weblog Pendrecht

 


 

Dit is mijn digitale dagboek over Pendrecht, de nieuwste berichten staan altijd bovenaan. Klik hier om een reactie te sturen.

Omdat ik fulltime werk heb ik weinig vrije tijd, ik werk mijn weblog daarom alleen op zaterdag en zondag bij.

 


 

 

FOTOPRESENTATIE: TERUGBLIK OP 2019

 

Al meer dan 10 jaar maak ik jaarlijks een fotopresentatie waarin ik tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van Vitaal Pendrecht laat zien wat er het afgelopen jaar in Pendrecht is gebeurd. Het is elke keer best een klus maar ik vind het nog steeds leuk om te doen, zowel het samenstellen als het presenteren (foto links: de titelpagina). Het is dit jaar de dertiende keer dat ik de gebeurtenissen in Pendrecht van het voorbije jaar op deze manier de revue laat passeren, in totaal laat ik 60 foto's zien oftewel 5 foto's per maand.

 

De nieuwjaarsbijeenkomst van Vitaal Pendrecht is op donderdag 23 januari a.s. in de Kinderfaculteit op Plein 1953 en begint om 19.00 uur. Het programma vermeldt behalve mijn presentatie ook presentaties van de Kinderfaculteit en de Taalfaculteit, aandacht voor het Pendrecht Theater en de uitreiking van de Clasien Kramer prijs, verder is er muziek van Armando en hapjes en drankjes. De avond duurt tot ongeveer 22.00 uur.

 

 


 

ZONDAG 19 JANUARI 2020

 

Het is al 17 jaar geleden maar het ligt velen nog vers in het geheugen: de moord op Sedar Soares bij metrostation Slinge. Het was in een periode dat het al niet goed ging met de wijk en deze moord deed er nog een schepje bovenop, heel Nederland zag Pendrecht toen op het journaal wat het slechte imago alleen maar versterkte. Er wordt een verdachte opgepakt en veroordeeld maar deze wordt in hoger beroep vrijgesproken nadat getuigen hun verklaring hebben ingetrokken, daarmee blijft de geruchtmakende moord onopgelost.

 

Een jaar na het drama wordt aan de zijgevel van het parkeerdek een gedenkteken onthuld ter nagedachtenis aan Sedar. Rex Mundio vervaardigde de ronde plaquette (foto) en heeft daarbij vooral de wensen van de familie tot uitdrukking gebracht. In het midden van een uiteenspattende sneeuwbal is een portret van Sedar te zien en onderaan zit een plaatje met de tekst SEDAR SOCRATES SOARES geboren 13-08-1989 gestorven 02-02-2003. Onder grote publieke belangstelling onthulden toenmalig deelraadsvoorzitter Dick Lockhorst en de moeder van Sedar de plaquette op 1 februari 2004, precies één jaar na de fatale schietpartij.

 

Al enkele jaren maakt de politie een coldcase-kalender, dat is een weekkalender waar oude onopgeloste zaken op staan. Deze kalender wordt verspreid onder gevangenen in de hoop dat er tips komen, dit jaar krijgen ook alle tbs-instellingen in Nederland de kalender. Op het blad van week 8 wordt de moord op Sedar Soares als volgt omschreven:

 

Nachtmerrie van iedere ouder

 

Op zaterdag 1 februari 2003 sneeuwt het in Rotterdam. Feest voor de kinderen en ook voor de 13-jarige Sedar en zijn vrienden. Vanaf het parkeerdek bij het metrostation Slinge houden zij sneeuwballengevechten met elkaar en gooien sneeuwballen naar passerende auto's en voetgangers. Onschuldig, toch? Toch schiet iemand gericht op de spelende jongens. Sedar wordt geraakt en overlijdt.

Sedar had met zijn moeder afgesproken dat hij om 20.00 uur die avond thuis zou komen. Maar hij kwam nooit meer thuis. De nachtmerrie van iedere ouder wordt werkelijkheid voor de moeder van Sedar.

Iedereen is verontwaardigd. Hoe kon dit gebeuren? Er is alles aan gedaan om de dader te vinden, maar dat is nog steeds niet gelukt. De dader loopt dus al meer dan 16 jaar vrij rond.

Weet u meer over deze zaak? Laat het alstublieft weten. U helpt er de moeder van Sedar enorm mee.

 

De kans dat het misdrijf dankzij de coldcase-kalender wordt opgelost is natuurlijk heel klein maar wie weet wat het oplevert. De moord op Wil Vervat in 1974 (ook bij metrostation Slinge) veroorzaakte destijds ook veel beroering in Pendrecht maar is uiteindelijk wel opgelost: 14 jaar later is de dader gevonden en veroordeeld.

 


 

ZATERDAG 18 JANUARI 2020

 

Er is weinig nieuws. Door het aanhoudende zachte weer zijn in de middenberm van de Slinge al een paar bloeiende krokussen te zien. Een deel van de oneven flat aan de Dirkslandhof staat in de steigers, het lijkt er op dat na de renovatie van de flats Slinge I en II ook deze woningen een opknapbeurt zullen krijgen. Vanmorgen lagen de drie broodbakken op Plein 1953 plat op de grond, ik heb ze weer rechtop gezet wat vrij lastig ging omdat de bakken met kettingen aan elkaar zitten.

 


 

ZONDAG 12 JANUARI 2020

 

Al een tijdje ben ik bezig met mijn terugblik op 2019 die ik tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van Vitaal Pendrecht op donderdagavond 23 januari zal presenteren. De fotopresentatie zelf is klaar (foto: het titelbeeld), ik ben nog bezig met het uitwerken van de teksten. De bijeenkomst is in de aula van de Kinderfaculteit op Plein 1953 en het is dan de dertiende keer dat ik de gebeurtenissen van het voorbije jaar de revue laat passeren. De avond begint om 19.00 uur en het programma vermeldt behalve mijn presentatie ook presentaties van de Kinderfaculteit en de Taalfaculteit, aandacht voor het Pendrecht Theater en de uitreiking van de Clasien Kramer prijs.

 

Het idee voor een nieuwjaarsbijeenkomst in de wijk is ontstaan tijdens de Dag van de Dialoog in 2007. Lea Felter zag van achter het buffet in de Middelburgt (dat toen nog wijkgebouw was) het gesprek dat als thema Waar ga je voor? had. "Ik zou gaan voor een nieuwjaarsreceptie van en voor de bewoners van Pendrecht in dit gebouw en het liefst in deze zaal" was haar reactie.

Op 19 januari 2008 ging Lea's wens in vervulling, opbouwwerker Rieks Westrik was op het idee gekomen om mij als dagburgemeester te laten terugblikken op 2007 en sindsdien is mijn fotopresentatie een vast onderdeel geworden van de nieuwjaarsbijeenkomst. In de loop der jaren was het op verschillende locaties in de wijk (o.a. in de Open Hofkerk) maar sinds 2015 is het weer in hetzelfde gebouw als waar het ooit begon, ook al heeft dat nu een andere functie gekregen.

 


 

ZATERDAG 11 JANUARI 2020

Op woensdag 15 januari organiseert de Huurdersvereniging Zuiderkroon een bingomiddag, dit vindt plaats in de ontmoetingsruimte van de Open Hofkerk van 14.00 tot 16.00 uur. Een bingoboekje kost 7 euro en daarbij is een gratis kopje koffie of thee inbegrepen. Na de bingo is er een loterij waarmee mooie prijzen te winnen zijn. De loten worden per paar verkocht, een envelop met twee loten kost 1 euro.


