weblog Pendrecht

 


 

Dit is mijn digitale dagboek over Pendrecht, de nieuwste berichten staan altijd bovenaan. Ik werk mijn weblog wekelijks bij op zaterdag en zondag, op zaterdag altijd het actuele nieuws en op zondag iets uit de geschiedenis van Pendrecht of een onderwerp dat indirect op de wijk betrekking heeft. Klik hier om een reactie te sturen.

 


 

ZONDAG 2 AUGUSTUS 2020

 

Mijn bericht van gisteren over de gevelsteen in de Tiengemetenbuurt doet mij terugdenken aan de eerste steen van Pendrecht die na enkele omzwervingen een plek kreeg in een speciaal daarvoor gemaakt muurtje bij de Zijpe.

 

"ONZE WOONGEMEENSCHAP"

DE EERSTE STEEN GELEGD

OP 29 MAART 1954

DOOR M. FRENKEL

De eerste steen van Pendrecht bevond zich in de zijgevel van de woning Oldegaarde 998A, aan de kant van het kantoortje op nummer 998B (het blok Oldegaarde 988-998 was het eerste rijtje woningen van Pendrecht). De steen is gelegd door Meijer Frenkel, de secretaris-penningmeester van OWG (Onze Woongemeenschap, een voorloper van Woonstad Rotterdam).

 

De steen leidde een wat verborgen bestaan want veel mensen, zelfs Pendrechtenaren die al heel lang in de wijk woonden, wisten niet eens van de gevelsteen af. Het was (letterlijk) in een uithoek van de wijk en het smalle paadje er naar toe groeide steeds verder dicht, op het laatst liep je tussen de brandnetels door. Toch ging ik er altijd heen als ik mensen door de wijk rondleidde en men was altijd verbaasd als we er stonden.

 

Aanvankelijk zouden de woningen gerenoveerd worden maar na een bouwtechnisch onderzoek bleek dat niet meer lonend. In 2003 zijn de woningen van het eerste blok van Pendrecht ontruimd en dichtgetimmerd, in afwachting van sloop. Op 29 januari 2004 is de historische gevelsteen verwijderd en opgeslagen in het kantoor van de Nieuwe Unie (de opvolger van OWG) op Plein 1953. Kort daarna zijn de huizen afgebroken en op 16 mei 2007 is de eerste paal voor de nieuwbouw geslagen die in april 2008 is opgeleverd.

 

Toen eind januari 2006 bekend werd dat het kantoor van de Nieuwe Unie ging sluiten dacht in eerste instantie niemand aan de eerste steen van Pendrecht die daar nog stond. Ik besefte dat deze steen van historische waarde is: het is immers de kiem van Pendrecht. Naar mijn bescheiden mening hoort die steen in de wijk te blijven en vanwege de komende verhuizing van de Nieuwe Unie was snelle actie noodzakelijk. Met het argument als we niets doen raakt de steen misschien zoek bij de verhuizing en zijn we hem voorgoed kwijt is contact opgenomen met de Nieuwe Unie. Men deelde mijn mening dat de steen te zijner tijd een plaats zou moeten krijgen in de wijk zodat hij weer voor iedereen zichtbaar is, niemand kon toen vermoeden dat dit pas acht jaar later zou gebeuren.

Al snel was er een praktische oplossing gevonden: de steen gaat voorlopig naar de Bewonersorganisatie Pendrecht (BOP) aan de Ossenisseweg. Op 24 februari 2006 kreeg ik, in mijn hoedanigheid als dagburgemeester van Pendrecht, de steen symbolisch overhandigd (foto links). Het historische kleinood werd in de etalage gezet zodat iedereen de kiem van Pendrecht kon zien.

In april 2007 verhuisde de BOP naar het nieuwe Servicepunt Pendrecht op Plein 1953 en de steen ging mee, hij kwam in de kantoorruimte van de BOP bovenop een kast te staan (foto rechts). Ook dit was een tijdelijke oplossing en de steen zou hier uiteindelijk zeven jaar blijven.

 

Sinds 27 mei 2014 is de steen weer in de buitenruimte te zien en wel in de Geluksmuur bij de Zijpe. Tegen de zijgevel van het noordelijke Zijpe-blok is aan de kant van de Schuddebeursstraat een naar voren springend muurtje gemetseld met daarin op ooghoogte de historische gevelsteen. Er zijn zowel oude als nieuwe bakstenen gebruikt en in tegenstelling tot de muur van de gevel is het een wat gevarieerd patroon met o.a. enkele stenen verticaal, de stenen verschillen onderling van kleur. De historische gevelsteen zit iets naar rechts ten opzichte van het midden en is ook schoongemaakt waardoor hij er weer als nieuw uit ziet.

 

Het muurtje met de steen is op 10 juli 2014 onthuld als afsluiting van het renovatieproject Zijpe. Ter weerszijden van het muurtje zijn houten frames met gaas aan de gevel bevestigd waaraan iedereen een slotje kan bevestigen, naar het idee van een slotjesbrug in o.a. Parijs. Bovenop de muur is een plantenbak en vóór de muur zijn straatkeien gelegd. De Geluksmuur is ontworpen door Eveline van Rooy en zij was één van de sprekers tijdens de onthulling. Ook ik heb in mijn hoedanigheid als dagburgemeester gesproken en iets verteld over de gevelsteen, daarbij heb ik het gedicht voorgedragen dat ook op 29 maart 1954 is voorgelezen toen de steen werd gelegd. Na de toespraken hebben Eveline, nachtburgemeester Harry Kock en ikzelf een slotje aan het gaas bevestigd.

 

Het volgende weekend las ik een weblogpauze in, op zaterdag 15 augustus zal ik mijn weblog weer bijwerken.

 


 

ZATERDAG 1 AUGUSTUS 2020

 

De sloop in en om de Papendrechtstraat is zo goed als klaar, van het galerijblok langs de Tiengemetensingel staan alleen nog de benedenwoning en de bovenwoning op nummer 26. In totaal zijn er vier blokken gesloopt en wel in deze volgorde: Papendrechtstraat 18A - 32B, Middelharnisstraat 140A - 154B, Tiengemetensingel 42 - 48 en Tiengemetensingel 26A - 40B. Het is niet de eerste sloop in de Papendrechtstraat want de garages zijn al in 2014 afgebroken. Er staan nu nog zes blokjes eengezinswoningen maar die zullen worden gerenoveerd.

 

In de Halsterenstraat gaat te zijner tijd hetzelfde gebeuren, al kan men nog niet beginnen want niet alle woningen zijn al leeg. In één van die blokken zit in de zijgevel een gevelsteen (zie bij 7 juni) die met de sloop dreigt te verdwijnen en daarom heb ik Woonstad Rotterdam gemaild met de vraag wat er mee gaat gebeuren. Al snel kreeg ik een positieve reactie: de steen blijft hoe dan ook behouden en wordt netjes uit de gevel gehaald voordat het blok wordt gesloopt, de sloop staat gepland vanaf mei volgend jaar. Mijn suggestie om de steen in de gevel van de nieuwbouw op te nemen wordt doorgegeven aan de projectleider van de Tiengemetenbuurt. Het resultaat is een kwestie van afwachten maar ik heb in ieder geval de zekerheid dat de historische gevelsteen niet wordt vernietigd.

  

Een paar dagen geleden zat ik thuis achter de computer en hoorde ik door het openstaande raam dat de twee ondergrondse restafvalcontainers schuin tegenover mijn huis werden geleegd. Op zich is dat niets bijzonders maar opeens viel het mij op dat ik niet het bijbehorende motorgeluid van een vuilniswagen hoorde. Ik keek daarom toch maar even naar buiten en ik zag een ander model vuilniswagen met op de zijkant het opschrift Ik ben positief geladen. Het bleek om een elektrische vuilniswagen te gaan die niet alleen rijdt op stroom maar ook de kraan die de containers omhoog tilt werkt elektrisch, op internet las ik dat Rotterdam met dat laatste een wereldprimeur heeft (de stad had weliswaar al een elektrische vuilniswagen maar die kan alleen kliko's legen).

 


 

ZONDAG 26 JULI 2020

 

Een paar keer per week fiets ik over het Havenspoorpad naar mijn moeder die in Lombardijen woont. Voor een buitenstaander is het een heerlijk fietspad maar (oud-)Pendrechtenaren weten dat hier ooit goederentreinen reden. Als kind woonde ik vlakbij de havenspoorlijn en hoe raar het ook klinkt, je wende aan het lawaai van de treinen. Zelf hoorde je het niet meer maar als oma en opa eens kwamen logeren deden ze 's nachts geen oog dicht. De havenspoorlijn werd intensief bereden en het waren vaak lange treinen, getrokken door één of meer brullende diesellocomotieven. Als een trein onverhoopt moest stoppen voor een rood sein dan ging dat met een hoop gepiep en gerammel gepaard. Al snel leerde je aan het geluid de verschillende soorten locs herkennen, de 2200-en waren kenmerkend door hun zware motorgeluid terwijl de 2400-en lichtere motoren hadden met een hoger toerental. Vanaf een grote afstand kon je al horen welk type loc in aantocht was.

