weblog Pendrecht

 


 

Dit is mijn digitale dagboek over Pendrecht, de nieuwste berichten staan altijd bovenaan. Ik werk mijn weblog wekelijks bij op zaterdag en zondag, op zaterdag altijd het actuele nieuws en op zondag iets uit de geschiedenis van Pendrecht of een onderwerp dat indirect op de wijk betrekking heeft. Klik hier om een reactie te sturen.

 


 

ZONDAG 16 JUNI 2024

 

Deze maand woon ik 60 jaar in Pendrecht. Helaas weet ik niet de precieze datum dat wij vanuit Almelo naar Rotterdam verhuisden maar in juni 1964 heeft mijn vader het huurcontract van ons huis aan de Wagenbergstraat 119 getekend. Als 4-jarige kon ik mij vanaf dat moment Pendrechtenaar noemen, sindsdien ben ik wel twee keer verhuisd (misschien is volgend jaar de derde verhuizing) maar de wijk ben ik tot op de dag van vandaag trouw gebleven.

 

Ik bezit nog het huurcontract van mijn ouderlijke huis, het is een gestencild blad waarop de gegevens met een schrijfmachine zijn ingevuld. De huur ging in per 25 juni 1964 en de huurprijs bedroeg ƒ 17,70 per week, bij vooruitbetaling te voldoen. Bij het huurcontract was een bijlage met daarop de voorwaarden waarop de woningen in huur werden gegeven. Veel bepalingen van nu vind je er in terug, al was het taalgebruik toen wel heel anders. Enkele voorbeelden:


 

ZATERDAG 15 JUNI 2024


 

Valckensteyn is in ruwbouw bijna klaar maar het hele gebouw staat nog in de steigers zodat nog niet goed te bekijken is hoe het er aan de buitenkant uit gaat zien. Vanaf de Burghsluissingel kan men wel een indruk krijgen hoe breed een woning gaat worden (foto), de woonkamer kijkt uit op de Burghsluissingel en heeft over de volle breedte een balkon. Er zijn twee raampartijen, één met een dubbel raam en één met twee openslaande deuren die de volledige hoogte van de verdieping hebben. Alleen het huis in de knik van het gebouw heeft een andere indeling vanwege het trappenhuis en de liften maar dat is vanaf de buitenkant niet te zien, de woonkamer heeft een iets andere vorm en het kleine raam is van een slaapkamer.

 


 

ZONDAG 9 JUNI 2024

 

Veel (oud-)Pendrechtenaren hebben herinneringen aan de vroegere buurtwinkels en ik ben daarop geen uitzondering. Ik ben opgegroeid in de Wagenbergstraat dus "onze" buurtwinkels waren in de Sliedrechtstraat, het waren vier blokjes met elk vijf winkels. (de foto rechts is van 2007, enkele jaren voor de sloop). De vier winkelblokken aan de Sliedrechtstraat zijn opgeleverd in 1958 en afgebroken in 2010/2011.

 

De buurtwinkels speelden een belangrijke rol in het ontwerp voor Pendrecht. Lotte Stam-Beese heeft daarmee ook aan de praktische dingen gedacht die het leven van de mensen veraangenamen, ze vond dat de bewoners de dagelijkse boodschappen zo dicht mogelijk bij huis moesten kunnen halen. Wat ligt dan meer voor de hand om de winkels in de woonbuurten zelf op te nemen? Dat gebeurde dus ook en zo ontstonden de buurtwinkels: de bakker, de slager, de groenteboer, enzovoort op loopafstand. Ieder kwadrant kreeg daarom zijn eigen buurtwinkels, in volgorde van bouw: Zijpe, Herkingenstraat, Sliedrechtstraat (tussen Wagenbergstraat en Dinteloordstraat) en Ossenisseweg. Van de buurtwinkelcentra staan alleen de panden aan de Zijpe er nog (deze zijn sinds enkele jaren zelfs gemeentelijk monument) maar de winkelruimtes worden nu voor andere doeleinden gebruikt.

 

Heel wat voetstappen heb ik in de Sliedrechtstraat staan en vooral de middelste drie winkels van het eerste rijtje - tussen de Wagenbergstraat en de Melissantstraat met de nummers 22 tot en met 30 - kan ik nog goed herinneren.

 

 

Op nummer 24 opende Theo van Aalst een sigarenwinkel (linker foto). Naderhand is de winkel enkele malen overgenomen, de laatste eigenaar was Bert Groenendijk. Hij overleed in 2006 en dat betekende het einde van de laatste sigarenwinkel in Pendrecht. Zelfs daarna vonden er nog verslavende activiteiten plaats want in juni 2007 werd in het pand een hennepkwekerij aangetroffen. Van 2008 tot 2010 was hier het kantoor van stadsmarinier Michiel van der Pols.

 

Op nummer 26 opende Frans Nootenboom een kruidenierswinkel die in 1961 werd overgenomen door Piet van den Bosch (middelste foto), ik herinner nog de hoge koelvitrines met de opschriften "vla" en "yoghurt". In 1975 is de zaak omgebouwd tot snackbar de Paddestoel die zelfs buiten Pendrecht bekendheid kreeg; de naam is ontstaan omdat Piet's vrouw pindasaus met champignons maakte. In 1998 deden ze de snackbar van de hand en verhuisden naar Barendrecht, de snackbar heeft nog bestaan tot 2008.

 

Op nummer 28 opende Teun Speelman een groentewinkel en 6 jaar later nam Rob Koster de zaak over (rechter foto). Opvallend was de oranje kassa, achter in de winkel stonden groene machines om groente te snijden en aardappels te schillen. In de zomer van 1976 heeft Rob Koster de winkel overgedaan aan Jan en Ria den Brinker. De groentewinkel heeft bestaan tot 1991, daarna is het pand verbouwd en bij het Dierengezondheidscentrum (DGC) op nummer 30 getrokken waarbij de voorgevel nogal veranderde. In 2010 verhuisde het DGC naar de Slinge.

 


 

ZATERDAG 8 JUNI 2024

 

Het was vandaag heerlijk weer om mijn wijkrondje te lopen maar ik heb helaas geen vermeldenswaardig nieuws, het enige is dat de noordvleugel van Valckensteyn weer een verdieping hoger is geworden maar dat meld ik zo ongeveer iedere week.

 


 

ZONDAG 2 JUNI 2024

 

Pendrecht is ontworpen door een vrouw (Lotte Stam-Beese) maar er zijn in de wijk ook kunstwerken die niet door een man zijn ontworpen, op mijn pagina Kunstwerken tel ik er een stuk of tien. Veel wijkbewoners kennen wel de Provinciaaltjes en de Silhouetten op Plein 1953 en het betonreliëf in de hal van metrostation Slinge maar lang niet iedereen weet dat al deze kunstwerken door een vrouw zijn ontworpen (respectievelijk Loeki Metz, Annemarie Theunissen en Carla Kaper). Hieronder een paar minder bekende vrouwelijke kunstwerken.

 

Naast de ingang van de gymnastiekzaal aan de Krabbendijkestraat 238 bevindt zich een kunstwerk dat vier mensen uitbeeldt (foto's links), het heet Klimmende jongens en is gemaakt door Julia Brändle (1929-1982). Aan de gevel van de voormalige gymzaal aan de Nederhage 12 in Hoogvliet zit een soortgelijk kunstwerk van dezelfde kunstenares.

 

De Rozet van Respect is op woensdag 17 juni 2009 onthuld en bevindt zich op het schoolplein van de Beatrixschool, vlak voor de ingang (foto rechts). Het is gemaakt door de leerlingen van de school, samen met de kunstenares Akelei Hertzberger (1960). De rozet heeft een doorsnede van 2 meter en bestaat uit een in messing uitgevoerde levensbloem met een rand van mozaïek, in die rand zitten allerlei kleine voorwerpen die afkomstig zijn van de leerlingen en instellingen uit de wijk.

 

Tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen Pendrecht op 27 september 2008 hing er in het podium een decor dat als achtergrond van de musical Of Mice and Mozart diende. Dit paneel hangt sinds november 2008 aan het transformatorhuis in de Serooskerkestraat (foto links), aan de kant waar de in 2005 gesloopte garages stonden. Het kunstwerk is gemaakt door Mirella de Boer, dochter van de toenmalige wijkregisseur Harry de Boer van Woonstad Rotterdam.

 

De Geluksmuur bij de Zijpe (foto rechts) is ontworpen door Eveline van Rooij die van 2003 tot 2013 een galerie aan de Slinge had. In het kunstwerk is de eerste steen van Pendrecht opgenomen en ter weerszijden van het muurtje zijn houten frames met gaas aan de gevel bevestigd waaraan iedereen een slotje kan bevestigen. De Geluksmuur is op 10 juli 2014 onthuld als afsluiting van het renovatieproject Zijpe.

 

In de entreehal van de Zuiderparkflat bevindt zich een kleurrijk mozaïek van hele en gebroken tegels (foto links). Dit kunstwerk is ontworpen door mevrouw J. van Schagen en is op 10 oktober 1996 onthuld door de 99-jarige mevrouw T. Husselman (toen de oudste bewoonster van de flat en in 2004 overleden, 107 jaar oud) ter gelegenheid van de afsluiting van het renovatieproject.

 

In de hal van de hoge flat van de Zuiderkroon heeft Nina Valkhoff in november 2011 een schildering gemaakt (foto rechts). Vooraf was er overleg met enkele bewoners uit de flat over wat er op de schildering moest komen en het zijn 12 bekende Rotterdamse iconen geworden waaronder de Erasmusbrug, het Witte Huis, de Euromast en het SS Rotterdam. De onderkant van de schildering is een watergolf die de Maas voorstelt. De schildering is een geschenk van Havensteder aan de bewoners en komt op de witte muur goed tot zijn recht.

 


 

ZATERDAG 1 JUNI 2024

 

Waar zijn de broodbakken op Plein 1953 gebleven? Die vraag kreeg ik afgelopen week van een wijkbewoonster maar helaas moest ik haar het antwoord schuldig blijven. De broodbakken zijn er in juni 2019 gekomen, het zijn geen vaste containers maar kleine kliko's die herkenbaar zijn aan de bruine kleur. De Pendrechtse broodbakken (foto rechts, het waren er drie naast elkaar) stonden op Plein 1953 naast het grasveld bij de vijver.

