weblog Pendrecht

 


 

Dit is mijn digitale dagboek over Pendrecht, de nieuwste berichten staan altijd bovenaan. Klik hier om een reactie te sturen.

Omdat ik fulltime werk is het voor mij lastig om buiten het weekeinde iedere dag een onderwerp voor mijn weblog te vinden, ik werk daarom op doordeweekse dagen alleen op woensdagavond mijn weblog bij.

 


 

ZONDAG 18 FEBRUARI 2018

 

Al meer dan tien jaar is er in de Open Hofkerk de Zondagmiddagmuziek, de concertserie die in 2005 op initiatief van dominee At Polhuis is begonnen. Hoewel er op de website van de Zondagmiddagmuziek nog geen data voor 2018 zijn vermeld staan er in de agenda van de Open Hofkerk wel vier zondagmiddagen gereserveerd en wel 18 maart, 27 mei, 7 oktober en 9 december. Verder is de kerkzaal op 30 december besproken voor een concert van het Neva Ensemble.

 


 

ZATERDAG 17 FEBRUARI 2018

 

Het beplanten van de nieuwe plantvakken op Plein 1953 is al begonnen, in enkele vakken zijn de haagbeuken geplant en zowel langs Dirk als langs de Aldi staan de krentenbomen (in de vorm van heesters) in de vakken. Verder staan er al enkele nieuwe bankjes die bestaan uit beton met een zitting van houten latten, ze hebben geen leuning en zijn wat lager dan de vroegere bankjes. Volgens de planning komen volgende week de nieuwe fietsrekken, de meeste oude exemplaren zijn al weggehaald.

 

 


 

WOENSDAG 14 FEBRUARI 2018

 

Ik heb vandaag geen actueel nieuws te melden, daarom wat eerdere nieuwsfeiten uit mijn weblog.

• Februari 2007: Mijn website wordt uitgebreid met een pagina Jeugdherinneringen.

• Februari 2008: In galerie Eveline van Rooy opent de nieuwe expositie Tulpen in Rotterdam.

• Februari 2009: Bij het speelplein in de Halsterenstraat is een gele paalklok geplaatst.

• Februari 2010: Officiële start van de bouw van de drie woontorens langs de Burghsluissingel.

• Februari 2011: Aan de Ossenisseweg begint de grondsanering waar vroeger een wasserette was (linker foto).

• Februari 2012: De sloop van Valckensteyn begint, als eerste sneuvelt het balkonhek van huis 478.

• Februari 2013: De uitvaartdienst voor Ruud Pesik wordt door veel mensen bezocht.

• Februari 2014: Cees Bavius en Pieta Bot nemen na acht jaar afscheid van Pendrecht.

• Februari 2015: Na meer dan een halve eeuw gaat schoenenwinkel Van Liesdonk voorgoed dicht (rechter foto).

 


 

ZONDAG 11 FEBRUARI 2018

 

 

Vanmorgen heb ik de museummetro 5024 bezocht, daarin was een tentoonstelling vanwege het 50-jarig bestaan van de Rotterdamse metro. Veel Pendrechtenaren zullen herinneringen hebben aan deze eerste generatie metrotreinstellen die tot 2003 hebben gereden op wat nu lijn D is (heette vroeger de Noord-Zuidlijn en later de Erasmuslijn). De museummetro staat in station Blaak, historisch gezien niet juist want de emmetjes hebben daar nooit gereden maar hier kan het stel staan zonder het metroverkeer te hinderen.

 

 

Op zes plekken kan je naar binnen want alle deuren zijn open, inclusief de enkele deuren aan de uiteinden. Het is net of je een rit gaat maken want de harde rode bankjes zijn nog niets veranderd en zelfs de binnenverlichting brandt, alleen het geluid van de motorgenerator ontbreekt. Op de ramen aan de niet-perronzijde zijn historische foto's te zien en bij de cabines staan schermen waarop foto's en films worden getoond. Verder staat er nog een gele kaartautomaat uit de begintijd van de metro, na geldinworp moest je aan een zwarte knop trekken en dan kwam de kaart er uit (er waren ook geldwisselaars en die werkten geheel automatisch). Op een ander balkon staat een stempelautomaat van de laatste generatie met daarop een sticker Ook u kunt vanaf 11 februari hier niet meer stempelen! (op 11 februari 2010 is in Rotterdam de strippenkaart afgeschaft). De jubileumtentoonstelling is nog tot en met dinsdag 13 februari te bezoeken, daarna keert metrostel 5024 terug naar de voormalige remise Hillegersberg.

 

 


 

ZATERDAG 10 FEBRUARI 2018

 

De verlichting van het paneel Of Mice and Mozart in de Serooskerkestraat werkt niet meer, één van de lampen was al een tijd defect maar nu zijn de beide lampen uit. Een schoonmaakbeurt zou ook geen luxe zijn want het hele paneel heeft een groene aanslag vanwege de bomen die er vlakbij staan.

 

Het paneel is gemaakt door Mirella de Boer, dochter van wijkregisseur Harry de Boer van Woonstad Rotterdam. Tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen Pendrecht op 27 september 2008 diende het paneel als achtergrond van de musical Of Mice and Mozart, linksboven zijn de vierkante Olympische ringen te zien. Het was al meteen de bedoeling dat het paneel na de Pendrechtse Olympische Spelen naar het transformatorhuis in de Serooskerkestraat zou gaan om de beschadigingen aan de muur als gevolg van de sloop van de garages aan het gezicht te onttrekken. De schijnwerpers zijn in juni 2010 aangebracht.

 • De haag bij de gemeenschappelijke ruimte van de Ostreaflat is vervangen door een schutting (foto).

 • Alle nieuw aangelegde plantvakken op Plein 1953 zijn voorzien van aarde, de beplanting komt in de week van 19 februari.

 • Het lijkt er toch op dat Behangkoopjes gaat verhuizen naar het voormalige pand van Tennis Only, de afgelopen week was men er regelmatig bezig en op de dozen staat dat er behangrollen in zitten. De behangwinkel zit nu in twee aparte winkels, ter weerszijden van de Slinge.

 • Het trappenhuis in de Hontenissestraat waar vorige maand tijdens de storm een deel van de ramen uit waaide is weer winddicht, het gat is tijdelijk dichtgemaakt met houten platen.

 • In de Den Bommelhof staat nog een Opzoomerkerstboom.

 • Nog steeds is de Middelharnisstraat ter hoogte van Korpersteijn afgesloten en hetzelfde geldt voor de Sliedrechtstraat tussen de Kruiningenstraat en de Hontenissestraat. Aan het begin van de Stavenissestraat zijn de voetpaden al grotendeels betegeld, ik denk dat de stratenmakers spoedig aan de rijweg zullen beginnen.


 

WOENSDAG 7 FEBRUARI 2018

 

Aanstaande vrijdag is het precies 50 jaar geleden dat de eerste metrolijn in Rotterdam officieel werd geopend, dat gebeurde door prinses Beatrix en prins Claus. Een dag later begon de reguliere dienst en kon men per metro reizen tussen Centraal Station en Zuidplein, met een lengte van slechts 5,8 kilometer was het de kortste metrolijn ter wereld. Op 25 november 1970 werd metrostation Slinge in gebruik genomen en daarmee was Pendrecht samen met Zuidwijk de eerste naoorlogse wijk die per metro bereikbaar was.

 

Al vanaf het begin ken ik de metro en ontelbare keren ben ik in de blauwe treinstellen gestapt met de grote gele M onder de voorruit, dit materieel heeft ruim 30 jaar lang het gezicht van de Rotterdamse metro bepaald. In het begin werden de deuren nog centraal geopend en gesloten door de bestuurder maar al snel moesten de passagiers dat zelf doen. Van binnen waren de treinstellen nogal spartaans uitgevoerd met kale tl-buizen en harde rode bankjes maar dat was in het begin geen bezwaar, je zat er immers hooguit een kwartier in. Voor de metro waren aparte rittenkaarten (een 5-rittenkaart kostte f 1,25) want de stations waren voorzien van tourniquets: je stak de kaart in de rode gleuf, met een tik werd de kaart gestempeld en geknipt, een groen lampje gaf aan dat je kon doorlopen. Op ieder station hield de perronopzichter het in- en uitstappen in de gaten, na het "Niet meer instappen!" gingen de deuren dicht en vertrok de metro. In de treinstellen zaten boven de ramen metalen strips waarop de namen van de stations stonden, de bestuurder riep de stations ook om. Treinaanwijzers op de perrons kwamen pas na de verlenging naar Hoogvliet omdat niet alle treinen het hele traject bereden. Veel is er in de loop der jaren op de stations veranderd en het kleine lijntje van nog geen 6 kilometer is uitgegroeid tot een regionaal netwerk van snelle verbindingen tot ver buiten Rotterdam.

 

Het treinstel waarmee prinses Beatrix en prins Claus het Rotterdamse metronet openden is bewaard gebleven, metrostel 5024 is in de voormalige remise Hillegersberg door vrijwilligers van de Stichting RoMeO opgeknapt en in de originele staat teruggebracht. Van vrijdag 9 tot en met dinsdag 13 februari is het metrostel te bezoeken op station Blaak, in stel 5024 is een tentoonstelling over de geschiedenis van de Rotterdamse metro. Kijk op de speciale website www.50jaarmetro.nl voor meer informatie.

 


 

ZONDAG 4 FEBRUARI 2018

 

Vanmiddag ben ik samen met mijn moeder naar een diapresentatie geweest bij Ons Rotterdam in de boerderijwoningen aan de Kerkwervesingel (foto). De presentatie ging over de Rotterdamse bakkersketen Van der Meer & Schoep dat in de vijftiger jaren zo'n 130 winkels in Rotterdam en omgeving had.

 

De keten is ontstaan toen de broers Piet en Jan van der Meer samen een bakkerij beginnen en Gerard Schoep zich bij hen aansluit, in december 1917 wordt het bedrijf Van der Meer & Schoep opgericht. Na de oprichting is er vrij snel sprake van een flinke groei maar de crisis en de Tweede Wereldoorlog hebben een stagnatie veroorzaakt. In de jaren vijftig volgt de tweede groeiperiode voor de bakkerij, precies in de periode dat Pendrecht wordt gebouwd en als kind herinner ik nog dat Van der Meer & Schoep aan huis kwam. De oranje elektrische Spijkstaal ijzeren hond zie ik nog zó de straat inrijden, die karretjes maakten een zacht zoemend geluid. Als je de deur had opengedrukt klonk het sonore "De bakker!" door het trappenhuis. Het was nog heel gewoon dat je op de pof kocht: het bedrag werd opgeschreven en eenmaal per week rekende je af.

 

Van der Meer & Schoep is vooral bekend geworden door King Corn, het witbrood dat in 1965 werd geïntroduceerd ("het enige dat je weggooit is de verpakking"). Het merkbrood werd heel populair dankzij de reclamespotjes met het jongetje dat bij Japie ging wonen omdat ze daar King Corn hadden. King Corn zat in een papieren zak en als ik mij goed herinner kostte het f 1,25 wat toen voor een heel brood erg duur was.

 

In 1959 is de grote bakkerij van van der Meer & Schoep in de Spaanse Polder geopend, dat was voor het bedrijf een mijlpaal van de wederopbouw. Het einde van Van der Meer & Schoep werd ingeluid door een wet uit 1968 waardoor ook supermarkten brood mochten verkopen, tot dan hadden bakkers het alleenrecht voor de broodverkoop. De eigen winkels en de bezorgwijken werden daardoor te duur en uiteindelijk komt er een samenwerking met bakkerijen in het hele land, daarmee verdween de naam Van der Meer & Schoep.

