ansichtkaarten van Pendrecht

 


 

In augustus 2006 ben ik begonnen met het verzamelen van Pendrechtse ansichtkaarten en het is verbazend wat ik tot nu toe al heb kunnen vinden. Diverse kaarten staan afgebeeld in fotoboeken maar andere kaarten waren mij totaal onbekend. Ik had niet gedacht dat er zó veel kaarten van Pendrecht bestaan. Bijna dagelijks zoek ik op internet maar ik bezoek ook verzamelaarsbeurzen. Dit is een zeer verslavende zoektocht!

 

Om het verschil tussen toen en nu te laten zien heb ik foto's van de huidige situatie gemaakt. Sommige straten zijn (nog) nauwelijks veranderd terwijl andere straten een complete metamorfose hebben ondergaan. In enkele gevallen zijn de bomen zodanig gegroeid dat er op de foto minder te zien is dan op de kaart. Met alle respect voor het groen maar in dit geval zijn de bladeren lastig. Daarom zal ik t.z.t. waar nodig de foto's met veel groen vervangen door nieuwe.

 

In alle gevallen heb ik de uitgever vermeld zoals dat op de kaart staat. Een aardig detail is dat veel kaarten zijn uitgegeven door plaatselijke winkeliers waaronder boekhandel J.C. v.d. Wel, sigarenmagazijn Theo van Aalst, sigarenhandel W. de Vos en Bazar "De vliegende Schotel". Daarnaast heb ik kaarten van H.L. Lok (verdere gegevens onbekend) en de gebroeders Spanjersberg. Als de kaart gelopen is, dan heb ik het jaar van verzending vermeld (mits het poststempel leesbaar is), de plaats van bestemming en de afzender. De meeste gelopen kaarten zijn gefrankeerd met een postzegel van 4 cent, omgerekend 2 eurocent. De kaarten staan ook in mijn fotoalbum (klik onderaan de pagina op de afbeelding) zodat de foto's in een groter formaat bekeken kunnen worden.

 

Attentie: enkele kaarten tonen foto's die zijn gemaakt door de Rotterdamse fotograaf Jan Roovers (1912 - 2000). Het copyright berust bij Uitgeverij H.A. Voet in Capelle aan den IJssel die de scans met het watermerk ter beschikking heeft gesteld.

 


 

Natuurlijk blijf ik zoeken naar meer kaarten. Voor tips die (kunnen) leiden naar Pendrechtse ansichtkaarten houd ik mij aanbevolen, laat het mij weten! Het is niet erg als de kaart op de achterzijde beschreven is want het gaat mij om de foto.

 

Van de volgende ansichtkaarten, die ik nog niet heb, weet ik dat ze bestaan:

Klik hier om de afbeeldingen van deze kaarten te zien.

 


 

STRATEN EN PLEINEN

 

Deze ansichtkaart toont de Schuddebeursstraat, gezien vanaf de Slinge. Op de voorgrond de karakteristieke boerderijwoningen, daarachter de galerijflats.

 

De kaart is uitgegeven door J.C. v.d. Wel's Boekhandel in Rotterdam-Pendrecht en is in 1958 verzonden naar Amsterdam door Gerda, Corrinne en Jantje, Bruinissestraat 38c.

In 1995 verandert het straatbeeld door de sloop van de bejaardenwoningen, op de vrijgekomen plek zijn eengezinswoningen gebouwd. De flats daarentegen zijn in 1995/1996 gerenoveerd waarbij ook de gevels zijn schoongemaakt. Het op de ansichtkaart zichtbare trappenhuis is gesloopt en vervangen door een nieuwe, een stukje naar achteren, waarin tevens de lift is opgenomen.

 

Zo zag de Zijpe er kort na de voltooiing uit. Aan de kant van de Zierikzeestraat staan de drie kiosken waarvan er twee op de foto te zien zijn. Daarachter staat een blok tweelaags galerijwoningen en geheel op de achtergrond is de flat aan de Dreischorstraat zichtbaar.

In de op de kaart zichtbare winkels zaten destijds o.a. Van Alphen (elektrische artikelen), Corrini (dameskapsalon) en W. de Vos (rookartikelen).

 

De kaart is uitgegeven door Boekhandel v.d. Wel, Zijpe 18, Rotterdam en is in 1958 verzonden naar Rotterdam (Bergweg Ziekenhuis) door Ieka en Herman.

De winkels en de flat aan de Dreischorstraat zijn nauwelijks veranderd, alleen de tuimelramen boven de winkels zijn er niet meer. Ten tijde van de foto lag de bestrating er nog net zo, al zijn de bloemperken wel verdwenen; in november 2008 is de Zijpe opnieuw bestraat, helaas niet in de originele staat maar de berken zijn wel blijven staan. Op de plaats van de in 2005 gesloopte tweelaags galerijwoningen zijn in 2006 nieuwe eengezinswoningen gebouwd.

Van de oorspronkelijke winkeliers op de Zijpe is er niet één meer over. Veel winkels zijn niet meer als zodanig in gebruik.

 

Nog een kaart van de Zijpe, kijkend in dezelfde richting maar onder een andere hoek. Er zijn bomen geplant en aan de kant van de Zierikzeestraat staat nu een telefooncel. In de winkel geheel links zat nog tot in de 21e eeuw de boeken- en tijdschriftenhandel van J.C. v.d. Wel, de laatste oorspronkelijke winkel. Links daarvan, op de foto dus niet zichtbaar, zat tot ongeveer 1971 de bekende viswinkel van M. v.d. Haak.

