weblog Pendrecht

 


 

Dit is mijn digitale dagboek over Pendrecht, de nieuwste berichten staan altijd bovenaan. Klik hier om een reactie te sturen.

Omdat ik fulltime werk heb ik weinig vrije tijd, ik werk mijn weblog daarom alleen op zaterdag en zondag bij.

 


 

ZONDAG 11 NOVEMBER 2018

 

Door de lange en warme zomer is de herfst vrij laat begonnen maar nu zijn veel bomen en struiken al in herfsttooi (foto's hieronder van links naar rechts: binnentuin achter de Sint-Annalandstraat, langs de singel bij de Passage, binnentuin achter de Zuiderparkflat en de tuin van het dokter Heftinghuis).

 

 


 

Op zaterdag 17 november tussen 10.00 en 16.00 uur zullen Sinterklaas en Zwarte Piet een bezoek brengen aan Pendrecht, ook Das zal aanwezig zijn. Sint en Piet zullen de meeste tijd op het Plein zijn maar ze zullen vast ook een rondje door de wijk maken. Voor de kinderen zijn er knutselactiviteiten in het vroegere winkelpand van Astrid's Home Decor op nummer 8-9.

 

Vooraankondiging: de laatste Zondagmiddagmuziek van dit jaar is op 9 december en het is in meerdere opzichten een bijzonder concert waarbij het publiek kan meezingen met de twee uitvoerende koren. Nine Lessons and Carols is een traditionele Engelse kerstviering waar de laatste jaren ook in Nederland steeds meer belangstelling voor is. Tijden het concert worden Engelstalige carols, hymnen en koormuziek afgewisseld met negen korte lezingen (in het Nederlands) uit het kerstevangelie.

 


 

ZATERDAG 10 NOVEMBER 2018

 

Café Goof Meijer opende de deuren op 7 september 1961 en veel oud-Pendrechtenaren hebben bijzondere herinneringen aan Goof. Het aan de Slinge gelegen café bestaat nog steeds maar heeft nu een andere naam: café Goofy.

Afgelopen zomer zag ik op het hek bij het Turks Huis een reclamebord met een afbeelding van het café en de naam café Goofy. Ik vroeg mij toen af of de oudste kroeg van Pendrecht opeens een andere naam had gekregen maar op de ramen van het café stond nog gewoon Goof Meijer, de naam van de eerste eigenaar. Maar vandaag zag ik dat het café inderdaad nu Goofy heet, de nieuwe naam staat op de ramen en op een vlag die op de hoek hangt (foto links). Het café is vernoemd naar de personage uit de tekenfilms en stripverhalen van Walter Disney, getuige de tekening op de vlag en op het raam aan de voorkant.

In 1981, bij het 20-jarig bestaan van het café, zijn er 300 bijzondere asbakken gemaakt die tijdens het jubileumfeest aan de klanten cadeau werden gedaan. In 2007 ben ik via Marktplaats in het bezit gekomen van zo'n asbak (foto rechts).

  

Tijdens mijn wijkronde zag ik op de Slinge opeens een voormalige gele RET-bus naderen. Museumbus 309 filmde het lijnnummer 72 en op de richtingfilm stond RONDRIT, waarschijnlijk was het een rit voor een besloten gezelschap. Voor de liefhebbers: bus 309 is een Leyland Leopard uit 1967, de bussen uit deze serie waren iets kleiner dan een normale stadsbus en hadden maar één uitstapdeur.

 

In de zestiger en zeventiger jaren hadden de RET-bussen deze okergele kleur maar voor zover ik weet heeft dit type bus nooit in de reguliere dienst in Pendrecht gereden. Ik herinner nog goed de bussen uit de 200-serie (Leyland Panther) en de 900-serie (Leyland Worldmaster). Vooral de Worldmasters kan ik nog goed voor de geest halen want deze bussen reden dagelijks over de Slinge, ze werden namelijk zo veel mogelijk ingezet op de lange lijnen 62 en 63 naar Hoogvliet vanwege hun grote aantal zitplaatsen.

Van de OV-chipkaart had nog niemand gehoord want het was nog de tijd van enkeltjes en rittenkaarten (een 6-rittenkaart voor kinderen kostte toen een gulden), de in 2011 afgeschafte strippenkaart kwam pas in 1980.

 


 

ZONDAG 4 NOVEMBER 2018

 

Deze maand zijn er vier uitvoeringen van het Pendrecht Theater, de voorstelling van dit jaar heet Mij 'n zorg. Er zijn drie avondvoorstellingen (op woensdag 14 november, zondag 18 november en woensdag 21 november, aanvang 19.30 uur) en één middagvoorstelling (op zondag 18 november, aanvang 15.00 uur), de uitvoeringen zijn in het gebouw van Vitaal Pendrecht op Plein 1953. De toegang is gratis maar vanwege de beperkte ruimte is aanmelden noodzakelijk, dat kan op werkdagen tussen 10.00 uur en 15.00 uur bij de gastvrouwen van Vitaal Pendrecht.

 

Aanstaande zaterdag 10 november is er van 10.00 tot 15.00 uur weer een kledingbeurs in de Sint Bavokerk, ik neem aan dat net als de vorige keer aan het begin de klokken een paar minuten zullen luiden.

 

Vanaf morgen rijden de metrolijnen D en E weer hun volledige route en kan men vanaf metrostation Slinge weer rechtstreeks naar Rotterdam Centraal en richting Den Haag Centraal reizen. Metrostation Stadhuis blijft nog wel afgesloten, de metro's zullen het station stapvoets passeren en er niet stoppen. Het is nog niet bekend wanneer metrostation Stadhuis weer open gaat, het verwijderen van het asbest zal minimaal twee weken duren.

