weblog Pendrecht

 


 

Dit is mijn digitale dagboek over Pendrecht, de nieuwste berichten staan altijd bovenaan. Klik hier om een reactie te sturen.

Omdat ik fulltime werk heb ik weinig vrije tijd, ik werk mijn weblog daarom alleen op zaterdag en zondag bij.

 


 

ZATERDAG 6 JUNI 2020


 

Op de website van Vitaal Pendrecht las ik dat eind mei Rita Niks - de Lima is overleden. Rita was op verschillende gebieden als vrijwilligster actief in de wijk, zij was onder andere gastvrouw in de Rollatorwerkplaats waar zij de koffie en de thee verzorgde voor de bezoekers. In december 2009 was zij de held van de imagocampagne Pendrecht is Goed Bezig en hing haar foto op het 7 meter hoge billboard op de hoek van de Slinge en de Ooltgensplaathof (foto links), dit billboard stond ongeveer op de plek waar nu de ingang van het kantoor van Woonstad Rotterdam is.

 

Rita was afkomstig uit Brazilië en zingen was haar grootste passie (foto rechts: tijdens een nieuwjaarsreceptie in 2010 in de Zuiderkroon) met als inspiratie de Portugese fado. Rita zong a capella (zonder instrumentale begeleiding) en als haar tijdens een bijeenkomst werd gevraagd om iets te zingen dan deed ze dat spontaan, een lied dat ze graag vertolkte was Quanta na mera. Rita is 75 jaar geworden, vanwege de coronacrisis was de crematieplechtigheid in besloten kring.

 


 

ZONDAG 31 MEI 2020

 

Een paar dagen geleden kreeg ik een mail van een medewerker van Adventure City Rotterdam met de vraag of ik iets in mijn weblog wilde schrijven over de heropening van dit nieuwe klimpark dat net ten zuiden van Pendrecht ligt, aan het korte stukje Dorpslaan tussen het Havenspoorpad en de Betuwespoorlijn. Gisteren ben ik er op bezoek geweest waar ik werd ontvangen door bedrijfsleidster Renate, nadat zij wat algemene informatie heeft verteld heb ik het klimpark verkend en ruim 50 foto's gemaakt. Adventure City Rotterdam is geopend in oktober 2018, aanvankelijk alleen de hal maar sinds mei 2019 is ook het buitenterrein in gebruik.

 

Wie ter plaatse niet bekend is zal moeite hebben om het klimpark te vinden maar sinds kort staan er op enkele plaatsen borden die de weg wijzen. Per auto rijd je vanaf de Krabbendijkestraat de Hansweertstraat in (foto links, de parkeerplaatsen zijn op dit moment nog afgezet vanwege de coronacrisis) en aan het einde sla je rechtsaf de Dorpslaan in, halverwege links (voorbij Basic-Fit) is de parkeerplaats en de ingang van Adventure City Rotterdam. Fietsers kunnen het handigste via het Havenspoorpad rijden, ter hoogte van de Dorpslaan staat een bord dat naar het klimpark verwijst (foto rechts).

 

Het klimpark bestaat uit een hal en een buitenterrein, de totale oppervlakte is 7000 m². Er zijn vele attracties met daarbij enkele arrangementen speciaal voor jonge kinderen. Aan de veiligheid wordt veel aandacht besteed, elke deelnemer is gezekerd met stalen kabels en iedereen krijgt vooraf een uitgebreide veiligheidsinstructie. Verder is er een aparte zaal voor kinderfeestjes of een vrijgezellenfeest. En last but not least: in de hal is ook gelegenheid om iets te eten of te drinken.

 

 

 

Vanwege de coronacrisis moest ook Adventure City de deuren tijdelijk sluiten. Op 15 mei j.l. ging het buitenterrein weer open en vanaf morgen is dus ook de hal weer geheel toegankelijk, zij het met beperkingen om aan de RIVM-richtlijnen te kunnen voldoen. Voor alle informatie over Adventure City Rotterdam: kijk op hun website.

 


 

ZATERDAG 30 MEI 2020

 

De slopers in de Papendrechtstraat hebben afgelopen maandag het laatste stukje van het blok Papendrechtstraat 18 - 32 afgebroken, de dagen daarna is het puin grotendeels afgevoerd. Er liggen alleen nog wat stukken beton en verwrongen galerijhekken, de funderingen van de kelders zitten ook nog in de grond (foto links).

 

Ik vermoed dat het blok aan de Middelharnisstraat als volgende gesloopt gaat worden want daar zijn ze begonnen met de asbestsanering. In dat blok woonde sinds 1985 Antonio Ponse die van zijn huis een soort museum had gemaakt, duizenden foto's en krantenknipsels sierden er de muren en zelfs de plafonds (foto rechts). Ik ben er één keer binnen geweest en wel tijdens Middelharnisstraat Museumstraat op 21 juni 2014. Met pijn in het hart moest Antonio verhuizen maar hij is wel in Pendrecht gebleven, RTV Rijnmond ging onlangs op bezoek bij Antonio in zijn nieuwe huis.

 


 

De renovatie van de eengezinswoningen in het zuidelijke deel van de Tiengemetenbuurt gaat voortvarend en het eerste blok, Fijnaartpad 31 - 36, is helemaal klaar (linker foto) zodat de stellingen weggehaald konden worden. Het resultaat is oogverblindend: een buitenstaander zou denken dat het splinternieuwe huizen zijn want de blokken hebben een compleet nieuwe buitengevel gekregen, in werkelijkheid is er een nieuwe gevel vóór de bestaande gevel gezet met daartussen isolatiemateriaal. Alleen de indeling van de ramen en deuren is niet veel veranderd, daaraan kan men de oude situatie (rechter foto) nog enigszins herkennen. De gevels bestaan nu uit verschillende kleuren bakstenen en door het gebruik van smalle stroken met zwarte stenen hebben de gevels een speels karakter, dat laatste is ook gedaan bij de zuidelijke kopwoningen van de renovatieflats in de Wagenbergstraat. Wie nog zo'n blok in de oude toestand wil zien moet zich haasten, dat kan alleen nog bij het rijtje Sliedrechtstraat 8 - 18 en achteraan in de Melissantstraat.

 


 

Aanstaande maandag zijn er opnieuw versoepelingen van de coronamaatregelen, vanaf 12.00 uur mogen restaurants, cafés, musea en culturele instellingen weer gedeeltelijk open gaan. Wel zijn er aardig wat beperkingen waaronder verplicht reserveren, gezondheidsvragen bij binnenkomst en maximaal 30 personen in een ruimte (afhankelijk van de grootte, de norm is één persoon per 10 m²). Vanzelfsprekend gelden nog steeds de bekende basisregels waaronder het 1,5 meter afstand houden van elkaar, veel instellingen nemen daarom aanvullende maatregelen zoals éénrichtingsverkeer binnen.

 

Café Goofy zal zeker weer open gaan, getuige het bord dat achter het raam staat (foto links): Hoera, we mogen weer open. We zijn blij u weer te zien bij Goofy. Of de Zuiderkroon weer open gaat is mij nog niet bekend, net als de vraag of het biljarten dan weer begint. Een uitdaging is de anderhalve-meter-regel: niet zozeer voor de spelers aan het biljart maar wel voor de overige leden die aan een tafeltje zitten en op hun beurt wachten.

Ook Adventure City Rotterdam (foto rechts) gaat op 1 juni weer volledig open en op uitnodiging was ik daar vanmiddag op bezoek. Morgen schrijf ik meer over dit nieuwe klimpark aan de Dorpslaan, net ten zuiden van Pendrecht.

 


 

ZONDAG 24 MEI 2020

 

Een heel enkele keer kom ik op een internetveiling nog een ansichtkaart van Pendrecht tegen die ik nog niet heb. Ongeveer een week geleden was dat weer het geval en voor een paar euro ben ik in het bezit gekomen van een kaart waarop de Dreischorstraat is afgebeeld. De kaart is verzonden naar Nijmegen en de postzegel van 4 cent is afgestempeld op 2 oktober 1958, op de achterkant staat de straatnaam foutief geschreven als Dreischorsstraat.

 

De fotograaf stond met zijn rug naar de Oldegaarde, op de voorgrond het kommetje (het ronde pleintje waar auto's kunnen keren, het noordelijke deel van de Dreischorstraat loopt dood voor auto's) en links de twee in 1955 gebouwde galerijflats. Een jaar later werden de vijf blokjes bejaardenwoningen aan de overkant opgeleverd, deze boerderijwoningen stonden haaks op de straat.

