weblog Pendrecht

 


 

Dit is mijn digitale dagboek over Pendrecht, de nieuwste berichten staan altijd bovenaan. Klik hier om een reactie te sturen.

Omdat ik fulltime werk heb ik weinig vrije tijd, ik werk mijn weblog daarom alleen op zaterdag en zondag bij.

 


 

ZONDAG 12 AUGUSTUS 2018

 

In de jaren zeventig van de vorige eeuw was vissen erg populair en ook mijn vader zat regelmatig met zijn hengel aan de waterkant, samen met enkele buren. Ze hoefden vanuit de Wagenbergstraat niet ver te lopen want er was een vijver op de hoek van de Abbenbroekweg en de Ooltgensplaatweg, vaak kwamen de echtgenotes ook mee. Op de voorkant van een Contact uit 1977 (Contact was het bewonersblad van OWG) staat een foto met als bijschrift zomer in Pendrecht waarop mijn vader is afgebeeld (foto links, op de achtergrond de flat aan de Ooltgensplaatweg).

 

Ruim 40 jaar later is er veel veranderd maar de vijver is er nog steeds (foto rechts), gevist wordt er al lang niet meer en de vijver is grotendeels bedekt met kroos. De inrichting van het terrein naast de vijver is in de loop der jaren meerdere keren veranderd, de laatste aanpassing was eind 2016. Langs de Abbenbroekweg stond vroeger een rijtje garages, deze zijn in 2009 afgebroken.

 


 

ZATERDAG 11 AUGUSTUS 2018

 

Afgelopen week is er eindelijk een einde gekomen aan de hittegolf en is er wat regen gevallen. Het voorspelde noodweer is in Pendrecht uitgebleven maar ondanks de geringe hoeveelheid neerslag beginnen de grasvelden weer langzaam groen te kleuren.

 

Op de hoek van de Herkingenstraat en de Sommelsdijkstraat (aan de kant van de speeltuin) is al heel lang een min of meer openbaar speelplein. Vroeger kon je hier skaten op een halfpipe maar die is in september 2013 weggehaald, verder stonden er een tennistafel en een overdekte hangplek (foto links, genomen nadat de halfpipe is verdwenen). Rondom staat een hek maar dat stond altijd open zodat je er vanaf de Herkingenstraat in kon. Een paar weken geleden was het hek opeens dicht en vandaag zag ik dat het hek is weggehaald (foto rechts), kennelijk gaat er iets met het terrein gebeuren.

  

ZONDAG 5 AUGUSTUS 2018

 

Al een tijdje zag ik dat het dokter Heftinghuis weer verhuurd was (het stond sinds medio 2017 leeg) maar ik wist niet door wie, totdat ik afgelopen week een banner met de naam BreinPuzzel in de tuin zag staan. Nu had ik een aanknopingspunt en via internet kwam ik er al snel achter dat de villa gaat dienen als ruimte voor dagbesteding en als logeerhuis. Na een lange periode van leegstand is er weer een bestemming gevonden voor deze toch wel bijzondere villa waar tot 1994 dokter Hefting zijn huisartspraktijk had. In 2005 is de villa na restauratie in gebruik genomen als beschermd wonen project, dat eindigde in 2015 en daarna heeft Anka Psy er nog korte tijd gezeten. De karakteristieke villa is ontworpen door architect Herman Haan (1914-1996).

 

Stichting de Breinpuzzel is er voor mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH) en biedt dagbesteding en aangepast sport en bewegen aan. Vanaf 1 oktober zijn volwassenen met NAH ook welkom om er te komen logeren, dit is mogelijk van maandag tot vrijdag en het kan voor één of meerdere nachten. Meer informatie over de stichting is te vinden op hun website.

 


 

ZATERDAG 4 AUGUSTUS 2018

 

Het blijft maar warm en nog steeds geen regen terwijl de natuur snakt naar water en koelte, zo'n zomervakantie heb ik nog nooit meegemaakt.


 

Afgelopen week heb ik weer contact gehad met Woonstad Rotterdam over het bezoeken van mijn ouderlijke huis in de Wagenbergstraat (linker foto: de voorkant, rechter foto: de achterkant, mijn kamer was het meest linkse raam), helaas kan dat nog niet want het huis is momenteel bewoond als antikraak. Natuurlijk zou ik gewoon aan kunnen bellen maar dat doe ik liever niet, ik ken de bewoners niet en bovendien wil ik toch wel graag foto's maken. Een paar dagen geleden stond het kamerraam open en vanaf de straat zag ik dat de door mijn vader gemaakte schouw er nog steeds in zit, weliswaar wit geverfd.

Ik zal nog even geduld moeten hebben want volgens de huidige planning begint de renovatie pas in oktober 2019. De flat aan de overkant zal als eerste worden gerenoveerd, het is de bedoeling dat dit rond de komende jaarwisseling van start gaat.

 


 

ZONDAG 29 JULI 2018

 

Dankzij oud-Pendrechtenaar Hans uit Zaandam ben ik in het bezit gekomen van een suikerzakje van de Malcomesiusschool. Behalve de naam van de school staat er een telefoonnummer op (174241, dat is dus nog van vóór 1970 want in dat jaar zijn veel Pendrechtse telefoonnummers veranderd) en de naam van het hoofd: Joh. Zielstra. Verder staat er een tekening op van drie kinderen die door een deur lopen.

 

De Malcomesiusschool aan de Herkingenstraat was de enige hervormde lagere school in Pendrecht en is in 1961 in gebruik genomen, samen met kleuterschool Kleutervreugd in de Sommelsdijkstraat. De school is later gefuseerd met de (katholieke) Onze Lieve Vrouw van Lourdesschool tot oecumenische basisschool De Hoeksteen die nog steeds bestaat. Het schoolgebouw van de voormalige Malcomesiusschool staat er nog (foto rechts) en is nu het onderkomen van De Koppeling, een school voor speciaal basisonderwijs.

 


 

ZATERDAG 28 JULI 2018

 

Eergisteren ben ik teruggekomen na een vakantieweek in Zwitserland, vandaar dat ik vorig weekend niets kon schrijven. De meeste dagen heb ik doorgebracht in de hoofdstad Bern, het enige waarmee je de Zwitserse hoofdstad enigszins kunt vergelijken met Pendrecht is het min of meer rechthoekige stratenpatroon in het historische centrum (foto).

 

Toen ik op donderdag 19 juli van huis ging en over het Plein richting metrostation Slinge liep hoorde ik de klok van de Open Hofkerk luiden, vanwege het ongewone tijdstip kon het eigenlijk alleen maar voor een uitvaart zijn. In Bern vernam ik dat het voor de uitvaartdienst was van Jaap Lam die in het bestuur van de bewonerscommissie van de Tiengemetenflat zat.

Tijdens mijn vakantie kreeg ik nog een overlijdensbericht: Joop van Rijswoud heeft jarenlang de administratie gedaan voor de destijds door mijn moeder opgerichte gymclub de Oud-fitters, zijn uitvaart was op de dag dat hij 83 jaar zou zijn geworden. Met Joop heb ik meerdere keren contact gehad en hij las ook altijd met plezier mijn reisverslagen, ik heb daarom het verslag van mijn reis naar Zwitserland aan Joop opgedragen.


 

ZONDAG 15 JULI 2018

 

Enkele ontwikkelingen in Rotterdam of het hele land waarvan de meeste ook voor Pendrecht gevolgen zullen hebben.

Het komende weekeinde ben ik niet in de gelegenheid om mijn weblog bij te werken, de eerstvolgende update is daarom op zaterdag 28 juli.

 


 

ZATERDAG 14 JULI 2018

 

Tegelijk met het westelijke deel van de Sliedrechtstraat worden ook enkele zijstraten opnieuw bestraat of heringericht, de Wissekerkestraat is nu klaar. Vanaf de Stavenissestraat is de Sliedrechtstraat afgesloten: de lantaarnpalen zijn weggehaald en een deel van de bomen gekapt, de oplaadzuil voor elektrische auto's staat er nog maar is tijdelijk onbereikbaar.