 


 

ZATERDAG 3 NOVEMBER 2018


 

ZONDAG 28 OKTOBER 2018

 

's Middags ga ik naar de opening van de tentoonstelling Het verhaal achter het portret waar schilderijen te zien zijn van twee kunstenaars, één daarvan is Sofia Semedo die in Pendrecht woont. Ruim op tijd kom ik aan in de NIFFO Galerie, het is een lange smalle ruimte in een oud pand. Sofia vond het erg leuk dat ik gekomen was en na enige tijd was het binnen gezellig druk. De schilderijen van Sofia hingen aan één kant en aan de andere kant hingen de werken van Tomázia Teixeira, op de achtergrond klonk Kaapverdiaanse muziek. De opening gebeurde door een korte toespraak van Sofia en daarna kon iedereen onder het genot van een hapje en een drankje de schilderijen bekijken.

 

 


 

In november 2008 zijn er op Plein 1953 metalen boombakken neergezet met aan de ene kant het woord PENDRECHT en aan de andere kant CHARLOIS. Dit type bak staat ook op andere plekken in de stad waaronder de Wilhelminapier, daar staan er meer dan honderd (in Pendrecht zijn het er nog geen twintig) met de namen WILHELMINAPIER en KOP VAN ZUID. Er is nog een variant waar geen teksten op staan.

 

Begin dit jaar zijn er in het kader van de vergroening van Plein 1953 plantvakken aangelegd waardoor de meeste boombakken een andere plek op het Plein kregen, drie bakken werden verplaatst naar het begin van de Schuddebeursstraat maar twee maanden later waren deze al weer verdwenen. Na de aanleg van de plantvakken was het aantal boombakken zichtbaar minder geworden zodat de vraag in mij opkwam waar de overige bakken zijn gebleven. Sinds kort staat één van de Pendrechtse boombakken langs de Slinge in Zuidwijk (foto rechts, tegenover de Schammenkamp) nadat het fietspad aan de zuidkant is geasfalteerd, er staan twee bakken naast elkaar maar op de andere staat geen tekst.

 


 

ZATERDAG 27 OKTOBER 2018

 • Vanwege de komende feestdagen is op Plein 1953 de sfeerverlichting opgehangen, dit jaar bestaande uit metalen kooitjes met daarin een lamp (eerste foto). De lampen hangen ook bij de winkels aan de Slinge en in de Krabbendijkestraat, tevens hangen er twee bij De Beweging in de Baarlandhof.

 • De vier grote platanen op het schoolplein van de Beatrixschool zijn flinks gesnoeid (tweede foto), dat gebeurt iedere paar jaar.

 • Er is een nieuw oplaadpunt voor elektrische auto's aan de Ossenisseweg, bij de Ellewoutsdijkstraat (derde foto).

 • De eengezinswoningen in het achterste deel van de Sliedrechtstraat krijgen entree-elementen (vierde foto), net als in de rest van de Tuin op het Zuiden.

 • Eén dezer dagen komt de oliebollenkraam op zijn vaste plek op de hoek Slinge/Schuddebeursstraat, de kraam staat er ieder jaar van 1 november tot en met 31 december.

 • Al enkele weken is Woonstad Rotterdam bezig met het opknappen van de twee flats in de Schuddebeursstraat, onder andere het beton van de galerijen wordt gerepareerd.

 • Het al geruime tijd gesloten café Rotterdamsche staat te koop of te pacht, zo staat op de ramen te lezen.

 • Metrolijn E rijdt tijdelijk niet naar station Slinge als gevolg van de afsluiting van metrostation Stadhuis nadat daar afgelopen dinsdag asbest is aangetroffen. Er rijden geen metro's tussen de stations Beurs en Rotterdam Centraal, metrolijn E rijdt alleen tussen Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal. Metrolijn D heeft als eindpunt in de stad station Beurs, reizigers naar Rotterdam Centraal moeten daar overstappen op de tram.


 

De eerder aangekondigde uitbreiding van het Levenspad (zie bij 20 mei) gaat door. Vanaf 20 november worden er langs het IJsselmondse deel van het Havenspoorpad 100 nieuwe adoptiebomen aangeplant, tevens zullen de bomen worden vervangen die het door de droogte van afgelopen zomer niet hebben gered. Bij de nieuwe bomen komen ook nummertegels, net zoals langs het Charloisse deel van het Havenspoorpad.

Iedereen die zich de laatste maanden heeft aangemeld heeft vandaag bericht gehad, op zaterdagmiddag 15 december zullen in de kantine van kinderboerderij De Kooi de adoptiecertificaten worden uitgereikt. Wellicht ten overvloede: het is voorlopig niet mogelijk om zich als nieuwe adoptant aan te melden.

 

De Belangenorganisatie Charloisse Lagedijk (BOCL) heet voortaan Bewonersorganisatie Charlois-Zuidrand (BOCZ). De naamswijziging is doorgevoerd omdat de oorspronkelijk belangenorganisatie voor bewoners van de Charloisse Lagedijk is uitgegroeid tot een volwaardige bewonersorganisatie voor alle bewoners en ondernemers van de wijk Charlois Zuidrand, dit is het gebied ten zuiden van Pendrecht en Zuidwijk.

 


 

Morgenmiddag ga ik naar de opening van de tentoonstelling Het verhaal achter het portret waar schilderijen te zien zijn van twee kunstenaars met een Kaapverdische achtergrond: Tomázia Teixeira en Sofia Semedo. De beide vrouwen vertellen, elk op hun eigen manier, beeldende verhalen door middel van geschilderde portretten.

 

Sofia (foto rechts) is geen onbekende in Pendrecht, ze woont er al jaren en zij was destijds de ontwerpster van het logo voor de Vitale Wereldvrouwen. Zij is in Portugal geboren, maar haar wortels liggen op Kaapverdië. Haar olieverfportretten zijn geïnspireerd door de traditionele Kaapverdische vrouw uit het binnenland van het Kaapverdische eiland Santiago. Met kleuren en lijnen brengt ze taferelen uit de Kaapverdische cultuur tot leven, dat doet ze trots en met veel liefde voor haar geërfde erfgoed. In haar werken kan je haar sterke verbondenheid met Afrika voelen.

