weblog Pendrecht

 


 

Dit is mijn digitale dagboek over Pendrecht, de nieuwste berichten staan altijd bovenaan. Klik hier om een reactie te sturen.

Omdat ik fulltime werk heb ik weinig vrije tijd, ik werk mijn weblog daarom alleen op zaterdag en zondag bij.

 


 

ZONDAG 17 MAART 2019

 

Vanwege het klimaatakkoord van Parijs en de aardbevingen door de gaswinning in Groningen wordt de noodzaak om versneld van het aardgas af te stappen steeds groter. Deze energietransitie houdt in dat in 2050 heel Nederland aardgasvrij moet zijn, een ingrijpende operatie waar iedereen die nu nog aardgas gebruikt mee te maken zal krijgen.

 

In oktober 2018 besluit het kabinet om aan 27 gemeenten een rijksbijdrage toe te kennen voor het aardgasvrij maken van een wijk, Rotterdam is één van deze gemeenten en Pendrecht is de uitverkoren wijk. De belangrijkste reden om juist Pendrecht te kiezen is omdat in een deel van de wijk al een warmtenet ligt, de hoofdleiding van het stadswarmtenet loopt langs de wijk zodat het relatief eenvoudig is om aftakkingen te maken. De nieuwbouwwoningen van de Tuin op het Zuiden zijn al aardgasvrij: de bewoners koken elektrisch en de huizen worden verwarmd via het warmtenet (op het kaartje hiernaast zijn de blokken die nu al aangesloten zijn op het warmtenet groen gekleurd).

 

Al een paar maanden eerder, op 9 juli 2018, hebben Woonstad Rotterdam en energieleverancier Nuon een overeenkomst gesloten om 600 bestaande sociale huurwoningen in Pendrecht van het aardgas af te halen om ze daarna aan te sluiten op het Rotterdamse warmtenet. Het gaat om ruim 10% van alle woningen in Pendrecht, gelegen in het zuidoostelijke deel van de wijk. Uniek is dat het niet een enkel flatgebouw of rijtje eengezinswoningen betreft maar een groter gebied waarin bestaande woningen worden aangesloten op het warmtenet. Zo krijgen de te renoveren portiekflats en eengezinswoningen ten zuiden van de Sliedrechtstraat stadsverwarming en zijn geisers en gasfornuizen voorgoed verleden tijd. Uiteindelijk zal heel de wijk van het aardgas af gaan en daarvoor is het project Pendrecht Aardgasvrij in het leven geroepen, het is de bedoeling dat de hele wijk in 2030 geen aardgasaansluitingen meer heeft.

 


 

Op zaterdag 23 maart organiseert de gemeente Rotterdam een inloopmiddag over het project Pendrecht Aardgasvrij, iedereen is welkom voor informatie en voor een kop koffie, thee of soep. De inloopmiddag is tussen 13.00 en 15.30 uur in het gebouw van Vitaal Pendrecht op Plein 1953.

 

Voor de affiches worden foto's van Pendrechtenaren gebruikt en ook ik ben daarvoor benaderd. Een paar weken geleden is er een fotograaf bij mij thuis geweest en heeft een serie foto’s van mij gemaakt. Op één van de affiches van de inloopmiddag ben ik afgebeeld, staande in de deuropening van mijn huis. Dit weekend heb ik het affiche met mijn foto nog nergens gezien in de wijk maar dat kan de komende dagen nog veranderen.

 


 

ZATERDAG 16 MAART 2019


 

ZONDAG 10 MAART 2019

 

Zware windstoten, harde regen en code oranje nekten de eerste Zondagmiddagmuziek van dit jaar want er zaten amper 25 bezoekers in de kerkzaal van de Open Hofkerk. Toch trotseerde ik de weergoden en ruim op tijd ben ik in de kerk, ook mijn moeder was gekomen.

 

Na het welkomstwoord van John Bakker zong het Golden Circle Ensemble vanaf de gaanderij het Ave Verum Corpus van Mozart met begeleiding van André de Jager op het Vierdag-orgel. Na deze introductie kwam het koor de kerkzaal binnen en werd het Requiem van Mozart uitgevoerd dat ongeveer drie kwartier duurde. Aan het einde kwam het applaus en kregen de uitvoerenden bloemen maar daarmee was het concert nog niet afgelopen. Eerst speelde André de Jager nog een orgelsolo en als afsluiting zong het ensemble onder pianobegeleiding het bekende You raise me up. Aan het einde van het concert vertelde John Bakker (de dirigent van het Golden Circle Ensemble) dat het Requiem geen gemakkelijk werk is om uit te voeren, een extra moeilijkheidsgraad is het feit dat de zangers van het ensemble uit verschillende landen komen waaronder IJsland, Portugal en Indonesië.

 

Na afloop dronken mijn moeder en ik nog een kop koffie in de ontmoetingsruimte en vlak voordat we weggingen gebeurde er nog iets aardigs. De leden van het ensemble kwamen binnen en mijn moeder vertelde hen dat ze had genoten van het concert. Toevallig stond net de IJslandse zanger voor mij en ik zei spontaan takk fyrir, bless bless [dank je wel, tot ziens]. Zijn mond viel open van verbazing waarop ik hem vertelde dat ik een paar jaar geleden in IJsland op vakantie ben geweest, vandaar dat ik een paar woorden van de taal ken. Overigens moet ik bij het Golden Circle Ensemble altijd aan IJsland denken want tijdens die vakantie heb ik vanuit Reykjavik een dagexcursie gemaakt die bekend is onder de naam Golden Circle Tour, één van de bezienswaardigheden is de geiser Strokkur.

 


 

In de laatste In de Kijkerd staat een uitgebreid artikel van Woonstad Rotterdam over enkele sloop- en renovatieprojecten in de wijk. Het project GeerWag gaat over de renovatie van de portiekflats in de Geertruidenbergstraat en de Wagenbergstraat, daar heb ik in mijn weblog al een paar keer over geschreven.

 

Het project EGW 102 gaat over de 102 eengezinswoningen in het zuidoosten van Pendrecht, verdeeld over 17 blokjes van elk zes woningen die o.a. langs de Abbenbroekweg en het Fijnaartpad staan (foto links). De huizen worden gerenoveerd, krijgen zonnepanelen en worden aangesloten op de stadsverwarming. De blokken worden elk apart aangepakt, de werkzaamheden starten in mei 2019 en duren tot medio 2020. Het aanzicht van de gevels zal behoorlijk veranderen en wie de impressie ziet (foto rechts) zal denken dat het gloednieuwe huizen zijn.

 

Het project galerijwoningen 96 gaat over de zes blokken tweelaagsgalerijwoningen aan de Tiengemetensingel en omgeving. Het gaat om de huizen die bekend zijn als duplexwoningen, ook al is deze naam in dit geval niet juist. Deze verouderde en kleine woningen worden afgebroken (de uitverhuizing is al begonnen) en er komen 86 eengezinswoningen voor terug waarvan 58 in de sociale huur en 28 in de vrije huur. Begin 2020 start de sloop en midden 2022 zijn alle nieuwbouwwoningen klaar.

Al eerder schreef ik dat de lege benedenwoningen worden dichtgemaakt met foto's waardoor het lijkt alsof de huizen nog bewoond zijn, een truc die ook in de Wielewaal wordt toegepast. Van een afstand is het bedrieglijk echt, alleen als je dichtbij komt zie je dat het op het nummerbordje na allemaal nep is. Toch is er een duidelijk verschil, al zal dat niet iedereen meteen opvallen: boven de voordeur is een raam maar op de afbeelding is dat raam verdwenen (op de foto rechts staat het benedenhuis leeg).

 


 

Bij de toegang naar Plein 1953 vanaf de Slinge tegenover de Kerkwervesingel staat in één van de plantvakken een promotiebord van de winkeliersvereniging waarop de activiteiten van dit jaar worden aangekondigd. Alle vermelde data vallen op een zaterdag en worden te zijner tijd ook aangekondigd op de website van de winkeliersvereniging.

• 11 mei: Lentefeest.

• 25 mei: jeugdtaptoe.

• 21 september: Plein '53 Cup en Pendrecht Fietst zich Fit.

• 23 november: intocht Sinterklaas.

• 21 december: kerstactiviteiten.

Café Rotterdamsche is een half jaar gesloten geweest maar is sinds een paar weken weer open. De naam Rotterdamsche is verdwenen maar op één van de ramen staat café bar Terras dus mogelijk is dat de nieuwe naam.

 


 

ZATERDAG 9 MAART 2019

 

Sinds afgelopen week is de Krabbendijkestraat tussen de Tholenstraat en de Sliedrechtstraat opgebroken, de parkeerplaatsen bij de stadsvilla's zijn wel bereikbaar. Aan beide zijden liggen loopplanken en de oversteekplaats met het dambordpatroon is nog te gebruiken, de rode hekjes zijn bijna allemaal blijven staan. De kruising met de Sliedrechtstraat is ook afgesloten, de nieuwe rioolbuizen liggen al klaar en het lijkt er op dat er ook iets met de duiker van de Kamperlandsingel gaat gebeuren. Ik merk indirect dat de Krabbendijkestraat afgesloten is omdat er nu meer verkeer dan anders door de Tholenstraat rijdt.

 

 

Vanwege de afsluiting is de omleidingsroute van bus 67 veranderd. Komend vanaf Zuidplein rijdt de bus over de Groene Kruisweg langs Pendrecht maar slaat pas bij de Slinge linksaf. De halte bij Slingedael is tijdelijk ook voor bus 67 en daarna rijdt de bus een stukje verder tot aan een tijdelijke halte net voorbij de Sint-Maartensdijkstraat. Dit tijdelijke eindpunt bestaat uit drie parkeervakken waarop gele kruisen zijn aangebracht, het haltebord (zonder dienstregeling) is provisorisch aan een lantaarnpaal bevestigd. Vanaf deze halte rijdt de bus voorbij de Krabbendijkestraat en vervolgens weer de normale route richting Zuidplein. De omleiding duurt tot en met vrijdag 26 april.

Terwijl ik deze tekst aan het typen ben hoor ik onmiskenbaar het geluid van een Citaro-bus en als ik uit mijn raam kijk zie ik tot mijn verbijstering een bus van lijn 67 langs mijn huis rijden! Kennelijk zijn niet alle chauffeurs op de hoogte van de omleidingsroute...

 

Het is niet de eerste keer dat buslijn 67 een tijdelijk eindpunt op de Slinge had. In de zomer van 2016 was dit eveneens het geval, het voorste deel van de Krabbendijkestraat was toen afgesloten vanwege de aanleg van een persleiding.