Twee korte stukjes straat die ook aangepakt worden zijn de Hontenissestraat en de Rilland Bathstraat ten zuiden van de Sliedrechtstraat (ter hoogte van de eengezinswoningen). Oorspronkelijk waren dit doorgaande straten maar vanwege de bouw van de Tuin op het Zuiden lopen deze straten nu slechts tot het Ovezandepad. De straten en de parkeerplaatsen verdwijnen en worden vervangen door een voetpad, in de Rilland Bathstraat is dit al gebeurd (linker foto, de lantaarnpalen moeten nog worden vervangen) terwijl in de Hontenissestraat nog de oude situatie te zien is (rechter foto).

De droogte houdt aan waardoor vooral jonge bomen en struiken het zwaar hebben. De vereniging Vrienden van het Levenspad roept alle donateurs op om bij hun boom langs te gaan en deze indien nodig van water te voorzien. Ongeveer 30 vooral kleine boompjes hebben al het loodje gelegd en de vereniging ziet er op toe dat in het komende plantseizoen (vanaf oktober) de boompjes worden vervangen. Gelukkig kunnen de oudere bomen beter tegen de droogte, de boom voor mijn vader staat er nog goed bij.

 


 

Wat ik al langere tijd vermoedde bevestigen de media van afgelopen week: het is weer hommeles in de Zuiderkroon. Vorige maand was het ontmoetingscentrum plotseling een week gesloten waardoor ook het biljarten op dinsdagavond niet door kon gaan. Het is mij niet duidelijk wat er precies aan de hand is maar het lijkt er op dat de verschillende partijen tegenover elkaar staan en de huurprijs van de ruimte een twistpunt is. Daardoor is er na 13 jaar een abrupt einde gekomen aan de maandelijkse bingo omdat de huurdersvereniging de door de stichting Kroon op Zuid vastgestelde zaalhuur niet kan betalen, volgens de krant mag er zelfs geen feestavond of rommelmarkt meer worden georganiseerd. De gemeente stelt echter dat de stichting zelf de huurprijs mag bepalen waardoor er een patstelling is ontstaan.

Leefbaar Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld over de situatie en dat gebeurde ook al eind 2016 toen Aafje de sluiting van het restaurant en de ontmoetingsruimte aankondigde. Dat gebeurde uiteindelijk toch, de ontmoetingsruimte wordt sindsdien voornamelijk door vrijwilligers gerund maar ligt momenteel dus weer onder vuur. Leefbaar meent dat er nu een ongewenste situatie is ontstaan die niet in de geest is van de reddingsoperatie van anderhalf jaar geleden.

De perikelen in de Zuiderkroon hebben ook gevolgen voor de biljartvereniging die destijds is opgericht als onderdeel van de huurdersvereniging. Het voortbestaan is in gevaar en de tijd zal leren hoe het allemaal afloopt, op 28 augustus a.s. is het 10 jaar geleden dat de vereniging werd opgericht. Ik heb besloten om er even afstand van te nemen tot aan het einde van de zomervakantie, dan zal ik bekijken wat de stand van zaken is.

 

Aanvulling: de stichting Kroon op Zuid laat in een persoonlijke reactie weten dat alle activiteiten (ook het biljarten) gewoon doorgaan, men is zelfs al bezig met het programma voor 2019. Sommige mensen denken dat de Zuiderkroon gaat sluiten of al gesloten is maar daar is geen sprake van, de stichting blijft de Zuiderkroon runnen en activiteiten organiseren voor iedereen.

 


 

ZONDAG 8 JULI 2018

 

De komende renovatie in de Wagenbergstraat zal ik met meer dan gewone belangstelling volgen omdat ik hier ben opgegroeid, we zijn er in 1964 komen wonen op nummer 119 (op de bovenste verdieping) en pas in 1996 hebben mijn ouders het huis verlaten. Gisteren liep ik weer door het achterste deel van de straat en het lijkt er op dat in de beide flats de meeste woningen nu leeg zijn. Bij meerdere brievenbussen zaten stickers dat de woningen via Ad Hoc beheer tijdelijk verhuurd zijn als antikraak maar aan de huizen zelf is dat nauwelijks te zien.

 

Tot mijn verbazing zag ik dat de portiekdeur bij mijn ouderlijke huis open stond en deze kans liet ik mij niet ontgaan. Ik ben naar binnen gegaan en de trap opgelopen waar zo veel voetstappen van mij staan. Het was de eerste keer dat ik hier binnen was sinds de opknapbeurt eind 2013 waarbij toch het nodige is veranderd, vooral de kleuren van de deuren. Precies 10 jaar geleden was ik er voor het laatst en toen was alles nog zoals het was in de tijd dat wij er woonden.

 

Het trappenhuis is in wezen nog hetzelfde, de traptreden zijn nog steeds van ruwe steen maar de ijzeren zigzagleuningen zijn nu paars in plaats van grijs. De voordeuren en de deuren van de meterkast zijn donkergroen, vroeger waren de voordeuren houtkleurig en de meterkastdeuren lichtgroen (in het begin grijs). Ik loop de trappen op en na 38 treden sta ik voor de deur van ons vroegere huis. De groen geverfde deur is vreemd om te zien, net als het dichtgemaakte raampje (maar dat was 10 jaar geleden ook al), alleen de bakelieten deurknop is nog origineel. Helaas zijn bij de opknapbeurt de originele emaille nummerbordjes verdwenen maar ik heb een gelijksoortig exemplaar uit één van de Groosmanflats. Het was erg stil op de trap, nergens hoorde ik geluiden uit de huizen komen en ik had daardoor het idee dat ik in een sloopflat was.

(foto's hieronder van links naar rechts: het trappenhuis na binnenkomst, het trappenhuis halverwege, het trappenhuis helemaal boven en de voordeur van nummer 119)

 

 

Ik kon niet nalaten om ook even in de kelder te gaan kijken want daar stonden onze fietsen, via de vrij steile keldertrap (de ooit door een buurman aangelegde fietsgoot zit er nog steeds!) loop ik naar beneden. De muren zijn nog steeds wit maar het onderste deel is nu grijs. De kelderdeuren zijn vervangen, de vroegere grijze paneeldeuren met een eenvoudig slot (dat was nog uit de tijd dat inbraken niet aan de orde van de dag waren) zijn vervangen door dikkere deuren die ook groen zijn. Wij hadden als enige op de trap twee kelders, al waren ze wel klein. De gemeenschappelijke kelderruimte is helemaal leeg, in onze tijd stonden er fietsen hoewel dat officieel niet mocht.

(foto's hieronder van links naar rechts: de keldertrap van boven gezien, de keldertrap van beneden gezien, hier stonden onze fietsen en de kelderdeur van nummer 119)

 

 

Een paar weken geleden heb ik Woonstad Rotterdam gemaild met het verzoek of ik nog één keer in mijn ouderlijke huis mag kijken voordat de renovatie begint omdat het dan nog in de oorspronkelijke staat is. Tot nu toe heb ik nog geen reactie gehad dus ik ga het nog een keer proberen.

 


 

Rondslingerende winkelwagentjes zijn een bron van ergernis en mijn ervaring is dat melden bij de gemeente weinig zin heeft. Onderstaand bericht stond in een mail van Jeroen Zoetmulder, de supermarktmanager van Albert Heijn in de Krabbendijkestraat.

 

Regelmatig slingeren winkelwagentjes van onze winkel in de wijk. Niet omdat wij ze daar verstoppen, maar vaak omdat deze meegenomen worden voor de zware boodschappen. Helaas worden deze winkelwagens niet altijd netjes terug gebracht. Enorm jammer natuurlijk, want voor je het weet gaat de jeugd er mee aan de haal of belanden ze in de sloot.