 

De tentoonstelling is in de NIFFO Galerie aan de Pretorialaan 4B (niet ver van metrostation Rijnhaven), de opening is om 15.00 uur.

 


 

Niet vergeten: komende nacht eindigt de zomertijd, om 03.00 uur gaat de klok een uur terug.

 


 

ZONDAG 21 OKTOBER 2018

 

In november 2011 kwamen er op Plein 1953 vijf winkelwegwijzers: roodbruine palen met een "gouden" knop met daaraan wegwijzers naar de winkels en andere instellingen, vooral bedoeld voor bezoekers van buiten de wijk. Bijna 7 jaar later zijn er nog maar drie over en er staan meerdere namen op van winkels die niet meer bestaan (tussen haakjes de naam van de zaak die nu in het betreffende pand zit): Van Liesdonk schoenen (My Thai Spa), Astrid's Home Decor (staat nu leeg), Dieren Gezondheids Centrum (supermarkt Polo), Möller Modes (staat nu leeg), poelier 't Haasje (staat nu leeg), restaurant Thomas (Jeffrey's Fastfood), bakker van Berkel (staat nu leeg). Op twee wegwijzers staat nog de Plus maar na het vertrek van deze supermarkt zijn de namen met grijs tape afgeplakt.

 

De namen op de zijkant van de luifelverlichting worden meestal wel aangepast als een winkel verdwijnt, een uitzondering is de lunchroom Plein 1953 waarvan ruim een half jaar na de sluiting de naam nog steeds te lezen is (foto rechts).

 


 

ZATERDAG 20 OKTOBER 2018

 • In de voormalige winkel van Computer Express aan de Slinge komt een schoonheidssalon met de naam Beauty Center La Liz, zo staat op de lichtbak boven de ramen te lezen (linker foto).

 • Het herbestraten van het achterste deel van de Rilland Bathstraat is halverwege. Ik ga er van uit de lantaarnpalen worden vervangen door nieuwe met led-lampen, één van de oorspronkelijke palen staat nu in een nieuw aangelegd parkeervak.

 • Ook de Sliedrechtstraat tussen de Krabbendijkestraat en de Hontenissestraat ligt open (rechter foto), het werk duurt daar langer omdat er kabels en leidingen worden vervangen.

 • De ingangsdeuren van de Open Hofkerk zijn opnieuw geschilderd, het roodbruin heeft plaats gemaakt voor grijsgroen.

 • Op zaterdag 10 november is er van 10.00 tot 15.00 uur weer een kledingbeurs in de Sint Bavokerk.


 

ZONDAG 14 OKTOBER 2018

 

Vanwege mijn halfjaarlijkse bezoek aan Londen heb ik mijn weblog dit weekeinde niet bij kunnen werken.

 


 

ZONDAG 7 OKTOBER 2018

 

Vandaag was de derde Zondagmiddagmuziek van dit jaar en als ik naar de Open Hofkerk wandel is het stralend weer. Na aankomst neem ik in de ontmoetingsruimte het programmaboekje en mijn vrijkaartje in ontvangst en daarna zoek ik een plekje in de kerkzaal, helaas zouden de meeste stoelen leeg blijven. De uitvoerenden zijn het kleinkoor Ars Nova en organist Peter de Rijke.

 

Pastor Johan Bos heet met zijn bekende "Goedemiddag!" de aanwezigen welkom en na een korte inleiding komt het koor onder applaus de kerkzaal binnen. Een kleine tegenslag was dat de vaste dirigent Arie Hoek (onder wiens leiding het programma is ingestudeerd) onverhoopt verhinderd was zodat er een vervangende dirigent was in de persoon van Michel Havenith. Het thema van het concert was Duitse romantiek en er waren veel werken van Felix Mendelssohn Bartholdy. Op één na werden alle liederen a capella (= zonder instrumentale begeleiding) gezongen, na de pauze was er ter afwisseling een orgelsolo van de uit Liechtenstein afkomstige componist Josef Rheinberger. Na afloop kregen de dirigent en de organist een bos bloemen, de koorlieden kregen ieder apart een bloem.

 


 

ZATERDAG 6 OKTOBER 2018

 

Vandaag was in en om het dokter Heftinghuis de herfstfair van stichting de Breinpuzzel. Aan het hek hingen ballonnen en binnen waren bijna alle ruimtes in gebruik voor de verkoop van tweedehands spullen waaronder boeken, speelgoed, kleding, DVD's, enzovoort. In de hal was een stand waar streekproducten werden verkocht en in de vroegere garage was een kinderhoek, in de tuin stond een springkussen. Het was nog niet erg druk maar ik was er dan ook vrij vroeg, gelukkig is het droog weer.

 

Binnenkort komt er op de gevel van het dokter Heftinghuis een bordje waardoor te zien is dat het pand een gemeentelijk monument is, één van de vrijwilligers vertelde dat het bordje gisteren is aangekomen. Het bordje zal op meerdere plekken verschijnen want Pendrecht heeft meer gemeentelijke monumenten waaronder de paalwoningen aan de Stellendamstraat en de Dirkslandstraat.

 


 • Het achterste deel van de Rilland Bathstraat is opgebroken (foto), de straat wordt opgehoogd en opnieuw ingericht. De straat wordt smaller en krijgt éénrichtingsverkeer voor motorvoertuigen in de richting van de Nieuw-Vossemeerweg, (brom)fietsers kunnen wel in beide richtingen door de straat rijden. Volgens de planning duren de werkzaamheden tot en met 2 november.

