boeken over Pendrecht

 


 

Onderstaand overzicht toont enkele boeken die geheel over Pendrecht gaan of tenminste één hoofdstuk bevatten dat aan de wijk is gewijd. Tenzij anders vermeld zijn de boeken nog in een boekhandel verkrijgbaar. De foto's zijn bedoeld om een indruk te geven hoe de boeken er uit zien.

 

Alle hieronder genoemde boeken en publicaties bezit ik zelf dus wil je meer weten, aarzel dan niet om dit te vragen.

 


 

Het fotoboek Rotterdam Pendrecht Wielewaal in de 20e eeuw is samengesteld door Tinus en Bep de Does, het is het veertiende fotoboek in de serie over de veranderingen in Rotterdam in de 20e eeuw. De presentatie van het boek was op 23 februari 2017 in de Open Hofkerk en als dagburgemeester van Pendrecht had ik de eer om het eerste exemplaar in ontvangst te mogen nemen (foto rechts).

 

Het boek is in A4-formaat met een harde kaft en telt meer dan 200 foto's van deze twee wijken, inclusief de directe omgeving zoals de Charloisse Lagedijk. Bijna de helft van de foto's (ruim 100) zijn van Pendrecht en die staan op de pagina's 11 tot en met 55.

Het fotoboek kost € 29,95 en is te koop in de boekhandel of via de webwinkel van De Oud-Rotterdammer. Het boek is uitgegeven door uitgeverij De Oude Stad en het ISBN is 978-94-92535-02-3.

 


 

Het fotoboek Rotterdam-Pendrecht 1950-1970 is samengesteld door Henk van Eijk, destijds voorzitter van Stichting Historisch Charlois. Hoewel de titel anders doet vermoeden staan er ook foto's van na 1970 in maar het accent ligt toch op de beginjaren van Pendrecht. Het boek is uitgegeven door Deboektant en maakt deel uit van een grote serie fotoboeken over Rotterdam.

 

De foto's zijn deels afkomstig uit het archief van Stichting Historisch Charlois, daarnaast hebben o.a. het Gemeente Archief Rotterdam en particulieren foto's beschikbaar gesteld. Het boekje bewijst dat Pendrecht al historie heeft want meerdere foto's tonen straten die vanwege de herstructurering er tegenwoordig heel anders uit zien. Velen hebben meegewerkt bij de samenstelling van het boek, mijn bijdrage bestond in het controleren en waar nodig aanvullen van de bijschriften bij de foto's.

 

Het boek is in 1999 uitgegeven door Uitgeverij Deboektant in Oostvoorne, telt 84 bladzijden en heeft als ISBN 90-5534-122-3.

 


 

In het vierde deel van Blik Op Zuid staan de wijken Zuidwijk, Pendrecht, Wielewaal en Heijplaat centraal. De bekende Rotterdamse journalist Rein Wolters kwam al vanaf zijn kinderjaren in Pendrecht dat hij vanaf de grond heeft zien opbouwen. In de zestiger jaren reed hij als broodbezorger dagelijks door de wijk; later kwam hij als journalist in dienst bij Het Vrije Volk waardoor hij regelmatig Pendrecht bezocht om belangrijke gebeurtenissen te verslaan.

 

Rein Wolters beschrijft op haast anekdotische wijze zijn (jeugd)herinneringen en belevenissen in deze wijken. Met zijn eigen manier van schrijven geeft hij een goed beeld van het dagelijkse leven in de vijftiger en zestiger jaren. Veel historische foto's, voor een groot deel gemaakt door de bekende fotograaf Jan Roovers, maken het boek tot een prachtige uitgave. De foto op de voorkant dateert uit 1964 en toont de Krabbendijkestraat met rechts het schoolplein van de Beatrixschool.

 

Het boek is in 2001 uitgegeven door Uitgeverij Voet in Capelle a/d IJssel, telt 136 bladzijden en heeft als ISBN 90-73647-45-2.

