adressen en praktische informatie

 


 

Alle hieronder vermelde informatie is onder voorbehoud van wijzigingen.

 

De gegevens worden regelmatig op actualiteit gecontroleerd. Mocht je toch iets tegenkomen dat niet (meer) klopt, schroom dan niet om dit mij per e-mail te laten weten.

 


 

WONEN / HUISVESTING


 

SCHOLEN


 

KERKEN


 

GEZONDHEIDSCENTRUM ZUIDERKROON

 

Het adres van het Gezondheidscentrum Zuiderkroon is Vlissingenplein 1 maar de ingang is aan de achterkant van het gebouw, dus aan de kant van de Tiengemetenhof. Als je voor de Zuiderkroon staat is de kortste route naar het gezondheidscentrum via het voetpad langs de Open Hofkerk. Het gezondheidscentrum is ook digitaal te bezoeken via www.gc-zuiderkroon.nl.

 

De huisartsenpraktijk is geopend op werkdagen van 08.00 - 12.00 uur en 14.00 - 17.00 uur. Afspraken maken, opvragen van uitslagen, aanvragen van visites en vervolgafspraken kan tussen 08.00 en 11.00 uur. Er is géén inloopspreekuur dus een bezoek aan de huisarts kan alleen op afspraak. Voor spoedgevallen bel je binnen werktijd (010) 210 25 49, bij een levensbedreigende situatie kun je natuurlijk ook het alarmnummer 112 bellen.

Service Apotheek Pendrecht is geopend op werkdagen van 08.00 - 17.30 uur, het telefoonnummer is (010) 293 14 40. De apotheek is eveneens op internet te vinden: www.apotheekpendrecht.nl.


 

DIVERSEN

Het inlooppunt van DOCK op Plein 1953 is verhuisd naar het nieuwe Huis van de Wijk aan de Slinge 250 (Zuidwijk).

 


 

CONTAINERS VOOR HUISVUIL (RESTAFVAL)

 

De verrijdbare huisvuilcontainers in de grindbetonnen huisjes, beter bekend als cocons, zijn al weer geruime tijd uit het straatbeeld verdwenen. Ze zijn vervangen door ondergrondse containers met de aanduiding restafval (foto links). Deze nieuwe containers vallen niet alleen minder op in het straatbeeld maar hebben ook een aanzienlijk grotere capaciteit dan de cocons: de inhoud van een ondergrondse container is 5 kubieke meter.

Om te vermijden dat kleine kinderen er in kunnen vallen zijn de containers voorzien van een inwerptrommel, voorkom verstopping door de zak plat in de trommel te leggen en daarna het deksel geheel te sluiten zodat de zak naar beneden valt (gebeurt dat niet, open dan het deksel een klein stukje en probeer de zak naar beneden te duwen).

Met name in de herstructureringsgebieden staan tijdelijk bovengrondse of gedeeltelijk ingegraven metalen containers (foto rechts), pas na de bouwwerkzaamheden komen hier de ondergrondse containers.

 

Behalve de restafvalcontainers zijn er ook containers voor één specifiek soort afval (zie hieronder), je kunt op deze kaart in heel Rotterdam opzoeken waar de verschillende soorten containers staan.

 


 

CONTAINERS VOOR GLAS EN PAPIER

 

In tegenstelling tot de vroegere bovengrondse bakken staan glas- en papiercontainers bijna altijd bij elkaar. Glascontainers hebben een gele inwerpopening en papiercontainers een blauwe, de nieuwste containers (zoals op de foto's) hebben rondom een gekleurde band zodat van een afstand al te zien is om wat voor container het gaat.

 

  • Ooltgensplaatweg, nabij Slinge

  • Slinge, bij Schuddebeursstraat

  • Oldegaarde, bij Bruinissestraat

  • Slinge, bij Kerkwervesingel (alleen glas)

  • Oldegaarde, bij Sommelsdijkstraat

  • Slinge, bij Sommelsdijkstraat

  • Oldegaarde, bij Stellendamstraat

  • Slinge, bij Ooltgensplaathof

  • Krabbendijkehof

  • Krabbendijkestraat, ten zuiden van de Ossenisseweg

  • Stavenissestraat, hoek Kortgenestraat

  • Sliedrechtstraat, hoek Krabbendijkestraat

  • Tiengemetenhof

 


 

CONTAINERS VOOR TEXTIEL

 

  • Ooltgensplaatweg, nabij Slinge

  • Krabbendijkestraat, nabij Nieuw-Vossemeerweg

  • Tiengemetenhof

  •  

    De textielcontainers zijn bedoeld voor nog bruikbare kleding, schoenen en huishoudtextiel (aanbieden in een gesloten plastic zak, schoenen per paar gebonden). Sinds april 2014 werkt de gemeente Rotterdam samen met het Leger des Heils om textiel uit het huishoudelijk afval te krijgen, de groene containers van de stichting KICI zijn vervangen door grijze waarop het logo van het Leger des Heils prijkt. Meer informatie over het inzamelen van textiel is te vinden op de website van ReShare, dit is de naam van de campagne van het Leger des Heils om het hergebruik van textiel te bevorderen. De herkenningskleur van een textielcontainer is rood omdat het embleem van het Leger des Heils ook die kleur heeft.