 

ZONDAG 5 JANUARI 2020

 

Van een webloglezer kreeg ik een berichtje dat er volgens hem niets meer klopt van de kindvriendelijke routes: de walvis op Plein 1953 is weg (maar dat is algemeen bekend) maar ook het zeepaardje kon hij niet meer vinden. Ik kan mij niet voorstellen dat er (afgezien dan van de walvis op het Plein) draadfiguren aan de eindpunten van de routes zijn verdwenen, ik loop immers regelmatig door de wijk en dan zou mij dat onmiddellijk opgevallen zijn. Toch heb ik het zekere voor het onzekere genomen en vanmorgen even een rondje gemaakt langs de eindpunten maar mijn vrees was ongegrond, alle eindelementen staan er nog.

 

 

 

Er zijn 8 routes vanaf Plein 1953 en de symbolen zijn waterdieren zoals een dolfijn, een zeepaardje, een krokodil, een zwaardwalvis en een zeester. De meeste eindelementen bestaan uit draadfiguren (in dezelfde uitvoering als de rode poppen bij de oversteekplaatsen) en het aantal varieert van één tot drie. Als er meerdere elementen staan zijn ze meestal in iets verschillende kleuren uitgevoerd.

Dit zijn, in volgorde van de foto's hierboven, de eindpunten van de routes met tussen haakjes het aantal en de kleur van het/de eindelement(en): Schuddebeursstraat tegenover Zijpe (2 x oranje), Kerkwervesingel bij basisschool Over de Slinge (2 x blauw), Stellendamstraat bij Stellenbos (5 x oranje/geel), Tiengemetensingel bij Ooltgensplaatweg (2 x groen), Abbenbroekweg bij Ooltgensplaatweg (2 x grijs), Nieuw-Vossemeerweg bij Ellewoutsdijkstraat (1 x rood), Rilland Bathstraat bij Nieuw-Vossemeerweg (3 x groen) en Sliedrechtstraat bij speeltuin Pendrecht 7 (1 x zwart).

 

Het sluitstuk van de kindvriendelijke routes was de blauwe walvis op Plein 1953 die is onthuld op 6 juni 2012. De walvis stond op een vierkante blauw-oranje geschilderde betonnen plaat en daarnaast staat een kleine metalen kubus met daarin de apparatuur die het spuiten regelt, de kubus is aan de buitenkant voorzien van de andere dieren die langs de kindvriendelijke routes staan. De walvis spoot overdag in de zomerperiode steeds 1 minuut water en dan 1 minuut niet.

 

In de plannen voor de vergroening van Plein 1953 was één van de wensen van omwonenden en ondernemers om de walvis weg te halen. Het idee van de water spuitende walvis was leuk maar in de praktijk bleek niet iedereen er even gelukkig mee te zijn: het water loopt niet goed weg, het plateau vervuilt snel en in de herfst is het spekglad vanwege de vallende bladeren. Sinds 2016 spoot de walvis geen water meer en op 30 januari 2018 is de walvis verwijderd, het betonnen plateau gesloopt en het vierkante vak weer voorzien van gele klinkers (foto rechts). Alleen de metalen kubus met de dierenfiguren is blijven staan, wat er met de walvis is gebeurd weet ik niet.

 


 

ZATERDAG 4 JANUARI 2020

 

De laatste dagen van 2019 was ik in Berlijn, vandaar dat ik het vorige weekeinde niets in mijn weblog heb geschreven. Ik ben al heel vaak in de Duitse hoofdstad geweest (ook toen Berlijn nog gedeeld was) en het blijft een fascinerende stad waar ik nooit op uitgekeken raak. Het was een aparte ervaring om de stad eens in kerstsfeer te zien, iets waar in Duitsland sowieso veel werk van wordt gemaakt.

 

Op de Kurfürstendamm waren de bomen voorzien van lampjes wat een sprookjesachtig effect gaf (foto links) en op veel plekken in de stad zijn kerstmarkten. De bekendste kerstmarkt in Berlijn is die bij de Gedächtniskirche (foto rechts) waar het zowel overdag als 's avonds druk was. Al met al had ik een paar leuke dagen in Berlijn, al was het wel erg koud. Ik zou nog veel meer over Berlijn kunnen schrijven maar dat valt helaas buiten het bestek van mijn weblog.

 


 • Pendrecht lijkt de jaarwisseling zonder grote schade te zijn doorgekomen en bijna alle vuurwerkafval is al opgeruimd, de kerstboom aan de Kortgeneflat is nog steeds verlicht.

 • Nieuwjaarsdag is in Pendrecht de dag dat de oliebollenkraam de wijk verlaat, aan het einde van de ochtend stond de wagen in de Schuddebeursstraat al klaar voor vertrek (linker foto).

 • Het winkelpand Zijpe 6 staat leeg, hier zat assurantiekantoor KPJ Finance. De kiosk Zijpe 11 lijkt weer te zijn verhuurd, de ruimte is opgeknapt en er hangt nu plastic voor de ramen.

 • De broodbakken op Plein 1953 zijn teruggezet en kunnen weer gebruikt worden.

 • De paalwoningen in de Stellendamstraat en de Dirkslandstraat zijn sinds de renovatie in 2003 gemeentelijk monument en sinds kort is dat ook daadwerkelijk zichtbaar. Op iedere flat zit het monumentenbordje aan de kant van de Slinge op de betonnen rand onder de televisieramen (rechter foto).


 

ZONDAG 22 DECEMBER 2019

 

De kerstvakantie betekent dat veel winkels en instellingen aangepaste openingstijden hebben, de RET rijdt volgens de vakantiedienstregeling en de broodbakken op Plein 1953 zijn tijdelijk weggehaald. Op eerste kerstdag, tweede kerstdag en nieuwjaarsdag wordt er geen huisvuil opgehaald en tijdens de kerstvakantie is het niet mogelijk om een afspraak te maken voor grofvuil. Rond de jaarwisseling neemt de gemeente extra maatregelen om vandalisme te voorkomen: containers voor restafval worden op 31 december afgesloten en zijn uiterlijk 2 januari weer open; prullenbakken worden tussen 27 en 31 december afgesloten en zijn uiterlijk 4 januari weer open (prullenbakken in winkelgebieden worden op 31 december afgesloten en zijn uiterlijk 2 januari weer open) en papier- en textielcontainers worden tussen 27 en 31 december afgesloten en zijn uiterlijk 4 januari weer open (containers in risicogebieden worden gedurende dezelfde periode weggehaald). PostNL sluit de brievenbussen rond de jaarwisseling af of haalt ze tijdelijk weg.

 

Net als in voorgaande jaren worden afgedankte kerstbomen apart ingezameld, ze worden dan hergebruikt door ze te composteren. Kerstbomen kunnen vanaf 27 december tot en met 11 januari worden gelegd naast de restafvalcontainer of op de plek waar normaal de minicontainer staat. Let er op dat er geen versieringen meer in de boom zitten, leg de boom niet op de metalen plaat van de ondergrondse container (de container kan dan niet geleegd worden) en zet geen bomen buiten rond de jaarwisseling.