 • Op enkele ramen van het Gezondheidscentrum Zuiderkroon (onder andere van de wachtkamer) hangen affiches dat de ruimte te huur is, op internet is niets te vinden dat er op wijst dat het gezondheidscentrum gaat verhuizen.

 • Afgelopen week zijn de naamplaten van de lichtbak van de vroegere winkel Computer Express weggehaald, binnen wordt al weken gewerkt en toen ik naar binnen keek zag ik dat de ruimte kleiner is gemaakt. Nog steeds weet ik niet wat er komt in het pand waar vroeger de bekende schoenenwinkel van G.J. v.d. Hoven was.

 • Morgen is in de Open Hofkerk de één na laatste Zondagmiddagmuziek van dit jaar (zie bij 30 september), het laatste concert van 2018 zal zijn op 9 december.


 

ZONDAG 30 SEPTEMBER 2018

 

Op zondagmiddag 7 oktober 2018 is er in de serie Zondagmiddagmuziek in de Open Hofkerk een concert van het kleinkoor Ars Nova. Kleinkoor Ars Nova uit Spijkenisse werd op 8 januari 1976 opgericht op initiatief en onder leiding van Arie Noordsij als a capella koor. Hij en de zangers stelden zichzelf ten doel om mooie koormuziek in te studeren en daar vooral van te genieten, in die tijd werd er veel Bach (motetten) en oude meesters gezongen. Het koor heeft in de tussentijd meerdere dirigenten gehad. Op het ogenblik staat het onder leiding van Arie Hoek en geeft het twee keer per jaar een concert met veelal a capella muziek. Ars Nova bestaat momenteel uit 10 vaste leden maar maakt sinds een paar jaar ook gebruik van projectzangers. Het koor repeteert iedere woensdagavond in de Dorpskerk te Spijkenisse.

 

Tijdens het concert in de Open Hofkerk wil het kleinkoor Ars Nova u laten genieten van de bijzonder mooie muziek uit de periode van de Duitse Romantiek, organist Peter de Rijke verleent zijn medewerking aan het concert. Uitgevoerd worden werken van beroemde componisten als Rheinberger, Brahms en Mendelssohn.

Zoals gebruikelijk begint het concert om 15.00 uur en is de zaal vanaf 14.30 uur open. Kaarten kosten € 6,- (voor pashouders € 4,-) en kinderen tot 12 jaar kunnen het concert gratis bijwonen.

 


 

Afgelopen week is de nieuwe In de Kijkerd aangekomen, donderdagmiddag heb ik twee dozen opgehaald en in twee sessies heb ik mijn bezorgwijk gedaan. Mijn wijk is het gebied dat wordt begrensd door de Slinge, de Krabbendijkestraat, de Sliedrechtstraat en de Stavenissestraat. Ik doe dit al ongeveer 20 jaar en ik loop altijd een vaste route.

 

Op de voorpagina van magazine 2018-3 staat een foto van de broodbakken op Plein 1953 die een groot succes zijn, oorspronkelijk stond er maar één bak maar het zijn er nu al drie. Het enige artikel dat ik heb geschreven gaat over stichting de Breinpuzzel in het dokter Heftinghuis, in het artikel heb ik meteen de herfstfair op 6 oktober aangekondigd. De oplettende lezer zal mijn vaste rubriek Pendrecht van toen missen, door omstandigheden kon ik dit artikel helaas eenmalig niet schrijven.

 

Enkele onderwerpen van overige artikelen (afgezien van de Kinderfaculteit en speeltuin Neeltje Jans want dat staat er altijd in): strijd tegen vuiloverlast, kunstwerk Olympische Spelen Pendrecht opgeknapt, voorstellingen van het Pendrecht Theater, een bijzonder tegeltableau, het opgeknapte veld naast speeltuin Neeltje Jans, foto van De Kracht van Rotterdam, kinderactiviteiten aan de Kerkwervesingel en de oproep om bewoners voort te dragen voor de Clasien Kramer prijs. Voor wie buiten Pendrecht woont: het magazine is binnenkort via de website van Vitaal Pendrecht te downloaden.

 


 

ZATERDAG 29 SEPTEMBER 2018

 

Korfbalvereniging RSV Unicum aan de Nieuw-Vossemeerweg bestaat niet meer, wat ik al geruime tijd vermoedde blijkt waar te zijn. Iedere zondag fiets ik langs het terrein en een tijdje geleden zag ik dat de speciale parkeerplaats voor Sir Gerard (een erelid) was verdwenen. Op het pleintje bij het clubhuis groeide onkruid tussen de tegels, ook dat is ongewoon want het terrein zag er altijd goed verzorgd uit. Toen ik ontdekte dat de website van RSV Unicum uit de lucht was ben ik verder gaan zoeken op internet en al snel werd mijn vermoeden bevestigd.

De laatste wedstrijd op het Unicumterrein was op 10 juni 2018 en de tegenstander was DeetosSnel 8 die kampioen werd van de voorjaarscompetitie. Deze wedstrijd was het slotakkoord van RSV Unicum dat al langer kampte met terugloop van het aantal leden, omdat er nog maar twee (senioren)teams waren besloot de vereniging om zichzelf op te heffen.

 

RSV Unicum werd opgericht op 21 juni 1947 en is begonnen op een terrein achter de Zuiderbegraafplaats, in de jaren zestig vestigde de vereniging zich aan de Nieuw-Vossemeerweg, aan de zuidrand van het toen nog nieuwe Pendrecht. Met het verdwijnen van RSV Unicum is een oer-Pendrechtse vereniging voorgoed verleden tijd geworden, het laatste nieuws is dat Vitaal Pendrecht in de nabije toekomst het terrein gaat gebruiken voor sportactiviteiten.

 


 • In de Passage was vandaag de jaarlijkse rommelmarkt van de huurdersvereniging Zuiderkroon die goed werd bezocht. Buiten stonden enkele kramen bij de ingang en binnen waren twee zalen waar van alles te koop was (foto).

