weblog Pendrecht

 


 

Dit is mijn digitale dagboek over Pendrecht, de nieuwste berichten staan altijd bovenaan. Klik hier om een reactie te sturen.

Omdat ik fulltime werk heb ik weinig vrije tijd, ik werk mijn weblog daarom alleen op zaterdag en zondag bij.

 


 

ZONDAG 19 MEI 2019

 

Vandaag was de tweede Zondagmiddagmuziek van dit jaar en zoals altijd wordt het concert in mei verzorgd door studenten van het Codarts conservatorium. Helaas was de opkomst erg laag, als het concert begint zitten er amper 20 bezoekers in de kerkzaal. De uitvoerenden waren Francesca Ajossa (orgel) + Federico Altare (dwarsfluit) en Matthijs van der Wilt (orgel) + Yannah Bruins (sopraan).

 

Na het korte welkomstwoord van John Bakker verzorgen Matthijs en Yannah het eerste deel van het concert waarin zij werken van componisten uit de 20e eeuw ten gehore brengen. Opvallend is de goede akoestiek van de Open Hofkerk, zelfs als de kerkzaal amper gevuld is. Na de pauze is het de beurt aan Francesca en Federico die werken van D. Buxtehude en J.S. Bach uitvoeren. Rond half vijf is het concert afgelopen en krijgen de musici een langdurig applaus en de gebruikelijke bloemen. Het volgende concert in de Open Hofkerk is op 29 september.

 


 

ZATERDAG 18 MEI 2019

 

In de Halsterenstraat was vandaag een lente tuintjes-, klussen-, opruim- en ontmoetingsdag, dit is net als het Lentefeest op plein 1953 een jaarlijkse activiteit. Vaste onderdelen zijn altijd schoonmaken, plantjes planten rondom de bomen, voorlezen en de bingo maar er is altijd een bijzondere activiteit. Dit keer was dat de BuurtLABbus van de stichting Steensoep die als doel heeft een bijdrage te leveren aan de sociaal-maatschappelijke ontwikkeling van kinderen en volwassenen, de bus is een voormalige SRV-wagen met een opvallende beschildering en aan de zijkant een zonnescherm. Op de foto's hieronder een impressie van de activiteiten in de Halsterenstraat.

 

  

Vandaag is het Opbouwdag, al is daar in Pendrecht niets van te merken. De eerste keer dat Opbouwdag werd gevierd was in 1947, toevallig ook op 18 mei. De feestdag was niet alleen bedoeld voor de inwoners maar ook om het beeld op te roepen dat men in Rotterdam de handen uit de mouwen stak om de stad weer op te bouwen. De datum van 18 mei is niet toevallig gekozen: op 18 mei 1940 (= vier dagen na het bombardement) kreeg architect W.G. Witteveen de opdracht om een nieuw stadsplan te ontwerpen. In 1970 beschouwde men de wederopbouw als voltooid en werd voor de laatste keer Opbouwdag gevierd, daarna werd het nog tot in de tachtiger jaren gehouden onder de naam Binnenstadsdag.

Mede door de toegenomen belangstelling voor wederopbouwarchitectuur is de Opbouwdag in 2016 in ere hersteld. De activiteiten zijn nu nog voornamelijk in het centrum van de stad maar wie weet wordt dit in de toekomst uitgebreid naar wijken zoals Pendrecht die in de tijd van de wederopbouw zijn ontstaan.

 


 

ZONDAG 12 MEI 2019

 

Op zondag 19 mei is in de Open Hofkerk het volgende concert in de serie Zondagmiddagmuziek in Pendrecht (foto links). Uitvoerenden zijn enkele talentvolle studenten van het Rotterdams conservatorium Codarts, te weten Francesca Ajossa (orgel), Matthijs van der Wilt (orgel) en de Federico Altare (fluit). De musici verzorgen niet alleen het concert maar stellen ook het programma samen, klik hier voor meer informatie over de Zondagmiddagmuziek.

Zoals altijd begint het concert om 15.00 uur en is de zaal open om 14.30 uur. Kaartjes zijn voor aanvang van het concert verkrijgbaar en kosten 6 euro, pashouders betalen 4 euro en kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis naar binnen.

 

Op zaterdag 25 mei is er een open dag in dagbesteding de Breinpuzzel (foto rechts). De stichting die zich inzet voor volwassenen met een niet aangeboren hersenafwijking is nu een klein jaar actief in Pendrecht en wil graag laten zien wat zij doen voor deze specifieke doelgroep.

Tussen 11.00 uur en 15.00 uur is iedereen welkom, onder het genot van een hapje en drankje en sfeervolle muziek kan men kennismaken en zien wat de Breinpuzzel te bieden heeft. De Breinpuzzel is gevestigd in het dokter Heftinghuis aan de Sommelsdijkstraat 40 (het pand is een gemeentelijk monument), klik hier voor meer informatie over het werk van de Breinpuzzel.

 


 

ZATERDAG 11 MEI 2019

 

Op Plein 1953 was vandaag het Lentefeest, gecombineerd met een grote snuffelmarkt. Ik ben 's middags even gaan kijken en het was erg druk, dat kwam ook door het zonnige weer. De vaste activiteiten van het jaarlijkse Lentefeest zijn de stands van de politie en het Buurtpreventieteam, een springkussen en een optreden van de Linedancers. Nieuw was een stand van het project Pendrecht Aardgasvrij en de kinderen konden zich vermaken bij Circus Snor oftewel Cirque Moustache, zo stond het boven het ingangshek. Op de foto's hieronder een kleine impressie van het Lentefeest en de snuffelmarkt.

 

 


 

De herinrichting van de Krabbendijkestraat is helemaal klaar. De belangrijkste verandering zijn de nieuw aangelegde fietsstroken, deze sluiten aan op de bestaande fietsstroken richting Charloisse Lagedijk. De fietsstroken zijn onderbroken op de kruisingen en bij de zebrapaden maar niet bij de bushaltes, de bussen halteren dus gedeeltelijk op de fietsstrook.

De oversteek bij de scholen is anders geworden: het dambordpatroon is een zebrapad geworden zodat overstekende voetgangers ook daadwerkelijk voorrang hebben, de wegversmalling is vervangen door een vluchtheuvel zodat automobilisten niet meer op elkaar hoeven te wachten. Ter hoogte van het Ovezandepad is een nieuw zebrapad aangelegd en het zebrapad bij Plein 1953 is iets verplaatst richting Krabbendijkehof. Het gedeelte langs de winkels is niet veranderd, al zijn daar wel (net als in de rest van de straat) de lantaarnpalen vervangen door nieuwe met led-verlichting.

 


 

Vanmorgen hebben bewoners van de Zuiderkroon het Vlissingenplein schoongemaakt en de bloembakken van nieuwe plantjes voorzien, zij doen dit ieder voorjaar. Gisteren kreeg ik daar bericht van maar omdat ik vanmorgen buitenwijks was heb ik er niets van kunnen zien, gelukkig zag ik op Facebook dat de traditionele groepsfoto wel is gemaakt. Toen ik 's middags op het Vlissingenplein ging kijken was het al afgelopen, alleen keetwagentje nummer 4 van Opzoomer Mee herinnerde aan de straatactiviteit (foto links). Over een week is er een soortgelijke actie in de Halsterenstraat.

 

Bij de herinrichting van de Stellendamhof in 2015 is het voetpad met twee haakse bochten aangelegd waardoor een volwassen kastanje behouden kon blijven. Helaas is dat voor niets geweest, de boom ziet er niet best meer uit en is gemerkt met een kruis wat betekent dat de kastanje gekapt gaat worden (foto rechts).

 


 

ZONDAG 5 MEI 2019

 

Vanwege mijn halfjaarlijkse bezoek aan Londen heb ik mijn weblog dit weekeinde niet bij kunnen werken.

 


 

ZONDAG 28 APRIL 2019

 

In de middenberm van de Zuiderparkweg ten noorden van metrostation Slinge liggen stukken rails, van maandag 29 april tot en met zondag 5 mei zijn er werkzaamheden aan het spoor bij het metrostation. Metrolijn E rijdt vanaf Den Haag Centraal slechts tot Rotterdam Centraal, reizigers tussen Slinge en Den Haag moeten dus op Rotterdam Centraal overstappen. Metrolijn D blijft zijn volledige route rijden maar maakt in station Slinge in beide richtingen gebruik van hetzelfde spoor, let dus goed op de borden in het station en de bestemmingsaanduiding op de metro zelf voordat je instapt.

 

Metrostation Slinge bestaat bijna 50 jaar, het is op 25 november 1970 in gebruik genomen. In de hal bevindt zich een door Karla Kaper ontworpen reliëf (foto rechts), het 16 meter lange en 7 meter hoge kunstwerk is voornamelijk gemaakt van beton en ijzer, dezelfde materialen die ook voor de metrobouw zijn gebruikt. Dankzij de grote hal komt het reliëf goed tot zijn recht maar vanwege het later aangebrachte verlaagde plafond is een klein deel niet meer zichtbaar.

 


 

Op zaterdag 11 mei is van 11.00 uur tot 16.00 uur op Plein 1953 het jaarlijkse Lentefeest waar veel te beleven zal zijn. Zo komt er een grote snuffelmarkt met veel kraampjes, men kan bijvoorbeeld informatie inwinnen over het project Pendrecht Gasvrij. De politie, de brandweer en het Buurtpreventieteam zijn ook aanwezig op het veiligheidsplein, DAS zal ze daarbij een handje helpen. Circus Snor komt langs met de Kinderkaravaan, kinderen kunnen daar gezellig circuskunstjes leren en leuke spelletjes doen. Ook KSH zullen kinderactiviteiten verzorgen en er komt een springkussen op het plein te staan. Net als voorgaande jaren zullen de Linedancers weer optreden.

