weblog Pendrecht

 


 

Dit is mijn digitale dagboek over Pendrecht, de nieuwste berichten staan altijd bovenaan. Klik hier om een reactie te sturen.

Omdat ik fulltime werk is het voor mij lastig om buiten het weekeinde iedere dag een onderwerp voor mijn weblog te vinden, ik werk daarom op doordeweekse dagen alleen op woensdagavond mijn weblog bij.

 


 

 

KERSTCONCERT IN DE SINT BAVOKERK

 

Op zondag 17 december is er een kerstconcert in de Sint Bavokerk. Door omstandigheden kon het concert in 2015 en 2016 niet doorgaan maar dit jaar is het kerstconcert terug van weggeweest. Wie al eerder een kerstconcert in de monumentale kerk heeft meegemaakt weet dat het programma afwisselend en sfeervol is, ook nu zal de traditionele samenzang zeker niet ontbreken waarbij als afsluiting het Stille Nacht, Heilige Nacht wordt gezongen. Op de affiches die al op veel plaatsen in de wijk hangen (foto links) staan enkele namen van de uitvoerenden vermeld: het vrouwenkoor D.C.B.O., het koor van de Filipijnse Gemeenschap, het Ritmisch Koor Sint Bavo en Martin Smith.

 

Het concert begint om 15.00 uur en zal ongeveer tot 16.30 uur duren. De toegang is gratis maar bij de uitgang is er wel een schaalcollecte voor een vrije gift ter bestrijding van de kosten. Wie dat wil kan na afloop van het concert nog nagenieten met een beker warme chocolademelk of een glas bisschopswijn.

 

 


 

WOENSDAG 13 DECEMBER 2017


 

ZONDAG 10 DECEMBER 2017

 

Gisteravond ging ik nog even een wandelingetje maken en op de Kerkwervesingel werd ik getrakteerd op een korte maar hevige hagelbui, gelukkig kon ik in één van de onderdoorgangen schuilen. Nadat het weer droog was ben ik verder gelopen terwijl de straten wit waren (foto links: de Zijpe), omdat de temperatuur iets boven nul was verdween de hagel snel.

 

Het was maar een voorproefje want vandaag sneeuwde het urenlang en kwam Pendrecht onder een witte deken te liggen (foto rechts) die behalve sneeuwpret ook veel overlast opleverde. De sneeuw kwam op een erg ongelukkig moment vanwege het concert deze middag in de Open Hofkerk. Morgen wordt er opnieuw sneeuw verwacht waar vooral de avondspits grote hinder van zal ondervinden, waarschijnlijk wordt er weercode rood afgegeven en het advies gegeven om indien mogelijk een geplande reis uit te stellen of af te gelasten.

 


 

Gehuld in een dikke jas met capuchon liep ik naar de Open Hofkerk en toen ik de deur opende was het duidelijk dat het concert van het Oeral Kozakkenkoor en het muziekensemble Uzory gewoon doorging. Het winterse weer had wel een negatief effect op het aantal bezoekers want de kerkzaal zat uiteindelijk amper half vol, het concert was er niet minder om en iedereen genoot met volle teugen. Zoals gebruikelijk bij een concert van het Oeral Kozakkenkoor hingen voorin de drie grote vaandels.

 

Het Oeral Kozakkenkoor is opgericht in 1591 (!), van oorsprong is het een Russisch koor maar in 1974 kreeg het koor in Nederland alle rechten van het oorspronkelijke regiment officieel overgedragen. Het koor bestaat uit Nederlanders maar de liederen worden uiteraard in het Russisch gezongen.

Uzory bestaat uit zes muzikale virtuozen uit Oekraïne en zij bespelen typische Russische en Oekraïense instrumenten waaronder de balalaika (een groot driehoekig instrument met drie snaren) en de bayan (een accordeon met knoppenklavier).

 

Al zingend komt het Kozakkenkoor binnen en zij openen het concert met een aantal kerstliederen die a capella (= zonder instrumentale begeleiding) werden gezongen, één van de koorleden kondigt steeds de liederen aan. Daarna komt onder applaus het Uzory ensemble binnen en zij spelen een muzikaal intermezzo, vervolgens zingt het koor onder begeleiding van het ensemble een aantal folkloristische liedjes uit Rusland en Oekraïne.

 

Na de pauze wordt dit patroon herhaald en vooral het virtuoze spel van de musici van Uzory oogste veel lof. Het laatste lied was Tiegaja Notsj, Swataja Notsj (Stille Nacht, Heilige Nacht in het Russisch) dat heel stemmig werd gezongen, om de sfeer te verhogen werd de kerkverlichting gedoofd (alleen de vaandels werden aangelicht) en hadden de koorleden een elektrische kaars in hun hand. Daarna klonk een langdurig applaus en kregen de uitvoerenden bloemen.

 


 

Op zondag 17 december is er een kerstconcert in de Sint Bavokerk. Door omstandigheden kon het concert in 2015 en 2016 niet doorgaan maar dit jaar is het kerstconcert terug van weggeweest. Wie al eerder een kerstconcert in de monumentale kerk heeft meegemaakt weet dat het programma afwisselend en sfeervol is, ook nu zal de traditionele samenzang zeker niet ontbreken waarbij als afsluiting het Stille Nacht, Heilige Nacht wordt gezongen. Op de affiches die al op veel plaatsen in de wijk hangen (foto links) staan enkele namen van de uitvoerenden vermeld: het vrouwenkoor D.C.B.O., het koor van de Filipijnse Gemeenschap, het Ritmisch Koor Sint Bavo en Martin Smith.

 

Het concert begint om 15.00 uur en zal ongeveer tot 16.30 uur duren. De toegang is gratis maar bij de uitgang is er wel een schaalcollecte voor een vrije gift ter bestrijding van de kosten. Wie dat wil kan na afloop van het concert nog nagenieten met een beker warme chocolademelk of een glas bisschopswijn.

 


 

ZATERDAG 9 DECEMBER 2017

 

Afgelopen woensdag zijn in heel de stad de Opzoomerkerstbomen geplaatst, dit is al heel lang een traditie van Opzoomer Mee. Ook in Pendrecht staan ieder jaar kerstbomen maar het worden er steeds minder, vroeger stonden er wel meer dan tien bomen in de wijk. Tot nu toe ben ik er drie tegengekomen: op het Vlissingenplein (daar staat elk jaar een boom), op het kerkplein van de Open Hofkerk en op de hoek van de Stavenissestraat en het Ovezandepad (foto links). De bomen zijn zeven meter hoog en te herkennen aan de rode Opzoomerhoed als piek.

 

De verbouwing van Blokker is bijna klaar, aanstaande woensdag gaat de winkel weer open. Aan de buitenkant is al een verandering te zien (foto rechts), het oude logo met de naam in vierkante blokken boven de ingang is vervangen door een nieuwe met een heel ander lettertype. Het Pendrechtse filiaal van Blokker zit er al heel lang, de oorsprong van de bekende winkelketen is in Hoorn waar Jacob Blokker in 1896 De goedkoope IJzer en Houtwinkel opende.

 

Een tip voor wie morgen met de auto naar het concert van het Oeral Kozakkenkoor en muziekensemble Uzory in de Open Hofkerk komt: de Middelharnisstraat is nog steeds afgesloten tussen de Sliedrechtstraat en de Tiengemetenhof. Ik weet niet of het concert al uitverkocht is dus het is mij niet bekend of er morgen nog kaartjes te koop zijn.

 

Tussen de Abbenbroekweg en de Raamsdonkweg worden de binnentuinen opgehoogd, dit is de laatste fase van de aanpak van dit gebied. Ook de binnentuin achter de oneven flat in de Wagenbergstraat wordt onder handen genomen (foto links), hier heb ik als kind vaak gespeeld.

In de Wagenbergstraat is de aanloop naar de komende renovatie van de portiekflats te zien: in de even flat staan de eerste woningen al leeg. Het is alleen zichtbaar als je er langs loopt, de ramen zijn (nog) niet met stalen platen dichtgemaakt.

 

Gemeentewerken is bezig met het uitdunnen van het bomenplantsoen tussen de Ooltgensplaatweg en de parkeergarage (foto rechts). Er staan voornamelijk populieren maar omdat dit snelgroeiende bomen zijn raken de jonge eiken en beuken in de verdrukking, het grootste deel van de populieren wordt daarom gekapt.