Mocht u een winkelwagen in de wijk zien staan, bel ons a.u.b. (010 – 480 1387) en wij komen deze direct ophalen.

 


 

ZATERDAG 7 JULI 2018

 

Heel Nederland zucht onder de aanhoudende warmte en de gevolgen zijn ook in Pendrecht zichtbaar. Meerdere grasvelden zijn bruin in plaats van groen, vooral op plaatsen waar de zon de hele dag op staat (eerste foto: Ellewoutsdijkstraat).

 

De broodbak op Plein 1953 wordt goed gebruikt, vanmiddag zag ik dat het deksel iets open stond omdat de bak vol is (tweede foto). Ik vroeg mij meteen af of je dit kunt melden bij de gemeente, net als b.v. een volle papiercontainer. Dat bleek niet het geval te zijn dus stuurde ik een bericht via de website van BroodNodig, al snel kwam er een reactie met de tip om een volle broodbak te melden door te mailen naar broodbak@broodnodig.co.

 

 

In het winkelblok op Plein 1953 aan de kant van de Krabbendijkestraat staan al weer geruime tijd drie winkels leeg, de ramen zijn beplakt met affiches met daarop in grote letters TE HUUR (derde foto: de voormalige winkel van Astrid's Home Decor).

 

Hoe heet eigenlijk de nieuwe behangwinkel? Er staan maar liefst vier verschillende namen op de ramen: Behangkoopjes.nl (de oorspronkelijke naam), canvaskoopjes.nl, behanguitverkoop.nl en fotobehangkoopjes.nl. Boven de ingang van het filiaal in de vroegere Wibra staat alleen Behangkoopjes.nl en de oorspronkelijke winkel op de hoek van de Slinge en de Kerkwervesingel is zo goed als leeg (vierde foto).

 


 

Volgende week is er een inloopbijeenkomst over de komende aanpassingen in de Krabbendijkestraat die in het najaar zullen starten. De bijeenkomst is op donderdag 12 juli tussen 18.30 en 19.30 uur in de Christus Triomfatorkerk (ingang aan de Kloosterzandestraat), men kan hier de tekeningen bekijken en om uitleg vragen.

 

Fietsers zullen het meeste merken van de aanpassingen: aan beide zijden van de straat komen in rood asfalt uitgevoerde fietsstroken, deze beginnen bij het vrijliggende fietspad ter hoogte van de winkels en sluiten ten zuiden van de Nieuw-Vossemeerweg aan op de bestaande fietsstroken richting Charloisse Lagedijk.

 

Voor de oversteekplaats ter hoogte van de Kloosterzandestraat is in overleg met de scholen een nieuw ontwerp gemaakt. De huidige oversteekplaats (foto rechts), aangelegd in maart 2010 in het kader van de kindvriendelijke routes, is onveilig: voetgangers hebben geen voorrang (het is immers geen zebrapad) en de voorrangsregeling voor auto's is onduidelijk waardoor er veel (bijna-)ongelukken gebeuren. Regelmatig worden de zwart-witte paaltjes aangereden en het is toeval dat vandaag weer één van de paaltjes scheef stond. De nieuwe oversteek wordt verhoogd aangelegd en in het midden van de straat komt een vluchtheuvel met een versmalling.

 


 

ZONDAG 1 JULI 2018

 

In het verleden zijn als gevolg van de herverkaveling delen van de wijk overgedragen aan een andere corporatie waardoor veel Pendrechtenaren van de ene op de andere dag een andere huisbaas kregen. Op de datum van vandaag is dat twee keer gebeurd (in 1970 en 1987) en één huisbaaswissel heb ik zelf meegemaakt. De beide overdrachten op 1 juli gebeurden in het deel van de wijk dat nu Herkingenbuurt heet, de Herkingenstraat was vroeger de scheiding tussen Pendrecht 2 en Pendrecht 3.

 

Op 1 juli 1970 gaat Pendrecht 2 (nu het noordelijke deel van de Tiengemetenbuurt) over van Onze Woning naar OWG (Onze Woongemeenschap, een voorloper van Woonstad Rotterdam), deze buurt bestond toen geheel uit huurwoningen en de winkels aan de Herkingenstraat. Tijdens de herstructurering is er veel gesloopt maar de nieuwbouw kwam op dezelfde plaatsen terug waardoor de structuur van de wijk bewaard is gebleven (foto links: het noordelijke deel van de Dirkslandstraat vroeger, al deze huizen zijn vervangen door nieuwbouw). De portiekflats en de winkels maakten plaats voor eengezinswoningen in de koopsector, alleen de vijf haaks op de Oldegaarde staande galerijflats (foto rechts) zijn blijven staan.

Oorspronkelijk hadden alle blokken platte daken maar de nieuwe woningen langs de Oldegaarde hebben puntdaken. Dit is ontstaan omdat de nieuwbouw hetzelfde is als in de Zierikzeebuurt zodat langs het hele Pendrechtse deel van de Oldegaarde hetzelfde type eengezinswoningen staat.

 

Op 1 juli 1987 gaat Pendrecht 3 (nu het zuidelijke deel van de Tiengemetenbuurt) over van de Maatschappij voor Volkswoningen naar OWG. Ook deze buurt was opgebouwd met de stempels van Lotte Stam-Beese waarbij de verschillende types woningen rondom een gemeenschappelijke tuin staan, een curiositeit was de villa van dokter Hefting aan de Sommelsdijkstraat. Door de herstructurering heeft de buurt twee gezichten gekregen: in het noordelijke deel is alles gesloopt en vervangen door nieuwbouw in een gewijzigde structuur maar in het zuidelijke deel zijn de paalwoningen en de rioolbuizenflats grotendeels in de oude staat teruggebracht.

Ik woonde destijds in één van de paalwoningen in de Stellendamstraat zodat ik de verandering van huisbaas bewust heb meegemaakt. Het was minder spectaculair dan het lijkt, je verhuist niet en er verandert niets aan het huis. De renovatie heb ik niet als bewoner meegemaakt, ik was enkele jaren daarvoor al verhuisd.

 


 

ZATERDAG 30 JUNI 2018

 

De herinrichting van de Stavenissestraat is zo goed als klaar, de straat is weer geheel open voor het verkeer en in het toekomstige plantsoen ter hoogte van de Kamperlandsingel ligt al aarde. Het werk in de Sliedrechtstraat zal nog tot begin 2019 duren, het deel van de straat ten westen van de Krabbendijkestraat zal in fases worden aangepakt.

 


 

ZONDAG 24 JUNI 2018

 

Van de oorspronkelijke bejaardenwoningen staan er in heel Pendrecht nog maar vier blokjes die nog worden bewoond, het gaat om de in 1957 gebouwde huisjes van Vestia aan de Melissantstraat ten noorden van de Tiengemetensingel. De woningen zijn piepklein en hebben behalve een woonkamer, slaapkamer, keuken, gang, wc en badcel (met lavet) ook nog een inpandige berging. OWG liet destijds alle bejaardenwoningen afbreken (behalve het rijtje boerderijwoningen aan de Kerkwervesingel dat echter geen woonfunctie meer heeft) maar Vestia heeft dat niet gedaan, de in totaal 20 huizen kregen zelfs nieuwe puien.

 

In 2012 verkeerde Vestia in grote financiële nood en in die tijd stond één van de huizen te koop, de vraagprijs voor het kleine tweekamerwoninkje met een vloeroppervlakte van nog geen 50 vierkante meter was € 69.000,-. Nu staat er weer een huisje leeg (foto's) en opmerkelijk is dat de tuin groter is dan het huis zelf.

