weblog Pendrecht

 


 

Dit is mijn digitale dagboek over Pendrecht, de nieuwste berichten staan altijd bovenaan. Klik hier om een reactie te sturen.

Omdat ik fulltime werk heb ik weinig vrije tijd, ik werk mijn weblog daarom alleen op zaterdag en zondag bij.

 


 

 

FOTOPRESENTATIE: TERUGBLIK OP 2018

 

Al meer dan 10 jaar maak ik jaarlijks een fotopresentatie waarin ik laat zien wat er het afgelopen jaar in Pendrecht is gebeurd. Het is elke keer best een klus maar ik vind het leuk om te doen, zowel het samenstellen als het presenteren. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van Vitaal Pendrecht zal ik de presentatie vertonen (foto rechts: één van de in totaal 60 foto's).

 

De nieuwjaarsbijeenkomst van Vitaal Pendrecht is op donderdag 24 januari in de Kinderfaculteit op Plein 1953 en begint om 19.30 uur. Het programma is hetzelfde als vorig jaar: behalve mijn presentatie die ik zoals altijd in twee delen doe is er een toespraak van Harry Kock (voorzitter van Vitaal Pendrecht) en voor de derde keer de uitreiking van de Clasien Kramer prijs, verder is er muziek van Armando en hapjes en drankjes. De avond duurt tot ongeveer 21.30 uur.

 

 


 

ZONDAG 20 JANUARI 2019

 

Ik heb vandaag geen actueel nieuws te melden, daarom wat eerdere nieuwsfeiten uit mijn weblog.

 

• Januari 2009: In de vijver bij Plein 1953 begint de aanleg van een muziekpodium.

• Januari 2010: Ik ben de held van de imagocampagne Pendrecht is Goed Bezig, mijn foto hangt op het billboard bij metrostation Slinge.

• Januari 2011: De nieuwe uurwerken en de tweede luidklok van de toren van de Sint Bavokerk worden in gebruik genomen.

• Januari 2012: Paramedisch centrum De Beweging in de Baarlandhof organiseert een open dag.

• Januari 2013: De door wijkbewoners gemozaiekte social sofa op de hoek van de Slinge en de Kerkwervesingel wordt onthuld.

• Januari 2014: Dirk opent onder grote belangstelling de deuren (foto), het is de derde supermarkt op deze locatie.

• Januari 2015: Tennis Only verlaat Pendrecht en verhuist naar Prinsenland.

• Januari 2016: In Korsakovcentrum Slingedael wordt een boek gepresenteerd met daarin portretten van bewoners.

• Januari 2017: Tandheelkundig Centrum Pendrecht verhuist van de Zijpe naar Plein 1953.

• Januari 2018: De binnentuinen tussen de Abbenbroekweg en de Raamsdonkweg zijn opgehoogd.

 

Nagekomen bericht: ik krijg net van ex-opbouwwerker Rieks Westrik een sms met het nieuws dat afgelopen vrijdag de Sint Bavokerk is uitgeroepen tot Rijksmonument!

 


 

ZATERDAG 19 JANUARI 2019

 

Er is weinig nieuws te melden. In de te slopen blokken tweelaagsgalerijwoningen (zie bij 22 december) staan nu 7 woningen leeg en alleen de benedenwoningen krijgen fotoplaten. In twee winkelpanden op Plein 1953 wordt gewerkt, het gaat om de voormalige kringloopwinkel De kleine Beurs (gesloten in augustus 2017) en het hoekpand bij de doorgang naar de Krabbendijkehof waarvan de rolluiken al heel lang gesloten waren. Op Plein 1953 hangen posters van de nieuwjaarsbijeenkomst van Vitaal Pendrecht maar de tijden daarop kloppen niet: de aanvang is om 19.30 uur en niet om 19.00 uur (ik heb het nagevraagd).

 


 

ZONDAG 13 JANUARI 2019

 

Januari is de maand van nieuwjaarsrecepties, afgelopen dinsdag was ik bij de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Rotterdam waarvoor ik een uitnodiging had gekregen. In de prachtige burgerzaal was het heel druk en natuurlijk was er de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Aboutaleb, hij maakte daarbij tevens zijn debuut als dichter door een zelfgeschreven gedicht voor te lezen. Bien Hofman en Harry Kock van Vitaal Pendrecht waren er ook en ik ontmoette er stadsgids Eveline van Wanrooij.

 

De gebiedscommissie Charlois houdt de nieuwjaarsreceptie op zaterdag 19 januari in de Zuiderkroon, daarbij zijn ook de wijkcomités van Pendrecht en de Tarwewijk aanwezig. De receptie is vanaf 16.30 uur en tot 18.30 uur is men welkom.

 


 

Al meer dan 10 jaar maak ik jaarlijks een fotopresentatie waarin ik laat zien wat er het afgelopen jaar in Pendrecht is gebeurd. Het is elke keer best een klus maar ik vind het leuk om te doen, zowel het samenstellen als het presenteren. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van Vitaal Pendrecht zal ik de presentatie vertonen (foto rechts: één van de in totaal 60 foto's).

 

De nieuwjaarsbijeenkomst van Vitaal Pendrecht is op donderdag 24 januari in de Kinderfaculteit op Plein 1953 en begint om 19.30 uur. Het programma is hetzelfde als vorig jaar: behalve mijn presentatie die ik zoals altijd in twee delen doe is er een toespraak van Harry Kock (voorzitter van Vitaal Pendrecht) en voor de derde keer de uitreiking van de Clasien Kramer prijs, verder is er muziek van Armando en hapjes en drankjes. De avond duurt tot ongeveer 21.30 uur.

 


 

ZATERDAG 12 JANUARI 2019


 

ZONDAG 6 JANUARI 2019

 

De architect Herman Haan (1914 - 1996) is vrij onbekend en in Pendrecht heeft hij slechts één gebouw ontworpen, de praktijkwoning aan de Sommelsdijkstraat 40 (foto links) die nu in gebruik is door stichting de Breinpuzzel. Ook in de wijk Lombardijen staat een door Herman Haan ontworpen praktijkwoning (foto rechts) en het is interessant om de beide gebouwen eens met elkaar te vergelijken.

 

De in 1963 gebouwde Lombardijense versie van het dokter Heftinghuis staat aan de Schopenhauerweg 1 en is eveneens ontworpen als praktijkwoning, in dit geval voor huisarts H.R. Schleurholtz Boerma. Hoewel de gevel er heel anders uitziet zijn er toch enkele duidelijke overeenkomsten zoals de grote tuin rondom het huis, de grote ramen, een langwerpige aanbouw waarin zich de praktijkruimtes bevonden en een eveneens aangebouwde garage (die zowel in Pendrecht als in Lombardijen niet meer als zodanig wordt gebruikt).

 

Zowel het exterieur als het interieur zijn bijna geheel nog in de originele staat en de villa is daarmee één van de best bewaarde panden van Herman Haan, het huis heeft in 2017 te koop gestaan en is verkocht voor € 575.000,-. De buitenmuren bestaan uit hergebruikte havenkadekeien en dat is een groot verschil met de villa in Pendrecht die bakstenen muren heeft. Een bijzonderheid zijn de kleuren van de raamkozijnen waarin behalve wit ook rood en blauw zijn gebruikt, bij de vervanging van enkelglas naar dubbelglas is dit kleurenschema behouden gebleven.

 

In Lombardijen heeft de praktijk een aparte ingang met een eigen adres (foto links, Stuart Millstraat 2), iets dat het dokter Heftinghuis niet heeft. Weliswaar is daar een deur in de aanbouw maar ik betwijfel of die als toegangsdeur naar de praktijk werd gebruikt. Is er een oud-patiënt van dokter Hefting die mij kan vertellen door welke deur je naar binnen ging?

