weblog Pendrecht

 


 

Dit is mijn digitale dagboek over Pendrecht, de nieuwste berichten staan altijd bovenaan. Klik hier om een reactie te sturen.

Omdat ik fulltime werk heb ik weinig vrije tijd, ik werk mijn weblog daarom alleen op zaterdag en zondag bij.

 


 

ZONDAG 24 JUNI 2018

 

Van de oorspronkelijke bejaardenwoningen staan er in heel Pendrecht nog maar vier blokjes die nog worden bewoond, het gaat om de in 1957 gebouwde huisjes van Vestia aan de Melissantstraat ten noorden van de Tiengemetensingel. De woningen zijn piepklein en hebben behalve een woonkamer, slaapkamer, keuken, gang, wc en badcel (met lavet) ook nog een inpandige berging. OWG liet destijds alle bejaardenwoningen afbreken (behalve het rijtje boerderijwoningen aan de Kerkwervesingel dat echter geen woonfunctie meer heeft) maar Vestia heeft dat niet gedaan, de in totaal 20 huizen kregen zelfs nieuwe puien.

 

In 2012 verkeerde Vestia in grote financiële nood en in die tijd stond één van de huizen te koop, de vraagprijs voor het kleine tweekamerwoninkje met een vloeroppervlakte van nog geen 50 vierkante meter was € 69.000,-. Nu staat er weer een huisje leeg (foto's) en opmerkelijk is dat de tuin groter is dan het huis zelf.

 


 

ZATERDAG 23 JUNI 2018

 

Vorige week zag ik bij één van de Oldegaarde-flats een witte schoolfiets staan waarvan er begin deze maand 16 zijn gestolen uit de berging van basisschool Over De Slinge aan de Sommelsdijkstraat (zie bij 6 juni), ik heb het gemeld en de fiets is daarna opgehaald. Daarbij kwam ik te weten dat ongeveer de helft al is teruggevonden waaruit ik opmaak dat het meer een kwajongensstreek is geweest dan een professionele diefstal, anders waren die fietsen allang uit de wijk verdwenen.

 

De fietsen van het merk Batavus zijn nogal opvallend, niet alleen vanwege de witte kleur maar ook door de vorm van het frame. Bedenk wel dat het kinderfietsen zijn dus ze zijn kleiner dan een fiets voor volwassenen. Als je zo'n fiets ergens ziet staan, stuur mij dan een mail met de exacte locatie (indien mogelijk met foto) dan zorg ik er voor dat de informatie bij de juiste persoon komt.

 


 

In de Stavenissestraat wordt gewerkt aan het herbestraten van het gedeelte tussen de Tholenstraat en de Wemeldingestraat. Aan de oostkant komt een langwerpig plantenperk en de contouren daarvan zijn al duidelijk zichtbaar (foto links).

 

Afgelopen woensdag was er een feestelijke afsluiting van het renovatieproject in de Melissantstraat en de Middelharnisstraat, de bewoners waren uitgenodigd voor een hapje en een drankje op het grasveld op de hoek van de Melissantstraat en de Slinge.

 

In de Bruinissestraat bij het Ouwerkerkpad staat een pomp die grondwater oppompt uit het grasveld langs de KWS-flat (foto rechts), waarschijnlijk heeft dat te maken met de recente wateroverlast in de kelder van de flat.

 


 

ZONDAG 17 JUNI 2018

 

Eergisteren is de nieuwe In de Kijkerd aangekomen, aan het einde van de middag heb ik twee dozen opgehaald en in twee sessies (eergisteravond en gistermorgen) heb ik mijn hele bezorgwijk gedaan. Er was ook een special over de Kinderfaculteit (foto rechts) en die haal ik in de loop van volgende week op om te bezorgen, het betekent wel dat ik mijn wijkje nog een keer moet lopen maar dat vind ik absoluut geen straf.

 

Op de voorpagina van magazine 2018-1 staan zes lentefoto's en in het magazine zijn er nog twee pagina’s mee gevuld. Mijn eigen rubriek Pendrecht van toen gaat over de opening van dagcentrum de Passage aan de Sliedrechtstraat omdat dit onlangs 25 jaar geleden was. Enkele onderwerpen van overige artikelen (afgezien van de Kinderfaculteit en speeltuin Neeltje Jans want dat staat er altijd in): de broodbak, voorstellen Frieda als nieuw bestuurslid van Vitaal Pendrecht, het Pendrecht Theater, het Pendrecht Arboretum en een terugblik op het Lentefeest. Voor wie buiten Pendrecht woont: het magazine is binnenkort via de website van Vitaal Pendrecht te downloaden.

De special gaat in zijn geheel over de Kinderfaculteit die nu vier jaar bestaat, de Kinderfaculteit is het paradepaard van Vitaal Pendrecht en dat zal na het lezen van de special voor iedereen duidelijk zijn.

 


 

Omdat er steeds minder nieuws uit de wijk te melden is en omdat ik doordeweeks vanwege een fulltime baan weinig tijd heb zal ik mijn weblog voortaan alleen nog op zaterdag en zondag bijwerken. Al langer kost het mij steeds meer moeite om voor de woensdagen een onderwerp te vinden, iets wat mijn trouwe webloglezers vast wel gemerkt hebben. In het weekeinde hoef ik niet te werken dus dan heb ik ook meer tijd, zaterdags doe ik altijd mijn wijkronde dus dan is er altijd wel wat te melden. Als ik voor de zondag geen actueel nieuws heb dan schrijf ik over iets uit de geschiedenis van de wijk of een onderwerp dat indirect een relatie met Pendrecht heeft.

 


 

ZATERDAG 16 JUNI 2018

 

De broodbak op Plein 1953 (zie bij 30 mei) is verhuisd en staat nu naast het grasveld bij de vijver. De bak is met een ketting vastgemaakt aan een lantaarnpaal (voor de liefhebbers: nummer 27) en boven de bak zit een bord met de tekst wel brood, geen plastic – gooi de plastic zak in de vuilnisbak. Er staan genoeg prullenbakken op het Plein maar bij wijze van service hangt er aan de broodbak een plastic zak waarin men het verpakkingsmateriaal kan doen.

 

Strategisch gezien is dit een prima plek voor de broodbak want regelmatig wordt hier brood op het gras gegooid (onder het motto: voor de vogels of de eenden, de dieren kunnen er echter ziek van worden). De bak staat hier ook goed in het zicht en is al op grote afstand te zien, op de oude plek (bij de tandtechnicus) was dat niet het geval. Het zal geen toeval zijn dat de bak bij een lantaarnpaal staat met daarop het bord met het verzoek om de duiven en andere vogels niet te voeren!

  

WOENSDAG 13 JUNI 2018

 

Een jaar geleden deed de gemeente een proef met mozaïekmaaien, dit houdt in dat bermen niet in zijn geheel maar vaksgewijs gemaaid worden om schuilplaatsen voor insecten zoals bijen en vlinders te behouden. Vorig jaar gebeurde dat langs het Havenspoorpad en dat is in het Pendrechtse deel van het pad weer gedaan, het mozaïekmaaien is alleen aan de noordkant dus niet waar de adoptiebomen staan.

 


 

ZONDAG 10 JUNI 2018

 

Gisteren liep ik weer eens door het achterste deel van de Wagenbergstraat om te zien hoeveel huizen er al leeg staan vanwege de komende renovatie van de flats. De even flat zal als eerste worden gerenoveerd maar ik zag dat ook in de oneven flat al aardig wat huizen leeg staan, kennelijk is ook daar het uitverhuizen al begonnen. Mijn vroegere huis op nummer 119 is zo te zien nog bewoond maar minstens drie andere woningen in hetzelfde portiek zijn al leeg. Aan mijn jeugdtijd in de Wagenbergstraat bewaar ik goede herinneringen, ik ga proberen om via Woonstad Rotterdam te regelen of ik nog één keer in mijn ouderlijke huis mag kijken voordat de renovatie begint omdat het dan nog in de oorspronkelijke staat is. We zijn er in 1964 komen wonen en ik ben hier opgegroeid, pas in 1996 hebben mijn ouders het huis verlaten omdat de trappen een probleem begonnen te worden.

 

Op internet ontdekte ik dat het ontwerp voor de renovatie is gemaakt door A3 Architecten en op hun website staat het volgende, ter verduidelijking heb ik de tekst hier en daar wat aangepast.

 

De vier portiekblokken in Pendrecht, Rotterdam-Zuid, voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. In opdracht van eigenaar Woonstad heeft A3 Architecten een ontwerp gemaakt om meer ruimte te creëren in de woningen en deze energetisch, technisch en qua comfort zodanig te verbeteren dat ze nog dertig jaar mee kunnen. De gevel wordt gerenoveerd, met respect voor de architectuur uit de wederopbouwperiode.

Het oude inpandige balkon aan de achterkant maakt plaats voor een balkon buiten de gevel zodat de aangrenzende slaapkamer groter wordt. Om de kwaliteit van de woonruimte te verbeteren wordt de keuken bij de woonkamer gevoegd. De toetreding van daglicht was in de oude portieken minimaal, er is gekozen voor een kleine aanpak door het bovenste raam in het trappenhuis iets te vergroten. De ramen aan de straatzijde (van de woonkamer) krijgen een Frans balkon om het licht te bevorderen en de sociale cohesie te versterken. De gevels van de kopwoningen aan de kant van de Raamsdonkweg waren bekleed met witte platen, deze gevels krijgen dezelfde kleur baksteen als het hoofdblok om een eenheid te maken.

