weblog Pendrecht

 


 

Dit is mijn digitale dagboek over Pendrecht, de nieuwste berichten staan altijd bovenaan. Klik hier om een reactie te sturen.

Omdat ik fulltime werk is het voor mij lastig om buiten het weekeinde iedere dag een onderwerp voor mijn weblog te vinden, ik werk daarom op doordeweekse dagen alleen op woensdagavond mijn weblog bij.

 


 

ZATERDAG 21 APRIL 2018


 

Op Plein 1953 is een nieuwe driedimensionale schildering te bewonderen die de afgelopen dagen is aangebracht (foto links), deze vervangt de in augustus 2016 op dezelfde plek aangebrachte schildering van een haventafereel (foto rechts) die inmiddels al aardig verbleekt was.

De nieuwe schildering toont een bulldozer met een grote grijper in de vorm van een hand en ook nu zijn er op een afstand twee witte voetafdrukken geschilderd, alleen als je daar gaat staan is het 3D-effect te zien. Bij de voetafdrukken staat de volgende tekst: 3D Neem plaats in de schildering en laat een foto nemen vanaf hier. Plaats je leukste foto op de Facebookpagina van Plein'53 en win een lekkere (pr)ijs.

 


 

WOENSDAG 18 APRIL 2018

 

Vandaag zijn de nieuwe speeltoestellen op Plein 1953 feestelijk ingewijd. Ik was er zelf niet bij maar volgens de berichten was er een ballonnenclown en een 3D straattekenaar, verder konden kinderen een ponyritje maken en zich laten schminken.

 


 

ZONDAG 15 APRIL 2018

 

Ik heb vandaag geen actueel nieuws te melden, daarom wat eerdere nieuwsfeiten uit mijn weblog.

• April 2009: Biljartvereniging Zuiderkroon neemt het nieuwe biljart in gebruik (linker foto).

• April 2010: Sportschool Sek & Sans op Plein 1953 sluit na nog geen drie jaar alweer de deuren.

• April 2011: Het eerste stukje van het Ovezandepad wordt officieel opgeleverd.

• April 2012: Op Plein 1953 wordt de blauwe walvis geplaatst als eindpunt van de kindvriendelijke routes.

• April 2013: Twaalf vlaggenmasten langs de Slinge krijgen banieren van de winkeliersvereniging.

• April 2014: In de Krabbendijkehof zijn de 30 nieuwe parkeerplaatsen in gebruik genomen.

• April 2015: Albert Heijn is twee weken dicht vanwege een grote verbouwing (rechter foto).

• April 2016: De Kerkwervesingel ligt open vanwege het vervangen van de riolering.

• April 2017: Seinpost Slinge wordt officieel geopend door burgemeester Aboutaleb.

 


 

ZATERDAG 14 APRIL 2018

 


 

Vandaag was ik op de open dag in de RET-remise aan de 's-Gravenweg vanwege het 50-jarig bestaan van de metro. De remise zelf heeft niets met Pendrecht van doen maar toch was er een link met de wijk, tussen metrostation Kralingse Zoom en de remise reden voormalige RET-bussen die vroeger ook in Pendrecht hebben gereden. Er reden twee Standaardbussen waarvan de oudste met het nummer 938 uit 1982 dateert. Deze bordeauxrode bussen reden vele jaren door de stad en menigeen herinnert zich ongetwijfeld de naar buiten openzwaaiende deuren, de hoge instap, de gele stempelautomaat (bij het afstempelen klonk een belsignaal), de rood beklede stoelen, raampjes die nog open konden, de dakluiken, de nooduitgang links achterin en de lange achterbank over de volle breedte van de bus.

Als kind heb ik een bijzondere herinnering aan die achterbank. Als de bus een beetje hard over de bruggetjes in de Zuiderparkweg reed dan werd je "gelanceerd" en kwam je bijna met je hoofd tegen het plafond.

 


 

WOENSDAG 11 APRIL 2018

 

Afgelopen weekend was ik in Londen en hierdoor heb ik enkele Pendrechtse evenementen en de Marathon moeten missen, vandaar ook dat er geen berichten in mijn weblog zijn verschenen. Momenteel is het erg druk op mijn werk en daarom beperk ik mij nu tot enkele korte nieuwtjes.


 

WOENSDAG 4 APRIL 2018

 

Aanstaande zondag is de Marathon en net als de laatste jaren zal de 42,195 kilometer lange route alleen nog maar langs Pendrecht gaan en niet meer er doorheen. De lopers komen vanuit oostelijke richting over het Havenspoorpad, slaan bij de Zuiderparkweg rechtsaf en lopen (na een kort heen en weer parcours over het Zuidwijkse deel van de Slinge) het rondje om het Zuiderpark. Vanaf de Zuiderparkweg loopt men via de Oldegaarde langs de noordkant van de wijk waarna de lopers bij de Groene Kruisweg rechtsaf slaan richting Dorpsweg.

De verwachte doorlooptijd van de kopgroep langs de Zuiderparkweg is vanaf 10.40 uur en ruim een kwartier later komen de eerste lopers over het Pendrechtse deel van de Oldegaarde. Het 20 kilometer punt is op de Oldegaarde tegenover de Battenoordhof.

Als gevolg van de marathon zijn er op zondag tot ca. 15.30 uur veel (route)wijzigingen bij het openbaar vervoer, de metro rijdt vaker en met langere treinen. Pendrecht zal per bus alleen met lijn 68 bereikbaar zijn want lijn 67 rijdt niet. Lijn 68 rijdt niet tussen de metrostations Zuidplein en Slinge, richting Heijplaat rijden de bussen de normale route maar in omgekeerde richting maakt de bus een ommetje via de Oldegaarde. Na ca. 15.30 uur rijden alle lijnen weer de normale route volgens de zondagsdienstregeling.

 

Ik zal van de Marathon niets kunnen zien en ook de rommelmarkt in de Zuiderkroon op zaterdag en de officiële opening de dag erna moet ik zoals eerder vermeld voorbij laten gaan. Het komende weekeinde is er daarom weblogstilte.

 


 

ZONDAG 1 APRIL 2018

 

Iedere zaterdag staat er in het AD Rotterdams Dagblad een raadfoto en een week geleden was dat een opname van de achterkant van een rij kleine woninkjes die ik niet thuis kon brengen (foto links). Al snel kreeg ik een mailtje van een redacteur die ik ken met de hint dat het voor mij een makkie zou zijn omdat op de achterkant van de foto "14-2-58 Pendrecht" staat, hij veronderstelde dat het de boerderijwoningen waren waarvan één blokje aan de Kerkwervesingel bewaard is gebleven. Maar ik zag al direct dat het niet die huisjes waren want die zien er aan de achterkant heel anders uit (foto rechts). Toen ik dat antwoordde met de toevoeging dat ik met 100% zekerheid durf te zeggen dat deze huisjes nergens in Pendrecht hebben gestaan brak er toch enige paniek uit ("dan heb ik een probleem"). Uiteindelijk vroeg hij of ik een stukje over de boerderijwoningen in Pendrecht wilde schrijven om toch iets achter de hand te hebben. Dat heb ik gedaan en onderstaand deel staat vandaag in de krant.

 

Sommige raadplaten zijn ons te slim af. We dachten dat we hier woninkjes aan de Pendrechtse Kerkwervesingel zagen. Maar het enige dat we nu zeker weten is dat dát juist niet zo is. Vermoedelijk zien we het oude Utrechtse Dorp aan het Noorderkanaal.

 

De huizen zoals die aan de Kerkwervesingel zijn "een typisch product uit de wederopbouwperiode. Het waren woningen bedoeld voor bejaarden", schrijft Pendrechtconnaisseur Mario Bosch ons. "Eigenlijk waren het tweekamerwoningen waar alle ruimtes nóg kleiner waren dan in woningen voor gezinnen. Ook in Pendrecht zijn deze bejaardenwoningen gebouwd, als eengezinswoningen met een tuintje of als tweelaagswoningen met een galerij."

"In het oudste deel van Pendrecht – huidige naam Zierikzeebuurt – hadden de bejaardenwoningen een opvallend uiterlijk. De in 1955 gebouwde huisjes hadden aan de voorkant een soort erfje en het schuine dak was bedekt met dakpannen. Hierdoor kregen ze al snel de bijnaam boerderijwoningen."

Hoewel de huisjes in Pendrecht zeker lijken op de pandjes hierboven, blijken er toch genoeg verschillen te zijn. Zoveel dat we moeten constateren dat we vandaag een beetje verdwaald zijn... Waar zijn we dan aanbeland?

 


 

ZATERDAG 31 MAART 2018

 

Donderdagavond ben ik naar de presentatie van de nieuwe roman Zondagskind van schrijfster en oud-Pendrechtenaar Judith Visser geweest, dat gebeurde in een zaal op de bovenverdieping van restaurant Dudok in het centrum van Rotterdam. Zoals te verwachten was het erg druk waardoor de temperatuur in de vrij kleine ruimte snel opliep. Achterin de zaal was een stand waar het boek te koop was en net als bij de vorige presentatie was het mogelijk om het boek door de schrijfster te laten signeren.

 

Het is de tweede keer dat Judith een boekpresentatie geeft, de eerste keer was vier jaar geleden toen haar thriller Vreemden in de nacht uit kwam. Die presentatie was in een grachtenpand in Amsterdam en van de gelegenheid heb ik toen gebruik gemaakt om naar het Van Eesterenmuseum te gaan en oud-Pendrechtenaar Shanta te bezoeken.

 

Zondagskind is een autobiografische roman waarin Judith de eerste 20 jaar van haar leven beschrijft. De titel van het boek is gekozen omdat Judith op een zondag is geboren, zij is opgegroeid in Pendrecht en het verhaal speelt zich grotendeels daar af. Judith woonde toen in de Geertruidenbergstraat en zij ging net als ik naar de Beatrixschool. Alles wat in Zondagskind staat berust op waarheid maar de namen van personen zijn wel veranderd, Judith zelf heet in het boek Jasmijn Vink. Zondagskind is een dikke pil want het boek telt 480 bladzijden dus het zal nog wel even duren voordat ik het helemaal heb gelezen.