 


Huurdersvereniging Zuiderkroon organiseert in samenwerking met het Pendrechtse filiaal van Albert Heijn een bingomiddag, bedoeld voor de zestigplussers in de wijk. De middag is op woensdag 13 maart a.s. van 14.00 tot 16.00 uur in de ontmoetingsruimte van de Open Hofkerk. Vanwege de beperkte ruimte is het raadzaam om vooraf aan te melden.

 


 

Eergisteren is de nieuwe In de Kijkerd aangekomen, nog dezelfde avond heb ik twee dozen opgehaald en in twee sessies heb ik mijn bezorgwijk gedaan. Ondanks het onstuimige weer heb ik de hele bezorging tussen de buien door kunnen doen.

 

Op de voorpagina van magazine 2019-1 staan twee foto's van impressies hoe de te renoveren woningen in het zuidoosten van Pendrecht er uit komen te zien. Mijn vaste rubriek Pendrecht van toen gaat over het Monopolybord dat van 2004 tot 2009 op de hoek van de Slinge en de Ooltgensplaathof heeft gestaan (foto rechts, later kwam hier het billboard van de imagocampagne Pendrecht is Goed Bezig waaraan de foto's van de helden hingen). Verder heb ik een artikel geschreven over de Sint Bavokerk die de status van Rijksmonument heeft gekregen.

 

Enkele onderwerpen van overige artikelen (afgezien van de Kinderfaculteit en speeltuin Neeltje Jans want dat staat er altijd in): het project Pendrecht Aardgasvrij, aankondiging van het Lentefeest (zaterdag 11 mei), het Pendrecht Theater, vacature op het Arboretum Pendrecht en een artikel van Woonstad Rotterdam over enkele sloop- en renovatieprojecten in de wijk. Voor wie buiten Pendrecht woont: het magazine is binnenkort via de website van Vitaal Pendrecht te downloaden.

 


 

ZONDAG 3 MAART 2019

 

Over een week, op zondag 10 maart, is het eerste concert van 2019 in de Open Hofkerk in de serie Zondagmiddagmuziek in Pendrecht. Sinds John Bakker de organisator is van de concerten is het een traditie geworden dat het eerste concert van het jaar wordt uitgevoerd door het Golden Circle Ensemble waar John dirigent van is. Het Golden Circle Ensemble is een ensemble dat bestaat uit jonge mensen, studerend of net afgestudeerd aan een conservatorium. Bijzonder aan het ensemble is ook dat het samengesteld is uit vele nationaliteiten die samensmelten in de gezamenlijke taal die muziek heet. Tijdens het concert wordt het Requiem van W.A. Mozart uitgevoerd, het ensemble wordt door André de Jager begeleid op het Vierdag-orgel.

 

Het concert begint om 15.00 uur en vanaf 14.30 uur is men welkom, kaartjes kosten € 6,- (pashouders betalen € 4,-) en kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen. Kaartverkoop is op de dag van het concert maar men kan vooraf kaarten reserveren bij John Bakker via het mailadres openhofconcerten@gmail.com.

 


 

ZATERDAG 2 MAART 2019

 

Aan de zuidkant van de Slinge staan bij een parkeervak vlakbij de Sint-Maartensdijkstraat twee bakens wat er op wijst dat hier werkzaamheden gepland zijn (foto links). Op zich niets bijzonders maar toen ik de gele borden bekeek vroeg ik mij af wanneer er iets gaat gebeuren. Er staan twee borden die aangeven dat er een parkeerverbod geldt maar de data zijn niet erg geloofwaardig: op het ene bord staat woensdag 9 januari tot en met vrijdag 1 februari en op het andere vrijdag 23 november tot en met vrijdag 21 december!

 

Ook de RET geeft wel eens verkeerde of misleidende informatie. Vanwege de werkzaamheden in de Krabbendijkestraat zijn meerdere haltes van lijn 67 tijdelijk buiten gebruik, inclusief het eindpunt bij de Nieuw-Vossemeerweg. Tot mijn verbazing zag ik op het informatiepaneel een vertrektijd staan (foto rechts) terwijl op de regel eronder het bericht voorbijkomt waarin te lezen is dat de halte tot en met 15 maart is vervallen!

 

Nog een bijzondere ontdekking: volgens een plattegrond op het perron van metrostation Slinge kan je al met de metro naar Hoek van Holland! De lijn zou oorspronkelijk in februari 2018 in gebruik worden genomen maar door problemen is de opening al meerdere keren uitgesteld, de metro's gaan nu op zijn vroegst pas in mei 2019 rijden.

  

ZONDAG 24 FEBRUARI 2019

 

Aanstaande donderdag is het precies 60 jaar geleden dat de HAL-flat aan de Oldegaarde werd opgeleverd en overgedragen aan "Stichting Pensioenfonds 1937" van de Holland Amerika Lijn, dat was op 28 februari 1959. Ondanks dat de flat er nu al 60 jaar staat is de buitenkant nog niet veel veranderd, zeker niet van een afstand. Op het grasveld voor de flat staat sinds 1990 het kunstwerk van Rik Blom dat uit rood geverfde ijzeren balken bestaat, het kunstwerk is een geschenk van OWG (Onze Woongemeenschap) aan Pendrecht ter gelegenheid van haar 40-jarig bestaan.

 

Naast de ingang is een mozaïek aangebracht dat naar de Holland Amerika Lijn verwijst, het mozaïek toont van links naar rechts de skyline van New York, een schip van de HAL en het HAL-hoofdkantoor op de Wilhelminakade. In de loop der jaren raakte het kunstwerk in verval maar in 2015 heeft de Vereniging van Eigenaren van de flat geld vrijgemaakt om het karakteristieke kunstwerk in oude luister te herstellen. Op 11 mei is het mozaïek weggehakt en op 30 juni is het opnieuw gemaakte mozaïek weer op zijn plaats aangebracht, daarbij is zo veel mogelijk gebruik gemaakt van de oorspronkelijke tegeltjes.

 


 

ZATERDAG 23 FEBRUARI 2019

 

Op 20 maart zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten en voor de waterschappen. Afgelopen week zijn in heel Rotterdam de verkiezingsborden neergezet, het zijn de nieuwe borden die vorig jaar voor het eerst bij de gemeenteraadsverkiezingen zijn gebruikt. Het vroegere houten bord waar de politieke partijen hun posters op konden plakken is vervangen door een mobiel bord waarop de affiches voorgedrukt zijn zodat het over elkaar heen plakken van affiches tot het verleden behoort, bovendien zijn alle affiches even groot.

In Pendrecht staat het verkiezingsbord weer in de grasstrook langs de Slinge, ongeveer ter hoogte van de Pendrecht-bank. Het bord staat een paar meter verder dan vorig jaar vanwege de nieuw geplante bomen.

 

De Krabbendijkestraat tussen de Nieuw-Vossemeerweg en de Ossenisseweg is weer open voor het verkeer. In het gedeelte tussen de Ossenisseweg en de Sliedrechtstraat is al te zien hoe het gaat worden; langs het trottoir zijn rechthoekige vakken aangelegd, ik vermoed dat daar plantenperken komen net zoals in de Stavenissestraat.

 

Het aantal oplaadpunten voor elektrische auto's wordt steeds groter, ik ontdekte een nieuw oplaadpunt aan de Nieuw-Vossemeerweg ter hoogte van de Hontenissestraat.

 


 

ZONDAG 17 FEBRUARI 2019

 

Ten westen van Pendrecht, net buiten de wijk, staat het zorgcentrum Sonneburgh waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1948. In dat jaar was de oprichtingsvergadering van de (zo staat het vermeld op de presentielijst) Stichting tot Oprichting en Instandhouding van een Protestants Tehuis voor Ouden van Dagen annex Inrichting voor Chronische Zieken. Het oorspronkelijke onderkomen is een dubbele villa aan de Dorpsweg met de naam Sonneburgh maar die wordt al snel te klein. Het eerste verzorgingshuis op de huidige locatie aan de Groene Kruisweg wordt geopend in 1957 en het complex is daarna meerdere keren verbouwd en uitgebreid. Een bekende oud-Pendrechtenaar die er sinds 2006 woont is de nu 96-jarige Henk van Oostende, voormalig raadslid van de deelgemeente Charlois en daarna secretaris van de Huurderscommissie Zuiderparkflat (HCZ) waarvoor hij o.a. de nieuwsbrieven verzorgde. In maart 2009 heb ik Henk van Oostende in Sonneburgh bezocht.

 

In 2018 bestond Sonneburgh 70 jaar en ter gelegenheid daarvan is een jubileumboek uitgegeven, afgelopen week kreeg ik van kennissen in de wijk een exemplaar omdat zij het boek dubbel hadden. Ik bedacht mij opeens dat ik vorig jaar een mail van iemand had gehad die een boek over Sonneburgh ging schrijven, het was Simone van Nes en zij vroeg of ik misschien oude foto’s van Sonneburgh had. Ik heb haar toen een scan gestuurd van een ansichtkaart en de afbeelding is in het boek opgenomen, vandaar dat achterin bij de fotoverantwoording mijn naam staat vermeld. Ik heb nog niet de gelegenheid om het boek uitgebreid te lezen maar dat ga ik de komende dagen zeker doen.

 


 

ZATERDAG 16 FEBRUARI 2019

 

Bij de flat Slinge I is afgelopen week een tijdelijke lift geplaatst, deze staat aan de galerijkant nabij de Slinge en is bereikbaar via een hellingbaan (foto links). De lift in de flat is al weken buiten gebruik (een indirect gevolg van de waterproblemen in de kelders) waardoor ouderen en mensen die slecht ter been zijn niet meer naar buiten kunnen. Vestia heeft eerder een stoeltjeslift in één van de trappenhuizen laten installeren maar dat is niet voor iedereen een oplossing. Het is niet de eerste keer dat er bij deze flat een noodlift staat, in april 2011 was dat eveneens het geval vanwege onderhoud aan de vaste lift.

 

De eerste keer dat ik een buitenboordlift (deze naam is bedacht door de toenmalige opbouwwerker Rieks Westrik) in de wijk heb gezien was in oktober/november 2010 (foto rechts). Deze stond bij de flats langs de Ellemeethof omdat de liften in de flat een grote onderhoudsbeurt kregen. De noodlift zag er heel anders uit dan die nu bij de flat Slinge I staat en toen ik er een foto van maakte riep een bewoner mij die in de eengezinswoning er pal naast woonde. Hij beklaagde zich over het lawaai van de lift, vooral 's nachts, en vroeg zich af hoe lang deze er zal staan. Even later ging iemand met de lift naar boven en ik moest constateren dat het ding inderdaad nogal luidruchtig was.

In oktober 2013 kregen de liften van de twee flats aan de Dreischorstraat een opknapbeurt, ook daar stonden toen tijdelijke liften.