 

Vanwege de vakantie is er het volgende weekeinde weblogstilte, ik wens mijn webloglezers fijne feestdagen en alvast een veilige jaarwisseling en een goed 2020!

 


 

ZATERDAG 21 DECEMBER 2019

 

Op Plein 1953 waren vandaag enkele activiteiten waaronder knutselen en kerststukjes maken. Verder was er een kunststof schaatsbaan, een zweefmolen, een voorlichter van Pendrecht Aardgasvrij en een tent waar de leden van het wijkcomité Pendrecht stonden. Terwijl ik er rondkeek hoorde ik muziek en kwam de kerstman aangelopen, in gezelschap van drie muzikanten en elfjes die boodschappentassen uitdeelden. Hieronder een paar foto's die een beeld geven van de activiteiten op het Plein.

 

 


 • De kerstvakantie is begonnen, de scholen zijn twee weken dicht en ook ik heb daarom twee weken vrij. Vandaag is het trouwens de kortste dag van het jaar, met een middagtemperatuur van ongeveer 9 graden is het voor de tijd van het jaar uitzonderlijk warm.

 • Een paar dagen geleden is in de Krabbendijkestraat ter hoogte van de Beatrixschool een lantaarnpaal aangereden, net als een week eerder aan de Ooltgensplaatweg is de paal een meter boven de grond afgezaagd.

 • De dichtgeplakte ramen van de Poolse supermarkt Groszek aan de Slinge zijn voorzien van foto's van levensmiddelen zodat het er wat minder kaal uit ziet (foto).

 • Rechts van Groszek is de voormalige supermarkt Polo, de winkelruimte is afgelopen week grotendeels leeggehaald en de steigers die er wekenlang stonden zijn weg.

 • Rechts naast Polo is een grotendeels leegstaand pand (aan de rechterkant zit supermarkt Nesfood en de geldautomaat van de Rabobank), voor de bovengelegen kantoorruimtes is een vergunning aangevraagd om er woningen van te maken.


 

ZONDAG 15 DECEMBER 2019

 

Eindelijk is er weer nieuws uit de Wagenbergstraat want de even flat is voorzien van de hangende balkons (foto links). En net als de Franse balkons aan de voorkant hebben de hekken dezelfde zigzagspijlen als de leuningen in de trappenhuizen. De balkons zijn ruim en licht, wel een verschil met het smalle inpandige balkon van vroeger. De ijzeren profielen rondom de balkons zijn weggewerkt achter witte bakstenen.

Bij de oneven flat zijn aan de voorkant de stellingen weggehaald zodat de nieuwe ramen van mijn ouderlijke huis te zien zijn (foto rechts). De achterkant staan nog wel in de steigers en bij beide flats wordt nog gewerkt aan de kopwoningen aan de kant van de Raamsdonkweg.

 

Het lijkt er op dat de werkzaamheden aan de flats in de Geertruidenbergstraat binnenkort zullen beginnen, aan de achterkant van de oneven flat is het bouwterrein al ingericht.

 


 • Afgelopen donderdag zijn in Pendrecht de PMD-containers weggehaald (linker foto), op de plaatsen waar de containers hebben gestaan is een witte tekst op de bestrating gespoten waarop het volgende te lezen is: De PMD-container is weg, PMD mag weer bij het restafval. Waarom? Lees het op Rotterdam.nl/PMD.

 • Zaterdag 21 december komt de Kerstman met zijn elfjes en kerstmeisjes naar Plein 1953, ze zijn daar tussen 12.00 en 15.00 uur. Tussen 13.30 en 14.00 uur kan je bij Bakkerij Remmerswaal met de Kerstman op de foto en de elfjes delen boodschappentassen uit waarin een waardebon kan zitten.

 • De aangereden lantaarnpaal aan het einde van de Ooltgensplaatweg is een meter boven de grond afgezaagd (rechter foto), bovenaan is het straatnaambord bevestigd.

 • Vandaag is de nieuwe dienstregeling van de RET ingegaan en dat betekent tevens het einde van contant betalen in de bus, een kaartje kopen kan alleen nog met een bankpas of creditcard.


 

ZATERDAG 14 DECEMBER 2019

 

Vanwege mijn 60e verjaardag is mijn wijkronde uitgesteld tot morgen.

 


 

ZONDAG 8 DECEMBER 2019

 

Afgelopen week is de nieuwe In de Kijkerd aangekomen, vrijdagavond heb ik twee dozen opgehaald en in twee sessies heb ik mijn bezorgwijk gedaan. Dit is de allerlaatste In de Kijkerd waaraan ik heb bijgedragen na mijn besluit om te stoppen met het redactionele werk (zie bij 13 oktober), het bezorgen blijf ik wel doen.

 

Op de voorpagina van magazine 2019-4 staan een oranjekleurige foto van een versierde kerstboom met in wit een kerstwens van Vitaal Pendrecht. Mijn laatste Pendrecht van toen is gewijd aan een oude ansichtkaart van de Ossenisseweg toen de winkels daar nog waren. Op die foto is ook het winkelblok te zien waar tussen 2000 en 2007 de Bewonersorganisatie Pendrecht was gehuisvest, hier werd destijds In de Kijkerd gemaakt en dat gebeurde toen nog ouderwets met schaar en lijm.

Op de pagina ernaast staat een artikel over mijn afscheid van het magazine met daarbij de foto's van de notulen van de redactievergadering van 17 juni 1991 waarin mijn naam voor het eerst wordt genoemd, de notulen zijn handgeschreven door de toenmalige opbouwwerker Ben van Zanten op twee vellen uit een schrijfblok. Het artikel is overigens niet door mij zelf geschreven maar ik heb het vooraf ter inzage gehad waarbij ik de vrijheid had om het te bewerken en/of aan te vullen.

 

Enkele onderwerpen van overige artikelen (afgezien van de Kinderfaculteit en speeltuin Neeltje Jans want dat staat er altijd in): Pendrecht Aardgasvrij, de watersnoodfoto op Plein 1953 (met een uitgebreid verhaal over de watersnoodramp), terugblik op de theatervoorstellingen, de Passage, tweede prijs voor de Halsterenstraat, terugblik mini-concerten, wethouder Bas Kurvers bezoekt Pendrecht, renovatieprojecten van Woonstad Rotterdam en voorstellen voor de Clasien Kramer prijs. Voor wie buiten Pendrecht woont: het magazine is binnenkort via de website van Vitaal Pendrecht te downloaden.

 


 

ZATERDAG 7 DECEMBER 2019

 • Het voetpad langs de Kamperlandsingel achter de Tholenstraat wordt opnieuw betegeld (eerste foto).

 • Ook aan de achterkant van de even flat in de Wagenbergstraat zijn de stellingen weg, het enige wat nog ontbreekt zijn de nieuwe balkons (tweede foto).

 • De Pendrechtse plasticcontainers staan er nog, in Lombardijen zijn ze afgelopen week weggehaald.

 • Op de hoek van de Ooltgensplaatweg en de Abbenbroekweg is een lantaarnpaal aangereden maar ondanks de schade brandt hij wel (derde foto).

 • Aan de Oldegaarde ontdekte ik een nieuw oplaadpunt voor elektrische auto's, het bevindt zich ter hoogte van de Battenoordhof.

 • De Halsterenstraat is erg trots op de tweede prijs voor de Opzoomerstraat van het Jaar, de cheque staat prominent bij Sjannie voor het raam (vierde foto).

