weblog Pendrecht

 


 

Dit is mijn digitale dagboek over Pendrecht, de nieuwste berichten staan altijd bovenaan. Ik werk mijn weblog wekelijks bij op zaterdag en zondag, op zaterdag altijd het actuele nieuws en op zondag iets uit de geschiedenis van Pendrecht of een onderwerp dat indirect op de wijk betrekking heeft. Klik hier om een reactie te sturen.

 


 

ZONDAG 21 APRIL 2024

 

Komende week is het 35 jaar geleden dat het verpleeghuis Slingedael officieel werd geopend, al was de ingebruikname enkele maanden eerder. De officiële opening gebeurde op 26 april 1989 door W.M. van Hove, voorzitter van de Gereformeerde Stichting voor Bejaardenzorg.

 

Slingedael bood oorspronkelijk plaats aan 150 psycho-geriatrische bewoners, daarnaast was er ruimte voor een dagbehandeling voor maximaal 30 personen. Het verpleeghuis is gebouwd in een klavervorm, het bestond uit drie rondlopende vleugels met in totaal vijf verpleegafdelingen. De afdelingen, aan de buitenkant te herkennen aan de verschillende kleuren van de raamkozijnen, waren naar bekende Rotterdamse straten vernoemd: Blaak, Coolsingel, Lijnbaan, Meent en Weena. Elk van deze afdelingen was gesplitst in twee units die ieder plaats boden aan 15 bewoners. Centraal in het huis was het hart van de klaver, het Hofplein.

 

Later is Slingedael zich gaan specialiseren op mensen met het syndroom van Korsakov (dit zijn patiënten met een blijvende geheugenstoornis als gevolg van een hersenbeschadiging) en zijn er plannen gemaakt voor de renovatie van het gebouw om het aan te passen aan de eisen van deze tijd. De renovatie vond plaats in 2010-2011 en heeft het aanzien van het gebouw erg veranderd, zowel aan de buitenkant als binnen. Het verpleeghuis heet sindsdien Korsakovcentrum Slingedael en kreeg ook een nieuw adres: Dreischorstraat 85 werd Slinge 901, waarschijnlijk omdat de naam Dreischorstraat buiten Pendrecht nauwelijks bekend is. Het gerenoveerde verpleeghuis is op 15 maart 2012 geopend en twee dagen later was er een open dag die ik heb bezocht. Het gebouw lijkt niet veel meer op de inrichting van voor de renovatie maar de beveiliging van de deuren naar de trappenhuizen is wel hetzelfde gebleven: om de deur te ontgrendelen moet je twee kleine knopjes precies tegelijk indrukken.

 

Het "nieuwe" Slingedael telt 14 woongroepen met elk maximaal 9 bewoners. Iedere woongroep vormt een eigen afdeling die ieder een eigen naam heeft, de namen zijn geen straatnamen zoals voor de renovatie maar zijn wel echt Rotterdams, de afdelingen heten Merwehaven, Rijnhaven, Veerhaven, Coolhaven, Leuvehaven, Maashaven, Lombardijen, Carnisse, Heijplaat, Bloemhof, Noordereiland, Vreewijk, Willemsbrug en De Hef.

 

De afdelingen hebben een eigen buitenruimte in de vorm van een tuin of een balkon en ook een eigen voordeur zodat de hoofdingang minder gebruikt zal worden dan vroeger. Nieuw is verder dat iedere bewoner een eigen slaapkamer heeft, de meerpersoons slaapzalen zijn verleden tijd. Elke woongroep heeft bovendien een huiskamer met een open keuken, per twee woongroepen is er een ruimte voor wassen en strijken. Daarnaast zijn er gemeenschappelijke voorzieningen zoals een fitnessruimte, een kapsalon en een liturgisch centrum.

 


 

ZATERDAG 20 APRIL 2024

 

Afgelopen week is begonnen met het vervangen van de verkeerslichten op de kruising Slinge/Zuiderparkweg. Net als destijds op de Groene Kruisweg staan er tijdelijke verkeerslichten die via bovengrondse draden met elkaar zijn verbonden (foto links). Alle richtingen voor auto's, fietsers en voetgangers blijven open maar automobilisten moeten er wel rekening mee houden dat er buiten de spitsuren minder rijstroken beschikbaar zijn. De werkzaamheden duren tot en met woensdag 8 mei.

 

Bij de kruising Slinge/Kerkwervesingel is het mobile billboard neergezet waarop de Europese verkiezingen worden aangekondigd (foto rechts), wel wat vroeg want die verkiezingen zijn pas op 6 juni. Misschien is het een poging om het opkomstpercentage op te krikken want de opkomst bij Europese verkiezingen is meestal laag. Het bord staat niet in het gras maar op het trottoir, precies voor de Pendrecht-bank.

 



 

In Pendrecht en Zuidwijk is CityTec begonnen met het vervangen van lantaarnpalen die na ruim 40 jaar aan het einde van hun levensduur zijn. Op de palen die vervangen worden is een sticker geplakt (foto links) met de mededeling dat aan de paal vastgemaakte (brom)fietsen worden verwijderd, dit is te zien in onder andere de Sint-Annalandstraat. Ook de paal voor mijn huis is al oud maar daar zit (nog) geen sticker op. Het vervangen van een lantaarnpaal duurt ongeveer anderhalf uur, de werkzaamheden duren tot eind juni.

 

In de voormalige Blokker staan stellingen, ik bedoel geen bouwstellingen maar schappen waarin producten kunnen worden gelegd. De ruimte is opgeknapt met als bijzonderheid dat de trap naar de kelderverdieping is verdwenen. Nog steeds is het niet duidelijk wat voor winkel er in komt, op de etalageramen links van de ingang zijn grote foto's geplakt met daaronder de tekst halal shop & slagerij (foto rechts) wat eerder wijst op een Turkse/Marokkaanse winkel dan een Poolse supermarkt.

 


 

ZONDAG 14 APRIL 2024

 

Vanwege mijn halfjaarlijkse bezoek aan Londen heb ik mijn weblog gisteren niet kunnen bijwerken, hieronder een paar korte berichten.

 

Volgende week zaterdag, op 20 april, organiseert de Huurdersvereniging Zuiderkroon van 10.30 uur tot 15.30 uur een rommelmarkt waar weer voor weinig geld mooie spullen te koop zijn (foto links). De rommelmarkt is niet in de Zuiderkroon maar ernaast in het gebouw van Seinpost Slinge, ingang aan de kant van de Sliedrechtstraat.

Een bericht van oud-opbouwwerker Rieks Westrik: afgelopen donderdag was er een boekpresentatie met een Pendrechts tintje. Het boek De letters en het Woord (foto rechts) is geschreven door At Polhuis, van 2000 tot 2009 dominee van de Open Hofkerk, en gaat over de theoloog Karl Barth. De presentatie was in de Hoflaankerk en werd opgeluisterd door orgelspel van Jan van Dijk, de vaste organist van de Open Hofkerk van 1982 tot 2017.

De viskraam van Toon en Marja Hoek staat weer op de vertrouwde plek aan de Slinge, de merkwaardige straatnaam Ooltgenplantsoen op de gele borden in de omgeving van de Tiengemetensingel staat nu correct als Ooltgensplaatweg vermeld en de westelijke toegangsdeuren van metrostation Slinge zijn eindelijk gerepareerd.

 


 

ZONDAG 7 APRIL 2024

 

Over precies een week is de Marathon maar sinds 2015 gaat de 42,195 kilometer lange route alleen nog maar langs Pendrecht en niet meer er doorheen. De lopers komen vanuit oostelijke richting over het Havenspoorpad, slaan bij de Zuiderparkweg rechtsaf en lopen (na een heen en weer parcours over het Zuidwijkse deel van de Slinge) het rondje om het Zuiderpark. Vanaf de Zuiderparkweg loopt men via de Oldegaarde langs de noordkant van de wijk waarna de lopers bij de Groene Kruisweg rechtsaf slaan richting Dorpsweg. De verwachte doorlooptijd van de kopgroep over de Zuiderparkweg langs de wijk is vanaf 10.40 uur en ruim een kwartier later komen de eerste lopers over het Pendrechtse deel van de Oldegaarde. Het 20 kilometer punt is op de Oldegaarde tegenover de Battenoordhof.

 

Voor de start zal er een minuut stilte zijn ter nagedachtenis aan Kelvin Kiptum, de Keniaanse wereldrecordhouder die twee maanden geleden bij een verkeersongeluk om het leven is gekomen. Alle deelnemers ontvangen een rouwlintje dat aan het shirt kan worden vastgemaakt.

 


 

Vroeger liep de route van de marathon wel door de wijk wat ik vijftien jaar geleden in mijn weblog als volgt beschreef.

 

ZONDAG 5 APRIL 2009

 

Deze zondag stond natuurlijk in het teken van de Fortis Marathon Rotterdam die dit jaar zijn 29e editie beleefde. Het weer was fantastisch: niet te warm en weinig wind. De zon deed zijn best en op veel plaatsen stonden de Pendrechtenaren langs de route om de 21.608 lopers aan te moedigen. Eén van de deelnemers was wijkagent Henri Appeldoorn en hij werd op een originele manier aangemoedigd. Tussen de Primera en café Wereldhaven was een groot spandoek opgehangen met de tekst Winkelcentrum Pendrecht wenst Henry onze wijkagent veel succes, daarbij stonden de namen van 22 winkels. Dat zijn naam verkeerd is gespeld maakt niet uit, het was een leuk en attent gebaar van de winkeliers.

 

De Kerkwervesingel was om half 11 nog leeg en verlaten. Ter hoogte van de boerderijwoningen is een verzorgingspost, de met water gevulde emmers met daarin kleine gele sponsjes stonden al klaar. Tegen elven arriveer ik bij de kruising Slinge / Zuiderparkweg waar het al druk begint te worden. Om de paar minuten komt er een nieuwe lading bezoekers uit het metrostation. De RET heeft een speciale Marathonchipkaart in omloop gebracht waarmee de hele dag onbeperkt kan worden gereisd. Naast mij staan mensen uit Maastricht die speciaal voor de marathon naar Rotterdam waren gekomen. Iets na half 12 hoor ik de helikopter en niet veel later volgt de tijdwagen met daarachter de kopgroep die bijna geheel uit Kenianen bestaat (foto rechts). William Kipsang, de winnaar van vorig jaar, is er niet bij want hij moest wegens ziekte verstek laten gaan.