 


 

ZATERDAG 23 JUNI 2018

 

Vorige week zag ik bij één van de Oldegaarde-flats een witte schoolfiets staan waarvan er begin deze maand 16 zijn gestolen uit de berging van basisschool Over De Slinge aan de Sommelsdijkstraat (zie bij 6 juni), ik heb het gemeld en de fiets is daarna opgehaald. Daarbij kwam ik te weten dat ongeveer de helft al is teruggevonden waaruit ik opmaak dat het meer een kwajongensstreek is geweest dan een professionele diefstal, anders waren die fietsen allang uit de wijk verdwenen.

 

De fietsen van het merk Batavus zijn nogal opvallend, niet alleen vanwege de witte kleur maar ook door de vorm van het frame. Bedenk wel dat het kinderfietsen zijn dus ze zijn kleiner dan een fiets voor volwassenen. Als je zo'n fiets ergens ziet staan, stuur mij dan een mail met de exacte locatie (indien mogelijk met foto) dan zorg ik er voor dat de informatie bij de juiste persoon komt.

 


 

In de Stavenissestraat wordt gewerkt aan het herbestraten van het gedeelte tussen de Tholenstraat en de Wemeldingestraat. Aan de oostkant komt een langwerpig plantenperk en de contouren daarvan zijn al duidelijk zichtbaar (foto links).

 

Afgelopen woensdag was er een feestelijke afsluiting van het renovatieproject in de Melissantstraat en de Middelharnisstraat, de bewoners waren uitgenodigd voor een hapje en een drankje op het grasveld op de hoek van de Melissantstraat en de Slinge.

 

In de Bruinissestraat bij het Ouwerkerkpad staat een pomp die grondwater oppompt uit het grasveld langs de KWS-flat (foto rechts), waarschijnlijk heeft dat te maken met de recente wateroverlast in de kelder van de flat.

 


 

ZONDAG 17 JUNI 2018

 

Eergisteren is de nieuwe In de Kijkerd aangekomen, aan het einde van de middag heb ik twee dozen opgehaald en in twee sessies (eergisteravond en gistermorgen) heb ik mijn hele bezorgwijk gedaan. Er was ook een special over de Kinderfaculteit (foto rechts) en die haal ik in de loop van volgende week op om te bezorgen, het betekent wel dat ik mijn wijkje nog een keer moet lopen maar dat vind ik absoluut geen straf.

 

Op de voorpagina van magazine 2018-1 staan zes lentefoto's en in het magazine zijn er nog twee pagina’s mee gevuld. Mijn eigen rubriek Pendrecht van toen gaat over de opening van dagcentrum de Passage aan de Sliedrechtstraat omdat dit onlangs 25 jaar geleden was. Enkele onderwerpen van overige artikelen (afgezien van de Kinderfaculteit en speeltuin Neeltje Jans want dat staat er altijd in): de broodbak, voorstellen Frieda als nieuw bestuurslid van Vitaal Pendrecht, het Pendrecht Theater, het Pendrecht Arboretum en een terugblik op het Lentefeest. Voor wie buiten Pendrecht woont: het magazine is binnenkort via de website van Vitaal Pendrecht te downloaden.

De special gaat in zijn geheel over de Kinderfaculteit die nu vier jaar bestaat, de Kinderfaculteit is het paradepaard van Vitaal Pendrecht en dat zal na het lezen van de special voor iedereen duidelijk zijn.

 


 

Omdat er steeds minder nieuws uit de wijk te melden is en omdat ik doordeweeks vanwege een fulltime baan weinig tijd heb zal ik mijn weblog voortaan alleen nog op zaterdag en zondag bijwerken. Al langer kost het mij steeds meer moeite om voor de woensdagen een onderwerp te vinden, iets wat mijn trouwe webloglezers vast wel gemerkt hebben. In het weekeinde hoef ik niet te werken dus dan heb ik ook meer tijd, zaterdags doe ik altijd mijn wijkronde dus dan is er altijd wel wat te melden. Als ik voor de zondag geen actueel nieuws heb dan schrijf ik over iets uit de geschiedenis van de wijk of een onderwerp dat indirect een relatie met Pendrecht heeft.

 


 

ZATERDAG 16 JUNI 2018

 

De broodbak op Plein 1953 (zie bij 30 mei) is verhuisd en staat nu naast het grasveld bij de vijver. De bak is met een ketting vastgemaakt aan een lantaarnpaal (voor de liefhebbers: nummer 27) en boven de bak zit een bord met de tekst wel brood, geen plastic – gooi de plastic zak in de vuilnisbak. Er staan genoeg prullenbakken op het Plein maar bij wijze van service hangt er aan de broodbak een plastic zak waarin men het verpakkingsmateriaal kan doen.

 

Strategisch gezien is dit een prima plek voor de broodbak want regelmatig wordt hier brood op het gras gegooid (onder het motto: voor de vogels of de eenden, de dieren kunnen er echter ziek van worden). De bak staat hier ook goed in het zicht en is al op grote afstand te zien, op de oude plek (bij de tandtechnicus) was dat niet het geval. Het zal geen toeval zijn dat de bak bij een lantaarnpaal staat met daarop het bord met het verzoek om de duiven en andere vogels niet te voeren!

 


 • Het lavendelperk aan de Slinge is onkruidvrij gemaakt en staat volop in bloei (linker foto). Het perk is in april 2010 aangelegd en ligt tegenover de Kerkwervesingel.

 • Kijk volgende week niet vreemd op als je een grote groep mensen door de wijk ziet lopen want van dinsdag 19 juni tot en met vrijdag 22 juni is de tweede editie van de Avond4Daagse in Pendrecht.

 • De winkelwagen in de binnentuin tegenover mijn huis is eindelijk weggehaald en bij toeval zag ik dat gebeuren. Opmerkelijk is dat het niet werd gedaan door de gemeente maar door twee kinderen die de wagen richting Krabbendijkestraat duwden.

 • De Stavenissestraat is nu opgebroken tussen de Tholenstraat en de Wemeldingestraat (rechter foto), de kruisingen met de genoemde straten zijn nog wel open. Langs de oostkant van de Stavenissestraat komt een nieuw groenvak, dat loopt vanaf de Tholenstraat tot aan het voetpad langs de singel.


 

WOENSDAG 13 JUNI 2018

 

Een jaar geleden deed de gemeente een proef met mozaïekmaaien, dit houdt in dat bermen niet in zijn geheel maar vaksgewijs gemaaid worden om schuilplaatsen voor insecten zoals bijen en vlinders te behouden. Vorig jaar gebeurde dat langs het Havenspoorpad en dat is in het Pendrechtse deel van het pad weer gedaan, het mozaïekmaaien is alleen aan de noordkant dus niet waar de adoptiebomen staan.

 


 

ZONDAG 10 JUNI 2018

 

Gisteren liep ik weer eens door het achterste deel van de Wagenbergstraat om te zien hoeveel huizen er al leeg staan vanwege de komende renovatie van de flats. De even flat zal als eerste worden gerenoveerd maar ik zag dat ook in de oneven flat al aardig wat huizen leeg staan, kennelijk is ook daar het uitverhuizen al begonnen. Mijn vroegere huis op nummer 119 is zo te zien nog bewoond maar minstens drie andere woningen in hetzelfde portiek zijn al leeg. Aan mijn jeugdtijd in de Wagenbergstraat bewaar ik goede herinneringen, ik ga proberen om via Woonstad Rotterdam te regelen of ik nog één keer in mijn ouderlijke huis mag kijken voordat de renovatie begint omdat het dan nog in de oorspronkelijke staat is. We zijn er in 1964 komen wonen en ik ben hier opgegroeid, pas in 1996 hebben mijn ouders het huis verlaten omdat de trappen een probleem begonnen te worden.

 

Op internet ontdekte ik dat het ontwerp voor de renovatie is gemaakt door A3 Architecten en op hun website staat het volgende, ter verduidelijking heb ik de tekst hier en daar wat aangepast.