 

Op de impressiefoto's is te zien dat er meer groen in de straat komt, er staan nu alleen maar bomen. Langs de gevels en rondom de parkeerplaatsen komen groenstroken met gras en lage struiken zoals ook in de Melissantstraat en Middelharnisstraat is gedaan na de renovatie van de flats. Voor de duidelijkheid: in de Wagenbergstraat en de Geertruidenbergstraat worden bij de renovatie geen woningen samengevoegd, het aantal huizen blijft hetzelfde.

 


 

ZATERDAG 9 JUNI 2018

 

Na meer dan 50 jaar lijkt er een einde te komen aan de verkoop van behang in de winkel op de hoek van de Slinge en de Kerkwervesingel (foto links). De zaak is verhuisd naar Plein 1953 (foto rechts) en de oorspronkelijke winkel op de hoek van de Slinge en de Kerkwervesingel wordt leeggehaald.

 

De winkel bevindt zich op het hoekpunt van de L-vormige flat die langs de Slinge en de Kerkwervesingel staat. Meestal noemt men dit de Kerkwervesingelflat of kortweg de KWS-flat maar een enkele keer hoor je de naam behangersflat. Al vanaf de oplevering in 1963 zit hier een behangwinkel, ook al is de naam meerdere keren veranderd. Het begon met Huntenburg, daarna Poppeliers, de winkel heeft ook nog een tijdje Wall Design geheten en nu heet het Behangkoopjes. Ik ben benieuwd wat er in komt, de winkel ligt uit de loop en om er vanaf Plein 1953 te komen moet je de drukke Slinge oversteken.

 


In de Zierikzeestraat tussen de Serooskerkestraat en de Slinge is een 30 kilometerzone ingesteld (foto links). Het lijkt door bewoners te zijn gedaan want er zijn geen officiële verkeersborden. Op de lantaarnpalen zijn A4-tjes geplakt met een rood hart met daarin het getal 30 en verder staan er een paar Victor Veilig verkeersmannetjes, dat zijn die groene poppen die het verkeer manen om langzamer te rijden.

 

Op de hoek van de Slinge en de Kerkwervesingel is een nieuwe ondergrondse glascontainer (foto rechts), er stond al een tijd een losse container naast de plasticcontainer. Ook op de Ooltgensplaatweg ten zuiden van de Sliedrechtstraat staat een bovengrondse glascontainer. Op de pagina Adressen van mijn website staat een overzicht van alle locaties in de wijk waar containers voor glas, papier, PMD (plastic, metaal en drankenkartons) en textiel staan, afgelopen week heb ik de broodbak toegevoegd.

 


 

WOENSDAG 6 JUNI 2018

 

Afgelopen weekend zijn er 16 fietsen gestolen uit de berging van basisschool Over De Slinge aan de Sommelsdijkstraat, het gaat om de witte schoolfietsen (foto) die gebruikt worden door de leerlingen. Een bekende fietsenfabriek uit Friesland heeft 9 jaar geleden 100 fietsen gedoneerd zodat leerlingen van de basisscholen die geen fiets bezitten toch verkeersexamen kunnen doen.

 

Twee fietsen zijn achtergebleven, waarschijnlijk omdat ze een lekke band hadden. Inmiddels zijn er in de wijk al een paar fietsen teruggevonden en het kan dus zijn dat er nog meer opduiken, vandaar een oproep om naar deze fietsen uit te kijken. De fietsen van het merk Batavus zijn nogal opvallend, niet alleen vanwege de witte kleur maar ook door de vorm van het frame. Van de diefstal is aangifte gedaan bij de politie.

 

Zie je zo'n witte fiets ergens onbeheerd in de wijk? Laat het dan even weten via Stichting Vitaal Pendrecht, telefoon (010) 4809346, zodat deze opgehaald kan worden.

 


 

ZONDAG 3 JUNI 2018

 

Afgelopen vrijdag is op het vroegere station Rotterdam Hofplein het Luchtpark geopend, een groene plek in hartje Rotterdam op een bijzondere plek. Vanwege de Rotterdamse Dakendagen waren er allerlei activiteiten en omdat ik het station nog van vroeger ken ging ik er een kijkje nemen, niet wetende dat ik er iets van Pendrecht zou tegenkomen.

 

 

Het vroegere perron inclusief de overkapping is keurig opgeknapt maar treinen zullen hier nooit meer vertrekken. Rondom het perron is alles beplant en daarmee is het Luchtpark eigenlijk een dakpark. Enkele bovenleidingmasten zijn blijven staan en herinneren aan het feit dat hier bijna 100 jaar lang treinen hebben gereden. Het Luchtpark is iedere dag open en vrij toegankelijk, er zijn twee ingangen: vanaf de Luchtsingel of via de trap bij de Heer Bokelweg. Klik hier voor meer informatie over het Luchtpark.

 

Op het voormalige perron deed ik een verrassende ontdekking: op twee kratten lag een brede plank als tafel met daarop een plattegrond van de Tuin op het Zuiden (foto links), inclusief de straatnamen Sliedrechtstraat en Slinge! Ik herkende het direct maar ik moest toch even nadenken waar ik dit eerder had gezien. Onderweg naar huis schoot het in mijn gedachten en thuis heb ik het in mijn weblogarchief opgezocht.

Op 17 september 2016 was op Plein 1953 het Festival op het Zuiden om te vieren dat de Tuin op het Zuiden toen (bijna) klaar was. Er waren allerlei activiteiten en twee grote pagodetenten vormden het middelpunt van het festival. Enkele leuke details waren de tafelkleden met daarop de plattegrond van Pendrecht (foto rechts) en een grote tafel waarop schematisch de plattegrond van de Tuin op het Zuiden was getekend met bloembakken op de huizenblokken, hier had ik dus die plattegrond eerder gezien. Een opmerkelijk detail is dat er rode met helium gevulde ballonnen in de lucht hingen en dat was in het Luchtpark ook het geval.

 


 

ZATERDAG 2 JUNI 2018

 

Als vervolg van de aanpak van de Stavenissestraat is de kruising met de Tholenstraat opgebroken, het achterste deel van de Tholenstraat is hierdoor tijdelijk een doodlopende straat geworden (foto links). Het voorste deel van de Stavenissestraat is klaar en weer open voor het verkeer, de ondergrondse containers zijn teruggeplaatst en tussen de parkeervakken zijn 9 elzen aangeplant die het goed lijken te doen. Het is een genot om door dit deel van de straat te fietsen want de oude bestrating zat vol met hobbels en kuilen.

 

Niet ver hier vandaan wordt ook gewerkt in het achterste deel van de Sliedrechtstraat, er is veel zand aangevoerd want het is hier behoorlijk verzakt. De beplanting in de voortuintjes van het achterste blok eengezinswoningen is verdwenen om ook hier te kunnen ophogen (foto rechts), de Wissekerkestraat is al opgehoogd dus daar zou men al met het herbestraten kunnen beginnen.

 

Op de hoek van de Tiengemetensingel en de Middelharnisstraat ligt al enige tijd een lantaarnpaal in het gras. Vanwege de rioleringswerkzaamheden zijn enkele lantaarnpalen tijdelijk weggehaald maar kennelijk is men vergeten om deze paal terug te zetten. Nadat ik dit had gemeld kreeg ik het bericht deze melding vereist meerdere werkzaamheden die we gaan inplannen, ik ben benieuwd hoe lang het duurt voordat lantaarnpaal Tiengemetensingel 29 er weer staat én brandt.


 

WOENSDAG 30 MEI 2018

 

Al ruim een jaar is er sprake van dat er in het gebied Charlois (dus ook in Pendrecht) bakken komen om oud brood in te zamelen. Er verdwijnt nog veel te veel oud brood in de vuilnisbak of het wordt op straat gegooid (onder het motto: voor de vogels of de eenden, de dieren kunnen er echter ziek van worden) wat ratten aantrekt, brood staat zelfs in de top drie van voedselverspilling. Het bedrijf BroodNodig zorgt voor het plaatsen van de broodbakken in de wijken, deze worden één keer per week geleegd en het ingezamelde brood wordt verwerkt tot biogas.

 

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de glasbak is de broodbak een verrijdbare bak (het is een kleine bruine kliko) die door een organisatie in de wijk wordt beheerd, een vrijwilliger zet 's morgens de bak buiten en haalt hem aan het einde van de dag weer naar binnen. Onlangs las ik dat er nu in het gebied Charlois ook broodbakken staan en deze avond zag ik de Pendrechtse broodbak op Plein 1953, bij het pand van de tandtechnicus. Of dit de definitieve plek is weet ik niet want de bak stond er onbeheerd wat eigenlijk niet de bedoeling is. Het is wel toevallig dat er nog maar kort geleden op het Plein bordjes zijn opgehangen met het verzoek om de vogels niet te voeren.

 


 

ZONDAG 27 MEI 2018

 

Vandaag was de tweede Zondagmiddagmuziek van dit jaar en als ik naar de Open Hofkerk wandel begint het net iets te regenen. Als het concert begint zitten er amper 20 bezoekers in de kerkzaal, het broeierige weer nodigt niet uit om een concert te bezoeken maar mogelijk speelde ook de afscheidswedstrijd van Dirk Kuyt in de Kuip een rol.

