnlijk voor het aanpassen van de inrit naar het parkeerterrein van Valckensteyn.
Afgelopen week zag ik dat in de onlangs gesloten supermarkt Polski Sklep weer producten in de stellingen lagen. De grote verlichte witte letters met de oude naam zijn van de gevel gehaald en nu zit er aan twee kanten een bord met binnenkort komt hier Aksa supermarkt. De tekst is inmiddels achterhaald want de winkel is al open, Aksa is een Turkse supermarkt die ook in Duitsland winkels heeft.
ZONDAG 9 FEBRUARI 2025
Vandaag is het precies 15 jaar geleden dat de bouw van de drie lage woontorens langs de Burghsluissingel begon, dat was tevens de eerste nieuwbouw van de Tuin op het Zuiden in de Ossenissebuurt. De officiële start op 9 februari 2010 gebeurde door het onthullen van het bouwbord, voorafgegaan door het ontsteken van vuurwerk onder een ballonnenhaag. Twee van de drie flats worden zorgwoningen waar men zorg van Aafje (toen nog De Stromen) kan krijgen, de flat aan de kant van de Ossenisseweg bestaat uit huurwoningen zonder extra voorzieningen.
Met deze Pendrechtse samenwerking tussen een woningbouwcorporatie en een zorginstelling herhaalde de geschiedenis zich want bij de zorgwoningen in Valckensteyn (ook aan de Burghsluissingel) was dat eveneens het geval. De bouw verloopt voorspoedig en op 30 januari 2012 zijn de Aafje-woningen officieel geopend, dat gebeurde door met een enorme schaar een rood lint door te knippen. Er is in 40 jaar veel veranderd want de appartementen van de nieuwe zorgwoningen zijn aanzienlijk ruimer en geriefelijker dan de piepkleine verzorgingskamers van Valckensteyn.
ZATERDAG 8 FEBRUARI 2025
Het is hartje winter maar echt koud is het nog niet geweest. Ondanks dat het nog lang geen voorjaar is komen op sommige plaatsen de krokussen al boven de grond zoals in de grasstrook langs de Slinge en bij de Sint Bavokerk (foto links).
Dit had ik eerder al in andere wijken te zien maar nu ook in Pendrecht: bij enkele nieuw geplante bomen langs het voetpad van de Sliedrechtstraat naar Plein 1953 staat een schuin afgezaagd houten paaltje met daarop een klein bordje met een naam (foto rechts). Het doet mij meteen denken aan de adoptiebomen langs het Havenspoorpad maar dat betwijfel ik, ik ga proberen om er achter te komen wat de achtergrond van deze bordjes is.
Vanaf april gaat PostNL opnieuw in het hele land brievenbussen weghalen want het aantal poststukken blijft afnemen. In twintig jaar tijd is het aantal poststukken met maar liefst 70 procent gedaald: toen werden er dagelijks 3 brieven op ieder huisadres bezorgd, nu zijn dat er nog minder dan 4 per week. Op de website van PostNL staat een overzicht van alle brievenbussen die gaan verdwijnen, in Pendrecht blijft het aantal brievenbussen hetzelfde (vijf, twee daarvan zijn pakket- en briefautomaat).
Een andere maatregel om de kosten te drukken is het spreiden van de lichtingstijden over de dag. Vroeger werden alle brievenbussen tussen 17.00 uur en 19.00 uur gelicht maar sinds afgelopen maandag gebeurt dat bij driekwart van de brievenbussen al eerder op de dag, hierdoor is er minder personeel nodig.
Afgelopen woensdag kreeg ik een mail van stedenbouwkundige ontwerper en onderzoeker Pinar Balat. Samen met een collega werkt ze aan een ruimtelijk onderzoek waarin ze bekijken hoe een deel van de openbare ruimte in Pendrecht Noord zou kunnen worden veranderd in kleine stadsbossen. Bomen kunnen er aan bijdragen om de hitte op zomerse dagen te verminderen en een geschikte plek voor deze stadsbossen zijn de gemeenschappelijke binnentuinen waar nauwelijks bomen staan (foto). Die tuinen waren destijds door Lotte Stam-Beese bedoeld als ontmoetingsplek maar tegenwoordig liggen ze er verlaten bij. Voor dit project wordt samengewerkt met Woonstad Rotterdam maar het is nu nog in de verkenningsfase.
Pinar wil mij als Pensdrecht-kenner graag ontmoeten en we hebben een dag in mijn voorjaarsvakantie afgesproken. We zullen dan door de wijk lopen en Pinar zal mij meer vertellen wat het project inhoudt. Op haar website is al iets te lezen over het project (scroll naar beneden voor de Nederlandse tekst).