 • De kerstboomverlichting van de Kortgeneflat brandt ook overdag (vijfde foto, goed kijken tussen de boomtakken).

 


 

ZONDAG 1 DECEMBER 2019

 

Ik heb vandaag geen actueel nieuws te melden, daarom wat eerdere nieuwsfeiten uit mijn weblog.

• December 2010: De uurwerken in de toren van de Sint Bavokerk worden vernieuwd (linker foto).

• December 2011: Het gedeelte van de Krabbendijkestraat bij de winkels wordt een parkeerschijfzone.

• December 2012: Het nieuwe regiokantoor van Woonstad Rotterdam wordt in gebruik genomen.

• December 2013: De laatste Groosmanflat in Pendrecht (aan de Yersekestraat) wordt afgebroken.

• December 2014: Het Servicepunt op Plein 1953 gaat dicht (rechter foto).

• December 2015: De eerste fase van de vergroening van Plein 1953 wordt uitgevoerd.

• December 2016: Aafje stopt met de exploitatie van restaurant Zuiderkroon.

• December 2017: Tussen de Abbenbroekweg en de Raamsdonkweg worden de binnentuinen opgehoogd.

• December 2018: Het Neva Ensemble uit Sint Petersburg treedt op in de Open Hofkerk.

 


 

ZATERDAG 30 NOVEMBER 2019

 

Na vier jaar is de metershoge kerstboom aan de Kortgeneflat terug van weggeweest, aan de galerijkant is een lichtsnoer opgehangen in de vorm van een levensgrote kerstboom. Een betere plek is haast ondenkbaar want de flat staat haaks op de Slinge (bewust zo bedacht door Lotte Stam-Beese): iedereen die over de Slinge richting Groene Kruisweg rijdt zal de boom al van een grote afstand kunnen zien. Vanuit mijn huis zie ik het bovenste deel, dat wil zeggen vanaf de zevende verdieping.

 

In 2014 was het voor het eerst, al had de boom toen wel een iets andere vorm. Een jaar later kwam de boom terug maar na enkele dagen was er een storing waardoor een deel van de verlichting het niet meer deed. De jaren daarna verscheen de kerstboom niet meer maar dit jaar is het lichtsnoer weer aangebracht en is de grootste kerstboom in Pendrecht opnieuw te zien.

 


 • Aan de zuidkant van de Zierikzeebuurt is al enkele dagen een storing in de openbare verlichting, hierdoor branden er meerdere lantaarns niet in de Zierikzeestraat, Schuddebeursstraat en aan de Kerkwervesingel. Vandaag stonden er maar liefst vijf auto's van Stedin op de Kerkwervesingel (foto) maar aan het begin van de avond was de storing nog niet opgelost.

 • Afgelopen jaar is door Opzoomer Mee voor de vijfentwintigste keer de Opzoomerstraat van het jaar bekendgemaakt. Van de 62 genomineerde straten stonden er nog drie in de finale waaronder de Halsterenstraat, de Pendrechtse straat werd helaas niet de winnaar (dat werd de Tidemanstraat in Delfshaven) maar sleepte wel de tweede prijs in de wacht. De prijsuitreiking vond plaats op het SS Rotterdam.

 • In het winkelgebied zijn weer de luidsprekers opgehangen waaruit tijdens de openingstijden van de winkels zachte achtergrondmuziek klinkt.

 • In het oostelijke deel van de Abbenbroekweg zijn enkele kruisingen afgesloten vanwege grondwerkzaamheden, een gevolg is dat het achterste deel van de Ooltgensplaatweg tijdelijk een doodlopende straat is geworden.

 • Morgen is het december, de maand dat de plasticcontainers zullen worden weggehaald omdat het apart inzamelen niet meer nodig is.


 

ZONDAG 24 NOVEMBER 2019

 

Over drie weken, op zondag 15 december, gaat de nieuwe dienstregeling van de RET in. De wijzigingen in de dienstregeling zelf zijn minimaal maar er zijn wel enkele andere veranderingen, vooral bij de bus. Zo kan er vanaf 15 december in de bus niet meer contant worden betaald, alle bussen krijgen betaalautomaten zodat passagiers alleen nog met een bankpas of creditcard een kaartje kunnen kopen. Het weren van contante betalingen in de bus is niet alleen goed voor de veiligheid maar het levert ook een tijdwinst op. In de tram kan men nog wel contant een kaartje kopen maar ook dit zal op termijn niet meer mogelijk zijn.

 

Op 15 december komt tevens de eerste serie van 55 elektrische bussen in dienst, het is de bedoeling dat er de komende jaren steeds meer komen zodat in 2030 de laatste dieselbussen kunnen worden afgevoerd. Voorlopig zullen de nieuwe voertuigen nog niet in Pendrecht te zien zijn. De elektrische bussen worden op slechts enkele lijnen ingezet (o.a. lijn 44 tussen Rotterdam Centraal en Zuidplein) omdat er aan de eindpunten laadpunten komen waar de bussen overdag tussentijds kunnen opladen, de bussen hebben daarvoor op het dak een kleine stroomafnemer. 's Nachts staan de bussen in de remise waar ze weer volledig worden opgeladen.

 

Alle trams en bussen krijgen de komende tijd nieuwe kaartlezers, het ombouwen is al gestart en zal zes maanden duren. De nieuwe kaartlezers zijn blauw en zien er iets anders uit dan de huidige grijze apparaten, de schermen zijn beter leesbaar en de geluidssignalen klinken hetzelfde als de kaartlezers op de NS-stations (één piep = inchecken gelukt, twee piepen = uitchecken gelukt en drie piepen = in-/uitchecken mislukt). De nieuwe apparatuur kan ook de barcode op een smartphone lezen van een online gekocht kaartje, in de toekomst zal het ook mogelijk zijn om met een bankpas in te checken.

 


 

ZATERDAG 23 NOVEMBER 2019

 

Er is weinig nieuws te zien in de wijk. In de Wagenbergstraat wordt nog steeds gewerkt aan de beide flats, bij de even flat zijn de portiekdeuren vervangen. Een paar weken geleden werd de straat afgesloten en nu is een deel ook opgebroken (foto links), de herinrichting van de straat drie jaar geleden is dus min of meer weggegooid geld geweest.

In de Geertruidenbergstraat staan veel woningen al leeg en achter de even flat is men aan het graven (foto rechts). Achter de oneven flat is al geruime tijd geleden een verharding aangebracht maar aan de huizen zelf gebeurt nog niets.

 

De datum van de nieuwjaarsbijeenkomst van Vitaal Pendrecht is al bekend: donderdagavond 23 januari 2020. Vaste programmaonderdelen zijn mijn terugblik op 2019 en de uitreiking van de Clasien Kramer prijs.

 


 

ZONDAG 17 NOVEMBER 2019

 

's Middags wandel ik naar de Open Hofkerk om de laatste Zondagmiddagmuziek van dit jaar te bezoeken. Dit keer was het een orgelconcert dat werd verzorgd door Martien de Vos, sinds september 2017 de vaste organist van de kerk. Ook nu was de opkomst niet groot, er zaten nog geen 25 bezoekers in de kerkzaal. Eén van de bezoekers was Jan van Dijk, Martiens voorganger die 35 jaar organist van de Open Hofkerk is geweest.