 

Maar ondanks de lage opkomst was het een mooi concert dat werd verzorgd door vier studenten van het Codarts conservatorium: het duo Francesca Ajossa (orgel) + Hester Verhoeff (viool) en het duo Martien de Vos (de organist van de Open Hofkerk) + Hester Constance Sannier (fluit).

 

John Bakker heet de aanwezigen welkom en vóór de pauze zijn het Francesca Ajossa (orgel) en Hester Verhoeff (viool) die hun muzikale talenten presenteren. Na een korte pauze zijn Martien de Vos (orgel) en Hester Constance Sannier de uitvoerenden en ook zij brengen een gevarieerd programma. Omdat er twee organisten waren fungeerde de niet-spelende organist steeds als registertrekker, alleen Martien bediende tijdens zijn improvisatie (het laatste werk van het concert) de registers zelf. Na afloop kregen de vier musici zoals gebruikelijk een bos bloemen, het volgende concert in de Open Hofkerk is op 7 oktober.

 


 

ZATERDAG 26 MEI 2018

 

Vandaag was er een kledingbeurs in de Sint Bavokerk en toen de kerk om 10.00 uur open ging luidden de klokken enkele minuten, een traditie uit de tijd van de fancy fair. Tijdens mijn wijkronde ben ik even gaan kijken en toen ik het kerkplein op liep begon net de kleine klok te luiden omdat het 12 uur was. Vanwege het hete weer was dit een welkome afleiding want binnen was het heerlijk koel. Behalve de kledingbeurs (foto links) was er ook de verkoop van zelfgemaakte kaarten, pennen graveren (foto rechts) en koffie/thee met gebak. Nadat ik een kopje koffie had gedronken heb ik een pen laten graveren voor een oud-Pendrechtenaar waar ik nog een keer naar toe zal gaan. In september is er weer een kledingbeurs in de Sint Bavokerk.

De kledingbeurs is in de plaats gekomen van de fancy fair en de opbrengst komt ten goede aan de parochie. De tijd van de fancy fair is helaas voorbij, er zijn te weinig vrijwilligers om het te organiseren en de meesten van hen kunnen het vanwege hun leeftijd ook fysiek niet meer aan.

 


 


 

Gisteren stond er bij Slingedael een grote bus van de stichting Mondzorg wat bij mij direct herinneringen opriep aan iets uit mijn kindertijd, de schooltandarts (het citaat hieronder is afkomstig van de pagina Jeugdherinneringen elders op mijn website). Deze mobiele tandartspraktijk heeft meer weg van een grote rijdende container met aan de achterkant een deur. De stichting Mondzorg is een organisatie die mondzorg biedt aan mensen die zelf niet voor hun gebit kunnen zorgen, de speciale teams verlenen mondzorg in verpleeghuizen en psychiatrische instellingen. De bus bij Slingedael was vanaf de Slinge goed te zien, hij stond schuin achter de bushalte.

 

"Een minder leuke herinnering was de schooltandarts. Het was altijd weer schrikken als het beruchte witte busje van de Stichting Schooltandverzorging naast de gymzaal geparkeerd stond. Dan verscheen de assistente in de klas en werd je met enkele klasgenoten "uitgenodigd" om naar de bus te komen. Je ging altijd in een groepje want, zo was de gedachte, dan overwin je de angst voor de tandarts. Bij de meesten heeft dat averechts gewerkt want terwijl jij op de achterbank zat te wachten lag één van je medeleerlingen te kermen in die stoel. Velen krijgen nog altijd de rillingen bij het horen van het woord schooltandarts. Na afloop van de behandeling kreeg je een briefje mee waarop stond wat de tandarts had gedaan."

 


 

WOENSDAG 23 MEI 2018

 • Aan de lijst van gesloten winkels kan er weer eentje worden toegevoegd: de vorig jaar geopende winkel voor werk- en veiligheidskleding Safety for Work aan de Slinge is al weer dicht, het pand staat te huur.

 • Volgens berichten op Facebook was er gisteravond een iftarmaaltijd in het voormalige winkelpand van Astrid's Home Decor, daarbij waren o.a. ook Das en burgemeester Aboutaleb aanwezig.

 • Bij het Westerschouwenpad is aan de kant van de Bruinissestraat een laag hekwerk gezet, één van de hekken is dicht (linker foto) maar het andere staat open.

 • Het nieuw aangelegde plantenperk langs de stadsvilla aan de kant van de Krabbendijkestraat is al geheel overwoekerd (rechter foto).

 • Al meer dan een week brandt in enkele straten in het zuidoosten van Pendrecht de straatverlichting ook overdag, er zijn al meerdere meldingen gedaan.

 • Het dokter Heftinghuis lijkt weer in gebruik, aan de voorkant staat een nieuw hek en de tuin is opgeknapt.

 • De glas- en papiercontainer op de hoek van de Stavenissestraat en de Kortgenestraat zijn teruggezet en mijn voorspelling is uitgekomen: de glasbak heeft een gele rand.


 

ZONDAG 20 MEI 2018

 

Een half jaar geleden zijn de wilgen langs het Levenspad geknot, dat wordt in het najaar of de winter gedaan zodat de takken in het daarop volgende voorjaar weer aan kunnen groeien. En dat laatste gebeurt al volop wat iedereen die over het Havenspoorpad loopt of fietst kan zien. Ook de boom ter herinnering aan mijn vader loopt al weer uit (foto rechts).

 

De vereniging Vrienden van het Levenspad krijgt nog steeds aanvragen voor nieuwe adoptiebomen maar er zijn geen bomen meer over dus komen de namen op een wachtlijst. De gemeente heeft toegezegd dat aan het einde van dit jaar weer zo'n 80 boompjes zullen worden aangeplant langs het IJsselmondse deel van het Havenspoorpad, aansluitend op de boompjes die er al staan. Een tijdje geleden liet mijn moeder weten dat zij het ook wel leuk zou vinden om een boompje te hebben (toevallig woont zij in de buurt van het Havenspoorpad in Lombardijen), ik heb het aangevraagd maar ook haar naam staat voorlopig op de wachtlijst.

 


 

Op 27 mei a.s. is er in de Open Hofkerk weer een concert in de serie Zondagmiddagmuziek. Het thema is Dubbel Duo omdat de uitvoerenden twee duo's zijn, alle musici studeren aan het Codarts conservatorium in Rotterdam.

Het duo Francesca Ajossa (orgel) + Hester Verhoeff (viool) en het duo Martien de Vos (orgel) + Hester Constance Sannier (fluit) zullen de Flute Sonata (in a, HWV 374) van G.F. Händel, de Toccata (ind, BuxWV 155) van D. Buxtehude en vele andere mooie werken uitvoeren. Martien de Vos is organist van de Open Hofkerk en dit is de eerste keer dat hij zal spelen tijdens de Zondagmiddagmuziek. In de pauze is er onder het genot van koffie of thee de mogelijkheid de musici te ontmoeten.

 

De toegangsprijs is € 6,- (voor pashouders € 4,-) en kinderen tot en met 12 jaar kunnen gratis naar binnen. Kaartjes zijn op de dag van het concert in de kerk te koop maar ook vooraf te bestellen via openhofconcerten@gmail.com. Het concert begint om 15.00 uur en de kerk is vanaf 14.30 uur open.

 


 

ZATERDAG 19 MEI 2018

 

De Stavenissestraat ter hoogte van de galerijflat is vanaf de kant van de Slinge weer open voor het verkeer zodat de parkeerplaatsen gebruikt kunnen worden (foto links). Doorrijden is nog niet mogelijk want het laatste stukje tot de kruising met de Tholenstraat moet nog bestraat worden. Als dat klaar is dan wordt het gedeelte tussen de Tholenstraat en de Wemeldingestraat gedaan, daar ligt nu nog noodbestrating.

Ook in de Middelharnisstraat is de bestrating zo goed als klaar. Ik verwacht dat de straat spoedig weer gebruikt kan worden door het verkeer, dat zou goed uitkomen want over een week is er weer Zondagmiddagmuziek in de Open Hofkerk.

 

In het verhoogde plantenperk op Plein 1953 staan al een tijdje opvallende bloemen, het zijn paarse bolvormige bloemen aan een lange steel (sierui of allium, foto rechts). Nog wat nieuwtjes over het Plein: het ontmantelen van de gesloten lunchroom is nog niet begonnen en de Aldi is van 23 mei tot en met 31 mei gesloten vanwege een verbouwing.

 

Het achterste stukje van de Sliedrechtstraat is opgebroken en dat geldt eveneens voor de hierop uitkomende Wissekerkestraat (foto links), waarschijnlijk de meest onbekende straat van Pendrecht. De Wissekerkestraat is een doodlopend straatje met slechts vier huisnummers, de straat eindigt in een plein met rechts in de hoek een voetpad naar de Yersekestraat.