 

De vier portiekblokken in Pendrecht, Rotterdam-Zuid, voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. In opdracht van eigenaar Woonstad heeft A3 Architecten een ontwerp gemaakt om meer ruimte te creëren in de woningen en deze energetisch, technisch en qua comfort zodanig te verbeteren dat ze nog dertig jaar mee kunnen. De gevel wordt gerenoveerd, met respect voor de architectuur uit de wederopbouwperiode.

Het oude inpandige balkon aan de achterkant maakt plaats voor een balkon buiten de gevel zodat de aangrenzende slaapkamer groter wordt. Om de kwaliteit van de woonruimte te verbeteren wordt de keuken bij de woonkamer gevoegd. De toetreding van daglicht was in de oude portieken minimaal, er is gekozen voor een kleine aanpak door het bovenste raam in het trappenhuis iets te vergroten. De ramen aan de straatzijde (van de woonkamer) krijgen een Frans balkon om het licht te bevorderen en de sociale cohesie te versterken. De gevels van de kopwoningen aan de kant van de Raamsdonkweg waren bekleed met witte platen, deze gevels krijgen dezelfde kleur baksteen als het hoofdblok om een eenheid te maken.

 

Op de impressiefoto's is te zien dat er meer groen in de straat komt, er staan nu alleen maar bomen. Langs de gevels en rondom de parkeerplaatsen komen groenstroken met gras en lage struiken zoals ook in de Melissantstraat en Middelharnisstraat is gedaan na de renovatie van de flats. Voor de duidelijkheid: in de Wagenbergstraat en de Geertruidenbergstraat worden bij de renovatie geen woningen samengevoegd, het aantal huizen blijft hetzelfde.

 


 

ZATERDAG 9 JUNI 2018

 

Na meer dan 50 jaar lijkt er een einde te komen aan de verkoop van behang in de winkel op de hoek van de Slinge en de Kerkwervesingel (foto links). De zaak is verhuisd naar Plein 1953 (foto rechts) en de oorspronkelijke winkel op de hoek van de Slinge en de Kerkwervesingel wordt leeggehaald.

 

De winkel bevindt zich op het hoekpunt van de L-vormige flat die langs de Slinge en de Kerkwervesingel staat. Meestal noemt men dit de Kerkwervesingelflat of kortweg de KWS-flat maar een enkele keer hoor je de naam behangersflat. Al vanaf de oplevering in 1963 zit hier een behangwinkel, ook al is de naam meerdere keren veranderd. Het begon met Huntenburg, daarna Poppeliers, de winkel heeft ook nog een tijdje Wall Design geheten en nu heet het Behangkoopjes. Ik ben benieuwd wat er in komt, de winkel ligt uit de loop en om er vanaf Plein 1953 te komen moet je de drukke Slinge oversteken.

 


 • De kruising van de Stavenissestraat en de Tholenstraat is weer open voor het verkeer (foto), nu is de kruising van de Stavenissestraat met de Kamperlandsingel (straat) opgebroken. In de Kamperlandsingel (het water) tussen de Krabbendijkestraat en de Stavenissestraat zwemt al weken een zwanengezin met acht jongen.

 • Op de voorkant en op het deksel van de broodbak op Plein 1953 (zie bij 30 mei) zit nu een sticker die aangeeft dat je hier oud brood kunt inleveren. Let op: gooi alleen het brood in de bak, niet het verpakkingsmateriaal (er staan meerdere prullenbakken in de buurt).

 • De sieruien in het verhoogde plantenperk op Plein 1953 zijn bijna uitgebloeid.

 • Het afhandelen van meldingen over rondslingerende winkelwagens gaat erg moeizaam. Al meer dan een week staat er een winkelwagen in de binnentuin tegenover mijn huis en gisteren heb ik de derde melding gedaan.

 • Lantaarnpaal Tiengemetensingel 29 (zie bij 2 juni) is weer geplaatst en hij brandt. Dat is erg snel, enkele jaren geleden duurde het bijna een jaar voordat een herplaatste lantaarnpaal in de Krabbendijkestraat weer was aangesloten.

In de Zierikzeestraat tussen de Serooskerkestraat en de Slinge is een 30 kilometerzone ingesteld (foto links). Het lijkt door bewoners te zijn gedaan want er zijn geen officiële verkeersborden. Op de lantaarnpalen zijn A4-tjes geplakt met een rood hart met daarin het getal 30 en verder staan er een paar Victor Veilig verkeersmannetjes, dat zijn die groene poppen die het verkeer manen om langzamer te rijden.

 

Op de hoek van de Slinge en de Kerkwervesingel is een nieuwe ondergrondse glascontainer (foto rechts), er stond al een tijd een losse container naast de plasticcontainer. Ook op de Ooltgensplaatweg ten zuiden van de Sliedrechtstraat staat een bovengrondse glascontainer. Op de pagina Adressen van mijn website staat een overzicht van alle locaties in de wijk waar containers voor glas, papier, PMD (plastic, metaal en drankenkartons) en textiel staan, afgelopen week heb ik de broodbak toegevoegd.

 


 

WOENSDAG 6 JUNI 2018

 

Afgelopen weekend zijn er 16 fietsen gestolen uit de berging van basisschool Over De Slinge aan de Sommelsdijkstraat, het gaat om de witte schoolfietsen (foto) die gebruikt worden door de leerlingen. Een bekende fietsenfabriek uit Friesland heeft 9 jaar geleden 100 fietsen gedoneerd zodat leerlingen van de basisscholen die geen fiets bezitten toch verkeersexamen kunnen doen.

 

Twee fietsen zijn achtergebleven, waarschijnlijk omdat ze een lekke band hadden. Inmiddels zijn er in de wijk al een paar fietsen teruggevonden en het kan dus zijn dat er nog meer opduiken, vandaar een oproep om naar deze fietsen uit te kijken. De fietsen van het merk Batavus zijn nogal opvallend, niet alleen vanwege de witte kleur maar ook door de vorm van het frame. Van de diefstal is aangifte gedaan bij de politie.

 

Zie je zo'n witte fiets ergens onbeheerd in de wijk? Laat het dan even weten via Stichting Vitaal Pendrecht, telefoon (010) 4809346, zodat deze opgehaald kan worden.

 


 

ZONDAG 3 JUNI 2018

 

Afgelopen vrijdag is op het vroegere station Rotterdam Hofplein het Luchtpark geopend, een groene plek in hartje Rotterdam op een bijzondere plek. Vanwege de Rotterdamse Dakendagen waren er allerlei activiteiten en omdat ik het station nog van vroeger ken ging ik er een kijkje nemen, niet wetende dat ik er iets van Pendrecht zou tegenkomen.

 

 

Het vroegere perron inclusief de overkapping is keurig opgeknapt maar treinen zullen hier nooit meer vertrekken. Rondom het perron is alles beplant en daarmee is het Luchtpark eigenlijk een dakpark. Enkele bovenleidingmasten zijn blijven staan en herinneren aan het feit dat hier bijna 100 jaar lang treinen hebben gereden. Het Luchtpark is iedere dag open en vrij toegankelijk, er zijn twee ingangen: vanaf de Luchtsingel of via de trap bij de Heer Bokelweg. Klik hier voor meer informatie over het Luchtpark.

 

Op het voormalige perron deed ik een verrassende ontdekking: op twee kratten lag een brede plank als tafel met daarop een plattegrond van de Tuin op het Zuiden (foto links), inclusief de straatnamen Sliedrechtstraat en Slinge! Ik herkende het direct maar ik moest toch even nadenken waar ik dit eerder had gezien. Onderweg naar huis schoot het in mijn gedachten en thuis heb ik het in mijn weblogarchief opgezocht.

Op 17 september 2016 was op Plein 1953 het Festival op het Zuiden om te vieren dat de Tuin op het Zuiden toen (bijna) klaar was. Er waren allerlei activiteiten en twee grote pagodetenten vormden het middelpunt van het festival. Enkele leuke details waren de tafelkleden met daarop de plattegrond van Pendrecht (foto rechts) en een grote tafel waarop schematisch de plattegrond van de Tuin op het Zuiden was getekend met bloembakken op de huizenblokken, hier had ik dus die plattegrond eerder gezien. Een opmerkelijk detail is dat er rode met helium gevulde ballonnen in de lucht hingen en dat was in het Luchtpark ook het geval.