 

Op zondag 19 mei 2019 is in de Open Hofkerk het volgende concert in de serie Zondagmiddagmuziek in Pendrecht. Uitvoerenden zijn enkele talentvolle studenten van het Rotterdams conservatorium Codarts, te weten Francesca Ajossa (orgel), Matthijs van der Wilt (orgel) en de Federico Altare (fluit). De musici verzorgen niet alleen het concert maar stellen ook het programma samen.

Zoals altijd begint het concert om 15.00 uur en is de zaal open om 14.30 uur. Kaartjes zijn voor aanvang van het concert verkrijgbaar en kosten 6 euro, pashouders betalen 4 euro en kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis naar binnen.

 


 

ZATERDAG 27 APRIL 2019

 

Het is vandaag Koningsdag maar de laatste jaren is daar in Pendrecht (afgezien van een enkele vlag) niet veel meer van te merken, dit in schril contrast met Zuidwijk waar langs een groot deel van de Slinge een drukbezochte braderie met vrijmarkt is. Toch is er een leuk Koningsdag-gerelateerd bericht: vandaag las ik in de krant dat Harry Kock (voorzitter van Vitaal Pendrecht en tevens mijn nachtelijke collega) gisteren een lintje heeft gekregen vanwege zijn inzet voor Vitaal Pendrecht. Harry, van harte gefeliciteerd! Ook de vrouw van voormalig Open Hofkerk organist Jan van Dijk is koninklijk onderscheiden vanwege haar inzet voor kwetsbare mensen.

 


 

De nieuw ontworpen oversteekplaats bij de scholen in de Krabbendijkestraat begint vorm te krijgen (foto links). In de oude situatie (foto rechts) was er een wegversmalling; de voorrangsregeling was onduidelijk waardoor er veel (bijna-)ongelukken gebeurden, regelmatig werden de zwart-witte paaltjes aangereden. De in maart 2010 aangelegde oversteekplaats had een dambordpatroon, het was dus geen zebrapad waar een voetganger voorrang heeft. In 2014 is aan beide zijden van de oversteekplaats in het wegdek het woord SCHOOL aangebracht.

 

De nieuwe oversteek wordt verhoogd aangelegd met een zebrapad zodat voetgangers voorrang hebben. In het midden van de straat komt een smalle vluchtheuvel maar auto's hoeven niet meer op elkaar te wachten zoals in de oude situatie, hierdoor zal het verkeer ook beter doorstromen. De rode hekjes langs de stoeprand zijn na het ophogen van de straat teruggezet maar het ziet er niet naar uit dat het woord SCHOOL in het wegdek terugkomt.

 

Volgens de planning had de reconstructie van de Krabbendijkestraat gisteren klaar moeten zijn maar dat is niet gehaald, de omleiding van buslijn 67 is verlengd tot en met volgende week vrijdag. Een gemiste kans naar mijn mening is het niet verplaatsen van het watertappunt voor de veegwagens van Stadsbeheer. Al vanaf het begin vond ik het vreemd dat ze dat ding in de Krabbendijkestraat hebben neergezet: in een drukke straat waar ook een bus doorheen rijdt en ook nog vlakbij twee scholen. Naar mijn idee hadden ze het tappunt beter om de hoek in de Kloosterzandestraat neer kunnen zetten, dat is een doodlopend straatje waar de veegwagens hun water kunnen innemen zonder het verkeer te hinderen.

 


 • De toren van de Christus Triomfatorkerk is al in 1971 gesloopt maar de sokkel is tot op de dag van vandaag blijven staan. Jarenlang was dit overwoekerd maar vorig jaar is een groot deel van de planten weggehaald. Voor het eerst sinds lange tijd is op één van de hoeken een stukje van de betonnen sokkel te zien (foto), ik ben benieuwd of er nu iets mee gedaan gaat worden.

 • Het voetpad van de Kamperlandsingel naar de Groene Kruisweg is opnieuw betegeld, de twee knikken zijn gebleven maar het pleintje met de twee zitbanken is verdwenen.

 • Ook de achterkant van het renovatieblok in de Wagenbergstraat staat nu in de steigers, geheel afgedekt met blauwe doeken.

 • Op het voormalige terrein van RSV Unicum werd vanmiddag gekorfbald, dat is opmerkelijk want de korfbalvereniging is vorig jaar juni opgeheven. Mogelijk was het een eenmalige activiteit vanwege Koningsdag.

 • Afgelopen donderdag heb ik twee rondleidingen door Pendrecht gegeven. Carolien doet als studieopdracht een onderzoek naar wat de kwaliteit van gemeenschappelijke tuinen en trappenhuizen kan bijdragen aan de ontmoeting tussen bewoners, zij wil Pendrecht vergelijken met Overtoomse Veld in Amsterdam. Donovan is reporter van de stichting Like je Wijk Pendrecht, hij had mijn naam al vaak gehoord en wilde daarom kennis maken; na een maaltijd in de Zuiderkroon maakten we een korte wandeling door het zuidoosten van Pendrecht.


 

De herinrichting van het terrein van speeltuin Pendrecht 7 nadert zijn voltooiing, het aanzien van het terrein is behoorlijk veranderd. Rondom de tuin is op een paar plaatsen groen weggehaald zodat het terrein beter in het zicht ligt (foto links), de speeltuin is door de afgelegen ligging gevoelig voor inbraken. Jammer genoeg is het karakteristieke toegangshek verdwenen, boven het (oorspronkelijk gele maar later lichtblauw gekleurde) hek stond de naam van de speeltuin.

 

Vlakbij de speeltuin zorgde in de nacht van woensdag op donderdag een dronken automobilist voor consternatie door vanuit de Sliedrechtstraat de sloot langs het Oude-Tongepad in te rijden. Toen de hulpdiensten arriveerden was de auto leeg en de brandweer heeft in de sloot gezocht naar mogelijke slachtoffers. De bestuurder was echter al zelf uit het voertuig geklommen en had zich verstopt in een voortuin. De kletsnatte man is door ambulancepersoneel nagekeken en daarna door de politie aangehouden, alleen een beschadigde lantaarnpaal herinnert nog aan het voorval (foto rechts).

 


 

ZONDAG 21 APRIL 2019

 

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat het Bauhaus is opgericht en daar wordt in veel landen aandacht aan besteed, ook in Nederland. Het Bauhaus was een kunst- en ontwerpschool die maar 14 jaar heeft bestaan maar toch wereldnaam heeft gemaakt; één van de studenten aan het Bauhaus was Lotte Stam-Beese, de ontwerpster van Pendrecht. In 2006 heb ik het Bauhaus in Dessau bezocht en ik heb daar een aparte pagina aan gewijd.

 

Eén van de activiteiten van het Duitse Verkeersbureau ter promotie van 100 jaar Bauhaus is het Tiny Bauhaus dat een tournee maakt langs Europese steden. Het Tiny Bauhaus is een recyclebare container en is gemaakt met behulp van een 3D-printer. Tot en met 5 mei staat het huisje in Rotterdam op het terras van Het Nieuwe Instituut (voorheen Nederlands Architectuur Instituut) en is daar tijdens de openingstijden gratis te bezoeken, met een vitual reality bril kunnen bezoekers de werkkamer van Bauhaus-grondlegger Walter Gropius bekijken.

 

In het vlakbij gelegen Museum Boijmans Van Beuningen is tot en met 26 mei een tentoonstelling over het Bauhaus te zien, daarna sluit het museum voor een grote renovatie.

 


 

Vanmorgen maakte ik nog even een wandelingetje en zag ik dat de grote wilgen langs het noordelijke deel van de Burghsluissingel zijn gesnoeid. Maar toen ik goed keek zag ik dat het beeld van de singel is verminkt: ter hoogte van de ingang van het Aafje-complex zijn twee wilgen gekapt!

 

Het noordelijke deel van de Burghsluissingel vind ik qua natuur één van de mooiste plekjes van de wijk, de wilgen langs het water staan er al zo lang ik mij heugen kan. Langs de in 2007 afgebroken Groosmanflat stonden vijf grote platanen, deze zijn in 2009 verplaatst naar het grasveld aan de Sliedrechtstraat tegenover de Ellewoutsdijkstraat. Het was ooit de bedoeling om de wilgen te kappen en daar de platanen neer te zetten maar dat is nooit gebeurd. In de zomer van 2009 waren de stammen van de wilgen bedekt met een wit spinsel, veroorzaakt door de rupsen van de spinselmot of stippelmot.

 


 

ZATERDAG 20 APRIL 2019

 

Eindelijk is het duidelijk wat er in het voormalige Bicento-pand aan de Slinge komt. Eind vorig kwamen er stellingen maar aan de Slingekant staan ze met de achterkant naar het raam zodat er geen inkijk mogelijk is. Aan de zijkant kan je wel naar binnen kijken en op een gegeven moment zag ik er levensmiddelen staan. Afgelopen week zijn de ramen aan de voorkant dichtgeplakt en verscheen de naam Groszek op de gevel (foto), dit is een Poolse supermarktketen met meer dan 1000 filialen in Polen. Opmerkelijk is dat letterlijk een paar stappen verder de eveneens Poolse supermarkt Polo is gevestigd, opnieuw het bewijs dat er geen enkel beleid is in het verhuren van de winkelruimtes. Een veelgehoorde klacht over de winkels in Pendrecht is het schrale aanbod en ook dat er te veel van hetzelfde is.

 

Heel wat sneller ging het opknappen en inrichten van de vroegere winkelruimte van Astrid's Home Decor, ook hier komt een levensmiddelenzaak en de zaak was vandaag voor het eerst open. Het is echter geen nieuwe winkel, de vlaggen maakten duidelijk dat het hier om een verhuizing gaat van het Portugese winkeltje verderop.