 

Na het passeren van de kopgroep loop ik naar de kruising Slinge / Kerkwervesingel. Tegenover de Kerkwervesingel vind ik een plek zodat ik de lopers kan zien aankomen. Tegen twaalven komt de tijdwagen weer in beeld, gevolgd door een peloton motoren. Dan komt de kopgroep er aan en daarbij is ook Duncan Kibet met startnummer 6, de Keniaan die uiteindelijk de marathon zal winnen. Ik loop langs de Slinge richting Groene Kruisweg.

 

Op de flat Schouwen hangen twee spandoeken: op de ene staat de naam Robert en een ander spandoek heeft als tekst Lammert Jona + Hylke op naar de 42. Ondertussen passeren grote aantallen recreatielopers en is het bijna onmogelijk om de Slinge over te steken, ter hoogte van de Stavenissestraat lukt het toch en langs de andere kant loop ik terug.

 

Bij de Kerkwervesingel ga ik linksaf en hoe verder ik kom, hoe meer gele sponsjes er op straat liggen. Ter hoogte van de boerderijwoningen is een verzorgingspost waar gele sponsjes worden uitgereikt aan de lopers. Sommige sponsjes zijn voorzien van de tekst hardlopen verheldert en op de achterkant de naam van de bank die de marathon sponsort. Natuurlijk heb ik een paar sponsjes meegenomen als souvenir. De grote hoeveelheid sponsjes op straat is een vreemd gezicht, het lijken wel stukken zeep.

 

Ik steek de Oldegaarde over en loop langs de braderie op de vroegere Pendrechtseweg (foto links). Ook hier is het erg druk en kom ik verschillende bekenden tegen, inclusief nachtburgemeester Harry Kock. Bij de Groene Kruisweg neem ik nog wat foto's van de laatste lopers en dan wandel ik terug. Een enkele deelnemer komt nog de Oldegaarde afgelopen en slaat linksaf om zijn route door Pendrecht te vervolgen.

 

Terug in Pendrecht is de drukte op de Kerkwervesingel verdwenen, afgezien van een enkele verlate loper. Alleen de honderden gele sponsjes verraden dat de marathon is geweest (foto rechts). Niet veel later komt de bezemwagen langs en is, althans voor Pendrecht, de 29e editie van de marathon ten einde. Aan het einde van de middag is de Roteb al langs geweest om de straat schoon te maken en staan de dranghekken al op de straathoeken klaar om opgehaald te worden.

 

Winnaar werd Duncan Kibet uit Kenia met de tijd 2.04:27, Henri Appeldoorn (startnummer 5041) eindigde met de tijd 4.57:07 op de 6088e plaats.

 


 

ZATERDAG 6 APRIL 2024

 

Dinsdag 2 april was de eerste werkdag sinds de invoering van het betaald parkeren en de gevolgen zijn duidelijk te zien, ook in mijn straat en de directe omgeving is de parkeeroverlast merkbaar minder geworden. Waar het vroeger zoeken was naar een plek met als gevolg dat auto's op de stoep werden gezet zie ik nu aardig wat lege parkeervakken. Op meerdere plaatsen valt het extra op zoals langs de Slinge secundair richting metrostation, daar stond het altijd vol maar nu heb je de parkeerplekken voor het uitkiezen. De parkeerautomaten werken met een aanraakscherm dat je eerst met een druk op de aan-uit knop moet activeren, ik kan ze niet testen omdat je je kenteken moet invoeren en ik heb geen auto. Eerder schreef ik dat de zonnepanelen op de automaten op het zuiden gericht zijn maar dat is om onduidelijke redenen niet overal het geval.

 

Het nummer van de Pendrechtse parkeerzone is 280 maar er zijn twee gebieden met een ander zonenummer en een aangepast tarief, deze gebieden zijn met borden aangegeven. Zone 281 was de vroegere parkeerschijfzone bij de winkels in de Krabbendijkestraat en hier geldt nu de Stop en Shop regeling (foto rechts): het eerste half uur parkeren kost € 0,20 en daarna gaat het reguliere tarief in. Zone 282 omvat de parkeerplaatsen aan de noordzijde van de Oldegaarde bij de sportvelden, hier geldt de Stop en Sport regeling: de eerste drie uur betaal je de helft van het reguliere tarief.

 


 

Tussen de Stellendamhof en de Melissantstraat is de Tiengemetensingel opgebroken, voetgangers kunnen er over loopplaten wel langs. Ik weet niet wat ze er gaan doen, daar zal ik de komende weken wel achter komen. Herbestraten is niet erg waarschijnlijk want de bestrating van de Tiengemetensingel is vernieuwd in 2015 na het vervangen van de riolering.

In de directe omgeving staan de bekende gele borden met de omleidingsroutes die opnieuw tonen dat de Pendrechtse straatnamen qua spelling niet de gemakkelijkste zijn. De Mellissantstraat is nog wel herkenbaar maar van het Ooltgenplantsoen heb ik nog nooit gehoord!

 

Ik heb in de loop der jaren op die gele borden al heel wat verkeerd geschreven Pendrechtse straatnamen gezien, om maar een paar voorbeelden te noemen: Kerkevervesingel, Nieuwvossenmeerweg, Krabbedijksestraat, Tiengemeentensingel en Biezelingenplein. Eén van de mooiste missers was in 2007 toen de Dreischorstraat vermeld stond als als Dressoirstraat.

 


 

In korte tijd heb ik opnieuw een oude Pendrechtse ansichtkaart kunnen bemachtigen, dit keer van de Zierikzeestraat. De foto is genomen vanaf de hoek bij de Slinge secundair en dat is eigenlijk nog het enige herkenningspunt, alle huizen in de straat zijn ongeveer 20 jaar geleden vervangen door nieuwbouw. Op de voorgrond de portiekflats (in de Bruinissestraat staat hetzelfde type) waar nu de flats Schouwen en Duiveland staan. Verderop de haaks op de straat staande tweelaags galerijwoningen, deze hebben plaats gemaakt voor de eengezinswoningen van het nieuwbouwproject Schelphoek. Een bijzonderheid is dat de footprint hetzelfde is gebleven: de nieuwbouw staat op dezelfde plaats waar de oorspronkelijke bebouwing heeft gestaan. Opvallend is het relatief grote aantal geparkeerde auto's, op veel oude ansichtkaarten van de wijk is het aantal auto's op de vingers van één hand te tellen. De kaart is uitgegeven door de bekende boekhandel J.C. v.d. Wel die in de middelste kiosk op Plein 1953 zijn winkel had.

 


 

ZONDAG 31 MAART 2024

 

Morgen is het 1 april en ik herinner de volgende grap die ik destijds in mijn weblog heb opgetekend. Enkele winkeliers op het Plein in het blok aan de kant van de Krabbendijkestraat kregen eind maart 2007 een ludiek idee. De koopzondag is elders in Rotterdam een groot succes: kijk maar eens naar de mensenmassa's in het centrum en in het winkelcentrum Zuidplein. Waarom zou dat niet in Pendrecht kunnen? Hoogste tijd dus om ook in onze wijk de koopzondag te introduceren. Er verschenen A4-tjes op de winkelruiten die de koopzondag aankondigden ("aanstaande zondag") en om het publiek te lokken krijgt iedere zondagkoper een mooie pluche paashaas cadeau. De deelnemende winkeliers waren slijterij De Ruijter, poelier 't Haasje, bakkerij Van Berkel, de schotelzaak en Tennis Only.

 

Maar laat de zondag in 2007 nou op 1 april vallen. De deelnemende winkels waren die dag ondanks de aankondiging gesloten en een tweede A4-tje legde uit waarom: wegens 1 april grap gesloten - prettige zondag verder. Ondanks alle negatieve berichten over Plein 1953 hebben de winkeliers hun gevoel voor humor niet verloren want een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.

 


 

ZATERDAG 30 MAART 2024

 

Vanaf overmorgen geldt het betaald parkeren in de wijk en de afgelopen week zijn de parkeerautomaten geplaatst, ze staan op betonnen platen die eerder al waren ingegraven. Op de zijkant staat het nummer van de parkeerzone (280) maar het bedieningspaneel is nog met een plaat afgesloten. De automaten zijn energieneutraal want bovenop staat een op het zuiden gericht zonnepaneel. In elke straat staan borden die naar de dichtstbijzijnde parkeerautomaat verwijzen.

 

Langs de Oldegaarde staan al enige tijd gele borden die de automobilisten er op attenderen dat er vanaf 1 april betaald parkeren geldt. Afgelopen week zijn er op de Slinge verlichte mobiele borden neergezet die vooral bij duisternis opvallen ("Let op!! Per 1 april 2024 betaald parkeren"), de borden staan ter hoogte van de Ooltgensplaatweg/-hof en de Stavenissestraat.

 


 


 

Op maandag 8 april gaat bij de RET een nieuwe busdienstregeling in waarbij de routes van enkele lijnen veranderen, onder andere van de in Pendrecht rijdende spitslijnen 67 en 72.


 

Basisschool Over de Slinge is twee bijzondere speeltoestellen rijker, ze zijn op 11 maart j.l. in gebruik genomen op de eerste dag van de Week van het Geld. Het zijn interactieve speeltoestellen van Yalp, een bedrijf in Goor dat allerlei speel- en sporttoestellen levert voor de professionele markt zoals de openbare ruimte, zorg, recreatie en scholen.

 

Op het schoolplein van de hoofdlocatie aan de Krabbendijkestraat staat de Yalp Sona (foto links), een opvallende groen-witte boog met daaronder een ronde vloer met in een cirkel de cijfers 1 tot en met 9. Met een druk op de knop kan gekozen worden voor verschillende spellen, de Yalp Sona speelt muziek en geeft beweegopdrachten. De Yalp Sona werkt op zonne-energie (dus geen stroomkosten) en is vandaalbestendig. Iedere Sona kan verbonden worden met het internet, hierdoor is het voor de beheerder mogelijk het volume in te stellen, de aan- en uittijden te regelen en spelstatistieken uit te lezen.

 

Op het schoolplein van de nevenlocatie aan de Sommelsdijkstraat staat de Yalp Memo (foto rechts), bestaande uit 7 spelpilaren op een grote speelvloer. Ook hier staat speelplezier centraal maar daarnaast leren de kinderen spelenderwijs rekenen of samenwerken. De speelvloer maakt de spelpilaren tot een eenheid en prikkelt de fantasie van kinderen om nieuwe spelregels te verzinnen. Alle Memo spellen zijn een mix van plezier, actief bewegen en educatie, een korte speluitleg met hints en aanmoedigingen helpt de kinderen op weg.