 


 

In het achtste deel van Rotterdam door de tijd worden de wijken in de deelgemeente Charlois belicht in de vorm van oude foto's, veel opnamen zijn gemaakt door de bekende fotograaf J.F.H. Roovers. Henk van Eijk, destijds voorzitter van de al eerder op deze pagina genoemde Stichting Historisch Charlois, schreef de teksten bij de foto's terwijl Rein Wolters de inleiding verzorgde. De foto's staan per wijk bij elkaar, van Pendrecht zijn 15 afbeeldingen opgenomen. Daar zitten bijzondere opnamen bij zoals de ingebruikname van metrostation Slinge en de oude Dorpslaan.

Henk van Eijk heeft mij gevraagd om de teksten bij de Pendrechtse foto's te controleren en waar nodig aan te vullen, vandaar dat mijn naam genoemd is op de laatste pagina.

 

Het boek is in 2004 uitgegeven door Uitgeverij Voet in Capelle a/d IJssel, telt 112 bladzijden en heeft als ISBN 90-73647-52-5.

 


 

De serie "Rotterdam in voorbije dagen" bestaat uit boekjes over zowel het vooroorlogse Rotterdam als de na 1945 gebouwde wijken. Deel 14, getiteld Charlois (subtitel: Wonen in de schaduw van de metrobaan) gaat over vier wijken in de gelijknamige deelgemeente en is geschreven door Rein Wolters. In tegenstelling tot Blik Op Zuid lopen de verhalen van de wijken hier door elkaar heen; de rijke geschiedenis van het deelraadbestel loopt als een rode draad door het boek. Daarnaast zijn vele historische feiten vermeld en is het boek rijk voorzien van foto's. Ook dit boek is geschreven in de Rein Wolters-stijl en daardoor prettig leesbaar.

 

Het boek is in 2001 uitgegeven door de Europese Bibliotheek in Zaltbommel, telt 120 bladzijden en heeft als ISBN 90-288-2698-x. Mijn exemplaar is tijdens de presentatie op 17 maart 2001 in de Larenkamp door Rein Wolters gesigneerd. Het boek is hier en daar nog als nieuw te koop maar enkele delen van deze serie zijn al bij de ramsj gezien.

 


 

De titel van het boek, Lotte Stam-Beese zegt genoeg: deze uitgave is in zijn geheel gewijd aan de stedenbouwkundige die in de periode 1946 - 1968 vijf Rotterdamse woonwijken heeft ontworpen waaronder Pendrecht. Dit boek verscheen ter gelegenheid van de manifestatie Architecture International Rotterdam-Alexander (kortweg AIR-Alexander) die in 1993 in Rotterdam werd gehouden waarbij de vijf wijken die door Lotte Stam-Beese waren ontworpen centraal stonden.

 

Het boek begint met een beschrijving van haar leven dat pas in haar Rotterdamse jaren enige stabiliteit kende. Daarna komen de vijf wijken aan bod waarbij 14 pagina's aan Pendrecht zijn gewijd. Verder zijn er hoofdstukken over de stedenbouwkundige invloed van Pendrecht in Nederland en de actuele situatie in de betrokken wijken. Het is geen gemakkelijk leesbaar boek maar voor geïnteresseerden is het zeker de moeite waard.

 

Dit boek is alleen nog maar antiquarisch verkrijgbaar. De schrijvers van het boek zijn Hélène Damen en Anne-Mie Devolder van de Rotterdamse Kunststichting. Het boek is in 1993 uitgegeven door De Hef in Rotterdam, telt 148 bladzijden en heeft als ISBN 90-6906-014-0.

 


 

Het boek 'Want de grond behoort ons allen toe' - Leven en werk van stedenbouwkundig architecte Lotte Stam-Beese is geschreven door cultuurhistoricus drs. Hanneke Oosterhof en is een biografie van de moeder van Pendrecht. Het boek is gepresenteerd op 6 november 2018 tijdens haar promotie aan de TU Eindhoven (die maand was het precies 30 jaar geleden dat Lotte Stam-Beese is overleden), Hanneke heeft vanaf 2014 onderzoek gedaan in de landen waar Lotte Stam-Beese heeft gewerkt.