ZONDAG 2 FEBRUARI 2025
Het is niet de eerste keer dat een orgel uit een Pendrechtse kerk elders een nieuwe bestemming kreeg, dat gebeurde eerder met het orgel uit de Christus Triomfatorkerk (foto rechts). In 1996 heeft de toenmalige Samen op Weg gemeente het kerkgebouw verkocht aan de volle evangelische gemeente Het Zout der Aarde waardoor het orgel overbodig was geworden. Een jaar later is het orgel aangekocht door de Rehoboth United Reformed Church in Hamilton, Ontario, Canada. Op dat moment moest er nog een nieuwe kerk gebouwd worden waardoor het instrument pas in het najaar van 2001 geplaatst kon worden. De demontage van het orgel, het transport en de opbouw in Canada is verzorgd door Kaat en Tijhuis Orgelmakers, de firma die Fonteijn en Gaal (de bouwer van het orgel) heeft overgenomen.
Het orgel is in 2001 in gebruik genomen en wordt sindsdien iedere zondag bespeeld tijdens de diensten. Daarnaast worden er regelmatig orgelconcerten gegeven, tot groot genoegen van de gastorganisten (waarvan sommigen uit Nederland) en de bezoekers, het orgel wordt onderhouden door een plaatselijke firma. In tegenstelling tot de Triomfatorkerk waar het orgel achterin op de gaanderij stond is het instrument in Canada voor de kerkgangers zichtbaar. het bevindt zich boven de preekstoel. Op de foto is te zien dat er schijnwerpers aan het plafond zijn bevestigd die het orgel aanlichten.
In de Triomfatorkerk heeft het orgel dienst gedaan van 1968 tot 1996, de vaste organist was Daan Verschoor die in 2011 op 84-jarige leeftijd is overleden. Nu is het instrument al 24 jaar in gebruik in de Rehoboth United Reformed Church en de kans lijkt groot dat het daar de 28 Pendrechtse jaren zal overtreffen.
ZATERDAG 1 FEBRUARI 2025
Sinds kort hebben Pendrecht en Noord Brabant iets met elkaar gemeen want in de Grote Kerk in Breda is men bezig met de opbouw van het Vierdag-orgel uit de Open Hofkerk. Aart Bergwerff is daar de vaste organist en hij zal het ex-Pendrechtse instrument bespelen in de periode dat het hoofdorgel van de kerk wordt gerestaureerd. De ontwikkelingen zullen ook door Jan van Dijk met grote interesse worden gevolgd, hij is immers 35 jaar organist geweest in de Open Hofkerk en kent het instrument als geen ander (foto rechts: het orgel toen het nog in de Open Hofkerk stond).
Dankzij de verhuizing begint het Vierdag-orgel aan een tweede leven. Op 18 april 2021 was de laatste dienst in de Open Hofkerk en was het 50 jaar oude orgel van de ene op de andere dag werkloos geworden. Jan van Dijk kreeg de opdracht om een goede bestemming voor het orgel te vinden en dat is gelukt, het instrument is aangekocht door de Grote Kerk in Breda. Op 7 mei 2022 was er een afscheidsbijeenkomst waar ik ook bij was en in de week van 16 mei is het Vierdag-orgel gedemonteerd voor tijdelijke opslag. Nu wordt het weer opgebouwd en zal het binnenkort weer te horen zijn.
Toevallig was Jan van Dijk onlangs jarig en ik stuurde hem een digitale felicitatie in de vorm van een foto van het orgel in opbouw, hij reageerde heel enthousiast op het bericht en kwam meteen met het idee om te zijner tijd met een groepje mensen uit Pendrecht naar Breda te gaan.
ZONDAG 26 JANUARI 2025
Op 26 januari 1995, vandaag precies dertig jaar geleden, begon officieel de Vernieuwing van Pendrecht. Dat gebeurde door oud-wethouder Henk van de Pols (president-commisaris van OWG) die de eerste paal slaat voor de nieuwe eengezinswoningen aan de Schuddebeursstraat, dat gebeurde op de plek waar tot 1994 het Buurthuis Pendrecht heeft gestaan. Het was een bijzondere heipaal en in wijkkrant In de Kijkerd van de toen nog bestaande Bewonersorganisatie Pendrecht stond het als volgt beschreven.