 


 

ZATERDAG 3 FEBRUARI 2018

 

Op Plein 1953 zijn vanwege de vergroening enkele ontwikkelingen rond het daar aanwezige straatmeubilair. Begin vorige week is de walvis weggehaald en was het oranje-blauwe plateau in stukken gehakt, het beton is nu weg en de plek van het plateau is weer bestraat (foto links). Alleen de metalen kubus met de dierenfiguren staat er nog, waarschijnlijk zal deze ook verdwijnen.

De walvis is op 6 juni 2012 onthuld als sluitstuk van de kindvriendelijke routes door de wijk (foto rechts: de walvis kort na de onthulling). In de zomermaanden spoot de walvis steeds 1 minuut water en dan 1 minuut niet, de apparatuur die dit regelt zit in de metalen kubus. In november 2015 werden de plannen voor de vergroening van Plein 1953 bekend gemaakt en daarbij zou de walvis verdwijnen, dat was een uitdrukkelijke wens van omwonenden en ondernemers. Sindsdien spoot de walvis in de zomermaanden geen water meer en pas meer dan twee jaar later is de walvis daadwerkelijk verdwenen.

 

Zoals ik woensdag al meldde zijn de watersnoodzuilen weggehaald, wel toevallig dat afgelopen week werd herdacht dat 65 jaar geleden de watersnood was. De zuilen stonden een paar dagen geleden nog achter hekken maar zowel de hekken als de zuilen zijn nu weg, ik vraag mij af of de zuilen terugkomen.

De vijf zuilen zijn in 2003 geplaatst, 50 jaar na de watersnood. Op de zuilen stonden de huisregels van het Plein maar ook een stukje geschiedenis van de watersnood, inclusief de namen van een aantal ondergelopen dorpen waar in Pendrecht straten naar vernoemd zijn. De plekken waar de zuilen stonden zijn met gele klinkers dichtgemaakt.

 

In november 2008 zijn er ongeveer 20 metalen boombakken met berken neergezet op het Plein, op de bakken staat aan één kant PENDRECHT en aan de andere kant CHARLOIS. Vanwege de aanleg van de plantvakken zijn de meeste bakken tijdelijk verplaatst. Enkele zijn er neergezet in de twee doorgangen aan de kant van de Slinge maar drie bakken kwam ik tot mijn verrassing tegen aan het begin van de Schuddebeursstraat bij de Zijpe (foto links), waarschijnlijk staan ze daar tijdelijk.

 

Ik vraag mij af of de winkelwegwijzers (foto rechts) blijven staan. De vijf winkelwegwijzers op en om Plein 1953 zijn in november 2011 neergezet, het zijn roodbruine palen met een "gouden" knop en daaraan wegwijzers naar de winkels en andere instellingen. Twee palen zijn in de loop der jaren afgebroken en nooit vervangen zodat er nog maar drie over zijn. Inmiddels kunnen ze bijna naar het museum want veel van de vermelde winkels bestaan niet meer, onder andere naar Möller Modes, restaurant Thomas, bakker Van Berkel en Van Liesdonk schoenen zal men tevergeefs zoeken. Op enkele wegwijzers stond een verwijzing naar Plus, na de sluiting van deze supermarkt zijn deze borden met grijs tape zorgvuldig afgeplakt en op één wegwijzer is de naam van Dirk aangebracht.

 


 

De voormalige winkel van Tennis Only staat al sinds januari 2015 leeg en ondanks de wervende teksten op de ramen (foto links) is er nog steeds geen huurder gevonden. Een tijd lang gingen er geruchten dat er een HEMA zou komen en ook de behangzaak op de hoek van de Slinge en de Kerkwervesingel werd als mogelijke nieuwe gebruiker genoemd. Toen ik er vanmiddag langs liep stond de deur open en was men binnen aan het werk, een groot deel van de ruimte stond vol met pallets en kartonnen dozen.

 

Gedurende enkele maanden stond er een hoge stelling naast metrostation Slinge maar wat ze er deden was niet te zien. Via internet ben ik daar nu achter gekomen: op het dak zijn 544 zonnepanelen geplaatst (bron foto rechts: de Havenloods), metrostation Slinge heeft een zigzag dak en de zonnepanelen zijn uiteraard alleen aangebracht aan de zuidkant. De zonnepanelen leveren de hoeveelheid energie die vergelijkbaar is met het energieverbruik van 50 huishoudens per jaar. De opgewekte zonne-energie wordt gebruikt voor de verlichting in het station en de reisinformatie op de digitale reisinformatieborden. De aanleg van de zonnepanelen is de eerste stap in een gezamenlijk initiatief van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), RET en HTM om het openbaar vervoer verder te verduurzamen.

 


 

WOENSDAG 31 JANUARI 2018

 

Toen ik gisteravond over Plein 1953 liep zag ik dat de walvis was verdwenen, het betonnen plateau waar de vis op stond was in stukken gehakt. Daarmee is het meest opvallende element van de kindvriendelijke routes verdwenen, wat er met het blauwe dier gaat gebeuren weet ik niet. Ook de vierkante watersnoodzuilen zijn (tijdelijk?) verwijderd en staan achter het hek naast het verhoogde plantvak.

 


 

ZONDAG 28 JANUARI 2018

 

Steeds meer worden led-lampen ook voor straatverlichting gebruikt, gisteren zijn in de Baarlandhof de armaturen vervangen door nieuwe met led-verlichting.

 

In november 2014 kwamen de eerste lantaarnpalen met led-verlichting in Pendrecht, dat gebeurde in de Oosterlandstraat. De armaturen hebben een ovale vorm en als je goed kijkt kan je de afzonderlijke lampjes zien. Inmiddels zijn er al meer straten in de wijk met deze moderne verlichting, als bij straatvernieuwing de lantaarnpalen worden vervangen dan hebben de nieuwe palen armaturen met led-verlichting. Enkele Pendrechtse straten met led-verlichting zijn behalve de Oosterlandstraat de Wemeldingestraat, de Raamsdonkweg en omgeving, de Kloosterzandestraat en het Biezelingeplein. Ook het hele Havenspoorpad wordt op deze manier verlicht met als bijzonderheid dat daar dynamische verlichting is: normaal brandt de verlichting heel zwak maar gaat tijdelijk op volle sterkte branden zodra er een voetganger of fietser passeert. In 2015 kwamen er ook armaturen met led-lampjes voor lage lantaarnpalen, de eerste exemplaren (foto rechts) verschenen langs het achterste deel van het Ovezandepad.

 

Enkele voordelen van led-verlichting zijn het lage stroomgebruik, de lange levensduur en de meer gerichte luchtbundel zodat er minder strooilicht is. Dit laatste is bij straatverlichting een groot voordeel en dat is goed te zien langs de Ossenisseweg waar alleen het deel ten westen van de Hontenissestraat armaturen met led-verlichting heeft. Ook in huis worden steeds vaker led-lampen gebruikt, in tegenstelling tot de spaarlampen brandt een led-lamp na het inschakelen direct op volle sterkte.

 


 

ZATERDAG 27 JANUARI 2018

 

Afgelopen week is er verder gewerkt aan de vergroening van Plein 1953, de eerder aangelegde plantvakken aan de zijkant van Dirk zijn voorzien van aarde. Nu is men bezig om de plantvakken aan de zijkant van de Aldi aan te leggen (foto links), daarvoor zijn de bankjes en de prullenbakken tijdelijk weggehaald. Anders dan bij Dirk komen de plantvakken langs de Aldi wat verder weg van de gevel. De overbodige gele klinkers liggen op een met hekken afgezet gebied naast de blauwe walvis, volgens een bordje op het hek is het een tijdelijk blad-depot maar er is geen blaadje te bekennen.

Begin 2016 zijn de beukenhagen langs de stadsvilla's aangelegd en deze krijgen een kleine uitbreiding. Bij de Krabbendijkestraat wordt de haag doorgetrokken om de hoek (foto rechts), de hellingbaan naar de ingang van de flat is vervangen door een trap. Volgens de planning worden in de week van 19 februari alle nieuw aangelegde vakken beplant.

 

Drie weken geleden is men begonnen met het plaatsen van genummerde tegels bij de adoptiebomen langs het Levenspad, de nummers komen overeen met die op de informatieborden. Men is gestart bij het Vaanwegviaduct (daar staat boom nummer 1) en van daar werkt men in westelijke richting. Omdat het best een arbeidsintensieve klus is heeft het even geduurd voordat de tegels ook langs het Pendrechtse deel van het pad te zien zijn (linker foto). Het begin is er: de eerste adoptieboom aan deze kant van de Zuiderparkweg heeft het nummer 225 en de tegels liggen er nu tot nummer 240, dat is net voorbij de boom voor mijn vader (rechter foto). Naar verwachting zijn eind volgende week alle bomen genummerd.

 

Het was te verwachten na de relatief warme dagen van afgelopen week: de krokussen in de middenberm van de Slinge komen al boven de grond. En dat terwijl het nog maar januari is, hartje winter.

 


 

WOENSDAG 24 JANUARI 2018

 

Anita, de eigenaresse van lunchroom Plein 1953, heeft afgelopen maandag in een filmpje op Facebook iedereen bedankt voor alle reacties na haar ongelukkige val vorige week en ze liet weten dat de lunchroom de volgende dag weer open gaat. Ze deed tevens een oproep voor een hulp in de lunchroom en ook daar kwamen veel reacties op.

 


 

ZONDAG 21 JANUARI 2018

 

Afgelopen donderdag was de nieuwjaarsbijeenkomst van Vitaal Pendrecht en al meer dan tien jaar verzorg ik daar een fotopresentatie waarin ik terugblik op het afgelopen jaar. Ruim op tijd ga ik van huis met in mijn zak de tekst (zeven A4-tjes) en twee USB-sticks (waarvan één als reserve) waarop de foto's staan. Na aankomst zorgde ik er voor dat de titelfoto van mijn presentatie op het scherm stond voordat de bezoekers zouden binnenkomen. Veel stoelen bleven uiteindelijk leeg want de opkomst viel wat tegen, ik schat dat er hooguit 25 mensen waren. Gelukkig waren de meeste vaste gasten er wel en zelfs ex-opbouwwerker Rieks Westrik was er speciaal voor uit Prinsenland gekomen.

Harry Kock (foto rechts), voorzitter van Vitaal Pendrecht en nachtburgemeester van Pendrecht, opende de avond met een welkomstwoord en na zijn toespraak nodigde hij mij uit om naar voren te komen om het eerste deel van mijn presentatie te doen.

 

Op de gebruikelijke manier doe ik mijn presentatie waarbij de foto's na elkaar op het scherm komen, de laptop staat naast mij zodat ik deze zelf kan bedienen. Zoals altijd toon ik de gebeurtenissen in chronologische volgorde, voor iedere maand zoek ik vijf onderwerpen en dus ook vijf foto's uit. De meeste foto's laten een gebeurtenis zien maar altijd zitten er ook wel enkele weerfoto's bij, dit keer van een mini-sneeuwpop in januari en een mooie rode avondlucht in mei.

Hieronder van links naar rechts vier willekeurige foto's uit het eerste halfjaar van 2017: de presentatie van het fotoboek over Pendrecht in de Open Hofkerk (februari), de officiële opening van ontmoetingscentrum Zuiderkroon (maart), de voortgang van de renovatie van de galerijflat in de Middelharnisstraat (april) en de Avondvierdaagse van Pendrecht (juni).