 

De kaart is uitgegeven door de Gebroeders Spanjersberg in Rotterdam en is in 1958 verzonden naar Ossendrecht (legerplaats) door Ria.

En zo ziet het er nu uit. De berken zijn flink gegroeid maar de telefooncel is verdwenen. Van een levendig en gezellig buurtwinkelcentrum is de Zijpe een stil plein geworden.

 

Dit is de Dreischorstraat, de fotograaf stond met zijn rug naar de Oldegaarde, op de voorgrond het kommetje (het ronde pleintje waar auto's kunnen keren, het noordelijke deel van de Dreischorstraat loopt dood voor auto's) en links de twee in 1955 gebouwde galerijflats. Een jaar later werden de vijf blokjes bejaardenwoningen aan de overkant opgeleverd, deze boerderijwoningen stonden haaks op de straat.

 

De kaart is uitgegeven door Boekhandel v.d. Wel, Zijpe 18, Rotterdam en is in 1958 verzonden naar Nijmegen door Mia. De straatnaam is op de kaart foutief geschreven als Dreischorsstraat.

Wie nu ter plekke gaat kijken zal veel herkennen want het straatbeeld is grotendeels nog hetzelfde. De 65 jaar oude flats zijn aan de buitenkant niet veel veranderd en ook het ronde pleintje is er nog steeds, al is dat nu helemaal omzoomd door bomen en struiken. De bejaardenwoningen zijn in 1994 afgebroken en vervangen door eengezinswoningen, deze staan op dezelfde plaats als de oorspronkelijke huizen en hebben dezelfde huisnummers als hun voorgangers.

 

Dit is de Kerkwervesingel, genomen vanaf het voetpad langs de scholen. Links zijn de boerderijwoningen te zien en rechts daarvan de langste flat van Pendrecht met 13 portieken en twee onderdoorgangen, de eerste poort is tegenover de Herkingenstraat en is als Westerschouwenpad een voetpad naar de Bruinissestraat.

 

De kaart is uitgegeven door de gebroeders Spanjersberg in Rotterdam en is in 1959 verzonden naar 's-Hertogenbosch door Truus en Frank.

Afgezien van de flink gegroeide bomen en de vele geparkeerde auto's is het straatbeeld niet veel veranderd. Geheel links het enige blokje boerderijwoningen dat aan de slopershamer is ontsnapt, ook het groene kabelnethuisje op de hoek van de Bruinissestraat staat er nog net zo. Sinds de afsluiting van de Pendrechtseweg voor auto's is het verkeer een stuk minder geworden.

 

De Herkingenstraat in de richting van de Zuiderparkweg, gefotografeerd rond 1959. De foto is genomen vanaf de Dirkslandstraat. Links de twee rijtjes buurtwinkels met daartussen de Den Bommelhof en geheel rechts zijn nog net de karakteristieke glazen uitbouwen van de trappenhuizen van de tweelaags portiekwoningen. De twee flats op de achtergrond staan aan de Stellendamstraat.

Enkele winkels van toen waren o.a. V.d. Meer & Schoep (brood en banket, links op de foto), Jac. de Waard (groenten en fruit), het Lichtpunt (elektrische artikelen), Kaashal (zuivel), Majo (chocolaterie) en geheel rechts de schoenmakerij van F. Laros.

 

De kaart is uitgegeven door de Gebroeders Spanjersberg in Rotterdam en is in 1959 verzonden naar Amstelveen door Arend en Ali.

Onherkenbaar, zo is de Herkingenstraat nu: geen enkele van de op de ansichtkaart afgebeelde blokken bestaat nog. Zowel de winkelpanden en de portiekflats zijn vervangen door nieuwe eengezinswoningen en daarmee is de Herkingenstraat zijn functie als winkelstraat kwijtgeraakt.

 

Nog een kaart van de Herkingenstraat maar nu van de winkels bij de Battenoordhof en genomen in de richting van de Kerkwervesingel. De flat links op de kaart staat aan de Sommelsdijkstraat en helemaal op de achtergrond is de flat aan de Kerkwervesingel zichtbaar. Gezien de grootte van de bomen is deze kaart van latere datum dan de kaart hierboven.

Enkele winkels van toen waren o.a. Boekhandel Breemer, de Uitkomst (groenten en fruit), C.J. Sustronk (herenkapper), van Berkel en Valk (textiel), J.A. de Waal (levensmiddelen), J. de Rijke (radio en televisie) en Drankenexpresse (slijterij).

 

De kaart is uitgegeven door H.L. Lok en is in 1963 verzonden naar Rotterdam (Pupillenstraat).

In tegenstelling tot de vorige kaart is er nog één herkenningspunt: de flat aan de Kerkwervesingel op de achtergrond (door de bomen niet zichtbaar).

 

Dit is de Herkingenstraat, gezien vanuit het doodlopende gedeelte aan de kant van de Zuiderparkweg. De eerste zijstraat is de Stellendamstraat en helemaal op de achtergrond is de flat aan de Kerkwervesingel te zien.

 

De kaart is uitgegeven door H.L. Lok.

En zo ziet het er nu uit.

 

De Middelharnisstraat, gezien vanaf de Herkingenstraat. Dit deel van Pendrecht was toen nog in beheer bij de Maatschappij voor Volkswoningen.

 

De kaart is uitgegeven door de Gebroeders Spanjersberg in Rotterdam en is in 1958 verzonden naar Elspeet door de familie Sórensen.

 

Ik heb nog een kaart met deze foto maar dan uitgegeven door W. de Vos Sigarenhandel, De Zijpe 6, Rotterdam 23, tel. 173034.