 

Een paar maanden geleden was het mij ook opgevallen dat de bakken er niet meer stonden maar omdat ik nooit brood weggooi was ik er niet toe gekomen om actie te ondernemen. Volgens de digitale kaart waar alle afvalcontainers op staan zouden ze nu bij het Kinder Service Hotel en Seinpost Slinge moeten staan. Ik heb ze daar nog nooit gezien (dat zou mij zeker zijn opgevallen), tijdens mijn wijkronde van vandaag heb ik beide locaties bezocht maar de bakken staan daar niet. Ik ga navraag doen bij de gemeente.

  

Naar aanleiding van het krantenartikel over vrouwelijke architectuur (zie het laatste bericht bij 25 mei) heb ik Sofie een mail gestuurd die ik begon met ik woon al 60 jaar in een wijk die door een vrouw is ontworpen namelijk Pendrecht. Al snel kwam er een enthousiaste reactie en het was duidelijk dat ik niet de enige bewonderaar van Lotte Stam-Beese ben. In het najaar wil Sofie een excursie naar Pendrecht organiseren en ze vroeg of ik daar ook aan wilde bijdragen, dat ga ik zeker doen.

 


 

ZONDAG 26 MEI 2024

 

Overmorgen is het precies 30 jaar geleden dat in Rotterdam het Opzoomeren begon en ook in Pendrecht gebeurde dat op 28 mei 1994, het was nog de tijd dat men een band had met de wijk had en de saamhorigheid groot was. Onderstaande tekst heb ik met wat aanpassingen overgenomen uit het boekje over de wijk dat ik destijds heb geschreven, met waar nodig een toelichting tussen [teksthaken].

 

Opzoomeren is het beste te omschrijven als zelf de handen uit de mouwen steken voor een schone, veilige en gezellige straat. Het illustreert weer de niet zeuren maar aanpakken mentaliteit die zo typerend is voor Rotterdam. Opzoomeren hóórt bij de stad, net zo goed als Feyenoord, de Euromast of de Erasmusbrug. De naam Opzoomeren is ontstaan in de Opzoomerstraat in het Nieuwe Westen, de straat is genoemd naar een 19e eeuwse hoogleraar in de wijsbegeerte. De bewoners waren de verloedering zat en gingen spontaan aan het werk om hun straat schoon te maken en op te fleuren.

 

Het Opzoomeren is gestart in 1994 toen de Sociale Vernieuwing werd overgedragen aan de burgers van de stad. Al in 1993 kwam de publiciteit op gang; een intensieve campagne moest de bevolking enthousiast maken voor het Opzoomeren. Er kwam een mascotte, Oppie genaamd, en de kleur geel zou het symbool worden van het opzoomeren. De RET schonk een stadsbus die werd omgebouwd tot Opzoomerbus en tot 2006 intensief is gebruikt (foto: de afgevoerde bus in 2009) en 60.000 gele Opzoomerbezems vonden hun weg naar evenzoveel opzoomeraars. In meer dan 32 wijken werden Opzoomerteams opgericht die de plannen gingen uitwerken en waar bewoners zich konden aanmelden. In Pendrecht bestond het Opzoomerteam uit pleinregisseur Ben van Zanten (opbouwwerker) en tentbaas Leo Suijker (van wijkgebouw de Middelburgt).

 

Als voorproefje werd 30 maart 1994 uitgeroepen tot Boomplantdag: in heel de stad werden 1000 bomen geplant. De Opzoomerbomen waren herkenbaar aan de gele steunpalen met een bordje Opzoomerboom. Pendrecht kreeg 6 bomen: 5 aan de Ooltgensplaatweg en 1 aan de Slinge bij de Stavenissestraat.

 

Op 28 mei 1994 was het zover. Opzoomerdag werd een groots spektakel dat zelfs het televisiejournaal haalde. Op heel wat plaatsen in de stad verschenen bloembakken, speelplekken, Opzoomerbolletjes (extra verlichting), enzovoort. Overal werd het Opzoomerlied gezongen en iedereen liep met Opzoomerpetjes.

 

Ook in Pendrecht is op die 28e mei heel wat geopzoomerd: maar liefst 40 straten deden mee. Middelpunt was Ons Plein aan de Herkingenstraat [op de hoek bij de Sommelsdijkstraat waar nu een grasveld is] waar een feesttent stond. In en rond de tent waren activiteiten georganiseerd en vanuit de Herkingenstraat werden de bloembakken e.d. gedistribueerd. De dag kan ik nog goed herinneren, ik liep de hele dag door de wijk om de sfeer te proeven want voor de volgende In de Kijkerd [de wijkkrant van de Bewonersorganisatie Pendrecht] zou ik een verslag schrijven. Als afsluiting was er een wijkdiner voor 200 mensen waaraan ook de gloednieuwe vereniging Turks Huis Pendrecht zijn steentje heeft bijgedragen.

 

Een bijzonder project was de jongerenweddenschap die bestond uit het voltooien van de theetuin bij de Passage [het pleintje aan de kant van de Karel de Stouteflat]. Onder leiding van jongerencaptain Thijs van Welie (destijds wijkagent) en jongerenwerker Chris Aarts werd het klusje in recordtijd geklaard. Pendrecht was de eerste wijk die de jongerenweddenschap tot een goed einde had gebracht.

 


 

Op menige plek in de wijk hangen nog de Opzoomersterren en andere bordjes die straten kregen nadat ze een activiteit hadden georganiseerd (foto links: HAL-flat). Bijna ieder jaar was er een ander thema, in de beginjaren onder andere Goeie Buren, Oók Rotterdammer en Op eigen kracht.

Men kan nog steeds een keetwagentje huren met daarin gereedschap of ander materiaal ter ondersteuning van een activiteit, de bekende blauwe keetwagentjes zijn heel herkenbaar en waren menigmaal een vertrouwde verschijning in Pendrecht. Meerdere keren stond er een wagentje op het Vlissingenplein tijdens de jaarlijkse lenteschoonmaak en vorige week bij een activiteit op de hoek van de Ellewoutsdijkstraat en het Ovezandepad.

 

In de loop der jaren is de Pendrechtse animo voor het Opzoomeren behoorlijk afgenomen wat mede is veroorzaakt door de herstructurering, veel Opzoomeraars van toen zijn verhuisd waardoor ook de saamhorigheid minder werd. De Halsterenstraat is altijd een heel actieve Opzoomerstraat geweest onder leiding van Sjannie de Mooij, helaas kwam hieraan in 2021 een einde omdat Sjannie vanwege de sloop van de galerijflats noodgedwongen moest verhuizen.

 


 

ZATERDAG 25 MEI 2024

 

Rondslingerende winkelwagentjes zijn helaas een bekend beeld in de wijk waarbij vaak aan de kleur te zien is tot welke supermarktketen het behoort, vooral de wagentjes van Albert Heijn en Dirk zijn daardoor al van een grote afstand herkenbaar. Een tijdje geleden zag ik ergens een geel wagentje van de Jumbo staan, hoewel het dichtstbijzijnde filiaal een paar kilometer verderop in Lombardijen is. Onlangs trof ik op het speelpleintje aan het begin van de Dreischorstraat een winkelwagentje van de Edah aan, dat is opmerkelijk want het filiaal in Pendrecht is in 2007 gesloten en de supermarktketen bestaat sinds 2008 niet meer. Een bijzonderheid was dat het wagentje er nog als nieuw uit zag, waarschijnlijk heeft het karretje al die jaren bij iemand in een kelder of berging gestaan.

 

Wetende dat er een Edah-museum is zette ik het wagentje op een minder opvallende plek en na thuiskomst stuurde ik een mail met een foto van mijn vondst. Al heel snel kwam er een reactie: men had geen interesse omdat er al enkele in het museumdepot staan maar ik werd wel hartelijk bedankt voor mijn oplettendheid en misschien mogen wij u ooit ontmoeten in ons mooie museum in Helmond. Leuk om te weten: Edah was oorspronkelijk een samenwerkingsverband van vier regionaal werkende kruideniers in Noord-Brabant, de naam staat voor de beginletters van de familienamen van de vier oprichters: Ebben, Dames, Aukes en Hettema.

 


 


 

ZONDAG 19 MEI 2024

 

Terug in de geschiedenis, daarom wat eerdere nieuwsfeiten uit mijn weblog.

• Mei 2015: Het mozaïek bij de ingang van de HAL-flat wordt in oude luister hersteld.

• Mei 2016: Het plantsoen aan het Westerschouwenpad is vervangen door een grasveld.

• Mei 2017: In de Halsterenstraat is een plantjes-, klussen-, opruim- en ontmoetingsmiddag (linker foto).

• Mei 2018: Op Plein 1953 komt een bak waar oud brood ingeleverd kan worden.

• Mei 2019: Voor de laatste keer is er in de Sint Bavokerk een kledingbeurs omdat het niet meer rendabel is.

• Mei 2020: Start van de sloop van de galerijwoningen in de Papendrechtstraat (rechter foto).

• Mei 2021: De winkelruimte van Action aan de Baarlandhof wordt verbouwd.

• Mei 2022: Het Vierdag-orgel in de gesloten Open Hofkerk wordt gedemonteerd.

• Mei 2023: Rondom de Valckensteyn-locatie zijn bouwhekken neergezet ter voorbereiding van de bouw.

 


 

ZATERDAG 18 MEI 2024

 

Door de invoering van het betaald parkeren in Pendrecht kreeg men bij het Turks Huis aan de Sommelsdijkstraat een creatief idee om het parkeergeld te omzeilen: het toegangshek werd verbreed zodat bezoekers de auto op het plein bij het gebouwtje kunnen parkeren (foto links). Dat is immers geen openbare weg zodat men daar de auto kan neerzetten zonder parkeergeld te hoeven betalen.

Toen ik vrijdagavond een wandelingetje maakte zag ik ook het kerkplein van de Sint Bavokerk vol met auto's stond, ondanks het bord bij de oprit waarop duidelijk staat dat het parkeren daar verboden is. De reden hiervoor is dat indien nodig de hulpdiensten tot aan de ingang van de kerk kunnen rijden.

Bij Seinpost Slinge (de voormalige Open Hofkerk) hebben ze het anders opgelost. Op het binnenplein zijn vier duidelijk gemarkeerde parkeervakken en bij de oprit staat vermeld dat er maximaal vier auto's mogen staan, sinds maart is het plein afgesloten met een slagboom (foto rechts).

  

ZONDAG 12 MEI 2024

 

Deze maand is het vier jaar geleden dat ik een oud model straatnaambord van de Sliedrechtstraat heb gered, al was het best even spannend of het zou lukken.

