weblog Pendrecht

 


 

Dit is mijn digitale dagboek over Pendrecht, de nieuwste berichten staan altijd bovenaan. Klik hier om een reactie te sturen.

Omdat ik fulltime werk heb ik weinig vrije tijd, ik werk mijn weblog daarom alleen op zaterdag en zondag bij.

 


 

ZONDAG 14 OKTOBER 2018

 

Vanwege mijn halfjaarlijkse bezoek aan Londen heb ik mijn weblog dit weekeinde niet bij kunnen werken.

 


 

ZONDAG 7 OKTOBER 2018

 

Vandaag was de derde Zondagmiddagmuziek van dit jaar en als ik naar de Open Hofkerk wandel is het stralend weer. Na aankomst neem ik in de ontmoetingsruimte het programmaboekje en mijn vrijkaartje in ontvangst en daarna zoek ik een plekje in de kerkzaal, helaas zouden de meeste stoelen leeg blijven. De uitvoerenden zijn het kleinkoor Ars Nova en organist Peter de Rijke.

 

Pastor Johan Bos heet met zijn bekende "Goedemiddag!" de aanwezigen welkom en na een korte inleiding komt het koor onder applaus de kerkzaal binnen. Een kleine tegenslag was dat de vaste dirigent Arie Hoek (onder wiens leiding het programma is ingestudeerd) onverhoopt verhinderd was zodat er een vervangende dirigent was in de persoon van Michel Havenith. Het thema van het concert was Duitse romantiek en er waren veel werken van Felix Mendelssohn Bartholdy. Op één na werden alle liederen a capella (= zonder instrumentale begeleiding) gezongen, na de pauze was er ter afwisseling een orgelsolo van de uit Liechtenstein afkomstige componist Josef Rheinberger. Na afloop kregen de dirigent en de organist een bos bloemen, de koorlieden kregen ieder apart een bloem.

 


 

ZATERDAG 6 OKTOBER 2018

 

Vandaag was in en om het dokter Heftinghuis de herfstfair van stichting de Breinpuzzel. Aan het hek hingen ballonnen en binnen waren bijna alle ruimtes in gebruik voor de verkoop van tweedehands spullen waaronder boeken, speelgoed, kleding, DVD's, enzovoort. In de hal was een stand waar streekproducten werden verkocht en in de vroegere garage was een kinderhoek, in de tuin stond een springkussen. Het was nog niet erg druk maar ik was er dan ook vrij vroeg, gelukkig is het droog weer.

 

Binnenkort komt er op de gevel van het dokter Heftinghuis een bordje waardoor te zien is dat het pand een gemeentelijk monument is, één van de vrijwilligers vertelde dat het bordje gisteren is aangekomen. Het bordje zal op meerdere plekken verschijnen want Pendrecht heeft meer gemeentelijke monumenten waaronder de paalwoningen aan de Stellendamstraat en de Dirkslandstraat.

  

ZONDAG 30 SEPTEMBER 2018

 

Op zondagmiddag 7 oktober 2018 is er in de serie Zondagmiddagmuziek in de Open Hofkerk een concert van het kleinkoor Ars Nova. Kleinkoor Ars Nova uit Spijkenisse werd op 8 januari 1976 opgericht op initiatief en onder leiding van Arie Noordsij als a capella koor. Hij en de zangers stelden zichzelf ten doel om mooie koormuziek in te studeren en daar vooral van te genieten, in die tijd werd er veel Bach (motetten) en oude meesters gezongen. Het koor heeft in de tussentijd meerdere dirigenten gehad. Op het ogenblik staat het onder leiding van Arie Hoek en geeft het twee keer per jaar een concert met veelal a capella muziek. Ars Nova bestaat momenteel uit 10 vaste leden maar maakt sinds een paar jaar ook gebruik van projectzangers. Het koor repeteert iedere woensdagavond in de Dorpskerk te Spijkenisse.

 

Tijdens het concert in de Open Hofkerk wil het kleinkoor Ars Nova u laten genieten van de bijzonder mooie muziek uit de periode van de Duitse Romantiek, organist Peter de Rijke verleent zijn medewerking aan het concert. Uitgevoerd worden werken van beroemde componisten als Rheinberger, Brahms en Mendelssohn.

Zoals gebruikelijk begint het concert om 15.00 uur en is de zaal vanaf 14.30 uur open. Kaarten kosten € 6,- (voor pashouders € 4,-) en kinderen tot 12 jaar kunnen het concert gratis bijwonen.

 


 

Afgelopen week is de nieuwe In de Kijkerd aangekomen, donderdagmiddag heb ik twee dozen opgehaald en in twee sessies heb ik mijn bezorgwijk gedaan. Mijn wijk is het gebied dat wordt begrensd door de Slinge, de Krabbendijkestraat, de Sliedrechtstraat en de Stavenissestraat. Ik doe dit al ongeveer 20 jaar en ik loop altijd een vaste route.

 

Op de voorpagina van magazine 2018-3 staat een foto van de broodbakken op Plein 1953 die een groot succes zijn, oorspronkelijk stond er maar één bak maar het zijn er nu al drie. Het enige artikel dat ik heb geschreven gaat over stichting de Breinpuzzel in het dokter Heftinghuis, in het artikel heb ik meteen de herfstfair op 6 oktober aangekondigd. De oplettende lezer zal mijn vaste rubriek Pendrecht van toen missen, door omstandigheden kon ik dit artikel helaas eenmalig niet schrijven.

 

Enkele onderwerpen van overige artikelen (afgezien van de Kinderfaculteit en speeltuin Neeltje Jans want dat staat er altijd in): strijd tegen vuiloverlast, kunstwerk Olympische Spelen Pendrecht opgeknapt, voorstellingen van het Pendrecht Theater, een bijzonder tegeltableau, het opgeknapte veld naast speeltuin Neeltje Jans, foto van De Kracht van Rotterdam, kinderactiviteiten aan de Kerkwervesingel en de oproep om bewoners voort te dragen voor de Clasien Kramer prijs. Voor wie buiten Pendrecht woont: het magazine is binnenkort via de website van Vitaal Pendrecht te downloaden.