 

Wie nu ter plekke gaat kijken zal veel herkennen want het straatbeeld is grotendeels nog hetzelfde. De 65 jaar oude flats zijn aan de buitenkant niet veel veranderd en ook het ronde pleintje is er nog steeds, al is dat nu helemaal omzoomd door bomen en struiken. De bejaardenwoningen zijn in 1994 afgebroken en vervangen door eengezinswoningen, deze staan op dezelfde plaats als de oorspronkelijke huizen en hebben dezelfde huisnummers als hun voorgangers.

 


 

ZATERDAG 23 MEI 2020

 

De sloop in de Papendrechtstraat gaat minder hard dan ik had verwacht, mijn verwachting dat het blok aan het einde van deze week plat zou zijn is niet uitgekomen. Op dinsdag (de dag dat ik 's morgens het straatnaambord heb opgehaald) is er wel gesloopt en aan het einde van de dag stond alleen huisnummer 18A+B en de helft van huisnummer 20A+B er nog (foto links), het huis waar het bord zat was er niet meer. Woensdag is er alleen puin geruimd en op donderdag en vrijdag is er helemaal niet gewerkt.

 

Door de sloop ontstaan er nieuwe doorkijkjes en is de beslotenheid van het plein verdwenen, het hele speelplein is overigens nog steeds afgezet met hekken. Volgende week zal het sloopbedrijf verder gaan, behalve nog twee galerijblokken wordt ook het rijtje eengezinswoningen aan de Tiengemetensingel afgebroken waar dokter Borghouts woonde en werkte (foto rechts: dit was de ingang van de dokterspraktijk op nummer 46).

 


 

WOENSDAG 20 MEI 2020 (extra bericht)

 

Waar ik eigenlijk niet meer op gerekend had is toch gebeurd: op het allerlaatste moment is het gelukt om dat oude straatnaambord van de Sliedrechtstraat te redden (zie bij 16 mei)!

 

Behalve het sloopbedrijf is er ook een recyclingsbedrijf betrokken bij de sloop dus als laatste redmiddel heb ik daar afgelopen zondag een mail heen gestuurd. De tijd begon te dringen want naar verwachting zal het blok eind deze week geheel afgebroken zijn.

Maandagavond ben ik weer gaan kijken en ik zag dat de sloop al flink was gevorderd: het deel van het blok waar het bord zat stond er nog maar toen ik dichtbij kwam zag ik tot mijn verbazing (foto rechts) dat het bord was verdwenen! Ik had echter geen bericht gehad dat het bord voor mij bestemd was dus ik beschouwde de zaak al min of meer als verloren, waarschijnlijk had een souvenirjager het er illegaal afgehaald.

 

Dinsdagmorgen opende ik mijn mail en jawel, er was toch een bericht van het recyclingsbedrijf: "Het straatnaambord is door ons gedemonteerd en veiliggesteld. Het kan op locatie afgehaald worden." Ik ben er (na een telefoontje aan de opzichter) meteen heen gelopen en met het 1 meter lange bord keerde ik huiswaarts.

 

Het is nog een bord uit de begintijd van Pendrecht en ondanks dat het ongeveer 60 jaar oud moet zijn ziet het er nog heel behoorlijk uit. Het donkerblauw is niet of nauwelijks verbleekt terwijl het bord in al die jaren veel zonlicht heeft gehad, het zat immers aan de zuidkant.

Oorspronkelijk zat er nog een klein bordje onder met het wijknummer (23) maar later kwamen er borden met zowel de straatnaam als het wijknummer. Wie zijn ogen goed de kost geeft zal in Pendrecht op een enkele plaats nog een oud straatnaambord en/of wijknummerbordje tegenkomen.

 


 

Gisteravond was er weer een persconferentie van het kabinet waarin enkele versoepelingen van de coronaregels zijn aangekondigd. Zo mogen op 1 juni vanaf 12.00 uur terrassen, restaurants en cafés weer open met maximaal 30 gasten. Ook theaters, bioscopen en concertzalen mogen de deuren weer openen, eveneens met maximaal 30 gasten per zaal. In alle gevallen blijft de regel van kracht dat men 1,5 meter afstand van elkaar moet houden. Wie met het openbaar vervoer reist moet per 1 juni een mondkapje dragen, nog steeds geldt de oproep om alléén te reizen als dat strikt noodzakelijk is.

 

Door deze versoepelingen zou volgende maand de Zuiderkroon open kunnen gaan en misschien kan zelfs het biljarten weer beginnen. En ook voor de Zondagmiddagmuziek zie ik mogelijkheden, het betekent dan wel dat men verplicht moet reserveren.

 


 

ZONDAG 17 MEI 2020

 

De in 1956 gebouwde Pendrechtse paalwoningen zijn vrij uniek en van 1984 tot en met 1999 heb ik zelf in de Stellendamstraat in zo'n huis gewoond, dat was nog vóór de renovatie. In 1986 ben ik 7 weken in Australië geweest om familie te bezoeken en om enkele steden te bekijken, het is de langste vakantiereis die ik ooit heb gemaakt waarbij ik tevens mijn luchtdoop heb ondergaan.

 

Onlangs heb ik de foto's van die reis weer eens bekeken waardoor ik werd herinnerd aan een bijzondere ontdekking. In de hoofdstad Canberra zag ik in de Ballumbir Street flats die wel erg veel op de Pendrechtse paalwoningen leken (foto rechts): ook met drie verdiepingen en dezelfde ramen aan de voorkant, de ingang van het trappenhuis is echter aan de voorkant en niet onder de huizen zoals in Pendrecht. Ik was verrast om bijna aan de andere kant van de wereld huizen aan te treffen die erg veel leken op mijn toenmalige woning.

 

Zouden de flats er, 34 jaar na mijn bezoek, nog staan? Op internet vond ik een artikel met meer informatie over de Australische paalwoningen. De flats zijn gebouwd in 1956/1957 en heten Allawah and Bega Courts (later kortweg ABC-flats genoemd) en net als in Pendrecht zijn de blokken omgeven door veel groen. Het complex bestaat uit 8 blokken met elk 3 portieken, een blok telt 18 driekamerwoningen. De reden om de flats op palen te zetten was om parkeerruimte te creëren en niet (zoals in Pendrecht) om de binnentuinen beter toegankelijk te maken.

 

In de loop der jaren zijn de flats gemoderniseerd (foto links) en een bouwkundig onderzoek in 2014 toonde aan dat de blokken nog in vrij goede staat verkeerden. Toch zijn vorig jaar enkele flats afgebroken (foto rechts) om plaats te maken voor dure woontorens.

 


 

ZATERDAG 16 MEI 2020

 

Omdat ik vanwege de coronacrisis thuis werk ben ik in de gelegenheid om tussendoor als pauze even een klein wijkrondje te maken. Afgelopen donderdagmiddag deed ik dat ook en lopend door de Sliedrechtstraat kon ik op korte afstand van elkaar twee bijzondere momenten vastleggen: de net begonnen sloop in de Papendrechtstraat en de start van de renovatie van de eengezinswoningen in de Halsterenstraat. Het was puur toeval dat ik er precies op het juiste moment langs liep en het kon fotograferen.

 

De sloop van het tweelaags galerijblok in de Papendrechtstraat begon aan de kant van de Middelharnisstraat en toen ik er langs kwam was net het eerste huis verdwenen. Omdat het geen hoog blok is gebeurt het slopen met een bulldozer (foto links, in de grijper zit een rode voordeur).

Het huis Halsterenstraat 16 (dat haaks op de Sliedrechtstraat staat) stond al een tijdje leeg en mijn vermoeden dat dit de eerste renovatiewoning zou worden is dus uitgekomen. Toen ik er langs liep hing net een deel van de nieuwe achterpui aan een hoge hijskraan wat best een bijzonder gezicht was (foto rechts). Nu is mij ook duidelijk waarom er eerder een hoge kraan bij het Fijnaartpad stond: de puien worden in zijn geheel in één keer geplaatst.

 

Aan het sloopblok in de Papendrechtstraat zit aan de achterkant nog een oud model straatnaambord van de Sliedrechtstraat, dat weten maar weinig mensen want het zat verstopt achter een struik die tegen de gevel stond. Omdat ik als kind heel vaak door de Sliedrechtstraat ben gelopen leek dit bord wel een aardige aanvulling op mijn verzameling, enkele weken geleden heb ik een mail gestuurd naar het sloopbedrijf maar een reactie bleef uit. Afgelopen donderdag zag ik dat de struik al was weggehaald waardoor het bord goed zichtbaar is (foto links) en omdat de sloop van het blok was begonnen leek het nog maar een kwestie van tijd. In een laatste poging om het bord te redden heb ik een bericht via Facebook verstuurd maar ook daar is tot nu toe geen reactie op gekomen, het deel met het bord staat er nog (foto rechts) maar dat zal niet lang meer duren.