 

 

Als de laatste foto van juni is geweest verschijnt het woord PAUZE op het scherm, na deze onderbreking doe ik het tweede deel van mijn presentatie. Aan het eind is altijd een afsluitende foto met de tekst gelukkig nieuwjaar en daarna volgde het applaus, van Harry ontving ik een cadeaubon.

Hieronder van links naar rechts vier foto's uit het tweede halfjaar van 2017: het einde van kringloopwinkel De kleine Beurs op Plein 1953 (augustus), Jan van Dijk neemt afscheid als organist van de Open Hofkerk (september), riool- en wegwerkzaamheden op de Ossenisseweg (oktober) en het kerstconcert in de Sint Bavokerk (december).

 

 

Na mijn presentatie nam Harry weer het woord voor het laatste onderdeel van het programma: de uitreiking van de Clasien Kramer prijs. Deze door Vitaal Pendrecht ingestelde prijs wordt ieder jaar in januari uitgereikt en bestaat uit een speld en een geldbedrag dat de winnaar vrij mag besteden.

 

Dit jaar waren er vier genomineerden en de keuze van wie de prijs krijgt wordt gedaan door een onafhankelijke commissie die bestaat uit mensen die niet in Pendrecht wonen. Vorig jaar had Maja den Hollander de eer om voor het eerst de prijs te ontvangen, zij was ook vandaag aanwezig en uiteraard droeg zij de speld.

Harry vertelde wat de winnares (het werd opnieuw een vrouw) allemaal voor Pendrecht deed: vrijwilligster bij Vitaal Pendrecht, meespelen in de toneelgroep, verkeersbrigadier en nog veel meer. Ik kreeg al een idee wie het zou zijn en mijn vermoeden werd bevestigd toen Joke Spijkers werd gevraagd om naar voren te komen. Maja speldde Joke de speld op (foto links, Joke staat links) en daarna kreeg de winnares een bos bloemen en een envelop met het geldbedrag. Daarmee was het officiële programma afgelopen en onder het genot van de muziek van wijkzanger Armando (foto rechts, hij musiceerde ook aan het begin van de avond en tijdens de pauze van mijn presentatie) kon men met een hapje en een drankje nog even napraten.

 


 

ZATERDAG 20 JANUARI 2018

 

Afgelopen donderdag werd heel Nederland getroffen door een zware storm wat ook in Pendrecht niet zonder gevolgen bleef. Op straat lagen veel afgebroken takken maar ik ben geen ontwortelde bomen tegengekomen. De enige grote schade die ik gezien heb is een trappenhuis van de galerijflat in de Hontenissestraat waar het bovenste deel van de glazen pui uit is gewaaid (foto links). De pui kwam kennelijk op de lantaarnpaal naast de flat terecht want het armatuur is er af.

 

Een indirect gevolg van de storm eergisteren is de tijdelijke sluiting van de lunchroom op Plein 1953 (foto rechts). Eigenaresse Anita heeft onderweg naar Pendrecht een ongeluk gehad waarbij zij gevallen is, het zag er in eerste instantie ernstig uit maar het lijkt mee te vallen. Nadat het bericht op Facebook verscheen kwamen er veel hartverwarmende reacties binnen maar de lunchroom is dus even dicht. Beterschap, Anita!

 • Op Plein 1953 zijn langs de zijkant van Dirk tegenover Kruidvat de vakken aangelegd waar beplanting komt (linker foto), deze vakken komen ook langs de zijkant van de Aldi tegenover de winkels. Er moet nog wel aarde in en volgens de planning worden de vakken in de week van 19 februari beplant, in de vakken komen haagbeuken (zoals langs de stadsvilla's) en krentenbomen.

 • Nog meer veranderingen op het Plein: het aantal banden in dezelfde kleuren als het logo van de winkeliersvereniging is flink uitgebreid, ze zijn bevestigd aan de lantaarnpalen (middelste foto). Enkele weken geleden zag ik ook dat er op de hoeken van de winkelblokken borden aan de luifels zitten (rechter foto) waarop de nummers van de winkels zijn vermeld.

Morgen volgt een verslag van de nieuwjaarsbijeenkomst van Vitaal Pendrecht en de presentatie die ik daar heb gegeven.

 


 

WOENSDAG 17 JANUARI 2018

 

Vandaag lag het herinneringsmagazine van Valckensteyn in mijn brievenbus, het is toegezonden naar iedereen die de Valckensteyn-reünie op 1 september 2016 heeft bezocht. Aan het einde van de reünie werd aangekondigd dat er een magazine over Vaklckensteyn zou komen en na meer dan een jaar is het er dan eindelijk. Het magazine is samengesteld en uitgegeven door Vitaal Pendrecht in een zeer kleine oplage en is in principe alleen bestemd voor wie op de reünie is geweest.

Het magazine heeft de opmaak van In de Kijkerd maar is wel aanzienlijk dikker, het telt 44 pagina's. Velen hebben aan het magazine bijgedragen, zowel met tekst als met foto's. De artikelen staan in chronologische volgorde, het eerste deel van het magazine bestaat uit artikelen die destijds in Contact (het bewonersblad van OWG) stonden. Valckensteyn was in het begin de trots van Pendrecht en OWG en dat is in die artikelen duidelijk te lezen, de officiële openiong op 1 mei 1971 had het karakter van een feestdag voor heel Pendrecht.

Interessant zijn ook de interviews met mensen die in Valckensteyn hebben gewerkt, één daarvan is radio- en televisieman Jos Bom die nu in Amerika woont (Valckensteyn had een eigen radio- en tv-studio). Ook staat er een kort verslag van de reünie in en natuurlijk veel foto's, op de achterkant staat een gedicht van een oud-bewoonster. Zelf heb ik ook een bijdrage aan het magazine geleverd in de vorm van een artikel over de geschiedenis van Valckensteyn en een fotoserie van de sloop, ook de foto op de voorkant heb ik gemaakt. Al met al is het magazine een mooie herinnering aan Valckensteyn, ooit de trots van Pendrecht die na amper 40 jaar al weer moest verdwijnen.

 • Op Plein 1953 zijn langs de zijkant van Dirk tegenover Kruidvat de werkzaamheden voor de aanleg van de plantvakken begonnen.

 • In het winkelpand Zijpe 7 zit sinds kort zorgorganisatie Sunflower Health Care.

 • Morgen is de nieuwjaarsbijeenkomst van Vitaal Pendrecht, zonet heb ik mijn presentatie op een USB-stick gezet en de tekst uitgeprint.


 

ZONDAG 14 JANUARI 2018

 

Al bijna 15 jaar ben ik dagburgemeester van Pendrecht maar sinds eergisteren heb er een titel bij: ambassadeur van het Levenspad. Net als mijn dagburgemeesterschap is ook dit een symbolische functie, de titel is door het bestuur van de vereniging Vrienden van het Levenspad in het leven geroepen. Op de website van de vereniging Vrienden van het Levenspad is een aparte pagina waarop alle ambassadeurs met een korte beschrijving worden voorgesteld, daar staat ook wat er van hen wordt verwacht.

 

Iedereen die wel eens over het Havenspoorpad loopt of fietst kent de adoptiebomen die er door de voormalige deelgemeente Charlois in 2011 zijn geplant onder de naam Levenspad. Bewoners konden een boom adopteren en dat was een groot succes: alle 275 bomen waren in betrekkelijk korte tijd vergeven. In de meeste gevallen was het ter nagedachtenis aan iemand maar men kon ook een boom adopteren vanwege een bijzondere gebeurtenis, de knotwilgen staan langs het Charloisse deel van het Havenspoorpad, dat is van de Krabbendijkestraat tot aan het viaduct van de Vaanweg.

 

Ook ik heb twee keer een boom geadopteerd, één voor mijn in 2010 overleden vader en één als cadeau aan de gymclub de Oud-fitters ter gelegenheid van hun 25-jarig bestaan in 2011. Iedere zondag fiets ik over het Havenspoorpad naar mijn moeder en altijd kijk ik dan hoe de boom voor mijn vader er bij staat. Oorspronkelijk stonden er bij alle bomen paaltjes met een klein bordje maar omdat deze regelmatig uit de grond werden getrokken zijn de namen met groene verf op het wegdek geschilderd.

 

Na het opheffen van de deelgemeente in april 2014 werd er niets meer gedaan aan het onderhoud van de bomen en ook van eerder gemaakte plannen kwam niets terecht, kortom: het Levenspad raakte in verval. Zowel de adoptanten van de bomen als de Belangenorganisatie Charloisse Lagedijk (die opkomt voor de belangen van het Zuidrandgebied) zagen dit met lede ogen aan en uiteindelijk leidde dit in juni 2017 tot de oprichting van de vereniging Vrienden van het Levenspad.

 

Sindsdien is er al heel veel ten goede gebeurd waaronder het knotten van de bomen (foto links) en het plaatsen van drie informatieborden (foto rechts). Met Stadsbeheer zijn afspraken gemaakt over het onderhoud van de bomen zodat de toekomst van het Levenspad verzekerd is. Omdat er nog steeds vraag is naar adoptiebomen wordt het Levenspad nu uitgebreid naar het IJsselmondse deel van het Havenspoorpad, onlangs zijn er voorbij het Vaanwegviaduct 80 nieuwe wilgen geplant. Alle informatie en nieuwtjes over het Levenspad kan men lezen op de website van de vereniging Vrienden van het Levenspad.

 


 

ZATERDAG 13 JANUARI 2018

 

Afgelopen week zijn op meerdere plaatsen in de wijk straten (opnieuw) afgesloten, in alle gevallen kunnen voetgangers er wel langs. De Sliedrechtstraat is tussen de Hontenissestraat en de Stavenissestraat afgesloten vanwege werkzaamheden aan kabels en leidingen (foto links). In de Middelharnisstraat zijn de werkzaamheden aan de riolering hervat en is de straat ter hoogte van de Tiengemetenhof afgesloten, de parkeerplaatsen in de Tiengemetenhof zijn alleen bereikbaar vanaf de kant van de Sliedrechtstraat.

Het voorste stukje van de Stavenissestraat is opgebroken vanwege de herinrichting van de straat (foto rechts). Het gaat om het deel vanaf de Slinge tot en met de kruising met de Kortgenestraat / Sint-Annalandstraat, de linde op de hoek bij de Slinge is inmiddels geplant. En aanstaande maandag begint de verdere vergroening van Plein 1953 (zie bij 24 december), het eerste wat er gaat gebeuren is de aanleg van de plantvakken langs de beide supermarkten.

 • Aan 5 lantaarnpalen langs de stadsvilla's op Plein 1953 zijn banden aangebracht in dezelfde kleuren als het logo van de winkeliersvereniging (linker foto).

 • In de rechter winkel in het voormalige Dieren Gezondheids Centrum komt een Poolse supermarkt met de naam Nasz Sklep (vertaling: Onze Winkel). De naam is te lezen op het rechter deel van de lichtbak, opmerkelijk is dat op het linker deel nog steeds de naam van het DGC gedeeltelijk te zien is.

 • Het dumpen van grof vuil gebeurt helaas nog al te vaak maar soms leidt dat tot grappige situaties: bij het rijtje garages in de Sint-Annalandstraat staat een duoblok.