 


 

ZATERDAG 29 SEPTEMBER 2018

 

Korfbalvereniging RSV Unicum aan de Nieuw-Vossemeerweg bestaat niet meer, wat ik al geruime tijd vermoedde blijkt waar te zijn. Iedere zondag fiets ik langs het terrein en een tijdje geleden zag ik dat de speciale parkeerplaats voor Sir Gerard (een erelid) was verdwenen. Op het pleintje bij het clubhuis groeide onkruid tussen de tegels, ook dat is ongewoon want het terrein zag er altijd goed verzorgd uit. Toen ik ontdekte dat de website van RSV Unicum uit de lucht was ben ik verder gaan zoeken op internet en al snel werd mijn vermoeden bevestigd.

De laatste wedstrijd op het Unicumterrein was op 10 juni 2018 en de tegenstander was DeetosSnel 8 die kampioen werd van de voorjaarscompetitie. Deze wedstrijd was het slotakkoord van RSV Unicum dat al langer kampte met terugloop van het aantal leden, omdat er nog maar twee (senioren)teams waren besloot de vereniging om zichzelf op te heffen.

 

RSV Unicum werd opgericht op 21 juni 1947 en is begonnen op een terrein achter de Zuiderbegraafplaats, in de jaren zestig vestigde de vereniging zich aan de Nieuw-Vossemeerweg, aan de zuidrand van het toen nog nieuwe Pendrecht. Met het verdwijnen van RSV Unicum is een oer-Pendrechtse vereniging voorgoed verleden tijd geworden, het laatste nieuws is dat Vitaal Pendrecht in de nabije toekomst het terrein gaat gebruiken voor sportactiviteiten.

  

ZONDAG 23 SEPTEMBER 2018

 

Aanstaande zaterdag 29 september organiseert de huurdersvereniging Zuiderkroon een rommelmarkt van 10.00 tot 16.00 uur (foto links). In tegenstelling tot voorgaande jaren is de rommelmarkt niet in de Zuiderkroon maar wel daar vlakbij: in de Passage, Sliedrechtstraat 71 (de ingang is aan de zijkant, aan het voetpad richting Plein 1953).

 

In het AD magazine van dit weekend staat een artikel over de winkelleegstand in Nederland, een probleem dat ook in Pendrecht duidelijk zichtbaar is op Plein 1953 (foto rechts). Momenteel staat in heel Nederland gemiddeld 6,8 procent van de winkelruimtes leeg maar de situatie verschilt sterk per regio en zelfs binnen gemeenten. Daarnaast speelt de bevolkingssamenstelling een rol, zo geven ouderen gemiddeld 40 procent minder uit dan jongeren en die laatste groep geven hun geld ook nog het liefst uit in het stadscentrum. Op internet kan een consument snel opzoeken waar een product het goedkoopste is zodat hij niet meer vele winkels hoeft te bezoeken, vooral kleinere winkels hebben het hierdoor moeilijk.

Wie de lege winkels op het Plein ziet moet bedenken dat Pendrecht oorspronkelijk ook nog vier buurtwinkelcentra had, bedoeld voor de dagelijkse boodschappen. Daarvan is alleen de Zijpe nog over, al zijn daar geen "echte" winkels meer. De buurtwinkels in de Herkingenstraat, Sliedrechtstraat en Ossenisseweg (in totaal 66 winkels) zijn gesloopt en vervangen door eengezinswoningen.

 


 

ZATERDAG 22 SEPTEMBER 2018

 

Op Plein 1953 waren vandaag in het kader van de Plein '53 Cup verschillende activiteiten en deze waren in volle gang toen ik aan het begin van de middag ging kijken. Helaas werkte het weer niet mee waardoor het niet erg druk was, het was koud en er vielen verspreid over de dag enkele buien. De sportactiviteiten hadden voornamelijk een link met voetbal, er was geen braderie maar wel enkele informatiekramen waaronder die van het inbraakpreventieteam. Onderstaande foto's geven een beeld van de sportactiviteiten.

 

 


 


 

ZONDAG 16 SEPTEMBER 2018

 

Op zaterdag 22 september zijn er van 11.00 tot 17.00 uur allerlei activiteiten op Plein 1953 en kunnen kinderen meedoen met de Plein '53 Cup. Enkele onderdelen van het programma zijn een springkussen, voetbalsjoelen, een pannakooi, voetvolley en een gatengoal. Net als vorig jaar zullen de Linedancers weer optreden en kunnen kinderen tussen 15.30 en 16.30 uur met Das op de foto, ook Burgernet, de politie en de brandweer zijn aanwezig.

Onder de naam Pendrecht Fietst zich Fit zijn er twee recreatieve fietsroutes in de omgeving van Pendrecht uitgezet (12 en 17 kilometer) en de start is om 11.00 uur. Inschrijven kan bij Vitaal Pendrecht of bij beweegcentrum De Beweging in de Baarlandhof, de inschrijfkosten zijn 2 euro.

 

Op zaterdag 6 oktober is er van 11.00 tot 16.00 uur een herfstfair bij Stichting de Breinpuzzel aan de Sommelsdijkstraat 40 (dokter Heftinghuis). De fair bestaat uit een markt (kleding, speelgoed, accessoires, huishoudelijke apparatuur, boeken, CD's en DVD's; verder zijn er stands met o.a. streekproducten), een kinderhoek (knutselen, grabbelton, springkussen en raad de naam van de pop) en eten (koffie/thee met gebak, broodjes hamburger/worst en tosti. De opbrengst komt geheel ten goede aan Stichting de Breinpuzzel.

 


 

ZATERDAG 15 SEPTEMBER 2018

 • Op enkele locaties in de wijk zijn bomen gerooid, één van die plekken is de Oosterlandstraat. Op de hoek bij de Slinge staan drie esdoorns en daarvan is er nu eentje gerooid (linker foto). Enkele jaren geleden zijn er verderop in de straat bomen gerooid omdat deze een holle stam hadden.

 • Het inzamelen van brood is een succes, het aantal broodbakken op Plein 1953 is verhoogd van één naar drie. De bakken staan bij elkaar naast het grasveld bij de vijver.

 • In drie leegstaande winkelpanden aan de Slinge wordt gewerkt maar het is nog niet duidelijk wat er komt, het betreft de vroegere winkels Computer Express, Safety for Work en Bicento. In de leegstaande winkels op Plein 1953 gebeurt nog steeds niets.

 • Een deel van de achtergevel van de Sliedrechtflat staat in de steigers (rechter foto), waarschijnlijk voor onderhoudswerk.