 

De opgehoogde binnentuinen tussen de Abbenbroekweg en de Raamsdonkweg zijn met gras ingezaaid, er zijn geen nieuwe struiken geplant. Eén van deze binnentuinen is aan de achterkant van de flat waar ik ben opgegroeid (foto rechts), in mijn kindertijd waren er struiken rondom het grasveld en aan de kant van de Abbenbroekweg was nog een pleintje met banken. Vergeleken met vroeger is de binnentuin minder gevarieerd maar later bedacht ik mij dat er misschien geen struiken zijn geplant vanwege de komende renovatie van de flats.

 


 

WOENSDAG 16 MEI 2018

 • Een webloglezeres meldde dat één van de waterstofbussen vandaag meerdere ritten op lijn 67 heeft gemaakt, normaal rijden deze bussen alleen op lijn 70.

 • Op zaterdag 26 mei is er van 10.00 tot 15.00 uur een kledingbeurs in de Sint Bavokerk.

 • Pameijer Print (in de Passage) is op vrijdag 1 juni voor het laatst open en verhuist daarna naar Hoogvliet.

 • Het bestraten van het voorste deel van de Stavenissestraat is bijna klaar.


 

Oproep: wie weet wat er is gebeurd met het kunstwerk (gemaakt van touw) dat aan het plafond van Zwembad Pendrecht hing? Deze vraag kreeg ik vandaag via de mail en omdat ik zelf het antwoord niet weet probeer ik op deze manier meer informatie te krijgen, de mail is afkomstig van de weduwe van de kunstenaar.

Dat er een kunstwerk in het zwembad hing is voor mij nieuw; de waarheid gebiedt wel te zeggen dat ik nooit in het binnenbad ben geweest, de weinige keren dat ik in Zwembad Pendrecht heb gezwommen was 's zomers in het buitenbad. Het kunstwerk is gemaakt in de winter van 1973-1974 door Cees P. de Visser, op internet ontdekte ik dat de kunstenaar voluit Cornelis Pieter de Visser (1944 - 2003) heet en een opleiding heeft gevolgd aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam.

Afgezien van de eerdere vraag zou ik ook meer willen weten over het kunstwerk. Wie kan herinneren dat het er hing en hoe zag het er uit? Heeft iemand er misschien een foto van? Alle informatie is welkom en zal ik doorsturen naar de vraagsteller. Zwembad Pendrecht stond aan de Sliedrechtstraat, het is in 1971 geopend en al in 1994 afgebroken.

 


 

ZONDAG 13 MEI 2018

 

Vorig jaar kregen de meeste papiercontainers een grotere klep en rondom een blauwe band zodat ze van een afstand beter herkenbaar zijn als papiercontainer. Ik voorspelde toen dat mogelijk de glascontainers een gele band zouden krijgen en misschien de plasticcontainers een oranje band. Dat laatste is nu gebeurd bij de plasticcontainer op de hoek van de Slinge en de Kerkwervesingel (foto links) en een paar dagen later zag ik dat de textielcontainer in de Krabbendijkestraat een rode band had (foto rechts).

Overigens lijkt het einde van de plasticcontainers in zicht. De AVR bouwt momenteel een installatie om plastic verpakkingsmaterialen uit huisafval te scheiden zodat het apart inzamelen niet meer nodig is. Er zullen in Rotterdam dan ook geen containers voor de inzameling van plastic verpakkingen en drankenkartons worden bijgeplaatst, het is nog niet zeker of de plasticcontainers te zijner tijd helemaal gaan verdwijnen. De nieuwe scheidingsinstallatie wordt naar verwachting deze zomer in gebruik genomen.

 

Vooraankondiging: op zondagmiddag 27 mei 2018 is er om 15.00 uur weer Zondagmiddagmuziek in de Open Hofkerk met als thema Dubbel Duo omdat de uitvoerenden twee duo's zijn. Er is een combinatie orgel + viool en orgel + fluit; één van de uitvoerenden is Martien de Vos, de organist van de Open Hofkerk.

 


 

ZATERDAG 12 MEI 2018

 

Ik heb vandaag geen actueel nieuws uit de wijk omdat ik de hele dag ben weggeweest.

 


 

WOENSDAG 9 MEI 2018

 • Rond het middaguur zag ik een grote kraan in de Sliedrechtstraat ter hoogte van het Vlissingenplein die boven de hoge flat van de Zuiderkroon uitstak (foto), de kraan stond midden op de rijweg die dan ook was afgesloten. Ik weet niet wat de kraan daar deed, vermoedelijk moest er iets op of van het dak getakeld worden.

 • Op Plein 1953 zijn nog enkele speelelementen geplaatst waaronder een evenwichtsbalk.

 • In de Sliedrechtstraat tussen de Middelharnisstraat en de Krabbendijkestraat zijn nieuwe ondergrondse restafvalcontainers geplaatst, onder andere bij het grasveld waar vroeger de Prinses Marijke kleuterschool stond.

 • Op het binnenplein van Seinpost Slinge was een spelenmiddag voor kinderen.

 • In het voorste deel van de Stavenissestraat is men bezig met het bestraten van de parkeervakken aan de kant van de galerijflat, de trottoirs zijn al klaar.

 • Al vele jaren lijdt het winkelbestand op en om Plein 1953 een kwijnend bestaan wat te merken is aan de leegstand en de vele mutaties. Opnieuw is er een zaak mee gestopt want vanmorgen zag ik dat bloemenhandel De Orchidee weg is, de winkel staat leeg.


 

Aanstaande zaterdag is op Plein 1953 het Lentefeest. Huurders van Woonstad kunnen een plantje ophalen, lentemeisjes delen shoppers uit en er zijn optredens van de Jong Euroband (13.00-14.00 uur) en linedancers (14.00-15.00 uur). Verder zijn de wijkagenten, gemeente Rotterdam, Burgernet en de brandweer aanwezig. Voor de kinderen zijn er verschillende activiteiten waaronder een bloemstukje maken en schminken. Vorig jaar was het erg gezellig (foto links) maar dit keer kan ik er niet bij zijn omdat ik zaterdag de hele dag buitenwijks ben.

 

Ook op zaterdag 12 mei is in de Halsterenstraat de jaarlijkse plantjes-, klussen- opruim- en ontmoetingsdag (foto rechts). Het programma bevat vele activiteiten maar in tegenstelling tot het Lentefeest is deze activiteit alleen voor de bewoners van de Halsterenstraat en de aangrenzende blokken. Als dagburgemeester word ik altijd uitgenodigd om even langs te komen maar dit jaar kan ik daar dus niet aan voldoen.

 


 

ZONDAG 6 MEI 2018

 

Gisteren ben ik teruggekomen na een vakantie in Boekarest, vandaar dat ik een week lang mijn weblog niet kon bijwerken. Eén van de bezienswaardigheden in de Roemeense hoofdstad is het in de tachtiger jaren gebouwde Parlementspaleis wat het grootste gebouw van Europa is. Het bouwwerk is 270 meter lang en 240 meter breed, dat is dus nog zonder het terrein er omheen.

Om een beetje een beeld te geven hoe groot het Parlementspaleis is in verhouding met Pendrecht heb ik het gebouw op schaal ingetekend in de plattegrond van de wijk. Eenvoudig gezegd: als het Parlementspaleis in Pendrecht zou staan dan had het hele centrum van de wijk (het gebied begrensd door Slinge, Middelharnisstraat, Sliedrechtstraat en Krabbendijkestraat) afgebroken moeten worden! In Boekarest is dat ook echt gebeurd, om het paleis te kunnen bouwen is een complete woonwijk tegen de vlakte gegooid waardoor zo'n 40.000 mensen gedwongen moesten verhuizen.

 

Gisteren was de jaarlijkse lenteschoonmaak van het Vlissingenplein waarbij de bewoners van de Zuiderkroon het plein onkruidvrij maken en nieuwe plantjes in de bloembakken zetten. Normaal maak ik altijd een groepsfoto maar dat kon nu niet, enkele bewoners wisten dat ik op vakantie was en hebben dat ook gezegd. Om de traditie van de groepsfoto niet te doorbreken maakte Maja een foto van de groep (foto links, bron: Facebook).

 

Tijdens mijn vakantie meldde een oplettende webloglezer dat er rondom de tuin van de pastorie van de Open Hofkerk nieuwe coniferen zijn geplant. In de Sliedrechtstraat staan ter hoogte van de Sliedrechtflat nieuwe ondergrondse containers klaar om ingegraven te worden en in de voormalige beautysalon Melissa aan de Slinge zit kapsalon New Hair Fashion 2 (foto rechts), het kan haast niet anders dan dat dit een filiaal is van de gelijknamige kapsalon op Plein 1953.

 


 

ZATERDAG 28 APRIL 2018

 

Nog één week en dan is het over en uit met lunchroom Plein 1953. Afgelopen week maakte eigenaresse Anita in een emotionele filmboodschap bekend dat ze niet langer met de zaak kan doorgaan en er daarom mee stopt. De lunchroom opende de deuren op 4 juli 2016 maar de omzet bleef achter bij de verwachtingen en een jaar later deed Anita al een noodkreet om de zaak open te kunnen houden. Ondanks haar enthousiasme en tomeloze inzet is Anita's droom nu toch in duigen gevallen en gaat er weer een zaak in Pendrecht dicht.

