weblog Pendrecht

 


 

Dit is mijn digitale dagboek over Pendrecht, de nieuwste berichten staan altijd bovenaan. Klik hier om een reactie te sturen.

Omdat ik fulltime werk heb ik weinig vrije tijd, ik werk mijn weblog daarom alleen op zaterdag en zondag bij.

 


 

ZONDAG 10 NOVEMBER 2019

 

Over precies een week, op zondag 17 november 2019, is er weer Zondagmiddagmuziek in de Open Hofkerk waarin Martien de Vos, de vaste organist van de kerk, een concert zal geven op het mooie Vierdag-orgel. Naast enkele mooie improvisaties van Martien zelf speelt hij werken van J.S. Bach, D Buxtehude en F. Couperin.

Martien won verschillende prijzen op orgelconcoursen. Zo behaalde hij in juni 2017 als finalist in Haarlem de 1e prijs en de publieksprijs bij het Nationaal Ambitus concours. Datzelfde jaar won hij de eerste prijs en de publieksprijs op het SGO concours in Appingedam. Momenteel studeert hij voor zijn Master orgel aan het Conservatorium van Groningen bij Theo Jellema en Erwin Wiersinga. Martien is sinds september 2017 de vaste organist van de Open Hofkerk, hij volgde Jan van Dijk op die 35 jaar als organist aan de kerk verbonden is geweest.

 

De toegangsprijs voor het concert is € 6,- en voor pashouders € 4,-, kinderen tot en met 12 jaar kunnen gratis naar binnen. Zoals gebruikelijk begint het concert om 15.00 uur, de kerk is om 14.30 uur open.

 


 

ZATERDAG 9 NOVEMBER 2019

 

Een week geleden is op 97-jarige leeftijd Henk van Oostende overleden. Henk heeft ruim een halve eeuw in Pendrecht gewoond, eerst in de Bruinissestraat en later in de Kruiningenstraat en daarna aan de Ooltgensplaathof. In de Zuiderparkflat was hij secretaris van de Huurderscommissie Zuiderparkflat waarvoor hij o.a. de nieuwsbrief verzorgde. In 2006 verhuisde Henk naar Sonneburgh en ook daar was hij actief, hij schreef stukjes voor de Sonneburghkrant. Vanuit zijn kamer in Sonneburgh had hij uitzicht op Pendrecht, de wijk waar hij een groot deel van zijn leven heeft gewoond.

 

Henk was vele jaren dagelijks bestuurder van de deelgemeente Charlois, bij zijn afscheid op 17 maart 1992 kreeg hij behalve een Wolfert van Borselenpenning (toen de hoogste gemeentelijke onderscheiding) een heel bijzonder cadeau: een zitbank met zijn naam er op. De Henk van Oostende bank bestaat nog steeds en staat bij de bushalte Slingedael van lijn 68 richting Zuidplein. Het is een houten zitbank waarvan er veel in Rotterdam staan maar deze is dus bijzonder, op de bovenste balk van de rugleuning staat HENK VAN OOSTENDE BANK.

 

In 2009 heb ik Henk van Oostende bezocht in Sonneburgh en hij heeft mijn toen verteld hoe de onthulling van die bank in zijn werk is gegaan. Een dag na zijn afscheid werd Henk 's morgens gebeld met de simpele vraag of hij thuis was. Toen hij daar bevestigend op antwoordde werd hij met een auto opgehaald die via de Stavenissestraat richting Slinge reed. Vlak vóór de Slinge sloeg de auto linksaf en reed over het fietspad (!) richting Groene Kruisweg. Bij de bushalte werd gestopt en Henk kreeg de opdracht om het naast de abri staande ingepakte stuk straatmeubilair uit te pakken. Er kwam tot zijn verrassing een zitbank te voorschijn met zijn naam er op waar Henk heel vereerd mee was.

 


 

Volgende week zaterdag (16 november) komen Sinterklaas en de Pieten op bezoek in Pendrecht, zij zijn van 13.30 uur tot 16.00 uur op Plein 1953. Er is een Pietenorkest en kinderen kunnen tussen 14.30 en 15.00 uur bij bakkerij Remmerswaal met de Sint op de foto. Op het promotiebord bij de toegang naar Plein 1953 vanaf de Slinge tegenover de Kerkwervesingel stond 23 november als datum van het Sinterklaasbezoek maar dat is met viltstift veranderd in 16 november.

 


 

ZONDAG 3 NOVEMBER 2019

 

Op woensdag 6 november organiseert de Huurdersvereniging Zuiderkroon een bingomiddag, dit vindt plaats in de ontmoetingsruimte van de Open Hofkerk van 14.00 tot 16.00 uur. Een bingoboekje kost 7 euro en daarbij is een gratis kopje koffie of thee inbegrepen.

 

Na de bingo is er een loterij waarmee mooie prijzen te winnen zijn. De loten worden per paar verkocht, een envelop met twee loten kost 1 euro.

 


 

Eveneens op woensdag 6 november is tussen 13.00 en 16.00 uur het Repair Café Charlois voor het eerst open om proef te draaien, de officiële opening zal in januari 2020 zijn. Het Repair Café Charlois is in Huis van de Wijk Het Middelpunt aan de Slinge 250 in Zuidwijk (foto).