 

ZONDAG 9 SEPTEMBER 2018

 

Vooraankondiging: op zondagmiddag 7 oktober 2018 is er in de serie Zondagmiddagmuziek in de Open Hofkerk een concert van het kleinkoor Ars Nova. Het koor is in 1976 opgericht en geeft het twee keer per jaar een concert met veelal a capella muziek.

Tijdens het Pendrechtse concert brengt het koor muziek uit de periode van de Duitse Romantiek ten gehore. Er worden werken uitgevoerd van beroemde componisten als Rheinberger, Brahms en Mendelssohn.

 


 

ZATERDAG 8 SEPTEMBER 2018

 

Op de zijgevel van de flat Oldegaarde 600 – 624 is weer een foto te zien van de jaarlijkse stadsexpositie De Kracht van Rotterdam. De foto is van Wout Overkamp en is genomen in Hillegersberg/Schiebroek tussen 02.00 en 04.00 uur (foto links).

 

Wat ik al vermoedde is gebeurd: het opgeknapte terrein op de hoek van de Herkingenstraat en de Sommelsdijkstraat is met gras ingezaaid, de lichtmast is blijven staan.

 

De overlast van rondslingerende oBikes is nog steeds niet voorbij en de laatste tijd zie je ook steeds meer Mobikes, dat zijn die fietsen met een oranje frame. Hoe men het voor elkaar gekregen heeft weet ik niet maar op de abri van de bushalte bij Blokker ligt een oBike en een Mobike (foto rechts).

 


 

ZATERDAG 1 SEPTEMBER 2018

 

Ondanks een wijkwandeling van ruim een uur heb ik niets nieuws kunnen ontdekken en omdat ik een zware werkweek heb gehad heb ik helaas ook geen inspiratie om iets anders te schrijven. Morgen zal er daarom ook weblogstilte zijn, ik hoop het volgende weekend weer wat te kunnen schrijven.

 


 

ZONDAG 26 AUGUSTUS 2018

 • De kruising van de Stavenissestraat en de Sliedrechtstraat is afgesloten wegens rioolwerkzaamheden, alleen voetgangers kunnen er langs. Het verkeer wordt omgeleid via o.a. de Wemeldingestraat, de Krabbendijkestraat en de Ossenisseweg.

 • In de Hontenissestraat tussen de Sliedrechtstraat en het Ovezandepad is de rijweg opgebroken, dit wordt een voetpad net zoals in de Rilland Bathstraat.

 • De Poolse supermarkt in het vroegere Dieren Gezondheids Centrum aan de Slinge is uitgebreid en heeft nu de hele benedenverdieping in gebruik. De lichtbalk op de gevel is vervangen en de winkel heet nu Supermarket Polo (foto).

 • De noordklok van de Sint Bavokerk is van slag, de klok loopt wel maar geeft niet de juiste tijd aan.

 • Afgelopen dinsdag ben ik naar het biljarten geweest, voor het eerst sinds de perikelen in de Zuiderkroon. De rust lijkt teruggekeerd maar het was niet zo druk, enkele leden zijn gestopt en er waren ook nog mensen op vakantie. Komende dinsdag is het precies tien jaar geleden dat de biljartvereniging werd opgericht maar het jubileum zal helaas in stilte voorbij gaan.

De zomervakantie is voorbij, volgende week beginnen de scholen weer en eindigt de vakantiedienstregeling van de RET.

 


 

ZATERDAG 25 AUGUSTUS 2018

 

Vandaag ben ik op de inloopdag van Stichting de Breinpuzzel geweest en dat was voor mij de allereerste keer dat ik het dokter Heftinghuis van binnen heb gezien. De villa heeft een bijzondere geschiedenis en dankt zijn naam aan de huisarts die bijna 40 jaar in Pendrecht heeft gewoond en gewerkt. Stichting de Breinpuzzel biedt dagbesteding, logeerhuis en prikkelarm sporten aan volwassen mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH).

 

Ik werd ontvangen door Esther en Jannette (de twee drijvende krachten achter de Breinpuzzel), ze kenden mij van naam want een paar weken geleden had ik een mail gestuurd met een door mij geschreven artikel over de geschiedenis van het dokter Heftinghuis. Ik kreeg daar een enthousiaste reactie op en tot mijn verrassing zag ik vandaag het uitgeprinte artikel in een gang aan de muur hangen. Pastor Johan Bos van de Open Hofkerk was ook binnen toen ik er was, hij had gisteren gehoord van de inloopmiddag en besloot om een kijkje te nemen. Later hoorde ik dat ook ex-opbouwwerker Rieks Westrik langs geweest is.

 

De voormalige doktersvilla ziet er van binnen heel mooi uit, er is heel veel aan opgeknapt want de vorige gebruikers hebben het pand totaal uitgewoond. Alles is mooi geschilderd en de inrichting is heel rustgevend, dat laatste is bewust gedaan om een prikkelarme omgeving te creëren wat voor mensen met NAH heel belangrijk is. De ruimtes zijn erg licht wat mede komt door de grote ramen, de vroegere woonkamer van het doktersgezin (eerste foto hieronder) heeft zelfs een raam over de volle lengte met een schuifpui naar de tuin (tweede foto hieronder). Ondanks enkele kleine verbouwingen zijn er nog veel originele elementen aanwezig zoals de vloer met onregelmatig gevormde tegels, de open haard in de woonkamer (derde foto hieronder) en de centrale hal met de open trap naar de bovenverdieping (vierde foto hieronder).

 

 

De dagbesteding kent verschillende activiteiten, één van de ruimtes wordt gebruikt voor tekenen en schilderen (eerste foto hieronder) maar er is ook een grote ruimte voor dagbesteding (tweede foto hieronder). In de nabije toekomst kan er in een andere ruimte ook gesport worden, daarvoor wordt samengewerkt met beweegcentrum De Beweging aan de Baarlandhof (fysiotherapeute Magda Erkelens was vóór mij ook op de inloopmiddag geweest). Ook activiteiten in de tuin (derde foto hieronder) zijn mogelijk, een maand geleden hebben de deelnemers de appels van de appelboom geplukt en daar appelmoes van gemaakt. Verder is het binnenkort mogelijk dat volwassenen met NAH doordeweeks één of meer nachten kunnen logeren, op de bovenverdieping zijn daarvoor enkele slaapkamers ingericht (vierde foto hieronder).