 


 

WOENSDAG 6 DECEMBER 2017

 

Komend voorjaar wordt aan de Asterlo in Zuidwijk (op de plek waar de sporthal heeft gestaan) begonnen met de bouw van een appartementencomplex met op de begane grond een winkel van Albert Heijn, de oplevering is gepland begin 2019. Waarschijnlijk omdat deze nieuwe locatie van de supermarkt dichter bij Pendrecht is dan het bestaande Zuidwijkse Albert Heijn gaan er geruchten dat het Pendrechtse filiaal gaat verdwijnen. Zelf had ik dat nog niet gehoord totdat twee weken geleden een trouwe webloglezeres mij vroeg of ik meer wist, helaas moest ik haar het antwoord schuldig blijven. Vanmiddag besloot zij het aan een caissière te vragen die nogal verbaasd reageerde: "Hoe kómt iedereen daar toch bij?!? Er is geen sprake van dat de Albert Heijn in Pendrecht sluit, alleen het filiaal van Zuidwijk gaat verhuizen."

Gelukkig maar want ik kom al ruim 50 jaar bij Appie, als kind ging ik al met mijn moeder mee boodschappen doen. Het Pendrechtse filiaal van de Zaandamse grootgrutter opende op 15 oktober 1963 de deuren en de ingang was oorspronkelijk aan de Slinge, tijdens een verbouwing in 1995 (de foto is uit dat jaar, linksonder is de oorspronkelijke ingang te zien) is er aan de achterkant een stuk bijgebouwd en is de ingang verplaatst naar de Krabbendijkestraat.

 


 

ZONDAG 3 DECEMBER 2017


 

ZATERDAG 2 DECEMBER 2017

 

Mijn wijkronde is uitgesteld tot morgen omdat ik vandaag de hele dag buiten Pendrecht was.

Nieuwbouwwoningen zonder gasaansluiting is niets nieuws maar ook bestaande huizen kunnen gasloos gemaakt worden. Afgelopen week werd bekend dat Woonstad Rotterdam en Nuon in Pendrecht 600 woningen (dat is ruim 10% van de hele woningvoorraad in de wijk) van het aardgas wil afhalen, uiterlijk in 2025 worden al deze huizen verwarmd met industriële restwarmte en kookt men elektrisch.

 


 

WOENSDAG 29 NOVEMBER 2017

 

Twee dagen geleden kreeg ik een mail van schrijfster en oud-Pendrechtenaar Judith Visser met een specifieke vraag over Pendrecht vanwege haar nieuwe boek dat volgend jaar verschijnt. Judith wilde weten tot wanneer de bibliotheek aan de Tiengemetenhof heeft gezeten, het houten gebouwtje (foto) was oorspronkelijk kleuterschool De Regenboog waar ik van 1964 tot 1966 op heb gezeten. De bibliotheek zat daar tot 1999 en verhuisde toen naar Plein 1953, dat was de laatste locatie want de Pendrechtse bibliotheek sloot in 2012 voorgoed de deuren.

 

Het nieuwste boek van Judith heet Zondagskind en verschijnt in maart 2018. Het is een autobiografische roman die zich geheel in Pendrecht afspeelt. Er komt een feestelijke presentatie met zang en dans en een toespraak van Joke Kypriotakis, Judiths toenmalige juf op de Beatrixschool. De presentatie zal in Rotterdam zijn en Judith stuurt mij te zijner tijd een uitnodiging. Drie jaar geleden heb ik ook een boekpresentatie van Judith Visser bijgewoond, dat was in Amsterdam en van de gelegenheid heb ik toen gebruik gemaakt om een oud-Pendrechtenaar te bezoeken waar ik binnenkort weer naar toe ga.

 


 

ZONDAG 26 NOVEMBER 2017

 

's Middags wandel ik via Plein 1953 naar de Open Hofkerk om de laatste Zondagmiddagmuziek van dit jaar bij te wonen, het concert stond in het teken van advent en kerst. De uitvoerenden waren het Christelijk Mannenkoor Prins Alexander onder leiding van Arjan Breukhoven, sopraan Yun Park en organist John Bakker.

 

Ongeveer 50 bezoekers waren naar de Open Hofkerk gekomen waardoor er nogal wat lege stoelen waren, het podium daarentegen was bijna te klein want er waren ongeveer 50 koorleden. Het programma was zoals altijd afwisselend: het koor en de sopraan wisselden elkaar af maar er waren ook werken waarbij zowel het koor als Yun Park zong. De koorzang was erg mooi maar ook de stem van Yun Park oogstte veel lof, de goede akoestiek van de kerkzaal deed de rest. Rieks Westrik heeft tijdens het concert een aantal filmpjes gemaakt en deze twee geven een mooie indruk van het concert: Heb lief! (het koor) en Ave Maria (sopraan Yun Park).

 


 

ZATERDAG 25 NOVEMBER 2017

 

Vanmorgen heb ik een rondleiding door Pendrecht gedaan met Michiel, Lotte en Fabian, drie studenten die een opleiding volgen bij de Urban future studio van de Universiteit Utrecht. Zij hebben de opdracht om zich voor te stellen hoe mensen zullen wonen, werken en consumeren in de wijk van de toekomst rond het jaar 2050 waarin energie-neutraal leven de standaard is geworden.

Omdat Lotte uit Engeland komt deed ik de rondleiding in het Engels, we zijn in alle delen van de wijk geweest (inclusief de Goudkust) met een cappuccinostop in de lunchroom op Plein 1953. Omdat ze in hun studie vooral bezig zijn met energie en duurzaamheid heb ik de route daarop aangepast, we zijn bijvoorbeeld in de Stavenissestraat geweest waar een restwarmteleiding wordt aangelegd naar de Kortgeneflat. Na drie uur eindigde de rondleiding bij metrostation Slinge en gingen de studenten weer naar huis.


 

Afgelopen week is de nieuwe In de Kijkerd aangekomen. Donderdag aan het einde van de middag heb ik twee dozen opgehaald en in twee avonden heb ik mijn hele bezorgwijk gedaan.

 

Op de voorpagina van magazine 2017-4 staat een foto van de portiekflats in de Geertruidenbergstraat die net als de gelijksoortige flats in de Wagenbergstraat toch gerenoveerd gaan worden. Mijn eigen rubriek Pendrecht van toen gaat over herenkapper C.K. Zoeteweij in de Sliedrechtstraat. Verder heb ik een stukje geschreven over de werkzaamheden in de Stavenissestraat en de aankondiging van het kerstconcert in de Sint Bavokerk (onder het artikel op pagina 4 staat ten onrechte mijn naam).

Enkele onderwerpen van andere artikelen: Lourdesparochie en Lief en Leed, Opzoomeren, Pendrecht Theater, nieuwe winkel Cityfietsen, meerdere stukjes over de Kinderfaculteit, Buurt Bestuurt, bezoek uit Benin, emancipatie, nieuws van de Pendrecht Universiteit en Halloween in speeltuin Neeltje Jans. Voor wie buiten Pendrecht woont: het magazine is als pdf-bestand via deze link te downloaden.

 

Helaas is er een fout geslopen in de aankondiging van de nieuwjaarsbijeenkomst van Vitaal Pendrecht op pagina 11, de aanvangstijd is 19.30 uur en niet 20.30 uur. In het redactioneel op pagina 3 staat wel de juiste tijd vermeld.

 


 

WOENSDAG 22 NOVEMBER 2017

 

Een paar dagen geleden kreeg ik de volgende mail van oud-Pendrechtenaar Jos uit Limburg. "Als kleuter woonde ik aan de Tiengemetensingel 2A. Ik herinner me braakliggend land waar nu de metro loopt waar ik met een buurmeisje speelde in door oudere jeugd gebouwde hutten. Een houten gebouwtje dat dienst deed als politiepost. En de houten RK noodkerk. Wandelen met mijn grootvader naar de havenspoorlijn. Winterpret met hele troepen kinderen, met de slee glijdend vanaf het talud de bevroren singel op. De snijdende wind als je met je neus door de brievenbus naar buiten gluurde naar de heimachines die in de verte bezig waren. We woonden er maar kort tot de zomer van 1959 toen we naar Gelderland emigreerden."