 • De verlichtingsstoring in de Ossenissebuurt (zie bij 30 december) is afgelopen week verholpen. En na meer dan een jaar (!) brandt eindelijk de lantaarnpaal in het korte stukje Halsterenstraat vanaf de Melissantstraat, de paal stond eerst aan de overkant in een tuin achter een schutting zodat de monteurs er niet bij konden.

 • De binnentuinen tussen de Abbenbroekweg en de Raamsdonkweg zijn allemaal opgehoogd met aarde, ook de tuin waar ik als kind heb gespeeld (rechter foto).


 

WOENSDAG 10 JANUARI 2018

 

Het Pendrecht Theater, de theatergroep van Vitaal Pendrecht, komt deze maand met een nieuwe voorstelling (foto links: het affiche). In plaats van een kerstvoorstelling is er een wintervoorstelling onder de naam Vriendschap. Aristoteles, een Griekse filosoof en wetenschapper, heeft ooit gezegd dat je drie soorten vriendschap hebt: vriendschap voor het plezier, vriendschap voor het nut en ware vriendschap. Maar wat is vriendschap nog, in een tijd waarin mensen wel 500 Facebookvrienden hebben en waarin ouderen worden afgescheept met een robot als vriend?

Er zijn avondvoorstellingen op de woensdagen 24 en 31 januari (aanvang 19.30 uur) en een middagvoorstelling op zondag 28 januari (aanvang 15.00 uur). De voorstellingen zijn in het gebouw van Vitaal Pendrecht, de toegang is gratis (er is een mogelijkheid voor een vrije gift). Reserveren kan persoonlijk of telefonisch (010 4809346) op werkdagen of per mail.

 

Ook voor de nieuwjaarsbijeenkomst van Vitaal Pendrecht op 18 januari is een affiche gemaakt (foto rechts), daarop is in het groot de titelfoto van mijn presentatie afgebeeld. De nieuwjaarsbijeenkomst is ook in het gebouw van Vitaal Pendrecht (de aanvang is 19.30 uur) maar in tegenstelling tot de theatervoorstellingen hoeft daarvoor niet gereserveerd te worden. Op het affiche wordt de bijeenkomst een college genoemd, laat je daar niet door afschrikken. De toegang is gratis.

 


 

ZONDAG 7 JANUARI 2018

 

Onlangs kreeg ik een mail van iemand uit Zeeland die bezig is met stamboomonderzoek, hij was op zoek naar informatie over zijn oom Bert (Huibert-Jan) Groenendijk die een sigarenwinkel in Pendrecht had.

 

Hoewel ik Bert Groenendijk niet persoonlijk heb gekend wist ik wel meteen waar hij het over had. Het gaat over de sigarenwinkel aan de Sliedrechtstraat 24 (op de foto de tweede winkel van links) waar ik in mijn kinderjaren heel vaak shag voor mijn vader heb gehaald. De winkel heeft bijna vijftig jaar bestaan en de eerste eigenaar van de in 1958 geopende zaak was Theo van Aalst. Naderhand is de winkel enkele malen overgenomen en in de nadagen van de buurtwinkels zat Bert er om nog onder de mensen te kunnen zijn. Helaas hadden overvallers het heel wat keren op zijn winkel gemunt maar Bert wilde van geen wijken weten, thuiszitten achter de geraniums was niets voor hem. Bert was trouwens voor niemand bang: hij had een honkbalknuppel achter de toonbank staan en menige overvaller is - letterlijk - de winkel uitgeknuppeld. Later is de zaak voorzien van camerabeveiliging en is de etalage doorzichtiger gemaakt.

De sluiting van de winkel kwam toch nog onverwacht. Op zaterdag 23 december 2006 stond de toen 75-jarige Bert Groenendijk nog gewoon achter de toonbank. Aan het einde van de dag sloot hij de winkel af, ging naar huis en daar is hij rustig ingeslapen. Daarmee was de allerlaatste sigarenwinkel in Pendrecht voorgoed verleden tijd geworden. Het winkelblok is in 2011 afgebroken en vervangen door een rij eengezinswoningen.

 

Wie meer weet over Bert Groenendijk (b.v. waar hij heeft gewoond en waar hij is begraven) kan mij mailen, ik zal de reacties doorsturen.

 


 

ZATERDAG 6 JANUARI 2018

 

Na een onderbreking vanwege de kerstvakantie gaan vanaf aanstaande maandag de werkzaamheden in de Stavenissestraat weer verder. Het eerste stukje vanaf de Slinge tot de Kortgenestraat is nu aan de beurt en in de omgeving staan al de gele omleidingsborden, de papier- en glascontainer zijn weggehaald maar er staan tijdelijke containers een stukje verderop in de Kortgenestraat. Er zijn drie omleidingsroutes (A, I en O) met als gevolg dat er verkeer in beide richtingen door de Tholenstraat (foto links) zal rijden. Dat gaat problemen geven want wie de straat kent weet dat alleen twee kleine auto's elkaar kunnen passeren.

 

Ook in de Middelharnisstraat wordt vanaf komende maandag weer gewerkt, de omleidingsroutes (X en Z) zijn door de Melissantstraat (foto rechts). Een week later begint de verdere vergroening van Plein 1953 maar dat heeft uiteraard geen omleidingen tot gevolg.

 • Tot nu toe reed buslijn 668 zonder te stoppen over de Slinge maar vanaf volgende week gaat deze scholierenlijn bij wijze van proef ook halteren in Pendrecht. Officieel is dit al vanaf 1 januari maar in de schoolvakanties rijdt lijn 668 niet.

 • Vanaf dinsdag 9 januari worden er bij de adoptiebomen langs het Havenspoorpad tegels met nummers gelegd, deze nummers komen overeen met de nummers en de namen op de drie informatieborden langs het pad.


 

WOENSDAG 3 JANUARI 2018

 

De jaarwisseling lijkt in Pendrecht zonder noemenswaardige incidenten te zijn verlopen. Hier en daar is wel wat schade zoals een kapotte ruit van een abri op de Slinge (foto links, een dag later was het glas al opgeveegd) en een losgeraakte prullenbak op Plein 1953. De veegploegen zijn op 1 januari meteen begonnen met het opruimen van het vuurwerkafval, al ligt er in de ene straat meer dan in de andere.

Nieuwjaarsdag is in Pendrecht de dag dat de oliebollenkraam weer vertrekt, dat geldt zowel voor de kraam zelf als de woonwagen die achterin de Oosterlandstraat staat. De kraamwagen stond rond het middaguur in afwachting van vertrek aan het begin van de Schuddebeursstraat.

RET-bussen kunnen behalve de bestemming ook enkele andere teksten filmen zoals prettige feestdagen, toen ik op nieuwjaarsdag een rondje door de wijk liep kwam er net een bus van lijn 67 de hoek om met voorop de tekst gelukkig nieuwjaar (foto rechts).

 

Het jaar 2018 is nat begonnen, het heeft urenlang achter elkaar geregend waardoor er veel plassen ontstonden. Op verschillende plekken waren voetpaden onbegaanbaar en een pleintje tussen de Battenoordhof en de Sommelsdijkstraat stond zelfs helemaal onder water (foto links).

 

Onlangs meldde ik al de sluiting van de Rawza bakkerij en shoarmazaak El Aviv, gisteren zag ik ook dat de winkel van Computer Express (foto rechts) leeg staat. Het is de hoekwinkel aan de Slinge net voorbij de Middelharnisstraat met twee etalageramen, vroeger was hier de schoenenzaak van G.J. v.d. Hoven gevestigd. Computer Express heeft er iets meer dan vier jaar gezeten, de winkel ging op 17 oktober 2013 open.

Het folie op de ramen van de voormalige lesruimte van Mister Dutch op de Zijpe is er af zodat nu goed te zien is dat het dubbele pand leeg staat.

 

Na de overvloedige regenval trok er een zware storm over Nederland waarbij het afgelopen nacht en vandaag flink te keer ging in Pendrecht. De gevolgen bleven niet uit en de meeste schade bestond uit afgebroken takken. Langs de Burghsluissingel is een dikke tak van een wilg afgebroken en bij het speelplein aan het begin van de Abbenbroekweg is een boom ontworteld die het voetpad verspert (foto links). In de Middelharnisstraat zijn de bouwhekken bij de renovatieflat omgewaaid en van het huis boven lunchroom Plein 1953 sneuvelde een raam (foto rechts, voor de zekerheid heb ik Anita van de lunchroom geïnformeerd).

 

Ook de Bavoklokken hadden last van de wind, een webloglezeres meldde dat ze de grote wijzer aan de westkant duidelijk heen en weer zag bewegen. 's Morgens liep de westklok opeens ruim een uur voor maar de uurwerken hebben zichzelf weer op tijd gezet.

 


 

ZONDAG 31 DECEMBER 2017

 

Morgen begint het jaar 2018 en de afgelopen week ben ik bezig geweest met mijn terugblik op 2017 die ik tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van Vitaal Pendrecht zal presenteren. Het afgelopen jaar gebeurde er minder dan voorgaande jaren wat ik regelmatig aan den lijve ondervond bij het bijwerken van mijn weblog. Ook merkte ik dit bij het maken van mijn terugblik, voor sommige maanden was het echt moeilijk om vijf geschikte onderwerpen te vinden. De fotopresentatie is nu helemaal klaar, komende week leg ik de laatste hand aan de tekst.

De nieuwjaarsbijeenkomst van Vitaal Pendrecht is op donderdag 18 januari in de Kinderfaculteit en begint om 19.30 uur, let op: de op pagina 11 van In de Kijkerd genoemde tijd klopt dus niet. Behalve mijn presentatie die ik zoals altijd in twee delen doe is er een toespraak van Harry Kock (voorzitter van Vitaal Pendrecht) en voor de tweede keer de uitreiking van de Clasien Kramer prijs, verder is er muziek van Armando en hapjes en drankjes. De avond duurt tot ongeveer 21.30 uur.

 

Ik wens al mijn webloglezers een veilige jaarwisseling en een goed begin van 2018!

 


 

ZATERDAG 30 DECEMBER 2017

 • Gisteren en vandaag was er een kunststof schaatsbaan op Plein 1953 (foto), dit was de allerlaatste pleinactiviteit in 2017.

 • Al een tijdje is er een verlichtingsstoring in de omgeving van de Stavenissestraat, de Sliedrechtstraat en de Ossenisseweg. Bij wijze van noodmaatregel zijn in de Sliedrechtstraat enkele lantaarnpalen verplaatst en met bovengrondse kabels aan elkaar verbonden.

 • Aan de achterkant van de renovatieflat Middelharnisstraat 21-49 zijn de stellingen weg en zitten alle nieuwe kozijnen er in, het enige wat nog moet gebeuren is het ophangen van de balkons.

 • Ik bedenk mij opeens dat ik de kerstboom in de vorm van een lichtsnoer aan de Kortgeneflat dit jaar niet heb zien branden. Vorig jaar waren er wat problemen waardoor op één dag maar een deel van het lichtsnoer brandde, na de kerst is het lichtsnoer blijven zitten maar nu is het er af gehaald.

 • De oostklok van de Bavotoren loopt een paar minuten voor, dit is het uurwerk aan de kant van de Ostreaflat.

 • In de Wemeldingestraat is een probleem met de riolering: nabij de Hontenissestraat is midden in de straat een groot gat ontstaan, met rood-wit lint is de straat daar afgezet.

 • De Rawza bakkerij op Plein 1953 lijkt definitief gesloten want de ramen zijn dichtgeplakt en op een vitrine na is de winkelruimte leeg, de lichtkrant werkt nog wel. Afgelopen zomer was de winkel tijdelijk dicht vanwege elektrische problemen.