Een maand later, op 18 december 2018, heeft Hanneke in de aula van Vitaal Pendrecht een lezing gegeven over Lotte-Stam Beese, zij deed dat in de vorm van een fotopresentatie. Van de gelegenheid maakte ik gebruik om mijn boek te laten signeren en Hanneke schreef er het volgende in: "Mario, veel leesplezier in dit levensverhaal van de architecte van Pendrecht, jouw geliefde en zo vertrouwde wijk!"

 

Op 10 juni 2021 heeft Hanneke Oosterhof de mr. J. Dutilhprijs 2020 gekregen voor haar boek, deze prijs wordt om de twee jaar toegekend aan de auteur van het beste boek over Rotterdam. De winnaar van de mr. J. Dutilhprijs krijgt een bronzen beeldje en een geldbedrag.

 

Het boek is in 2018 uitgegeven door Uitgeverij Vantilt in Nijmegen, telt 352 bladzijden en heeft als ISBN 978-94-6004-400-7.

 


 

Het boek Een reuze vooruitgang gaat over de Zuidelijke Tuinsteden van Rotterdam: Pendrecht, Zuidwijk en Lombardijen. Tussen 1990 en 1992 is een toekomstbeeld voor deze drie wijken ontwikkeld met voor Pendrecht als resultaat de in 1995 gestarte vernieuwing van de wijk. Het boek behandelt de geschiedenis van de wijken, de demografische ontwikkeling en de mogelijkheden om de drie wijken ook in de toekomst aantrekkelijk te houden. Er staan diverse foto's uit de begintijd in, op één daarvan is mijn huidige woning in aanbouw te zien! Net als het boek over Lotte Stam-Beese is het "zware kost" maar voor de echte Pendrechtofiel zeer interessant.

 

Ook dit boek is alleen nog maar antiquarisch verkrijgbaar. Een reuze vooruitgang is door meerdere mensen geschreven en staat onder redactie van Arnold Reijndorp en Hanneke van der Ven. Het boek is in 1994 uitgegeven door Uitgeverij 010 in Rotterdam, telt 272 bladzijden en heeft als ISBN 90-6450-186-6.

 


 

Eigenlijk klopt de titel 50 jaar OWG niet want Onze Woongemeenschap fuseerde enkele maanden voor het halve eeuwfeest met de Stichting Volkswoningen tot de Nieuwe Unie. Hoe dan ook, met dit jubileumboek wordt de OWG-periode op een passende wijze afgesloten. Het eerste deel van het zeer lezenswaardige boek gaat alleen over Pendrecht want dat is immers de wijk waar OWG destijds haar eerste woningen bouwde. Vanaf 1978 wordt OWG ook buiten Pendrecht actief en deze wijken komen eveneens aan bod. Het boek, geschreven door E.K.M. van Leerdam, is uitgegeven in opdracht van Woningstichting OWG.

 

Het boek is in 1999 uitgegeven door H.A. Voet in Capelle a/d IJssel, telt 72 bladzijden en heeft als ISBN 73647-33-9.

 


 

Het boekje Wandelen in Charlois is uitgegeven door de deelgemeente Charlois, in samenwerking met Stichting Historisch Charlois. Er staan 10 wandelingen in: 7 in iedere wijk van de deelgemeente en 3 zgn. groene wandelingen in het buitengebied. Per wandeling is een routebeschrijving opgenomen en een kaartje waarop de wandelroute duidelijk is aangegeven. De meeste wandelingen zijn onderling met elkaar verbonden zodat het mogelijk is om in één wandeling meerdere wijken te bezoeken. Het boekje telt 130 bladzijden en ziet er heel verzorgd uit. Het is voorzien van een spiraalband zodat je het op iedere bladzijde kunt openvouwen zonder het te beschadigen.