 

Het bord zat aan de achterkant van het sloopblok galerijwoningen in de Papendrechtstraat, weinig mensen wisten van het bestaan want het zat verstopt achter een struik die tegen de gevel stond. Omdat ik als kind heel vaak door de Sliedrechtstraat ben gelopen leek dit bord wel een aardige aanvulling op mijn verzameling, ik stuurde een mail naar het sloopbedrijf maar een reactie bleef uit. Kort voor het begin van de sloop was de struik weggehaald waardoor het bord opeens goed zichtbaar was.

 

Behalve het sloopbedrijf was er ook een recyclingsbedrijf betrokken bij de sloop dus als laatste redmiddel had ik daar een mail heen gestuurd. Een dag later was ik weer gaan kijken en ik zag dat de sloop al flink was gevorderd: het deel van het blok waar het bord zat stond er nog maar toen ik dichtbij kwam zag ik tot mijn verbazing dat het bord was verdwenen! Ik had echter geen bericht gehad dat het bord voor mij bestemd was dus ik beschouwde de zaak al min of meer als verloren, waarschijnlijk had een souvenirjager het er illegaal afgehaald.

 

De volgende dag opende ik mijn mail en jawel, er was toch een bericht van het recyclingsbedrijf: "Het straatnaambord is door ons gedemonteerd en veiliggesteld. Het kan op locatie afgehaald worden." Ik ben er (na een telefoontje aan de opzichter) meteen heen gelopen en met het 1 meter lange bord keerde ik huiswaarts.

Het is nog een bord uit de begintijd van Pendrecht en ondanks dat het ongeveer 60 jaar oud moet zijn ziet het er nog heel behoorlijk uit. Het donkerblauw is niet of nauwelijks verbleekt terwijl het bord in al die jaren veel zonlicht heeft gehad, het zat immers aan de zuidkant.

 


 

ZATERDAG 11 MEI 2024

 

In de Zierikzeebuurt (het eerst gebouwde deel van de wijk) zijn twee complexen die niet zijn gerenoveerd, dat zijn de twee galerijflats aan de Dreischorstraat en de portiekflat aan de Kerkwervesingel. De beide complexen behoren tot de oudste van Pendrecht: de flats aan de Dreischorstraat zijn gebouwd in 1955, de flat aan de Kerkwervesingel een jaar later. Al jaren speelt de vraag "renoveren of slopen?" maar nu is Woonstad Rotterdam bezig om te inventariseren wat de bewoners willen.

 

Voor de Dreischorstraat (foto links) is een klankbordgroep gevormd uit een aantal bewoners en dit zijn de twee opties voor de huurders van de bijna 70 jaar oude flats: er blijven wonen (waarbij de woningen een opknapbeurt krijgen) of verhuizen (waarna het complex óf wordt gerenoveerd óf wordt afgebroken). Het is de bedoeling dat aan het einde van het jaar bekend is wat er met de twee flats gaat gebeuren.

 

Voor de Kerkwervesingel (foto rechts) is nog geen plan van aanpak, dat zal bepaald worden als alle bewoners zijn bezocht en hun wensen zijn geïnventariseerd. Persoonlijk hoop ik dat de flat niet wordt gesloopt omdat het voor de wijk een karakteristiek gebouw is, onder andere vanwege de lengte (er zijn 13 portieken) en de twee onderdoorgangen.

  

ZONDAG 5 MEI 2024

 

Deze maand is het 12 jaar geleden dat de Silhouetten op de Meeuwenplaat werden onthuld, dat gebeurde tijdens de jaarlijkse plantjesmarkt op zaterdag 26 mei 2012 wat ik in mijn weblog van die dag heb opgetekend.

 

De plantjesmarkt was om 10 uur begonnen, om 11.30 uur zou de officiële onthulling van de Silhouetten zijn maar dat werd uitgesteld tot 12 uur. Alaattin Erdal, Ed Goverde en Luz Kromhout kwamen namens de deelgemeente en de opening was in de stijl van 550 jaar Charlois. Heel leuk was dat Annemarie Theunissen, de bedenkster en ontwerpster van het kunstwerk, speciaal vanuit Arnhem naar Pendrecht was gekomen om de onthulling mee te maken.

 

De deelgemeentemensen trokken de kledij van Charlois 550 aan terwijl een stukje verder Ed Goverde met een oranje Charlois 550 pet druk stond te twitteren. Alaattin vertelde in het kort hoe het kunstwerk tot stand was gekomen, op het moment dat hij met zijn toespraak begon was het net 12 uur en begon de Bavo-klok te luiden. Na zijn toespraak gingen we als openingshandeling net als de Silhouetten hand in hand staan, alleen was de kring rond in plaats van vierkant. Ik stond zelf ook in de kring zodat ik van de onthulling geen foto kon maken. Na het aftellen door Alaattin staken we allemaal de armen in de lucht en daarmee was de onthulling een feit.

 

Iedereen kent de oranje/bruine kleur van de Silhouetten (foto links) maar dat waren ze in het begin niet. Toen de silhouetten net waren geplaatst hadden ze een donkere ijzerkleur (foto rechts) maar al snel kreeg ik een mail van een webloglezeres met de opmerking dat ze al begonnen te roesten. Oxideren is een betere omschrijving, het woord roesten heeft vaak een negatieve klank en bij de Silhouetten is het juist de bedoeling dat het gebeurt. Door dit chemische proces is de oorspronkelijke donkere ijzerkleur in de loop van de tijd oranje/bruin geworden, het ontstane oxide sluit het onderliggende metaal af waardoor het kunstwerk niet verder oxideert.

 

Na de onthulling heeft Annemarie Theunissen mij wat meer over de Silhouetten verteld. Het idee voor hoe het er uit zou moeten zien had ze binnen een paar minuten bedacht. Zij heeft toen allerlei mensen in Arnhem gefotografeerd en daar zijn de silhouetten van gemaakt. Ze kon mij precies vertellen wie wie was en het aardige is dat zij zelf ook als silhouet vereeuwigd is (voor de liefhebbers: het meest rechtse silhouet van de rij aan de oostkant). De in totaal 22 silhouetten staan iets boven het podium en als het water over de Meeuwenplaat stroomt is het net alsof ze op het water zweven.

 


 

ZATERDAG 4 MEI 2024

 

Afgelopen week zijn in mijn buurt veel oude lantaarnpalen vervangen, dat gebeurde in de Kortgenestraat en de Sint-Annalandstraat. Donderdagochtend was de lantaarnpaal op de hoek van de Sint-Annalandstraat en de Tholenstraat aan de beurt en dankzij de meivakantie kon ik dat vanuit mijn huis goed volgen.

 

Terwijl een elektricien de bedrading losmaakt haalt een stratenmaker de tegels rondom de paal weg. Daarna verschijnt er een mobiele hoogwerker en even later bungelt lantaarnpaal Sint-Annalandstraat 16 in de lucht (foto links). Vervolgens wordt het armatuur overgezet op de nieuwe paal die daarna in de grond wordt gezet, de elektricien sluit de draden weer aan en de stratenmaker legt de tegels terug. Het lijkt allemaal vrij simpel maar desondanks is men meer dan een uur bezig om één lantaarnpaal te vervangen. De nieuwe palen zijn conisch, de oude zijn flessenpalen die naar boven toe om de twee meter dunner worden.

 


 

Afgelopen week is bij Valckensteyn begonnen met de bouw van de noordvleugel, de eerste verdieping is al in ruwbouw klaar. Nu is te zien hoe groot het gebouw gaat worden qua oppervlakte, het wordt kleiner dan het oude Valckensteyn maar het heeft wel dezelfde vorm namelijk twee flats die als het ware in elkaar zijn geschoven.

 

Met het voltooien van de ruwbouw van de zuidvleugel is het hoogste punt van Valckensteyn bereikt. Volgens de oorspronkelijke impressietekening (foto links) zou de zuidvleugel 12 verdiepingen hoog worden maar zoals bekend is vanwege de gestegen bouwkosten het ontwerp aangepast, onder andere door andere materialen te gebruiken en de vierkamerwoningen wat kleiner te maken. Daarbij is tevens een nieuwe tekening gemaakt (foto rechts) en hierop is te zien dat de zuidvleugel maar 11 verdiepingen hoog wordt (ter vergelijking: de zuidvleugel van het oude Valckensteyn had 14 verdiepingen).

 

Toen ik dit had ontdekt telde ik op beide impressietekeningen het aantal verdiepingen van de noordvleugel, ook deze is één lager geworden (van 8 naar 7). Het hoogteverschil tussen beide vleugels blijft dus vier etages, al dan niet toevallig net zo veel als het vroegere bejaardentehuis.

 

Maar hoe zit het dan met het aantal woningen? In het oorspronkelijke ontwerp waren dat er 82 en dat staat nog steeds op de website van Woonstad Rotterdam. Er van uitgaande dat de tekeningen overeenkomen met de werkelijkheid vraag ik mij toch af of dat aantal nog klopt.

 


 

ZONDAG 28 APRIL 2024

 

In Pendrecht zijn veel kunstwerken te vinden, iedereen kent wel het beeld van de Provinciaaltjes (de twee winkelende meisjes) op Plein 1953 of de Pendrecht-bank op de hoek van de Slinge en de Kerkwervesingel. Minder bekend zijn kunstwerken die zich in een gebouw bevinden zodat ze niet of beperkt toegankelijk zijn, hieronder enkele van deze verborgen kunstwerken.

 

In de entreehal van de Zuiderparkflat bevindt zich een kleurrijk mozaïek van hele en gebroken tegels (foto links). Dit kunstwerk is ontworpen door mevrouw J. van Schagen en is op 10 oktober 1996 onthuld door de 99-jarige mevrouw T. Husselman (toen de oudste bewoonster van de flat en in 2004 overleden, 107 jaar oud) ter gelegenheid van de afsluiting van het renovatieproject.

 

In de hal van de hoge flat van de Zuiderkroon heeft Nina Valkhoff in november 2011 een schildering gemaakt (foto rechts). Vooraf was er overleg met enkele bewoners uit de flat over wat er op de schildering moest komen en het zijn 12 bekende Rotterdamse iconen geworden waaronder de Erasmusbrug, het Witte Huis, de Euromast en het SS Rotterdam. De onderkant van de schildering is een watergolf die de Maas voorstelt. De schildering is een geschenk van Havensteder aan de bewoners en komt op de witte muur goed tot zijn recht.