 

Het officiële programma begon om half 8 met enkele sprekers en één daarvan was Joke Kypriotakis, Judith's vroegere onderwijzeres van de Beatrixschool die het eerste exemplaar van het boek kreeg overhandigd (foto links). Verder was er een optreden van zangeres Daisy Cools die onder begeleiding van een gitarist twee nummers ten gehore bracht. Als laatste was Judith zelf aan het woord waarin zij iets over het boek vertelde.

 

Na afloop van het officiële programma nam Judith plaats achter een tafel waar zij de boeken signeerde en al heel snel stond er een lange rij. Na lang wachten ben ik aan de beurt en zij schrijft op het titelblad van mijn boek het volgende: 29-3-'18. Voor Mario! Lang leve Pendrecht! XX Judith (foto's rechts).

 


 


 

WOENSDAG 28 MAART 2018

 

Er zijn ontwikkelingen rond het ontmoetingscentrum Zuiderkroon en daarmee lijken de gebeurtenissen van een week geleden (zie bij 21 maart) verklaard. Er is een nieuwe stichting Kroon op Zuid opgericht die per 16 maart de ruimte in beheer heeft gekregen. In principe verandert er aan de activiteiten en het restaurant niets maar vanwege een reorganisatie is de Zuiderkroon van 1 tot en met 6 april overdag gesloten. Op zaterdag 7 april is de jaarlijkse rommelmarkt en op zondag 8 april is er tussen 14.00 en 17.00 uur een openingsfeest met een hapje en een drankje, na 17.00 uur is het restaurant weer open en kan er weer gegeten worden. En om een tipje van de sluier op te lichten: de kok zorgt op die dag voor een feestelijk openingsmenu en de menukaart zal geheel vernieuwd worden, helaas ben ik dat weekend niet in Pendrecht en kan ik de opening niet meemaken. Vanaf maandag 9 april draait alles weer als voorheen met als enige verschil dat het ontmoetingscentrum op maandag voortaan pas om 13.00 uur open gaat. Enkele komende activiteiten: een dansmiddag op 17 april van 15.00 tot 17.00 uur en op 21 april is er een door de huurdersvereniging georganiseerde feestavond. En natuurlijk wordt er als vanouds iedere dinsdagavond gebiljart!

 

Het ontmoetingscentrum draait bijna geheel op vrijwilligers en dat blijft zo, uiteraard zijn nieuwe vrijwilligers altijd welkom. De stichting is op zoek naar mensen die willen helpen in de schoonmaak, de begeleiding van activiteiten en in het restaurant. Geïnteresseerden kunnen een mail sturen naar restaurant@kroonopzuid.nl.

 


 

ZONDAG 25 MAART 2018

 

Eergisteren is de nieuwe In de Kijkerd aangekomen. Aan het einde van de middag heb ik twee dozen opgehaald en in twee sessies (eergisteravond en gistermorgen) heb ik mijn hele bezorgwijk gedaan.

 

Op de voorpagina van magazine 2018-1 staat een foto van medewerkers van de Kinderfaculteit met daaronder de tekst Hiep hiep hoera wij gaan door, stichting De Verre Bergen heeft onlangs besloten dat het nog zeker vijf jaar de Kinderfaculteit financieel zal ondersteunen. Mijn eigen rubriek Pendrecht van toen toont een vanaf de Karel de Stouteflat genomen foto uit de begintijd van Pendrecht. Verder heb ik een artikel geschreven over de vergroening van Plein 1953 en een kort stukje op verzoek van de biljartvereniging Zuiderkroon om nieuwe leden te werven.

 

Omdat er in dit nummer erg veel aandacht is voor de Kinderfaculteit staan er minder artikelen over andere onderwerpen in dan gebruikelijk. Ik noem de meeste onderwerpen: aankondiging van het lentefeest (op 12 mei), activiteiten van het Pendrecht Theater in 2018, aankondiging van de Avond4daagse (van dinsdag 19 tot en met vrijdag 22 juni), Opzoomeren en bewonersinitiatieven, voorjaar op het Arboretum, de verdwenen walvis op Plein 1953, spreekuur van de wijkagent en het carnavalsfeest in speeltuin Neeltje Jans. Voor wie buiten Pendrecht woont: het magazine is als pdf-bestand via deze link te downloaden.

 


 

ZATERDAG 24 MAART 2018

 

Bij de drie sierkeien op Plein 1953 zijn speelelementen geplaatst (foto links), twee rietpluimen en een sta-wipwap. Dit was een onderdeel van de tweede fase van de vergroening van het Plein.

 

Gisteravond bleek er weer een storing met de openbare verlichting te zijn, het kruispunt van de Slinge met de Kerkwervesingel was onverlicht en ook op Plein 1953 langs de winkelrij met het Kruidvat waren de lantaarns uit. Een week geleden werkten tientallen lantaarnpalen op en rond het Plein niet.

 

De bushalte aan de Slinge ter hoogte van Blokker wordt volgende week opgehoogd (foto rechts), dit is één van de laatste haltes in de wijk waar dit nog niet is gebeurd. In het parkeervak ter hoogte van het ING-kantoor zijn betonnen platen gelegd, vermoedelijk wordt dit de tijdelijke halte.

 

Vanmorgen was er in het radioprogramma Chris Natuurlijk een uitgebreid interview met Judith Visser over haar nieuwste boek Zondagskind dat aanstaande donderdag wordt gepresenteerd (zie bij 14 maart). Zondagskind is een autobiografische roman die zich geheel in Pendrecht afspeelt.

 

Op de hoek van de Slinge en de Sommelsdijkstraat staat een keetwagentje van de gemeente met een Feyenoord-beschildering (foto links). Een paar jaar geleden heb ik deze keetwagen ook al eens in de wijk gezien, toevallig vlak voordat Feyenoord een bekerfinale moest spelen.

 

De komende weken worden alle nog overgebleven kleine PMD-containers vervangen door het grote model, in Pendrecht staat nog het kleine model container op de hoek van de Slinge en de Schuddebeursstraat.

 

De gemeenteraadsverkiezingen zijn al geweest maar de propagandaborden van de politieke partijen aan de lantaarnpalen zijn nog haast nergens weggehaald, ook het grote verkiezingsbord van de gemeente staat nog steeds langs de Slinge (foto rechts).

 

Niet vergeten: komende nacht gaat de zomertijd in, om 02.00 uur gaan de klokken een uur vooruit. De zomertijd eindigt dit jaar in de nacht van 27 op 28 oktober.

 


 

WOENSDAG 21 MAART 2018

 • De Stavenissestraat tussen de Sint-Annalandstraat en de Tholenstraat is helemaal opgebroken (foto), de kruisingen met de genoemde straten zijn nog wel open voor het verkeer. Vanmorgen kon nog over de stoep naar de bushalte lopen, aan het einde van de middag was ook het trottoir weg en lagen er loopplanken.

 • Het lijkt er op dat het dokter Heftinghuis verhuurd is, gisteravond waren er schilders bezig en de huuradvertentie staat niet meer op internet.

 • Eergisteren deed op internet het gerucht de ronde dat ontmoetingscentrum Zuiderkroon dicht zou zijn, dat werd later weer ontkend en gisteravond was er gewoon biljarten. Toch is er iets aan de hand want de Facebookpagina was even uit de lucht en de website toont tijdelijk geen informatie omdat deze wordt aangepast.

 • De drie boombakken op de hoek van de Noordwellestraat en de Schuddebeursstraat (zie bij 3 februari) zijn weer verdwenen.

 • Door de vorst duren de werkzaamheden in de Middelharnisstraat langer dan de bedoeling was, het herbestraten zal pas begin april starten en naar verwachting is eind mei de hele straat weer toegankelijk voor het rijdende verkeer.


 

ZONDAG 18 MAART 2018

 

Deze middag is de eerste Zondagmiddagmuziek van dit jaar en om kwart voor drie kom ik aan in de Open Hofkerk. Na het in ontvangst nemen van mijn vrijkaartje en het programmaboekje zoek ik een plekje in de kerkzaal waar uiteindelijk ongeveer 80 bezoekers plaats nemen. Vandaag staan de hoogtepunten uit de Johannes Passion van J.S. Bach op het programma met als uitvoerenden het Golden Circle Ensemble onder leiding van John Bakker, organist André de Jager en violist Leonid Nikishin. De zes vocalisten zijn Sanda Audere (sopraan), Yun Park (sopraan), Caroline Alves Luis (alt), Aleksan Chobanov (countertenor), Hue Blanes (tenor) en Yonathan van den Brink (bas).

 

Pastor Johan Bos heet iedereen welkom en daarna komt het ensemble statig achter elkaar lopend en al zingend de kerkzaal binnen (foto links). John Bakker houdt een korte inleiding en daarna wordt het programma afgewerkt dat kan worden omschreven als een verkorte en vereenvoudigde versie van de Johannes Passion. Alle liederen worden achter elkaar uitgevoerd (er is ook geen pauze) en na het laatste lied is het even stil, dan draait John zich om met de woorden "De Johannes Passion!" waarna het publiek begint te applaudisseren.

Als een toegift volgt er nog een vioolsolo, daarna verzoekt John iedereen om te gaan staan en als laatste wordt Wohl Mir dass ich Jesum Habe (in het Engels Jesu, joy of man's desiring) gezongen waarbij het ensemble op dezelfde manier de kerkzaal verlaat als het binnen is gekomen. Het volgende concert in de Open Hofkerk is op zondag 27 mei 2018.

 


 

ZATERDAG 17 MAART 2018

 

De eerste fase van de herinrichting van de Stavenissestraat is eindelijk klaar, sinds gisteren kan men vanaf de Slinge de straat weer inrijden en zijn de Kortgenestraat en de Sint-Annalandstraat weer van beide kanten toegankelijk voor auto's. Vanaf aanstaande maandag tot en met vrijdag 25 mei wordt het gedeelte tussen de Sint-Annalandstraat en de Tholenstraat aangepakt (foto links).

 

Sinds woensdagavond is er op en rond Plein 1953 een storing in de openbare verlichting, tientallen lantaarns branden niet. Op het Plein zelf is het donker aan de beide zijkanten van de vroegere Middelburgt, verder zijn de lantaarns uit in de Baarlandhof (foto rechts) en langs het voetpad naar de Sliedrechtstraat. Gisteravond zag ik dat ook het oostelijke deel van de Slinge onverlicht was. Er zijn al meerdere meldingen gedaan en volgens de buitenruimtemeldingensite is de storing in behandeling. Update 19.00 uur: de lantaarns branden weer.