En zo ziet deze plek er nu uit. De galerijflats staan er nog maar de eengezinswoningen op de voorgrond, bekend als steelpannetjes (vanwege de vorm van het blok) zijn afgebroken. Vanaf de Slinge eindigt de Middelharnisstraat net voorbij de flats, doorrijden naar de Herkingenstraat is niet meer mogelijk.

 

Deze kaart toont de Dirkslandstraat, kijkend in de richting van de Slinge. De foto is genomen vanaf de galerij van de tweelaags bejaardenwoningen. Geheel rechts is de trapopgang van het blok aan de overkant nog zichtbaar. In het midden van de foto zijn de dwars op de straat staande blokken eengezinswoningen goed te zien, daarachter staat één van de flats die bekend zijn onder de naam paalwoningen. Helemaal op de achtergrond staan de eengezinswoningen aan de overkant van de Slinge. De Fiat 500 (nu een collectors item) wordt met veel zorg gewassen, het jongetje op de step is Ab van Suijlekom.

 

De kaart is uitgegeven door de Gebroeders Spanjersberg in Rotterdam en is in 1958 verzonden naar Rotterdam (Bergweg).

 

Ik heb nog een kaart met deze foto maar dan uitgegeven door W. de Vos Sigarenhandel, De Zijpe 6, Rotterdam 23, tel. 173034. Deze kaart is in 1968 verzonden naar Ouddorp.

Zo'n 50 jaar later is het aantal geparkeerde auto's aanzienlijk toegenomen. De bejaardenwoningen zijn afgebroken, de hiervoor teruggekomen nieuwbouw staat verder van de straat af. De rest van de bebouwing staat er nog. De eengezinswoningen zijn aan de buitenkant opgeknapt waarbij vooral de rode voordeuren opvallen (de oorspronkelijke voordeuren waren geel).

 

De foto op deze kaart is eveneens van de Dirkslandstraat, genomen vanaf hetzelfde punt als de vorige kaart maar dan de andere kant op, richting Oldegaarde. De kruisende straat op de voorgrond is de Herkingenstraat. Helemaal op de achtergrond zijn de sportvelden in het Zuiderpark te zien.

 

De kaart is uitgegeven door de Gebroeders Spanjersberg in Rotterdam en is in 1959 verzonden naar Nieuweroord (Drenthe).

Dit deel van de Dirkslandstraat is onherkenbaar veranderd.

 

Blik vanaf de Zuiderparkweg in noordelijke richting, de kruisende straat is (zo heette het toen) De Slinge. Links staat de op 18 mei 1960 opgeleverde Zuiderparkflat aan de Ooltgensplaathof. De bomen zijn nog jong, autoverkeer is er niet en het lijkt alsof de flat eenzaam in het landschap staat.

 

De kaart is uitgegeven door H.L. Lok en is in 1965 verzonden naar Tilburg.

De Zuiderparkflat staat er nog altijd maar sinds 1970 domineert het metrostation Slinge de omgeving. Op de kruising staan nu verkeerslichten en "De Slinge" is "Slinge" geworden.

 

Dit zijn de winkelblokken in de Sliedrechtstraat in Pendrecht 6 (nu: Tiengemetenbuurt) tussen de Wagenbergstraat en de Geertruidenbergstraat. In het eerste blok zaten toen Bazar "De Vliegende Schotel", sigarenmagazijn Theo van Aalst, Piet van den Bosch (levensmiddelen en zuivel, vanaf 1975 snackbar De Paddestoel), Rob Koster (groenten en fruit) en De Zwitsersche depot (wasserette). In het tweede blok: J. Maaskant (brood en banket), A. Boender (dameskapsalon), W.J. de Melker (levensmiddelen en zuivel), H. Bos (slager) en drogisterij Hartendorp (later Beemsterboer). Als kind kwam ik regelmatig in deze winkels want de Wagenbergstraat, waar ik ben opgegroeid, was letterlijk om de hoek.

 

De kaart is uitgegeven door Bazar "De Vliegende Schotel", Ossenisseweg 61-63, Pendrecht 7.

Deze foto is uit 2007 toen de winkelpanden er nog stonden en een enkele winkel herinnert nog indirect aan vroeger. Op nummer 24 zat ten tijde van de foto nog een sigarenwinkel die in december 2006 de deur voorgoed heeft gesloten, dit werd het kantoor van stadsmarinier Michiel van der Pols. Snackbar De Paddestoel heeft nog bestaan tot april 2008, alleen niet meer van Piet van den Bosch (het pand staat nu leeg). In het tweede blok zit op nummer 34 nog altijd een dameskapsalon (Chantal). De nu verdwenen plantenbak met de gele rand is geplaatst op Opzoomerdag (28 mei 1994) door Bas v.d. Heuvel die toen in de eerste winkel zijn galerie Basstylja had.

 

Eind 2010 zijn de winkelblokken afgebroken, er staan nu eengezinswoningen.

 

Bijna vanaf hetzelfde punt genomen als de vorige kaart maar nu in pal westelijke richting: de ruim een kilometer lange Sliedrechtstraat is bijna voluit te zien. Links de winkels die beschreven staan bij de vorige kaart van de Sliedrechtstraat. Geheel rechts de achterkant van de galerijwoningen aan de Halsterenstraat. Achter de eerste lantaarnpaal is nog net de telefooncel bij de Melissantstraat zichtbaar.

 

De kaart is uitgegeven door Sigarenmagazijn Th. van Aalst (Sliedrechtstraat 24) en is in 1961 verzonden naar Den Haag.

Bijna 50 jaar later is er op het oog nauwelijks iets veranderd. De bomen staan nog op exact dezelfde plek en ook de bestrating is nog hetzelfde. De telefooncel is niet meer vierkant maar driehoekig van vorm.