  

ZONDAG 10 FEBRUARI 2019

 

Afgelopen donderdag was mijn jubileumreceptie ter gelegenheid van mijn 40-jarig dienstverband bij het Albeda. Het was in mijn ogen zeer geslaagd: gezellig, sfeervol en informeel. Er waren collega's en oud-collega's, ook één van de vroegere directeuren van de Roerdomplaan was aanwezig. Het officiële gedeelte bestond uit drie sprekers: mijn leidinggevende, mijn vroegere leidinggevende en als laatste ikzelf. In mijn speech heb ik teruggeblikt op mijn 40 Albeda-jaren en de volledige tekst laat ik hieronder volgen.

 

 

40-JARIG JUBILEUM MARIO BOSCH

5 februari 1979 - 5 februari 2019

 

Al heel lang heb ik naar dit moment uitgekeken en nu is het dan zo ver: ik heb (zoals dat officieel heet) mijn 40-jarig ambtsjubileum bereikt. Mijn datum van indiensttreding is 1 februari 1979 maar omdat 5 februari mijn eerste werkdag was beschouw ik die datum als begin van mijn Albeda-carrière. Ik had daarom mijn jubileumreceptie op 5 februari j.l. willen houden maar dat was helaas niet mogelijk, vandaar dat het vandaag is. Graag wil ik deze voor mij zo bijzondere dag aangrijpen om in het kort terug te blikken op mijn loopbaan bij het Albeda.

 

Ik ben begonnen op één van de rechtsvoorgangers van het Albeda, de Chr. School voor MBO Roerdomplaan. Ik had gesolliciteerd naar de functie van amanuensis. Al heel snel kwam er een kort briefje van directeur Arie van Lenten met het verzoek om zo spoedig mogelijk contact op te nemen. Van alle sollicitanten was ik de enige die met een opleiding voor amanuensis bezig was en om een lang verhaal kort te houden: in twee weken was alles rond en maandag 5 februari 1979 was mijn eerste werkdag op de Roerdomplaan waar ik werd ontvangen door scheikundedocent Jan Davids. Het was een sfeervol gebouw waar ik mij direct thuis voelde en de school was niet ver van mijn huis.

 

Op de Roerdomplaan was nog nooit een amanuensis geweest dus ik heb alles vanaf de grond opgebouwd. Mijn domein was een hokje naast het scheikundelokaal (genummerd 6A) met daarin slechts een antieke tafel en een gammele houten kast. Na enkele jaren is de ruimte verbouwd en kwam er een vast bureaublad en een aanrechtblok. Daarna heb ik de witkwast ter hand genomen om de muren en het plafond een verfje te geven, later heb ik trouwens in mijn eentje ook het scheikundelokaal geverfd.

Helaas verliet Jan Davids de Roerdomplaan in 1981 omdat hij een andere baan had gevonden. Daarna werkte ik vooral samen met Fred Brandt, heel wat schei- en natuurkundeproeven heb ik in lokaal 6 begeleid en gedemonstreerd.

Mijn vroegere kamer op de Roerdomplaan (foto links) is nu de spreekkamer van een fysiotherapeut (foto rechts).

 

Rond 1986 kwamen de eerste computers op de Roerdomplaan maar daar had ik aanvankelijk helemaal geen interesse in. Totdat iemand met het databaseprogramma Reflex op de proppen kwam en toen was ik verkocht! Met dit programma deed ik (bijna) alles. Aanvankelijk alleen de inventarislijsten van scheikunde maar later ook voor de opleiding VHBO (Vooropleiding Hoger Beroepsonderwijs) waaronder de cijferregistratie en niet te vergeten het roemruchte absentiesysteem.

Omdat het aantal amanuensisuren langzaam terugliep veranderde mijn werk, uiteindelijk werd ik ook systeembeheer zodat de computers in lokaal 14 onder mijn zorg vielen. Ook ging ik meer administratief werk voor de VHBO doen en dat gebeurde vooral in samenwerking met Siny Avenhuis, de teamleidster van de VHBO.

 

Een gebeurtenis in 1989 zou vérstrekkende gevolgen hebben voor mijn carrière en daar ben ik Henk Meendering nog altijd dankbaar voor. Henk, die toen als adjunct-directeur de roosters maakte, kwam met de vraag of we Reflex zouden kunnen gebruiken om fatsoenlijke roosters voor de leerlingen te kunnen printen. In die tijd gebeurde het roosteren op een bord en alle klassen- en docentenroosters werden nog met de hand geschreven...

Dit was de allereerste stap in de automatisering van het rooster: na het roosteren werd alles ingevoerd in Reflex waardoor de mogelijkheid was ontstaan om klassen-, docenten én lokalenroosters te printen. Bovendien was het voor het eerst mogelijk om snel te zien of er "dubbels" waren, iets wat op een roosterbord veel tijd kost. Jarenlang heb ik op deze manier mijn steentje aan het rooster bijgedragen, ik vond het leuk werk en het resultaat werd gewaardeerd.

 

In de jaren negentig was de tijd van de kleine scholen voorbij, er kwam een fusiegolf en in 1992 ontstond het Albeda College. Daarmee kwam ook een einde aan de zelfstandigheid van de Roerdomplaan en de school heette voortaan Albeda College, locatie Roerdomplaan. In die periode werd de Kop van Zuid ontwikkeld, een groot nieuwbouwgebied ten zuiden van de rivier en daar zou aan de Rosestraat de nieuwe hoofdlocatie van het Albeda College komen, in één groot gebouw samen met de Prinses Margriet School waarmee we later zouden fuseren. Als gevolg van deze nieuwbouw zouden enkele kleinere locaties de deuren sluiten en de Roerdomplaan was er één van.

 

Omdat de opleiding VHBO afgebouwd zou worden en ik aangegeven had het roosterwerk met plezier te doen, was mijn toekomst duidelijk: ik ga naar de Rosestraat als roostermaker. Ondertussen was de bouw van het nieuwe gebouw begonnen en meerdere keren gingen we kijken hoe het vorderde. Op de Roerdomplaan werd opgeruimd en ingepakt, de laatste weken stond de school vol met verhuisdozen. Er kwam zelfs een afscheidslied: Achter de hoge bomen aan de Roerdomplaan hoef je nu niet meer te komen, dat is nu van de baan.

 

En zo werd het 28 februari 1997: de allerlaatste dag van de Roerdomplaan als school. Ik maak er geen geheim van dat de tranen in mijn ogen stonden toen ik aan het einde van de dag voor de laatste keer de deur achter mij dichttrok. De Roerdomplaan als school was voorgoed verleden tijd, het gebouw is daarna prachtig gerenoveerd en is nu een welzijnscentrum. Tot op de dag van vandaag bewaar ik fijne herinneringen aan mijn tijd op de Roerdomplaan en ik zou er heel wat anekdotes over kunnen vertellen. De school had een heel eigen sfeer, ik kan dat niet in een paar woorden uitleggen maar iedereen die de Roerdomplaan heeft gekend begrijpt wat ik bedoel.

 

Na een week voorjaarsvakantie begon ik op de Rosestraat, een splinternieuw maar megagroot gebouw. Het was een heel andere werkomgeving met veel nieuwe mensen maar gelukkig ook met oud-Roerdomplaners die met mij waren meeverhuisd. Het was best even wennen dat ik voortaan met de bus naar mijn werk moest. Mijn werkruimte werd kamer D163 (nu een deel van de docentenkamer van de opleiding MMZ) en wat een luxe kreeg ik daar: een echt bureau, grote ramen met dubbel glas en... centrale verwarming. Wat een schril contrast met de Roerdomplaan waar ik in de wintermaanden met een losse elektrische radiator mijn hokje warm moest zien te krijgen, bij strenge vorst stonden de ijsbloemen op de ramen!

 

Pas op 10 november 1997 is onder grote belangstelling het nieuwe gebouw officieel geopend. Er waren toespraken van toenmalig burgemeester Bram Peper en natuurlijk ook van professor Wil Albeda, de naamgever van de school.

 

Roosteren op een bord kon niet meer en daarom werd het roosterprogramma Untis aangeschaft. Ik ging een dag op cursus en door er dagelijks mee te werken moest ik het verder zelf leren. Met vallen en opstaan heb ik het roosteren en het werken met Untis onder de knie gekregen, vooral het puzzelen was en is nog steeds mijn ding. Ik spreek daarom ook nooit over ik heb een roosterprobleem maar ik benader het van de positieve kant: we hebben een uitdaging!

 

Het werk groeide en groeide, op het laatst roosterde ik maar liefst 7 locaties. Dagelijks hopte ik van de ene locatie naar de andere, digitaal wel te verstaan want fysiek zat ik altijd op de Rosestraat. Het roosteren voor een nieuwe periode was altijd weer spannend want een lokalentekort was er toen ook al: het dramalokaal was een drama en het zorglokaal een bron van zorg, om maar te zwijgen over de gymzalen! Toch lukte het elke keer weer om het voor elkaar te krijgen: alle lessen geplaatst ("de bak is leeg"), zo weinig mogelijk tussenuren en ook nog iedereen in een lokaal.

 

Door de geleidelijke uitbreiding van het aantal taken voor de roostermakers werden die 7 locaties te veel en uiteindelijk hield ik alleen de Rosestraat over want daar ligt toch mijn hart. Het is ook mijn standplaats waardoor ik het gebouw en de opleidingen door en door ken, bovendien ben ik erg gehecht aan een vaste werklocatie. Dat betekent zeker niet dat mijn werk saai is, de 9 teams die ik nu rooster zijn allemaal anders en geen werkdag is hetzelfde. Niet hetzelfde bleef mijn werkplek: terwijl ik op de Roerdomplaan 18 jaar lang in hetzelfde kamertje bivakkeerde ben ik in de 22 jaar op de Rosestraat al meerdere keren verhuisd en heb ik zo ongeveer alle hoeken van het gebouw gezien. De laatste verhuizing was ruim een half jaar geleden toen ik een kamer kreeg op de gang bij het College van Bestuur. En daarmee ben ik aangekomen op het moment van nu.

 

Als afsluiting wil ik nog één keer teruggaan naar het prille begin van mijn carrière op de Roerdomplaan, naar de tijd met Jan Davids. Jan is in 1981 vertrokken naar Raalte en is daar in 1998 overleden, hij is slechts 47 jaar geworden. Als bescheiden eerbetoon wil ik een klein liedje zingen waar Jan Davids de tekst voor heeft geschreven, het is een diplomeringsliedje van de VHBO waar Jan toen teamleider van was en het is op de melodie van Oh, Waterlooplein.

Oh kom weer eens aan / Op de Roerdomplaan. / Je hebt ze lang niet meer gezien, / Die vogels daar op nummer tien. / Zelfde zooitje zie je zo, da's VHBO!