 

Toen ik het adres Tiengemetensingel 2A las dacht ik meteen aan de gevelsteen die in de zijkant van dat huis is ingemetseld aan de kant van de Ooltgensplaatweg (ter herinnering aan de eerste paalslag van Pendrecht 5 in 1955). Maar had ik niet eens eerder een mail gehad van iemand die ook op adres heeft gewoond? Ik ging zoeken en jawel, mijn vermoeden klopte. Guido, een broer van Jos, stuurde mij vier jaar geleden een fotootje uit 1957 (foto links) waarop zijn moeder door het keukenraam naar buiten kijkt. Na meer dan 50 jaar is er eigenlijk niet veel veranderd (foto rechts), weliswaar zijn het straatnaambord, de galerijlamp en de brievenbus gemoderniseerd maar het huis zelf ziet er nog precies hetzelfde uit.

 


 

ZONDAG 19 NOVEMBER 2017


 

ZATERDAG 18 NOVEMBER 2017

 

Vanmiddag was de officiële onthulling van de informatieborden van het Levenspad langs het Havenspoorpad. De drie borden zijn al eerder neergezet en het bord bij de kruising met de Smitshoekseweg zal de plaats van handeling zijn, het bord was aan beide zijden bedekt met een vlag (leuk detail: het was een vlag van de voormalige deelgemeente Charlois). Eén van de drie borden staat langs het Pendrechtse deel van het Havenspoorpad, aan het begin bij de Krabbendijkestraat.

 

De bijeenkomst was georganiseerd door de vereniging Vrienden van het Levenspad en vond plaats in het gebouwtje van speeltuin Jeugdveld, dat ligt op een steenworp afstand van het te onthullen bord. Voor de adoptanten is het geen onbekende plek want destijds waren hier de bijeenkomsten als een groep nieuwe adoptanten de oorkonde van hun boom kregen uitgereikt. Zelf heb ik twee keer een boom geadopteerd, één voor mijn in 2010 overleden vader en één ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van gymclub De oud-Fitters.

 

De speeltuinkantine zat goed vol, ik schat dat er ongeveer 40 mensen waren. Er waren meerdere mensen die destijds betrokken waren bij het project Levenspad dat een onderdeel was van Charlois BOOMing, een programma waarbij in drie jaar tijd 1000 extra bomen werden geplant in de toenmalige deelgemeente Charlois. Eén van hen was Alaattin Erdal, een voormalig deelraadslid die de bijeenkomsten voor de nieuwe adoptanten leidde. Ook de voormalige deelraadsvoorzitter Ed Goverde was er en hij opende de bijeenkomst (foto rechts).

In zijn toespraak vertelde Ed iets over de geschiedenis van het Levenspad. Het idee sloeg erg aan want de 275 beschikbare bomen waren in korte tijd allemaal geadopteerd. Het pad leek een zonnige toekomst tegemoet te gaan maar de opheffing van de Rotterdamse deelgemeentes in april 2014 gooide roet in het eten. Het knotten van de bomen gebeurde niet meer en ook de beloofde naamborden kwamen er niet. Het Levenspad raakte in verval wat uiteindelijk leidde tot de oprichting van de vereniging Vrienden van het Levenspad waardoor het voortbestaan van het pad verzekerd is.

 

Na de toespraak van Ed ging iedereen naar buiten voor de officiële onthulling, het was wel koud maar de voorspelde regen bleef gelukkig uit. De onthulling gebeurde door raadslid Aruna Radjkoemar (namens burgemeester en wethouders) en vicevoorzitter Zeki Baran namens de gebiedscommissie Charlois. Na het aftellen van drie naar één trokken zij de vlag weg en werd het bord zichtbaar (foto's links), daarna kon iedereen het bord bekijken.

 

Weer terug in het speeltuingebouwtje was er nog een presentatie over de natuur langs het Levenspad en als laatste werd het gedicht van Annie Ras voorgelezen, dit gedicht staat ook op de informatieborden (Annie is een oud-inwoonster van Charlois en schreef het gedicht speciaal voor het Levenspad). Daarna sloot Ed het officiële deel van de bijeenkomst af en was er nog een hapje en een drankje.

 

De drie informatieborden zijn in principe hetzelfde, de borden zijn gemonteerd in een zwart ijzeren frame. Bovenaan staat een stukje geschiedenis van het Levenspad en daaronder een plattegrond waarop de locatie van het betreffende bord is aangegeven. Onderaan staat het gedicht van Annie Ras en nog een paar foto's, één daarvan is een foto van de tijd dat er nog treinen reden over het tracé wat nu het Havenspoorpad is.

 

Rechts op het bord staan van boven naar beneden in twee kolommen de namen die bij de bomen horen (foto rechts: detail van de namen). De 275 namen zijn verdeeld over de drie borden, vóór iedere naam staat een nummer dat in de nabije toekomst bij de bomen wordt aangebracht. Hierdoor is het altijd mogelijk om de juiste boom terug te vinden, ook als in de toekomst de op het wegdek geschilderde namen niet meer leesbaar zijn. Ik zie dat de boom voor mijn vader het nummer 238 heeft.

 


 

WOENSDAG 15 NOVEMBER 2017

 

Tijdens de opknapbeurt van de Sliedrechtflat eerder dit jaar is de naam van de flat aangebracht op een betonnen rand bij de inrit naar de parkeerplaats (linker foto), ik zag toen dat daar een flexibele buis met een kabel uit de grond stak wat er op wees dat er mogelijk verlichting komt. Die voorspelling is uitgekomen: toen ik gisteravond naar het biljarten ging zag ik dat er vóór de betonnen rand een lichtband is ingegraven die de naam van onderen aanlicht (rechter foto).

 

Nog anderhalve maand en dan is 2017 al weer voorbij. De komende weken zijn er meerdere activiteiten, in chronologische volgorde: zaterdag 18 november onthulling informatieborden Levenspad, zondag 26 november Zondagmiddagmuziek in de Open Hofkerk, zondag 10 december Oeral Kozakkenkoor en muziekensemble Uzory in de Open Hofkerk en zondag 17 december kerstconcert in de Sint Bavokerk.

 


 

ZONDAG 12 NOVEMBER 2017

 

Over precies twee weken, op zondag 26 november, is er in de Open Hofkerk een concert van het Christelijk Mannenkoor Prins Alexander met medewerking van Yun Park (sopraan) en John Bakker (orgel). Dit is de vierde en laatste Zondagmiddagmuziek van dit jaar; het concert van het Oeral Kozakkenkoor en het muziekensemble Uzory op 10 december is georganiseerd door Vitaal Pendrecht.

 

Het gerenommeerde mannenkoor "Prins Alexander" is opgericht in 1966 en heeft onder de professionele leiding van dirigent Arjan Breukhoven en door de inzet van de leden een grote bekendheid verkregen tot ver buiten de eigen regio. Jaarlijks worden gemiddeld zo'n twintig concerten gegeven en medewerking aan kerkdiensten verzorgd, dit in zowel binnen- als buitenland. Het koor bestaat uit bijna 90 leden en heeft haar thuisbasis in de Rotterdamse wijk Prins Alexander.

Deze keer zal het mannenkoor samen met de sopraan Yun Park een concert met mooie kerst- en adventsliederen verzorgen. U kunt o.a. genieten van het mooie Sanctus & Benedictus van Ch. Gounod, het You raise me up van R. Løvland en het bekende Joy to the world. John Bakker zal het koor op het Vierdag-orgel begeleiden.

 

De toegangsprijs is € 6,- voor volwassenen, pashouders betalen € 4,- en voor kinderen tot en met 12 jaar is de toegang gratis. Kaartjes kunnen per e-mail worden gereserveerd en het concert begint zoals altijd om 15.00 uur.

 


 

ZATERDAG 11 NOVEMBER 2017

 

Afgelopen week is de winkel van Astrid's Home Decor leeggehaald. Een winkelsluiting op Plein 1953 is (helaas) niets bijzonders maar in dit geval betekent het absoluut niet het einde van de zaak. Astrid is namelijk haar eigen bedrijf begonnen en gaat vanuit huis verder met dezelfde diensten die ze vanuit de winkel bood. De naam is veranderd in Astrid at homedecor (een naam met een dubbele betekenis) en afgezien van het einde van de winkel blijft verder alles hetzelfde, de website wordt binnenkort aangepast. Op de deuren van de nu lege winkel hangt een A4-tje waarop de veranderingen staan vermeld.

 

Astrid opende 9 jaar geleden haar winkel die ik destijds in mijn weblog omschreef als een aanwinst voor het Plein. Op 10 oktober 2008 was ik als dagburgemeester bij de openingsreceptie en een dag later ging de winkel open voor het publiek. Eerlijk gezegd was ik in het begin een beetje sceptisch maar door veel reclame te maken en (vooral) goede producten en service te leveren heeft ze in de loop der jaren een tevreden klantenkring opgebouwd. Toch zal ik de winkel missen, de etalage zag er verzorgd uit en Astrid zwaaide altijd als ik langs liep.