 


 

ZONDAG 14 APRIL 2019

 

Opnieuw kreeg ik dankzij mijn website een spontane mail van een oud-Pendrechtenaar die net als ik op de Beatrixschool heeft gezeten. Inge was op de pagina Jeugdherinneringen terecht gekomen ("Wat een heerlijke pagina om te lezen, zo herkenbaar!") en schreef vooral over de musical die we aan het einde van onze lagere schooltijd hebben opgevoerd, we zaten beiden in klas 6 (schooljaar 1970-1971) bij meester Van der Sluijs. Inge woonde van 1958 tot 1977 in Pendrecht, eerst in de Rilland Bathstraat en daarna in de Zierikzeestraat.

 


 

ZATERDAG 13 APRIL 2019

 • De noordelijke zijgevel van de flat Oldegaarde 600-626 wordt al jaren gebruikt voor de grote foto's van De Kracht van Rotterdam. Er hangt een nieuwe foto maar er is een opvallend verschil met vroeger: de foto is een stuk kleiner (linker foto, bezuiniging?).

 • De klokken van de Sint Bavokerk en de Open Hofkerk hebben afgelopen woensdag hun jaarlijkse onderhoudsbeurt gehad. Bij de Sint Bavokerk betrof het zowel de uurwerken als de luidklokken, de uurwerken waren al een tijdje van slag maar nu lopen ze alle vier weer keurig op tijd.

 • In de voormalige winkel van Astrid's Home Decor op Plein 1953 wordt gewerkt, zou er een nieuwe huurder zijn?

 • De renovatieflat in de Wagenbergstraat staat aan de voorkant in de steigers (rechter foto).

 • In het opgebroken deel van de Krabbendijkestraat zijn de nieuwe stoepranden gelegd en is een klein deel van het trottoir al betegeld maar de oude lantaarnpalen staan er nog.


 

ZONDAG 7 APRIL 2019

 

Vandaag is voor de 39e keer de Marathon gelopen en omdat de route drie keer langs Pendrecht ging heb ik de lopers ook drie keer zien passeren. Het vrij warme weer lokte veel mensen naar buiten maar de lopers zullen de temperaturen minder op prijs hebben gesteld.

 

Ruim op tijd ben ik aan de Pendrechtse kant van de kruising van de Zuiderparkweg met het Havenspoorpad en in de verte zie ik de lopers al over het Havenspoorpad vanuit het oosten aankomen. Om 10:38 uur sloeg de kopgroep rechtsaf de Zuiderparkweg op, ze lopen daarna tot de Slinge en maken dan een rondje door Zuidwijk.

Ik loop langs de Zuiderparkweg en vooral bij de kruising met de Slinge is het erg druk met toeschouwers. Veel bezoekers komen van buiten Rotterdam en de metro rijdt daarom vaker en met langere treinen, op het plein voor het metrostation staat een hokje dat als tijdelijk kaartverkooppunt fungeert. Voor de tweede keer zie ik de kopgroep naderen en sloegen de voorste renners opnieuw rechtsaf de Zuiderparkweg op, ze lopen daarna tot de Oldegaarde en maken dan een rondje om het Zuiderpark.

Ik vervolg mijn wandeling langs de Zuiderparkweg en ik kom bij de kruising met de Oldegaarde waar een band staat te trommelen. Daar is het nog niet zo druk en ik vind een goed punt met zicht op de Zuiderparkweg vanwaar ik de lopers goed kan zien aankomen, om 10.57 uur passeert de kopgroep en slaat rechtsaf de Oldegaarde op.

Langs de Oldegaarde is het erg druk en tegenover de Battenoordhof is het 20 kilometer punt, er staat een groot bord met daaronder een klok die de verlopen tijd vanaf de start aangeeft. Bij de kruising met de Kerkwervesingel speelt de Caribbean band van Excelsior. De marathon is gewonnen door de Keniaan Marius Kipserem met een tijd van 2.04.11.

 

 

Foto's hierboven van links naar rechts: de kopgroep op het Havenspoorpad, drukte op de Zuiderparkweg, de kopgroep op de Zuiderparkweg, de Caribbean band van Excelsior.

 


 

ZATERDAG 6 APRIL 2019

 

De herinrichting van de Krabbendijkestraat is in de laatste fase aangeland. Het gedeelte tussen de Ossenisseweg en de Sliedrechtstraat is weer doorgaand te berijden want de kruising met de Sliedrechtstraat is klaar. Ten zuiden van de Sliedrechtstraat heeft de Krabbendijkestraat een versmalde rijbaan met aan weerszijden fietsstroken, nieuwe lantaarnpalen met led-verlichting en ter hoogte van het Ovezandepad is een zebrapad aangelegd.

 

Ten noorden van de Sliedrechtstraat is de Krabbendijkestraat nog opgebroken (foto links) en afgelopen week is het opgebroken deel uitgebreid tot net voor de Krabbendijkehof. De gevolgen voor het rijdende verkeer zijn: de Krabbendijkehof is alleen nog maar te bereiken vanaf de kant van de Slinge en het eerste deel van de Tholenstraat loopt nu dood (foto rechts). Volgens de planning moet de herinrichting van de Krabbendijkestraat op vrijdag 26 april zijn afgerond.

 


 • De renovatie van de even flat in de Wagenbergstraat is eindelijk ook aan de buitenkant te zien, de gevelplaten van de twee kopwoningen aan de kant van de Raamsdonkweg worden weggehaald (foto). Rondom de hele flat staan nu hekken.

 • Sinds gisteren staat de viskraam van Toon Hoek weer op zijn vertrouwde stek aan de Slinge bij de Kerkwervesingel.

 • De al geruime tijd leegstaande slagerij Anka op Plein 1953 wordt opgeknapt en gaat binnenkort weer open onder de naam slagerij Nes. Zou er een band zijn met supermarkt Nes Food aan de Slinge?

 • Vandaag was in de Passage de jaarlijkse rommelmarkt van de huurdersvereniging Zuiderkroon.

 • Door een verkeersongeluk op de Slinge ter hoogte van de Baarlandhof was het aan het begin van de middag erg druk op de Slinge, ter hoogte van de Kerkwervesingel stond een verkeersregelaar.

 • Over een week is er weer een inloopmiddag voor het project Pendrecht Aardgasvrij, iedereen is welkom voor informatie en voor een kop koffie, thee of soep. De inloopmiddag is op zaterdag 13 april tussen 13.00 en 15.30 uur in het gebouw van Vitaal Pendrecht op Plein 1953.


 

Van tijd tot tijd krijg ik een spontane reactie op mijn website, vaak van oud-Pendrechtenaren die dan uitgebreid vertellen over hun herinneringen aan de wijk. Max kwam als vijfjarige in 1957 in Pendrecht te wonen en verhuisde in 1970, het gezin woonde in de Sliedrechtstraat op nummer 166 (foto links). Een paar citaten uit zijn mail: "(...) Toen wij er kwamen wonen in 1957 keken we nog over de weilanden uit naar de Slinge. We konden met de verrekijker zien als onze opa uit bus 58 stapte bij de BPM flat [de foto rechts is van een oude ansichtkaart] zodat we hem met de fiets konden ophalen. (...) Heel fijne wijk om op te groeien met al die bouwplaatsen, veel groen, singels en snel buiten de stad. (...) Ik heb er leren voetballen op het veld van Speeltuinvereniging Pendrecht 7, leren zwemmen in de Tramput, zat op de OLV van Lourdesschool aan de Kerkwervesingel, deed mijn eerste communie in de noodkerk aan de Kerkwervesingel en voldeed later aan mijn Rooms-katholieke plichten in de Bavokerk. (...)"

 

Tegenwoordig woont Max in Twente maar hij komt nog regelmatig in Rotterdam en maakt dan altijd een rondje door de wijk ("Gewoon eens kijken welke straten nog herkenbaar zijn, welke plekken uit mijn jeugd nog herkenbaar zijn... En dat zijn er verrassend genoeg best veel als je goed kijkt!"). Hij schreef ook over de hechte gemeenschap in de Halsterenstraat en al snel werd mij duidelijk waarom: Max is een broer van Sjannie de Mooij, de drijvende kracht achter de activiteiten in de Halsterenstraat. Door de komende sloop van de galerijwoningen zal Sjannie moeten verhuizen en komt er hoogstwaarschijnlijk een einde aan de straatactiviteiten. Max brengt het heel mooi onder woorden: "Zo jammer dat binnen nu en twee jaar deze gemeenschap uiteen gaat vallen..."

 


 

ZONDAG 31 MAART 2019

 

Over een week, op zondag 7 april, is de Marathon en net als de laatste jaren zal de 42,195 kilometer lange route alleen nog maar langs Pendrecht gaan en niet meer er doorheen. De lopers komen vanuit oostelijke richting over het Havenspoorpad, slaan bij de Zuiderparkweg rechtsaf en lopen (na een heen en weer parcours over het Zuidwijkse deel van de Slinge) het rondje om het Zuiderpark. Vanaf de Zuiderparkweg loopt men via de Oldegaarde langs de noordkant van de wijk waarna de lopers bij de Groene Kruisweg rechtsaf slaan richting Dorpsweg.

De verwachte doorlooptijd van de kopgroep langs de Zuiderparkweg is vanaf 10.40 uur en ruim een kwartier later komen de eerste lopers over het Pendrechtse deel van de Oldegaarde. Het 20 kilometer punt is op de Oldegaarde tegenover de Battenoordhof.

Als gevolg van de marathon zijn er op zondag tot ca. 15.30 uur veel (route)wijzigingen bij het openbaar vervoer, de metro rijdt vaker en met langere treinen. Pendrecht zal per bus alleen met lijn 68 bereikbaar zijn want lijn 67 rijdt niet. Lijn 68 rijdt niet tussen de metrostations Zuidplein en Slinge, richting Heijplaat rijden de bussen de normale route maar in omgekeerde richting maakt de bus een ommetje via de Oldegaarde. Na ca. 15.30 uur rijden alle lijnen weer de normale route volgens de zondagsdienstregeling.

 

Omdat de lopers over een groot deel van het Havenspoorpad komen (vanaf de Pascalweg tot aan de Zuiderparkweg, dat is ongeveer 4 kilometer) zal het bestuur van de vereniging Vrienden van het Levenspad weer een spandoek ophangen aan het Vaanpleinviaduct waarmee alle deelnemers veel succes worden gewenst.