 

 

Het overige nieuws volgt morgen.

 


 

ZONDAG 19 AUGUSTUS 2018

 

Al vanaf het begin was het een bron van irritatie: de gele deelfietsen van oBike. Rotterdam had in juli 2017 de landelijke primeur van de oBike, ook in Pendrecht werden de fietsen op diverse plaatsen neergezet (vooral langs de Slinge en op Plein 1953). Omdat er geen vaste inleverpunten waren mocht je een oBike na gebruik in principe overal neerzetten waardoor ze al snel de bijnaam neerkwakfietsen kregen. Bij de gemeente regende het klachten over verkeerd gestalde oBikes en ook tijdens mijn wijkrondes kwam ik de gele fietsen overal tegen.

 

Het Singaporese moederbedrijf staakte dit voorjaar zijn Europese activiteiten vanwege financierings- en vergunningsproblemen. Het plotselinge einde van oBike had tot gevolg dat de fietsen overal werden gedumpt, de gemeente mag ze niet zonder meer ruimen omdat de fietsen (meestal) niet zijn te typeren als wrak. Ook in Pendrecht zijn op veel plaatsen nog oBikes aan te treffen, twee fietsen bij mij in de straat staan er al meer dan een maand. Ik heb de gemeente de vraag gesteld wat er met de in de buitenruimte gedumpte oBikes gaat gebeuren.

 


 

ZATERDAG 18 AUGUSTUS 2018

 • Eergisteren zag ik dat het paneel Of Mice and Mozart in de Serooskerkestraat is schoongemaakt (eerste foto), het door Mirella de Boer in 2008 gemaakte kunstwerk had al jaren een groene aanslag vanwege de bomen die er vlakbij staan.

 • De afgelopen week is de voormalige skatelocatie aan de Herkingenstraat ontmanteld (tweede foto), alleen de lichtmast (die het al jaren niet doet) en de tennistafel zijn blijven staan.

 • Op het hek van het dokter Heftinghuis zit een naambord van Stichting de Breinpuzzel, over een week is er een open inloop voor buurtbewoners.

 • De Sliedrechtstraat tussen de Yersekestraat en de Rilland Bathstraat is weer toegankelijk voor auto's (derde foto), alleen tussen de Rilland Bathstraat en de Stavenissestraat is nog geen verkeer mogelijk.

 • Hoewel er nog niet veel regen is gevallen lijkt de natuur zich toch langzaam te herstellen van de droogteperiode, op veel plaatsen kleurt het gras al weer groen (vierde foto, Ellewoutsdijkstraat).

 


 

ZONDAG 12 AUGUSTUS 2018

 

In de jaren zeventig van de vorige eeuw was vissen erg populair en ook mijn vader zat regelmatig met zijn hengel aan de waterkant, samen met enkele buren. Ze hoefden vanuit de Wagenbergstraat niet ver te lopen want er was een vijver op de hoek van de Abbenbroekweg en de Ooltgensplaatweg, vaak kwamen de echtgenotes ook mee. Op de voorkant van een Contact uit 1977 (Contact was het bewonersblad van OWG) staat een foto met als bijschrift zomer in Pendrecht waarop mijn vader is afgebeeld (foto links, op de achtergrond de flat aan de Ooltgensplaatweg).

 

Ruim 40 jaar later is er veel veranderd maar de vijver is er nog steeds (foto rechts), gevist wordt er al lang niet meer en de vijver is grotendeels bedekt met kroos. De inrichting van het terrein naast de vijver is in de loop der jaren meerdere keren veranderd, de laatste aanpassing was eind 2016. Langs de Abbenbroekweg stond vroeger een rijtje garages, deze zijn in 2009 afgebroken.

 


 

ZATERDAG 11 AUGUSTUS 2018

 

Afgelopen week is er eindelijk een einde gekomen aan de hittegolf en is er wat regen gevallen. Het voorspelde noodweer is in Pendrecht uitgebleven maar ondanks de geringe hoeveelheid neerslag beginnen de grasvelden weer langzaam groen te kleuren.

 

Op de hoek van de Herkingenstraat en de Sommelsdijkstraat (aan de kant van de speeltuin) is al heel lang een min of meer openbaar speelplein. Vroeger kon je hier skaten op een halfpipe maar die is in september 2013 weggehaald, verder stonden er een tennistafel en een overdekte hangplek (foto links, genomen nadat de halfpipe is verdwenen). Rondom staat een hek maar dat stond altijd open zodat je er vanaf de Herkingenstraat in kon. Een paar weken geleden was het hek opeens dicht en vandaag zag ik dat het hek is weggehaald (foto rechts), kennelijk gaat er iets met het terrein gebeuren.

 


 • In Rotterdam rijden twee goudkleurige vuilniswagens met het opschrift GOUDTRANSPORT, de wagens maken deel uit van de gemeentelijke campagne Rotterdam Circulair en moeten de Rotterdammers bewuster maken van het feit dat afval veel geld waard is omdat het hergebruikt kan worden. Afgelopen week zag ik één van die auto's in de Sint-Annalandstraat (foto).

 • Ik had Stichting de Breinpuzzel (zie bij 5 augustus) een mail gestuurd met daarin de geschiedenis van het dokter Heftinghuis waar ik een leuke reactie op heb gekregen. Jannette en Esther van Dagbesteding en logeerhuis "de Breinpuzzel" (zo heet het officieel) nodigden mij uit om op zaterdag 25 augustus tussen 11.00 en 14.00 uur tijdens de open inloop voor buurtbewoners langs te komen.

 • In de vroegere winkel van werk- en veiligheidskleding Safety for Work aan de Slinge (naast snackbar Hans) zou bezorg- en afhaalrestaurant Soulfood Terrazza komen. Kennelijk gaat dat toch niet door want de aankondigingen zijn weggehaald en het pand staat weer te huur.

 • Er schijnt een nieuwe bestemming te zijn voor de winkel van Computer Express aan de Slinge, de ramen zijn met wit papier dichtgeplakt.

 • Al geruime tijd is men bezig in de voormalige zaak van Bicento maar nog steeds is het niet duidelijk wat er komt.