  

WOENSDAG 8 NOVEMBER 2017

 

Opmerkelijk nieuws: de portiekflats in de Wagenbergstraat en de Geertruidenbergstraat worden gerenoveerd! De vier flats stonden al jaren op de nominatie om te worden afgebroken maar in juli j.l. heeft Woonstad Rotterdam besloten om de huizen ingrijpend te renoveren. Uit een bouwkundig onderzoek is gebleken dat de fundering, de gevels en de vloeren nog in goede staat verkeren maar dat vooral de technische installaties versleten zijn. Enkele zaken aan de buitenkant die worden aangepakt: de inpandige balkons worden bij de woning getrokken (er komt een nieuw en groter balkon voor terug), de kozijnen worden vernieuwd en de buitengevel wordt opgeknapt. Er wordt van oost naar west gewerkt en de verwachting is dat eind 2020 de renovatiewerkzaamheden zijn afgerond.

Met één van deze flats heb ik een bijzondere band want ik ben hier opgegroeid: als vierjarige kwam ik vanuit Almelo te wonen in de Wagenbergstraat op nummer 119 (zie de pagina Jeugdherinneringen elders op mijn website). Ik heb daar een fijne jeugd gehad dus voor mij is het verheugend om te weten dat mijn ouderlijke huis voorlopig nog niet wordt afgebroken, wat zou ik er graag nog een keer binnen willen kijken voordat de renovatie begint.

 

De gerenoveerde galerijflats in de Melissantstraat zijn één van de tien kanshebbers voor de Rotterdamse Architectuurprijs 2017. Deze voor de wederopbouwperiode zo typerende flats zijn ingrijpend gemoderniseerd maar met behoud van veel authentieke elementen waarvan de karakteristieke rioolbuizen in de voorgevels van de trappenhuizen het bekendste zijn. Andere interessante details zijn de trapeziumvormige ramen in de deuren van de trappenhuizen en de zigzaghekken langs de galerijen, de nieuwe hangende balkons aan de achterkant zijn voorzien van de originele hekwerken. De renovatie van de flats leverde veel lof op, zelfs van enkele enthousiaste Amsterdammers die ik vorig jaar door Pendrecht rondleidde.

Voor de publieksprijs kan men stemmen tot en met 5 december, de winnaars van de publieksprijs en de vakjuryprijs worden bekend gemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking op 20 december in het Stadhuis van Rotterdam. Klik hier voor meer informatie en om te stemmen.

 

In de Havenloods van vandaag stond een interview van een 95-jarige bewoner van de Wielewaal die het zeer aan het hart gaat dat de wijk waar hij al bijna 70 (!) jaar woont tegen de vlakte gaat. De kop van het artikel ("Ballenjatter" verknocht aan Wielewaal) wekte mijn interesse en toen ik las dat hij Jan Pruim heet en ruim 30 jaar wijkagent is geweest wist ik het zeker: dit is Pruimpie de ballenjatter!

Ik weet zeker dat er nu bij heel veel (oud-) Pendrechtenaren herinneringen aan vroeger opkomen. Het voetballen op de gemeenschappelijke grasvelden was streng verboden maar het gebeurde natuurlijk toch. Als je de pech had dat Pruimpie langskwam en de voetballende jeugd zag dan werd zonder pardon de bal in beslag genomen, zo is zijn bijnaam ontstaan. In 1951 werd Jan Pruim aangenomen als wijkagent voor de Wielewaal en omgeving, hij is dat ruim 30 jaar lang gebleven. Hoewel de naam Pendrecht in het artikel niet wordt genoemd is er geen twijfel mogelijk dat dit de wijkagent was die heel wat voetballen in beslag heeft genomen. Oud-Pendrechtenaren die op mijn website reageren noemen regelmatig de naam Pruimpie in hun herinneringen aan vroeger, theoretisch zou je hem dus nog steeds in Pendrecht tegen kunnen komen (maar niet meer als wijkagent)!

 


 

ZONDAG 5 NOVEMBER 2017

 

Afgelopen week zijn de wilgen langs het Levenspad geknot (in ieder geval langs het Pendrechtse deel van het pad), dit is het resultaat van de gemaakte afspraken tussen Stadsbeheer en de vereniging Vrienden van het Levenspad. Knotwilgen moeten regelmatig worden geknot om de karakteristieke knotvorm te bereiken en te behouden, ook is het om te voorkomen dat zich te zware takken vormen en de boom uit elkaar scheurt. Het knotten gebeurt in het najaar of de winter zodat de takken in het daarop volgende voorjaar weer aan kunnen groeien. Het is een vreemd gezicht om de kale bomen te zien (foto links), bij een deel van de bomen liggen nog de afgezaagde takken. Ook de boom voor mijn vader is van alle takken ontdaan (foto rechts).

 

Op een later tijdstip komt er bij iedere boom nog een tegel met een nummer, op de informatieborden komen de nummers met de bijbehorende namen te staan. Binnenkort worden deze informatieborden geplaatst die op 18 november officieel worden onthuld (zie bij 29 oktober).

 


 

ZATERDAG 4 NOVEMBER 2017


 

WOENSDAG 1 NOVEMBER 2017

 

De oliebollenkraam staat weer op zijn vertrouwde plek (hoek Slinge/Schuddebeursstraat) en was vandaag voor het eerst open, de kraam staat er tot en met 31 december.

 


 

ZONDAG 29 OKTOBER 2017

 

Er zijn weer ontwikkelingen rond het Levenspad oftewel de adoptiebomen langs het Charloisse deel van het Havenspoorpad. Aan het begin van het Havenspoorpad bij de Krabbendijkestraat ligt sinds kort een grote kei met daarop een ijzeren bord met de naam Levenspad, hetzelfde is gebeurd in de buurt van het viaduct in de Vaanweg waar het Charloisse deel van het pad eindigt. Daarmee zijn er nu drie van deze namen want al sinds 2014 ligt er een kei met de naam bij de kruising met de Smitshoekseweg. Het plaatsen van deze keien is één van de resultaten van het overleg tussen Stadsbeheer en de vereniging Vrienden van het Levenspad.

 

Een andere wens van de vereniging was het plaatsen van informatieborden met daarop de namen die vroeger op de paaltjes bij de bomen stonden, die paaltjes werden uit de grond getrokken en daarom is er gezocht naar een alternatief. Er komen drie van deze borden en ik vermoed dat ze bij de eerder genoemde keien komen te staan. Op zaterdag 18 november worden deze borden officieel onthuld, zie voor nadere informatie het bericht op de website van de vereniging Vrienden van het Levenspad.

 


 

ZATERDAG 28 OKTOBER 2017

 

Afgelopen donderdag zijn in de Stavenissestraat de bomen op de parkeerplaats bij de flat met de huisnummers 12-58 gekapt (foto links). Voor mij is het een vreemd gezicht want ik loop hier iedere morgen langs als ik naar mijn werk ga, het is nu opeens wel erg kaal.

 

De werkzaamheden aan de riolering van de Ossenisseweg verplaatsen zich steeds verder in oostelijke richting, de weg is nu afgesloten tussen de Hontenissestraat (inclusief kruising) en de Kruiningenstraat.

 

En in de Middelharnisstraat gebeurt hetzelfde maar dan in zuidelijke richting, nu is het deel afgesloten tussen de Sliedrechtstraat en de Tiengemetenhof (foto rechts). In de Tiengemetenhof was men zelfs vandaag bezig met het herbestraten van de middelste rij parkeervakken.

Niet vergeten: komende nacht eindigt de zomertijd en gaan de klokken een uur terug.

 


 

WOENSDAG 25 OKTOBER 2017

 


 

ZONDAG 22 OKTOBER 2017

 

Aan het einde van de middag ben ik teruggekomen na een vakantie in Gibraltar, vandaar dat het een week lang stil was op mijn weblog. Gibraltar is om meerdere redenen een bijzondere plek en dat begint al met de bijzondere status: het is een schiereiland aan de zuidkust van Spanje maar het behoort tot Groot Brittannië. Je betaalt er met ponden en in de straten staan de iconische rode telefooncellen en dito brievenbussen.

 

De meeste mensen kennen Gibraltar van de meer dan 400 meter hoge rots waar berberapen (foto links) in de vrije natuur leven, met een kabelbaan ga je naar boven en dan staan de apen je al op te wachten.