 • De geldautomaat van de ABN AMRO Bank is weggehaald, een mededeling van de bank vermeldt dat de dichtstbijzijnde ABN AMRO geldautomaat aan de Slinge 143 (Zuidwijk) is. Er zijn aan het Pendrechtse deel van de Slinge nu nog twee geldautomaten: op een afstand van een paar meter (!) is de flappentap van ING en verderop richting Krabbendijkestraat één van de Rabobank.

 • Wijkconciërge Aat van der Steen ontdekte onlangs in de sloot langs het Havenspoorpad een waterschildpad op het nest van een meerkoet. Waterschildpadden komen weinig voor in Nederland maar kunnen hier goed overleven.

 • Ten zuiden van Pendrecht staat aan de Dorpslaan de voormalige tennishal van tennisvereniging Challenge, deze hal wordt momenteel ingericht als klimpark van Indoor Adventure City Rotterdam. De opening is gepland medio oktober.

 • De rollatorwerkplaats van Vitaal Pendrecht is wegens vakantie van 1 tot en met 11 oktober gesloten.


 

ZONDAG 23 SEPTEMBER 2018

 

Aanstaande zaterdag 29 september organiseert de huurdersvereniging Zuiderkroon een rommelmarkt van 10.00 tot 16.00 uur (foto links). In tegenstelling tot voorgaande jaren is de rommelmarkt niet in de Zuiderkroon maar wel daar vlakbij: in de Passage, Sliedrechtstraat 71 (de ingang is aan de zijkant, aan het voetpad richting Plein 1953).

 

In het AD magazine van dit weekend staat een artikel over de winkelleegstand in Nederland, een probleem dat ook in Pendrecht duidelijk zichtbaar is op Plein 1953 (foto rechts). Momenteel staat in heel Nederland gemiddeld 6,8 procent van de winkelruimtes leeg maar de situatie verschilt sterk per regio en zelfs binnen gemeenten. Daarnaast speelt de bevolkingssamenstelling een rol, zo geven ouderen gemiddeld 40 procent minder uit dan jongeren en die laatste groep geven hun geld ook nog het liefst uit in het stadscentrum. Op internet kan een consument snel opzoeken waar een product het goedkoopste is zodat hij niet meer vele winkels hoeft te bezoeken, vooral kleinere winkels hebben het hierdoor moeilijk.

Wie de lege winkels op het Plein ziet moet bedenken dat Pendrecht oorspronkelijk ook nog vier buurtwinkelcentra had, bedoeld voor de dagelijkse boodschappen. Daarvan is alleen de Zijpe nog over, al zijn daar geen "echte" winkels meer. De buurtwinkels in de Herkingenstraat, Sliedrechtstraat en Ossenisseweg (in totaal 66 winkels) zijn gesloopt en vervangen door eengezinswoningen.

 


 

ZATERDAG 22 SEPTEMBER 2018

 

Op Plein 1953 waren vandaag in het kader van de Plein '53 Cup verschillende activiteiten en deze waren in volle gang toen ik aan het begin van de middag ging kijken. Helaas werkte het weer niet mee waardoor het niet erg druk was, het was koud en er vielen verspreid over de dag enkele buien. De sportactiviteiten hadden voornamelijk een link met voetbal, er was geen braderie maar wel enkele informatiekramen waaronder die van het inbraakpreventieteam. Onderstaande foto's geven een beeld van de sportactiviteiten.

 

 


 • In de Halsterenstraat werd Burendag gevierd en het thema was het milieu. Toen ik langskwam was er voor de kinderen een workshop over het milieu en wat je kan doen om de hoeveelheid afval te verminderen (eerste foto).

 • De kruising van de Sliedrechtstraat met de Stavenissestraat is weer open voor het verkeer, het achterste deel van de Sliedrechtstraat is nu helemaal klaar (tweede foto). Momenteel is de Sliedrechtstraat opgebroken tussen de Stavenissestraat en de Hontenissestraat.

 • Enkele maanden geleden is in de Stavenissestraat ter hoogte van de Kamperlandsingel een plantenperk aangelegd maar de beplanting liet op zich wachten. Ondertussen groeide het perk vol met onkruid maar dat is afgelopen week weggehaald (derde foto), waarschijnlijk komen nu binnenkort de definitieve planten.

 • Rondom de twee beeldjes bij de Zijpe staat veel onkruid (vierde foto), ik heb dit bij de gemeente gemeld.

 


 

ZONDAG 16 SEPTEMBER 2018

 

Op zaterdag 22 september zijn er van 11.00 tot 17.00 uur allerlei activiteiten op Plein 1953 en kunnen kinderen meedoen met de Plein '53 Cup. Enkele onderdelen van het programma zijn een springkussen, voetbalsjoelen, een pannakooi, voetvolley en een gatengoal. Net als vorig jaar zullen de Linedancers weer optreden en kunnen kinderen tussen 15.30 en 16.30 uur met Das op de foto, ook Burgernet, de politie en de brandweer zijn aanwezig.

Onder de naam Pendrecht Fietst zich Fit zijn er twee recreatieve fietsroutes in de omgeving van Pendrecht uitgezet (12 en 17 kilometer) en de start is om 11.00 uur. Inschrijven kan bij Vitaal Pendrecht of bij beweegcentrum De Beweging in de Baarlandhof, de inschrijfkosten zijn 2 euro.

 

Op zaterdag 6 oktober is er van 11.00 tot 16.00 uur een herfstfair bij Stichting de Breinpuzzel aan de Sommelsdijkstraat 40 (dokter Heftinghuis). De fair bestaat uit een markt (kleding, speelgoed, accessoires, huishoudelijke apparatuur, boeken, CD's en DVD's; verder zijn er stands met o.a. streekproducten), een kinderhoek (knutselen, grabbelton, springkussen en raad de naam van de pop) en eten (koffie/thee met gebak, broodjes hamburger/worst en tosti. De opbrengst komt geheel ten goede aan Stichting de Breinpuzzel.