 

De wandelroutes en bijbehorende teksten zijn gemaakt door Wim Leussink, Sjef van de Poel en Arthur van de Poel. Zij maakten daarbij dankbaar gebruik van vele suggesties van inwoners van Charlois. Ook ik heb mijn steentje bijgedragen in de vorm van een concept voor de wandeling door Pendrecht, vandaar dat ik bij de presentatie van het boekje op 12 december 2005 een exemplaar kreeg aangeboden.

 

Wandelen in Charlois kost slechts € 8,50 en was alleen binnen de deelgemeente Charlois verkrijgbaar, o.a. bij de balie van de deelgemeentesecretarie aan de Boerhaavestraat. Het boekje is uitgegeven door de deelgemeente Charlois, telt 132 bladzijden en heeft als ISBN 90-805484-6-4.

 


 

Pioniers in het polderland schetst persoonlijke portretten van mensen die al heel lang een woning huren van het huidige Vestia Rotterdam Zuid. Deze uit fusies ontstane corporatie beheert woningen in Zuidwijk, Pendrecht en Hordijkerveld. Eén van de voorlopers van Vestia is Bouwvereniging Patrimonium die destijds Pendrecht 4 (het gebied begrensd door Slinge, Ooltgensplaatweg, Tiengemetensingel en Middelharnisstraat) onder haar beheer had. Het boekje begint met een korte beschrijving van de drie wijken en daarna volgen de verhalen van de geïnterviewde bewoners. Het geheel is verlevendigd met oude foto's, de tekst is van Andries Molengraaf. Het boekje is een soort eerbetoon aan de mensen die al die jaren hun wijk trouw gebleven zijn.

 

Het boekje is uitgegeven door Vestia Rotterdam Zuid en was aldaar verkrijgbaar. Het is gepubliceerd in mei 2005 in een oplage van 1000 stuks.

 


 

Het boek Van Pendrecht tot Ommoord is door meerdere auteurs geschreven. Het boek gaat over 10 Rotterdamse wijken uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. De wijken werden destijds met veel optimisme gebouwd maar 50 jaar later is daar niet veel meer van over. Momenteel ondergaan de wijken een omvangrijke herstructurering waardoor de specifieke kenmerken van de wijken dreigt te verdwijnen. Het boek geeft vanuit een historisch perspectief inzicht in de waarden van deze wederopbouwwijken, ook de plannen om de wijken aan te passen aan de huidige eisen krijgt aandacht. De publicatie van het boek is mede mogelijk gemaakt door financi�le bijdragen van het Stimuleringsfonds voor Architectuur en de dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting. Het boek is via internet te koop, sons onder de adviesprijs van € 34,90.

 

Het boek is in 2005 uitgegeven door THOTH in Bussum, telt 288 bladzijden en heeft als ISBN 90 6868 380 2.

 


 

Gabriël van den Brink is verbonden aan de Politieacademie en aan de Universiteit van Tilburg. In het boek Prachtwijken?! beschrijft hij uitgebreid 6 Vogelaar-wijken en één daarvan is Pendrecht. Maar liefst 41 pagina's worden aan de wijk gewijd waarvan 8 met foto's.

Na een beschrijving over het ontstaan van Pendrecht komen meer dan 20 mensen aan het woord, achterin het boek worden de personen genoemd waarmee is gesproken, echter niet bij naam maar bij functie. De "sigaren- en tijdschriftenwinkelier" is zonder twijfel Bert Groenendijk, de "wijkregisseur van de woningcorporatie" is natuurlijk Harry de Boer en ook de namen van de "opbouwwerker" en de "dominee" laten zich raden. Aan het woord komt verder een "bewoonster van een hofje" waarbij de (foutieve) naam Tiengemetenstraat wordt gebruikt, het zal duidelijk zijn dat de persoon in kwestie Sjannie de Mooij is.