Uniek in de wereld is dat de weg van de Spaanse grens naar de bebouwde kom van Gibraltar de startbaan van het vliegveld kruist, als er een vliegtuig landt of opstijgt dan wordt de weg tijdelijk afgesloten. Het is een vreemd gezicht om zó dichtbij een vliegtuig langs te zien rijden (foto rechts).

 


 

ZONDAG 15 OKTOBER 2017

 

Gisteren was het 14 oktober en op die datum zijn er in het verleden enkele bijzondere gebeurtenissen geweest.

 

Op 14 oktober 1977 sloeg A. Blok, eerste voorzitter van OWG, de eerste paal voor de nieuwe premiehuurwoningen aan de Sliedrechtstraat. Anderhalf jaar later trokken de eerste bewoners in de flat die pas vele jaren later de naam Sliedrechtflat zou krijgen.

 

Op 14 oktober 1998 opende Rob Landsbergen van de deelgemeente Charlois de gemeenschappelijke ruimte van de Tiengemetenflat (foto). Tijdens de officiële opening onthulde BOP-voorzitter Piet Otting een schilderij dat is gemaakt door Pendrechtse kinderen.

 

Op 14 oktober 2000 vond bij het beeld De Provinciaaltjes de officiële oplevering plaats van het vernieuwde Plein 1953. Het beeld was tijdelijk weggehaald maar nadat het Plein opnieuw was bestraat is het beeld teruggezet, ongeveer op dezelfde plek maar niet meer in een plantsoen.

 


 

ZATERDAG 14 OKTOBER 2017


 

WOENSDAG 11 OKTOBER 2017

 

Weinig Pendrechtenaren zullen het Ouwerkerkpad kennen, dat is ergens wel te begrijpen want er is al vele jaren geen straatnaambord meer. Het pad loopt vanaf de Bruinissestraat langs de achterkant van de KWS-flat en maakt dan een bocht richting Oosterlandstraat, officieel heet het dan Noordgouwepad maar ook hier ontbreken de straatnaamborden.

Het Ouwerkerkpad wordt veel gebruikt door bewoners van de KWS-flat omdat aan het einde van het pad de afrit naar de gemeenschappelijke kelder onder de flat is. Maar bij regen staat het pad al snel onder water en is daardoor niet meer begaanbaar. Flatbewoners hebben daar herhaaldelijk over geklaagd en eindelijk is er wat aan gedaan: vanaf de Bruinissestraat is een aftakking van de riolering gemaakt en aan het begin van het pad is nu een straatkolk ("put"). Het wachten is op een flinke regenbui om te zien of het pad echt droog blijft.

 

Vandaag precies 52 jaar geleden, op 11 oktober 1965, werd de wijkraad Pendrecht geïnstalleerd door de toenmalige burgemeester Wim Thomassen. De wijkraden waren eigenlijk de voorlopers van de latere deelgemeentes.

 


 

ZONDAG 8 OKTOBER 2017

 

Ik heb vandaag geen actueel nieuws te melden, daarom wat eerdere nieuwsfeiten uit mijn weblog.

• Oktober 2008: Astrid's Home Decor op Plein 1953 opent de deuren.

• Oktober 2009: De kindvriendelijke routes worden aangelegd.

• Oktober 2010: Een jury kiest de namen voor de nieuwbouwflats in de Dinteloordstraat.

• Oktober 2011: De Groosmanflats in de Rilland Bathstraat worden afgebroken (linker foto).

• Oktober 2012: De keuken van restaurant Zuiderkroon wordt verbouwd.

• Oktober 2013: Het voormalige AMZ-pand in de Krabbendijkehof wordt afgebroken.

• Oktober 2014: De huizen van De Perken zijn in aanbouw (rechter foto).

• Oktober 2015: De voormalige Toneelwinkel op Plein 1953 wordt ontmanteld.

• Oktober 2016: Rondom de twee beeldjes bij de Zijpe wordt een sierhek gezet.

 


 

ZATERDAG 7 OKTOBER 2017

 

Op drie plaatsen in de wijk zijn straten afgesloten, in alle gevallen zijn de omleidingsroutes met gele borden aangegeven maar voetgangers kunnen er wel langs.

 

 

Al enkele maanden is men bezig op de Ossenisseweg die in gedeeltes wordt aangepakt, de weg is nu afgesloten vanaf de Stavenissestraat (inclusief de kruising) tot aan de Hontenissestraat (eerste foto). In de Middelharnisstraat (tweede foto) tussen de Tiengemetenhof en de Slinge is het herbestraten zo goed als klaar, er komen ook bomen aan de kant van de oneven flat wat te zien is aan de al aangelegde boomspiegels. In de Tiengemetenhof is nog een klein deel opgebroken (derde foto), de textiel- en PMD-container staan tijdelijk een stukje verderop. Sinds afgelopen maandag is de Stavenissestraat tussen de Slinge en de Tholenstraat afgesloten (vierde foto) waardoor de Kortgenestraat en de Sint-Annalandstraat tijdelijk doodlopende straten zijn geworden, de ondergrondse containers voor papier en glas bij de Kortgeneflat zijn nog wel toegankelijk.

 • Op Plein 1953 was vandaag weer een rommelmarkt (foto), helaas heb ik geen aankondiging gezien dus ik was enigszins verrast toen ik de kramen zag staan. De markt was niet zo groot als de vorige keer en door het regenachtige weer waren er ook minder bezoekers.

 • Er komt toch geen beddenzaak in de leegstaande winkel naast de slijterij in de Krabbendijkestraat. De A4-tjes die dit aankondigden zijn al enkele maanden geleden weer verdwenen waarna er niets meer leek te gebeuren. Maar opeens waren de ramen weer dichtgeplakt en sinds een week hangen er A4-tjes op de ramen waarop staat dat er een fietsenzaak komt.

 • Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam en oud-minister van Wonen, Wijken en Integratie is eergisteravond overleden. Als minister was hij op 30 november 2009 in Pendrecht voor de officiële onthulling van de Raamvertellingen.


 

WOENSDAG 4 OKTOBER 2017

 

Afgelopen weekend was mijn halfjaarlijkse bezoek aan Londen, vandaar de weblogstilte.

 

Vanaf morgen mag er niet meer geparkeerd worden in de Stavenissestraat vanaf de Kamperlandsingel tot aan de Slinge (foto links). De straat wordt opgebroken voor de aanleg van warmteleidingen naar de Kortgeneflat, de buizen hiervoor liggen al een maand klaar op de hoek bij de papier- en glascontainer (zie bij 2 september). Het aanleggen van de leidingen zal ongeveer zeven weken duren, daarna wordt er ter hoogte van de Kamperlandsingel aan het riool gewerkt. De warmteleidingen takken af van het verdeelstation in de Sliedrechtstraat (tussen de Kruiningenstraat en de Hontenissestraat), daar is men al begonnen.

 

Vanaf eind 2017 tot begin 2018 wordt dit deel van de Stavenissestraat opnieuw bestraat, dat is hard nodig want de straat is daar erg slecht. Tevens wordt er dan eindelijk iets gedaan aan de parkeerplaatsen voor de flat Stavenissestraat 12-58 (foto rechts), al meerdere keren heb ik de zeer slechte bestrating gemeld maar steeds zonder resultaat. De bomen daar, die deels in de parkeervakken staan, worden gekapt en vervangen door nieuwe die op een andere plek komen te staan. Verder wordt de inrit van de Stavenissestraat vanaf de Slinge aangepast: de inrit wordt smaller, de groenstrook wordt groter en op de hoek komt een grote boom. Ik zal de voortgang van de werkzaamheden goed kunnen volgen want als ik naar mijn werk ga loop ik door dit deel van de Stavenissestraat naar de bushalte op de Slinge.

 


 

WOENSDAG 27 SEPTEMBER 2017

 

Het komende weekeinde zijn er twee activiteiten in de wijk.

 

Op zaterdag 30 september is er een tweedehands kledingbeurs in de Sint Bavokerk (foto links). Helaas zal er net als vorig jaar ook dit jaar geen fancy fair zijn, er zijn simpelweg te weinig vrijwilligers om het te organiseren en de meesten van hen kunnen het vanwege hun leeftijd ook fysiek niet meer aan. Om toch iets te doen is er een alternatief bedacht in de vorm van een tweedehands kledingbeurs de verkoop begint om 10.00 uur. Behalve kleding zijn er ook schoenen, tassen, koffers, pennen graveren, zelfgemaakte kaarten en koffie met gebak. En wie weet wordt net als vroeger bij de fancy fair het evenement geopend door het luiden van de kerkklokken.

