weblog Pendrecht

 


 

Dit is mijn digitale dagboek over Pendrecht, de nieuwste berichten staan altijd bovenaan. Klik hier om een reactie te sturen.

Omdat ik fulltime werk is het voor mij lastig om buiten het weekeinde iedere dag een onderwerp voor mijn weblog te vinden, ik werk daarom op doordeweekse dagen alleen op woensdagavond mijn weblog bij.

 


 

ZONDAG 15 OKTOBER 2017

 

Gisteren was het 14 oktober en op die datum zijn er in het verleden enkele bijzondere gebeurtenissen geweest.

 

Op 14 oktober 1977 sloeg A. Blok, eerste voorzitter van OWG, de eerste paal voor de nieuwe premiehuurwoningen aan de Sliedrechtstraat. Anderhalf jaar later trokken de eerste bewoners in de flat die pas vele jaren later de naam Sliedrechtflat zou krijgen.

 

Op 14 oktober 1998 opende Rob Landsbergen van de deelgemeente Charlois de gemeenschappelijke ruimte van de Tiengemetenflat (foto). Tijdens de officiële opening onthulde BOP-voorzitter Piet Otting een schilderij dat is gemaakt door Pendrechtse kinderen.

 

Op 14 oktober 2000 vond bij het beeld De Provinciaaltjes de officiële oplevering plaats van het vernieuwde Plein 1953. Het beeld was tijdelijk weggehaald maar nadat het Plein opnieuw was bestraat is het beeld teruggezet, ongeveer op dezelfde plek maar niet meer in een plantsoen.

 


 

ZATERDAG 14 OKTOBER 2017


 

WOENSDAG 11 OKTOBER 2017

 

Weinig Pendrechtenaren zullen het Ouwerkerkpad kennen, dat is ergens wel te begrijpen want er is al vele jaren geen straatnaambord meer. Het pad loopt vanaf de Bruinissestraat langs de achterkant van de KWS-flat en maakt dan een bocht richting Oosterlandstraat, officieel heet het dan Noordgouwepad maar ook hier ontbreken de straatnaamborden.

Het Ouwerkerkpad wordt veel gebruikt door bewoners van de KWS-flat omdat aan het einde van het pad de afrit naar de gemeenschappelijke kelder onder de flat is. Maar bij regen staat het pad al snel onder water en is daardoor niet meer begaanbaar. Flatbewoners hebben daar herhaaldelijk over geklaagd en eindelijk is er wat aan gedaan: vanaf de Bruinissestraat is een aftakking van de riolering gemaakt en aan het begin van het pad is nu een straatkolk ("put"). Het wachten is op een flinke regenbui om te zien of het pad echt droog blijft.

 

Vandaag precies 52 jaar geleden, op 11 oktober 1965, werd de wijkraad Pendrecht geïnstalleerd door de toenmalige burgemeester Wim Thomassen. De wijkraden waren eigenlijk de voorlopers van de latere deelgemeentes.

 


 

ZONDAG 8 OKTOBER 2017

 

Ik heb vandaag geen actueel nieuws te melden, daarom wat eerdere nieuwsfeiten uit mijn weblog.

• Oktober 2008: Astrid's Home Decor op Plein 1953 opent de deuren.

• Oktober 2009: De kindvriendelijke routes worden aangelegd.

• Oktober 2010: Een jury kiest de namen voor de nieuwbouwflats in de Dinteloordstraat.

• Oktober 2011: De Groosmanflats in de Rilland Bathstraat worden afgebroken (linker foto).

• Oktober 2012: De keuken van restaurant Zuiderkroon wordt verbouwd.

• Oktober 2013: Het voormalige AMZ-pand in de Krabbendijkehof wordt afgebroken.

• Oktober 2014: De huizen van De Perken zijn in aanbouw (rechter foto).

• Oktober 2015: De voormalige Toneelwinkel op Plein 1953 wordt ontmanteld.

• Oktober 2016: Rondom de twee beeldjes bij de Zijpe wordt een sierhek gezet.

 


 

ZATERDAG 7 OKTOBER 2017

 

Op drie plaatsen in de wijk zijn straten afgesloten, in alle gevallen zijn de omleidingsroutes met gele borden aangegeven maar voetgangers kunnen er wel langs.

 

 

Al enkele maanden is men bezig op de Ossenisseweg die in gedeeltes wordt aangepakt, de weg is nu afgesloten vanaf de Stavenissestraat (inclusief de kruising) tot aan de Hontenissestraat (eerste foto). In de Middelharnisstraat (tweede foto) tussen de Tiengemetenhof en de Slinge is het herbestraten zo goed als klaar, er komen ook bomen aan de kant van de oneven flat wat te zien is aan de al aangelegde boomspiegels. In de Tiengemetenhof is nog een klein deel opgebroken (derde foto), de textiel- en PMD-container staan tijdelijk een stukje verderop. Sinds afgelopen maandag is de Stavenissestraat tussen de Slinge en de Tholenstraat afgesloten (vierde foto) waardoor de Kortgenestraat en de Sint-Annalandstraat tijdelijk doodlopende straten zijn geworden, de ondergrondse containers voor papier en glas bij de Kortgeneflat zijn nog wel toegankelijk.


 

WOENSDAG 4 OKTOBER 2017

 

Afgelopen weekend was mijn halfjaarlijkse bezoek aan Londen, vandaar de weblogstilte.

 

Vanaf morgen mag er niet meer geparkeerd worden in de Stavenissestraat vanaf de Kamperlandsingel tot aan de Slinge (foto links). De straat wordt opgebroken voor de aanleg van warmteleidingen naar de Kortgeneflat, de buizen hiervoor liggen al een maand klaar op de hoek bij de papier- en glascontainer (zie bij 2 september). Het aanleggen van de leidingen zal ongeveer zeven weken duren, daarna wordt er ter hoogte van de Kamperlandsingel aan het riool gewerkt. De warmteleidingen takken af van het verdeelstation in de Sliedrechtstraat (tussen de Kruiningenstraat en de Hontenissestraat), daar is men al begonnen.

 

Vanaf eind 2017 tot begin 2018 wordt dit deel van de Stavenissestraat opnieuw bestraat, dat is hard nodig want de straat is daar erg slecht. Tevens wordt er dan eindelijk iets gedaan aan de parkeerplaatsen voor de flat Stavenissestraat 12-58 (foto rechts), al meerdere keren heb ik de zeer slechte bestrating gemeld maar steeds zonder resultaat. De bomen daar, die deels in de parkeervakken staan, worden gekapt en vervangen door nieuwe die op een andere plek komen te staan. Verder wordt de inrit van de Stavenissestraat vanaf de Slinge aangepast: de inrit wordt smaller, de groenstrook wordt groter en op de hoek komt een grote boom. Ik zal de voortgang van de werkzaamheden goed kunnen volgen want als ik naar mijn werk ga loop ik door dit deel van de Stavenissestraat naar de bushalte op de Slinge.

 


 

WOENSDAG 27 SEPTEMBER 2017

 

Het komende weekeinde zijn er twee activiteiten in de wijk.

 

Op zaterdag 30 september is er een tweedehands kledingbeurs in de Sint Bavokerk (foto links). Helaas zal er net als vorig jaar ook dit jaar geen fancy fair zijn, er zijn simpelweg te weinig vrijwilligers om het te organiseren en de meesten van hen kunnen het vanwege hun leeftijd ook fysiek niet meer aan. Om toch iets te doen is er een alternatief bedacht in de vorm van een tweedehands kledingbeurs de verkoop begint om 10.00 uur. Behalve kleding zijn er ook schoenen, tassen, koffers, pennen graveren, zelfgemaakte kaarten en koffie met gebak. En wie weet wordt net als vroeger bij de fancy fair het evenement geopend door het luiden van de kerkklokken.

 

Op zondag 1 oktober is het derde concert in 2017 van de Zondagmiddagmuziek in de Open Hofkerk (foto rechts). Het concert wordt verzorgd door het Veritas Ensemble dat de bezoekers meeneemt in de wereld van onderdrukking en verzet met hun programma getiteld Secrecy and Rebellion, de verschillende interesses zorgen voor muziekkeuzes uit diverse periodes: van renaissance tot hedendaagse arrangementen van volksliedjes. Daarnaast zal John Bakker enkele werken van J.S. Bach op het Vierdag-orgel ten gehore brengen. Kaartjes kosten € 6,- (pashouders € 4,- en kinderen tot en met 12 jaar gratis), het concert begint zoals gebruikelijk om 15.00 uur.

 


 

ZONDAG 24 SEPTEMBER 2017


 

ZATERDAG 23 SEPTEMBER 2017

 

Gisteren is de nieuwe In de Kijkerd aangekomen. Aan het einde van de middag heb ik twee dozen opgehaald en na het eten heb ik bijna mijn hele bezorgwijk gedaan, de flat in de Krabbendijkestraat heb ik vandaag gedaan.