De aankondiging van de sluiting leverde veel hartverwarmende berichten op en dit is de laatste alinea van Anita's reactie: "Ik stap er uit met opgeheven hoofd. De keuze om te stoppen is geheel aan mij en is niet opgelegd door of als gevolg van derden. Veel lieve klanten zijn mij erg dierbaar geworden en met verdriet in mijn hart zeg ik vaarwel. Dank jullie wel voor een hele mooie tijd en een geweldige ervaring. Kom alstublieft nog even gedag zeggen als u komende week in de gelegenheid bent! Veel liefs, Anita."

 

Kort na de opening heeft Anita mij wat over de lunchroom verteld zodat ik er iets over op mijn weblog kon schrijven, een citaat daaruit staat nog altijd op de website van de lunchroom. Op 3 september 2016 was in de lunchroom een besloten receptie van gymclub de Oud-fitters ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan (foto links), ik was ook uitgenodigd omdat mijn moeder destijds de club heeft opgericht.

In de twee jaar dat de lunchroom heeft bestaan maakte Anita veel reclame voor haar zaak en regelmatig kwam ze met nieuwe ideeën om meer bezoekers te trekken. Helaas is dat niet gelukt en er bleef haar geen andere keuze dan te stoppen, tot verdriet van haar vaste klanten.

Graag had ik persoonlijk afscheid willen nemen van Anita maar de lunchroom was gisteren en vandaag gesloten, volgende week ben ik niet in de gelegenheid om dat nog te doen dus ik zal een persoonlijk berichtje sturen. Op de deur hangt een briefje met de tekst door omstandigheden een dagje gesloten (foto rechts).

 


 • Afgelopen vrijdag was het Koningsdag maar daar is al jaren in Pendrecht niet veel meer van te merken, dit in schril contrast met Zuidwijk waar altijd een grote vrijmarkt langs de Slinge is. Op een paar plekken boden mensen spullen te koop aan en in de Zuiderkroon was een kleine vrijmarkt.

 • Het is een vreemd gezicht dat de coniferenhaag bij de pastorie van de Open Hofkerk weg is (foto), de planten zijn met wortel en al weggehaald en alleen aan de smalle sleuf is nog te zien waar de coniferen hebben gestaan.

 • Het dokter Heftinghuis lijkt weer in gebruik, ik zag onlangs dat er binnen mensen zaten en de tuin is ook opgeknapt.

 • In het voormalige winkelpand van Bicento waren een paar dagen geleden schilders bezig, de affiches te huur zijn weg.

 • Afgelopen woensdag is het nieuwe logo van basisschool De Hoeksteen onthuld, de school en de kinderopvang heten nu Kindcentrum De Hoeksteen. De onthulling gebeurde op het schoolplein waar de kinderen een doek wegtrokken dat vóór het naambord was opgehangen.

 • Vanwege de meivakantie en de geringe hoeveelheid nieuws is er weblogstilte tot en met volgende week zaterdag.


 

WOENSDAG 25 APRIL 2018

 

Deze avond zag ik dat de coniferenhaag rondom de tuin van de pastorie van de Open Hofkerk verdwenen is.

 


 

ZONDAG 22 APRIL 2018

 

Dankzij het warme weer van de afgelopen dagen is de lente nu echt begonnen, daarom hieronder wat natuurfoto's die ik de afgelopen dagen in de wijk heb gemaakt.

 

 

 

 


 

ZATERDAG 21 APRIL 2018

 • De nieuwe locatie van de behangwinkel op Plein 1953 is eindelijk open (linker foto), de zaak heet Behanguitverkoop al is deze naam nog nergens te lezen. Na drie jaar leegstand heeft het vroegere winkelpand van Tennis Only eindelijk een nieuwe bestemming, op de oorspronkelijke winkel (op de hoek van de Slinge en de Kerkwervesingel) staat een verwijzing naar de nieuwe winkel.

 • Nog meer winkelnieuws: de op 9 mei 2016 geopende schoonheidssalon Melissa aan de Slinge is al weer dicht, het naambord is van de gevel af en de zaak is al grotendeels leeg.

 • En ook slagerij Anka op het Plein lijkt definitief gesloten (rechter foto), de winkel is op de toonbank na geheel leeggehaald dus ik vraag mij af of er weer een andere slager in komt. Vermeldenswaard is dat hier al vanaf het begin een slagerij was gevestigd, ooit zat hier de slagerij van J.A. v.d. Knijff.

 • Jeffrey's Fastfood aan de Krabbendijkestraat is weer open, de zaak is de afgelopen weken verbouwd.


 

Op Plein 1953 is een nieuwe driedimensionale schildering te bewonderen die de afgelopen dagen is aangebracht (foto links), deze vervangt de in augustus 2016 op dezelfde plek aangebrachte schildering van een haventafereel (foto rechts) die inmiddels al aardig verbleekt was.

De nieuwe schildering toont een bulldozer met een grote grijper in de vorm van een hand en ook nu zijn er op een afstand twee witte voetafdrukken geschilderd, alleen als je daar gaat staan is het 3D-effect te zien. Bij de voetafdrukken staat de volgende tekst: 3D Neem plaats in de schildering en laat een foto nemen vanaf hier. Plaats je leukste foto op de Facebookpagina van Plein'53 en win een lekkere (pr)ijs.

 


 

WOENSDAG 18 APRIL 2018

 

Vandaag zijn de nieuwe speeltoestellen op Plein 1953 feestelijk ingewijd. Ik was er zelf niet bij maar volgens de berichten was er een ballonnenclown en een 3D straattekenaar, verder konden kinderen een ponyritje maken en zich laten schminken.

 


 

ZONDAG 15 APRIL 2018

 

Ik heb vandaag geen actueel nieuws te melden, daarom wat eerdere nieuwsfeiten uit mijn weblog.

• April 2009: Biljartvereniging Zuiderkroon neemt het nieuwe biljart in gebruik (linker foto).

• April 2010: Sportschool Sek & Sans op Plein 1953 sluit na nog geen drie jaar alweer de deuren.

• April 2011: Het eerste stukje van het Ovezandepad wordt officieel opgeleverd.

• April 2012: Op Plein 1953 wordt de blauwe walvis geplaatst als eindpunt van de kindvriendelijke routes.

• April 2013: Twaalf vlaggenmasten langs de Slinge krijgen banieren van de winkeliersvereniging.

• April 2014: In de Krabbendijkehof zijn de 30 nieuwe parkeerplaatsen in gebruik genomen.

• April 2015: Albert Heijn is twee weken dicht vanwege een grote verbouwing (rechter foto).

• April 2016: De Kerkwervesingel ligt open vanwege het vervangen van de riolering.

• April 2017: Seinpost Slinge wordt officieel geopend door burgemeester Aboutaleb.

 


 

ZATERDAG 14 APRIL 2018

 • De Jeu de Boulesbaan achter de Tiengemetenflat is weg (eerste foto), de baan werd al jaren niet meer gebruikt en stond vol met onkruid. In Pendrecht zijn nog twee Jeu de Boulesbaan maar dit was de enige die in openbaar gebied lag.

 • De stichting Kroon op Zuid, de nieuwe beheerder van ontmoetingsruimte Zuiderkroon, heeft een eigen website. Opmerkelijk is de achtergrondfoto waarop nog een foto uit het Aafje-tijdperk prijkt.

 • De inrichting van de toekomstige behangwinkel in het voormalige pand van Tennis Only lijkt niet lang meer te duren, op de deur hangt een A4-tje met de mededeling dat de winkel binnenkort open gaat (tweede foto).

 • Is slagerij Anka op Plein 1953 dicht? Het rolluik is naar beneden en de ramen zijn met ondoorzichtig plastic dichtgeplakt, nergens hangt een mededeling over bijvoorbeeld een tijdelijke sluiting wegens vakantie.

 • Jeffrey's Fastfood aan de Krabbendijkestraat wordt verbouwd (derde foto), vanaf 20 april is het in Surinaamse, Antilliaanse en Chinese gerechten gespecialiseerde afhaalrestaurant weer geopend.

 • De parkeerplaats aan het einde van de Sliedrechtstraat (tegenover de speeltuin) is opgebroken en hetzelfde geldt voor het voetpad langs de eengezinswoningen tegenover de Wissekerkestraat.

 • De Middelharnisstraat tussen de Sliedrechtstraat en de Tiengemetenhof is weer opgebroken (vierde foto), de noodbestrating wordt vervangen door de definitieve bestrating. Voetgangers kunnen er aan beide zijden langs, dus ook aan de kant van de Open Hofkerk.

 


 

Vandaag was ik op de open dag in de RET-remise aan de 's-Gravenweg vanwege het 50-jarig bestaan van de metro. De remise zelf heeft niets met Pendrecht van doen maar toch was er een link met de wijk, tussen metrostation Kralingse Zoom en de remise reden voormalige RET-bussen die vroeger ook in Pendrecht hebben gereden. Er reden twee Standaardbussen waarvan de oudste met het nummer 938 uit 1982 dateert. Deze bordeauxrode bussen reden vele jaren door de stad en menigeen herinnert zich ongetwijfeld de naar buiten openzwaaiende deuren, de hoge instap, de gele stempelautomaat (bij het afstempelen klonk een belsignaal), de rood beklede stoelen, raampjes die nog open konden, de dakluiken, de nooduitgang links achterin en de lange achterbank over de volle breedte van de bus.