 

Het boek is in 2007 uitgegeven door Bert Bakker in Amsterdam, telt 368 bladzijden en heeft als ISBN 978-90-351-3256-6.

 


 

Het boekje De charme van een slooppand is gemaakt door toenmalig wijkbewoonster Sara Klaverdijk en is gedrukt in januari 2009. Het gaat over de nu afgebroken woningen in en rond de Ellewoutsdijkstraat. Er staan foto's in van de huizen vlak voordat ze tegen de vlakte gingen en interviews met mensen die er ooit hebben gewoond. Ook ik heb een bescheiden bijdrage aan het boekje geleverd met een korte uitleg over de onlogische huisnummering aan de Burghsluissingel.

 

Het boekje, gedrukt in een oplage van 1000 stuks, is uitgegeven door Tekstbureau Klaverdijk en heeft als ISBN/EAN 978-94-90044-01-5. Het telt 48 pagina's en kost € 12,50. Het is verkrijgbaar via de Bewonersorganisatie Pendrecht, het buurtmuseum + rollatorwerkplaats op Plein 1953 en bij de Stichting Historisch Charlois, Grondherendijk 84.

 


 

Stuk is een literaire thriller, geschreven door de uit Pendrecht afkomstige schrijfster Judith Visser. Hoofdpersoon is de 16-jarige Elizabeth die in de Kortgeneflat woont en op het Mercatus College zit waar ze enorm wordt gepest. Haar ouders zijn gescheiden en haar moeder heeft zich volledig op het werk gestort om het verdriet te verdringen. Hierdoor raakt Elizabeth steeds meer geïsoleerd. Klasgenoot Alec heeft verkering met Riley en Elizabeth stelt zich voor hoe het leven is als ze Riley was. Dan neemt ze een fatale beslissing...

 

Het boek (foto links) is uitgegeven in 2008 door De Boekerij, telt 240 bladzijden en is in de boekhandel verkrijgbaar. In december 2009 verscheen Stuk als Bookazine (foto rechts) van Libelle. Judith Visser heeft een eigen website met daarin meer informatie over het boek en haar zelf.

 


 

OVERIGE PUBLICATIES

 

De hieronder genoemde publicaties zijn gelegenheidsproducten of eigen uitgaves die nooit in winkels verkrijgbaar zijn geweest en naar alle waarschijnlijkheid nu nergens meer te vinden zijn. Toch wil ik ze hier noemen omdat ze wel specifiek op Pendrecht gericht zijn.

 


 

In het kader van de viering van 100 jaar Woningwet in 2001 konden 24 Rotterdamse woningen worden bezocht waarvan 2 in Pendrecht. Onder de titel Stadsverhalen Rotterdam verschenen er toen 10 verschillende boekjes die de bezoekers gratis konden meenemen. Het boekje over Pendrecht had als ondertitel Pioniers en beschrijft de verhalen van mensen die in Pendrecht kwamen wonen. Dat was in de tijd dat er nog een grote woningnood was en uit de verhalen blijkt heel duidelijk de blijdschap dat je, na jaren van inwoning, eindelijk een eigen huis kon betrekken.

 

De tekst is van Ellie Smolenaars en de boekjes zijn uitgegeven door Maaskoepel, de federatie van woningbouwcorporaties in de regio Rotterdam. Het boekje is kleiner dan de foto suggereert, de afmeting is 12 bij 17 centimeter.

 


 

Het qua opmaak zeer eenvoudige boekje Het ontstaan van Onze Woongemeenschap was in 1985 gratis af te halen bij het kantoor van OWG. Zoals de titel al aangeeft beschrijft het echt het prille begin van OWG, inclusief de aanleidingen tot de oprichting. Het verhaal komt uit de eerste hand want het is geschreven door M. Frenkel, één van de twee mensen die aan de wieg van OWG hebben gestaan. In zijn functie als secretaris-penningmeester legde Meijer Frenkel op 29 maart 1954 de eerste steen van Pendrecht.