 

Tot slot, ik krijg nog wel eens de vraag te horen wordt het niet zachtjes aan tijd om met pensioen te gaan? Nee, daar ben ik nog niet aan toe! Zolang ik het werk nog leuk vind en ik gezond mag blijven hoop ik door te kunnen gaan met het roosteren voor de Rosestraat.

 

Ik wil graag vanaf deze plaats iedereen bedanken die op welke manier dan ook heeft bijgedragen om dit jubileum voor mij onvergetelijk te maken!

 

Rotterdam, 7 februari 2019

Mario Bosch

 

 


 

ZATERDAG 9 FEBRUARI 2019

 

In het zuidelijke deel van de Krabbendijkestraat is het herbestraten begonnen en is al te zien hoe het gaat worden (foto links): de rijbaan wordt smaller en aan weerszijden komen fietsstroken. Fietsers rijden straks weliswaar op asfalt maar of het voor hen veiliger wordt betwijfel ik, als twee auto's elkaar passeren dan zullen deze toch deels over de fietsstrook moeten rijden. En als de bus bij de halte ten zuiden van de Ossenisseweg stopt dan staat de bus op de fietsstrook, iets wat aan het eindpunt al jaren het geval is.

Sinds deze week is ook de Krabbendijkestraat tussen de Ossenisseweg en de Sliedrechtstraat opgebroken, ook hier komen fietsstroken en een smallere rijbaan.

 

Bij de flat Slinge I (zie bij 27 januari) is aan de kant van de Melissantstraat ter hoogte van de kelders de grond langs de gevel weggegraven (foto rechts).

 

Bij wijze van proef beginnen vanaf zondag 3 maart a.s. de diensten in de Open Hofkerk niet meer om 10.00 uur maar om 10.15 uur, dit besluit is genomen in goed overleg met de kerkgangers uit Heijplaat om hen de kosten voor een taxibusje te besparen. De eerste reguliere zondagse bus vanaf de Heijplaat komt om 09.48 uur aan bij de halte Plein 1953 en dat is net te krap om op tijd in de kerk te kunnen zijn. Door de iets latere begintijd van de diensten kunnen de Heijplaters met bus 68 naar Pendrecht komen en hebben dan voldoende tijd om vanaf de halte naar de Open Hofkerk te lopen. De latere begintijd houdt ook in dat de klok later zal luiden.

 


 

ZONDAG 3 FEBRUARI 2019

 

Vandaag en volgende week zondag schrijf ik over iets dat geen relatie met Pendrecht heeft, het is echter een persoonlijke mijlpaal waar ik al heel lang naar toe heb geleefd.

 

"Uit uw dossier is gebleken dat u per 1 februari 2019 uw 40-jarig ambtsjubileum heeft bereikt." Zo begon de brief van personeelszaken van het Albeda die ik twee weken geleden ontving. De brief eindigde met de mededeling dat "de u toekomende jubileumgratificatie wordt bij het salaris van de maand februari 2019 op uw rekening overgemaakt."

 

Inderdaad, ik werk 40 jaar onafgebroken bij dezelfde baas en dat is tegenwoordig best bijzonder. Formeel is mijn datum van indiensttreding 1 februari 1979 maar ik ben pas begonnen op maandag 5 februari en wel op de Chr. School voor MBO Roerdomplaan, een rechtsvoorganger van het Albeda. Mijn jubileumreceptie is de komende week maar toch werd er afgelopen vrijdag (1 februari, de officiële datum) al even bij stilgestaan. Mijn leidinggevende kwam met een grote bos bloemen en ook het voltallige College van Bestuur kwam langs om mij te feliciteren. Maar verder was het een gewone werkdag zoals alle andere want ik werd overladen met "cadeaus" in de vorm van roosterwijzigingen en eenmalige mutaties voor volgende week.

 

Aanstaande donderdag is in het schoolrestaurant mijn jubileumreceptie en daarvoor zijn collega's en oud-collega's uitgenodigd. Een voormalige adjunct-directeur van de Roerdomplaan zal een toespraak houden en er worden foto's vertoond, die ben ik al aan het verzamelen. Zelf wil ik terugblikken op mijn 40-jarige Albeda-carrière en de tekst daarvoor heb ik al geschreven. Ik kijk erg uit naar de receptie en ik hoop vele bekenden de hand te mogen drukken.

 


 

ZATERDAG 2 FEBRUARI 2019


 

ZONDAG 27 JANUARI 2019

 

De galerijflats van Vestia kampen al geruime tijd met vochtproblemen maar het ergste is het in de vierhoog flats langs de Melissantstraat, de flats Slinge I en II. In de lange keldergang zit schimmel waarvan de muffe lucht zich tot in de trappenhuizen verspreidt. In één van de flats staat zelfs een deel van de kelders sinds afgelopen zomer permanent onder water. Omdat de vele telefoontjes naar Vestia niets opleverden hebben de bewoners afgelopen week zo'n 120 handtekeningen aangeboden aan hun huisbaas. Vestia belooft dat op volle kracht wordt gezocht naar een oplossing maar spreekt wel van een complex probleem. Om de bewoners op de hoogte te houden van de ontwikkelingen is de corporatie in de tweede helft van februari aanwezig bij een bewonersbijeenkomst.

 

Die keldergang ken ik van vroeger toen ik in dat deel van Pendrecht een krantenwijk had (zie de pagina Jeugdherinneringen), de brievenbussen zaten onderaan de keldertrap en soms liep ik door de lange keldergang naar het andere trappenhuis. Halverwege de gang was een halletje met een deur naar buiten, via een hellingbaan kwam je dan in de Melissantstraat. Deze wandeling is nu niet meer mogelijk want tijdens de renovatie in de jaren negentig zijn de trappenhuizen afgesloten. De krantenbezorgers hebben het gemakkelijker dan vroeger want alle brievenbussen zijn nu bij het middelste trappenhuis.

 


 

Aan de voorkant van de Christus Triomfatorkerk staan op de hoek bij de Sliedrechtstraat zes kleine boompjes die al vroeg in het voorjaar bloeien, het gaat om een prunussoort met de naam voorjaarskers. Ongeveer twee jaar geleden zag ik dat één van de boompjes was verdwenen (foto links), ik heb daar toen melding van gemaakt maar dit had geen resultaat. In februari 2018 meldde ik de ontbrekende boom opnieuw en nu kwam er al snel een persoonlijke reactie van Floor Vanhooydonck van Stadsbeheer. Hij schreef dat het in 2017 was misgegaan met het opnemen van dode en ontbrekende bomen maar dat hij deze zomer zelf de ontbrekende bomen gaat opnemen en er voor zal zorgen dat er een nieuwe boom komt. Floor heeft woord gehouden want vorige week zag ik dat er een nieuwe boom staat (foto rechts).

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van Vitaal Pendrecht hoorde ik dat ook een bewoner uit de Hontenissestraat al heel lang bezig is geweest om het verdwenen boompje vervangen te krijgen.


 

ZATERDAG 26 JANUARI 2019

 

Afgelopen donderdag was de nieuwjaarsbijeenkomst van Vitaal Pendrecht en al meer dan tien jaar verzorg ik daar een fotopresentatie waarin ik terugblik op het afgelopen jaar. Ruim op tijd ga ik van huis met in mijn zak de tekst (zes A4-tjes) en twee USB-sticks (waarvan één als reserve) waarop de foto's staan. Na aankomst zorgde ik er voor dat de titelfoto van mijn presentatie op het scherm stond voordat de bezoekers zouden binnenkomen. Veel stoelen bleven uiteindelijk leeg want de opkomst viel tegen, ik schat dat er ongeveer 20 mensen waren. Gelukkig waren de meeste vaste gasten er wel en zelfs ex-opbouwwerker Rieks Westrik was er speciaal voor uit Prinsenland gekomen.

 

Harry Kock, voorzitter van Vitaal Pendrecht en nachtburgemeester van Pendrecht, opende de avond met een welkomstwoord (foto links) en na zijn toespraak was het de beurt aan Armando die samen met twee leerlingen van de Kinderfaculteit enkele liedjes ten gehore bracht (foto rechts). Daarna nodigde Harry mij uit om naar voren te komen om het eerste deel van mijn presentatie te doen.

 

Op de gebruikelijke manier doe ik mijn presentatie waarbij de foto's na elkaar op het scherm komen, de laptop staat voor mij zodat ik deze zelf kan bedienen. Zoals altijd toon ik de foto's in chronologische volgorde, voor iedere maand zoek ik vijf onderwerpen en dus ook vijf foto's uit. De meeste foto's laten een gebeurtenis zien maar zoals altijd zitten er ook enkele seizoen- en weerfoto's bij.

 

Als de laatste foto van juni is geweest verschijnt het woord PAUZE op het scherm en is er gelegenheid om wat te drinken, na deze onderbreking doe ik het tweede deel van mijn presentatie. Aan het eind is normaal altijd een afsluitende foto met de tekst gelukkig nieuwjaar maar dit keer was het een oude foto van de Slinge met links de Sint Bavokerk (foto rechts). Dat was een bewuste keuze want ik maakte van de gelegenheid gebruik om bekend te maken dat de kerk sinds afgelopen vrijdag een Rijksmonument is. Tot slot deed ik nog een persoonlijke mededeling door te vertellen dat ik op 5 februari aanstaande 40 jaar werkzaam ben bij het Albeda waarop een applaus volgde.

 

Na mijn presentatie nam Harry weer het woord voor het laatste onderdeel van het programma: de uitreiking van de Clasien Kramer prijs. Deze door Vitaal Pendrecht ingestelde prijs wordt ieder jaar in januari uitgereikt en bestaat uit een speld en 250 euro dat de winnaar vrij mag besteden. Aan het begin van de avond was er enige paniek omdat de persoon in kwestie (die uiteraard van niets wist) er nog niet was, op het laatste moment belde ze af omdat ze zich grieperig voelde. Na een kwartier kreeg zij het dringende verzoek om toch maar te komen en gelukkig gebeurde dat ook.

 

De vorige winnaars, Maja den Hollander en Joke Spijkers, waren beiden aanwezig en droegen ook de speld. Harry vertelde dat de huidige winnares (het werd opnieuw een vrouw, ze staat op de foto links) zich vooral verdienstelijk maakt op het Arboretum Pendrecht. Ze heeft qua gezondheid een moeilijk jaar achter de rug maar ze kijkt uit naar het voorjaar zodat ze weer op het arboretum aan de slag kan. Daarna werd de naam van de winnares genoemd en kreeg zij het verzoek om naar voren te komen: Gerda Matthijssen.

Joke speldde Gerda de speld op en daarna kreeg de winnares een bos bloemen en een envelop met het geldbedrag. Daarmee was het officiële programma afgelopen en onder het genot van de muziek van wijkzanger Armando kon men met een hapje en een drankje nog even napraten.