 

Veel Pendrechtenaren hebben waarschijnlijk nog nooit van een Repair Café gehoord terwijl er al bijna 2000 zijn in tientallen landen over de hele wereld. Het Repair Café was een Nederlands initiatief van Martine Postma, zij zet zich sinds 2007 op allerlei manieren in voor duurzaamheid op lokaal niveau. De eerste bijeenkomst van een Repair Café was in 2009 in Amsterdam en werd een groot succes.

 

Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om het samen repareren van spullen onder het motto waarom iets weggooien als het misschien nog gerepareerd kan worden? Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren, dat kan zijn op kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed enzovoort. Er zijn deskundige vrijwilligers aanwezig met reparatiekennis en -vaardigheden op allerlei terreinen. De toegang is gratis en wie niets te repareren heeft kan helpen of neemt een kopje koffie of thee.

 

Het Repair Café Charlois is een initiatief van de Bewonersorganisatie Charlois Zuidrand (BOCZ) en wordt twee keer per maand gehouden: elke eerste woensdag van de maand van 13.00 tot 16.00 uur en elke laatste woensdag van de maand van 19.00 tot 21.00 uur. De locatie is het Huis van de Wijk Het Middelpunt aan de Slinge 250 in Zuidwijk (net buiten Pendrecht, aan de overkant van de Zuiderparkweg naast het tankstation). Kijk voor de meest actuele informatie over het Repair Café Charlois op de Facebook-pagina.

 


 

ZATERDAG 2 NOVEMBER 2019

Vooraankondiging: op zondag 17 november is er weer een concert in de Open Hofkerk in het kader van de Zondagmiddagmuziek, meer informatie volgt volgende week zondag.

 


 

ZONDAG 27 OKTOBER 2019

 

De renovatie van de woningen aan het Fijnaartpad gaat in hoog tempo, vier van de zes blokken hebben al nieuwe kozijnen (eerste foto). Het achterste blok staat nu in de steigers en de grote kraan is verhuisd naar de Wagenbergstraat.

Ook het uitverhuizen van de bewoners van de tweelaagsgalerijwoningen in de Tiengemetenbuurt lijkt voorspoedig te gaan. Er zijn nu geen compleet bewoonde blokken meer want in de Halsterenstraat is het eerste huis leeggekomen en met ijzeren platen dichtgemaakt (tweede foto).

Langs de Tiengemetensingel zijn twee eengezinswoningen met ijzeren platen dichtgemaakt, daarbij is het huis op nummer 48 (derde foto) waar ooit dokter Borghouts woonde (onze vroegere huisarts, zijn praktijk was op nummer 46). Kennelijk worden leeggekomen woningen tot aan de renovatie niet meer verhuurd.

In de Wagenbergstraat gebeurt op het eerste gezicht niet zo veel, de straat is nog altijd afgesloten (vierde foto). Bij de oneven flat zitten bijna alle nieuwe raamkozijnen er in, ook al bij mijn ouderlijke huis. Wie achterom gaat langs de vijver moet bij de Raamsdonkweg een stuk door het gras lopen.

 

 


 

Na bijna zes jaar nadert het einde voor de PMD-containers, de met een oranje band gemarkeerde containers zijn bedoeld voor plastic, metaal en drankenkartons. Eerder dit jaar is bij afvalverwerkingsbedrijf AVR een nieuwe scheidingsinstallatie in gebruik genomen die plastic, metaal en drankenkartons kan terugwinnen zodat het apart inzamelen niet meer nodig is. In Pendrecht staan drie PMD-containers (twee langs de Slinge en één in de Tiengemetenhof), deze zijn nu voorzien van grote witte stickers waarop staat dat de containers in december zullen verdwijnen (foto rechts).

De grote grijze containers voor plastic, metaal en drankenkartons (PMD) waren oorspronkelijk alleen voor plastic, vandaar dat de meeste bewoners ze nog altijd plasticcontainers noemen. Sinds 1 juni 2016 mochten ook verpakkingen van sap, melk, vla enzovoort in de containers en vanaf maart 2017 ook metalen verpakkingen zoals conservenblikken, blikjes van frisdrank, doppen van flessen + potten en waxinelichtcupjes.

  

Vier jaar geleden deed ik in de Bruinissestraat een vreemde ontdekking bij de oneven galerijflat. In één van de muren langs de galerijen was een rechthoekig gat gezaagd waarbij een laag stenen is weggehaald (foto links), het gat zit ter hoogte van de betonnen vloer van de tweede woonlaag. De reden waarom dit is gedaan is mij nooit duidelijk geworden, mogelijk was het om betonrot in de galerijvloer te verhelpen. Er gebeurde echter niets en iedere keer als ik door de Bruinissestraat liep zag ik dat het gat er nog steeds was.

Eergisteren liep ik opnieuw door de Bruinissestraat (wrang toeval: dit is de straat waar Sofia Semedo woonde, overigens niet in deze flat) en min of meer onbewust keek ik naar de flat met dat vreemde gat. Maar het was er niet meer en ik moest zelfs even zoeken, het gat was dichtgemaakt en ik moest heel goed kijken om de plek te vinden waar het geweest is (foto rechts). Het kan best al een tijdje geleden gebeurd zijn want ik kom niet iedere week in de Bruinissestraat, al blijf de vraag wat hier aan de hand was.