Wat destijds niemand kon vermoeden gebeurde in 2004: de oude havenspoorlijn wordt buiten dienst gesteld en de route is verlegd langs de A15. Nadat de rails waren opgebroken is er een breed fietspad aangelegd dat de naam Havenspoorpad kreeg. Maar het geluid van de treinen zal mij altijd bijblijven.

 

Een fietspad op het tracé van een verdwenen spoorlijn is in Nederland niet ongewoon. Afgelopen week was ik een dagje in het dubbeldorp Baarle-Nassau en Baarle-Hertog dat bekend is vanwege de enclaves en waar je ontelbare keren de Nederlands-Belgische grens oversteekt. Baarle lag aan de spoorlijn Tilburg - Turnhout die beter bekend was onder de bijnaam Bels Lijntje. Het reizigersvervoer eindigde al in 1934 maar tot in de jaren tachtig werd de lijn nog sporadisch gebruikt voor goederenvervoer en een toeristische stoomtrein, daarna verdwenen de rails en werd het een fietspad dat uiteraard de naam Bels Lijntje kreeg.

Het fietspad ligt in een mooie omgeving maar vanwege de enclaves passeer je meerdere keren de grens met België die duidelijk is aangegeven op het wegdek. In tegenstelling tot het Havenspoorpad zijn er langs het Bels Lijntje nog herinneringen aan het spoorverleden te vinden waaronder enkele wachterswoningen en het perron van het vroegere station Baarle-Nassau Grens (foto rechts, genomen vanuit België).

 


 

ZATERDAG 25 JULI 2020

 

Drie weken geleden schreef ik over de schildering die op de zijgevels van de flats Slinge I en II gaat komen, gistermiddag tegen zessen liep ik er langs en zag ik dat op de linker flat de eerste contouren te zien zijn. Ik stak over naar de grasstrook om een foto te maken en daar stond op dat moment ook iemand te fotograferen, we raakten aan de praat en de persoon in kwestie was de kunstenaar zelf, Ricardo van Zwol. Hij was die dag begonnen en hij vertelde dat hij de komende weken de schildering op de flat Slinge I gaat maken, de werkdagen zijn afhankelijk van het weer want bij regen kan er niet geschilderd worden. Na de zomervakantie volgt de schildering van de andere flat.

 

Ricardo is al langer actief op dit gebied, hij heeft bijvoorbeeld in Lombardijen op zes flats portretten van de oude Grieken geschilderd die hun naam geven aan de straat waarin ze te zien zijn. De komende tijd zal Ricardo in Pendrecht bezig zijn wat door veel mensen gezien zal worden, hij heeft ongeveer drie weken per schildering nodig. Het ontwerp van de schilderingen verwijst naar de uitgangspunten van stedenbouwkundige Lotte Stam-Beese die Pendrecht heeft ontworpen.

  

ZONDAG 19 JULI 2020

 

Terug in de tijd: bijna 60 jaar geleden, om precies te zijn op 13 augustus 1960, opende in Pendrecht het 27e bijkantoor van de Spaarbank te Rotterdam op Plein 1953. Het kantoor zat op een hoek met als buren drogisterij Bos (links) en tandtechnicus J.P. van Zoelen. De spaarbank had in elke wijk een filiaal en bijzonder was dat ze er aan de buitenkant ongeveer hetzelfde uitzagen met smalle hoge ramen en daartussen grijze marmeren platen, de rest van de gevel was zwart. Veel vroegere Spaarbankkantoren zijn daardoor nog tot op de dag van vandaag goed herkenbaar, dat geldt eveneens voor het voormalige Pendrechtse filiaal dat aan de buitenkant nog hetzelfde is als 60 jaar geleden. Het enige wat verdwenen is, is de tekst SPAARBANK op de blinde gevel van de verdieping erboven.

 

De Spaarbank te Rotterdam is opgericht in 1818. Door een fusie verdween de naam in 1981, het vroegere hoofdkantoor aan de Botersloot is een gemeentelijk monument waarin nu een school is gevestigd.

 

Als kind heb ik diverse herinneringen aan het kantoor op het Plein en ik kwam er regelmatig. De ingang was een metalen deur met tussen twee spijlen een spaarvarken, dat varken is al lang weg maar die spijlen zitten er nog steeds. Tijdens de openingsuren stond de deur altijd open, je kwam dan in een klein halletje met rechts een klapdeur naar de lokettenruimte.

 

Op school kon je spaarzegels kopen die je in een boekje plakte, als het boekje vol was ging je er mee naar de spaarbank en dan werd het bedrag op je spaarbankboekje bijgeschreven. De spaarbankboekjes waren groen en ik herinner nog de grote machine waar het boekje in ging en met veel geratel de bijgeschreven of opgenomen bedragen werden afgedrukt. Eén keer per jaar werd de rente bijgeschreven (dat was nog de tijd dat je rente kreeg op een spaarrekening...) en als kind snapte ik niet waar dat extra geld vandaan kwam. Ik heb ook nog meegedaan met de Zilvervloot, je moest daarvoor per jaar een minimum bedrag sparen en aan het einde van de periode keerde de overheid 10% rente uit.

 

In de tachtiger jaren van de vorige eeuw verdween na een fusie de oude naam, het werd Verenigde Spaarbank en het kantoor verhuisde naar de Slinge naast het postkantoor. Daarna werd het VSB-bank die in 1990 na opnieuw een fusie Fortis Bank werd, uiteindelijk gingen de klanten van de Fortis Bank over naar ABN AMRO.

Nadat de Spaarbank was verhuisd naar de Slinge (helaas weet ik geen jaartal) kon tandtechnicus J.P. van Zoelen uitbreiden door de ruimte erbij te trekken. De naam is intussen veranderd maar er is nog altijd een tandprothetisch laboratorium gevestigd met als ingang de vroegere entree van de Spaarbank te Rotterdam.

 


 

ZATERDAG 18 JULI 2020

 

Voor de basisscholen is de zomervakantie begonnen en ook het schoolplein van de Beatrixschool, waar ik 50 jaar geleden zelf op heb gezeten, is nu een oase van rust (foto links).

 

Het ING-kantoor aan de Slinge, dat aanvankelijk tijdelijk dicht was vanwege de coronacrisis, is nu definitief gesloten. ING kondigde eerder al aan dat het ruim 40 kantoren gaat sluiten maar door de coronacrisis is dit voornemen versneld uitgevoerd, er komen te zijner tijd evenveel servicepunten voor terug. Het Pendrechtse filiaal was gevestigd in het voormalige postkantoor dat eind 2009 de deuren sloot.

 

Het blokje eengezinswoningen aan de Tiengemetensingel 42 - 48 ligt plat, als een soort overwinnaar staat de bulldozer op het puin (foto rechts).


 

ZONDAG 12 JULI 2020

 

Op 5 maart 2006 ben ik met mijn Pendrechtse weblog begonnen en in de loop der jaren heb ik al heel wat over de wijk geschreven. Lang niet alles staat meer online maar natuurlijk heb ik wel alle tekst bewaard. Zo nu en dan lees ik wat stukken door en daaruit blijkt duidelijk dat er destijds heel veel in de wijk gebeurde.

Wat gebeurde er tien jaar geleden in Pendrecht? Hieronder volgen wat nieuwsfeiten uit mijn weblog van juli 2010:

 


 

ZATERDAG 11 JULI 2020

 

De sloop van het blokje Tiengemetensingel 42-48 is begonnen en daarmee verdwijnt een stukje geschiedenis van de wijk, in de begintijd van Pendrecht woonde en werkte hier dokter Borghouts die toen ook onze huisarts was. Hij was één van de weinige Pendrechtenaren die twee huizen huurde: hij woonde op nummer 48 (het hoekhuis rechts) en de praktijk was op nummer 46. Via een smalle en krakende trap ging je naar boven en dan was aan de kant van de singel de piepkleine wachtkamer met houten banken tegen de muren, de spreekkamer was aan de achterkant. Dokter Borghouts was een wat stille bebaarde man en de assistente was zijn vrouw. Ik herinner nog de tekst van een affiche in de wachtkamer: Spreek niet over uw eigen of andermans kwalen maar probeer over prettige dingen van gedachten te wisselen.

Dokter Borghouts is bijna 32 jaar huisarts in Pendrecht geweest, per 1 januari 1989 heeft hij de praktijk overgedragen aan Annemiek Dekkers die later naar de Sliedrechtstraat is verhuisd. De voormalige praktijk werd daarna weer verhuurd als woning nadat de doorgang tussen de twee huizen was dichtgemaakt.

 

Dinsdagmiddag was alleen een deel van de vroegere dokterswoning gesloopt (foto links), nu zijn zowel de woning als de praktijk afgebroken zodat het blok voor de helft plat ligt (foto rechts). En net als bij de sloop van de galerijwoningen staan ook hier de te recyclen binnendeuren tegen de hekken.

 


 


 

ZONDAG 5 JULI 2020

 

Voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis heb ik gistermiddag iets gedaan wat ik daarvoor regelmatig deed: even met de metro naar de stad om er iets te kopen. Een paar keer kreeg ik daarbij herinneringen aan mijn vakantie in de DDR in 1986 omdat enkele situaties van nu daar heel gewoon waren.