EEN KUNSTWERK DE GROND IN
Op 26 januari j.l. gaf Onze Woongemeenschap (OWG) het startsein voor de Vernieuwing van Pendrecht. Met een paar ferme klappen werd het laatste stuk heipaal voor de bouw van de eengezinswoningen in de Schuddebeursstraat de grond in geheid. De eerste 20 meter werd de paal de grond in geduwd. Even waren de aanwezigen bang dat de paal te ver de grond in zou zakken maar dat bleek loos alarm.
Vele honderden bewoners stonden klokslag 16.00 uur rond een fraai beschilderde heipaal die de naam totempaal had meegekregen. Woensdag 25 januari j.l. was Pendrecht een grote groep kunstenaars rijker. Maar liefst 40 kinderen van de vijf basisscholen in Pendrecht (alle scholen deden mee) toverden de 20 meter lange heipaal om in een enorm mooi kunstwerk. De 40 kunstenaartjes werden door een vakkundige jury, bestaande uit mensen van OWG, Open Ateliers en de BOP, gekozen uit een enorme berg ingekleurde platen. Alle kunstenaartjes kregen van OWG een klein aandenken.
Heel veel bewoners hebben de festiviteiten rond het slaan van de eerste paal bijgewoond. Ondanks het slechte weer vonden velen de weg naar de feesttent waar een overzichtelijke fototentoonstelling te zien was. Architectenbureau Henk van Schagen had in samenwerking met OWG en met hulp van bewoners een blik op Pendrecht samengesteld. Daarnaast kon men de toekomstplannen van de buurt en de wijk nader bekijken. Terrasstoeltjes, muziek en een drankje en hapje zorgden voor een gezellige sfeer.
ZATERDAG 25 JANUARI 2025
Het Maria Winkeltje "Het Hart", de religieuze winkel aan het begin van de Krabbendijkestraat, is op 31 maart aanstaande voor het laatst open (foto links). Anders dan de naam suggereert is het een vrij grote winkel, de drie doorgebroken winkelpanden hebben een oppervlakte van 200 m². De winkel heeft precies 20 jaar op deze locatie gezeten, daarvoor zat hier de bekende herenmodezaak van Ad Barnhard.
Er vindt nu een leegverkoop plaats waarbij kortingen tot 50% mogelijk zijn. Op meerdere plaatsen hangen op de etalageramen A3-tjes die de sluiting aankondigen. Overigens gaat alleen de fysieke winkel dicht, de digitale winkel (= de webshop) blijft gewoon bestaan.
Nog meer winkelnieuws: de Poolse winkel Polski Sklep aan de Slinge is gesloten (foto rechts). Een paar dagen geleden liep ik er 's avonds langs en zag ik dat alle schappen waren leeggehaald, vandaag was men bezig om de stellingen te ontmantelen. De winkel opende in juni 2019 onder de naam Groszek, de naam Polski Sklep staat sinds december 2022 in grote witte verlichte letters op de luifel.
Langs het eerste deel van de Burghsluissingel zijn opnieuw wilgen gekapt, van de oorspronkelijke bomen staan er nu nog maar drie (foto links).
Bij Valckensteyn zijn de stellingen nu verdwenen zodat het gebouw in volle omvang zichtbaar is. Aan de zuidkant is men al begonnen met de aanleg van de parkeerplaatsen, helaas moest hiervoor wel het nodige groen sneuvelen waaronder meerdere bomen (foto's rechts).
De reactietermijn om een woning in Valckensteyn te willen huren is al een maand gesloten en onlangs heeft de notaris de woningen toegewezen door loting, alle deelnemers aan de loting zijn hierover geïnformeerd.
De spelfout op het bord bij de gemeentelijke parkeergarage onder de Zuiderkroon (zie bij 18 januari) had ik gemeld en al een paar dagen later kreeg ik bericht dat de melding was afgehandeld. Dat was wel erg snel maar ondanks de regen ben ik meteen gaan kijken en tegen mijn verwachting in was het bord vervangen door een nieuw exemplaar waarop stallingsgarage correct is gespeld (foto links).
Vlak voor mijn portiek was een trottoirtegel verzakt (foto rechts) dus dat meldde ik in de ochtend via de buitenruimtemeldingenwebsite van de gemeente, aan het einde van de middag was het euvel al verholpen. Mijn ervaring is dat verzakkingen snel worden verholpen (waarschijnlijk omdat de gemeente bij valpartijen aansprakelijk kan worden gesteld) maar het meest bijzondere in dit geval was dat het herstel op zondag gebeurde.