 

De ANWB voert momenteel een actie voor fietsverlichting onder de naam Zet je licht aan! Het mag als bekend worden verondersteld dat het gevaarlijk is om zonder licht te rijden maar toch voert een groot deel van de wielrijders geen goede fietsverlichting. Ik spreek uit ervaring dat veel fietsers het niet zo nauw nemen met het gebruiken van de verlichting bij duisternis, om over het bellen en appen op de fiets maar te zwijgen. Met deze actie wil de ANWB fietsers bewust maken van het belang van het hebben van goede fietsverlichting en deze dan ook aan te zetten als het donker is.

Een onderdeel van de actie was om met geel (milieuvriendelijk) spuitkrijt en een sjabloon de tekst zet je licht aan op fietspaden te spuiten. In Pendrecht is dat ook gebeurd en de meeste teksten zijn te zien op de fietsstroken in de Krabbendijkestraat, ook op het fietspad langs de Nieuw-Vossemeerweg zijn er enkele te vinden. In de Serooskerkestraat zijn er twee vlak bij elkaar hoewel daar geen fietspad is, ze bevinden zich op de stoep.

 


 

ZATERDAG 26 OKTOBER 2019

 

Vanwege mijn halfjaarlijkse bezoek aan Londen heb ik het vorige weekeinde mijn weblog niet bij kunnen werken.

 

Vrijdagavond 19 oktober kwam ik in Londen aan en diezelfde avond kreeg ik het ontstellende bericht dat een dag eerder wijkkunstenares Sofia Semedo is overleden. Sofia groeide als Kaapverdiaanse op in Portugal maar woonde al heel lang in Pendrecht, zij werd bekend door haar schilderijen waarin Kaapverdische vrouwen centraal stonden. Ook ontwierp zij in 2011 het mozaïek met het logo van de Vitale Wereldvrouwen (foto rechts, genomen in het toenmalige onderkomen van de Vitale Vrouwen aan de Zijpe), de groep bestaat al lang niet meer en het mozaïek hangt nu in het gebouw van Vitaal Pendrecht.

 

De laatste keer dat ik Sofia heb ontmoet was op 28 oktober 2018 bij de opening van de tentoonstelling Het verhaal achter het portret in de NIFFO Galerie waar schilderijen te zien waren van haar en een andere Kaapverdiaanse kunstenares. Sofia kent mij vooral als dagburgemeester van Pendrecht en vond het daarom erg leuk dat ik gekomen was. De schilderijen van Sofia hingen aan één kant en aan de andere kant hingen de werken van Tomázia Teixeira, op de achtergrond klonk Kaapverdiaanse muziek. De opening gebeurde door een korte toespraak van Sofia en daarna kon iedereen onder het genot van een hapje en een drankje de schilderijen bekijken.

 

Gisteravond heb ik Sofia de laatste eer bewezen tijdens het rouwbezoek in Monuta Memoriam. Vanmorgen was het afscheid in de Sint Bavokerk en aan het einde van de dienst begonnen de klokken te luiden, daarna vertrok de rouwstoet naar de Zuiderbegraafplaats waar Sofia ten grave is gedragen.

 


 

Vorige week zaterdag stond het blokje boerderijwoningen aan de Kerkwervesingel als raadfoto in het AD Rotterdams Dagblad. De foto is genomen in 2007 door Hans Grootenhuijs maar wie nu ter plekke gaat kijken ziet dat het in meer dan tien jaar tijd amper is veranderd (foto rechts).

 

Uiteraard heb ik gereageerd en het grootste deel van mijn mail staat vandaag in de krant, een paar citaten daaruit: "(...) Een typisch product uit de wederopbouwperiode waren woningen bedoeld voor (zo heette dat toen nog) bejaarden of ouden van dagen. (...) In Pendrecht 1 [heet nu Zierikzeebuurt] verrezen in totaal 11 blokjes boerderijwoningen, elk blok bestond uit 6 woningen en ieder huis had aan de achterkant een klein tuintje dat vanuit de woonkamer bereikbaar was. (...) De piepkleine huisjes werden steeds moeilijker verhuurbaar en renovatie of samenvoegen was te kostbaar. In betrekkelijk korte tijd gingen de Pendrechtse boerderijwoningen tegen de vlakte maar Onze Woongemeenschap (de toenmalige huisbaas) besloot om één blokje als monument te laten staan. (...)". Ook ex-opbouwwerker Rieks Westrik heeft gereageerd op de foto, klik hier om het complete artikel te lezen zoals dat vandaag in de krant staat.

 

Het overige nieuws volgt morgen. Niet vergeten: dit weekeinde eindigt de zomertijd, komende nacht om 03.00 uur gaan de klokken een uur terug.