 

ZONDAG 5 AUGUSTUS 2018

 

Al een tijdje zag ik dat het dokter Heftinghuis weer verhuurd was (het stond sinds medio 2017 leeg) maar ik wist niet door wie, totdat ik afgelopen week een banner met de naam BreinPuzzel in de tuin zag staan. Nu had ik een aanknopingspunt en via internet kwam ik er al snel achter dat de villa gaat dienen als ruimte voor dagbesteding en als logeerhuis. Na een lange periode van leegstand is er weer een bestemming gevonden voor deze toch wel bijzondere villa waar tot 1994 dokter Hefting zijn huisartspraktijk had. In 2005 is de villa na restauratie in gebruik genomen als beschermd wonen project, dat eindigde in 2015 en daarna heeft Anka Psy er nog korte tijd gezeten. De karakteristieke villa is ontworpen door architect Herman Haan (1914-1996).

 

Stichting de Breinpuzzel is er voor mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH) en biedt dagbesteding en aangepast sport en bewegen aan. Vanaf 1 oktober zijn volwassenen met NAH ook welkom om er te komen logeren, dit is mogelijk van maandag tot vrijdag en het kan voor één of meerdere nachten. Meer informatie over de stichting is te vinden op hun website.

 


 

ZATERDAG 4 AUGUSTUS 2018

 

Het blijft maar warm en nog steeds geen regen terwijl de natuur snakt naar water en koelte, zo'n zomervakantie heb ik nog nooit meegemaakt.

 • Op de hoek van de Schuddebeursstraat en de Serooskerkestraat is een kastanje gekapt (linker foto), de boom was dood.

 • De Poolse supermarkt aan de Slinge gaat uitbreiden, de tussenmuur tussen de huidige winkel en de nog leegstaande winkel ernaast is doorgebroken. De supermarkt is gevestigd in het voormalige kantoor van de ABN AMRO bank waar later het Dieren Gezondheids Centrum (DGC) kwam.

 • Op Plein 1953 was vandaag weer een snuffelmarkt.

 • Op het hek bij het Turks Huis zitten reclameborden van bedrijven, opmerkelijk is het meest linkse bord met een afbeelding van café Goof Meijer en de naam café Goofy. Heeft de oudste kroeg van Pendrecht opeens een andere naam gekregen? Bij het café zelf is daar niets van te zien.

 • Nog een horecanieuwtje: café Rotterdamsche is voorlopig gesloten, aldus een notitie op de deur.

 • Het digitale informatiepaneel van de bushalte Plein 1953 aan de kant van de Sint Bavokerk is vervangen (rechter foto), het bord met vier regels is weggehaald en een bord met twee regels is er voor in de plaats gekomen. Weliswaar stoppen er aan die halte drie buslijnen maar twee daarvan rijden alleen in de spits.


 

Afgelopen week heb ik weer contact gehad met Woonstad Rotterdam over het bezoeken van mijn ouderlijke huis in de Wagenbergstraat (linker foto: de voorkant, rechter foto: de achterkant, mijn kamer was het meest linkse raam), helaas kan dat nog niet want het huis is momenteel bewoond als antikraak. Natuurlijk zou ik gewoon aan kunnen bellen maar dat doe ik liever niet, ik ken de bewoners niet en bovendien wil ik toch wel graag foto's maken. Een paar dagen geleden stond het kamerraam open en vanaf de straat zag ik dat de door mijn vader gemaakte schouw er nog steeds in zit, weliswaar wit geverfd.

Ik zal nog even geduld moeten hebben want volgens de huidige planning begint de renovatie pas in oktober 2019. De flat aan de overkant zal als eerste worden gerenoveerd, het is de bedoeling dat dit rond de komende jaarwisseling van start gaat.

 


 

ZONDAG 29 JULI 2018

 

Dankzij oud-Pendrechtenaar Hans uit Zaandam ben ik in het bezit gekomen van een suikerzakje van de Malcomesiusschool. Behalve de naam van de school staat er een telefoonnummer op (174241, dat is dus nog van vóór 1970 want in dat jaar zijn veel Pendrechtse telefoonnummers veranderd) en de naam van het hoofd: Joh. Zielstra. Verder staat er een tekening op van drie kinderen die door een deur lopen.

 

De Malcomesiusschool aan de Herkingenstraat was de enige hervormde lagere school in Pendrecht en is in 1961 in gebruik genomen, samen met kleuterschool Kleutervreugd in de Sommelsdijkstraat. De school is later gefuseerd met de (katholieke) Onze Lieve Vrouw van Lourdesschool tot oecumenische basisschool De Hoeksteen die nog steeds bestaat. Het schoolgebouw van de voormalige Malcomesiusschool staat er nog (foto rechts) en is nu het onderkomen van De Koppeling, een school voor speciaal basisonderwijs.

 


 

ZATERDAG 28 JULI 2018

 

Eergisteren ben ik teruggekomen na een vakantieweek in Zwitserland, vandaar dat ik vorig weekend niets kon schrijven. De meeste dagen heb ik doorgebracht in de hoofdstad Bern, het enige waarmee je de Zwitserse hoofdstad enigszins kunt vergelijken met Pendrecht is het min of meer rechthoekige stratenpatroon in het historische centrum (foto).

 

Toen ik op donderdag 19 juli van huis ging en over het Plein richting metrostation Slinge liep hoorde ik de klok van de Open Hofkerk luiden, vanwege het ongewone tijdstip kon het eigenlijk alleen maar voor een uitvaart zijn. In Bern vernam ik dat het voor de uitvaartdienst was van Jaap Lam die in het bestuur van de bewonerscommissie van de Tiengemetenflat zat.

Tijdens mijn vakantie kreeg ik nog een overlijdensbericht: Joop van Rijswoud heeft jarenlang de administratie gedaan voor de destijds door mijn moeder opgerichte gymclub de Oud-fitters, zijn uitvaart was op de dag dat hij 83 jaar zou zijn geworden. Met Joop heb ik meerdere keren contact gehad en hij las ook altijd met plezier mijn reisverslagen, ik heb daarom het verslag van mijn reis naar Zwitserland aan Joop opgedragen.