ZONDAG 19 JANUARI 2025
Een adres vinden is in Pendrecht niet moeilijk, het rechthoekige patroon van de wijk maakt het zoeken naar straten tamelijk eenvoudig. Is de straat eenmaal gevonden, dan is het nog een kwestie van zoeken naar het gewenste adres. Ook dat is niet moeilijk want in de nummering van de huizen zit een duidelijk systeem. Twee vuistregels zijn:
• De huisnummering begint in het noorden (noord-zuid straten) of in het oosten (oost-west straten).
• Gezien vanaf het begin van een straat zijn de even nummers links en de oneven nummers rechts.
In sommige gevallen worden de percelen doorlopend genummerd (b.v. Fijnaartpad en Plein 1953). Ook komt het voor dat één blok tot twee verschillende straten behoort (voorbeeld: de bovenwoningen van de winkels aan de Zijpe liggen aan de Serooskerkestraat resp. Noordwellestraat). In de oudere delen van de wijk hebben de nummers van de flatwoningen er een letter bij, in de rest van de wijk worden de flatwoningen doorgenummerd.
Een vreemde situatie doet zich voor op het Ovezandepad. De twee dwarse rijtjes eengezinswoningen ter weerszijden van de Stavenissestraat staan langs het Ovezandepad maar horen qua huisnummers bij de Stavenissestraat. Door een fout bij de gemeente hebben ze destijds verkeerde nummers gekregen, er staan zelfs speciale borden (foto). Alle andere blokken langs het Ovezandepad zijn wel correct genummerd.
Wanneer er iets nieuws wordt gebouwd, moet dit in de bestaande nummering worden ingepast. Meestal gaat dat zonder meer maar soms moet er een truc worden toegepast zoals bij de nummering van de nieuwe eengezinswoningen in de Zierikzeebuurt. De huizen aan de Dreischorstraat en de Ellemeethof kwamen op de plaats van evenveel bejaardenwoningen en kregen dus dezelfde nummers als hun gesloopte voorgangers. Maar in de Schuddebeursstraat kwam men twee nummers tekort: de nieuwbouw op de plek van het afgebroken buurthuis zou 2 t/m 24 genummerd moeten worden maar de flat verderop begint met nummer 22. Om te voorkomen dat de hele flat moest worden vernummerd kregen de eengezinswoningen de nummers 2 t/m 16, 18A, 18B, 20A en 20B.
In principe worden huisnummers achteraf niet gewijzigd. Toch is dit in Pendrecht een keer gebeurd en wel met de (inmiddels afgebroken) voormalige Prinses Marijke Kleuterschool. Het nummer hiervan werd, vanwege de bouw van de Sliedrechtflat, veranderd van 131 in 301.
ZATERDAG 18 JANUARI 2025
Gisteren is naast de ingang van de parkeergarage aan het Vlissingenplein een AED (automatische externe defibrillator) onthuld, verspreid over de stad zijn er zeventien van deze apparaten aangebracht op gemeentelijke panden. De AED's zijn aangemeld bij een reanimatieoproepsysteem zodat een burgerhulpverlener binnen zes minuten assistentie moeten kunnen verlenen bij een hartstilstand. Het apparaat zit in een opvallende ronde doos met een verlichte groene rand zodat bij duisternis de AED snel gevonden kan worden, bij een hartstilstand telt immers iedere seconde.
Op het toegangshek van de stallingsgarage Vlissingenplein zit een bord met de aanwijzing om op het groene licht te wachten voordat men inrijdt. Toen ik goed keek zag ik dat er een letter ontbrak, in plaats van stallingsgarage staat er stalligsgarage. Opmerkelijk is dat het op het langwerpige bord boven het hek wel goed staat.
ZONDAG 12 JANUARI 2025
Tien jaar geleden sloot Tennis Only op Plein 1953 de deuren. Al een tijdje gingen er geruchten dat de winkel uit Pendrecht zou verdwijnen en dat er in de vrijkomende ruimte een HEMA zou komen. Twee weken voor de sluiting deed dat verhaal opnieuw de ronde en korte tijd later kreeg ik een mail van een webloglezeres die had gehoord dat de winkel werd leeggehaald, eind januari 2015 stond het pand leeg. Tennis Only verhuisde naar een groter pand elders in Rotterdam, op de deur zat een briefje met het nieuwe adres. Een filiaal van de HEMA is er nooit gekomen, in 2018 werd de winkelruimte betrokken door Behangkoopjes die daarvoor was gevestigd op de hoek van de Slinge en de Kerkwervesingel.