 


 

ZONDAG 13 OKTOBER 2019

 

Afgelopen week is de nieuwe In de Kijkerd aangekomen, nog dezelfde avond heb ik twee dozen opgehaald en in twee sessies heb ik mijn bezorgwijk gedaan. Op de voorpagina van magazine 2019-3 staan een foto van het personeel van De Koppeling vanwege het afscheid van directeur Hans van Wenum. Mijn vaste rubriek Pendrecht van toen gaat over het voorste deel van de Burghsluissingel toen daar nog de Groosmanflat en de platanen stonden. Enkele onderwerpen van overige artikelen (afgezien van de Kinderfaculteit en speeltuin Neeltje Jans want dat staat er altijd in): aankondiging van het Reizend Kookcafé, nieuwe voorstellingen van het Pendrecht Theater, terugblik op Pendrecht Fietst zich Fit, miniconcerten, verslag van Buurt Bestuurt (het laatste want het groepje stopt er mee) en de Clasien Kramer Speld. Voor wie buiten Pendrecht woont: het magazine is binnenkort via de website van Vitaal Pendrecht te downloaden.

 

Van de gelegenheid maak ik gebruik om bekend te maken dat ik in de zomervakantie heb besloten om te stoppen met het redactionele werk voor In de Kijkerd. In de meer dan 20 jaar (!) dat ik redactielid ben geweest heb ik veel zien veranderen waardoor mijn binding met het magazine steeds minder is geworden. Met weemoed denk ik terug aan de tijd dat ik samen met Wim Scheepers de opmaak van de krant deed, dat gebeurde nog ouderwets door de uitgeknipte stukjes op grote vellen dik papier te plakken. In de Kijkerd werd vanaf het begin uitgegeven door de Bewonersorganisatie Pendrecht (BOP) en was een echte wijkkrant met een grote variatie aan nieuws. Nadat de BOP is opgegaan in Vitaal Pendrecht veranderde het karakter van In de Kijkerd en kwam er een einde aan het handmatig opmaken van de krant, het enige wat tot op de dag van vandaag hetzelfde is gebleven is de naam en het gekleurde oog op de voorpagina. De afwisseling is in de loop der jaren verdwenen want tegenwoordig zijn het voor het grootste deel elke keer dezelfde onderwerpen die in In de Kijkerd staan, dit is één van de redenen dat mijn band met het blad steeds kleiner werd. Druktechnisch gezien is er niets aan te merken op In de Kijkerd maar het gaat natuurlijk om de inhoud. Uiteindelijk komt er dan een moment dat je de knoop moet doorhakken en na lang wikken en wegen heb ik het besluit genomen om uit de redactie te stappen. Bij wijze van afbouw schrijf ik nog tot het einde van het jaar een stukje voor Pendrecht van toen maar daarna is het afgelopen. Voor de duidelijkheid: het bezorgen van In de Kijkerd blijf ik gewoon doen.

 


 

Op 7 oktober j.l. is oud-minister Ella Vogelaar overleden, zij was van februari 2007 tot november 2008 minister van Wonen, Wijken en Integratie. Ella Vogelaar kreeg vooral bekendheid door haar grootse plannen om 40 probleemwijken in Nederland aan te pakken. Deze Vogelaarwijken moesten volgens haar weer prachtwijken worden maar er waren nogal wat problemen rond de financiering. Eén van deze 40 wijken waren de Zuidelijke Tuinsteden in Rotterdam waar Pendrecht deel van uit maakt. Ik heb Ella Vogelaar horen spreken tijdens de startmanifestatie "Als het klikt tussen kracht & macht" op 24 november 2007 in Amsterdam.

Ella Vogelaar was op 23 juni 2008 in Pendrecht om de tijdelijke buurttuinen aan de Sliedrechtstraat officieel te openen, de vier tuinen hadden de namen De Ovaal, Het Vierkant, De Driehoek en De Cirkel (foto).

 

Op 13 november 2008 trad Ella Vogelaar af en werd een dag later opgevolgd door Eberhard van der Laan, haar ministerschap heeft slechts 20 maanden geduurd. Ella Vogelaar leed geruime tijd aan depressies en maakte zelf een einde aan haar leven.

 


 

ZATERDAG 12 OKTOBER 2019

 

In de Tiengemetenbuurt, het zuidoostelijke deel van Pendrecht, wordt in meerdere straten gerenoveerd. Al vanaf het begin volg ik de renovatie in de Wagenbergstraat waar ik ben opgegroeid. Tot en met vorig weekeinde kon je nog door de straat lopen maar dat kan nu niet meer, de hele straat is bouwterrein geworden en met hekken afgezet (foto links). Bij de oneven flat staan de nieuwe raamkozijnen al klaar op de stellingen, aan de achterkant zit een deel er al in (bij mijn vroegere huis alleen de balkonpui).

 

Aan de zijkant van de oneven flat, aan de kant van de Abbenbroekweg, hangt een informatiebord (foto rechts) met een impressietekening van de achterkant. Duidelijk te zien zijn de grote balkons die buiten de gevel uitsteken en mijn voorspelling komt uit: het hekwerk wordt hetzelfde als de leuningen in de trappenhuizen. Het renovatieproject heeft geen naam maar linksboven staat de tekst Ruimte voor nieuwe energie wat verwijst naar de energietransitie: de huizen gaan van het gas af en krijgen daar stadsverwarming en zonnepanelen voor terug.

 

De renovatie van de eengezinswoningen aan het Fijnaartpad gaat verder in oostelijke richting, onlangs hebben enkele woningen in het blok 19-24 nieuwe kozijnen gekregen. De grote kraan in de Dinteloordstraat is verhuisd naar de Geertruidenbergstraat (foto links) maar het is mij nog steeds niet duidelijk waar de kraan voor wordt gebruikt, het gevaarte steekt ver boven de huizen uit.