 


 

ZATERDAG 30 MAART 2019

 • Volgende week zaterdag (6 april) is er een rommelmarkt in de Passage aan de Sliedrechtstraat. De rommelmarkt is van 10.00 tot 16.00 uur en wordt georganiseerd door de huurdersvereniging Zuiderkroon. Ook vandaag was er een rommelmarkt maar deze was op Plein 1953 (foto), mede door het prachtige lenteweer was het er vrij druk.

 • Anderhalve week geleden waren er verkiezingen voor de provinciale staten en de waterschappen maar overal in Rotterdam staan nog de verkiezingsborden met de voorgedrukte verkiezingsposters, het Pendrechtse bord staat langs de Slinge bij de Kerkwervesingel. Om kosten en rijbewegingen uit te sparen blijven de in totaal 71 borden staan tot aan de Europese verkiezingen in mei. Over de posters is een lange gele sticker geplakt met de tekst Bedankt voor uw stem! Stem ook 23 mei voor het Europees Parlement. Begin mei worden de verkiezingsposters voor het Europees Parlement op de borden geplakt.

 • In de gereconstrueerde Krabbendijkestraat is een zebrapad aangelegd ter hoogte van het Ovezandepad.

 • De noodlift bij de flat Slinge I is afgelopen maandag gedemonteerd en de regenpijpen zijn weer aangesloten op de riolering.

Komende nacht gaat de zomertijd in, in bijna alle Europese landen gaat om 02.00 uur de klok een uur vooruit. De zomertijd eindigt dit jaar in de nacht van 26 op 27 oktober.

 


 

Al enkele weken zie ik de rijdende dierenpoli niet meer op zijn vaste plek op de Zuiderparkweg ten noorden van metrostation Slinge staan. Het witgroene voertuig was een voormalige lijnbus die is omgebouwd tot mobiele praktijk van dierenarts Pieter de Jong die oorspronkelijk in het in maart 2013 gesloten Dieren Gezondheids Centrum (DGC) aan de Slinge werkte. Op de vroegere richtingfilm stond de tekst "1e Lijns DIERENARTS".

 

Toen ik in juni 2017 de bus voor het eerst zag was ik benieuwd naar de herkomst, vooral omdat het geen voormalige RET-bus was. Omdat het oorspronkelijke nummer 4601 er nog op stond was de afkomst vrij eenvoudig te achterhalen. Het bleek een DAF-bus met een carrosserie van Den Oudsten te zijn die in 1991 in dienst is gesteld bij de toenmalige DVM (Drentse Vervoer Maatschappij), in 1998 ging het voertuig over naar Arriva en rond 2004 is de bus uit de dienst genomen.

 

De rijdende dierenpoli zal niet meer terugkeren naar zijn vaste standplaats want vandaag ontdekte ik min of meer bij toeval op internet dat de 4601 op 17 maart j.l. terecht is gekomen bij Kevin Strijker, een bushobbyist in 's-Gravendeel die van beroep buschauffeur is. De bus was bestemd voor de sloop maar Kevin heeft de 4601 gered en gaat het voertuig samen met enkele vrijwilligers restaureren. Volgens Kevin gaat het om een vrij uniek exemplaar: van dit type bus zijn er ongeveer 1200 gebouwd en daarvan zijn er nog maar drie over. Wie weet zien we in de toekomst de ex-4601 ooit een keer langs zijn vroegere standplaats aan de Zuiderparkweg rijden.

 


 

ZONDAG 24 MAART 2019

 

Gisteren ben ik naar de inloopmiddag van Pendrecht Aardgasvrij geweest, dit was in het gebouw van Vitaal Pendrecht. Om er zo veel mogelijk bekendheid aan te geven heeft de gemeente afgelopen week in heel de wijk huis aan huis een brief bezorgd, verder zijn er posters gemaakt maar die heb ik maar op een paar plaatsen zien hangen. Bij de ingang stonden twee grote banieren die al van een grote afstand zichtbaar waren. Binnen was het heel druk en er waren veel voorlichters waaraan men vragen kon stellen. Op enkele tafels lag informatiemateriaal en er waren folders die men mee kon nemen.

 

Het is de bedoeling dat heel Nederland in 2050 van het aardgas af is maar in Pendrecht zal dat al in 2030 het geval zijn. De gemeente Rotterdam heeft Pendrecht aangewezen als één van de eerste wijken die aardgasvrij wordt gemaakt, Pendrecht krijgt daarvoor bovendien een bijdrage van het rijk.

 

Voor het aardgasloos verwarmen van woningen zijn drie alternatieven: stadsverwarming (door middel van restwarmte uit de industrie), een warmtepomp of elektrisch verwarmen. De eerste optie is voor Pendrecht het goedkoopste omdat in een deel van de wijk al een warmtenet ligt, daarom gaat de gemeente dit alternatief verder uitwerken. Voor de duidelijkheid: iedereen is vrij in de keuze voor één van de alternatieven, het is dus niet verplicht om voor de optie stadsverwarming te kiezen. Klik hier voor enkele veel gestelde vragen over Pendrecht Aardgasvrij. Voor wie de inloopmiddag gemist heeft: op zaterdag 13 april is er een tweede inloopmiddag (dezelfde locatie en dezelfde tijd als gisteren) en op zaterdag 11 mei is er een informatiekraam tijdens het Lentefeest op Plein 1953.

 


 

ZATERDAG 23 MAART 2019

 • Bakkerij Remmerswaal is afgelopen week verhuisd naar de voormalige lunchroom op Plein 1953. De bakkerswinkel is sinds juni 2017 in Pendrecht gevestigd en zat eerst aan de Slinge, in het pand waar in een ver verleden textielwinkel Nova zat.

 • De proef met een fietssluis in de Tuin op het Zuiden (zie bij 10 november 2018) lijkt geslaagd want er zijn er nu meer, onder andere bij de Rilland Bathstraat. Het doel van de fietssluizen is om de overlast van (brom)fietsers en (bezorg)scooters te verminderen.

 • De Krabbendijkestraat tussen de Ossenisseweg en de Sliedrechtstraat is weer open voor het verkeer maar is alleen toegankelijk vanaf de Ossenisseweg, de kruising met de Sliedrechtstraat is nog afgesloten.

 • Het buitenterrein van speeltuin Pendrecht 7 wordt grondig opgeknapt (foto), de speeltuin is daarom tijdelijk gesloten.

 • Vandaag heb ik de inloopmiddag van Pendrecht Aardgasvrij bezocht, morgen meer hierover.

 • Aan de vlaggenmast op het terrein van het Turks Huis aan de Sommelsdijkstraat hangt een Nederlandse vlag (normaal hangt er geen vlag).

 • Afgelopen woensdag waren er verkiezingen voor de provinciale staten en de waterschappen maar het verkiezingsbord aan de Slinge staat er nog steeds, ook de sandwichborden van de politieke partijen aan de lantaarnpalen (waarvan er al veel naar beneden zijn gezakt) zijn nog niet weggehaald.


 

ZONDAG 17 MAART 2019

 

Vanwege het klimaatakkoord van Parijs en de aardbevingen door de gaswinning in Groningen wordt de noodzaak om versneld van het aardgas af te stappen steeds groter. Deze energietransitie houdt in dat in 2050 heel Nederland aardgasvrij moet zijn, een ingrijpende operatie waar iedereen die nu nog aardgas gebruikt mee te maken zal krijgen.

 

In oktober 2018 besluit het kabinet om aan 27 gemeenten een rijksbijdrage toe te kennen voor het aardgasvrij maken van een wijk, Rotterdam is één van deze gemeenten en Pendrecht is de uitverkoren wijk. De belangrijkste reden om juist Pendrecht te kiezen is omdat in een deel van de wijk al een warmtenet ligt, de hoofdleiding van het stadswarmtenet loopt langs de wijk zodat het relatief eenvoudig is om aftakkingen te maken. De nieuwbouwwoningen van de Tuin op het Zuiden zijn al aardgasvrij: de bewoners koken elektrisch en de huizen worden verwarmd via het warmtenet (op het kaartje hiernaast zijn de blokken die nu al aangesloten zijn op het warmtenet groen gekleurd).

 

Al een paar maanden eerder, op 9 juli 2018, hebben Woonstad Rotterdam en energieleverancier Nuon een overeenkomst gesloten om 600 bestaande sociale huurwoningen in Pendrecht van het aardgas af te halen om ze daarna aan te sluiten op het Rotterdamse warmtenet. Het gaat om ruim 10% van alle woningen in Pendrecht, gelegen in het zuidoostelijke deel van de wijk. Uniek is dat het niet een enkel flatgebouw of rijtje eengezinswoningen betreft maar een groter gebied waarin bestaande woningen worden aangesloten op het warmtenet. Zo krijgen de te renoveren portiekflats en eengezinswoningen ten zuiden van de Sliedrechtstraat stadsverwarming en zijn geisers en gasfornuizen voorgoed verleden tijd. Uiteindelijk zal heel de wijk van het aardgas af gaan en daarvoor is het project Pendrecht Aardgasvrij in het leven geroepen, het is de bedoeling dat de hele wijk in 2030 geen aardgasaansluitingen meer heeft.

 


 

Op zaterdag 23 maart organiseert de gemeente Rotterdam een inloopmiddag over het project Pendrecht Aardgasvrij, iedereen is welkom voor informatie en voor een kop koffie, thee of soep. De inloopmiddag is tussen 13.00 en 15.30 uur in het gebouw van Vitaal Pendrecht op Plein 1953.

 

Voor de affiches worden foto's van Pendrechtenaren gebruikt en ook ik ben daarvoor benaderd. Een paar weken geleden is er een fotograaf bij mij thuis geweest en heeft een serie foto's van mij gemaakt. Op één van de affiches van de inloopmiddag ben ik afgebeeld, staande in de deuropening van mijn huis. Dit weekend heb ik het affiche met mijn foto nog nergens gezien in de wijk maar dat kan de komende dagen nog veranderen.