Het oude model straatnaambord is nog maar op enkele plekken in Pendrecht te zien, o.a. in de Papendrechtstraat zelf. Ook boven de viswinkel op Plein 1953 zit nog zo'n oud bord, compleet met wijknummerbordje wijk 23.

 

Het huis Halsterenstraat 16 heeft nu nieuwe puien waardoor het aanzien onherkenbaar is veranderd, zo zullen dus alle renovatiewoningen in de Halsterenstraat en de Papendrechtstraat er uit gaan zien. Aan de voorkant valt meteen op dat het bordes is verdwenen, de gevels hebben dezelfde kleur stenen als de gerenoveerde eengezinswoningen aan de andere kant van de Sliedrechtstraat.

 


 • Afgelopen week zijn de basisscholen weer begonnen waarbij natuurlijk wel alle richtlijnen van het RIVM in acht worden genomen. Bij de ingang van de Beatrixschool hangen duidelijke instructies voor de ouders of verzorgers: geen toegang tot de school en niet bij het hek blijven staan (linker foto).

 • Op donderdag 14 mei was het 80 jaar geleden dat de binnenstad van Rotterdam werd gebombardeerd. Dit werd herdacht op het (lege) Plein 1940 waar burgemeester Aboutaleb een krans legde bij het beeld van Zadkine. Aan de kerken was gevraagd om de klokken te luiden rond half twee (het tijdstip dat het bombardement begon) en omdat ik thuis was hoorde ik om die tijd de beide Bavoklokken luiden.

 • Het achterste deel van de Ooltgensplaatweg is afgesloten vanwege kabel- en leidingwerkzaamheden en de aanleg van een warmteleiding, de afsluiting duurt tot en met vrijdag 5 juni (rechter foto). Let op: de woningen zijn alleen vanaf de Abbenbroekweg bereikbaar, ook het pad aan de achterkant is opgebroken.


 

ZONDAG 10 MEI 2020

 

Ik zou vandaag de Zondagmiddagmuziek op 17 mei in de Open Hofkerk hebben aangekondigd maar vanwege de coronacrisis zijn behalve de kerkdiensten ook evenementen zoals concerten tot nader bericht afgelast. Het is afwachten of het daarop volgende concert op 20 september door kan gaan.

 

Mijn meivakantie zit er op waarin ik veel heb uitgezocht en opgeruimd, morgen moet ik weer (thuis)werken.

 


 

ZATERDAG 9 MEI 2020

 

De tuin bij het dokter Heftinghuis wordt aangepast. Een rolstoelgebonden deelnemer van de Breinpuzzel had een aanvraag gedaan bij Rijnmond Helpt om de tuin en het terras (foto links) rolstoeltoegankelijk te maken. Eergisteren kwam er een delegatie van het radiostation op bezoek, samen met een hovenier die de wens van de Breinpuzzel binnenkort gaat realiseren wat mede mogelijk is gemaakt door de stichting Rotterdam Mooier Maken. De Breinpuzzel wilde oorspronkelijk zelf een mooi pad en glad terras in de tuin regelen door geld op te halen via een breinloop maar door de coronamaatregelen kon dat niet doorgaan.

 

Aanstaande maandag gaan de basisscholen en de kinderopvangcentra weer open. Bij kinderdagverblijf Kiddoozz aan de Sliedrechtstraat is de tekst "We missen jullie lieve kinderen" vervangen door "welkom lieve kinderen" (foto rechts).

 

Afgelopen donderdag zijn de plantenbakken op het Vlissingenplein voorzien van nieuwe planten. De bewoners van de Zuiderkroon doen dat ieder voorjaar maar vanwege de coronacrisis gebeurde het nu op iets kleinere schaal, het resultaat is er niet minder om.

 


 

ZONDAG 3 MEI 2020

 

Omdat ik vandaag geen actueel onderwerp heb ga ik (bijna) tien jaar terug in de tijd, om precies te zijn naar 22 mei 2010. Waar nodig heb ik tussen [teksthaken] een toelichting of aanvulling vermeld.

 

ZATERDAG 22 MEI 2010

 

Vandaag was de laatste tuinactiedag [er waren die maand vier van deze dagen] en de plaats van handeling was het Biezelingeplein in de Ossenissebuurt. Het oostelijke deel van het plein bood al snel de gebruikelijke aanblik: rekken met planten, tuingereedschap, de partytent, een berg aarde en zand, grote bloempotten en twee afvalcontainers. Onder een stralende zon ging de dag van start, wel een verschil met de eerste tuinactiedag op 1 mei toen de regen met bakken uit de lucht kwam. Opvallend was het grote aantal kinderen dat meedeed met de kleurwedstrijd en het beschilderen van de bloempotten.

 

Gedurende de dag kwamen o.a. wijkregisseur Harry de Boer [nu met pensioen], nachtburgemeester Harry Kock, Sjannie de Mooij uit de Halsterenstraat, opbouwwerker Rieks Westrik [nu met pensioen] en beheercoördinator Ilona Otter [van de toenmalige deelgemeente Charlois] langs. Harry Kock liep met mij mee terug nadat ik in de Zuiderkroon mijn gebruikelijke koffiestop had. Aan het einde van de dag waren de planten schoon op en kon de laatste tuinactiedag met succes worden afgesloten.

 

Het Biezelingeplein ligt in de zuidwestelijke hoek van de wijk. Menige wat oudere Pendrechtenaar kent het plein omdat dokter Davidsz van 1959 tot 1985 zijn praktijk had in het hoekhuis op nummer 9. Oud-patiënten zullen deze vriendelijke Indische huisarts nog goed kunnen herinneren [ik ben er één keer geweest voor een herhalingsrecept omdat mijn eigen huisarts op vakantie was]. Er is een ansichtkaart van het Biezelingeplein uit de beginjaren (zie de pagina Ansichtkaarten) en wie goed kijkt zal er nog een oud model straatnaambord vinden [dit bord zat op de in 2012 afgebroken bejaardengalerijwoningen en is veilig gesteld door Vitaal Pendrecht].

 

Op het wegdek is de exacte locatie aangegeven waar in 1941 de mogelijke blindganger is ingeslagen [naast het huis Yersekestraat 141]. In de week van 25 mei worden de voorbereidingen getroffen voor de detectie zoals het opbreken van de bestrating en in de week van 2 juni wordt dan met sondes naar de bom gezocht [er is geen bom gevonden].

 

Op zaterdag 29 mei wordt met de plantjesmarkt op Plein 1953 de heldenmaand van Elly afgesloten [Elly Pesik was die maand de held van de imagocampagne Pendrecht is Goed Bezig, deze campagne liep van juni 2009 tot en met juni 2011]. Elly en haar man Ruud zullen een blijvende herinnering overhouden aan deze maand want volgende week wordt hun eigen tuin door Woonstad Rotterdam opnieuw ingericht [dat was aan de Stellendamstraat]. Daar zal ook de officiële afsluiting van de tuinenmaand zijn en wel op vrijdag 28 mei vanaf 16.00 uur, hopelijk is het dan net zo mooi weer als vandaag. Professionals en Bekende Pendrechtenaren zijn daarvoor persoonlijk uitgenodigd, ik ga er rechtstreeks vanuit mijn werk naar toe.

 

Om straks het verschil tussen oud en nieuw te kunnen zien loop ik aan het einde van de tuinactiedag naar hun huis om de oorspronkelijke tuin te fotograferen (foto). Wat er precies gaat gebeuren is zelfs voor Elly en Ruud nog een verrassing. Als voorbereiding op de komende metamorfose is er al een berg zand gestort [Elly en Ruud zijn in 2012 verhuisd, een jaar later is Ruud overleden].

 


 • De geraniumzuilen op Plein 1953 staan er nog niet en de plantenschalen langs het Pendrecht Theater zijn zelfs leeggehaald (linker foto). Dat is geen bezuiniging want daar komt nieuw zomergoed in volgens Ilona.

 • Op de rand van het verhoogde plateau bij metrostation Slinge zijn planken aangebracht zodat men daar kan zitten. Hopelijk wordt het geen hangplek want een paar jaar geleden zijn juist om die reden de banken op het pleintje weggehaald. Maar goed, er is nu cameratoezicht.