 

Ten noorden van de Sliedrechtstraat is het wachten op het moment dat de sloop van de tweelaags galerijwoningen gaat beginnen. Het blok in de Papendrechtstraat is helemaal leeg en daarom is de toegang naar het trappenhuis met stalen platen dichtgemaakt (foto rechts), in mijn kinderjaren ben ik wekelijks door die deur gegaan toen ik daar de huis aan huis krant Groot Charlois (nu De Havenloods) bezorgde. De benedenwoningen lijken nog bewoond maar dat is niet zo: de puien zijn foto's maar dat zie je pas als je er dichtbij staat. In het blok aan de Middelharnisstraat zijn nog maar twee huizen bewoond, eentje beneden en eentje aan de galerij.

 


 

ZONDAG 6 OKTOBER 2019

 

Zestig jaar geleden, om precies te zijn op 8 oktober 1959, opende wethouder A.J. van der Vlerk aan de Tiengemetenhof twee houten schooltjes waarin kleuterschool De Regenboog onderdak vond. Van 1964 (het jaar dat ik in Pendrecht kwam wonen) tot 1966 zat ik hier op school en wel in het voorste gebouwtje op de hoek van de Middelharnisstraat. Achter de school, aan de kant van de Open Hofkerk, was het speelplein met een schuurtje.

 

Van mijn tijd op De Regenboog kan ik niet veel meer herinneren. Het houten gebouwtje heeft er nog lang gestaan: na de opheffing van de kleuterschool was de bibliotheek hier gehuisvest (foto) en pas in 2000 is het gesloopt, het achterste gebouwtje is in 1984 door brand verwoest. Op de plek van het speelplein staat nu de 17 verdiepingen tellende Tiengemetenflat.

 


 

ZATERDAG 5 OKTOBER 2019


 

ZONDAG 29 SEPTEMBER 2019

 

Ook vandaag was het onstuimig weer met veel regen en terwijl ik naar de Open Hofkerk liep voor de Zondagmiddagmuziek begon het te regenen. Mijn verwachting dat het niet druk zal zijn is uitgekomen want toen het concert begon zaten er welgeteld 13 bezoekers in de kerkzaal. Toch was het een mooi concert want de vier musici van het Babylon Quartet speelden vol passie. Het kwartet bestaat uit Leo Nikishin (viool), Danielle Daoukayeva (viool), Kellen McDaniel (altviool) en William McLeish (cello).

 

Na het korte welkomstwoord van John Bakker stelde Danielle het kwartet voor en daarna speelden zij het String Quartet opus 20 No.5 van Joseph Haydn dat uit vier delen bestaat. Na de pauze werd het String Quartet No.10 van Antonín Dvořák ten gehore gebracht en toen de laatste klanken waren weggestorven klonk er een langdurig applaus. Nadat de musici bloemen hadden gekregen speelde het ensemble nog een toegift, het was een werk van Béla Bartók waarbij de violen niet werden gestreken maar getokkeld. Het volgende concert van de Zondagmiddagmuziek is op 17 november.

 


 

ZATERDAG 28 SEPTEMBER 2019

 

In de Halsterenstraat waren activiteiten in het kader van Burendag maar vanwege het onstuimige weer was het er niet zo druk. Toen ik 's morgens langskwam stond er een springkussen, er was sumo-worstelen (foto) en natuurlijk koffie, thee, limonade en koek. Ik deed nog twee waarnemingen: een aangereden lantaarnpaal (die heb ik uiteraard gemeld) en een met ijzeren platen dichtgemaakte eengezinswoning op nummer 16, dat is opmerkelijk omdat alleen de galerijwoningen zullen worden afgebroken.

 

De door de huurdersvereniging Zuiderkroon georganiseerde rommelmarkt was ook in het kader van Burendag. De rommelmarkt was in de Passage maar om dezelfde reden als in de Halsterenstraat was het er vrij stil, ik hoorde dat een rommelmarkt buiten in de Wielewaal vanwege het voorspelde slechte weer was afgelast.

 

Op één van de deuren van de flat Slinge II hangt een affiche met een oproep voor Burendag maar van een activiteit was niets te bespeuren.

  

ZONDAG 22 SEPTEMBER 2019

 

Over precies een week is het eerstvolgende zondagmiddagconcert in de Open Hofkerk dat zal worden verzorgd door het Babylon Quartet. Twee violisten, een altviolist en een cellist vormen het strijkensemble dat behalve klassieke werken ook moderne composities ten gehore brengt. Na het winnen van De Grote Kamermuziekprijs 2015 heeft het Babylon Quartet op veel prestigieuze podia opgetreden in Nederland en zijn zij meerdere malen live op Radio 4 te horen geweest. Dit jaar hebben zij voor de tweede maal medewerking verleend aan het grachtenfestival in Amsterdam.

Tijdens het concert op 29 september in de Open Hof zal het kwartet de volgende twee werken uitvoeren: het String Quartet opus 20 No.5 van Joseph Haydn en het String Quartet No.10 van Antonín Dvořák.