 

Zowel het dokter Heftinghuis als de villa aan de Schopenhauerweg zijn een gemeentelijk monument maar alleen in Lombardijen zit het monumentbordje aan de gevel (foto rechts). Esther en Jannette van de Breinpuzzel hebben het bordje wel ontvangen maar nog geen gelegenheid gehad om het te bevestigen. De omgeving van de beide villa's is wel verschillend, in Pendrecht wordt het pand omringd door eengezinswoningen terwijl er in Lombardijen enkele villa's naast elkaar staan waardoor de tuin ook groter is.

 


 

ZATERDAG 5 JANUARI 2019


 

ZONDAG 30 DECEMBER 2018

 

's Middags ga ik naar de Open Hofkerk voor het concert van het Neva Ensemble, het Russische muziekgezelschap uit Sint Petersburg dat op tournee is door Nederland. Het was het vijfde concert dit jaar van de Zondagmiddagmuziek en dat is bijzonder want normaal zijn er jaarlijks vier concerten, Johan Bos noemde dit concert dan ook een toetje.

 

De kerkzaal is ruim half vol en na een korte inleiding door Johan Bos kwamen de leden van het ensemble onder applaus de kerkzaal binnen. Het Neva Ensemble bestaat uit sopraan Irina Shasheva, mezzo-sopraan Ludmila Vorobyeva, counter-tenor en dirigent Vladimir Matygulin, bariton Dmitri Taneev, bas Alexey Goloviznin en pianiste Valerya Matygulina. Er waren geen programmaboekjes maar die waren eigenlijk niet nodig omdat Valerya in het Nederlands de liederen aankondigde en toelichtte. Enkele werken werden a capella uitgevoerd terwijl de door één of twee solisten gezongen liederen werden begeleid op de piano. Valerya speelde tussendoor twee intermezzo’s waarbij de overige koorleden even de kerkzaal verlieten. Het concert werd zonder pauze afgewerkt, na een uur was het afgelopen en klonk er een hartelijk applaus. Bij de uitgang was een deurcollecte en tevens was het mogelijk om CD's te kopen.

 


 

ZATERDAG 29 DECEMBER 2018


 

De laatste tijd zijn er opvallend veel meldingen over volle restafvalcontainers, al dan niet in combinatie met gedumpt vuil. In de wijk is dat goed te zien aan de hoeveelheid zakken en ander vuil dat bij de containers staat. Zelf breng ik mijn afval naar de containers op de hoek van de Tholenstraat en de Sint-Annalandstraat, de laatste maanden heb ik regelmatig moeten melden dat de containers vol zijn en/of dat er vuil naast is gezet. Afgelopen week spande de kroon en omdat er tijdens de kerstdagen geen vuil werd opgehaald groeide de afvalberg alleen maar, pas op 27 december is alles weggehaald (foto).

 

Lang niet altijd zijn de containers vol maar is het gewoon laksheid: men ziet een zak half uit de container steken en in de veronderstelling dat de container vol is wordt het afval er maar naast gezet. De ondergrondse containers zijn voorzien van een inwerptrommel (een beveiliging om te voorkomen dat kleine kinderen in de container kunnen vallen) en vaak is dit de oorzaak van de vervuiling. Gebruik de inwerptrommel daarom op de juiste manier door de zak plat in de trommel te leggen en daarna het deksel geheel te sluiten zodat de zak naar beneden valt (gebeurt dat niet, open dan het deksel een klein stukje en probeer de zak naar beneden te duwen), zelfs een grote zak gaat er op deze manier zonder problemen in. Is de container echt vol, meld dit dan via 14010, de BuitenBeter app of via een buitenruimtemelding. Houd er rekening mee dat rond de jaarwisseling containers worden afgesloten (zie bij 23 december)!

 


 

ZONDAG 23 DECEMBER 2018

 

De kerstvakantie is begonnen, veel huizen hebben kerstversiering maar ik heb tot nu toe geen enkele Opzoomerkerstboom in de wijk kunnen ontdekken. Voor mij wordt de vakantie vooral twee weken van uitrusten want ik heb op mijn werk best een heftige periode achter de rug waarin ik na 21 jaar met een nieuw roosterprogramma moest leren werken. Het betekent overigens niet dat ik niets te doen heb want ik moet mijn jaaroverzicht nog maken dat ik op 24 januari a.s. zal presenteren tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van Vitaal Pendrecht, het enige wat ik al gedaan heb is het maken van een lijst met de onderwerpen.

 

Ik heb een leuk vooruitzicht, al heeft dat niets met Pendrecht te maken: op dinsdag 5 februari a.s. is het precies 40 jaar geleden dat ik ben begonnen op de Roerdomplaan, één van de rechtsvoorgangers van het huidige Albeda College waar ik nu werk. Ik was daar amanuensis en dat heb ik gedaan tot de sluiting van de school in 1997, toen ben ik verhuisd naar de nieuwe hoofdlocatie aan de Rosestraat en sindsdien ben ik roostermaker. Op 7 februari zal ik mijn 40-jarig dienstverband vieren met een receptie voor mijn naaste collega's en enkele oud-medewerkers.

 

De kerstvakantie betekent dat veel winkels en instellingen aangepaste openingstijden hebben, de RET rijdt volgens de vakantiedienstregeling en de broodbakken op Plein 1953 zijn tijdelijk weggehaald. Op eerste kerstdag, tweede kerstdag en nieuwjaarsdag wordt er geen huisvuil opgehaald en tijdens de kerstvakantie is het niet mogelijk om een afspraak te maken voor grofvuil. Rond de jaarwisseling neemt de gemeente extra maatregelen om vandalisme te voorkomen: containers voor restafval worden op 31 december afgesloten en zijn uiterlijk 2 januari weer open; prullenbakken worden tussen 27 en 31 december afgesloten en zijn uiterlijk 4 januari weer open (prullenbakken in winkelgebieden worden op 31 december afgesloten en zijn uiterlijk 2 januari weer open) en PMD-, papier- en textielcontainers worden tussen 27 en 31 december afgesloten en zijn uiterlijk 4 januari weer open (containers die in risicogebieden staan worden gedurende dezelfde periode weggehaald). PostNL sluit de brievenbussen rond de jaarwisseling af of haalt ze tijdelijk weg.

 

Net als in voorgaande jaren worden afgedankte kerstbomen apart ingezameld, ze worden dan hergebruikt door ze te composteren. Uw kerstboom kunt u vanaf 27 december tot en met 11 januari naast de wijkcontainer leggen of op de plek waar u normaal uw minicontainer plaatst. Let er op dat er geen versieringen meer in de boom zitten, leg de boom niet op de metalen plaat van de ondergrondse container en zet geen bomen buiten rond de jaarwisseling.

 

Ik wens mijn webloglezers fijne feestdagen en alvast een veilige jaarwisseling en een goed 2019!

 


 

ZATERDAG 22 DECEMBER 2018

 

Afgelopen week sprak ik Sjannie uit de Halsterenstraat en zij bevestigde mijn vermoeden: de sloop van de galerijwoningen in en rondom de Halsterenstraat en de Papendrechtstraat is aanstaande. De bewoners krijgen een urgentieverklaring en leegkomende woningen worden niet meer verhuurd, er zijn nu al vier huizen met donkerbruine ijzeren platen dichtgemaakt.

 

De tweelaags galerijwoningen zijn een woningtype dat verder in Pendrecht niet meer voorkomt, het trappenhuis bevindt zich in het midden van het blok. In de zeventiger jaren kwam ik er wekelijks omdat ik toen de huis aan huis krant Groot Charlois (nu De Havenloods) rondbracht en vooral deze blokken waren erg tijdrovend: eerst beneden 4 kranten, dan het trappenhuis in en de lange trap op (de trappenhuizen waren toen nog open), 4 kranten aan de ene kant, teruglopen, dan 4 kranten aan de andere kant, teruglopen, trap af, naar buiten en dan aan de andere krant 4 kranten. Het waren bijzondere brievenbussen want je moest de krant er schuin omhoog ingooien. Tegenwoordig hebben de krantenbezorgers het heel wat makkelijker want de brievenbussen voor de bovenwoningen bevinden zich nu aan weerszijden van de deur naar het trappenhuis (foto rechts).