 

Op zondag 1 oktober is het derde concert in 2017 van de Zondagmiddagmuziek in de Open Hofkerk (foto rechts). Het concert wordt verzorgd door het Veritas Ensemble dat de bezoekers meeneemt in de wereld van onderdrukking en verzet met hun programma getiteld Secrecy and Rebellion, de verschillende interesses zorgen voor muziekkeuzes uit diverse periodes: van renaissance tot hedendaagse arrangementen van volksliedjes. Daarnaast zal John Bakker enkele werken van J.S. Bach op het Vierdag-orgel ten gehore brengen. Kaartjes kosten € 6,- (pashouders € 4,- en kinderen tot en met 12 jaar gratis), het concert begint zoals gebruikelijk om 15.00 uur.

 


 

ZONDAG 24 SEPTEMBER 2017

 • In menige Pendrechtse winkel hangt de aankondiging voor de kledingbeurs aanstaande zaterdag in de Sint Bavokerk. Het is het welbekende gele affiche dat vroeger ook werd gebruikt voor de fancy fair, de destijds door mij bewerkte tekening (waar ik de tweede luidklok aan heb toegevoegd) wordt nog steeds gebruikt!

 • De herfst is begonnen en op meerdere plaatsen beginnen de bladeren van de bomen al te verkleuren.

 • Een deel van de renovatieflat in de Middelharnisstraat gaat schuil achter blauw gaasdoek (linker foto).

 • In het achterste deel van de Ossenisseweg is begonnen met het herbestraten van de weg.

 • Ook in de Middelharnisstraat is men daar mee bezig, de nieuwe lantaarnpalen staan er al.

 • Wijkkunstenares Sofia Semedo exposeert tot en met 15 november met haar nieuwe Afrikaanse schilderijen in Het Gemaal (Pretorialaan 141, rechter foto: de aankondiging). De tentoonstelling is op 22 september j.l geopend en heeft als naam Kaapverdië in beeld, Het Gemaal is open op woensdag en zaterdag.


 

ZATERDAG 23 SEPTEMBER 2017

 

Gisteren is de nieuwe In de Kijkerd aangekomen. Aan het einde van de middag heb ik twee dozen opgehaald en na het eten heb ik bijna mijn hele bezorgwijk gedaan, de flat in de Krabbendijkestraat heb ik vandaag gedaan.

Op de voorpagina van magazine 2017-3 staat een foto van de docenten van de Rekenfaculteit, een onderdeel van de Kinderfaculteit. Mijn eigen rubriek Pendrecht van toen gaat over de oplevering van de gerenoveerde PVH-woningen op 2 juli 1993. Verder heb ik artikelen geschreven over het afscheid van Jan van Dijk als organist van de Open Hofkerk op 3 september, de kledingbeurs in de Sint Bavokerk op 30 september en de ontwikkelingen rond het Levenspad.

Enkele onderwerpen van andere artikelen: taalprogramma Beter Lezen, Jeu de Boulesclub Rotterdam '82, broodcontainers, de schoonste winkelstraat, Arboretum Pendrecht, rioolwerkzaamheden Middelharnisstraat, de Kinderfaculteit, opknapbeurt Sliedrechtflat en speeltuin Neeltje Jans. Voor wie buiten Pendrecht woont: het magazine is als pdf-bestand via deze link te downloaden.

 

Vandaag waren er diverse activiteiten in de wijk: Pendrecht Fietst zich Fit, de Plein'53 Cup en Burendag. Ik heb geen van deze evenementen kunnen bezoeken omdat ik de hele dag buiten de stad was, mijn wijkronde is uitgesteld tot morgen. Over een week ben ik het hele weekeinde niet in Pendrecht, noodgedwongen zal er dan weblogstilte zijn.

 


 

WOENSDAG 20 SEPTEMBER 2017

 

Afgelopen maandag maakte de ernstig zieke Eberhard van der Laan bekend dat hij zijn functie als burgemeester van Amsterdam per direct neerlegt, hij heeft van zijn artsen te horen gekregen dat er geen behandeling meer mogelijk is. Aan het begin van het jaar liet hij weten dat hij ernstig ziek is en dat hij nog een poosje burgemeester wilde blijven zolang het nog ging. Daaraan kwam eergisteren een einde en deze avond hebben duizenden Amsterdammers bij de ambtswoning van Eberhard van der Laan met een minutenlang applaus steun en medeleven betuigd aan hun ongeneeslijk zieke burgervader.

 

Eberhard van der Laan is een keer in Pendrecht geweest waarbij ik hem als dagburgemeester de hand heb geschud, dat was op 30 november 2009 toen hij als minister van Wonen, Wijken en Integratie de Raamvertellingen onthulde (de Raamvertellingen zijn de kunstramen in de gerenoveerde portiekflats in de Melissantstraat en de Middelharnisstraat in de Tiengemetenbuurt). Na een bijeenkomst in de Open Hofkerk wandelde het gezelschap naar de Middelharnisstraat en bij het portiek Middelharnisstraat 178-184 hield hij een korte toespraak. Daarna bezocht hij ook een woning in dat portiek, tot verrassing van de bewoners. Eberhard van der Laan trad in 2010 af als minister en werd toen burgemeester van Amsterdam.

 


 

ZONDAG 17 SEPTEMBER 2017

 

Het is altijd leuk om oude nummers van Contact (het vroegere bewonersblad van OWG) door te bladeren, het brengt herinneringen aan een tijd die voorbij is en nooit meer terug zal komen. Maar ook vroeger ging niet altijd alles zoals het zou moeten en een bewijs daarvan is het onderstaande artikel met als kop Flatbewoners. Het is geschreven door de toenmalige OWG-directeur Arie Ton en is gepubliceerd in Contact van december 1967. Let vooral op het taalgebruik en de belerende toon die toen heel gebruikelijk was.

 

Het wonen in een flat met zes of meer bewoners op één en dezelfde trap is dikwijls een zaak waarvoor stalen zenuwen zijn vereist. Er kunnen zich in zo'n kleine gemeenschap van mensen, die in vele opzichten met elkaar te maken hebben, allerlei spanningen voordoen die - als op een gegeven moment het gezonde verstand verstek laat gaan - tot een uitbarsting komen.

 

Er zijn helaas talloze voorbeelden van, die het wonen in een flat niet altijd tot een waar genoegen maken. Met een klein beetje goede wil, aanpassingsvermogen en bereidheid in een aantal opzichten met andere mensen rekening te houden, zou het toch eigenlijk best kunnen. De flatbouw is beslist niet uitgevonden om alleen maar woongenot te bevredigen want dan zouden er meer "hutjes op de hei" zijn gebouwd. De flatbouw is een noodzakelijk kwaad omdat de bevolkingsexplosie van de laatste jaren geen ruimte laat voor een onbeperkte eengezinswoningbouw. We moeten met dat noodzakelijke kwaad, als met zovele andere dingen - daar is de atoombom een klassiek voorbeeld van - leren leven en er maar het best mogelijke van zien te maken.

 

Dat rekening houden met elkaar is een eis van de eerste orde en betekent in concreto - om maar eens enkele voorbeelden te noemen - dat men:

a. medewerking verleent aan het schoonhouden van trap en hal.

b. geen rommel of etensresten over de balkons gooit.

c. radio en TV niet knetterhard laat spelen.

d. geen brommers in de hal schoonmaakt en een benzinestank in huis brengt.

e. geen stepjes, fietsen of speelgoed van de kinderen in de hal laat liggen.

f. niet tegen deuren en muren trapt.

 

Als we nu gezamenlijk de fantasie opbrengen om het lijstje met onhebbelijkheden tot z aan te vullen, ons dunkt, dan moet het in een flat toch wel plezierig wonen zijn. Dan is er een sfeer die andere mogelijkheden biedt en we denken dan aan die gelukkige voorbeelden waar de bewoners bloembakken in de hal hebben gebracht en er de liefde voor opbrengen de bloemen en planten te verzorgen, dat het een lust is om te zien. Daar kan men, zonder zich te schamen, visite ontvangen. En zo moet het zijn!

 


 

ZATERDAG 16 SEPTEMBER 2017

 • De afgelopen dagen is er veel regen gevallen met de nodige wateroverlast als gevolg, een voorbeeld is het Ouwerkerkpad dat helemaal onder water staat (eerste foto hieronder). De stormschade valt gelukkig mee, ik ben geen ontwortelde bomen tegengekomen.