 • Toen ik over de Zijpe liep zag ik dat de ruimte van Mister Dutch op nummer 12 + 13 leeg staat, het bureau voor taaltrainingen en inburgeringsexamens heeft er bijna twee jaar gezeten.


 

WOENSDAG 27 DECEMBER 2017

 

Het lijkt er op dat één van de winkelruimtes in het voormalige Dieren Gezondheids Centrum (DGC) verhuurd is (foto links). Op de ramen aan de rechterkant zitten stickers met afbeeldingen van voedingsmiddelen en het rechtse deel van de lichtbak (waarop nog de naam van het DGC stond) is weggehaald.

 

Met het oog op de komende jaarwisseling worden de bekende maatregelen genomen. Gedurende deze week worden de containers voor plastic en textiel verwijderd of afgesloten (foto rechts, de kleine plasticcontainer op de Slinge bij de Schuddebeursstraat is al weg), in de dagen na oud en nieuw worden ze weer teruggezet of weer geopend. Prullenbakken op risicovolle plaatsen worden ook tijdelijk afgesloten of verwijderd. Om het aantal containerbranden te beteugelen worden veel restafvalcontainers van 31 december tot en met 1 januari afgesloten. De oranje brievenbussen van PostNL worden voorzien van versmalde inwerpopeningen of worden tijdelijk weggehaald. Op diverse plaatsen in Rotterdam (niet in Pendrecht) zijn vuurwerkvrije zones ingesteld die met borden zijn aangegeven, buiten deze gebieden is het afsteken van vuurwerk alleen toegestaan van 31 december 18.00 uur tot 02.00 uur op 1 januari.

 


 

ZONDAG 24 DECEMBER 2017

 

Vanaf 15 januari tot begin maart wordt er weer gewerkt aan de vergroening van Plein 1953. Begin 2016 was de eerste fase wat resulteerde in beukenhagen langs de stadsvilla's, een grasstrook met bomen langs de vijver, bomen aan de zijkant van Dirk en een verhoogd plantenperk met drie naaldbomen. Precies twee jaar later is het vervolg en in een flyer van de gemeente Rotterdam wordt omschreven wat er allemaal gaat gebeuren.

 

 

Langs de oostelijke zijgevel van Dirk (eerste foto), aan de voorzijde bij de Slinge en langs het pad richting Aldi komen plantvakken met haagbeuken en krentenbomen. Aan de voorzijde bij de Slinge komen drie amberbomen en bij de waterpartij komt in het groen een hopbeuk. In het midden van het Plein komen twee suikeresdoorns met daarnaast drie grote keien en twee nieuwe speelelementen: rietpluimen en een sta-wipwap. De walvis (tweede foto) die al twee jaar geen water meer spuit wordt weggehaald, ik weet niet wat er mee gaat gebeuren.

In de paden naar het Plein worden nieuwe fietsrekken en banken in één lijn geplaatst, ik concludeer hieruit dat de bestaande fietsenrekken dan verdwijnen. De boombakken en prullenbakken worden verplaatst en komen in dezelfde lijn met de banken en de fietsrekken te staan. Bij het grasveld voor de Kinderfaculteit komt een laag hekje om het fietsen (!) over het gras tegen te gaan (derde foto), in het verhoogde plantenperk zijn al eerder bloembollen geplant. Langs de gevel van de flat tegenover de viswinkel komt aan de kant van de Krabbendijkestraat een haag (vierde foto), er komt een trap vanaf de straat naar de ingang van de flat.

 


 

ZATERDAG 23 DECEMBER 2017

 

De kerstvakantie is begonnen, de scholen zijn dicht en ook ik heb twee weken vrij. Vanwege de feestdagen hebben veel winkels en instellingen aangepaste openingstijden, de RET rijdt volgens de vakantiedienstregeling en op oudejaarsavond worden de laatste ritten gereden rond circa 20.00 uur. Tussen 22.00 en 02.00 uur rijdt de metro volgens een speciale dienstregeling zodat men het Nationale Vuurwerk bij de Erasmusbrug kan bezoeken, het vervoer is gratis.

 • Op vrijdag 29 en zaterdag 30 december is er op Plein 1953 een kunststof schaatsbaan van 200 m2 waarop van 10.00 tot 18.00 uur onder begeleiding van een ijsmeester gratis geschaatst kan worden. Er zijn schaatsen te leen en vrijwilligers helpen met het aan- en uittrekken van de schaatsen (foto: de schaatsbaan in 2016).

 • De afgelopen maanden waren er meerdere straten afgesloten vanwege werkzaamheden maar nu zijn vanwege de feestdagen alle straten weer toegankelijk voor het verkeer. De Ossenisseweg is klaar maar in de Middelharnisstraat (waar tussen de Sliedrechtstraat en de Tiengemetensingel tijdelijke bestrating ligt) en de Stavenissestraat gaat het werk volgend jaar verder. Vanaf 8 januari wordt er gedurende drie maanden gewerkt aan kabels en leidingen in het oostelijke deel van de Sliedrechtstraat.

 • Dit is echt toeval: iets voor twaalven liep ik in de Sommelsdijkstraat en precies op het moment dat ik langs de Sint Bavokerk kwam gingen de kerkdeuren open en begonnen de beide klokken te luiden. De reden was mij snel duidelijk, er was een uitvaart.

 • Shoarmazaak El Aviv op de Zijpe lijkt definitief gesloten: de naam staat niet meer op het raam en de zaak is grotendeels leeggehaald.


 

WOENSDAG 20 DECEMBER 2017

 

Afgelopen maanden is in het voorste deel van de Stavenissestraat een warmteleiding aangelegd, zijn er bomen gerooid en ter hoogte van de Kamperlandsingel is aan de riolering gewerkt. In aansluiting hierop wordt de Stavenissestraat tussen de Slinge en de Wemeldingestraat opnieuw ingericht, de werkzaamheden beginnen op 8 januari en naar verwachting is half mei alles klaar. De straat wordt versmald naar 5,50 meter en waar nodig worden de lantaarnpalen verplaatst. Op de kruisingen komen verhoogde plateaus en halverwege komt er een verkeersdrempel. Het werk is verdeeld in drie fases (op het kaartje van rechts naar links).

 

Fase 1 (8 januari tot half februari) is het deel tussen de Slinge en de Sint-Annalandstraat. De inrit vanaf de Slinge wordt versmald en links daarvan (foto, waar nu al geruime tijd hekken staan) komt een nieuw groenvak met daarin een grote linde, deze nieuwe boom sluit aan op de bestaande lindes in de bocht van de Slinge.

Fase 2 (half februari tot eind maart) is het deel tussen de Sint-Annalandstraat en de Tholenstraat. Ter vervanging van de gekapte lindes komen er negen elzen terug, de boomvakken worden opgevuld met heesters. De haakse parkeerplaatsen voor de flat Stavenissestraat 12-58 worden opnieuw aangelegd.

Fase 3 (eind maart tot half mei) is het deel tussen de Tholenstraat en de Wemeldingestraat. Het trottoir aan de kant van de Tholenstraat wordt versmald zodat er tussen de Tholenstraat en het voetpad langs de singel een nieuw groenvak kan worden aangelegd, daarin komt bij de hoek met de Tholenstraat een linde. Verder komt er een sierpeer op de hoek van de Stavenissestraat en de rijweg van de Kamperlandsingel, in het al bestaande groenvak.

 


 

ZONDAG 17 DECEMBER 2017

 

Vanmiddag heb ik het kerstconcert in de Sint Bavokerk bezocht, de opkomst was groot want de kerkbanken waren goed gevuld. Aan het concert werkten drie koren mee: het vrouwenkoor D.C.B.O. (Domino Cantara Bis Orare), het koor van de Filipijnse Gemeenschap en het Ritmisch Koor Sint Bavo.

 

Pastoraal medewerker Hans Uijlenbroek sprak een kort welkomstwoord uit en daarna begon het concert met het vrouwenkoor D.C.B.O. (foto links). De koorzang werd afgewisseld met een kort kerstverhaal, een kerstgedicht en orgelspel. Natuurlijk ontbrak de traditionele samenzang niet en net als vorige week in de Open Hofkerk werd het concert afgesloten met Stille Nacht, Heilige Nacht. In het koor van de Filipijnse Gemeenschap (foto rechts) waren ook enkele kleine kinderen en één daarvan zong zelfs een stukje solo. Na afloop van het concert was er voor wie dat wilde een beker warme chocolademelk of een glas bisschopswijn.

 


 

ZATERDAG 16 DECEMBER 2017

 

Vandaag ben ik in Amsterdam geweest waar ik het Van Eesterenmuseum heb bezocht. De stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren (1897 - 1988) kan min of meer worden beschouwd als de Amsterdamse Lotte Stam-Beese want er zijn veel overeenkomsten. Van Eesteren was de ontwerper van het Algemeen Uitbreidingsplan dat voorzag in nieuwe wijken aan de zuidwestkant van Amsterdam. De wijken in de Westelijke Tuinsteden zijn tussen 1951 en 1966 gebouwd, dat is bijna in dezelfde periode als de Zuidelijke Tuinsteden in Rotterdam (Pendrecht, Zuidwijk en Lombardijen).

 

De afgelopen jaren ben ik al een paar keer naar het Van Eesterenmuseum geweest en vrijwilligers van het museum zijn ook al enkele keren in Pendrecht geweest waar ik ze heb rondgeleid. Twee maanden geleden is het museum verhuisd naar een paviljoen aan de Sloterplas, op een plek waar Cornelis van Eesteren al in zijn ontwerp voor de Westelijke Tuinsteden een paviljoen had bedacht. Ik ontmoette daar architectuurhistorica Victorien Koningsberger die net als ik erg geïnteresseerd is in wederopbouwwijken.

 

Het Van Eesteren Paviljoen is ruim en door de grote ramen is het er ook heel licht. Er is een tentoonstelling over Van Eesteren en de door hem ontworpen wijken, nadat Victorien en ik die hebben bekeken genoten we na met een kop koffie in het museumcafé. Ik zou oorspronkelijk daarna nog oud-Pendrechtenaar Shanta bezoeken maar dat is niet doorgegaan, binnenkort ga ik dus nog een keer naar Amsterdam.

 


 

WOENSDAG 13 DECEMBER 2017

 • Afgelopen maandag heeft het een groot deel van de dag gesneeuwd en werd voor het hele land weercode rood afgegeven, hierdoor had ik voor het eerst sinds mensenheugenis 's middags sneeuwvrij.

 • Vanaf vandaag is Blokker weer open, de winkel is de afgelopen weken verbouwd en opnieuw ingericht.

 • Wijkconciërge Aat van der Steen is van 19 december tot 2 januari afwezig, gedurende deze periode gaat dus ook het spreekuur op woensdag in de Zuiderkroon niet door.


 

ZONDAG 10 DECEMBER 2017

 

Gisteravond ging ik nog even een wandelingetje maken en op de Kerkwervesingel werd ik getrakteerd op een korte maar hevige hagelbui, gelukkig kon ik in één van de onderdoorgangen schuilen. Nadat het weer droog was ben ik verder gelopen terwijl de straten wit waren (foto links: de Zijpe), omdat de temperatuur iets boven nul was verdween de hagel snel.