 

Vanaf mijn huis loop ik naar metrostation Slinge en tot dan is er nog niets ongewoons. Voordat ik het station binnenga zet ik mijn mondkapje op maar dat is voor mij als brildrager geen genoegen, al snel zijn de glazen beslagen en zie ik bijna niets meer. Voor het eerst na ruim drie maanden houd ik mijn OV-chipkaart voor de kaartlezer en de poortjes zwaaien uitnodigend open, ik sta als enige op de roltrap naar het perron. De metro richting Den Haag Centraal (die op station Slinge zijn beginpunt heeft) staat klaar en ik stap in. Er zijn niet veel reizigers, afstand houden is daardoor geen probleem en voor zover ik kan zien draagt iedereen het verplichte mondkapje. Het was onwennig om voor het eerst na langere tijd weer in de metro te zitten en op station Beurs stap ik uit, het is daar drukker dan toen ik instapte maar het is niets vergeleken met de normale drukte hier op zaterdagmiddag.

 

Ik loop naar Donner, de grootste boekhandel van Rotterdam, waar ik een reisgids voor mijn vakantie in Brussel wil kopen. Ik ga naar binnen (tussen twee haakjes: Donner is gevestigd in een prachtig gerenoveerd pand uit de wederopbouwperiode) en daar is de eerste overeenkomst met het voormalige Oost Duitsland: het verplicht gebruiken van een mandje. Ik herinner nog goed het bezoek aan een boekenwinkel in Leipzig waar bij de ingang een stapel mandjes stond met daarnaast een bord met de tekst Rundgang nur mit Korb. Het doet er niet toe hoe lang je binnen bleef of dat je wel of niet iets kocht, zo lang je maar een mandje bij je had was er niets aan de hand. Omdat in de DDR iedereen elkaar controleerde waagde niemand het om zonder mandje de winkel in te gaan, wie dat toch deed werd meteen door een personeelslid of medeklant op de vingers getikt.

 

Na de aanschaf van de reisgids heb ik trek gekregen in een cappuccino en ik besluit om naar de HEMA te gaan, de restaurants zijn immers weer open. In de Koopgoot is net als in winkelcentrum Zuidplein éénrichtingsverkeer, het is daar vrij druk maar als iedereen rechts houdt gaat het allemaal goed. Ook in de HEMA is een mandjesplicht maar ik ben niet van plan om er iets te kopen, toch neem ik er maar eentje mee. Eenmaal aangekomen op de eerste etage aanschouw ik bij de ingang van het restaurant een ongewoon beeld: er staat een lange rij te wachten (keurig met anderhalve meter tussenruimte) en ook dat was in de DDR niet ongewoon bij horecabezoek. Bij de ingang wordt iedereen ondervraagd naar zijn of haar gezondheid voordat je naar binnen mag en het hele tafereel deed mij herinneren aan de grensovergang in het gedeelde Berlijn als je vanuit West Berlijn een bezoek wilde brengen aan Oost Berlijn, ook dat betekende de nodige formaliteiten en een flinke portie geduld. De lust in een cappuccino was meteen verdwenen en ik haast mij naar de uitgang...

 

Ik loop over de Coolsingel, langs het stadhuis en via het Weena wandel ik richting centraal station. Even kreeg ik nostalgische gevoelens toen er een geel-grijze dubbelgelede Düwag-museumtram passeerde, die reed vanwege de openstelling van het openbaar vervoermuseum in de voormalige remise Hillegersberg. Als ik bij het station arriveer komt opeens de trek in een cappuccino terug en ga ik naar één van de kiosken op de perrons. Gelukkig is daar dat hele ondervragingsritueel niet nodig en al snel sta ik weer buiten, met een cappuccino. Eén van de bankjes op het perron is nog vrij en daar ga ik zitten om rustig mijn cappuccino op te drinken. Toevallig komt er net een Thalys binnenrijden, dezelfde trein waar ik volgende maand mee naar Brussel reis.

 

De terugreis betekende opnieuw de kwelling van het mondkapje, dat wordt nog wat in de vakantie want ook in België geldt in het openbaar vervoer de verplichting om zo'n ding te dragen. Gelukkig gaat de metrorit best snel, ik loop station Slinge uit en ik ben weer terug in mijn vertrouwde Pendrecht.

 


 

ZATERDAG 4 JULI 2020

 

Er komt een schildering op de zijgevels van de onlangs gerenoveerde flats Slinge I en II (foto links). In samenspraak met Vestia en de bewoners heeft kunstenaar Ricardo van Zwol een ontwerp gemaakt dat hij in de komende weken gaat schilderen. Elke zijgevel heeft een oppervlakte van ongeveer 100 m², de kunstwerken zullen goed zichtbaar zijn omdat er geen bomen voor staan en de Slinge heel breed is. Er komt een feestelijke oplevering maar het hangt van de coronasituatie af in welke vorm dat gaat gebeuren.

 

Sinds een paar dagen zijn de uurwerken van de Sint Bavokerk volledig van slag, geen enkele klok wijst de juiste tijd aan (foto rechts: vandaag genomen om 12 uur als de kleine klok luidt)! Ik bleef een paar minuten kijken en daardoor zag ik dat de klokken wel lopen maar onregelmatig en sneller. De uurwerken worden radiografisch aangestuurd, waarschijnlijk hebben ze een impuls gekregen om zichzelf op tijd te zetten maar gaat er kennelijk iets niet goed. Uiteraard heb ik het euvel gemeld.

 


 • Langs de Burghsluissingel is weer een wilg gekapt (linker foto), de eens zo fraaie bomenrij vertoont nu ter hoogte van de ingang van de Aafje-woningen een gapend gat omdat daar nu drie bomen naast elkaar weg zijn. Van de oorspronkelijk 11 wilgen zijn er nu nog maar 7 over.

 • Schuin aan de overkant, op de hoek van de Sliedrechtstraat en het voetpad langs de Passage, zijn drie iepen gerooid (rechter foto). De stronken zitten nog in de grond maar het schors is er af.

 • Op Plein 1953 worden de houten schrootjes van de winkelluifels in het rijtje van de Huiskamer aardgasvrij Pendrecht vervangen. Bij het L-vormige blok aan de andere kant van Dirk is dat 10 (!) jaar geleden gedaan, er kwam toen ook nieuwe luifelverlichting met aan de zijkant de namen van de winkels.

 • De twee speeltuinen in Pendrecht gaan verschillend om met de coronacrisis: Pendrecht 7 is al geruime tijd weer open maar Neeltje Jans blijft nog gesloten tot 1 september.


 

De hekken rondom het pleintje in de Papendrechtstraat zijn weggehaald, deze waren als coronamaatregel neergezet voordat de sloop van de galerijblokken begon. Ik ben door de straat gelopen en het is een vreemd gezicht nu die twee blokken afgebroken zijn, de beslotenheid van het speelpleintje (zoals de Halsterenstraat nog heeft) is helemaal weg. Als je staande op het pleintje om je heen kijkt kan je de Open Hofkerk en de nieuwbouwwoningen in de Geertruidenbergstraat zien (foto links), dat is nog nooit eerder mogelijk geweest vanaf deze plek.

 

De te renoveren eengezinswoningen en de nog te bouwen nieuwe huizen zullen worden aangesloten op het warmtenet, op de hoek van de Tiengemetensingel en de Ooltgensplaatweg liggen al stukken leiding klaar (foto rechts). De galerijwoningen in en om de Halsterenstraat worden steeds leger en ook in het blokje eengezinswoningen aan de Tiengemetensingel is al één huis met stalen platen dichtgemaakt, al deze huizen zullen worden afgebroken maar gezien het lage werktempo van de sloper zal dat nog wel even duren.

 


 

ZONDAG 28 JUNI 2020

 

Afgelopen woensdag was er weer een persconferentie van het kabinet over de versoepelingen van de coronamaatregelen per 1 juli. De basisregels (houd 1,5 meter afstand, vermijd drukte, werk zoveel mogelijk thuis en was vaak je handen) blijven op enkele specifieke uitzonderingen na te allen tijde van kracht. Voor kinderen tot en met 12 jaar vervalt de anderhalvemeterregel helemaal en voor jongeren tot 18 jaar alleen onderling.

 

Het maximum aantal personen bij bijeenkomsten binnen wordt verhoogd van 30 naar 100 (voor buitenactiviteiten: 250) maar bij vaste zitplaatsen, reservering vooraf en een gezondheidscontrole wordt deze bovendrempel losgelaten, het is dan de grootte van de ruimte die het aantal bezoekers bepaalt. Dat laatste geldt eveneens voor musea, dierentuinen, braderieën enzovoort, zij zijn zelf verantwoordelijk voor het nemen van maatregelen zodat de onderlinge afstand kan worden gewaarborgd.

In het openbaar vervoer (dat weer volgens de volledige dienstregeling rijdt) mogen weer niet-noodzakelijke reizen gemaakt worden en zijn alle zitplaatsen te gebruiken, wel blijft de verplichting om een niet-medisch mondkapje te dragen en het advies om de spits te mijden.