 


 

Komende nacht gaat de zomertijd in, in bijna alle Europese landen gaat om 02.00 uur de klok een uur vooruit. De zomertijd eindigt dit jaar in de nacht van 26 op 27 oktober.

 


 

ZONDAG 24 MAART 2024

 

Gisteren noemde ik Pieta Bot en Cees Bavius die van 2006 tot 2014 actief waren in de wijk met het Pendrecht Theater waar toneelstukjes en dialogen door wijkbewoners werden opgevoerd. Het begon met de Pendrecht Monologen, de bekendste was Alleen de bomen zijn nog van toen die werd gespeeld door Nel van Dijk, Annie van der Velden en Thea Abma. De Pendrecht Monologen werden op verschillende plekken in de wijk opgevoerd (o.a. in de Open Hofkerk en de Sint Bavokerk) want het Pendrecht Theater had toen nog geen eigen ruimte.

 

Van 2007 tot 2013 was het Pendrecht Theater in een winkelruimte naast de Aldi (foto links, volgens Cees "het enige theater in Nederland zonder verwarming"), daarna in de vroegere Toneelwinkel er schuin tegenover (foto rechts). Op 11 februari 2014 werd op grootse wijze afscheid genomen van Cees en Pieta, dat gebeurde in de toen nog bestaande Open Hofkerk en in mijn weblog beschreef ik die avond als volgt.

 

DINSDAG 11 FEBRUARI 2014

 

Deze avond is in de Open Hofkerk de voorstelling Botertje tot de Boom waarmee Cees Bavius en Pieta Bot na ruim acht jaar afscheid nemen van de wijk, in het stuk spelen de beide Pendrechtse burgemeesters (Harry Kock en ik) een gastrol. Nadat ik mij thuis in het pak heb gestoken, compleet met ambtsketen en Karel de Stoutespeld, wandel ik naar de Open Hofkerk waar ik tegen half 8 aankom. Harry was even daarvoor al gearriveerd en ook hij was in vol ornaat, dat hadden we zo afgesproken want we spelen immers de "hoge heren" van de woningbouwcorporatie. In de kerkzaal is men bezig met de laatste voorbereidingen en omdat er nog weinig mensen zijn (de inloop was pas vanaf 8 uur) konden we nog even rustig een kop koffie drinken.

 

Vanaf 8 uur stromen de bezoekers binnen en wordt het in de ontmoetingsruimte druk (foto links). Behalve bewoners en (oud-)spelers en stagiaires zijn er ook mensen die destijds vanuit hun functie betrokken zijn geweest bij het Pendrecht Theater, om er enkele te noemen: Dick Lockhorst (voormalig deelraadsvoorzitter), Lionel Martijn en Dominic Schrijer (voormalige deelraadsleden), Duco de Bruijn (Pendrecht Zet Door) en Marja de Bruin (voormalig directeur van Woonstad Rotterdam).

Rond kwart over 8 worden de spelers verzocht om even naar binnen te gaan voor de laatste instructies en een groepsfoto (foto rechts). De voorstelling zelf wordt op het podium gespeeld, vanuit de kerkzaal gezien aan de rechterkant. Regisseur Cees Bavius zit rechts achterin achter het mengpaneel met zijn gezicht naar de spelers toe en vlak bij hem zit tekstschrijver Pieta Bot. Twee andere stoelen achterin zijn straks voor ons gereserveerd want wij komen pas tegen het einde van het stuk op. We gaan nog even terug naar de inmiddels goed gevulde ontmoetingsruimte en schudden vele bekenden de hand, ook mijn moeder was gekomen.

 

Nadat iedereen plaats heeft genomen in de kerkzaal houdt Cees een inleiding, uiteraard inclusief het bekende verzoek om mobieltjes uit te zetten. Het podium is nog leeg, alleen de 100 jaar geworden Edith van Dommelen (gespeeld door Nel van Dijk die zelf al bijna 90 is!) zit in haar leunstoel terwijl haar rollator een stukje verderop staat. Heel knap was dat ook Nel haar teksten grotendeels uit het hoofd deed, zij had wel een "oortje" zodat Cees haar kon influisteren als ze de tekst even kwijt was. Overigens werden er geen microfoons gebruikt, dat was vanwege de goede akoestiek ook niet nodig want zelfs achterin was alles goed te verstaan.

Na de inleiding van Cees gaat het licht uit en verlichten alleen nog de tientallen spotjes het podium. Het verhaal draait om de verjaardag van Edith maar ook om het Pendrecht van toen en nu. Midden in het stuk is een deel van Alleen de bomen zijn nog van toen, de zo succesvolle Pendrecht Monoloog die in de loop der jaren al ruim 80 keer is gespeeld.

 

Daarna komt de leefbaarheidsconsulente op bezoek en zij vertelt Edith dat straks regiobestuurder Dingenmans (gespeeld door Harry) en directeur Högendörper (speel ik) nog langs komen om haar te feliciteren. Er volgen nog enkele scènes en als Bo, de kleindochter van Edith, een betoog houdt over de verhuurdersheffing en burgerkracht is het onze beurt om op te komen. Heel kalm lopen we langs de rechter zijmuur naar voren, gaan het podium op en kijken van een afstandje geïnteresseerd toe.

Met een krachtig goedemiddag... samen! onderbreken we samen Bo's monoloog. Nadat we in dialoogvorm kort hebben teruggeblikt op de activiteiten van Edith als lid van de woningbouwvereniging stel ik de retorische vraag wat een gepast cadeau voor Edith zou zijn en dan roepen wij tegelijk: Een plein! Yes! We gaan een plein in de wijk naar Edith vernoemen. Met de zin Als u zo met ons mee gaat kunt u zelf het bord onthullen eindigt onze gastrol maar wij blijven tot aan het einde van het stuk op het podium staan.

 

Daarmee was de avond nog niet afgelopen want er moest nog afscheid genomen worden van Cees en Pieta, dat deden verschillende mensen ieder op hun eigen manier. Als eerste nam Jan van Dijk plaats achter het Vierdag-orgel en bracht een compositie van J.S. Bach ten gehore. Daarna was het woord aan deelraadsvoorzitter Ed Goverde die ook als geboren en getogen Pendrechtenaar de verdiensten van Cees en Pieta voor de wijk prees. Vervolgens kwamen er drie spelers het podium op en bedankten Cees en Pieta voor wat zij van hen hebben geleerd. Daarna namen Cees en Pieta zelf het woord en blikten kort terug op de ruim acht jaar dat zij in Pendrecht actief zijn geweest. Zij bedankten de spelers, de sponsors en iedereen die het mogelijk heeft gemaakt dat zij hun werk in de wijk konden doen (foto links).

 

Als sluitstuk was er een optreden van Earl Christy en Maria voor 't Hekke (foto rechts) die eerder al eens hadden opgetreden tijdens een kerstvoorstelling in de Toneelwinkel, zij zijn vrienden van Cees en Pieta en wilden daarom ook bij het afscheid zijn. Earl bespeelt een luit met een lange hals en Maria voor 't Hekke zingt mezzo-sopraan. Zij brachten twee klassieke stukken ten gehore, één samen en één solo door de luitspeler. Het publiek luisterde ademloos en na afloop klonk er een daverend applaus.

Met dit optreden eindigde de avond en kon er onder het genot van een hapje en een drankje worden nagepraat in de ontmoetingsruimte, ondanks het late tijdstip werd dat volop gedaan. Na afloop moest alles nog opgeruimd worden want morgen is er de rouwdienst voor Bas van den Heuvel, een bewijs dat lief en leed wel erg dicht bij elkaar liggen.

 


 

ZATERDAG 23 MAART 2024

 

Afgelopen week heb ik weer een oude ansichtkaart van Pendrecht gekocht, de foto toont het nog onbebouwde terrein aan de Schuddebeursstraat waar in 1963 het L-vormige gebouw zou verrijzen waarin het Buurthuis Pendrecht en kleuterschool Het Stampertje waren ondergebracht. De balkons rechts zijn van de galerijflat aan de Bruinissestraat en geheel links een stukje van de Zijpe. In het midden staan de in 1994 afgebroken boerderijwoningen en daarachter de nog steeds bestaande flats langs de Ellemeethof die qua huisnummering bij de Oldegaarde horen.

 

Het voetpad en het pleintje tussen de Bruinissestraat en de Schuddebeursstraat is er nog steeds maar dit doorkijkje is niet meer mogelijk. Na de sloop van het Buurthuis zijn hier in 1995 eengezinswoningen gebouwd, op dezelfde plek waar het door Ernest Groosman ontworpen gebouw heeft gestaan. Het pleintje is er nog maar is gedeeltelijk opgevuld met groenperken, er staat zelfs nog een oud model prullenbak (een groene Bammensbak) maar de bankjes zijn verdwenen.

 



 

ZONDAG 17 MAART 2024

 

Deze maand is het 15 jaar geleden dat Pendrecht bij wijze van proef kennismaakte met een hondenhalte, dat is een paal met daaraan twee groene bakken: de bovenste bevat opruimzakjes en de onderste bak is bestemd om de zakjes na gebruik in te doen. De halte kwam in maart 2009 aan de Stavenissestraat te staan ter hoogte van de Kamperlandsingel, aan de kant van de Tholenstraat (foto links). Maar tot mijn verbazing was het nieuwe straatmeubilair een paar dagen later al weer verdwenen!

 

Ik ging het navragen bij Ilona Otter, de toenmalige beheercoördinator voor Pendrecht en Carnisse, en zij legde uit hoe de vork in de steel zat. De hondenhalte was aanvankelijk op Plein 1953 neergezet, vlakbij de winkels. Dat vonden enkele winkeliers toch niet zo'n goede plek en daarop verhuisde het ding naar de Stavenissestraat waar ik hem dus zag staan. Ook dat was geen geschikte plaats want de grasstrook achter de hondenhalte was toen een uitlaatzone waar geen opruimplicht gold.

Over de definitieve locatie was enige onduidelijkheid. Ilona had het over de hoek Sliedrechtstraat / Kamperlandsingel (dat kan niet want die straten kruisen elkaar nergens) en de deelgemeentepagina noemde de hoek Sliedrechtstraat / Vlissingenplein. Ik ben toen maar zelf gaan zoeken en de hondenhalte bleek op de hoek van de Sliedrechtstraat en het voetpad naar Plein 1953 langs de Passage te staan (foto rechts).