Op de voorpagina van magazine 2017-3 staat een foto van de docenten van de Rekenfaculteit, een onderdeel van de Kinderfaculteit. Mijn eigen rubriek Pendrecht van toen gaat over de oplevering van de gerenoveerde PVH-woningen op 2 juli 1993. Verder heb ik artikelen geschreven over het afscheid van Jan van Dijk als organist van de Open Hofkerk op 3 september, de kledingbeurs in de Sint Bavokerk op 30 september en de ontwikkelingen rond het Levenspad.

Enkele onderwerpen van andere artikelen: taalprogramma Beter Lezen, Jeu de Boulesclub Rotterdam '82, broodcontainers, de schoonste winkelstraat, Arboretum Pendrecht, rioolwerkzaamheden Middelharnisstraat, de Kinderfaculteit, opknapbeurt Sliedrechtflat en speeltuin Neeltje Jans. Voor wie buiten Pendrecht woont: het magazine is als pdf-bestand via deze link te downloaden.

 

Vandaag waren er diverse activiteiten in de wijk: Pendrecht Fietst zich Fit, de Plein'53 Cup en Burendag. Ik heb geen van deze evenementen kunnen bezoeken omdat ik de hele dag buiten de stad was, mijn wijkronde is uitgesteld tot morgen. Over een week ben ik het hele weekeinde niet in Pendrecht, noodgedwongen zal er dan weblogstilte zijn.

 


 

WOENSDAG 20 SEPTEMBER 2017

 

Afgelopen maandag maakte de ernstig zieke Eberhard van der Laan bekend dat hij zijn functie als burgemeester van Amsterdam per direct neerlegt, hij heeft van zijn artsen te horen gekregen dat er geen behandeling meer mogelijk is. Aan het begin van het jaar liet hij weten dat hij ernstig ziek is en dat hij nog een poosje burgemeester wilde blijven zolang het nog ging. Daaraan kwam eergisteren een einde en deze avond hebben duizenden Amsterdammers bij de ambtswoning van Eberhard van der Laan met een minutenlang applaus steun en medeleven betuigd aan hun ongeneeslijk zieke burgervader.

 

Eberhard van der Laan is een keer in Pendrecht geweest waarbij ik hem als dagburgemeester de hand heb geschud, dat was op 30 november 2009 toen hij als minister van Wonen, Wijken en Integratie de Raamvertellingen onthulde (de Raamvertellingen zijn de kunstramen in de gerenoveerde portiekflats in de Melissantstraat en de Middelharnisstraat in de Tiengemetenbuurt). Na een bijeenkomst in de Open Hofkerk wandelde het gezelschap naar de Middelharnisstraat en bij het portiek Middelharnisstraat 178-184 hield hij een korte toespraak. Daarna bezocht hij ook een woning in dat portiek, tot verrassing van de bewoners. Eberhard van der Laan trad in 2010 af als minister en werd toen burgemeester van Amsterdam.

 


 

ZONDAG 17 SEPTEMBER 2017

 

Het is altijd leuk om oude nummers van Contact (het vroegere bewonersblad van OWG) door te bladeren, het brengt herinneringen aan een tijd die voorbij is en nooit meer terug zal komen. Maar ook vroeger ging niet altijd alles zoals het zou moeten en een bewijs daarvan is het onderstaande artikel met als kop Flatbewoners. Het is geschreven door de toenmalige OWG-directeur Arie Ton en is gepubliceerd in Contact van december 1967. Let vooral op het taalgebruik en de belerende toon die toen heel gebruikelijk was.

 

Het wonen in een flat met zes of meer bewoners op één en dezelfde trap is dikwijls een zaak waarvoor stalen zenuwen zijn vereist. Er kunnen zich in zo'n kleine gemeenschap van mensen, die in vele opzichten met elkaar te maken hebben, allerlei spanningen voordoen die - als op een gegeven moment het gezonde verstand verstek laat gaan - tot een uitbarsting komen.

 

Er zijn helaas talloze voorbeelden van, die het wonen in een flat niet altijd tot een waar genoegen maken. Met een klein beetje goede wil, aanpassingsvermogen en bereidheid in een aantal opzichten met andere mensen rekening te houden, zou het toch eigenlijk best kunnen. De flatbouw is beslist niet uitgevonden om alleen maar woongenot te bevredigen want dan zouden er meer "hutjes op de hei" zijn gebouwd. De flatbouw is een noodzakelijk kwaad omdat de bevolkingsexplosie van de laatste jaren geen ruimte laat voor een onbeperkte eengezinswoningbouw. We moeten met dat noodzakelijke kwaad, als met zovele andere dingen - daar is de atoombom een klassiek voorbeeld van - leren leven en er maar het best mogelijke van zien te maken.

 

Dat rekening houden met elkaar is een eis van de eerste orde en betekent in concreto - om maar eens enkele voorbeelden te noemen - dat men:

a. medewerking verleent aan het schoonhouden van trap en hal.

b. geen rommel of etensresten over de balkons gooit.

c. radio en TV niet knetterhard laat spelen.

d. geen brommers in de hal schoonmaakt en een benzinestank in huis brengt.

e. geen stepjes, fietsen of speelgoed van de kinderen in de hal laat liggen.

f. niet tegen deuren en muren trapt.

 

Als we nu gezamenlijk de fantasie opbrengen om het lijstje met onhebbelijkheden tot z aan te vullen, ons dunkt, dan moet het in een flat toch wel plezierig wonen zijn. Dan is er een sfeer die andere mogelijkheden biedt en we denken dan aan die gelukkige voorbeelden waar de bewoners bloembakken in de hal hebben gebracht en er de liefde voor opbrengen de bloemen en planten te verzorgen, dat het een lust is om te zien. Daar kan men, zonder zich te schamen, visite ontvangen. En zo moet het zijn!

 


 

ZATERDAG 16 SEPTEMBER 2017

 


 

WOENSDAG 13 SEPTEMBER 2017

 

Op zaterdag 23 september is er op Plein 1953 van alles te doen op sportief gebied.

 

De naam Pendrecht Fietst zich Fit is onlosmakelijk verbonden met Huib van Dieyen die in september 2009 held was van de imagocampagne Pendrecht is Goed Bezig en in die maand een fietstocht organiseerde. In de jaren daarna werd het een jaarlijks terugkerend evenement onder de naam Pendrecht Fietst zich Fit (foto: start van de fietstocht in 2016).

Rondom de wijk zijn er twee routes uitgezet met een lengte van 10 en 20 kilometer, onderweg is er een pauzestop bij Brasserie Vrijenburg. De start is bij het gebouw van Vitaal Pendrecht, de deelnemers aan de 20 kilometertocht vertrekken om 11.00 uur en de 10 kilometerfietsers een kwartier later.

De inschrijfformulieren liggen klaar bij Stichting Vitaal Pendrecht (Plein 1953 nummer 191) en bij paramedisch beweegcentrum De Beweging aan de Baarlandhof 21. De kosten zijn twee euro per persoon, te voldoen bij inschrijving. Graag aanmelden vóór dinsdag 19 september.

 

Het voetbaltoernooi onder de naam Plein’53 Cup wordt georganiseerd door Jongerenwerk Op Zuid (JOZ) in samenwerking met Thuis op Straat (TOS), DOCK, Daily Eventz en Stichting Integrale Aanpak en Promotie Plein 1953. Van 10.00 tot 17.00 uur staan er twee voetbalvelden op het Plein waar een 4 tegen 4 toernooi gespeeld wordt. Daarnaast is er een pannaveld waar straatvoetbalartiest Nasser el Jackson pannaclinics zal verzorgen.

Het toernooi is bedoeld voor jongens en meiden vanaf 10 jaar. Wil je deelnemen aan het toernooi? Meld je per mail aan via info@dailyeventz.com of per Whatsapp op nummer 06 21 69 97 01 (Saif Butt). Aanmelden kan in de volgende leeftijdscategorieën: jongens (10-12 jaar, 12-15 jaar of 16+), meisjes (10-12 jaar, samen met jongens in een team) of meisjes (12+ een echt meidenteam). Het persbericht meldt dat er verder ook gave side events zijn, er komt een gatengoal en een speedmeter, er wordt een bootcamp gegeven en er is een Head-is toernooi.

 

De activiteiten op 23 september zijn ontstaan uit de samenwerking tussen diverse wijkpartijen en organisaties, naast de al genoemde instanties is Vitaal Pendrecht de organisator van de fietstocht. Verder zijn er twaalf leden van de winkeliersvereniging betrokken bij de activiteiten.

 


 

ZONDAG 10 SEPTEMBER 2017

 

Gisteren schreef ik dat dit weekend de Open Monumentendagen zijn maar dat er in Pendrecht geen enkel gebouw te bezoeken is. Heeft Pendrecht geen monumenten dan? Jazeker, al zijn er in de wijk geen eeuwenoude gebouwen want dat is vaak het eerste waar men bij een monument aan denkt. In de wijk zijn wel degelijk gebouwen te vinden die de moeite waard zijn, zeker omdat er de laatste jaren een toegenomen interesse is voor bouwwerken uit de wederopbouwperiode.