 • In het kader van de rioolvernieuwing in de Middelharnisstraat is nu ook het noordelijke deel van de Tiengemetenhof opgebroken (tweede foto hieronder), de bevoorrading van de Aldi gebeurt tijdelijk met kleinere vrachtauto's omdat de grote wagens de twee scherpe bochten niet kunnen maken.

 • Het toekomstige grasveld/plantsoen op het Biezelingeplein is voorzien van aarde (foto rechts), in het midden komt ook weer een paadje zodat men vanuit de Yersekestraat zonder omlopen bij het huizenblok daar tegenover kan komen.

 • Het aantal papiercontainers met een grotere klep wordt uitgebreid, er was al op proef zo'n container in de Tiengemetenhof. De nieuwe bakken (derde foto hieronder) hebben rondom een blauwe band zodat ze van een afstand beter herkenbaar zijn als papiercontainer. Mogelijk krijgen de glascontainers een gele band en wie weet worden de PMD-containers ooit ondergronds met als herkenning een oranje band.

 • In het achterste deel van de singel langs de Ooltgensplaatweg ligt een ponton (vierde foto hieronder), zo te zien is de beschoeiing vervangen zoals eerder ook langs de Tiengemetensingel is gebeurd.

 


 

WOENSDAG 13 SEPTEMBER 2017

 

Op zaterdag 23 september is er op Plein 1953 van alles te doen op sportief gebied.

 

De naam Pendrecht Fietst zich Fit is onlosmakelijk verbonden met Huib van Dieyen die in september 2009 held was van de imagocampagne Pendrecht is Goed Bezig en in die maand een fietstocht organiseerde. In de jaren daarna werd het een jaarlijks terugkerend evenement onder de naam Pendrecht Fietst zich Fit (foto: start van de fietstocht in 2016).

Rondom de wijk zijn er twee routes uitgezet met een lengte van 10 en 20 kilometer, onderweg is er een pauzestop bij Brasserie Vrijenburg. De start is bij het gebouw van Vitaal Pendrecht, de deelnemers aan de 20 kilometertocht vertrekken om 11.00 uur en de 10 kilometerfietsers een kwartier later.

De inschrijfformulieren liggen klaar bij Stichting Vitaal Pendrecht (Plein 1953 nummer 191) en bij paramedisch beweegcentrum De Beweging aan de Baarlandhof 21. De kosten zijn twee euro per persoon, te voldoen bij inschrijving. Graag aanmelden vóór dinsdag 19 september.

 

Het voetbaltoernooi onder de naam Plein’53 Cup wordt georganiseerd door Jongerenwerk Op Zuid (JOZ) in samenwerking met Thuis op Straat (TOS), DOCK, Daily Eventz en Stichting Integrale Aanpak en Promotie Plein 1953. Van 10.00 tot 17.00 uur staan er twee voetbalvelden op het Plein waar een 4 tegen 4 toernooi gespeeld wordt. Daarnaast is er een pannaveld waar straatvoetbalartiest Nasser el Jackson pannaclinics zal verzorgen.

Het toernooi is bedoeld voor jongens en meiden vanaf 10 jaar. Wil je deelnemen aan het toernooi? Meld je per mail aan via info@dailyeventz.com of per Whatsapp op nummer 06 21 69 97 01 (Saif Butt). Aanmelden kan in de volgende leeftijdscategorieën: jongens (10-12 jaar, 12-15 jaar of 16+), meisjes (10-12 jaar, samen met jongens in een team) of meisjes (12+ een echt meidenteam). Het persbericht meldt dat er verder ook gave side events zijn, er komt een gatengoal en een speedmeter, er wordt een bootcamp gegeven en er is een Head-is toernooi.

 

De activiteiten op 23 september zijn ontstaan uit de samenwerking tussen diverse wijkpartijen en organisaties, naast de al genoemde instanties is Vitaal Pendrecht de organisator van de fietstocht. Verder zijn er twaalf leden van de winkeliersvereniging betrokken bij de activiteiten.

 


 

ZONDAG 10 SEPTEMBER 2017

 

Gisteren schreef ik dat dit weekend de Open Monumentendagen zijn maar dat er in Pendrecht geen enkel gebouw te bezoeken is. Heeft Pendrecht geen monumenten dan? Jazeker, al zijn er in de wijk geen eeuwenoude gebouwen want dat is vaak het eerste waar men bij een monument aan denkt. In de wijk zijn wel degelijk gebouwen te vinden die de moeite waard zijn, zeker omdat er de laatste jaren een toegenomen interesse is voor bouwwerken uit de wederopbouwperiode.

 

Het bekendste monumentale bouwwerk in Pendrecht is zonder twijfel de Sint Bavokerk uit 1960 (foto links). De katholieke kerk is nog steeds als zodanig in gebruik en het karakteristieke gebouw staat al enkele jaren op de nominatie om rijksmonument te worden. De Sint Bavokerk is nog grotendeels in de originele staat, inclusief de prachtige gebrandschilderde ramen aan de kant van de Slinge.

 

In de Stellendamstraat en de Dirkslandstraat staan de bekende paalwoningen uit 1956 (foto rechts). Twee bijzonderheden van deze flats zijn de schuin geplaatste grote ramen aan de kant van de Slinge (ook bekend als vissenkommen of televisieramen) en de onderdoorgangen (een indirect gevolg van de wens van Lotte Stam-Beese om de binnentuinen zo toegankelijk mogelijk te maken). Tijdens de renovatie in 2002/2003 zijn de huizen aan de buitenkant in de oorspronkelijke staat teruggebracht.

 

Aan de Kerkwervesingel staat het enige overgebleven rijtje boerderijwoningen (foto links, het achterste deel), een blokje waarin vroeger 6 kleine woninkjes voor bejaarden waren. Het in 1955 gebouwde blokje is in 1995 opgeknapt en daarna in gebruik genomen als onderkomen voor twee stichtingen. In het voorste deel zit al vanaf het begin stichting Ons Rotterdam, het achterste deel heeft al diverse gebruikers gehad en staat momenteel leeg.

 

Aan de Sommelsdijkstraat staat de vroegere woning en praktijk van de bekende Pendrechtse huisarts J.R. Hefting (foto rechts). De witte villa is uit 1960 en is ontworpen door Herman Haan, van deze niet zo bekende architect zijn nog maar weinig gebouwen over. In 2004 is de villa gerestaureerd en verbouwd ten behoeve van een beschermd wonen project, een jaar later was de opening waarbij het pand de naam dokter Heftinghuis kreeg. Sinds enkele maanden staat het pand leeg waardoor er ook aan de tuin niets meer wordt gedaan.

 


 

ZATERDAG 9 SEPTEMBER 2017

 • Vandaag was er weer een rommelmarkt op Plein 1953, vanwege het slechte weer waren er minder kramen dan vorige keer en het was er ook niet zo druk.

 • Op de Ossenisseweg werd zelfs vandaag gewerkt, het grootste deel van de weg is nu geheel of gedeeltelijk opgebroken. Het zal niet lang meer duren of de laatste sporen van de vroegere eindhalte van buslijn 66 zijn verdwenen (foto).

 • Dit weekend zijn de Open Monumentendagen maar in Pendrecht is daar helaas niets van te merken, ondanks dat de wijk toch meerdere monumenten telt. Ik heb het bedieningshuis en de machinekamer van de Koningshavenbrug (beter bekend als De Hef) bezocht wat erg interessant was.

 • De kans is heel groot dat het Levenspad (de adoptiebomen langs het Havenspoorpad) wordt uitgebreid naar het gebied IJsselmonde, dat is verheugend want er is nog steeds belangstelling om een boom te adopteren als herinnering aan een overleden dierbare. Geïnteresseerden kunnen een mail met hun contactgegevens sturen naar de vereniging Vrienden van het Levenspad.


 

WOENSDAG 6 SEPTEMBER 2017

 • De rioolwerkzaamheden in de Middelharnisstraat tussen de Slinge en de Middelharnishof zijn afgelopen maandag begonnen, de straat is al grotendeels opgebroken. Aan de Slingekant is de straat over de volle breedte met hekken afgesloten, alleen voetgangers kunnen er langs om bij hun huis te komen. Er hangt een geel bord met de wat cryptische tekst 24 7 V H D N H P N N (foto), er ontbreken nogal wat letters want er hoort te staan zoiets als 24/7 VRIJHOUDEN VOOR DE HULPDIENSTEN. Ik heb hiervan melding gedaan bij de gemeente, ik ben benieuwd hoe lang het duurt voordat het bord wordt vervangen.