 

De toegangsprijs is € 6,- en voor pashouders € 4,-, kinderen tot en met 12 jaar kunnen gratis naar binnen. Zoals gebruikelijk begint het concert om 15.00 uur, de kerk is om 14.30 uur open.

 


 

ZATERDAG 21 SEPTEMBER 2019

 

Vandaag waren er op Plein 1953 sportwedstrijden voor de Plein '53 Cup en begon hier de twee fietstochten onder de noemer Pendrecht Fietst zich Fit. Iets voor 11 uur stonden de ongeveer 20 fietsers klaar bij het gebouw van Vitaal Pendrecht (foto links) en na het uitdelen van de routebeschrijving ging men op weg. De sportwedstrijden waren nog niet begonnen, men was nog bezig om alles op te bouwen. Na het vertrek van de fietsers ben ik mijn wijkrondje gaan lopen.

 

Aan het begin van de middag kwam ik terug op het Plein maar ondanks het mooie weer was het er allesbehalve druk. Op een paar plekken werd gesport (foto rechts) maar van toegestroomd publiek was nauwelijks sprake, ook de harde muziek maakte het verblijf op het Plein niet echt aangenaam. Vroeger kon je bij een evenement op Plein 1953 over de hoofden lopen maar die tijd is helaas al lang voorbij.

  

Rond 15.00 uur ben ik thuis en ik hoor in de buurt een geluidsauto rijden die om de paar seconden iets omroept. Ik open het raam en het geluid komt vanuit de Sint-Annalandstraat, even later zie ik een auto van Evides rijden (foto links) en het bericht laat niets aan duidelijkheid te wensen over: de waterleiding wordt in verband met een lekkage voor onbepaalde tijd afgesloten. De auto rijdt daarna langs mijn flat met hetzelfde bericht, ik ga meteen naar de keuken en vul twee emmers met water. Op de site van Evides is het gebied van de storing aangegeven (kaartje rechts) en ik ga naar buiten om de locatie van de lekkage te zoeken, het blijkt bij de eengezinswoningen tussen de Sint-Annalandstraat en de Slinge te zijn. Weer thuis komt er nog steeds water uit de kraan maar de gevulde emmers laat ik voor de zekerheid staan.

 

Om kwart over vijf hoor ik weer de Evides-geluidsauto door de straat rijden en als ik vijf minuten later de kraan opendraai komt er geen druppel water meer uit, gelukkig heb ik een voorraadje water. Niet veel later komt er een bericht dat Evides in de Tholenstraat een tijdelijk watertappunt heeft geplaatst (foto rechts), dit betekent dat de afsluiting nog wel enige tijd zal duren. Om 19.59 uur kwam het bericht dat de storing is verholpen en de watervoorziening is hersteld.

 


 

ZONDAG 15 SEPTEMBER 2019

 

Op zaterdag 21 september zijn er op Plein 1953 weer activiteiten: Pendrecht Fietst zich Fit en sportwedstrijden voor de Plein '53 Cup. Dit is te lezen op het promotiebord bij de Slinge maar verder is er nog geen enkele aankondiging met meer informatie, ik zie nergens posters hangen en ook op de website van Vitaal Pendrecht staat er nog niets over. Op de website van Plein 1953 staat alleen dat de fietstocht om 11.00 uur start en dat men zich bij Vitaal Pendrecht of De Beweging kan laten inschrijven, het inschrijfgeld is € 3,-.

 

De bewoners van de Zuiderkroon hebben in korte tijd twee keer de brandweer op bezoek gehad wat met veel geloei van sirenes gepaard ging: gisteravond vanwege een woningbrand en vanmorgen vanwege ondergelopen kelders.

 


 

ZATERDAG 14 SEPTEMBER 2019

 

Al weken is er nauwelijks nieuws voor mijn weblog en ook vandaag is dat het geval. In de Wagenbergstraat werd vandaag gewerkt in de even renovatieflat, bijna alle nieuwe raamkozijnen van de woningen zitten er in en in de trappenhuizen is een deel van de gevel weggehaald waardoor het bovenste raam groter wordt. De flat aan de overkant staat nu ook aan de achterkant in de steigers, de balkondeur van mijn ouderlijke huis staat nog steeds open.

 


 

ZONDAG 8 SEPTEMBER 2019

 

Vanwege tijdgebrek heb ik vanmorgen per fiets mijn wijkronde gedaan maar ik heb niets weblogwaardigs kunnen ontdekken. Op zondagochtend is het erg stil in de wijk maar precies op het moment dat ik langs de Sint Bavokerk fietste begonnen de klokken te luiden.

 

De Huurdersvereniging Zuiderkroon organiseert een bingomiddag op woensdag 11 september, het is van 14.00 tot 16.00 uur in de ontmoetingsruimte van Open Hofkerk. Een bingoboekje kost 7 euro en een kop koffie of thee is inbegrepen. Na de bingo is er nog een loterij, een envelop met 2 loten kost 1 euro.

 


 

ZATERDAG 7 SEPTEMBER 2019

 

Vandaag was ik een dagje in Amsterdam waar ik onder andere de nieuwe Noord/Zuidlijn van de hoofdstedelijke metro heb verkend. Om begrijpelijke redenen kan ik daar in mijn weblog niet nader op in gaan maar er waren wel momenten dat er een relatie met Pendrecht was. Het echte Pendrecht-nieuws volgt morgen.