 


 

TOEKOMST: CONTAINERS VOOR GROENTE-, FRUIT- EN ETENSRESTEN (GFE)

 

De komende tijd krijgt iedere wijk containers waar bewoners van flats hun groente-, fruit- en etensresten kwijt kunnen. Dit afval wordt verwerkt tot compost wat gebruikt wordt als voeding voor bomen, struiken en planten. Ook uitgebloeide bloemen en kamerplanten mogen in deze containers maar geen tuinafval.

 

In tegenstelling tot alle andere containers zijn de GFE-containers afgesloten, dit om te voorkomen dat voorbijgangers er afval in gooien wat er niet in hoort. Het is voor GFE belangrijk dat er geen ander afval bij komt, anders is het niet te composteren. De bewoners voor wie de containers bestemd zijn krijgen een afvaltag (een elektronische sleutel) waarmee zij de containers kunnen openen. Deze tag is alleen gekoppeld aan een adres, er staan geen persoonsgegevens op en er wordt ook niet geregistreerd hoe vaak men de tag gebruikt. De herkenningskleur van een GFE-container is groen.

Het is nog niet bekend wanneer Pendrecht aan de beurt is voor de plaatsing van de GFE-containers.

 


 

VERDWENEN: CONTAINERS VOOR PLASTIC, METAAL EN DRANKENKARTONS (PMD)

 

De nu verdwenen containers voor plastic, metaal en drankenkartons (PMD) waren oorspronkelijk alleen voor plastic en zijn in februari 2014 geplaatst. De containers waren bewust in de buurt van supermarkten neergezet zodat men op weg naar de winkel meteen het plastic afval in de container kon deponeren. In Pendrecht stonden ze op de volgende plaatsen: Slinge nabij de Kerkwervesingel (naast de glascontainer), Slinge nabij de Schuddebeursstraat (naast de glascontainer) en Tiengemetenhof (naast de textielcontainer). Bijna alle plastic verpakkingsmaterialen konden er in maar beslist geen piepschuim en verpakkingen waar chemische stoffen in hebben gezeten. De verpakking hoefde niet schoongemaakt te worden maar moest wel leeg zijn, etiketten konden er op blijven zitten. Meer informatie over het inzamelen en hergebruiken van plastic is te vinden op de website van Plastic Heroes, dit is de landelijke naam van de campagne om het hergebruik van plastic te bevorderen.

Sinds 1 juni 2016 mochten ook verpakkingen van sap, melk, vla enzovoort in de plasticcontainers en vanaf maart 2017 ook metalen verpakkingen zoals conservenblikken, blikjes van frisdrank, doppen van flessen + potten en waxinelichtcupjes. De herkenningskleur van de plasticcontainer was oranje.

 

In mei 2019 is bij afvalverwerkingsbedrijf AVR een nieuwe scheidingsinstallatie in gebruik genomen die plastic, metaal en drankenkartons grotendeels kan terugwinnen zodat het apart inzamelen niet meer nodig is. In oktober zijn de containers voorzien van een grote witte sticker waarop staat dat de PMD-containers in december zullen verdwijnen.

In Pendrecht zijn de containers op 12 december 2019 weggehaald, op de plaatsen waar de containers hebben gestaan is een witte tekst op de bestrating gespoten waarop het volgende te lezen is: De PMD-container is weg, PMD mag weer bij het restafval. Waarom? Lees het op Rotterdam.nl/PMD.

 


 

VERDWENEN: CONTAINERS VOOR BROOD

 

In tegenstelling tot de andere inzamelcontainers die op een vaste plaats staan was de broodbak een verrijdbare bak, het was een kleine kliko die herkenbaar was aan de bruine kleur. Ze werden één keer per week geleegd en het ingezamelde brood werd verwerkt tot biogas. De Pendrechtse broodbakken (het waren er drie naast elkaar) stonden op Plein 1953 naast het grasveld bij de vijver, op de voorkant en op het deksel zat een sticker die aangeeft dat je hier oud brood kon inleveren.

 

In maart 2024 waren de broodbakken opeens verdwenen en na meerdere mislukte pogingen om achter de reden te komen kreeg ik in september 2024 een reactie van de gemeente. Door het faillissement van Groen Collect is het beheer van de broodbakken door de gemeente overgenomen maar de overdracht is niet helemaal goed gegaan. De bakken op Plein 1953 werden waarschijnlijk als gevolg daarvan niet meer geleegd en zijn weggehaald maar het is niet bekend door wie. Omdat er in heel Rotterdam de komende tijd nieuwe containers komen voor groente-, fruit- en etensresten (deze GFE-containers staan bijvoorbeeld al in Lombardijen) zullen de broodbakken niet terugkeren. De GFE-containers worden per wijk ingevoerd, het is nog niet bekend wanneer Pendrecht aan de beurt is.