René de Jong begon in de jaren tachtig zijn winkel Sportline op Plein 1953 waar men terecht kon voor voetbal-, hockey en tennisartikelen. Later besloot hij zich te beperken tot tennis en kreeg zijn zaak de naam Tennis Only. In november 2007 startte een grondige verbouwing en uitbreiding dankzij een aanbouw en een aangrenzend leeggekomen pand dat erbij getrokken is, de totale oppervlakte werd 500 m². De zaak bleef groeien maar omdat verdere uitbreiding van de winkel in Pendrecht niet mogelijk was verhuisde Tennis Only in 2015 naar een groter pand in Prinsenland. Op 15 januari 2015 ging de winkel open op de nieuwe locatie die twee keer zo groot is als de oude stek in Pendrecht.
Helaas heeft René de Jong nog geen maand van zijn nieuwe winkel kunnen genieten, vier dagen na de officiële opening op 10 februai 2015 door de Bulgaarse toptennisser Grigor Dimitrov is hij na een kort ziekbed overleden. Tennis Only is anno 2025 nog steeds gevestigd in Prinsenland.
ZATERDAG 11 JANUARI 2025
Voor het eerst sinds enkele weken ben ik weer eens langs Valckensteyn gelopen. Het gebouw is nu grotendeels steigervrij, de meeste steigers staan nog tegen de kopgevels. Aan de noordkant zijn meerdere bomen gekapt, de stronken liggen er nog.
ZONDAG 5 JANUARI 2025
Terug in de tijd, hieronder wat eerdere nieuwsfeiten uit mijn weblog.
• Januari 2016: De modelwoning van de Tuin op het Zuiden aan de Krabbendijkestraat is voor het laatst open.
• Januari 2017: Tandheelkundig Centrum Pendrecht verhuist van de Zijpe naar Plein 1953.
• Januari 2018: De binnentuinen tussen de Abbenbroekweg en de Raamsdonkweg worden opgehoogd.
• Januari 2019: De Sint Bavokerk wordt uitgeroepen tot rijksmonument.
• Januari 2020: Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van Vitaal Pendrecht krijg ik de Clasien Kramer speld.
• Januari 2021: Het voormalige restaurant Zuiderkroon wordt ingericht als tijdelijke testlocatie voor corona.
• Januari 2022: In de Papendrechtstraat en omgeving wordt de buitenruimte opnieuw ingericht (linker foto).
• Januari 2023: Bij de pakket- en briefautomaat aan de Groene Kruisweg is eindelijk een voetpad aangelegd (rechter foto).
• Januari 2024: De in december gesloten winkel van Blokker is zo goed als leeg.
ZATERDAG 4 JANUARI 2025
De jaarwisseling is voorbij en ondanks het afsteekverbod in Rotterdam is er weer volop vuurwerk de lucht in gegaan. Vanwege de harde wind waren in meerdere plaatsen de vuurwerkshows afgelast maar het Nationaal Vuurwerk bij de Erasmusbrug is wel doorgegaan.
Ook in Pendrecht is het afsteekverbod massaal genegeerd, al is er toch een verschil is met voorgaande jaren toen er nog geen vuurwerkverbod was. Vroeger werd er in vrijwel iedere straat vuurwerk afgestoken maar nu concentreert het zich op bepaalde plekken (foto links). In mijn eigen straat bijvoorbeeld ligt bijna niets maar bij de rij garages in de Sint Annalandstraat is heel wat afgestoken. De schade in de buitenruimte lijkt mee te vallen, de grootste vernieling die ik heb gezien is de opgeblazen textielcontainer bij basisschool Over de Slinge in de Sommelsdijkstraat (foto rechts).
De oliebollenkraam op de Slinge was per 1 januari niet meer open maar de wagen is pas vanmiddag weggehaald.
ZONDAG 29 DECEMBER 2024
Met het oog op de komende jaarwisseling worden de gebruikelijke maatregelen genomen om schade door vandalisme zo veel mogelijk te voorkomen zoals het afsluiten van prullenbakken, afvalcontainers, brievenbussen en parkeerautomaten. Afgedankte kerstbomen kunnen tot en met 31 januari naast de containers worden gelegd, ze worden apart opgehaald en daarna verwerkt tot houtsnippers en compost. Let op: verwijder alle versieringen en leg de boom niet op de metalen plaat van de container. Net als vorig jaar komen er in januari inleverlocaties voor kerstbomen waarbij per ingeleverde boom 50 cent wordt uitbetaald maar in en nabij Pendrecht is geen inleverpunt meer.