 • 's Middags zag ik de bus van de Super Power Kinderclub rijden (rechter foto). Dat is een voormalige RET-bus uit de 400-serie die door de komst van de grasmaaiers [bijnaam van de toen nog nieuwe Citaro-bussen] overbodig is geworden. De bus was nog in de originele RET-kleuren en toen de chauffeur mij met het fototoestel in de aanslag zag staan stopte hij prompt zodat ik een foto kon maken. De bus reed in het deel van de Sliedrechtstraat waar tot 1996 buslijn 66 reed, alleen de andere kant op.


 

Tijdens mijn wijkrondje ben ik op de nieuwbouwlocaties gaan kijken en het is verbazend wat er in twee weken gebeurd is. In [het voorste deel van] de Wagenbergstraat zijn de huizen aan de westkant bijna klaar en zelfs de huisnummers zijn al aangebracht (foto links). Het blok krijgt de nummers 1-25 en in tegenstelling tot mijn eerdere voorspelling krijgt de kopwoning met de ingang aan de Sliedrechtstraat als adres Wagenbergstraat 1.

 

Ook op het nieuwe huizenblok aan het begin van de Ellewoutsdijkstraat (foto rechts) zijn de huisnummers zichtbaar: 1-21. Dat is wel een groot verschil met de Groosmanflat die hier vroeger stond, daarvan liepen de nummers van 1 tot en met 107.

 

De nieuwbouw langs de Burghsluissingel gaat al de hoogte in. Zoals bekend komen hier drie lage woontorens.

 

Het meest interessant was het blok aan de Krabbendijkestraat dat ook op de plaats staat van een voormalige Groosmanflat (292-338). De huizen hebben op één na de voordeur aan de Krabbendijkestraat en krijgen de nummers 312-330. De kopwoning aan de noordkant heeft de ingang aan de zijkant (= waar het Ovezandepad komt) en tot mijn verrassing staat daar als huisnummer 12! Dat betekent dat er daadwerkelijk huizen komen die als adres het Ovezandepad krijgen.

 


 

ZATERDAG 2 MEI 2020

 • De oneven renovatieflat in de Wagenbergstraat, waar ik als kind heb gewoond, is opgeleverd want in meerdere huizen zijn de toekomstige bewoners al aan het werk. Daarmee is de renovatie in de Wagenbergstraat afgesloten, alle hekken en andere bouwmaterialen zijn weg.

 • Bij twee renovatieblokken aan de Abbenbroekweg staan stellingen waar je onderdoor kunt lopen waardoor het idee van een arcade is ontstaan (linker foto), het doet mij denken aan de vroegere winkels aan de Ossenisseweg.

 • Vanwege de balkonrenovatie is de achterkant van de galerijflat in de Hontenissestraat verborgen achter gele doeken.

 • In de Tholenstraat zijn drie lijsterbessen gekapt, één van de bomen stond schuin tegenover mijn huis.

 • Bij het speelpleintje aan de Nieuw-Vossemeerweg staat een mobiele camera van de politie (rechter foto).

 • Ook in de Papendrechtstraat staat een mobiele camera. Was eerst alleen het speelplein met hekken afgezet, nu is het hele plein afgesloten zodat je niet meer van het ene deel van de straat naar het andere deel kunt rijden of lopen.


 

ZONDAG 26 APRIL 2020

 

Sinds een paar weken luiden op zondagmorgen de klokken van de Sint Bavokerk weer wat de indruk wekt dat er weer vieringen zijn. Het antwoord hierop is ja en nee, hoe kan dat dan?

 

Vanwege de coronacrisis zijn er al ruim anderhalve maand geen kerkelijke bijeenkomsten wat door gelovigen als een groot gemis wordt ervaren. Bij de federatie H. Maria Magdalena (waar de Sint Bavokerk deel van uitmaakt) ontstond daardoor het idee om in één van de kerken een webcam te installeren zodat daar de vieringen toch door kunnen gaan, met als verschil dat de bezoekers niet in de kerk zitten maar thuis achter de computer. Het benodigde geld was heel snel bij elkaar en om praktische redenen is de webcam geïnstalleerd in de Sint Bavokerk, via internet kan men nu op zondagmorgen de viering volgen (foto: een moment uit de dienst van vanmorgen). De vieringen zelf zijn dus besloten maar na de viering mogen individuele bezoekers langskomen voor een moment van bezinning, uiteraard met inachtneming van alle richtlijnen van het RIVM.

 


 

Vandaag is het precies 31 jaar geleden dat Slingedael officieel werd geopend (foto: de toenmalige hoofdingang), dat gebeurde op 26 april 1989. Het verpleeghuis bood oorspronkelijk plaats aan 150 psycho geriatrische bewoners, daarnaast was er ruimte voor een dagbehandeling waarvoor 30 plaatsen zijn gereserveerd. Het huis is gebouwd in een klavervorm en bestaat uit drie rondlopende vleugels die in totaal vijf verpleegafdelingen bevatten. De afdelingen, aan de buitenkant te herkennen aan de verschillende kleuren van de raamkozijnen, zijn naar bekende Rotterdamse straten vernoemd: Blaak, Coolsingel, Lijnbaan, Meent en Weena. Elk van deze afdelingen is gesplitst in twee units die ieder plaats bieden aan 15 bewoners. Centraal in het huis is het hart van de klaver, het Hofplein.

 

In de loop der jaren is men zich steeds meer gaan specialiseren op de zorg aan mensen met het syndroom van Korsakov, dat is een blijvende geheugenstoornis als gevolg van een hersenbeschadiging. Tussen 2010 en 2012 is het gebouw grondig gerenoveerd waarbij het is aangepast aan de eisen van de tijd, de bewoners woonden tijdelijk in een containerpark ten zuiden van Pendrecht dat de naam Tussendael had.

 

Het op 15 maart 2012 heropende verpleeghuis heeft niet alleen een geheel vernieuwd gebouw maar ook een nieuwe naam: Korsakovcentrum Slingedael, tevens is het adres veranderd van Dreischorstraat 85 naar Slinge 901. Het gerenoveerde Slingedael telt 14 woongroepen die elk uit maximaal 9 bewoners bestaat. Elke woongroep vormt een eigen afdeling die ieder een eigen naam heeft, de namen zijn geen straatnamen zoals voor de renovatie maar zijn wel echt Rotterdams: Merwehaven, Rijnhaven, Veerhaven, Coolhaven, Leuvehaven, Maashaven, Lombardijen, Carnisse, Heijplaat, Bloemhof, Noordereiland, Vreewijk, Willemsbrug en De Hef.

De verschillend gekleurde raamkozijnen van voor de renovatie zijn er niet meer, het hele gebouw heeft nu dezelfde uitstraling (foto links). Opmerkelijk is dat het verbouwingsplan is ontworpen door de oorspronkelijke architecten van het gebouw, het architectenbureau Geluk en Treurniet. De hekken langs de tuinen zijn begroeid met klimop zodat de bewoners privacy hebben als zij in de tuin zitten (foto rechts).

 


 

ZATERDAG 25 APRIL 2020

 

In de galerijflats in en om de Papendrechtstraat is men begonnen met de asbestsanering, een vast ritueel voordat de slopers aan het werk kunnen. Over de ramen zijn gele stroken geplakt met de tekst GEEN TOEGANG - ASBEST (foto links). Het ontmantelen van de huizen gebeurt door het bedrijf New Horizon dat als motto wij slopen niet, wij oogsten! heeft, het doel is om zo veel mogelijk materiaal te kunnen hergebruiken.

 

Behalve de galerijwoningen wordt ook het blokje eengezinswoningen aan de Tiengemetensingel afgebroken (foto rechts, huisnummers 42-48), onlangs zijn de laatste bewoners verhuisd zodat het blok nu helemaal leeg is. Menige (oud-)Pendrechtenaar zal herinneringen hebben aan dit blokje want tot 1989 woonde en werkte hier dokter Borghouts, hij was destijds ook mijn huisarts. Wie er nu gaat kijken ziet dat op een bovenverdieping aan de voorkant een raam open staat, dat was ooit de wachtkamer van de dokterspraktijk.

 


 

WOENSDAG 22 APRIL 2020 (extra bericht)

 

Gisteravond was er opnieuw een persconferentie van het kabinet en daarin zijn enkele kleine versoepelingen van de coronamaatregelen bekend gemaakt: basisscholen en de kinderopvang kunnen na de meivakantie weer open, kinderen kunnen weer beperkt sporten, tandartsen en mondhygiënisten mogen weer aan het werk en thuiswonende 70-plussers mogen beperkt bezoek ontvangen. Alle andere eerder afgekondigde maatregelen blijven onverminderd van kracht.