 


 

ZATERDAG 16 MAART 2019

 • De vochtproblemen in de flats Slinge I en II zijn niet veroorzaakt door het grondwater maar door kapotte afvoerbuizen van het regenwater. Vestia is bij de flat Slinge I bezig met het herstel en daarom zijn de waterafvoeren vanaf het dak tijdelijk losgekoppeld van het riool.

 • Na meer dan twee jaar (!) is een begin gemaakt met het herstel van de ramen van het achterste trappenhuis van de Karel de Stouteflat (foto), de ramen liepen zware schade op tijdens een storm in november 2016.

 • Bien Hofman van Vitaal Pendrecht heeft afgelopen dinsdag de Paul Nijgh-penning ontvangen, samen met Clasien Kramer was zij de initiatiefneemster van de Kinderfaculteit. De uitreiking vond plaats door burgemeester Aboutaleb in de burgerzaal van het stadhuis.

 • Aanstaande maandag staakt de RET tot 07.06 uur vanwege een vakbondsactie voor een goed pensioen, helaas zijn de passagiers weer de dupe. Vanaf 07.06 uur wordt de dienstregeling opgestart maar het kan enige tijd duren voordat alle voertuigen volgens de dienstregeling rijden.

 • Morgen schrijf ik over het project Pendrecht Aardgasvrij en de inloopmiddag op zaterdag 23 maart, de doelstelling van het project is dat heel de wijk in 2030 van het aardgas af is.


 

ZONDAG 10 MAART 2019

 

Zware windstoten, harde regen en code oranje nekten de eerste Zondagmiddagmuziek van dit jaar want er zaten amper 25 bezoekers in de kerkzaal van de Open Hofkerk. Toch trotseerde ik de weergoden en ruim op tijd ben ik in de kerk, ook mijn moeder was gekomen.

 

Na het welkomstwoord van John Bakker zong het Golden Circle Ensemble vanaf de gaanderij het Ave Verum Corpus van Mozart met begeleiding van André de Jager op het Vierdag-orgel. Na deze introductie kwam het koor de kerkzaal binnen en werd het Requiem van Mozart uitgevoerd dat ongeveer drie kwartier duurde. Aan het einde kwam het applaus en kregen de uitvoerenden bloemen maar daarmee was het concert nog niet afgelopen. Eerst speelde André de Jager nog een orgelsolo en als afsluiting zong het ensemble onder pianobegeleiding het bekende You raise me up. Aan het einde van het concert vertelde John Bakker (de dirigent van het Golden Circle Ensemble) dat het Requiem geen gemakkelijk werk is om uit te voeren, een extra moeilijkheidsgraad is het feit dat de zangers van het ensemble uit verschillende landen komen waaronder IJsland, Portugal en Indonesië.

 

Na afloop dronken mijn moeder en ik nog een kop koffie in de ontmoetingsruimte en vlak voordat we weggingen gebeurde er nog iets aardigs. De leden van het ensemble kwamen binnen en mijn moeder vertelde hen dat ze had genoten van het concert. Toevallig stond net de IJslandse zanger voor mij en ik zei spontaan takk fyrir, bless bless [dank je wel, tot ziens]. Zijn mond viel open van verbazing waarop ik hem vertelde dat ik een paar jaar geleden in IJsland op vakantie ben geweest, vandaar dat ik een paar woorden van de taal ken. Overigens moet ik bij het Golden Circle Ensemble altijd aan IJsland denken want tijdens die vakantie heb ik vanuit Reykjavik een dagexcursie gemaakt die bekend is onder de naam Golden Circle Tour, één van de bezienswaardigheden is de geiser Strokkur.

 


 

In de laatste In de Kijkerd staat een uitgebreid artikel van Woonstad Rotterdam over enkele sloop- en renovatieprojecten in de wijk. Het project GeerWag gaat over de renovatie van de portiekflats in de Geertruidenbergstraat en de Wagenbergstraat, daar heb ik in mijn weblog al een paar keer over geschreven.

 

Het project EGW 102 gaat over de 102 eengezinswoningen in het zuidoosten van Pendrecht, verdeeld over 17 blokjes van elk zes woningen die o.a. langs de Abbenbroekweg en het Fijnaartpad staan (foto links). De huizen worden gerenoveerd, krijgen zonnepanelen en worden aangesloten op de stadsverwarming. De blokken worden elk apart aangepakt, de werkzaamheden starten in mei 2019 en duren tot medio 2020. Het aanzicht van de gevels zal behoorlijk veranderen en wie de impressie ziet (foto rechts) zal denken dat het gloednieuwe huizen zijn.

 

Het project galerijwoningen 96 gaat over de zes blokken tweelaagsgalerijwoningen aan de Tiengemetensingel en omgeving. Het gaat om de huizen die bekend zijn als duplexwoningen, ook al is deze naam in dit geval niet juist. Deze verouderde en kleine woningen worden afgebroken (de uitverhuizing is al begonnen) en er komen 86 eengezinswoningen voor terug waarvan 58 in de sociale huur en 28 in de vrije huur. Begin 2020 start de sloop en midden 2022 zijn alle nieuwbouwwoningen klaar.

Al eerder schreef ik dat de lege benedenwoningen worden dichtgemaakt met foto's waardoor het lijkt alsof de huizen nog bewoond zijn, een truc die ook in de Wielewaal wordt toegepast. Van een afstand is het bedrieglijk echt, alleen als je dichtbij komt zie je dat het op het nummerbordje na allemaal nep is. Toch is er een duidelijk verschil, al zal dat niet iedereen meteen opvallen: boven de voordeur is een raam maar op de afbeelding is dat raam verdwenen (op de foto rechts staat het benedenhuis leeg).

 


 

Bij de toegang naar Plein 1953 vanaf de Slinge tegenover de Kerkwervesingel staat in één van de plantvakken een promotiebord van de winkeliersvereniging waarop de activiteiten van dit jaar worden aangekondigd. Alle vermelde data vallen op een zaterdag en worden te zijner tijd ook aangekondigd op de website van de winkeliersvereniging.

• 11 mei: Lentefeest.

• 25 mei: jeugdtaptoe.

• 21 september: Plein '53 Cup en Pendrecht Fietst zich Fit.

• 23 november: intocht Sinterklaas.

• 21 december: kerstactiviteiten.

Café Rotterdamsche is een half jaar gesloten geweest maar is sinds een paar weken weer open. De naam Rotterdamsche is verdwenen maar op één van de ramen staat café bar Terras dus mogelijk is dat de nieuwe naam.

 


 

ZATERDAG 9 MAART 2019

 

Sinds afgelopen week is de Krabbendijkestraat tussen de Tholenstraat en de Sliedrechtstraat opgebroken, de parkeerplaatsen bij de stadsvilla's zijn wel bereikbaar. Aan beide zijden liggen loopplanken en de oversteekplaats met het dambordpatroon is nog te gebruiken, de rode hekjes zijn bijna allemaal blijven staan. De kruising met de Sliedrechtstraat is ook afgesloten, de nieuwe rioolbuizen liggen al klaar en het lijkt er op dat er ook iets met de duiker van de Kamperlandsingel gaat gebeuren. Ik merk indirect dat de Krabbendijkestraat afgesloten is omdat er nu meer verkeer dan anders door de Tholenstraat rijdt.

 

 

Vanwege de afsluiting is de omleidingsroute van bus 67 veranderd. Komend vanaf Zuidplein rijdt de bus over de Groene Kruisweg langs Pendrecht maar slaat pas bij de Slinge linksaf. De halte bij Slingedael is tijdelijk ook voor bus 67 en daarna rijdt de bus een stukje verder tot aan een tijdelijke halte net voorbij de Sint-Maartensdijkstraat. Dit tijdelijke eindpunt bestaat uit drie parkeervakken waarop gele kruisen zijn aangebracht, het haltebord (zonder dienstregeling) is provisorisch aan een lantaarnpaal bevestigd. Vanaf deze halte rijdt de bus voorbij de Krabbendijkestraat en vervolgens weer de normale route richting Zuidplein. De omleiding duurt tot en met vrijdag 26 april.

Terwijl ik deze tekst aan het typen ben hoor ik onmiskenbaar het geluid van een Citaro-bus en als ik uit mijn raam kijk zie ik tot mijn verbijstering een bus van lijn 67 langs mijn huis rijden! Kennelijk zijn niet alle chauffeurs op de hoogte van de omleidingsroute...

 

Het is niet de eerste keer dat buslijn 67 een tijdelijk eindpunt op de Slinge had. In de zomer van 2016 was dit eveneens het geval, het voorste deel van de Krabbendijkestraat was toen afgesloten vanwege de aanleg van een persleiding.

 


 • Afgelopen maandag zag ik dat de tijdelijke lift bij de flat Slinge I was weggehaald, bij de brievenbussen zag ik een briefje hangen met de mededeling dat de vaste lift het weer doet. Tot mijn verbazing zag ik dat de buitenboordlift er woensdag weer stond!

 • Bakkerij Remmerswaal aan de Slinge gaat binnenkort verhuizen naar Plein 1953, naar het pand waar tot mei vorig jaar de lunchroom van Anita Hellemons zat.

 • Ook de voormalige kringloopwinkel De kleine Beurs wordt opgeknapt, kennelijk is er een huurder gevonden.

 • De scheefstaande lantaarnpaal op het middendeel van Plein 1953 is vervangen door een nieuwe.

 • Langs de beide inritten van het Vlissingenplein zijn betonnen balken neergelegd om het parkeren tegen te gaan.

 • Op de gevel van het dokter Heftinghuis is het bordje aangebracht waardoor het pand herkenbaar is als gemeentelijk monument.