 • Morgen staat er vanaf 11.00 uur een mobiele politie-/preventiepost bij metrostation Slinge, de post heeft de afgelopen dagen op diverse plekken in en om Pendrecht gestaan waaronder langs het Havenspoorpad en op Plein 1953.

 • Oud-deelraadsvoorzitter en oud-Pendrechtenaar Ed Goverde heeft afgelopen zondag een Erasmusspeld ontvangen, hij kreeg deze gemeentelijke onderscheiding voor zijn jarenlange en vrijwillige inzet voor de sportende jeugd in Rotterdam.

 • Aanstaande zaterdag is er weer een rommelmarkt op Plein 1953, de vorige was op 5 augustus en werd goed bezocht.

Vooraankondiging: op zaterdag 30 september is er een tweedehands kledingbeurs in de Sint Bavokerk. Helaas zal er net als vorig jaar ook dit jaar geen fancy fair zijn, er zijn simpelweg te weinig vrijwilligers om het te organiseren en de meesten van hen kunnen het vanwege hun leeftijd ook fysiek niet meer aan. Om toch iets te doen is er een alternatief bedacht in de vorm van een tweedehands kledingbeurs (foto links, genomen tijdens de fancy fair in 2013), de verkoop begint om 10.00 uur.

 

Vooraankondiging: op zondag 1 oktober is het derde concert in 2017 van de Zondagmiddagmuziek in de Open Hofkerk (foto rechts). Het concert wordt verzorgd door het Veritas Ensemble dat de bezoekers meeneemt in de wereld van onderdrukking en verzet met hun programma getiteld Secrecy and Rebellion, daarnaast zal John Bakker enkele werken van J.S. Bach op het Vierdag-orgel ten gehore brengen. Kaartjes kosten € 6,- (pashouders € 4,- en kinderen tot en met 12 jaar gratis), het concert begint zoals gebruikelijk om 15.00 uur.

 


 

ZONDAG 3 SEPTEMBER 2017

 

Vanmorgen was de laatste dienst in de Open Hofkerk met Jan van Dijk als organist en als ik om kwart voor tien de kerkzaal binnenstap is het al behoorlijk druk, dat laatste was te verwachten want Jan van Dijk is 35 jaar verbonden geweest aan de Open Hofkerk. Behalve de reguliere kerkgangers waren er vele gasten waaronder vroegere leden van het in 2009 opgeheven Open Hofkoor.

 

De bijzondere dienst werd geleid door de pastors Johan Bos en Guus Ruijl, de liturgie was door Jan van Dijk samengesteld. De preek had als toepasselijke thema Als muziek in je oren en daarin werd de naam van Jan meerdere keren genoemd. Aan het einde van de dienst speelde Jan Wachet auf, ruft uns die Stimme van Max Reger, dit was zijn allerlaatste daad als organist van de Open Hofkerk waarbij zijn opvolger Martien de Vos naast hem stond (rechter foto).

 

Aan het einde van de dienst spraken Johan en Guus de scheidende organist toe en wensten hem alle goeds toe. Natuurlijk kreeg Jan enkele cadeaus en daarna gaf Guus hem het laatste woord. Jan deed dat maar niet voordat hij even naar het orgel was gelopen om de sleutels er uit te halen. Aan het einde van zijn toespraak vroeg hij Martien om naar voren te komen en daarna overhandigde hij de orgelsleutels aan zijn opvolger (foto links), met deze symbolische handeling kwam er officieel een einde aan een tijdperk van 35 jaar. Dit betekent niet dat Jan nooit meer achter het Vierdag-orgel te zien zal zijn maar niet meer als vaste organist, het komende half jaar zal Jan Martien verder inwerken dus hij komt nog regelmatig naar Pendrecht.

 

Na het afscheidswoord van Jan is er gelegenheid om Jan en zijn vrouw Jannie de hand te schudden en daarna kon er in de ontmoetingsruimte nog even nagepraat worden (foto rechts).

 


 

ZATERDAG 2 SEPTEMBER 2017

 

Nu de zomervakantie voorbij is gebeurt er weer het nodige in de Pendrechtse buitenruimte.

 

Aanstaande maandag beginnen de rioleringswerkzaamheden in de Middelharnisstraat (tussen de Slinge en de Middelharnishof, foto links), dit duurt tot en met dinsdag 10 oktober en het verkeer wordt omgeleid door de Melissantstraat. Afgelopen week zijn in dezelfde straat ter hoogte van de tweelaagsgalerijwoningen alle bomen gerooid, mogelijk dat hier in een later stadium ook de riolering wordt vernieuwd.

 

De werkzaamheden in de Ossenisseweg (foto rechts) heb ik al eerder genoemd, dit gebeurt in fases en zal duren tot eind november. Op het Ovezandepad is een tijdelijke oversteek met rijplaten gemaakt zodat alle parkeerplaatsen van de Tuin op het Zuiden bereikbaar blijven.

 

Op de hoek van de Stavenissestraat en de Kortgenestraat is een deel van het grasveld met hekken afgezet, er ligt een groot aantal geïsoleerde buizen waarvan ik vermoed dat het verwarmingsbuizen zijn (foto links). Op de kaart van de wegwerkzaamheden is nog geen informatie te vinden over een eventuele afsluiting.

 

Niet ver daar vandaan zijn werkzaamheden die bijna niemand zal opvallen, aan de achterkant van de even flat aan de Sint-Annalandstraat staan stellingen bij de balkons.

 

In de Middelharnisstraat ten noorden van de Slinge is de renovatie van de oneven galerijflat al een tijd bezig. Wie de flat aan de achterkant bekijkt (foto rechts) zou eerder denken dat het gebouw wordt voorbereid voor sloop, bijna alle kozijnen en binnenmuren zijn er uit.

 • Langs de Tiengemetensingel wordt de beschoeiing (= de houten of stenen bescherming langs de waterrand) vervangen. Men is nu bezig met de singel vanaf de kant van de Middelharnisstraat (foto), het deel aan de kant van de Ooltgensplaatweg is al gedaan.

 • Ook aan het einde van de Ooltgensplaatweg liggen langs het water materialen klaar, waarschijnlijk wordt binnenkort ook daar de beschoeiing vernieuwd.

 • Vanmorgen was twee keer het geluid van de Bavo-klokken te horen, rond kwart over tien en rond kwart voor twaalf.

 • Het winkelpand Zijpe 7 rechts naast afhaalrestaurant Pak-Kai staat leeg, het huisvestingsbemiddelingsbureau Solid Housing heeft er nog geen twee jaar gezeten.

 • Sinds afgelopen maandag rijdt de nieuwe buslijn 668 over de Slinge, helaas zal ik die lijn nooit zien rijden want hij rijdt uitsluitend tijdens schooltijden en dan werk ik. Een indirect gevolg van de nieuwe lijn is dat de RET weer enkele oude Alliance-bussen uit de 900-serie moet inzetten, één daarvan reed afgelopen week een paar keer op lijn 68.


 

Morgen neemt Jan van Dijk afscheid als organist van de Open Hofkerk en als dagburgemeester ben ik uitgenodigd om daarbij aanwezig te zijn waar ik uiteraard gehoor aan zal geven. Jan is maar liefst 35 jaar verbonden geweest aan de Open Hofkerk en "zijn" Vierdag-orgel, hij volgde in 1982 Jacques van Oortmerssen op. Niet alleen het begeleiden van de kerkzang is de verdienste van Jan maar hij was ook betrokken bij de Zondagmiddagmuziek en regelde het onderhoud van het orgel. Op zondag 18 september 2011 vierde Jan van Dijk in een volle Open Hofkerk zijn 50-jarig organistenjubileum waarbij hij een bijzondere kerkelijke onderscheiding kreeg (foto rechts), het Draaginsigne in Goud met Briljant dat hem door Cobi van Bommel werd opgespeld.

Jan van Dijk wordt opgevolgd door Martien de Vos, een jonge en talentvolle organist die net als Jan ook van Flakkee komt. De afscheidsdienst voor Jan van Dijk begint om 10.00 uur, na afloop kan men Jan en zijn vrouw Jannie ontmoeten tijdens een receptie met een hapje en een drankje.

 


 

Oudere berichten zijn terug te vinden in het weblogarchief.