 

De hondenhalte is geen succes geworden want meestal zaten er geen zakjes in, uiteindelijk verdween de Pendrechtse hondenhalte in februari 2018.

 


 

ZATERDAG 16 MAART 2024

 

De voorbereidingen voor het betaald parkeren in de wijk zijn in volle gang. Na het ingraven van de betonnen platen waarop de parkeermeters komen zijn er afgelopen week in menige straat aan lantaarnpalen de borden bevestigd waarop de tijden van het betaald parkeren staan met helemaal onderaan de verwijzing naar de dichtstbijzijnde parkeerautomaat (foto links). Het aantal automaten zal niet groot zijn dus bezoekers zullen in sommige gevallen een stukje moeten lopen. De controle of er is betaald gebeurt met scanauto's die de kentekens vergelijken met de gegevens in de parkeerdatabase, als blijkt dat er niet of te weinig parkeergeld is betaald dan ontvangt de eigenaar van de auto een naheffing ("parkeerbon").

 

Aan de randen van de wijk (foto rechts) staan gele borden die de automobilisten er op attenderen dat vanaf 1 april betaald parkeren geldt. Tegelijk met Pendrecht wordt ook in Zuidwijk en de Wielewaal betaald parkeren ingevoerd, Lombardijen volgt in het derde kwartaal van dit jaar.

 



 

ZONDAG 10 MAART 2024

 

Nog drie weken en dan is het voorbij met het gratis parkeren in Pendrecht. Betaald parkeren was al eerder in de wijk maar toen alleen in de straten rondom Plein 1953.

 

Op 1 februari 2000 heeft de gemeente rondom Plein 1953 betaald parkeren ingevoerd om de parkeerdruk te verminderen, in de straten rondom het Plein kwamen parkeerautomaten zoals in de Baarlandhof (foto links). Al vanaf het begin heeft de maatregel veel weerstand opgeroepen en de Pendrechtse winkeliers zagen hun omzet teruglopen, de klanten weken massaal uit naar Zuidwijk waar het parkeren wel gratis was.

Eind september 2008 meldde Radio Rijnmond dat er per 1 oktober een einde komt aan het betaald parkeren in de straten rondom Plein 1953 in Rotterdam-Pendrecht. Ook de gemeente zag in dat het betaald parkeren averechts werkt door terugloop van de klandizie waardoor het winkelcentrum Plein 1953 kampt met leegstand (maar dat wisten we in Pendrecht al lang).

 

Na de afschaffing van het betaald parkeren zijn de parkeerautomaten heel snel weggehaald, op enkele winkelruiten hingen A4-tjes waarop duidelijk de vreugde bleek dat het betaald parkeren eindelijk verleden tijd was (foto rechts). Heel wrang was het dat op de laatste dag nog iemand werd bekeurd die indirect het slachtoffer is geworden van het betaald parkeren. Dick Zuijderwijk was tot 1 januari 2008 eigenaar van de DA-drogist en hij kwam op 30 september nog even wat dingen ophalen in het leegstaande pand. Na een kwartier kwam hij terug bij zijn auto en jawel, onder de ruitenwisser zat een parkeerbon van 50 euro. Dick reageerde woedend: "Meer dan twee ton hebben wij de afgelopen jaren verloren met onze winkel op Plein 1953. Op 1 oktober is het er vrij parkeren en op 30 september worden parkeerwachters naar Plein 1953 gestuurd. Nog even de mensen pesten nu het nog kan."

 

Om de parkeerdruk in het winkelgedeelte van de Krabbendijkestraat te verminderen kwam daar vanaf 16 december 2011 een parkeerschijfzone, ook wel bekend als blauwe zone. Zo'n zone wordt met borden aangegeven waarop staat vermeld op welke dagen en tijden de parkeerschijf gebruikt moet worden, alsmede de maximale parkeertijd. Dit kan per locatie verschillen, in de Krabbendijkestraat geldt de parkeerschijfzone van maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 18.00 uur en is de maximale parkeertijd een uur. Voor alle duidelijkheid: een parkeerschijfzone is wat anders dan het betaald parkeren; het parkeren blijft gratis, alleen de tijd wordt beperkt. Het begin en het einde van de zone wordt duidelijk aangegeven met borden en een dubbele blauwe streep op de rijweg. Bij de meeste winkels hingen bovendien posters die het publiek attendeerden op de blauwe zone.

 

Toen ik op één van de eerste dagen na de invoering een rondje langs de vele geparkeerde auto's maakte bleek er slechts bij een enkeling een parkeerschijf achter de voorruit te liggen. Kennelijk was nog niet iedereen op de hoogte van de blauwe zone en even later zag ik Carla van Houten (onlangs overleden en destijds eigenaresse van schoenenzaak Van Liesdonk en voorzitter van de winkeliersvereniging) die bij iedere schijfloze auto een informatiefolder en een kartonnen parkeerschijf onder de ruitenwisser deed.

 

De parkeerschijfzone in de Krabbendijkestraat heeft zijn langste tijd gehad want met het invoeren van het betaald parkeren op 1 april aanstaande komt daar een Stop en Shop regeling voor in de plaats. Dit houdt in dat bezoekers een half uur voor een klein bedrag kunnen parkeren voor een boodschap, na dat half uur gaat het reguliere parkeertarief in.

 


 

ZATERDAG 9 MAART 2024


 

ZONDAG 3 MAART 2024

 

Gisteren meldde ik het overlijden van Bertus de Groen, ik heb hem lang gekend en daarom wat persoonlijke herinneringen aan een geliefd man met gevoel voor humor.

 

Bertus speelde vele jaren bij de biljartclub in de Zuiderkroon waardoor ik hem wekelijks zag. Ik noemde hem altijd de klokkenluider, dat was letterlijk bedoeld want als koster van de Sint Bavokerk was hij ook verantwoordelijk voor het luiden van de kerkklokken op zondag. De klokken horen 7 minuten te luiden en wel van 09.40 tot 09.47 uur maar het viel mij op dat het luiden regelmatig te laat begon. Toen ik Bertus daar een keer op aansprak (uiteraard in nette bewoordingen) reageerde hij als volgt: "Tja, dan sta ik met iemand te praten en dan let ik niet op de tijd". Daarop liet ik hem weten dat ik elke zondag zou controleren of er op tijd wordt geluid en warempel, dat had resultaat: bijna altijd begon het luiden om 09.40 uur en regelmatig zelfs op de seconde nauwkeurig! Als Bertus dan op dinsdagavond de biljartzaal binnenkwam (hij kwam altijd iets later) liep hij meteen triomfantelijk naar mij toe met de woorden "Ik was zondag op tijd, hè?" Nog later liet hij weten dat hij de klokken had geprogrammeerd zodat ze altijd op tijd luiden, daarmee kwam een einde aan deze wekelijkse dialoog.

 

Bij het biljarten duurde het soms even voordat hij ging stoten en dan verontschuldigde hij zich met de woorden "ik moet het toch eerst goed berekenen?". Desondanks gebeurde het regelmatig dat de bal nèt een andere richting op ging met als gevolg dat er geen enkele andere bal werd geraakt. In biljarttermen heet dat over groen spelen maar al snel was de naam Bertusbal geboren waar hij altijd om moest lachen. Zelfs nadat Bertus geen lid meer was van de biljartclub werd de term nog steeds gebruikt!

 

Bertus zal door velen gemist worden, de Lourdesparochie moet op zoek naar een nieuwe koster.

 


 

ZATERDAG 2 MAART 2024

 

Vandaag had ik drie activiteiten op het programma staan maar voordat ik dat ga beschrijven moet ik opnieuw een sterfgeval melden waar ik morgen op terug zal komen. Op 28 februari j.l. is Gijsbertus (Bertus) de Groen op 90-jarige leeftijd overleden, hij was de koster van de Sint Bavokerk en jarenlang lid van de biljartclub in de Zuiderkroon.

 

Het eerste wat ik iedere zaterdag doe is mijn wijkrondje waarbij ik weer een kijkje bij het in aanbouw zijnde Valckensteyn heb genomen (foto links). Toen ik niet lang daarna langs de Christus Triomfatorkerk liep stond er op het trottoir voor de ingang een grote vrachtauto. Ik bleef staan en wat ik vermoedde bleek te kloppen: men was bezig om de overbodig geworden kerkbanken in te laden (zie bij 2 december). Even later kwam Tjark Jansen aanlopen (hij is ouderling van de kerk en net als ik destijds held geweest tijdens de imagocampagne Pendrecht is Goed Bezig) die mij prompt uitnodigde om even binnen te komen. In het midden van de kerkzaal waren de banken al weg en waren er losse stoelen neergezet (foto rechts), alleen langs de zijmuren stonden nog de originele banken. Tjark vertelde dat de banken elders hergebruikt worden dus ze krijgen een goede bestemming. Aan de Triomfatorkerk heb ik bijzondere herinneringen want in mijn tijd op de Beatrixschool gingen we hier altijd naar toe voor de kerstviering.

 

Na mijn wijkrondje loop ik naar metrostation Slinge om met Charlotte een twee uur durende wijkwandeling te maken. Charlotte doet voor haar afstudeerproject van Stedenbouwkunde aan de TU Delft onderzoek naar lopen in relatie tot gezondheid en geluk in Pendrecht. Ze was al twee keer eerder in de wijk geweest maar wilde wat meer achtergrondinformatie weten, via mijn website was het contact snel gelegd en maakten we een afspraak om door de wijk te lopen.

 

Tijdens de twee uur durende wandeling (waarbij we alle delen van de wijk hebben aangedaan) zijn we regelmatig door de binnentuinen gelopen en onderweg heb ik haar verteld over de opzet die Lotte Stam-Beese voor de wijk had. Die binnentuinen waren ook voor niet-bewoners toegankelijk en dat is op de meeste plaatsen nog steeds zo. Ook zijn we over paden gelopen die de gemiddelde Pendrechtenaar niet kent zoals het kronkelende voetpad van de Baarlandhof naar de Middelharnishof (foto) en het smalle pad tussen de Yersekestraat en de Wissekerkestraat. Toen we langs de Sint Bavokerk kwamen stond een deur open dus ik greep de kans aan om even naar binnen te lopen.