 

Het bekendste monumentale bouwwerk in Pendrecht is zonder twijfel de Sint Bavokerk uit 1960 (foto links). De katholieke kerk is nog steeds als zodanig in gebruik en het karakteristieke gebouw staat al enkele jaren op de nominatie om rijksmonument te worden. De Sint Bavokerk is nog grotendeels in de originele staat, inclusief de prachtige gebrandschilderde ramen aan de kant van de Slinge.

 

In de Stellendamstraat en de Dirkslandstraat staan de bekende paalwoningen uit 1956 (foto rechts). Twee bijzonderheden van deze flats zijn de schuin geplaatste grote ramen aan de kant van de Slinge (ook bekend als vissenkommen of televisieramen) en de onderdoorgangen (een indirect gevolg van de wens van Lotte Stam-Beese om de binnentuinen zo toegankelijk mogelijk te maken). Tijdens de renovatie in 2002/2003 zijn de huizen aan de buitenkant in de oorspronkelijke staat teruggebracht.

 

Aan de Kerkwervesingel staat het enige overgebleven rijtje boerderijwoningen (foto links, het achterste deel), een blokje waarin vroeger 6 kleine woninkjes voor bejaarden waren. Het in 1955 gebouwde blokje is in 1995 opgeknapt en daarna in gebruik genomen als onderkomen voor twee stichtingen. In het voorste deel zit al vanaf het begin stichting Ons Rotterdam, het achterste deel heeft al diverse gebruikers gehad en staat momenteel leeg.

 

Aan de Sommelsdijkstraat staat de vroegere woning en praktijk van de bekende Pendrechtse huisarts J.R. Hefting (foto rechts). De witte villa is uit 1960 en is ontworpen door Herman Haan, van deze niet zo bekende architect zijn nog maar weinig gebouwen over. In 2004 is de villa gerestaureerd en verbouwd ten behoeve van een beschermd wonen project, een jaar later was de opening waarbij het pand de naam dokter Heftinghuis kreeg. Sinds enkele maanden staat het pand leeg waardoor er ook aan de tuin niets meer wordt gedaan.

 


 

ZATERDAG 9 SEPTEMBER 2017

 • Vandaag was er weer een rommelmarkt op Plein 1953, vanwege het slechte weer waren er minder kramen dan vorige keer en het was er ook niet zo druk.

 • Op de Ossenisseweg werd zelfs vandaag gewerkt, het grootste deel van de weg is nu geheel of gedeeltelijk opgebroken. Het zal niet lang meer duren of de laatste sporen van de vroegere eindhalte van buslijn 66 zijn verdwenen (foto).

 • Dit weekend zijn de Open Monumentendagen maar in Pendrecht is daar helaas niets van te merken, ondanks dat de wijk toch meerdere monumenten telt. Ik heb het bedieningshuis en de machinekamer van de Koningshavenbrug (beter bekend als De Hef) bezocht wat erg interessant was.

 • De kans is heel groot dat het Levenspad (de adoptiebomen langs het Havenspoorpad) wordt uitgebreid naar het gebied IJsselmonde, dat is verheugend want er is nog steeds belangstelling om een boom te adopteren als herinnering aan een overleden dierbare. Geïnteresseerden kunnen een mail met hun contactgegevens sturen naar de vereniging Vrienden van het Levenspad.


 

WOENSDAG 6 SEPTEMBER 2017

 • De rioolwerkzaamheden in de Middelharnisstraat tussen de Slinge en de Middelharnishof zijn afgelopen maandag begonnen, de straat is al grotendeels opgebroken. Aan de Slingekant is de straat over de volle breedte met hekken afgesloten, alleen voetgangers kunnen er langs om bij hun huis te komen. Er hangt een geel bord met de wat cryptische tekst 24 7 V H D N H P N N (foto), er ontbreken nogal wat letters want er hoort te staan zoiets als 24/7 VRIJHOUDEN VOOR DE HULPDIENSTEN. Ik heb hiervan melding gedaan bij de gemeente, ik ben benieuwd hoe lang het duurt voordat het bord wordt vervangen.

 • Morgen staat er vanaf 11.00 uur een mobiele politie-/preventiepost bij metrostation Slinge, de post heeft de afgelopen dagen op diverse plekken in en om Pendrecht gestaan waaronder langs het Havenspoorpad en op Plein 1953.

 • Oud-deelraadsvoorzitter en oud-Pendrechtenaar Ed Goverde heeft afgelopen zondag een Erasmusspeld ontvangen, hij kreeg deze gemeentelijke onderscheiding voor zijn jarenlange en vrijwillige inzet voor de sportende jeugd in Rotterdam.

 • Aanstaande zaterdag is er weer een rommelmarkt op Plein 1953, de vorige was op 5 augustus en werd goed bezocht.

Vooraankondiging: op zaterdag 30 september is er een tweedehands kledingbeurs in de Sint Bavokerk. Helaas zal er net als vorig jaar ook dit jaar geen fancy fair zijn, er zijn simpelweg te weinig vrijwilligers om het te organiseren en de meesten van hen kunnen het vanwege hun leeftijd ook fysiek niet meer aan. Om toch iets te doen is er een alternatief bedacht in de vorm van een tweedehands kledingbeurs (foto links, genomen tijdens de fancy fair in 2013), de verkoop begint om 10.00 uur.

 

Vooraankondiging: op zondag 1 oktober is het derde concert in 2017 van de Zondagmiddagmuziek in de Open Hofkerk (foto rechts). Het concert wordt verzorgd door het Veritas Ensemble dat de bezoekers meeneemt in de wereld van onderdrukking en verzet met hun programma getiteld Secrecy and Rebellion, daarnaast zal John Bakker enkele werken van J.S. Bach op het Vierdag-orgel ten gehore brengen. Kaartjes kosten € 6,- (pashouders € 4,- en kinderen tot en met 12 jaar gratis), het concert begint zoals gebruikelijk om 15.00 uur.

 


 

ZONDAG 3 SEPTEMBER 2017

 

Vanmorgen was de laatste dienst in de Open Hofkerk met Jan van Dijk als organist en als ik om kwart voor tien de kerkzaal binnenstap is het al behoorlijk druk, dat laatste was te verwachten want Jan van Dijk is 35 jaar verbonden geweest aan de Open Hofkerk. Behalve de reguliere kerkgangers waren er vele gasten waaronder vroegere leden van het in 2009 opgeheven Open Hofkoor.

 

De bijzondere dienst werd geleid door de pastors Johan Bos en Guus Ruijl, de liturgie was door Jan van Dijk samengesteld. De preek had als toepasselijke thema Als muziek in je oren en daarin werd de naam van Jan meerdere keren genoemd. Aan het einde van de dienst speelde Jan Wachet auf, ruft uns die Stimme van Max Reger, dit was zijn allerlaatste daad als organist van de Open Hofkerk waarbij zijn opvolger Martien de Vos naast hem stond (rechter foto).

 

Aan het einde van de dienst spraken Johan en Guus de scheidende organist toe en wensten hem alle goeds toe. Natuurlijk kreeg Jan enkele cadeaus en daarna gaf Guus hem het laatste woord. Jan deed dat maar niet voordat hij even naar het orgel was gelopen om de sleutels er uit te halen. Aan het einde van zijn toespraak vroeg hij Martien om naar voren te komen en daarna overhandigde hij de orgelsleutels aan zijn opvolger (foto links), met deze symbolische handeling kwam er officieel een einde aan een tijdperk van 35 jaar. Dit betekent niet dat Jan nooit meer achter het Vierdag-orgel te zien zal zijn maar niet meer als vaste organist, het komende half jaar zal Jan Martien verder inwerken dus hij komt nog regelmatig naar Pendrecht.

 

Na het afscheidswoord van Jan is er gelegenheid om Jan en zijn vrouw Jannie de hand te schudden en daarna kon er in de ontmoetingsruimte nog even nagepraat worden (foto rechts).

 


 

ZATERDAG 2 SEPTEMBER 2017

 

Nu de zomervakantie voorbij is gebeurt er weer het nodige in de Pendrechtse buitenruimte.

 

Aanstaande maandag beginnen de rioleringswerkzaamheden in de Middelharnisstraat (tussen de Slinge en de Middelharnishof, foto links), dit duurt tot en met dinsdag 10 oktober en het verkeer wordt omgeleid door de Melissantstraat. Afgelopen week zijn in dezelfde straat ter hoogte van de tweelaagsgalerijwoningen alle bomen gerooid, mogelijk dat hier in een later stadium ook de riolering wordt vernieuwd.

 

De werkzaamheden in de Ossenisseweg (foto rechts) heb ik al eerder genoemd, dit gebeurt in fases en zal duren tot eind november. Op het Ovezandepad is een tijdelijke oversteek met rijplaten gemaakt zodat alle parkeerplaatsen van de Tuin op het Zuiden bereikbaar blijven.