 

Toen ik de foto maakte stonden de flats aan de Wagenbergstraat er nog (zie de schaduw links), deze zijn in juni 2007 afgebroken. De flats aan de Geertruidenbergstraat, met enige moeite te zien, vielen een maand later onder de slopershamer.

 

Dit is de Tiengemetensingel, gezien vanaf het bruggetje in de Melissantstraat, kijkend in westelijke richting. Links de bekende galerijwoningen (vaak ten onrechte duplexwoningen genoemd) en verderop langs de singel het korte blokje eengezinswoningen waar dokter Borghouts woonde en werkte. Op de achtergrond staat de Karel de Stouteflat aan Plein 1953 met rechts het trappenhuis. Het lage houten gebouwtje in het verlengde van de singel is kleuterschool De Regenboog waarin later de bibliotheek was ondergebracht. De televisietoren bij de Waalhaven is op de foto niet zichtbaar want deze staat precies achter de flat.

 

De kaart is uitgegeven door H.L. Lok en is verzonden door de familie P.J. Mens.

De singel zelf is nog hetzelfde maar de bebouwing is behoorlijk veranderd. De Karel de Stouteflat is qua hoogte overtroffen door de Zuiderkroon (links) en de Tiengemetenflat. Op de plek van de houten kleuterschool is nu de parkeerplaats van de Tiengemetenhof. Op de plek van de in 2020 afgebroken galerijwoningen verrijst nieuwbouw in de vorm van eengezinswoningen (de foto is genomen in april 2021). Rechts daarvan het blokje aan de Papendrechtstraat dat nog hetzelfde is als op de ansichtkaart maar door de nieuwe gevels onherkenbaar is. Ook op de plek van het in 2020 afgebroken Borghoutsblok komen nieuwe woningen.

 

Nog een kaart van de Sliedrechtstraat maar dan in Pendrecht 7 (nu: Ossenissebuurt). De foto is genomen vanaf de Stavenissestraat in zuidwestelijke richting en toont de eengezinswoningen aan de zuidkant van de Sliedrechtstraat. De straat tussen de twee blokken eengezinswoningen is de Rilland Bathstraat en de flats op de achtergrond staan aan de Yersekestraat. Afgezien van de twee bomen in de voortuinen is er nog niet veel groen. Opvallend is het ongelijkmatige wegdek, mogelijk is dit nog een noodbestrating.

 

De kaart is uitgegeven door Bazar "De Vliegende Schotel", Ossenisseweg 61-63, Pendrecht 7 en is verzonden in 1967 naar Zwijndrecht door mw. D. van der Veen, Abbenbroekweg 53.

Aan de woningen is niet veel veranderd maar de boom links is flink gegroeid. De eengezinswoningen zijn onlangs opgeknapt maar de flats zijn inmiddels tegen de vlakte. De verrijdbare huisvuilcontainers (zgn. kliko's) roepen herinneringen op aan vroeger toen op de vuilnisophaaldag de zinken vuilnisemmers in een rij langs de stoeprand stonden.

 

De Ellewoutsdijkstraat, gezien vanaf het tweede blok eengezinswoningen vanaf de Nieuw-Vossemeerweg.

 

De kaart is uitgegeven door Bazar "De Vliegende Schotel", Ossenisseweg 61-63, Pendrecht 7 en is in 1959 verzonden naar Apeldoorn door Jaap en Shonny.

Qua bebouwing is het niet veel veranderd. De sprietantenne ("hark") op het tweede huis links is vervangen door een schotelantenne.

 

De Kruiningenstraat, gezien vanaf de Nieuw-Vossemeerweg.

 

De kaart is uitgegeven door Bazar "De Vliegende Schotel", Ossenisseweg 61-63, Pendrecht 7.

Eigenlijk is er in al die jaren niet veel veranderd. Zelfs het straatnaambord rechts op de foto is er nog, verstopt achter de klimplant.

 

De Hontenissestraat, gezien vanaf de Nieuw-Vossemeerweg.

 

De kaart is uitgegeven door Bazar "De Vliegende Schotel", Ossenisseweg 61-63, Pendrecht 7 en is verzonden in 1959 naar Werkendam door de familie Holster, Hontenissestraat 115.

Een halve eeuw later is het straatbeeld nog goed herkenbaar.

 

De Rilland-Bathstraat, gezien vanaf de Nieuw-Vossemeerweg. Het jongetje op het trottoir is Peter Brands die in de straat woonde.

 

De kaart is uitgegeven door Bazar "De Vliegende Schotel", Ossenisseweg 61-63, Pendrecht 7.

Een halve eeuw later is ook hier het straatbeeld weinig veranderd, inmiddels is de flat links afgebroken en vervangen door twee haaks op de straat staande rijtjes eengezinswoningen.

 

Het Biezelingeplein, gezien in de richting van de Ossenisseweg. Op nummer 9 (net niet zichtbaar op de foto) was de huisartspraktijk van dokter Davidsz. De flat op de achtergrond staat aan de Rilland Bathstraat.

 

De kaart is uitgegeven door Bazar "De Vliegende Schotel", Ossenisseweg 61-63, Pendrecht 7.

Afgezien van de bomen en de auto's is het straatbeeld tot 2013 hetzelfde gebleven, in dat jaar is de Groosmanflat (links) afgebroken.

 

Blik over de Kamperlandsingel richting Kortgeneflat, de fotograaf stond met zijn rug naar de achterkant van de villa's aan de Wemeldingestraat. De bungalow links is in 1959 gebouwd, opvallend is verder dat er aan de Kortgenestraat nog maar één huizenblok staat.