Als kind heb ik een bijzondere herinnering aan die achterbank. Als de bus een beetje hard over de bruggetjes in de Zuiderparkweg reed dan werd je "gelanceerd" en kwam je bijna met je hoofd tegen het plafond.

 


 

WOENSDAG 11 APRIL 2018

 

Afgelopen weekend was ik in Londen en hierdoor heb ik enkele Pendrechtse evenementen en de Marathon moeten missen, vandaar ook dat er geen berichten in mijn weblog zijn verschenen. Momenteel is het erg druk op mijn werk en daarom beperk ik mij nu tot enkele korte nieuwtjes.

 • De viskraam van Toon Hoek staat weer op zijn vaste plek aan de Slinge.

 • Op het middendeel van Plein 1953 zijn nieuwe bankjes neergezet.

 • In de Stavenissestraat zijn de eerste contouren van de parkeerplaatsen al zichtbaar.


 

WOENSDAG 4 APRIL 2018

 

Aanstaande zondag is de Marathon en net als de laatste jaren zal de 42,195 kilometer lange route alleen nog maar langs Pendrecht gaan en niet meer er doorheen. De lopers komen vanuit oostelijke richting over het Havenspoorpad, slaan bij de Zuiderparkweg rechtsaf en lopen (na een kort heen en weer parcours over het Zuidwijkse deel van de Slinge) het rondje om het Zuiderpark. Vanaf de Zuiderparkweg loopt men via de Oldegaarde langs de noordkant van de wijk waarna de lopers bij de Groene Kruisweg rechtsaf slaan richting Dorpsweg.

De verwachte doorlooptijd van de kopgroep langs de Zuiderparkweg is vanaf 10.40 uur en ruim een kwartier later komen de eerste lopers over het Pendrechtse deel van de Oldegaarde. Het 20 kilometer punt is op de Oldegaarde tegenover de Battenoordhof.

Als gevolg van de marathon zijn er op zondag tot ca. 15.30 uur veel (route)wijzigingen bij het openbaar vervoer, de metro rijdt vaker en met langere treinen. Pendrecht zal per bus alleen met lijn 68 bereikbaar zijn want lijn 67 rijdt niet. Lijn 68 rijdt niet tussen de metrostations Zuidplein en Slinge, richting Heijplaat rijden de bussen de normale route maar in omgekeerde richting maakt de bus een ommetje via de Oldegaarde. Na ca. 15.30 uur rijden alle lijnen weer de normale route volgens de zondagsdienstregeling.

 

Ik zal van de Marathon niets kunnen zien en ook de rommelmarkt in de Zuiderkroon op zaterdag en de officiële opening de dag erna moet ik zoals eerder vermeld voorbij laten gaan. Het komende weekeinde is er daarom weblogstilte.

 


 

ZONDAG 1 APRIL 2018

 

Iedere zaterdag staat er in het AD Rotterdams Dagblad een raadfoto en een week geleden was dat een opname van de achterkant van een rij kleine woninkjes die ik niet thuis kon brengen (foto links). Al snel kreeg ik een mailtje van een redacteur die ik ken met de hint dat het voor mij een makkie zou zijn omdat op de achterkant van de foto "14-2-58 Pendrecht" staat, hij veronderstelde dat het de boerderijwoningen waren waarvan één blokje aan de Kerkwervesingel bewaard is gebleven. Maar ik zag al direct dat het niet die huisjes waren want die zien er aan de achterkant heel anders uit (foto rechts). Toen ik dat antwoordde met de toevoeging dat ik met 100% zekerheid durf te zeggen dat deze huisjes nergens in Pendrecht hebben gestaan brak er toch enige paniek uit ("dan heb ik een probleem"). Uiteindelijk vroeg hij of ik een stukje over de boerderijwoningen in Pendrecht wilde schrijven om toch iets achter de hand te hebben. Dat heb ik gedaan en onderstaand deel staat vandaag in de krant.

 

Sommige raadplaten zijn ons te slim af. We dachten dat we hier woninkjes aan de Pendrechtse Kerkwervesingel zagen. Maar het enige dat we nu zeker weten is dat dát juist niet zo is. Vermoedelijk zien we het oude Utrechtse Dorp aan het Noorderkanaal.

 

De huizen zoals die aan de Kerkwervesingel zijn "een typisch product uit de wederopbouwperiode. Het waren woningen bedoeld voor bejaarden", schrijft Pendrechtconnaisseur Mario Bosch ons. "Eigenlijk waren het tweekamerwoningen waar alle ruimtes nóg kleiner waren dan in woningen voor gezinnen. Ook in Pendrecht zijn deze bejaardenwoningen gebouwd, als eengezinswoningen met een tuintje of als tweelaagswoningen met een galerij."

"In het oudste deel van Pendrecht – huidige naam Zierikzeebuurt – hadden de bejaardenwoningen een opvallend uiterlijk. De in 1955 gebouwde huisjes hadden aan de voorkant een soort erfje en het schuine dak was bedekt met dakpannen. Hierdoor kregen ze al snel de bijnaam boerderijwoningen."

Hoewel de huisjes in Pendrecht zeker lijken op de pandjes hierboven, blijken er toch genoeg verschillen te zijn. Zoveel dat we moeten constateren dat we vandaag een beetje verdwaald zijn... Waar zijn we dan aanbeland?

 


 

ZATERDAG 31 MAART 2018

 

Donderdagavond ben ik naar de presentatie van de nieuwe roman Zondagskind van schrijfster en oud-Pendrechtenaar Judith Visser geweest, dat gebeurde in een zaal op de bovenverdieping van restaurant Dudok in het centrum van Rotterdam. Zoals te verwachten was het erg druk waardoor de temperatuur in de vrij kleine ruimte snel opliep. Achterin de zaal was een stand waar het boek te koop was en net als bij de vorige presentatie was het mogelijk om het boek door de schrijfster te laten signeren.

 

Het is de tweede keer dat Judith een boekpresentatie geeft, de eerste keer was vier jaar geleden toen haar thriller Vreemden in de nacht uit kwam. Die presentatie was in een grachtenpand in Amsterdam en van de gelegenheid heb ik toen gebruik gemaakt om naar het Van Eesterenmuseum te gaan en oud-Pendrechtenaar Shanta te bezoeken.

 

Zondagskind is een autobiografische roman waarin Judith de eerste 20 jaar van haar leven beschrijft. De titel van het boek is gekozen omdat Judith op een zondag is geboren, zij is opgegroeid in Pendrecht en het verhaal speelt zich grotendeels daar af. Judith woonde toen in de Geertruidenbergstraat en zij ging net als ik naar de Beatrixschool. Alles wat in Zondagskind staat berust op waarheid maar de namen van personen zijn wel veranderd, Judith zelf heet in het boek Jasmijn Vink. Zondagskind is een dikke pil want het boek telt 480 bladzijden dus het zal nog wel even duren voordat ik het helemaal heb gelezen.

 

Het officiële programma begon om half 8 met enkele sprekers en één daarvan was Joke Kypriotakis, Judith's vroegere onderwijzeres van de Beatrixschool die het eerste exemplaar van het boek kreeg overhandigd (foto links). Verder was er een optreden van zangeres Daisy Cools die onder begeleiding van een gitarist twee nummers ten gehore bracht. Als laatste was Judith zelf aan het woord waarin zij iets over het boek vertelde.

 

Na afloop van het officiële programma nam Judith plaats achter een tafel waar zij de boeken signeerde en al heel snel stond er een lange rij. Na lang wachten ben ik aan de beurt en zij schrijft op het titelblad van mijn boek het volgende: 29-3-'18. Voor Mario! Lang leve Pendrecht! XX Judith (foto's rechts).

 


 • In het opgebroken deel van de Stavenissestraat zijn aan de kant van de galerijflat 9 bomen geplant (eerste foto). De eerdere bomen zijn gekapt vanwege de herinrichting van de straat en omdat ze gedeeltelijk in de parkeervakken stonden.

 • Op zondag 8 april is de Rotterdam Marathon, in de wijk staan al enkele gele omleidingsborden.

 • Nog steeds is men bezig met het inrichten van het vroegere winkelpand van Tennis Only waar Behangkoopjes komt, de meeste reclamebeplakking is al van de ramen af (tweede foto). Het pand heeft drie jaar leeg gestaan en enige tijd deed het gerucht de ronde dat er een filiaal van de HEMA zou komen.

 • Toen bijna een week na de verkiezingen het verkiezingsbord aan de Slinge er nog steeds stond heb ik dit bij de gemeente gemeld en de volgende dag was het bord al weg.

 • Het pandhuis Bicento aan de Slinge staat leeg (derde foto), de afgelopen weken was er een leegverkoop.

 • De bushalte bij Blokker is opgehoogd, dit was één van de laatste haltes in Pendrecht waar dit nog niet was gebeurd.

 • Nog steeds is het mij niet duidelijk wat er in kiosk 11 aan de Zijpe zit. Nergens staat een naam en sinds kort zijn enkele ramen ondoorzichtig gemaakt.

 • In het kader van de vergroening van Plein 1953 zijn in het verhoogde plantenperk bloembollen gepoot, de witte krokussen zijn nu goed te zien (vierde foto).

 • Eerder meldde ik dat er op Plein 1953 drie speelelementen zijn geplaatst. Afgelopen week zag ik dat er ook bij Dirk een nieuw speelelement staat, een soort draaiton.