 

Afgelopen week is de jaarlijkse onderhoudsbeurt aan de Bavo-klokken uitgevoerd, dit was uitgesteld vanwege de vorst. De uurwerken lopen nu weer goed maar de wijzerverlichting werkt nog niet overal, dit wordt later verholpen omdat de verbindingen met de lampjes gesoldeerd moeten worden.

Een ander nieuwtje is dat de beide luidklokken zijn geprogrammeerd waardoor de koster ze op zondagmorgen niet meer hoeft in te schakelen. Hierdoor zullen de klokken altijd luiden en ook nog exact op tijd: van 09.40 tot 09.47 uur.

 


 

WOENSDAG 14 MAART 2018

 

De presentatie van de nieuwe roman Zondagskind van schrijfster en oud-Pendrechtenaar Judith Visser is op donderdag 29 maart, dat gebeurt op de bovenverdieping van Dudok (Meent 88) tussen 19.00 en 21.00 uur. Volgens eerdere informatie wordt het een feestelijke presentatie met zang en dans en een toespraak van Joke Kypriotakis, Judiths toenmalige juf op de Beatrixschool.

 

Zondagskind is een autobiografische roman die zich geheel in Pendrecht afspeelt. Een gebouw dat heel nadrukkelijk in het boek voorkomt is de wijkbibliotheek in de Tiengemetenhof op de hoek bij de Middelharnisstraat (foto rechts), het houten gebouwtje was oorspronkelijk kleuterschool De Regenboog waar ik van 1964 tot 1966 op heb gezeten. De bibliotheek zat daar tot 1999 en verhuisde toen naar Plein 1953, dat was de laatste locatie want de Pendrechtse bibliotheek sloot in 2012 voorgoed de deuren.

 


 

ZONDAG 11 MAART 2018

 

Vandaag is het precies 26 jaar geleden dat aan de Sliedrechtstraat de eerste paal voor de Passage werd geslagen. Volgens de toenmalige omschrijving van de Pameijerstichting is de Passage een winkelpassage en een dagcentrum waar verstandelijk gehandicapten (huidige benaming: mensen met een beperking) een zinvolle dagbesteding hebben. De eerste paalslag was op 11 maart 1992 en dat gebeurde door drie toekomstige deelnemers, bijgestaan door Henk van Immerzeel (dagelijks bestuurslid ruimtelijke ordening van de deelgemeente Charlois).

 

In januari 1993 is het gebouw in gebruik genomen en op 23 april 1993 was de officiële opening (foto rechts). Aan de voorkant was een grote strik opgehangen en het lint werd doorgeknipt door Piet van den Bosch van snackbar de Paddestoel, omdat de strik hoog aan de gevel zat werd Piet Patat in een hoogwerker opgetild. Op de gevel stond zowel aan de voorkant als de zijkant met grote letters de naam de Passage, tegenwoordig staat de naam op de rode luifel bij de hoofdingang.

 

Op de bovenverdieping is een grote zaal met een kantine, de lunches worden daar door de deelnemers zelf klaargemaakt. Vele jaren waren er op vrijdagavond de toernooien van de Schaakvereniging Charlois Europoort, daar ben ik één keer bij geweest tijdens de Olympische Spelen van Pendrecht in oktober 2008 (foto links). In de jaren negentig kwam ik regelmatig in de grote zaal want daar waren de Opzoomercafés onder leiding van de toenmalige opbouwwerker Ben van Zanten van de Bewonersorganisatie Pendrecht.

Het pand is in de loop der jaren meerdere keren verbouwd en aangepast maar het heeft nog steeds de oorspronkelijke functie. In het begin zaten er drie winkeltjes: potterie Pendrecht, babykledingwinkel Pebbels en cadeaushop Pikasso. Later kwam er de theeschenkerij Poeh en nog later werden de drie winkels samengevoegd. De potterie zat heel lang aan de kant van de Sliedrechtstraat, de laatste gebruiker van die ruimte was Pameijer Print die nu elders in het pand zit.

 

Ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van de Passage hebben zes deelnemers (Priscilla, Wil, Wendy, Erdal, Jopie en Yvonne) een mozaïek gemaakt (foto rechts) dat aan de zijgevel van het huidige Kinder Service Hotel op Plein 1953 hangt, op een blauw bordje ernaast staan de namen van de makers. Terwijl ik dit stuk schrijf bedenk ik mij dat op 23 april aanstaande de Passage officieel 25 jaar bestaat.

 


 

ZATERDAG 10 MAART 2018

 • Nog steeds is de Middelharnisstraat ter hoogte van de Tiengemetenhof afgesloten (linker foto) en hetzelfde geldt voor de inrit van de Stavenissestraat vanaf de Slinge (rechter foto).

 • Het krokussenlint op de Slinge lijkt zich langzaam te herstellen na de vorstperiode van eind februari, op het grasveld voor de Kortgeneflat komen de paarse en witte krokussen op.

 • Eén van de boombakken op Plein 1953 is bij de ingang van het gebouw van Vitaal Pendrecht neergezet.

 • De verkiezingsborden hangen ook al in minder drukke straten zoals de Ossenisseweg en de Zierikzeestraat, steeds meer partijen maken op deze manier reclame om stemmen te krijgen.

 • In de even flat in de Wagenbergstraat staan al aardig wat huizen leeg maar in tegenstelling tot eerdere renovatieprojecten worden lege woningen niet met ijzeren platen dichtgemaakt. Op één van de ramen hangt een affiche met de tekst deze woning wordt gerenoveerd en is onbewoonbaar gemaakt.


 

WOENSDAG 7 MAART 2018

 

In betrekkelijk korte tijd is het vroegere Sportfondsenbad naast metrostation Zuidplein afgebroken (de foto links heb ik vijf dagen geleden gemaakt). Het gebouw dat later de naam Zwembad Charlois kreeg heeft een link met Pendrecht omdat het dezelfde constructie heeft als de Sint Bavokerk: het dak is opgehangen aan dikke betonnen spanten die boven het gebouw zweven.

 

Beide gebouwen zijn uit dezelfde periode want het zwembad werd geopend in 1961, een jaar later dan de Sint Bavokerk. Menige Pendrechtenaar zal het gebouw kennen van het schoolzwemmen, ook ik ben er om die reden regelmatig binnen geweest. Het bassin was 50 bij 16 meter wat voor die tijd heel groot was, het zwembad was daardoor geschikt voor internationale wedstrijden. De Nederlandse olympische zwemploeg trainde er in 1964 voor de Japanse zomerspelen in Tokio waar zwemsters Ada Kok en Erica Terpstra uiteindelijk beiden zilver wonnen. Vlakbij metrostation Zuidplein kan nog steeds worden gezwommen want pal naast het nu afgebroken oude zwembad staat het gloednieuwe Zwemcentrum Rotterdam waarin een deel van de gevel van het vroegere GGD-gebouw (later deelgemeentekantoor) is opgenomen.

 


 

ZONDAG 4 MAART 2018

 

Over precies twee weken, op 18 maart, is de eerste Zondagmiddagmuziek in de Open Hofkerk waarin de Johannes Passion van J.S. Bach centraal staat. Het concert duurt ongeveer vijf kwartier en daarin zullen de mooiste delen uit dit bekende oratorium ten gehore worden gebracht. De uitvoerenden zijn 8 jonge zangers van het Golden Circle Ensemble en de violist Leonid Nikishin onder leiding van de dirigent John Bakker. De begeleiding op het Vierdag-orgel is in handen van André de Jager. Na het concert kan men onder het genot van koffie/thee de musici ontmoeten.

Een Johannespassie is een oratorium met als thema het lijdensverhaal van Jezus Christus, zoals dat beschreven staat in het Evangelie volgens Johannes. Er zijn veel Johannespassies gecomponeerd naar dit evangelie, de bekendste is die van J.S. Bach uit 1724 en daarvan worden tijdens dit concert de hoogtepunten uitgevoerd.

 

De toegangsprijs is € 6,- (voor pashouders € 4,-) en kinderen tot en met 12 jaar kunnen gratis naar binnen. Kaartjes zijn op de dag van het concert in de kerk te koop maar ook vooraf te bestellen via openhofconcerten@gmail.com. Het concert begint om 15.00 uur en de kerk is vanaf 14.30 uur open.

 


 

ZATERDAG 3 MAART 2018

 

Na een koude week met matige vorst en een snijdende oostenwind begon het gisteravond te sneeuwen met als gevolg dat Pendrecht vanmorgen was bedekt met een witte deken. Omdat er verder geen nieuws is staan hieronder enkele sneeuwfoto's, van links naar rechts: Burghsluissingel, Plein 1953, Melissantstraat en Yersekestraat.

 

 


 

WOENSDAG 28 FEBRUARI 2018

 

Gisteren was er een door Thuis Op Straat georganiseerd voorjaarsfeest op Plein 1953 maar gezien de vrieskou had het beter winterfeest genoemd kunnen worden. Er waren o.a. twee springkussens waarvan één met een slingerbal (foto links) en de kinderen konden tekeningen inkleuren, dat laatste zal vanwege de kou niet veel gedaan zijn (later las ik dat de meeste kinderen de tekening meenamen naar huis om het daar te kleuren). Ook Das, de mascotte van de politie Charlois, was er bij en deed zelfs mee met de slingerbal om warm te blijven.

Tijdens het feest is er een mozaïek onthuld maar de berichten daarover waren een beetje vaag. Eerst zou het zijn bij een flat aan de Oldegaarde maar bij navraag bleek het om half 4 op Plein 1953 te zijn. Toen ik iets voor die tijd op het Plein aankwam bleek de onthulling al te zijn geweest. Het mozaïek (foto rechts) is gemaakt door kinderen uit de wijk, het bestaat uit 11 gekleurde figuren en rechtsonder de pootafdruk van Das. Het is de bedoeling dat het een plek krijgt in de hal van één van de Oldegaardeflats, welke flat is nog niet bekend.

 • Het ophangen van de balkons aan de renovatieflat in de Middelharnisstraat is klaar.