 • Al weken zucht heel Europa onder een hittegolf en ook in Pendrecht is dat te zien, grasvelden zijn bruin in plaats van groen, veel vooral jonge planten hebben het loodje gelegd en bij platanen laat het schors los van de stam. Op het grasveld aan de Sliedrechtstraat tegenover de Ellewoutsdijkstraat is de uitdroging goed zichtbaar (foto), het gras is bruin en het veld ligt vol met schors van de platanen die ooit bij de Groosmanflat aan de Burghsluissingel stonden. Vandaag is er wat regen gevallen maar het is slechts een druppel op een gloeiende plaat, de natuur heeft veel meer water nodig om te herstellen van de droogte. De temperatuur is inmiddels wat gedaald maar regen van betekenis wordt er voorlopig niet verwacht.

 • In de Passage is de voormalige ruimte van Pameijer Print verbouwd, ik weet nog niet wat er in komt.

 • In het voormalige winkelpand van Bicento aan de Slinge is men aan het werk, ook hier weet ik niet wat de nieuwe bestemming wordt.

 • Mijn verzoek aan Woonstad Rotterdam om in mijn ouderlijke huis te mogen kijken is doorgestuurd naar AdHoc, zij verhuren momenteel de woningen in de Wagenbergstraat tijdelijk als antikraak.


 

ZONDAG 15 JULI 2018

 

Enkele ontwikkelingen in Rotterdam of het hele land waarvan de meeste ook voor Pendrecht gevolgen zullen hebben.

 • De RET heeft 55 nieuwe elektrische bussen besteld omdat het Rotterdamse vervoersbedrijf de komende jaren duurzamer wil gaan rijden, eind volgend jaar komen de eerste nieuwe bussen in dienst. De nieuwe busvloot bestaat straks voor een deel uit elektrische bussen en voor een deel uit hybride bussen, uiteindelijk zullen er in 2030 geen dieselbussen meer rijden. De RET heeft op proef al enkele hybride bussen en een heel enkele keer rijdt zo'n bus op lijn 67 (foto).

 • Om aan de doelstellingen van het klimaatakkoord te kunnen voldoen zullen er in de komende jaren veel woningen van het aardgas af worden gehaald. Woonstad Rotterdam en energieleverancier Nuon hebben onlangs een overeenkomst getekend om binnen vijf jaar 600 sociale huurwoningen in het zuidoosten van Pendrecht aardgasvrij te maken en aan te sluiten op het Rotterdamse warmtenet.

 • PostNL gaat in augustus brievenbussen weghalen, het gaat volgens de postbezorger om bussen die te weinig gebruikt worden. In heel Rotterdam worden 139 brievenbussen weggehaald maar Pendrecht ontspringt de dans, het aantal brievenbussen in de wijk blijft 5 (locaties: Slinge bij Ooltgensplaathof, Slinge bij Baarlandhof, Vlissingenplein, Schuddebeursstraat bij Zijpe en Kortgenestraat bij Kortgeneflat). Het is niet de eerste keer dat PostNL het aantal brievenbussen vermindert want eind 2012 gebeurde dat ook al, Pendrecht telde ooit meer dan 10 brievenbussen.

Het komende weekeinde ben ik niet in de gelegenheid om mijn weblog bij te werken, de eerstvolgende update is daarom op zaterdag 28 juli.

 


 

ZATERDAG 14 JULI 2018

 

Tegelijk met het westelijke deel van de Sliedrechtstraat worden ook enkele zijstraten opnieuw bestraat of heringericht, de Wissekerkestraat is nu klaar. Vanaf de Stavenissestraat is de Sliedrechtstraat afgesloten: de lantaarnpalen zijn weggehaald en een deel van de bomen gekapt, de oplaadzuil voor elektrische auto's staat er nog maar is tijdelijk onbereikbaar.

Twee korte stukjes straat die ook aangepakt worden zijn de Hontenissestraat en de Rilland Bathstraat ten zuiden van de Sliedrechtstraat (ter hoogte van de eengezinswoningen). Oorspronkelijk waren dit doorgaande straten maar vanwege de bouw van de Tuin op het Zuiden lopen deze straten nu slechts tot het Ovezandepad. De straten en de parkeerplaatsen verdwijnen en worden vervangen door een voetpad, in de Rilland Bathstraat is dit al gebeurd (linker foto, de lantaarnpalen moeten nog worden vervangen) terwijl in de Hontenissestraat nog de oude situatie te zien is (rechter foto).

 • De Beachweek op Plein 1953, die tot nu toe altijd aan het einde van de zomervakantie is, is dit jaar al volgende week (foto: de aankondiging). Het jaarlijkse evenement kent weer vele activiteiten waaronder zwemmen, knutselen, modeshow, playbackshow en workshops. De Beachweek in Pendrecht is van maandag 16 juli tot en met vrijdag 20 juli van 13.00 tot 18.00 uur.

 • Ik heb een reactie gehad van Woonstad Rotterdam over het bezoeken van mijn ouderlijke huis, dat lijkt te gaan lukken maar het wordt vanwege de vakantie pas eind juli of in augustus.

 • Afgelopen week is in Pendrecht de laatste PMD-container van het kleine model ("bolletje") vervangen door een groter exemplaar, het betreft de container op de Slinge bij de Schuddebeursstraat. De vorige container was echt te klein en ik heb regelmatig moeten melden dat hij vol was.

 • In de vroegere winkel van werk- en veiligheidskleding Safety for Work aan de Slinge (naast snackbar Hans) komt Soulfood Terrazza, een bezorg- en afhaalrestaurant.

 • De glazen pui van het trappenhuis van de galerijflat in de Hontenissestraat is hersteld, in januari was daar het bovenste deel van de pui uitgevallen tijdens een zware storm. Een eerdere storm vernielde de ramen van het westelijke trappenhuis van de Karel de Stouteflat, dat was in november 2016 maar de schade is nog steeds niet hersteld.

De droogte houdt aan waardoor vooral jonge bomen en struiken het zwaar hebben. De vereniging Vrienden van het Levenspad roept alle donateurs op om bij hun boom langs te gaan en deze indien nodig van water te voorzien. Ongeveer 30 vooral kleine boompjes hebben al het loodje gelegd en de vereniging ziet er op toe dat in het komende plantseizoen (vanaf oktober) de boompjes worden vervangen. Gelukkig kunnen de oudere bomen beter tegen de droogte, de boom voor mijn vader staat er nog goed bij.