 

Het was maar een voorproefje want vandaag sneeuwde het urenlang en kwam Pendrecht onder een witte deken te liggen (foto rechts) die behalve sneeuwpret ook veel overlast opleverde. De sneeuw kwam op een erg ongelukkig moment vanwege het concert deze middag in de Open Hofkerk. Morgen wordt er opnieuw sneeuw verwacht waar vooral de avondspits grote hinder van zal ondervinden, waarschijnlijk wordt er weercode rood afgegeven en het advies gegeven om indien mogelijk een geplande reis uit te stellen of af te gelasten.

 


 

Gehuld in een dikke jas met capuchon liep ik naar de Open Hofkerk en toen ik de deur opende was het duidelijk dat het concert van het Oeral Kozakkenkoor en het muziekensemble Uzory gewoon doorging. Het winterse weer had wel een negatief effect op het aantal bezoekers want de kerkzaal zat uiteindelijk amper half vol, het concert was er niet minder om en iedereen genoot met volle teugen. Zoals gebruikelijk bij een concert van het Oeral Kozakkenkoor hingen voorin de drie grote vaandels.

 

Het Oeral Kozakkenkoor is opgericht in 1591 (!), van oorsprong is het een Russisch koor maar in 1974 kreeg het koor in Nederland alle rechten van het oorspronkelijke regiment officieel overgedragen. Het koor bestaat uit Nederlanders maar de liederen worden uiteraard in het Russisch gezongen.

Uzory bestaat uit zes muzikale virtuozen uit Oekraïne en zij bespelen typische Russische en Oekraïense instrumenten waaronder de balalaika (een groot driehoekig instrument met drie snaren) en de bayan (een accordeon met knoppenklavier).

 

Al zingend komt het Kozakkenkoor binnen en zij openen het concert met een aantal kerstliederen die a capella (= zonder instrumentale begeleiding) werden gezongen, één van de koorleden kondigt steeds de liederen aan. Daarna komt onder applaus het Uzory ensemble binnen en zij spelen een muzikaal intermezzo, vervolgens zingt het koor onder begeleiding van het ensemble een aantal folkloristische liedjes uit Rusland en Oekraïne.

 

Na de pauze wordt dit patroon herhaald en vooral het virtuoze spel van de musici van Uzory oogste veel lof. Het laatste lied was Tiegaja Notsj, Swataja Notsj (Stille Nacht, Heilige Nacht in het Russisch) dat heel stemmig werd gezongen, om de sfeer te verhogen werd de kerkverlichting gedoofd (alleen de vaandels werden aangelicht) en hadden de koorleden een elektrische kaars in hun hand. Daarna klonk een langdurig applaus en kregen de uitvoerenden bloemen.

 


 

Op zondag 17 december is er een kerstconcert in de Sint Bavokerk. Door omstandigheden kon het concert in 2015 en 2016 niet doorgaan maar dit jaar is het kerstconcert terug van weggeweest. Wie al eerder een kerstconcert in de monumentale kerk heeft meegemaakt weet dat het programma afwisselend en sfeervol is, ook nu zal de traditionele samenzang zeker niet ontbreken waarbij als afsluiting het Stille Nacht, Heilige Nacht wordt gezongen. Op de affiches die al op veel plaatsen in de wijk hangen (foto links) staan enkele namen van de uitvoerenden vermeld: het vrouwenkoor D.C.B.O., het koor van de Filipijnse Gemeenschap, het Ritmisch Koor Sint Bavo en Martin Smith.

 

Het concert begint om 15.00 uur en zal ongeveer tot 16.30 uur duren. De toegang is gratis maar bij de uitgang is er wel een schaalcollecte voor een vrije gift ter bestrijding van de kosten. Wie dat wil kan na afloop van het concert nog nagenieten met een beker warme chocolademelk of een glas bisschopswijn.

 


 

ZATERDAG 9 DECEMBER 2017

 

Afgelopen woensdag zijn in heel de stad de Opzoomerkerstbomen geplaatst, dit is al heel lang een traditie van Opzoomer Mee. Ook in Pendrecht staan ieder jaar kerstbomen maar het worden er steeds minder, vroeger stonden er wel meer dan tien bomen in de wijk. Tot nu toe ben ik er drie tegengekomen: op het Vlissingenplein (daar staat elk jaar een boom), op het kerkplein van de Open Hofkerk en op de hoek van de Stavenissestraat en het Ovezandepad (foto links). De bomen zijn zeven meter hoog en te herkennen aan de rode Opzoomerhoed als piek.

 

De verbouwing van Blokker is bijna klaar, aanstaande woensdag gaat de winkel weer open. Aan de buitenkant is al een verandering te zien (foto rechts), het oude logo met de naam in vierkante blokken boven de ingang is vervangen door een nieuwe met een heel ander lettertype. Het Pendrechtse filiaal van Blokker zit er al heel lang, de oorsprong van de bekende winkelketen is in Hoorn waar Jacob Blokker in 1896 De goedkoope IJzer en Houtwinkel opende.

 

Een tip voor wie morgen met de auto naar het concert van het Oeral Kozakkenkoor en muziekensemble Uzory in de Open Hofkerk komt: de Middelharnisstraat is nog steeds afgesloten tussen de Sliedrechtstraat en de Tiengemetenhof. Ik weet niet of het concert al uitverkocht is dus het is mij niet bekend of er morgen nog kaartjes te koop zijn.

 

Tussen de Abbenbroekweg en de Raamsdonkweg worden de binnentuinen opgehoogd, dit is de laatste fase van de aanpak van dit gebied. Ook de binnentuin achter de oneven flat in de Wagenbergstraat wordt onder handen genomen (foto links), hier heb ik als kind vaak gespeeld.

In de Wagenbergstraat is de aanloop naar de komende renovatie van de portiekflats te zien: in de even flat staan de eerste woningen al leeg. Het is alleen zichtbaar als je er langs loopt, de ramen zijn (nog) niet met stalen platen dichtgemaakt.

 

Gemeentewerken is bezig met het uitdunnen van het bomenplantsoen tussen de Ooltgensplaatweg en de parkeergarage (foto rechts). Er staan voornamelijk populieren maar omdat dit snelgroeiende bomen zijn raken de jonge eiken en beuken in de verdrukking, het grootste deel van de populieren wordt daarom gekapt.

 


 

WOENSDAG 6 DECEMBER 2017

 

Komend voorjaar wordt aan de Asterlo in Zuidwijk (op de plek waar de sporthal heeft gestaan) begonnen met de bouw van een appartementencomplex met op de begane grond een winkel van Albert Heijn, de oplevering is gepland begin 2019. Waarschijnlijk omdat deze nieuwe locatie van de supermarkt dichter bij Pendrecht is dan het bestaande Zuidwijkse Albert Heijn gaan er geruchten dat het Pendrechtse filiaal gaat verdwijnen. Zelf had ik dat nog niet gehoord totdat twee weken geleden een trouwe webloglezeres mij vroeg of ik meer wist, helaas moest ik haar het antwoord schuldig blijven. Vanmiddag besloot zij het aan een caissière te vragen die nogal verbaasd reageerde: "Hoe kómt iedereen daar toch bij?!? Er is geen sprake van dat de Albert Heijn in Pendrecht sluit, alleen het filiaal van Zuidwijk gaat verhuizen."

Gelukkig maar want ik kom al ruim 50 jaar bij Appie, als kind ging ik al met mijn moeder mee boodschappen doen. Het Pendrechtse filiaal van de Zaandamse grootgrutter opende op 15 oktober 1963 de deuren en de ingang was oorspronkelijk aan de Slinge, tijdens een verbouwing in 1995 (de foto is uit dat jaar, linksonder is de oorspronkelijke ingang te zien) is er aan de achterkant een stuk bijgebouwd en is de ingang verplaatst naar de Krabbendijkestraat.

 


 

ZONDAG 3 DECEMBER 2017

 • Op het Biezelingeplein zijn zes bomen geplant (foto, hetzelfde aantal dat er oorspronkelijk heeft gestaan en ze staan ook weer in hetzelfde patroon) en nieuwe lantaarnpalen met led-verlichting geplaatst (de oude palen staan er nog maar werken niet meer).

 • De Jade Haarstudio op Plein 1953 is vorige maand verbouwd, de kapsalon is weer open en heet nu Blush & Blow.

 • Op het Plein en in de Krabbendijkestraat zijn net als vorig jaar luidprekers opgehangen waaruit tijdens de openingstijden van de winkels achtergrondmuziek klinkt.


 

ZATERDAG 2 DECEMBER 2017

 

Mijn wijkronde is uitgesteld tot morgen omdat ik vandaag de hele dag buiten Pendrecht was.

Nieuwbouwwoningen zonder gasaansluiting is niets nieuws maar ook bestaande huizen kunnen gasloos gemaakt worden. Afgelopen week werd bekend dat Woonstad Rotterdam en Nuon in Pendrecht 600 woningen (dat is ruim 10% van de hele woningvoorraad in de wijk) van het aardgas wil afhalen, uiterlijk in 2025 worden al deze huizen verwarmd met industriële restwarmte en kookt men elektrisch.

 


 

WOENSDAG 29 NOVEMBER 2017

 

Twee dagen geleden kreeg ik een mail van schrijfster en oud-Pendrechtenaar Judith Visser met een specifieke vraag over Pendrecht vanwege haar nieuwe boek dat volgend jaar verschijnt. Judith wilde weten tot wanneer de bibliotheek aan de Tiengemetenhof heeft gezeten, het houten gebouwtje (foto) was oorspronkelijk kleuterschool De Regenboog waar ik van 1964 tot 1966 op heb gezeten. De bibliotheek zat daar tot 1999 en verhuisde toen naar Plein 1953, dat was de laatste locatie want de Pendrechtse bibliotheek sloot in 2012 voorgoed de deuren.

 

Het nieuwste boek van Judith heet Zondagskind en verschijnt in maart 2018. Het is een autobiografische roman die zich geheel in Pendrecht afspeelt. Er komt een feestelijke presentatie met zang en dans en een toespraak van Joke Kypriotakis, Judiths toenmalige juf op de Beatrixschool. De presentatie zal in Rotterdam zijn en Judith stuurt mij te zijner tijd een uitnodiging. Drie jaar geleden heb ik ook een boekpresentatie van Judith Visser bijgewoond, dat was in Amsterdam en van de gelegenheid heb ik toen gebruik gemaakt om een oud-Pendrechtenaar te bezoeken waar ik binnenkort weer naar toe ga.

 


 

ZONDAG 26 NOVEMBER 2017

 

's Middags wandel ik via Plein 1953 naar de Open Hofkerk om de laatste Zondagmiddagmuziek van dit jaar bij te wonen, het concert stond in het teken van advent en kerst. De uitvoerenden waren het Christelijk Mannenkoor Prins Alexander onder leiding van Arjan Breukhoven, sopraan Yun Park en organist John Bakker.

 

Ongeveer 50 bezoekers waren naar de Open Hofkerk gekomen waardoor er nogal wat lege stoelen waren, het podium daarentegen was bijna te klein want er waren ongeveer 50 koorleden. Het programma was zoals altijd afwisselend: het koor en de sopraan wisselden elkaar af maar er waren ook werken waarbij zowel het koor als Yun Park zong. De koorzang was erg mooi maar ook de stem van Yun Park oogstte veel lof, de goede akoestiek van de kerkzaal deed de rest. Rieks Westrik heeft tijdens het concert een aantal filmpjes gemaakt en deze twee geven een mooie indruk van het concert: Heb lief! (het koor) en Ave Maria (sopraan Yun Park).