 

Met al deze maatregelen keert Nederland grotendeels terug naar normaal. Er komt daarom (voorlopig) een einde aan de persconferenties en daarmee ook aan de inzet van tolk gebarentaal Irma Sluis die tegen wil en dank een bekende Nederlander is geworden. De ontwikkelingen rond het coronavirus worden wel blijvend in de gaten gehouden en mocht er onverhoopt ergens een uitbraak komen dan volgen er plaatselijke maatregelen om het virus in te dammen.

 

 

In Pendrecht zullen er in de Open Hofkerk ondanks alle versoepelingen voorlopig nog geen diensten zijn. De Protestantse wijkgemeente Slinge (waar de Open Hofkerk onder valt) heeft in de Credokerk in Zuidwijk een webcam laten installeren die op 12 juli in gebruik wordt genomen. Men kan dan via internet de (besloten) dienst volgen, op dezelfde manier als dat nu al vanuit de Sint Bavokerk gebeurt.

Ook de Zuiderkroon gaat voorlopig nog niet open, naar verluidt pas na de zomervakantie. De biljarters en ik als teller zullen nog even geduld moeten hebben.

 


 

ZATERDAG 27 JUNI 2020

 

De sloop van het blok galerijwoningen in de Middelharnisstraat is afgerond. Aan het begin van de week stond het linkerdeel er nog en iedere dag werd er één benedenwoning + bovenwoning afgebroken. Donderdagochtend stond alleen huis 140A + B (op de hoek van de Papendrechtstraat) er nog en aan het einde van de dag lag alles plat (foto links). De afbraak van het blok heeft twee weken geduurd, het sloopbedrijf zal er nog wel even bezig zijn want bijna al het puin ligt er nog.

 

In en om de Papendrechtstraat zijn nu twee van de drie blokken galerijwoningen afgebroken waardoor er nieuwe doorkijkjes zijn ontstaan. Het speelplein is nog steeds afgesloten, vanuit de Melissantstraat kan je tot aan het speelplein lopen en het is een vreemd gezicht om in de verte de Open Hofkerk te kunnen zien (foto rechts), ook de eengezinswoningen aan de Sliedrechtstraat en de flats aan de Dinteloordstraat zijn hier vandaan zichtbaar.

 


 • Kringloopwinkel Second Life is al een paar weken weg uit de Baarlandhof, de winkel opende op 1 augustus 2015 de deuren maar de kosten van het pand waren volgens eigenaar Ed Vroegop niet meer op te brengen. Het betekende niet het einde van Second Life want de zaak maakte een doorstart aan de Charloisse Lagedijk, in een ruimte naast het tankstation aan het einde van de Smitshoekseweg. De banners die aan de gevel in de Baarlandhof hingen zijn meeverhuisd met als gevolg dat de naam van drukkerij Brinkman (de oorspronkelijke gebruiker van het pand) weer zichtbaar is geworden (linker foto).

 • Er is weer een nieuw oplaadpunt voor elektrische auto's bijgekomen, in de Serooskerkestraat bij de kruising met de Dreischorstraat.

 • De bushalte van lijn 72 bij metrostation Slinge is verhoogd, slechts weinig reizigers zullen hier gemak van hebben want die lijn rijdt alleen maar op doordeweekse dagen in de spitsuren. Ook de bushalte aan de overkant is ook opgehoogd (rechter foto, bij het gedenkteken voor Sedar Soares) maar dat is een zinloze investering geweest: deze halte is al sinds 2011 buiten gebruik!


 

Het promotiebord van de winkeliersvereniging bij Plein 1953 is eindelijk geactualiseerd (foto links), het bord staat in één van de hagenperken bij de toegang naar Plein 1953 vanaf de Slinge tegenover de Kerkwervesingel. Er staan nu drie activiteiten op (Sinterklaasfeest, kerstactiviteiten en Cupspektakel) maar de data zijn nog niet ingevuld, verder zijn de teksten alleen samen krijgen we corona onder controle en ALTIJD WELKOM toegevoegd. Het Lentefeest staat niet vermeld, dit evenement is vanwege de coronacrisis niet doorgegaan en de lente is al voorbij.

 

Het promotiebord is vorig jaar maart geplaatst en er stonden toen de vijf jaarlijkse Pleinactiviteiten op met datum (foto rechts): het Lentefeest (11 mei), de jeugdtaptoe (25 mei), de Plein '53 Cup + Pendrecht Fietst zich Fit (21 september), de intocht van Sinterklaas (23 november) en de kerstactiviteiten (21 december). Het Sinterklaasfeest is later verplaatst naar 16 november, de datum op het bord werd toen met viltstift aangepast.

 


 

ZONDAG 21 JUNI 2020

 

De coronacrisis heeft voor uitstel gezorgd maar hopelijk wordt het geen afstel: het vieren van het 60-jarig bestaan van de Sint Bavokerk en dat het kerkgebouw in 2019 een Rijksmonument is geworden. Komende vrijdag is de feitelijke jubileumdag want de Sint Bavokerk is op 26 juni 1960 ingewijd.

 


 

ZATERDAG 20 JUNI 2020

 

Er gebeurt de laatste tijd niet veel in de wijk en ook vandaag zal de afbraak van de galerijflat in de Middelharnisstraat het enige onderwerp zijn. De rechterhelft inclusief trappenhuis is nu gesloopt (eerste foto), al ligt het meeste puin er nog. Het slopen gaat circulair, dat wil zeggen zo veel mogelijk materialen worden hergebruikt. Soms is dat duidelijk te zien, afgelopen week stonden er meer dan 10 binnendeuren tegen de hekken (tweede foto). Op de hoek van de Middelharnisstraat zat een straatnaambord, dat leek verloren te gaan (derde foto) maar later is het er afgehaald en aan het hek bevestigd (vierde foto).

 

 


 

ZONDAG 14 JUNI 2020

 

In het zuiden van de wijk is een kunstwerk dat maar weinig Pendrechtenaren kennen, het zit aan de gevel van Stavenissestraat 312 en bestaat uit drie verschillend gekleurde tandwielen die in elkaar grijpen. Dit kunstwerk is onthuld op 2 juli 1993 door wethouder Pim Vermeulen bij de feestelijke afsluiting van het renovatieproject PVH (Pensioenfonds voor de Havens, de toenmalige eigenaar van deze woningen). De renovatie van de PVH-flats was het resultaat van de inspanningen van de huurdersgroep en de toen nog bestaande Bewonersorganisatie Pendrecht. Op de foto rechts houdt Pim Vermeulen zijn toespraak vlak voor de onthulling van het kunstwerk, links op de foto staat de toenmalige opbouwwerker Ben van Zanten.

De tandwielen, afkomstig van een scheepsdieselmotor, symboliseren de binding van Pendrecht met de haven en de samenwerking van alle betrokkenen tijdens de renovatie. Als je ter plekke gaat kijken, let dan ook eens op de karakteristieke scheepslampen die naast de portiekdeuren zijn aangebracht.

 

Jarenlang zat het kunstwerk nogal verborgen achter een grote conifeer die in een wat verwaarloosd perkje naast een portiekingang staat. Gistermiddag kwam ik er tijdens mijn wijkronde langs en zag ik dat enkele bewoners bezig waren het perkje op te knappen, ik bleef staan en raakte in gesprek. Omdat niemand de betekenis van de tandwielen kende heb ik dat verteld wat men erg interessant vond. Ik kreeg te horen dat de conifeer nog gesnoeid gaat worden zodat het kunstwerk weer goed zichtbaar is.

 


 

Gisteravond laat hoorde ik meerdere brandweerwagens met loeiende sirenes door de Stavenissestraat rijden, kort daarna stopte het geloei dus het moest in de buurt zijn. Vanmorgen las ik dat er bij een eengezinswoning in de Sliedrechtstraat buiten brand was ontstaan in afval dat oversloeg naar het huis, gelukkig was de brandweer er snel bij. Er raakte niemand gewond maar de gevel is aan de voorkant zwart geblakerd, hemelsbreed is het recht tegenover mijn eigen huis.

 


 

ZATERDAG 13 JUNI 2020

 

Het sloopbedrijf in de Papendrechtstraat lijkt geen haast te kennen want het gaat in een vrij laag tempo, wat een verschil met de afbraak van Valckensteyn in 2012 toen er regelmatig 's avonds en in de weekenden werd doorgewerkt. Afgelopen week is begonnen met de sloop van het galerijblok aan de Middelharnisstraat terwijl nog niet eens al het puin van het blok in de Papendrechtstraat is opgeruimd. Opmerkelijk is dat men in de Middelharnisstraat niet aan een uiteinde van het blok is begonnen maar ergens aan de achterkant wat een vreemd gezicht is: op de hoek met de Sliedrechtstraat staat nog de helft van woning nummer 154 en links daarvan is een gat in de gevelwand geslagen. Waarom men midden in het blok begonnen is weet ik niet, destijds gebeurde dat ook bij de sloop van enkele Groosmanflats in de Ossenissebuurt.

Ik vermoed dat als volgende het Borghouts-blok (Tiengemetensingel 42 - 48) aan de beurt is want alle stalen platen zijn weggehaald zodat men kan beginnen met de asbestsanering.