 


 

Wat ik al langere tijd vermoedde bevestigen de media van afgelopen week: het is weer hommeles in de Zuiderkroon. Vorige maand was het ontmoetingscentrum plotseling een week gesloten waardoor ook het biljarten op dinsdagavond niet door kon gaan. Het is mij niet duidelijk wat er precies aan de hand is maar het lijkt er op dat de verschillende partijen tegenover elkaar staan en de huurprijs van de ruimte een twistpunt is. Daardoor is er na 13 jaar een abrupt einde gekomen aan de maandelijkse bingo omdat de huurdersvereniging de door de stichting Kroon op Zuid vastgestelde zaalhuur niet kan betalen, volgens de krant mag er zelfs geen feestavond of rommelmarkt meer worden georganiseerd. De gemeente stelt echter dat de stichting zelf de huurprijs mag bepalen waardoor er een patstelling is ontstaan.

Leefbaar Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld over de situatie en dat gebeurde ook al eind 2016 toen Aafje de sluiting van het restaurant en de ontmoetingsruimte aankondigde. Dat gebeurde uiteindelijk toch, de ontmoetingsruimte wordt sindsdien voornamelijk door vrijwilligers gerund maar ligt momenteel dus weer onder vuur. Leefbaar meent dat er nu een ongewenste situatie is ontstaan die niet in de geest is van de reddingsoperatie van anderhalf jaar geleden.

De perikelen in de Zuiderkroon hebben ook gevolgen voor de biljartvereniging die destijds is opgericht als onderdeel van de huurdersvereniging. Het voortbestaan is in gevaar en de tijd zal leren hoe het allemaal afloopt, op 28 augustus a.s. is het 10 jaar geleden dat de vereniging werd opgericht. Ik heb besloten om er even afstand van te nemen tot aan het einde van de zomervakantie, dan zal ik bekijken wat de stand van zaken is.

 

Aanvulling: de stichting Kroon op Zuid laat in een persoonlijke reactie weten dat alle activiteiten (ook het biljarten) gewoon doorgaan, men is zelfs al bezig met het programma voor 2019. Sommige mensen denken dat de Zuiderkroon gaat sluiten of al gesloten is maar daar is geen sprake van, de stichting blijft de Zuiderkroon runnen en activiteiten organiseren voor iedereen.

 


 

ZONDAG 8 JULI 2018

 

De komende renovatie in de Wagenbergstraat zal ik met meer dan gewone belangstelling volgen omdat ik hier ben opgegroeid, we zijn er in 1964 komen wonen op nummer 119 (op de bovenste verdieping) en pas in 1996 hebben mijn ouders het huis verlaten. Gisteren liep ik weer door het achterste deel van de straat en het lijkt er op dat in de beide flats de meeste woningen nu leeg zijn. Bij meerdere brievenbussen zaten stickers dat de woningen via Ad Hoc beheer tijdelijk verhuurd zijn als antikraak maar aan de huizen zelf is dat nauwelijks te zien.

 

Tot mijn verbazing zag ik dat de portiekdeur bij mijn ouderlijke huis open stond en deze kans liet ik mij niet ontgaan. Ik ben naar binnen gegaan en de trap opgelopen waar zo veel voetstappen van mij staan. Het was de eerste keer dat ik hier binnen was sinds de opknapbeurt eind 2013 waarbij toch het nodige is veranderd, vooral de kleuren van de deuren. Precies 10 jaar geleden was ik er voor het laatst en toen was alles nog zoals het was in de tijd dat wij er woonden.

 

Het trappenhuis is in wezen nog hetzelfde, de traptreden zijn nog steeds van ruwe steen maar de ijzeren zigzagleuningen zijn nu paars in plaats van grijs. De voordeuren en de deuren van de meterkast zijn donkergroen, vroeger waren de voordeuren houtkleurig en de meterkastdeuren lichtgroen (in het begin grijs). Ik loop de trappen op en na 38 treden sta ik voor de deur van ons vroegere huis. De groen geverfde deur is vreemd om te zien, net als het dichtgemaakte raampje (maar dat was 10 jaar geleden ook al), alleen de bakelieten deurknop is nog origineel. Helaas zijn bij de opknapbeurt de originele emaille nummerbordjes verdwenen maar ik heb een gelijksoortig exemplaar uit één van de Groosmanflats. Het was erg stil op de trap, nergens hoorde ik geluiden uit de huizen komen en ik had daardoor het idee dat ik in een sloopflat was.

(foto's hieronder van links naar rechts: het trappenhuis na binnenkomst, het trappenhuis halverwege, het trappenhuis helemaal boven en de voordeur van nummer 119)

 

 

Ik kon niet nalaten om ook even in de kelder te gaan kijken want daar stonden onze fietsen, via de vrij steile keldertrap (de ooit door een buurman aangelegde fietsgoot zit er nog steeds!) loop ik naar beneden. De muren zijn nog steeds wit maar het onderste deel is nu grijs. De kelderdeuren zijn vervangen, de vroegere grijze paneeldeuren met een eenvoudig slot (dat was nog uit de tijd dat inbraken niet aan de orde van de dag waren) zijn vervangen door dikkere deuren die ook groen zijn. Wij hadden als enige op de trap twee kelders, al waren ze wel klein. De gemeenschappelijke kelderruimte is helemaal leeg, in onze tijd stonden er fietsen hoewel dat officieel niet mocht.

(foto's hieronder van links naar rechts: de keldertrap van boven gezien, de keldertrap van beneden gezien, hier stonden onze fietsen en de kelderdeur van nummer 119)

 

 

Een paar weken geleden heb ik Woonstad Rotterdam gemaild met het verzoek of ik nog één keer in mijn ouderlijke huis mag kijken voordat de renovatie begint omdat het dan nog in de oorspronkelijke staat is. Tot nu toe heb ik nog geen reactie gehad dus ik ga het nog een keer proberen.

 


 

Rondslingerende winkelwagentjes zijn een bron van ergernis en mijn ervaring is dat melden bij de gemeente weinig zin heeft. Onderstaand bericht stond in een mail van Jeroen Zoetmulder, de supermarktmanager van Albert Heijn in de Krabbendijkestraat.

 

Regelmatig slingeren winkelwagentjes van onze winkel in de wijk. Niet omdat wij ze daar verstoppen, maar vaak omdat deze meegenomen worden voor de zware boodschappen. Helaas worden deze winkelwagens niet altijd netjes terug gebracht. Enorm jammer natuurlijk, want voor je het weet gaat de jeugd er mee aan de haal of belanden ze in de sloot.