In heel Rotterdam geldt een afsteekverbod voor vuurwerk, dus ook tijdens de jaarwisseling. De enige uitzondering is fop- en schertsvuurwerk, het zogenaamde kindervuurwerk. Het verbod zal tijdens de jaarwisseling net als vorig jaar op grote schaal worden genegeerd want de kans om beboet te worden is eigenlijk nihil. Ondanks het afsteekverbod is vuurwerk in Rotterdam nog gewoon te koop, al is het aantal verkooppunten in de stad opnieuw gedaald.
Op oudejaarsdag 31 december rijden vanaf 20.00 uur alle bussen, trams en metro's hun laatste rit. De metro rijdt wel tussen 21.00 uur en 02.00 uur maar stopt niet op alle stations, het reizen met de metro is tussen deze tijden gratis en is vooral bedoeld voor de bezoekers van het Nationale Vuurwerk bij de Erasmusbrug.
ZATERDAG 28 DECEMBER 2024
December 2024 was in meerdere opzichten een saaie maand. Eén van de redenen was het sombere weer, vooral de afgelopen weken: nauwelijks zon en zwaar bewolkt met nevel of motregen. En er gebeurde niet veel, ik heb sinds het begin van mijn weblog nog nooit zó weinig nieuws in december kunnen melden.
Op Plein 1953 was van de kerstsfeer weinig te merken, behalve de achtergrondmuziek van Sky Radio was er wat gekleurde verlichting in het plantenperk bij Vitaal Pendrecht en een kale kerstboom op het middengedeelte. Verder was er geen enkele activiteit en ook het kerstconcert in de Sint Bavokerk lijkt een stille dood gestorven sinds de pensionering van pastoraal medewerker Hans Uijlenbroek.
In voorgaande jaren stond er op de hoek van de Slinge en de Middelharnisstraat een steigerkerstboom maar dat is verleden tijd want het steigerbouwbedrijf is verhuisd. Gelukkig zijn er nog wel bewoners die hun huis versieren zoals in de Zierikzeestraat (foto links) waar de veelkleurige verlichting al van een afstand te zien is.
Als laatste toch nog een nieuwtje dat niets met de feestdagen van doen heeft: de middelste kiosk op de Zijpe staat leeg (foto rechts) want tattooshop Shelby ink is verhuisd naar Zuidwijk. De kiosk staat te huur voor € 425,- per maand (exclusief BTW).
ZONDAG 22 DECEMBER 2024
De gemeenteraad van Rotterdam neemt op 21 december 1954 (gisteren precies 70 jaar geleden) het besluit om de straten in Pendrecht te vernoemen naar plaatsen die tijdens de watersnood van 1953 geheel of gedeeltelijk zijn ondergelopen omdat 1953 het jaar is waarin de bouw van Pendrecht begon. De Slinge en de Oldegaarde vormen hierop een uitzondering: deze straten zijn vanuit Zuidwijk doorgetrokken naar Pendrecht.
Een paar straatnamen zijn inmiddels verdwenen (Elkerzeepad en Wissekerkepad) maar in loop der jaren zijn er ook enkele nieuwe straten gekomen die qua naamgeving zijn ingepast in de bestaande straten. Eén daarvan is het Ovezandepad en ik ben er nog altijd een beetje trots op dat het pad op mijn voorstel deze naam heeft gekregen.
In De Tuin op het Zuiden (het herstructureringsgebied in Pendrecht Zuid) was in de Ossenissebuurt een nieuw voetpad geprojecteerd. Oorspronkelijk zou dit het Fijnaartpad worden maar dat leek mij niet handig: er is al een pad met die naam en er komt geen fysieke verbinding tussen de twee delen. Bovendien sluit de naam niet goed aan bij de overige straten in de directe omgeving. Tijdens een bijeenkomst over de voortgang van de herstructurering op 20 oktober 2008 bracht ik dit ter sprake en Nico Ros, programmamanager bij Woonstad Rotterdam, sprak toen de legendarische woorden Nou, verzin jij dan eens een betere naam! Ik dacht eerst dat het een grapje was...
Nadat ik in een atlas de kaart van Zeeland had geraadpleegd was ik er al heel snel uit. Ik heb de naam Ovezandepad voorgesteld, dit is een plaatsje op Zuid-Beveland waar de wederopbouwarchitect Ernest Groosman is geboren. Het nieuwe voetpad zal vele keren de plekken kruisen waar de door Groosman ontworpen portiekflats hebben gestaan zodat de straatnaam indirect naar de architect verwijst, verder zijn de omliggende straten eveneens vernoemd naar plaatsen op Zuid-Beveland. De deelgemeente Charlois heeft mijn voorstel overgenomen en op 27 oktober 2009 heeft de gemeente Rotterdam de naam officieel goedgekeurd. Op de foto rechts is het eerste deel van het pad te zien, de huizen hebben ook als adres het Ovezandepad.