 


 

ZATERDAG 15 SEPTEMBER 2018

 • Op enkele locaties in de wijk zijn bomen gerooid, één van die plekken is de Oosterlandstraat. Op de hoek bij de Slinge staan drie esdoorns en daarvan is er nu eentje gerooid (linker foto). Enkele jaren geleden zijn er verderop in de straat bomen gerooid omdat deze een holle stam hadden.

 • Het inzamelen van brood is een succes, het aantal broodbakken op Plein 1953 is verhoogd van één naar drie. De bakken staan bij elkaar naast het grasveld bij de vijver.

 • In drie leegstaande winkelpanden aan de Slinge wordt gewerkt maar het is nog niet duidelijk wat er komt, het betreft de vroegere winkels Computer Express, Safety for Work en Bicento. In de leegstaande winkels op Plein 1953 gebeurt nog steeds niets.

 • Een deel van de achtergevel van de Sliedrechtflat staat in de steigers (rechter foto), waarschijnlijk voor onderhoudswerk.


 

ZONDAG 9 SEPTEMBER 2018

 

Vooraankondiging: op zondagmiddag 7 oktober 2018 is er in de serie Zondagmiddagmuziek in de Open Hofkerk een concert van het kleinkoor Ars Nova. Het koor is in 1976 opgericht en geeft het twee keer per jaar een concert met veelal a capella muziek.

Tijdens het Pendrechtse concert brengt het koor muziek uit de periode van de Duitse Romantiek ten gehore. Er worden werken uitgevoerd van beroemde componisten als Rheinberger, Brahms en Mendelssohn.

 


 

ZATERDAG 8 SEPTEMBER 2018

 

Op de zijgevel van de flat Oldegaarde 600 – 624 is weer een foto te zien van de jaarlijkse stadsexpositie De Kracht van Rotterdam. De foto is van Wout Overkamp en is genomen in Hillegersberg/Schiebroek tussen 02.00 en 04.00 uur (foto links).

 

Wat ik al vermoedde is gebeurd: het opgeknapte terrein op de hoek van de Herkingenstraat en de Sommelsdijkstraat is met gras ingezaaid, de lichtmast is blijven staan.

 

De overlast van rondslingerende oBikes is nog steeds niet voorbij en de laatste tijd zie je ook steeds meer Mobikes, dat zijn die fietsen met een oranje frame. Hoe men het voor elkaar gekregen heeft weet ik niet maar op de abri van de bushalte bij Blokker ligt een oBike en een Mobike (foto rechts).

 


 

ZATERDAG 1 SEPTEMBER 2018

 

Ondanks een wijkwandeling van ruim een uur heb ik niets nieuws kunnen ontdekken en omdat ik een zware werkweek heb gehad heb ik helaas ook geen inspiratie om iets anders te schrijven. Morgen zal er daarom ook weblogstilte zijn, ik hoop het volgende weekend weer wat te kunnen schrijven.

 


 

ZONDAG 26 AUGUSTUS 2018

 • De kruising van de Stavenissestraat en de Sliedrechtstraat is afgesloten wegens rioolwerkzaamheden, alleen voetgangers kunnen er langs. Het verkeer wordt omgeleid via o.a. de Wemeldingestraat, de Krabbendijkestraat en de Ossenisseweg.

 • In de Hontenissestraat tussen de Sliedrechtstraat en het Ovezandepad is de rijweg opgebroken, dit wordt een voetpad net zoals in de Rilland Bathstraat.

 • De Poolse supermarkt in het vroegere Dieren Gezondheids Centrum aan de Slinge is uitgebreid en heeft nu de hele benedenverdieping in gebruik. De lichtbalk op de gevel is vervangen en de winkel heet nu Supermarket Polo (foto).

 • De noordklok van de Sint Bavokerk is van slag, de klok loopt wel maar geeft niet de juiste tijd aan.

 • Afgelopen dinsdag ben ik naar het biljarten geweest, voor het eerst sinds de perikelen in de Zuiderkroon. De rust lijkt teruggekeerd maar het was niet zo druk, enkele leden zijn gestopt en er waren ook nog mensen op vakantie. Komende dinsdag is het precies tien jaar geleden dat de biljartvereniging werd opgericht maar het jubileum zal helaas in stilte voorbij gaan.

De zomervakantie is voorbij, volgende week beginnen de scholen weer en eindigt de vakantiedienstregeling van de RET.

 


 

ZATERDAG 25 AUGUSTUS 2018

 

Vandaag ben ik op de inloopdag van Stichting de Breinpuzzel geweest en dat was voor mij de allereerste keer dat ik het dokter Heftinghuis van binnen heb gezien. De villa heeft een bijzondere geschiedenis en dankt zijn naam aan de huisarts die bijna 40 jaar in Pendrecht heeft gewoond en gewerkt. Stichting de Breinpuzzel biedt dagbesteding, logeerhuis en prikkelarm sporten aan volwassen mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH).

 

Ik werd ontvangen door Esther en Jannette (de twee drijvende krachten achter de Breinpuzzel), ze kenden mij van naam want een paar weken geleden had ik een mail gestuurd met een door mij geschreven artikel over de geschiedenis van het dokter Heftinghuis. Ik kreeg daar een enthousiaste reactie op en tot mijn verrassing zag ik vandaag het uitgeprinte artikel in een gang aan de muur hangen. Pastor Johan Bos van de Open Hofkerk was ook binnen toen ik er was, hij had gisteren gehoord van de inloopmiddag en besloot om een kijkje te nemen. Later hoorde ik dat ook ex-opbouwwerker Rieks Westrik langs geweest is.