 

De kaart is uitgegeven door de Gebroeders Spanjersberg in Rotterdam en in 1961 verzonden naar Rotterdam Hillesluis door Betty Oudenaarden.

Door de bomen is het zicht grotendeels verdwenen, alleen de garagedeur van de bungalow is een herkenningspunt.

 

Als de bomen weer kaal zijn zal ik een nieuwe foto maken.

 

Deze foto is genomen vanaf het grasveld waar nu Slingedael staat. Helemaal links is de Stavenissestraat, eerst de haaks op de straat staande eengezinswoningen en verder naar achteren de flat tussen de Sliedrechtstraat en Ossenisseweg. Rechts de Kortgeneflat (beter bekend als Shellflat) en de halterende RET-bus van lijn 58 maakt het beeld compleet. Als omschrijving staat achterop de kaart flat aan de Dorpsweg, de weg die op enige afstand achter de flat langs loopt is echter de Groene Kruisweg, het verlengde van de Dorpsweg.

 

De kaart is uitgegeven door de Gebroeders Spanjersberg in Rotterdam.

Door de bouw van Slingedael is het niet meer mogelijk om exact vanaf hetzelfde punt een foto van de huidige situatie te maken. Links, tussen de bomen door zijn de eengezinswoningen te zien die nog niets veranderd zijn. Ook de Kortgeneflat staat er nog net zo maar is vanwege de bomen bijna niet zichtbaar. De bushalte bevindt zich nog altijd op dezelfde plek (zie de witte tegels langs de straatrand), hier stopt nu bus 68 richting Heijplaat.

 

Als de bomen weer kaal zijn zal ik een nieuwe foto maken.

 

De Slinge vanaf Plein 1953, bij de T-kruising met de Kerkwervesingel. Links is de Sint Bavokerk en rechts staan de winkelblokken die op de volgende ansichtkaart beter te zien zijn. De bijzondere architectuur van de Sint Bavokerk komt duidelijk naar voren. Rechts van de kerk is op de achtergrond de Zuiderparkflat zichtbaar.

 

De kaart is uitgegeven door de Gebroeders Spanjersberg in Rotterdam en in 1962 verzonden naar Werkendam door de familie J. Roza.

De Sint Bavokerk is nu nagenoeg onzichtbaar vanwege de bomen; alleen de toren verraadt dat hier een kerk staat. De Slinge is al meerdere keren opgeknapt en verbeterd, het fietspad aan de zuidkant is in 1992 aangelegd.

De winkels zijn goed te zien maar de flat aan de Middelharnisstraat gaat grotendeels schuil achter het midden op het trottoir staande reclamepaneel.

 

De winkels aan de Slinge, gezien vanaf de Middelharnisstraat richting Plein 1953. Geheel links zat de schoenenwinkel van V.d. Hoven en daarnaast De Korenaar (brood en banket). De volgende drie winkels waren doorgebroken en boden onderdak aan de Co-op (Coöperatie) supermarkt. Rechts daarvan, in twee doorgebroken panden, zat nog een supermarkt: Van Gilst-Visser. Op de hoek van de Baarlandhof zat (en zit nog steeds) café Goof Meijer.

In het blok voorbij de Baarlandhof zaten o.a. Jamin (op de hoek van Plein 1953), Broekhuizen (optiek en foto), Automatiek Pendrecht (snacks) en Nova (textiel). Op de hoek van de Baarlandhof was tot 2009 het postkantoor gevestigd.

 

De kaart is uitgegeven door H.L. Lok en is in 1963 verzonden naar Oudewater door C. Hoefsloot.

De rijbanen van de Slinge zijn wat veranderd maar de bebouwing staat er allemaal nog. In het linker winkelblok is "Goof" de enige overgebleven zaak van vroeger. Bijna alle overige winkels zijn doorgebroken en bieden nu onderdak aan Rob's Dierenshop.

In het andere blok zijn alle winkels van vroeger verdwenen en de meeste winkelpuien zijn veranderd. Aardig detail: op de plek van de Automatiek Pendrecht zit nu snackbar "Hans", de naam herinnert aan de toenmalige eigenaar van de automatiek, Hans Bours.

 

Ten tijde van de foto was er nog betaald parkeren, getuige het bord rechts.

 

Zo zag in de begintijd Plein 1953 vanaf de Slinge er uit, kijkend in zuidoostelijke richting. Menige Pendrechtenaar zal de foto met weemoed bekijken want, zeg het maar gerust, toen was het plein nog gezellig en groen met een grote verscheidenheid aan winkels. Rechts op de kaart zijn 2 van de 3 kiosken te zien. In het winkelblok links zaten o.a. Holba (groenten en fruit), Visser's Warenhuis, Oporto (slijterij), Bos (drogist) en een filiaal van de Spaarbank Rotterdam (rechts op de hoek). Op de achtergrond staat de Karel de Stouteflat met rechts daarvan nog een overgebleven huis aan de oude Dorpslaan.

 

De kaart is uitgegeven door H.L. Lok en in 1964 verzonden naar Leeuwarden.

De foto van deze kaart is bijna vanaf dezelfde plek genomen.

 

De kaart is uitgegeven door boekhandel J.C. v.d. Wel op Plein 1953 (deze was gevestigd in de kiosk rechts op de foto) en in 1965 verzonden naar Schoonebeek door Jantje van Leeuwen.

In 2000 is op het open gedeelte de nieuwe Edah gebouwd (hier zit nu Dirk) waardoor deze doorkijk niet meer mogelijk is. Wanneer je op dezelfde plaats gaat staan als op de foto's hierboven en in dezelfde richting kijkt dan is dit het resultaat.