 

Om vier uur stap ik het gebouw van Seinpost Slinge binnen waar in de vroegere ontmoetingsruimte de reünie van de bewoners uit de Groosmanflats in de Kruiningenstraat was. Op verzoek van Paul Stoutenberg (de initiatiefnemer voor de reünie) heb ik een fotoquiz gemaakt en daarom was ik ook uitgenodigd. Het was heel gezellig en ik heb er enkele bekenden gesproken, één van de aanwezigen was de echtgenote van een klasgenoot van de Beatrixschool waar ik de groeten van kreeg.

Rond zes uur was de quiz, er werden formulieren uitgedeeld waar men de antwoorden op kon schrijven want voor de winnaar was er een prijs. Paul bediende de laptop (foto rechts: het titelscherm) en ik las de vragen op, na afloop werden de formulieren verzameld en het aantal goede antwoorden geteld. De winnaar was Joke van Peer en zij kreeg een speciaal voor de reünie gemaakte fotomok. De quiz was enthousiast ontvangen en na afloop kreeg ik als dank een applaus.

 

Tegen achten ben ik weer thuis, terugkijkend op een vermoeiende maar wel leuke dag. Terwijl ik dit schrijf bedenk ik mij dat ik vandaag in alle Pendrechtse kerkgebouwen ben geweest, al was de tijdsduur nogal verschillend.

 


 

ZONDAG 25 FEBRUARI 2024

 

Vandaag is het precies 15 jaar geleden dat ik de gesloten Ocrietfabriek heb bezocht, dit was het bedrijf waar destijds de lavetten werden gemaakt. Formeel stond het bedrijf op het grondgebied van de gemeente Eemnes (adres: Eemweg 108) maar het adres van de postbus was in Baarn. Het was een flinke wandeling vanaf station Baarn want er rijdt geen openbaar vervoer naar toe. Hieronder een deel uit mijn weblog van 25 februari 2009.

 

Het fabriekspand staat er nog in zijn geheel en het lijkt alsof de Ocrietfabriek gisteren nog in bedrijf was, ook al is de sluiting al een half jaar geleden. De Ocrietfabriek ligt ten noorden van Baarn, net voorbij Eembrugge. De fabriek staat aan de Eem en de Eemweg loopt er aan de andere kant omheen.

Toen ik de fabriek naderde was er geen twijfel mogelijk: het grote bord met de naam staat er nog steeds (foto links). Eerst kom je langs de eigenlijke fabriek, het lange gebouw met het zigzagdak, en verderop is een nieuwer gedeelte met de kantoren en de showroom (foto rechts). In het midden daarvan is de ingang, een dubbele deur met daarboven weer op een groot bord de naam van de fabriek. Op het parkeerterrein stonden twee auto's geparkeerd wat de indruk zou kunnen wekken dat de fabriek nog open is. Maar dat is niet zo: alle ramen zijn geblindeerd en als je door de deuren naar binnen kijkt is alles donker en verlaten. Ook de vlaggenmast is slechts een herinnering aan betere tijden.

 

Een uitgebreider verslag van mijn bezoek en de latere lotgevallen van de fabriek zijn te lezen op mijn lavetpagina.

 


 

ZATERDAG 24 FEBRUARI 2024

 

Opnieuw is een bekend iemand uit Pendrecht weggevallen, op 2 februari j.l. is Carla van Houten op 70-jarige leeftijd overleden. Carla was in december 2010 held van de imagocampagne Pendrecht is Goed Bezig, zij was in die tijd voorzitter van de winkeliersvereniging en eigenaresse van schoenenwinkel Van Liesdonk aan de Krabbendijkestraat. Hoewel ik er geen klant was kwam ik toch regelmatig in de winkel omdat deze in mijn bezorgwijk van In de Kijkerd lag. De zaak had iets huiselijks want er lag vloerbedekking en een gashaard zorgde voor de verwarming in de winter. Langs de muren waren stellingen waarin tot bijna aan het plafond de schoenendozen stonden. Als ik In de Kijkerd bracht was dat meestal op de rustige zaterdagmorgen als er nog geen klanten waren, Carla zat dan aan haar bureau achterin de winkel.

 

De naam van de winkel (foto rechts) herinnert aan de eerste eigenaar van de schoenenwinkel, Jac. van Liesdonk, hij begon de zaak op 15 april 1962. Carla van Houten heeft er 47 jaar achter de toonbank gestaan, eerst als verkoopster maar sinds 1996 als eigenaresse van de winkel. Van Liesdonk schoenen was zowel binnen als buiten Pendrecht een begrip, met name vanwege de dansschoenen want dat was hun specialiteit.

 

Op zaterdag 28 februari 2015 was Van Liesdonk schoenen voor het laatst open en kwam er een einde aan één van de laatste oer-winkels van Pendrecht. De dag van de sluiting kan ik nog goed herinneren en heb ik in mijn weblog beschreven. 's Morgens vroeg liep ik langs de (toen nog gesloten) winkel en de affiches op de ramen met Vandaag laatste dag!! Alles moet weg € 19,- per paar lieten aan duidelijkheid niets te wensen over, de speciale prijs gold overigens niet voor dansschoenen.

 

Aan het einde van de middag liep ik nog even naar binnen, Carla vertelde dat het de hele dag door druk is geweest en zij nog veel heeft verkocht. De etalage was al helemaal leeg, en de stapels dozen in de winkel waren behoorlijk geslonken. Na de sluiting van de winkel heeft Carla nog enkele jaren vanuit huis dansschoenen verkocht, daaraan kwam een einde toen zij en haar man verhuisden naar een huis buiten Pendrecht.

 


 

Het concert van het Golden Circle Ensemble in de Sint Bavokerk op 10 december vorig jaar was het laatste optreden van het muziekgezelschap in Pendrecht omdat de wijkraad heeft besloten geen financiële bijdrage meer te geven. Daarmee komt er helaas een einde aan een traditie want de concerten waren eigenlijk een voortzetting van de Zondagmiddagmuziek in de Open Hofkerk waarvan de oorsprong teruggaat naar 2004.

 

Zonder subsidie zijn de concerten onmogelijk want de Lourdesparochie zit al meerdere jaren diep in de rode cijfers, dat is ook de reden dat de gebreken aan de kerktoren nog steeds niet zijn verholpen. Met de uurwerken is van alles mis: de westklok staat al twee jaar (!) stil op kwart over zes, de overige klokken lopen 3 minuten voor en de wijzerverlichting werkt nauwelijks meer. Ook de luidklokken hebben last van storingen: de grote klok luidt al ruim anderhalf jaar niet en onlangs merkte ik dat ook de Angelusklok niet meer op de vaste tijden luidt.

 


 

Tot slot een wat positiever bericht: de Pendrecht-quiz voor de Kruiningenstraat-reünie is klaar en is door de organisatie van de reünie enthousiast ontvangen. Omdat ik de quiz heb gemaakt ben ik ook uitgenodigd om op de reünie te komen, ook al heb ik nooit in de Kruiningenstraat gewoond. Met plezier denk ik terug aan het afscheidsfeest op 13 november 2009 waar ook veel oud-bewoners aanwezig waren, het was tevens de allerlaatste mogelijkheid om een woning van binnen te bekijken.

 

Het maken van de quiz was een leuk werkje, het is een fotoquiz geworden met 20 vragen waarvan het grootste deel betrekking heeft op het zuidwestelijke deel van Pendrecht waar de Kruiningenstraat is. Eén van de foto's is een oude ansichtkaart van de Ossenisseweg (foto links) met de vraag om de winkels te noemen die hier vroeger zaten. Een andere foto toont het trappenhuis in een Groosmanflat (foto rechts) en de bijbehorende vraag luidt als volgt: hoeveel treden is het vanuit de hal naar de bovenste etage?

 


 

ZONDAG 18 FEBRUARI 2024

 

Tien jaar geleden zijn de winkels aan de Zijpe opgeknapt. De Zijpe ligt wat verborgen maar heeft voor Pendrecht historische waarde, het was het eerste buurtwinkelcentrum van de wijk. Het was tevens het tweede autovrije winkelcentrum van Nederland, in de beginjaren werd het daarom de Lijnbaan van Pendrecht genoemd. Op het winkelplein staan 12 berken (drie groepjes van vier bomen) en ook de bestrating was bijzonder, deze bestond uit diagonale vierkanten met keienranden.

 

Wethouder Meertens verrichte op 16 september 1955 de officiële opening van de Zijpe, het was een buurtwinkelcentrum waar je terecht kon voor de dagelijkse boodschappen. Wie nu over de Zijpe loopt kan zich nauwelijks voorstellen dat hier vroeger o.a. een groenteboer, een slager, een bakker, een drogist en een viswinkel zaten. De gezelligheid van toen is er al lang niet meer en op de meeste momenten van de dag kan je er een kanon afschieten. Jammer genoeg is ook de originele bestrating verdwenen, in november 2008 is deze vervangen door gele klinkers die ook op Plein 1953 zijn gebruikt.

 

In december 2013 is begonnen met het opknappen van de twee lange blokken, de bakstenen gevels zijn schoongemaakt en aan de kant van de Zijpe kwamen er dakkapellen. In februari 2014 startte het vernieuwen van de puien aan de achterkant en dat werd naar mijn mening heel mooi, de deuren en de bewegende raamdelen zijn geelgroen van kleur wat er aanzienlijk beter uit ziet dan de steriele witte puien en voordeuren die er eerst in zaten (linker foto). De geelgroene kleur is dezelfde kleur die gebruikt is voor de raamkozijnen van de nieuwe dakkapellen, de blauwe magazijndeuren hadden 12 vierkante ramen en dat patroon kwam terug in de nieuwe deuren die geelgroen werden.

Ook de winkels kregen nieuwe puien, de oorspronkelijk rode deuren werden vervangen door nieuwe en kregen eveneens de nieuwe geelgroene kleur. De drie kiosken zijn als laatste onder handen genomen maar daar zijn de puien niet vervangen, alles is wel geschilderd in dezelfde kleurstelling als de twee lange blokken. Op 10 juli 2014 werd de renovatie van de Zijpe feestelijk afgesloten waarbij tevens de Geluksmuur (met daarin de eerste steen van Pendrecht) werd onthuld.