 

De woningen in dit deel van de wijk behoorden tot het vroegere Pendrecht 5 en zijn gebouwd in opdracht van de katholieke bouwvereniging Voor het Huisgezin, het buurtje bestond naast de galerijwoningen uit eengezinswoningen en garages, deze laatste zijn in november 2014 afgebroken. De stedenbouwkundige opzet wijkt nogal af van de rest van Pendrecht maar de Halsterenstraat en de Papendrechtstraat zijn qua bebouwing exact hetzelfde.

Aan de Ooltgensplaatweg, in de zijgevel van Tiengemetensingel 2A, bevindt zich een gevelsteen die aan de eerste paalslag herinnert, de tekst luidt als volgt: R.K. BOUWVERENIGING VOOR HET HUISGEZIN - DE EERSTE PAAL VOOR HET COMPLEX PENDRECHT V WERD GESLAGEN OP 15 NOV 1955 DOOR DE HOOG EERW. HEER MGR. J.H.NIEKEL DEKEN VAN ROTTERDAM. In het kader van de herverkaveling zijn de huizen op 1 januari 1969 overgedragen aan Onze Woongemeenschap (OWG), één van de voorgangers van Woonstad Rotterdam.

Met de komende sloop dreigt ook deze gevelsteen te verdwijnen, uiteraard houd ik dat in de gaten en zal ik te zijner tijd contact opnemen met Woonstad Rotterdam om er voor te zorgen dat de steen bewaard blijft en mogelijk een nieuwe plek in de wijk krijgt.

  

Afgelopen dinsdag was ik bij Vitaal Pendrecht waar Hanneke Oosterhof een lezing gaf over Lotte Stam-Beese, de ontwerpster van Pendrecht. Hanneke heeft het vorige maand verschenen boek 'Want de grond behoort ons allen toe' – Leven en werk van stedenbouwkundig architecte Lotte Stam-Beese geschreven waarvoor zij vanaf 2014 onderzoek heeft gedaan in de landen waar de moeder van Pendrecht heeft gewerkt. Uiteraard heb ik het boek meteen gekocht en ik had het meegenomen om het door de schrijfster te laten signeren.

 

Er waren ongeveer 15 bezoekers maar helaas was Clasien Kramer niet in staat om te komen, zij heeft heel lang bij OWG gewerkt en kende Lotte Stam-Beese persoonlijk. Bien Hofman van Vitaal Pendrecht heette iedereen welkom en legde in het kort uit hoe het contact met Hanneke tot stand was gekomen. Daarna was het woord aan Hanneke die het verhaal van Lotte Stam-Beese vertelde aan de hand van een fotopresentatie, op dezelfde manier zoals ik altijd doe tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst. Het verhaal van Lotte Stam-Beese begint in 1903 als zij wordt geboren in Reisicht in Silezië (thans Rokitki in Polen) en eindigt in 1988 met haar overlijden in Krimpen aan den IJssel, op mijn website heb ik als bescheiden eerbetoon een aparte pagina aan de moeder van Pendrecht gewijd.

De presentatie duurde ongeveer vijf kwartier en het publiek luisterde ademloos, na afloop was er gelegenheid om nog even na te praten. Hanneke heeft mijn boek gesigneerd met de volgende opdracht: "Mario, veel leesplezier in dit levensverhaal van de architecte van Pendrecht, jouw geliefde en zo vertrouwde wijk!"

 


 

ZONDAG 16 DECEMBER 2018

 

Via een internetveiling heb ik weer een oude ansichtkaart van Pendrecht gekocht. De foto is genomen in het achterste deel van de Stavenissestraat, niet ver van de Nieuw-Vossemeerweg en kijkend richting Ossenisseweg. Het huis rechts is de achterkant van Stavenissestraat 316 en verderop staan de nog steeds bestaande portiekflats. Voorbij de Ossenisseweg staat de oorspronkelijke bebouwing er niet meer: de winkels en de Groosmanflats hebben plaats gemaakt voor de eengezinswoningen van de Tuin op het Zuiden. En wat altijd opvalt op oude ansichtkaarten van de wijk is het minimale autobezit, zoeken naar een parkeerplaats was toen nog onbekend.

 

De kaart is verzonden op 10 augustus 1960 door Maureen Wensel met als adres Biezelingeplein 9, dat is het huis waar dokter Davidsz zijn praktijk had. Aan het handschrift te zien is de kaart geschreven door een kind, misschien logeerde Maureen bij het doktersgezin. De door Bazar "De Vliegende Schotel" (Ossenisseweg 61-63) uitgegeven kaart is verzonden naar Almelo (mijn geboortestad) en het adres is de straat die achter het huis van mijn grootouders liep. Op de kaart zit een postzegel van 4 cent, dat is omgerekend 2 eurocent (ter vergelijking: anno 2018 kost het sturen van een kaart 83 eurocent).

 


 

Op zondag 30 december a.s. geeft het Neva Ensemble uit Sint Petersburg weer een concert in de Open Hofkerk. Het Russische kleinkoor, bestaande uit twee zangeressen, drie zangers en een pianiste zingt een gevarieerd repertoire van Slavisch-Byzantijnse kerkmuziek, kerstliederen en Russische volksmuziek over het lief en leed van het uitgestrekte platteland. Het concert wordt afgesloten met aria's, duetten, romances en trio's van beroemde (Russische) componisten. Het Neva Ensemble was al twee keer eerder op bezoek in Pendrecht en had over belangstelling niet te klagen, de Open Hofkerk was letterlijk tot de laatste plaats gevuld.

 

Het Neva Ensemble is vernoemd naar de rivier die door Sint Petersburg stroomt (foto rechts, in 2008 gemaakt tijdens mijn bezoek aan de stad) en behalve het geven van concerten werken zij ook mee op de zondagmorgen aan kerkdiensten met liederen uit de Slavisch-Byzantijnse kerk. Het ensemble komt daarom elk jaar naar Nederland waar zij veel waardering krijgen voor hun op geheel eigen wijze gezongen Russische liederen. Op zowel radio als televisie is door de jaren heen diverse malen aandacht aan ze besteed en een bekend ochtendblad noemde deze topsolisten eens de muzikale tovenaars uit Rusland. Klik hier voor meer informatie (in het Nederlands) over het Neva Ensemble en hun concertagenda.

 

Het concert begint om 15.00 uur en is gratis toegankelijk. Na afloop is er een deurcollecte en kunt u de zangers persoonlijk bedanken, er zijn ook CD's te koop. Vanwege het beperkte aantal plaatsen en de te verwachten grote belangstelling is reserveren noodzakelijk, dit kan bij John Bakker via het mailadres openhofconcerten@gmail.com. Toegang is alléén mogelijk na het reserveren van een plaats.

 


 

ZATERDAG 15 DECEMBER 2018

 

In de Papendrechtstraat zag ik dat het huis op nummer 24A met ijzeren platen was dichtgemaakt (foto), dat is een benedenwoning in het blok tweelaags galerijwoningen aan het pleintje in de straat. Ik weet dat deze huizen, waarvan er in totaal zes blokken zijn rondom de Halsterenstraat en de Papendrechtstraat, al jaren op de nominatie voor sloop staan. De huizen die regelmatig ten onrechte als duplexwoningen worden aangeduid zouden oorspronkelijk in 2017 afgebroken worden maar in 2013 heeft Woonstad Rotterdam de sloop uitgesteld tot 2023. Kennelijk is de sloop toch weer vervroegd en dat vermoeden werd sterker toen ik ook aan de Tiengemetensingel een op dezelfde manier dichtgemaakt pand zag, dit keer een bovenwoning (nummer 6B).