 


 

WOENSDAG 28 MAART 2018

 

Er zijn ontwikkelingen rond het ontmoetingscentrum Zuiderkroon en daarmee lijken de gebeurtenissen van een week geleden (zie bij 21 maart) verklaard. Er is een nieuwe stichting Kroon op Zuid opgericht die per 16 maart de ruimte in beheer heeft gekregen. In principe verandert er aan de activiteiten en het restaurant niets maar vanwege een reorganisatie is de Zuiderkroon van 1 tot en met 6 april overdag gesloten. Op zaterdag 7 april is de jaarlijkse rommelmarkt en op zondag 8 april is er tussen 14.00 en 17.00 uur een openingsfeest met een hapje en een drankje, na 17.00 uur is het restaurant weer open en kan er weer gegeten worden. En om een tipje van de sluier op te lichten: de kok zorgt op die dag voor een feestelijk openingsmenu en de menukaart zal geheel vernieuwd worden, helaas ben ik dat weekend niet in Pendrecht en kan ik de opening niet meemaken. Vanaf maandag 9 april draait alles weer als voorheen met als enige verschil dat het ontmoetingscentrum op maandag voortaan pas om 13.00 uur open gaat. Enkele komende activiteiten: een dansmiddag op 17 april van 15.00 tot 17.00 uur en op 21 april is er een door de huurdersvereniging georganiseerde feestavond. En natuurlijk wordt er als vanouds iedere dinsdagavond gebiljart!

 

Het ontmoetingscentrum draait bijna geheel op vrijwilligers en dat blijft zo, uiteraard zijn nieuwe vrijwilligers altijd welkom. De stichting is op zoek naar mensen die willen helpen in de schoonmaak, de begeleiding van activiteiten en in het restaurant. Geïnteresseerden kunnen een mail sturen naar restaurant@kroonopzuid.nl.

 


 

ZONDAG 25 MAART 2018

 

Eergisteren is de nieuwe In de Kijkerd aangekomen. Aan het einde van de middag heb ik twee dozen opgehaald en in twee sessies (eergisteravond en gistermorgen) heb ik mijn hele bezorgwijk gedaan.

 

Op de voorpagina van magazine 2018-1 staat een foto van medewerkers van de Kinderfaculteit met daaronder de tekst Hiep hiep hoera wij gaan door, stichting De Verre Bergen heeft onlangs besloten dat het nog zeker vijf jaar de Kinderfaculteit financieel zal ondersteunen. Mijn eigen rubriek Pendrecht van toen toont een vanaf de Karel de Stouteflat genomen foto uit de begintijd van Pendrecht. Verder heb ik een artikel geschreven over de vergroening van Plein 1953 en een kort stukje op verzoek van de biljartvereniging Zuiderkroon om nieuwe leden te werven.

 

Omdat er in dit nummer erg veel aandacht is voor de Kinderfaculteit staan er minder artikelen over andere onderwerpen in dan gebruikelijk. Ik noem de meeste onderwerpen: aankondiging van het lentefeest (op 12 mei), activiteiten van het Pendrecht Theater in 2018, aankondiging van de Avond4daagse (van dinsdag 19 tot en met vrijdag 22 juni), Opzoomeren en bewonersinitiatieven, voorjaar op het Arboretum, de verdwenen walvis op Plein 1953, spreekuur van de wijkagent en het carnavalsfeest in speeltuin Neeltje Jans. Voor wie buiten Pendrecht woont: het magazine is als pdf-bestand via deze link te downloaden.

 


 

ZATERDAG 24 MAART 2018

 

Bij de drie sierkeien op Plein 1953 zijn speelelementen geplaatst (foto links), twee rietpluimen en een sta-wipwap. Dit was een onderdeel van de tweede fase van de vergroening van het Plein.

 

Gisteravond bleek er weer een storing met de openbare verlichting te zijn, het kruispunt van de Slinge met de Kerkwervesingel was onverlicht en ook op Plein 1953 langs de winkelrij met het Kruidvat waren de lantaarns uit. Een week geleden werkten tientallen lantaarnpalen op en rond het Plein niet.

 

De bushalte aan de Slinge ter hoogte van Blokker wordt volgende week opgehoogd (foto rechts), dit is één van de laatste haltes in de wijk waar dit nog niet is gebeurd. In het parkeervak ter hoogte van het ING-kantoor zijn betonnen platen gelegd, vermoedelijk wordt dit de tijdelijke halte.

 

Vanmorgen was er in het radioprogramma Chris Natuurlijk een uitgebreid interview met Judith Visser over haar nieuwste boek Zondagskind dat aanstaande donderdag wordt gepresenteerd (zie bij 14 maart). Zondagskind is een autobiografische roman die zich geheel in Pendrecht afspeelt.

 

Op de hoek van de Slinge en de Sommelsdijkstraat staat een keetwagentje van de gemeente met een Feyenoord-beschildering (foto links). Een paar jaar geleden heb ik deze keetwagen ook al eens in de wijk gezien, toevallig vlak voordat Feyenoord een bekerfinale moest spelen.

 

De komende weken worden alle nog overgebleven kleine PMD-containers vervangen door het grote model, in Pendrecht staat nog het kleine model container op de hoek van de Slinge en de Schuddebeursstraat.

 

De gemeenteraadsverkiezingen zijn al geweest maar de propagandaborden van de politieke partijen aan de lantaarnpalen zijn nog haast nergens weggehaald, ook het grote verkiezingsbord van de gemeente staat nog steeds langs de Slinge (foto rechts).

 

Niet vergeten: komende nacht gaat de zomertijd in, om 02.00 uur gaan de klokken een uur vooruit. De zomertijd eindigt dit jaar in de nacht van 27 op 28 oktober.

 


 

WOENSDAG 21 MAART 2018

 • De Stavenissestraat tussen de Sint-Annalandstraat en de Tholenstraat is helemaal opgebroken (foto), de kruisingen met de genoemde straten zijn nog wel open voor het verkeer. Vanmorgen kon nog over de stoep naar de bushalte lopen, aan het einde van de middag was ook het trottoir weg en lagen er loopplanken.

 • Het lijkt er op dat het dokter Heftinghuis verhuurd is, gisteravond waren er schilders bezig en de huuradvertentie staat niet meer op internet.

 • Eergisteren deed op internet het gerucht de ronde dat ontmoetingscentrum Zuiderkroon dicht zou zijn, dat werd later weer ontkend en gisteravond was er gewoon biljarten. Toch is er iets aan de hand want de Facebookpagina was even uit de lucht en de website toont tijdelijk geen informatie omdat deze wordt aangepast.

 • De drie boombakken op de hoek van de Noordwellestraat en de Schuddebeursstraat (zie bij 3 februari) zijn weer verdwenen.

 • Door de vorst duren de werkzaamheden in de Middelharnisstraat langer dan de bedoeling was, het herbestraten zal pas begin april starten en naar verwachting is eind mei de hele straat weer toegankelijk voor het rijdende verkeer.


 

ZONDAG 18 MAART 2018

 

Deze middag is de eerste Zondagmiddagmuziek van dit jaar en om kwart voor drie kom ik aan in de Open Hofkerk. Na het in ontvangst nemen van mijn vrijkaartje en het programmaboekje zoek ik een plekje in de kerkzaal waar uiteindelijk ongeveer 80 bezoekers plaats nemen. Vandaag staan de hoogtepunten uit de Johannes Passion van J.S. Bach op het programma met als uitvoerenden het Golden Circle Ensemble onder leiding van John Bakker, organist André de Jager en violist Leonid Nikishin. De zes vocalisten zijn Sanda Audere (sopraan), Yun Park (sopraan), Caroline Alves Luis (alt), Aleksan Chobanov (countertenor), Hue Blanes (tenor) en Yonathan van den Brink (bas).

 

Pastor Johan Bos heet iedereen welkom en daarna komt het ensemble statig achter elkaar lopend en al zingend de kerkzaal binnen (foto links). John Bakker houdt een korte inleiding en daarna wordt het programma afgewerkt dat kan worden omschreven als een verkorte en vereenvoudigde versie van de Johannes Passion. Alle liederen worden achter elkaar uitgevoerd (er is ook geen pauze) en na het laatste lied is het even stil, dan draait John zich om met de woorden "De Johannes Passion!" waarna het publiek begint te applaudisseren.

Als een toegift volgt er nog een vioolsolo, daarna verzoekt John iedereen om te gaan staan en als laatste wordt Wohl Mir dass ich Jesum Habe (in het Engels Jesu, joy of man's desiring) gezongen waarbij het ensemble op dezelfde manier de kerkzaal verlaat als het binnen is gekomen. Het volgende concert in de Open Hofkerk is op zondag 27 mei 2018.

 


 

ZATERDAG 17 MAART 2018

 

De eerste fase van de herinrichting van de Stavenissestraat is eindelijk klaar, sinds gisteren kan men vanaf de Slinge de straat weer inrijden en zijn de Kortgenestraat en de Sint-Annalandstraat weer van beide kanten toegankelijk voor auto's. Vanaf aanstaande maandag tot en met vrijdag 25 mei wordt het gedeelte tussen de Sint-Annalandstraat en de Tholenstraat aangepakt (foto links).