 

Veel mensen komen er dagelijks langs maar lang niet iedereen kent dit kunstwerk, een metrostation is nu eenmaal een plek waar je niet langer dan nodig verblijft. Dit betonreliëf bevindt zich in de hal van metrostation Slinge en is ontworpen door Carla Kaper (1941). Met materialen, die doorgaans voor de metrobouw worden gebruikt, maakte zij een werk dat is geïnspireerd op de restanten van betonnen bunkers in de duinen. Het naamloze kunstwerk is 16 meter lang en 7 meter hoog, de naam van de ontwerpster staat op het betonblok links onderaan.

 

Het betonnen reliëf is tegelijk met de bouw van het station vervaardigd, metrostation Slinge is op 25 november 1970 in gebruik genomen (foto rechts: het kunstwerk kort na de onthulling). Ondanks allerlei aanpassingen aan het metrostation in de loop der jaren komt het kunstwerk nog altijd goed tot zijn recht. Na het passeren van de toegangspoortjes is het werk van Carla Kaper goed te zien, het wordt bovendien door enkele schijnwerpers aangelicht.

 

In de gemeenschappelijke ruimte van flatgebouw Korpersteijn zijn twee kunstwerken te zien, beide onthuld tijdens de officiële opening van de flat op 25 november 1978. Korpersteijn is een complex met ruime tweekamerwoningen, oorspronkelijk bedoeld voor zelfstandige bewoning door ouderen.

 

Het beeldje De groet is gemaakt door Jan van Halderen (1935) en werd onthuld door B.H. Maandag, oud-voorzitter van OWG. Het beeld is een geschenk van OWG aan de bewoners. Het kunstwerk staat op een houten plateau dat is voorzien van een plaatje met de tekst "DE GROET van J. van Halderen aangeboden door het bestuur v. O.W.G. 25 nov. 1978".

 

Namens de bewoners onthulde mw. Blom een glas-in-lood raam met een bloemmotief. Onderaan staat de tekst "Aangeboden door de bewoners bij de opening van KORPERSTEIJN 25 nov. 1978".

 

OVD GEMETSELD IN NIEVW,

BRVG TVSSEN VROEGER EN

NV: EEN STEEN VAN HET OVDE

VALCKENSTEYN, DE EERSTE

VAN HET NIEVWE. 29 MEI 1969

De metalen plaat als de eerste steen van het in 2012 afgebroken bejaardencentrum Valckensteyn is om meerdere redenen opmerkelijk. Allereerst de spelling waarbij alle letters U zijn vervangen door een V. Uit de tekst blijkt dat er "een steen van het oude Valckensteyn" moet zijn. Die zit inderdaad boven de tekst en bestaat uit een ca. 500 jaar oude kloostermop van het oude slot Valckensteyn bij Rhoon. De onthulling van de plaat, die zich in een muur van de entreehal bevond, vond plaats door wethouder J. Reehorst. Op 1 mei 1971 werd Valckensteyn officieel geopend.

 

Toen de sloop van Valckensteyn werd aangekondigd heb ik contact gehad met Woonstad Rotterdam waarbij ik heb aangegeven dat de steen historische waarde heeft en naar mijn mening behouden moest blijven. Dit had als resultaat dat de steen uit de muur is gehaald en op 31 augustus 2011, de dag dat Valckensteyn officeel werd gesloten, is de steen symbolisch overhandigd aan Vitaal Pendrecht. De steen is daar opgeslagen totdat er een passende plek in de wijk is gevonden, wie weet krijgt de steen een plek in de hal van het nieuwe Valckensteyn.

 

In de Sint Bavokerk hangt een plaquette met daarop de namen van iedereen die heeft bijgedragen aan de tweede luidklok. In de toren is plaats voor drie luidklokken maar tot 2010 hing er maar één. Na de sluiting van de Olvoo-kerk in Zuidwijk heeft het kerkbestuur van de Sint Bavokerk er voor geijverd om het geluid uit Zuidwijk niet verloren te laten gaan. De toren van de Olvoo-kerk had drie klokken en één daarvan paste qua toonhoogte uitstekend bij de bestaande klok van de Sint Bavokerk. Het Bisdom Rotterdam financierde de helft van de kosten, het andere deel is bijeengebracht dankzij de actie Een welluidend aandeel waarbij men aandelen ter waarde van 100 euro kon kopen (foto rechts: het door mij gekochte aandeel).

 

Binnen twee maanden was het benodigde geld bij elkaar en tijdens de dienst van 3 april 2011 is de nieuwe klok officieel ingeluid, tevens zijn toen de vernieuwde uurwerken ingewijd. Daarbij is naast de ingang een plaquette onthuld met daarop de namen van alle mensen die aan de actie Een welluidend aandeel hebben meegedaan, ook mijn naam staat er op vermeld.

 


 

ZATERDAG 27 APRIL 2024


 

ZONDAG 21 APRIL 2024

 

Komende week is het 35 jaar geleden dat het verpleeghuis Slingedael officieel werd geopend, al was de ingebruikname enkele maanden eerder. De officiële opening gebeurde op 26 april 1989 door W.M. van Hove, voorzitter van de Gereformeerde Stichting voor Bejaardenzorg.

 

Slingedael bood oorspronkelijk plaats aan 150 psycho-geriatrische bewoners, daarnaast was er ruimte voor een dagbehandeling voor maximaal 30 personen. Het verpleeghuis is gebouwd in een klavervorm, het bestond uit drie rondlopende vleugels met in totaal vijf verpleegafdelingen. De afdelingen, aan de buitenkant te herkennen aan de verschillende kleuren van de raamkozijnen, waren naar bekende Rotterdamse straten vernoemd: Blaak, Coolsingel, Lijnbaan, Meent en Weena. Elk van deze afdelingen was gesplitst in twee units die ieder plaats boden aan 15 bewoners. Centraal in het huis was het hart van de klaver, het Hofplein.

 

Later is Slingedael zich gaan specialiseren op mensen met het syndroom van Korsakov (dit zijn patiënten met een blijvende geheugenstoornis als gevolg van een hersenbeschadiging) en zijn er plannen gemaakt voor de renovatie van het gebouw om het aan te passen aan de eisen van deze tijd. De renovatie vond plaats in 2010-2011 en heeft het aanzien van het gebouw erg veranderd, zowel aan de buitenkant als binnen. Het verpleeghuis heet sindsdien Korsakovcentrum Slingedael en kreeg ook een nieuw adres: Dreischorstraat 85 werd Slinge 901, waarschijnlijk omdat de naam Dreischorstraat buiten Pendrecht nauwelijks bekend is. Het gerenoveerde verpleeghuis is op 15 maart 2012 geopend en twee dagen later was er een open dag die ik heb bezocht. Het gebouw lijkt niet veel meer op de inrichting van voor de renovatie maar de beveiliging van de deuren naar de trappenhuizen is wel hetzelfde gebleven: om de deur te ontgrendelen moet je twee kleine knopjes precies tegelijk indrukken.

 

Het "nieuwe" Slingedael telt 14 woongroepen met elk maximaal 9 bewoners. Iedere woongroep vormt een eigen afdeling die ieder een eigen naam heeft, de namen zijn geen straatnamen zoals voor de renovatie maar zijn wel echt Rotterdams, de afdelingen heten Merwehaven, Rijnhaven, Veerhaven, Coolhaven, Leuvehaven, Maashaven, Lombardijen, Carnisse, Heijplaat, Bloemhof, Noordereiland, Vreewijk, Willemsbrug en De Hef.

 

De afdelingen hebben een eigen buitenruimte in de vorm van een tuin of een balkon en ook een eigen voordeur zodat de hoofdingang minder gebruikt zal worden dan vroeger. Nieuw is verder dat iedere bewoner een eigen slaapkamer heeft, de meerpersoons slaapzalen zijn verleden tijd. Elke woongroep heeft bovendien een huiskamer met een open keuken, per twee woongroepen is er een ruimte voor wassen en strijken. Daarnaast zijn er gemeenschappelijke voorzieningen zoals een fitnessruimte, een kapsalon en een liturgisch centrum.

 


 

ZATERDAG 20 APRIL 2024

 

Afgelopen week is begonnen met het vervangen van de verkeerslichten op de kruising Slinge/Zuiderparkweg. Net als destijds op de Groene Kruisweg staan er tijdelijke verkeerslichten die via bovengrondse draden met elkaar zijn verbonden (foto links). Alle richtingen voor auto's, fietsers en voetgangers blijven open maar automobilisten moeten er wel rekening mee houden dat er buiten de spitsuren minder rijstroken beschikbaar zijn. De werkzaamheden duren tot en met woensdag 8 mei.

 

Bij de kruising Slinge/Kerkwervesingel is het mobile billboard neergezet waarop de Europese verkiezingen worden aangekondigd (foto rechts), wel wat vroeg want die verkiezingen zijn pas op 6 juni. Misschien is het een poging om het opkomstpercentage op te krikken want de opkomst bij Europese verkiezingen is meestal laag. Het bord staat niet in het gras maar op het trottoir, precies voor de Pendrecht-bank.

  

In Pendrecht en Zuidwijk is CityTec begonnen met het vervangen van lantaarnpalen die na ruim 40 jaar aan het einde van hun levensduur zijn. Op de palen die vervangen worden is een sticker geplakt (foto links) met de mededeling dat aan de paal vastgemaakte (brom)fietsen worden verwijderd, dit is te zien in onder andere de Sint-Annalandstraat. Ook de paal voor mijn huis is al oud maar daar zit (nog) geen sticker op. Het vervangen van een lantaarnpaal duurt ongeveer anderhalf uur, de werkzaamheden duren tot eind juni.

 

In de voormalige Blokker staan stellingen, ik bedoel geen bouwstellingen maar schappen waarin producten kunnen worden gelegd. De ruimte is opgeknapt met als bijzonderheid dat de trap naar de kelderverdieping is verdwenen. Nog steeds is het niet duidelijk wat voor winkel er in komt, op de etalageramen links van de ingang zijn grote foto's geplakt met daaronder de tekst halal shop & slagerij (foto rechts) wat eerder wijst op een Turkse/Marokkaanse winkel dan een Poolse supermarkt.

 


 

ZONDAG 14 APRIL 2024

 

Vanwege mijn halfjaarlijkse bezoek aan Londen heb ik mijn weblog gisteren niet kunnen bijwerken, hieronder een paar korte berichten.

 

Volgende week zaterdag, op 20 april, organiseert de Huurdersvereniging Zuiderkroon van 10.30 uur tot 15.30 uur een rommelmarkt waar weer voor weinig geld mooie spullen te koop zijn (foto links). De rommelmarkt is niet in de Zuiderkroon maar ernaast in het gebouw van Seinpost Slinge, ingang aan de kant van de Sliedrechtstraat.