 

Op de hoek van de Stavenissestraat en de Kortgenestraat is een deel van het grasveld met hekken afgezet, er ligt een groot aantal geïsoleerde buizen waarvan ik vermoed dat het verwarmingsbuizen zijn (foto links). Op de kaart van de wegwerkzaamheden is nog geen informatie te vinden over een eventuele afsluiting.

 

Niet ver daar vandaan zijn werkzaamheden die bijna niemand zal opvallen, aan de achterkant van de even flat aan de Sint-Annalandstraat staan stellingen bij de balkons.

 

In de Middelharnisstraat ten noorden van de Slinge is de renovatie van de oneven galerijflat al een tijd bezig. Wie de flat aan de achterkant bekijkt (foto rechts) zou eerder denken dat het gebouw wordt voorbereid voor sloop, bijna alle kozijnen en binnenmuren zijn er uit.

 • Langs de Tiengemetensingel wordt de beschoeiing (= de houten of stenen bescherming langs de waterrand) vervangen. Men is nu bezig met de singel vanaf de kant van de Middelharnisstraat (foto), het deel aan de kant van de Ooltgensplaatweg is al gedaan.

 • Ook aan het einde van de Ooltgensplaatweg liggen langs het water materialen klaar, waarschijnlijk wordt binnenkort ook daar de beschoeiing vernieuwd.

 • Vanmorgen was twee keer het geluid van de Bavo-klokken te horen, rond kwart over tien en rond kwart voor twaalf.

 • Het winkelpand Zijpe 7 rechts naast afhaalrestaurant Pak-Kai staat leeg, het huisvestingsbemiddelingsbureau Solid Housing heeft er nog geen twee jaar gezeten.

 • Sinds afgelopen maandag rijdt de nieuwe buslijn 668 over de Slinge, helaas zal ik die lijn nooit zien rijden want hij rijdt uitsluitend tijdens schooltijden en dan werk ik. Een indirect gevolg van de nieuwe lijn is dat de RET weer enkele oude Alliance-bussen uit de 900-serie moet inzetten, één daarvan reed afgelopen week een paar keer op lijn 68.


 

Morgen neemt Jan van Dijk afscheid als organist van de Open Hofkerk en als dagburgemeester ben ik uitgenodigd om daarbij aanwezig te zijn waar ik uiteraard gehoor aan zal geven. Jan is maar liefst 35 jaar verbonden geweest aan de Open Hofkerk en "zijn" Vierdag-orgel, hij volgde in 1982 Jacques van Oortmerssen op. Niet alleen het begeleiden van de kerkzang is de verdienste van Jan maar hij was ook betrokken bij de Zondagmiddagmuziek en regelde het onderhoud van het orgel. Op zondag 18 september 2011 vierde Jan van Dijk in een volle Open Hofkerk zijn 50-jarig organistenjubileum waarbij hij een bijzondere kerkelijke onderscheiding kreeg (foto rechts), het Draaginsigne in Goud met Briljant dat hem door Cobi van Bommel werd opgespeld.

Jan van Dijk wordt opgevolgd door Martien de Vos, een jonge en talentvolle organist die net als Jan ook van Flakkee komt. De afscheidsdienst voor Jan van Dijk begint om 10.00 uur, na afloop kan men Jan en zijn vrouw Jannie ontmoeten tijdens een receptie met een hapje en een drankje.

 


 

WOENSDAG 30 AUGUSTUS 2017

 

De afgelopen dagen werd de wijk twee keer opgeschrikt door een geweldsincident en beide keren was het in de Melissantstraat bij de vorig jaar gerenoveerde galerijwoningen. Maandagavond liep een familieruzie tussen zo'n dertien mensen volledig uit de hand waarbij een jongen met een mes werd gestoken. Na de vechtpartij reden twee auto's weg, er zijn vijf aanhoudingen verricht.

Precies een dag later was het op dezelfde plek weer raak. Nu ging het om een schietpartij en getuigen zeggen dat er zeker negen keer werd geschoten, er zijn kogelhulzen gevonden. Kort daarna meldde een man zich op het politiebureau, hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de schietpartij. Vandaag heeft de politie bekend gemaakt dat de twee incidenten los van elkaar staan.

 


 

ZONDAG 27 AUGUSTUS 2017

 

Gisteren was het precies 40 jaar geleden dat de (eerste) Middelburgt op Plein 1953 officieel werd geopend, veel mensen zullen het lage gebouw met de kanariegele dakrand en de gekleurde deuren met halfronde ramen nog wel herinneren. Het wijkgebouw stond in het nu lege middendeel van het Plein, niet ver van de vijver. De bouwkosten bedroegen ongeveer 1,5 miljoen gulden en wijkbewoonster mw. C.J. van Zijl - Maaskant (69) verrichtte op 26 augustus 1977 de officiële opening.

 

Vanwege de herinrichting van Plein 1953 moest de Middelburgt weg en daarbij verdwenen ook de drie winkelkiosken. Op 17 december 1999 vonden de laatste activiteiten plaats en in februari 2000 is het gebouw afgebroken. Als vervanging kwam er op het oostelijk deel van het Plein een multifunctioneel gebouw met daarin een wijkgebouw, een filiaal van de gemeentebibliotheek en een supermarkt. De officiële opening van het nieuwe wijkgebouw was op 19 januari 2000 maar niemand kon toen vermoeden dat de nieuwe Middelburgt het nog korter zou volhouden dan zijn voorganger. Ondanks protesten uit de wijk is het wijkgebouw als gevolg van bezuinigingen per 1 januari 2011 gesloten en de ruimte is na een verbouwing in gebruik genomen door het Kinder Service Hotel.

 


 

ZATERDAG 26 AUGUSTUS 2017

 

De eerder aangekondigde werkzaamheden in de Ossenisseweg zijn begonnen. Vanaf de Stavenissestraat richting Biezelingeplein is de weg afgesloten en de bestrating is al gedeeltelijk verwijderd (foto links), de kruising van de Stavenissestraat met de Ossenisseweg is nog wel toegankelijk. Aan de zuidkant van de Ossenisseweg zijn tussen de Kruiningenstraat en de Hontenissestraat de trottoirs langs de eengezinswoningen opgebroken.

Het eenrichtingsverkeer in de Rilland Bathstraat is tijdelijk opgeheven zodat men via de Nieuw-Vossemeerweg naar het Biezelingeplein kan rijden.

 

Van maandag 4 september tot en met dinsdag 10 oktober is de Middelharnisstraat tussen de Slinge en de Middelharnishof afgesloten vanwege rioolwerkzaamheden, de afsluitingsborden staan al enkele weken klaar bij Korpersteijn (foto rechts).

 


 

Vanaf aanstaande maandag rijdt er een nieuwe buslijn door Pendrecht met het opvallende lijnnummer 668. Het is een versterkingslijn van lijn 68 tijdens schooluren tussen metrostation Zuidplein en de Waalhaven (Anthony Fokkerweg), de lijn is vooral bedoeld voor scholieren die de in het gebied gevestigde vakscholen bezoeken. Buslijn 668 rijdt via dezelfde route als lijn 68 maar stopt onderweg alleen bij metrostation Slinge (foto links), de haltes in Pendrecht worden dus niet bediend. Tijdens de schoolvakanties rijdt lijn 668 niet.

 

Het is niet voor het eerst dat er een bus met zo'n hoog lijnnummer door Pendrecht rijdt. In de zomer van 2014 werd het metrospoor tussen de stations Slinge en Tussenwater vernieuwd, als vervangend vervoer reed er een tijdelijke lijn 709 tussen Slinge en Hoogvliet (foto rechts). Net als de nieuwe lijn 668 reden ook de bussen van lijn 709 zonder te stoppen door Pendrecht.

 


 

WOENSDAG 23 AUGUSTUS 2017

 • In het voormalige Surinaamse afhaalrestaurant op Plein 1953 wordt gewerkt.

 • De ramen van de toekomstige beddenzaak in de Krabbendijkestraat zijn niet meer dichtgeplakt.

 • In de voormalige kringloopwinkel De kleine Beurs gebeurt nog niets.

 • Voor de ramen van de kiosk Zijpe 11 hangt vitrage maar er is nog niet te zien wat er in komt.


 

ZONDAG 20 AUGUSTUS 2017

 

Op zondagochtend door Pendrecht lopen is een aparte ervaring. Als ik de deur uit ga heb ik het idee dat ik in een verlaten wijk woon, pas bij de Slinge zie ik wat leven in de vorm van enkele auto's. Om half negen wordt de stilte onderbroken omdat de klok van de Open Hofkerk (foto links) begint te luiden (09.30 - 09.35 uur). Daarna is het even stil en even later galmen de beide klokken van de Sint Bavokerk (foto rechts) over de wijk (09.40 - 09.47 uur). Als deze zijn uitgeluid is er opnieuw even stilte en daarna luidt de Open Hofklok voor de tweede keer (09.50 - 09.55 uur). Er zijn dan ook al mensen op Plein 1953 omdat Dirk sinds enkele maanden op zondag al om 10 uur open gaat.