 

Afgelopen dinsdag reisde ik vanuit mijn werk naar een café bij het centraal station waar ik ben geïnterviewd door drie VWO-scholieren uit Alphen aan den Rijn, zij deden als opdracht een onderzoek over stadswijken en zij hadden daarvoor Pendrecht gekozen. Tegen het einde van het interview kwam Hanneke Oosterhof binnen, de schrijfster van het onlangs verschenen boek over Lotte Stam-Beese die op 18 december in Pendrecht een lezing komt geven. Ook Hanneke werd geïnterviewd en de drie scholieren zullen Hanneke en mij hun verslag toesturen als ze dat klaar hebben.

 

Op Plein 1953 nummer 4 is vandaag een winkel geopend die producten uit Portugal verkoopt, er staat nog geen naam op de ramen maar naast de deur hangt een Portugese vlag.

 


 

Deze middag zijn de oorkondes uitgereikt van de laatste 100 adoptiebomen langs het Havenspoorpad, dat gebeurde net als vorige keer in de kantine van kinderboerderij De Kooi. Ik ben er samen met mijn moeder heen geweest omdat ik voor haar een boom heb geadopteerd. Omdat de kantine niet zo groot is ging de uitreiking in twee sessies, ik was ingedeeld in de eerste sessie.

De kantine zat propvol maar het was best gezellig. De presentatie werd verzorgd door Ed Goverde, de oud-deelraadsvoorzitter van Charlois en tevens ambassadeur van de Vrienden van het Levenspad. Iedere adoptant werd naar voren geroepen om de oorkonde in ontvangst te nemen en in het kort te vertellen voor wie de boom is. In bijna alle gevallen was de boom voor een overleden dierbare maar in mijn geval dus niet. De boom voor mijn moeder staat langs het deel van het Havenspoorpad in Lombardijen (de wijk waar zij woont) en het nummer van haar boom is gelijk aan haar huisnummer.

 


 

ZONDAG 9 DECEMBER 2018

 

Vandaag bezocht ik het meezingkerstconcert in de Open Hofkerk onder de naam A festifal of lessons and carols, een traditionele kerstviering van Engelse oorsprong waarbij liederen worden afgewisseld met lezingen uit het kerstevangelie.

 

Een kwartier voor het begin kom ik aan en de ontmoetingsruimte zit al helemaal vol, mijn moeder was ook gekomen en was net voor de regenbui binnen. Precies om drie uur heet John Bakker de bezoekers in de goed gevulde kerkzaal welkom en vraagt dan een applaus voor de uitvoerenden: de twee koren Confianza en Spiritsingers, dirigent Arie de Korte en organist/pianist Johan den Hoedt. De lector (lezer) is pastor Johan Bos die tussen de liederen door negen korte lezingen uit het kerstevangelie verzorgt.

Het programma was heel gevarieerd waarbij carols, hymnen, samenzang en de lezingen elkaar afwisselden. Bijna alle carols werden begeleid op de piano terwijl bij de samenzang de klanken van het Vierdag-orgel de kerkzaal vulden, Johan de Hoedt wisselde steeds tussen de pianokruk en de orgelbank. De twee koren, in totaal ongeveer 30 leden, zongen samen en bij de samenzang zongen zij soms een tegenmelodie. Het hele programma werd zonder pauze afgewerkt en na vijf kwartier was het concert afgelopen. In zijn nawoord vertelde John Bakker dat er dit jaar nog een extra concert is en wel op 30 december, dan zal het Neva Ensemble uit Sint Petersburg weer optreden.

 


 

ZATERDAG 8 DECEMBER 2018

 

De renovatie in de Wagenbergstraat gaat spoedig beginnen waarbij de even flat als eerste aan de beurt is. De woningen waren de laatste tijd verhuurd als antikraak maar alle huizen zijn nu leeg, de portiekingangen zijn met stalen platen dichtgemaakt (wat bij mij herinneringen oproept aan de sloop van de Groosmanflats waar dat ook gebeurde) en aan de achterkant staan hekken.

 

Met meer dan gewone belangstelling zal ik de werkzaamheden volgen omdat ik in dit deel van de straat ben opgegroeid, vanuit ons huis keken wij op de flat die nu gerenoveerd gaat worden. Het aanzien van de flats zal veranderen maar de architectuur uit de wederopbouwperiode wordt wel gerespecteerd. Het oude inpandige balkon aan de achterkant maakt plaats voor een balkon buiten de gevel zodat de aangrenzende slaapkamer groter wordt. Om de kwaliteit van de woonruimte te verbeteren wordt de keuken bij de woonkamer gevoegd en de ramen aan de straatzijde (van de woonkamer) krijgen een Frans balkon. Het bovenste raam van het trappenhuis wordt groter zodat er meer daglicht in valt. Bekijk de foto's op de website van A3 Architecten voor een impressie hoe het gaat worden, het is de bedoeling dat de huizen na de renovatie nog minstens 30 jaar mee kunnen.

  

Toen ik vanmorgen over Plein 1953 liep zag ik bij de voormalige winkel van Astrid's Home Decor een bord staan waarop stond dat er binnen een burenkoffie was. Ik ging naar binnen en er waren enkele mensen die betrokken zijn bij de ontwikkelingen op het Plein, één van hen was Willem van Geest waarmee ik in gesprek raakte. Afgezien van de affiches en foto's op twee muren was het een kale ruimte en ik moest toch even terugdenken aan 10 jaar geleden toen ik bij de openingsreceptie van Astrid's Home Decor was, de winkelruimte staat sinds november 2017 leeg want Astrid werkt tegenwoordig vanuit huis.

 

Ik kreeg er enkele interessante nieuwtjes te horen en één daarvan is dat er (met nog een klein voorbehoud) op de zijgevel van het Kinder Service Hotel een 3 meter lange foto komt van een onder water staande boerderij tijdens de watersnood van 1953 met daarbij een korte tekst, deze foto is een vervanging voor de vroegere watersnoodzuilen die bij de laatste vergroening van het Plein helaas zijn verdwenen. Een idee is om op de zijgevel van de flat waar Albert Heijn zit een plastiek aan te brengen dat winkelende mensen uitbeeldt, of het er echt gaat komen is nog onzeker. Over precies een week opent op nummer 4 (waar bloemenzaak De Orchidee zat) een winkel met Portugese producten. Ook is er contact met Wendelien van Oldenborgh die in een leegstaand winkelpand een film over Pendrecht wil maken, vorig jaar maakte zij een film in de Sint Bavokerk die is vertoond tijdens de Biennale in Venetië.

 


 

ZONDAG 2 DECEMBER 2018

 

Over precies een week, op zondagmiddag 9 december, is er in de Open Hofkerk in de serie Zondagmiddagmuziek een meezing-kerstconcert met de koren Confianza en Spiritsingers onder de naam Nine Lessons and Carols. Deze middag is er de gelegenheid om mee te zingen met en te luisteren naar de beide koren die onder leiding staan van Arie de Korte. De koren worden begeleid door Johan den Hoedt op piano en het Vierdag-orgel.

 

Tijdens het concert worden Engelstalige carols, hymnen en koormuziek afgewisseld met negen korte lezingen, deze lezingen uit het kerstevangelie zijn in het Nederlands. Nine Lessons and Carols is een traditionele kerstviering van Engelse oorsprong waar de laatste jaren ook in Nederland steeds meer belangstelling voor is.

 

Het concert begint om 15.00 uur en vanaf 14.30 uur is men welkom, kaartjes kosten € 6,- (pashouders betalen € 4,-) en kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen. Kaartverkoop is op de dag van het concert maar men kan vooraf kaarten reserveren bij John Bakker via het mailadres openhofconcerten@gmail.com.