 


 

De Geluksmuur bevindt zich tegen de zijgevel van het noordelijke Zijpe-blok aan de kant van de Schuddebeursstraat, daar is een naar voren springend muurtje gemetseld met daarin op ooghoogte de historische gevelsteen. Er zijn zowel oude als nieuwe bakstenen gebruikt en in tegenstelling tot de muur van de gevel is het een wat gevarieerd patroon met o.a. enkele stenen verticaal, de stenen verschillen onderling van kleur. Ter weerszijden van het muurtje zijn houten frames met gaas aan de gevel bevestigd waaraan iedereen een slotje kan bevestigen, naar het idee van een slotjesbrug in o.a. Parijs. Bovenop de muur is een plantenbak en vóór de muur zijn straatkeien gelegd.

 

De Geluksmuur is ontworpen door Eveline van Rooy en zij was één van de sprekers tijdens de onthulling. Ook ik heb in mijn hoedanigheid als dagburgemeester gesproken en iets verteld over de gevelsteen, daarbij heb ik het gedicht voorgedragen dat ook op 29 maart 1954 is voorgelezen toen de steen werd gelegd. Na de toespraken hebben Eveline, nachtburgemeester Harry Kock en ikzelf een slotje aan het gaas bevestigd.

 


 

ZATERDAG 17 FEBRUARI 2024

 

Komende week heb ik voorjaarsvakantie en één van de klusjes die ik ga doen is het maken van de Pendrechtquiz voor de Kruiningenstraat-reünie op 2 maart.

 

Als ik de berichten op internet moet geloven komt er in de voormalige Blokker (foto links) een Poolse supermarkt. En dan te bedenken dat er op nog geen anderhalve minuut lopen (!) al een Poolse supermarkt is (Polski Sklep), het is opnieuw het bewijs dat er geen enkel beleid is wat betreft de vestiging van nieuwe winkeliers. Al vele jaren klagen de Pendrechtenaren over het matige winkelaanbod op en rond Plein 1953, bovendien is er te veel van hetzelfde.

 

Nadat enkele weken geleden de adoptiebomen langs het Havenspoorpad zijn geknot zijn ook de door gras overwoekerde nummertegels weer zichtbaar gemaakt. Eerder meldde ik dat de takken ruim boven de stam waren afgezaagd maar inmiddels zijn de bomen tot aan de stam geknot. Het is een kaal gezicht maar in het voorjaar zullen er weer nieuwe takken uit de stam groeien.

 

Ten behoeve van het bouwverkeer naar Valckensteyn staan er langs het eerste deel van de Nieuw-Vossemeerweg gele borden met verboden te parkeren, sterker nog: er staan er drie achter elkaar (foto rechts, op de voorgrond de nog steeds niet schoongemaakte plek waar vorige maand een auto is uitgebrand).

 


 

ZONDAG 11 FEBRUARI 2024

 

Afgelopen maandag was ik 45 jaar in dienst bij Albeda en ik heb aardig wat mailtjes, kaarten bloemen en andere cadeaus gekregen (foto links). Veel van mijn roostercontactpersonen stapten even mijn kamer binnen om hun blijk van waardering voor mijn werk te geven en ook het voltallige College van Bestuur kwam langs met een cadeau. Enkele inmiddels gepensioneerde oud-Roerdomplaners hebben een kaart of mail gestuurd waaronder mijn vroegere leidinggevende.

 

Omdat het geen officieel jubileum was heb ik het alleen informeel met de collega's van het Roosterbureau gevierd, voor de gelegenheid had men een speciale taart laten maken (foto rechts). Jammer genoeg kon niet iedereen er bij zijn, onder andere vanwege ziekte. Het was mooi om even bij het bijzondere moment stil te staan maar de rest van de dag was het business as usual want de dagelijkse roostermutaties gaan natuurlijk gewoon door.

 


 

ZATERDAG 10 FEBRUARI 2024


 

ZONDAG 4 FEBRUARI 2024

 

Morgen ben ik 45 jaar in dienst bij Albeda en zo'n lange periode bij dezelfde werkgever is tegenwoordig best bijzonder. Formeel is mijn datum van indiensttreding 1 februari 1979 maar ik ben begonnen op maandag 5 februari en wel op de Chr. School voor MBO Roerdomplaan, een rechtsvoorganger van Albeda. Omdat het geen officieel jubileum is zal ik het alleen binnen het team van Plannen en Roosteren vieren want ik wil het bijzondere moment niet onopgemerkt voorbij laten gaan.

 

Op de Roerdomplaan heb ik als amanuensis gewerkt tot aan de sluiting van de school in het voorjaar van 1997, het was toen al geen zelfstandige school meer maar één van de locaties van wat toen nog Albeda College heette. Het gebouw is daarna prachtig gerenoveerd en is nu in gebruik als welzijnscentrum (foto links), mijn toenmalige kamer is nu een praktijkruimte van een fysiotherapeut.

 

Na de voorjaarsvakantie begon ik als roostermaker op de splinternieuwe hoofdlocatie aan de Rosestraat (foto rechts), de functie die ik tot op de dag van vandaag heb. Jarenlang heb ik de basisroosters voor zeven locaties gemaakt, tegenwoordig doe ik alleen nog de dagmutaties voor de hele locatie Rosestraat en daar heb ik mijn handen meer dan vol aan. Het is een intensieve en ook verantwoordelijke baan maar ik doe het werk nog steeds met veel plezier.

 


 

ZATERDAG 3 FEBRUARI 2024

 

De voormalige winkelruimte van Blokker aan de Slinge is helemaal leeg (foto links). In Pendrecht zijn lege winkels helaas geen onbekend gezicht maar de aanblik van de kale etalages is wel vreemd, Blokker heeft immers 40 jaar op deze plek gezeten. Vooral vanaf de overkant van de Slinge valt de leegstaande winkel op, ook omdat de grote letters van de naam Blokker niet meer op de gevel boven de ingang staan (foto rechts: de winkel enkele maanden voor de sluiting).

 

Het zijn drie doorgebroken winkelpanden met een totale oppervlakte van ongeveer 713 m², verdeeld over de begane grond en de kelder. De huurprijs is € 8.250,- per maand en dat is exclusief btw. Het lijkt er op dat het pand al een nieuwe bestemming heeft want volgens de website van de verhuurder is de winkelruimte onder voorbehoud verhuurd, ik ben benieuwd wat er in komt.

 



 

Afgelopen maandagavond was er een zware explosie in een garagebox aan de Schammenkamp in Zuidwijk (op ongeveer een kilometer afstand van Pendrecht) die werd gevolgd door een enorme brand. De boven de garage gelegen appartementen liepen flinke schade op en een deel hiervan is zodanig beschadigd dat slopen de enige optie is. Lange tijd was een gasexplosie de meest aannemelijke oorzaak van de ramp maar vandaag maakte de politie bekend dat er mogelijk een drugslab in het gebouw was en er iemand is aangehouden. Vanwege het onderzoek en het instortingsgevaar is een deel van de straat nog steeds hermetisch afgesloten (foto).

 

Op het moment van de explosie was ik thuis (ik heb de knal niet gehoord) maar kort daarna ging ik nog even naar buiten om een rondje te lopen. Ik hoorde wel sirenes maar dat is niets ongewoons want het Rotterdamse volkslied klinkt dagelijks. Maar omdat het maar bleef gaan en ik even later ook een helikopter ergens boven Zuidwijk hoorde rondvliegen werd het mij duidelijk dat er iets ernstigs aan de hand moest zijn. Mijn vermoeden werd bevestigd toen ik na thuiskomst op internet de site van RTV Rijnmond raadpleegde.

 

Naast de enorme materiële schade zijn er drie doden te betreuren, in de dagen na de explosie zijn de stoffelijke overschotten onder het puin vandaan gehaald. Eén van de slachtoffers is de 43-jarige Kamran die jeugdtrainer was bij voetbalvereniging SV Charlois waarvan de velden aan de Oldegaarde ten noorden van Pendrecht liggen. Alle geplande wedstrijden dit weekend zijn afgelast en op het terrein hangen de vlaggen halfstok, ook die naast de tribune (foto). De vereniging heeft al 11.000 euro ingezameld en vandaag kon men spullen brengen voor de getroffen mensen die letterlijk alles zijn kwijtgeraakt.

 

Ook de op een steenworp afstand van de rampplek gelegen supermarkt Plus zette spontaan een hulpactie op die is bestemd voor alle gedupeerden. Aanleiding was een medewerkster die op een ochtend op haar badslippers de winkel binnenstapte omdat ze geen schoenen meer had, ze woonde schuin boven de garage waar de explosie plaatsvond. Wijkbewoners kwamen naar de supermarkt aan de Schere om kleding en boodschappen te doneren, de eigenaar heeft extra babyvoeding besteld die gedupeerden voor de halve prijs kunnen kopen.

 


 

ZONDAG 28 JANUARI 2024

 

Ik ben opgegroeid in de Wagenbergstraat wat destijds tot Pendrecht 6 behoorde, nu het deel van de Tiengemetenbuurt ten zuiden van de Sliedrechtstraat. Wethouder Jan Meertens sloeg op 3 april 1956 de eerste paal en drie jaar later was dit deel van Pendrecht klaar, ik kwam er in de zomer van 1964 als kind van 4 jaar te wonen.

 

Pendrecht 6 kwam in beheer bij de Maatschappij voor Volkswoningen maar in 1966 werd in het kader van de herverkaveling het bezit overgedragen aan OWG, een voorganger van Woonstad Rotterdam. De plattegrond bood het voor de wijk zo karakteristieke beeld: de flatwoningen in noord-zuid richting en de laagbouw haaks er op. Zoals overal in Pendrecht zijn de straten vernoemd naar plaatsen die tijdens de watersnood van 1953 geheel of gedeeltelijk zijn ondergelopen, echter geen enkele plaats in Zeeland. De weg langs de zuidrand heette oorspronkelijk Nieuw-Vossemeerweg maar door de bouw van Valckensteyn werd de weg in tweeën gesplitst, het deel in Pendrecht 6 kreeg in 1968 de naam Raamsdonkweg.

 

In Pendrecht 6 stonden oorspronkelijk 19 portiekflats (drie- en vierhoog), 17 blokjes eengezinswoningen, 4 blokjes winkels met bovenwoningen, 4 rijtjes tweelaags galerijwoningen voor bejaarden en één rijtje garages. Qua architectuur was er weinig variatie, de eengezinswoningen bijvoorbeeld waren allemaal hetzelfde.