 

Het geluid van kerkklokken heeft mij altijd al gefascineerd, dat is één van de redenen dat ik destijds door het kopen van een aandeel heb meebetaald aan de tweede klok in de Sint Bavokerk. De klankcombinatie vind ik erg mooi en omdat de Bavoklokken weinig last hebben van hoge gebouwen in de omgeving zijn ze tot in het Zuiderpark te horen. De Open Hofklok is omgeven door twee hoge flats waardoor er al snel weerkaatsing optreedt, daar staat tegenover dat de klok rustiger en gelijkmatiger luidt dan die van de Sint Bavokerk. Het is jammer dat de meeste kerkklokken in Nederland aan een krukas hangen, het luiden kost weliswaar minder energie maar de klank is veel minder vol dan van een klok die aan een rechte as hangt.

 

Voor mij zit de vakantie er op, vanaf morgen moet ik weer werken. De zomervakantie duurt officieel nog één week maar als roostermaker begin ik altijd een week eerder.

 


 

ZATERDAG 19 AUGUSTUS 2017

 

De komende maanden zal de Ossenisseweg (foto links) steeds voor een deel afgesloten zijn om de riolering te vernieuwen, men werkt daarbij van west naar oost. Het eerste deel, tussen de Yersekestraat en de Rilland Bathstraat, is al gedaan tegelijk met de werkzaamheden op het Biezelingeplein.

Vanaf aanstaande maandag tot en met vrijdag 15 september is de Ossenisseweg afgesloten vanaf de kruising met de Rilland Bathstraat tot een klein stukje voor de kruising met de Hontenissestraat (dus inclusief de kruising met de Stavenissestraat). Van eind september tot eind oktober wordt het volgende gedeelte aangepakt, dat is tot de kruising met de Kruiningenstraat. Als laatste is dan het deel tussen de Kruiningenstraat en de Krabbendijkestraat aan de beurt, dit is gepland van eind oktober tot eind november. Ten behoeve van de werkzaamheden is er net voorbij de Krabbendijkestraat een stuk grasveld afgezet waar een schaftkeet staat en de materialen worden opgeslagen (foto rechts).

 


 

WOENSDAG 16 AUGUSTUS 2017

 

Ik heb vandaag geen actueel onderwerp voor mijn weblog, daarom vertel ik iets over drie willekeurige kunstwerken in de wijk.

 

Veel mensen komen er dagelijks langs maar lang niet iedereen kent dit kunstwerk, een metrostation is nu eenmaal een plek waar je niet langer dan nodig verblijft. Dit betonreliëf bevindt zich in de hal van metrostation Slinge en is ontworpen door Carla Kaper. Met materialen, die doorgaans voor de metrobouw worden gebruikt, maakte zij een werk dat is geïnspireerd op de restanten van betonnen bunkers in de duinen. Het naamloze kunstwerk is 16 meter lang en 4 meter hoog.

 

Het betonnen reliëf is tegelijk met de bouw van het station vervaardigd, metrostation Slinge is op 25 november 1970 in gebruik genomen. Ondanks allerlei aanpassingen aan het metrostation in de loop der jaren komt het kunstwerk dankzij de grote lege hal nog altijd goed tot zijn recht. Na het passeren van de toegangspoortjes is het werk van Carla Kaper in volle omvang te zien.

 


 

Aan de Oldegaarde, op de grasstrook voor de HAL-flat staat het opvallende kunstwerk van Rik Blom. Het bestaat uit rode ijzeren balken en is ongeveer 7.50 meter hoog. De horizontale en verticale balken symboliseren het rechthoekige stratenpatroon van Pendrecht. Het geheel staat op een betonnen plateau. Officieel heeft het geen naam maar de maker omschrijft het als een breekbaar beeld van brute balken. Om het beeld niet "doods" te laten lijken heeft de kunstenaar één van de balken onder een hoek van 89 graden gezet.

 

Het kunstwerk is een geschenk van OWG aan Pendrecht ter gelegenheid van haar 40-jarig bestaan, het is onthuld op 27 juni 1990 door de heer De Boer namens het Ministerie van WVC. Op het betonnen plateau zit een metalen bordje met de tekst: Aangeboden ter gelegenheid van 40 jaar Woningbouwvereniging ONZE WOONGEMEENSCHAP - Datum: 27-06-1990 - kunstenaar: Rik Blom.

 


 

De meeste Pendrechtenaren kennen de eerste steen van Pendrecht die nu is ingemetseld in de Geluksmuur bij de Zijpe. Minder bekend is de gevelsteen aan de Ooltgensplaatweg die is aangebracht in de zijgevel van Tiengemetensingel 2A ter herinnering aan de eerste paalslag voor Pendrecht 5. Op de steen staat de volgende tekst:

R.K. BOUWVERENIGING VOOR HET HUISGEZIN

DE EERSTE PAAL VOOR HET COMPLEX PENDRECHT V WERD GESLAGEN OP 15 NOV 1955

DOOR DE HOOG EERW. HEER MGR. J.H.NIEKEL DEKEN VAN ROTTERDAM

 

Pendrecht 5 (thans een deel van de Tiengemetenbuurt) ligt tussen de Tiengemetensingel en de Sliedrechtstraat. Het buurtje is opmerkelijk omdat er geen flats staan, alles is laagbouw. Afgezien van de Tiengemetensingel zijn er maar twee straten: Halsterenstraat en Papendrechtstraat. In 1969 zijn de huizen van Voor het Huisgezin overgedragen aan OWG.

 


 

ZONDAG 13 AUGUSTUS 2017

 

Naast de ingang van de gymzaal aan de Krabbendijkestraat is een kunstwerk aangebracht dat lang niet iedereen kent (foto's links), het heet Klimmende jongens en is gemaakt door Julia Brändle (1929 - 1982). In 2011 ontdekte ik bij toeval op internet dat er bij een gymzaal in Hoogvliet (Nederhage 12) precies hetzelfde kunstwerk zou zitten, natuurlijk ben ik toen gaan kijken en het bleek er nog te zijn.

Eergisteren was ik in Hoogvliet en omdat ook daar vanwege de herstructurering veel wordt gesloopt en gerenoveerd kwam ik op het idee om te kijken of het kunstwerk nog bestond. Dat was het geval maar de gymzaal is nu in gebruik als deel van een sportcentrum, de hele buitengevel was van een schildering voorzien maar de waarheid gebiedt te zeggen dat er op het kunstwerk zelf geen verf zit (foto's rechts).

 


 

ZATERDAG 12 AUGUSTUS 2017

 

Kringloopwinkel De kleine Beurs op Plein 1953 is er mee gestopt, de laatste dagen hing met grote letters het woord LEEGVERKOOP in de etalage (foto) en vandaag is het pand leeggehaald. De kleine Beurs opende in januari 2014 en werd gerund door een moeder met dochter, ze begonnen met alleen tweedehands kleding maar het assortiment werd al snel uitgebreid. Met de sluiting van De kleine Beurs is de leegstand op het Plein weer toegenomen, het voormalige Surinaamse afhaalrestaurant ernaast staat ook nog steeds leeg.

 

Nog een winkelnieuwtje: kapsalon Henri Swieter aan de Slinge krijgt per 1 september een nieuwe eigenaar met de naam Hes; Henri en zijn vrouw Glory blijven voorlopig nog wel in de zaak om Hes in te werken. De kapsalon bestaat voor Pendrechtse begrippen al vrij lang: op 6 december 1973 opende Henry zijn eerste kapsalon aan de Herkingenstraat 11 (tussen de rijwielzaak van Jac. Oole en Pendrecht's Vishandel van de familie Cromzigt), na enkele verhuizingen betrokken Henri en Glory in 2004 de huidige woonwerkwoning aan de Slinge, links naast de toenmalige galerie van Eveline van Rooy. Het is niet bekend of de kapsalon onder de nieuwe eigenaar een andere naam krijgt.

 

De nieuwe dienstregeling van de RET begint dit jaar al op 21 augustus, dat heeft te maken met de voorbereidingen voor de exploitatie van de metrolijn naar Hoek van Holland. Van veel lijnen veranderen de vertrektijden en Pendrecht krijgt er een nieuwe lijn bij met een opvallend lijnnummer. Buslijn 668 gaat als versterkingslijn van lijn 68 tijdens schooluren tussen metrostation Zuidplein en de Waalhaven (Anthony Fokkerweg) rijden, uit de informatie maak ik op dat de bussen via de Slinge rijden maar daar niet stoppen.