 

Voor bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen blijft het ontvangen van bezoek verboden maar bij de Aafje-woningen aan de Burghsluissingel heeft men daar iets op bedacht: het ontmoetingshuisje (foto links) dat in de tuin bij de ingang staat. In het midden van het huisje zit een plexiglaswand, de bewoner gaat aan de ene kant naar binnen en de bezoeker aan de andere kant. Via een spreek-luisterverbinding kunnen de bewoner en de bezoeker op een veilige manier met elkaar spreken én elkaar zien, na ieder bezoek wordt binnen alles schoongemaakt.

 

De basisscholen gaan zoals gezegd na de meivakantie weer open maar ze moeten er zelf voor zorgen dat het niet te druk wordt, scholen zouden bijvoorbeeld om de andere dag de helft van de leerlingen les kunnen geven. Ook de kinderopvang (foto rechts: het spandoek boven de ingang van het Kinder Service Hotel op Plein 1953) moet maatregelen nemen om de veiligheid van de kinderen en het personeel te garanderen.

 


 

ZONDAG 19 APRIL 2020

 

Ruim een maand geleden zijn de eerste maatregelen tegen het coronavirus afgekondigd en leven we in een anderhalvemetermaatschappij. Vooral voor kinderen is het moeilijk, zij kunnen niet naar school en missen het contact met hun klasgenoten. Ook de kinderdagverblijven zijn dicht, op de ramen van Kiddoozz staat in grote letters te lezen LIEVE KINDEREN WIJ MISSEN JULLIE (foto links). Straattekenen is populair geworden maar het kan ook gebruikt worden voor een boodschap of felicitatie (foto rechts).

Maar ondanks alle beperkingen en mogelijke faillissementen zijn er toch enkele positieve ontwikkelingen: de luchtvervuiling door het verkeer is minder, de vliegtuigoverlast is zo goed als verdwenen, er worden meer kaarten per post verstuurd, het aantal woninginbraken is gedaald en pakketbezorgers staan bijna nooit meer voor een gesloten deur. Een ander opvallend effect is dat veel mensen aan het opruimen zijn geslagen want de hoeveelheid afval is aanzienlijk gegroeid, dat is te merken aan de overvolle containers en de drukte bij de milieuparken.

 

Afgelopen week is op 96-jarige leeftijd oud-wethouder Henk van der Pols is overleden. Hij is lid geweest van de wijkraad in Charlois en heeft zich als wethouder ook ingezet voor de komst van de deelgemeenteraden. Henk was tevens Pendrechtenaar, hij woonde in een villa aan de Wemeldingestraat.

 


 

ZATERDAG 18 APRIL 2020

 

Afgelopen week zijn er sloophekken gezet rondom de drie leegstaande galerijflats in en om de Papendrechtstraat, het blok in de Papendrechtstraat is van binnen al gestript en uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat aanstaande maandag de slopers beginnen. Als de flats weg zijn ontstaan er tijdelijk doorkijkjes die weer verdwenen zijn als de nieuwe eengezinswoningen er staan.

 

Het speelplein in de Papendrechtstraat is vanwege de coronacrisis met hekken afgezet (foto links), ik vroeg mij af of dat in de Halsterenstraat ook gebeurd zou zijn dus ik liep er naar toe. Daar bleek het speelplein nog wel toegankelijk te zijn (foto rechts), waarschijnlijk omdat de sociale controle daar groter is. De beide straten zijn qua bebouwing precies hetzelfde maar de sociale structuur verschilt enorm, de Halsterenstraat is een zeer actieve Opzoomerstraat maar de vraag is hoe lang nog want ook daar zullen de galerijwoningen worden afgebroken.

 


 

ZONDAG 12 APRIL 2020

 

Gisteravond heb ik de veiling van een oude Pendrechtse ansichtkaart gewonnen voor het luttele bedrag van 2 euro. Het is een interieurfoto van de Sint Bavokerk, schuin naar voren met zicht op de gaanderij. Wie dit vergelijkt met de huidige situatie ziet dat er in meer dan een halve eeuw bijna niets veranderd is, alleen het orgel is verhuisd van de gaanderij naar de begane grond.

 

Ook in de Den Bommelhof en de Battenoordhof is langs het voetpad een narcissenlint geplant.

 

Aan de oproep om vandaag een kwartier lang de kerkklokken te luiden is in Pendrecht gedeeltelijk gehoor gegeven. De kleine Bavoklok was 10 minuten te horen maar de Open Hofklok heeft niet geluid.

 

Vandaag is voorlopig de laatste mooie lentedag, morgen wordt het een stuk kouder en gaat het harder waaien.

 


 

ZATERDAG 11 APRIL 2020

 • Pasen 2020 verloopt vanwege de coronacrisis anders dan anders, ondanks het mooie weer is het vrij rustig op straat. Er zullen geen kerkdiensten zijn en om dit te compenseren hebben de bisschoppen in Nederland alle kerkgenootschappen opgeroepen om morgen van 12.00 tot 12.15 uur de klokken te luiden.

 • Langs het voetpad in de Ellemeethof slingert aan beide kanten een narcissenlint (linker foto), misschien is dit ook wel in de Den Bommelhof en de Battenoordhof.

 • Op het verwaarloosde ronde pleintje aan de Nieuw-Vossemeerweg (bij de Burghsluissingel) zijn maar liefst vier nieuwe prullenbakken geplaatst, is dat niet wat veel voor deze stille uithoek?

 • De achterkant van de galerijflat in de Hontenissestraat staat in de steigers vanwege het opknappen van de balkons (rechter foto). In de beginjaren van Pendrecht was deze flat van de RDM die de woningen verhuurde aan werknemers.


 

ZONDAG 5 APRIL 2020

 

Ik heb vandaag geen actueel nieuws te melden, daarom wat eerdere nieuwsfeiten uit mijn weblog.

• April 2011: Het eerste deel van het Ovezandepad wordt officieel opgeleverd (linker foto).

• April 2012: Het laatste puin van het afgebroken bejaardencentrum Valckensteyn wordt afgevoerd.

• April 2013: Wethouder Hamit Karakus slaat de eerste paal voor De Borders fase 1B.

• April 2014: In de Tiengemetenhof komt een oplaadpunt voor elektrische auto's.

• April 2015: De nieuw ingerichte supermarkt van Albert Heijn wordt feestelijk heropend.

• April 2016: Buslijn 72 rijdt voortaan door Pendrecht in plaats van er langs.

• April 2017: Officiële opening van Seinpost Slinge door burgemeester Aboutaleb (rechter foto).

• April 2018: Op Plein 1953 is een nieuwe driedimensionale schildering te zien.

• April 2019: Het terrein van speeltuin Pendrecht 7 wordt opnieuw ingericht.

 

Op de valreep nog een actueel nieuwtje: zonet werd er aangebeld en kreeg ik namens de biljarters een paastraktatie overhandigd, heel attent! En dan te bedenken dat ook het biljarten stil ligt omdat de Zuiderkroon gesloten is.

 


 

ZATERDAG 4 APRIL 2020

 • De renovatie van de even flat in de Geertruidenbergstraat gaat heel snel, aan de achterkant zitten de nieuwe kozijnen er al in (linker foto).

 • Hoewel de Breinpuzzel al drie weken gesloten is houdt met toch contact met de deelnemers, dat gebeurt via internet wat in deze tijd voor veel bedrijven en instellingen een ideaal medium is.

 • Sinds gisteren staat de viskraam van Toon Hoek weer op zijn vertrouwde plek, op de hoek van de Slinge en de Kerkwervesingel. Maar ook aan de visverkopers gaat de coronacrisis niet voorbij: het middelste deel van de kraam is afgezet zodat men niet te dicht op elkaar staat en de statafels (waaraan men anders zijn vis kan opeten) staan er niet.

 • Ondanks het mooi weer was het vrij rustig op straat, de oproep van het kabinet om zo veel mogelijk thuis te blijven lijkt te werken. Het speelplein in de Halsterenstraat was uitgestorven.

 • Bij de toegangen van de flatcomplexen van Woonstad Rotterdam hangen affiches vanwege het coronavirus (rechter foto) met daarop onder andere de volgende aanwijzingen: blijf niet met te veel mensen in de hal of berging, maximaal twee personen in de lift, was bij thuiskomst je handen en houd rekening met je buren (omdat veel mensen thuis zijn zal men meer geluiden van de buren horen dan normaal).