Op 20 januari 2011 zijn de straatnaamborden geplaatst en ik heb voorgesteld om het eerste stukje van het Ovezandepad officieel op te leveren. Dat is gebeurd op 19 april 2011 en daarbij was ook een nazaat van Ernest Groosman aanwezig die ik via het architectenbureau Groosman Partners had opgespoord en heel enthousiast reageerde op mijn plan. Na korte toespraken van Dennis Lausberg (regiodirecteur van Woonstad Rotterdam), Marcel Groosman (zoon van architect Ernest Groosman) en Ed Goverde (voorzitter van de deelgemeente Charlois) heb ik samen met hen het Ovezandepad feestelijk opgeleverd door een confettikanon af te schieten.
In de daaropvolgende jaren werd het Ovezandepad steeds een stukje langer naarmate de nieuwbouw vorderde, begin september 2016 is het laatste stukje aangelegd en is het Ovezandepad over de volle lengte beloopbaar. De laatste Groosmanflat is in 2013 gesloopt maar het Ovezandepad is een blijvende herinnering aan de architect van deze woningen die door oud-bewoners nog altijd worden geroemd vanwege de praktische indeling, de ruime badcel en de diepe kast aan het einde van de gang.
ZATERDAG 21 DECEMBER 2024
Vandaag is het de kortste dag van het jaar en de kerstvakantie is begonnen waardoor ik twee weken vrij ben. Ik ben erg aan vakantie toe want ik heb een drukke periode achter de rug en waarschijnlijk heeft ook mijn staaroperatie bijgedragen aan mijn gevoel van vermoeidheid. Bij de laatste controle in de oogkliniek was overigens alles goed en de komende weken kan ik het druppelen geleidelijk afbouwen.
Tijdens de kerstvakantie geldt er een aangepaste dienstregeling bij de RET wat in Pendrecht eigenlijk alleen merkbaar is bij de metro want daar gaat de frequentie omlaag. Bij de bus zijn geen veranderingen in de vertrektijden, alleen scholierenlijn 668 rijdt niet. Vanaf maandag 6 januari start de nieuwe dienstregeling en krijgen de trams nieuwe lijnnummers en aangepaste routes, de door Zuidwijk rijdende tramlijn 25 naar Carnisselande wordt dan tramlijn 5.
ZONDAG 15 DECEMBER 2024
Begin van de week is een nieuwe uitgave verschenen van In de Kijkerd, het magazine van Vitaal Pendrecht en de Kinderfaculteit. Sinds 2020 zit ik niet meer in de redactie maar het bezorgen blijf ik gewoon doen, dit doe ik al meer dan 25 jaar. De afgelopen dagen heb ik het magazine in gedeeltes bezorgd, vanmorgen als laatste in de Kortgeneflat.
ZATERDAG 14 DECEMBER 2024
Dit keer geen Pendrechts nieuws maar een persoonlijk bericht. Ongemerkt gaan de jaren voorbij en vandaag heb ik in dat opzicht een mijlpaal bereikt: ik ben 65 jaar geworden en dus mag ik mij senior noemen. Vroeger was dat de leeftijd dat je met pensioen ging maar daar moet ik nog twee jaar op wachten. Gelukkig doe ik mijn werk nog altijd met veel plezier (ik werk nu 46 jaar bij Albeda waarvan 28 jaar als roostermaker) en eerlijk gezegd ben ik daarom nog niet met mijn pensioen bezig. Maar één van mijn passies is reizen en dat zal ik na mijn werkzame leven zeker meer gaan doen.
Ondanks mijn leeftijd ben ik gezond en kan ik alles nog. Wel had ik staar in mijn linkeroog (waarschijnlijk het gevolg van een fietsongeval ongeveer 10 jaar geleden) en dit jaar heb ik na jaren van uitstel de stap gezet om er wat aan te laten doen. Precies een maand geleden ben ik met succes geopereerd en om een lang verhaal kort te houden: de ingreep is mij ontzettend meegevallen. Het herstel ging voorspoedig en het is een verademing om met beide ogen weer goed te kunnen zien.