 


 

ZATERDAG 2 JUNI 2018

 

Als vervolg van de aanpak van de Stavenissestraat is de kruising met de Tholenstraat opgebroken, het achterste deel van de Tholenstraat is hierdoor tijdelijk een doodlopende straat geworden (foto links). Het voorste deel van de Stavenissestraat is klaar en weer open voor het verkeer, de ondergrondse containers zijn teruggeplaatst en tussen de parkeervakken zijn 9 elzen aangeplant die het goed lijken te doen. Het is een genot om door dit deel van de straat te fietsen want de oude bestrating zat vol met hobbels en kuilen.

 

Niet ver hier vandaan wordt ook gewerkt in het achterste deel van de Sliedrechtstraat, er is veel zand aangevoerd want het is hier behoorlijk verzakt. De beplanting in de voortuintjes van het achterste blok eengezinswoningen is verdwenen om ook hier te kunnen ophogen (foto rechts), de Wissekerkestraat is al opgehoogd dus daar zou men al met het herbestraten kunnen beginnen.

 

Op de hoek van de Tiengemetensingel en de Middelharnisstraat ligt al enige tijd een lantaarnpaal in het gras. Vanwege de rioleringswerkzaamheden zijn enkele lantaarnpalen tijdelijk weggehaald maar kennelijk is men vergeten om deze paal terug te zetten. Nadat ik dit had gemeld kreeg ik het bericht deze melding vereist meerdere werkzaamheden die we gaan inplannen, ik ben benieuwd hoe lang het duurt voordat lantaarnpaal Tiengemetensingel 29 er weer staat én brandt.

 • Afgelopen vrijdag is de verbouwde Aldi heropend en stond er een ballonnenhaag bij de ingang. Ook vandaag stond de haag er met ballonnen in de kleuren rood, wit en blauw (foto).

 • Lunchroom Plein 1953 is al bijna een maand dicht maar de inventaris was blijven staan. Toen ik vandaag weer eens naar binnen keek zag ik dat de zaak is leeggehaald, alleen de naam op de zijkant van de luifelverlichting herinnert nog aan de lunchroom.

 • Afgelopen week stond de grote tandartsbus van de stichting Mondzorg opnieuw een dag bij Slingedael.

 • Ter weerszijden van het fietspad in de Schuddebeursstraat zijn Rotterdammertjes neergezet om te voorkomen dat auto's er langs rijden, eerder stonden er aan de kant van de Noordwellestraat tijdelijk drie boombakken.

 • De broodbak (zie bij 30 mei) staat nog steeds op Plein 1953 bij de tandtechnicus, kennelijk is dit toch de definitieve plek. Vanwege de bruine kleur weet ik dat dit de broodbak is maar er zit (nog) geen sticker op die dat aangeeft zodat het niet voor iedereen duidelijk is dat je hier je overtollige brood kwijt kunt.


 

WOENSDAG 30 MEI 2018

 

Al ruim een jaar is er sprake van dat er in het gebied Charlois (dus ook in Pendrecht) bakken komen om oud brood in te zamelen. Er verdwijnt nog veel te veel oud brood in de vuilnisbak of het wordt op straat gegooid (onder het motto: voor de vogels of de eenden, de dieren kunnen er echter ziek van worden) wat ratten aantrekt, brood staat zelfs in de top drie van voedselverspilling. Het bedrijf BroodNodig zorgt voor het plaatsen van de broodbakken in de wijken, deze worden één keer per week geleegd en het ingezamelde brood wordt verwerkt tot biogas.

 

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de glasbak is de broodbak een verrijdbare bak (het is een kleine bruine kliko) die door een organisatie in de wijk wordt beheerd, een vrijwilliger zet 's morgens de bak buiten en haalt hem aan het einde van de dag weer naar binnen. Onlangs las ik dat er nu in het gebied Charlois ook broodbakken staan en deze avond zag ik de Pendrechtse broodbak op Plein 1953, bij het pand van de tandtechnicus. Of dit de definitieve plek is weet ik niet want de bak stond er onbeheerd wat eigenlijk niet de bedoeling is. Het is wel toevallig dat er nog maar kort geleden op het Plein bordjes zijn opgehangen met het verzoek om de vogels niet te voeren.

 


 

ZONDAG 27 MEI 2018

 

Vandaag was de tweede Zondagmiddagmuziek van dit jaar en als ik naar de Open Hofkerk wandel begint het net iets te regenen. Als het concert begint zitten er amper 20 bezoekers in de kerkzaal, het broeierige weer nodigt niet uit om een concert te bezoeken maar mogelijk speelde ook de afscheidswedstrijd van Dirk Kuyt in de Kuip een rol.

 

Maar ondanks de lage opkomst was het een mooi concert dat werd verzorgd door vier studenten van het Codarts conservatorium: het duo Francesca Ajossa (orgel) + Hester Verhoeff (viool) en het duo Martien de Vos (de organist van de Open Hofkerk) + Hester Constance Sannier (fluit).

 

John Bakker heet de aanwezigen welkom en vóór de pauze zijn het Francesca Ajossa (orgel) en Hester Verhoeff (viool) die hun muzikale talenten presenteren. Na een korte pauze zijn Martien de Vos (orgel) en Hester Constance Sannier de uitvoerenden en ook zij brengen een gevarieerd programma. Omdat er twee organisten waren fungeerde de niet-spelende organist steeds als registertrekker, alleen Martien bediende tijdens zijn improvisatie (het laatste werk van het concert) de registers zelf. Na afloop kregen de vier musici zoals gebruikelijk een bos bloemen, het volgende concert in de Open Hofkerk is op 7 oktober.

 


 

ZATERDAG 26 MEI 2018

 

Vandaag was er een kledingbeurs in de Sint Bavokerk en toen de kerk om 10.00 uur open ging luidden de klokken enkele minuten, een traditie uit de tijd van de fancy fair. Tijdens mijn wijkronde ben ik even gaan kijken en toen ik het kerkplein op liep begon net de kleine klok te luiden omdat het 12 uur was. Vanwege het hete weer was dit een welkome afleiding want binnen was het heerlijk koel. Behalve de kledingbeurs (foto links) was er ook de verkoop van zelfgemaakte kaarten, pennen graveren (foto rechts) en koffie/thee met gebak. Nadat ik een kopje koffie had gedronken heb ik een pen laten graveren voor een oud-Pendrechtenaar waar ik nog een keer naar toe zal gaan. In september is er weer een kledingbeurs in de Sint Bavokerk.

De kledingbeurs is in de plaats gekomen van de fancy fair en de opbrengst komt ten goede aan de parochie. De tijd van de fancy fair is helaas voorbij, er zijn te weinig vrijwilligers om het te organiseren en de meesten van hen kunnen het vanwege hun leeftijd ook fysiek niet meer aan.

 


 • Op Plein 1953 was een snuffelmarkt en toen ik het van een afstand zag moest ik meteen aan Roemenië denken waar ik vorige maand ben geweest, de meeste dakzeilen waren namelijk in de kleuren van de Roemeense vlag (eerste foto).

 • Een paar dagen geleden zijn er aan enkele lantaarnpalen op het Plein bordjes opgehangen met het verzoek om de duiven en andere vogels niet te voeren, de tekst is in het Nederlands en in het Engels (tweede foto).

 • De Middelharnisstraat is weer open voor het verkeer dus de Open Hofkerk is morgen voor de bezoekers van de Zondagmiddagmuziek met de auto goed bereikbaar.

 • Op de hoek van de Slinge en de Kerkwervesingel is naast de twee restafvalcontainers een nieuwe containerbak ingegraven. Vermoedelijk wordt dit een glasbak want er staat al een tijdje een losse glascontainer (derde foto).