 • Bij de hoek van het grasveld langs de vijver op Plein 1953 is aan de kant van de Kinderfaculteit een laag hekje gezet om het fietsen (!) over het gras tegen te gaan.

 • Het bestraten van het eerste stukje van de Stavenissestraat is bijna klaar, de vroegere bocht is nu een knik geworden.


 

Het is bijna drie jaar geleden dat de gekleurde ramen van de Sint Bavokerk weer van binnenuit werden aangelicht. Vele jaren deden de lampen het niet meer, de door de toenmalige deelgemeente Charlois gefinancierde schijnwerpers zijn in 2005 aangebracht om de gekleurde ramen beter tot zijn recht te laten komen. Het was echter een eenmalige actie, de deelgemeente betaalde alleen de aanschaf en de aanleg, het kerkbestuur moest er verder zelf voor zorgen. De ene na de andere lamp begaf het en in 2009 schreef ik in mijn weblog dat er geen enkele lamp meer brandde.

 

Velen, waaronder ik zelf, hadden al van alles geprobeerd om de verlichting gerepareerd te krijgen maar het struikelblok was steeds: wie gaat het betalen? De opkomst van crowdfunding (= massafinanciering, vele kleintjes maken één grote) leidde uiteindelijk tot resultaat want op 16 april 2013 heeft voormalig opbouwwerker Rieks Westrik het initiatief genomen om op deze manier de benodigde 325 euro bij elkaar te krijgen. Deelraadsvoorzitter Ed Goverde, Rieks Westrik zelf en ik in mijn hoedanigheid als dagburgemeester hebben ieder meteen € 25,- overgemaakt. Het benodigde bedrag was al vrij snel binnen zodat de lampen aangeschaft konden worden maar het probleem was om bij de schijnwerpers te komen die op grote hoogte zitten. Om een heel lang verhaal kort te houden: sinds 21 maart 2014 waren de verlichte ramen weer te bewonderen (foto) wat tot veel positieve reacties uit de wijk leidde.

 

Al geruime tijd is de verlichting helemaal uit en gisteren hoorde ik dat dit bewust is gedaan. De lampen gebruiken vrij veel stroom en vanwege de financiën zat er voor de parochie niets anders op dan de schakelaar om te zetten. Erg jammer!

 


 

ZONDAG 25 FEBRUARI 2018

 • Afgelopen donderdag is Chicken Spot geopend, het kipafhaalrestaurant is gevestigd op Plein 1953 waar in de begintijd wijnhandel Oporto (later Aquilar) zat. Het is de derde horecagelegenheid op deze locatie, na 3 Friends en een Surinaams afhaalrestaurant. De ballonnenhaag was in de kleuren van Chicken Spot: oranje, rood en zwart (foto).

 • Pandhuis Bicento gaat sluiten, de leegverkoop is bezig en op de ramen hangen al affiches dat het pand te huur is. Ooit was hier meubelzaak Correct gevestigd, later heeft hier o.a. schoenenwinkel De Zeeuw gezeten.

 • Al enkele dagen is het erg koud en ook de Bavo-klokken lijken er last van te hebben, de kleine wijzer van de noordklok staat vast op de vijf en vanmorgen leek het alsof de klokken langzamer luidden.

 • Komende week is het voorjaarsvakantie en op dinsdag 27 februari zijn er tussen 13.00 en 16.00 uur op Plein 1953 diverse activiteiten voor de jeugd, je kunt op de foto met Das en verder zijn er hapjes, drankjes en muziek. Het feest wordt georganiseerd door Woonstad Rotterdam, gemeente Rotterdam, politie Charlois en Thuis Op Straat (TOS) Zuid. Aan het einde van de middag wordt er een mozaïek onthuld bij een flat aan de Oldegaarde maar verdere gegevens (exacte tijdstip en welke flat) ontbreken.


 

ZATERDAG 24 FEBRUARI 2018

 

Fietsen op Plein 1953… het is al jaren een heikel punt. Officieel is het hele Plein voetgangersgebied maar wie er regelmatig komt weet dat het fietsverbod massaal wordt genegeerd, het scheelt een flinke omweg en de kans op een bekeuring is eigenlijk nihil. Groot was dan ook mijn verbazing toen ik een paar dagen geleden zag dat er bij de toegangen naar het Plein borden waren aangebracht waarop fietsen toegestaan stond! Het opmerkelijke nieuws haalde zelfs RTV Rijnmond waarin voor- en tegenstanders aan het woord kwamen.

 

Nóg groter was mijn verbazing toen ik vanmorgen zag dat de bordjes al weer waren verdwenen (foto rechts), het legale fietsen op Plein 1953 heeft dus maar een paar dagen geduurd. Zelf fiets ik nooit over het Plein maar als het toegestaan wordt zou ik er persoonlijk geen moeite mee hebben, mits men rustig fietst en de voetgangers niet hindert. Maar hoe ga je dat handhaven?

 


 

Vanmiddag was ik in mijn hoedanigheid als ambassadeur van het Levenspad bij de uitreiking van de oorkondes voor de nieuwe adoptiebomen die langs het IJsselmondse deel van het Havenspoorpad zijn geplant, dat gebeurde in de kantine van kinderboerderij De Kooi in Lombardijen. De kantine zat stampvol en na een kort welkomstwoord door Rick Timmer (voorzitter van de vereniging Vrienden van het Levenspad) was het oud-deelraadsvoorzitter Ed Goverde die de oorkondes uitreikte, samen met een doosje vergeet-mij-niet zaadjes.

 

Bij de nieuwe adoptanten waren enkele bekenden waaronder Elly Pesik, Maja den Hollander en Rieks Westrik. Bijna alle bomen zijn als aandenken voor een overleden dierbare, Rieks was een uitzondering want zijn boom is voor zijn drie kleinkinderen. Aan het einde was er een verrassing want ook alle ambassadeurs van het Levenspad krijgen gezamenlijk een boom, uit handen van Rick Timmer kreeg ik de oorkonde voor boom nummer 300.

 

Na afloop van de bijeenkomst ben ik naar het Havenspoorpad gewandeld om de ambassadeursboom op te zoeken, de nummers staan voorlopig op de steunpalen maar in de nabije toekomst komen er ook nummertegels zoals al gebeurd is langs het Charloisse deel van het pad. De boom staat voorbij lantaarnpaal 119 (wat toevallig, dat was ons huisnummer in de Wagenbergstraat waar ik ben opgegroeid), als ik zondags naar mijn moeder ga kom ik er net niet langs maar ik kan de boom wel zien.

 

Al met al is het Levenspad nog steeds een groot succes, dat bewezen ook de nieuwe adoptanten die er ondanks de snerpende kou bijna allemaal waren. Er zullen nog meer adoptiebomen komen, ruimte is er genoeg want het Havenspoorpad loopt nog een heel stuk door in oostelijke richting. Het is de bedoeling dat er ook langs het IJselmondse deel van het pad informatieborden komen zodat iedereen zijn of haar boom kan terugvinden.

 


 

WOENSDAG 21 FEBRUARI 2018

 • De vergroening van het Plein is nog steeds gaande, de afgelopen dagen zijn de haagbeuken geplant (linker foto). Op het middengedeelte voor de ingang van de vroegere tenniswinkel liggen drie gladde witte keien (middelste foto).

 • Deze week is begonnen met het ophangen van de balkons aan de renovatieflat in de Middelharnisstraat (rechter foto).

 • De hondenhalte aan de Sliedrechtstraat is verdwenen, het ding had geen enkel nut meer want er zaten al jaren geen zakjes meer in. De hondenhalte is in maart 2009 geplaatst en bestond uit een dispenser voor opruimzakjes met daaronder een afvalbak met deksel.

Over een maand zijn er gemeenteraadsverkiezingen en gisteren is in Pendrecht het verkiezingsbord neergezet. Het vroegere houten bord waar de politieke partijen hun posters op konden plakken is vervangen door een mobiel bord waarop de affiches voorgedrukt zijn zodat het over elkaar heen plakken van affiches tot het verleden behoort, bovendien zijn alle affiches even groot. Vanwege de grote betonnen voet heet zo'n bord een trotter en het Pendrechtse exemplaar staat in de grasstrook langs de Slinge, ongeveer ter hoogte van de Pendrecht-bank (foto links).

De politieke partijen hebben ook de lantaarnpalen ontdekt om hun propaganda aan op te hangen, in Pendrecht is dat te zien langs de Slinge. Niet iedereen is daar even blij mee maar de sandwichborden worden gedoogd onder voorwaarde dat de verkeersveiligheid niet in het geding is en de borden na afloop van de verkiezingen weer worden weggehaald.

 


 

ZONDAG 18 FEBRUARI 2018

 

Al meer dan tien jaar is er in de Open Hofkerk de Zondagmiddagmuziek, de concertserie die in 2005 op initiatief van dominee At Polhuis is begonnen. Hoewel er op de website van de Zondagmiddagmuziek nog geen data voor 2018 zijn vermeld staan er in de agenda van de Open Hofkerk wel vier zondagmiddagen gereserveerd en wel 18 maart, 27 mei, 7 oktober en 9 december. Verder is de kerkzaal op 30 december besproken voor een concert van het Neva Ensemble.

 


 

ZATERDAG 17 FEBRUARI 2018

 

Het beplanten van de nieuwe plantvakken op Plein 1953 is al begonnen, in enkele vakken zijn de haagbeuken geplant en zowel langs Dirk als langs de Aldi staan de krentenbomen (in de vorm van heesters) in de vakken. Verder staan er al enkele nieuwe bankjes die bestaan uit beton met een zitting van houten latten, ze hebben geen leuning en zijn wat lager dan de vroegere bankjes. Volgens de planning komen volgende week de nieuwe fietsrekken, de meeste oude exemplaren zijn al weggehaald.

 

 


 

WOENSDAG 14 FEBRUARI 2018

 

Ik heb vandaag geen actueel nieuws te melden, daarom wat eerdere nieuwsfeiten uit mijn weblog.

• Februari 2007: Mijn website wordt uitgebreid met een pagina Jeugdherinneringen.

• Februari 2008: In galerie Eveline van Rooy opent de nieuwe expositie Tulpen in Rotterdam.

• Februari 2009: Bij het speelplein in de Halsterenstraat is een gele paalklok geplaatst.