 

Na een kort welkomstwoord vertelde Martien enkele bijzonderheden over het Vierdag-orgel waaronder de horizontaal geplaatste pijpen van het trompetregister (foto links) wat bij Spaanse orgels gebruikelijk is. Ook noemde hij de cimbelster bovenaan in het orgelfront (foto rechts): als de organist dit register opent gaat de ster ronddraaien en klinkt er een zacht tinkelend geluid. Martien vertelde ook iets over het programma, behalve werk van verschillende componisten zal hij ook enkele improvisaties spelen.

 

Het programma was qua muziek heel afwisselend en gaf een uitstekende indruk van de vele mogelijkheden van het orgel, mede door de goede akoestiek van de kerkzaal. Overigens had Martien geen hulp dus bediende hij ook zelf de registers, soms gebeurde dat vliegensvlug midden in een muziekstuk terwijl hij met één hand verder speelde. Halverwege het programma was er een korte pauze en konden de bezoekers in de ontmoetingsruimte een kop koffie of thee drinken, de meesten deden dat want het was in de kerkzaal aan de koude kant (zeker als je drie kwartier stil hebt gezeten).

 

Aan het einde van het concert kreeg Martien een langdurig applaus en natuurlijk de gebruikelijke bos bloemen, daarna kon er in de ontmoetinsgruimte nog even nagepraat worden. Het volgende concert is gepland op 8 maart 2020 waarin het Golden Circle Ensemble en organist André de Jager zullen optreden.

 


 

ZATERDAG 16 NOVEMBER 2019

 

Deze middag was Sinterklaas met zijn gevolg op bezoek in Pendrecht. Samen met een aantal Zwarte Pieten, een Pietenorkest en een schare kinderen maakte de Goedheiligman een rondje over Plein 1953. Ondanks de kou en het sombere weer waren er toch aardig wat kinderen gekomen en door de fleurig geklede orkestpieten zag het er allemaal heel vrolijk uit (foto links).

 

Op de zijgevel van Dirk, tegenover bakkerij Remmerswaal, hangt sinds 6 november een grote foto van de watersnoodramp (foto rechts). De foto toont een ondergelopen boerderij en in grote cijfers het jaartal 1953. Onderop de foto staat de volgende tekst: In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 veroorzaakte een zware stormvloed in combinatie met springtij een watersnoodramp die 1836 levens kostte. De straatnamen in Pendrecht verwijzen naar de plaatsen in Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant die werden getroffen door deze ramp.

 

De zuidklok van de Sint Bavokerk is gerepareerd en loopt weer op tijd.

 


 

ZONDAG 10 NOVEMBER 2019

 

Over precies een week, op zondag 17 november 2019, is er weer Zondagmiddagmuziek in de Open Hofkerk waarin Martien de Vos, de vaste organist van de kerk, een concert zal geven op het mooie Vierdag-orgel. Naast enkele mooie improvisaties van Martien zelf speelt hij werken van J.S. Bach, D Buxtehude en F. Couperin.

Martien won verschillende prijzen op orgelconcoursen. Zo behaalde hij in juni 2017 als finalist in Haarlem de 1e prijs en de publieksprijs bij het Nationaal Ambitus concours. Datzelfde jaar won hij de eerste prijs en de publieksprijs op het SGO concours in Appingedam. Momenteel studeert hij voor zijn Master orgel aan het Conservatorium van Groningen bij Theo Jellema en Erwin Wiersinga. Martien is sinds september 2017 de vaste organist van de Open Hofkerk, hij volgde Jan van Dijk op die 35 jaar als organist aan de kerk verbonden is geweest.

 

De toegangsprijs voor het concert is € 6,- en voor pashouders € 4,-, kinderen tot en met 12 jaar kunnen gratis naar binnen. Zoals gebruikelijk begint het concert om 15.00 uur, de kerk is om 14.30 uur open.

 


 

ZATERDAG 9 NOVEMBER 2019

 

Een week geleden is op 97-jarige leeftijd Henk van Oostende overleden. Henk heeft ruim een halve eeuw in Pendrecht gewoond, eerst in de Bruinissestraat en later in de Kruiningenstraat en daarna aan de Ooltgensplaathof. In de Zuiderparkflat was hij secretaris van de Huurderscommissie Zuiderparkflat waarvoor hij o.a. de nieuwsbrief verzorgde. In 2006 verhuisde Henk naar Sonneburgh en ook daar was hij actief, hij schreef stukjes voor de Sonneburghkrant. Vanuit zijn kamer in Sonneburgh had hij uitzicht op Pendrecht, de wijk waar hij een groot deel van zijn leven heeft gewoond.

 

Henk was vele jaren dagelijks bestuurder van de deelgemeente Charlois, bij zijn afscheid op 17 maart 1992 kreeg hij behalve een Wolfert van Borselenpenning (toen de hoogste gemeentelijke onderscheiding) een heel bijzonder cadeau: een zitbank met zijn naam er op. De Henk van Oostende bank bestaat nog steeds en staat bij de bushalte Slingedael van lijn 68 richting Zuidplein. Het is een houten zitbank waarvan er veel in Rotterdam staan maar deze is dus bijzonder, op de bovenste balk van de rugleuning staat HENK VAN OOSTENDE BANK.

 

In 2009 heb ik Henk van Oostende bezocht in Sonneburgh en hij heeft mijn toen verteld hoe de onthulling van die bank in zijn werk is gegaan. Een dag na zijn afscheid werd Henk 's morgens gebeld met de simpele vraag of hij thuis was. Toen hij daar bevestigend op antwoordde werd hij met een auto opgehaald die via de Stavenissestraat richting Slinge reed. Vlak vóór de Slinge sloeg de auto linksaf en reed over het fietspad (!) richting Groene Kruisweg. Bij de bushalte werd gestopt en Henk kreeg de opdracht om het naast de abri staande ingepakte stuk straatmeubilair uit te pakken. Er kwam tot zijn verrassing een zitbank te voorschijn met zijn naam er op waar Henk heel vereerd mee was.

 


 

Volgende week zaterdag (16 november) komen Sinterklaas en de Pieten op bezoek in Pendrecht, zij zijn van 13.30 uur tot 16.00 uur op Plein 1953. Er is een Pietenorkest en kinderen kunnen tussen 14.30 en 15.00 uur bij bakkerij Remmerswaal met de Sint op de foto. Op het promotiebord bij de toegang naar Plein 1953 vanaf de Slinge tegenover de Kerkwervesingel stond 23 november als datum van het Sinterklaasbezoek maar dat is met viltstift veranderd in 16 november.

 


 

ZONDAG 3 NOVEMBER 2019

 

Op woensdag 6 november organiseert de Huurdersvereniging Zuiderkroon een bingomiddag, dit vindt plaats in de ontmoetingsruimte van de Open Hofkerk van 14.00 tot 16.00 uur. Een bingoboekje kost 7 euro en daarbij is een gratis kopje koffie of thee inbegrepen.

 

Na de bingo is er een loterij waarmee mooie prijzen te winnen zijn. De loten worden per paar verkocht, een envelop met twee loten kost 1 euro.

 


 

Eveneens op woensdag 6 november is tussen 13.00 en 16.00 uur het Repair Café Charlois voor het eerst open om proef te draaien, de officiële opening zal in januari 2020 zijn. Het Repair Café Charlois is in Huis van de Wijk Het Middelpunt aan de Slinge 250 in Zuidwijk (foto).