 

De reden van de publicatie van dit boekje is mij niet bekend maar het geeft een duidelijk beeld van het ontstaan van OWG en wat daaraan vooraf ging. Het plattegrondje op de kaft toont het toenmalige Pendrecht 1 (nu: Zierikzeebuurt) nadat de bouw was voltooid.

 


 

Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van OWG in 1990 verscheen dit jubileumnummer van Contact, het bewonersblad van OWG. Het is geschreven door Marjan Maandag en verhaalt de geschiedenis van OWG: begonnen in Pendrecht maar sinds de jaren zeventig ook actief in andere Rotterdamse wijken. Het jubileumnummer is in 1990 huis aan huis bezorgd bij alle OWG-woningen.

 

Het blad Contact was een begrip voor iedereen die van OWG een woning huurde. De eerste uitgave van Contact verscheen op 1 oktober 1956 toen Pendrecht nog in aanbouw was. Oorspronkelijk was het een maandblad, later kwam het ieder kwartaal uit. Het blad heeft verschillende verschijningsvormen gekend maar altijd prijkte duidelijk het woord CONTACT op de voorkant. De oplage werd in de loop der jaren steeds groter omdat OWG steeds meer woningen beheerde. De fusie van OWG met de Stichting Volkswoningen tot de Nieuwe Unie op 1 december 1999 betekende tevens het einde van Contact, de laatste uitgave was van augustus 1999. In december 1999 verscheen het eerste nieuwe bewonersblad onder de naam Nieuws van de Nieuwe Unie, inmiddels omgedoopt tot Thuis bij de Nieuwe Unie.

 


 

Ook ik heb een boekje over Pendrecht op mijn naam staan. De aanleiding voor het boekje was de manifestatie AIR-Alexander (zie boven, bij het boek over Lotte Stam-Beese) en zodoende verscheen in 1993 de eerste uitgave met als titel Stappen in Pendrecht. Behalve een stukje geschiedenis was er een uitgebreide wijkwandeling in opgenomen. Tijdens AIR-Alexander werd het boekje voor het symbolische bedrag van een stuiver verkocht, o.a. in het Vertelhuis aan de Dreischorstraat.

 

Vanwege het succes heb ik in de jaren daarna de tekst uitgebreid en geactualiseerd. De laatste uitgave is hiernaast afgebeeld en is in 1999 uitgebracht onder de titel Pendrecht - het verhaal van een Rotterdamse wijk. Het boekje bevat geen foto's en is in fotokopie uitgevoerd, dit alles om de verkoopprijs zo laag mogelijk te houden. Door verschillende oorzaken, o.a. het gebrek aan vrije tijd, is er sindsdien geen nieuwe druk meer uitgekomen. Wie het boekje kent zal op deze website zeker dingen herkennen; inderdaad heb ik enkele stukken tekst als basis voor mijn website gebruikt.

 


 

In 1970 werd deze wijkgids voor Pendrecht en de Wielewaal huis aan huis verspreid; het initiatief voor deze gids kwam van de wijkraad Pendrecht die 5 jaar eerder was geïnstalleerd. De wijkraden waren de voorlopers van de deelgemeenten en de gids vertoont qua opzet veel overeenkomsten met de huidige deelgemeentegids. Achterin staat een lijst met winkeliers die destijds in Pendrecht (en de Wielewaal) waren gevestigd.

 

Het boekje zal veel nostalgische gevoelens oproepen bij diegenen die het Pendrecht uit de jaren zeventig nog hebben meegemaakt. Vooral de lijst met winkeliers maakt duidelijk dat er in de loop der jaren heel veel veranderd is in de wijk.

 

Een zeer gedetailleerde plattegrond (helaas door de tand des tijds enigszins ingescheurd) maakt het boekje compleet. De gids is ongetwijfeld een collectors item en ik ben benieuwd wie hem nog ergens in een kast of la heeft liggen.