 

De voormalige doktersvilla ziet er van binnen heel mooi uit, er is heel veel aan opgeknapt want de vorige gebruikers hebben het pand totaal uitgewoond. Alles is mooi geschilderd en de inrichting is heel rustgevend, dat laatste is bewust gedaan om een prikkelarme omgeving te creëren wat voor mensen met NAH heel belangrijk is. De ruimtes zijn erg licht wat mede komt door de grote ramen, de vroegere woonkamer van het doktersgezin (eerste foto hieronder) heeft zelfs een raam over de volle lengte met een schuifpui naar de tuin (tweede foto hieronder). Ondanks enkele kleine verbouwingen zijn er nog veel originele elementen aanwezig zoals de vloer met onregelmatig gevormde tegels, de open haard in de woonkamer (derde foto hieronder) en de centrale hal met de open trap naar de bovenverdieping (vierde foto hieronder).

 

 

De dagbesteding kent verschillende activiteiten, één van de ruimtes wordt gebruikt voor tekenen en schilderen (eerste foto hieronder) maar er is ook een grote ruimte voor dagbesteding (tweede foto hieronder). In de nabije toekomst kan er in een andere ruimte ook gesport worden, daarvoor wordt samengewerkt met beweegcentrum De Beweging aan de Baarlandhof (fysiotherapeute Magda Erkelens was vóór mij ook op de inloopmiddag geweest). Ook activiteiten in de tuin (derde foto hieronder) zijn mogelijk, een maand geleden hebben de deelnemers de appels van de appelboom geplukt en daar appelmoes van gemaakt. Verder is het binnenkort mogelijk dat volwassenen met NAH doordeweeks één of meer nachten kunnen logeren, op de bovenverdieping zijn daarvoor enkele slaapkamers ingericht (vierde foto hieronder).

 

 

Het overige nieuws volgt morgen.

 


 

ZONDAG 19 AUGUSTUS 2018

 

Al vanaf het begin was het een bron van irritatie: de gele deelfietsen van oBike. Rotterdam had in juli 2017 de landelijke primeur van de oBike, ook in Pendrecht werden de fietsen op diverse plaatsen neergezet (vooral langs de Slinge en op Plein 1953). Omdat er geen vaste inleverpunten waren mocht je een oBike na gebruik in principe overal neerzetten waardoor ze al snel de bijnaam neerkwakfietsen kregen. Bij de gemeente regende het klachten over verkeerd gestalde oBikes en ook tijdens mijn wijkrondes kwam ik de gele fietsen overal tegen.

 

Het Singaporese moederbedrijf staakte dit voorjaar zijn Europese activiteiten vanwege financierings- en vergunningsproblemen. Het plotselinge einde van oBike had tot gevolg dat de fietsen overal werden gedumpt, de gemeente mag ze niet zonder meer ruimen omdat de fietsen (meestal) niet zijn te typeren als wrak. Ook in Pendrecht zijn op veel plaatsen nog oBikes aan te treffen, twee fietsen bij mij in de straat staan er al meer dan een maand. Ik heb de gemeente de vraag gesteld wat er met de in de buitenruimte gedumpte oBikes gaat gebeuren.

 


 

ZATERDAG 18 AUGUSTUS 2018

 • Eergisteren zag ik dat het paneel Of Mice and Mozart in de Serooskerkestraat is schoongemaakt (eerste foto), het door Mirella de Boer in 2008 gemaakte kunstwerk had al jaren een groene aanslag vanwege de bomen die er vlakbij staan.

 • De afgelopen week is de voormalige skatelocatie aan de Herkingenstraat ontmanteld (tweede foto), alleen de lichtmast (die het al jaren niet doet) en de tennistafel zijn blijven staan.

 • Op het hek van het dokter Heftinghuis zit een naambord van Stichting de Breinpuzzel, over een week is er een open inloop voor buurtbewoners.

 • De Sliedrechtstraat tussen de Yersekestraat en de Rilland Bathstraat is weer toegankelijk voor auto's (derde foto), alleen tussen de Rilland Bathstraat en de Stavenissestraat is nog geen verkeer mogelijk.

 • Hoewel er nog niet veel regen is gevallen lijkt de natuur zich toch langzaam te herstellen van de droogteperiode, op veel plaatsen kleurt het gras al weer groen (vierde foto, Ellewoutsdijkstraat).

 


 

ZONDAG 12 AUGUSTUS 2018

 

In de jaren zeventig van de vorige eeuw was vissen erg populair en ook mijn vader zat regelmatig met zijn hengel aan de waterkant, samen met enkele buren. Ze hoefden vanuit de Wagenbergstraat niet ver te lopen want er was een vijver op de hoek van de Abbenbroekweg en de Ooltgensplaatweg, vaak kwamen de echtgenotes ook mee. Op de voorkant van een Contact uit 1977 (Contact was het bewonersblad van OWG) staat een foto met als bijschrift zomer in Pendrecht waarop mijn vader is afgebeeld (foto links, op de achtergrond de flat aan de Ooltgensplaatweg).

 

Ruim 40 jaar later is er veel veranderd maar de vijver is er nog steeds (foto rechts), gevist wordt er al lang niet meer en de vijver is grotendeels bedekt met kroos. De inrichting van het terrein naast de vijver is in de loop der jaren meerdere keren veranderd, de laatste aanpassing was eind 2016. Langs de Abbenbroekweg stond vroeger een rijtje garages, deze zijn in 2009 afgebroken.

 


 

ZATERDAG 11 AUGUSTUS 2018

 

Afgelopen week is er eindelijk een einde gekomen aan de hittegolf en is er wat regen gevallen. Het voorspelde noodweer is in Pendrecht uitgebleven maar ondanks de geringe hoeveelheid neerslag beginnen de grasvelden weer langzaam groen te kleuren.