 


 

ZATERDAG 1 DECEMBER 2018

 

Op de Slinge waren vandaag twee winkels voorzien van een ballonnenhaag, één daarvan was bij het vandaag geopende rotihuis Chedi (foto) dat is gevestigd in de vroegere bedrijfskledingwinkel Safety for Work (in de begintijd van Pendrecht zat hier een filiaal van foto- en optiekzaak Broekhuizen). Het was lange tijd onduidelijk wat er zou komen, in juli hingen er affiches dat bezorg- en afhaalrestaurant Soulfood Terrazza er zou komen maar kort daarna waren de affiches weer verdwenen. Lange tijd waren de ramen dichtgeplakt zodat je niet kon zien of er binnen wat gebeurde maar vanmorgen stond er een rood-witte ballonnenhaag bij de ingang (foto). De zaak was toen nog niet open maar toen ik er 's middags weer langs kwam stonden er klanten binnen.

 

De andere winkel met een ballonnenhaag (in de kleuren roze en grijs) was bij Beauty Center La Liz, de schoonheidssalon was al een paar weken open maar kennelijk was vandaag de officiële opening. Ballonnenhagen worden de laatste jaren vaak gebruikt bij de openingen van nieuwe winkels in Pendrecht, meestal zijn de ballonnen in de huisstijlkleuren van de betreffende zaak.

 

Het in juni aangelegde plantenperk in de Stavenissestraat (ter hoogte van de Kamperlandsingel) is eindelijk beplant, al eerder waren de boomspiegels rondom de nieuw geplaatste bomen verderop in de straat al voorzien van beplanting.

 

De dubbele winkelruimte aan de Zijpe 12-13 is de laatste weken geschilderd en ingericht maar wat er komt is mij volslagen onduidelijk. Binnen staan tafels maar het lijkt er niet op dat het een horecagelegenheid wordt, in de etalage van nummer 12 (foto links, ooit het onderkomen van de Vitale Wereldvrouwen) staan grote bloemstukken. Nergens staat nog een naam en ook op internet kan ik niets vinden over de nieuwe bestemming.

Nog meer winkelnieuws: in het vroegere pandhuis Bicento aan de Slinge worden stellingen en vitrines neergezet, de laatste weken was men hier vaak ook 's avonds aan het werk. Maar net als aan de Zijpe is ook hier niet duidelijk wat er komt, de tijd zal het leren.

 

In het winkelgebied hangt al een tijdje sfeerverlichting maar afgelopen week zijn aan lantaarnpalen luidsprekers opgehangen waaruit achtergrondmuziek klinkt (foto rechts). Er zijn minder luidsprekers dan vorig jaar maar ze staan wel harder.

 


 

ZONDAG 25 NOVEMBER 2018

 

Eergisteren is de nieuwe In de Kijkerd aangekomen, nog dezelfde avond heb ik twee dozen opgehaald en in twee sessies heb ik mijn bezorgwijk gedaan. Ik doe het in zes delen en ik loop altijd een vaste route.

 

Op de voorpagina van magazine 2018-4 staat een foto van de fietssluis in de Tuin op het Zuiden, dit is een proef om de overlast van (brom)fietsers en (bezorg)scooters te verminderen. De foto sluit aan op het door mij geschreven artikel waarin ik de laatste ontwikkelingen in het gebied heb beschreven. Mijn vaste rubriek Pendrecht van toen gaat over het vroegere wijkzwembad waar velen herinneringen aan zullen hebben, helaas heeft Zwembad Pendrecht amper 20 jaar bestaan. Verder heb ik nog een korte aankondiging geschreven voor de nieuwjaarsbijeenkomst van Vitaal Pendrecht op 24 januari 2019 waarin ik traditiegetrouw mijn jaaroverzicht zal presenteren.

 

Enkele onderwerpen van overige artikelen (afgezien van de Kinderfaculteit en speeltuin Neeltje Jans want dat staat er altijd in): vacature op het Arboretum Pendrecht, lezing over Lotte Stam-Beese (zie bij 17 november), opknapbeurt kantoor van Opzoomer Mee, loopgroep Pendrecht, bijeenkomst over activiteiten voor jongeren, het Donkere Dagen Offensief van de gemeente Rotterdam (gaat over inbraakpreventie) en het afscheid van pater Bert van Tol (Sint Bavokerk). Voor wie buiten Pendrecht woont: het magazine is binnenkort via de website van Vitaal Pendrecht te downloaden.

 


 

Afgelopen week zijn langs het IJsselmondse deel van het Havenspoorpad de 100 nieuwe adoptiebomen aangeplant (zie bij 27 oktober), ook zijn er ruim 20 bomen vervangen die het door de droogte van de afgelopen zomer niet hebben gered. In tegenstelling tot vroeger zijn de nieuwe bomen aangeplant met kluit zodat de kans op uitval zo klein mogelijk is.

Volgende week worden bij de nieuwe bomen de nummertegels aangebracht, de bomen krijgen de nummers 364 tot en met 463. De vereniging Vrienden van het Levenspad gaat de bomen op zaterdagmiddag 15 december aan de nieuwe adoptanten uitreiken, alle adoptanten ontvangen een genummerd certificaat van hun boom. Met deze laatste aanplant komt er een einde aan de groei van het Levenspad dat een lengte heeft bereikt van ruim 4 kilometer.

 

Eerder dit jaar liet mijn moeder weten dat zij ook wel een boompje wilde hebben en het toeval wil dat zij in Lombardijen woont, niet ver van het Havenspoorpad. Ik heb een boom aangevraagd en één van de 100 nieuwe bomen is voor haar bestemd, daarom zal ik op 15 december samen met mijn moeder bij de uitreiking van de oorkondes aanwezig zijn. Een aardige bijkomstigheid is dat de boom voor mijn moeder hetzelfde nummer krijgt als haar huisnummer.

 

Met het Levenspad heb ik een bijzondere binding omdat ik in 2011 een boom heb geadopteerd voor mijn in 2010 overleden vader, de boom staat niet ver van mijn ouderlijke huis in de Wagenbergstraat en iedere zondag als ik naar mijn moeder ga kom ik er langs. Sinds januari van dit jaar ben ik één van de ambassadeurs van het Levenspad, een titel die door het bestuur van de vereniging Vrienden van het Levenspad in het leven is geroepen.

 


 

ZATERDAG 24 NOVEMBER 2018

 

De kruising van de Krabbendijkestraat en de Ossenisseweg is sinds afgelopen donderdag afgesloten, de bestrating is verwijderd (eerste foto) maar verder is er nog niets te zien van werkzaamheden. Vanaf de Sliedrechtstraat en de Nieuw-Vossemeerweg kan je de Krabbendijkestraat wel inrijden maar slechts tot aan de kruising. Aan beide zijden staan de gele omleidingsborden maar zoals wel vaker in Pendrecht is de straatnaam fout gespeld, er staat Krabbendijkstraat (tweede foto).

 

De afsluiting van de kruising heeft ook gevolgen voor buslijn 67 en de omleidingsroute is als volgt: Slinge, Krabbendijkestraat, langs de halte Kloosterzandestraat, daarna rechtsaf Sliedrechtstraat, rechtsaf Stavenissestraat, rechtsaf Slinge en vervolgens de normale route terug richting Zuidplein. De bus rijdt in hetzelfde deel van de Sliedrechtstraat waar tot 1996 (!) buslijn 66 reed, die sloeg bij de Stavenissestraat linksaf en reed dan naar het eindpunt aan de Ossenisseweg. De bussen van 67 rijden door het noordelijke deel van de Stavenissestraat en vanaf mijn balkon kan ik ze zien rijden (derde foto).

 

 

Het speelplein in de Kruiningenstraat is klaar (vierde foto), er staan in totaal 6 speelelementen.