 


 

Het boekje Buurvrouw, je mag het gerust weten: ik wil je voor geen goud missen gaat over de Papendrechtstraat. Deze straat had op 12 december 2006 de eer om als eerste de lichtjes in de Opzoomerkerstboom te mogen ontsteken en bij deze gelegenheid is het boekje gepresenteerd. Stadssocioloog Thaddeus Möller was in de zomer van 2006 met bewoners in gesprek gegaan en beschrijft in het boekje hoe de mensen in deze multiculturele straat goede buren voor elkaar proberen te zijn.

 

De bewoners maken veel werk van activiteiten in hun straat en doen al jaren mee met opzoomeren. De kinderen worden niet vergeten want ondanks de kleine woningen is de Papendrechtstraat een kinderrijke straat. Het boekje is voorzien van vele foto's die tijdens de interviews en straatactiviteiten zijn gemaakt. De eindconclusie van Möller is: "Door zich actief en betrokken op te stellen, kunnen bewoners zelf de sfeer in hun straat bepalen en hun sociale wereld vormgeven. Het opzoomeren is een mooi handvat om dat in een straat voor elkaar te krijgen. Dat is de belangrijkste les die we kunnen leren van de Papendrechtstraat."

 

Het boekje is uitgegeven door Opzoomer Mee en kon destijds worden aangevraagd via telefoonnummer (010) 2131055. Ik weet niet of het nu daar nog verkrijgbaar is.

 


 

Het boekje Raamvertellingen, Kunst in Pendrecht is gepresenteerd op 30 november 2009 toen de Raamvertellingen zijn overgedragen aan de wijk. De Raamvertellingen vormen een kunstwerk bestaan uit 56 portiekramen in de gerenoveerde flats van het project Zuiderdiep waaraan vijf kunstenaars hebben meegewerkt.

 

Sandra Smets schreef het hoofdstuk over de geschiedenis van Pendrecht en via de mail had zij mij benaderd voor specifieke informatie over de wijk. Het boekje is in eerste instantie voor de bewoners en de direct betrokkenen maar omdat ik er indirect aan heb bijgedragen kreeg ik ook een exemplaar. Op het titelblad heb ik de vijf kunstenaars hun naam laten zetten. Het boekje bevat vele foto's, ook van de fabricage en het plaatsen van de ramen.

 

Het boekje is uitgegeven door het Centrum Beeldende Kunst, telt 80 bladzijden en heeft als ISBN/EAN 978-90-5196-123-2.

 


 

Het boekje Tuinstad van de toekomst: Pendrecht is gemaakt in opdracht van Woonstad Rotterdam en laat zien wat er zoal in Pendrecht gebeurt. Het gaat over het nieuwe Pendrecht vanuit de visie van Woonstad Rotterdam. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere de herstructurering, Vitaal Pendrecht, kunst en cultuur, Pendrecht Zet Door en leefbaarheid. Er staan interviews in met mensen van Woonstad Rotterdam maar ook Ed Goverde (deelraadslid), Elly Pesik (Pendrecht Monologen), Eveline van Rooy (kunstenares) en Bien Hofman (Vitaal Pendrecht) komen aan het woord. Van mij (in mijn hoedanigheid als dagburgemeester van Pendrecht) staan er twee citaten in en wel op de pagina's 30 en 52. Wie nieuwsgierig is naar de inhoud kan het boekje bekijken of downloaden via deze link (bestandsgrootte 4,36 MB).

 

Het boekje is uitgegeven door Woonstad Rotterdam en telt 80 bladzijden.

 


 

Het boekje Ik ben gek als ik geen nieuwe schoenen koop lijkt niets met Pendrecht te maken te hebben. Het is geschreven door een vrouw bij wie borstkanker wordt vastgesteld en via haar huisarts wordt doorverwezen naar het ziekenhuis waar ze meerdere operaties onderging. Het boekje is een verslag geworden wat er met haar gebeurde en hoe ze daarop reageerde. Kitty Geneuglijk organiseerde spreekgroepen voor lotgenoten en is mede-oprichtster van de patiëntenvereniging van de Daniël den Hoedkliniek.