 


 

ZATERDAG 25 NOVEMBER 2017

 

Vanmorgen heb ik een rondleiding door Pendrecht gedaan met Michiel, Lotte en Fabian, drie studenten die een opleiding volgen bij de Urban future studio van de Universiteit Utrecht. Zij hebben de opdracht om zich voor te stellen hoe mensen zullen wonen, werken en consumeren in de wijk van de toekomst rond het jaar 2050 waarin energie-neutraal leven de standaard is geworden.

Omdat Lotte uit Engeland komt deed ik de rondleiding in het Engels, we zijn in alle delen van de wijk geweest (inclusief de Goudkust) met een cappuccinostop in de lunchroom op Plein 1953. Omdat ze in hun studie vooral bezig zijn met energie en duurzaamheid heb ik de route daarop aangepast, we zijn bijvoorbeeld in de Stavenissestraat geweest waar een restwarmteleiding wordt aangelegd naar de Kortgeneflat. Na drie uur eindigde de rondleiding bij metrostation Slinge en gingen de studenten weer naar huis.

 • Het filiaal van Blokker aan de Slinge wordt verbouwd, de ramen zijn met papier dichtgeplakt (foto). In heel het land worden de winkels van Blokker vernieuwd en krijgen daarbij een geheel nieuwe inrichting en indeling. Het Pendrechtse filiaal van de winkel in huishoudelijke artikelen gaat op woensdag 13 december weer open.

 • Bij de kruising van de Stavenissestraat en het Ovezandepad zijn borden neergezet die duidelijk maken dat de twee dwarse rijtjes eengezinswoningen langs het Ovezandepad qua huisnummers bij de Stavenissestraat horen. De woningen staan langs het Ovezandepad maar door een fout bij de gemeente hebben ze destijds verkeerde nummers gekregen.

 • Na een geslaagde proef in Rotterdam Zuid worden de komende maanden alle afvalcontainers in de stad voorzien van een vulgraadsensor die elk uur meet hoe vol de container is, de sensor geeft een signaal af als de container vol dreigt te raken maar ook als er een verstopping is. De voordelen zijn een efficiëntere inzet van de ophaalwagens (bespaart kosten en is goed voor het milieu), een container wordt pas geleegd als het nodig is (= als hij bijna vol is) en de kans dat een bewoner een volle of geblokkeerde container aantreft (met alle gevolgen van dien) is minimaal geworden. Wie weet komt er ooit een tijd dat een lantaarnpaal zichzelf meldt als de lamp het niet meer doet, dat zou mij veel werk besparen!


 

Afgelopen week is de nieuwe In de Kijkerd aangekomen. Donderdag aan het einde van de middag heb ik twee dozen opgehaald en in twee avonden heb ik mijn hele bezorgwijk gedaan.

 

Op de voorpagina van magazine 2017-4 staat een foto van de portiekflats in de Geertruidenbergstraat die net als de gelijksoortige flats in de Wagenbergstraat toch gerenoveerd gaan worden. Mijn eigen rubriek Pendrecht van toen gaat over herenkapper C.K. Zoeteweij in de Sliedrechtstraat. Verder heb ik een stukje geschreven over de werkzaamheden in de Stavenissestraat en de aankondiging van het kerstconcert in de Sint Bavokerk (onder het artikel op pagina 4 staat ten onrechte mijn naam).

Enkele onderwerpen van andere artikelen: Lourdesparochie en Lief en Leed, Opzoomeren, Pendrecht Theater, nieuwe winkel Cityfietsen, meerdere stukjes over de Kinderfaculteit, Buurt Bestuurt, bezoek uit Benin, emancipatie, nieuws van de Pendrecht Universiteit en Halloween in speeltuin Neeltje Jans. Voor wie buiten Pendrecht woont: het magazine is als pdf-bestand via deze link te downloaden.

 

Helaas is er een fout geslopen in de aankondiging van de nieuwjaarsbijeenkomst van Vitaal Pendrecht op pagina 11, de aanvangstijd is 19.30 uur en niet 20.30 uur. In het redactioneel op pagina 3 staat wel de juiste tijd vermeld.

 


 

WOENSDAG 22 NOVEMBER 2017

 

Een paar dagen geleden kreeg ik de volgende mail van oud-Pendrechtenaar Jos uit Limburg. "Als kleuter woonde ik aan de Tiengemetensingel 2A. Ik herinner me braakliggend land waar nu de metro loopt waar ik met een buurmeisje speelde in door oudere jeugd gebouwde hutten. Een houten gebouwtje dat dienst deed als politiepost. En de houten RK noodkerk. Wandelen met mijn grootvader naar de havenspoorlijn. Winterpret met hele troepen kinderen, met de slee glijdend vanaf het talud de bevroren singel op. De snijdende wind als je met je neus door de brievenbus naar buiten gluurde naar de heimachines die in de verte bezig waren. We woonden er maar kort tot de zomer van 1959 toen we naar Gelderland emigreerden."

 

Toen ik het adres Tiengemetensingel 2A las dacht ik meteen aan de gevelsteen die in de zijkant van dat huis is ingemetseld aan de kant van de Ooltgensplaatweg (ter herinnering aan de eerste paalslag van Pendrecht 5 in 1955). Maar had ik niet eens eerder een mail gehad van iemand die ook op adres heeft gewoond? Ik ging zoeken en jawel, mijn vermoeden klopte. Guido, een broer van Jos, stuurde mij vier jaar geleden een fotootje uit 1957 (foto links) waarop zijn moeder door het keukenraam naar buiten kijkt. Na meer dan 50 jaar is er eigenlijk niet veel veranderd (foto rechts), weliswaar zijn het straatnaambord, de galerijlamp en de brievenbus gemoderniseerd maar het huis zelf ziet er nog precies hetzelfde uit.

 


 

ZONDAG 19 NOVEMBER 2017

 • Nog steeds zijn er op drie plaatsen in de wijk straten afgesloten voor het verkeer: de Middelharnisstraat (tussen de Sliedrechtstraat en de Tiengemetensingel), de Ossenisseweg (tussen de Hontenissestraat en de Krabbendijkestraat) en de Stavenissestraat (tussen de Kamperlandsingel en de Sliedrechtstraat).

 • Na de herinrichting van de Middelharnisstraat tussen de Slinge en de Middelharnishof zijn er langs de voorkant van de twee portiekflats smalle groenstroken aangelegd (foto).

 • Omdat ik gistermiddag naar de onthulling van de informatieborden langs het Havenspoorpad was heb ik gemist dat er op de hoek van de Slinge en de Melissantstraat een mobiele buurtpost van de politie heeft gestaan. De tijdelijke camera verderop in de Melissantstraat (zie bij 18 oktober) is al weer verdwenen.

 • Het dokter Heftinghuis staat nog steeds leeg. Ik heb het al eens eerder gesuggereerd maar zou dit geen prachtige locatie zijn voor het Pendrecht Museum? Ex-opbouwwerker Rieks Westrik vindt mijn idee nog steeds geweldig maar hoe kom je aan het benodigde geld?


 

ZATERDAG 18 NOVEMBER 2017

 

Vanmiddag was de officiële onthulling van de informatieborden van het Levenspad langs het Havenspoorpad. De drie borden zijn al eerder neergezet en het bord bij de kruising met de Smitshoekseweg zal de plaats van handeling zijn, het bord was aan beide zijden bedekt met een vlag (leuk detail: het was een vlag van de voormalige deelgemeente Charlois). Eén van de drie borden staat langs het Pendrechtse deel van het Havenspoorpad, aan het begin bij de Krabbendijkestraat.

 

De bijeenkomst was georganiseerd door de vereniging Vrienden van het Levenspad en vond plaats in het gebouwtje van speeltuin Jeugdveld, dat ligt op een steenworp afstand van het te onthullen bord. Voor de adoptanten is het geen onbekende plek want destijds waren hier de bijeenkomsten als een groep nieuwe adoptanten de oorkonde van hun boom kregen uitgereikt. Zelf heb ik twee keer een boom geadopteerd, één voor mijn in 2010 overleden vader en één ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van gymclub De oud-Fitters.

 

De speeltuinkantine zat goed vol, ik schat dat er ongeveer 40 mensen waren. Er waren meerdere mensen die destijds betrokken waren bij het project Levenspad dat een onderdeel was van Charlois BOOMing, een programma waarbij in drie jaar tijd 1000 extra bomen werden geplant in de toenmalige deelgemeente Charlois. Eén van hen was Alaattin Erdal, een voormalig deelraadslid die de bijeenkomsten voor de nieuwe adoptanten leidde. Ook de voormalige deelraadsvoorzitter Ed Goverde was er en hij opende de bijeenkomst (foto rechts).

In zijn toespraak vertelde Ed iets over de geschiedenis van het Levenspad. Het idee sloeg erg aan want de 275 beschikbare bomen waren in korte tijd allemaal geadopteerd. Het pad leek een zonnige toekomst tegemoet te gaan maar de opheffing van de Rotterdamse deelgemeentes in april 2014 gooide roet in het eten. Het knotten van de bomen gebeurde niet meer en ook de beloofde naamborden kwamen er niet. Het Levenspad raakte in verval wat uiteindelijk leidde tot de oprichting van de vereniging Vrienden van het Levenspad waardoor het voortbestaan van het pad verzekerd is.

 

Na de toespraak van Ed ging iedereen naar buiten voor de officiële onthulling, het was wel koud maar de voorspelde regen bleef gelukkig uit. De onthulling gebeurde door raadslid Aruna Radjkoemar (namens burgemeester en wethouders) en vicevoorzitter Zeki Baran namens de gebiedscommissie Charlois. Na het aftellen van drie naar één trokken zij de vlag weg en werd het bord zichtbaar (foto's links), daarna kon iedereen het bord bekijken.

 

Weer terug in het speeltuingebouwtje was er nog een presentatie over de natuur langs het Levenspad en als laatste werd het gedicht van Annie Ras voorgelezen, dit gedicht staat ook op de informatieborden (Annie is een oud-inwoonster van Charlois en schreef het gedicht speciaal voor het Levenspad). Daarna sloot Ed het officiële deel van de bijeenkomst af en was er nog een hapje en een drankje.

 

De drie informatieborden zijn in principe hetzelfde, de borden zijn gemonteerd in een zwart ijzeren frame. Bovenaan staat een stukje geschiedenis van het Levenspad en daaronder een plattegrond waarop de locatie van het betreffende bord is aangegeven. Onderaan staat het gedicht van Annie Ras en nog een paar foto's, één daarvan is een foto van de tijd dat er nog treinen reden over het tracé wat nu het Havenspoorpad is.

 

Rechts op het bord staan van boven naar beneden in twee kolommen de namen die bij de bomen horen (foto rechts: detail van de namen). De 275 namen zijn verdeeld over de drie borden, vóór iedere naam staat een nummer dat in de nabije toekomst bij de bomen wordt aangebracht. Hierdoor is het altijd mogelijk om de juiste boom terug te vinden, ook als in de toekomst de op het wegdek geschilderde namen niet meer leesbaar zijn. Ik zie dat de boom voor mijn vader het nummer 238 heeft.

 


 

WOENSDAG 15 NOVEMBER 2017

 

Tijdens de opknapbeurt van de Sliedrechtflat eerder dit jaar is de naam van de flat aangebracht op een betonnen rand bij de inrit naar de parkeerplaats (linker foto), ik zag toen dat daar een flexibele buis met een kabel uit de grond stak wat er op wees dat er mogelijk verlichting komt. Die voorspelling is uitgekomen: toen ik gisteravond naar het biljarten ging zag ik dat er vóór de betonnen rand een lichtband is ingegraven die de naam van onderen aanlicht (rechter foto).