 


 

ZONDAG 18 NOVEMBER 2018

 

Deze middag ben ik samen met mijn moeder naar de voorstelling Mij 'n zorg van het Pendrecht Theater geweest. Ongeveer een kwartier voor aanvang kwamen we aan in de aula van de Kinderfaculteit zodat we rustig de tijd hadden om een plekje te zoeken. Na een kort welkomstwoord begon de uitvoering, de groep van ongeveer tien acteurs vormden samen één familie met daarin enkele familieleden die een vorm van zorg nodig hadden. Het hele stuk draaide om de problemen in de zorg en de gespeelde situaties waren voor het publiek heel herkenbaar. Na afloop werden de spelers beloond met een applaus en bloemen, daarna was er nog gelegenheid om even na te praten. De laatste uitvoering van Mij 'n zorg is aanstaande woensdag om 19.30 uur.

 


 

ZATERDAG 17 NOVEMBER 2018


 

Afgelopen week heb ik, voor het eerst sinds lange tijd, een nieuw boek gekocht over Pendrecht, beter gezegd: over Lotte Stam-Beese, de bekende stedenbouwkundige die o.a. Pendrecht heeft ontworpen. Het toeval wil dat het deze maand precies 30 jaar geleden is dat zij is overleden.

 

Het boek heeft als titel 'Want de grond behoort ons allen toe' – Leven en werk van stedenbouwkundig architecte Lotte Stam-Beese en is geschreven door cultuurhistoricus drs. Hanneke Oosterhof. Op dinsdag 6 november j.l. heeft Hanneke in het auditorium van de TU Eindhoven onder grote belangstelling het proefschrift "Want de grond behoort ons allen toe" verdedigd. Hanneke heeft vanaf 2014 onderzoek gedaan in de landen waar Lotte Stam-Beese gewerkt heeft en zij is in de archieven gedoken. De biografie van Lotte's leven is gelijktijdig met haar promoveren uitgegeven door Uitgeverij Vantilt in Nijmegen, het boek (ISBN 978 94 6004 400 7) is in Rotterdam o.a. te koop bij Donner. Ik ben erg benieuwd naar de inhoud waarin Pendrecht zonder twijfel meerdere keren genoemd zal worden.

 

In december komt Hanneke Oosterhof naar Pendrecht voor een lezing over Lotte Stam-Beese, zowel over de persoon Lotte Stam-Beese als de architectuur en haar ideeën hierover. De bijeenkomst wordt georganiseerd door Vitaal Pendrecht en is op dinsdag 18 december van 19.00 tot 21.00 uur, klik hier voor meer informatie en hoe je je kunt aanmelden.

 

In 2009 kocht ik op internet een boekje dat ooit eigendom is geweest van Lotte Stam-Beese, het is een Duitstalige beschrijving van de Sint-Markusbasiliek in Venetië en op de eerste pagina zit een etiket (maat 60 x 15 mm) met daarop de tekst: Mevr. L. STAM-BEESE - ARCHITECTE - Rotterdam - Zuidplein 185 - Tel. 71431. Helaas heb ik de moeder van Pendrecht nooit persoonlijk ontmoet, toen ik in de jaren tachtig bij toeval haar adres vond heb ik geprobeerd met haar in contact te komen. Enkele maanden later ontving ik haar rouwkaart die ik nog steeds bezit.

 


 

ZONDAG 11 NOVEMBER 2018

 

Door de lange en warme zomer is de herfst vrij laat begonnen maar nu zijn veel bomen en struiken al in herfsttooi (foto's hieronder van links naar rechts: binnentuin achter de Sint-Annalandstraat, langs de singel bij de Passage, binnentuin achter de Zuiderparkflat en de tuin van het dokter Heftinghuis).

 

 


 

Op zaterdag 17 november tussen 10.00 en 16.00 uur zullen Sinterklaas en Zwarte Piet een bezoek brengen aan Pendrecht, ook Das zal aanwezig zijn. Sint en Piet zullen de meeste tijd op het Plein zijn maar ze zullen vast ook een rondje door de wijk maken. Voor de kinderen zijn er knutselactiviteiten in het vroegere winkelpand van Astrid's Home Decor op nummer 8-9.

 

Vooraankondiging: de laatste Zondagmiddagmuziek van dit jaar is op 9 december en het is in meerdere opzichten een bijzonder concert waarbij het publiek kan meezingen met de twee uitvoerende koren. Nine Lessons and Carols is een traditionele Engelse kerstviering waar de laatste jaren ook in Nederland steeds meer belangstelling voor is. Tijdens het concert worden Engelstalige carols, hymnen en koormuziek afgewisseld met negen korte lezingen (in het Nederlands) uit het kerstevangelie.

 


 

ZATERDAG 10 NOVEMBER 2018

 

Café Goof Meijer opende de deuren op 7 september 1961 en veel oud-Pendrechtenaren hebben bijzondere herinneringen aan Goof. Het aan de Slinge gelegen café bestaat nog steeds maar heeft nu een andere naam: café Goofy.

Afgelopen zomer zag ik op het hek bij het Turks Huis een reclamebord met een afbeelding van het café en de naam café Goofy. Ik vroeg mij toen af of de oudste kroeg van Pendrecht opeens een andere naam had gekregen maar op de ramen van het café stond nog gewoon Goof Meijer, de naam van de eerste eigenaar. Maar vandaag zag ik dat het café inderdaad nu Goofy heet, de nieuwe naam staat op de ramen en op een vlag die op de hoek hangt (foto links). Het café is vernoemd naar de personage uit de tekenfilms en stripverhalen van Walter Disney, getuige de tekening op de vlag en op het raam aan de voorkant.

In 1981, bij het 20-jarig bestaan van het café, zijn er 300 bijzondere asbakken gemaakt die tijdens het jubileumfeest aan de klanten cadeau werden gedaan. In 2007 ben ik via Marktplaats in het bezit gekomen van zo'n asbak (foto rechts).

 


 • Om in de Tuin op het Zuiden de overlast van over voetpaden rijdende (brom)fietsers en (bezorg)scooters te verminderen is als proef een fietssluis geplaatst bij de Hontenissestraat aan de kant van de Ossenisseweg (foto), als de proef slaagt komen ze ook op andere locaties. Een fietssluis bestaat uit twee hekjes die zó zijn geplaatst dat je twee scherpe bochten moet maken, ze zijn ook te vinden in Pendrecht Noord op de paden naar de binnentuinen.

 • Op de Slinge zijn drie grote lindes aangeplant, de nieuwe bomen staan aan de kant van de KWS-flat tegenover de inrit naar de parkeergarage. Mogelijk komen er nog meer nieuwe bomen langs de Slinge want in de loop der jaren zijn er al heel wat verdwenen.

 • Vandaag was de kledingbeurs in de Sint Bavokerk die goed werd bezocht, dat hoorde ik toen ik er 's middags even ging kijken. Bij het begin van de beurs hebben de klokken 7 minuten geluid.

 • Bij het achterste trappenhuis van de Karel de Stouteflat staat een steiger. Zouden nu eindelijk de bij een storm in november 2016 (!) beschadigde ramen worden hersteld?


 

Tijdens mijn wijkronde zag ik op de Slinge opeens een voormalige gele RET-bus naderen. Museumbus 309 filmde het lijnnummer 72 en op de richtingfilm stond RONDRIT, waarschijnlijk was het een rit voor een besloten gezelschap. Voor de liefhebbers: bus 309 is een Leyland Leopard uit 1967, de bussen uit deze serie waren iets kleiner dan een normale stadsbus en hadden maar één uitstapdeur.

 

In de zestiger en zeventiger jaren hadden de RET-bussen deze okergele kleur maar voor zover ik weet heeft dit type bus nooit in de reguliere dienst in Pendrecht gereden. Ik herinner nog goed de bussen uit de 200-serie (Leyland Panther) en de 900-serie (Leyland Worldmaster). Vooral de Worldmasters kan ik nog goed voor de geest halen want deze bussen reden dagelijks over de Slinge, ze werden namelijk zo veel mogelijk ingezet op de lange lijnen 62 en 63 naar Hoogvliet vanwege hun grote aantal zitplaatsen.