 

De bestrating van het Biezelingeplein is klaar (foto), inclusief het laatste stukje van de Yersekestraat en de Ossenisseweg tot aan de Rilland Bathstraat. Afgezien van de extra parkeerplaatsen is het wegenpatroon niet veranderd, je kunt dus net als vroeger een rondje rijden op het Biezelingeplein. Alleen het grasveld moet nog ingericht worden, daar komen zes bomen (het aantal dat er oorspronkelijk heeft gestaan) en heestervakken ter compensatie van de extra parkeerplaatsen. Ook komen er nog nieuwe lantaarnpalen, drie van de oude palen zijn al uit de grond gehaald en liggen naast één van de parkeervakken.

 

Op één van de ramen van het voormalige Dieren Gezondheids Centrum hangt een affiche dat de winkelruimtes binnenkort te huur zijn, omdat er aan de voorkant nu twee deuren zijn ga ik er van uit dat er twee winkels komen. De ingang voor de woningen erboven is in de Krabbendijkehof, de acht woningen zijn genummerd 93 - 107. De verbouwing van het pand lijkt nu zo goed als klaar, opmerkelijk is dat de paarse lichtreclame van het Dieren Gezondheids Centrum er nog steeds op zit.

 


 

WOENSDAG 9 AUGUSTUS 2017

 

In de nacht van zondag op maandag is de voormalige Julianakerk op de Heijplaat uitgebrand, deze kerk had een link met Pendrecht. Rond half 12 (ik lag al op bed) hoorde ik wel veel brandweersirenes maar dat is op zich niets bijzonders, het Rotterdamse volkslied klinkt dagelijks. Pas de volgende morgen hoorde ik het nieuws op de radio.

 

Vanwege het vele houtwerk in de kerk sloeg het vuur razendsnel om zich heen en in korte tijd stond het gebouw in lichterlaaie. De brandweer moest met groot materieel uitrukken en vanwege instortingsgevaar werden zo'n twintig woningen in de directe omgeving ontruimd. In allerijl werd er een kraan opgetrommeld om de muren weg te halen die dreigden in te storten. De torenspits stortte in maar de schade aan de toren zelf lijkt mee te vallen, zelfs de luidklok heeft de brand overleefd.

De brand en de rook waren op grote afstand te zien, er werd een NL-alert verstuurd in de omgeving en bewoners kregen het advies om ramen en deuren dicht te houden. De rook trok richting het centrum van Rotterdam en uit de omgeving kwamen veel meldingen binnen van mensen die last hadden van de rook. Pas diep in de nacht werd het sein brand meester gegeven en konden de geëvacueerde bewoners terug naar hun huis, de brandweer was nog tot maandagochtend bezig met nablussen. Er zijn geen slachtoffers gevallen omdat de kerk leeg stond, het gebouw moet als verloren worden beschouwd. De toren is niet ingestort en een bouwkundig onderzoek moet uitwijzen of deze eventueel kan blijven staan. Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak van de brand is.

 

De in 1930 gebouwde hervormde Julianakerk was al sinds 2007 niet meer in gebruik als kerk. De naast de kerk staande pastorie is nog als Julianakapel gebruikt door de protestantse wijkgemeente Pendrecht – Heijplaat (de voorganger van Wijkgemeente Slinge waartoe ook de Open Hofkerk behoort), hieraan kwam in juni 2012 een einde waardoor de gelovige Heijplaters voortaan naar Pendrecht moesten reizen om een kerkdienst bij te kunnen wonen. Begin 2013 is het interieur van de Open Hofkerk opgeknapt en daarbij zijn enkele voorwerpen uit de Julianakerk naar Pendrecht overgebracht waaronder een door prinses Juliana geschonken wanduurwerk (foto rechts) dat in de ontmoetingsruimte hangt.

 

De Heijplaters reageerden aangeslagen op de brand en ook pastor Johan Bos van de Open Hofkerk liet in een reactie weten geschokt te zijn. Maandag fietste ik er heen om de omvang van de schade te zien (foto's hieronder), de kerk was met hoge hekken afgezet. De Julianakerk was officieel geen monument maar was wel beeldbepalend in het dorpse karakter van de Heijplaat. Net als in Pendrecht waren er drie kerken, het bijzondere van de kerken op de Heijplaat was dat je de drie torens tegelijk kon zien omdat ze bijna in één lijn lagen.

 

 

Hoewel de toren van binnen brandschade heeft hangt de luidklok er nog in. In maart 2013 kreeg ik het ludieke idee om die klok naar Pendrecht te halen zodat de Open Hofkerk net als de Sint Bavokerk ook twee luidklokken zou krijgen. Natuurlijk was het een wild plan en zoals verwacht ging het niet door want waar moet het geld vandaan komen? Misschien moet ik het nu nog maar eens proberen...

 


 

ZONDAG 6 AUGUSTUS 2017

 

Ik heb vandaag geen actueel nieuws te melden, daarom wat eerdere nieuwsfeiten uit mijn weblog.

• Augustus 2008: Oprichting van de Biljartclub Zuiderkroon.

• Augustus 2009: Eenmalige autoshow op Plein 1953 (linker foto).

• Augustus 2010: Opheffingsuitverkoop van schoenenzaak De Zeeuw.

• Augustus 2011: Officiële sluiting van Valckensteyn.

• Augustus 2012: De ingang van restaurant Zuiderkroon wordt verbouwd.

• Augustus 2013: De duiker onder de Krabbendijkestraat wordt vervangen (rechter foto).

• Augustus 2014: Drankenhandel Vocatus Plaza gaat open.

• Augustus 2015: De bewonerscommissie van de Ostreaflat bestaat 10 jaar.

• Augustus 2016: Op Plein 1953 komt een driedimensionale schildering.

 


 

ZATERDAG 5 AUGUSTUS 2017

 

Vandaag was er een grote rommelmarkt op Plein 1953. Ondanks de vakantietijd en dat het 's morgens nog wat regende was het er vrij druk, behalve veel kramen waren er ook enkele grondplaatsen waarbij de koopwaar op een kleedje ligt zoals op een vrijmarkt. Hieronder een kleine impressie van de rommelmarkt.

 

 


 

WOENSDAG 2 AUGUSTUS 2017

 

In de vakantietijd gebeurt er niet veel in de wijk maar op twee plaatsen wordt wel doorgewerkt.

 

In de renovatieflat Middelharnisstraat 21-49 is men bezig met het verwijderen van asbest en het slopen van de binnenmuren (foto links).

 

Op het Biezelingeplein en omgeving wordt de buitenruimte opnieuw ingericht (foto's rechts).

 

Aanstaande zaterdag is er een rommelmarkt op Plein 1953.

 


 

ZONDAG 30 JULI 2017

 

Tijdens mijn vakantie in IJsland zijn de winkels op en rond Plein 1953 voorzien van borden die duidelijk maken dat de winkels meedoen aan de eerste verkiezing voor de schoonste winkelstraat van Rotterdam. De winnaar wordt op 10 oktober a.s. bekend gemaakt, elf winkels waaronder Plein 1953 doen mee aan de Verkiezing Schoonste Winkelstraat van Rotterdam 2017.

 

De verkiezing is een initiatief van de gemeente Rotterdam en wordt dit jaar voor het eerst gehouden. De gemeente wil hiermee winkeliers maar ook bewoners en bezoekers stimuleren om de straat schoon te houden, in een schone en nette straat is het fijner en gezelliger winkelen. In de periode van 1 mei tot 1 oktober komt een professionele jury drie keer in iedere deelnemende straat kijken (dat gebeurt uiteraard zonder aankondiging), ook wordt het publiek gevraagd hoe men de winkelstraat persoonlijk ervaart.

De winnende straat krijgt een grote kerstboom, die tijdens een feestelijke bijeenkomst voor de hele buurt wordt verlicht. Tevens krijgt de winnaar de eretitel gepresenteerd op een straatnaambord en uiteraard veel publiciteit in de media wat nieuwe bezoekers zal opleveren.

 


 

ZATERDAG 29 JULI 2017

 

Vandaag ben ik teruggekomen na een weekje vakantie in IJsland, vandaar de weblogstilte afgelopen woensdag. Eén van de bezienswaardigheden die ik heb bezocht deed mij aan Pendrecht denken en dat was de geiser Strokkur.

 

Bijna iedereen kent de geiser als warmwatertoestel in de keuken maar van oorsprong is het een door aardwarmte verwarmde natuurlijke heetwaterbron die op min of meer gezette tijden een mengsel van heet water en stoom de lucht in spuit. De naam is afgeleid van Geysir, de bekendste geiser in IJsland die echter nauwelijks meer werkt maar op een steenworp afstand is de zeer actieve geiser Strokkur die om de 4 tot 8 minuten erupties heeft. IJsland is één van de weinige landen ter wereld waar geisers zijn. Een geiser is eigenlijk een soort veiligheidsklep, het is te vergelijken met een boiler die door een kapotte thermostaat continu blijft verwarmen en op regelmatige tijden via de overstortklep wat water loost om te voorkomen dat de druk in het waterreservoir te hoog wordt.