 


 • Elk jaar vergeet men om aan het begin van het zomerseizoen de pomp van de Meeuwenplaat aan te zetten en ook dit jaar was dat weer het geval. Het beton was wel al schoongemaakt maar het water stroomde niet. Ik heb het maar weer gemeld bij de gemeente waarbij ik voor het gemak heb aangegeven waar de schakelaar van de pomp zit, desondanks duurde het ruim een week voordat er weer water over de Meeuwenplaat stroomde (linker foto).

 • Wijkbewoonster Agnes Morene exposeert tot en met 2 juli haar schilderijen in café Spot the Loony aan de Beijerlandselaan 33, de expositie was tijdelijk niet te bezoeken vanwege de horecasluiting. De werken kunnen bekeken worden tijdens de openingstijden van het café, reserveren vooraf is niet nodig maar binnen gelden uiteraard wel de coronaregels (rechter foto: een deel van de expositie).


 

ZONDAG 7 JUNI 2020

 

Het zal niemand ontgaan zijn dat sinds het begin van de coronacrisis de hoeveelheid afval enorm is toegenomen maar ook dat er veel zwerfvuil in de straten ligt. Mensen zijn door de coronacrisis massaal aan het opruimen, op zich is daar niets mis mee maar het afval wordt niet altijd op de juiste manier afgevoerd en regelmatig naast de containers gezet. Vaak is het pure gemakzucht of zitten de containers verstopt omdat men de zakken er niet op de juiste manier in doet. Het vuil wordt op de ijzeren plaat gezet met als vervelend gevolg dat de containers niet geleegd kunnen worden. Voor Stadsbeheer levert de opruimwoede veel extra werk op terwijl ook deze gemeentelijke dienst met een hoger ziekteverzuim kampt. Vanuit mijn huis heb ik zicht op twee restafvalcontainers en omdat ik sinds half maart thuis werk kon ik onderstaande gebeurtenissen goed volgen.

 

Aan het begin van de week stond er een kleine hoeveelheid grof vuil bij één van de containers en toen ik dat dinsdag wilde melden zag ik dat iemand dit al had gedaan. Er kwam echter geen vuilniswagen maar de afvalberg groeide in hoog tempo, inclusief een bankstel en een groot aantal vuilniszakken. Donderdag was het echt een enorme bende geworden (foto links) en ook de meeuwen hadden de zakken ontdekt met als resultaat dat de hoeveelheid los vuil nog verder toenam. Ik besloot 's middags om nog een melding te doen met de opmerking dat er zowel grof vuil als huisvuilzakken liggen, opmerkelijk was dat de zakken voornamelijk bij de linker container liggen en het grofvuil bij de rechter container.

 

Vrijdag rond kwart voor drie zie ik een medewerker van Stadsbeheer bij de afvalberg staan (ik zag geen vuilniswagen) en hij begint het grofvuil en de zakken van elkaar te scheiden. Even later zie ik dat hij de zakken in de linker container gooit (die dus helemaal niet vol of verstopt is!) en daarna schept hij het door de meeuwen verspreide vuil op en gooit dat ook in de container. De man is ongeveer een kwartier bezig geweest en het zag er daarna al een stuk beter uit, het grof vuil ligt nu allemaal op en om de rechter container (foto rechts).

 

Ongeveer twee uur later verschijnt er een vuilnisauto om de containers te legen. De linker container (waar geen afval meer op de ijzeren plaat ligt) wordt geleegd en ik bleef uit het raam kijken om te zien wat er verder zou gebeuren. Gelukkig deed de vuilnisman waar ik op had gehoopt: hij sleepte het grofvuil aan de kant zodat hij ook de andere container kon legen. Daarna vertrekt de vuilnisauto weer en ik was benieuwd of er die dag nog een auto zou komen om het grof vuil weg te halen. En ja hoor, iets na zessen komt er een grofvuilauto en ongeveer 10 minuten later is eindelijk al het vuil weg (foto). Afkloppen: tot op het moment van schrijven is het bij de containers nog steeds netjes.

 

De coronacrisis zorgt helaas ook voor een toename van fysiek geweld met soms ernstige gevolgen. Dinsdagavond is bij de Dirkslandhof een man neergestoken waarna de dader in een busje wegreed, het slachtoffer werd zwaar gewond naar het ziekenhuis gebracht. Twee dagen later kon de dader worden aangehouden en deze zit nu vast. De aanleiding voor de steekpartij was volgens het slachtoffer een woordenwisseling over de anderhalvemeterregel waarna de dader in een busje het slachtoffer op weg naar huis volgde en bij de Dirkslandhof toesloeg.

 


 

Rotterdammer Herco Kruik heeft een digitale scheurkalender waarin hij dagelijks iets over de stad schrijft, heel soms gaat het over Pendrecht. Afgelopen dinsdag ging het over de Geluksmuur bij de Zijpe waarin de eerste steen van Pendrecht is ingemetseld. In het bericht wordt mijn naam genoemd als redder van die steen, klik hier om het bericht te lezen.

 

Over gevelstenen gesproken, in de nabije toekomst dreigt er opnieuw een gevelsteen te verdwijnen vanwege de sloop van de galerijwoningen in en rondom de Papendrechtstraat en de Halsterenstraat. In het al grotendeels leegstaande blok Tiengemetensingel 2 - 16 zit aan de kant van de Ooltgensplaatweg een gevelsteen die aan de eerste paalslag van Pendrecht 5 herinnert. Op deze steen staat de volgende tekst: R.K. BOUWVERENIGING VOOR HET HUISGEZIN - DE EERSTE PAAL VOOR HET COMPLEX PENDRECHT V WERD GESLAGEN OP 15 NOV 1955 DOOR DE HOOG EERW. HEER MGR. J.H.NIEKEL DEKEN VAN ROTTERDAM.

 

Het heeft nog even de tijd maar ik houd het wel in de gaten, te zijner tijd zal ik met Woonstad Rotterdam contact opnemen om ze op het bestaan van de gevelsteen te wijzen en te vragen of er plannen zijn om deze steen na afbraak van de huizen een nieuwe plek te geven ergens in de wijk.

 


 

ZATERDAG 6 JUNI 2020

 • Afgelopen maandag om 12.00 uur mochten de cafés en restaurants hun deuren weer openen, weliswaar met beperkingen maar het is toch weer een stap in de versoepeling van de coronaregels. Nog dezelfde dag zag ik al mensen op het terras van café Goofy zitten, om meer gasten te kunnen ontvangen zijn twee parkeerplaatsen om de hoek in de Baarlandhof tijdelijk als terras ingericht (eerste foto: de plek van het tijdelijke terras).

 • In navolging van de Aafje-woningen aan de Burghsluissingel (zie bij 22 april) staat er ook bij Slingedael tijdelijk een container als bezoekhoek waar een bewoner op een veilige manier bezoek kan ontvangen (tweede foto).

 • De werkzaamheden in het achterste deel van de Ooltgensplaatweg zijn klaar maar de straat is nog niet vrijgegeven voor het wegverkeer. Het voetpad achter de flat is nog afgesloten, daar is de warmteleiding gelegd (derde foto).

 • In de abri's van de bushaltes zijn opvallende gele affiches geplakt met de coronaregels voor het openbaar vervoer (vierde foto), inclusief de verplichting om een mondkapje te dragen. Opmerkelijk is dat het affiche ook is aangebracht in de abri naast de parkeergarage bij metrostation, bij deze halte stopt al sinds 2011 geen lijnbus meer!

 • Veel verkeerslichten in de stad werken tussen 07.00 en 21.00 uur automatisch zodat voetgangers niet op de knop hoeven te drukken, dit is onder andere het geval op de kruising van de Slinge en de Zuiderparkweg.

 • Uit de Papendrechtstraat is geen sloopnieuws te melden, het enige is dat er aan de voorkant van het blok Tiengemetensingel 42 - 48 hekken zijn neergezet.

 • In de Sint Bavokerk zijn vanaf zondag 14 juni weer publieke vieringen, er mogen maximaal 30 kerkgangers binnen zijn en men moet vooraf reserveren. Wanneer er weer diensten in de Open Hofkerk zullen zijn is nog niet bekend, in ieder geval niet op korte termijn.


 

Op de website van Vitaal Pendrecht las ik dat eind mei Rita Niks - de Lima is overleden. Rita was op verschillende gebieden als vrijwilligster actief in de wijk, zij was onder andere gastvrouw in de Rollatorwerkplaats waar zij de koffie en de thee verzorgde voor de bezoekers. In december 2009 was zij de held van de imagocampagne Pendrecht is Goed Bezig en hing haar foto op het 7 meter hoge billboard op de hoek van de Slinge en de Ooltgensplaathof (foto links), dit billboard stond ongeveer op de plek waar nu de ingang van het kantoor van Woonstad Rotterdam is.

 

Rita was afkomstig uit Brazilië en zingen was haar grootste passie (foto rechts: tijdens een nieuwjaarsreceptie in 2010 in de Zuiderkroon) met als inspiratie de Portugese fado. Rita zong a capella (zonder instrumentale begeleiding) en als haar tijdens een bijeenkomst werd gevraagd om iets te zingen dan deed ze dat spontaan, een lied dat ze graag vertolkte was Quanta na mera. Rita is 75 jaar geworden, vanwege de coronacrisis was de crematieplechtigheid in besloten kring.