Het enige herkenningspunt is de bovenste verdieping van de Karel de Stouteflat, daarachter steekt de Zuiderkroon er boven uit. Het winkelblok links op de oude foto's staat er nog maar de kiosken en het oude huis zijn al lang verdwenen.

 


 

GEBOUWEN

 

Gezicht op de Open Hofkerk vanuit de in 2006 gesloopte even flat aan de Dinteloordstraat. De foto is van voor 1968 want de bushalte van de toenmalige lijn 47 staat er nog (bij de lantaarnpaal).

 

De uitgever van de kaart is niet vermeld, de foto is gemaakt door Henk Hartog. Op de achterkant staat een beterschapswens voor mw. v.d. Schalie in het Sint Claraziekenhuis, geschreven door de toenmalige predikant T.D. van Soest. De kaart is niet per post verzonden en bevat dus geen poststempel met datum.

 

Een exacte foto van de huidige situatie kan ik pas maken als de nieuwbouw aan de Dinteloordstraat klaar is.

 

Dit is een kaart met een door J. Vestjens gemaakte tekening van de Sint Bavokerk. Op de achterkant staat de volgende tekst:

 

Mijnheer/mevrouw _________

 

Een dezer dagen viert u uw verjaardag. Proficiat! Een fijne dag toegewenst! Om uw dankbaarheid te uiten is er tot uw intentie en van andere parochianen, die een dezer dagen hun verjaardag vieren, een Eucharistieviering op woensdag _____ om 19.15 uur.

 

Bestuur en pastores

 

De kaart was voor de heer H. Sjabbens, Oldegaarde 994. Op de kaart zit geen postzegel, waarschijnlijk is de kaart door iemand van de kerk bezorgd of persoonlijk overhandigd.

 

De foto op deze ansichtkaart van Valckensteyn (links) is genomen vanaf de Abbenbroekweg. Aan de kleuren te zien is de opname gemaakt toen de zon al bijna onder was; let op de spiegeling van de flat in het water.

De kaart is uitgegeven door de Gebroeders Spanjersberg in Rotterdam.

 

De foto van de latere situatie (rechts) is gemaakt op een grauwe winterdag, in 2012 is Valckensteyn afgebroken.

 

Nog een kaart van Valckensteyn, van dezelfde soort als de vorige. Deze foto is genomen vanaf de flat aan de Burghsluissingel.

Helaas kan ik geen foto van de huidige situatie meer maken. De flat, vanwaar de foto is gemaakt, is anderhalve maand voordat ik de kaart kreeg gesloopt!

 

De kaart is uitgegeven door de Gebroeders Spanjersberg in Rotterdam.

 

Valckensteyn, genomen vanaf het grasveld langs de Nieuw-Vossemeerweg.

 

De kaart is uitgegeven door de Gebroeders Spanjersberg.

De bomen zijn gegroeid maar verder is er tot aan de sloop van Valckensteyn in 2012 niet veel veranderd. Het ronde pleintje is er nog steeds maar is nogal verwaarloosd.

 

Deze kleurenkaart is uitgegeven na de opening van Valckensteyn in 1971. Linksboven: een zithoek (?) op één van de verdiepingen. Rechtsboven: een deel van het gebouw, gezien vanaf de Burghsluissingel. Linksonder: het hele gebouw, gezien vanaf het ronde pleintje aan de Nieuw-Vossemeerweg (interessant detail: het beeld De Potsenmaker staat er op). Rechtsonder: de entreehal.

 

De kaart is uitgegeven door de Gebroeders Spanjersberg in Rotterdam en is in 1994 verzonden naar Ammerzoden door mw. Arts, bewoonster van één van de serviceflats.

 

Interieurfoto van de recreatieruimte in Valckensteyn. De kaart is uitgegeven door de Stichting Bejaardenhuisvesting.

 

Interieurfoto van een zithoekje in de recreatieruimte in Valckensteyn. De kaart is uitgegeven door de Stichting Bejaardenhuisvesting.

 

Interieurfoto van de toko in de centrale hal van Valckensteyn. De kaart is uitgegeven door de Stichting Bejaardenhuisvesting en is in 1974 verzonden door E. Duivenmal-Hol, bewoonster van één van de serviceflats.

 

De HAL-flat staat aan de Oldegaarde, tussen de Sommelsdijkstraat en de Kerkwervesingel.

De kaart is uitgegeven door de Gebroeders Spanjersberg in Rotterdam.

 

De flat is na al die jaren aan de buitenkant nauwelijks veranderd.

 

Deze kaart toont de Sliedrechtflat vanaf Plein 1953, in de tijd dat de vlonders er nog waren. In 1999-2000 zijn op de plaats van de vlonderlocatie de stadsvilla's gebouwd. Rechtsonder op de kaart staat "Voortvarend Charlois", ik vermoed dat de kaart is uitgegeven door de toenmalige deelgemeente Charlois.

 

Het verpleeghuis Slingedael is in 1988 in gebruik genomen. De foto is genomen nabij het kruispunt met de Groene Kruisweg, kort na de opening. Slingedael heeft 5 afdelingen die aan de buitenkant te herkennen zijn aan de kleuren van de raamkozijnen.

 

De uitgever van de kaart is niet bekend, waarschijnlijk de Stichting Verpleeghuis Slingedael.

Enkele jaren na de bouw is het gebouw uitgebreid, vergelijk de foto van de huidige situatie met die op de ansichtkaart. Iedere afdeling heeft zijn eigen kleur en dat is ook aan de buitenkant te zien aan de raamkozijnen. Slingedael is tegenwoordig een Centrum voor Korsakov en Psychogeriatrie.