Een bericht van oud-opbouwwerker Rieks Westrik: afgelopen donderdag was er een boekpresentatie met een Pendrechts tintje. Het boek De letters en het Woord (foto rechts) is geschreven door At Polhuis, van 2000 tot 2009 dominee van de Open Hofkerk, en gaat over de theoloog Karl Barth. De presentatie was in de Hoflaankerk en werd opgeluisterd door orgelspel van Jan van Dijk, de vaste organist van de Open Hofkerk van 1982 tot 2017.

De viskraam van Toon en Marja Hoek staat weer op de vertrouwde plek aan de Slinge, de merkwaardige straatnaam Ooltgenplantsoen op de gele borden in de omgeving van de Tiengemetensingel staat nu correct als Ooltgensplaatweg vermeld en de westelijke toegangsdeuren van metrostation Slinge zijn eindelijk gerepareerd.

 


 

ZONDAG 7 APRIL 2024

 

Over precies een week is de Marathon maar sinds 2015 gaat de 42,195 kilometer lange route alleen nog maar langs Pendrecht en niet meer er doorheen. De lopers komen vanuit oostelijke richting over het Havenspoorpad, slaan bij de Zuiderparkweg rechtsaf en lopen (na een heen en weer parcours over het Zuidwijkse deel van de Slinge) het rondje om het Zuiderpark. Vanaf de Zuiderparkweg loopt men via de Oldegaarde langs de noordkant van de wijk waarna de lopers bij de Groene Kruisweg rechtsaf slaan richting Dorpsweg. De verwachte doorlooptijd van de kopgroep over de Zuiderparkweg langs de wijk is vanaf 10.40 uur en ruim een kwartier later komen de eerste lopers over het Pendrechtse deel van de Oldegaarde. Het 20 kilometer punt is op de Oldegaarde tegenover de Battenoordhof.

 

Voor de start zal er een minuut stilte zijn ter nagedachtenis aan Kelvin Kiptum, de Keniaanse wereldrecordhouder die twee maanden geleden bij een verkeersongeluk om het leven is gekomen. Alle deelnemers ontvangen een rouwlintje dat aan het shirt kan worden vastgemaakt.

 


 

Vroeger liep de route van de marathon wel door de wijk wat ik vijftien jaar geleden in mijn weblog als volgt beschreef.

 

ZONDAG 5 APRIL 2009

 

Deze zondag stond natuurlijk in het teken van de Fortis Marathon Rotterdam die dit jaar zijn 29e editie beleefde. Het weer was fantastisch: niet te warm en weinig wind. De zon deed zijn best en op veel plaatsen stonden de Pendrechtenaren langs de route om de 21.608 lopers aan te moedigen. Eén van de deelnemers was wijkagent Henri Appeldoorn en hij werd op een originele manier aangemoedigd. Tussen de Primera en café Wereldhaven was een groot spandoek opgehangen met de tekst Winkelcentrum Pendrecht wenst Henry onze wijkagent veel succes, daarbij stonden de namen van 22 winkels. Dat zijn naam verkeerd is gespeld maakt niet uit, het was een leuk en attent gebaar van de winkeliers.

 

De Kerkwervesingel was om half 11 nog leeg en verlaten. Ter hoogte van de boerderijwoningen is een verzorgingspost, de met water gevulde emmers met daarin kleine gele sponsjes stonden al klaar. Tegen elven arriveer ik bij de kruising Slinge / Zuiderparkweg waar het al druk begint te worden. Om de paar minuten komt er een nieuwe lading bezoekers uit het metrostation. De RET heeft een speciale Marathonchipkaart in omloop gebracht waarmee de hele dag onbeperkt kan worden gereisd. Naast mij staan mensen uit Maastricht die speciaal voor de marathon naar Rotterdam waren gekomen. Iets na half 12 hoor ik de helikopter en niet veel later volgt de tijdwagen met daarachter de kopgroep die bijna geheel uit Kenianen bestaat (foto rechts). William Kipsang, de winnaar van vorig jaar, is er niet bij want hij moest wegens ziekte verstek laten gaan.

 

Na het passeren van de kopgroep loop ik naar de kruising Slinge / Kerkwervesingel. Tegenover de Kerkwervesingel vind ik een plek zodat ik de lopers kan zien aankomen. Tegen twaalven komt de tijdwagen weer in beeld, gevolgd door een peloton motoren. Dan komt de kopgroep er aan en daarbij is ook Duncan Kibet met startnummer 6, de Keniaan die uiteindelijk de marathon zal winnen. Ik loop langs de Slinge richting Groene Kruisweg.

 

Op de flat Schouwen hangen twee spandoeken: op de ene staat de naam Robert en een ander spandoek heeft als tekst Lammert Jona + Hylke op naar de 42. Ondertussen passeren grote aantallen recreatielopers en is het bijna onmogelijk om de Slinge over te steken, ter hoogte van de Stavenissestraat lukt het toch en langs de andere kant loop ik terug.

 

Bij de Kerkwervesingel ga ik linksaf en hoe verder ik kom, hoe meer gele sponsjes er op straat liggen. Ter hoogte van de boerderijwoningen is een verzorgingspost waar gele sponsjes worden uitgereikt aan de lopers. Sommige sponsjes zijn voorzien van de tekst hardlopen verheldert en op de achterkant de naam van de bank die de marathon sponsort. Natuurlijk heb ik een paar sponsjes meegenomen als souvenir. De grote hoeveelheid sponsjes op straat is een vreemd gezicht, het lijken wel stukken zeep.

 

Ik steek de Oldegaarde over en loop langs de braderie op de vroegere Pendrechtseweg (foto links). Ook hier is het erg druk en kom ik verschillende bekenden tegen, inclusief nachtburgemeester Harry Kock. Bij de Groene Kruisweg neem ik nog wat foto's van de laatste lopers en dan wandel ik terug. Een enkele deelnemer komt nog de Oldegaarde afgelopen en slaat linksaf om zijn route door Pendrecht te vervolgen.

 

Terug in Pendrecht is de drukte op de Kerkwervesingel verdwenen, afgezien van een enkele verlate loper. Alleen de honderden gele sponsjes verraden dat de marathon is geweest (foto rechts). Niet veel later komt de bezemwagen langs en is, althans voor Pendrecht, de 29e editie van de marathon ten einde. Aan het einde van de middag is de Roteb al langs geweest om de straat schoon te maken en staan de dranghekken al op de straathoeken klaar om opgehaald te worden.

 

Winnaar werd Duncan Kibet uit Kenia met de tijd 2.04:27, Henri Appeldoorn (startnummer 5041) eindigde met de tijd 4.57:07 op de 6088e plaats.

 


 

ZATERDAG 6 APRIL 2024

 

Dinsdag 2 april was de eerste werkdag sinds de invoering van het betaald parkeren en de gevolgen zijn duidelijk te zien, ook in mijn straat en de directe omgeving is de parkeeroverlast merkbaar minder geworden. Waar het vroeger zoeken was naar een plek met als gevolg dat auto's op de stoep werden gezet zie ik nu aardig wat lege parkeervakken. Op meerdere plaatsen valt het extra op zoals langs de Slinge secundair richting metrostation, daar stond het altijd vol maar nu heb je de parkeerplekken voor het uitkiezen. De parkeerautomaten werken met een aanraakscherm dat je eerst met een druk op de aan-uit knop moet activeren, ik kan ze niet testen omdat je je kenteken moet invoeren en ik heb geen auto. Eerder schreef ik dat de zonnepanelen op de automaten op het zuiden gericht zijn maar dat is om onduidelijke redenen niet overal het geval.

 

Het nummer van de Pendrechtse parkeerzone is 280 maar er zijn twee gebieden met een ander zonenummer en een aangepast tarief, deze gebieden zijn met borden aangegeven. Zone 281 was de vroegere parkeerschijfzone bij de winkels in de Krabbendijkestraat en hier geldt nu de Stop en Shop regeling (foto rechts): het eerste half uur parkeren kost € 0,20 en daarna gaat het reguliere tarief in. Zone 282 omvat de parkeerplaatsen aan de noordzijde van de Oldegaarde bij de sportvelden, hier geldt de Stop en Sport regeling: de eerste drie uur betaal je de helft van het reguliere tarief.

 


 

Tussen de Stellendamhof en de Melissantstraat is de Tiengemetensingel opgebroken, voetgangers kunnen er over loopplaten wel langs. Ik weet niet wat ze er gaan doen, daar zal ik de komende weken wel achter komen. Herbestraten is niet erg waarschijnlijk want de bestrating van de Tiengemetensingel is vernieuwd in 2015 na het vervangen van de riolering.

In de directe omgeving staan de bekende gele borden met de omleidingsroutes die opnieuw tonen dat de Pendrechtse straatnamen qua spelling niet de gemakkelijkste zijn. De Mellissantstraat is nog wel herkenbaar maar van het Ooltgenplantsoen heb ik nog nooit gehoord!

 

Ik heb in de loop der jaren op die gele borden al heel wat verkeerd geschreven Pendrechtse straatnamen gezien, om maar een paar voorbeelden te noemen: Kerkevervesingel, Nieuwvossenmeerweg, Krabbedijksestraat, Tiengemeentensingel en Biezelingenplein. Eén van de mooiste missers was in 2007 toen de Dreischorstraat vermeld stond als als Dressoirstraat.

 


 

In korte tijd heb ik opnieuw een oude Pendrechtse ansichtkaart kunnen bemachtigen, dit keer van de Zierikzeestraat. De foto is genomen vanaf de hoek bij de Slinge secundair en dat is eigenlijk nog het enige herkenningspunt, alle huizen in de straat zijn ongeveer 20 jaar geleden vervangen door nieuwbouw. Op de voorgrond de portiekflats (in de Bruinissestraat staat hetzelfde type) waar nu de flats Schouwen en Duiveland staan. Verderop de haaks op de straat staande tweelaags galerijwoningen, deze hebben plaats gemaakt voor de eengezinswoningen van het nieuwbouwproject Schelphoek. Een bijzonderheid is dat de footprint hetzelfde is gebleven: de nieuwbouw staat op dezelfde plaats waar de oorspronkelijke bebouwing heeft gestaan. Opvallend is het relatief grote aantal geparkeerde auto's, op veel oude ansichtkaarten van de wijk is het aantal auto's op de vingers van één hand te tellen. De kaart is uitgegeven door de bekende boekhandel J.C. v.d. Wel die in de middelste kiosk op Plein 1953 zijn winkel had.