 


 

ZONDAG 31 MEI 2020

 

Een paar dagen geleden kreeg ik een mail van een medewerker van Adventure City Rotterdam met de vraag of ik iets in mijn weblog wilde schrijven over de heropening van dit nieuwe klimpark dat net ten zuiden van Pendrecht ligt, aan het korte stukje Dorpslaan tussen het Havenspoorpad en de Betuwespoorlijn. Gisteren ben ik er op bezoek geweest waar ik werd ontvangen door bedrijfsleidster Renate, nadat zij wat algemene informatie heeft verteld heb ik het klimpark verkend en ruim 50 foto's gemaakt. Adventure City Rotterdam is geopend in oktober 2018, aanvankelijk alleen de hal maar sinds mei 2019 is ook het buitenterrein in gebruik.

 

Wie ter plaatse niet bekend is zal moeite hebben om het klimpark te vinden maar sinds kort staan er op enkele plaatsen borden die de weg wijzen. Per auto rijd je vanaf de Krabbendijkestraat de Hansweertstraat in (foto links, de parkeerplaatsen zijn op dit moment nog afgezet vanwege de coronacrisis) en aan het einde sla je rechtsaf de Dorpslaan in, halverwege links (voorbij Basic-Fit) is de parkeerplaats en de ingang van Adventure City Rotterdam. Fietsers kunnen het handigste via het Havenspoorpad rijden, ter hoogte van de Dorpslaan staat een bord dat naar het klimpark verwijst (foto rechts).

 

Het klimpark bestaat uit een hal en een buitenterrein, de totale oppervlakte is 7000 m². Er zijn vele attracties met daarbij enkele arrangementen speciaal voor jonge kinderen. Aan de veiligheid wordt veel aandacht besteed, elke deelnemer is gezekerd met stalen kabels en iedereen krijgt vooraf een uitgebreide veiligheidsinstructie. Verder is er een aparte zaal voor kinderfeestjes of een vrijgezellenfeest. En last but not least: in de hal is ook gelegenheid om iets te eten of te drinken.

 

 

 

Vanwege de coronacrisis moest ook Adventure City de deuren tijdelijk sluiten. Op 15 mei j.l. ging het buitenterrein weer open en vanaf morgen is dus ook de hal weer geheel toegankelijk, zij het met beperkingen om aan de RIVM-richtlijnen te kunnen voldoen. Voor alle informatie over Adventure City Rotterdam: kijk op hun website.

 


 

ZATERDAG 30 MEI 2020

 

De slopers in de Papendrechtstraat hebben afgelopen maandag het laatste stukje van het blok Papendrechtstraat 18 - 32 afgebroken, de dagen daarna is het puin grotendeels afgevoerd. Er liggen alleen nog wat stukken beton en verwrongen galerijhekken, de funderingen van de kelders zitten ook nog in de grond (foto links).

 

Ik vermoed dat het blok aan de Middelharnisstraat als volgende gesloopt gaat worden want daar zijn ze begonnen met de asbestsanering. In dat blok woonde sinds 1985 Antonio Ponse die van zijn huis een soort museum had gemaakt, duizenden foto's en krantenknipsels sierden er de muren en zelfs de plafonds (foto rechts). Ik ben er één keer binnen geweest en wel tijdens Middelharnisstraat Museumstraat op 21 juni 2014. Met pijn in het hart moest Antonio verhuizen maar hij is wel in Pendrecht gebleven, RTV Rijnmond ging onlangs op bezoek bij Antonio in zijn nieuwe huis.

 


 

De renovatie van de eengezinswoningen in het zuidelijke deel van de Tiengemetenbuurt gaat voortvarend en het eerste blok, Fijnaartpad 31 - 36, is helemaal klaar (linker foto) zodat de stellingen weggehaald konden worden. Het resultaat is oogverblindend: een buitenstaander zou denken dat het splinternieuwe huizen zijn want de blokken hebben een compleet nieuwe buitengevel gekregen, in werkelijkheid is er een nieuwe gevel vóór de bestaande gevel gezet met daartussen isolatiemateriaal. Alleen de indeling van de ramen en deuren is niet veel veranderd, daaraan kan men de oude situatie (rechter foto) nog enigszins herkennen. De gevels bestaan nu uit verschillende kleuren bakstenen en door het gebruik van smalle stroken met zwarte stenen hebben de gevels een speels karakter, dat laatste is ook gedaan bij de zuidelijke kopwoningen van de renovatieflats in de Wagenbergstraat. Wie nog zo'n blok in de oude toestand wil zien moet zich haasten, dat kan alleen nog bij het rijtje Sliedrechtstraat 8 - 18 en achteraan in de Melissantstraat.

 


 

Aanstaande maandag zijn er opnieuw versoepelingen van de coronamaatregelen, vanaf 12.00 uur mogen restaurants, cafés, musea en culturele instellingen weer gedeeltelijk open gaan. Wel zijn er aardig wat beperkingen waaronder verplicht reserveren, gezondheidsvragen bij binnenkomst en maximaal 30 personen in een ruimte (afhankelijk van de grootte, de norm is één persoon per 10 m²). Vanzelfsprekend gelden nog steeds de bekende basisregels waaronder het 1,5 meter afstand houden van elkaar, veel instellingen nemen daarom aanvullende maatregelen zoals éénrichtingsverkeer binnen.

 

Café Goofy zal zeker weer open gaan, getuige het bord dat achter het raam staat (foto links): Hoera, we mogen weer open. We zijn blij u weer te zien bij Goofy. Of de Zuiderkroon weer open gaat is mij nog niet bekend, net als de vraag of het biljarten dan weer begint. Een uitdaging is de anderhalve-meter-regel: niet zozeer voor de spelers aan het biljart maar wel voor de overige leden die aan een tafeltje zitten en op hun beurt wachten.

Ook Adventure City Rotterdam (foto rechts) gaat op 1 juni weer volledig open en op uitnodiging was ik daar vanmiddag op bezoek. Morgen schrijf ik meer over dit nieuwe klimpark aan de Dorpslaan, net ten zuiden van Pendrecht.

 


 

ZONDAG 24 MEI 2020

 

Een heel enkele keer kom ik op een internetveiling nog een ansichtkaart van Pendrecht tegen die ik nog niet heb. Ongeveer een week geleden was dat weer het geval en voor een paar euro ben ik in het bezit gekomen van een kaart waarop de Dreischorstraat is afgebeeld. De kaart is verzonden naar Nijmegen en de postzegel van 4 cent is afgestempeld op 2 oktober 1958, op de achterkant staat de straatnaam foutief geschreven als Dreischorsstraat.

 

De fotograaf stond met zijn rug naar de Oldegaarde, op de voorgrond het kommetje (het ronde pleintje waar auto's kunnen keren, het noordelijke deel van de Dreischorstraat loopt dood voor auto's) en links de twee in 1955 gebouwde galerijflats. Een jaar later werden de vijf blokjes bejaardenwoningen aan de overkant opgeleverd, deze boerderijwoningen stonden haaks op de straat.

 

Wie nu ter plekke gaat kijken zal veel herkennen want het straatbeeld is grotendeels nog hetzelfde. De 65 jaar oude flats zijn aan de buitenkant niet veel veranderd en ook het ronde pleintje is er nog steeds, al is dat nu helemaal omzoomd door bomen en struiken. De bejaardenwoningen zijn in 1994 afgebroken en vervangen door eengezinswoningen, deze staan op dezelfde plaats als de oorspronkelijke huizen en hebben dezelfde huisnummers als hun voorgangers.

 


 

ZATERDAG 23 MEI 2020

 

De sloop in de Papendrechtstraat gaat minder hard dan ik had verwacht, mijn verwachting dat het blok aan het einde van deze week plat zou zijn is niet uitgekomen. Op dinsdag (de dag dat ik 's morgens het straatnaambord heb opgehaald) is er wel gesloopt en aan het einde van de dag stond alleen huisnummer 18A+B en de helft van huisnummer 20A+B er nog (foto links), het huis waar het bord zat was er niet meer. Woensdag is er alleen puin geruimd en op donderdag en vrijdag is er helemaal niet gewerkt.

 

Door de sloop ontstaan er nieuwe doorkijkjes en is de beslotenheid van het plein verdwenen, het hele speelplein is overigens nog steeds afgezet met hekken. Volgende week zal het sloopbedrijf verder gaan, behalve nog twee galerijblokken wordt ook het rijtje eengezinswoningen aan de Tiengemetensingel afgebroken waar dokter Borghouts woonde en werkte (foto rechts: dit was de ingang van de dokterspraktijk op nummer 46).

 


 

WOENSDAG 20 MEI 2020 (extra bericht)

 

Waar ik eigenlijk niet meer op had gerekend is toch gebeurd: op het allerlaatste moment is het gelukt om dat oude straatnaambord van de Sliedrechtstraat te redden (zie bij 16 mei)!