Al bijna mijn hele leven woon ik in Pendrecht, zoals bekend had ik het plan om volgend jaar te verhuizen naar Valckensteyn maar helaas voldoe ik niet aan alle voorwaarden. Gelukkig kan ik nog prima de trappen op in mijn huidige flat waar ik inmiddels al weer bijna 26 jaar woon. Ik ben ondanks alle veranderingen nog altijd erg gehecht aan Pendrecht, sinds 2006 houd ik dit weblog bij over de wijk en ik hoop dat nog lang te kunnen blijven doen.
ZONDAG 8 DECEMBER 2024
Vandaag is het precies 25 jaar geleden dat de nieuwe Aldi op Plein de deuren opende, dat gebeurde dus op 8 december 1999. De Aldi is ondergebracht in een multifunctioneel gebouw waarin destijds ook wijkcentrum de Middelburgt en de bibliotheek waren ondergebracht die beide op 19 januari 2000 officieel werden geopend. Alleen de Aldi zit er nog, de Middelburgt sloot per 1 januari 2011 de deuren en de bibliotheek was op 29 november 2012 voor het laatst open. Ook in de andere nieuwbouw op Plein 1953 kwam een supermarkt en wel de Edah, in juni 2007 is de Edah omgebouwd tot Plus supermarkt die in januari 2014 plaats maakte voor een filiaal van Dirk van den Broek.
De oudste nog bestaande supermarkt in de wijk is Albert Heijn, filiaal 1020 van de Zaandamse grootgrutter is op 15 oktober 1963 geopend en bevindt zich nog steeds op bijna dezelfde plaats. Oudere Pendrechtenaren weten ongetwijfeld nog dat vroeger de ingang aan de Slinge was, net om de hoek bij de Krabbendijkestraat. De winkel had oorspronkelijk als adres Slinge 690 en dat gaf nog wel eens verwarring want het filiaal in Zuidwijk was ook aan de Slinge. De zaak is al meerdere keren verbouwd, de grootste verbouwing was in 1995 toen de supermarkt met een aanbouw aan de achterkant werd uitgebreid. Bij die gelegenheid is de ingang verplaatst naar de Krabbendijkestraat 10, de officiële heropening was op 12 december 1995. De nieuwe ingang was oorspronkelijk op de plek waar later Hans Textiel zou komen, de huidige ingang is een stukje verderop.
ZATERDAG 7 DECEMBER 2024
Sinds gisteren hangt de grootste kerstboom van Pendrecht weer aan de Kortgeneflat. In voorgaande jaren was de vorm van de boom elk jaar een beetje anders maar dit keer is de boom bijna hetzelfde als in 2023, alleen de stam is heel iets langer. De boom bestaat uit een lichtsnoer en heeft de hoogte van acht verdiepingen dus meer dan 20 meter. De ledlampjes branden ook overdag zodat ook dan de boom duidelijk te zien is. Vanuit mijn huis kijk ik op de Kortgeneflat en kan ik de bovenste helft van de boom zien.
De boom is vanaf een grote afstand zichtbaar en dat is eigenlijk de verdienste van Lotte Stam-Beese, de stedenbouwkundige die Pendrecht heeft ontworpen. Zij heeft de Kortgeneflat haaks op de Slinge geprojecteerd zodat je rijdend richting Groene Kruisweg niet in het niets kijkt maar in de verte de flat al kunt zien. Vandaar dat de Slinge vóór de flat een flauwe bocht naar rechts maakt, heel ongewoon voor de wijk waar verder alle straten haaks op elkaar staan.
ZONDAG 1 DECEMBER 2024
Vandaag is het precies 25 jaar geleden dat er een einde kwam aan OWG (Onze Woongemeenschap), de in 1950 opgerichte corporatie die de eerste huizen in Pendrecht liet bouwen. Op 1 december 1999 fuseerde OWG met Stichting Volkswoningen (oorspronkelijke naam: Maatschappij voor Volkswoningen) tot de Nieuwe Unie, vooral voor oer-Pendrechtenaren was die nieuwe naam best even wennen.
Het was niet de laatste fusie want op 1 augustus 2007 is de Nieuwe Unie formeel samengegaan met het Woningbedrijf Rotterdam (WBR) tot Woonstad Rotterdam maar bleven voorlopig nog onder hun eigen naam werken. In de jaren erna integreerden de beide organisaties tot een nieuwe corporatie, vanaf 1 juli 2009 presenteert Woonstad Rotterdam zich aan huurders en relaties in haar nieuwe vorm en daarmee kwam er officieel een einde aan de Nieuwe Unie.
Oudere berichten zijn terug te vinden in het weblogarchief.