• Februari 2010: Officiële start van de bouw van de drie woontorens langs de Burghsluissingel.

• Februari 2011: Aan de Ossenisseweg begint de grondsanering waar vroeger een wasserette was (linker foto).

• Februari 2012: De sloop van Valckensteyn begint, als eerste sneuvelt het balkonhek van huis 478.

• Februari 2013: De uitvaartdienst voor Ruud Pesik wordt door veel mensen bezocht.

• Februari 2014: Cees Bavius en Pieta Bot nemen na acht jaar afscheid van Pendrecht.

• Februari 2015: Na meer dan een halve eeuw gaat schoenenwinkel Van Liesdonk voorgoed dicht (rechter foto).

 


 

ZONDAG 11 FEBRUARI 2018

 

 

Vanmorgen heb ik de museummetro 5024 bezocht, daarin was een tentoonstelling vanwege het 50-jarig bestaan van de Rotterdamse metro. Veel Pendrechtenaren zullen herinneringen hebben aan deze eerste generatie metrotreinstellen die tot 2003 hebben gereden op wat nu lijn D is (heette vroeger de Noord-Zuidlijn en later de Erasmuslijn). De museummetro staat in station Blaak, historisch gezien niet juist want de emmetjes hebben daar nooit gereden maar hier kan het stel staan zonder het metroverkeer te hinderen.

 

 

Op zes plekken kan je naar binnen want alle deuren zijn open, inclusief de enkele deuren aan de uiteinden. Het is net of je een rit gaat maken want de harde rode bankjes zijn nog niets veranderd en zelfs de binnenverlichting brandt, alleen het geluid van de motorgenerator ontbreekt. Op de ramen aan de niet-perronzijde zijn historische foto's te zien en bij de cabines staan schermen waarop foto's en films worden getoond. Verder staat er nog een gele kaartautomaat uit de begintijd van de metro, na geldinworp moest je aan een zwarte knop trekken en dan kwam de kaart er uit (er waren ook geldwisselaars en die werkten geheel automatisch). Op een ander balkon staat een stempelautomaat van de laatste generatie met daarop een sticker Ook u kunt vanaf 11 februari hier niet meer stempelen! (op 11 februari 2010 is in Rotterdam de strippenkaart afgeschaft). De jubileumtentoonstelling is nog tot en met dinsdag 13 februari te bezoeken, daarna keert metrostel 5024 terug naar de voormalige remise Hillegersberg.

 

 


 

ZATERDAG 10 FEBRUARI 2018

 

De verlichting van het paneel Of Mice and Mozart in de Serooskerkestraat werkt niet meer, één van de lampen was al een tijd defect maar nu zijn de beide lampen uit. Een schoonmaakbeurt zou ook geen luxe zijn want het hele paneel heeft een groene aanslag vanwege de bomen die er vlakbij staan.

 

Het paneel is gemaakt door Mirella de Boer, dochter van wijkregisseur Harry de Boer van Woonstad Rotterdam. Tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen Pendrecht op 27 september 2008 diende het paneel als achtergrond van de musical Of Mice and Mozart, linksboven zijn de vierkante Olympische ringen te zien. Het was al meteen de bedoeling dat het paneel na de Pendrechtse Olympische Spelen naar het transformatorhuis in de Serooskerkestraat zou gaan om de beschadigingen aan de muur als gevolg van de sloop van de garages aan het gezicht te onttrekken. De schijnwerpers zijn in juni 2010 aangebracht.

 • De haag bij de gemeenschappelijke ruimte van de Ostreaflat is vervangen door een schutting (foto).

 • Alle nieuw aangelegde plantvakken op Plein 1953 zijn voorzien van aarde, de beplanting komt in de week van 19 februari.

 • Het lijkt er toch op dat Behangkoopjes gaat verhuizen naar het voormalige pand van Tennis Only, de afgelopen week was men er regelmatig bezig en op de dozen staat dat er behangrollen in zitten. De behangwinkel zit nu in twee aparte winkels, ter weerszijden van de Slinge.

 • Het trappenhuis in de Hontenissestraat waar vorige maand tijdens de storm een deel van de ramen uit waaide is weer winddicht, het gat is tijdelijk dichtgemaakt met houten platen.

 • In de Den Bommelhof staat nog een Opzoomerkerstboom.

 • Nog steeds is de Middelharnisstraat ter hoogte van Korpersteijn afgesloten en hetzelfde geldt voor de Sliedrechtstraat tussen de Kruiningenstraat en de Hontenissestraat. Aan het begin van de Stavenissestraat zijn de voetpaden al grotendeels betegeld, ik denk dat de stratenmakers spoedig aan de rijweg zullen beginnen.


 

WOENSDAG 7 FEBRUARI 2018

 

Aanstaande vrijdag is het precies 50 jaar geleden dat de eerste metrolijn in Rotterdam officieel werd geopend, dat gebeurde door prinses Beatrix en prins Claus. Een dag later begon de reguliere dienst en kon men per metro reizen tussen Centraal Station en Zuidplein, met een lengte van slechts 5,8 kilometer was het de kortste metrolijn ter wereld. Op 25 november 1970 werd metrostation Slinge in gebruik genomen en daarmee was Pendrecht samen met Zuidwijk de eerste naoorlogse wijk die per metro bereikbaar was.

 

Al vanaf het begin ken ik de metro en ontelbare keren ben ik in de blauwe treinstellen gestapt met de grote gele M onder de voorruit, dit materieel heeft ruim 30 jaar lang het gezicht van de Rotterdamse metro bepaald. In het begin werden de deuren nog centraal geopend en gesloten door de bestuurder maar al snel moesten de passagiers dat zelf doen. Van binnen waren de treinstellen nogal spartaans uitgevoerd met kale tl-buizen en harde rode bankjes maar dat was in het begin geen bezwaar, je zat er immers hooguit een kwartier in. Voor de metro waren aparte rittenkaarten (een 5-rittenkaart kostte f 1,25) want de stations waren voorzien van tourniquets: je stak de kaart in de rode gleuf, met een tik werd de kaart gestempeld en geknipt, een groen lampje gaf aan dat je kon doorlopen. Op ieder station hield de perronopzichter het in- en uitstappen in de gaten, na het "Niet meer instappen!" gingen de deuren dicht en vertrok de metro. In de treinstellen zaten boven de ramen metalen strips waarop de namen van de stations stonden, de bestuurder riep de stations ook om. Treinaanwijzers op de perrons kwamen pas na de verlenging naar Hoogvliet omdat niet alle treinen het hele traject bereden. Veel is er in de loop der jaren op de stations veranderd en het kleine lijntje van nog geen 6 kilometer is uitgegroeid tot een regionaal netwerk van snelle verbindingen tot ver buiten Rotterdam.

 

Het treinstel waarmee prinses Beatrix en prins Claus het Rotterdamse metronet openden is bewaard gebleven, metrostel 5024 is in de voormalige remise Hillegersberg door vrijwilligers van de Stichting RoMeO opgeknapt en in de originele staat teruggebracht. Van vrijdag 9 tot en met dinsdag 13 februari is het metrostel te bezoeken op station Blaak, in stel 5024 is een tentoonstelling over de geschiedenis van de Rotterdamse metro. Kijk op de speciale website www.50jaarmetro.nl voor meer informatie.

 


 

ZONDAG 4 FEBRUARI 2018

 

Vanmiddag ben ik samen met mijn moeder naar een diapresentatie geweest bij Ons Rotterdam in de boerderijwoningen aan de Kerkwervesingel (foto). De presentatie ging over de Rotterdamse bakkersketen Van der Meer & Schoep dat in de vijftiger jaren zo'n 130 winkels in Rotterdam en omgeving had.

 

De keten is ontstaan toen de broers Piet en Jan van der Meer samen een bakkerij beginnen en Gerard Schoep zich bij hen aansluit, in december 1917 wordt het bedrijf Van der Meer & Schoep opgericht. Na de oprichting is er vrij snel sprake van een flinke groei maar de crisis en de Tweede Wereldoorlog hebben een stagnatie veroorzaakt. In de jaren vijftig volgt de tweede groeiperiode voor de bakkerij, precies in de periode dat Pendrecht wordt gebouwd en als kind herinner ik nog dat Van der Meer & Schoep aan huis kwam. De oranje elektrische Spijkstaal ijzeren hond zie ik nog zó de straat inrijden, die karretjes maakten een zacht zoemend geluid. Als je de deur had opengedrukt klonk het sonore "De bakker!" door het trappenhuis. Het was nog heel gewoon dat je op de pof kocht: het bedrag werd opgeschreven en eenmaal per week rekende je af.

 

Van der Meer & Schoep is vooral bekend geworden door King Corn, het witbrood dat in 1965 werd geïntroduceerd ("het enige dat je weggooit is de verpakking"). Het merkbrood werd heel populair dankzij de reclamespotjes met het jongetje dat bij Japie ging wonen omdat ze daar King Corn hadden. King Corn zat in een papieren zak en als ik mij goed herinner kostte het f 1,25 wat toen voor een heel brood erg duur was.

 

In 1959 is de grote bakkerij van van der Meer & Schoep in de Spaanse Polder geopend, dat was voor het bedrijf een mijlpaal van de wederopbouw. Het einde van Van der Meer & Schoep werd ingeluid door een wet uit 1968 waardoor ook supermarkten brood mochten verkopen, tot dan hadden bakkers het alleenrecht voor de broodverkoop. De eigen winkels en de bezorgwijken werden daardoor te duur en uiteindelijk komt er een samenwerking met bakkerijen in het hele land, daarmee verdween de naam Van der Meer & Schoep.

 


 

ZATERDAG 3 FEBRUARI 2018

 

Op Plein 1953 zijn vanwege de vergroening enkele ontwikkelingen rond het daar aanwezige straatmeubilair. Begin vorige week is de walvis weggehaald en was het oranje-blauwe plateau in stukken gehakt, het beton is nu weg en de plek van het plateau is weer bestraat (foto links). Alleen de metalen kubus met de dierenfiguren staat er nog, waarschijnlijk zal deze ook verdwijnen.