 


 

BETAALD PARKEREN

 

Sinds 1 april 2024 geldt in heel Pendrecht betaald parkeren, dit geldt op maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 23.00 uur en op zondag van 12.00 tot 23.00 uur. Het nummer van de Pendrechtse parkeerzone is 280 maar er zijn twee gebieden met een ander zonenummer en een aangepast tarief, deze gebieden zijn met borden aangegeven. Zone 281 was de vroegere parkeerschijfzone bij de winkels in de Krabbendijkestraat en hier geldt nu de Stop en Shop regeling: het eerste half uur parkeren kost € 0,20 en daarna gaat het reguliere tarief in. Zone 282 omvat de parkeerplaatsen aan de noordzijde van de Oldegaarde bij de sportvelden, hier geldt de Stop en Sport regeling: de eerste drie uur betaal je de helft van het reguliere tarief.

 

Bewoners kunnen een parkeervergunning aanvragen maar voor bezoekers zijn er parkeerautomaten, in elke straat zijn aan lantaarnpalen de borden bevestigd waarop de tijden van het betaald parkeren staan met helemaal onderaan de verwijzing naar de dichtstbijzijnde parkeerautomaat. Het aantal automaten is niet groot dus bezoekers zullen in sommige gevallen een stukje moeten lopen. De controle of er is betaald gebeurt met scanauto's die de kentekens vergelijken met de gegevens in de parkeerdatabase, als blijkt dat er niet of te weinig parkeergeld is betaald dan ontvangt de eigenaar van de auto een naheffing ("parkeerbon").

 


 

OPLAADPUNTEN VOOR ELEKTRISCHE AUTO'S

 

Het eerste oplaadpunt in Pendrecht is in 2014 geplaatst in de Tiengemetenhof bij de Karel de Stouteflat en het aantal breidt zich sindsdien gestaag uit, bij de meeste oplaadpunten kunnen twee auto's tegelijk aan de stekker. Bij een oplaadpunt staat een verkeersbord dat een parkeerplaats aanduidt met daaronder een bordje met de tekst opladen elektrische voertuigen, bovendien ligt er in de bestrating een tegel met een logo. Inmiddels zijn er al meer dan 30 plekken in Pendrecht waar een laadpaal staat, in de parkeergarage bij metrostation Slinge zijn 4 laadpunten.

 

Jarenlang heb ik hier vermeld waar oplaadpunten zijn maar dat was op het laatst niet meer bij te houden. Op deze kaart kan men opzoeken waar in Rotterdam al oplaadpunten zijn en waar in de nabije toekomst een nieuw oplaadpunt komt.

 


 

BRIEVENBUSSEN

 

  • Schuddebeursstraat, nabij Zijpe

  • Slinge, in de fietsenstalling van de parkeergarage bij metrostation Slinge (pakket- en briefautomaat)

  • Slinge, nabij Baarlandhof

  • Vlissingenplein

  • Groene Kruisweg, bij tankstation Haan (pakket- en briefautomaat)

  •  

    Een brievenbus heeft twee inwerpopeningen: de rechtse is bestemd voor Nederlandse post met postcodes van 2500 tot en met 3399, alle overige post gaat in de linkse gleuf. De brievenbussen worden dagelijks behalve in het weekeinde na 18.00 uur gelicht. Het postkantoor, Slinge 564, is per 20 november 2009 gesloten, voor postzaken kan men terecht bij Primera (Slinge 582), ook Albert Heijn en Dirk verkopen postzegels.

Op een postzegel staat de waarde tegenwoordig aangegeven met een cijfer in plaats van een bedrag, deze zegels blijven na een tariefswijziging geldig. Voor een brief of kaart tot 20 gram gebruik je in Nederland een postzegel Nederland 1 en voor het buitenland internationaal 1, zegels met de aanduiding Europa 1 en wereld 1 worden niet meer verkocht maar behouden hun geldigheid. Ook oudere zegels met een eurobedrag kunnen nog worden gebruikt mits aan het actuele frankeertarief wordt voldaan, vanaf 1 juli 2024 is het frankeertarief voor post tot 20 gram € 1,14 (Nederland) of € 1,80 (internationaal). Postzegels van vóór 2002 met een waarde-aanduiding in guldens zijn niet meer geldig! Kijk voor meer informatie over de tarieven en de overige postdiensten op www.postnl.nl.

 


 

TELEFOONCELLEN

 

In Pendrecht zijn geen telefooncellen meer, de laatste telefooncel stond bij metrostation Slinge.