De Strokkur is 23 meter diep, onderin heeft het water een temperatuur van 120°C maar door de hoge druk kan het water niet gaan koken. Op 16 meter diepte is de druk lager geworden waardoor het hete water wel in dampvorm kan overgaan. Deze plotseling ontstane damp zoekt een uitweg naar buiten en sleurt de bovenliggende waterkolom mee met een eruptie als gevolg. Het is een spectaculair gezicht en ik vond het heel bijzonder om het met eigen ogen te hebben gezien.

 


 

ZONDAG 23 JULI 2017

 

Ik heb vandaag geen actueel nieuws te melden, daarom wat eerdere nieuwsfeiten uit mijn weblog.

• Juli 2008: De nieuwe buslijnen 63 en 64 maken hun feestelijke eerste rit.

• Juli 2009: Het muziekpodium in de vijver bij Plein 1953 wordt in gebruik genomen (linker foto).

• Juli 2010: Action in de Baarlandhof gaat open.

• Juli 2011: De sloop van de Groosmanflats in de Hontenissestraat begint.

• Juli 2012: Tandarts Liem aan de Zijpe gaat met pensioen.

• Juli 2013: Poelier 't Haasje op Plein 1953 sluit na 29 jaar de deuren.

• Juli 2014: De Geluksmuur bij de Zijpe wordt onthuld (rechter foto).

• Juli 2015: Pastor Johan Bos van de Open Hofkerk wordt 50 jaar.

• Juli 2016: De eerste woningen van De Oevers worden opgeleverd.

 


 

ZATERDAG 22 JULI 2017

 

Ter hoogte van de Stavenissestraat zijn de beide straatnaamborden van het Ovezandepad verdwenen (foto links), ondanks dat deze borden langs het Ovezandepad stonden. Dit is indirect het gevolg van een enkele jaren geleden door de gemeente Rotterdam gemaakte fout: de twee haakse blokken in de Stavenissestraat staan weliswaar langs het Ovezandepad maar behoren qua huisnummering tot de Stavenissestraat. Een bewoner van één van deze blokken meldde dat de straatnaamborden voor verwarring zorgden met als gevolg dat de gemeente ze maar heeft weggehaald.

 

Op de Ooltgensplaatweg (foto rechts) en bij metrostation Slinge staat een reclamebord om een lantaarnpaal. Op zich niets bijzonders maar het betreft een jazz-festival dat van 15 tot en met 18 november wordt gehouden in... Amsterdam. Aardig detail: het bord aan de Ooltgensplaatweg staat vlakbij een bewakingscamera.

 


 • Op het Biezelingeplein wordt nog volop gewerkt maar de straat, inclusief de extra parkeerplaatsen, is weer toegankelijk voor auto's (eerste foto).

 • Achter de oneven galerijflat in de Bruinissestraat is de binnentuin opgeknapt waarbij ook een nieuwe schutting is neergezet (tweede foto).

 • Daarentegen zien twee van de drie plantenbakken op de Zijpe er zeer onverzorgd uit, de bloemen zijn geheel overwoekerd door onkruid (derde foto).

 • Een paar dagen geleden stond er een oBike prominent op een parkeerplaats in de Middelharnisstraat, vlakbij het Arboretum Pendrecht (vierde foto).

 


 

Op zondag 3 september a.s. neemt Jan van Dijk afscheid als organist van de Open Hofkerk. Jan is 35 jaar verbonden geweest aan de Open Hofkerk en "zijn" Vierdag-orgel, hij volgde in 1982 Jacques van Oortmerssen op. Niet alleen het begeleiden van de kerkzang is de verdienste van Jan maar hij was ook betrokken bij de Zondagmiddagmuziek en regelde het onderhoud van het orgel. Jan van Dijk wordt opgevolgd door Martien de Vos, een jonge en talentvolle organist die net als Jan ook van Flakkee komt. De afscheidsdienst voor Jan van Dijk begint om 10.00 uur, na afloop is er een hapje en een drankje en kan men Jan en zijn vrouw Jannie ontmoeten.

 


 

WOENSDAG 19 JULI 2017

 • Bij de verbouwing van het voormalige Dieren Gezondheids Centrum aan de Slinge is nu de pui op de begane grond aan de beurt (linker foto). Helemaal links, waar ooit de geldautomaat van de ABN AMRO Bank zat, is nu een brede deur die waarschijnlijk toegang zal geven tot de appartementen. De deur van het bankkantoor zit er nog in, rechts daarvan is een nieuw kozijn maar nog zonder glas. Het lijkt nog maar een kwestie van tijd dat de naam van het Dieren Gezondheids Centrum van de gevel verdwijnt.

 • De renovatie van de flat Middelharnisstraat 21-49 is begonnen, nog niet zo lang geleden woonde er nog een gezin in een huis op de onderste woonlaag.

 • Aan het begin van de middag luidden de klokken van de Sint Bavokerk vanwege een uitvaart.

 • De snelheidsmeter in de Zierikzeestraat ter hoogte van de Noordwellestraat is omgedraaid waardoor nu in zuidelijke richting rijdende automobilisten hun snelheid kunnen aflezen.

 • In de Sliedrechtstraat is een nieuw oplaadpunt voor elektrische auto's (rechter foto), het is aan de zuidkant tussen de Rilland Bathstraat en de Yersekestraat.


 

ZONDAG 16 JULI 2017

 

Precies 60 jaar geleden, op 16 juli 1957 werd de eerste paal geslagen voor de HAL-flat (Oldegaarde 668 - 828). De bouw duurde meer dan een jaar want pas op 28 februari 1959 is de HAL flat opgeleverd en overgedragen aan de Stichting Pensioenfonds 1937 van de Holland Amerika Lijn. Op het grasveld voor de flat staat sinds 1990 het kunstwerk van Rik Blom dat uit roodgeverfde ijzeren balken bestaat, dit is een geschenk van OWG (Onze Woongemeenschap) aan Pendrecht ter gelegenheid van haar 40-jarig bestaan.

 

In de muur bij de ingang van de flat is een mozaïek aangebracht dat naar de Holland Amerika Lijn verwijst (foto rechts). Het kunstwerk toont van links naar rechts de skyline van New York (Manhattan), een schip van de HAL en het HAL-hoofdkantoor op de Wilhelminakade (nu hotel New York). In de loop der jaren raakte het mozaïek in verval maar in 2015 is het kunstwerk in opdracht van de Vereniging van Eigenaren in oude luister hersteld.

 


 

ZATERDAG 15 JULI 2017

 

Afgelopen week zijn aan de zuidkant van de Ossenisseweg de bomen gekapt die voor de eengezinswoningen stonden (foto links). Verder zijn er werkzaamheden aan kabels en leidingen geweest waardoor plaatselijk de straat moest worden opgebroken. Ook staan er afzettingspaaltjes bij de vroegere eindhalte van buslijn 66 (foto rechts, tussen de Stavenissestraat en de Hontenissestraat), er rijdt al ruim 20 jaar geen bus meer maar de halte is als zodanig nog te herkennen. Het lijkt allemaal de voorbereidingen op het herinrichten van de Ossenisseweg, dat is hard nodig want de straat is flink verzakt en door het bouwverkeer ten tijde van de bouw van de Tuin op het Zuiden is de bestrating op meerdere plaatsen erg slecht geworden.

 

De Ossenisseweg is een straat met twee gezichten: aan de noordkant staan de gloednieuwe woningen van de Tuin op het Zuiden maar aan de overkant is nog de oorspronkelijke bebouwing uit 1958. Het contrast is erg groot, vooral omdat niet alle oudbouw in goede staat van onderhoud verkeert. De Ossenisseweg is wel de best verlichte straat van de wijk, aan de noordkant staan nieuwe lantaarnpalen maar aan de zuidkant staan nog de oude lichtmasten die op een enkele uitzondering na allemaal nog werken.

 

 • De Beachweek op Plein 1953 is voorbij maar heeft niet de volle week geduurd, vanwege de overvloedige regenval is het evenement op woensdag niet doorgegaan.

 • Op twee lantaarnpalen op Plein 1953 bij de vijver zijn banden aangebracht in dezelfde kleuren als het logo van de winkeliersvereniging.

 • Er komt een beveiligingscamera op de hoek van de Kerkwervesingel en de Herkingenstraat, de paal staat er al.

 

Op meer plaatsen in Pendrecht staan de oBikes, in heel Rotterdam staan zo'n 3000 exemplaren van deze geelwitte fietsen. In de wijk heb ik ze behalve op Plein 1953 en omgeving ook al zien staan bij de HAL-flat aan de Oldegaarde, bij metrostation Slinge, bij het kantoor van Woonstad Rotterdam (foto links) en bij de paalwoningen in de Dirkslandstraat. Zelfs bij mijn vroegere huis in de Stellendamstraat staat er een oBike tegen een fietshekje geparkeerd (foto rechts).