De walvis is op 6 juni 2012 onthuld als sluitstuk van de kindvriendelijke routes door de wijk (foto rechts: de walvis kort na de onthulling). In de zomermaanden spoot de walvis steeds 1 minuut water en dan 1 minuut niet, de apparatuur die dit regelt zit in de metalen kubus. In november 2015 werden de plannen voor de vergroening van Plein 1953 bekend gemaakt en daarbij zou de walvis verdwijnen, dat was een uitdrukkelijke wens van omwonenden en ondernemers. Sindsdien spoot de walvis in de zomermaanden geen water meer en pas meer dan twee jaar later is de walvis daadwerkelijk verdwenen.

 

Zoals ik woensdag al meldde zijn de watersnoodzuilen weggehaald, wel toevallig dat afgelopen week werd herdacht dat 65 jaar geleden de watersnood was. De zuilen stonden een paar dagen geleden nog achter hekken maar zowel de hekken als de zuilen zijn nu weg, ik vraag mij af of de zuilen terugkomen.

De vijf zuilen zijn in 2003 geplaatst, 50 jaar na de watersnood. Op de zuilen stonden de huisregels van het Plein maar ook een stukje geschiedenis van de watersnood, inclusief de namen van een aantal ondergelopen dorpen waar in Pendrecht straten naar vernoemd zijn. De plekken waar de zuilen stonden zijn met gele klinkers dichtgemaakt.

 

In november 2008 zijn er ongeveer 20 metalen boombakken met berken neergezet op het Plein, op de bakken staat aan één kant PENDRECHT en aan de andere kant CHARLOIS. Vanwege de aanleg van de plantvakken zijn de meeste bakken tijdelijk verplaatst. Enkele zijn er neergezet in de twee doorgangen aan de kant van de Slinge maar drie bakken kwam ik tot mijn verrassing tegen aan het begin van de Schuddebeursstraat bij de Zijpe (foto links), waarschijnlijk staan ze daar tijdelijk.

 

Ik vraag mij af of de winkelwegwijzers (foto rechts) blijven staan. De vijf winkelwegwijzers op en om Plein 1953 zijn in november 2011 neergezet, het zijn roodbruine palen met een "gouden" knop en daaraan wegwijzers naar de winkels en andere instellingen. Twee palen zijn in de loop der jaren afgebroken en nooit vervangen zodat er nog maar drie over zijn. Inmiddels kunnen ze bijna naar het museum want veel van de vermelde winkels bestaan niet meer, onder andere naar Möller Modes, restaurant Thomas, bakker Van Berkel en Van Liesdonk schoenen zal men tevergeefs zoeken. Op enkele wegwijzers stond een verwijzing naar Plus, na de sluiting van deze supermarkt zijn deze borden met grijs tape zorgvuldig afgeplakt en op één wegwijzer is de naam van Dirk aangebracht.

 


 

De voormalige winkel van Tennis Only staat al sinds januari 2015 leeg en ondanks de wervende teksten op de ramen (foto links) is er nog steeds geen huurder gevonden. Een tijd lang gingen er geruchten dat er een HEMA zou komen en ook de behangzaak op de hoek van de Slinge en de Kerkwervesingel werd als mogelijke nieuwe gebruiker genoemd. Toen ik er vanmiddag langs liep stond de deur open en was men binnen aan het werk, een groot deel van de ruimte stond vol met pallets en kartonnen dozen.

 

Gedurende enkele maanden stond er een hoge stelling naast metrostation Slinge maar wat ze er deden was niet te zien. Via internet ben ik daar nu achter gekomen: op het dak zijn 544 zonnepanelen geplaatst (bron foto rechts: de Havenloods), metrostation Slinge heeft een zigzag dak en de zonnepanelen zijn uiteraard alleen aangebracht aan de zuidkant. De zonnepanelen leveren de hoeveelheid energie die vergelijkbaar is met het energieverbruik van 50 huishoudens per jaar. De opgewekte zonne-energie wordt gebruikt voor de verlichting in het station en de reisinformatie op de digitale reisinformatieborden. De aanleg van de zonnepanelen is de eerste stap in een gezamenlijk initiatief van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), RET en HTM om het openbaar vervoer verder te verduurzamen.

 


 

WOENSDAG 31 JANUARI 2018

 

Toen ik gisteravond over Plein 1953 liep zag ik dat de walvis was verdwenen, het betonnen plateau waar de vis op stond was in stukken gehakt. Daarmee is het meest opvallende element van de kindvriendelijke routes verdwenen, wat er met het blauwe dier gaat gebeuren weet ik niet. Ook de vierkante watersnoodzuilen zijn (tijdelijk?) verwijderd en staan achter het hek naast het verhoogde plantvak.

 


 

ZONDAG 28 JANUARI 2018

 

Steeds meer worden led-lampen ook voor straatverlichting gebruikt, gisteren zijn in de Baarlandhof de armaturen vervangen door nieuwe met led-verlichting.

 

In november 2014 kwamen de eerste lantaarnpalen met led-verlichting in Pendrecht, dat gebeurde in de Oosterlandstraat. De armaturen hebben een ovale vorm en als je goed kijkt kan je de afzonderlijke lampjes zien. Inmiddels zijn er al meer straten in de wijk met deze moderne verlichting, als bij straatvernieuwing de lantaarnpalen worden vervangen dan hebben de nieuwe palen armaturen met led-verlichting. Enkele Pendrechtse straten met led-verlichting zijn behalve de Oosterlandstraat de Wemeldingestraat, de Raamsdonkweg en omgeving, de Kloosterzandestraat en het Biezelingeplein. Ook het hele Havenspoorpad wordt op deze manier verlicht met als bijzonderheid dat daar dynamische verlichting is: normaal brandt de verlichting heel zwak maar gaat tijdelijk op volle sterkte branden zodra er een voetganger of fietser passeert. In 2015 kwamen er ook armaturen met led-lampjes voor lage lantaarnpalen, de eerste exemplaren (foto rechts) verschenen langs het achterste deel van het Ovezandepad.

 

Enkele voordelen van led-verlichting zijn het lage stroomgebruik, de lange levensduur en de meer gerichte luchtbundel zodat er minder strooilicht is. Dit laatste is bij straatverlichting een groot voordeel en dat is goed te zien langs de Ossenisseweg waar alleen het deel ten westen van de Hontenissestraat armaturen met led-verlichting heeft. Ook in huis worden steeds vaker led-lampen gebruikt, in tegenstelling tot de spaarlampen brandt een led-lamp na het inschakelen direct op volle sterkte.

 


 

ZATERDAG 27 JANUARI 2018

 

Afgelopen week is er verder gewerkt aan de vergroening van Plein 1953, de eerder aangelegde plantvakken aan de zijkant van Dirk zijn voorzien van aarde. Nu is men bezig om de plantvakken aan de zijkant van de Aldi aan te leggen (foto links), daarvoor zijn de bankjes en de prullenbakken tijdelijk weggehaald. Anders dan bij Dirk komen de plantvakken langs de Aldi wat verder weg van de gevel. De overbodige gele klinkers liggen op een met hekken afgezet gebied naast de blauwe walvis, volgens een bordje op het hek is het een tijdelijk blad-depot maar er is geen blaadje te bekennen.

Begin 2016 zijn de beukenhagen langs de stadsvilla's aangelegd en deze krijgen een kleine uitbreiding. Bij de Krabbendijkestraat wordt de haag doorgetrokken om de hoek (foto rechts), de hellingbaan naar de ingang van de flat is vervangen door een trap. Volgens de planning worden in de week van 19 februari alle nieuw aangelegde vakken beplant.

 

Drie weken geleden is men begonnen met het plaatsen van genummerde tegels bij de adoptiebomen langs het Levenspad, de nummers komen overeen met die op de informatieborden. Men is gestart bij het Vaanwegviaduct (daar staat boom nummer 1) en van daar werkt men in westelijke richting. Omdat het best een arbeidsintensieve klus is heeft het even geduurd voordat de tegels ook langs het Pendrechtse deel van het pad te zien zijn (linker foto). Het begin is er: de eerste adoptieboom aan deze kant van de Zuiderparkweg heeft het nummer 225 en de tegels liggen er nu tot nummer 240, dat is net voorbij de boom voor mijn vader (rechter foto). Naar verwachting zijn eind volgende week alle bomen genummerd.

 

Het was te verwachten na de relatief warme dagen van afgelopen week: de krokussen in de middenberm van de Slinge komen al boven de grond. En dat terwijl het nog maar januari is, hartje winter.

 


 

WOENSDAG 24 JANUARI 2018

 

Anita, de eigenaresse van lunchroom Plein 1953, heeft afgelopen maandag in een filmpje op Facebook iedereen bedankt voor alle reacties na haar ongelukkige val vorige week en ze liet weten dat de lunchroom de volgende dag weer open gaat. Ze deed tevens een oproep voor een hulp in de lunchroom en ook daar kwamen veel reacties op.

 


 

ZONDAG 21 JANUARI 2018

 

Afgelopen donderdag was de nieuwjaarsbijeenkomst van Vitaal Pendrecht en al meer dan tien jaar verzorg ik daar een fotopresentatie waarin ik terugblik op het afgelopen jaar. Ruim op tijd ga ik van huis met in mijn zak de tekst (zeven A4-tjes) en twee USB-sticks (waarvan één als reserve) waarop de foto's staan. Na aankomst zorgde ik er voor dat de titelfoto van mijn presentatie op het scherm stond voordat de bezoekers zouden binnenkomen. Veel stoelen bleven uiteindelijk leeg want de opkomst viel wat tegen, ik schat dat er hooguit 25 mensen waren. Gelukkig waren de meeste vaste gasten er wel en zelfs ex-opbouwwerker Rieks Westrik was er speciaal voor uit Prinsenland gekomen.

Harry Kock (foto rechts), voorzitter van Vitaal Pendrecht en nachtburgemeester van Pendrecht, opende de avond met een welkomstwoord en na zijn toespraak nodigde hij mij uit om naar voren te komen om het eerste deel van mijn presentatie te doen.

 

Op de gebruikelijke manier doe ik mijn presentatie waarbij de foto's na elkaar op het scherm komen, de laptop staat naast mij zodat ik deze zelf kan bedienen. Zoals altijd toon ik de gebeurtenissen in chronologische volgorde, voor iedere maand zoek ik vijf onderwerpen en dus ook vijf foto's uit. De meeste foto's laten een gebeurtenis zien maar altijd zitten er ook wel enkele weerfoto's bij, dit keer van een mini-sneeuwpop in januari en een mooie rode avondlucht in mei.