 

Behalve het sloopbedrijf is er ook een recyclingsbedrijf betrokken bij de sloop dus als laatste redmiddel heb ik daar afgelopen zondag een mail heen gestuurd. De tijd begon te dringen want naar verwachting zal het blok eind deze week geheel afgebroken zijn.

Maandagavond ben ik weer gaan kijken en ik zag dat de sloop al flink was gevorderd: het deel van het blok waar het bord zat stond er nog maar toen ik dichtbij kwam zag ik tot mijn verbazing (foto rechts) dat het bord was verdwenen! Ik had echter geen bericht gehad dat het bord voor mij bestemd was dus ik beschouwde de zaak al min of meer als verloren, waarschijnlijk had een souvenirjager het er illegaal afgehaald.

 

Dinsdagmorgen opende ik mijn mail en jawel, er was toch een bericht van het recyclingsbedrijf: "Het straatnaambord is door ons gedemonteerd en veiliggesteld. Het kan op locatie afgehaald worden." Ik ben er (na een telefoontje aan de opzichter) meteen heen gelopen en met het 1 meter lange bord keerde ik huiswaarts.

 

Het is nog een bord uit de begintijd van Pendrecht en ondanks dat het ongeveer 60 jaar oud moet zijn ziet het er nog heel behoorlijk uit. Het donkerblauw is niet of nauwelijks verbleekt terwijl het bord in al die jaren veel zonlicht heeft gehad, het zat immers aan de zuidkant.

Oorspronkelijk zat er nog een klein bordje onder met het wijknummer (23) maar later kwamen er borden met zowel de straatnaam als het wijknummer. Wie zijn ogen goed de kost geeft zal in Pendrecht op een enkele plaats nog een oud straatnaambord en/of wijknummerbordje tegenkomen.

 


 

Gisteravond was er weer een persconferentie van het kabinet waarin enkele versoepelingen van de coronaregels zijn aangekondigd. Zo mogen op 1 juni vanaf 12.00 uur terrassen, restaurants en cafés weer open met maximaal 30 gasten. Ook theaters, bioscopen en concertzalen mogen de deuren weer openen, eveneens met maximaal 30 gasten per zaal. In alle gevallen blijft de regel van kracht dat men 1,5 meter afstand van elkaar moet houden. Wie met het openbaar vervoer reist moet per 1 juni een mondkapje dragen, nog steeds geldt de oproep om alléén te reizen als dat strikt noodzakelijk is.

 

Door deze versoepelingen zou volgende maand de Zuiderkroon open kunnen gaan en misschien kan zelfs het biljarten weer beginnen. En ook voor de Zondagmiddagmuziek zie ik mogelijkheden, het betekent dan wel dat men verplicht moet reserveren.

 


 

ZONDAG 17 MEI 2020

 

De in 1956 gebouwde Pendrechtse paalwoningen zijn vrij uniek en van 1984 tot en met 1999 heb ik zelf in de Stellendamstraat in zo'n huis gewoond, dat was nog vóór de renovatie. In 1986 ben ik 7 weken in Australië geweest om familie te bezoeken en om enkele steden te bekijken, het is de langste vakantiereis die ik ooit heb gemaakt waarbij ik tevens mijn luchtdoop heb ondergaan.

 

Onlangs heb ik de foto's van die reis weer eens bekeken waardoor ik werd herinnerd aan een bijzondere ontdekking. In de hoofdstad Canberra zag ik in de Ballumbir Street flats die wel erg veel op de Pendrechtse paalwoningen leken (foto rechts): ook met drie verdiepingen en dezelfde ramen aan de voorkant, de ingang van het trappenhuis is echter aan de voorkant en niet onder de huizen zoals in Pendrecht. Ik was verrast om bijna aan de andere kant van de wereld huizen aan te treffen die erg veel leken op mijn toenmalige woning.

 

Zouden de flats er, 34 jaar na mijn bezoek, nog staan? Op internet vond ik een artikel met meer informatie over de Australische paalwoningen. De flats zijn gebouwd in 1956/1957 en heten Allawah and Bega Courts (later kortweg ABC-flats genoemd) en net als in Pendrecht zijn de blokken omgeven door veel groen. Het complex bestaat uit 8 blokken met elk 3 portieken, een blok telt 18 driekamerwoningen. De reden om de flats op palen te zetten was om parkeerruimte te creëren en niet (zoals in Pendrecht) om de binnentuinen beter toegankelijk te maken.

 

In de loop der jaren zijn de flats gemoderniseerd (foto links) en een bouwkundig onderzoek in 2014 toonde aan dat de blokken nog in vrij goede staat verkeerden. Toch zijn vorig jaar enkele flats afgebroken (foto rechts) om plaats te maken voor dure woontorens.

 


 

ZATERDAG 16 MEI 2020

 

Omdat ik vanwege de coronacrisis thuis werk ben ik in de gelegenheid om tussendoor als pauze even een klein wijkrondje te maken. Afgelopen donderdagmiddag deed ik dat ook en lopend door de Sliedrechtstraat kon ik op korte afstand van elkaar twee bijzondere momenten vastleggen: de net begonnen sloop in de Papendrechtstraat en de start van de renovatie van de eengezinswoningen in de Halsterenstraat. Het was puur toeval dat ik er precies op het juiste moment langs liep en het kon fotograferen.

 

De sloop van het tweelaags galerijblok in de Papendrechtstraat begon aan de kant van de Middelharnisstraat en toen ik er langs kwam was net het eerste huis verdwenen. Omdat het geen hoog blok is gebeurt het slopen met een bulldozer (foto links, in de grijper zit een rode voordeur).

Het huis Halsterenstraat 16 (dat haaks op de Sliedrechtstraat staat) stond al een tijdje leeg en mijn vermoeden dat dit de eerste renovatiewoning zou worden is dus uitgekomen. Toen ik er langs liep hing net een deel van de nieuwe achterpui aan een hoge hijskraan wat best een bijzonder gezicht was (foto rechts). Nu is mij ook duidelijk waarom er eerder een hoge kraan bij het Fijnaartpad stond: de puien worden in zijn geheel in één keer geplaatst.

 

Aan het sloopblok in de Papendrechtstraat zit aan de achterkant nog een oud model straatnaambord van de Sliedrechtstraat, dat weten maar weinig mensen want het zat verstopt achter een struik die tegen de gevel stond. Omdat ik als kind heel vaak door de Sliedrechtstraat ben gelopen leek dit bord wel een aardige aanvulling op mijn verzameling, enkele weken geleden heb ik een mail gestuurd naar het sloopbedrijf maar een reactie bleef uit. Afgelopen donderdag zag ik dat de struik al was weggehaald waardoor het bord goed zichtbaar is (foto links) en omdat de sloop van het blok was begonnen leek het nog maar een kwestie van tijd. In een laatste poging om het bord te redden heb ik een bericht via Facebook verstuurd maar ook daar is tot nu toe geen reactie op gekomen, het deel met het bord staat er nog (foto rechts) maar dat zal niet lang meer duren.

Het oude model straatnaambord is nog maar op enkele plekken in Pendrecht te zien, o.a. in de Papendrechtstraat zelf. Ook boven de viswinkel op Plein 1953 zit nog zo'n oud bord, compleet met wijknummerbordje wijk 23.

 

Het huis Halsterenstraat 16 heeft nu nieuwe puien waardoor het aanzien onherkenbaar is veranderd, zo zullen dus alle renovatiewoningen in de Halsterenstraat en de Papendrechtstraat er uit gaan zien. Aan de voorkant valt meteen op dat het bordes is verdwenen, de gevels hebben dezelfde kleur stenen als de gerenoveerde eengezinswoningen aan de andere kant van de Sliedrechtstraat.

 


 • Afgelopen week zijn de basisscholen weer begonnen waarbij natuurlijk wel alle richtlijnen van het RIVM in acht worden genomen. Bij de ingang van de Beatrixschool hangen duidelijke instructies voor de ouders of verzorgers: geen toegang tot de school en niet bij het hek blijven staan (linker foto).

 • Op donderdag 14 mei was het 80 jaar geleden dat de binnenstad van Rotterdam werd gebombardeerd. Dit werd herdacht op het (lege) Plein 1940 waar burgemeester Aboutaleb een krans legde bij het beeld van Zadkine. Aan de kerken was gevraagd om de klokken te luiden rond half twee (het tijdstip dat het bombardement begon) en omdat ik thuis was hoorde ik om die tijd de beide Bavoklokken luiden.

 • Het achterste deel van de Ooltgensplaatweg is afgesloten vanwege kabel- en leidingwerkzaamheden en de aanleg van een warmteleiding, de afsluiting duurt tot en met vrijdag 5 juni (rechter foto). Let op: de woningen zijn alleen vanaf de Abbenbroekweg bereikbaar, ook het pad aan de achterkant is opgebroken.


 

ZONDAG 10 MEI 2020

 

Ik zou vandaag de Zondagmiddagmuziek op 17 mei in de Open Hofkerk hebben aangekondigd maar vanwege de coronacrisis zijn behalve de kerkdiensten ook evenementen zoals concerten tot nader bericht afgelast. Het is afwachten of het daarop volgende concert op 20 september door kan gaan.

 

Mijn meivakantie zit er op waarin ik veel heb uitgezocht en opgeruimd, morgen moet ik weer (thuis)werken.