Door de herstructering is er het nodige afgebroken maar de nieuwbouw staat op dezelfde plek zodat de door Lotte Stam-Beese ontworpen structuur van de buurt bewaard is gebleven. De bejaardenwoningen langs de Abbenbroekweg verdwenen al in 1996 en in 2007 vielen de flats in het voorste deel van de Wagenbergstraat en de Geertruidenbergstraat onder de slopershamer. Het blokje garages aan de Abbenbroekweg is afgebroken in 2009 en hetzelfde lot trof de winkels aan de Sliedrechtstraat in 2010-2011.

 

Alle overgebleven woningen zijn inmiddels gerenoveerd zodat er voorlopig geen sloopactiviteiten te verwachten zijn in dit deel van de wijk, in de vierhoog portiekflats is het aantal adressen met de helft verminderd omdat twee boven elkaar gelegen woningen zijn verbouwd tot maisonnettes. De eengezinswoningen hebben aan de buitenkant nieuwe gevelplaten waardoor het lijkt alsof de huizen gloednieuw zijn.

 


 

ZATERDAG 27 JANUARI 2024

 

Januari is qua activiteiten altijd een wat stille maand en ook vandaag heb ik nauwelijks iets te melden. De in december gesloten winkel van Blokker is zo goed als leeg en ook de naamborden zijn van de gevel gehaald, daarmee verdween de laatste herinnering aan het filiaal van de landelijke winkelketen dat 40 jaar in Pendrecht heeft bestaan.

 

De laatste tijd was het regelmatig in het nieuws en ook vandaag stond er een artikel over in de krant: de grote, lege lachgascilinders zijn gevaarlijk als ze bij het huisvuil komen. Sinds dit jaar staat het recreatief gebruik van lachgas op de Opiumwet en is het bezit van deze flessen verboden met als gevolg dat de lege cilinders massaal in de buitenruimte worden gedumpt. Ze gelden als drugsafval en omdat de houder onder druk staat kunnen ze ontploffingen veroorzaken in de verbrandingsovens.

 

Ook in Pendrecht heb ik ze al meerdere keren gezien, de zwarte flessen met het opschrift FASTGAS en een gele boven- en onderkant vallen in de buitenruimte direct op. De gemeente geeft het advies om bij het aantreffen van lachgasflessen een buitenruimtemelding te maken onder de noemer gevaarlijk afval, de flessen worden dan apart opgehaald en door een gespecialiseerd bedrijf verwerkt. Een paar maanden geleden trof ik er in de Wagenbergstraat meer dan vijf aan (foto) en na mijn melding zijn ze nog dezelfde dag weggehaald, ik kreeg zelfs een bedankje voor mijn alertheid.

 


 

ZONDAG 21 JANUARI 2024

 

Afgelopen donderdag was het 18 januari en op deze dag gebeurde er twee keer iets in de Pendrechtse geschiedenis wat het vermelden waard is.

 

Op 18 januari 1994 (30 jaar geleden) is de sloopvergunning verleend voor het twee jaar eerder gesloten zwembad Pendrecht aan de Sliedrechtstraat. Het wijkzwembad werd op 11 september 1971 geopend door wethouder H. van der Pols en lag op de plaats van de oude Dorpslaan, het was weliswaar een lelijk on-Pendrechts gebouw met blauwe golfplaten maar de wijkbewoners waren er erg aan gehecht. Er was ook een buitenbad dat vooral 's zomers druk werd bezocht. Het buitenbad kon je bereiken via een achterdeur vanuit het binnenbad maar er was ook een aparte ingang aan het voetpad langs de Burghsluissingel.

Bezuinigingen en een dalend aantal zwemliefhebbers leidde uiteindelijk tot de sluiting, ondanks een protestactie onder het motto "De stop mag er niet uit!" Op 24 juli 1992 was het zwembad voor het laatst open (alleen het binnenbad want het buitenbad was al in 1987 buiten gebruik gesteld) en pas in februari 1994 is het gebouw gesloopt. Op de zwembadlocatie zijn in 1998 eengezinswoningen en patiobungalows gebouwd.

 

Op 18 januari 2019 (5 jaar geleden) is de Sint Bavokerk officieel rijksmonument geworden, het voorstel om het Pendrechtse godshuis op de monumentenlijst te zetten dateerde uit 2013. De op 26 juni 1960 ingewijde Sint Bavokerk kwam als nummer 532247 op de monumentenlijst van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed te staan en kreeg de status voorbeschermd, in afwachting van een definitieve beslissing. Daarna was het enkele jaren stil en in mei 2016 heeft de Raad voor Cultuur een positief advies aan de minister van Cultuur uitgebracht om de Sint Bavokerk als rijksmonument aan te wijzen. Enkele citaten uit dit advies: "De kerk werd gebouwd als parochiekerk en is nauw verbonden met de planning en ontwikkeling van de Rotterdamse wijk Pendrecht. (...) De kerk is van belang door de moderne opzet. Bijzonder is de constructiewijze met zeven gewapend betonnen portaalspanten waaraan het dak is opgehangen. Het ritme, de maatvoering en de iets toelopende vorm van de spanten maken het gebouw een opvallende verschijning. De zuidwand van de kerk is gevuld met veelkleurig glas-in-beton. (...) Zowel het exterieur als het interieur van de Sint Bavokerk is grotendeels gaaf bewaard gebleven. De kerk is nog als zodanig in gebruik, zeldzaam is de kerk vanwege de toegepaste constructie. (...) De raad acht de Sint Bavokerk van nationale betekenis en stemt in met het voorstel tot aanwijzing als rijksmonument."

 


 

ZATERDAG 20 JANUARI 2024

 

Er is geen opzienbarend nieuws uit de wijk. Afgelopen week was het koud met vorst in de nacht en er is ook wat sneeuw gevallen (de meeste sneeuw is al weer verdwenen) maar volgende week gaan de temperaturen flink omhoog en komt er regen.

 

Droevig nieuws van de biljartclub: dinsdag kregen we te horen dat één van de spelers enkele dagen eerder aan een hartstilstand is overleden, met een minuut stilte aan het begin van de speelavond hebben we Rob 2 (er zijn twee spelers die Rob heten, vandaar het getal) herdacht. Tijdens de bekeruitreiking drie weken geleden was hij het die mij bedankte voor mijn vrijwillige rol als scheidsrechter en puntenteller tijdens de biljartavonden.

 


 

ZONDAG 14 JANUARI 2024

 

Naar aanleiding van het overlijden van Gerard Boom hebben oud-opbouwwerker Rieks Westrik en mede-initiatiefneemster van Vitaal Pendrecht Bien Hofman een in memoriam geschreven dat ik hieronder laat volgen. Het bericht is geschreven en geredigeerd in overleg met de zoon van Gerard en daarom neem ik de tekst ongewijzigd over.

 

Gerard Boom

 

4-9-1935  –  29-12-2023

 

Toen Vitaal Pendrecht na het overlijden van Jack Huys zonder voorzitter verder moest, liet Gerard weten dat hij "het schip" wel drijvende wilde houden. Hij was er erg onzeker over: "Kan ik dat wel?" en "Hoe moet ik dat dan doen?" Maar, hij bleek heel snel in z'n rol te zitten en hij genoot ervan. In die tijd waren we van alles aan het opzetten en Gerard was altijd van de partij.

 

De Pendrecht Universiteit vond hij helemaal geweldig, eindelijk een concept waar de bewoners hun verhaal voor het voetlicht konden brengen en de professionals hun voordeel ermee konden doen.

 

Woonstad, de toenmalige deelgemeente, maar ook de vele bezoeken aan en van het buitenland; hij vond het allemaal heel interessant. Het allereerste kerstfeest op het Plein vond hij geweldig. De "grootste" boom van Rotterdam met nog vijf kleinere bomen die door de basisscholen en het Turks Huis versierd werden. De opmerking van Gerard was "Maar de Turkse mensen hebben helemaal geen kerstboom" en hij was opgetogen dat ze toch meededen. Op de kerstboom hoorde natuurlijk een piek en gezien we toen al bezig waren met het milieu, gingen we dus op zoek naar een natuurlijke "piek". Die is uiteindelijk gevlochten door de enige echte boswachter die in de Wielewaal woonde. Hij vlocht een mooie piek van tenen. Helaas was hij topzwaar en toen het zover was dat de lampjes ontstoken zouden worden, hing de piek op half zeven. En wat nu? Gelukkig was er geen nood. De brandweer werd gebeld en ja hoor, zij kwamen de piek wel even recht- en vastzetten. Immers, burgemeester Opstelten en de locoburgemeester van Oslo zouden langskomen en zij zouden anders voor schut staan. Een jongensdroom kwam uit, want Gerard mocht samen met een brandweerman in het "bakkie" naar boven om het in orde te maken.

 

Met z'n drieën gingen we eens op pad naar de Universiteit in Tilburg in een mooi T-shirt met de opdruk "Pendrecht Universiteit", want professor Pieter Tops had een aantal studenten een onderzoek laten doen over de toestand in de wijk en zij gaven daar op de universiteit hun bevindingen. Goh, zei Gerard dan, dat een "gewone" jongen zoals ik daar uitgenodigd word, dat is toch wel bijzonder. Daar was hij erg van onder de indruk.

 

Ik kan nog uren doorgaan over onze "Schipper Kapitein". Ik heb verhalen genoeg en ik zal hem ook nooit vergeten. Het waren voor ons gouden tijden om van de wijk die zo verguisd werd, met alle kracht, creativiteit en zeker ook met de inzet en het enthousiasme van Gerard, weer de wijk te maken die ons lief was en nog steeds is.

 

De uitvaart van Gerard is in besloten familiekring op woensdag 3 januari gehouden. Eindelijk rust kapitein, geen "spoken" meer in je hoofd en een behouden vaart.

 


 

Dat allereerste kerstfeest op Plein 1953 in 2003 kan ik nog goed herinneren, ook al is het nu 20 jaar geleden. Het was tevens het moment dat ik werd benoemd tot dagburgemeester van Pendrecht, een titel die ik formeel nog steeds draag.