 


 

ZONDAG 31 MAART 2024

 

Morgen is het 1 april en ik herinner de volgende grap die ik destijds in mijn weblog heb opgetekend. Enkele winkeliers op het Plein in het blok aan de kant van de Krabbendijkestraat kregen eind maart 2007 een ludiek idee. De koopzondag is elders in Rotterdam een groot succes: kijk maar eens naar de mensenmassa's in het centrum en in het winkelcentrum Zuidplein. Waarom zou dat niet in Pendrecht kunnen? Hoogste tijd dus om ook in onze wijk de koopzondag te introduceren. Er verschenen A4-tjes op de winkelruiten die de koopzondag aankondigden ("aanstaande zondag") en om het publiek te lokken krijgt iedere zondagkoper een mooie pluche paashaas cadeau. De deelnemende winkeliers waren slijterij De Ruijter, poelier 't Haasje, bakkerij Van Berkel, de schotelzaak en Tennis Only.

 

Maar laat de zondag in 2007 nou op 1 april vallen. De deelnemende winkels waren die dag ondanks de aankondiging gesloten en een tweede A4-tje legde uit waarom: wegens 1 april grap gesloten - prettige zondag verder. Ondanks alle negatieve berichten over Plein 1953 hebben de winkeliers hun gevoel voor humor niet verloren want een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.

 


 

ZATERDAG 30 MAART 2024

 

Vanaf overmorgen geldt het betaald parkeren in de wijk en de afgelopen week zijn de parkeerautomaten geplaatst, ze staan op betonnen platen die eerder al waren ingegraven. Op de zijkant staat het nummer van de parkeerzone (280) maar het bedieningspaneel is nog met een plaat afgesloten. De automaten zijn energieneutraal want bovenop staat een op het zuiden gericht zonnepaneel. In elke straat staan borden die naar de dichtstbijzijnde parkeerautomaat verwijzen.

 

Langs de Oldegaarde staan al enige tijd gele borden die de automobilisten er op attenderen dat er vanaf 1 april betaald parkeren geldt. Afgelopen week zijn er op de Slinge verlichte mobiele borden neergezet die vooral bij duisternis opvallen ("Let op!! Per 1 april 2024 betaald parkeren"), de borden staan ter hoogte van de Ooltgensplaatweg/-hof en de Stavenissestraat.

 


 


 

Op maandag 8 april gaat bij de RET een nieuwe busdienstregeling in waarbij de routes van enkele lijnen veranderen, onder andere van de in Pendrecht rijdende spitslijnen 67 en 72.

 • In de wijk verandert de route van lijn 67 niet maar wel tussen het Zuidplein en de Dorpsweg, de bus rijdt voortaan over de Pleinweg in plaats van de Carnissesingel. De reistijd wordt niet alleen langer door de omweg maar zal ongetwijfeld ook voor vertraging zorgen: de Pleinweg is vooral in de spitsuren een drukke weg (en lijn 67 rijdt sinds 2021 alleen nog maar tijdens de spitsuren).

 • Lijn 72 wordt een ringlijn die in de ochtend met de klok mee rijdt (Zuidplein, Slinge, Waalhaven, Pleinweg, Zuidplein) en in de middag tegen de klok in (Zuidplein, Pleinweg, Waalhaven, Slinge, Zuidplein). De route in Pendrecht blijft hetzelfde als nu maar 's morgens kan je dus alleen richting Groene Kruisweg reizen en 's middags alleen richting metrostation Slinge.

 • Ook bij STOPenGO lijn 567 (foto, de vervanger van lijn 67 buiten de spitsuren) zijn veranderingen maar de informatie op de RET-website is nogal summier: er staat alleen dat lijn 567 voortaan als buurtbus rijdt via een nieuwe route.


 

Basisschool Over de Slinge is twee bijzondere speeltoestellen rijker, ze zijn op 11 maart j.l. in gebruik genomen op de eerste dag van de Week van het Geld. Het zijn interactieve speeltoestellen van Yalp, een bedrijf in Goor dat allerlei speel- en sporttoestellen levert voor de professionele markt zoals de openbare ruimte, zorg, recreatie en scholen.

 

Op het schoolplein van de hoofdlocatie aan de Krabbendijkestraat staat de Yalp Sona (foto links), een opvallende groen-witte boog met daaronder een ronde vloer met in een cirkel de cijfers 1 tot en met 9. Met een druk op de knop kan gekozen worden voor verschillende spellen, de Yalp Sona speelt muziek en geeft beweegopdrachten. De Yalp Sona werkt op zonne-energie (dus geen stroomkosten) en is vandaalbestendig. Iedere Sona kan verbonden worden met het internet, hierdoor is het voor de beheerder mogelijk het volume in te stellen, de aan- en uittijden te regelen en spelstatistieken uit te lezen.

 

Op het schoolplein van de nevenlocatie aan de Sommelsdijkstraat staat de Yalp Memo (foto rechts), bestaande uit 7 spelpilaren op een grote speelvloer. Ook hier staat speelplezier centraal maar daarnaast leren de kinderen spelenderwijs rekenen of samenwerken. De speelvloer maakt de spelpilaren tot een eenheid en prikkelt de fantasie van kinderen om nieuwe spelregels te verzinnen. Alle Memo spellen zijn een mix van plezier, actief bewegen en educatie, een korte speluitleg met hints en aanmoedigingen helpt de kinderen op weg.

 


 

Komende nacht gaat de zomertijd in, in bijna alle Europese landen gaat om 02.00 uur de klok een uur vooruit. De zomertijd eindigt dit jaar in de nacht van 26 op 27 oktober.

 


 

ZONDAG 24 MAART 2024

 

Gisteren noemde ik Pieta Bot en Cees Bavius die van 2006 tot 2014 actief waren in de wijk met het Pendrecht Theater waar toneelstukjes en dialogen door wijkbewoners werden opgevoerd. Het begon met de Pendrecht Monologen, de bekendste was Alleen de bomen zijn nog van toen die werd gespeeld door Nel van Dijk, Annie van der Velden en Thea Abma. De Pendrecht Monologen werden op verschillende plekken in de wijk opgevoerd (o.a. in de Open Hofkerk en de Sint Bavokerk) want het Pendrecht Theater had toen nog geen eigen ruimte.

 

Van 2007 tot 2013 was het Pendrecht Theater in een winkelruimte naast de Aldi (foto links, volgens Cees "het enige theater in Nederland zonder verwarming"), daarna in de vroegere Toneelwinkel er schuin tegenover (foto rechts). Op 11 februari 2014 werd op grootse wijze afscheid genomen van Cees en Pieta, dat gebeurde in de toen nog bestaande Open Hofkerk en in mijn weblog beschreef ik die avond als volgt.

 

DINSDAG 11 FEBRUARI 2014

 

Deze avond is in de Open Hofkerk de voorstelling Botertje tot de Boom waarmee Cees Bavius en Pieta Bot na ruim acht jaar afscheid nemen van de wijk, in het stuk spelen de beide Pendrechtse burgemeesters (Harry Kock en ik) een gastrol. Nadat ik mij thuis in het pak heb gestoken, compleet met ambtsketen en Karel de Stoutespeld, wandel ik naar de Open Hofkerk waar ik tegen half 8 aankom. Harry was even daarvoor al gearriveerd en ook hij was in vol ornaat, dat hadden we zo afgesproken want we spelen immers de "hoge heren" van de woningbouwcorporatie. In de kerkzaal is men bezig met de laatste voorbereidingen en omdat er nog weinig mensen zijn (de inloop was pas vanaf 8 uur) konden we nog even rustig een kop koffie drinken.

 

Vanaf 8 uur stromen de bezoekers binnen en wordt het in de ontmoetingsruimte druk (foto links). Behalve bewoners en (oud-)spelers en stagiaires zijn er ook mensen die destijds vanuit hun functie betrokken zijn geweest bij het Pendrecht Theater, om er enkele te noemen: Dick Lockhorst (voormalig deelraadsvoorzitter), Lionel Martijn en Dominic Schrijer (voormalige deelraadsleden), Duco de Bruijn (Pendrecht Zet Door) en Marja de Bruin (voormalig directeur van Woonstad Rotterdam).

Rond kwart over 8 worden de spelers verzocht om even naar binnen te gaan voor de laatste instructies en een groepsfoto (foto rechts). De voorstelling zelf wordt op het podium gespeeld, vanuit de kerkzaal gezien aan de rechterkant. Regisseur Cees Bavius zit rechts achterin achter het mengpaneel met zijn gezicht naar de spelers toe en vlak bij hem zit tekstschrijver Pieta Bot. Twee andere stoelen achterin zijn straks voor ons gereserveerd want wij komen pas tegen het einde van het stuk op. We gaan nog even terug naar de inmiddels goed gevulde ontmoetingsruimte en schudden vele bekenden de hand, ook mijn moeder was gekomen.

 

Nadat iedereen plaats heeft genomen in de kerkzaal houdt Cees een inleiding, uiteraard inclusief het bekende verzoek om mobieltjes uit te zetten. Het podium is nog leeg, alleen de 100 jaar geworden Edith van Dommelen (gespeeld door Nel van Dijk die zelf al bijna 90 is!) zit in haar leunstoel terwijl haar rollator een stukje verderop staat. Heel knap was dat ook Nel haar teksten grotendeels uit het hoofd deed, zij had wel een "oortje" zodat Cees haar kon influisteren als ze de tekst even kwijt was. Overigens werden er geen microfoons gebruikt, dat was vanwege de goede akoestiek ook niet nodig want zelfs achterin was alles goed te verstaan.

Na de inleiding van Cees gaat het licht uit en verlichten alleen nog de tientallen spotjes het podium. Het verhaal draait om de verjaardag van Edith maar ook om het Pendrecht van toen en nu. Midden in het stuk is een deel van Alleen de bomen zijn nog van toen, de zo succesvolle Pendrecht Monoloog die in de loop der jaren al ruim 80 keer is gespeeld.

 

Daarna komt de leefbaarheidsconsulente op bezoek en zij vertelt Edith dat straks regiobestuurder Dingenmans (gespeeld door Harry) en directeur Högendörper (speel ik) nog langs komen om haar te feliciteren. Er volgen nog enkele scènes en als Bo, de kleindochter van Edith, een betoog houdt over de verhuurdersheffing en burgerkracht is het onze beurt om op te komen. Heel kalm lopen we langs de rechter zijmuur naar voren, gaan het podium op en kijken van een afstandje geïnteresseerd toe.