 • In de binnentuin tegenover mijn flat hadden bewoners een opblaasbaar zwembad neergezet waar kinderen de hele dag hebben gespeeld (vierde foto).

 


 

Gisteren stond er bij Slingedael een grote bus van de stichting Mondzorg wat bij mij direct herinneringen opriep aan iets uit mijn kindertijd, de schooltandarts (het citaat hieronder is afkomstig van de pagina Jeugdherinneringen elders op mijn website). Deze mobiele tandartspraktijk heeft meer weg van een grote rijdende container met aan de achterkant een deur. De stichting Mondzorg is een organisatie die mondzorg biedt aan mensen die zelf niet voor hun gebit kunnen zorgen, de speciale teams verlenen mondzorg in verpleeghuizen en psychiatrische instellingen. De bus bij Slingedael was vanaf de Slinge goed te zien, hij stond schuin achter de bushalte.

 

"Een minder leuke herinnering was de schooltandarts. Het was altijd weer schrikken als het beruchte witte busje van de Stichting Schooltandverzorging naast de gymzaal geparkeerd stond. Dan verscheen de assistente in de klas en werd je met enkele klasgenoten "uitgenodigd" om naar de bus te komen. Je ging altijd in een groepje want, zo was de gedachte, dan overwin je de angst voor de tandarts. Bij de meesten heeft dat averechts gewerkt want terwijl jij op de achterbank zat te wachten lag één van je medeleerlingen te kermen in die stoel. Velen krijgen nog altijd de rillingen bij het horen van het woord schooltandarts. Na afloop van de behandeling kreeg je een briefje mee waarop stond wat de tandarts had gedaan."

 


 

WOENSDAG 23 MEI 2018

 • Aan de lijst van gesloten winkels kan er weer eentje worden toegevoegd: de vorig jaar geopende winkel voor werk- en veiligheidskleding Safety for Work aan de Slinge is al weer dicht, het pand staat te huur.

 • Volgens berichten op Facebook was er gisteravond een iftarmaaltijd in het voormalige winkelpand van Astrid's Home Decor, daarbij waren o.a. ook Das en burgemeester Aboutaleb aanwezig.

 • Bij het Westerschouwenpad is aan de kant van de Bruinissestraat een laag hekwerk gezet, één van de hekken is dicht (linker foto) maar het andere staat open.

 • Het nieuw aangelegde plantenperk langs de stadsvilla aan de kant van de Krabbendijkestraat is al geheel overwoekerd (rechter foto).

 • Al meer dan een week brandt in enkele straten in het zuidoosten van Pendrecht de straatverlichting ook overdag, er zijn al meerdere meldingen gedaan.

 • Het dokter Heftinghuis lijkt weer in gebruik, aan de voorkant staat een nieuw hek en de tuin is opgeknapt.

 • De glas- en papiercontainer op de hoek van de Stavenissestraat en de Kortgenestraat zijn teruggezet en mijn voorspelling is uitgekomen: de glasbak heeft een gele rand.


 

ZONDAG 20 MEI 2018

 

Een half jaar geleden zijn de wilgen langs het Levenspad geknot, dat wordt in het najaar of de winter gedaan zodat de takken in het daarop volgende voorjaar weer aan kunnen groeien. En dat laatste gebeurt al volop wat iedereen die over het Havenspoorpad loopt of fietst kan zien. Ook de boom ter herinnering aan mijn vader loopt al weer uit (foto rechts).

 

De vereniging Vrienden van het Levenspad krijgt nog steeds aanvragen voor nieuwe adoptiebomen maar er zijn geen bomen meer over dus komen de namen op een wachtlijst. De gemeente heeft toegezegd dat aan het einde van dit jaar weer zo'n 80 boompjes zullen worden aangeplant langs het IJsselmondse deel van het Havenspoorpad, aansluitend op de boompjes die er al staan. Een tijdje geleden liet mijn moeder weten dat zij het ook wel leuk zou vinden om een boompje te hebben (toevallig woont zij in de buurt van het Havenspoorpad in Lombardijen), ik heb het aangevraagd maar ook haar naam staat voorlopig op de wachtlijst.

 


 

Op 27 mei a.s. is er in de Open Hofkerk weer een concert in de serie Zondagmiddagmuziek. Het thema is Dubbel Duo omdat de uitvoerenden twee duo's zijn, alle musici studeren aan het Codarts conservatorium in Rotterdam.

Het duo Francesca Ajossa (orgel) + Hester Verhoeff (viool) en het duo Martien de Vos (orgel) + Hester Constance Sannier (fluit) zullen de Flute Sonata (in a, HWV 374) van G.F. Händel, de Toccata (ind, BuxWV 155) van D. Buxtehude en vele andere mooie werken uitvoeren. Martien de Vos is organist van de Open Hofkerk en dit is de eerste keer dat hij zal spelen tijdens de Zondagmiddagmuziek. In de pauze is er onder het genot van koffie of thee de mogelijkheid de musici te ontmoeten.

 

De toegangsprijs is € 6,- (voor pashouders € 4,-) en kinderen tot en met 12 jaar kunnen gratis naar binnen. Kaartjes zijn op de dag van het concert in de kerk te koop maar ook vooraf te bestellen via openhofconcerten@gmail.com. Het concert begint om 15.00 uur en de kerk is vanaf 14.30 uur open.

 


 

ZATERDAG 19 MEI 2018

 

De Stavenissestraat ter hoogte van de galerijflat is vanaf de kant van de Slinge weer open voor het verkeer zodat de parkeerplaatsen gebruikt kunnen worden (foto links). Doorrijden is nog niet mogelijk want het laatste stukje tot de kruising met de Tholenstraat moet nog bestraat worden. Als dat klaar is dan wordt het gedeelte tussen de Tholenstraat en de Wemeldingestraat gedaan, daar ligt nu nog noodbestrating.

Ook in de Middelharnisstraat is de bestrating zo goed als klaar. Ik verwacht dat de straat spoedig weer gebruikt kan worden door het verkeer, dat zou goed uitkomen want over een week is er weer Zondagmiddagmuziek in de Open Hofkerk.

 

In het verhoogde plantenperk op Plein 1953 staan al een tijdje opvallende bloemen, het zijn paarse bolvormige bloemen aan een lange steel (sierui of allium, foto rechts). Nog wat nieuwtjes over het Plein: het ontmantelen van de gesloten lunchroom is nog niet begonnen en de Aldi is van 23 mei tot en met 31 mei gesloten vanwege een verbouwing.

 

Het achterste stukje van de Sliedrechtstraat is opgebroken en dat geldt eveneens voor de hierop uitkomende Wissekerkestraat (foto links), waarschijnlijk de meest onbekende straat van Pendrecht. De Wissekerkestraat is een doodlopend straatje met slechts vier huisnummers, de straat eindigt in een plein met rechts in de hoek een voetpad naar de Yersekestraat.

 

De opgehoogde binnentuinen tussen de Abbenbroekweg en de Raamsdonkweg zijn met gras ingezaaid, er zijn geen nieuwe struiken geplant. Eén van deze binnentuinen is aan de achterkant van de flat waar ik ben opgegroeid (foto rechts), in mijn kindertijd waren er struiken rondom het grasveld en aan de kant van de Abbenbroekweg was nog een pleintje met banken. Vergeleken met vroeger is de binnentuin minder gevarieerd maar later bedacht ik mij dat er misschien geen struiken zijn geplant vanwege de komende renovatie van de flats.

 


 

WOENSDAG 16 MEI 2018

 • Een webloglezeres meldde dat één van de waterstofbussen vandaag meerdere ritten op lijn 67 heeft gemaakt, normaal rijden deze bussen alleen op lijn 70.

 • Op zaterdag 26 mei is er van 10.00 tot 15.00 uur een kledingbeurs in de Sint Bavokerk.