 

Het overige nieuws volgt morgen.

 


 

MAANDAG 21 JANUARI 2019

 

Afgelopen vrijdag is de Sint Bavokerk uitgeroepen tot Rijksmonument, deze gebeurtenis is naar mijn mening zó bijzonder voor Pendrecht dat ik er bij wijze van uitzondering een extra weblogpagina aan wijd.

 

Het voorstel om het Pendrechtse godshuis op de monumentenlijst te zetten dateert uit 2013. Op 18 maart van dat jaar heeft minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 89 nieuwe rijksmonumenten voorgedragen. De bouwwerken staan door het hele land en zijn allemaal uit de periode 1959-1965, de tijd van de wederopbouw. De potentiële monumenten zijn wat de minister betreft "voorbeelden van de veelzijdige geschiedenis, cultuur, architectuur en kunst van vroeg-naoorlogs Nederland". In Rotterdam zijn zes gebouwen voorgedragen en één daarvan staat dus in Pendrecht.

 

De Sint Bavokerk is ontworpen door Harry Nefkens en is op 26 juni 1960 officieel in gebruik genomen. Het meest opvallend aan het gebouw zijn de 7 betonnen spanten waaraan het dak is opgehangen, ook de zuidgevel met de gekleurde glas-in-loodramen is heel karakteristiek. Het strakke rechtlijnige gebouw oogt na bijna 60 jaar nog steeds modern, de kerktoren is met zijn vier uurwerken een markant herkenningspunt in de wijk.

 

De Sint Bavokerk kwam als nummer 532247 op de monumentenlijst van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed te staan en kreeg de status voorbeschermd, in afwachting van een definitieve beslissing. Daarna was het lange tijd stil en in mei 2016 heeft de Raad voor Cultuur een positief advies aan de minister uitgebracht om de Sint Bavokerk als rijksmonument aan te wijzen. Enkele citaten uit dit advies: "De kerk werd gebouwd als parochiekerk en is nauw verbonden met de planning en ontwikkeling van de Rotterdamse wijk Pendrecht. (...) De kerk is van belang door de moderne opzet. Bijzonder is de constructiewijze met zeven gewapend betonnen portaalspanten waaraan het dak is opgehangen. Het ritme, de maatvoering en de iets toelopende vorm van de spanten maken het gebouw een opvallende verschijning. De zuidwand van de kerk is gevuld met veelkleurig glas-in-beton. (...) Zowel het exterieur als het interieur van de Sint Bavokerk is grotendeels gaaf bewaard gebleven. De kerk is nog als zodanig in gebruik, zeldzaam is de kerk vanwege de toegepaste constructie. (...) De raad acht de Sint Bavokerk van nationale betekenis en stemt in met het voorstel tot aanwijzing als rijksmonument."

 

Zoals de meeste webloglezers wel weten heb ik een bijzondere band met dit gebouw dus het nieuws was voor mij een grote verrassing. Wel is er nog een heel klein voorbehoud: er geldt nog een periode van 6 weken waarin bezwaar gemaakt kan worden maar de kans daarop is verwaarloosbaar klein. Uiteraard heb ik het parochiebestuur gefeliciteerd en meteen gevraagd of er aan het heugelijke feit speciale aandacht besteed gaat worden. Hans Uijlenbroek reageerde al heel snel: we gaan er zeker wat aan doen maar we wachten eerst de periode van 6 weken af. Men verwacht niet dat er iemand bezwaar zal maken maar we wachten nog even met het bekend maken op grote schaal ("iedereen mag het weten maar we schreeuwen het nog niet van het dak").

Hans heeft toegezegd om mij op de hoogte te houden van de ontwikkelingen, begin maart zal duidelijk zijn of de Sint Bavokerk definitief een rijksmonument is geworden en ik kijk reikhalzend uit naar het moment dat het witte monumentbordje aan de gevel wordt bevestigd.

 


 

ZONDAG 20 JANUARI 2019

 

Ik heb vandaag geen actueel nieuws te melden, daarom wat eerdere nieuwsfeiten uit mijn weblog.

 

• Januari 2009: In de vijver bij Plein 1953 begint de aanleg van een muziekpodium.

• Januari 2010: Ik ben de held van de imagocampagne Pendrecht is Goed Bezig, mijn foto hangt op het billboard bij metrostation Slinge.

• Januari 2011: De nieuwe uurwerken en de tweede luidklok van de toren van de Sint Bavokerk worden in gebruik genomen.

• Januari 2012: Paramedisch centrum De Beweging in de Baarlandhof organiseert een open dag.

• Januari 2013: De door wijkbewoners gemozaiekte social sofa op de hoek van de Slinge en de Kerkwervesingel wordt onthuld.

• Januari 2014: Dirk opent onder grote belangstelling de deuren (foto), het is de derde supermarkt op deze locatie.

• Januari 2015: Tennis Only verlaat Pendrecht en verhuist naar Prinsenland.

• Januari 2016: In Korsakovcentrum Slingedael wordt een boek gepresenteerd met daarin portretten van bewoners.

• Januari 2017: Tandheelkundig Centrum Pendrecht verhuist van de Zijpe naar Plein 1953.

• Januari 2018: De binnentuinen tussen de Abbenbroekweg en de Raamsdonkweg zijn opgehoogd.

 

Nagekomen bericht: ik krijg net van ex-opbouwwerker Rieks Westrik een sms met het nieuws dat afgelopen vrijdag de Sint Bavokerk is uitgeroepen tot Rijksmonument!

 


 

ZATERDAG 19 JANUARI 2019

 

Er is weinig nieuws te melden. In de te slopen blokken tweelaagsgalerijwoningen (zie bij 22 december) staan nu 7 woningen leeg en alleen de benedenwoningen krijgen fotoplaten. In twee winkelpanden op Plein 1953 wordt gewerkt, het gaat om de voormalige kringloopwinkel De kleine Beurs (gesloten in augustus 2017) en het hoekpand bij de doorgang naar de Krabbendijkehof waarvan de rolluiken al heel lang gesloten waren. Op Plein 1953 hangen posters van de nieuwjaarsbijeenkomst van Vitaal Pendrecht maar de tijden daarop kloppen niet: de aanvang is om 19.30 uur en niet om 19.00 uur (ik heb het nagevraagd).

 


 

ZONDAG 13 JANUARI 2019

 

Januari is de maand van nieuwjaarsrecepties, afgelopen dinsdag was ik bij de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Rotterdam waarvoor ik een uitnodiging had gekregen. In de prachtige burgerzaal was het heel druk en natuurlijk was er de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Aboutaleb, hij maakte daarbij tevens zijn debuut als dichter door een zelfgeschreven gedicht voor te lezen. Bien Hofman en Harry Kock van Vitaal Pendrecht waren er ook en ik ontmoette er stadsgids Eveline van Wanrooij.

 

De gebiedscommissie Charlois houdt de nieuwjaarsreceptie op zaterdag 19 januari in de Zuiderkroon, daarbij zijn ook de wijkcomités van Pendrecht en de Tarwewijk aanwezig. De receptie is vanaf 16.30 uur en tot 18.30 uur is men welkom.

 


 

Al meer dan 10 jaar maak ik jaarlijks een fotopresentatie waarin ik laat zien wat er het afgelopen jaar in Pendrecht is gebeurd. Het is elke keer best een klus maar ik vind het leuk om te doen, zowel het samenstellen als het presenteren. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van Vitaal Pendrecht zal ik de presentatie vertonen (foto rechts: één van de in totaal 60 foto's).

 

De nieuwjaarsbijeenkomst van Vitaal Pendrecht is op donderdag 24 januari in de Kinderfaculteit op Plein 1953 en begint om 19.30 uur. Het programma is hetzelfde als vorig jaar: behalve mijn presentatie die ik zoals altijd in twee delen doe is er een toespraak van Harry Kock (voorzitter van Vitaal Pendrecht) en voor de derde keer de uitreiking van de Clasien Kramer prijs, verder is er muziek van Armando en hapjes en drankjes. De avond duurt tot ongeveer 21.30 uur.

 


 

ZATERDAG 12 JANUARI 2019

 • Het achterste deel van de Krabbendijkestraat is opgebroken (linker foto, tussen de Ossenisseweg en de Nieuw-Vossemeerweg), hierdoor rijdt buslijn 67 tijdelijk een omleiding via de Stavenissestraat. Op de gele borden staat Krabbedijksestraat, tijdens de afsluiting vorig jaar november stond er Krabbendijkstraat.

 • Wie van een afstand de voorkant ziet van Tiengemetensingel 28A zou zeggen dat het huis nog bewoond is (middelste foto) maar als je dichtbij komt dan zie je dat het foto's zijn, alleen het huisnummerbordje is nog echt. In de Wielewaal wordt deze truc ook toegepast.

 • Tegenover de renovatieflat in de Wagenbergstraat staan twee gestapelde containers (rechter foto). In de even flat van de Geertruidenbergstraat is de uitverhuizing begonnen want er staan al meerdere woningen leeg.


 

ZONDAG 6 JANUARI 2019

 

De architect Herman Haan (1914 - 1996) is vrij onbekend en in Pendrecht heeft hij slechts één gebouw ontworpen, de praktijkwoning aan de Sommelsdijkstraat 40 (foto links) die nu in gebruik is door stichting de Breinpuzzel. Ook in de wijk Lombardijen staat een door Herman Haan ontworpen praktijkwoning (foto rechts) en het is interessant om de beide gebouwen eens met elkaar te vergelijken.

 

De in 1963 gebouwde Lombardijense versie van het dokter Heftinghuis staat aan de Schopenhauerweg 1 en is eveneens ontworpen als praktijkwoning, in dit geval voor huisarts H.R. Schleurholtz Boerma. Hoewel de gevel er heel anders uitziet zijn er toch enkele duidelijke overeenkomsten zoals de grote tuin rondom het huis, de grote ramen, een langwerpige aanbouw waarin zich de praktijkruimtes bevonden en een eveneens aangebouwde garage (die zowel in Pendrecht als in Lombardijen niet meer als zodanig wordt gebruikt).

 

Zowel het exterieur als het interieur zijn bijna geheel nog in de originele staat en de villa is daarmee één van de best bewaarde panden van Herman Haan, het huis heeft in 2017 te koop gestaan en is verkocht voor € 575.000,-. De buitenmuren bestaan uit hergebruikte havenkadekeien en dat is een groot verschil met de villa in Pendrecht die bakstenen muren heeft. Een bijzonderheid zijn de kleuren van de raamkozijnen waarin behalve wit ook rood en blauw zijn gebruikt, bij de vervanging van enkelglas naar dubbelglas is dit kleurenschema behouden gebleven.