 

Op de hoek van de Herkingenstraat en de Sommelsdijkstraat (aan de kant van de speeltuin) is al heel lang een min of meer openbaar speelplein. Vroeger kon je hier skaten op een halfpipe maar die is in september 2013 weggehaald, verder stonden er een tennistafel en een overdekte hangplek (foto links, genomen nadat de halfpipe is verdwenen). Rondom staat een hek maar dat stond altijd open zodat je er vanaf de Herkingenstraat in kon. Een paar weken geleden was het hek opeens dicht en vandaag zag ik dat het hek is weggehaald (foto rechts), kennelijk gaat er iets met het terrein gebeuren.

 


 • In Rotterdam rijden twee goudkleurige vuilniswagens met het opschrift GOUDTRANSPORT, de wagens maken deel uit van de gemeentelijke campagne Rotterdam Circulair en moeten de Rotterdammers bewuster maken van het feit dat afval veel geld waard is omdat het hergebruikt kan worden. Afgelopen week zag ik één van die auto's in de Sint-Annalandstraat (foto).

 • Ik had Stichting de Breinpuzzel (zie bij 5 augustus) een mail gestuurd met daarin de geschiedenis van het dokter Heftinghuis waar ik een leuke reactie op heb gekregen. Jannette en Esther van Dagbesteding en logeerhuis "de Breinpuzzel" (zo heet het officieel) nodigden mij uit om op zaterdag 25 augustus tussen 11.00 en 14.00 uur tijdens de open inloop voor buurtbewoners langs te komen.

 • In de vroegere winkel van werk- en veiligheidskleding Safety for Work aan de Slinge (naast snackbar Hans) zou bezorg- en afhaalrestaurant Soulfood Terrazza komen. Kennelijk gaat dat toch niet door want de aankondigingen zijn weggehaald en het pand staat weer te huur.

 • Er schijnt een nieuwe bestemming te zijn voor de winkel van Computer Express aan de Slinge, de ramen zijn met wit papier dichtgeplakt.

 • Al geruime tijd is men bezig in de voormalige zaak van Bicento maar nog steeds is het niet duidelijk wat er komt.


 

ZONDAG 5 AUGUSTUS 2018

 

Al een tijdje zag ik dat het dokter Heftinghuis weer verhuurd was (het stond sinds medio 2017 leeg) maar ik wist niet door wie, totdat ik afgelopen week een banner met de naam BreinPuzzel in de tuin zag staan. Nu had ik een aanknopingspunt en via internet kwam ik er al snel achter dat de villa gaat dienen als ruimte voor dagbesteding en als logeerhuis. Na een lange periode van leegstand is er weer een bestemming gevonden voor deze toch wel bijzondere villa waar tot 1994 dokter Hefting zijn huisartspraktijk had. In 2005 is de villa na restauratie in gebruik genomen als beschermd wonen project, dat eindigde in 2015 en daarna heeft Anka Psy er nog korte tijd gezeten. De karakteristieke villa is ontworpen door architect Herman Haan (1914-1996).

 

Stichting de Breinpuzzel is er voor mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH) en biedt dagbesteding en aangepast sport en bewegen aan. Vanaf 1 oktober zijn volwassenen met NAH ook welkom om er te komen logeren, dit is mogelijk van maandag tot vrijdag en het kan voor één of meerdere nachten. Meer informatie over de stichting is te vinden op hun website.

 


 

ZATERDAG 4 AUGUSTUS 2018

 

Het blijft maar warm en nog steeds geen regen terwijl de natuur snakt naar water en koelte, zo'n zomervakantie heb ik nog nooit meegemaakt.

 • Op de hoek van de Schuddebeursstraat en de Serooskerkestraat is een kastanje gekapt (linker foto), de boom was dood.

 • De Poolse supermarkt aan de Slinge gaat uitbreiden, de tussenmuur tussen de huidige winkel en de nog leegstaande winkel ernaast is doorgebroken. De supermarkt is gevestigd in het voormalige kantoor van de ABN AMRO bank waar later het Dieren Gezondheids Centrum (DGC) kwam.

 • Op Plein 1953 was vandaag weer een snuffelmarkt.

 • Op het hek bij het Turks Huis zitten reclameborden van bedrijven, opmerkelijk is het meest linkse bord met een afbeelding van café Goof Meijer en de naam café Goofy. Heeft de oudste kroeg van Pendrecht opeens een andere naam gekregen? Bij het café zelf is daar niets van te zien.

 • Nog een horecanieuwtje: café Rotterdamsche is voorlopig gesloten, aldus een notitie op de deur.

 • Het digitale informatiepaneel van de bushalte Plein 1953 aan de kant van de Sint Bavokerk is vervangen (rechter foto), het bord met vier regels is weggehaald en een bord met twee regels is er voor in de plaats gekomen. Weliswaar stoppen er aan die halte drie buslijnen maar twee daarvan rijden alleen in de spits.


 

Afgelopen week heb ik weer contact gehad met Woonstad Rotterdam over het bezoeken van mijn ouderlijke huis in de Wagenbergstraat (linker foto: de voorkant, rechter foto: de achterkant, mijn kamer was het meest linkse raam), helaas kan dat nog niet want het huis is momenteel bewoond als antikraak. Natuurlijk zou ik gewoon aan kunnen bellen maar dat doe ik liever niet, ik ken de bewoners niet en bovendien wil ik toch wel graag foto's maken. Een paar dagen geleden stond het kamerraam open en vanaf de straat zag ik dat de door mijn vader gemaakte schouw er nog steeds in zit, weliswaar wit geverfd.

Ik zal nog even geduld moeten hebben want volgens de huidige planning begint de renovatie pas in oktober 2019. De flat aan de overkant zal als eerste worden gerenoveerd, het is de bedoeling dat dit rond de komende jaarwisseling van start gaat.

 


 

Oudere berichten zijn terug te vinden in het weblogarchief.