 

Nog anderhalve maand en dan is 2017 al weer voorbij. De komende weken zijn er meerdere activiteiten, in chronologische volgorde: zaterdag 18 november onthulling informatieborden Levenspad, zondag 26 november Zondagmiddagmuziek in de Open Hofkerk, zondag 10 december Oeral Kozakkenkoor en muziekensemble Uzory in de Open Hofkerk en zondag 17 december kerstconcert in de Sint Bavokerk.

 


 

ZONDAG 12 NOVEMBER 2017

 

Over precies twee weken, op zondag 26 november, is er in de Open Hofkerk een concert van het Christelijk Mannenkoor Prins Alexander met medewerking van Yun Park (sopraan) en John Bakker (orgel). Dit is de vierde en laatste Zondagmiddagmuziek van dit jaar; het concert van het Oeral Kozakkenkoor en het muziekensemble Uzory op 10 december is georganiseerd door Vitaal Pendrecht.

 

Het gerenommeerde mannenkoor "Prins Alexander" is opgericht in 1966 en heeft onder de professionele leiding van dirigent Arjan Breukhoven en door de inzet van de leden een grote bekendheid verkregen tot ver buiten de eigen regio. Jaarlijks worden gemiddeld zo'n twintig concerten gegeven en medewerking aan kerkdiensten verzorgd, dit in zowel binnen- als buitenland. Het koor bestaat uit bijna 90 leden en heeft haar thuisbasis in de Rotterdamse wijk Prins Alexander.

Deze keer zal het mannenkoor samen met de sopraan Yun Park een concert met mooie kerst- en adventsliederen verzorgen. U kunt o.a. genieten van het mooie Sanctus & Benedictus van Ch. Gounod, het You raise me up van R. Løvland en het bekende Joy to the world. John Bakker zal het koor op het Vierdag-orgel begeleiden.

 

De toegangsprijs is € 6,- voor volwassenen, pashouders betalen € 4,- en voor kinderen tot en met 12 jaar is de toegang gratis. Kaartjes kunnen per e-mail worden gereserveerd en het concert begint zoals altijd om 15.00 uur.

 


 

ZATERDAG 11 NOVEMBER 2017

 

Afgelopen week is de winkel van Astrid's Home Decor leeggehaald. Een winkelsluiting op Plein 1953 is (helaas) niets bijzonders maar in dit geval betekent het absoluut niet het einde van de zaak. Astrid is namelijk haar eigen bedrijf begonnen en gaat vanuit huis verder met dezelfde diensten die ze vanuit de winkel bood. De naam is veranderd in Astrid at homedecor (een naam met een dubbele betekenis) en afgezien van het einde van de winkel blijft verder alles hetzelfde, de website wordt binnenkort aangepast. Op de deuren van de nu lege winkel hangt een A4-tje waarop de veranderingen staan vermeld.

 

Astrid opende 9 jaar geleden haar winkel die ik destijds in mijn weblog omschreef als een aanwinst voor het Plein. Op 10 oktober 2008 was ik als dagburgemeester bij de openingsreceptie en een dag later ging de winkel open voor het publiek. Eerlijk gezegd was ik in het begin een beetje sceptisch maar door veel reclame te maken en (vooral) goede producten en service te leveren heeft ze in de loop der jaren een tevreden klantenkring opgebouwd. Toch zal ik de winkel missen, de etalage zag er verzorgd uit en Astrid zwaaide altijd als ik langs liep.

 


 • De nieuwe fietsenstalling aan de achterkant van metrostation Slinge is klaar. Rondom de oude fietshekjes aan de voorkant van het station staan nu hekken (foto) met daarop borden dat het verboden is om hier fietsen neer te zetten, er staan nog wel fietsen maar ik denk dat de fietshekjes daar te zijner tijd zullen verdwijnen.

 • Aan een lantaarnpaal langs de Ossenisseweg hangt een snelheidsmeter (die hing eerder in de Zierikzeestraat) maar dat is volkomen zinloos: dit deel van de Ossenisseweg is momenteel opgebroken!

 • In de Tiengemetenhof wordt nog steeds aan de bestrating gewerkt, de textiel- en PMD-container zijn opnieuw verplaatst en staan nu tegenover de ingang van de Karel de Stouteflat. Op een afgezet terrein aan de kant van de Middelharnisstraat bij de singel liggen restwarmtebuizen.

 • De leegstaande winkel op de Zijpe naast Pak Kai is waarschijnlijk verhuurd want de affiches TE HUUR zijn van de ramen af. Daar schuin tegenover zijn de ramen van shoarmazaak El Aviv dichtgeplakt, het lijkt er op dat deze horecagelegenheid gesloten is.


 

WOENSDAG 8 NOVEMBER 2017

 

Opmerkelijk nieuws: de portiekflats in de Wagenbergstraat en de Geertruidenbergstraat worden gerenoveerd! De vier flats stonden al jaren op de nominatie om te worden afgebroken maar in juli j.l. heeft Woonstad Rotterdam besloten om de huizen ingrijpend te renoveren. Uit een bouwkundig onderzoek is gebleken dat de fundering, de gevels en de vloeren nog in goede staat verkeren maar dat vooral de technische installaties versleten zijn. Enkele zaken aan de buitenkant die worden aangepakt: de inpandige balkons worden bij de woning getrokken (er komt een nieuw en groter balkon voor terug), de kozijnen worden vernieuwd en de buitengevel wordt opgeknapt. Er wordt van oost naar west gewerkt en de verwachting is dat eind 2020 de renovatiewerkzaamheden zijn afgerond.

Met één van deze flats heb ik een bijzondere band want ik ben hier opgegroeid: als vierjarige kwam ik vanuit Almelo te wonen in de Wagenbergstraat op nummer 119 (zie de pagina Jeugdherinneringen elders op mijn website). Ik heb daar een fijne jeugd gehad dus voor mij is het verheugend om te weten dat mijn ouderlijke huis voorlopig nog niet wordt afgebroken, wat zou ik er graag nog een keer binnen willen kijken voordat de renovatie begint.

 

De gerenoveerde galerijflats in de Melissantstraat zijn één van de tien kanshebbers voor de Rotterdamse Architectuurprijs 2017. Deze voor de wederopbouwperiode zo typerende flats zijn ingrijpend gemoderniseerd maar met behoud van veel authentieke elementen waarvan de karakteristieke rioolbuizen in de voorgevels van de trappenhuizen het bekendste zijn. Andere interessante details zijn de trapeziumvormige ramen in de deuren van de trappenhuizen en de zigzaghekken langs de galerijen, de nieuwe hangende balkons aan de achterkant zijn voorzien van de originele hekwerken. De renovatie van de flats leverde veel lof op, zelfs van enkele enthousiaste Amsterdammers die ik vorig jaar door Pendrecht rondleidde.

Voor de publieksprijs kan men stemmen tot en met 5 december, de winnaars van de publieksprijs en de vakjuryprijs worden bekend gemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking op 20 december in het Stadhuis van Rotterdam. Klik hier voor meer informatie en om te stemmen.

 

In de Havenloods van vandaag stond een interview van een 95-jarige bewoner van de Wielewaal die het zeer aan het hart gaat dat de wijk waar hij al bijna 70 (!) jaar woont tegen de vlakte gaat. De kop van het artikel ("Ballenjatter" verknocht aan Wielewaal) wekte mijn interesse en toen ik las dat hij Jan Pruim heet en ruim 30 jaar wijkagent is geweest wist ik het zeker: dit is Pruimpie de ballenjatter!

Ik weet zeker dat er nu bij heel veel (oud-) Pendrechtenaren herinneringen aan vroeger opkomen. Het voetballen op de gemeenschappelijke grasvelden was streng verboden maar het gebeurde natuurlijk toch. Als je de pech had dat Pruimpie langskwam en de voetballende jeugd zag dan werd zonder pardon de bal in beslag genomen, zo is zijn bijnaam ontstaan. In 1951 werd Jan Pruim aangenomen als wijkagent voor de Wielewaal en omgeving, hij is dat ruim 30 jaar lang gebleven. Hoewel de naam Pendrecht in het artikel niet wordt genoemd is er geen twijfel mogelijk dat dit de wijkagent was die heel wat voetballen in beslag heeft genomen. Oud-Pendrechtenaren die op mijn website reageren noemen regelmatig de naam Pruimpie in hun herinneringen aan vroeger, theoretisch zou je hem dus nog steeds in Pendrecht tegen kunnen komen (maar niet meer als wijkagent)!

 


 

ZONDAG 5 NOVEMBER 2017

 

Afgelopen week zijn de wilgen langs het Levenspad geknot (in ieder geval langs het Pendrechtse deel van het pad), dit is het resultaat van de gemaakte afspraken tussen Stadsbeheer en de vereniging Vrienden van het Levenspad. Knotwilgen moeten regelmatig worden geknot om de karakteristieke knotvorm te bereiken en te behouden, ook is het om te voorkomen dat zich te zware takken vormen en de boom uit elkaar scheurt. Het knotten gebeurt in het najaar of de winter zodat de takken in het daarop volgende voorjaar weer aan kunnen groeien. Het is een vreemd gezicht om de kale bomen te zien (foto links), bij een deel van de bomen liggen nog de afgezaagde takken. Ook de boom voor mijn vader is van alle takken ontdaan (foto rechts).

 

Op een later tijdstip komt er bij iedere boom nog een tegel met een nummer, op de informatieborden komen de nummers met de bijbehorende namen te staan. Binnenkort worden deze informatieborden geplaatst die op 18 november officieel worden onthuld (zie bij 29 oktober).

 


 

ZATERDAG 4 NOVEMBER 2017

 • In de Zuiderkroon was vandaag een door de huurderscommissie georganiseerde rommelmarkt en men had over belangstelling niet te klagen (foto), ruim vóór de openingstijd stonden er al belangstellenden voor de deur te wachten. Binnen waren er tafels gegroepeerd waar de koopwaren op lagen en zelfs het afgedekte biljart werd daarvoor gebruikt, de vrijwilligers van de bediening hadden het erg druk met het uitserveren van koffie, thee en snacks.

 • Op Plein 1953 was eveneens een rommelmarkt, toen ik er rond het middaguur kwam kijken was het nog droog en was het aardig druk.

 • De nieuwe fietsenwinkel naast slijterij Pendrecht heet Cityfietsen, het adres van de winkel is Krabbendijkestraat 6.

 • De bestratingswerkzaamheden in de Tiengemetenhof zijn nog steeds niet klaar.

 • De twee winkelruimtes in het voormalige Dieren Gezondheids Centrum zijn nog niet verhuurd maar je kunt wel naar binnen kijken. Veel muren zijn weggebroken maar de trap naar beneden is er nog en zo te zien is de kluis (het pand was oorspronkelijk een bankkantoor) ook nog intact. Opmerkelijk is dat de lichtbak van het DGC nog steeds aan de gevel zit en bij duisternis brandt zelfs de verlichting!


 

WOENSDAG 1 NOVEMBER 2017

 

De oliebollenkraam staat weer op zijn vertrouwde plek (hoek Slinge/Schuddebeursstraat) en was vandaag voor het eerst open, de kraam staat er tot en met 31 december.

 


 

Oudere berichten zijn terug te vinden in het weblogarchief.