Hieronder van links naar rechts vier willekeurige foto's uit het eerste halfjaar van 2017: de presentatie van het fotoboek over Pendrecht in de Open Hofkerk (februari), de officiële opening van ontmoetingscentrum Zuiderkroon (maart), de voortgang van de renovatie van de galerijflat in de Middelharnisstraat (april) en de Avondvierdaagse van Pendrecht (juni).

 

 

Als de laatste foto van juni is geweest verschijnt het woord PAUZE op het scherm, na deze onderbreking doe ik het tweede deel van mijn presentatie. Aan het eind is altijd een afsluitende foto met de tekst gelukkig nieuwjaar en daarna volgde het applaus, van Harry ontving ik een cadeaubon.

Hieronder van links naar rechts vier foto's uit het tweede halfjaar van 2017: het einde van kringloopwinkel De kleine Beurs op Plein 1953 (augustus), Jan van Dijk neemt afscheid als organist van de Open Hofkerk (september), riool- en wegwerkzaamheden op de Ossenisseweg (oktober) en het kerstconcert in de Sint Bavokerk (december).

 

 

Na mijn presentatie nam Harry weer het woord voor het laatste onderdeel van het programma: de uitreiking van de Clasien Kramer prijs. Deze door Vitaal Pendrecht ingestelde prijs wordt ieder jaar in januari uitgereikt en bestaat uit een speld en een geldbedrag dat de winnaar vrij mag besteden.

 

Dit jaar waren er vier genomineerden en de keuze van wie de prijs krijgt wordt gedaan door een onafhankelijke commissie die bestaat uit mensen die niet in Pendrecht wonen. Vorig jaar had Maja den Hollander de eer om voor het eerst de prijs te ontvangen, zij was ook vandaag aanwezig en uiteraard droeg zij de speld.

Harry vertelde wat de winnares (het werd opnieuw een vrouw) allemaal voor Pendrecht deed: vrijwilligster bij Vitaal Pendrecht, meespelen in de toneelgroep, verkeersbrigadier en nog veel meer. Ik kreeg al een idee wie het zou zijn en mijn vermoeden werd bevestigd toen Joke Spijkers werd gevraagd om naar voren te komen. Maja speldde Joke de speld op (foto links, Joke staat links) en daarna kreeg de winnares een bos bloemen en een envelop met het geldbedrag. Daarmee was het officiële programma afgelopen en onder het genot van de muziek van wijkzanger Armando (foto rechts, hij musiceerde ook aan het begin van de avond en tijdens de pauze van mijn presentatie) kon men met een hapje en een drankje nog even napraten.

 


 

ZATERDAG 20 JANUARI 2018

 

Afgelopen donderdag werd heel Nederland getroffen door een zware storm wat ook in Pendrecht niet zonder gevolgen bleef. Op straat lagen veel afgebroken takken maar ik ben geen ontwortelde bomen tegengekomen. De enige grote schade die ik gezien heb is een trappenhuis van de galerijflat in de Hontenissestraat waar het bovenste deel van de glazen pui uit is gewaaid (foto links). De pui kwam kennelijk op de lantaarnpaal naast de flat terecht want het armatuur is er af.

 

Een indirect gevolg van de storm eergisteren is de tijdelijke sluiting van de lunchroom op Plein 1953 (foto rechts). Eigenaresse Anita heeft onderweg naar Pendrecht een ongeluk gehad waarbij zij gevallen is, het zag er in eerste instantie ernstig uit maar het lijkt mee te vallen. Nadat het bericht op Facebook verscheen kwamen er veel hartverwarmende reacties binnen maar de lunchroom is dus even dicht. Beterschap, Anita!

 • Op Plein 1953 zijn langs de zijkant van Dirk tegenover Kruidvat de vakken aangelegd waar beplanting komt (linker foto), deze vakken komen ook langs de zijkant van de Aldi tegenover de winkels. Er moet nog wel aarde in en volgens de planning worden de vakken in de week van 19 februari beplant, in de vakken komen haagbeuken (zoals langs de stadsvilla's) en krentenbomen.

 • Nog meer veranderingen op het Plein: het aantal banden in dezelfde kleuren als het logo van de winkeliersvereniging is flink uitgebreid, ze zijn bevestigd aan de lantaarnpalen (middelste foto). Enkele weken geleden zag ik ook dat er op de hoeken van de winkelblokken borden aan de luifels zitten (rechter foto) waarop de nummers van de winkels zijn vermeld.

Morgen volgt een verslag van de nieuwjaarsbijeenkomst van Vitaal Pendrecht en de presentatie die ik daar heb gegeven.

 


 

WOENSDAG 17 JANUARI 2018

 

Vandaag lag het herinneringsmagazine van Valckensteyn in mijn brievenbus, het is toegezonden naar iedereen die de Valckensteyn-reünie op 1 september 2016 heeft bezocht. Aan het einde van de reünie werd aangekondigd dat er een magazine over Vaklckensteyn zou komen en na meer dan een jaar is het er dan eindelijk. Het magazine is samengesteld en uitgegeven door Vitaal Pendrecht in een zeer kleine oplage en is in principe alleen bestemd voor wie op de reünie is geweest.

Het magazine heeft de opmaak van In de Kijkerd maar is wel aanzienlijk dikker, het telt 44 pagina's. Velen hebben aan het magazine bijgedragen, zowel met tekst als met foto's. De artikelen staan in chronologische volgorde, het eerste deel van het magazine bestaat uit artikelen die destijds in Contact (het bewonersblad van OWG) stonden. Valckensteyn was in het begin de trots van Pendrecht en OWG en dat is in die artikelen duidelijk te lezen, de officiële openiong op 1 mei 1971 had het karakter van een feestdag voor heel Pendrecht.

Interessant zijn ook de interviews met mensen die in Valckensteyn hebben gewerkt, één daarvan is radio- en televisieman Jos Bom die nu in Amerika woont (Valckensteyn had een eigen radio- en tv-studio). Ook staat er een kort verslag van de reünie in en natuurlijk veel foto's, op de achterkant staat een gedicht van een oud-bewoonster. Zelf heb ik ook een bijdrage aan het magazine geleverd in de vorm van een artikel over de geschiedenis van Valckensteyn en een fotoserie van de sloop, ook de foto op de voorkant heb ik gemaakt. Al met al is het magazine een mooie herinnering aan Valckensteyn, ooit de trots van Pendrecht die na amper 40 jaar al weer moest verdwijnen.

 • Op Plein 1953 zijn langs de zijkant van Dirk tegenover Kruidvat de werkzaamheden voor de aanleg van de plantvakken begonnen.

 • In het winkelpand Zijpe 7 zit sinds kort zorgorganisatie Sunflower Health Care.

 • Morgen is de nieuwjaarsbijeenkomst van Vitaal Pendrecht, zonet heb ik mijn presentatie op een USB-stick gezet en de tekst uitgeprint.


 

ZONDAG 14 JANUARI 2018

 

Al bijna 15 jaar ben ik dagburgemeester van Pendrecht maar sinds eergisteren heb er een titel bij: ambassadeur van het Levenspad. Net als mijn dagburgemeesterschap is ook dit een symbolische functie, de titel is door het bestuur van de vereniging Vrienden van het Levenspad in het leven geroepen. Op de website van de vereniging Vrienden van het Levenspad is een aparte pagina waarop alle ambassadeurs met een korte beschrijving worden voorgesteld, daar staat ook wat er van hen wordt verwacht.

 

Iedereen die wel eens over het Havenspoorpad loopt of fietst kent de adoptiebomen die er door de voormalige deelgemeente Charlois in 2011 zijn geplant onder de naam Levenspad. Bewoners konden een boom adopteren en dat was een groot succes: alle 275 bomen waren in betrekkelijk korte tijd vergeven. In de meeste gevallen was het ter nagedachtenis aan iemand maar men kon ook een boom adopteren vanwege een bijzondere gebeurtenis, de knotwilgen staan langs het Charloisse deel van het Havenspoorpad, dat is van de Krabbendijkestraat tot aan het viaduct van de Vaanweg.

 

Ook ik heb twee keer een boom geadopteerd, één voor mijn in 2010 overleden vader en één als cadeau aan de gymclub de Oud-fitters ter gelegenheid van hun 25-jarig bestaan in 2011. Iedere zondag fiets ik over het Havenspoorpad naar mijn moeder en altijd kijk ik dan hoe de boom voor mijn vader er bij staat. Oorspronkelijk stonden er bij alle bomen paaltjes met een klein bordje maar omdat deze regelmatig uit de grond werden getrokken zijn de namen met groene verf op het wegdek geschilderd.

 

Na het opheffen van de deelgemeente in april 2014 werd er niets meer gedaan aan het onderhoud van de bomen en ook van eerder gemaakte plannen kwam niets terecht, kortom: het Levenspad raakte in verval. Zowel de adoptanten van de bomen als de Belangenorganisatie Charloisse Lagedijk (die opkomt voor de belangen van het Zuidrandgebied) zagen dit met lede ogen aan en uiteindelijk leidde dit in juni 2017 tot de oprichting van de vereniging Vrienden van het Levenspad.

 

Sindsdien is er al heel veel ten goede gebeurd waaronder het knotten van de bomen (foto links) en het plaatsen van drie informatieborden (foto rechts). Met Stadsbeheer zijn afspraken gemaakt over het onderhoud van de bomen zodat de toekomst van het Levenspad verzekerd is. Omdat er nog steeds vraag is naar adoptiebomen wordt het Levenspad nu uitgebreid naar het IJsselmondse deel van het Havenspoorpad, onlangs zijn er voorbij het Vaanwegviaduct 80 nieuwe wilgen geplant. Alle informatie en nieuwtjes over het Levenspad kan men lezen op de website van de vereniging Vrienden van het Levenspad.

 


 

ZATERDAG 13 JANUARI 2018

 

Afgelopen week zijn op meerdere plaatsen in de wijk straten (opnieuw) afgesloten, in alle gevallen kunnen voetgangers er wel langs. De Sliedrechtstraat is tussen de Hontenissestraat en de Stavenissestraat afgesloten vanwege werkzaamheden aan kabels en leidingen (foto links). In de Middelharnisstraat zijn de werkzaamheden aan de riolering hervat en is de straat ter hoogte van de Tiengemetenhof afgesloten, de parkeerplaatsen in de Tiengemetenhof zijn alleen bereikbaar vanaf de kant van de Sliedrechtstraat.