 • Het verhoogde plantenperk op Plein 1953 is in lentetooi, het staat vol met witte en paarse krokussen (foto). Ook op veel andere plekken kondigt het voorjaar zich aan.

Huurdersvereniging Zuiderkroon organiseert in samenwerking met het Pendrechtse filiaal van Albert Heijn een bingomiddag, bedoeld voor de zestigplussers in de wijk. De middag is op woensdag 13 maart a.s. van 14.00 tot 16.00 uur in de ontmoetingsruimte van de Open Hofkerk. Vanwege de beperkte ruimte is het raadzaam om vooraf aan te melden.

 


 

Eergisteren is de nieuwe In de Kijkerd aangekomen, nog dezelfde avond heb ik twee dozen opgehaald en in twee sessies heb ik mijn bezorgwijk gedaan. Ondanks het onstuimige weer heb ik de hele bezorging tussen de buien door kunnen doen.

 

Op de voorpagina van magazine 2019-1 staan twee foto's van impressies hoe de te renoveren woningen in het zuidoosten van Pendrecht er uit komen te zien. Mijn vaste rubriek Pendrecht van toen gaat over het Monopolybord dat van 2004 tot 2009 op de hoek van de Slinge en de Ooltgensplaathof heeft gestaan (foto rechts, later kwam hier het billboard van de imagocampagne Pendrecht is Goed Bezig waaraan de foto's van de helden hingen). Verder heb ik een artikel geschreven over de Sint Bavokerk die de status van Rijksmonument heeft gekregen.

 

Enkele onderwerpen van overige artikelen (afgezien van de Kinderfaculteit en speeltuin Neeltje Jans want dat staat er altijd in): het project Pendrecht Aardgasvrij, aankondiging van het Lentefeest (zaterdag 11 mei), het Pendrecht Theater, vacature op het Arboretum Pendrecht en een artikel van Woonstad Rotterdam over enkele sloop- en renovatieprojecten in de wijk. Voor wie buiten Pendrecht woont: het magazine is binnenkort via de website van Vitaal Pendrecht te downloaden.

 


 

ZONDAG 3 MAART 2019

 

Over een week, op zondag 10 maart, is het eerste concert van 2019 in de Open Hofkerk in de serie Zondagmiddagmuziek in Pendrecht. Sinds John Bakker de organisator is van de concerten is het een traditie geworden dat het eerste concert van het jaar wordt uitgevoerd door het Golden Circle Ensemble waar John dirigent van is. Het Golden Circle Ensemble is een ensemble dat bestaat uit jonge mensen, studerend of net afgestudeerd aan een conservatorium. Bijzonder aan het ensemble is ook dat het samengesteld is uit vele nationaliteiten die samensmelten in de gezamenlijke taal die muziek heet. Tijdens het concert wordt het Requiem van W.A. Mozart uitgevoerd, het ensemble wordt door André de Jager begeleid op het Vierdag-orgel.

 

Het concert begint om 15.00 uur en vanaf 14.30 uur is men welkom, kaartjes kosten € 6,- (pashouders betalen € 4,-) en kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen. Kaartverkoop is op de dag van het concert maar men kan vooraf kaarten reserveren bij John Bakker via het mailadres openhofconcerten@gmail.com.

 


 

ZATERDAG 2 MAART 2019

 

Aan de zuidkant van de Slinge staan bij een parkeervak vlakbij de Sint-Maartensdijkstraat twee bakens wat er op wijst dat hier werkzaamheden gepland zijn (foto links). Op zich niets bijzonders maar toen ik de gele borden bekeek vroeg ik mij af wanneer er iets gaat gebeuren. Er staan twee borden die aangeven dat er een parkeerverbod geldt maar de data zijn niet erg geloofwaardig: op het ene bord staat woensdag 9 januari tot en met vrijdag 1 februari en op het andere vrijdag 23 november tot en met vrijdag 21 december!

 

Ook de RET geeft wel eens verkeerde of misleidende informatie. Vanwege de werkzaamheden in de Krabbendijkestraat zijn meerdere haltes van lijn 67 tijdelijk buiten gebruik, inclusief het eindpunt bij de Nieuw-Vossemeerweg. Tot mijn verbazing zag ik op het informatiepaneel een vertrektijd staan (foto rechts) terwijl op de regel eronder het bericht voorbijkomt waarin te lezen is dat de halte tot en met 15 maart is vervallen!

 

Nog een bijzondere ontdekking: volgens een plattegrond op het perron van metrostation Slinge kan je al met de metro naar Hoek van Holland! De lijn zou oorspronkelijk in februari 2018 in gebruik worden genomen maar door problemen is de opening al meerdere keren uitgesteld, de metro's gaan nu op zijn vroegst pas in mei 2019 rijden.

 


 • De planning van de werkzaamheden in de Krabbendijkestraat (linker foto: het gedeelte dat nu klaar is, gezien vanaf de Nieuw-Vossemeerweg) is aangepast, het nu opgebroken deel tussen de Ossenisseweg en de Sliedrechtstraat moet begin maart (!) klaar zijn, daarna wordt tot eind maart de kruising met de Sliedrechtstraat aangepakt en als laatste van half maart tot half april het deel tussen de Sliedrechtstraat en de Krabbendijkehof. Dit zou dus betekenen dat lijn 67 een maand langer dan gepland niet de eigen route kan rijden.

 • De politieke partijen hebben ook de lantaarnpalen ontdekt om hun propaganda aan op te hangen, in Pendrecht is dat te zien langs de Slinge en bij het metrostation. De sandwichborden worden gedoogd onder voorwaarde dat de verkeersveiligheid niet in het geding is en de borden na afloop van de verkiezingen weer worden weggehaald.

 • De lijnen op het wegdek in de Krabbendijkestraat die de blauwe zone aangeven worden steeds slechter zichtbaar (rechter foto), ik heb er melding van gemaakt.


 

ZONDAG 24 FEBRUARI 2019

 

Aanstaande donderdag is het precies 60 jaar geleden dat de HAL-flat aan de Oldegaarde werd opgeleverd en overgedragen aan "Stichting Pensioenfonds 1937" van de Holland Amerika Lijn, dat was op 28 februari 1959. Ondanks dat de flat er nu al 60 jaar staat is de buitenkant nog niet veel veranderd, zeker niet van een afstand. Op het grasveld voor de flat staat sinds 1990 het kunstwerk van Rik Blom dat uit rood geverfde ijzeren balken bestaat, het kunstwerk is een geschenk van OWG (Onze Woongemeenschap) aan Pendrecht ter gelegenheid van haar 40-jarig bestaan.

 

Naast de ingang is een mozaïek aangebracht dat naar de Holland Amerika Lijn verwijst, het mozaïek toont van links naar rechts de skyline van New York, een schip van de HAL en het HAL-hoofdkantoor op de Wilhelminakade. In de loop der jaren raakte het kunstwerk in verval maar in 2015 heeft de Vereniging van Eigenaren van de flat geld vrijgemaakt om het karakteristieke kunstwerk in oude luister te herstellen. Op 11 mei is het mozaïek weggehakt en op 30 juni is het opnieuw gemaakte mozaïek weer op zijn plaats aangebracht, daarbij is zo veel mogelijk gebruik gemaakt van de oorspronkelijke tegeltjes.

 


 

ZATERDAG 23 FEBRUARI 2019

 

Op 20 maart zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten en voor de waterschappen. Afgelopen week zijn in heel Rotterdam de verkiezingsborden neergezet, het zijn de nieuwe borden die vorig jaar voor het eerst bij de gemeenteraadsverkiezingen zijn gebruikt. Het vroegere houten bord waar de politieke partijen hun posters op konden plakken is vervangen door een mobiel bord waarop de affiches voorgedrukt zijn zodat het over elkaar heen plakken van affiches tot het verleden behoort, bovendien zijn alle affiches even groot.

In Pendrecht staat het verkiezingsbord weer in de grasstrook langs de Slinge, ongeveer ter hoogte van de Pendrecht-bank. Het bord staat een paar meter verder dan vorig jaar vanwege de nieuw geplante bomen.

 

De Krabbendijkestraat tussen de Nieuw-Vossemeerweg en de Ossenisseweg is weer open voor het verkeer. In het gedeelte tussen de Ossenisseweg en de Sliedrechtstraat is al te zien hoe het gaat worden; langs het trottoir zijn rechthoekige vakken aangelegd, ik vermoed dat daar plantenperken komen net zoals in de Stavenissestraat.

 

Het aantal oplaadpunten voor elektrische auto's wordt steeds groter, ik ontdekte een nieuw oplaadpunt aan de Nieuw-Vossemeerweg ter hoogte van de Hontenissestraat.

 


 

ZONDAG 17 FEBRUARI 2019

 

Ten westen van Pendrecht, net buiten de wijk, staat het zorgcentrum Sonneburgh waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1948. In dat jaar was de oprichtingsvergadering van de (zo staat het vermeld op de presentielijst) Stichting tot Oprichting en Instandhouding van een Protestants Tehuis voor Ouden van Dagen annex Inrichting voor Chronische Zieken. Het oorspronkelijke onderkomen is een dubbele villa aan de Dorpsweg met de naam Sonneburgh maar die wordt al snel te klein. Het eerste verzorgingshuis op de huidige locatie aan de Groene Kruisweg wordt geopend in 1957 en het complex is daarna meerdere keren verbouwd en uitgebreid. Een bekende oud-Pendrechtenaar die er sinds 2006 woont is de nu 96-jarige Henk van Oostende, voormalig raadslid van de deelgemeente Charlois en daarna secretaris van de Huurderscommissie Zuiderparkflat (HCZ) waarvoor hij o.a. de nieuwsbrieven verzorgde. In maart 2009 heb ik Henk van Oostende in Sonneburgh bezocht.