 

Deze kaart toont de ingang van het verpleeghuis Slingedael. Linksonder zijn de schoorstenen van de toen nog bestaande boerderijwoningen te zien, ik denk dat de foto vanaf het dak is genomen. Op de achterkant van de (overigens niet verstuurde) kaart zit een sticker met de volgende tekst: OPEN DAG 30 oktober 1993 13.00 - 17.00 uur. Informatie over: opleiding, dementie, vrijwilligers- en oproepwerk.

 

De kaart is uitgegeven door de Gebroeders Spanjersberg.

Zo ziet de ingang van Slingedael er nu uit, gezien vanaf straatniveau.

 


 

PANORAMAFOTO'S

 

Deze foto is genomen vanaf het dak van de Karel de Stouteflat. Op de voorgrond de Tiengemetenhof met het houten gebouw van kleuterschool De Regenboog waarin later het Pendrechtse filiaal van de bibliotheek was ondergebracht. Rechts daarvan was het speelplein (met schuur); hier staat nu de Tiengemetenflat. De Open Hofkerk was nog niet gebouwd, die zou komen op de open plek geheel rechts.

Rechts op de achtergrond is met enige moeite de in 1970 gesloopte Barendrechtse Brug te zien.

 

De kaart is uitgegeven door Sigarenmagazijn Th. van Aalst (Sliedrechtstraat 24) en is verzonden naar Emmer-Compascuum.

 

Vanaf hetzelfde punt genomen als de vorige kaart maar nu in pal oostelijke richting. De woningen links van de Tiengemetensingel staan in Pendrecht 4 (in beheer bij Bouwvereniging Patrimonim) en rechts is de laagbouw in Pendrecht 5 aan de Papendrechtstraat en Halsterenstraat te zien (in beheer bij R.K. bouwvereniging Voor het Huisgezin). Linksonder is nog een klein stukje van het houten bibliotheekgebouw aan de Middelharnishof zichtbaar.

Op de achtergrond is de bebouwing van Zuidwijk te zien, de hoge flat achteraan is de bejaardenflat Hoge Boekenrode.

 

De kaart is uitgegeven door H.L. Lok - telefoon 010-31779 en is in 1964 verzonden naar Heerewaarden (Gelderland) door J. Brouwers, Stellendamstraat 39b.

 

Deze foto is genomen vanaf het dak van de Zuiderparkflat, kijkend in zuidwestelijke richting. Links de Ooltgensplaatweg, nog zonder metro en parkeergarage. De Slinge is goed te herkennen, op de voorgrond de al meer dan 10 jaar geleden gesloopte bejaardenwoningen. Rechts de paalwoningen aan de Stellendamstraat.

 

De kaart is uitgegeven door Sigarenmagazijn Th. van Aalst (Sliedrechtstraat 24) en is in 1963 verzonden naar 's-Hertogenbosch.

 

Deze ansichtkaart is uitgegeven door de Stichting Bejaardenhuisvesting Rotterdam die destijds de verzorgingseenheden in Valckensteyn exploiteerde. Valckensteyn dateert van 1971 en de ansichtkaart is waarschijnlijk kort na de opening uitgegeven. Heel duidelijk is de in 2004 verdwenen Havenspoorlijn te zien. Op de achtergrond het abrupt eindigende metroviaduct; in 1974 is de metrolijn doorgetrokken naar Hoogvliet.

Het aanzien van dit deel van Pendrecht is enorm veranderd als gevolg van de herstructurering, Valckensteyn is in 2012 gesloopt.

 


 

INTERIEURFOTO'S

 

Deze ansichtkaart toont het interieur van de katholieke Sint Bavokerk. De foto is genomen vanuit de zijbeuk, kijkend in de richting van de gebrandschilderde ramen.

 

De kaart is uitgegeven door R.K. Pastorie, De Slinge 775.

 

Dit is het voormalige orgel van de Christus Triomfatorkerk. Op de achterkant staat de volgende tekst:

 

Orgel Gereformeerde Kerk, Rotterdam - Pendrecht.

Manuaal I: Prestant 8', Roerfluit 8',Octaaf 4', Speelfluit 4', Quint 2 2/3', Vlakfluit 2', Mixtuur 2' 5 st.

Manuaal II: Gedekt 8', Gemshoorn 4', Prestant 2', Quint 1 1/3', Scherp 1' 3 st., Dulciaan 8'.

Pedaal: Subbas 16', Gedekt 8', Octaaf 8', Octaaf 4', Fagot 16', Schalmei 4'

Koppel: I + II

Koppel: Pedaal + I

Koppel: Pedaal + II

Tremolo Manuaal II

Orgelbouw FONTEYN en GAAL, A M S T E R D A M.

Adviseur: Jan Bonefaas, Gorinchem.

 


 

MAQUETTES

 

Op de achterkant staat de volgende tekst:

 

Pendrecht was voor 1955 uitgestrekt polderland. Thans is het een satellietstad van Rotterdam, waar ruim 11.000 Hervormden wonen.

Het nieuwe Kerkelijk Centrum wordt gebouwd op de grond van een vroegere boomgaard.

Op de achterkant staat de volgende tekst:

 

Maquette St. Bavo-Kerk

ROTTERDAM (Pendrecht)

 

In Pendrecht is in 1112 een St. Bavo-kerk gebouwd door de abdij van Gent. Bij de St. Elisabethsvloed is deze kerk verwoest (1373) en is niet meer hersteld. Dit zal nu naar wij hopen in 1958 gebeuren. Wilt U misschien meehelpen? Elke gift wordt graag en in dank aanvaard.