 

De oBike lijkt in Rotterdam een succes te worden want een week geleden waren er al 6000 geregistreerde gebruikers. De fietsen zijn voorzien van massieve rubberen banden die nooit lek raken, nadeel daarvan is wel dat ze wat zwaarder trappen dan een fiets met luchtbanden. De oBike heeft zijn oorsprong in Singapore maar is al in meerdere landen en steden te vinden, sinds deze maand ook in Londen.

 


 

WOENSDAG 12 JULI 2017

 

Het linker deel van het voormalige pand van Hans Textiel in de Krabbendijkestraat is verhuurd, er is een deur in gemaakt en de ramen zijn dichtgeplakt (foto links). Op enkele A4-tjes staat dat er een beddenzaak in komt, wel toevallig dat er in de winkel links daarvan (waarin nu Slijterij Pendrecht is gevestigd) tot augustus 2012 een filiaal van Matrassen Concord zat.

 

De verbouwing van het voormalige Dieren Gezondheids Centrum (DGC) aan de Slinge is al geruime tijd bezig, op de eerste en tweede verdieping zijn zowel aan de voorkant als de achterkant de kozijnen vernieuwd. De pui op de begane grond dateert nog uit de tijd van de ABN AMRO Bank, links van de oorspronkelijke toegangsdeur zit nu een grote houten plaat (foto rechts). Opmerkelijk is dat de naam van het DGC nog steeds op de gevel staat, meer dan vier jaar na de sluiting.

 


 

ZONDAG 9 JULI 2017

 • Voor de regio midden is de zomervakantie officieel begonnen. De leerlingen hebben vrij maar als roostermaker werk ik nog één week door, daarna kan ik van vijf weken vakantie gaan genieten.

 • Volgende week is de Beachweek weer op Plein 1953 en wel van maandag 10 tot en met vrijdag 14 juli tussen 13.00 en 18.00 uur. De Beachweek is ieder jaar in de zomervakantie en verhuist iedere week naar een andere wijk.

 • De sluiting van de Rawza bakkerij was tijdelijk, de winkel is weer open.

 • Op de hoek van de Kerkwervesingel en de Herkingenstraat komt een camera, de paal staat er al.

 • Het veld van korfbalvereniging RSV Unicum aan de Nieuw-Vossemeerweg wordt opgehoogd, geëgaliseerd en opnieuw ingezaaid (foto).

 • Langs de achtertuinen van het huizenblok Schuddebeursstraat 2-12 is een afscheiding neergezet, tevens is er een pad aangelegd.

 • Afgelopen donderdag zijn de Opbouwwerkers (de twee beeldjes die tijdelijk op het dak van de Bijenkorf hebben gestaan) naar Pendrecht teruggekeerd en weer op hun sokkels gezet.

 • Bij de herinrichting van het Biezelingeplein komen er extra parkeerplaatsen waardoor het grasveld smaller zal worden, ter compensatie worden daar heestervakken aangelegd. Op het grasveld komen verder zes bomen, dit is hetzelfde aantal dat er ooit heeft gestaan.


 

ZATERDAG 8 JULI 2017

 

Vanwege een bezoek aan mijn geboortestad Almelo heb ik vandaag geen wijknieuws.

 


 

WOENSDAG 5 JULI 2017

 

Wie de afgelopen dagen op of langs Plein 1953 is gelopen heeft ze vast wel zien staan: opvallende witgele fietsen met voorop een zwart mandje en op het frame de naam oBike. Het zijn huurfietsen die onlangs in heel Rotterdam zijn verspreid en op openbare fietsparkeerplaatsen zijn neergezet. Een verschil met b.v. de OV-fiets is dat je de fiets na gebruik niet naar een afhaalpunt terug hoeft te brengen, de oBike kun je overal achterlaten waar je een fiets legaal mag neerzetten. Dat is vooral handig als je even snel een fiets nodig hebt om ergens heen te gaan maar de terugreis op een andere manier zal gaan maken, verder kan een oBike handig zijn als je de laatste bus hebt gemist en toch redelijk snel thuis wilt komen.

Om een oBike te kunnen huren moet je je eerst registeren voor 79 euro, dit bedrag is tevens een borgsom. Verder dien je een smartphone te bezitten, met de oBike app kun je zien waar een fiets in de buurt staat en je hebt de app ook nodig om de fiets te ontgrendelen. Aan het mandje zit een bordje met de gebruiksaanwijzing, dat is in het Engels want de oBike is afkomstig uit Singapore. Rotterdam is de eerste stad in Nederland waar de oBike zijn intrede heeft gedaan.

 

Aat van der Steen, de Pendrechtse wijkconciërge van de gemeente Rotterdam, is van 6 juli tot en met 6 augustus op vakantie. Voor dringende zaken kan men bellen met het gemeentelijke servicenummer 14010 (lokaal tarief).

 


 

ZONDAG 2 JULI 2017

 

Vanmorgen ben ik naar de Open Hofkerk geweest om de bijzondere dienst bij te wonen vanwege het 12½-jarig jubileum van pastor Johan Bos. Dat het een bijzondere dienst zou worden was ook buiten te horen want de klok luidde extra lang. Het jubileum is ook precies vandaag want Johan kwam tijdens de dienst op zondag 2 januari 2005 in dienst als kerkelijk werker van de toenmalige Gereformeerde Kerk Pendrecht-Heijplaat, sinds 2010 de Protestantse Wijkgemeente Slinge. In de 12½ jaar dat Johan in Pendrecht werkzaam is heeft hij heel wat veranderingen meegemaakt.

 

Toen de dienst begon zat de kerk helemaal vol, zowel met de reguliere kerkgangers (ook uit de Credokerk in Zuidwijk want het was een gezamenlijke dienst) als met speciaal uitgenodigde gasten waartoe ik ook behoorde. Ruim op tijd ga ik de kerkzaal in om een plaats te zoeken terwijl de klok nog steeds luidt. Toen ik zat keek ik op een gegeven moment naar de toren en zag ik dat nou goed? Jawel, als de klok luidt dan bewegen de ijzeren palen van de toren iets heen en weer!

 

Guus Ruijl heette iedereen welkom en toonde zich verheugd dat er zó veel mensen waren gekomen, tot vanuit Groningen toe. Het orgel werd tijdens de dienst bespeeld door Jan van Dijk en het gospelkoor Be Touched bracht meerdere keren liederen ten gehore. Na een lied van het koor en het zingen van een psalm begon Johan, gekleed in een fraaie toga, aan zijn jubileumdienst. Tijdens de collecte speelde Jan de bekende toccata uit de Suite Gothique van Léon Boëllmann, of het spontaan gebeurde weet ik niet maar het werd na afloop met een klein applaus beloond.

 

Aan het einde van de dienst was er nog een toespraak van Guus en uiteraard kreeg Johan enkele cadeaus. Daarna ging iedereen naar de ontmoetingsruimte (foto links) voor de koffie en de speciale jubileumgebakjes waarop het getal 12½ stond. Johan en zijn vrouw Liesbeth bleven in de kerkzaal en daar vormde zich al snel een rij om hem te feliciteren (foto rechts).

 

Voor organist Jan van Dijk was dit één van zijn laatste diensten want ik heb al eerder geschreven dat hij per 1 september stopt, hij is dan 35 jaar aan de Open Hofkerk verbonden geweest. Als opvolger van Jan is Martien de Vos benoemd, hij is 22 jaar en hij studeert bij o.a. Bas de Vroome aan het Rotterdams conservatorium. Onlangs won hij de eerste prijs op het AMBITUS-concours in Haarlem en de wijkgemeente Slinge is erg blij dat hij de gemeentezang in de Open Hofkerk (twee keer per maand) en soms in de Credokerk wil gaan begeleiden.

 


 

ZATERDAG 1 JULI 2017

 • De Rawza bakkerij (foto) op Plein 1953 lijkt definitief gesloten. Een paar weken geleden hing er een briefje op de deur dat wegens elektrische problemen de winkel dicht is. Dat briefje is nu weg maar wie naar binnen kijkt krijgt de indruk dat de zaak niet meer open gaat. Opmerkelijk is dat de lichtkrant achter het etalageraam nog gewoon werkt, die heeft kennelijk geen elektrisch probleem.

 • Maandag gaat de zomerdienstregeling van de RET in, dit betekent minder voertuigen in de spits en andere vertrektijden. En dan te bedenken dat de zomervakantie pas over een week begint.

 • Hoewel de tijdelijke beeldententoonstelling op het dak van de Bijenkorf vorig weekeinde voor het laatst was zijn de Opbouwwerkers nog niet teruggekeerd naar Pendrecht.

 • Morgen bezoek ik de bijzondere dienst in de Open Hofkerk vanwege het 12½-jarig jubileum van pastor Johan Bos, hij heeft mij hiervoor uitgenodigd. Jan van Dijk zal het orgel bespelen en er is muzikale medewerking van het gospelkoor Be Touched onder leiding van Hugo Kneefel. Na afloop van de dienst is er een receptie waar men de jubilaris kan feliciteren.


 

Oudere berichten zijn terug te vinden in het weblogarchief.