 

Veel Pendrechtenaren hebben waarschijnlijk nog nooit van een Repair Café gehoord terwijl er al bijna 2000 zijn in tientallen landen over de hele wereld. Het Repair Café was een Nederlands initiatief van Martine Postma, zij zet zich sinds 2007 op allerlei manieren in voor duurzaamheid op lokaal niveau. De eerste bijeenkomst van een Repair Café was in 2009 in Amsterdam en werd een groot succes.

 

Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om het samen repareren van spullen onder het motto waarom iets weggooien als het misschien nog gerepareerd kan worden? Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren, dat kan zijn op kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed enzovoort. Er zijn deskundige vrijwilligers aanwezig met reparatiekennis en -vaardigheden op allerlei terreinen. De toegang is gratis en wie niets te repareren heeft kan helpen of neemt een kopje koffie of thee.

 

Het Repair Café Charlois is een initiatief van de Bewonersorganisatie Charlois Zuidrand (BOCZ) en wordt twee keer per maand gehouden: elke eerste woensdag van de maand van 13.00 tot 16.00 uur en elke laatste woensdag van de maand van 19.00 tot 21.00 uur. De locatie is het Huis van de Wijk Het Middelpunt aan de Slinge 250 in Zuidwijk (net buiten Pendrecht, aan de overkant van de Zuiderparkweg naast het tankstation). Kijk voor de meest actuele informatie over het Repair Café Charlois op de Facebook-pagina.

 


 

ZATERDAG 2 NOVEMBER 2019

 • Afgelopen week is de oliebollenkraam gearriveerd en vanaf gisteren is de kraam open (foto). De kraam staat op zijn vaste plek op de hoek van de Slinge en de Schuddebeursstraat (tegenover Slijterij Pendrecht) en zal op 1 januari 2020 weer vertrekken.

 • De kiosk Zijpe 11 staat leeg. De laatste jaren heeft er al van alles gezeten waaronder twee kapsalons en een vastgoedkantoor. Wat er sinds 2017 in zat is mij nooit duidelijk geworden, een deel van de ramen is wit geverfd en voor de overige ramen hingen gordijnen die altijd dicht waren. Op de Zijpe is trouwens weer een berk gekapt, ter hoogte van Pak Kai.

 • In de Papendrechtstraat is het merkbaar stiller geworden omdat de tweelaags galerijflat helemaal leeg is, in de flat aan de Middelharnisstraat (die met de achterkant aan de Papendrechtstraat grenst) is nog maar één huis bewoond. Aan het galerijhek in de Papendrechtstraat zit nog een bord van Mensen maken de Stad met daarop de straatafspraken.

 • De herfst is dit jaar erg laat, het is inmiddels al november en in menige straat zijn de bomen nog bijna helemaal groen. Vooral langs het Havenspoorpad is er nog maar weinig te bespeuren van de herfst.

Vooraankondiging: op zondag 17 november is er weer een concert in de Open Hofkerk in het kader van de Zondagmiddagmuziek, meer informatie volgt volgende week zondag.

 


 

ZONDAG 27 OKTOBER 2019

 

De renovatie van de woningen aan het Fijnaartpad gaat in hoog tempo, vier van de zes blokken hebben al nieuwe kozijnen (eerste foto). Het achterste blok staat nu in de steigers en de grote kraan is verhuisd naar de Wagenbergstraat.

Ook het uitverhuizen van de bewoners van de tweelaagsgalerijwoningen in de Tiengemetenbuurt lijkt voorspoedig te gaan. Er zijn nu geen compleet bewoonde blokken meer want in de Halsterenstraat is het eerste huis leeggekomen en met ijzeren platen dichtgemaakt (tweede foto).

Langs de Tiengemetensingel zijn twee eengezinswoningen met ijzeren platen dichtgemaakt, daarbij is het huis op nummer 48 (derde foto) waar ooit dokter Borghouts woonde (onze vroegere huisarts, zijn praktijk was op nummer 46). Kennelijk worden leeggekomen woningen tot aan de renovatie niet meer verhuurd.

In de Wagenbergstraat gebeurt op het eerste gezicht niet zo veel, de straat is nog altijd afgesloten (vierde foto). Bij de oneven flat zitten bijna alle nieuwe raamkozijnen er in, ook al bij mijn ouderlijke huis. Wie achterom gaat langs de vijver moet bij de Raamsdonkweg een stuk door het gras lopen.

 

 


 

Na bijna zes jaar nadert het einde voor de PMD-containers, de met een oranje band gemarkeerde containers zijn bedoeld voor plastic, metaal en drankenkartons. Eerder dit jaar is bij afvalverwerkingsbedrijf AVR een nieuwe scheidingsinstallatie in gebruik genomen die plastic, metaal en drankenkartons kan terugwinnen zodat het apart inzamelen niet meer nodig is. In Pendrecht staan drie PMD-containers (twee langs de Slinge en één in de Tiengemetenhof), deze zijn nu voorzien van grote witte stickers waarop staat dat de containers in december zullen verdwijnen (foto rechts).

De grote grijze containers voor plastic, metaal en drankenkartons (PMD) waren oorspronkelijk alleen voor plastic, vandaar dat de meeste bewoners ze nog altijd plasticcontainers noemen. Sinds 1 juni 2016 mochten ook verpakkingen van sap, melk, vla enzovoort in de containers en vanaf maart 2017 ook metalen verpakkingen zoals conservenblikken, blikjes van frisdrank, doppen van flessen + potten en waxinelichtcupjes.

 


 • Eerder dit jaar had ik bij de gemeente enkele vragen gesteld over de heringerichte Krabbendijkestraat, één daarvan was de vraag of de wegmarkering SCHOOL terug zou komen. Het antwoord was dat dit zou gebeuren maar er stond niet bij op welke termijn. Toen ik een paar dagen geleden door de Krabbendijkestraat liep zag ik dat de markeringen zijn aangebracht, ter weerszijden van het zebrapad (foto).

 • De aangereden lantaarnpaal in de Halsterenstraat (zie bij 28 september) staat er nog steeds, ondanks de sticker van CityTec dat de schade bekend is en de lichtmast zo spoedig mogelijk zal worden vervangen.

 • Vanwege de komende feestdagen is op Plein 1953 de sfeerverlichting opgehangen, net als vorig jaar bestaande uit metalen kooitjes met daarin een lamp.

 • Op dinsdag 15 oktober was de eerste speeldag van de biljarters nadat het laken en de banden zijn vernieuwd, voor de biljarters is het nieuwe laken wel even wennen want de (eveneens nieuwe) ballen rollen duidelijk langer door. De witte en de gele bal hebben stippen (zoals officiële wedstrijdballen die ook hebben) zodat je het effect goed kunt zien maar ook als een bal amper beweegt, dat laatste is voor mij als scheidsrechter-teller-schrijver wel erg plezierig. Het afgelopen jaar is het aantal leden gegroeid, het zijn er nu 12 (eigenlijk het maximum want er is maar één biljart).