 

Er kwam een enorme kerstboom te staan voor de Middelburgt (toen nog wijkgebouw) met op 19 december een groots feest eromheen. Men had het zelfs voor elkaar gekregen om burgemeester Ivo Opstelten naar Pendrecht te krijgen. Hij kwam samen met de loco-burgemeester van Oslo die in Rotterdam was vanwege de onthulling van de Noorse kerstboom op de Coolsingel. Na een korte toespraak benoemde de Rotterdamse burgervader twee speciale burgemeesters voor Pendrecht: een dagburgemeester in mijn persoon als Pendrechtkenner en een nachtburgemeester in de persoon van journalist Roger Huys. Bij het burgemeesterschap hoort natuurlijk een ambtsketen dus die werd ons omgehangen door Ivo Opstelten. Na het officiële gedeelte waren er optredens van allerlei groepen en organisaties uit de wijk.

 


 

ZATERDAG 13 JANUARI 2024

 

Café Terras aan de Slinge tegenover de Kerkwervesingel is dicht (foto links), het café heeft in de loop der jaren meerdere namen gehad (o.a. Thuishaven en Rotterdamsche) en is in 2010 drie maanden gedwongen gesloten geweest omdat er bij klanten wapens waren gevonden. Omdat alle inventaris uit het pand is weggehaald lijkt het niet waarschijnlijk dat er weer een horecagelegenheid in komt.

 

Ook Kids Heppie op Plein 1953 is weg (foto rechts), de zorgorganisatie zat sinds 2019 in het winkelpand waar ooit drogisterij Bos zat. En al enkele weken is men bezig om het vorige maand gesloten Blokker-filiaal leeg te halen, een groot deel van de stellingen is al weg. Al met al is de leegstand van het Pendrechtse winkelhart verder toegenomen want op Plein 1953 staan de ruimtes van de vorig jaar vertrokken kapsalon New Hair Fashion en slagerij Anka ook nog steeds leeg.

 


 

Afgelopen week waren er meerdere incidenten in de wijk waarbij de hulpdiensten in actie moesten komen. Het begon in de nacht van zondag op maandag met een explosie bij een huis in de Kruiningenstraat waarbij de voordeur werd beschadigd, dit is de vierde explosie in de wijk na de Ossenisseweg en (twee keer) aan de Ooltgensplaatweg.

 

Op de Nieuw-Vossemeerweg nabij de Krabbendijkestraat is een auto uitgebrand, aan de zwartgeblakerde bestrating is nog duidelijk te zien waar de brand is geweest (foto). Het is niet de eerste autobrand aan deze weg want tijdens de jaarwisseling 2022-2023 ging schuin tegenover de voormalige bushalte van lijn 66 een auto in vlammen op waarbij de heg van het hoekhuis bij de Burghsluissingel werd beschadigd.

 

En gisteravond heeft een gewapende man geprobeerd iemand te overvallen, dat gebeurde in de Krabbendijkestraat bij de winkels. Omdat de verdachte de bevelen van de politie niet opvolgde is hij door een agent neergeschoten, de gewonde overvaller is naar het ziekenhuis gebracht.

 


  • De reünie van de bewoners van de Groosmanflats in de Kruiningenstraat is op 2 maart aanstaande, mij is gevraagd om wat quizvragen te bedenken over Pendrecht.

  • Gerard Boom, één van de initiatiefnemers van Vitaal Pendrecht, is op 29 december j.l. op 88-jarige leeftijd overleden. Hier kom ik morgen op terug.

  • In de Zuiderkroon worden op zeer bescheiden schaal weer activiteiten georganiseerd. Sinds de sluiting als Aafje-restaurant per 1 januari 2017 zijn er al meerdere pogingen geweest om het restaurant en de activiteiten nieuw leven in te blazen maar tot nu toe zonder veel succes.

  • Bij één van de nieuwbouwblokken in de Stavenissestraat is de dakgoot losgeraakt en hangt langs de gevel naar beneden.

  • Tijdens mijn wijkronde stak een groep zwanen de Abbenbroekweg over om van het ene deel van de Burghsluissingel naar het andere deel te gaan, enkele auto's bleven geduldig wachten totdat de stoet in zijn geheel was gepasseerd.


 

ZONDAG 7 JANUARI 2024

 

De architect Herman Haan (1914-1996) is vrij onbekend en in Pendrecht heeft hij slechts één gebouw ontworpen, de praktijkwoning aan de Sommelsdijkstraat 40 die nu de naam dokter Heftinghuis draagt en in gebruik is door stichting de BreinPuzzel. Ook in de wijk Lombardijen staat een door Herman Haan ontworpen praktijkwoning en het is interessant om de beide gebouwen eens met elkaar te vergelijken.

 

De in 1963 gebouwde Lombardijense versie van het dokter Heftinghuis staat aan de Schopenhauerweg 1 en is eveneens ontworpen als praktijkwoning, in dit geval voor huisarts H.R. Schleurholtz Boerma. Hoewel de gevel er heel anders uitziet zijn er toch enkele duidelijke overeenkomsten zoals de grote tuin rondom het huis, de grote ramen en een aangebouwde garage (die bij beide huizen niet meer als zodanig wordt gebruikt).

 

Zowel het exterieur als het interieur zijn bijna geheel nog in de originele staat en de villa is daarmee één van de best bewaarde panden van Herman Haan. De buitenmuren bestaan uit hergebruikte havenkadekeien en dat is een groot verschil met de villa in Pendrecht die bakstenen muren heeft. Een bijzonderheid zijn de kleuren van de raamkozijnen waarin behalve wit ook rood en blauw zijn gebruikt, bij de vervanging van enkelglas naar dubbelglas is dit kleurenschema behouden gebleven.

 

In Lombardijen is de praktijk een aanbouw die een aparte ingang met een eigen adres heeft (Stuart Millstraat 2), iets dat het dokter Heftinghuis niet heeft. Weliswaar is daar een deur in de aanbouw maar ik betwijfel of die als toegangsdeur naar de praktijk werd gebruikt, voor zover mij bekend gingen de patiënten door de voordeur naar binnen.

 

Zowel het dokter Heftinghuis als de villa aan de Schopenhauerweg zijn een gemeentelijk monument en op beide gebouwen prijkt het monumentbordje aan de gevel. De omgeving van de beide villa's is wel verschillend, in Pendrecht wordt het pand omringd door eengezinswoningen terwijl er in Lombardijen enkele villa's naast elkaar staan waardoor de tuin ook groter is. De Lombardijense praktijkwoning heeft in 2017 te koop gestaan en is verkocht voor € 575.000,-

 


 

ZATERDAG 6 JANUARI 2024

 

De jaarwisseling is voorbij en ondanks het afsteekverbod in Rotterdam is er volop vuurwerk de lucht ingegaan. Vanwege de harde wind was het lange tijd spannend of het Nationaal Vuurwerk bij de Erasmusbrug door kon gaan maar rond half negen kwam definitief het groene licht.

 

Ook in Pendrecht is het afsteekverbod massaal genegeerd, al zag ik tijdens een rondje op nieuwjaarsdag dat er toch een verschil is met voorgaande jaren. Vroeger werd er in vrijwel iedere straat vuurwerk afgestoken maar nu concentreert het zich op bepaalde plekken. In mijn eigen straat bijvoorbeeld ligt bijna niets maar bij de rij garages in de Sint Annalandstraat is heel wat afgestoken (foto links). De schade in de buitenruimte lijkt mee te vallen, de grootste vernieling die ik heb gezien is de abri van de eindhalte van lijn 67 aan de Krabbendijkestraat waar geen ruit heel is gebleven (foto rechts).

 


  • De laatste dagen is er heel veel regen gevallen wat goed te zien is aan de plassen op straat en de hoge waterstand in de singels. Bij sommige singels staat het water zelfs zo hoog dat de beschoeiing niet meer zichtbaar is, bijvoorbeeld langs de Kerkwervesingel (linker foto). De komende week wordt het kouder waarbij de temperatuur overdag maar net boven het vriespunt komt.

  • In de nacht van dinsdag op woensdag raasde storm Henk over Nederland die ook in Pendrecht zijn sporen heeft achtergelaten in de vorm van afgewaaide takken en een gesneuvelde boom bij de Tiengemetensingel (rechter foto).

  • Afgelopen dinsdag is het nieuwe competitiejaar van de biljartclub begonnen. Halverwege de avond werd het spel even stilgelegd om de winnaar van vorig jaar bekend te maken. De beker was voor Jan die met 667 punten als eerste is geëindigd, zijn broer Joop werd derde.


 

De oliebollenkraam is vertrokken en het nieuwe jaar betekent ook het einde van Blokker in Pendrecht. In september vorig jaar werd bekend dat het filiaal gaat sluiten en sindsdien hingen er grote affiches TE HUUR op de ramen. De verkoop ging gewoon door, al was wel te zien dat de winkelvoorraad langzaam minder werd.

Blokker is nu gesloten, de inventaris staat er nog maar alle schappen zijn leeg. Op de deur hangt een A4-tje met de mededeling dat men terecht kan in het filiaal in Barendrecht of in winkelcentrum Keizerswaard. De Pendrechtse Blokker heeft 40 jaar bestaan, de zaak opende de deuren op 13 december 1983. Op 1 februari moet het pand leeg worden opgeleverd en dan is het afwachten wat er in komt.

 

Nog een winkelnieuwtje: Albert Heijn is per 1 januari gestopt met het verkopen van rookwaren, bij de ingang van het Pendrechtse filiaal is dit duidelijk aangegeven. De Zaandamse grootgrutter loopt daarmee vooruit op 1 juli, vanaf deze datum mogen supermarkten wettelijk geen tabaksproducten meer verkopen.

 


 

De kerstvakantie is afgelopen, maandag beginnen de scholen weer en eveneens op die dag eindigt bij de RET de vakantiedienstregeling. De frequentie van de bussen en de metro gaat weer omhoog en ook buslijn 668 gaat weer rijden, deze lijn rijdt in de schoolvakanties sowieso niet omdat hij specifiek bedoeld is voor scholieren van de STC Campus bij de Waalhaven. Bij de tram blijft de vakantiedienstregeling voorlopig wel gehandhaafd omdat er een tekort aan trambestuurders is.

 

Al geruime tijd is de westelijke toegang van metrostation Slinge (foto rechts, aan de Pendrechtse kant) afgesloten, waarschijnlijk vanwege een probleem met de automatische deuren. Op de deuren staat dat ze defect zijn, de toegangspoortjes tonen een rood kruis en zijn met rood-wit lint afgezet. De afsluiting heeft verder geen gevolgen want de verkoop- en oplaadautomaten staan bij de andere ingang.

 


 

Oudere berichten zijn terug te vinden in het weblogarchief.