 

In 2018 bestond Sonneburgh 70 jaar en ter gelegenheid daarvan is een jubileumboek uitgegeven, afgelopen week kreeg ik van kennissen in de wijk een exemplaar omdat zij het boek dubbel hadden. Ik bedacht mij opeens dat ik vorig jaar een mail van iemand had gehad die een boek over Sonneburgh ging schrijven, het was Simone van Nes en zij vroeg of ik misschien oude foto’s van Sonneburgh had. Ik heb haar toen een scan gestuurd van een ansichtkaart en de afbeelding is in het boek opgenomen, vandaar dat achterin bij de fotoverantwoording mijn naam staat vermeld. Ik heb nog niet de gelegenheid om het boek uitgebreid te lezen maar dat ga ik de komende dagen zeker doen.

 


 

ZATERDAG 16 FEBRUARI 2019

 

Bij de flat Slinge I is afgelopen week een tijdelijke lift geplaatst, deze staat aan de galerijkant nabij de Slinge en is bereikbaar via een hellingbaan (foto links). De lift in de flat is al weken buiten gebruik (een indirect gevolg van de waterproblemen in de kelders) waardoor ouderen en mensen die slecht ter been zijn niet meer naar buiten kunnen. Vestia heeft eerder een stoeltjeslift in één van de trappenhuizen laten installeren maar dat is niet voor iedereen een oplossing. Het is niet de eerste keer dat er bij deze flat een noodlift staat, in april 2011 was dat eveneens het geval vanwege onderhoud aan de vaste lift.

 

De eerste keer dat ik een buitenboordlift (deze naam is bedacht door de toenmalige opbouwwerker Rieks Westrik) in de wijk heb gezien was in oktober/november 2010 (foto rechts). Deze stond bij de flats langs de Ellemeethof omdat de liften in de flat een grote onderhoudsbeurt kregen. De noodlift zag er heel anders uit dan die nu bij de flat Slinge I staat en toen ik er een foto van maakte riep een bewoner mij die in de eengezinswoning er pal naast woonde. Hij beklaagde zich over het lawaai van de lift, vooral 's nachts, en vroeg zich af hoe lang deze er zal staan. Even later ging iemand met de lift naar boven en ik moest constateren dat het ding inderdaad nogal luidruchtig was.

In oktober 2013 kregen de liften van de twee flats aan de Dreischorstraat een opknapbeurt, ook daar stonden toen tijdelijke liften.

 


 • Na het zonnige en warme weer van afgelopen week was het te verwachten: het krokussenlint langs de Slinge is al duidelijk zichtbaar (foto). Ook op andere plekken kondigt het voorjaar zich al aan, bijvoorbeeld in de tuin van het dokter Heftinghuis.

 • In de Krabbendijkestraat wordt voortvarend gewerkt aan de herinrichting van de straat. Het deel tussen de Nieuw-Vossemeerweg en de Ossenisseweg is al bijna klaar, ook de nieuwe lantaarnpalen met led-verlichting staan er al. De haakse parkeervakken aan de kant van de galerijflat zijn gebleven maar de langsparkeervakken aan de overkant zijn nieuw.

 • Heel langzaam neemt het aantal leegstaande huizen in de af te breken galerijwoningen in de Tiengemetenbuurt toe, het benedenhoekhuis in de Melissantstraat aan de kant van de Sliedrechtstraat staat nu ook leeg. Van een afstand lijkt het nog bewoond maar pas als je dichtbij komt dan zie je dat de ramen en de voordeur foto's zijn.

 • De rolluiken van het al lange tijd leegstaande winkelpand rechts naast de vroegere Wibra op Plein 1953 zijn weggehaald, op de ramen hangen affiches dat de ruimte te huur is.


 

ZONDAG 10 FEBRUARI 2019

 

Afgelopen donderdag was mijn jubileumreceptie ter gelegenheid van mijn 40-jarig dienstverband bij het Albeda. Het was in mijn ogen zeer geslaagd: gezellig, sfeervol en informeel. Er waren collega's en oud-collega's, ook één van de vroegere directeuren van de Roerdomplaan was aanwezig. Het officiële gedeelte bestond uit drie sprekers: mijn leidinggevende, mijn vroegere leidinggevende en als laatste ikzelf. In mijn speech heb ik teruggeblikt op mijn 40 Albeda-jaren en de volledige tekst laat ik hieronder volgen.

 

 

40-JARIG JUBILEUM MARIO BOSCH

5 februari 1979 - 5 februari 2019

 

Al heel lang heb ik naar dit moment uitgekeken en nu is het dan zo ver: ik heb (zoals dat officieel heet) mijn 40-jarig ambtsjubileum bereikt. Mijn datum van indiensttreding is 1 februari 1979 maar omdat 5 februari mijn eerste werkdag was beschouw ik die datum als begin van mijn Albeda-carrière. Ik had daarom mijn jubileumreceptie op 5 februari j.l. willen houden maar dat was helaas niet mogelijk, vandaar dat het vandaag is. Graag wil ik deze voor mij zo bijzondere dag aangrijpen om in het kort terug te blikken op mijn loopbaan bij het Albeda.

 

Ik ben begonnen op één van de rechtsvoorgangers van het Albeda, de Chr. School voor MBO Roerdomplaan. Ik had gesolliciteerd naar de functie van amanuensis. Al heel snel kwam er een kort briefje van directeur Arie van Lenten met het verzoek om zo spoedig mogelijk contact op te nemen. Van alle sollicitanten was ik de enige die met een opleiding voor amanuensis bezig was en om een lang verhaal kort te houden: in twee weken was alles rond en maandag 5 februari 1979 was mijn eerste werkdag op de Roerdomplaan waar ik werd ontvangen door scheikundedocent Jan Davids. Het was een sfeervol gebouw waar ik mij direct thuis voelde en de school was niet ver van mijn huis.

 

Op de Roerdomplaan was nog nooit een amanuensis geweest dus ik heb alles vanaf de grond opgebouwd. Mijn domein was een hokje naast het scheikundelokaal (genummerd 6A) met daarin slechts een antieke tafel en een gammele houten kast. Na enkele jaren is de ruimte verbouwd en kwam er een vast bureaublad en een aanrechtblok. Daarna heb ik de witkwast ter hand genomen om de muren en het plafond een verfje te geven, later heb ik trouwens in mijn eentje ook het scheikundelokaal geverfd.

Helaas verliet Jan Davids de Roerdomplaan in 1981 omdat hij een andere baan had gevonden. Daarna werkte ik vooral samen met Fred Brandt, heel wat schei- en natuurkundeproeven heb ik in lokaal 6 begeleid en gedemonstreerd.

Mijn vroegere kamer op de Roerdomplaan (foto links) is nu de spreekkamer van een fysiotherapeut (foto rechts).

 

Rond 1986 kwamen de eerste computers op de Roerdomplaan maar daar had ik aanvankelijk helemaal geen interesse in. Totdat iemand met het databaseprogramma Reflex op de proppen kwam en toen was ik verkocht! Met dit programma deed ik (bijna) alles. Aanvankelijk alleen de inventarislijsten van scheikunde maar later ook voor de opleiding VHBO (Vooropleiding Hoger Beroepsonderwijs) waaronder de cijferregistratie en niet te vergeten het roemruchte absentiesysteem.

Omdat het aantal amanuensisuren langzaam terugliep veranderde mijn werk, uiteindelijk werd ik ook systeembeheer zodat de computers in lokaal 14 onder mijn zorg vielen. Ook ging ik meer administratief werk voor de VHBO doen en dat gebeurde vooral in samenwerking met Siny Avenhuis, de teamleidster van de VHBO.

 

Een gebeurtenis in 1989 zou vérstrekkende gevolgen hebben voor mijn carrière en daar ben ik Henk Meendering nog altijd dankbaar voor. Henk, die toen als adjunct-directeur de roosters maakte, kwam met de vraag of we Reflex zouden kunnen gebruiken om fatsoenlijke roosters voor de leerlingen te kunnen printen. In die tijd gebeurde het roosteren op een bord en alle klassen- en docentenroosters werden nog met de hand geschreven...

Dit was de allereerste stap in de automatisering van het rooster: na het roosteren werd alles ingevoerd in Reflex waardoor de mogelijkheid was ontstaan om klassen-, docenten én lokalenroosters te printen. Bovendien was het voor het eerst mogelijk om snel te zien of er "dubbels" waren, iets wat op een roosterbord veel tijd kost. Jarenlang heb ik op deze manier mijn steentje aan het rooster bijgedragen, ik vond het leuk werk en het resultaat werd gewaardeerd.

 

In de jaren negentig was de tijd van de kleine scholen voorbij, er kwam een fusiegolf en in 1992 ontstond het Albeda College. Daarmee kwam ook een einde aan de zelfstandigheid van de Roerdomplaan en de school heette voortaan Albeda College, locatie Roerdomplaan. In die periode werd de Kop van Zuid ontwikkeld, een groot nieuwbouwgebied ten zuiden van de rivier en daar zou aan de Rosestraat de nieuwe hoofdlocatie van het Albeda College komen, in één groot gebouw samen met de Prinses Margriet School waarmee we later zouden fuseren. Als gevolg van deze nieuwbouw zouden enkele kleinere locaties de deuren sluiten en de Roerdomplaan was er één van.

 

Omdat de opleiding VHBO afgebouwd zou worden en ik aangegeven had het roosterwerk met plezier te doen, was mijn toekomst duidelijk: ik ga naar de Rosestraat als roostermaker. Ondertussen was de bouw van het nieuwe gebouw begonnen en meerdere keren gingen we kijken hoe het vorderde. Op de Roerdomplaan werd opgeruimd en ingepakt, de laatste weken stond de school vol met verhuisdozen. Er kwam zelfs een afscheidslied: Achter de hoge bomen aan de Roerdomplaan hoef je nu niet meer te komen, dat is nu van de baan.