 

WOENSDAG 1 APRIL 2020 (extra bericht)

 

De ontwikkelingen rond het coronavirus zijn nog steeds zorgelijk en iedereen hield er de afgelopen week al rekening mee dat de sluiting van scholen, sportverenigingen, horeca en zaken met contactberoepen (foto: kapsalon Parijs) langer zal gaan duren dan de oorspronkelijk geplande datum van 6 april. Gisteravond was er weer een persconferentie van het kabinet en het vermoeden van velen is bevestigd: de termijn is verlengd tot en met dinsdag 28 april, voor scholen betekent dit inclusief de meivakantie. Alle eerder afgekondigde maatregelen zoals het 1,5 meter afstand houden van elkaar blijven onverminderd van kracht.

De langere sluiting van de scholen betekent voor mij nóg langer thuiswerken dan de afgelopen weken, eerlijk gezegd zit ik liever gewoon op mijn Albeda-werkplek maar het is even niet anders. Op zich gaat het thuiswerken wel goed (al is er qua rooster bijna niets te doen) maar gisterochtend deed tot overmaat van ramp mijn modem het opeens niet meer dus zat ik zonder internet, op zo'n moment realiseer je je eigenlijk hoe afhankelijk je daar van bent. Om een lang verhaal kort te houden: vanmiddag arriveerde mijn nieuwe modem en sinds een paar uur kan ik weer de digitale snelweg op, net op tijd om mijn weblog bij te kunnen werken.

 

Sinds gisteren is het geluid van de Bavo-klokken weer te horen in de wijk, om 12 uur hoorde ik thuis de klok luiden.

 


 

ZONDAG 29 MAART 2020

 

Vanwege de coronacrisis zijn ook in de buitenruimte bepaalde plaatsen niet meer toegankelijk om groepsvorming te voorkomen. In het Zuiderpark is het Sportplaza afgesloten en ten noorden van Pendrecht zijn de fitness toestellen langs de voormalige Pendrechtseweg afgezet met hekken en lint (foto links), op het bord staat locatie gesloten vanwege corona - closed due to corona.

 

Deze middag was er een waterleiding gesprongen bij de Kortgeneflat waardoor het korte stukje Kortgenestraat en de parkeerplaats achter de flat onder water kwam te staan. Toen ik het bericht las ben ik gaan kijken maar het water was al verdwenen, de monteurs van Stedin waren nog wel bezig.

 

Ondanks alle misère vanwege de coronacrisis is het wel lente geworden, daarom toch maar een paar voorjaarsplaatjes (foto's rechts, Tiengemetensingel en Ovezandepad).

 


 

ZATERDAG 28 MAART 2020

 

Vanwege de onverwachte klokstilte bij de Sint Bavokerk (zie bij 25 maart) ben ik woensdagavond naar het Plein gelopen om het luiden om 19.00 uur te controleren, als je bij de zijkant van de Aldi gaat staan dan kan je alle Pendrechtse luidklokken zien. Mijn verwachting kwam uit: de Open Hofklok luidde net als vorige week het volle kwartier maar de Bavoklokken zwegen, kennelijk is er toch iets aan de hand. Ik heb donderdag contact gehad met iemand van de kerk en die bevestigt mijn vermoeden ("de klok had woensdagavond gewoon moeten luiden, net als het dagelijks luiden van de kleine klok") en gaat uitzoeken wat de reden van de klokstilte is.

 


 

In de Wagenbergstraat is de bestrating hersteld en zijn de bouwhekken opengezet zodat ik de flat waar ik ben opgegroeid van dichtbij kan bekijken (foto links). Nog steeds ben ik benieuwd hoe de huizen er van binnen uitzien en dankzij de Franse balkons kon ik gemakkelijk vanaf de straat naar binnen kijken. De woonkamer is alleen aan de voorkant, waar vroeger een glazen wand was tussen de woonkamer en de grote slaapkamer is nu een dichte wand zonder deur. Waarschijnlijk is er in de hal een deur naar de slaapkamer maar waar is dan de douche gebleven? De keuken is nog op dezelfde plek (aan de voorkant naast het trappenhuis) maar het is een open keuken geworden want een stukje van de kamermuur is weggebroken. De kleine slaapkamers aan de achterkant zijn gebleven, voor zover ik dat van buiten kan zien.

 

Bij de portiekdeuren zijn wel enkele opvallende veranderingen (foto rechts: mijn vroegere portiek, de huisnummers boven de lamp ontbreken nog). De deur gaat nu naar de andere kant open zodat het gemakkelijker is om met een fiets de keldertrap af te gaan maar je moet de deur nu helemaal openduwen om bij de trap naar boven te komen. De indeling van de brievenbussen is totaal veranderd en is bovendien niet meer symmetrisch vanwege de videofoon, de brievenbus van mijn vroegere huis op nummer 119 zit nu niet meer linksboven maar rechtsonder.

 


 

Winkels die nog open zijn hebben een strikt deurbeleid om te zorgen dat er niet te veel mensen tegelijk binnen zijn, de norm hiervoor is maximaal één klant per 10 m². Supermarkten en winkels als Kruidvat en Action beperken het aantal mandjes en/of wagentjes, het gebruik ervan is verplicht en wie naar binnen wil moet indien nodig buiten wachten tot er weer een mandje of wagentje beschikbaar is. Bij kleine winkels hangt soms bij de ingang een briefje met daarop het maximaal aantal personen dat tegelijk binnen mag zijn. Alle eerdere regels blijven ongewijzigd van kracht: houd altijd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar, kom bij voorkeur alleen, winkel doelgericht en betaal zo veel mogelijk contactloos.

 

Komende nacht gaat de zomertijd in, in bijna alle Europese landen gaat om 02.00 uur de klok een uur vooruit. De zomertijd eindigt dit jaar in de nacht van 24 op 25 oktober.

 


 

WOENSDAG 25 MAART 2020 (extra bericht)

 

De maatregelen om het coronavirus te bestrijden zijn verder aangescherpt, de nieuwe regels zijn maandagavond bekend gemaakt tijdens een persconferentie. In het kort:

• Houd altijd 1,5 meter afstand van elkaar, ongeacht waar je bent (foto: het bord op Plein 1953).

• Alle bijeenkomsten zijn verboden tot 1 juni (was eerst tot 6 april), ook als er minder dan 100 personen zijn.

• Winkels moeten er met een deurbeleid voor zorgen dat er niet te veel mensen tegelijk binnen zijn.

• Blijf zo veel mogelijk thuis, naar buiten voor een frisse neus halen mag maar doe dat bij voorkeur alleen.

• Bij gezondheidsklachten gold al: blijf thuis. Komt daar ook koorts bij dan moet vanaf nu iedereen in het huishouden thuisblijven.

• Kappers, schoonheidsspecialisten en andere contactberoepen mogen tot 6 april niet meer werken.

• Burgemeesters mogen plekken aanwijzen waar niemand meer mag komen, verder mogen zij een noodverordening opstellen zodat er indien nodig opgetreden kan worden. Wie de regels niet naleeft kan een boete krijgen, dit geldt zowel voor burgers als bedrijven.

Alle maatregelen (zoals sluiting scholen, sportverenigingen, eet- en drinkgelegenheden en zoveel mogelijk thuis blijven) gelden vooralsnog tot maandag 6 april, alleen het verbod op evenementen en bijeenkomsten geldt tot 1 juni. Gebruik het openbaar vervoer alleen als het echt nodig is en houd ook daar afstand van elkaar.

 

Inmiddels is besloten dat de centrale examens dit schooljaar niet doorgaan. De geruchten gaan rond dat de scholen nog langer dicht zullen blijven, de beslissing daarover wordt volgende week dinsdag genomen. In het ergste geval gaan de scholen pas na de zomervakantie weer open.

 


 

Zoals ik eerder al meldde werk ik vanuit huis maar er is nauwelijks iets te doen. Ik maak dan ook dagelijks meerdere keren gebruik van de gelegenheid om even buiten een rondje te lopen. Het is geen enkel probleem om de afstandsregel na te leven, Pendrecht is ruim opgezet en er zijn sowieso al minder mensen op straat dan anders. Op zich is het lekker weer om buiten te lopen, het is wel koud maar de zon schijnt uitbundig. Maar er is duidelijk minder verkeer op straat en ik kon op een gegeven moment in de Krabbendijkestraat midden op straat staan om een foto te maken (foto links), iets wat je normaal niet hoeft te proberen.