Van de OV-chipkaart had nog niemand gehoord want het was nog de tijd van enkeltjes en rittenkaarten (een 6-rittenkaart voor kinderen kostte toen een gulden), de in 2011 afgeschafte strippenkaart kwam pas in 1980.

 


 

ZONDAG 4 NOVEMBER 2018

 

Deze maand zijn er vier uitvoeringen van het Pendrecht Theater, de voorstelling van dit jaar heet Mij 'n zorg. Er zijn drie avondvoorstellingen (op woensdag 14 november, zondag 18 november en woensdag 21 november, aanvang 19.30 uur) en één middagvoorstelling (op zondag 18 november, aanvang 15.00 uur), de uitvoeringen zijn in het gebouw van Vitaal Pendrecht op Plein 1953. De toegang is gratis maar vanwege de beperkte ruimte is aanmelden noodzakelijk, dat kan op werkdagen tussen 10.00 uur en 15.00 uur bij de gastvrouwen van Vitaal Pendrecht.

 

Aanstaande zaterdag 10 november is er van 10.00 tot 15.00 uur weer een kledingbeurs in de Sint Bavokerk, ik neem aan dat net als de vorige keer aan het begin de klokken een paar minuten zullen luiden.

 

Vanaf morgen rijden de metrolijnen D en E weer hun volledige route en kan men vanaf metrostation Slinge weer rechtstreeks naar Rotterdam Centraal en richting Den Haag Centraal reizen. Metrostation Stadhuis blijft nog wel afgesloten, de metro's zullen het station stapvoets passeren en er niet stoppen. Het is nog niet bekend wanneer metrostation Stadhuis weer open gaat, het verwijderen van het asbest zal minimaal twee weken duren.

 


 

ZATERDAG 3 NOVEMBER 2018

 • Het meeste groen op de torensokkel bij de Christus Triomfatorkerk is weggehaald (foto), de sokkel was al jaren geheel overwoekerd en zag er daardoor verwaarloosd uit. De sokkel is al bijna een halve eeuw torenloos, de ijzeren kerktoren is op 7 juni 1971 gesloopt omdat hij door een bouwfout was doorgeroest.

 • In de Kruiningenstraat (tussen de Sliedrechtstraat en het Ovezandepad) is een deel van het grasveld vervangen door zand, hier komt een speelplek.

 • Het achterste deel van de Rilland Bathstraat is weer open voor het verkeer, de straat is opgehoogd en voorzien van nieuwe lantaarnpalen met led-verlichting. De rijbaan is smaller geworden en daarom geldt er nu éénrichtingsverkeer voor motorvoertuigen in de richting van de Nieuw-Vossemeerweg, (brom)fietsers kunnen wel in beide richtingen door de straat rijden.

 • Afgelopen maandag arriveerde de oliebollenkraam en op donderdag 1 november was de kraam voor het eerst open.

 • De winkelruimte Zijpe 12-13 lijkt te zijn verhuurd, binnen was men aan het schoonmaken en de affiches TE HUUR zijn weg. De ruimte heeft bijna een jaar leeggestaan na het vertrek van Mister Dutch, het bureau voor taaltrainingen en inburgeringsexamens.


 

ZONDAG 28 OKTOBER 2018

 

's Middags ga ik naar de opening van de tentoonstelling Het verhaal achter het portret waar schilderijen te zien zijn van twee kunstenaars, één daarvan is Sofia Semedo die in Pendrecht woont. Ruim op tijd kom ik aan in de NIFFO Galerie, het is een lange smalle ruimte in een oud pand. Sofia vond het erg leuk dat ik gekomen was en na enige tijd was het binnen gezellig druk. De schilderijen van Sofia hingen aan één kant en aan de andere kant hingen de werken van Tomázia Teixeira, op de achtergrond klonk Kaapverdiaanse muziek. De opening gebeurde door een korte toespraak van Sofia en daarna kon iedereen onder het genot van een hapje en een drankje de schilderijen bekijken.

 

 


 

In november 2008 zijn er op Plein 1953 metalen boombakken neergezet met aan de ene kant het woord PENDRECHT en aan de andere kant CHARLOIS. Dit type bak staat ook op andere plekken in de stad waaronder de Wilhelminapier, daar staan er meer dan honderd (in Pendrecht zijn het er nog geen twintig) met de namen WILHELMINAPIER en KOP VAN ZUID. Er is nog een variant waar geen teksten op staan.

 

Begin dit jaar zijn er in het kader van de vergroening van Plein 1953 plantvakken aangelegd waardoor de meeste boombakken een andere plek op het Plein kregen, drie bakken werden verplaatst naar het begin van de Schuddebeursstraat maar twee maanden later waren deze al weer verdwenen. Na de aanleg van de plantvakken was het aantal boombakken zichtbaar minder geworden zodat de vraag in mij opkwam waar de overige bakken zijn gebleven. Sinds kort staat één van de Pendrechtse boombakken langs de Slinge in Zuidwijk (foto rechts, tegenover de Schammenkamp) nadat het fietspad aan de zuidkant is geasfalteerd, er staan twee bakken naast elkaar maar op de andere staat geen tekst.

 


 

ZATERDAG 27 OKTOBER 2018

 • Vanwege de komende feestdagen is op Plein 1953 de sfeerverlichting opgehangen, dit jaar bestaande uit metalen kooitjes met daarin een lamp (eerste foto). De lampen hangen ook bij de winkels aan de Slinge en in de Krabbendijkestraat, tevens hangen er twee bij De Beweging in de Baarlandhof.

 • De vier grote platanen op het schoolplein van de Beatrixschool zijn flinks gesnoeid (tweede foto), dat gebeurt iedere paar jaar.

 • Er is een nieuw oplaadpunt voor elektrische auto's aan de Ossenisseweg, bij de Ellewoutsdijkstraat (derde foto).

 • De eengezinswoningen in het achterste deel van de Sliedrechtstraat krijgen entree-elementen (vierde foto), net als in de rest van de Tuin op het Zuiden.

 • Eén dezer dagen komt de oliebollenkraam op zijn vaste plek op de hoek Slinge/Schuddebeursstraat, de kraam staat er ieder jaar van 1 november tot en met 31 december.

 • Al enkele weken is Woonstad Rotterdam bezig met het opknappen van de twee flats in de Schuddebeursstraat, onder andere het beton van de galerijen wordt gerepareerd.

 • Het al geruime tijd gesloten café Rotterdamsche staat te koop of te pacht, zo staat op de ramen te lezen.

 • Metrolijn E rijdt tijdelijk niet naar station Slinge als gevolg van de afsluiting van metrostation Stadhuis nadat daar afgelopen dinsdag asbest is aangetroffen. Er rijden geen metro's tussen de stations Beurs en Rotterdam Centraal, metrolijn E rijdt alleen tussen Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal. Metrolijn D heeft als eindpunt in de stad station Beurs, reizigers naar Rotterdam Centraal moeten daar overstappen op de tram.


 

De eerder aangekondigde uitbreiding van het Levenspad (zie bij 20 mei) gaat door. Vanaf 20 november worden er langs het IJsselmondse deel van het Havenspoorpad 100 nieuwe adoptiebomen aangeplant, tevens zullen de bomen worden vervangen die het door de droogte van afgelopen zomer niet hebben gered. Bij de nieuwe bomen komen ook nummertegels, net zoals langs het Charloisse deel van het Havenspoorpad.

Iedereen die zich de laatste maanden heeft aangemeld heeft vandaag bericht gehad, op zaterdagmiddag 15 december zullen in de kantine van kinderboerderij De Kooi de adoptiecertificaten worden uitgereikt. Wellicht ten overvloede: het is voorlopig niet mogelijk om zich als nieuwe adoptant aan te melden.