 

Vier jaar geleden deed ik in de Bruinissestraat een vreemde ontdekking bij de oneven galerijflat. In één van de muren langs de galerijen was een rechthoekig gat gezaagd waarbij een laag stenen is weggehaald (foto links), het gat zit ter hoogte van de betonnen vloer van de tweede woonlaag. De reden waarom dit is gedaan is mij nooit duidelijk geworden, mogelijk was het om betonrot in de galerijvloer te verhelpen. Er gebeurde echter niets en iedere keer als ik door de Bruinissestraat liep zag ik dat het gat er nog steeds was.

Eergisteren liep ik opnieuw door de Bruinissestraat (wrang toeval: dit is de straat waar Sofia Semedo woonde, overigens niet in deze flat) en min of meer onbewust keek ik naar de flat met dat vreemde gat. Maar het was er niet meer en ik moest zelfs even zoeken, het gat was dichtgemaakt en ik moest heel goed kijken om de plek te vinden waar het geweest is (foto rechts). Het kan best al een tijdje geleden gebeurd zijn want ik kom niet iedere week in de Bruinissestraat, al blijf de vraag wat hier aan de hand was.

 

De ANWB voert momenteel een actie voor fietsverlichting onder de naam Zet je licht aan! Het mag als bekend worden verondersteld dat het gevaarlijk is om zonder licht te rijden maar toch voert een groot deel van de wielrijders geen goede fietsverlichting. Ik spreek uit ervaring dat veel fietsers het niet zo nauw nemen met het gebruiken van de verlichting bij duisternis, om over het bellen en appen op de fiets maar te zwijgen. Met deze actie wil de ANWB fietsers bewust maken van het belang van het hebben van goede fietsverlichting en deze dan ook aan te zetten als het donker is.

Een onderdeel van de actie was om met geel (milieuvriendelijk) spuitkrijt en een sjabloon de tekst zet je licht aan op fietspaden te spuiten. In Pendrecht is dat ook gebeurd en de meeste teksten zijn te zien op de fietsstroken in de Krabbendijkestraat, ook op het fietspad langs de Nieuw-Vossemeerweg zijn er enkele te vinden. In de Serooskerkestraat zijn er twee vlak bij elkaar hoewel daar geen fietspad is, ze bevinden zich op de stoep.

 


 

ZATERDAG 26 OKTOBER 2019

 

Vanwege mijn halfjaarlijkse bezoek aan Londen heb ik het vorige weekeinde mijn weblog niet bij kunnen werken.

 

Vrijdagavond 19 oktober kwam ik in Londen aan en diezelfde avond kreeg ik het ontstellende bericht dat een dag eerder wijkkunstenares Sofia Semedo op 41-jarige leeftijd is overleden. Sofia groeide als Kaapverdiaanse op in Portugal maar woonde al heel lang in Pendrecht, zij werd bekend door haar schilderijen waarin Kaapverdische vrouwen centraal stonden. Ook ontwierp zij in 2011 het mozaïek met het logo van de Vitale Wereldvrouwen (foto rechts, genomen in het toenmalige onderkomen van de Vitale Vrouwen aan de Zijpe), de groep bestaat al lang niet meer en het mozaïek hangt nu in het gebouw van Vitaal Pendrecht.

 

De laatste keer dat ik Sofia heb ontmoet was op 28 oktober 2018 bij de opening van de tentoonstelling Het verhaal achter het portret in de NIFFO Galerie waar schilderijen te zien waren van haar en een andere Kaapverdiaanse kunstenares. Sofia kent mij vooral als dagburgemeester van Pendrecht en vond het daarom erg leuk dat ik gekomen was. De schilderijen van Sofia hingen aan één kant en aan de andere kant hingen de werken van Tomázia Teixeira, op de achtergrond klonk Kaapverdiaanse muziek. De opening gebeurde door een korte toespraak van Sofia en daarna kon iedereen onder het genot van een hapje en een drankje de schilderijen bekijken.

 

Gisteravond heb ik Sofia de laatste eer bewezen tijdens het rouwbezoek in Monuta Memoriam. Vanmorgen was het afscheid in de Sint Bavokerk en aan het einde van de dienst begonnen de klokken te luiden, daarna vertrok de rouwstoet naar de Zuiderbegraafplaats waar Sofia ten grave is gedragen.

 


 

Vorige week zaterdag stond het blokje boerderijwoningen aan de Kerkwervesingel als raadfoto in het AD Rotterdams Dagblad. De foto is genomen in 2007 door Hans Grootenhuijs maar wie nu ter plekke gaat kijken ziet dat het in meer dan tien jaar tijd amper is veranderd (foto rechts).

 

Uiteraard heb ik gereageerd en het grootste deel van mijn mail staat vandaag in de krant, een paar citaten daaruit: "(...) Een typisch product uit de wederopbouwperiode waren woningen bedoeld voor (zo heette dat toen nog) bejaarden of ouden van dagen. (...) In Pendrecht 1 [heet nu Zierikzeebuurt] verrezen in totaal 11 blokjes boerderijwoningen, elk blok bestond uit 6 woningen en ieder huis had aan de achterkant een klein tuintje dat vanuit de woonkamer bereikbaar was. (...) De piepkleine huisjes werden steeds moeilijker verhuurbaar en renovatie of samenvoegen was te kostbaar. In betrekkelijk korte tijd gingen de Pendrechtse boerderijwoningen tegen de vlakte maar Onze Woongemeenschap (de toenmalige huisbaas) besloot om één blokje als monument te laten staan. (...)". Ook ex-opbouwwerker Rieks Westrik heeft gereageerd op de foto, klik hier om het complete artikel te lezen zoals dat vandaag in de krant staat.

 

Het overige nieuws volgt morgen. Niet vergeten: dit weekeinde eindigt de zomertijd, komende nacht om 03.00 uur gaan de klokken een uur terug.

 


 

ZONDAG 13 OKTOBER 2019

 

Afgelopen week is de nieuwe In de Kijkerd aangekomen, nog dezelfde avond heb ik twee dozen opgehaald en in twee sessies heb ik mijn bezorgwijk gedaan. Op de voorpagina van magazine 2019-3 staan een foto van het personeel van De Koppeling vanwege het afscheid van directeur Hans van Wenum. Mijn vaste rubriek Pendrecht van toen gaat over het voorste deel van de Burghsluissingel toen daar nog de Groosmanflat en de platanen stonden. Enkele onderwerpen van overige artikelen (afgezien van de Kinderfaculteit en speeltuin Neeltje Jans want dat staat er altijd in): aankondiging van het Reizend Kookcafé, nieuwe voorstellingen van het Pendrecht Theater, terugblik op Pendrecht Fietst zich Fit, miniconcerten, verslag van Buurt Bestuurt (het laatste want het groepje stopt er mee) en de Clasien Kramer Speld. Voor wie buiten Pendrecht woont: het magazine is binnenkort via de website van Vitaal Pendrecht te downloaden.