Het voorste stukje van de Stavenissestraat is opgebroken vanwege de herinrichting van de straat (foto rechts). Het gaat om het deel vanaf de Slinge tot en met de kruising met de Kortgenestraat / Sint-Annalandstraat, de linde op de hoek bij de Slinge is inmiddels geplant. En aanstaande maandag begint de verdere vergroening van Plein 1953 (zie bij 24 december), het eerste wat er gaat gebeuren is de aanleg van de plantvakken langs de beide supermarkten.

 • Aan 5 lantaarnpalen langs de stadsvilla's op Plein 1953 zijn banden aangebracht in dezelfde kleuren als het logo van de winkeliersvereniging (linker foto).

 • In de rechter winkel in het voormalige Dieren Gezondheids Centrum komt een Poolse supermarkt met de naam Nasz Sklep (vertaling: Onze Winkel). De naam is te lezen op het rechter deel van de lichtbak, opmerkelijk is dat op het linker deel nog steeds de naam van het DGC gedeeltelijk te zien is.

 • Het dumpen van grof vuil gebeurt helaas nog al te vaak maar soms leidt dat tot grappige situaties: bij het rijtje garages in de Sint-Annalandstraat staat een duoblok.

 • De verlichtingsstoring in de Ossenissebuurt (zie bij 30 december) is afgelopen week verholpen. En na meer dan een jaar (!) brandt eindelijk de lantaarnpaal in het korte stukje Halsterenstraat vanaf de Melissantstraat, de paal stond eerst aan de overkant in een tuin achter een schutting zodat de monteurs er niet bij konden.

 • De binnentuinen tussen de Abbenbroekweg en de Raamsdonkweg zijn allemaal opgehoogd met aarde, ook de tuin waar ik als kind heb gespeeld (rechter foto).


 

WOENSDAG 10 JANUARI 2018

 

Het Pendrecht Theater, de theatergroep van Vitaal Pendrecht, komt deze maand met een nieuwe voorstelling (foto links: het affiche). In plaats van een kerstvoorstelling is er een wintervoorstelling onder de naam Vriendschap. Aristoteles, een Griekse filosoof en wetenschapper, heeft ooit gezegd dat je drie soorten vriendschap hebt: vriendschap voor het plezier, vriendschap voor het nut en ware vriendschap. Maar wat is vriendschap nog, in een tijd waarin mensen wel 500 Facebookvrienden hebben en waarin ouderen worden afgescheept met een robot als vriend?

Er zijn avondvoorstellingen op de woensdagen 24 en 31 januari (aanvang 19.30 uur) en een middagvoorstelling op zondag 28 januari (aanvang 15.00 uur). De voorstellingen zijn in het gebouw van Vitaal Pendrecht, de toegang is gratis (er is een mogelijkheid voor een vrije gift). Reserveren kan persoonlijk of telefonisch (010 4809346) op werkdagen of per mail.

 

Ook voor de nieuwjaarsbijeenkomst van Vitaal Pendrecht op 18 januari is een affiche gemaakt (foto rechts), daarop is in het groot de titelfoto van mijn presentatie afgebeeld. De nieuwjaarsbijeenkomst is ook in het gebouw van Vitaal Pendrecht (de aanvang is 19.30 uur) maar in tegenstelling tot de theatervoorstellingen hoeft daarvoor niet gereserveerd te worden. Op het affiche wordt de bijeenkomst een college genoemd, laat je daar niet door afschrikken. De toegang is gratis.

 


 

ZONDAG 7 JANUARI 2018

 

Onlangs kreeg ik een mail van iemand uit Zeeland die bezig is met stamboomonderzoek, hij was op zoek naar informatie over zijn oom Bert (Huibert-Jan) Groenendijk die een sigarenwinkel in Pendrecht had.

 

Hoewel ik Bert Groenendijk niet persoonlijk heb gekend wist ik wel meteen waar hij het over had. Het gaat over de sigarenwinkel aan de Sliedrechtstraat 24 (op de foto de tweede winkel van links) waar ik in mijn kinderjaren heel vaak shag voor mijn vader heb gehaald. De winkel heeft bijna vijftig jaar bestaan en de eerste eigenaar van de in 1958 geopende zaak was Theo van Aalst. Naderhand is de winkel enkele malen overgenomen en in de nadagen van de buurtwinkels zat Bert er om nog onder de mensen te kunnen zijn. Helaas hadden overvallers het heel wat keren op zijn winkel gemunt maar Bert wilde van geen wijken weten, thuiszitten achter de geraniums was niets voor hem. Bert was trouwens voor niemand bang: hij had een honkbalknuppel achter de toonbank staan en menige overvaller is - letterlijk - de winkel uitgeknuppeld. Later is de zaak voorzien van camerabeveiliging en is de etalage doorzichtiger gemaakt.

De sluiting van de winkel kwam toch nog onverwacht. Op zaterdag 23 december 2006 stond de toen 75-jarige Bert Groenendijk nog gewoon achter de toonbank. Aan het einde van de dag sloot hij de winkel af, ging naar huis en daar is hij rustig ingeslapen. Daarmee was de allerlaatste sigarenwinkel in Pendrecht voorgoed verleden tijd geworden. Het winkelblok is in 2011 afgebroken en vervangen door een rij eengezinswoningen.

 

Wie meer weet over Bert Groenendijk (b.v. waar hij heeft gewoond en waar hij is begraven) kan mij mailen, ik zal de reacties doorsturen.

 


 

ZATERDAG 6 JANUARI 2018

 

Na een onderbreking vanwege de kerstvakantie gaan vanaf aanstaande maandag de werkzaamheden in de Stavenissestraat weer verder. Het eerste stukje vanaf de Slinge tot de Kortgenestraat is nu aan de beurt en in de omgeving staan al de gele omleidingsborden, de papier- en glascontainer zijn weggehaald maar er staan tijdelijke containers een stukje verderop in de Kortgenestraat. Er zijn drie omleidingsroutes (A, I en O) met als gevolg dat er verkeer in beide richtingen door de Tholenstraat (foto links) zal rijden. Dat gaat problemen geven want wie de straat kent weet dat alleen twee kleine auto's elkaar kunnen passeren.

 

Ook in de Middelharnisstraat wordt vanaf komende maandag weer gewerkt, de omleidingsroutes (X en Z) zijn door de Melissantstraat (foto rechts). Een week later begint de verdere vergroening van Plein 1953 maar dat heeft uiteraard geen omleidingen tot gevolg.

 • Tot nu toe reed buslijn 668 zonder te stoppen over de Slinge maar vanaf volgende week gaat deze scholierenlijn bij wijze van proef ook halteren in Pendrecht. Officieel is dit al vanaf 1 januari maar in de schoolvakanties rijdt lijn 668 niet.

 • Vanaf dinsdag 9 januari worden er bij de adoptiebomen langs het Havenspoorpad tegels met nummers gelegd, deze nummers komen overeen met de nummers en de namen op de drie informatieborden langs het pad.


 

WOENSDAG 3 JANUARI 2018

 

De jaarwisseling lijkt in Pendrecht zonder noemenswaardige incidenten te zijn verlopen. Hier en daar is wel wat schade zoals een kapotte ruit van een abri op de Slinge (foto links, een dag later was het glas al opgeveegd) en een losgeraakte prullenbak op Plein 1953. De veegploegen zijn op 1 januari meteen begonnen met het opruimen van het vuurwerkafval, al ligt er in de ene straat meer dan in de andere.

Nieuwjaarsdag is in Pendrecht de dag dat de oliebollenkraam weer vertrekt, dat geldt zowel voor de kraam zelf als de woonwagen die achterin de Oosterlandstraat staat. De kraamwagen stond rond het middaguur in afwachting van vertrek aan het begin van de Schuddebeursstraat.

RET-bussen kunnen behalve de bestemming ook enkele andere teksten filmen zoals prettige feestdagen, toen ik op nieuwjaarsdag een rondje door de wijk liep kwam er net een bus van lijn 67 de hoek om met voorop de tekst gelukkig nieuwjaar (foto rechts).

 

Het jaar 2018 is nat begonnen, het heeft urenlang achter elkaar geregend waardoor er veel plassen ontstonden. Op verschillende plekken waren voetpaden onbegaanbaar en een pleintje tussen de Battenoordhof en de Sommelsdijkstraat stond zelfs helemaal onder water (foto links).

 

Onlangs meldde ik al de sluiting van de Rawza bakkerij en shoarmazaak El Aviv, gisteren zag ik ook dat de winkel van Computer Express (foto rechts) leeg staat. Het is de hoekwinkel aan de Slinge net voorbij de Middelharnisstraat met twee etalageramen, vroeger was hier de schoenenzaak van G.J. v.d. Hoven gevestigd. Computer Express heeft er iets meer dan vier jaar gezeten, de winkel ging op 17 oktober 2013 open.

Het folie op de ramen van de voormalige lesruimte van Mister Dutch op de Zijpe is er af zodat nu goed te zien is dat het dubbele pand leeg staat.

 

Na de overvloedige regenval trok er een zware storm over Nederland waarbij het afgelopen nacht en vandaag flink te keer ging in Pendrecht. De gevolgen bleven niet uit en de meeste schade bestond uit afgebroken takken. Langs de Burghsluissingel is een dikke tak van een wilg afgebroken en bij het speelplein aan het begin van de Abbenbroekweg is een boom ontworteld die het voetpad verspert (foto links). In de Middelharnisstraat zijn de bouwhekken bij de renovatieflat omgewaaid en van het huis boven lunchroom Plein 1953 sneuvelde een raam (foto rechts, voor de zekerheid heb ik Anita van de lunchroom geïnformeerd).

 

Ook de Bavoklokken hadden last van de wind, een webloglezeres meldde dat ze de grote wijzer aan de westkant duidelijk heen en weer zag bewegen. 's Morgens liep de westklok opeens ruim een uur voor maar de uurwerken hebben zichzelf weer op tijd gezet.

 


 

Oudere berichten zijn terug te vinden in het weblogarchief.