Mocht u een winkelwagen in de wijk zien staan, bel ons a.u.b. (010 – 480 1387) en wij komen deze direct ophalen.

 


 

ZATERDAG 7 JULI 2018

 

Heel Nederland zucht onder de aanhoudende warmte en de gevolgen zijn ook in Pendrecht zichtbaar. Meerdere grasvelden zijn bruin in plaats van groen, vooral op plaatsen waar de zon de hele dag op staat (eerste foto: Ellewoutsdijkstraat).

 

De broodbak op Plein 1953 wordt goed gebruikt, vanmiddag zag ik dat het deksel iets open stond omdat de bak vol is (tweede foto). Ik vroeg mij meteen af of je dit kunt melden bij de gemeente, net als b.v. een volle papiercontainer. Dat bleek niet het geval te zijn dus stuurde ik een bericht via de website van BroodNodig, al snel kwam er een reactie met de tip om een volle broodbak te melden door te mailen naar broodbak@broodnodig.co.

 

 

In het winkelblok op Plein 1953 aan de kant van de Krabbendijkestraat staan al weer geruime tijd drie winkels leeg, de ramen zijn beplakt met affiches met daarop in grote letters TE HUUR (derde foto: de voormalige winkel van Astrid's Home Decor).

 

Hoe heet eigenlijk de nieuwe behangwinkel? Er staan maar liefst vier verschillende namen op de ramen: Behangkoopjes.nl (de oorspronkelijke naam), canvaskoopjes.nl, behanguitverkoop.nl en fotobehangkoopjes.nl. Boven de ingang van het filiaal in de vroegere Wibra staat alleen Behangkoopjes.nl en de oorspronkelijke winkel op de hoek van de Slinge en de Kerkwervesingel is zo goed als leeg (vierde foto).

 


 

Volgende week is er een inloopbijeenkomst over de komende aanpassingen in de Krabbendijkestraat die in het najaar zullen starten. De bijeenkomst is op donderdag 12 juli tussen 18.30 en 19.30 uur in de Christus Triomfatorkerk (ingang aan de Kloosterzandestraat), men kan hier de tekeningen bekijken en om uitleg vragen.

 

Fietsers zullen het meeste merken van de aanpassingen: aan beide zijden van de straat komen in rood asfalt uitgevoerde fietsstroken, deze beginnen bij het vrijliggende fietspad ter hoogte van de winkels en sluiten ten zuiden van de Nieuw-Vossemeerweg aan op de bestaande fietsstroken richting Charloisse Lagedijk.

 

Voor de oversteekplaats ter hoogte van de Kloosterzandestraat is in overleg met de scholen een nieuw ontwerp gemaakt. De huidige oversteekplaats (foto rechts), aangelegd in maart 2010 in het kader van de kindvriendelijke routes, is onveilig: voetgangers hebben geen voorrang (het is immers geen zebrapad) en de voorrangsregeling voor auto's is onduidelijk waardoor er veel (bijna-)ongelukken gebeuren. Regelmatig worden de zwart-witte paaltjes aangereden en het is toeval dat vandaag weer één van de paaltjes scheef stond. De nieuwe oversteek wordt verhoogd aangelegd en in het midden van de straat komt een vluchtheuvel met een versmalling.

 


 

ZONDAG 1 JULI 2018

 

In het verleden zijn als gevolg van de herverkaveling delen van de wijk overgedragen aan een andere corporatie waardoor veel Pendrechtenaren van de ene op de andere dag een andere huisbaas kregen. Op de datum van vandaag is dat twee keer gebeurd (in 1970 en 1987) en één huisbaaswissel heb ik zelf meegemaakt. De beide overdrachten op 1 juli gebeurden in het deel van de wijk dat nu Herkingenbuurt heet, de Herkingenstraat was vroeger de scheiding tussen Pendrecht 2 en Pendrecht 3.

 

Op 1 juli 1970 gaat Pendrecht 2 (nu het noordelijke deel van de Tiengemetenbuurt) over van Onze Woning naar OWG (Onze Woongemeenschap, een voorloper van Woonstad Rotterdam), deze buurt bestond toen geheel uit huurwoningen en de winkels aan de Herkingenstraat. Tijdens de herstructurering is er veel gesloopt maar de nieuwbouw kwam op dezelfde plaatsen terug waardoor de structuur van de wijk bewaard is gebleven (foto links: het noordelijke deel van de Dirkslandstraat vroeger, al deze huizen zijn vervangen door nieuwbouw). De portiekflats en de winkels maakten plaats voor eengezinswoningen in de koopsector, alleen de vijf haaks op de Oldegaarde staande galerijflats (foto rechts) zijn blijven staan.

Oorspronkelijk hadden alle blokken platte daken maar de nieuwe woningen langs de Oldegaarde hebben puntdaken. Dit is ontstaan omdat de nieuwbouw hetzelfde is als in de Zierikzeebuurt zodat langs het hele Pendrechtse deel van de Oldegaarde hetzelfde type eengezinswoningen staat.

 

Op 1 juli 1987 gaat Pendrecht 3 (nu het zuidelijke deel van de Tiengemetenbuurt) over van de Maatschappij voor Volkswoningen naar OWG. Ook deze buurt was opgebouwd met de stempels van Lotte Stam-Beese waarbij de verschillende types woningen rondom een gemeenschappelijke tuin staan, een curiositeit was de villa van dokter Hefting aan de Sommelsdijkstraat. Door de herstructurering heeft de buurt twee gezichten gekregen: in het noordelijke deel is alles gesloopt en vervangen door nieuwbouw in een gewijzigde structuur maar in het zuidelijke deel zijn de paalwoningen en de rioolbuizenflats grotendeels in de oude staat teruggebracht.

Ik woonde destijds in één van de paalwoningen in de Stellendamstraat zodat ik de verandering van huisbaas bewust heb meegemaakt. Het was minder spectaculair dan het lijkt, je verhuist niet en er verandert niets aan het huis. De renovatie heb ik niet als bewoner meegemaakt, ik was enkele jaren daarvoor al verhuisd.

 


 

Oudere berichten zijn terug te vinden in het weblogarchief.