 

Toch bemerkte ik nog iets wat anders dan anders is. De kerkklokken zwijgen op zondagochtend maar hoor ik nou ook de kleine klok van de Sint Bavokerk die dagelijks drie (in het weekend: twee) keer luidt niet meer? Gisteren ging ik er iets voor twaalven heen om het zeker te weten, om 12 uur draaide de grote wijzer een minuut verder maar de kleine klok bleef roerloos hangen. Ik denk dat het te maken heeft met het niet meer luiden op zondagochtend, dat gebeurt namelijk automatisch. Als je dat uit zet doen de klokken het kennelijk helemaal niet meer... Uiteraard heb ik een bericht naar de koster gestuurd maar daar heb ik nog geen reactie op.

Vanavond om 19.00 uur zullen opnieuw in heel Nederland de kerkklokken luiden en ik ga er van uit dat net als vorige week ook de Pendrechtse kerken weer meedoen.

 


 

ZONDAG 22 MAART 2020

 

Bij de ingang van veel winkels en instellingen (voor zover deze nog open zijn) is te lezen dat je anderhalve meter afstand van elkaar moet houden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat geldt uiteraard ook voor de buitenruimte, bij het verhoogde bloemperk op Plein 1953 staat aan de kant van het open middengedeelte een geel bord met de volgende tekst (foto links): Houd 1,5 meter afstand - Geef elkaar de ruimte - Beperk je tijd hier op deze plek - Was thuis je handen.

 

Op de toegangsdeuren van het Gezondheidscentrum Zuiderkroon (foto rechts) hangen maar liefst zes A4-tjes met betrekking tot de coronavirus en de boodschap is duidelijk: je mag alléén naar binnen als je vandaag telefonisch een afspraak hebt gemaakt. Ook de aanwijzingen bij de Open Hofkerk voor bezoekers van de Voedselbank laten aan duidelijkheid niets te wensen over: sorry geen koffie/thee, geen handen schudden, niet blijven praten, pak wat voor u klaar staat, zelf inpakken, binnenkomen op aanwijzing, u wordt geroepen.

 

De Paradijskerk heeft een week geleden met het initiatief Klokken van hoop de Rotterdamse kerken opgeroepen om op drie achtereenvolgende woensdagen van 19.00 tot 19.15 uur de klokken te luiden als teken van hoop voor alle mensen en als signaal om respect te hebben voor alle hulpverleners. Afgelopen woensdag was de eerste keer en om 19.00 uur hoorde ik alle Pendrechtse klokken luiden, de klok van de Open Hofkerk heeft het volle kwartier geluid maar de Bavo-klokken stopten al na enkele minuten.

 


 • In de grasstrook langs de Slinge staat ter hoogte van de Stellendamstraat een informatiebord van Woonstad Rotterdam over de renovatie en nieuwbouw in de Tiengemetenbuurt. Behalve de eerder in mijn weblog genoemde projecten wordt ook Korpersteijn gerenoveerd en de Tiengemetenflat wordt aangesloten op het warmtenet. De eengezinswoningen in de Halsterenstraat en de Papendrechtstraat staan op de planning voor renovatie maar tegen mijn verwachting in gebeurt dat niet met de twee gelijksoortige blokjes langs de Tiengemetensingel, net als de galerijwoningen worden deze huizen afgebroken en vervangen door nieuwbouw (in het blok bij de Middelharnisstraat staan al drie van de vier woningen leeg).

 • In de Dirkslandhof is het schilderwerk aan de twee galerijflats afgerond, men is nu bezig in de Stellendamhof.

 • Langs de Burghsluissingel is nog een wilg gekapt, vorig jaar zijn er twee verdwenen en dit is de derde.

 • Vanwege het coronavirus zijn ook de speeltuinen en de gymzalen voorlopig gesloten.

 • Op een raam van het busje van Slingedael is een A4-tje geplakt waarop staat aangegeven welke stoelen nog gebruikt mogen worden.


 

ZATERDAG 21 MAART 2020

 

Door de coronacrisis is het openbare leven behoorlijk ontregeld en omdat ook de scholen gesloten zijn heb ik de afgelopen week noodgedwongen thuis doorgebracht. In principe werk ik vanuit huis wel door maar omdat het onderwijs op de examens na stil ligt heb ik nauwelijks iets te doen.

 

Restaurants en cafés zijn al een week gesloten, ergens een kop koffie drinken of uit eten gaan is er voorlopig niet meer bij. Ook een bezoek aan een theater, een zwembad of een schoonheidsstudio is niet meer mogelijk en bij de tandarts kan je alleen nog maar terecht voor spoedgevallen. Winkels passen hun openingstijden aan of gaan zelfs helemaal dicht, eergistermiddag was ik even in het centrum en daar waren de gevolgen van de coronacrisis goed zichtbaar: lege terrassen, grote winkels zoals de Bijenkorf en C&A zijn gesloten en het aantal mensen in de Koopgoot kon je op de vingers van één hand tellen.

 

De enige winkels die lijken te profiteren van de crisis zijn de supermarkten die alle zeilen moeten bijzetten om hun voorraden op peil te houden. Een bezoek aan een supermarkt lijkt op een scène uit een science fiction film: de caissières zitten achter een scherm van plexiglas en bij de kassa's zijn op de vloer stroken tape geplakt zodat de klanten de minimumafstand van 1,5 meter kunnen aanhouden. Verder wordt opgeroepen om in je eentje naar de winkel te komen, vriendelijk te blijven tegen andere klanten en het winkelpersoneel, niet meer te kopen dan anders en bij voorkeur contactloos te betalen. Albert Heijn is tijdelijk gestopt met het uitgeven van koopzegels en bakjeszegels, klanten worden verzocht om voor en na hun bezoek aan de winkel de handen te wassen. Het zijn allemaal uitzonderlijke maatregelen maar het is van het grootste belang dat het voor iedereen mogelijk blijft om op een veilige manier de eerste levensbehoeften in huis te halen.

 

Het openbaar vervoer rijdt al een week met een aangepaste dienstregeling waarbij vooral in de spitsuren minder voertuigen rijden. Inmiddels is iedereen er wel aan gewend dat je in de bus door de achterdeuren moet instappen, het voorste deel is afgesloten zodat de bestuurder niet in contact kan komen met de passagiers. Maar het blijft vreemd om in een praktisch lege metro of bus te zitten, door de sluiting van de scholen en omdat veel mensen thuis werken is het aantal reizigers fors teruggelopen. Om die reden wordt vanaf maandag 23 maart de RET-dienstregeling nog verder ingekrompen: de bussen rijden nog maar om de 20 of 30 minuten en de metro om het kwartier (tussen Slinge en Rotterdam Centraal om de 7,5 minuut). De metrotreinen worden niet ingekort zodat de reizigers op voldoende afstand van elkaar kunnen zitten.

 

Enkele berichten uit Pendrecht volgen morgen.

 


 

MAANDAG 16 MAART 2020

 

Op deze onverwachte vrije dag maak ik een rondje door de wijk om met eigen ogen te zien wat de gevolgen zijn van de gisteren afgekondigde maatregelen tegen het coronavirus. Rond half 12 ga ik de deur uit, het is prachtig zonnig weer en op veel plekken staan bomen en struiken in bloei. Buiten is er op het eerste gezicht eigenlijk niets bijzonders te zien: er lopen mensen op straat, de winkels zijn open en er rijdt verkeer, inclusief vuilniswagens en de bussen van de RET. Om 12 uur hoor ik de kleine klok van de Sint Bavokerk luiden, ook dat is een vertrouwd geluid in de wijk.

Maar op en rond Plein 1953 wordt duidelijk dat er wel degelijk iets aan de hand is want alle horecazaken zijn dicht (foto: café Goofy) en ook het ING-kantoor aan de Slinge is gesloten. Winkels met een zitje (bijvoorbeeld bakkerij Remmerswaal en viswinkel De Oceaan) zijn wel open maar alleen voor verkoop, het is niet toegestaan om ter plekke het gekochte op te eten. In de supermarkten is het druk, ik heb vanmorgen wat boodschappen gedaan bij Albert Heijn dus ik heb het zelf aan den lijve ervaren. Hoewel ik hier en daar lege schappen heb gezien kon ik zonder problemen al mijn boodschappen halen.

 

Niet alleen winkels zijn gesloten maar ook de Passage, de huiskamer aardgasvrij Pendrecht en het kantoor van Woonstad Rotterdam zijn in ieder geval de komende drie weken niet open voor het publiek. Bij al deze instellingen hangen A4-tjes bij de ingang waarop de sluiting staat vermeld (foto links: de Passage). Bij de scholen is dat niet het geval, het landelijke besluit om alle onderwijsinstellingen voor minimaal drie weken te sluiten is pas zondag genomen. Tijdens mijn rondje door de wijk waren de schoolpleinen stil en verlaten (foto rechts: het schoolplein van De Hoeksteen), voor mij een vertrouwd beeld omdat ik zelf in het onderwijs werk en op schooldagen nooit door de wijk kan lopen.