 

Sinds woensdagavond is er op en rond Plein 1953 een storing in de openbare verlichting, tientallen lantaarns branden niet. Op het Plein zelf is het donker aan de beide zijkanten van de vroegere Middelburgt, verder zijn de lantaarns uit in de Baarlandhof (foto rechts) en langs het voetpad naar de Sliedrechtstraat. Gisteravond zag ik dat ook het oostelijke deel van de Slinge onverlicht was. Er zijn al meerdere meldingen gedaan en volgens de buitenruimtemeldingensite is de storing in behandeling. Update 19.00 uur: de lantaarns branden weer.

 

Afgelopen week is de jaarlijkse onderhoudsbeurt aan de Bavo-klokken uitgevoerd, dit was uitgesteld vanwege de vorst. De uurwerken lopen nu weer goed maar de wijzerverlichting werkt nog niet overal, dit wordt later verholpen omdat de verbindingen met de lampjes gesoldeerd moeten worden.

Een ander nieuwtje is dat de beide luidklokken zijn geprogrammeerd waardoor de koster ze op zondagmorgen niet meer hoeft in te schakelen. Hierdoor zullen de klokken altijd luiden en ook nog exact op tijd: van 09.40 tot 09.47 uur.

 


 

WOENSDAG 14 MAART 2018

 

De presentatie van de nieuwe roman Zondagskind van schrijfster en oud-Pendrechtenaar Judith Visser is op donderdag 29 maart, dat gebeurt op de bovenverdieping van Dudok (Meent 88) tussen 19.00 en 21.00 uur. Volgens eerdere informatie wordt het een feestelijke presentatie met zang en dans en een toespraak van Joke Kypriotakis, Judiths toenmalige juf op de Beatrixschool.

 

Zondagskind is een autobiografische roman die zich grotendeels in Pendrecht afspeelt. Een gebouw dat heel nadrukkelijk in het boek voorkomt is de wijkbibliotheek in de Tiengemetenhof op de hoek bij de Middelharnisstraat (foto rechts), het houten gebouwtje was oorspronkelijk kleuterschool De Regenboog waar ik van 1964 tot 1966 op heb gezeten. De bibliotheek zat daar tot 1999 en verhuisde toen naar Plein 1953, dat was de laatste locatie want de Pendrechtse bibliotheek sloot in 2012 voorgoed de deuren.

 


 

ZONDAG 11 MAART 2018

 

Vandaag is het precies 26 jaar geleden dat aan de Sliedrechtstraat de eerste paal voor de Passage werd geslagen. Volgens de toenmalige omschrijving van de Pameijerstichting is de Passage een winkelpassage en een dagcentrum waar verstandelijk gehandicapten (huidige benaming: mensen met een beperking) een zinvolle dagbesteding hebben. De eerste paalslag was op 11 maart 1992 en dat gebeurde door drie toekomstige deelnemers, bijgestaan door Henk van Immerzeel (dagelijks bestuurslid ruimtelijke ordening van de deelgemeente Charlois).

 

In januari 1993 is het gebouw in gebruik genomen en op 23 april 1993 was de officiële opening (foto rechts). Aan de voorkant was een grote strik opgehangen en het lint werd doorgeknipt door Piet van den Bosch van snackbar de Paddestoel, omdat de strik hoog aan de gevel zat werd Piet Patat in een hoogwerker opgetild. Op de gevel stond zowel aan de voorkant als de zijkant met grote letters de naam de Passage, tegenwoordig staat de naam op de rode luifel bij de hoofdingang.

 

Op de bovenverdieping is een grote zaal met een kantine, de lunches worden daar door de deelnemers zelf klaargemaakt. Vele jaren waren er op vrijdagavond de toernooien van de Schaakvereniging Charlois Europoort, daar ben ik één keer bij geweest tijdens de Olympische Spelen van Pendrecht in oktober 2008 (foto links). In de jaren negentig kwam ik regelmatig in de grote zaal want daar waren de Opzoomercafés onder leiding van de toenmalige opbouwwerker Ben van Zanten van de Bewonersorganisatie Pendrecht.

Het pand is in de loop der jaren meerdere keren verbouwd en aangepast maar het heeft nog steeds de oorspronkelijke functie. In het begin zaten er drie winkeltjes: potterie Pendrecht, babykledingwinkel Pebbels en cadeaushop Pikasso. Later kwam er de theeschenkerij Poeh en nog later werden de drie winkels samengevoegd. De potterie zat heel lang aan de kant van de Sliedrechtstraat, de laatste gebruiker van die ruimte was Pameijer Print die nu elders in het pand zit.

 

Ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van de Passage hebben zes deelnemers (Priscilla, Wil, Wendy, Erdal, Jopie en Yvonne) een mozaïek gemaakt (foto rechts) dat aan de zijgevel van het huidige Kinder Service Hotel op Plein 1953 hangt, op een blauw bordje ernaast staan de namen van de makers. Terwijl ik dit stuk schrijf bedenk ik mij dat op 23 april aanstaande de Passage officieel 25 jaar bestaat.

 


 

ZATERDAG 10 MAART 2018

 • Nog steeds is de Middelharnisstraat ter hoogte van de Tiengemetenhof afgesloten (linker foto) en hetzelfde geldt voor de inrit van de Stavenissestraat vanaf de Slinge (rechter foto).

 • Het krokussenlint op de Slinge lijkt zich langzaam te herstellen na de vorstperiode van eind februari, op het grasveld voor de Kortgeneflat komen de paarse en witte krokussen op.

 • Eén van de boombakken op Plein 1953 is bij de ingang van het gebouw van Vitaal Pendrecht neergezet.

 • De verkiezingsborden hangen ook al in minder drukke straten zoals de Ossenisseweg en de Zierikzeestraat, steeds meer partijen maken op deze manier reclame om stemmen te krijgen.

 • In de even flat in de Wagenbergstraat staan al aardig wat huizen leeg maar in tegenstelling tot eerdere renovatieprojecten worden lege woningen niet met ijzeren platen dichtgemaakt. Op één van de ramen hangt een affiche met de tekst deze woning wordt gerenoveerd en is onbewoonbaar gemaakt.


 

WOENSDAG 7 MAART 2018

 

In betrekkelijk korte tijd is het vroegere Sportfondsenbad naast metrostation Zuidplein afgebroken (de foto links heb ik vijf dagen geleden gemaakt). Het gebouw dat later de naam Zwembad Charlois kreeg heeft een link met Pendrecht omdat het dezelfde constructie heeft als de Sint Bavokerk: het dak is opgehangen aan dikke betonnen spanten die boven het gebouw zweven.

 

Beide gebouwen zijn uit dezelfde periode want het zwembad werd geopend in 1961, een jaar later dan de Sint Bavokerk. Menige Pendrechtenaar zal het gebouw kennen van het schoolzwemmen, ook ik ben er om die reden regelmatig binnen geweest. Het bassin was 50 bij 16 meter wat voor die tijd heel groot was, het zwembad was daardoor geschikt voor internationale wedstrijden. De Nederlandse olympische zwemploeg trainde er in 1964 voor de Japanse zomerspelen in Tokio waar zwemsters Ada Kok en Erica Terpstra uiteindelijk beiden zilver wonnen. Vlakbij metrostation Zuidplein kan nog steeds worden gezwommen want pal naast het nu afgebroken oude zwembad staat het gloednieuwe Zwemcentrum Rotterdam waarin een deel van de gevel van het vroegere GGD-gebouw (later deelgemeentekantoor) is opgenomen.

 


 

ZONDAG 4 MAART 2018

 

Over precies twee weken, op 18 maart, is de eerste Zondagmiddagmuziek in de Open Hofkerk waarin de Johannes Passion van J.S. Bach centraal staat. Het concert duurt ongeveer vijf kwartier en daarin zullen de mooiste delen uit dit bekende oratorium ten gehore worden gebracht. De uitvoerenden zijn 8 jonge zangers van het Golden Circle Ensemble en de violist Leonid Nikishin onder leiding van de dirigent John Bakker. De begeleiding op het Vierdag-orgel is in handen van André de Jager. Na het concert kan men onder het genot van koffie/thee de musici ontmoeten.

Een Johannespassie is een oratorium met als thema het lijdensverhaal van Jezus Christus, zoals dat beschreven staat in het Evangelie volgens Johannes. Er zijn veel Johannespassies gecomponeerd naar dit evangelie, de bekendste is die van J.S. Bach uit 1724 en daarvan worden tijdens dit concert de hoogtepunten uitgevoerd.

 

De toegangsprijs is € 6,- (voor pashouders € 4,-) en kinderen tot en met 12 jaar kunnen gratis naar binnen. Kaartjes zijn op de dag van het concert in de kerk te koop maar ook vooraf te bestellen via openhofconcerten@gmail.com. Het concert begint om 15.00 uur en de kerk is vanaf 14.30 uur open.

 


 

ZATERDAG 3 MAART 2018

 

Na een koude week met matige vorst en een snijdende oostenwind begon het gisteravond te sneeuwen met als gevolg dat Pendrecht vanmorgen was bedekt met een witte deken. Omdat er verder geen nieuws is staan hieronder enkele sneeuwfoto's, van links naar rechts: Burghsluissingel, Plein 1953, Melissantstraat en Yersekestraat.

 

 


 

Oudere berichten zijn terug te vinden in het weblogarchief.