Met een krachtig goedemiddag... samen! onderbreken we samen Bo's monoloog. Nadat we in dialoogvorm kort hebben teruggeblikt op de activiteiten van Edith als lid van de woningbouwvereniging stel ik de retorische vraag wat een gepast cadeau voor Edith zou zijn en dan roepen wij tegelijk: Een plein! Yes! We gaan een plein in de wijk naar Edith vernoemen. Met de zin Als u zo met ons mee gaat kunt u zelf het bord onthullen eindigt onze gastrol maar wij blijven tot aan het einde van het stuk op het podium staan.

 

Daarmee was de avond nog niet afgelopen want er moest nog afscheid genomen worden van Cees en Pieta, dat deden verschillende mensen ieder op hun eigen manier. Als eerste nam Jan van Dijk plaats achter het Vierdag-orgel en bracht een compositie van J.S. Bach ten gehore. Daarna was het woord aan deelraadsvoorzitter Ed Goverde die ook als geboren en getogen Pendrechtenaar de verdiensten van Cees en Pieta voor de wijk prees. Vervolgens kwamen er drie spelers het podium op en bedankten Cees en Pieta voor wat zij van hen hebben geleerd. Daarna namen Cees en Pieta zelf het woord en blikten kort terug op de ruim acht jaar dat zij in Pendrecht actief zijn geweest. Zij bedankten de spelers, de sponsors en iedereen die het mogelijk heeft gemaakt dat zij hun werk in de wijk konden doen (foto links).

 

Als sluitstuk was er een optreden van Earl Christy en Maria voor 't Hekke (foto rechts) die eerder al eens hadden opgetreden tijdens een kerstvoorstelling in de Toneelwinkel, zij zijn vrienden van Cees en Pieta en wilden daarom ook bij het afscheid zijn. Earl bespeelt een luit met een lange hals en Maria voor 't Hekke zingt mezzo-sopraan. Zij brachten twee klassieke stukken ten gehore, één samen en één solo door de luitspeler. Het publiek luisterde ademloos en na afloop klonk er een daverend applaus.

Met dit optreden eindigde de avond en kon er onder het genot van een hapje en een drankje worden nagepraat in de ontmoetingsruimte, ondanks het late tijdstip werd dat volop gedaan. Na afloop moest alles nog opgeruimd worden want morgen is er de rouwdienst voor Bas van den Heuvel, een bewijs dat lief en leed wel erg dicht bij elkaar liggen.

 


 

ZATERDAG 23 MAART 2024

 

Afgelopen week heb ik weer een oude ansichtkaart van Pendrecht gekocht, de foto toont het nog onbebouwde terrein aan de Schuddebeursstraat waar in 1963 het L-vormige gebouw zou verrijzen waarin het Buurthuis Pendrecht en kleuterschool Het Stampertje waren ondergebracht. De balkons rechts zijn van de galerijflat aan de Bruinissestraat en geheel links een stukje van de Zijpe. In het midden staan de in 1994 afgebroken boerderijwoningen en daarachter de nog steeds bestaande flats langs de Ellemeethof die qua huisnummering bij de Oldegaarde horen.

 

Het voetpad en het pleintje tussen de Bruinissestraat en de Schuddebeursstraat is er nog steeds maar dit doorkijkje is niet meer mogelijk. Na de sloop van het Buurthuis zijn hier in 1995 eengezinswoningen gebouwd, op dezelfde plek waar het door Ernest Groosman ontworpen gebouw heeft gestaan. Het pleintje is er nog maar is gedeeltelijk opgevuld met groenperken, er staat zelfs nog een oud model prullenbak (een groene Bammensbak) maar de bankjes zijn verdwenen.

 


 • De lente is begonnen, van april tot en met september zal de viskraam van Toon en Marja Hoek weer op de hoek van de Slinge en de Kerkwervesingel staan.

 • Volgend weekend is extra lang vanwege Goede Vrijdag en Pasen, het is ook het weekend waarin de zomertijd begint. En vanaf maandag 1 april is het betaald parkeren in de wijk van kracht, komende week worden de parkeerautomaten geplaatst.

 • Het vervangen van de ramen van de voormalige kerkzaal van de Open Hofkerk is klaar (linker foto), het ziet er wat anders uit dan de oude ramen maar de kleuren van de kozijnen zijn teruggekeerd.

 • Pieta Bot was (samen met Cees Bavius) van 2006 tot 2014 actief in de wijk met het Pendrecht Theater, ze heeft in die periode heel wat teksten geschreven voor toneelstukjes en dialogen die door wijkbewoners werden opgevoerd. Onlangs is Pieta begonnen als romanschrijfster, haar debuutroman heet Tramontana (rechter foto) en is deze maand verschenen. Het verhaal speelt zich niet in Pendrecht af maar de schrijfster heeft zich jarenlang voor de wijk ingezet, vandaar dat ik het verschijnen van het boek toch in mijn weblog noem.


 

ZONDAG 17 MAART 2024

 

Deze maand is het 15 jaar geleden dat Pendrecht bij wijze van proef kennismaakte met een hondenhalte, dat is een paal met daaraan twee groene bakken: de bovenste bevat opruimzakjes en de onderste bak is bestemd om de zakjes na gebruik in te doen. De halte kwam in maart 2009 aan de Stavenissestraat te staan ter hoogte van de Kamperlandsingel, aan de kant van de Tholenstraat (foto links). Maar tot mijn verbazing was het nieuwe straatmeubilair een paar dagen later al weer verdwenen!

 

Ik ging het navragen bij Ilona Otter, de toenmalige beheercoördinator voor Pendrecht en Carnisse, en zij legde uit hoe de vork in de steel zat. De hondenhalte was aanvankelijk op Plein 1953 neergezet, vlakbij de winkels. Dat vonden enkele winkeliers toch niet zo'n goede plek en daarop verhuisde het ding naar de Stavenissestraat waar ik hem dus zag staan. Ook dat was geen geschikte plaats want de grasstrook achter de hondenhalte was toen een uitlaatzone waar geen opruimplicht gold.

Over de definitieve locatie was enige onduidelijkheid. Ilona had het over de hoek Sliedrechtstraat / Kamperlandsingel (dat kan niet want die straten kruisen elkaar nergens) en de deelgemeentepagina noemde de hoek Sliedrechtstraat / Vlissingenplein. Ik ben toen maar zelf gaan zoeken en de hondenhalte bleek op de hoek van de Sliedrechtstraat en het voetpad naar Plein 1953 langs de Passage te staan (foto rechts).

 

De hondenhalte is geen succes geworden want meestal zaten er geen zakjes in, uiteindelijk verdween de Pendrechtse hondenhalte in februari 2018.

 


 

ZATERDAG 16 MAART 2024

 

De voorbereidingen voor het betaald parkeren in de wijk zijn in volle gang. Na het ingraven van de betonnen platen waarop de parkeermeters komen zijn er afgelopen week in menige straat aan lantaarnpalen de borden bevestigd waarop de tijden van het betaald parkeren staan met helemaal onderaan de verwijzing naar de dichtstbijzijnde parkeerautomaat (foto links). Het aantal automaten zal niet groot zijn dus bezoekers zullen in sommige gevallen een stukje moeten lopen. De controle of er is betaald gebeurt met scanauto's die de kentekens vergelijken met de gegevens in de parkeerdatabase, als blijkt dat er niet of te weinig parkeergeld is betaald dan ontvangt de eigenaar van de auto een naheffing ("parkeerbon").

 

Aan de randen van de wijk (foto rechts) staan gele borden die de automobilisten er op attenderen dat vanaf 1 april betaald parkeren geldt. Tegelijk met Pendrecht wordt ook in Zuidwijk en de Wielewaal betaald parkeren ingevoerd, Lombardijen volgt in het derde kwartaal van dit jaar.

 


 • Al geruime tijd is de verbouwing bezig van een bungalow aan de Kamperlandsingel 11 (foto). De in 1959 gebouwde bungalow heeft lange tijd te koop gestaan (de vraagprijs was 575.000 euro) en de eens zo mooie tuin is sindsdien geheel verwilderd.

 • Het plein bij Seinpost Slinge is afgesloten omdat de ramen van de vroegere kerkzaal worden vervangen.

 • De laatste tijd zie ik regelmatig winkelwagentjes van Dirk in de wijk, kennelijk werkt de wielblokkering niet meer. Mijn vermoeden werd bevestigd toen ik onlangs een wagentje terugbracht dat niet ver weg stond, ik kon zonder problemen over de markering heen rijden.

 • Afgelopen donderdag was het jaarlijkse etentje van de biljarters, dit keer in een Chinees restaurant in Hoogvliet. Zoals gebruikelijk mocht ik ook mee, ondanks dat ik officieel geen lid ben van de vereniging ("maar je bent van onschatbare waarde").

 • Op 7 maart j.l. is de Canon van Rotterdam gepresenteerd, in navolging van de Canon van Nederland die al sinds 2006 bestaat. De Rotterdamse versie telt 52 vensters (onderwerpen) die samen een beeld geven van de stad en zijn geschiedenis. Ook Pendrecht komt er in voor, zij het indirect. Eén van de vensters is gewijd aan de stedenbouwkundige Lotte Stam-Beese en in de omschrijving wordt de wijk genoemd: Haar wijk Pendrecht werd een modelwijk en gaf Stam-Beese internationaal aanzien. (...) Vooral het ontwerp van Pendrecht maakte haar beroemd. Architecten uit de hele wereld kwamen er een kijkje nemen.


 

ZONDAG 10 MAART 2024

 

Nog drie weken en dan is het voorbij met het gratis parkeren in Pendrecht. Betaald parkeren was al eerder in de wijk maar toen alleen in de straten rondom Plein 1953.

 

Op 1 februari 2000 heeft de gemeente rondom Plein 1953 betaald parkeren ingevoerd om de parkeerdruk te verminderen, in de straten rondom het Plein kwamen parkeerautomaten zoals in de Baarlandhof (foto links). Al vanaf het begin heeft de maatregel veel weerstand opgeroepen en de Pendrechtse winkeliers zagen hun omzet teruglopen, de klanten weken massaal uit naar Zuidwijk waar het parkeren wel gratis was.

Eind september 2008 meldde Radio Rijnmond dat er per 1 oktober een einde komt aan het betaald parkeren in de straten rondom Plein 1953 in Rotterdam-Pendrecht. Ook de gemeente zag in dat het betaald parkeren averechts werkt door terugloop van de klandizie waardoor het winkelcentrum Plein 1953 kampt met leegstand (maar dat wisten we in Pendrecht al lang).