 

Eén van mijn twee gidsen in Amsterdam was Shanta (foto links), zij heeft in Pendrecht gewoond en net als ik is zij held geweest tijdens de campagne Pendrecht is Goed Bezig (Shanta in maart 2010 en ik twee maanden eerder). Uitgerekend tijdens haar heldenmaand vond zij een baan op Schiphol waardoor zij Pendrecht moest verlaten en naar Amsterdam is verhuisd. Shanta woonde in één van de Groosmanflats in de Yersekestraat waar nu de nieuwe woningen van de Tuin op het Zuiden staan.

 

We zijn ook even in Amsterdam Noord geweest en dat betekende een overtocht met één van de IJ-veren. De pont op de heenweg (foto rechts) is vernoemd naar Eberhard van der Laan, de in 2017 overleden burgemeester van Amsterdam. Vóór zijn burgemeesterschap was hij minister van Wonen, Wijken en Integratie en in die hoedanigheid heeft hij op 30 november 2009 de Raamvertellingen onthuld (de Raamvertellingen zijn de kunstramen in de gerenoveerde portiekflats in de Melissantstraat en de Middelharnisstraat in de Tiengemetenbuurt). Eberhard van der Laan trad in 2010 af als minister.

 

Pal naast de aanlegsteiger van de pont in Amsterdam Noord ligt de Norderney, het vroegere zendschip van de piratenzender Radio Veronica waar ik bijzondere herinneringen aan heb (zie de pagina Jeugdherinneringen). De laatste uitzending was op 31 augustus 1974 en het is best bijzonder dat 45 jaar later het schip nog steeds bestaat en aan de buitenkant nauwelijks is veranderd.

 

De Norderney heeft jarenlang aan het Kempisch Dok in Antwerpen gelegen als partyschip en er zijn verschillende pogingen ondernomen om het schip weer naar Nederland te krijgen. In 2012 gebeurde dat alsnog en na een grondige opknapbeurt ligt het schip sinds november 2013 bij het NDSM-terrein in Amsterdam, aanvankelijk als multifunctioneel activiteitencentrum maar sinds mei 2018 als nachtclub en restaurant. Nauwelijks voorstelbaar: de naam "Veronica" staat er nog steeds op!

 


 

ZONDAG 1 SEPTEMBER 2019

 

Vooraankondiging: op 29 september a.s. is het eerstvolgende zondagmiddagconcert in de Open Hofkerk dat zal worden verzorgd door het Babylon Quartet. Twee violisten, een altviolist en een cellist vormen het strijkensemble dat behalve klassieke werken ook moderne composities ten gehore brengt. Na het winnen van De Grote Kamermuziekprijs 2015 heeft het Babylon Quartet op veel prestigieuze podia opgetreden in Nederland en zijn zij meerdere malen live op Radio 4 te horen geweest. Dit jaar hebben zij voor de tweede maal medewerking verleend aan het grachtenfestival in Amsterdam.

Tijdens het concert in de Open Hof zal het kwartet de volgende twee werken uitvoeren: het String Quartet opus 20 No.5 van Joseph Haydn en het String Quartet No.10 van Antonín Dvořák.

 

De toegangsprijs is € 6,- en voor pashouders € 4,-, kinderen tot en met 12 jaar kunnen gratis naar binnen. Zoals gebruikelijk begint het concert om 15.00 uur, de kerk is om 14.30 uur open.

 


 

ZATERDAG 31 AUGUSTUS 2019

 

Bij de twee renovatieflats in de Wagenbergstraat zijn rondom de balkons metalen profielen aangebracht ten behoeve van de nieuwe balkons die buiten de gevel zullen uitsteken (foto links, het linker balkon is van mijn ouderlijke huis op nummer 119). Aan de profielen zijn ogen aangebracht, ik vermoed daarom dat het hangende balkons zullen worden zoals bij de rioolbuizenflats. Opmerkelijk is dat het bij beide flats is gebeurd, ondanks het feit dat bij de oneven flat de buitenrenovatie nog niet is begonnen.

 

Er komt geen kledingbeurs meer in de Sint Bavokerk. Met pijn in het hart heeft de parochie dit moeten besluiten, de steeds lager wordende opbrengsten wegen niet meer op tegen de inspanningen om het te organiseren.

 

Na de flat Slinge I wordt nu de buitenkant van flat Slinge II opgeknapt (foto rechts), ik ben benieuwd of de overige 6 flats van Vestia ook deze opknapbeurt zullen krijgen. De flats zijn in de negentiger jaren van de vorige eeuw gerenoveerd toen deze huizen nog van Patrimonium waren.

 


 

ZONDAG 25 AUGUSTUS 2019

 

Het is al weer zeven jaar geleden maar velen zullen het zich vast nog wel herinneren: de sloop van Valckensteyn. Na amper 40 jaar dienst ging het voor Pendrecht zo markante gebouw tegen de vlakte, tijdens de spectaculaire sloop ging ik er dagelijks kijken en in die periode heb ik meer dan 500 foto's (!) gemaakt.