 

In Lombardijen heeft de praktijk een aparte ingang met een eigen adres (foto links, Stuart Millstraat 2), iets dat het dokter Heftinghuis niet heeft. Weliswaar is daar een deur in de aanbouw maar ik betwijfel of die als toegangsdeur naar de praktijk werd gebruikt. Is er een oud-patiënt van dokter Hefting die mij kan vertellen door welke deur je naar binnen ging?

 

Zowel het dokter Heftinghuis als de villa aan de Schopenhauerweg zijn een gemeentelijk monument maar alleen in Lombardijen zit het monumentbordje aan de gevel (foto rechts). Esther en Jannette van de Breinpuzzel hebben het bordje wel ontvangen maar nog geen gelegenheid gehad om het te bevestigen. De omgeving van de beide villa's is wel verschillend, in Pendrecht wordt het pand omringd door eengezinswoningen terwijl er in Lombardijen enkele villa's naast elkaar staan waardoor de tuin ook groter is.

 


 

ZATERDAG 5 JANUARI 2019

 • De jaarwisseling lijkt in Pendrecht zonder al te ernstige incidenten te zijn verlopen. Natuurlijk zijn er de bekende vernielingen zoals opgeblazen prullenbakken, containerbrandjes en een enkele vernielde abri maar echt grote schade heb ik niet gezien. De oliebollenkraam is op nieuwjaarsdag vertrokken.

 • De renovatie van de even flat in de Wagenbergstraat is begonnen, afgelopen donderdag stonden van enkele portieken de deuren open en hoorde ik binnen het geluid van hakken tegen muren.

 • Op woensdag 9 januari treedt Marjolein Meijers (bekend van De Berini's) op bij Vitaal Pendrecht, klik hier voor meer informatie.

 • Van 7 januari tot en met 1 februari gaat bus 67 weer omrijden omdat er opnieuw werkzaamheden zijn in de Krabbendijkestraat, de afsluiting betreft het deel tussen de Ossenisseweg en de Nieuw-Vossemeerweg. Hoe de bus omrijdt staat niet vermeld maar waarschijnlijk maakt hij net als vorige keer een rondje door de Sliedrechtstraat en de Stavenissestraat. Ten zuiden van de Nieuw-Vossemeerweg staan tijdelijke containers voor glas, papier en restafval.


 

ZONDAG 30 DECEMBER 2018

 

's Middags ga ik naar de Open Hofkerk voor het concert van het Neva Ensemble, het Russische muziekgezelschap uit Sint Petersburg dat op tournee is door Nederland. Het was het vijfde concert dit jaar van de Zondagmiddagmuziek en dat is bijzonder want normaal zijn er jaarlijks vier concerten, Johan Bos noemde dit concert dan ook een toetje.

 

De kerkzaal is ruim half vol en na een korte inleiding door Johan Bos kwamen de leden van het ensemble onder applaus de kerkzaal binnen. Het Neva Ensemble bestaat uit sopraan Irina Shasheva, mezzo-sopraan Ludmila Vorobyeva, counter-tenor en dirigent Vladimir Matygulin, bariton Dmitri Taneev, bas Alexey Goloviznin en pianiste Valerya Matygulina. Er waren geen programmaboekjes maar die waren eigenlijk niet nodig omdat Valerya in het Nederlands de liederen aankondigde en toelichtte. Enkele werken werden a capella uitgevoerd terwijl de door één of twee solisten gezongen liederen werden begeleid op de piano. Valerya speelde tussendoor twee intermezzo’s waarbij de overige koorleden even de kerkzaal verlieten. Het concert werd zonder pauze afgewerkt, na een uur was het afgelopen en klonk er een hartelijk applaus. Bij de uitgang was een deurcollecte en tevens was het mogelijk om CD's te kopen.

 


 

ZATERDAG 29 DECEMBER 2018

 • De hoek van de Sliedrechtstraat en de Melissantstraat (foto) is een voorbeeld van veranderende tijden: waar ooit een brievenbus en een telefooncel stonden bevindt zich nu een ondergrondse afvalcontainer en (sinds kort) een oplaadzuil voor elektrische auto's.

 • Twee van de vier vlaggenmasten op de hoek van de Slinge en de Melissantstraat zijn omver gereden, de masten liggen in het gras. Aan de masten hangen al jaren geen vlaggen meer, ooit hebben er baniers van Woonstad Rotterdam aan gehangen.

 • De Rotterdamse volkszanger Jack Cross (Koos Kruis) is overleden, zijn lichaam werd afgelopen maandag gevonden in het water van de Rijnhaven. Jack Cross trad regelmatig op in horecagelegenheden en ook in de Zuiderkroon heeft hij meerdere keren gezongen.

 • Afgelopen week ben ik bezig geweest met het maken van mijn jaaroverzicht voor de nieuwjaarsbijeenkomst van Vitaal Pendrecht, ik heb bijna alle foto's geselecteerd zodat ik nu met de teksten kan beginnen.

 • Morgen is het concert van het Neva Ensemble in de Open Hofkerk, dit is de laatste activiteit van 2018 in Pendrecht en de verwachting is dat het heel druk zal zijn. Het bijwonen van het concert is gratis maar men heeft alléén toegang na het reserveren van een plaats!


 

De laatste tijd zijn er opvallend veel meldingen over volle restafvalcontainers, al dan niet in combinatie met gedumpt vuil. In de wijk is dat goed te zien aan de hoeveelheid zakken en ander vuil dat bij de containers staat. Zelf breng ik mijn afval naar de containers op de hoek van de Tholenstraat en de Sint-Annalandstraat, de laatste maanden heb ik regelmatig moeten melden dat de containers vol zijn en/of dat er vuil naast is gezet. Afgelopen week spande de kroon en omdat er tijdens de kerstdagen geen vuil werd opgehaald groeide de afvalberg alleen maar, pas op 27 december is alles weggehaald (foto).

 

Lang niet altijd zijn de containers vol maar is het gewoon laksheid: men ziet een zak half uit de container steken en in de veronderstelling dat de container vol is wordt het afval er maar naast gezet. De ondergrondse containers zijn voorzien van een inwerptrommel (een beveiliging om te voorkomen dat kleine kinderen in de container kunnen vallen) en vaak is dit de oorzaak van de vervuiling. Gebruik de inwerptrommel daarom op de juiste manier door de zak plat in de trommel te leggen en daarna het deksel geheel te sluiten zodat de zak naar beneden valt (gebeurt dat niet, open dan het deksel een klein stukje en probeer de zak naar beneden te duwen), zelfs een grote zak gaat er op deze manier zonder problemen in. Is de container echt vol, meld dit dan via 14010, de BuitenBeter app of via een buitenruimtemelding. Houd er rekening mee dat rond de jaarwisseling containers worden afgesloten (zie bij 23 december)!

 


 

ZONDAG 23 DECEMBER 2018

 

De kerstvakantie is begonnen, veel huizen hebben kerstversiering maar ik heb tot nu toe geen enkele Opzoomerkerstboom in de wijk kunnen ontdekken. Voor mij wordt de vakantie vooral twee weken van uitrusten want ik heb op mijn werk best een heftige periode achter de rug waarin ik na 21 jaar met een nieuw roosterprogramma moest leren werken. Het betekent overigens niet dat ik niets te doen heb want ik moet mijn jaaroverzicht nog maken dat ik op 24 januari a.s. zal presenteren tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van Vitaal Pendrecht, het enige wat ik al gedaan heb is het maken van een lijst met de onderwerpen.

 

Ik heb een leuk vooruitzicht, al heeft dat niets met Pendrecht te maken: op dinsdag 5 februari a.s. is het precies 40 jaar geleden dat ik ben begonnen op de Roerdomplaan, één van de rechtsvoorgangers van het huidige Albeda College waar ik nu werk. Ik was daar amanuensis en dat heb ik gedaan tot de sluiting van de school in 1997, toen ben ik verhuisd naar de nieuwe hoofdlocatie aan de Rosestraat en sindsdien ben ik roostermaker. Op 7 februari zal ik mijn 40-jarig dienstverband vieren met een receptie voor mijn naaste collega's en enkele oud-medewerkers.

 

De kerstvakantie betekent dat veel winkels en instellingen aangepaste openingstijden hebben, de RET rijdt volgens de vakantiedienstregeling en de broodbakken op Plein 1953 zijn tijdelijk weggehaald. Op eerste kerstdag, tweede kerstdag en nieuwjaarsdag wordt er geen huisvuil opgehaald en tijdens de kerstvakantie is het niet mogelijk om een afspraak te maken voor grofvuil. Rond de jaarwisseling neemt de gemeente extra maatregelen om vandalisme te voorkomen: containers voor restafval worden op 31 december afgesloten en zijn uiterlijk 2 januari weer open; prullenbakken worden tussen 27 en 31 december afgesloten en zijn uiterlijk 4 januari weer open (prullenbakken in winkelgebieden worden op 31 december afgesloten en zijn uiterlijk 2 januari weer open) en PMD-, papier- en textielcontainers worden tussen 27 en 31 december afgesloten en zijn uiterlijk 4 januari weer open (containers die in risicogebieden staan worden gedurende dezelfde periode weggehaald). PostNL sluit de brievenbussen rond de jaarwisseling af of haalt ze tijdelijk weg.

 

Net als in voorgaande jaren worden afgedankte kerstbomen apart ingezameld, ze worden dan hergebruikt door ze te composteren. Uw kerstboom kunt u vanaf 27 december tot en met 11 januari naast de wijkcontainer leggen of op de plek waar u normaal uw minicontainer plaatst. Let er op dat er geen versieringen meer in de boom zitten, leg de boom niet op de metalen plaat van de ondergrondse container en zet geen bomen buiten rond de jaarwisseling.

 

Ik wens mijn webloglezers fijne feestdagen en alvast een veilige jaarwisseling en een goed 2019!

 


 

ZATERDAG 22 DECEMBER 2018

 

Afgelopen week sprak ik Sjannie uit de Halsterenstraat en zij bevestigde mijn vermoeden: de sloop van de galerijwoningen in en rondom de Halsterenstraat en de Papendrechtstraat is aanstaande. De bewoners krijgen een urgentieverklaring en leegkomende woningen worden niet meer verhuurd, er zijn nu al vier huizen met donkerbruine ijzeren platen dichtgemaakt.

 

De tweelaags galerijwoningen zijn een woningtype dat verder in Pendrecht niet meer voorkomt, het trappenhuis bevindt zich in het midden van het blok. In de zeventiger jaren kwam ik er wekelijks omdat ik toen de huis aan huis krant Groot Charlois (nu De Havenloods) rondbracht en vooral deze blokken waren erg tijdrovend: eerst beneden 4 kranten, dan het trappenhuis in en de lange trap op (de trappenhuizen waren toen nog open), 4 kranten aan de ene kant, teruglopen, dan 4 kranten aan de andere kant, teruglopen, trap af, naar buiten en dan aan de andere krant 4 kranten. Het waren bijzondere brievenbussen want je moest de krant er schuin omhoog ingooien. Tegenwoordig hebben de krantenbezorgers het heel wat makkelijker want de brievenbussen voor de bovenwoningen bevinden zich nu aan weerszijden van de deur naar het trappenhuis (foto rechts).