 

Van de gelegenheid maak ik gebruik om bekend te maken dat ik in de zomervakantie heb besloten om te stoppen met het redactionele werk voor In de Kijkerd. In de meer dan 25 jaar (!) dat ik redactielid ben geweest heb ik veel zien veranderen waardoor mijn binding met het magazine steeds minder is geworden. Met weemoed denk ik terug aan de tijd dat ik samen met Wim Scheepers de opmaak van de krant deed, dat gebeurde nog ouderwets door de uitgeknipte stukjes op grote vellen dik papier te plakken. In de Kijkerd werd vanaf het begin uitgegeven door de Bewonersorganisatie Pendrecht (BOP) en was een echte wijkkrant met een grote variatie aan nieuws. Nadat de BOP is opgegaan in Vitaal Pendrecht veranderde het karakter van In de Kijkerd en kwam er een einde aan het handmatig opmaken van de krant, het enige wat tot op de dag van vandaag hetzelfde is gebleven is de naam en het gekleurde oog op de voorpagina. De afwisseling is in de loop der jaren verdwenen want tegenwoordig zijn het voor het grootste deel elke keer dezelfde onderwerpen die in In de Kijkerd staan, dit is één van de redenen dat mijn band met het blad steeds kleiner werd. Druktechnisch gezien is er niets aan te merken op In de Kijkerd maar het gaat natuurlijk om de inhoud. Uiteindelijk komt er dan een moment dat je de knoop moet doorhakken en na lang wikken en wegen heb ik het besluit genomen om uit de redactie te stappen. Bij wijze van afbouw schrijf ik nog tot het einde van het jaar een stukje voor Pendrecht van toen maar daarna is het afgelopen. Voor de duidelijkheid: het bezorgen van In de Kijkerd blijf ik gewoon doen.

 


 

Op 7 oktober j.l. is oud-minister Ella Vogelaar overleden, zij was van februari 2007 tot november 2008 minister van Wonen, Wijken en Integratie. Ella Vogelaar kreeg vooral bekendheid door haar grootse plannen om 40 probleemwijken in Nederland aan te pakken. Deze Vogelaarwijken moesten volgens haar weer prachtwijken worden maar er waren nogal wat problemen rond de financiering. Eén van deze 40 wijken waren de Zuidelijke Tuinsteden in Rotterdam waar Pendrecht deel van uit maakt. Ik heb Ella Vogelaar horen spreken tijdens de startmanifestatie "Als het klikt tussen kracht & macht" op 24 november 2007 in Amsterdam.

Ella Vogelaar was op 23 juni 2008 in Pendrecht om de tijdelijke buurttuinen aan de Sliedrechtstraat officieel te openen, de vier tuinen hadden de namen De Ovaal, Het Vierkant, De Driehoek en De Cirkel (foto).

 

Op 13 november 2008 trad Ella Vogelaar af en werd een dag later opgevolgd door Eberhard van der Laan, haar ministerschap heeft slechts 20 maanden geduurd. Ella Vogelaar leed geruime tijd aan depressies en maakte zelf een einde aan haar leven.

 


 

ZATERDAG 12 OKTOBER 2019

 

In de Tiengemetenbuurt, het zuidoostelijke deel van Pendrecht, wordt in meerdere straten gerenoveerd. Al vanaf het begin volg ik de renovatie in de Wagenbergstraat waar ik ben opgegroeid. Tot en met vorig weekeinde kon je nog door de straat lopen maar dat kan nu niet meer, de hele straat is bouwterrein geworden en met hekken afgezet (foto links). Bij de oneven flat staan de nieuwe raamkozijnen al klaar op de stellingen, aan de achterkant zit een deel er al in (bij mijn vroegere huis alleen de balkonpui).

 

Aan de zijkant van de oneven flat, aan de kant van de Abbenbroekweg, hangt een informatiebord (foto rechts) met een impressietekening van de achterkant. Duidelijk te zien zijn de grote balkons die buiten de gevel uitsteken en mijn voorspelling komt uit: het hekwerk wordt hetzelfde als de leuningen in de trappenhuizen. Het renovatieproject heeft geen naam maar linksboven staat de tekst Ruimte voor nieuwe energie wat verwijst naar de energietransitie: de huizen gaan van het gas af en krijgen daar stadsverwarming en zonnepanelen voor terug.

 

De renovatie van de eengezinswoningen aan het Fijnaartpad gaat verder in oostelijke richting, onlangs hebben enkele woningen in het blok 19-24 nieuwe kozijnen gekregen. De grote kraan in de Dinteloordstraat is verhuisd naar de Geertruidenbergstraat (foto links) maar het is mij nog steeds niet duidelijk waar de kraan voor wordt gebruikt, het gevaarte steekt ver boven de huizen uit.

 

Ten noorden van de Sliedrechtstraat is het wachten op het moment dat de sloop van de tweelaags galerijwoningen gaat beginnen. Het blok in de Papendrechtstraat is helemaal leeg en daarom is de toegang naar het trappenhuis met stalen platen dichtgemaakt (foto rechts), in mijn kinderjaren ben ik wekelijks door die deur gegaan toen ik daar de huis aan huis krant Groot Charlois (nu De Havenloods) bezorgde. De benedenwoningen lijken nog bewoond maar dat is niet zo: de puien zijn foto's maar dat zie je pas als je er dichtbij staat. In het blok aan de Middelharnisstraat zijn nog maar twee huizen bewoond, eentje beneden en eentje aan de galerij.

 


 

ZONDAG 6 OKTOBER 2019

 

Zestig jaar geleden, om precies te zijn op 8 oktober 1959, opende wethouder A.J. van der Vlerk aan de Tiengemetenhof twee houten schooltjes waarin kleuterschool De Regenboog onderdak vond. Van 1964 (het jaar dat ik in Pendrecht kwam wonen) tot 1966 zat ik hier op school en wel in het voorste gebouwtje op de hoek van de Middelharnisstraat. Achter de school, aan de kant van de Open Hofkerk, was het speelplein met een schuurtje.

 

Van mijn tijd op De Regenboog kan ik niet veel meer herinneren. Het houten gebouwtje heeft er nog lang gestaan: na de opheffing van de kleuterschool was de bibliotheek hier gehuisvest (foto) en pas in 2000 is het gesloopt, het achterste gebouwtje is in 1984 door brand verwoest. Op de plek van het speelplein staat nu de 17 verdiepingen tellende Tiengemetenflat.

 


 

ZATERDAG 5 OKTOBER 2019

 • De steigers aan de voorkant van de oneven renovatieflat in de Wagenbergstraat zijn weggehaald, goed te zien zijn de Franse balkons en het vergrote portiekraam (foto) maar de portiekdeuren zijn nog niet vervangen. Bij mijn ouderlijke huis zijn aan de achterkant de puien weggehaald en ik zag dat de mooie schrootjeswand in de achterkamer is verdwenen. De woningen gaan van het gas af en worden aangesloten op het stadswarmtenet, de buizen daarvoor liggen al klaar bij de Raamsdonkweg.

 • In het achterste trappenhuis van de Karel de Stouteflat zitten nieuwe raamkozijnen. De ramen liepen zware schade op tijdens een storm in november 2016 maar pas dit jaar is men begonnen met het herstel.

 • De viskraam van Toon Hoek stond vorig weekeinde voor het laatst dit jaar op zijn vertrouwde plek aan de Slinge.

 • Het voormalige pand van supermarkt Polo aan de Slinge staat in de steigers.

 • In de Dinteloordstraat staat nog steeds een hoge hijskraan vanwege de renovatie van de woningen aan het Fijnaartpad, het laatste blok (nummers 31-36) heeft nu allemaal nieuwe kozijnen.

 • Aanstaande dinsdag zal ik mijn wekelijkse biljartavond moeten missen omdat het laken en de banden van het biljart worden vernieuwd.


 

Oudere berichten zijn terug te vinden in het weblogarchief.