 

De Belangenorganisatie Charloisse Lagedijk (BOCL) heet voortaan Bewonersorganisatie Charlois-Zuidrand (BOCZ). De naamswijziging is doorgevoerd omdat de oorspronkelijk belangenorganisatie voor bewoners van de Charloisse Lagedijk is uitgegroeid tot een volwaardige bewonersorganisatie voor alle bewoners en ondernemers van de wijk Charlois Zuidrand, dit is het gebied ten zuiden van Pendrecht en Zuidwijk.

 


 

Morgenmiddag ga ik naar de opening van de tentoonstelling Het verhaal achter het portret waar schilderijen te zien zijn van twee kunstenaars met een Kaapverdische achtergrond: Tomázia Teixeira en Sofia Semedo. De beide vrouwen vertellen, elk op hun eigen manier, beeldende verhalen door middel van geschilderde portretten.

 

Sofia (foto rechts) is geen onbekende in Pendrecht, ze woont er al jaren en zij was destijds de ontwerpster van het logo voor de Vitale Wereldvrouwen. Zij is in Portugal geboren, maar haar wortels liggen op Kaapverdië. Haar olieverfportretten zijn geïnspireerd door de traditionele Kaapverdische vrouw uit het binnenland van het Kaapverdische eiland Santiago. Met kleuren en lijnen brengt ze taferelen uit de Kaapverdische cultuur tot leven, dat doet ze trots en met veel liefde voor haar geërfde erfgoed. In haar werken kan je haar sterke verbondenheid met Afrika voelen.

 

De tentoonstelling is in de NIFFO Galerie aan de Pretorialaan 4B (niet ver van metrostation Rijnhaven), de opening is om 15.00 uur.

 


 

Niet vergeten: komende nacht eindigt de zomertijd, om 03.00 uur gaat de klok een uur terug.

 


 

ZONDAG 21 OKTOBER 2018

 

In november 2011 kwamen er op Plein 1953 vijf winkelwegwijzers: roodbruine palen met een "gouden" knop met daaraan wegwijzers naar de winkels en andere instellingen, vooral bedoeld voor bezoekers van buiten de wijk. Bijna 7 jaar later zijn er nog maar drie over en er staan meerdere namen op van winkels die niet meer bestaan (tussen haakjes de naam van de zaak die nu in het betreffende pand zit): Van Liesdonk schoenen (My Thai Spa), Astrid's Home Decor (staat nu leeg), Dieren Gezondheids Centrum (supermarkt Polo), Möller Modes (staat nu leeg), poelier 't Haasje (staat nu leeg), restaurant Thomas (Jeffrey's Fastfood), bakker van Berkel (staat nu leeg). Op twee wegwijzers staat nog de Plus maar na het vertrek van deze supermarkt zijn de namen met grijs tape afgeplakt.

 

De namen op de zijkant van de luifelverlichting worden meestal wel aangepast als een winkel verdwijnt, een uitzondering is de lunchroom Plein 1953 waarvan ruim een half jaar na de sluiting de naam nog steeds te lezen is (foto rechts).

 


 

ZATERDAG 20 OKTOBER 2018

 • In de voormalige winkel van Computer Express aan de Slinge komt een schoonheidssalon met de naam Beauty Center La Liz, zo staat op de lichtbak boven de ramen te lezen (linker foto).

 • Het herbestraten van het achterste deel van de Rilland Bathstraat is halverwege. Ik ga er van uit de lantaarnpalen worden vervangen door nieuwe met led-lampen, één van de oorspronkelijke palen staat nu in een nieuw aangelegd parkeervak.

 • Ook de Sliedrechtstraat tussen de Krabbendijkestraat en de Hontenissestraat ligt open (rechter foto), het werk duurt daar langer omdat er kabels en leidingen worden vervangen.

 • De ingangsdeuren van de Open Hofkerk zijn opnieuw geschilderd, het roodbruin heeft plaats gemaakt voor donkergroen.

 • Op zaterdag 10 november is er van 10.00 tot 15.00 uur weer een kledingbeurs in de Sint Bavokerk.


 

ZONDAG 14 OKTOBER 2018

 

Vanwege mijn halfjaarlijkse bezoek aan Londen heb ik mijn weblog dit weekeinde niet bij kunnen werken.

 


 

ZONDAG 7 OKTOBER 2018

 

Vandaag was de derde Zondagmiddagmuziek van dit jaar en als ik naar de Open Hofkerk wandel is het stralend weer. Na aankomst neem ik in de ontmoetingsruimte het programmaboekje en mijn vrijkaartje in ontvangst en daarna zoek ik een plekje in de kerkzaal, helaas zouden de meeste stoelen leeg blijven. De uitvoerenden zijn het kleinkoor Ars Nova en organist Peter de Rijke.

 

Pastor Johan Bos heet met zijn bekende "Goedemiddag!" de aanwezigen welkom en na een korte inleiding komt het koor onder applaus de kerkzaal binnen. Een kleine tegenslag was dat de vaste dirigent Arie Hoek (onder wiens leiding het programma is ingestudeerd) onverhoopt verhinderd was zodat er een vervangende dirigent was in de persoon van Michel Havenith. Het thema van het concert was Duitse romantiek en er waren veel werken van Felix Mendelssohn Bartholdy. Op één na werden alle liederen a capella (= zonder instrumentale begeleiding) gezongen, na de pauze was er ter afwisseling een orgelsolo van de uit Liechtenstein afkomstige componist Josef Rheinberger. Na afloop kregen de dirigent en de organist een bos bloemen, de koorlieden kregen ieder apart een bloem.

 


 

ZATERDAG 6 OKTOBER 2018

 

Vandaag was in en om het dokter Heftinghuis de herfstfair van stichting de Breinpuzzel. Aan het hek hingen ballonnen en binnen waren bijna alle ruimtes in gebruik voor de verkoop van tweedehands spullen waaronder boeken, speelgoed, kleding, DVD's, enzovoort. In de hal was een stand waar streekproducten werden verkocht en in de vroegere garage was een kinderhoek, in de tuin stond een springkussen. Het was nog niet erg druk maar ik was er dan ook vrij vroeg, gelukkig is het droog weer.

 

Binnenkort komt er op de gevel van het dokter Heftinghuis een bordje waardoor te zien is dat het pand een gemeentelijk monument is, één van de vrijwilligers vertelde dat het bordje gisteren is aangekomen. Het bordje zal op meerdere plekken verschijnen want Pendrecht heeft meer gemeentelijke monumenten waaronder de paalwoningen aan de Stellendamstraat en de Dirkslandstraat.

 


 • Het achterste deel van de Rilland Bathstraat is opgebroken (foto), de straat wordt opgehoogd en opnieuw ingericht. De straat wordt smaller en krijgt éénrichtingsverkeer voor motorvoertuigen in de richting van de Nieuw-Vossemeerweg, (brom)fietsers kunnen wel in beide richtingen door de straat rijden. Volgens de planning duren de werkzaamheden tot en met 2 november.

 • Op enkele ramen van het Gezondheidscentrum Zuiderkroon (onder andere van de wachtkamer) hangen affiches dat de ruimte te huur is, op internet is niets te vinden dat er op wijst dat het gezondheidscentrum gaat verhuizen.

 • Afgelopen week zijn de naamplaten van de lichtbak van de vroegere winkel Computer Express weggehaald, binnen wordt al weken gewerkt en toen ik naar binnen keek zag ik dat de ruimte kleiner is gemaakt. Nog steeds weet ik niet wat er komt in het pand waar vroeger de bekende schoenenwinkel van G.J. v.d. Hoven was.

 • Morgen is in de Open Hofkerk de één na laatste Zondagmiddagmuziek van dit jaar (zie bij 30 september), het laatste concert van 2018 zal zijn op 9 december.


 

Oudere berichten zijn terug te vinden in het weblogarchief.