 

De woningen in dit deel van de wijk behoorden tot het vroegere Pendrecht 5 en zijn gebouwd in opdracht van de katholieke bouwvereniging Voor het Huisgezin, het buurtje bestond naast de galerijwoningen uit eengezinswoningen en garages, deze laatste zijn in november 2014 afgebroken. De stedenbouwkundige opzet wijkt nogal af van de rest van Pendrecht maar de Halsterenstraat en de Papendrechtstraat zijn qua bebouwing exact hetzelfde.

Aan de Ooltgensplaatweg, in de zijgevel van Tiengemetensingel 2A, bevindt zich een gevelsteen die aan de eerste paalslag herinnert, de tekst luidt als volgt: R.K. BOUWVERENIGING VOOR HET HUISGEZIN - DE EERSTE PAAL VOOR HET COMPLEX PENDRECHT V WERD GESLAGEN OP 15 NOV 1955 DOOR DE HOOG EERW. HEER MGR. J.H.NIEKEL DEKEN VAN ROTTERDAM. In het kader van de herverkaveling zijn de huizen op 1 januari 1969 overgedragen aan Onze Woongemeenschap (OWG), één van de voorgangers van Woonstad Rotterdam.

Met de komende sloop dreigt ook deze gevelsteen te verdwijnen, uiteraard houd ik dat in de gaten en zal ik te zijner tijd contact opnemen met Woonstad Rotterdam om er voor te zorgen dat de steen bewaard blijft en mogelijk een nieuwe plek in de wijk krijgt.

 


 • Aan de voorkant van het rijtje eengezinswoningen Stavenissestraat 60-70 ligt een smalle groenstrook waar al jaren de bramenstruiken welig tieren. Het is snippergroen waarvan niet duidelijk is wie er verantwoordelijk voor is, melden bij de gemeente heeft geen zin omdat zij het niet beheren. Afgelopen week is er eindelijk wat gebeurd: alle beplanting is weggehaald en de grond is geëgaliseerd (foto), ook het rechthoekige perk bij het speelplein is op dezelfde manier onder handen genomen. In een hoek van het speelplein ontbreken al heel lang enkele stoeptegels maar ook in dit geval levert een buitenruimtemelding niets op. Merkwaardig genoeg worden de prullenbakken wel geleegd na een melding dat ze vol zijn.

 • Vandaag was de kerstman op Plein 1953 en waren er weer kinderactiviteiten in de voormalige winkel van Astrid's Home Decor, door het gure weer was het niet erg druk.

 • De werkzaamheden op de kruising van de Krabbendijkestraat en de Ossenisseweg zijn afgerond, bus 67 rijdt weer de normale route naar het eindpunt bij de Nieuw-Vossemeerweg.

 • Op de hoek van de Stavenissestraat en de Kamperlandsingel staat een tijdelijke container voor restafval, een bijzonderheid is de donkergroene kleur.


 

Afgelopen dinsdag was ik bij Vitaal Pendrecht waar Hanneke Oosterhof een lezing gaf over Lotte Stam-Beese, de ontwerpster van Pendrecht. Hanneke heeft het vorige maand verschenen boek 'Want de grond behoort ons allen toe' – Leven en werk van stedenbouwkundig architecte Lotte Stam-Beese geschreven waarvoor zij vanaf 2014 onderzoek heeft gedaan in de landen waar de moeder van Pendrecht heeft gewerkt. Uiteraard heb ik het boek meteen gekocht en ik had het meegenomen om het door de schrijfster te laten signeren.

 

Er waren ongeveer 15 bezoekers maar helaas was Clasien Kramer niet in staat om te komen, zij heeft heel lang bij OWG gewerkt en kende Lotte Stam-Beese persoonlijk. Bien Hofman van Vitaal Pendrecht heette iedereen welkom en legde in het kort uit hoe het contact met Hanneke tot stand was gekomen. Daarna was het woord aan Hanneke die het verhaal van Lotte Stam-Beese vertelde aan de hand van een fotopresentatie, op dezelfde manier zoals ik altijd doe tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst. Het verhaal van Lotte Stam-Beese begint in 1903 als zij wordt geboren in Reisicht in Silezië (thans Rokitki in Polen) en eindigt in 1988 met haar overlijden in Krimpen aan den IJssel, op mijn website heb ik als bescheiden eerbetoon een aparte pagina aan de moeder van Pendrecht gewijd.

De presentatie duurde ongeveer vijf kwartier en het publiek luisterde ademloos, na afloop was er gelegenheid om nog even na te praten. Hanneke heeft mijn boek gesigneerd met de volgende opdracht: "Mario, veel leesplezier in dit levensverhaal van de architecte van Pendrecht, jouw geliefde en zo vertrouwde wijk!"

 


 

ZONDAG 16 DECEMBER 2018

 

Via een internetveiling heb ik weer een oude ansichtkaart van Pendrecht gekocht. De foto is genomen in het achterste deel van de Stavenissestraat, niet ver van de Nieuw-Vossemeerweg en kijkend richting Ossenisseweg. Het huis rechts is de achterkant van Stavenissestraat 316 en verderop staan de nog steeds bestaande portiekflats. Voorbij de Ossenisseweg staat de oorspronkelijke bebouwing er niet meer: de winkels en de Groosmanflats hebben plaats gemaakt voor de eengezinswoningen van de Tuin op het Zuiden. En wat altijd opvalt op oude ansichtkaarten van de wijk is het minimale autobezit, zoeken naar een parkeerplaats was toen nog onbekend.

 

De kaart is verzonden op 10 augustus 1960 door Maureen Wensel met als adres Biezelingeplein 9, dat is het huis waar dokter Davidsz zijn praktijk had. Aan het handschrift te zien is de kaart geschreven door een kind, misschien logeerde Maureen bij het doktersgezin. De door Bazar "De Vliegende Schotel" (Ossenisseweg 61-63) uitgegeven kaart is verzonden naar Almelo (mijn geboortestad) en het adres is de straat die achter het huis van mijn grootouders liep. Op de kaart zit een postzegel van 4 cent, dat is omgerekend 2 eurocent (ter vergelijking: anno 2018 kost het sturen van een kaart 83 eurocent).

 


 

Op zondag 30 december a.s. geeft het Neva Ensemble uit Sint Petersburg weer een concert in de Open Hofkerk. Het Russische kleinkoor, bestaande uit twee zangeressen, drie zangers en een pianiste zingt een gevarieerd repertoire van Slavisch-Byzantijnse kerkmuziek, kerstliederen en Russische volksmuziek over het lief en leed van het uitgestrekte platteland. Het concert wordt afgesloten met aria's, duetten, romances en trio's van beroemde (Russische) componisten. Het Neva Ensemble was al twee keer eerder op bezoek in Pendrecht en had over belangstelling niet te klagen, de Open Hofkerk was letterlijk tot de laatste plaats gevuld.

 

Het Neva Ensemble is vernoemd naar de rivier die door Sint Petersburg stroomt (foto rechts, in 2008 gemaakt tijdens mijn bezoek aan de stad) en behalve het geven van concerten werken zij ook mee op de zondagmorgen aan kerkdiensten met liederen uit de Slavisch-Byzantijnse kerk. Het ensemble komt daarom elk jaar naar Nederland waar zij veel waardering krijgen voor hun op geheel eigen wijze gezongen Russische liederen. Op zowel radio als televisie is door de jaren heen diverse malen aandacht aan ze besteed en een bekend ochtendblad noemde deze topsolisten eens de muzikale tovenaars uit Rusland. Klik hier voor meer informatie (in het Nederlands) over het Neva Ensemble en hun concertagenda.

 

Het concert begint om 15.00 uur en is gratis toegankelijk. Na afloop is er een deurcollecte en kunt u de zangers persoonlijk bedanken, er zijn ook CD's te koop. Vanwege het beperkte aantal plaatsen en de te verwachten grote belangstelling is reserveren noodzakelijk, dit kan bij John Bakker via het mailadres openhofconcerten@gmail.com. Toegang is alléén mogelijk na het reserveren van een plaats.

 


 

ZATERDAG 15 DECEMBER 2018

 

In de Papendrechtstraat zag ik dat het huis op nummer 24A met ijzeren platen was dichtgemaakt (foto), dat is een benedenwoning in het blok tweelaags galerijwoningen aan het pleintje in de straat. Ik weet dat deze huizen, waarvan er in totaal zes blokken zijn rondom de Halsterenstraat en de Papendrechtstraat, al jaren op de nominatie voor sloop staan. De huizen die regelmatig ten onrechte als duplexwoningen worden aangeduid zouden oorspronkelijk in 2017 afgebroken worden maar in 2013 heeft Woonstad Rotterdam de sloop uitgesteld tot 2023. Kennelijk is de sloop toch weer vervroegd en dat vermoeden werd sterker toen ik ook aan de Tiengemetensingel een op dezelfde manier dichtgemaakt pand zag, dit keer een bovenwoning (nummer 6B).

 

Afgelopen dinsdag reisde ik vanuit mijn werk naar een café bij het centraal station waar ik ben geïnterviewd door drie VWO-scholieren uit Alphen aan den Rijn, zij deden als opdracht een onderzoek over stadswijken en zij hadden daarvoor Pendrecht gekozen. Tegen het einde van het interview kwam Hanneke Oosterhof binnen, de schrijfster van het onlangs verschenen boek over Lotte Stam-Beese die op 18 december in Pendrecht een lezing komt geven. Ook Hanneke werd geïnterviewd en de drie scholieren zullen Hanneke en mij hun verslag toesturen als ze dat klaar hebben.

 

Op Plein 1953 nummer 4 is vandaag een winkel geopend die producten uit Portugal verkoopt, er staat nog geen naam op de ramen maar naast de deur hangt een Portugese vlag.

 


 

Deze middag zijn de oorkondes uitgereikt van de laatste 100 adoptiebomen langs het Havenspoorpad, dat gebeurde net als vorige keer in de kantine van kinderboerderij De Kooi. Ik ben er samen met mijn moeder heen geweest omdat ik voor haar een boom heb geadopteerd. Omdat de kantine niet zo groot is ging de uitreiking in twee sessies, ik was ingedeeld in de eerste sessie.