 

Na de sloop werd de locatie een groene oase met enkele paden van snipperhout zodat je een rondje kon lopen om de plek waar Valckensteyn heeft gestaan. Alleen het transformatorhuisje is blijven staan omdat dit ook de omliggende huizen van stroom voorziet, op de voorkant is met enige moeite nog een deel van de naam VALCKENSTEYN te lezen. De wandelpaden zijn ondertussen gedeeltelijk verdwenen maar nog steeds is dit een groene stille plek (foto links).

 

Het ronde pleintje aan de Nieuw-Vossemeerweg was bedoeld als plek waar bij mooi weer de bewoners van Valckensteyn rustig konden zitten (nou ja rustig, op een steenworp afstand denderden toen nog de treinen over de havenspoorlijn voorbij...), het pleintje als zodanig is er nog maar het ziet er verwaarloosd uit (foto rechts). Omdat het een hangplek dreigde te worden zijn de struiken er omheen weggehaald en ook de meeste bankjes zijn verdwenen, alleen de twee ronde plantvakken zijn er nog. In de bestrating is een cirkel te zien, in het midden stond een zuil waarop het beeld De Potsenmaker stond.

 


 

ZATERDAG 24 AUGUSTUS 2019

Nagekomen bericht (18.00 uur): Pino is weer terecht! Door de vele tips heeft de politie de geliefde papegaai opgespoord en aan de eigenaren teruggegeven, het onderzoek naar de vermoedelijke daders loopt nog.

 


 

ZONDAG 18 AUGUSTUS 2019

 

Via een Duits internetantiquariaat heb ik een oude ansichtkaart van Pendrecht gekocht die ik nog niet had. Het is een kaart van de Ossenisseweg kijkend in de richting van de Abbenbroekweg, op de foto zijn twee winkelblokken te zien. Het bepalen van de exacte locatie was niet moeilijk want een stukje verderop staat rechts een RET-bus bij het eindpunt van de toenmalige lijn 47 (later van lijn 66, het eindpunt is tot 1996 in gebruik gebleven), de straat tussen de twee winkelblokken is dus de Stavenissestraat.

 

De kaart is verzonden in 1961 door Frans, Mies, Ad, Marijke, Annelies en Fransje. Op de kaart is met pen een pijltje getekend dat naar de even Groosmanflat in de Hontenissestraat wijst, mogelijk woonde de afzender daar. De winkels en de Groosmanflats hebben plaats gemaakt voor de nieuwe eengezinswoningen van de Tuin op het Zuiden (foto rechts).

 


 

ZATERDAG 17 AUGUSTUS 2019

 

Vanwege mijn vakantie was er vorig weekend weblogstilte, ik was toen in Kaliningrad. Deze stad heeft een bijzondere geschiedenis: voor de oorlog heette het Koningsbergen en behoorde toen tot Duitsland, na de oorlog kwam de stad in de Sovjet Unie te liggen en werd de naam veranderd in Kaliningrad. Sinds 1990 ligt de stad in een Russische exclave aan de Baltische Zee, ingeklemd tussen Polen en Litouwen.

 

Kaliningrad heeft diverse bezienswaardigheden (het valt helaas buiten mijn weblog om daar uitgebreid op in te gaan) maar je komt er ook net als in Pendrecht naoorlogse portiekflats tegen, voornamelijk in systeembouw met betonnen gevels. Op een afstand lijkt het wel aardig maar van dichtbij ziet het er troosteloos uit, de gevels zijn vuil en de raamkozijnen hebben in geen jaren een verfkwast gezien. De nummering is niet per huis maar per portiek, ik had best een trappenhuis willen zien maar helaas waren de portieken afgesloten.

  

ZONDAG 4 AUGUSTUS 2019

 

Langzaam maar gestaag groeit het aantal elektrische auto's en daarmee ook het aantal oplaadpunten. Het eerste oplaadpunt in Pendrecht is in 2014 geplaatst en het aantal breidt zich geleidelijk uit, bij ieder oplaadpunt kunnen twee auto's tegelijk aan de stekker. Je kunt op deze kaart in heel Rotterdam opzoeken waar de oplaadpunten zijn en waar mogelijk in de nabije toekomst een nieuw oplaadpunt komt, hieronder een overzicht van de oplaadpunten in Pendrecht.

 

  • parkeergarage Slinge (4 oplaadpunten)

  • Nieuw-Vossemeerweg (noordzijde), ten westen van de Hontenissestraat

  • Noordwellestraat (zuidzijde), ten oosten van de Schuddebeursstraat

  • Ossenisseweg (zuidzijde), ten oosten van de Ellewoutsdijkstraat

  • Sint-Maartensdijkstraat (westzijde), bij de kruising met de Tholenstraat

  • Sliedrechtstraat (noordzijde), ten oosten van de Melissantstraat

  • Sliedrechtstraat (noordzijde), ten oosten van de Yersekestraat

  • Slinge secundair (noordzijde), ten westen van de Ooltgensplaathof

  • Stavenissestraat (oostzijde), ten zuiden van de Ossenisseweg

  • Stellendamstraat (westzijde), ten zuiden van de Herkingenstraat

 


 

ZATERDAG 3 AUGUSTUS 2019

 

Het is vakantietijd en ik heb geen nieuws uit de wijk. Voor morgen heb ik nog wel een kort bericht maar volgend weekend las ik een weblogpauze in.

 


 

Oudere berichten zijn terug te vinden in het weblogarchief.