 

En zo werd het 28 februari 1997: de allerlaatste dag van de Roerdomplaan als school. Ik maak er geen geheim van dat de tranen in mijn ogen stonden toen ik aan het einde van de dag voor de laatste keer de deur achter mij dichttrok. De Roerdomplaan als school was voorgoed verleden tijd, het gebouw is daarna prachtig gerenoveerd en is nu een welzijnscentrum. Tot op de dag van vandaag bewaar ik fijne herinneringen aan mijn tijd op de Roerdomplaan en ik zou er heel wat anekdotes over kunnen vertellen. De school had een heel eigen sfeer, ik kan dat niet in een paar woorden uitleggen maar iedereen die de Roerdomplaan heeft gekend begrijpt wat ik bedoel.

 

Na een week voorjaarsvakantie begon ik op de Rosestraat, een splinternieuw maar megagroot gebouw. Het was een heel andere werkomgeving met veel nieuwe mensen maar gelukkig ook met oud-Roerdomplaners die met mij waren meeverhuisd. Het was best even wennen dat ik voortaan met de bus naar mijn werk moest. Mijn werkruimte werd kamer D163 (nu een deel van de docentenkamer van de opleiding MMZ) en wat een luxe kreeg ik daar: een echt bureau, grote ramen met dubbel glas en... centrale verwarming. Wat een schril contrast met de Roerdomplaan waar ik in de wintermaanden met een losse elektrische radiator mijn hokje warm moest zien te krijgen, bij strenge vorst stonden de ijsbloemen op de ramen!

 

Pas op 10 november 1997 is onder grote belangstelling het nieuwe gebouw officieel geopend. Er waren toespraken van toenmalig burgemeester Bram Peper en natuurlijk ook van professor Wil Albeda, de naamgever van de school.

 

Roosteren op een bord kon niet meer en daarom werd het roosterprogramma Untis aangeschaft. Ik ging een dag op cursus en door er dagelijks mee te werken moest ik het verder zelf leren. Met vallen en opstaan heb ik het roosteren en het werken met Untis onder de knie gekregen, vooral het puzzelen was en is nog steeds mijn ding. Ik spreek daarom ook nooit over ik heb een roosterprobleem maar ik benader het van de positieve kant: we hebben een uitdaging!

 

Het werk groeide en groeide, op het laatst roosterde ik maar liefst 7 locaties. Dagelijks hopte ik van de ene locatie naar de andere, digitaal wel te verstaan want fysiek zat ik altijd op de Rosestraat. Het roosteren voor een nieuwe periode was altijd weer spannend want een lokalentekort was er toen ook al: het dramalokaal was een drama en het zorglokaal een bron van zorg, om maar te zwijgen over de gymzalen! Toch lukte het elke keer weer om het voor elkaar te krijgen: alle lessen geplaatst ("de bak is leeg"), zo weinig mogelijk tussenuren en ook nog iedereen in een lokaal.

 

Door de geleidelijke uitbreiding van het aantal taken voor de roostermakers werden die 7 locaties te veel en uiteindelijk hield ik alleen de Rosestraat over want daar ligt toch mijn hart. Het is ook mijn standplaats waardoor ik het gebouw en de opleidingen door en door ken, bovendien ben ik erg gehecht aan een vaste werklocatie. Dat betekent zeker niet dat mijn werk saai is, de 9 teams die ik nu rooster zijn allemaal anders en geen werkdag is hetzelfde. Niet hetzelfde bleef mijn werkplek: terwijl ik op de Roerdomplaan 18 jaar lang in hetzelfde kamertje bivakkeerde ben ik in de 22 jaar op de Rosestraat al meerdere keren verhuisd en heb ik zo ongeveer alle hoeken van het gebouw gezien. De laatste verhuizing was ruim een half jaar geleden toen ik een kamer kreeg op de gang bij het College van Bestuur. En daarmee ben ik aangekomen op het moment van nu.

 

Als afsluiting wil ik nog één keer teruggaan naar het prille begin van mijn carrière op de Roerdomplaan, naar de tijd met Jan Davids. Jan is in 1981 vertrokken naar Raalte en is daar in 1998 overleden, hij is slechts 47 jaar geworden. Als bescheiden eerbetoon wil ik een klein liedje zingen waar Jan Davids de tekst voor heeft geschreven, het is een diplomeringsliedje van de VHBO waar Jan toen teamleider van was en het is op de melodie van Oh, Waterlooplein.

Oh kom weer eens aan / Op de Roerdomplaan. / Je hebt ze lang niet meer gezien, / Die vogels daar op nummer tien. / Zelfde zooitje zie je zo, da's VHBO!

 

Tot slot, ik krijg nog wel eens de vraag te horen wordt het niet zachtjes aan tijd om met pensioen te gaan? Nee, daar ben ik nog niet aan toe! Zolang ik het werk nog leuk vind en ik gezond mag blijven hoop ik door te kunnen gaan met het roosteren voor de Rosestraat.

 

Ik wil graag vanaf deze plaats iedereen bedanken die op welke manier dan ook heeft bijgedragen om dit jubileum voor mij onvergetelijk te maken!

 

Rotterdam, 7 februari 2019

Mario Bosch

 

 


 

ZATERDAG 9 FEBRUARI 2019

 

In het zuidelijke deel van de Krabbendijkestraat is het herbestraten begonnen en is al te zien hoe het gaat worden (foto links): de rijbaan wordt smaller en aan weerszijden komen fietsstroken. Fietsers rijden straks weliswaar op asfalt maar of het voor hen veiliger wordt betwijfel ik, als twee auto's elkaar passeren dan zullen deze toch deels over de fietsstrook moeten rijden. En als de bus bij de halte ten zuiden van de Ossenisseweg stopt dan staat de bus op de fietsstrook, iets wat aan het eindpunt al jaren het geval is.

Sinds deze week is ook de Krabbendijkestraat tussen de Ossenisseweg en de Sliedrechtstraat opgebroken, ook hier komen fietsstroken en een smallere rijbaan.

 

Bij de flat Slinge I (zie bij 27 januari) is aan de kant van de Melissantstraat ter hoogte van de kelders de grond langs de gevel weggegraven (foto rechts).

 

Bij wijze van proef beginnen vanaf zondag 3 maart a.s. de diensten in de Open Hofkerk niet meer om 10.00 uur maar om 10.15 uur, dit besluit is genomen in goed overleg met de kerkgangers uit Heijplaat om hen de kosten voor een taxibusje te besparen. De eerste reguliere zondagse bus vanaf de Heijplaat komt om 09.48 uur aan bij de halte Plein 1953 en dat is net te krap om op tijd in de kerk te kunnen zijn. Door de iets latere begintijd van de diensten kunnen de Heijplaters met bus 68 naar Pendrecht komen en hebben dan voldoende tijd om vanaf de halte naar de Open Hofkerk te lopen. De latere begintijd houdt ook in dat de klok later zal luiden.

 


 

ZONDAG 3 FEBRUARI 2019

 

Vandaag en volgende week zondag schrijf ik over iets dat geen relatie met Pendrecht heeft, het is echter een persoonlijke mijlpaal waar ik al heel lang naar toe heb geleefd.

 

"Uit uw dossier is gebleken dat u per 1 februari 2019 uw 40-jarig ambtsjubileum heeft bereikt." Zo begon de brief van personeelszaken van het Albeda die ik twee weken geleden ontving. De brief eindigde met de mededeling dat "de u toekomende jubileumgratificatie wordt bij het salaris van de maand februari 2019 op uw rekening overgemaakt."

 

Inderdaad, ik werk 40 jaar onafgebroken bij dezelfde baas en dat is tegenwoordig best bijzonder. Formeel is mijn datum van indiensttreding 1 februari 1979 maar ik ben pas begonnen op maandag 5 februari en wel op de Chr. School voor MBO Roerdomplaan, een rechtsvoorganger van het Albeda. Mijn jubileumreceptie is de komende week maar toch werd er afgelopen vrijdag (1 februari, de officiële datum) al even bij stilgestaan. Mijn leidinggevende kwam met een grote bos bloemen en ook het voltallige College van Bestuur kwam langs om mij te feliciteren. Maar verder was het een gewone werkdag zoals alle andere want ik werd overladen met "cadeaus" in de vorm van roosterwijzigingen en eenmalige mutaties voor volgende week.

 

Aanstaande donderdag is in het schoolrestaurant mijn jubileumreceptie en daarvoor zijn collega's en oud-collega's uitgenodigd. Een voormalige adjunct-directeur van de Roerdomplaan zal een toespraak houden en er worden foto's vertoond, die ben ik al aan het verzamelen. Zelf wil ik terugblikken op mijn 40-jarige Albeda-carrière en de tekst daarvoor heb ik al geschreven. Ik kijk erg uit naar de receptie en ik hoop vele bekenden de hand te mogen drukken.

 


 

ZATERDAG 2 FEBRUARI 2019

 • In de Havenloods van afgelopen woensdag staat op pagina 23 een groot artikel over Lotte Stam-Beese dat is gebaseerd op het eind vorig jaar verschenen boek van Hanneke Oosterhof. Op de voorpagina van diezelfde editie staat een kort bericht dat de Sint Bavokerk is aangewezen tot Rijksmonument.

 • Ook de website van de Lourdesparochie meldt het uitroepen van de Sint Bavokerk tot Rijksmonument (foto), pas na afloop van de periode dat er bezwaar kan worden ingediend (gerekend vanaf 18 januari is dat 1 maart) zal de parochie er op uitgebreide schaal aandacht aan besteden.

 • Op Plein 1953 hangen nog meerdere affiches van de nieuwjaarsbijeenkomst van Vitaal Pendrecht op 23 januari. Haast u, zou ik zeggen!

 • De kruising van de Krabbendijkestraat met de Nieuw-Vossemeerweg is weer open voor het verkeer. Vanaf a.s. maandag mag er niet meer geparkeerd worden in de Krabbendijkestraat tussen de Ossenisseweg en de Sliedrechtstraat.

 • De asbestwagen in de Wagenbergstraat staat nu bij het middelste portiek.


 

Oudere berichten zijn terug te vinden in het weblogarchief.