 


 

ZATERDAG 9 MEI 2020

 

De tuin bij het dokter Heftinghuis wordt aangepast. Een rolstoelgebonden deelnemer van de Breinpuzzel had een aanvraag gedaan bij Rijnmond Helpt om de tuin en het terras (foto links) rolstoeltoegankelijk te maken. Eergisteren kwam er een delegatie van het radiostation op bezoek, samen met een hovenier die de wens van de Breinpuzzel binnenkort gaat realiseren wat mede mogelijk is gemaakt door de stichting Rotterdam Mooier Maken. De Breinpuzzel wilde oorspronkelijk zelf een mooi pad en glad terras in de tuin regelen door geld op te halen via een breinloop maar door de coronamaatregelen kon dat niet doorgaan.

 

Aanstaande maandag gaan de basisscholen en de kinderopvangcentra weer open. Bij kinderdagverblijf Kiddoozz aan de Sliedrechtstraat is de tekst "We missen jullie lieve kinderen" vervangen door "welkom lieve kinderen" (foto rechts).

 

Afgelopen donderdag zijn de plantenbakken op het Vlissingenplein voorzien van nieuwe planten. De bewoners van de Zuiderkroon doen dat ieder voorjaar maar vanwege de coronacrisis gebeurde het nu op iets kleinere schaal, het resultaat is er niet minder om.

 


 

ZONDAG 3 MEI 2020

 

Omdat ik vandaag geen actueel onderwerp heb ga ik (bijna) tien jaar terug in de tijd, om precies te zijn naar 22 mei 2010. Waar nodig heb ik tussen [teksthaken] een toelichting of aanvulling vermeld.

 

ZATERDAG 22 MEI 2010

 

Vandaag was de laatste tuinactiedag [er waren die maand vier van deze dagen] en de plaats van handeling was het Biezelingeplein in de Ossenissebuurt. Het oostelijke deel van het plein bood al snel de gebruikelijke aanblik: rekken met planten, tuingereedschap, de partytent, een berg aarde en zand, grote bloempotten en twee afvalcontainers. Onder een stralende zon ging de dag van start, wel een verschil met de eerste tuinactiedag op 1 mei toen de regen met bakken uit de lucht kwam. Opvallend was het grote aantal kinderen dat meedeed met de kleurwedstrijd en het beschilderen van de bloempotten.

 

Gedurende de dag kwamen o.a. wijkregisseur Harry de Boer [nu met pensioen], nachtburgemeester Harry Kock, Sjannie de Mooij uit de Halsterenstraat, opbouwwerker Rieks Westrik [nu met pensioen] en beheercoördinator Ilona Otter [van de toenmalige deelgemeente Charlois] langs. Harry Kock liep met mij mee terug nadat ik in de Zuiderkroon mijn gebruikelijke koffiestop had. Aan het einde van de dag waren de planten schoon op en kon de laatste tuinactiedag met succes worden afgesloten.

 

Het Biezelingeplein ligt in de zuidwestelijke hoek van de wijk. Menige wat oudere Pendrechtenaar kent het plein omdat dokter Davidsz van 1959 tot 1985 zijn praktijk had in het hoekhuis op nummer 9. Oud-patiënten zullen deze vriendelijke Indische huisarts nog goed kunnen herinneren [ik ben er één keer geweest voor een herhalingsrecept omdat mijn eigen huisarts op vakantie was]. Er is een ansichtkaart van het Biezelingeplein uit de beginjaren (zie de pagina Ansichtkaarten) en wie goed kijkt zal er nog een oud model straatnaambord vinden [dit bord zat op de in 2012 afgebroken bejaardengalerijwoningen en is veilig gesteld door Vitaal Pendrecht].

 

Op het wegdek is de exacte locatie aangegeven waar in 1941 de mogelijke blindganger is ingeslagen [naast het huis Yersekestraat 141]. In de week van 25 mei worden de voorbereidingen getroffen voor de detectie zoals het opbreken van de bestrating en in de week van 2 juni wordt dan met sondes naar de bom gezocht [er is geen bom gevonden].

 

Op zaterdag 29 mei wordt met de plantjesmarkt op Plein 1953 de heldenmaand van Elly afgesloten [Elly Pesik was die maand de held van de imagocampagne Pendrecht is Goed Bezig, deze campagne liep van juni 2009 tot en met juni 2011]. Elly en haar man Ruud zullen een blijvende herinnering overhouden aan deze maand want volgende week wordt hun eigen tuin door Woonstad Rotterdam opnieuw ingericht [dat was aan de Stellendamstraat]. Daar zal ook de officiële afsluiting van de tuinenmaand zijn en wel op vrijdag 28 mei vanaf 16.00 uur, hopelijk is het dan net zo mooi weer als vandaag. Professionals en Bekende Pendrechtenaren zijn daarvoor persoonlijk uitgenodigd, ik ga er rechtstreeks vanuit mijn werk naar toe.

 

Om straks het verschil tussen oud en nieuw te kunnen zien loop ik aan het einde van de tuinactiedag naar hun huis om de oorspronkelijke tuin te fotograferen (foto). Wat er precies gaat gebeuren is zelfs voor Elly en Ruud nog een verrassing. Als voorbereiding op de komende metamorfose is er al een berg zand gestort [Elly en Ruud zijn in 2012 verhuisd, een jaar later is Ruud overleden].

 


 • De geraniumzuilen op Plein 1953 staan er nog niet en de plantenschalen langs het Pendrecht Theater zijn zelfs leeggehaald (linker foto). Dat is geen bezuiniging want daar komt nieuw zomergoed in volgens Ilona.

 • Op de rand van het verhoogde plateau bij metrostation Slinge zijn planken aangebracht zodat men daar kan zitten. Hopelijk wordt het geen hangplek want een paar jaar geleden zijn juist om die reden de banken op het pleintje weggehaald. Maar goed, er is nu cameratoezicht.

 • 's Middags zag ik de bus van de Super Power Kinderclub rijden (rechter foto). Dat is een voormalige RET-bus uit de 400-serie die door de komst van de grasmaaiers [bijnaam van de toen nog nieuwe Citaro-bussen] overbodig is geworden. De bus was nog in de originele RET-kleuren en toen de chauffeur mij met het fototoestel in de aanslag zag staan stopte hij prompt zodat ik een foto kon maken. De bus reed in het deel van de Sliedrechtstraat waar tot 1996 buslijn 66 reed, alleen de andere kant op.


 

Tijdens mijn wijkrondje ben ik op de nieuwbouwlocaties gaan kijken en het is verbazend wat er in twee weken gebeurd is. In [het voorste deel van] de Wagenbergstraat zijn de huizen aan de westkant bijna klaar en zelfs de huisnummers zijn al aangebracht (foto links). Het blok krijgt de nummers 1-25 en in tegenstelling tot mijn eerdere voorspelling krijgt de kopwoning met de ingang aan de Sliedrechtstraat als adres Wagenbergstraat 1.

 

Ook op het nieuwe huizenblok aan het begin van de Ellewoutsdijkstraat (foto rechts) zijn de huisnummers zichtbaar: 1-21. Dat is wel een groot verschil met de Groosmanflat die hier vroeger stond, daarvan liepen de nummers van 1 tot en met 107.

 

De nieuwbouw langs de Burghsluissingel gaat al de hoogte in. Zoals bekend komen hier drie lage woontorens.

 

Het meest interessant was het blok aan de Krabbendijkestraat dat ook op de plaats staat van een voormalige Groosmanflat (292-338). De huizen hebben op één na de voordeur aan de Krabbendijkestraat en krijgen de nummers 312-330. De kopwoning aan de noordkant heeft de ingang aan de zijkant (= waar het Ovezandepad komt) en tot mijn verrassing staat daar als huisnummer 12! Dat betekent dat er daadwerkelijk huizen komen die als adres het Ovezandepad krijgen.

 


 

ZATERDAG 2 MEI 2020

 • De oneven renovatieflat in de Wagenbergstraat, waar ik als kind heb gewoond, is opgeleverd want in meerdere huizen zijn de toekomstige bewoners al aan het werk. Daarmee is de renovatie in de Wagenbergstraat afgesloten, alle hekken en andere bouwmaterialen zijn weg.

 • Bij twee renovatieblokken aan de Abbenbroekweg staan stellingen waar je onderdoor kunt lopen waardoor het idee van een arcade is ontstaan (linker foto), het doet mij denken aan de vroegere winkels aan de Ossenisseweg.

 • Vanwege de balkonrenovatie is de achterkant van de galerijflat in de Hontenissestraat verborgen achter gele doeken.

 • In de Tholenstraat zijn drie lijsterbessen gekapt, één van de bomen stond schuin tegenover mijn huis.

 • Bij het speelpleintje aan de Nieuw-Vossemeerweg staat een mobiele camera van de politie (rechter foto).

 • Ook in de Papendrechtstraat staat een mobiele camera. Was eerst alleen het speelplein met hekken afgezet, nu is het hele plein afgesloten zodat je niet meer van het ene deel van de straat naar het andere deel kunt rijden of lopen.


 

Oudere berichten zijn terug te vinden in het weblogarchief.