De kantine zat propvol maar het was best gezellig. De presentatie werd verzorgd door Ed Goverde, de oud-deelraadsvoorzitter van Charlois en tevens ambassadeur van de Vrienden van het Levenspad. Iedere adoptant werd naar voren geroepen om de oorkonde in ontvangst te nemen en in het kort te vertellen voor wie de boom is. In bijna alle gevallen was de boom voor een overleden dierbare maar in mijn geval dus niet. De boom voor mijn moeder staat langs het deel van het Havenspoorpad in Lombardijen (de wijk waar zij woont) en het nummer van haar boom is gelijk aan haar huisnummer.

 


 

ZONDAG 9 DECEMBER 2018

 

Vandaag bezocht ik het meezingkerstconcert in de Open Hofkerk onder de naam A festifal of lessons and carols, een traditionele kerstviering van Engelse oorsprong waarbij liederen worden afgewisseld met lezingen uit het kerstevangelie.

 

Een kwartier voor het begin kom ik aan en de ontmoetingsruimte zit al helemaal vol, mijn moeder was ook gekomen en was net voor de regenbui binnen. Precies om drie uur heet John Bakker de bezoekers in de goed gevulde kerkzaal welkom en vraagt dan een applaus voor de uitvoerenden: de twee koren Confianza en Spiritsingers, dirigent Arie de Korte en organist/pianist Johan den Hoedt. De lector (lezer) is pastor Johan Bos die tussen de liederen door negen korte lezingen uit het kerstevangelie verzorgt.

Het programma was heel gevarieerd waarbij carols, hymnen, samenzang en de lezingen elkaar afwisselden. Bijna alle carols werden begeleid op de piano terwijl bij de samenzang de klanken van het Vierdag-orgel de kerkzaal vulden, Johan de Hoedt wisselde steeds tussen de pianokruk en de orgelbank. De twee koren, in totaal ongeveer 30 leden, zongen samen en bij de samenzang zongen zij soms een tegenmelodie. Het hele programma werd zonder pauze afgewerkt en na vijf kwartier was het concert afgelopen. In zijn nawoord vertelde John Bakker dat er dit jaar nog een extra concert is en wel op 30 december, dan zal het Neva Ensemble uit Sint Petersburg weer optreden.

 


 

ZATERDAG 8 DECEMBER 2018

 

De renovatie in de Wagenbergstraat gaat spoedig beginnen waarbij de even flat als eerste aan de beurt is. De woningen waren de laatste tijd verhuurd als antikraak maar alle huizen zijn nu leeg, de portiekingangen zijn met stalen platen dichtgemaakt (wat bij mij herinneringen oproept aan de sloop van de Groosmanflats waar dat ook gebeurde) en aan de achterkant staan hekken.

 

Met meer dan gewone belangstelling zal ik de werkzaamheden volgen omdat ik in dit deel van de straat ben opgegroeid, vanuit ons huis keken wij op de flat die nu gerenoveerd gaat worden. Het aanzien van de flats zal veranderen maar de architectuur uit de wederopbouwperiode wordt wel gerespecteerd. Het oude inpandige balkon aan de achterkant maakt plaats voor een balkon buiten de gevel zodat de aangrenzende slaapkamer groter wordt. Om de kwaliteit van de woonruimte te verbeteren wordt de keuken bij de woonkamer gevoegd en de ramen aan de straatzijde (van de woonkamer) krijgen een Frans balkon. Het bovenste raam van het trappenhuis wordt groter zodat er meer daglicht in valt. Bekijk de foto's op de website van A3 Architecten voor een impressie hoe het gaat worden, het is de bedoeling dat de huizen na de renovatie nog minstens 30 jaar mee kunnen.

 


 • Het voormalige pandhuis van Bicento (foto) staat nu vol met stellingen maar nog steeds weet ik niet wat er komt. Aan de Slingekant staan de stellingen met de achterkant naar het raam zodat er geen inkijk mogelijk is.

 • Zijpe 12-13 wordt het onderkomen van Werkproject COP dat dagbesteding gaat bieden aan mensen met een verstandelijke beperking. Er komt ook een koffiesalon met de naam 't COPje, zo staat op de ramen te lezen.

 • Afgelopen week kreeg ik een mail van drie VWO-scholieren uit Alphen aan den Rijn, zij doen als opdracht een onderzoek over stadswijken en zij hebben daarvoor Pendrecht gekozen. Komende dinsdag komen zij een dagje naar Pendrecht maar vanwege mijn werk kan ik ze helaas niet rondleiden. Aan het einde van de middag reis ik vanuit mijn werk naar het centraal station waar ik ze toch even kan spreken. Een leuke bijkomstigheid is dat zij dan Hanneke Oosterhof interviewen, de schrijfster van het onlangs verschenen boek over Lotte Stam-Beese die op 18 december in Pendrecht een lezing komt geven (klik hier voor meer informatie over de lezing en hoe je je kunt aanmelden).

 • Morgen gaat de nieuwe dienstregeling van de RET in, behalve gewijzigde vertrektijden verandert er voor Pendrecht verder niets.

 • Het lijkt er op dat de rondslingerende oBikes eindelijk worden weggehaald, het exemplaar dat maanden in mijn straat stond is verdwenen en ook op andere plekken zie ik ze niet meer. Het Singaporese moederbedrijf staakte dit voorjaar zijn activiteiten in Europa maar de opvallende gele deelfietsen werden overal in de buitenruimte gedumpt.

 • In het AD Rotterdams Dagblad stond vorige week zaterdag een uitgebreid artikel over het Levenspad, het artikel is nu ook digitaal te lezen.


 

Toen ik vanmorgen over Plein 1953 liep zag ik bij de voormalige winkel van Astrid's Home Decor een bord staan waarop stond dat er binnen een burenkoffie was. Ik ging naar binnen en er waren enkele mensen die betrokken zijn bij de ontwikkelingen op het Plein, één van hen was Willem van Geest waarmee ik in gesprek raakte. Afgezien van de affiches en foto's op twee muren was het een kale ruimte en ik moest toch even terugdenken aan 10 jaar geleden toen ik bij de openingsreceptie van Astrid's Home Decor was, de winkelruimte staat sinds november 2017 leeg want Astrid werkt tegenwoordig vanuit huis.

 

Ik kreeg er enkele interessante nieuwtjes te horen en één daarvan is dat er (met nog een klein voorbehoud) op de zijgevel van het Kinder Service Hotel een 3 meter lange foto komt van een onder water staande boerderij tijdens de watersnood van 1953 met daarbij een korte tekst, deze foto is een vervanging voor de vroegere watersnoodzuilen die bij de laatste vergroening van het Plein helaas zijn verdwenen. Een idee is om op de zijgevel van de flat waar Albert Heijn zit een plastiek aan te brengen dat winkelende mensen uitbeeldt, of het er echt gaat komen is nog onzeker. Over precies een week opent op nummer 4 (waar bloemenzaak De Orchidee zat) een winkel met Portugese producten. Ook is er contact met Wendelien van Oldenborgh die in een leegstaand winkelpand een film over Pendrecht wil maken, vorig jaar maakte zij een film in de Sint Bavokerk die is vertoond tijdens de Biennale in Venetië.

 


 

ZONDAG 2 DECEMBER 2018

 

Over precies een week, op zondagmiddag 9 december, is er in de Open Hofkerk in de serie Zondagmiddagmuziek een meezing-kerstconcert met de koren Confianza en Spiritsingers onder de naam Nine Lessons and Carols. Deze middag is er de gelegenheid om mee te zingen met en te luisteren naar de beide koren die onder leiding staan van Arie de Korte. De koren worden begeleid door Johan den Hoedt op piano en het Vierdag-orgel.

 

Tijdens het concert worden Engelstalige carols, hymnen en koormuziek afgewisseld met negen korte lezingen, deze lezingen uit het kerstevangelie zijn in het Nederlands. Nine Lessons and Carols is een traditionele kerstviering van Engelse oorsprong waar de laatste jaren ook in Nederland steeds meer belangstelling voor is.

 

Het concert begint om 15.00 uur en vanaf 14.30 uur is men welkom, kaartjes kosten € 6,- (pashouders betalen € 4,-) en kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen. Kaartverkoop is op de dag van het concert maar men kan vooraf kaarten reserveren bij John Bakker via het mailadres openhofconcerten@gmail.com.

 


 

ZATERDAG 1 DECEMBER 2018

 

Op de Slinge waren vandaag twee winkels voorzien van een ballonnenhaag, één daarvan was bij het vandaag geopende rotihuis Chedi (foto) dat is gevestigd in de vroegere bedrijfskledingwinkel Safety for Work (in de begintijd van Pendrecht zat hier een filiaal van foto- en optiekzaak Broekhuizen). Het was lange tijd onduidelijk wat er zou komen, in juli hingen er affiches dat bezorg- en afhaalrestaurant Soulfood Terrazza er zou komen maar kort daarna waren de affiches weer verdwenen. Lange tijd waren de ramen dichtgeplakt zodat je niet kon zien of er binnen wat gebeurde maar vanmorgen stond er een rood-witte ballonnenhaag bij de ingang (foto). De zaak was toen nog niet open maar toen ik er 's middags weer langs kwam stonden er klanten binnen.

 

De andere winkel met een ballonnenhaag (in de kleuren roze en grijs) was bij Beauty Center La Liz, de schoonheidssalon was al een paar weken open maar kennelijk was vandaag de officiële opening. Ballonnenhagen worden de laatste jaren vaak gebruikt bij de openingen van nieuwe winkels in Pendrecht, meestal zijn de ballonnen in de huisstijlkleuren van de betreffende zaak.

 

Het in juni aangelegde plantenperk in de Stavenissestraat (ter hoogte van de Kamperlandsingel) is eindelijk beplant, al eerder waren de boomspiegels rondom de nieuw geplaatste bomen verderop in de straat al voorzien van beplanting.

 

De dubbele winkelruimte aan de Zijpe 12-13 is de laatste weken geschilderd en ingericht maar wat er komt is mij volslagen onduidelijk. Binnen staan tafels maar het lijkt er niet op dat het een horecagelegenheid wordt, in de etalage van nummer 12 (foto links, ooit het onderkomen van de Vitale Wereldvrouwen) staan grote bloemstukken. Nergens staat nog een naam en ook op internet kan ik niets vinden over de nieuwe bestemming.

Nog meer winkelnieuws: in het vroegere pandhuis Bicento aan de Slinge worden stellingen en vitrines neergezet, de laatste weken was men hier vaak ook 's avonds aan het werk. Maar net als aan de Zijpe is ook hier niet duidelijk wat er komt, de tijd zal het leren.

 

In het winkelgebied hangt al een tijdje sfeerverlichting maar afgelopen week zijn aan lantaarnpalen luidsprekers opgehangen waaruit achtergrondmuziek klinkt (foto rechts). Er zijn minder luidsprekers dan vorig jaar maar ze staan wel harder.

 


 

Oudere berichten zijn terug te vinden in het weblogarchief.