 

Tot slot nog een gewoon nieuwtje: in de kiosk Zijpe 11 komt een zaak met de naam Flirty Lash, dat is een studio voor de opmaak van wimpers en wenkbrauwen.

 


 

ZONDAG 15 MAART 2020

 

Ik ben aan het begin van de avond teruggekomen uit Londen, mijn halfjaarlijkse uitstapje naar de Britse hoofdstad is ondanks de ontwikkelingen rond het coronavirus wel doorgegaan. Natuurlijk had ik thuis kunnen blijven maar de (kleinschalige) bijeenkomst waar ik naar toe zou gaan is niet afgelast en de vluchten tussen Nederland en Groot Brittannië zijn niet geannuleerd. Ook omdat ik geen gezondheidsklachten heb was er onvoldoende reden om niet te gaan, uiteraard heb ik tot op de dag van vertrek de ontwikkelingen bijgehouden.

Ik ben al heel vaak in Londen geweest maar dit was echt bizar. Op veel plekken waar je normaal over de hoofden kunt lopen was het nu opvallend rustig, toeristen blijven massaal weg. In de metro heb ik geen enkele keer hoeven staan (!), in Oxford Street kon je overal de straat oversteken en zelfs in het beroemde warenhuis Harrods was het beangstigend rustig. In mijn hotel (waar ik al jaren kom) waren duidelijk minder gasten en de receptionist vertelde dat er veel annuleringen waren. Ook de reis naar en van Londen was ongewoon: de vliegtuigen, die normaal altijd tot de laatste plaats bezet zijn, waren nog niet eens half vol.

 

Afgelopen week zijn er in Nederland vergaande maatregelen afgekondigd die inmiddels ook in Pendrecht merkbaar zijn. In de Open Hofkerk zijn tot en met 31 maart geen kerkdiensten en andere activiteiten (een vreemd idee als je bedenkt dat er precies een week geleden een druk bezocht concert was), dit geldt eveneens voor de Sint Bavokerk (foto) wat betekent dat er op zondagochtend voorlopig geen klokgelui te horen zal zijn. De Zuiderkroon is tot en met 3 april gesloten dus de komende drie dinsdagen is er geen biljarten, ook de Breinpuzzel (in het dokter Heftinghuis) is deze periode dicht. In de winkels hangen bij de kassa's oproepen om zo veel mogelijk te pinnen om hand-op-hand contact bij contante betalingen te vermijden, de supermarkten roepen op om niet te gaan hamsteren want dat is nergens voor nodig.

Het openbaar vervoer blijft vooralsnog rijden maar bij de RET zijn wel enkele aanpassingen: vanaf morgen rijden er in de spits minder voertuigen (veel mensen werken immers thuis waardoor de vervoersvraag lager is), in de bussen blijft de voordeur gesloten en is er geen kaartverkoop (om het contact tussen de chauffeur en de reizigers te minimaliseren) en in de trams en metro's worden de deuren centraal geopend door de bestuurder.

 

Vandaag zijn er door de overheid nieuwe maatregelen bekend gemaakt en één daarvan treft mij persoonlijk: alle scholen zijn vanaf morgen tot en met vrijdag 3 april gesloten. Ik ben vanmiddag in Londen gebeld door mijn leidinggevende met de mededeling dat ik morgen thuis kan blijven, morgenmiddag hoor ik dan wat er verder gaat gebeuren. Morgen zal ik een rondje door de wijk maken en komt er een extra update van mijn weblog.

 


 

ZONDAG 8 MAART 2020

 

De eerste Zondagmiddagmuziek van dit jaar met het Golden Circle Ensemble is een groot succes geworden, de kerkzaal zat voor meer dan driekwart vol (een groot verschil met een jaar geleden toen er amper 25 bezoekers waren, het was toen wel heel slecht weer). Toen ik binnenkwam zaten er al veel mensen in de kerkzaal en stond er een rij bij de kaartverkoop. Helaas waren de programmaboekjes net op toen ik aan de beurt was maar ik wist dat het programma bestond uit de hoogtepunten van de Mattheus Passion van J.S. Bach. Het Golden Circle Ensemble onder leiding van John Bakker bestond uit 9 zangers (zes dames en drie heren) en een violist, het Vierdag-orgel werd bespeeld door André de Jager.

 

Na het welkomstwoord van pastor Ad Berkhout zong het ensemble vanaf de gaanderij het eerste werk, daarna kwamen de zangers de kerkzaal binnen en begon het concert dat een kleine anderhalf uur duurde. De werken waren heel afwisselend met zowel zang van het hele koor als van een solist.

Het einde van het concert was bijzonder: nadat de laatste klanken waren weggestorven bleven de solisten en John Bakker roerloos staan, je kon een speld horen vallen. Opeens draaide John zich om en dat was het teken dat het concert ten einde was waarop het applaus losbarstte. Er volgde nog een toegift en tijdens het zingen liepen de zangers statig naar achteren, daar bleven ze staan totdat de toegift was afgelopen.

 


 

ZATERDAG 7 MAART 2020

 • Gisteren reed er een elektrische bus op lijn 68, dat is ongewoon want deze bussen rijden alleen op bepaalde lijnen.

 • Morgenmiddag is in de Open Hofkerk de eerste Zondagmiddagmuziek van dit jaar (zie bij 23 februari), het Golden Circle Ensemble zal de hoogtepunten uit de Mattheus Passion van J.S. Bach ten gehore brengen. Het concert begint om 15.00 uur.

 • Op woensdag 11 maart organiseert de Huurdersvereniging Zuiderkroon een bingomiddag, dit vindt plaats in de ontmoetingsruimte van de Open Hofkerk van 14.00 tot 16.00 uur. Een bingoboekje kost 7 euro en daarbij is een gratis kopje koffie of thee inbegrepen. Na de bingo is er een loterij waarmee mooie prijzen te winnen zijn. De loten worden per paar verkocht, een envelop met twee loten kost 1 euro.


 

ZONDAG 1 MAART 2020

 

Op 1 maart 1960, vandaag precies 60 jaar geleden, opende het postkantoor aan de Slinge de deuren en Het Vrije Volk schreef daar een dag later het volgende over.

 

Sinds gisteren kunnen de bewoners van Pendrecht dichter bij huis blijven wanneer zij aangetekende brieven willen versturen, postwissels willen incasseren of om andere redenen van de veelvuldige diensten van de PTT gebruik willen maken. Nadat de directeur van het Rotterdamse PTT-district maandagmiddag de sleutels van het nieuwe bijkantoor aan de Slinge had uitgereikt aan de beheerder, de heet J.H. Koppe, werd dit kantoor dinsdagmorgen voor het publiek opengesteld.

De PTT beschikt nu in het hart van het 17.500 inwoners tellende Pendrecht over een doeltreffend, goed ingericht kantoor dat werd ontworpen door architect R.D. van Andel en waarvan de bouw werd uitgevoerd door het bouwbedrijf L. Vogelezang. Er zijn zes loketten om het publiek te bedienen en de opslagruimte is zo royaal dat het bestelkantoor aan de Dordtselaan ervan kan meeprofiteren.

 

Als kind kan ik het postkantoor van vroeger nog goed herinneren: je kwam aan de linkerkant binnen door een draaideur (die in mijn beleving heel zwaar ging) en dan kwam je in een grote lege hal. Aan de rechterkant waren de loketten; eerst waren het open balies, later zijn ze met pantserglas dichtgemaakt (als beveiliging tegen overvallen) en nog later zijn de open balies in ere hersteld want dat was klantvriendelijker. Helemaal achterin was een afsluitbare ruimte met een telefoon waar je internationaal kon bellen, na afloop betaalde je de gesprekskosten aan een loket.

Aan de buitenkant was een stukje muur (waar later de ingang kwam) en daar zaten behalve de brievenbus ook enkele postzegelautomaten. De brievenbus is later verplaatst naar de straat, naast de inmiddels verdwenen telefooncel.

 

Het Pendrechtse postkantoor was op 19 november 2009 voor het laatst open en is daarna omgebouwd tot ING-kantoor, alleen de brievenbus herinnert nog indirect aan het Pendrechtse postkantoor dat het 50-jarig bestaan net niet heeft gehaald.

 


 

Oudere berichten zijn terug te vinden in het weblogarchief.