 

En wat is nu de link met Pendrecht? Het boekje is opgedragen aan drie mensen die haar tot grote steun zijn geweest en één daarvan is haar huisarts, dokter Davidsz, die van 1959 tot 1985 zijn praktijk had aan het Biezelingeplein.

 

Het boekje is in 1983 uitgegeven door De Toorts in Haarlem, telt 128 bladzijden en heeft als ISBN 90 6020 384 4.

 


 

Het boek Het is best handig dat je vergeet wat je vergeten bent is een uitgave van Korsakovcentrum Slingedael en bestaat uit interviews met tien bewoners, de titel is ontleend aan een uitspraak van één van de bewoners. De interviews zijn gehouden door twee medewerkers van Slingedael, geestelijk verzorger Kristien Bortels en psycholoog/onderzoeker Erik Oudman. Ieder gesprek duurde ongeveer een half uur en de vragen waren min of meer hetzelfde, een fotograaf maakte de portretten. Met nadruk is in de inleiding vermeld dat zowel de geïnterviewde bewoners als hun contactpersonen toestemming hebben gegeven voor de publicatie.

 

De presentatie van het boek was op 20 januari 2016 in Slingedael en ik was daar ook bij. Er waren ongeveer 40 mensen waaronder de tien bewoners die een bijdrage aan het boek hebben geleverd. Kristien en Erik hielden een korte inleiding en vervolgens werden de eerste tien exemplaren uitgereikt aan de bewoners die in het boek hun verhaal hebben verteld. Daarna was er gebak met koffie/thee en konden belangstellenden voor 10 euro een boek kopen.

 


 

CD

 

Het lied Sliedrechtstraat gaat over deze bekende Pendrechtse straat en wordt gezongen door wijkbewoner Armando Monsanto op de melodie van Gerry Rafferty's popklassieker Baker Street. Diane Beikes van Excelsior speelt de voor het lied zo karakteristieke saxofoonpartij.

De CD is in 2009 gemaakt en officieel gepresenteerd tijdens de nieuwjaarsreceptie in de Middelburgt op 28 januari 2010 (zie mijn weblog). De tekst is voor een Pendrechtenaar heel herkenbaar met passages als "(...) bij de Paddestoel een snackie halen (...)" en "(...) je kon er ook naar het zwembad gaan (...)".

 

De CD is tot stand gekomen in opdracht van de Pendrecht Universiteit, stichting Hart van Zuid en werd gefinancierd door het Ministerie van VROM en Pact op Zuid. Aan de CD heb ik een bescheiden bijdrage geleverd in de vorm van de foto's op de cover (zie mijn weblog bij 12 september 2009).

 


 

DVD'S

 

Iedere Pendrechtenaar kent de Sint Bavokerk met zijn opvallende betonnen pilaren en de prachtige gekleurde ramen die bij duisternis van binnenuit worden aangelicht. Minder bekend is het feit dat er in september 2005 een DVD over de kerk is uitgebracht.

 

De DVD duurt 25 minuten en behandelt eerst de geschiedenis van de Sint Bavokerk. Daarna volgt een virtuele rondgang waarbij de vele kunstwerken in de kerk aan bod komen.

 

De DVD is een uitgave van de R.K. Parochie Onze Lieve Vrouw van Lourdes en kost 8 euro, dit is exclusief eventuele verzendkosten. Bestellen kan bij Hans Uijlenbroek, telefoon (010) 2937588 of via een e-mail.

 


 

De Pendrecht Monologen zijn ruim 40 keer uitgevoerd en gaan over de geschiedenis van de wijk (zie de pagina Vitaal Pendrecht voor meer wetenswaardigheden). In november 2007 is een DVD uitgebracht waarop de drie Monologen te zien en te horen zijn. De DVD is voor € 8,50 verkrijgbaar in het Pendrecht Theater en is een aanrader voor wie de Monologen heeft gemist of er nog eens van wil genieten.