 

Na de afschaffing van het betaald parkeren zijn de parkeerautomaten heel snel weggehaald, op enkele winkelruiten hingen A4-tjes waarop duidelijk de vreugde bleek dat het betaald parkeren eindelijk verleden tijd was (foto rechts). Heel wrang was het dat op de laatste dag nog iemand werd bekeurd die indirect het slachtoffer is geworden van het betaald parkeren. Dick Zuijderwijk was tot 1 januari 2008 eigenaar van de DA-drogist en hij kwam op 30 september nog even wat dingen ophalen in het leegstaande pand. Na een kwartier kwam hij terug bij zijn auto en jawel, onder de ruitenwisser zat een parkeerbon van 50 euro. Dick reageerde woedend: "Meer dan twee ton hebben wij de afgelopen jaren verloren met onze winkel op Plein 1953. Op 1 oktober is het er vrij parkeren en op 30 september worden parkeerwachters naar Plein 1953 gestuurd. Nog even de mensen pesten nu het nog kan."

 

Om de parkeerdruk in het winkelgedeelte van de Krabbendijkestraat te verminderen kwam daar vanaf 16 december 2011 een parkeerschijfzone, ook wel bekend als blauwe zone. Zo'n zone wordt met borden aangegeven waarop staat vermeld op welke dagen en tijden de parkeerschijf gebruikt moet worden, alsmede de maximale parkeertijd. Dit kan per locatie verschillen, in de Krabbendijkestraat geldt de parkeerschijfzone van maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 18.00 uur en is de maximale parkeertijd een uur. Voor alle duidelijkheid: een parkeerschijfzone is wat anders dan het betaald parkeren; het parkeren blijft gratis, alleen de tijd wordt beperkt. Het begin en het einde van de zone wordt duidelijk aangegeven met borden en een dubbele blauwe streep op de rijweg. Bij de meeste winkels hingen bovendien posters die het publiek attendeerden op de blauwe zone.

 

Toen ik op één van de eerste dagen na de invoering een rondje langs de vele geparkeerde auto's maakte bleek er slechts bij een enkeling een parkeerschijf achter de voorruit te liggen. Kennelijk was nog niet iedereen op de hoogte van de blauwe zone en even later zag ik Carla van Houten (onlangs overleden en destijds eigenaresse van schoenenzaak Van Liesdonk en voorzitter van de winkeliersvereniging) die bij iedere schijfloze auto een informatiefolder en een kartonnen parkeerschijf onder de ruitenwisser deed.

 

De parkeerschijfzone in de Krabbendijkestraat heeft zijn langste tijd gehad want met het invoeren van het betaald parkeren op 1 april aanstaande komt daar een Stop en Shop regeling voor in de plaats. Dit houdt in dat bezoekers een half uur voor een klein bedrag kunnen parkeren voor een boodschap, na dat half uur gaat het reguliere parkeertarief in.

 


 

ZATERDAG 9 MAART 2024

 • Per 1 april (geen mop) wordt in heel Pendrecht betaald parkeren ingevoerd, dit geldt op maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 23.00 uur en op zondag van 12.00 tot 23.00 uur. Bewoners kunnen een parkeervergunning aanvragen maar voor bezoekers komen er parkeerautomaten. Op menige straathoek is in het trottoir een betonnen plaat van 60 x 60 centimeter ingegraven waarop de parkeerautomaat komt te staan (linker foto, de maat is handig gekozen want een stoeptegel meet 30 x 30 centimeter).

 • Na 12 jaar kan ik vanuit mijn huis Valckensteyn weer zien, de bouw is al gevorderd tot de zesde etage en steekt boven de meeste huizen uit. Tot aan de sloop in 2012 was het oude Valckensteyn een vertrouwd gezicht als ik naar buiten keek.

 • Langs het Havenspoorpad zijn de dode adoptiebomen vervangen door nieuwe, ook voor Ronald Tol is een nieuwe boom aangeplant (de vorige was dood).

 • Op de Slinge staat sinds enkele dagen weer het mobiele billboard dat altijd voor de verkiezingen wordt gebruikt. Nu staat er een afbeelding van het WK short track in Ahoy van 15 tot en met 17 maart, het bord staat niet in het gras maar op het trottoir vlakbij de Pendrecht-bank (rechter foto).


 

ZONDAG 3 MAART 2024

 

Gisteren meldde ik het overlijden van Bertus de Groen, ik heb hem lang gekend en daarom wat persoonlijke herinneringen aan een geliefd man met gevoel voor humor.

 

Bertus speelde vele jaren bij de biljartclub in de Zuiderkroon waardoor ik hem wekelijks zag. Ik noemde hem altijd de klokkenluider, dat was letterlijk bedoeld want als koster van de Sint Bavokerk was hij ook verantwoordelijk voor het luiden van de kerkklokken op zondag. De klokken horen 7 minuten te luiden en wel van 09.40 tot 09.47 uur maar het viel mij op dat het luiden regelmatig te laat begon. Toen ik Bertus daar een keer op aansprak (uiteraard in nette bewoordingen) reageerde hij als volgt: "Tja, dan sta ik met iemand te praten en dan let ik niet op de tijd". Daarop liet ik hem weten dat ik elke zondag zou controleren of er op tijd wordt geluid en warempel, dat had resultaat: bijna altijd begon het luiden om 09.40 uur en regelmatig zelfs op de seconde nauwkeurig! Als Bertus dan op dinsdagavond de biljartzaal binnenkwam (hij kwam altijd iets later) liep hij meteen triomfantelijk naar mij toe met de woorden "Ik was zondag op tijd, hè?" Nog later liet hij weten dat hij de klokken had geprogrammeerd zodat ze altijd op tijd luiden, daarmee kwam een einde aan deze wekelijkse dialoog.

 

Bij het biljarten duurde het soms even voordat hij ging stoten en dan verontschuldigde hij zich met de woorden "ik moet het toch eerst goed berekenen?". Desondanks gebeurde het regelmatig dat de bal nèt een andere richting op ging met als gevolg dat er geen enkele andere bal werd geraakt. In biljarttermen heet dat over groen spelen maar al snel was de naam Bertusbal geboren waar hij altijd om moest lachen. Zelfs nadat Bertus geen lid meer was van de biljartclub werd de term nog steeds gebruikt!

 

Bertus zal door velen gemist worden, de Lourdesparochie moet op zoek naar een nieuwe koster.

 


 

ZATERDAG 2 MAART 2024

 

Vandaag had ik drie activiteiten op het programma staan maar voordat ik dat ga beschrijven moet ik opnieuw een sterfgeval melden waar ik morgen op terug zal komen. Op 28 februari j.l. is Gijsbertus (Bertus) de Groen op 90-jarige leeftijd overleden, hij was de koster van de Sint Bavokerk en jarenlang lid van de biljartclub in de Zuiderkroon.

 

Het eerste wat ik iedere zaterdag doe is mijn wijkrondje waarbij ik weer een kijkje bij het in aanbouw zijnde Valckensteyn heb genomen (foto links). Toen ik niet lang daarna langs de Christus Triomfatorkerk liep stond er op het trottoir voor de ingang een grote vrachtauto. Ik bleef staan en wat ik vermoedde bleek te kloppen: men was bezig om de overbodig geworden kerkbanken in te laden (zie bij 2 december). Even later kwam Tjark Jansen aanlopen (hij is ouderling van de kerk en net als ik destijds held geweest tijdens de imagocampagne Pendrecht is Goed Bezig) die mij prompt uitnodigde om even binnen te komen. In het midden van de kerkzaal waren de banken al weg en waren er losse stoelen neergezet (foto rechts), alleen langs de zijmuren stonden nog de originele banken. Tjark vertelde dat de banken elders hergebruikt worden dus ze krijgen een goede bestemming. Aan de Triomfatorkerk heb ik bijzondere herinneringen want in mijn tijd op de Beatrixschool gingen we hier altijd naar toe voor de kerstviering.

 

Na mijn wijkrondje loop ik naar metrostation Slinge om met Charlotte een twee uur durende wijkwandeling te maken. Charlotte doet voor haar afstudeerproject van Stedenbouwkunde aan de TU Delft onderzoek naar lopen in relatie tot gezondheid en geluk in Pendrecht. Ze was al twee keer eerder in de wijk geweest maar wilde wat meer achtergrondinformatie weten, via mijn website was het contact snel gelegd en maakten we een afspraak om door de wijk te lopen.

 

Tijdens de twee uur durende wandeling (waarbij we alle delen van de wijk hebben aangedaan) zijn we regelmatig door de binnentuinen gelopen en onderweg heb ik haar verteld over de opzet die Lotte Stam-Beese voor de wijk had. Die binnentuinen waren ook voor niet-bewoners toegankelijk en dat is op de meeste plaatsen nog steeds zo. Ook zijn we over paden gelopen die de gemiddelde Pendrechtenaar niet kent zoals het kronkelende voetpad van de Baarlandhof naar de Middelharnishof (foto) en het smalle pad tussen de Yersekestraat en de Wissekerkestraat. Toen we langs de Sint Bavokerk kwamen stond een deur open dus ik greep de kans aan om even naar binnen te lopen.

 

Om vier uur stap ik het gebouw van Seinpost Slinge binnen waar in de vroegere ontmoetingsruimte de reünie van de bewoners uit de Groosmanflats in de Kruiningenstraat was. Op verzoek van Paul Stoutenberg (de initiatiefnemer voor de reünie) heb ik een fotoquiz gemaakt en daarom was ik ook uitgenodigd. Het was heel gezellig en ik heb er enkele bekenden gesproken, één van de aanwezigen was de echtgenote van een klasgenoot van de Beatrixschool waar ik de groeten van kreeg.

Rond zes uur was de quiz, er werden formulieren uitgedeeld waar men de antwoorden op kon schrijven want voor de winnaar was er een prijs. Paul bediende de laptop (foto rechts: het titelscherm) en ik las de vragen op, na afloop werden de formulieren verzameld en het aantal goede antwoorden geteld. De winnaar was Joke van Peer en zij kreeg een speciaal voor de reünie gemaakte fotomok. De quiz was enthousiast ontvangen en na afloop kreeg ik als dank een applaus.

 

Tegen achten ben ik weer thuis, terugkijkend op een vermoeiende maar wel leuke dag. Terwijl ik dit schrijf bedenk ik mij dat ik vandaag in alle Pendrechtse kerkgebouwen ben geweest, al was de tijdsduur nogal verschillend.

 


 

Oudere berichten zijn terug te vinden in het weblogarchief.