 • Pameijer Print (in de Passage) is op vrijdag 1 juni voor het laatst open en verhuist daarna naar Hoogvliet.

 • Het bestraten van het voorste deel van de Stavenissestraat is bijna klaar.


 

Oproep: wie weet wat er is gebeurd met het kunstwerk (gemaakt van touw) dat aan het plafond van Zwembad Pendrecht hing? Deze vraag kreeg ik vandaag via de mail en omdat ik zelf het antwoord niet weet probeer ik op deze manier meer informatie te krijgen, de mail is afkomstig van de weduwe van de kunstenaar.

Dat er een kunstwerk in het zwembad hing is voor mij nieuw; de waarheid gebiedt wel te zeggen dat ik nooit in het binnenbad ben geweest, de weinige keren dat ik in Zwembad Pendrecht heb gezwommen was 's zomers in het buitenbad. Het kunstwerk is gemaakt in de winter van 1973-1974 door Cees P. de Visser, op internet ontdekte ik dat de kunstenaar voluit Cornelis Pieter de Visser (1944 - 2003) heet en een opleiding heeft gevolgd aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam.

Afgezien van de eerdere vraag zou ik ook meer willen weten over het kunstwerk. Wie kan herinneren dat het er hing en hoe zag het er uit? Heeft iemand er misschien een foto van? Alle informatie is welkom en zal ik doorsturen naar de vraagsteller. Zwembad Pendrecht stond aan de Sliedrechtstraat, het is in 1971 geopend en al in 1994 afgebroken.

 


 

ZONDAG 13 MEI 2018

 

Vorig jaar kregen de meeste papiercontainers een grotere klep en rondom een blauwe band zodat ze van een afstand beter herkenbaar zijn als papiercontainer. Ik voorspelde toen dat mogelijk de glascontainers een gele band zouden krijgen en misschien de plasticcontainers een oranje band. Dat laatste is nu gebeurd bij de plasticcontainer op de hoek van de Slinge en de Kerkwervesingel (foto links) en een paar dagen later zag ik dat de textielcontainer in de Krabbendijkestraat een rode band had (foto rechts).

Overigens lijkt het einde van de plasticcontainers in zicht. De AVR bouwt momenteel een installatie om plastic verpakkingsmaterialen uit huisafval te scheiden zodat het apart inzamelen niet meer nodig is. Er zullen in Rotterdam dan ook geen containers voor de inzameling van plastic verpakkingen en drankenkartons worden bijgeplaatst, het is nog niet zeker of de plasticcontainers te zijner tijd helemaal gaan verdwijnen. De nieuwe scheidingsinstallatie wordt naar verwachting deze zomer in gebruik genomen.

 

Vooraankondiging: op zondagmiddag 27 mei 2018 is er om 15.00 uur weer Zondagmiddagmuziek in de Open Hofkerk met als thema Dubbel Duo omdat de uitvoerenden twee duo's zijn. Er is een combinatie orgel + viool en orgel + fluit; één van de uitvoerenden is Martien de Vos, de organist van de Open Hofkerk.

 


 

ZATERDAG 12 MEI 2018

 

Ik heb vandaag geen actueel nieuws uit de wijk omdat ik de hele dag ben weggeweest.

 


 

WOENSDAG 9 MEI 2018

 • Rond het middaguur zag ik een grote kraan in de Sliedrechtstraat ter hoogte van het Vlissingenplein die boven de hoge flat van de Zuiderkroon uitstak (foto), de kraan stond midden op de rijweg die dan ook was afgesloten. Ik weet niet wat de kraan daar deed, vermoedelijk moest er iets op of van het dak getakeld worden.

 • Op Plein 1953 zijn nog enkele speelelementen geplaatst waaronder een evenwichtsbalk.

 • In de Sliedrechtstraat tussen de Middelharnisstraat en de Krabbendijkestraat zijn nieuwe ondergrondse restafvalcontainers geplaatst, onder andere bij het grasveld waar vroeger de Prinses Marijke kleuterschool stond.

 • Op het binnenplein van Seinpost Slinge was een spelenmiddag voor kinderen.

 • In het voorste deel van de Stavenissestraat is men bezig met het bestraten van de parkeervakken aan de kant van de galerijflat, de trottoirs zijn al klaar.

 • Al vele jaren lijdt het winkelbestand op en om Plein 1953 een kwijnend bestaan wat te merken is aan de leegstand en de vele mutaties. Opnieuw is er een zaak mee gestopt want vanmorgen zag ik dat bloemenhandel De Orchidee weg is, de winkel staat leeg.


 

Aanstaande zaterdag is op Plein 1953 het Lentefeest. Huurders van Woonstad kunnen een plantje ophalen, lentemeisjes delen shoppers uit en er zijn optredens van de Jong Euroband (13.00-14.00 uur) en linedancers (14.00-15.00 uur). Verder zijn de wijkagenten, gemeente Rotterdam, Burgernet en de brandweer aanwezig. Voor de kinderen zijn er verschillende activiteiten waaronder een bloemstukje maken en schminken. Vorig jaar was het erg gezellig (foto links) maar dit keer kan ik er niet bij zijn omdat ik zaterdag de hele dag buitenwijks ben.

 

Ook op zaterdag 12 mei is in de Halsterenstraat de jaarlijkse plantjes-, klussen- opruim- en ontmoetingsdag (foto rechts). Het programma bevat vele activiteiten maar in tegenstelling tot het Lentefeest is deze activiteit alleen voor de bewoners van de Halsterenstraat en de aangrenzende blokken. Als dagburgemeester word ik altijd uitgenodigd om even langs te komen maar dit jaar kan ik daar dus niet aan voldoen.

 


 

ZONDAG 6 MEI 2018

 

Gisteren ben ik teruggekomen na een vakantie in Boekarest, vandaar dat ik een week lang mijn weblog niet kon bijwerken. Eén van de bezienswaardigheden in de Roemeense hoofdstad is het in de tachtiger jaren gebouwde Parlementspaleis wat het grootste gebouw van Europa is. Het bouwwerk is 270 meter lang en 240 meter breed, dat is dus nog zonder het terrein er omheen.

Om een beetje een beeld te geven hoe groot het Parlementspaleis is in verhouding met Pendrecht heb ik het gebouw op schaal ingetekend in de plattegrond van de wijk. Eenvoudig gezegd: als het Parlementspaleis in Pendrecht zou staan dan had het hele centrum van de wijk (het gebied begrensd door Slinge, Middelharnisstraat, Sliedrechtstraat en Krabbendijkestraat) afgebroken moeten worden! In Boekarest is dat ook echt gebeurd, om het paleis te kunnen bouwen is een complete woonwijk tegen de vlakte gegooid waardoor zo'n 40.000 mensen gedwongen moesten verhuizen.

 

Gisteren was de jaarlijkse lenteschoonmaak van het Vlissingenplein waarbij de bewoners van de Zuiderkroon het plein onkruidvrij maken en nieuwe plantjes in de bloembakken zetten. Normaal maak ik altijd een groepsfoto maar dat kon nu niet, enkele bewoners wisten dat ik op vakantie was en hebben dat ook gezegd. Om de traditie van de groepsfoto niet te doorbreken maakte Maja een foto van de groep (foto links, bron: Facebook).

 

Tijdens mijn vakantie meldde een oplettende webloglezer dat er rondom de tuin van de pastorie van de Open Hofkerk nieuwe coniferen zijn geplant. In de Sliedrechtstraat staan ter hoogte van de Sliedrechtflat nieuwe ondergrondse containers klaar om ingegraven te worden en in de voormalige beautysalon Melissa aan de Slinge zit kapsalon New Hair Fashion 2 (foto rechts), het kan haast niet anders dan dat dit een filiaal is van de gelijknamige kapsalon op Plein 1953.

 


 

Oudere berichten zijn terug te vinden in het weblogarchief.