 

Bouwpastoor: A.P. LOERAKKER

Tiengemetensingel 46

Rotterdam (Zuid) - Giro 373564

De tekst op de achterkant is dezelfde als op de voorgaande kaart.

Op de achterkant staat de volgende tekst:

 

Buurthuis Pendrecht te Rotterdam. Ontwerp: E.F. Groosman architect B.N.A.

Schuddebeursstraat, nabij winkelcentrum De Zijpe.

 


 

DIVERSEN

 

Deze kaart Groeten uit Pendrecht is opmerkelijk want de vier foto's zijn ingekleurd. Linksboven is de Sliedrechtstraat te zien (met links het blok waarin de sigarenwinkel zat), rechtsboven en linksonder zijn panoramafoto's vanaf de Zuiderparkflat en rechtsonder is een panoramafoto vanaf de Karel de Stouteflat. De foto's linksboven en rechtsonder heb ik als ansichtkaart maar dan in zwart-wit.

 

De kaart is uitgegeven door (Sigarenmagazijn) Theo van Aalst, Sliedrechtstraat 24, tel. 179266, Rotterdam-23.

 

Nog een kaart met meerdere foto's maar dan in zwart-wit. Linksboven is de Herkingenstraat te zien, rechtsboven de Kerkwervesingel, linksonder de Kamperlandsingel (met op de achtergrond de Kortgeneflat), rechtsonder is de Kortgeneflat vanaf de Slinge en in het midden de HAL-flat aan de Oldegaarde. De foto's linksboven, linksonder en rechtsonder heb ik als ansichtkaart.

 

De kaart is uitgegeven door de Gebroeders Spanjersberg in Rotterdam en is in 1961 verzonden naar Rotterdam (Dijkzigt Ziekenhuis) door A.G. van Gelder, Melissantstraat 29b.

 

Dit is een soortgelijke kaart met de tekst Groeten uit Pendrecht. Linksboven is de Ossenisseweg te zien, rechtsboven de Slinge, linksonder Plein 1953 richting Kerkwervesingel (genomen vanaf de Karel de Stouteflat) en rechtsonder een panoramafoto met op de voorgrond de Middelharnishof.

 

De kaart is uitgegeven door H.L. Lok - telefoon 010-31779 en is in 1964 verzonden naar Maasbracht.

 

Nog een vierluik met de tekst Groeten uit Pendrecht. Linksboven een panoramafoto met de Tiengemetensingel, rechtsboven de Slinge ter hoogte van de winkels, linksonder Plein 1953 en rechtsonder een panoramafoto van Plein 1953, genomen vanaf de Karel de Stouteflat.

 

De kaart is uitgegeven door H.L. Lok - telefoon 010-31779 en is in 1964 verzonden naar Voorburg door C. Rooyens en J. Keizer, Melissantstraat 46c.

 

Dit is een (vergrote) tekening, afkomstig van een lucifersdoosje, dat de bouw van de Christus Triomfatorkerk uitbeeldt. Heel opvallend is de betonnen toren die is geïntegreerd in de overkapping boven de ingang. Was het maar zo geworden, dan had de kerk waarschijnlijk nu nog een toren gehad. Uiteindelijk werd het een vrijstaande ijzeren toren op de hoek van de Krabbendijkestraat en de Sliedrechtstraat maar die heeft er niet lang gestaan: door een constructiefout was de toren al na 9 jaar zodanig doorgeroest dat deze gesloopt moest worden.

 

De werkelijke maat van de tekening is 45 bij 31 millimeter.

En zo is het gebouw uiteindelijk geworden. De straat rechts is de Kloosterzandestraat, één van de minst bekende straten in Pendrecht.

 


 

VLAKBIJ PENDRECHT

 

Ten noorden van Pendrecht ligt het Zuiderpark. Deze foto is genomen in zuidwestelijke richting met op de achtergrond de HAL-flat aan de Oldegaarde. Het fietspad is van de Zuiderparkweg richting Slinge, kort voor de Oldegaarde had je een bruggetje en daarna liep het fietspad in een boog door het Zuiderpark.

 

De kaart is uitgegeven door de Gebroeders Spanjersberg in Rotterdam en is in 1961 verzonden naar Rotterdam (Clara Ziekenhuis).

Door de herinrichting van het Zuiderpark is de situatie bijna onherkenbaar gewijzigd. Begin 2007 is het fietspad komen te vervallen en op de plek vanwaar de foto van de kaart is genomen is nu een waterbassin. Met enige moeite is op de achtergrond het verloop van het nu opgebroken fietspad te zien. Vanwege de hoge bomen is de HAL-flat niet meer zichtbaar, de schaduw over het water is van het metroviaduct.

 

Dit is (zo staat het vermeld achterop de kaart) Bejaarden - Verpleegtehuis Sonneburgh langs de Groene Kruisweg. De foto is genomen vanaf het wandelpad dat vanaf het einde van de Kamperlandsingel naar de Groene Kruisweg leidt. Rechts staat de televisietoren bij de Waalhaven.

 

De uitgever van de kaart is niet bekend, waarschijnlijk Sonneburgh zelf.

Zo ziet het er nu uit, het water links is er nog steeds. Sonneburgh is in de loop der jaren nogal veranderd en uitgebreid. Met enige moeite is rechts op de foto de televisietoren te zien. Zou de grote boom dezelfde zijn als het miniboompje op de ansichtkaart?

 


 

Klik hier om de afbeeldingen te zien van kaarten die nog in mijn verzameling ontbreken. Wie helpt?